pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Fishermengevoel bij Rolling Home

LEEUWARDEN- Het liep zaterdagavond al mooi naar het middennachtelijk uur, toen shanty- en folkgroep Rolling Home voor een uitverkochte stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden hun onvervalste nummer 1 hit ‘Fries om útens’ inzetten. Het duizendkoppige publiek zong uit volle borst mee en de mannen van Rolling Home genoten zichtbaar. Het maar liefst drie-en-een halfuur durende jubileumconcert van de Sneker groep had geen moment verveeld.

Shanty-koor Rolling Home is allang geen groep meer die alleen maar oude zeemansliederen zingt. Het repertoire van het vijftig koppige koor is in de afgelopen tien jaar veel breder geworden. Onvervalste sea-shanty’s worden afgewisseld door prachtige folknummers en Friese sankjes. Het concert van afgelopen zaterdag bevestigde dat nog eens overduidelijk, Rolling Home is meer dan een shantygroep.

Het zingen van een mengeling van Fries-, Iers- en Engelstalige songs pakte tijdens het tienjarige jubileumconcert dan ook prima uit. Rolling Homeman van het eerste uur, Harm Rozenberg. Stond in de pauze van het concert nog een beetje onzeker aan een flesje fris te nippen. “ Is’t wel wat je”, zo vroeg Rozenberg zich luidop af over het eerste gedeelte van het concert. Eerlijk is eerlijk, de meeste koorleden stikten van de zenuwen, maar na een paar nummers was van plankenkoorts niets meer te merken. Een prachtig concert, waarbij opviel dat wat gezongen werd uitstekend was te verstaan.

Niet alleen de afwisseling in het repertoire, ook het uitnodigen van de gastmuzikanten John Wright en Allan Taylor bleek zaterdagavond een schot in de roos. Wright en Taylor hebben de afgelopen tien jaar het podium al meermalen met Rolling Home gedeeld en worden met recht friends van de Snekers genoemd. Om dat te bevestigen werden beide Engelse rasmuzikanten zaterdag officieel tot erelid benoemd. Ze genoten zichtbaar van deze onderscheiding.

Tijdens het optreden van Wright en Taylor, de laatste schreef verschillende liederen voor Rolling Home, waanden vele concertbezoekers zich in een Engelse pub. Een geweldig relaxed gevoel, een lust om naar beide heren te luisteren. Inderdaad muziek is emotie!

Met zijn onderkoelde Engelse humor, weet muzikaal leider Dave Tearny keer op keer de juiste toon te raken. Hij wordt hierbij gesteund door de andere muzikale voorman van de groep, Hans Faber. Wanneer Faber de solo’s zingt, ontstaat het Fishermengevoel, een gevoel dat niet aan te raken is, maar wel duidelijk aanwezig. Niet voor niets staat het door Faber geschreven lied Fries om útens al lange tijd in de top-drie van Omrop Fryslân. Het lied bleek zaterdagavond ook weer tranentrekker nummer één.

Dat Rolling Home begonnen is als shanty-koor, is duidelijk en krakers als Five o’clock in the morning en Dogger Bank doen het nog altijd goed. Zeker bij het brede publiek. De keuze om Ierse en Britse folkmuziek toe te voegen aan hun repertoire getuigt echter van visie, juist de combinatie tussen verschillende muziekstijlen tilt de groep naar een hoger niveau. Dat Tearny en Faber hierbij de koersbepalers zijn, is duidelijk. Wat in de afgelopen tien jaar niet veranderd is, is het plezier dat de koorleden aan het zingen beleven. Gestoken in hun nieuwe outfit, mooie blauwe bûsgroentsjes, straalden de Rolling Homers dat zaterdagavond overduidelijk uit.Sneeker Nieuwsblad, 13.06.2005
 
 
<< terug