pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Hengelsport- en Recreatiegids voor Fryslân

Hengelsport- en Recreatiegids Fryslân

HOMMERTS- ‘Elk mei graach ris fiskje’, is een regel uit een bekend Fries versje. De liefhebbers van de vissport kunnen hun hart ophalen in de onlangs verschenen nieuwe ‘Hengelsport- en Recreatiegids Fryslân’. Dat werd ook wel tijd, want het is inmiddels al ruim veertig jaar geleden dat er een vergelijkbare gids uitkwam. Haaye Hoekstra en fotograaf Anne van der Woude hebben deze klus geklaard. Het resultaat mag gezien worden, een prachtige gids met tientallen fraaie kleurenfoto’s en interessante verhalen over de verschillende hengelsportdisciplines. Uiteraard ook aandacht voor de beste visstekken in deze provincie.

Over die visstekken gesproken, Hoekstra en Van der Woude hebben de provincie in zeven verschillende regio’s ingedeeld. Vrij gedetailleerd worden vervolgens de unieke visplaatsen beschreven inclusief topografische kaarten.

Met passie en enthousiasme komen verschillende visfanaten aan het woord over hun sport. Zo schrijft Herman Schuurman een mooi verhaal over de karpervisserij in Fryslân. Jouke Jansma weet boeiend te vertellen over de ‘wispelturige’ snoekbaars. Vissen is meer dan alleen maar jagen, het is ook genieten van de natuur. Jouke Jansma: “ Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het vissen in de ochtenduren. Ik ben nu eenmaal een ochtendmens en ik kan intens genieten van een frisse zomermorgen als het grootste gedeelte van ons land nog in diepe rust is. ’s Morgens, als het net licht is en relatief koel, is er vaak veel visactiviteit in de oppervlakte. Ik kies er dan over het algemeen voor om met een flinke shad boven het ondiepe gedeelte van de steenstort te gaan vissen. Als de visactiviteit in de oppervlakte afneemt ga ik ook automatisch wat dieper vissen, zeg maar rond de 2,5 meter. Later op de dag gaat dat nog een stukje dieper en vis ik onder aan het talud, zo rond de vier meter.”

Zoals Jansma informatie geeft over het snoekbaarsvissen, zo schrijft Aart Kuyt over het vissen op snoek: “Gewapend met een 10 grams spinhengel, één doosje vol lichte spinners en lepels en een tasje met goed onthaak gereedschap. Zo ging ik vroeger de polder in en zo kan het nog steeds. Eindeloos struinend door de weilanden, elk hoekje minutieus uitkammend, geen rietpolletje overslaand, elke onregelmatigheid in het water bestokend”, zo filosofeert Kuyt over het snoekvissen. Prachtig!

Het boek zal bij de echte vissportfanaten op een warm ontvangst kunnen rekenen, maar ook de visleek zal de gids weten te waarderen. Alleen al om de nuttige tips van een begenadigd wedstrijdvisser als Jan Grijpstra: ‘Houd ietsje droog voer achter om, indien het voer vochtig is, het nog aan te kunnen mengen.’ Of ‘om de grotere vis te activeren is een mestpiertje in combinatie met een dikke made op de haak’ ook aan te bevelen!

Naast de informatie en de verhalen over het vissen geeft deze gids ook ruimschoots aandacht aan de toerischtische aspecten van de provincie Friesland. Dit gedeelte van de gids heeft een hoog VVV-gehalte, waarbij de fraaie foto’s van Anne van der Woude overigens in het oog springen.
Tot slot is er in de gids aandacht voor natuur en natuurgebieden in Friesland en wordt er ook nog een hoofdstukje besteedt aan hoe het wetterskip werkt aan een gevarieerde visstand in de provincie. Een pagina met websitesadressen geeft de visliefhebber en de toerist voldoende informatie voor een afwisselende vakantie in ‘it bêste lân fan ierde.’
De eindredactie van de gids was in handen van Reinier Zwart en de publicatie is uitgegeven door Migg Producties te Sneek.

Henk van der Veer


‘Hengelsport- en Recreatiegids Fryslân’, samengesteld door Haaye Hoekstra en Anne van der Woude. Migg Producties, Sneek. Het boek is voor 5, 95 euro te verkrijgen in de boekhandel, bij hengelsportzaken en VVV-kantoren.
Sneeker Nieuwsblad, 25.04.2005
 
 
<< terug