nieuws > overzicht > nieuwsbericht
Nieuwsbericht
Genomineerden stadsdichter Leeuwarden bekendgemaakt 24-1-2005

Genomineerden stadsdichter Leeuwarden bekendgemaakt

Op maandag 24 januari heeft de jury de vijf genomineerden bekend gemaakt die in aanmerking komen om stadsdichter van Leeuwarden te worden. In totaal kwamen er 36 inzendingen binnen. De namen van de genomineerden zijn: Willem Abma, Anne Feddema, Anke D. Feenstra, Erik Hoekstra en Arjan Hut.

Naast oud-burgemeester Te Loo en wethouder Van Mourik bestaat de jury uit Geart de Vries (Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden) en Eva Vriend van de Leeuwarder Courant.

De stadsdichter moet een professionele dichter zijn. Hij of zij moet de stad in woorden vatten en de bevolking aanspreken met die woorden. Vier keer per jaar komt de stadsdichter met een gedicht over Leeuwarden. Of over een actuele gebeurtenis die aan Leeuwarden raakt. De stadsdichter zal door een contract verbonden zijn aan de gemeente, maar wel een onafhankelijke positie houden. Hij of zij zal een ambassadeur zijn voor de stad die zichtbaar is bij literaire evenementen. Met name in Leeuwarden, maar waar mogelijk ook daarbuiten (zie bijlage criteria).

Tijdens het poŽzieontbijt op 27 januari in stadsschouwburg De Harmonie wordt bekend gemaakt wie van de vijf genomineerden twee jaar lang de titel stadsdichter van Leeuwarden zal dragen. De genomineerden presenteren daar hun gedicht dat zij speciaal maakten voor hun sollicitatie als stadsdichter. Ook het juryrapport wordt dan voorgelezen. Het poŽzieontbijt vindt plaats tussen 7.30 en 8.30 uur.

Woensdag 26 januari is het Nationale gedichtendag. De Dichter des Vaderlands wordt dan bekend gemaakt. Zowel op woensdag 26 januari en donderdag 27 januari vinden er tal van poŽzie activiteiten plaats in het land is er aandacht voor poŽzie in de landelijke en regionale media.

Bron: Gemeente Leeuwarden (24-01-2005)

 
 
<< nieuws overzicht