pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Kamminga: "Su, dêr waren jum al...!"

Het Kroegenlied met enige vertraging gepresenteerd in Amsterdam

Kamminga: “Su, dêr waren jum al…!”

SNEEK- De kroegbazen Thierry Kamminga uit Sneek en Amsterdammer Michel Onclin hebben Het Kroegenlied gepresenteerd. Met enige vertraging, dat wel. Het gebeurde allemaal in het bekende café De Plantage in de hoofdstad. Twee bussen met Sneker Thierry-fans gingen de Afsluitdijk over om de happening mee te maken.

door Henk van der Veer

Uiterlijk kalm, maar van binnen kokend neemt Jannie Kamminga, de vrouw van Thierry, woensdagmiddag om 17.15 uur het heft kordaat in handen. ‘Iepen dy doar’, gebiedt ze de chauffeur van de touringcar, die dan inmiddels al het spoor volledig bijster is in hartje Amsterdam.
Even denken al de Sneker Thierry-fans die meegereisd zijn, dat de vrouw van Nederlands meest markante horecaman op eigen gelegenheid naar De Plantage toe zal gaan. Maar nee, Jannie smijt al haar Friese charmes in de strijd en houdt de eerste de beste Amsterdamse motoragent aan. “Agent kan U ons ook naar café De Plantage brengen, mijn man krijgt daar het eerste exemplaar van Het Kroegenlied aangeboden. Maar wij zijn verdwaald!”

De loeiende sirenes en blauwe zwaailichten ontbreken, maar binnen no-time loodst de stoere motoragent de bus voor het bekende Amsterdamse café, dat pal naast de ingang van Artis is gelegen.
Thierry staat het hele gezelschap met een brede grijns op te wachten: “Su, dêr waren jum al…”

Twintig minuten later dan gepland nemen Thierry en zijn zingende collega Michel Onclin uit Amsterdam, eigenaar van negen eurocafés, de eerste exemplaren van hun Kroegenlied cd in ontvangst.
“De horeca is de gastheer van de samenleving en Thierry is de gastheer van Sneek. Sterker nog, Thierry is niet alleen de gastheer van Sneek, maar Thierry is ook de gastheer van Nederland”, spreekt Jeu Claes, de directeur van Koninklijk Horeca Nederland. Met gevoel voor drama ( ‘ut is gyn navelstreng’, roept een Sneker kroegtijger) knipt Jeu Claes het snoertje door met daaraan het bungelende cd’tje. Paparazzi, waaronder de bekende fotografen Ruud van der Linden en Joop van Tellingen, dringen naar voren en schieten hun plaatjes voor De Telegraaf, Veronica-blad, Story, De Weekend en Privé en uiteraard het Sneeker Nieuwsblad. Ondertussen snorren de camera’s van SBS en het Amsterdamse televisiestation ATV en zoemen in op de zingende horecamannen.

Een zichtbaar ontroerde Thierry, die de laatste tijd toch echt wel wat gewend is, bedankt het in grote getale opgekomen publiek en de vertegenwoordigers van Horeca Nederland: “Als meest markante horecaman van Nederland wil ik jullie allemaal ontzettend bedanken. Deze cd is voor mij de bekroning op het markantschap en kan tevens gezien worden als positieve reclame voor de gehele café-bar- en discothekensector in ons land.”

Volgens Jaap Brantenaar, voorzitter van de sector Café-Barbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland, past de ondersteuning van de release uitstekend binnen de campagne ‘de horeca, gastheer van de samenleving’. Brantenaar: “Alle ruim 7.000 caféleden en discotheken van Koninklijk Horeca Nederland krijgen deze week een exemplaar van Het Kroegenlied opgestuurd. Ik denk dat ze het heel vaak zullen draaien, want het is een geheide hit!”

De aanwezigheid tijdens de cd-uitreiking van een reeks Bekende Nederlanders, als acteur Peter Faber, Michiel Romeyn en Herman Koch van Jiskefet, soulzanger Forrest ( ‘weest wel je, dy fan ‘Rock the boat’) en Peter Douglas, de Nederlandse Frank Sinatra, geven extra cachet aan de happening.

Forrest, die ooit een studio in Sneek had en een eerdere cd van Thierry produceerde, is er van overtuigd dat Het Kroegenlied zal gaan scoren: “ Zeker weten, dat dit lied zal aanslaan. Deze song krijgt alle mensen van zijn billen af, de pilsjes op de tafel en lekker dansen. Het wordt een enorme meezinger.”

Terwijl een bomvolle Plantage uit zijn dak gaat bij een optreden van Peter Douglas, hebben Thierry (37) en Michel (42) op de stoep van het café wel even tijd om ‘de Sneeker’ te woord te staan: “Ik vind het, net als Thierry, heerlijk om mensen te entertainen”, steekt Michel van wal. “Of ik dat nu met een biertje doe, een biefstuk of door te zingen, maakt me niet uit. Maar door het zingen krijg je zoveel warmte en energie terug, dat is een perfectie combinatie.”

Ook Thierry, hij staat elk weekend op een podium van één vierkante meter te zingen in zijn café CHEERS in Sneek, herkent veel in wat zijn Amsterdamse collega doet en beweegt. Thierry heeft dan ook hoge verwachtingen van het Kroegenlied: “ Je hope altyd dat ut un hit wurde sal, mar gefoelsmatech sêch ik dat dit liet feul doën gaat. De hele lanneleke pers is hier nyt om’e nòcht fertenwoardegt. En ik hoarde dat fandaach in alle trams in Amsterdam op de lichtbalken reklame maakt wurdt foar ut Kroegeliet. Mar goëd begripe, ik fyn ut prachtech, mar ik bliëf fanself gewoan Thierry.”

Niet allen de twee horecamannen praten met passie over hun vak, ook Anita van de Broek, de vrouw van Michel Onclin, die Het Kroegenlied heeft geschreven is enthousiast.

Anita: “Het is fantastisch dat deze cd aan 7000 horecaondernemers wordt aangeboden. Leslie Laverman heeft de muziek voor het lied geschreven en toen heb ik de tekst gemaakt. In eerste instantie alleen voor Amsterdam, maar al snel had ik in de gaten dat de hele horeca, ook buiten de stad wel een zetje kan gebruiken en heb de tekst algemeen gehouden. En wees eerlijk die ‘Lange’, uit Amsterdam en die ‘Kale’, uit Sneek kunnen wel zingen.”

Als de beide horecabeesten Thierry en Michel op het podium van De Plantage staan en het Kroegenlied zingen, heft Jannie Kamminga een glas. “Ik sjoch dat Thierry hjir enoarm fan geniet. Hearlik, ik fûn it in geweldige ervaring.”, zegt de vrouw achter het succes, met een lach van oor tot oor.

Een uur later stapt Jannie achter het stuur van de eigen CHEERS-bus, richting Sneek. Binnen vijf minuten is ze de stad uit. Haar man Thierry volgt, heel wat later. In de touringcar!


Sneeker Nieuwsblad, 15.07.2004
 
 
<< terug