pers > kollum's > detail
Kollum fan Henk van der Veer
Túndorp deel 7

Bijprate over Túndorp


Heet, bloedheet was de afgelopen zomer. De bomen in Túndorp laten al vroeg de dorre bladeren vallen. Teake Túndorp en zijn vriend Dikke Piter staan voor bij de Ichtuskerk gemoedelijk met elkaar te praten over de afgelopen zomerweken. Het weer is altijd een dankbaar onderwerp en al helemaal als het een beetje extreem is.
Teake Túndorp klaagt echter niet. ‘Krimmenearders hew ik un hekel an en al helemaal as ut over ut wear gaat.’ Dikke Piter, de maat van Teake, schudt van het lachen als Teake het verhaal vertelt over beroepszeurkont Albada.

“Piter jonge wúst ut love of nyt, dy Albada seurde nau evech en altiten over ut wear. Nau het de oulopen weken toch fast wear weest. Loop ik hier met dy Albada hier deur Túndorp en sêg ik op un mòrren ‘moai wear nyt, Albada?’ Set ie un súnech gesicht en seit ‘Ja, mar dat houwe we nyt. As ik su de lucht in ut Súdwesten besiën, komt der ferandering!’ Weest wat ik toen teugen dy wearprofeet seid hew?
‘Albada as jou later noch us in ut Paradys komme dan sêge je fast teugen de heilege Petrus: ‘Ik weet nyt, ut is krekt of tocht ut hier un bitsje onder de palmen.”

De bouvakkers zijn na een korte onderbreking al weer druk aan het werk in Túndorp.En de jongens van Van der Wiel hebben de sloopwerkzaamheden ook al weer hervat. Fotograaf Simon Bleeker heeft een prachtige plaat geschoten van de sloop. De Leeuwarder Courant drukte de print van Bleeker in de editie van 21 augustus af. Teake weet Piter, die drie weken op vakantie naar de caravan in Gaasterland is geweest, precies te vertellen wat er de afgelopen periode gebeurt is.

“Ut stukje Graaf Adolfstraat, de portykwoanings, hewwe se al met de groan gelyk maakt. En su gau as de duplekswoaningen an de Jan van Nassaustraat 64 tot en met 76A leech binne gaat de sloop dêr ok los. Krekt as in de Bourbonstraat 42 tot en met 54A. Mar ik loof dat der noch un stuk of dry mênsen woane. Dy mutte der fanself earst út, mar dat nieuws hew ik half augustus hoart. Ut kan nau al wear ferder weze. Want dy sloperij en bouwerij staat hier nyt su hele lang stil. Time is munny, must mar rekene Piter”

Verder weet Teake te vertellen dat in de Van Hessen Kasselstraat de eerste paal in de grond geslagen is voor de 21 zogenaamde drive-in-herenhuizen. Aannemingsbedrijf Friso uit Sneek bouwt de 21 moderne woningen, die te koop zijn vanaf 210.500 euro. ‘Un hoop geld, mar dan hewwe je ok wat’, bekommentarieert Teake. Volgens berichten in de krant zullen de eerste woningen in juli 2004 worden opgeleverd. Ook de start voor de bouw van de twaalf patiowoningen aan de Koningin Wilhelminastraat is ‘los’.

“Dêr binne se in juny met begonnen. Twaalf patiowoaningen, dy in september in de ferhuur komme. As ik dy lui fan Patriwonium love màg, dan is de oplevering al in november/desember fan dit jaar.”

Als Piter dan nog het laatste nieuws ( ‘komme ok in september in de ferhuur foar de Túndorpers’ ) over de 23 appartementen aan dezelfde Koningin Wilhelminastraat weet te vermelden, zijn de beide heren weer volledig op de hoogte.

“Weestou trouwens wel hoefeul huzen der nau noch bewoand binne Piter?”
“Nau, sêg ut us.”
“Ses en negentech.”
‘Nau, je”
“Dat is ongefear drykwart fan de 400 ouwe woaningen dy’t sloopt wurde.”
“Ik bin benieuwd of al dy ouwe Túndorpers hier wear un plakje in de buurt krije.”
“Hoe sit dat nau eigenlek met dyn soan? Dy hest foar de fakaansy toch informasy opstuurd over dy woaningen út de Van Hessen Kasselstraat?”
‘Ja, Douwe het der loof ik wel oren naar. Hij het teminsten met mij heel entûsiast over alle nieuwbouplannen praat.”
“Ik hew even reklame maakt foar de buert en natuerlek ok foar mijself. Ik sú ut heel aardech fine dat hij wear teruchkomt in Sneek.”
‘Wat hest foar reklame maakt?”
“Hier, ut gaat over de havenwoaningen an ‘e Woudfaart, disse informasy hew ik krekt fan Luuk van der Wal fan ut WijkServiceCentrum ophaald.”

Teake haalt in A’viertje uit de binnenzak van z’n zwarte colbêrtje en geeft het aan Piter, die begint te lezen.

Havenwoningen en Watervilla’s

“Haven woningen in ontwerp. Na de aanleg van de nieuwe binnenhaven aan de Woudvaart, komen aan de zijde van de wijk woningen die in het water staan met een eigen ligplaats voor de deur. De havenwoningen worden gebouwd ter hoogte van wat nu nog de Henriëtte Catharinastraat is, maar straks Van Anhalt Dessaustraat zal heten. Over het ontwerp van de buitenkant van de havenwoningen zijn we al enthousiast, de binnenkant is nog niet ingedeeld. Waar moet de woonkamer komen, voor of achter, beneden of boven. Moeten wij dat eigenlijk allemaal voorschrijven, of kunnen we dat beter aan de bewoners zelf overlaten? We onderzoeken het nog. In ieder geval staat vast dat er ruimte is voor 22 havenwoningen met een eigen ligplaats.
Op de smalle landstrook tussen de Woudvaart en de nieuwe binnenhaven komen ruime, halfvrijstaande woningen. Voor de watervilla’s geldt hetzelfde als voor de havenwoningen: deze zijn nog in ontwerp.”

“Jum Douwe was altyd al gek fan water nyt Teake? Dan is dit se gek noch nyt jonge. Mar dou hest um foar de fakaansy toch ok informasy opstuurd fan dy woaningen aan de Van Hessen Kasselstraat?”

“Ja, mar dêr het ie noch nyt op reageart. Ik hew um selfs noch su’n moai mapke met informasy fan Willem van Netten en Jan de Lange toestuurd. Weest wel je, dy fan dy makelaarskantoaren an ut Oud Kerkhof en de Westersingel. In dy map sitte wat plattegronden, wat doorsneden en gevelaanzichten. Allemaal heel fraai fersorgd. En as’t bij dy makelaars op besoek gaast, kanst op un echte plattegroan siën, hoe’t ut der nau foarstaat. Mar ja, dy jonge mut self beslisse, hij is oud en wiis genoech.”


Tekst: Henk van der Veer
Illustratie Hans Prij
i.s.m. Reclamebureau Pieterman, Groningen

Wijd en Zijd, 22-10-2003
 
 
<< kollum's