pers > op'e planken > detail
Resênsy fan Henk van der Veer
Hesmerg

Contrastrijke foto’s van Sneker Erik Hesmerg


HOMMERTS- Friesland is een fotogenieke provincie. De vele prachtige fotoboeken getuigen ervan. Vele fotografen hebben al het moois wat deze noordelijke provincie te bieden heeft op de gevoelige plaat vastgelegd. Toch is de markt van fotoboeken blijkbaar nog niet verzadigd, want keer op keer verschijnen er nieuwe uitgaven met fraaie kiekjes. De Sneker fotograaf Erik Hesmerg is een topper en het onlangs verschenen (foto-) boek ‘Friesland een contrastrijke provincie’, laat zien waartoe hij in staat is. Willem Stegenga schreef de teksten voor het luxe uitgegeven boek. Van Koos Foekema verscheen ook een fotoboek: ‘Koningin van de Potmarge’. Beide boeken zijn uitgegeven door de Friese Pers Boekerij.


De meeste lezers/kijkers die het boek ‘Friesland een contrastrijke provincie’ in handen krijgen zullen de uitgave eerst doorbladeren. De teksten zijn van ondergeschikt belang. Zeker bij het werk van Erik Hesmerg, zijn foto’s vertellen zelf het verhaal. De werkelijk schitterende platen van Hesmerg krijgen terecht alle ruimte in dit boek.
De keuze van oud-Sneker Peter Karstkarel, die het concept voor het boek bedacht en ook de redactie van het project voerde, om Friesland in contrastrijke perspectieven te tonen is zondermeer verrassend te noemen.

Deze prachtuitgave is dan ook niet een vrijblijvend plaatjesboek met wat jubelende teksten over de provincie Friesland. De tientallen foto’s van Erik Hesmerg laten zien dat er in deze provincie nogal wat contrasten zijn. Om maar eens dichtbij huis te blijven vergelijk ik de twee foto’s die de Sneker fotograaf in IJlst maakte. Op de ene pagina een foto van de pittoreske Galamagracht met de karakteristieke overtuintjes en op de bladzijde ernaast een beeld van de moderne woonwijk De Iendracht. Wat een tegenstellingen! Hier is elke tekst overbodig.

Contrastrijk zijn ook de twee foto’s die Hesmerg in Sneek maakte. Op de ene foto een overzicht van een overvol starteiland op Hardzeildag, de foto ernaast van de monumentale LSC-tribune is van een ongekende schoonheid.

Een hele fraaie foto vind ik ook die van het wagenpark van transportbedrijf Veenstra in Heeg. De tientallen vrachtauto’s strak in gelid, vormen een mooi contrast met het ene schip dat in Stroobos voor de wal ligt.

Het is opvallend hoeveel huizen en gebouwen Erik Hesmerg heeft gefotografeerd, terwijl hij toch ook in staat is om indringende portretfoto’s te maken. De foto van skûtsjeskipper Lodewijk Meeter getuigt van zijn grote vakmanschap. De teksten van Willem Stegenga, hij is niet bang voor een cliché meer of minder, zijn duidelijk bedoelt voor mensen die Friesland nog niet kennen. De teksten lijken mij dan ook in de eerste plaats geschreven te zijn voor al die duizenden toeristen die Friesland jaarlijks bezoeken. Een meertalige tekst had dan ook niet misstaan in deze uitgave. Wat ik ook mis, is een register op plaatsnamen. Voor de rest niets dan lof voor dit prachtig uitgegeven boek. Je zult het maar cadeau krijgen!

Potmarge

Van Koos Foekema , een collega van Erik Hesmerg, is ook een heel mooi fotoboek verschenen. Beeldend kunstenaar Foekema fotografeerde een jaar lang het leven op en langs de Potmarge. De Potmarge is een eeuwenoud riviertje dat midden door Leeuwarden stroomt.
‘Foekema heeft het gebied gedurende vier seizoenen intensief bezocht en zich met zijn camera verwonderd over het meanderende water, de tuinderijen, de fietsroutes en parkachtige stroken en ook de stadse functies van wonen en bedrijvigheid’, staat op de achterkant van het boek te lezen. Wie het boek als niet-Leeuwarder onder ogen krijgt zal zich op zijn/haar beurt weer verwonderen over al dat moois wat Foekema op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. Opvallend is dat Foekema de omgeving van de Potmarge in kleur heeft gefotografeerd en waar mensen aanwezig zijn in zwart-wit. Het zijn helemaal geen spectaculaire foto’s, maar wel foto’s die iets vertellen. ‘Sociale fotografie’, noemt interviewer Sake van Ek dat in een reportage over de fotograaf in het maandblad De Moanne ( november 2002).

Wat ik in het boek mis, zijn de dagboekfragmenten waarvan een aantal in het bovengenoemd artikel wel te lezen zijn. Niet dat de foto’s geen verhaal zouden schrijven, maar Foekema heeft een prachtige schrijfstijl. Die geschreven stukjes voegen echt iets toe. Zo is het levensverhaal van de slapende zwerver op een bankje in het Potmargegebied beslist de moeite van het weten waard. Echter ik wil niet de nadruk op deze omissie leggen, daarvoor is het boek van Foekema te mooi. Een uniek document!

Henk van der Veer

Erik Hesmerg en Willem Stegenga ‘Friesland, een contrastrijke provincie’.
Koos Foekema, ‘Koningin van de Potmarge’. Beide boeken zijn uitgegeven door de Friese Pers Boekerij, te Leeuwarden.Sneeker Nieuwsblad, 05-01-2004
 
 
<< terug