dagboek > overzicht
Dagboek júly 2017
 
20 júly om 18:05
 
Buro

Fanmňrren bij un bysňnder buro in Heerenveen sitten. De literatuurfreaks onder de lezers wete futdaleks fan wie't dit buro was!

Over ut beeldsje, un replika fan ut groate beeld, is momenteel nňchal wat te doën in ut Friesche Haagje...!
 
19 júly om 21:44
 
Meesters

Je hewwe meesters in alle soarten en maten. Ok in ferskillende disiplines. Ik hew fanmňrren bij dizze meester weest. Over un week wel mear over hem en syn werk!
 
18 júly om 21:25
 
Aksy!

Sapperdeflap! Dit was wear un dach met 1 & al aksy! Fanmňrren earst met Kees Pee naar de Spňrtskoal om oans in ut swit te jagen. Dęrna ok nňch twee rondsjes deur ut Burgemeester Rasterhoffpark drave. Ut gelukshormoan brúsde mij wear deur de bealech.

Ferfňlgens richting hús en foto’s met ut mobyltsje make fan un marsjearende Colombiaanse meideband met in hun kielsoch bejaarden fan ut Bonifasiushús en ut dr. Wumkeshús. Dy begonnen fandaach an hun Vierdaagse! Ik fon ut un prachtech gesicht en doën graach even ferslach fan sukke aktiviteiten. Na un ferfrissende dus naar de redaksy om de nieuwste GrootHeerenveen op te halen. Ferhalen dy’t je skreven hewwe op krantepapier teruchleze bliëft foar mij un feestje.

Futdaleks ok mar gesellech met ete en siën wat der ferder nňch te doën falt. Genoech! Un uurke bij dňchterlief in de winkel staan,fandaach absolút gyn straf: allemaal al toeristen in de stad en dat betektent omset! Su simpel is ut!

Fanmiddach flits interview met Dina Eringa had over ‘Leen een Fries’. Węrover? ‘Leen een Fries!’Ik kom der later op teruch. Koffydrinke bij Katrein. Amper sit in ut gat en al helemaal nyt at un brandwearauto ut Groatsaan opriden komt met toeters en bellen. Poaten te min en su nieuwsgierech as’t mar kan. Nieuws leit op straat! Gelukkech gyn braan mar un gaslucht bij een fan de winkels dęr.

Kňrtom: ut leven brúst en ik brús met!
 
17 júly om 19:17
 
Maandachmňrrendialoogje op ut Groatsaan

"Mag ik vragen wat U doet?"
Jaseker, gyn probleem!
"Wat doet U?"
Ik nim un foto.
"Ja, dat zie ik."
Ut nieuws leit op straat nou?!
"In dit geval niet."
Dęr hestou gelyk an!
"Dit is trouwens niet nieuw."
Nee, ut is tňch un ouwe parkearautomaat?
"Ja!"
Dat docht ik al.
"Oh..."
Ik set um even op'e foto
"Je doet maar, ik vind alles best"
Hé, mazzel hč!
"Wat ga je met de foto doen?
Weet ik nňch nyt je.
"Nee?"
Nee! Heu hč!
"Joey."

 
16 júly om 21:17
 
Foto argyf

Sat fanavend in myn digitale foto argyf om te sneupen, dęr kwam ik bovenstaande foto teugen. De plaquette in ut plisyburo fan Sneek!

 
15 júly om 18:51
 
O.N.S. verliest in aantrekkelijk oefenduel met 2-1 van Harkemase Boys

Sneek- O.N.S. Sneek heeft vanmiddag zijn derde oefenwedstrijd met 2-1 verloren van Harkemase Boys. Dat gebeurde in een aardig duel in Kraggenburg waar Harkemase Boys op trainingskamp was. Eerder deze week speelde O.N.S. tegen Buitenpost, waar met 2-2 gelijk werd gespeeld. Vanmiddag tegen de andere derde divisieploeg die Friesland rijk is moesten de Snekers het onderspit delven. De Harrekieten sprongen net even effectiever met de kansen om dan oranjehemden. Verdient was de overwinning amper te noemen. In de eerste helft wist O.N.S. amper kansen te creëren, in de tweede helft waren er iets meer mogelijkheden voor de Snekers.

Duidelijk is dat door het wegvallen van spits Yumé Ramos, hij werd gister geopereerd aan z’n knie, het aan stootkracht ontbreekt in de O.N.S. voorhoede. Het is nu nog te vroeg om al conclusies te trekken, maar dat het ontbreken van superspits Ramos een gevoelige aderlating is moge duidelijk zijn. Voor Harkemase Boys scoorden Pier Veldman en Tom Boezerooy. Johannes Hoekstra tekende voor de Sneker eretreffer. O.N.S- keeper Barry Ditewig stopte een penalty van Bouius.

UPDATE

Met dank aan Harkemase Boys TV

 
14 júly om 19:28
 
Fonteinen & La Marseillaise: ok wat foar ut Hoogend...?Ondertussen op ut Hoogend: gyn belanstelling foar lunchbijeekomst over de fontein...! Wie is der nou nyt benaud foar de Feteranesykte?!
 
13 júly om 11:53
 
Mijn Tafel schenkt € 2518,05 aan Stichting Leergeld


Sneek- Donderdagmorgen heeft eigenaresse Marlies van Steen een vorstelijk bedrag van maar liefst € 2518,05 aangeboden aan Stichting Leergeld Sneek e.o. Bestuurslid Sijmen Wijbenga was duidelijk verrast met het grote geldbedrag voor de stichting. “Eerlijk gezegd hadden we als bestuur gehoopt op een bedrag van enkele honderden euro’s, maar dit bedrag overtreft al onze verwachtingen”, zei een blijde Wijbenga na het in ontvangst nemen van de cheque.

Eigenares Van Steen, haar ‘Mijn Tafel’ aan de Geeuwkade 3 in Sneek viert vandaag het vierjarig bestaan, is op verschillende manieren actief geweest om geld voor het goede doel in te zamelen. “Inbrengers die hun spulletjes niet konden verkopen schenken ons vaak hun winkeldochters. Als het ons dan toch lukt om die voorraad te verkopen, doen wij dat geld in de goede doelen pot, in dit geval die van Stichting Leergeld!

Verder staat er een traditionele collectebus op de toonbank waar mensen hun kleingeld in deponeren voor het goede doel.”

Op de foto van links naar rechts: Marlies van Steen en drie bestuursleden van Stichting Leergeld. Voor meer info over de stichting zie www.leergeldsneek.nl
 
12 júly om 18:57
 
Mark Potma onderweg voor het goede doel!

Klokslag zes uur vanavond klonken de trompetklanken van Hartman Witteveen bij de ‘Rode brug’ in Pasveer. De trompettist speelde het Fries volkslied aan de randweg van de Stadsrondweg-Oost en dat allemaal aan het begin van de rolstoel challenge waar Sneker Mark Potma op dit moment mee bezig is. Sensei Potma van Spotclub F en F The Inner Way Sneek gaat opnieuw de uitdaging aan met als doel geld binnen te halen voor Fit Door Sport.

Hij doet deze handbike challenge van 35 kilometer ( richting Leeuwarden) in het kader van de Activity Foundation Activity Run. Potma wordt aangemoedigd door de karate-, t’ai chi- en kickboksleden van F en F The Inner Way.

Ook Joke Potma, moeder van Mark, fietst de tocht mee om haar zoon aan te moedigen.
Potma heeft al een groot aantal sponsoren weten te enthousiasmeren, mocht u ook nog willen sponsoren? Neem dan contact op met info@activityfoundation.nl


 
12 júly om 12:06
 
Sneek Promotion benoemt de Poieszboot tot Boot van het Jaar 2017


Tijdens de officiële opening van de Sneekweek op vrijdagavond 4 augustus in het Theater Sneek, benoemt Sneek Promotion de Poieszboot tot ‘Boot van het Jaar 2017.

De Poieszboot zorgt al 32 jaar voor de verbinding tussen stad en eiland tijdens de Sneekweek en is daarmee een niet meer weg te denken belangrijke schakel in de Sneekweek. Deze veerdienst zorgt dat vele duizenden passagiers in de Sneekweek van zaterdag tot en met donderdag worden vervoerd van het centrum van Sneek naar het Starteiland in het Sneekermeer en vice versa. Rondom het Starteiland worden de zeilwedstrijden gehouden en in het centrum van Sneek worden vele festiviteiten georganiseerd. Poiesz maakt het mogelijk dat de bezoekers van de Sneekweek en de deelnemers aan de zeilwedstrijden voor een klein bedrag worden vervoerd tussen deze twee locaties.

Van oorsprong deed het schip dienst als ledenboot van de KWS waarbij er toen alleen leden van de KWS en familieleden mee konden varen van het Starteiland naar het centrum en vanuit het centrum naar het Starteiland. In 1985 was OTOS nog de sponsor van deze ledenboot en was men afgestapt van de regel om alleen maar KWS leden te vervoeren.

Vanaf 1986 heeft Poiesz Supermarkten B.V. de veerdienst overgenomen en werd de Poiesz boot gecreëerd. De eerste jaren heeft de Toerist IV als Poiesz boot gefungeerd waarna de Nanja en de Feanprinses volgden. Inmiddels is De Harmonie alweer 4 jaar de Poiesz boot en zal Sjoerd Claessens ook dit jaar de schipper zijn.

Poiesz is een van oorsprong Sneker familiebedrijf, dat in 1923 aan de Havenstraat als een groentewinkel van 12 m2 is begonnen en inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met 68 supermarkten in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Te bezichtigen voor publiek

De boot is op vrijdag 4 augustus voorafgaand aan de Vlootschouw van 14.00 uur t/m 16.00 uur (gratis) te bezichtigen voor het publiek in de Kolk bij de waterpoort en zal ’s avonds meevaren in de Vlootschouw Sneek.
 
11 júly om 21:26
 
'Antiekhandel' Jan Procee!

Ut úthangbňrd, un lichtbak (?), hangt nňch altyd in de Parkstraat. Moai hange late sú ik su sęge!
 
10 júly om 22:06
 
Ut was un Skriëfdach! 
9 júly om 19:59
 
Binnenkňrt mear over dizze mannen... 
8 júly om 17:47
 
O.N.S speelt eerste oefenwedstrijd 3-3 gelijk tegen Zeerobben

Sneek- O.N.S Sneek is zaterdagmiddag het nieuwe seizoen al weer gestart met een eerste oefenwedstrijd tegen kersverse eersteklasser Zeerobben. Het werd op het Zuidersportpark een 3-3 gelijkspel tussen de Snekers en Harlingers. Scoreverloop: Yander Zandbergen 0-1 (7),Arton Musliu 1-1 (16), Arton Musliu 2-1 (28), Higor da Silva 2-2 (53), Marijn Helffrich 2-3 (55) en Johannes Hoekstra 3-3 (70).

O.N.S., met veel jeugdig talent, speelde vanmiddag voor het eerst in de nieuwe shirts met het logo van de nieuwe hoofdsponsor: ‘De Witte Lakenvelder’.

Bij de Snekers ontbrak spits Yumé Ramos. De jonge vader raakte onlangs ernstig geblesseerd aan zijn knie. Nog voor de officiële seizoenstart scheurde de onfortuinlijke topspits van O.N.S. zijn voorste kruisband volledig af. Volgende week wordt Ramos geopereerd. 
7 júly om 18:09
 
Soad onsin fandaach... 
6 júly om 17:37
 
En dęr was y wear!!!

Kostlek moaie foarkant fan ut Frys literęr tydskrift Ensafh: jaja as Sneker fňlch ik dy Friestalege skriëvers op'e foët. Weet eksakt wat se dęr allemaal útfrete op de sňlderkamerkes fan ut Frysk Literęr Hús!

 
5 júly om 22:11
 
Starte met Tapijtfliëge 2.0: In de Sneekweek?!

copyright: N.Altenburg
 
5 júly om 16:16
 
Stef Bos is un soulmate...

 
4 júly om 17:13
 
En altyd ferskine der noch boeken yn it Frysk: MOAI!!

Boek is te bestellen bij Uitgeverij Elikser yn Ljouwert

 
3 júly om 21:08
 
Nachtburgemeester Douwe Ka met Sneekweekhit 2017
Nyt allienech ut groate nieuws ( su as dat fan de overname fan Hamilton Bright ) het myn andacht, ok ut small news, ut nieuws fan de fierkante Sneker cm fňlch en breng ik graach. Foar ut fňlgende nummer fan de papieren GrootSneek hew ik al un interview met Douwe Ka, de Nachtburgemeester fan Sneek had.

Hij fertelt un soad in dat interview, dat is foar later. Fandaach komt de Sneker Nachtburgemeester met un nieuwe Sneekweekhit. Hierbij!
 
3 júly om 20:57
 
The best in class Hamilton Bright blijft na overname in Sneek

Fandaach un ekslúsyf interview met Egon Diekstra over de overname fan Hamilton Bright op de site fan GrootSneek plaatst. Ik ferwies jum dan ok graach naar dy site om ut hele ferhaal te lezen! Hieronder ut begin fan ut artikel:


Sneek - “De overname van Hamilton Bright is heel goed nieuws, het zorgt ervoor dat het bedrijf strategie behoudt. Door de grootste te willen worden is er tot overname besloten. Wij willen het wereldwijde spel spelen. Alleen worden wij daar nu onderdeel van, in plaats van 100% speler. Dat laatste was leuk geweest maar is niet reëel”, Egon Diekstra is duidelijk waarom hij en Claudio Missaglia hun bedrijf hebben verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Advantage Smollan. Het tweetal blijft nog drie jaar aan als CEO van het overgenomen bedrijf. Wat zij daarna gaan doen is volgens Diekstra nu nog niet aan de orde.

Vorige week besloot de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat het Amerikaanse bedrijf, dat wereldwijd marketing- en salesdiensten aanbiedt, Hamilton Bright mag overnemen. Advantage Smollan bv, met een hoofdvestiging in de staat Californië, heeft met de overname volledige zeggenschap verkregen in marketingbedrijf Hamilton Bright. Uit het onderzoek dat ACM instelde over de bedrijfsovername, ‘heeft ACM geen reden om aan te nemen dat de concentratie de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan op significante wijze zou kunnen belemmeren.’

“De wereld wordt kleiner, die consolideert zich. Het is heel goed voor Sneek dat dit bedrijf onderdeel blijft van een wereldwijde partij en daar kunnen we trots op zijn. Het kantoor blijft gewoon in Sneek”, vertelde Diekstra...
 
2 júly om 20:25
 
Lekker Sneek 2017: ut kon nyt moaier!

Fanmiddach foar de dertiende kear, ut was ok aflevering 13, jurylid fan ut hearleke kulinęre feest 'Lekker Sneek' weest,tegare met Roelof Oosterbaan en Fokko Dam.

Ut was opnieuw un foarrecht om dit te doën. Súver ontroerend hoe’t Roelof, hij was jarenlang ut gesicht fan Hotel De Wijnberg an de Marktstraat, as un ferloaren soan inhaald wurdde deur de Snekers!

Nňch altyd geldt hoe ut eten smaakt dubbel in de beoardeling, en terecht. Fanmiddach ging de earste pries naar Leo de Ree en Atsje Schilstra de nieuwe eigenaren fan de Koperen Sneek. Se servearden un hearleke curry soep en ok ut lamsflees was mear as foarteflek. Schuim & Pluim wurdden tweede met prima produkt ( swarte bapau) en Lewinski ging met de derde pries naar hús. Dy laatsten wete hoe ut mut om je públyk wat ekstra's te bieden dat niks kost: gesellechheid!

Dat deed Café Cheers trouwens ok, dy ferkope mear as bier en bitterballen: un lekkere keuken dęr an de Fismerk!

Deur ut prachtege wear, ut was foar un eetfeestje gewoan ideaal, was der un soad fňlk in de Marktstraat dat met folle teugen genoat fan de kulinęre hoochstandjes!

Foto's fan Jan Douwe Gorter

 
1 júly om 19:49
 
Kleurrike opening Natuurontmoetingstún

Wat un prachtech ongedwongen openingsfeest fanmňrren metmaakt in cde Noorderhoek. Dęr wurdde deur burgemeester Hayo Apotheker ( bitsje moëd??) en frijwillige dúzendpoat Nel Veldman de Natuurontmoetingstún foar ut públyk opensteld.

De tún gręnst an ut AZC fan Sneek en ut was prachtech om te siën dat alle ferskillende kleuren minsen deur dit Paradys op aarde deur de drek banjerden. Moai hoe’t un Afrikaanse moeke an un kyntsje fraagt wat foar spul stroop is dat dy Nederlanners over de pannekoeken doën.Wat un posityf nieuws over un AZC!

Nel Veldman met har blije familyleden!

De tún siët der fantastys út en al dy frijwillgers ( en dat binne der natuurlek feul mear as Nel allienech) ferdiëne un dikke plúm foar dy bealechfol werk dy’t se der instoken hewwe.

Tegelyk met de opening fan de Natuurontmoetingstún wurdde fanmňrren ok un fraaie fňlder fan de Werkgroep Groene Wijk ( Astrid Miltenburg, Eelkje Raap, Jeanet Tippersma, Martina van Zijl en Paul Hoomoedt)ten doop houden. De rűte gaat deur de Noorderhoek, is rolstoëlfryndelek en wurdt markeard deur fierkante houten paaltsjes met un groëne rand. De hele kuierrűte is su’n 3˝ kilometer.

Burgemeester Apotheker en de wethouwers Stella van Gent en Gea Akkerman kregen fan Nel Veldman ok nňch un moai fotoboek over de tňtstaankomming fan de tún anboaden.