pers > kollum's > detail
Kollum fan Henk van der Veer
Prins Mauritslaan

Prins Mauritslaan


Er staat een schrale noordenwind als Teake Túndorp de deur van zijn flatwoninkje aan de Graaf Adolfstraat achter zich dichttrekt. Echt maartweer. De krokussen staan al in volle bloei en de narcissen steken overal de kop op. Túndorp in bloei. De Prins Mauritsstraat staat ook in bloei, bouwvakkers zijn druk bezig op de steigers, de straat krijgt een heel nieuw gezicht. Fris en aantrekkelijk.

Als Teake aandachtig bij één van de in aanbouw huizen staan blijft, ziet hij Luuk van der Wal op de bouwplaats. “Haré Van der Wal, hoe is’t?” De medewerker van de woningbouwstichting herkent de bekende Túndorper metéén en komt naar Teake toe. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid Teake. Deze woningen schieten al aardig op, het gaat uitstekend. Kom maar even mee, ik heb wel tijd voor een minirondleiding.”

Teake is niet nieuwsgierig, maar wil wel graag alles weten, zeker als het over Túndorp gaat. En trouwens de huurhuizen aan de Prins Mauritsstraat zien er aan de buitenkant heel aantrekkelijk uit. Teake is dan ook reuzenbenieuwd hoe deze woningen er van binnen uitzien.

“Ut binne allemaal laach bij de grônwoaninkjes nau Van der Wal,” opent Teake het gesprek. “Ja, het zijn laagbouwwoningen, die bestemd zijn voor vijftigplussers zonder inwonende kinderen,” antwoordt Luuk.
“Wat dat betreft suden disse gele kasteeltsjes wel wat foar mij weze”, zegt Teake als hij over de drempel van de seniorenwoning stapt. Luuk reageert niet, maar begint te vertellen over de patiowoning.

“Al deze woningen hebben een ruime woonkamer met een open keuken. Als je hier de deur doorgaat sta je in de slaapkamer.” “At je moeilek traplope kanne, is dit fanself ideaal”, geeft Teake als commentaar. Ondertussen laat Luuk hem de keurige badkamer zien, die rechtstreeks vanuit de slaapkamer te bereiken is. "Mòrrens su fanút ut warme nest de tobbe in,” vervolgt Teake. “Wat un lúkse Van der Wal, paleis Soestdijk is der niks bij.” “Ja, het is voor vijftigplussers allemaal heel erg geriefelijk, zeg maar gewoon noflek Teake!” Luuk leidt Teake verder rond.
“En dan zijn we hier weer in de hal. Via een vaste trap bereik je dan de verdieping, die verder niet is ingedeeld. Deze ruimte kan hierdoor voor veel doeleinden gebruikt worden. Een hobbykamer is bijvoorbeeld een optie. En uiteraard kan deze kamer ook ingericht worden als slaapplaats voor een logé.” “Moai útfanhuzerskamerke, kon wel minder. En magge je dizze rúmte nau helemaal naar eigen insicht inrichte,” vraagt Teake. “Ja, daar is iedereen vrij in.” “Tsjonge noch an toe, dat is toch wel joppech”, vindt Teake. “Hoe sit dat nau met de berging”, wil Teake weten. “Niet te haastig Teake, kom maar mee naar onderen.Vanuit de keuken sta je zo in de aangebouwde berging, die is dus inpandig”, besluit Luuk zijn rondleiding.
Maar Teake zou Teake niet zijn als hij nog een aantal vragen voor de verhuurmedewerker van Patrimonium heeft.
“Hoe sit dat met de enerzjykosten. Dy stokerij liigt der nyt om en at je dat wat binnen de perken wete te houwen, dan skeelt dat idere maand moai wat.”
“De hele woning is voorzien van dubbele beglazing. Hoog rendement plus plus, heet dat. Komt er op neer dat je geen last hebt van tocht Teake. En het scheel inderdaad aanzienlijk in de stookkosten. Trouwens al deze huizen zijn voorzien van een HR-combiketel, die zorgt voor centrale verwarming en voor warm water in de keuken en badkamer.”
“Ik hoar ut al, at je één fan disse woaninkjes krije dan houwe je an ut end fan de maand geld over. Wat doen disse woaningen nau, wat is de huur?”
“De kale huur van deze woning komt ongeveer op € 430, - per maand voor een tussenwoning en € 435, - voor een eindwoning.”
“At je nau in su’n hús komme, hewwe je dan ok recht op huursubsidy?”
“Het is natuurlijk afhankelijk van het inkomen, maar bij die huurprijzen die ik net noemde is huursubsidie mogelijk. Jazeker.”
“Sitte der noch mear ekstra antrekleke saken an as je disse woanings hure wille?”
“Elke woning voldoet aan het politiekeurmerk, ze zijn dus inbraakveilig. De bewoners zijn er dus zeker van dat ongewenst bezoek buiten de deur blijft.”

Teake en Luuk zijn ondertussen ook buiten de deur van het huis beland. Luuk maakt aanstalten om te vertrekken. Voor hij afzet heeft Teake nog een laatste vraag. “Seg, Van der Wal nau hew ik hoard dat dit aansens gyn straat mear weze sal. Is dat su?”
“Hoe bedoel je dat nu Teake, het is toch een keurige straat met vijftien prachtige patiowoningen?”
“Nee, dat bedoel ik nyt. Mar se sêge dat de Prins Maurritsstraat aansens un ander naambordsje krije sal. Ut wurdt loof ik de Prins Mauritslaan! Kyk dat hoeft foar mij nau nyt, un naam is un naam en un straat is un straat. Prins Mauritslaan, man doen mar gewoan dan doen je al gek genoech. Mar ferder binne ut prachtege huzen hoar Van der Wal, helemaal niks mis met!”

Glimlachend zet Teake de pas er weer in, hij is benieuwd hoe het met de nieuwbouw van het appartementengebouw in het plantsoen achter Interlinie staat.Wijd en Zijd, 27.09.2003
 
 
<< kollum's