pers > kollum's > detail
Kollum fan Henk van der Veer
Túndorptorens

Túndorptorens


Het tocht, en niet zo weinig ook. De vitrage beweegt voortdurend voor het raam en dat terwijl er amper wind staat. De sigerij zoals Teake Túndorp het ongerief noemt, bevestigt de matige bouwkwaliteit van zijn flatwoninkje aan de Graaf Adolfstraat. Als Teake naar de keuken toeloopt om koffie te zetten, rinkelt de telefoon.

“Met Teake!”
“Haré pa, Douwe. Ik staan hier foar de spoarbomen an’e Bolswerderwech, over fijf menuten bin ik bij je. Hè je de koffy klaar?”

“Nau, dou loopst de deur hier ok nyt plat”, zegt Teake even later met gevoel voor understatement. Zijn zoon zet de tanden in een stukje Wieger Ketellapper warmt zijn handen aan een bakje koffie.
Douwe woont al weer jaren met zijn Leonora in Noord-Holland, waar hij een handel in computerbenodigheden runt. Het ‘druk-druk-druk’, ligt hem voor in de mond. Toch moet hij regelmatig even de Waterpoortstad zien. Al zijn die keren volgens Teake op de vingers van één hand te tellen.

“Wat un allemachtegst groate reklameborden hewwe se an ’e dyk setten. Falt anders wel op dat ‘Túndoarp in bloei’.
“Ja, dy snelle reklamejonges út Groaningen wete fan wanten. Mar ut het wel wat. Ut kon wel minder, su’n moai bloeiend pompeblaadsje”, antwoordt Teake.

“Hoe fer is ut nau pappe? Skiët ut wat op met dy bouwerij hier? Of slope se allienech noch mar in Túndorp?”
“Mear as un derde deel fan’e wyk is nau sloopt, un gedeelte fan de mênsen woant noch in hun ouwe woaning en bliëft dêr ok. Krekt sulang de nieuwe woaning klaar is. Eind oktober is de earste paal de groan ingaan foar un appartementekompleks met 23 woaninkjes foar ouweren. De opbou fan’e wyk is begonnen.
Ut het ok in ‘e krante staan, ik hew ut útknipt. Must mar even leze, dan haal ik un tweede bakje.”

Terwijl Teake naar de keuken toffelt voor koffie, leest Douwe wat er de afgelopen weken in Tuindorp gebeurd is. ‘Probleemwijk Sneek maakt nieuwe start’, kopt het artikel in de Leeuwarder Courant van 23 oktober j.l. “De herbouw van Tuindorp in Sneek is voorzichtich begonnen. Eendrachtig dreven wethouder Hans van de Broek, buurbewoner Pieter van Goslinga en Dries Onclin, voorzitter van de raad van toezicht van woningcorporatie Patrimonium gistermiddag aan de Koningin Wilhelminastraat een betonpaal de grond in voor een appartementencomplex met 23 woningen voor ouderen. Onder het gebouw komt een parkeergarage. Een steenworp verderop, in de Prins Mauritsstraat, wordt volgende week een begin gemaakt met de bouw van vijftien eensgezinwoningen.”

“Kyk, jonge hier hest noch un bakje”, must mar lekker opdrinke. Nau wat fynst der fan?”
“Ut siet der goed út, mar is ut ok betaalber?” “At ik dy lui fan Patriwoanium love màg, dan is der foar elk wat wils. Hier, in ‘e Sneeker het der un stukje over in staan.

“In de Koningin Wilhelminastraat, tegen de sportvelden van WZS en ONS aan, verrijst de komende maanden een complex met ondergrondse parkeergarage met 21 paarkeerplaatsen. Er wordt in vijf lagen gebouwd. De eerste vier bouwlagen omvatten elk vijf woningen en op de toplaag van het appartementengebouw komt een drietal riante penthouses. Die penthouses zijn het duurst: de aanvangshuur is 567 euro per maand. De overige woningen variëren in prijs tussen de 431 en 512 euro per maand. Het zijn betaalbare woningen derhalve, die heel veel wooncomfort kunnen bieden. Ze hebben namenlijk allemaal uitzicht over het plantsoen en sportpark en voorzien van vrij uitstekende balkons op het zuiden, die grenzen aan verdiepingshoge naar binnen draaiende deuren voor zowel woon- als slaapkamer.
De huizen zijn ruim van opzet, hebben een aparte keuken en twee toiletten. Er is rekening gehouden met rollators en scootmobielen, zowel in de woningen als in de centrale entreehal. Vanzelfsprekend is er een lift.”

“Sú pappe dêr wel woane wille?”
“Och, wat sa’k sêge. Ut útsicht kon wel minder en su’n lift is ok noait wech. Mar ik bliëf toch ut liefst in ‘e Graaf Adolfstraat woanen. En nau sal ik dy even siën late, wat se hier an ’e Graaf Adolfstraat neerzette wille. Hier hew ik ut al.”

Teake spreidt een plattegrond uit waarop de stedenbouwkundige visie van Tuindorp is geprojecteerd. Op de plankaart van Hebly Theunissen Architecten uit Delft wijst Teake naar de vier in het oog springende torentjes aan de Graaf Adolfstraat. Deze vier torentjes tegenover de Tonnema fabriek bestaan uit vier tot zeven bouwlagen met voor de helft huur-en de andere helft koopappartementen, weet Teake te vertellen.

“Poeperdepoeperdepoep, ouwe, dat kan inderdaad wel besiën leie. Teake Túndorp wil Ridder Teake wurde!”
“Ja, hew de gek der mar met, mar ik wú over disse woantorens wel wat mear informasy hewwe. Al sêch ik op foarhaan al dat su’n woaning foar mij natuerlek nyt te betalen falt.

“Ik denk dat pappe wear us loopke naar ut Wijkservicebureau an de J.W. Frisostraat 109 make mut. Dêr wete se fast wel mear fan dy woantorens ou. Of fraach anders earst us skrifteleke informasy bij Patrimonium op. Fragen staat frij. Nee hewwe je, ja kanne je krije. Is’t nyt su? Hier staat ut adres: Patrimonium, postadres Harste 15, 8602 JX Sneek. Trouwens su’n torenappartement sú myn laaste keus ok nyt weze!”

“Folgens mij is dy ferskeidenheid fan woaningen in Túndorp der op richten, om hier weer meer gezinen met kyndes te krijen. Dus wat dat betreft suden jum hier wel thúspasse. Mar wêr prate wij over. Dou hest dyn saak toch in Hollaan?”

“Sêch foar datstou futgaast, wúst aansens noch even bij ut kezyn siën. Ut siicht hier su ferskriklek. At ut wear us wynkracht 11 is, krekt as laasten, dan mut ik de stienen in ‘e búse doën, anders waai ik út myn stoel.”


Henk van der VeerWijd en Zijd, 27.09.2003
 
 
<< kollum's