dagboek > overzicht
Dagboek maart 2017
 
24 maart om 14:19
 
Frank Boeijen raakt de ziel!

Gisteravond tussen 20.15 en 23.30 uur in Theater Sneek geweest. Theatertour van Frank Boeijen meegemaakt. Ik was er niet alleen. Volgens mij was de voorstelling uitverkocht. Heerlijk op rij 4, de mooiste plaatsen in Theater Sneek, genoten van Boeijen zijn muziek. Zijn teksten. Fenomenaal! Frank is in een dichter. Een dichter die zijn gedichten zingt.

Als een dwaas zat ik in het donker te schrijven, met mijn opschrijfboekje op schoot. Nergens voor nodig, want ik kocht later zijn nieuwst bundel/boek: Frank Boeijen- Het mooiste & Het Beste. Ik ben een groot liefhebber van Frank Boeijen zijn werk. Is het dan wel mogelijk een recensie te schrijven over wat hij gisteravond deed? Ik zou niet weten waarom niet, ik schrijf simpelweg op wat ik er van vond.

Ik vond het fantastisch. Ik heb genoten. Ik heb vreeslijk mooie zinnen genoteerd. Ik liet mij inspireren door een zanger/dichter of noem hem om mijn part troubadour.

Ik heb het niet zo op etiketten. Zeker niet wanneer het pozie betreft. Ik houd niet van sterretje plakkende recensenten. Kruideniers van het kaliber mag het een paar streepjes meer zijn

Wat dan bij azijnpissers meestal een paar sterretjes minder is.

Ik zocht gisteravond om ontspanning en hoefde er bij deze nieuwe theatervoorstelling van Frank Boeijen niet om te zoeken. De ontspanning was er helemaal. Het deugde gisteravond. Het omfloerste licht. De liedkeuze. De muziek.

Wat heerlijk om die gengageerde teksten van deze man te horen. Mijn zienswijze als luisteraar, mijn persoonlijke kijk op de teksten van Frank Boeijen gaven ( en geven !) mij een euforisch gevoel. Wat een pronkjuweeltjes waren er gisteravond weer bij, de echo tintelt nu nog na:

Je zag het in de ogen
In de blik van de bedelaars
In de zweren van de kreupelen
De woede van de armoede

In de schreeuw van de moeder
In de schaamte van de vader
In het verzet van de zoon
De woede van de armoede

De woede van de armoede
Doe je ogen dicht
De woede van de armoede
Is geen gezicht
De woede van de armoede
Wat kun je doen
De woede van de armoede

Ja, daar luister ik dan naar, ik die regelmatig in het Theater van Sneek zit en een godsvermogen aan kaartjes betaal. Ik weet niet wat armoede is. En toch raakt zon tekst mij. Ambivalente gevoelens.

Als ik geen geheugen had
Hoe zou het dan zijn
Ik luister naar wonderlijke muziek
Ik vertel geen logisch verhaal


Gevoelige teksten zingt die Boeijen:

Het gevecht is begonnen
De strijd tegen de bitterheid
De oorlog tegen het cynisme en de onverschilligheid ...
Dit is niet mijn land
Dit land is van niemand
Dit land is niemandsland ... niemandsland
Dit is niet mijn land
Dit land is van niemand
Dit land is niemandsland
Dit land behoord toe
Aan de gedachten
Het wachten
Het heimwee en het verdriet ...
De fijngevoeligheid verloren
Het einde bijna in zicht
Wanneer is de pozie verdwenen
Wanneer verlieten de dichters het land ...
Dit is niet mijn land

Deze man raakt de ziel, het is zijn kracht: de ziel raken.
Welke sukkel wil dan nog sterretjes geven voor een optreden?

Ik heb gisteravond genoten van een van Nederlands grootste troubadours! Frank & band: tHENKs!!
 
23 maart om 19:36
 
Fanavend naar Frank Boeijen!

Twee jaar leden was hij ok in Theater Sneek. Op 20 maart 2015 trad de maestro op. Fanavend is hij hier wear: Frank Boeijen!

Dit las ik al over syn jongste teatertoer:

"Frank Boeijen, de Nijmeegse zanger en liedjesschrijver, mag zichzelf rekenen tot mede-grondlegger van de Nederlandstalige liedgeschiedenis.
Dit theaterseizoen maakt Frank Boeijen het theater wederom tot zijn thuis voor een avondvullende muzikale reis. Een reis van 35 jaar in woorden en muziek. De bezoeker kan zich verwarmen aan een avond met bekende hits en nieuw materiaal in verrassende uitvoeringen.

Frank Boeijen begon in de jaren zeventig. Landelijk bekend werd hij met de Frank Boeijen Groep, waarmee hij in de jaren 80 hits scoorde, waaronder Zwart wit, Kronenburg Park, De verzoening en Zeg me dat het niet zo is.
Sinds begin jaren negentig werkt Frank Boeijen samen met verschillende muzikanten. Iedere theatertournee verrast hij zijn publiek weer met een muzikale greep uit zijn rijke oeuvre.

Resnsy

En der waren ok al wear resnsy's, dizze o.a.:

De warme gloed van Frank Boeijen

Frank Boeijen schildert met woorden. Hij is een colorist, een man ook van het clair-obscur. In zijn teksten schijnen de woorden. Er zit veel licht in zijn muziek. En zelfs wanneer het verdwijnt in Nijmegen Bij Zonsondergang of als hij bevrijd wil worden van het duister in zijn hoofd zoals in De Verzoening, dan nog ademen zijn teksten een warme gloed.

Een zanger met een hoge gevoelstemperatuur. Frank Boeijen schrijft abstract. Hij giet zijn teksten bewust, zoals hij stelt in het voorwoord van zijn nieuwe verzamelaar Het Mooiste & Het Beste 2, in vage contouren. De waarheid, de diepere betekenis is de muziek zelf.

Recensie: Ludo Diels, muziekgebouw Eindhoven.

Fanavend

Fanavend bin ik der wear bij, ik laat mij mar ferrasse al hoop ik op soad herkenning!

 
22 maart om 17:11
 
En altyd is der wear ut sktsjesilen in maart...

In maart begint foar mij al sinds jaar en dach ut sktsjesilen. Ut interviewen fan skippers, bemanningsleden en omsittend laach. Prachtech om te don, meastal in de avenduren.

Over un antal weken leze jum wel wat foar ferhalen ik momenteel ophaal! Tuurlek wurde de skippers hieltyd jonger. Of wurd ik ouwer?! Of un kombinasy fan dizze twee?

 
21 maart om 18:15
 
Zondagsmiddagconcert in Gonga: Wiltsje van Paezens!!

Sneek- Op zondag 26 maart vindt alweer de muzikale afsluiting van het zondagmiddag-concert-programma van deze winter plaats in het kerkje van Gonga. Deze keer met een optreden van Wiltsje fan Paezens.

Wiltsje fan Paezens bestaat uit drie volksmuzikanten: Hylke Tromp sjonger-fioelespiler,
Jan Willem Bleijswijk sjonger-gitarist en Joop de Jong dyt nder it sjongen syn akkordeon as in master bespilet.

Het trio heeft zich een bijzondere naam gekozen, ontleend aan de visserman uit Siderius de Granaet het boek voor jongens boven de twaalf jaar van Abe Brouwer. Wiltsje fan Paezens gebruikt geen microfoons of andere elektrische hulpmiddelen. De drie muzikanten komen zoals ze zijn en willen het liefst n zijn met het feest van het publiek. Originele friese straatballaden, melancholische Ierse liederen, droevige levensliederen, en als de minsken sjonge wollen, dan klappe ze it Frysk Lieteboek deryn!

Bij Wiltsje fan Paezens is het altijd anders dan anders.

Het concert begint om 15.00 uur in het kerkje van Gonga en de toegang is gratis. Na afloop gaat het ponkje rond.
 
21 maart om 18:04
 
HET LEGIOEN

Bij Uitgeverij Just Publishers verschijnt volgende week: HET LEGIOEN-Laatste titel van de eeuw- Reis mee met de meest fanatieke supportersgroep van Nederland.
Geschreven door Berne van Leeuwen, met een voorwoord van Jean-Paul van Gastel, Feyenoordaanvoerder in 98/99

Dit fascinerende boek neemt je mee in de wereld van de meest fanatieke supportersgroep van Nederland. Die van volksclub nummer n, Feyenoord. Het Legioen gaat over het memorabele seizoen 98/99 waarin Feyenoord zich voor het laatst liet kronen tot landskampioen. Gezien door de ogen van de fanatieke supporter die in weer en wind zijn club overal achterna reist en zijn eigen weg naar het kampioenschap beleeft.

Het geeft een gedetailleerde inkijk in de cultuur van het Legioen rondom en tijdens de wedstrijden, waarbinnen een cocktail van emoties rond raast. Het geeft de sfeer van het stadion weer, de bizarre belevenissen op de tribune, de reizen naar tal van (rivaliserende) clubs en het thuiskomen in de eigen Kuip. Eeuwige liefde, blinde haat, diepe ontgoocheling en intense vreugde; niets is het Legioen vreemd. Auteur en gepassioneerd Feyenoord fan Berne van Leeuwen vertelt het verhaal van dit florerende seizoen van binnenuit het Legioen met al zn mooie, maar ook rafelige kanten.

Het is inmiddels bijna achttien jaar (!) geleden dat ruim honderdduizend fans op de Coolsingel bijeenkwamen. Feyenoord vierde de laatste titel van de eeuw, maar ook direct de laatste uit de clubgeschiedenis tot dusver.
De liefde voor Feyenoord zit diep. De echte supporter is ermee geboren en draagt het bij zich tot zijn laatste adem.

Auteur Berne van Leeuwen bezocht in het legendarische seizoen 98/99 als 20-jarige naast de thuiswedstrijden ook voor het eerst alle uitwedstrijden.

De supporters staan nadrukkelijk centraal in verhalen die je meenemen naar de tribune. Zoals een kolkende Kuip tijdens de Klassieker. Een hectische avond in het Gottlieb Daimler Stadion van VfB Stuttgart, gevolgd door een gitzwarte avond in Rotterdam.

De bizarre treincombis naar PSV en Ajax. De rellen rondom de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag. Maar ook de heftige busreizen naar FC Twente en FC Utrecht en de last-minute goals tegen SC Heerenveen en Vitesse. En uiteraard de dag van de veertiende landstitel tegen NAC en het daaropvolgende memorabele feest op de Coolsingel.


De pracht van zijn club zit volgens Van Leeuwen niet zozeer in de prestaties. De liefde zit in zoveel andere dingen. De Kuip die zo heerlijk los kan gaan, de onvoorwaardelijke steun van het Legioen, het repertoire clubliederen, de advocaat en havenwerker die brullend zij aan zij staan, met duizenden naar een vreemde stad gaan, fakkels, de strijd om kaarten, rivaliteit, Rotterdamse trekjes, de strijd met stewards en MEers.

Supportersacties, en de wisselwerking tussen verschillende typen supporters die samen het Legioen vormen. En uiteraard de binding met de stad Rotterdam. Het zit barstensvol ziel en passie.

Het Legioen is als een blok beton. Al kan je niet zeggen dat het wordt verwend met veel zilverwerk. Aan ieder succes gaan veel meer dieptepunten vooraf. Het is vallen en weer opstaan. Misschien wordt juist daarom een prijs zo hartstochtelijk gevierd dat de Kuip trilt op zijn grondvesten. Als er wat te vieren is, is er geen houden meer aan. Je weet immers nooit hoelang je er weer mee vooruit moet.

Dit boek is passievol, vol trots en liefde. Soms ook rauw en ruig. But it is just the way it is. Dt is Feyenoord!

Auteur

Berne van Leeuwen (1979) is geboren en getogen in Maassluis. Als groot Feyenoord fan groeide hij op met de liefde voor zijn club. Hij verliet zijn regio om marketing te gaan studeren, maar volgde altijd intensief zijn club. Hij is nog steeds een fanatiek aanhanger van zijn Feyenoord en bezoekt nog steeds de wedstrijden.

Dat liefde ver kan gaan, blijkt uit het feit dat hij inmiddels een seizoenskaart van Excelsior heeft gekocht, alleen maar voor het geval Feyenoord daar op 7 mei het mogelijk kampioenschap behaalt. Berne van Leeuwen werkt in sales en woont met vrouw en kind in Utrecht.

Technische gegevens Het Legioen:

Formaat: 16 x 24 cm
Omvang: ca. 300 paginas,
Uitvoering: paperback met fotokatern
ISBN: 9789089753823
Prijs: 19,95
 
21 maart om 10:05
 
De Basic op Zondag in Theater Sneek

Sneek Op zondag 26 maart vanaf 15:00 uur haalt De Basic in Theater Sneek, na het succesvolle All About de Basic in Hotel van der Valk, in het kader haar 25-jarig bestaan een oude koe uit de sloot: De Basic op Zondag.

Twintig jaar geleden voor het eerst uitgevoerd in het Amicitia van de familie Miedema, waar voor de muzikanten weinig mocht, maar de tent desondanks op zijn kop stond, vindt er op 26 maart een reprise van dit beroemde en beruchte concert plaats. Ditmaal met Janneke Brakels en Wiebe Kaspers met band als muzikale stoffering.

DEBASIC Xl is het orkest van onder andere Het Sneekweek Slotconcert, Back to basic en Op zoek naar de roots van weleer. Precies 25 jaar geleden startte de band als big band. Deze zondag geen strijkers (XL)maar wel met gelijkgestemden en niet de eerste de beste. Met Janneke Brakels en Wiebe Kaspers met band gaan ze samen, tegen elkaar (battle) maar ook solo.

De mannen van Wiebe vlechten zich als lenige talenten het hele concert door in en om DEBASIC.
De band is altijd in goed gezelschap van vrouwen,ditmaal Janneke Brakels.


 
20 maart om 17:35
 
Net oer skriuwe...

Krige hjoed in apart mailtsje oer in te ferskinen boek. Allegear info, mar sa stiet yn it mailtsje te lzen: "...graach efkes wachtsje mei hjiroer te skriuwen oant it boek ferskynd is."

Wrom krij ik dan sa'n mailtsje?

Nou ja, ik fiel mij lokkich boppe mjittich en wol fierder gjin spul. Mar dochs apart no, sa'n briefke?!

 
19 maart om 16:56
 
Foetbal

En altyd is der dan wear ut foetbal, inderdaad de groatste bijsaak in ut leven. Fanmiddach was ut foar mij helemaal lekker. Dat Feijenoord ( ja ik skrif ut fandaach even su at ut hoart) met 1-2 fan SC Heerenveen wint fon ik met myn gekleurde Feijenoordbril wel ferdind.

At SCH de earste helt deurdrukt had,was der foar de Feansters niks an de haan weest.

In de tweede helft sach ik hoet Feijenoord op wilskracht de punten met naar Rotterdam nam. Dat dy andere Rotterdamse klup ferflgens un enrme fryndedinst bewees deur met 1-1 gelyk te speulen teugen 020 maakt dizze foetbalmiddach tt un feestje.


IJzeren Rinus

Foar ECHTE Feijenoorders is dit sowieso un gedenkwaardege dach. IJzeren Rinus Israel fiert fandaach namelek syn 75ste ferjaardach. Hij was oait de earste Nederlander dyt un Europacup 1 fasthouwe mocht. Dat was op 6 mei 1970!

Aflopen week kreech IJzeren Rinus syn biografy overhandegd. De biografy, skreven deur Sneker Harry Walstra, sit der prachtech t. Harry brocht mij gister un eksemplaar fan ut boek. Ik kom der binnenkrt op teruch in GrootSneek. Sjack Jansma maakte tidens de presentasy in Rotterdam skitterende fotos fan al dy ouwe Feijenoordspeulers. Prachtech hoe't Piet Romeijn nch altyd un gouden kettinkje om het met de Europacup 1!

De tas

En dan de ferloaren foetbaltas. Dy kreech ik na ut noadege speurwerk wear teruch. De tas het twee nachtjes tfanhs weest in Lippenhzen. Fanmiddach hew ik um wear ophaald, alles in de tas was netsjes wossen. Ja, ok de steunkousen, de knibbellap, de sliding- en de onderbroek. Alles hearlek fris! Wat wil un mins nch mear?!
 
18 maart om 17:41
 
Rustege saterdach

Ok wel us lekker, un rustege saterdach. Gyn foetbal, krtom even helemaal niks! Oh ja, gisteravend fan de 3 ptsjes der 2 wonnen. Staan nch strak boven an.

Wr't ik wel fan baal is dat myn foetbaltas na afloop poater was. Fandaach nch wear even op ut LSC-terrein weest, mar nch hieltyd tas nyt teruch. Nou ja, ut liekt mij sterk dat ik de tas nyt wear teruch krij!
 
17 maart om 17:53
 
Tegare der op t!

Ut wurdt foarjaar in Fryslaan. In de rest fan Nederlaan teraard ok. Fanmiddach in Franeker weest met Rudy Bee. Tegare komme we overal! Fanmiddach binne we in Keningstate weest en hewwe dr un tgebreide rondleiding had fab Els Wijnen. Bysonder allemaal dat we overal achter de skermen sin magge.

Kening State telt 61 komfrtabele appartementen en negen srchhotelstudio's. Foarlopech bin ik der nch nyt an toe. Aansens mar even lekker foetballe.
 
16 maart om 19:30
 
The day after & BCDN

Su, allemaal un bitsje bekommen fan de ferkiezingstslagen? Moai dat der su'n soad minsen gebrk maakt hewwe fan ut recht om te stemmen! Dat is foar mij de groatste winst. En wat ik der ferder fan fyn? Ut is su at ut is!

Ik sin self t naar de gemeenteraadsferkizings in november dit jaar. Ut is allemaal un bitsje dichterbij hs en ik flch de lokale polityk un bitsje beter as de landeleke.

Gister kreech ik ok BCDN-Magazine, ut is ut offisjeel beursmagazine foar de Bedrijven Contact Dagen Noord. Dizze beurs is op 21 en 22 maart in ut WTC-Expo fan Liwwarden. Foar ut magazine mocht ik un antal moaie interview skrive, dy't prachtech opmaakt binne.

 
15 maart om 19:30
 
Ut is cht heftech...

Mnsen dy't ok last ( sacht tdrukt!) fan pollenallergy hewwe, wete hoe't ik mij fol! Foar de rest nyt seure!
 
15 maart om 17:31
 
Stemme!

Jum hewwe nch de tiid tt 21.00 uur! Don! Ut is un recht dat je hewwe!

 
14 maart om 20:01
 
Ondernemend Sdwest-Frysln

Ok dit blad lees ik altyd met un soad nocht. Wrom? Omdat ik weet hoe belangryk ondernimmers foar dizze regio binne! Mrren stemme! Op welke partij? Ik bin der nch altyd nyt t, sal ut der mrrenfroech op Omrop Frysln ok wel over hewwe. Ik bin anders nyt su'n swever...

Dat ik stemmen gaan is wel su seker as un swearende finger!
 
13 maart om 21:24
 
Un andere manager

Je hewwe managers in soarten. De managers dyt ik in myn leven teugen kwam, waren ok fan ferskillende plmaazje. Minne en 'strieminne'! Lees myn boek Blauwe engel over mijn borst er maar op na. Gelukkech kwam ik ok talrike goeie managers teugen.

Fanmiddach befoarbeld: Peter Smit dyt dy baan tfoert bij Sportclub F en F The Inner Way.
Ik had un prachtech gesprek met Peter over innerleke rust en onrust. Later wel mear!


 
12 maart om 18:48
 
Gelukkech is der nch altyd mzyk!

 
11 maart om 18:24
 
O.N.S. Boso Sneek houdt schamel puntje over aan wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys

Sneek Uiteraard baalde O.N.S. vanmiddag dat het een 2-0 voorsprong in een tijdsbestek van twee minuten prijs moest geven in een spannende wedstrijd tegen subtopper Rijnsburgse Boys. De eerlijkheid gebied echter te schrijven dat een gelijkspel de verhouding toch wel het beste weer gaf.

RAMOS LEGT AAN VOOR DE VRIJE TRAP EN SCOORT!

In de eerste helft waren er amper kansen voor beide ploegen en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat het doelpunt van O.N.S. vlak voor rust uit een vrije trap viel. Een wonderschoon doelpunt overigens van wie anders dan topscorer Yume Ramos. Richard van Nieuwkoop, keeper van Rijnsburgse Boys spendeerde nogal wat tijd aan het neerzetten van de muur, maar hoorde vervolgens de loeiharde streep van Ramos alleen maar in het doel ploffen. Hij heeft de bal nooit gezien!

Tien minuten na de thee leek O.N.S. op rozen te zitten toen aanvoerder Ale de Boer beheerst de 2-0 liet aantekenen na een fraaie combinatie met Martijn Roosenburg en Yume Ramos.

Vlak voor dit doelpunt voorkwam O.N.S. keeper Bas van Wegen de gelijkmaker van Rijnsburgse Boys. Met een katachtige redding keerde Van Wegen de bal vlak voor de doellijn.

Na een uur voetballen kantelde de wedstrijd, het leek of Rijnsburgse Boys de handrem eraf gooide en fanatiek op jacht ging naar de aansluitingstreffer. Die kwam in de 66ste minuut na een kopbal van Giovalli Serbony. Nog geen minuut later kon Bas van Wegen voor de tweede keer vissen, nadat invaller Jeffrey Jongeneelen een vrije trap raak schoot. De gelijkmaker vertoonde overeenkomsten met de openingstreffer van O.N.S.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd drongen beide ploegen nog wel aan om het winnende doelpunt te scoren. Het bleef echter bij 2-2, na een zeer attractieve tweede helft. Een terechte eindstand.

O.N.S. bivakkeert nu op de dertiende plaats in de derde divisie. Naaste concurenten SteDoCo en Odin 59 verloren, maar een andere kandidaat voor de nacompetitie,Huizen, won met maar liefst 5-0 van Capelle. Laat dat nu volgende week de tegenstander van de Snekers zijn. Het blijft spannend!

O.N.S.TV

 
10 maart om 17:53
 
Un posityf ferhaal over KH2018 fant de chte Kulturele Hoofdstad!

At the Watergate: Europese culturele annexatie van Sneek!

De dertiende editie van het European Youth Music Festival is voor de gelegenheid omgedoopt in At the Watergate. Vorig jaar, op 24 juni,vond de kick off van dit muziekspektakel plaats, waarbij vanaf 8 tot 12 mei 2018 ruim 7000 talentvolle jonge muzikanten uit heel Europa optreden. Omdat de muzikale festiviteiten plaats vinden in en rond Sneek is er gekozen voor de alles zeggende naam At the Watergate.

Ondertussen draait de organisatie voor het megafestival op volle toeren. GrootSneek sprak met directeur bestuurder Lieuwe Toren van Cultuur Kwartier Sneek en Ben van der Knaap, artistiek directeur van At the Watergate over de actuele stand van zaken, zon 450 dagen voor de officile aftrap van het feest.

Hoe staat de organisatie ruim een jaar voor aanvang van het festival voor?

De organisatie verloopt tot nu toe prima. We hebben een compacte groep die het festival gaat doen, want je kunt een dergelijk evenement nooit alleen runnen, zegt Lieuwe Toren. Die compacte groep bestaat uit Ben van der Knaap, hij doet een stuk van de artistieke productie. Jelle Snijder hebben we aangetrokken als uitvoerend producent. Hij gaat over de podia,de snoertjes en de eetgelegenheden om maar eens iets te noemen.

Verder hebben we net een nieuwe publiciteitsmedewerkster aangesteld. Er zit een financile man bij en er is iemand uit Amersfoort die het congres gaat verzorgen. Verder werken het hoofd techniek van ons eigen centrum mee voor het verrichten van hand en spandiensten. Daar omheen zit een groep van mensen waar wij veel vertrouwen in hebben. Zij hebben al mee gewerkt aan verschillende grote evenementen.

Bij de presentatie van At the Watergate werd gesproken over maar liefst 49 podia en 650 concerten. Zijn die aantallen nog actueel?

Het wordt zelfs eigenlijk een beetje meer, omdat we eerst satellietpodia hadden bedacht. Een podium in Bolsward, in Workum, in Heeg en ga zo maar door. Er zijn echter nogal wat verenigingen en clubs in de Zuidwesthoek die zich graag aansluiten willen bij het festival. Wij hebben daar positief op gereageerd en gezegd dat betekent dat je een stukje van het festival in je eigen dorp of plaats moet adopteren.

Je moet dan zelf op zoek gaan naar de middelen om het voor elkaar te krijgen, met lokale ondernemers en een hamer en spijkers een podium neer zetten. Wij leveren dan de muziek wel. Ook zijn we bezig met de basisscholen om daar een programma neer te zetten. De aanmelding om iets te doen is in de dorpen vrij groot. MIENSKIP, en nu eens dat woord niet misplaatst gebruikt. Wij leveren de internationale groepen die in de dorpen gaan spelen, vertel Toren.

Om al die muzikale gasten van eten te voorzien was er ook sprake van om dat boven de stadsgrachten te doen. Is dat idee er nog steeds?

Het idee leeft nog steeds, alleen in een iets andere vorm. We hebben dat ooit de Waterramblas genoemd. Het heeft een heel praktisch doel om de deelnemers gelegenheid te bieden te kunnen eten. Ook nog eens in shifts. Om nu 7000 kinderen en jong volwassen tegelijkertijd te laten eten dat lukt niet.

We komen uit boven de zestigduizend eetbeurten. We gaan daar de Sneker horeca zeker bij betrekken. De gedachte omdat in het stadscentrum te doen hebben we laten varen. We denken er
nu over om die Waterramblas in de nabijheid van het cultuur kwartier te organiseren. Het heeft een kostenbeperkend aspect en ook de verbinding met het festivalterrein op het Martiniplein houd je dan in stand.

De gedachte is om op het water een aantal buffetcompartimenten te regelen, waar mensen door heen kunnen lopen met een bepaalde kleurcode. Het zal met militaire precisie gedaan moeten worden. We zijn nog steeds druk bezig met de huisvesting van alle deelnemers, maar daar kan ik nog niet alles over zeggen, aldus Ben van der Knaap.

Hoe ziet het programma er op dit moment uit?

Ik mag het programma artistiek inhoudelijk begeleiden, dat laat mij deze vraag ook maar beantwoorden antwoordt Ben van der Knaap. Wij bieden de groepen die uit heel Europa komen de faciliteiten om datgene te doen waar ze goed in zijn. Dat kan een jazzcombo zijn, of een symfonieorkest, een musicalgroep en noem verder maar op. Dat is de hoofdcomponent. Daarnaast hebben we een opening- en een slotact.

Voor het begin maken we gebruik van het format van het Sneker Simmer Kolk Concert, want daar bij de Waterpoort zal de opening ook plaatsvinden. We gaan daar alle deelnemers voorstellen. Vervolgens gaat dat naadloos over in een groot evenement op een heel groot podium, met hoogstwaarschijnlijk een cross-over programma op muzikaal gebied wat de deelnemers ,Snekers en Sdwesthoekers mooi en spectaculair zullen vinden.

Er worden dan in de twee dagen die volgen op zon vijftig podia meer dan achthonderd concerten gegeven. Op de vrijdag zal er dan een slotact plaatsvinden op het Martiniplein, wat met de componenten gemaakt zal worden vanuit de boezem van het Cultuurkwartier. De Bogerman Bigband onder leiding van Anne Oosterhaven zal hier aan meewerken. Sneek krijgt er gedurende drie dagen een derde aan inwoners bij zodat het niet te vermijden valt dat hier een groots festival is. De stad wordt tijdelijk geannexeerd door allerlei culturele mensen uit verschillende Europese landen.

Als het lukt komt op het festivalterrein als herkenningspunt het hoogste reuzenrad van Europa te staan. Je moet niet onderschatten wat een uitstraling dit festival naar onze gemeente zal hebben we ramen meer dan 60.000 bezoekers en voor de deelnemers zal hun - ongetwijfeld prettige verblijf- onverbiddelijk de rest van hun leven een blijvende en unieke herinnering zijn, city branding avant la lettre.

Als laatste nog een vraag over het financile aspect, hoe hangt die vlag er nu bij?

We zijn op dit moment met zes fondsen bezig, maar er moeten nog zes fondsen bij. Het ene fonds zegt dat we te vroeg zijn, terwijl het andere fonds zegt dat ze druk bezig zijn met het uitkiezen van de verschillende Culturele Hoofdstadprojecten.

Dat het festival hier gaat komen is inmiddels zeker, zoveel financile garanties hebben we wel. We komen bij de mensen met de vraag, wij hebben hier een prachtig festival en wat voor bijdrage zouden jullie er aan willen geven.
Tot nu toe is de ontvangst zeer goed!

Voor meer info: www.atthewatergate.com

Bovenstaand interview staat in de papieren GrootSneek krant en is ook online te lezen, net zoals al die andere achtergrondverhalen.

 
9 maart om 17:49
 
Frijwilligers

Je hewwe frijwilligers in alle soarten en maten, su at je ok allemaal ferskillende minsen hewwe. Fandaach sprak ik met un kwartet frijwilligers. De ene, Jolanda, as gedreven frou achter de Stichting Wensambulance.

De andere dry, Jacobien, Susan en Koen as tpfrijwilligers fan de Sneker BVR. Alle fier beflogen om andere minsen direkt f indirekt te helpen en te ondersteunen.

Frijwilligers hewwe altyd un ferhaal te fertellen dat rechtstreeks t ut hart komt. Dat was fandaach wear nyt anders.

Jum leze der binnenkrt over in GrootSneek, de krant met de human interest-ferhalen!
 
8 maart om 18:55
 
September in Witmarsum

Fanmrren tegare met Rudy Bouma in Witmarsum weest. We hewwe dr un reprtaazje maakt over September. Sinds foarech jaar is September un kleinskalege woanfrm foar ouderen dy't 'geheugenproblemen ' hewwe in Witmarsum.
Ik fon ut behoarlek indrukwekkend allemaal.

Ik wurdde raakt deur de aandacht en betrokkenheid dy't de metwerkers fan September foar 'hun' ouderen hadden. Binnen un paar sekonden folden je dat ut dr in ut foarmalege gemeentehs god sit. Ut is gyn tehs mar un hs!!

Bysonder dat ik achter de skermen sien mach in dergeleke instellingen. Ut ferrykt ut leven en ut leart relativearen! Prima ervaring dus!
 
7 maart om 11:47
 
Telescoopkraan boven het Leeuwenburg

Sneek Zoals bekend krijgt het karakteristieke hoekpand van het Grootzand/Leeuwenburg een nieuwe bestemming. Ondernemers Bas Hollenberg en Arjen Rusticus hebben samen met Fiftysix het pand gekocht om in het onderste gedeelte een kledingwinkel te realiseren en op de bovenverdieping komen appartementen.

Met behulp van een gigantische telescoop werden vanmorgen werkzaamheden aan het dak uitgevoerd. Het is de bedoeling dat in het voorjaar Fiftysix haar deuren al zal openen voor het winkelend publiek.
 
6 maart om 19:19
 
Geduld....

Nch even geduld, dan nimme we self ut heft wear in hannen, baas in eigen stad! Momentsje geduld nch. Ut leven brst an alle kanten!

 
5 maart om 17:18
 
Ensafh


Jawis bste minsken, der wurdt noch jimmeroan yn it Frysk skreaun! Ik doch it sa t en troch, al is myn skriuwtaal benammen wer Snekers wurden yn'e rin fan 'e jierren!

Mar niks mis mei it Frysk en en al hielendal net mei it Frysk literr tydskrift Ensafh! Hew fandaach in ut earste nmer fan de njoggende jiergong lze. Moai temanmer oer Ierln/Ierlaan!

Touwens hoe s der nou wat mis weze kanne met un taal f dialekt? Ja, met minsen & mnsen & minsken & mensen is su nou en dan us wat mis met. Mar met taal? Nee hoar dr is niks met te rden! Je brke ut f je brke ut nyt. Passyf f aktyf!

 
4 maart om 11:33
 
Fleurech op!

Su, na alle komoasy ( self debet an! ) rond de Sneker fontein nou wear fleurech op! Wat bliksem ik bin gyn suertsje dat nyt relativeare kan!

Gisteravend wear un hearlek ouwe-lulle-foetbal-toernoaitsje had. We speulden dry wedstriden en we wonnen se alle dry! Kiek dat geeft nch altyd un lekker gefol.

Oud-kollega Appie, w graach dat ik syn naam even noemde in dit blog. Met alle plezier hoar Appie! Oans Appie mocht op goal bij de LSC-kakkers en hij prestearde god.

Teminsten foar O.N.S.! Fia un bal fan Pieter Punter teugen de deklat boven Appie syn bolle kp, kwam de bal op ut achterhoofd fan Appie en ging su over de doellijn. Un hearleke komys doelpunt. Hahaha!!

Ouwe foto's

Regelmatech ferskine der moaie ouwe foto's op sites as Sneek Su Het Ut Weest. Harry Walstra stuurde mij un fraaie histoarise foto fan melkboer Gerrit Oppenhuizen. Let even op de hoan onder de brijkarre!
 
3 maart om 14:48
 
Sneker fontein, 80 cm kleiner, op ut Hoogend!

Fanmiddach, op tnoadeging fan Wethouwer Mirjam Bakker fan de gemeente SWF, bij de presentasy fan de fontein De hoorn des overvloeds op ut Waltaplein weest. Ik had dy tnoadeging te danken an ut feit dat ik namens hnderden Snekers dyt teugen ut plak fan de fontein binne op 26 jannewary un petisy overhandege mocht an de Wethouwer. Opfallend was de anwezechheid fan de pers: dy hadden namelek gyn tnoadeging kregen

Terecht overigens dat der sjoernalisten der tch waren! Openbaarheid fan bestuur is un groat god.

Ut de tnoadeging kon al opmaakt wurde dat de fonteinkommissy fasthouden het an ut plak sut se dy in earste instaansy ok al bepaald hadden: in ut klkje op ut Hoogend.

De kommissy het adfys inwonnen bij un ekstern buro, The Imaginineers t Sneek. Ut enege wat dit buro feitelek deen het is un soart fan Art Impression ( nou ja) make sudat sichtber is hoet de fontein in werklekheid weze sal. Wat ik sach was nyt mear as un foto dyt The Imaginineers maakt hewwe fan hoet de situasy wurdt na plaatsing fan ut beeld. De presentasy beston dan ok allinech t ut sin laten fan dat kykje, en un krte toelichting hoet se dat deen hadden.

Ddekek is dat ut beeld 80 cm kleiner is in fergeliking met ut oarspronkeleke plan. De foltallege Sneker fonteinkommissy is der fan overtgd dat ut Hoogend recht dot an dizze fontein fan Dtser Stephan Balkenhol.

Dat der honderden Snekers anders over denke, ut mach! Mar ok nyt mear as dat. De mening fan de fonteinkommissy weegt swaarder as dy fan de Nee-sgers.

Tidens de lunsbijeenkomst ( ik hew trouwens ths eten) hew ik de Wethouwer ut woard fraagd en mefrou Bakker ston dat toe. In myn toespraak, dyt ik fantefoaren al skreven had omdat ut foar mij wel ddelek was dat de fontein tch op ut Hoogend komme s, hew ik de Wethouwer fragen steld.

Op gyn enkele hierfan hew ik antwoard kregen. Tidens myn speech bewearde ik ok dat de kunstenaar Balkenhol syn eigen beelden kopieard. Dat was nyt su handech
fan mij!

Ut is un intepretasy, dyt nyt sterk is. Ik geef ut rterlek toe! Mar ik laat hieronder ok even un foto sin wromt ik mij tt dizze bewearing ferlokke liet!

Dat artikstyk leider mefrou Anna Tilroe na afloop fan dizze bijeenkomst mij op groan fan bovenstaande bewaering tmaakte foar leugenaar en schreeuwer fon ik der fer bij deur. Ut seit mear fan har as fan mij!

De fragen dyt ik an wethouwer Bakker steld hew binne dizze:

1.Hoe is de fonteinkommissy tt staan kommen?
2.Wrom hewwe Jou as ferantwoardelek Wethouwer self nyt de rezjy in hannen nommen nadat der nch al wat komoasy ( hnderden handtekenings teugen de foarstelde lokasy op ut Hoogend) ontston over ut plak fan de Sneker fontein?
3.Het der draachflakondersoek weest over de fonteinlokasy?

Is der met de bewoaners fan ut Hoogend overlch weest?
a.Weet de Wethouwer dat artistyk projektleider Anna Tilroe oait ut flgende over plak en kunstwerk sei? En ik sitear mefrou Tilroe:

Die band tussen kunstenaar en publiek is essentieel voor het slagen van 11 Fountains: Zonder draagvlak bij de omwonenden van de fontein is volgens mij het hele project tot mislukken gedoemd. Dat betekent alvast dat de kunstenaar die een fontein ontwerpt, op zijn minst rekening moet houden met de directe omgeving. Voor sommige kunstenaars is dat al lastig. Die vinden: een kunstwerk is er alleen voor henzelf. Dat heeft vaak veel kwaad bloed gezet: je legt de omgeving je kunstwerk op. Daarvan krijg je vaak weer vandalisme."

Suk sei het mefrou Mirjam Bakker gyn antwoard op bovenstaande fragen geven. Ik bin wel su earlek om toe te geven dat dizze hele gang fan saken rond 11Fountains foar mij enrm frustrearend weest het. Nyt omdat de kommissy, en met hen miskyn ok hnderden ( alhoewel) anderen dit plak wel moai fine.

Nee ut frustrearende sit fral hierin, dat ik mij gyn moment serieus nomen folt hew deur de polityk, de fonteinkommissy en mefrou Tilroe.

De dossierkennis over ut hele projekt was en is fer te soeken bij de ferantwoardeleke bestuurders. Dit skreven te hewwe gaan ik wear over tt de orde fan de dach met de wetenskap dat ut problematyk op de fierkante cm is! Relativeare is un hearlek ding en ok un kunst, wr't ik su'n woard om brk!
 
2 maart om 17:41
 
Sakefrou

Su sitte je bij un dichter en su sitte je bij un sakefrou an tafel. Beide fertelle moaie ferhalen, dy't ik opskrive mach. Binnenkrt in GrootHeerenveen! En wie't dit is? Feensters wete ut wel!

De rest fan Nederlaan nou ok: Lisette Overdiep!
 
1 maart om 18:00
 
De Feandichter

Fanmiddach un plezierech interview met Feandichter Edwin de Groot t Ouwehaske had. We hewwe fanself praten over wat hij as Feandichter dot. Ja, teraard gedichten skrive. Mar hoe sit hij teugen syn funksy an? Hoefeul ferpichtingen het de Feandichter? Hoe is ut Feandichterskap Edwin befallen. Su'k sei, ut wurdde un plezierech gesprek en ut ferhaal sal drom ok idem dito wurde! Gaan dr mar fan t!

Edwin en syn frou hewwe un soad honnen en katten. Dr skrif ik ferder nyt over. Want ik hew dus niks met honnen en katten. Alhoewel't dy ene hoan mij hast in de boksen hong. Kan ok nyt anders, syn naam is fan Henky! Un terrier as't mij nyt mist, mar ik ken dy honnemerken noait t mekaar.


De Sneker Fontein

Hew un tnoadeging fan SWF-Wethouwer Mirjam Bakker kregen om frijdachmiddach bij un presentasy anwezech te wezen in ferbaan met Sneker fontein. Hew de tnoadeging annommen. Reagear der ferder earst even nyt op (social media!), mar wacht de dingen rustech af. Hew mij ondertussen genoech ferdypt in de mateary. Na frijdach hore jum mear fan mij hoe't ut afloopt!