pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Schoenen waarin je kunt wonen

Schoentechnieker Cor Rameau:

Slachtemarathon loop je in schoenen waarin je kunt wonen!


Als op twaalf juni de tweede Slachtemarathon van start gaat zullen ruim negentig bands de wandelaars vooruitblazen. Uitgaand van een gemiddelde van dertig muzikanten per korps en tienduizend kilometervreters betekent dit drie à vier kuieraars per orkestlid. Maar al die muzikale ondersteuning zal niet voldoende zijn om de tot de verbeelding sprekende culturele tocht tot een goed einde te brengen. Minstens zo belangrijk is het schoeisel waarop al die wandelenthousiastelingen de 42 Km en 195 meter willen afleggen. Friesland Post ging op bezoek bij de Sneker orthopedische schoentechnieker Cor Rameau om advies.

“Mijn voorkeur gaat uit naar schoenen die toch wel wat stevig zijn”, zo steekt Rameau meteen van wal. “Een groot gedeelte van het parcours van de Slachtemarathon gaat over wegen die vrij rond lopen. En er is zelfs een stukje onverharde weg in de route opgenomen. Daarom vind ik stevig schoeisel in verband met blessurepreventie een must. Hoge schoenen met een omsluiting van de enkel hebben dan ook mijn absolute voorkeur. Dergelijke schoenen zijn veel beter dan bijvoorbeeld slappe gymschoenen of sandalen waarop je veel wandelaars ziet lopen”, zo adviseert de schoenenspecialist.

Overigens geeft Rameau meteen toe dat de eigen voorkeur van wandelaars belangrijk is. Vaak genoeg krijgt hij mensen in zijn zaak die zeggen ‘ik vind het vervelend dat mijn voet zo opgesloten zit, het geeft een bepaalde beperking’.

Een zekere gewenning is dan ook beslist noodzakelijk. Rameau probeert anti-hoge-schoen-wandelaars dan toch de overtuigen dat een stevige schoen met goede fitting de stabiliteit van de voet ten goede komt. Zeker de lange afstandwandelaars krijgen met goed schoeisel minder snel klachten en kwetsuren.

“Bij veel wandelaars komen we toch wel tegen dat de schoenen niet goed passen. Heel veel schoenen zijn vaak te klein, zo wel in de lengte als de breedte. Je moet niet vergeten dat zeker bij een afstand van 42 kilometer de voeten na verloop van tijd behoorlijk op kunnen zetten. En daar moet je dan rekening mee houden. Het is dan ook heel zinvol om de schoenen ruim van tevoren te kopen. En met dat ruim denk ik toch zeker aan een half à één jaar van tevoren, waardoor je de mogelijkheid krijgt om de schoenen goed te kunnen inlopen. Met name een goede fitting van de middenvoet is erg belangrijk. De sluiting van de wreef is van groot belang omdat je op die manier de voet achter in de schoen op zijn plaats houd. Op die manier geef je de voet, die tijdens het lopen af wil strekken, voldoende ruimte naar voren toe. Zo kunnen de tenen een juiste afwikkeling maken,” doceert de schoenmaker.

Rameau adviseert wandelaars en zeker mensen die een tocht als de Slachtemarathon willen lopen graag over wat voor schoenen ze moeten dragen. Over één ding welke schoenen mensen beslist niet moeten dragen is hij resoluut:
“ Je moet nooit en dan ook nooit die ‘beste’ schoenen van de buurvrouw lenen!
Wat voor de één een goede schoen is, hoeft dat voor de andere nog niet zo te zijn. Als je besluit om te gaan wandelen, laat je dan deskundig informeren.”

Rameau die al meer dan dertig jaar in het vak zit genoot zijn opleiding bij twee schoentechniekers in Gouda en Leeuwarden. Het bedrijf van Rameau, dat gehuisvest is in een prachtig nieuw pand aan de Simmerdyk in Sneek, behoort met 13 werknemers tot de middelgrote orthopedische schoenmakerijen in Nederland. Rameau heeft in Sneek, Heerenveen en Harlingen al jarenlang spreekuren voor mensen die schoenproblemen hebben. Tijdens die spreekuren zijn er artsen van Revalidatie Friesland aanwezig. Sinds begin dit jaar houdt Rameau ook een spreekuur in het Academisch Ziekenhuis van Groningen.

Niet iedereen die aan wandeltochten deelneemt zal naar een orthopedisch schoentechnieker toe gaan voor advies.
Rameau: “Over het algemeen zijn het mensen die de wandelsport serieus nemen. Vaak zijn het 35 plussers. Vanaf die leeftijd zie je ook dat wandelen steeds populairder aan het worden is. Uiteraard is het zo dat met de ouderdom de gebreken komen en dat mensen zich deskundig laten adviseren. En advies is bij ons ook gratis.”

Het advies mag dan geen geld kosten, hoe zit het met de prijs van een degelijke wandelschoen, met andere woorden is de wandelsport een dure hobby?
Rameau : “Ik denk dat de wandelsport niet een dure hobby hoeft te zijn. Het parcours ligt er al, daar kun je gratis gebruik van maken in tegenstelling tot andere sporten waar je zaalhuur of andere accommodatiekosten hebt. Kleding kun je zo duur maken als je zelf wilt. Voor een paar degelijke wandelschoenen lopen de prijzen uiteen van 150 tot 230 euro. Dan heb je een paar verantwoorde schoenen. Toch blijft de aanschaf van goed schoeisel voor veel wandelaars ‘het ondergeschoven kindje’. En dat is apart.”

Ook mensen die echte voetproblemen hebben en orthopedisch schoeisel dragen lopen de Slachtemarathon. Wat is nu het verschil tussen orthopedische schoenen confectie schoenen?

Rameau: Orthopedische schoenen zijn aangepaste schoenen. Heel vaak vinden mensen orthopedisch schoeisel er niet mooi uit zien. Terwijl orthopedisch maatschoeisel heel modieus en eigentijds kan zijn. Wij proberen met ons team steeds weer voor te stellen ‘hoe zou je het zelf vinden om in deze schoenen te lopen’. Daar ben je zelf ook kieskeurig in. Maar wij zullen bij mensen die voetklachten hebben toch altijd op de functionele kant van de schoenen letten.
Bij confectieschoenen is het uiterlijk van de schoen vaak belangrijk.”

Veel sporters hebben voetklachten ten gevolge van overbelasting, waardoor de voet naar binnenkantelt. Een steunzooltje is dan vaak voldoende om dit ongemak letterlijk op te vangen. Het zijn niet alleen wandelaars die met voetklachten bij de orthopedische schoentechnieker binnen komen. Ook voetballers en andere sporters komen bij de schoenspecialist voor advies.

“Ik verbaas mij nog steeds dat de meeste voetballers op slechte voetbalschoenen lopen”, zo bewandelt Rameau even een zijpaadje. “Voetballen is voor 80 procent hardlopen, maar het schoeisel is er niet op aangepast. De opbouw van een voetbalschoen is totaal anders dan die van een hardloopschoen of een wandelschoen. Het grootste gedeelte van de achillespeesklachten zou opgelost zijn met beter verantwoorde voetbalschoenen. Wat dat betreft heeft de gemiddelde Slachtemarathonwandelaar zijn zaakjes beter voor elkaar dan een professionele voetballer.”

Tot slot de onvermijdelijke vraag aan Cor Rameau: ‘Ga je de Slachtemarathon zelf ook meelopen?’

“Nee, maar ik ben wel een wandelliefhebber en ik wil eigenlijk nog wel even kwijt dat ik vorig jaar in Japan en Nepal ben geweest voor een internationaal congres van orthopedische schoentechnici. Daar in Nepal heb ik met een collega heel wat afgelopen. Uiteraard op perfecte stappers. Dat wandelen daar in Nepal, in de bergen, was een unieke ervaring, maar ook de ontmoeting in Tokio met een plaatselijke schoenmaakster zal ik niet snel vergeten. Wij wilden namelijk een paar authentieke tradionele geta’s uit Japan hebben. Het zijn houten slippertjes, die ze al sinds de achtste eeuw in het land van de rijzende zon en kimono’s dragen. We konden die geta’s nergens vinden of kopen. Tot we op de laatste dag van ons verblijf daar een heel klein Japans vrouwtje met die schoenen zagen lopen. We tikten haar op de schouder en vroegen of ze ons aan zo’n paar traditionele schoenen kon helpen. Ze keek ons aan of we reuzen van een andere plannet waren, maar uiteindelijk nodigde ze ons uit om met haar me te gaan. Bleek ze zelf schoenmaakster te zijn, die deze houten schoentjes maakte. We hebben een aantal van haar gekocht en meegenomen naar Nederland. Ze zien er prachtig uit, maar je kunt er de Slachtemarathon niet op lopen, daarvoor heb je een paar stevige schoenen nodig. Schoenen waar je in kunt wonen!”


Tekst: Henk van der VeerFriesland Post, juni 2004
 
 
<< terug