pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Gigaboek over Friese dorpen en steden

HOMMERTS- In de volksmond wordt het meer dan 1000 pagina’s dikke boek over de Friese dorpen en steden al ‘de bibel fan Peter Karstkarel’ genoemd. Het gaat dan over ‘419 x Friesland. Van Slijkenburg tot Moddergat’, een uitgave van Karstkarel zijn broodheer de Friese Pers Boekerij, Leeuwarden. Er is zelden in Friesland zo’n reclamecampagne voor een boek gevoerd als voor deze publicatie. Ik zag in de etalage van een Sneker boekhandel zelfs een levensgrote Peter Karstkarel op bordkarton. De reclame helpt blijkbaar, want het vuistdikke boek is inmiddels aan een tweede druk toe.

Het boek is beslist geen leesboek dat je van achteren naar voren doorleest, daar is bovendien veel te zwaar voor. Met een boek van bijna 2 kg op je schoot leest het niet prettig. Ik ben ook heel benieuwd hoe de dikke bundel er na veelvuldig gebruik uitziet. Is de lijm sterk genoeg om al dat papierwerk binnen de kaften te houden?

Na een woord vooraf, van gedeputeerde Anita Andriesen, volgt een korte zakelijke inleiding van Peter Karstkarel. Hij legt uit hoe hij te werk is gegaan bij het tot standkomen van het boek. Zo schrijft hij dat alle dorpen met minder dan 2000 inwoners vertegenwoordigd zijn met twee bladzijden en de steden en dorpen en plaatsen met meer dan 2000 inwoners met vier bladzijden.

In een dergelijk omvangrijk boek, is het uitgesloten om volledig over de dorpen en steden te zijn, maar dat is ook nooit de bedoeling van Karstkarel geweest. De oud-Sneker geeft alleen dorpsportretten, kennismakingen in compacte vorm, met fraaie foto’s als illustratie. Eigenlijk is dit boek een uit de kluiten gewassen adressenboek. Een tweede exemplaar van het boek, naast de salontafelversie, meenemen in de auto is een optie!

Het boek is een echt naslagwerk, en de meeste lezers zullen hun eigen dorp of stad eerst opzoeken om te lezen wat Karstkarel er over te vertellen heeft. Klaas Jansma, die het boek besprak voor Omrop Fryslân Radio, gebruikte deze werkwijze blijkbaar ook. Hij kwam meteen tot de conclusie dat de informatie over de dorpen waar hij binding mee had niet helemaal juist was.

Ook ik was benieuwd wat Karstkarel over mijn huidige woonplaats Jutryp-Hommerts heeft geschreven. Ik kon hem maar op één foutje traperen. In de Jutryp hebben wij geen Binnenwei, maar een Binnenpaad! Muggenzifterij, uiteraard en wie leest nu zo een boek? Inderdaad ja, boekbesprekers.

Kartskarel heeft er voor gekozen om alle dorpen en plaatsen per gemeente de revue te laten passeren, van Achtkarspelen tot Wymbritseradiel. De historicus heeft een vlotte en erg leesbare stijl van schrijven. De opmaak van het boek is voor ieder dorp en elke stad gelijk, in een kadertje vooraf aan de beschrijving staat o.a. te lezen hoeveel inwoners, woningen en arbeidsplaatsen de betreffende plaatsen hebben. Waar een kerk te vinden is, staat die ook afgebeeld in het boek. In die zin is deze uitgave een monumentaal boek!

Henk van der Veer

Peter Karstkarel, ‘419 x Friesland, Van Slijkenburg tot Moddergat’. Friese Pers Boekerij. 1024 pagina’s. Prijs: € 25, --


Sneeker Nieuwsblad, 27.06.2005
 
 
<< terug