pers > onder ut fergroatglas > detail
Resênsy over ut werk fan Henk van der Veer
Spoetnik stijgt tot grote hoogte in bibliotheek

Spoetnik stijgt tot grote hoogte in bibliotheek

SNEEK - In de bibliotheek van Sneek is vanaf vandaag de poëzie-kunstkalender 'Spoetnik' van stadsdichter Henk van der Veer en fotograaf Paul van Goor te bezichtigen. Voor Snekers en andere belangstellenden dé kans om een blik te werpen op de unieke 'Jaardachkalender' van het kunstzinnige duo, voor deze gelegenheid op billboardformaat.


Dankzij de tijdrovende, fijnzinnige samenwerking van het tweetal Henk van der Veer en Paul van Goor stijgt 'Spoetnik' tot grote hoogte. Van Goor heeft voor oogstrelend fotografeerwerk gezorgd bij de in 'ut Snekers' geschreven poëtische hoogstandjes van docent Van der Veer.


Zoals de 'Spooetnik' - schepje suiker, koffieroom en Exota - in de jaren zestig en zeventig in menig huiskamer opbruiste in glas of drinkbeker, zo explodeerden de ideëen van het tweetal dat in de herfst van 2000 het Sneek-gevoel vertolkte in het eveneens prachtig geïllustreerde gedichtenbundeltje 'Kajapoetoaly'.


,,'Kajapoetoaly' was un bundel met spesifyke stadsgedichten. De 'Jaardachkalender' is un bundel fan twaluf gedichten in ut Snekers", laat de in Hommerts wonende Sneker Van der Veer weten. De twee bedenkers waren achttienhonderd van die bundels in no time kwijt. Van de 'Spoetnik' zijn 3300 exemplaren gedrukt.


,,Bijzonder was dat we ze al voor ze bij de drukker vandaan kwamen allemaal kwijt waren", zegt de 50- jarige Van Goor die stad en land afstruinde naar de juiste locaties en voorwerpen bij de op papier gezette en o zo herkenbare poëzie van de een jaar jongere Van der Veer. Naar aanleiding van de positieve reacties realiseren de twee zich dat ze een veelvoud aan kalenders hadden kunnen verkopen als 'Spoetnik’ in de vrije verkoop was gegaan.


Maar, zo zeggen ze, dat had teveel afbreuk gedaan aan unieke karakter.
Zestig bedrijven in Sneek en omgeving namen gretig aftrek. De kalenders werden de makers bij wijze van spreken onder de handen vandaan getrokken.
De meeste bedrijven gebruiken 'Spoetnik’ als relatiegeschenk.


Van Goor heeft zich uitgeleefd in twaalf fraaie foto's met als uitschieters de stekelige kastanjes bij het gedicht 'herfst', en de glimmende bierpomp in café Vellinga bij het gedicht 'Ballerina's, stront en sure bommen'.


Maar ook de close up van een fel gekleurde Exota-fles is prachtig. Er ging heel wat regelwerk aan vooraf om een dergelijke fles met de aloude limonade gazeuse te kunnen vereeuwigen.
In de beelden zit veel herkenning, net zoals de melancholische teksten van stadsdichter Van der Veer herinneringen oproepen aan de zestiger en zeventiger jaren toen er in Sneek bijvoorbeeld nog een levendige veemarkt was.


'Op dinsdachmòrrens in'e paasfekaansy tussen al dy feekooplui omstrúne.
Deur de rúten fan Vellinga syn kafee blau fan'e sigarerook kike naar de ballerina's met witte skòrtsjes dy't de feehannelaars in lange kaky- kleurege stòfjassen met pòrtefully's an kettings de slukjes foarsetten' ,,Weet je wat opvallend is", zo ondervond Van Goor als er weer eens een klant een schalkse blik wierp op de kalender in productie, ,,dat ook de jongeren zich meteen aangetrokken voelen tot de kalender".


Niet alleen de alledaagse maar o zo bijzondere beelden blijken herkenbaar, ook de geschreven tekst. ,,Ut is de taal fan'e straat. De taal, ut Snekers leeft. Ut gaat der ok nyt om hoe ver je komme met ut Snekers, mar hoe diep", aldus Van der Veer, succesvol als poëzy- entertainer op uitnodiging.


,,Ik krij un soad reaksys op sukke afònnen. Met de jaardachkalender is ut krekt su." Juist die reacties op hun product doen hem en zijn fotograferende kompaan goed. ,,De een wordt helemaal stil, de ander reageert juist weer heel heftig", bemerkte Van Goor. Bijzonder is ook dat een pagina van de bij Agro Pers gedrukte kalender zal verschijnen in de Strijdkreet.

Het vers 'Salvation Army' komt waarschijnlijk in het december nummer van het lijfblad van het Leger des Heils. Passage's als 'Pure anty-Anton Pieck su'n regenachtege desemberavend foar de V&D op ut Skaapmerkplein. Un koudkleumende heilsoldate met un drup an'e neus, ondeugend halelujahoëdsje, ballonkúten in swarte duerskynnylons' gaan het hele land over.

De twee dragen met liefde het Sneek-gevoel uit, waarbij het hun zakelijk geen windeieren legt, met name dankzij vervolgopdrachten. 'Spoetnik’ is niet het laatste project, zo zeggen Van der Veer en Van Goor. Daarbij wordt gedacht aan puur thematisch werk.


Sjoerd Stiensma





Sneeker Nieuwsblad, 27.11.2003
 
 
<< terug