dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2018
 
20 augustus om 17:46
 
Twaaf dagen later

Na 12 dagen (!) fan blogrust, fandaach wear folop an de bak foar GrootSneek. Fan będ en op będ met de fňrmidabele Maarten van der Weijden. Dat dizze kanjer, fanmiddach de finish nyt in Liwwarden had, mar na rúm 160 kilometers doët der foar mij nyt toe: ut was syn finish!

Utgebreid ferslach deen met dank an de Maarten Foundation, dy't foar indrukwekkende foto's sňrgden. Fanavend nňch de bekendmaking wel bedrach Maarten (én syn team!) bij elkaar brocht hewwe en dan keart de rust foarlopech wear.

Eralek seid bin ik der ok wel an toe. Ut ene súperlatyf jaagt ut andere at ut over Fryslaan gaat. Ik hoed mij foar synisme, dat is de doad in de pot, mar ik hew ut gewoan even had met al dy lňfútingen over Fryslaan. Ut het moai weest!
 
8 augustus om 12:00
 
Sneker Stappersavond in de Garden of Dance: swinge met die billen…!!


He is called ‘Mr Sunshine’ and ‘Mr Beach’. His name is Praia del Sol...Manman wat was dat genieten gisteravond op het VIP-dek van de Garden of Dance. En dan moet vanavond nog komen als DJ Paul Elstak zijn opwachting maakt.

“Als ik op Hardzeildag op het trappetje van het VIP-podium sta en DJ Paul Elstak al die inkoppers van hem er in gooit en die hele tuin gaat los, ja dat vind ik het mooiste, dat is mijn ultieme Sneekweekgevoel”, aldus Jeroen Broeders.

Ook dit jaar organiseert Jeroen Broeders van Club 1841 ‘het leukste Sneekweekfestival’ in de Stadhuistuin van Sneek. Wat in 2013 begon met de eerste versie van de Garden of Dance, is een open lucht feest wat niet meer weg te denken valt uit het centrum van de stad.

Gisteravond van dichtbij het festival mee mogen maken met mensen uit verschillende leeftijdscategorieën en het was voor iedereen genieten geblazen. Zeldzaam relaxte sfeer op een van de oudste plekjes van Sneek.

Het zal een hele toer worden voor de Sneekweekgroep 2.0 om een alternatieve plek aan te wijzen waar volgend jaar de Garden of Dance georganiseerd moet worden. Want dat dit festival, een enorme publiekstrekker, voor Sneek behouden moet blijven is wel duidelijk! 
7 augustus om 20:56
 
Reklame

Sneek- Vanaf afgelopen zaterdag 4 augustus besteedt MAX opnieuw aandacht aan het skűtsjesilen.Twee weken lang ziet de kijker wedstrijdverslagen en reportages van het SKS kampioenschap skűtsjesilen in Friesland. Het Skűtsje Journaal is van zaterdag 4 tot en met vrijdag 17 augustus elke dag live te zien op NPO 1.

Na een succesvolle reeks uitzendingen in 2017, slaan Omroep MAX, Omrop Fryslân en de Sintrale Kommisje Skűtsjesilen opnieuw de handen ineen. MAX-presentatrice Carrie ten Napel presenteert dagelijks het Skűtsje Journaal.


In het programma onder andere de wedstrijdverslagen, voorzien van commentaar van Eelke Dykstra. Hij is schipper en meervoudig kampioen skűtsjesilen. Verder wordt door middel van reportages uitgelegd welke verschillende functies er aan boord en rondom het skűtsje zijn. Ook wordt ingegaan op de historie van de skűtsjes die meevaren in het kampioenschap.

Hans Wiegel en Arno Brok.

Te gast aan boord bij Carrie ten Napel waren vanmiddag oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel ( inwoner uitde gemeente SWF) en de huidige Commissaris van de Koning Arno Brok.
 
6 augustus om 20:56
 
 
6 augustus om 12:18
 
Spetterend optreden Putkapel bij ’t Ouwe Vat


Sneek- Zuurpruimen (‘eekmiegers’ in onvervalst Snekers) zeggen dat het optreden van de Putkapel op zondagmiddag bij ’t Ouwe Vat in de Sneekweek elk jaar hetzelfde is. Onzin!! Het is een prachtige traditie, eerst met ‘de Blauhúster’ en nu al weer een aantal jaren met de Putkapel. Er wordt een fantastisch muzikaal feestje gevierd met honderden Snekers en toeristen.

En niet te vergeten oud-Snekers! Het is hen een grote reünie die z’n weerga niet kent. Elk jaar zijn er ook weer bezoekers die het feest voor de eerste keer mee maken en zich verwonderen over de perfecte sfeer. Een vrouw uit Sliedrecht die gister ‘debuteerde’ stak de loftrompet over het feest. “Ik ben verkocht, ik kom volgend jaar zeker terug!”

Op het dek van ‘de Dorstlesser’ stonden divers zomers gekleede Putkapelfans te swingen en te drinken. Regelmatig werd er een bommetje gemaakt, wat zo nu en dan toch wel even link was als er bootjes met buitenboordmotoren langs voeren.

En de Putkapel? Die speelde dat het een lieve lust was, onvermoeibaar! Spelen onder dergelijke prachtige weersomstandigheden is een groot feest! En de muzikale kwaliteit van de Putkapel leek wat dat betreft gelijke tred te houden met de zomerse temperaturen. Klasse Putkapel!

 
5 augustus om 16:29
 
 
4 augustus om 15:14
 
Sneekweek los!!

Gisteravend bij de opening fan de Sneekweek weest. Myn ferslagen binne te lezen op wwww.grootsneek.nl


 
3 augustus om 18:35
 
Opening 83ste Sneekweek

Fanavend de opening fan e 83ste Sneekweek onder werklek stralende omstandechheden. Ik węns iedereen un hele nofleke Sneekweek toe!
 
2 augustus om 21:22
 
Je komme un soad lui teugen op de PC...


Fandaach nňch seare kaken fan al dat praten (you talk to much!!) op de PC in Franker. Bin un moai soadsje bekenden teugen kommen. Ok Pier Boorsma, de Friese dichter liep ik teugen ut liif!

Henk van den Borg

En nyt allienech Pier was gister in Franeker, mar ok Henk van den Borg. Laat ik de oulopen week nou krekt de biografy dy't Peter van der Meeren over hem skreven het lezen hewwe. We hewwe tegare even noflek praten. Ja, der binne soms ok nňch aardige Liwwarders...;)

Dirk is der altyd bij

Der waren gister ok nňch lui dy't an ut werk waren. Kameraman Dirk Hofstede en Geart van Tuinen fan Omrop Fryslân mochten fol an de bak! 
2 augustus om 21:05
 
In de broek skiete fan geluk!

En ut somert mar en ut somert mar…Met alle aktiviteiten dy’t der bij hore. Gister foar de tweede opeenfňlgende kear naar de PC in Franeker weest. Krekt as foarech jaar opnieuw un spetterende dach had met un grandiose finale. Oh nee, ik bin nňch altyd un echte dummy, mar wel eentsje dy’t enňrm fan dizze kultuurspňrt geniete kan. Foetbalmaat GvL seit nňch altyd dat kaatsen utselde is as ‘tennis sonder hulpmiddels’. Bitsje ferstaan nyt jonguhhh?!

Nee, alles wat om dat kaatsen heen is, slurp ik met gulzege teugen op. Ok gister wear fol fer- en bewňndering op de tribúne fan it Sjűkelaan sitten. Ut is tňch apart dat su mar inenen, at ut spannend wurdt al dy dúzenden toeskouwers ut praat even stake om futdaleks na un bovenslach in gejuich út te barsten.

De warmte, en dan hew ik ut nou nyt even over Celsius, dy’t ik en myn maten gister opnieuw erfaarden is ongekend. Kaatspúblyk is sosiaal, wille dy útlęge en fertelle węr’t ut over gaat. Wat un moaie ferhalen en anekdoates hore je dęr in ut Mekka fan de kaatsspňrt. We wurdden wear in de watten leid, met alles der op en deran: ut plakje op de genoadegden tribúne, de anboaden luns. Ut kon wear nyt op. Oans dank is groat!

De dach begon mňrrens froech al wear anders as anders. Nňch foar we echt onderwech waren naar Franeker, diskear in de trein, waren we mekaar al kwyt. Omdat K. de treinkaartsjes regeld had en tegare met A. op stasjon Noard instappe sú, had ik dus gyn ferfoersbewies bij mij.

Toen de beide mannen ferfňlgens nyt instapten en ik gewoan sitte bleef, was ik dus swartrider. Gefňlch? De kondukteur fon ut ferstandech dat ik der in Mantgum mar út ging. En ik bin in GroatSneek noait un onbekende. Dęr sat ik dan op de fňlgende trein te wachten op de mannen dy’t un trein later kwamen. Kwamen we dyselde kondukteur wear teugen in de trein naar Franeker. Groate hilariteit.

Ankommen in Franeker earst un end sjouwe en toen an de koffy en ut gebak. Ferfňlgens richting Sjűkelaan, un naam dy’t deur K. as un echte hampelman útsproken wurdt. Earste omloop metmake, de kennis fan ut sel wear even opfrisse. Dęrna naar de Bogt fen Guiné om ferfňlgens nyt an de fris te gaan. Prate met feul minsen, oud-kaatsers, Snekers, Franekers ( dy prate ok gewoan Snekers…) en wie’t we ok mar teugen kwamen. Inderdaad praatsjemakers fan 60!

Nieuw dit jaar was de anboaden luns in ut Voorhof. Ik fon dat al wat un Bibelse naam, en dat klopte ok aardech. Gewoan un Griffemearde Kerk kompleet met groat orgel en kollekteponkjes. Kwamen we dęr ok nňch an tafel te sitten bij de útbater fan de Bogt. Hij fon ut un prima beslissing om hier de luns te nuttigen: De Bogt wurdde te krap! Wij fine op su’n dach alles goëd.

Na ut middacheten opnieuw naar ut Sjűkelaan en dęr de wedstriden te siën. Sufeul ferstaan hew ik der inmiddels wel fan dat we opnieuw getúge waren fan prachtige partijen met as absolút hoogtepunt de finale. Wat un daverende ferrassing dat ut partuur fan de broers Peter en Thomas van Zuilen tegare met de latere koaning Allard Hoekstra de winners wurdden. We maakten ut fan heel dichtbij met. Skitterend!

Na afloop Franker wear in om úteindelek met de trein wear richting Sneek te gaan. In de koepé wurdde ut één groat metsingfeest tussen Franeker en Liwwarden.Opnieuw sęch ik ut oud-skipper Sietze Hibma na: ik kon wel in de broek skiete fan geluk, su’n moaie dach met maakt!

Wigle: 1000x dank foar de útoadeging!!