dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2020
 
17 febrewary om 20:19
 
Oarlňch en Befrijding

Nňch altyd dúke der onbekende ferhalen op over de Tweede Weareldoarlňch. Ferhalen fan ‘gewoane’ minsen make de geskiedenis en binne dęrom waardefol. Oulopen week kreech ik un brief fan Ype Jan de Vries út Sneek. De Vries was tidens ut útbreken fan de oarlňch un jonkje fan hast 10 jaar, met andere woarden dat jonkje fan toen bereikt in júny de gesegende leeftyd fan 90 jaar.

Bysňnder dat De Vries mij un brief fan 3 kantsjes stuurt met belevenissen út de oarlňchsjaren, hoe’t hij dat as Sneker jonkje beleefde: “Mogelijk kunt u mensen oproepen hun verhaal in te zenden, zodat jongeren onder ons begrijpen wat die tijd voor Sneek en haar inwoners heeft betekent”, schrijft De Vries.

De brief fan De Vries sal ik seker op de site fan GrootSneek públiseare! Mar foardat ik dat doën wil ik earst kontakt met dizze Sneker opnimme. Later dus mear.
 
16 febrewary om 18:03
 
Troasteloas met tňch útsicht op foarjaar!

De dúven saten de hele middach troasteloas bij oans buren achter in de tún. Ut leek wel ňf se fastkleefd an de takken saten.

Later op'e middach hoarde ik un lyster geweldech moai fluiten, met andere woarden: Ut foarjaar komt der an, sit nergens over in!

Ondertussen myn pc mar us goëd opskoand!
 
15 febrewary om 19:02
 
Fan Stef naar Jantje

'k Weet ut: Ik bin un múzikale omnifoar! Ik eet alles op múzikale gebied! Donderdachavend bij Stef Bos en dňchterlief, gisteravend bij de presentasy fan Jan Booi syn cd. Ut wurdde opnieuw un geweldech múzykfeest fan Nederlaanstalege nummers. Foar GrootSneek skreef ik ut onderstaande ferslachje:


Cd-presentatie Jan Booi: prachtig muzikaal feest voor iedereen

Het leek of het hele kamp uit Sneek gisteravond was uitgelopen om de cd-presentatie Ze blijft maar draaien van Jan Booi (als ONS-voetballer bekend als Jantje Dommerholt) mee te maken. Maar ook talrijke burgers, van heinde en ver, hadden de moeite genomen om aanwezig te zijn in Surinaams Eetcafé Ken aan de Graaf Adolfstraat waar de overhandiging plaats vond.

Hoogtepunt van de avond was toch wel dat Jantje op het minipodium, met naast zich zijn beide oma’s, een donderend applaus in ontvangst nam van een laaiend enthousiast publiek.

En ze bleef maar draaien, de volumeknoppen helemaal open! Een ongecompliceerd lekker Nederlandstalig muziekfeestje, waarbij talrijke artiesten optraden om er een meezingfestijn van te maken: Jan van Est, Romano van der Linde, Roel en Anno Britting, Martin de Jager, Ricky Genot, Robert Pater en Marco Bakker.

Diverse mensen kregen een ingelijst schijfje overhandigd door Jan z’n vader, As Booi, en ze waren er stuk voor stuk enorm blij mee. Ooms, en tantes, neefjes en nichtjes allemaal apetrots op hun eigen grote kleine neef. Na het openbaar worden van het nummer is het ondertussen al duizenden keren beluisterd en geliked.
En opa Jan Dommerholt? Die glom gisteravond van trots, dat zijn kleinkind de sterren van de hemel zong. Ondertussen verkocht oma Aaf het cd’tje van haar kleinkind, in de ene hand een doos met schijfjes, in de andere een viskommetje met de eurobriefjes van vijf: Handel is handel!

Terwijl oma voor de omzet zorgde, liep haar kleinzoon door de zaal, kusje hier kusje daar, voor iedereen een praatje: “Als je uit de grond van je hart zingt is het altijd goed. Ik houd van het oudere levenslied en smartlappen. Mensen blij maken en een gezellig feestje vieren, dat wil ik met mijn zingen doen. En natuurlijk een beetje geld verdienen. Maar ik blijf wie ik ben!” 
14 febrewary om 15:21
 
Weergaloos optreden Stef Bos in Theater Sneek met gouden lokaal randje

In een stijf uitverkocht Theater Sneek ben ik gisteravond getuige geweest van het theaterconcert TIJD- om te gaan leven van Stef Bos en z’n band. Bijna ademloos geluisterd naar prachtige nieuwe nummers van een van de meest poëtische zangers die Nederland rijk is. Een dichter pur sang die niet alleen zingt, maar ook vertelt. Ook dat laatste is een kunst die Stef Bos verstaat. Gedurende de voorstelling kreeg hij de zaal helemaal in z’n greep, het publiek hing aan de lippen van deze ras optimist. Je kon een spel horen vallen tijdens zijn voordracht. Juist omdat Stef met zijn Bossiaanse teksten zo dicht bij zichzelf blijft komt wat hij zegt puur over, dit is niet gekunsteld dit is echt. Wat een teksten, wat een liederen van een man die dit jaar de zes kruisjes op z’n rug krijgt.


Het is allemaal doorleeft, de dichter kijkt in de spiegel en vindt het tijd om te leven, wat hij volgens mij ook al heel lang deed. Hij creëert ruimte voor zichzelf en voor anderen, het lijkt of hij diezelfde ruimte wil delen met de fantastische band die gisteravond bijzonder goed op dreef was.

Ruimte

Hoe kleiner je bent
Hoe groter de ruimte
Hoe verder je gaat
Hoe dichter je komt
Hoe meer dat je zwijgt
Hoe sterker de woorden
Hoe meer dat je loslaat
Hoe lichter je wordt

Hoe minder je praat
Hoe meer je kan zeggen

De samenwerking tussen Stef Bos en de band is vertrouwd en uitermate relaxed, hoe mooi kan een muzikale theatervoorstelling zijn?! Geen enkel moment verslapt de aandacht, de stem van Bos is authentiek en warm, zelfs als hij verkouden is. Is zijn zang perfect? Welnee! Het zijn de teksten, een genot om naar te luisteren zijn.
Woordkaviaar van de bovenste plank. De ene regel blijft nog langer hangen dan de andere. Stef Bos zingt zich voortdurend naar boven, zoals hij zelf al aangeeft in het magistrale De Klim. Ik heb een schijthekel aan dichters en zangers die ellenlange intro’s over hun werk houden, maar bij Stef Bos past het juist. Hij boeit en de teksten krijgen door de info nog meer waarde, bovendien kan het ook in een theater met luisterpubliek.

Wat een ontroerend mooie passage in het lied Nergens geweest: ‘Je bent nergens geweest//Als je niemand hebt gemist’.

Over ontroering gesproken, de ode aan Lorelei is ook zo’n juweeltje: ‘Ze viel op een dag uit de hemel//Ze wilde geen engel meer zijn//Ze wilde niet leven voor eeuwig//Ze wilde weten wat het is om kwetsbaar te zijn’.

Alleen maar de loftrompet over deze voorstelling? Nee, het lied over de aap had ik niks mee, maar ik hoorde van oudere kinderen die er gister bij waren dat ze juist dat nummer het mooiste vonden. En dan de toegift, dat was voor mij persoonlijk in ieder geval een pikefelmomintsje.

Het duet dat Stef Bos met dochterlief zong was er een om in te lijsten: Dit is de taal van mijn hart! Met in het Fries de zinnen ‘ik wie it paad bjuster yn it tsjuster’. Verder laat ik het hierbij. Het daverende applaus zei bijna alles!


 
13 febrewary om 18:18
 
Stef Bos &...


Aansens naar Theater Sneek. Mňrren mear...
 
12 febrewary om 18:40
 
C&A inpakt

Fanmňrren yoga: de rest fan'e dach su relekst as't mar kan en niks mear deen...! Nou ja: adem in-adem út & su!
 
11 febrewary om 18:54
 
Stňrmachtege Skriëfdach

'k Kan kňrt over dizze dach weze. Even na de Wijde Burgstraat weest om un foto fan de Didi-winkel te nimmen. De anleiding was ut nieuws dat dizze toko definityf de deuren slúte mut deur un landelek bankroet. Sneu!

Ferder de hele dach an ut interview útskreven weest en dat doën ik graach, seker met dit hčrstwear in de winter. Hew un bloëdhekel an dy harde wyn su langsamerhaan.

 
10 febrewary om 19:25
 
Privé, mar wel ferrekte moai!!

Blij met de ferhalen, 10.000 kilometer ferderop! 
9 febrewary om 17:20
 
Ciara bij oans in de straat

Nee, tuurlek wist ik ok nyt dat se dy stňrm Ciara noemden! Ut waaide behoarlek! Ut stňrmachtege meiske kwam ok bij oans in de straat. Herman Adema was der as de kipen bij met un road-wit lintsje!

Nyt allinech bij ut Stúfmeelkerkje ging Ciara op besoek, ok an de Worp Tjaardastraat en de Goeman Borgesiuslaan ging ut aardech tekear. De laatste foto is fan Dirk van der Meer, de Sneker Weerman.


 
8 febrewary om 18:42
 
Búten de banen...

Acht jaar leden!
 
7 febrewary om 19:19
 
Klankmassaazje...

Nee,'k hew beslist gyn saai leven. Earlek, ik soek ut onbekende en spannende ok wel regelmatech op. Su langsanerhaan al honderden moaie ferhalen met myn Olympus Digital Voice Recorder opnommen. Fanmiddach hew ik bij un bysňndere dame op besoek weest: Sylvia Zijlstra dy't klankmassaazje geeft.

Ik ging ok op'e massaazjetafel en wat der toen gebeurde...Binnenkňrt in GootSneek!
 
6 febrewary om 20:24
 
Onder ondernimmers: NXT event: volop inspiratie!

Dat was wear un moaie ervaring! Liep as un tierelier!

Het nieuwe jaar vol inspiratie beginnen? Dat kan bij NXT event: hét evenement voor MKB-ondernemers in Friesland.

We presenteren je met trots onze line-up aan sprekers. Eén voor één ervaren en bevlogen ondernemers. Dagvoorzitter Bram van Dijk (techjournalist, bekend van Bright) neemt ons mee in de wereld van ondernemen. Onder andere Kim Jansen en Rick van Geloven laten jou als ondernemer ervaren welke nieuwe wereld ons te wachten staat. Hoe speel jij daar op in als MKB-bedrijf? Je beleeft het bij NXT!

Bijpraten met collega-ondernemers en waardevolle connecties leggen. Maar vooral: verbinden & inspireren. Dat is het doel van NXT. Laat jij je inspireren?

Svea Reekers
Wefabric web & marketing

Janet Miedema
Miedema Accountants


Programma
• 15.00 uur
Ontvangst
• 15.30 uur
Welkom bij NXT
door Janet Miedema & Svea Reekers
• 16.00 uur
Trienette Struik
Businesscoach
• 16.15 uur
Rick van Geloven
De perfecte match tussen product, dienst & markt door middel van design thinking
• 17.00 uur
Ondernemer aan het woord
Bo Anema, VitamineBo
• 17.30 uur
Pauze
• 18.00 uur
Kim Jansen
Futureproof ondernemen met diverse generaties op de werkvloer
• 18.45 uur
Afsluiting met Sneker dichter Henk v/d Veer
• 19.15 uur
Buffet, netwerken & napraten


 
5 febrewary om 18:58
 
Prachtech boek over de iesklup fan Turns

Resęnsy skreven foar de Friesland Post, fan bovenstaand boek. Mear as sumar un útgave over un júbilearende iesklup! Un absolúte anrader.
 
4 febrewary om 17:50
 
Ksenia en Russise 'liederen'

Fanmňrren kreech ik de ‘warme groet’ fan Ksenia Marasanova, de singer/songwriter dy’t ik oulopen sundachmiddach trof tidens har optreden Muziek bij de Buren. Nyt allienech har sang sprak mij an, ok de fersen dy’t se tussen ut singen deur fertelde. Prachtige fertaalde Russise poëzy.

Ik froech Ksenia om dy teksten. Fanmňrren stuurde se mij ‘twee liederen’ dy’t sij ut meast poëtys fynt. “Mijn vertalingen zijn meer samenvattingen - de liederen zijn een stuk langer”, skriëft Ksenia. Ut binne ‘liederen’ fan beroemde Russise dichters/sangers. Hierbij!

Auteur: V. Vysotsky
Titel: Grillige paarden

Langs de afgrond men ik mijn paarden
Ik sla ze met mijn lange zweep
Ik krijg te weinig lucht, ik drink de wind, ik slik de mist
Ik voel de verrukking van de naderende dood
Hou in, paarden, hou in - luister vooral niet naar mijn zweep
Maar ik heb eigenwijze paarden
Ik heb tijd tekort om te leven, om te zingen
Ik geef mijn paarden water,
Ik zing mijn laatste couplet,
Nog een ogenblik hoop ik op de rand van het ravijn te mogen blijven staan
Al geef je mij niet langer het leven, laat me dan tenminste dit lied afzingen

Auteur: B. Okoedzjava
Titel: Het Gebed

Zolang onze aarde nog draait
Zolang het licht nog licht is,
Lieve God, geef iedereen wat hem ontbreekt,
Geef een slimmerik een hoofd,
Geef een lafaard een paard,
Geef een gelukkige wat geld,
Geef diegene die naar de macht verlangt zijn gelukzalige heerschappij,
Geef een gulle iemand rust aan het eind van de dag,
Geef Kaďn het berouw en vergeet mij niet.
Ik weet, dat je alles kan,
Ik geloof in je wijsheid,
Zoals een gedode soldaat gelooft in het feit dat hij in het paradijs is,
Zoals ieder oor gelooft in je zachte toespraken,
Zoals wij allemaal geloven, zonder te beseffen wat we aan het doen zijn
Geef dus iedereen wat hem ontbreekt,
En vergeet mij niet.
 
3 febrewary om 19:13
 
Tom & Son

Fanmiddach wear op stap weest met fotograaf Tom Coehoorn, ut sonnetje in hús. Teminsten dęr was hi met bezech. Ik fertel even nyt węr't we fanmiddach weest hewwe. Nou oké dan, bij un frou dy't ik behoarlek hooch sitten hew! Ok un frou met wie't ik un soad raakflakken hew, un soulmate. Nou su mar.
 
2 febrewary om 18:44
 
Muziek bij de Buren in Sneek is een blijvertje

Een herfstachtige middag in de winter, maar ideale weersomstandigheden om hét huiskamerfestival van Nederland te bezoeken. Oftewel Muziek bij de Buren, tweede jaargang, in Sneek. Maar liefst 20 huiskamers openden hun deuren voor bands, ensembles en muzikanten. GrootSneek was erbij, uiteraard niet overal maar op drie plekken.

Als eerste bij een optreden van singer-songwriter Ksenia Marasanova aan de Westereems 12 aan de buitenkant van de stad. Gastvrouw Jantine Slippens wil wel vertellen waarom zij en haar man Bert Koopmans hun huiskamer beschikbaar hebben gesteld.

Gastvrije Snekers

“We doen we mee omdat het een schitterend initiatief is en omdat wij hopen dat ook bij ons in de buurt mensen het initiatief overnemen en dat we volgend jaar misschien met de hele straat iets kunnen organiseren. We zitten ver uit de binnenstad en het publiek moet hier speciaal voor het optreden naar toe komen. Ze komen hier omdat ze de muzikant willen zien optreden of dat ze gewoon eens ergens naar binnen willen kijken, want dat kan ook een reden zijn. Toch hopen we dat het in de buurt aanslaat en hebben ook nog eens 150 flyers in de buurt bezorgd. Wij hebben Ksenia Marasanova die bij ons gaat optreden. Ze is singer-songwriter die in het Russisch zingt, maar ze vertelt ook een stukje van haar levensverhaal. Ksenia zingt drie sessies, hiervoor waren er al 25 belangstellenden en ik tel voor het tweede optreden alweer 15 belangstellenden. We doen volgend jaar zeker weer mee en dan gaan we voor een grote band. Dat is een hint!”

Ksenia Marasanova

Het optreden van Ksenia, is prachtig juist omdat ze zo dicht bij het publiek staat. Als 17-jarig meisje verliet ze de Sovjet-Unie om uiteindelijk via Israël in Nederland terecht te komen. Ze vertelt een verhaal, nee haar verhaal, van verlangen, oorlog, liefde, protest en rechtvaardigheid. Prachtige in het Nederlands vertaalde poëzie en eerlijke luisterliederen. De emotie spat van haar gezicht. Mooi intiem optreden!

In het AZC

Na een halfuurtje verlaten we de Westereems en gaan we naar het AZC in de Noorderhoek, een volkomen andere locatie. Daar worden we opgevangen door medewerker Ruben, die ons naar een van de units leidt. De band Milfshake is al aan het spelen en zoekt duidelijk de interactie met het publiek, veel bewoners van het AZC, die dan ook meespelen. Een hele andere setting met jonge gezinnen, een echt uitje voor de bewoners. Het doorbreekt de sleur van het eindeloos wachten. Muziek verbindt!

Lagere Landbouwschool

Het laatste optreden wat wij bezoeken is de voormalige lagere landbouwschool, dat nu omgebouwd is tot een fraaie woning. Genoeg ruimte om te spelen dus. Twee heren van The Beatles Sessions, een Friese tributeband, zoekt ook de interactie met het 40-koppige publiek. Die wisselwerking tussen de beide heren en de aanwezigen is er zeker. Bekende (verzoek) nummers worden gespeeld voor een divers publiek, van jong tot oud. Het Hey Jude klinkt uit vele kelen in de voormalige agrarische school als we afscheid nemen.

Voor de liefhebbers is er van 18.00- 22.00 uur nog een gratis eindfeest met de Vermoeide Helden in het café van Poppodium Bolwerk in Sneek.

 
1 febrewary om 12:24
 
WinterboekWinter: De avend fan ut stikelbaarchje mei it iepen rechje!


Inlijste! Futdaleks inlijste, de avend dy’t we gisteravend had hewwe bij Erica & Marijke in de Bakkersdochter. Friese skriëvers dy’t winterferhalen fertelden, met as tema Koek & Sophie! Ik waande mij wear in de jaren seuventech, in de kroech dęr’t ut allemaal begon: de ontdekking fan ut leven op de fierkante meters fan ut moaiste stukje aarde, Rinke’s Koffybar.

Weima & vd Werf, dy’t The Boxer fan Simon & Garfunkel fertolkten op un waardege manier, nyt wetende dat B & J op dat moment tussen hemel en aarde sweefden, krekt begonnen an hun weareldreis fan seuven maanden: When I left my home and family.

De ňrganisasy ston as un hús, dy Martsje en Hilda binne nyt fan ut kaliber literęre púdsjeplakkers, ut binne monsterfroulju! tHENKs!!!

Ut wurdde un onfergeteleke avend, ut klopte allemaal. Un soad públyk dat andachtech lústerde naar de ferhalen, fol fan eroatyk op ut ies! Kroechferhalen, jaseker ok over dij Beppe Beest! Noait sal de foarbips mear utselde weze, sinds gisteravend toen Willem Schoorstra de fagina ‘stikelbaarch mei in iepen rechje’ noemde. Dęr sat ik dus bij hč, op un meter oustaan: ‘Meistű it wat leie mantsje…’

Sipke de Schiffart, dy’t op syn Frys Carmiggelte over syn aventuren in ut Heilege der Heilegen met un bysonder meiske in bontjas, sonder ferder klearen an. Jeuminikkus kearel wat bistou un droochkloat, wat bistou un ferteller!

Dat beeld fan oud-learlingen, dy’t de Bakkersdochter binnenstappe, su moai su freeslek moai. Ik hew ut filmke fanmňrren al tich kear bekeken. Bier en hapkes, wurst en kees. Púre rykdom.

En nou hou ik op, ik wurd un sentimentele ouwe sak dy’t fersúpt in un see fan nostalgy, mar ut foëlde ferdomde lekker!!