pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Aansprekende bundel over sporthistorie

Aansprekende bundel over sporthistorieHOMMERTS- Op 26 november 2004 werd er in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen een congres gehouden met als thema ‘Sporthistorie- tussen feit en mythe’. Onder die titel zijn de negen lezingen van die dag gebundeld en door Uitgeverij Noordboek op de markt gebracht. Kaatshistoricus Pieter Breuker en plaatsvervangend hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, Wio Joustra vormden de redactie van het boek.

Het bijzondere aan deze bundel met lezingen ( doorgaans in uitgebreidere vorm van de gehouden voordrachten tijdens het congres ) is, dat vanuit verschillende perspectieven naar de geschiedenis van de sport in en buiten Nederland is gekeken. Zo laten sociologen en antropologen hun licht over de sporthistorie schijnen. Maar de thematiek wordt ook benaderd uit culturele en sportjournalistieke hoek.
Niet alleen wetenschappers hebben op 26 november 2004 op het symposium het woord gevoerd, ook mensen vanuit de sport zelf hebben een bijdrage geleverd. Bettine Vriesekoop en Foppe de Haan gaven hun visie op de thematiek.

Wie de ex-trainer van Heerenveen Foppe de Haan wel eens ‘live’ heeft horen spreken, weet dat hij dat op een zeer onderhoudende manier doet. Zijn bijdrage aan deze bundel is er een prachtig voorbeeld van. De Haan verhaalt over teambuilding, uit de praktijk van een multi-etnische voetbalschool. Hij weet uit ondervinding waarom voetballers uit Scandinavië wel en uit Nigeria niet in Heerenveen slagen. “ Scandinavische spelers zitten dicht tegen de Nederlandse cultuur aan, ze zijn heel snel zelfstandig en maken hun eigen keuzes”, zegt Foppe. “ De Nigerianen die ik bij Heerenveen heb meegemaakt, kwamen uit een die ik maar even ‘Yes Boss- cultuur noem. Je moest ze altijd bij de hand nemen. ,” zo weet de oud-Heerenveentrainer. Trouwens met jongens uit het westen van ons land valt in Friesland soms ook geen land te bezeilen als we de tegenwoordige bondscoach van Jong Oranje mogen geloven. “Ze komen bijvoorbeeld uit de jeugd van een topclub als Ajax en Feijenoord en denken dan dat ze de wijsheid wel zo’n beetje in pacht hebben en ‘die boeren’ in het Noorden wel een lesje kunnen leren. Die arrogantie tref je bij Denen, Zweden, Noren of Finnen niet aan.”

Ook oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop, sinds 2000 werkzaam als freelance journaliste, heeft een hele aardige bijdrage. Vriesekoop, die o.a. in 1982 en 1992 winnares van de Europese Top-12 werd, vertelt over de individualiteit van de Chinese topsporter. “Een keuze voor topsport betekent in Nederland nog altijd een onzekere toekomst. In China heerst een heel andere sportcultuur. De weg naar de top is er onmenselijk hard en onzeker. Maar breek je eenmaal door, dan word je op een voetstuk geplaatst en ben je verzekerd van een toekomst als trainer, coach of manager. Het is de paradox van het meest volkrijke land op aarde: ogenschijnlijk is er geen ruimte voor het individu, maar juist binnen de eenvormigheid heerst de individualiteit ”, is de samenvatting van Vrieskoop haar betoog.

Naast de bijdragen van Foppe de Haan en Bettine Vriesekoop zijn de lezingen van Roland Renson ( ‘Sportgeschiedenis in de Lage en minder lage Landen’); Theo Stevens ( ‘Vroege Nederlandse sportgeschiedenis in vogelvlucht); Gerrit Valk ( ‘Voetbal en de Nederlandse samenleving sinds 1954’); Yme Kuiper ( ‘Tussen feit en mythe. Van Abe Lenstra tot Johan Cruijff: over de biografie van voetbalhelden. Een terreinverkenning’); Matty Verkamman ( ‘Naar de ultieme voetbalbeleving’); Pieter Breuker ( ‘Kaatsen in internationaal verband: beperkt grensverkeer mogelijk’); Maarten van Bottenburg en Jan Janssens ( ‘Diversiteit en prestatie in de Nederlandse eredivisie’.

De bundel is niet alleen geschikt voor sportwetenschappers, voor hen zijn de lange literatuurlijsten en notenschriften toegevoegd, maar ook voor sportliefhebbers. In de bundel zijn vele foto’s, illustraties en grafieken opgenomen. Het geeft het geheel wat luchtigs.


Henk van der Veer


‘Sporthistorie, tussen feit en mythe’. Diverse auteurs onder redactie van Pieter Breuker en Wio Joustra Uitgeverij Noorboek. 160 blz. Prijs: € 19,50


Sneeker Nieuwsblad, 21.02.2005
 
 
<< terug