dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2021
 
15 jannewary om 18:20
 
Rze bril

Ut is nyt sun groat karwei om nou un lekker sarkastys, sinys f op syn Snekers eekmigerech dachboekstukje te skriven. Ut tryste grize kwakkel-winter-wear leent um der fandaach foar en ut sufeulste COVID-19 (lees B117) dramatise bericht, gister t Surhsterfeen, is ok foer foar negatyf sentiment.

Trteldf

Mar ik hew der dus even gyn nocht an, sun stukje te skriven. Op dit digitale frijplak deel ik liever met wat ik fandaach wear allemaal deen hew. Fanmrren maakte Ype van der Werf mij blij met un moaie foto fan un broedende trteldf in ut Rasterhoffpark. Dr in n fan de bomen op ut Asbakkelaan presteart de df wrt we ferlet fan hewwe: broede op betere tiden!

Harde werkers

Fanmrren bij de mannen fan DND Alu Products BV weest. Bij wie? Bij Rein Kingma, Kimmy Lensink en Marcel van der Zee. Ut trio is eigenaar fan un produksybedrif dat hoochwaardege aluminium bouprodukten maakt. Elke dach gaan fant dat Sneker bedrif monteurs met bussen en materiaal ut hele laan deur, fan bou naar bou. Gedreven kearels dyt werk biede an sun 35/40 minsen. Se hadden god nieuws, de lokasy drt se nou sitte is deur al dy opdrachten te krap en fant somer wurdt begonnen met de bou fan un hagelnieuwe en groatere produksyhal. Jst in disse tiid!

Fysiopraktyk Daadkracht

Op 1 jannewary fan dit jaar feranderde de naam Fysio 0515 in dy fan Fysio Daadkracht. Ik pikte dat nieuws op, skreef der un artikeltsje over op de GrootSneek-site en der kwamen tientallen positieve reaksys bij de twee eigenaars binnen. Genoech reden om met de twee eigenaren Jildert Boersma en Hendrik Falkena te praten. Jonge en ambisieuze fysioterapeuten, mar ok ondernimmers. Kearels met un heldere fisy at ut over fysioterapy en srch gaat. Dyt ondertussen met hun kollegas/werknimmers dizze tiid as tdagend sin en alle hoop foar de toekomst hewwe.

De Sterk & sVeer Besrch Discobus

Dat dcherlief in dizze maanden folop an de bak mach met har kollegas is un understatement, mar ut gaat god met Sterk & sVeer. Jst nout de retailers in de stad alle seilen bijsette mutte, gaan Piety en har team der hlemaal foar. Op de meast ldieke manieren probeare se omset te generearen. Stilsitte is nou gyn opsy!

Fanmiddach kwamen se even met ut Sterk & sVeer Disco Buske del. En en al frolekheid. En ut werkt anstekelek. We kwamen un frou teugen. Dyt we nyt konnen. Se had fandaach wat un depry-dach fertelde dy frou. Mar toen se oans sach moest se lache. Sumar!

Moraal fan ut ferhaal ( terwyl ik nyt moralistys bin): Hoe mod, ut komt god! As ut mut met un rze bril op!

 
14 jannewary om 19:01
 
Friesland Lease staat foar duursaamheid

"Nog geen tien jaar geleden lachten veel mensen de ambitieuze directeur van Friesland Lease, Jan Baljeu, eigenlijk een beetje uit. Naast autos ook nog eens fietsen leasen? Daar zat toch echt geen markt in. Nu een decennium later heeft de leasemaatschappij uit Drachten ruim 17.000 leasefietsen! Ik moet er even over nadenken, want het gaat zo snel, zegt Baljeu, die sinds 2005 directeur van Friesland Lease is."

Bovestaande stukje komt t un interview dat ik fanmiddach skreven hew na myn ontmoeting met Jan Baljeu, direkteur fan Friesland Lease. Un man dy't hieltyd over 'wij' praat, at hij ut over syn bedrief het. Dat binne de chten! Niks gyn 'ikker' en seker gyn deursnee manager fan 13 in un dosyn. Un beflogen man!

Na ouloop het Baljeu mij un gedeelte fan ut wagenpark fan Friesland Lease sin laten. Dat bestaat dus al lang nyt mear allienech t auto's! Auto's op waterstof, daar geloof ik zeker in, fertelde Jan! We salle ut sin. 
13 jannewary om 19:15
 
B117

As de dach fan gister, weet ik ut mij nch te herinneren dat un kollega ut over Caroma had. Wist sij feul. En Eelke L. mar ferbetere, ut is CORONA. Nch nyt un jaar leden h! Nou las ik foar ut earst dat de Britse mtasy fan ut COVID-19 firus un oukrting het: B117.

Su gau't ik oukrtingen fan syktes onder ogen krij, dan bin ik op myn openst. At minsen ut over TB hadden, wist ik dat ut ernstech was. En at hij f sij K hewwe, dan beginne bij mij de alarmbellen ok te rinkelen!

Nou dus B117!!!

Kp der even god bijhouwe en nyt lstere naar al dy knettergekke ontkenners! En seker NYT met in diskussy te gaan.

Ut is fandaach wonsdach de 13de en dr hoef ik ok nyt over te diskussearen.

 
12 jannewary om 15:20
 
Pt met Goud fonnen!

Fanmiddach op soek naar de Pt met Goud weest. Even na half 3 fon ik dy Pt met Goud in ut Burgemeester Rasterhoffpark ftewel op ut Asbakkelaan. Dicht in de buurt fan de Waterfal. Un plaatsje!
 
11 jannewary om 18:43
 
Speldsjes

Fanmiddach had ik un nstaligise bui. Dr hew ik wel us faker last fan, seker op grize dagen. Trouwens fanmrren gewoan lekker draafd met K & A in ut Wilhelminapark. Teruch naar dy nstalgise bui, dyt mij fanmiddach sumar overfiel. Froeger fersamelde ik fan alles en nch wat. Sigrarebandsjes, skersakjes, pstsegels n speldsjes!

Ik had un behoarlek groate fersameling fan dy speldsjes. Dat kwam deurdat bij de produkten dyt myn fader ferkocht dy speldsjes cadeau deen wurde. Fan de ferteugenwoardegers, dyt dan de bestelling bij myn fader opnamen kreech ik regelmatech speldsjes. Dyt ik op skmrubber prikte. Doadsnde dat dy fersameling in de loop fane jaren ferdwenen is.

Ik weet cht nyt wrt se bleven binne. Om nou opnieuw fia internet sun fersameling te beginnen fyn ik ok wat overdreven. In mankelike momenten denk ik ok wel us om al myn boeken fut te don, is ut nyt allemaal hebsucht? En dat terwyl ik nch amper in Bluebanddoaske boeken daadwerklek futdon kan. Mar dy speldsjes, dat het tch wel wat. Achter elk speldsje sit wel un ferhaal! En speldsje hew ik gelukkech rde kannen, dy fan Feijenoord! Met un ij. Un colectors item hyt dat in fakjargon.
 
10 jannewary om 19:59
 
Joop Mulder overleden

Op 28 maart 2017 had ik foar Terschelling Magazine un interview met Joop Mulder. Ut was de earste en futdalek de laatste kear dat ik de Blserter burgemeesterssoan ontmoette. Fan de social media konnen we mekaar al langer. Ut klikte futdaleks tussen oans tween, Joop praatte Blserters en ik Snekers. Gewoan!

Fandaach ut bericht dat Joop na un hartstilstaan overleden is. Ik skrik der enrm fan, Joop wurdde geboaren in 1953, ik in 1954. Ik merk trouwens hieltyd faker dat ik bij rouadvertnsys naar ut geboartejaar fan minsen sin.

Hieronder ut interview dat ik hast 4 jaar leden skreef na myn ontmoeting met Joop Mulder. R.I.P.!

Joop Mulder: Cultureel landschapsontwikkelaar van Oerol tot Sense of Place!

Joop Mulder is geen zwever! Ook al zitten we op de elfde verdieping van het WTC Hotel in de Friese hoofdstad met een prachtig uitzicht over Leeuwarden. In 2016 nam Joop na 35 jaar afscheid van Oerol maar nog altijd staat de bedenker en het creatieve brein van het festival met zn beide poten in het Waddenslik.

De 35 jaar ervaring met Oerol heeft er toe geleid dat Joop Mulder door de Provincie Frysln is aangetrokken om het project Sense of Place te organiseren. De krimp in Frysln en Groningen tegengaan met kunst en cultuur. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Mulder heeft het er razend druk mee en zijn enthousiasme is weer grenzeloos! Letterlijk grenzeloos, als het aan hem ligt wil cultureel landschapsontwikkelaar Joop Mulder de hele kust van Nederland tot en met Denemarken betrekken bij zijn Sense of Place!

Het is even wennen om Joop Mulder niet op Terschelling te ontmoeten, maar op grote hoogte van een Leeuwarder hotel. De Friese hoofdplaats fungeert als uitvalsbasis voor Mulder, om vanuit de aanstaande Culturele Hoofdstad de plannen voor Sense of Place te realiseren. Nadat we een pot met muntthee en een witte Chardonnay besteld hebben begint Joop te vertellen over het megagrote project.
Cultuurboost

Het is het ontwikkelen van de Friese kust met landschapskunst, samen met de inwoners uit de dorpen een nieuwe economie te ontwikkelen, die van het cultuurtoerisme. Waardoor er meer mensen op de fiets langs de Waddenkust gaan, daar een bed & Breakfast nemen, een winkeltje bezoeken, fietsje huren oftewel de lokale economie versterken. Als we dat voor elkaar krijgen, hebben straks een hele andere kijk op dat Waddengebied. Nu is het nog een krimpgebied dat leegloopt, waar lege huizen en winkels staan, waar mensen werk zoeken. Over die problematiek wordt nu al dertig jaar gesproken in de politiek, maar tot nu toe is er nog nooit een deuk in een pakje boter geslagen. In wezen gebeurt er niets omdat niemand het weet hoe je de krimp moet aanpakken. Met mijn kennis en ervaring van Oerol aan de ene kant en met mijn enthousiasme en het prachtige gebied aan de andere kant wil ik het voor elkaar krijgen het gebied zo te ontwikkelen dat je door middel van kunst en cultuur het een nieuwe boost geeft.

De kracht van Oerol

Zo heb ik Oerol ook ontwikkelt waarbij het eiland het podium is. Het landschap is het verreweg het belangrijkste wat er op Terschelling is. Daarmee onderscheiden we ons van alle andere festivals in Nederland. We gebruiken de verhalen van het eiland als basis om het festival neer te zetten. Dat is de kracht van Oerol. Daarbij komt ook nog het unieke van het eiland, het saamhorigheidsgevoel in de beleving van de mensen. Alles wat je op Terschelling ziet is aangeraakt door de mensenhand, dat heeft het eiland gemaakt tot wat het nu is. En nog steeds zie je dat het eiland in beweging is. Al die facetten heb ik als basis genomen om het om te zetten in kunst, dat het niet alleen maar natuurbehoud is. Als mensen er op die manier naar gaan kijken, dan nemen ze het ook veel beter in bescherming. Je moet het menseigen maken.

Culturele Hoofdstad

In 2012 kwam Leeuwarden in beeld om Culturele Hoofdstad te worden. Toen ben ik met Jannewietske de Vries, de gedeputeerde, om tafel gaan zitten. En heb ik mijn plannen over culturele landschapontwikkeling voor het eerst met haar gedeeld. Ik heb er mijn ambities over uitgesproken en tegen haar gezegd dat ik daar mee aan het werk wilde. De economie die ooit verloren ging door de komst van de Afsluitdijk, die gaan we terugwinnen door van het nadeel een voordeel te maken. Niet langer kijken naar de verloren visserij, maar er juist iets mee doen. Ik kreeg bovendien na 35 jaar Oerol het gevoel dat er mensen waren die vonden dat ik een pas op de plaats moest doen. Dat gevoel gaf mij expansiedrift om ergens anders te gaan kijken.

Nu ik hier in Noord-Friesland bezig ben, gloei ik helemaal. Ik heb bovendien altijd heel erg gebruik gemaakt van de samenleving. Ik ben geen kunstpaus geweest die vanaf een troon regeerde. Samen met mensen dingen ontwikkelen, dat wilde en wil ik nog steeds. Het was ooit Terschellings Oerol en erg belangrijk voor mij. Toen dat Terschellings er af kon omdat Oerol een merk werd, kwam bij mij de twijfel. Ik kreeg het gevoel dat ik wel op de troon van de kunstpaus kwam te zitten en dat wilde ik helemaal niet. Ik wilde mij niet beperken tot de 10 dagen Oerol, maar ik merkte dat ik daar op Terschelling geen ruimte voor kreeg. Ik wil iets met mensen kunnen bereiken en dat heb ik door ontwikkelt. Dat kan ik nu prachtig doen met de Waddenkust en daar Sense of Place organiseren, daar ligt mijn ziel en zaligheid.

Actuele stand van zaken

We hebben nu gezegd dat het hele plan ontwikkelt moet worden in 2018/2019 waarbij we ons richten op Nederland. In 2025 moet het zo zijn dat we kunnen zeggen dat hier een hele nieuwe economie is ontstaan. Sense of Place betekent niet voor niets bewust van de plek! Met die wij bedoel ik de dorpen en haar inwoners langs de Waddenkust. Nadat ik met Jannewietske de Vries had gesproken werd ik onderdeel van het bidbook voor de KH2018, we hebben samen dat bidbook gemaakt en ik ben een van de belangrijke ingredinten van het bidbook. Ik heb wel altijd gezegd dat ik op eigen benen sta, ik pak het zelf aan , ik heb Leeuwarden niet nodig, ik wil graag met de dorpen in het noorden werken. Want het hele project moet van de dorpen worden. Steeds stel ik de vraag wat voor droom de mensen hebben, wat zouden jullie graag in je dorp willen hebben. Ik geef een voorbeeld. Het dorp Wierum zou graag het strandje, dat door verslikking is weggespoeld, terug willen hebben. We proberen nu van de nood een deugt maken door een pier in de zee aan te leggen. Aan het einde van die pier bij een slenk waar het diep is, maken we een buitendijks zwembad, compleet met houten vlonders om op te zonnebaden. Er komt leven in de brouwerij, de verbinding tussen Wierum en de zee wordt hersteld.

Dijk van een wijf

Ik gebruik mijn netwerk om de dromen van de dorpen waar te maken! Op dit moment zijn we met 44 projecten bezig, waarbij we nu in de fase zijn dat we om tafel zitten met vergunningverleners, financiers en producenten. Er zijn wel twintig verschillende instanties met wie je moet praten, maar ik ga ervoor. Omdat ik vind dat we deze mensen in het noorden van Friesland jarenlang in de steek hebben gelaten. Voor die mensen ga ik aan de slag! Dat doe ik samen met overheden en natuur- en landschaporganisaties en ik word daarbij gesteund door KH2018, maar ik sta wel op eigen benen. De projecten variren van een groene dijk die door de wulpse contouren het aanzicht van een vrouw krijgt, een dijk van een wijf, tot een kwelder in de vorm van een Mondriaanschilderij. Door een culturele impuls aan het landschap te geven en hierdoor de economie te stimuleren om zodoende de krimp in het noorden tegen te gaan!

 
10 jannewary om 17:28
 
Feyenoord in woorden en beelden, nieuw boek van Harry Walstra verschenen

Harry Walstra heeft opnieuw een boek over zijn favoriete club Feyenoord geschreven en op de boekenmarkt gebracht: Feyenoord in woorden en beelden.

Harry Walstra (Sneek, 1965) is een geboren Fries en ondanks de grote afstand tot De Kuip van jongs af aan Feyenoord-supporter. Eerder schreef hij de biografien over Rinus Isral (2017) en Robin van Persie (2019). In 2018 bracht hij het boek Spraakmakend Feyenoord uit.

Het nieuwe boek van Walstra is een historische reis door de Feyenoord-tijd van 1959 tot en met 1990 aan de hand van prachtige actiefotos en bijbehorende verhalen van iconen als Kees Rijvers, Henk Wery, Rinus Isral, Wim Rijsbergen, Peter Houtman, Bennie Wijnstekers en Arnold Scholten.

Frans Bouwmeester vertelt over zijn bijzondere band met Coen Moulijn en op de bijbehorende foto is te zien hoe zij samen Ajacied Wim Suurbier horendol speelden.
Franz Hasil verhaalt over zijn uithaal tegen Celtic in een vol San Siro, Theo de Jong geeft commentaar op de foto van zijn kampioenskopbal tegen FC Twente en Ivan Nielsen kijkt met plezier terug op het luchtgevecht dat hij aangaat met FC Utrecht-speler Willem van Hanegem.

Dit en veel meer in een boek waar ook de volgende Feyenoorders uitgebreid aan het woord komen: Hans Venneker, Joop van Daele, Piet Fransen, Theo van Duivenbode, Dick Schneider, Eddy Treijtel, Lex Schoenmaker, Kick van der Vall, Nico Jansen, Jan Peters, Ptur Ptursson, Pierre Vermeulen, Andr Hoekstra, Joop Hiele, Andr Stafleu en Simon Tahamata.

Eveneens komen de volgende personen aan het woord over hun herinneringen aan een unieke foto: De Feyenoord-supporters Bea Kaarsgaren en Hans Twigt delen hun favoriete beeld en bijbehorende verhalen.

Scheidsrechter Jan Keizer vertelt honderduit over de knieval die Willem van Hanegem voor hem maakte en PSVer Bertus Quaars blikt terug op de kopstoot die grensrechter Gerrit Griek hem gaf in een volle Kuip.

Weltmeister Jrgen Grabowski en Spartaan Jaap Meeuwsen hebben evenals Quaars mindere ervaringen met die club uit Rotterdam-Zuid maar ook hun verhalen komen in dit boek aan bod.

Prijs van het boek (145 paginas ) is 18,95, incl. verzendkosten.

Bestellen kan via harrywalstra@hotmail.com. 
9 jannewary om 18:29
 
Berichten uit de samenleving

Dat was de naam fan ik mien un VPRO-programma. Allienech de titel al, moai! At je noait de straat op gaan, in kroech f kerk komme, wete je ok nyt wat der leeft onder de minsen. Wat dat angaat is ut momenteel un wat grize tiid, alle dagen like un bitsje op mekaar.

At ik fanmrren dan ok un tip krij dat ik met ut fototoestel even naar de Westersingel komme mut, het dat un reden. Ut resultaat sin jum hierboven.Ik plaats de foto op GS-site en skrif der un stukje over. Datsoarte fan berichtjes wurdt altyd enrm god bekeken en lezen.

'De sjauffeur kwam met de skrik frij', is dan ok un moaie klassieke sin!
 
8 jannewary om 18:41
 
Gek mantsje

Un eigenaardech mantsje sumar an un paal op ut Friese plattelaan. Ik sach ut gekke mantsje fanmiddach toen ik onderwech was naar Turns. Wat un gek keareltsje docht ik op de heenreis en liet um met rust.

Toen ik terchreed hew ik de kreasy tch mar even op'e foto setten. Sit der un betekenis achter? Het ut mantsje un naam. Wat is syn skepper(m/f). Hoe langer ik der over nadocht hoe mear ik begon te fantasearen. Mar bij de wee: Wie weet hier mear over te fertellen. Jum magge ok gewoan ferder fantaseare, ut is in elk gefal even wat anders as Trump & Covid-19!
 
7 jannewary om 17:41
 
Bizarre tiden

Ut Capitool is bestrmd deur finaal deurdraaide ekstrimisten dyt opruid binne deur de nch twee weken sittende president fan de Joes Es Ee Donald Trump. De president dyt mar nyt om lyk wil dat de ferkiezingstslach tch echt in ut foardeel fan syn demokratise rivaal Joe Biden eindegd is. Allemachtech wat naaide dat der gisteravend Nederlaanse tiid t.

Ferlaten winkelstraten omdat oans laan in lockdown sit. Opnieuw un frse stijging fan ut antal coronabesmettings, ondanks de strenge (?) lockdown. De meast idioate reaksys op elk bericht over Covd-19 dat ik op de GrootSneek-site plaats. Wel faak deselde reagearders overigens.

Un winter dyt opnieuw mar gyn winter wurde wil, elke dach gries en ferfelend wear.

Ondertussen gaan ik mar moai myn gang, interview minsen dyt un ferhaal te fertellen hewwe. Of se nou 50 jaar bij Poiesz op de frachtwagen sitten hewwe, prachtege cartoons tekene f op ut punt staan op ut pls fan de Tweede Kamer plak te nimmen.

Fanmrren praatte ik met Habtamu de Hoop. Moaie jonge kearel fan 22 lentes jong. Syn foar- en achternaam het Habtamu in elk gefal met. Habtamu betekent Rijk van leven en de familynaam De Hoop hoef ik in dizze barre bizarre tiden nyt ferder t te lgen.

Fanmiddach hew ik ok nch stikeme en drdeur spannende dingen deen. Mar omdat ut stikem en spannend is, mach ik dr dus niks over fertelle. Later miskyn nch wel us.

Wat s ik trouwens graach wear us un lekker ptsje foetballe wille! Mar ik bin realist: foarlopech sit dat der nyt in!
 
6 jannewary om 18:41
 
Herre

Fanmrren bakje koffy met Herre Poelsma dronken en dizze oud-sjauffeur fan Poiesz, wr't hij hast un halve eeuw werkt het, interviewd. Hearleke onderkolde Friese hmr, wr't ik su fan houd. The working class hero!

Herre het nch op de ouwe Pergasso frachtwagens fan Poiesz riden. "At we dy weinen yn Frjentsjer starten, koest se yn Harns wol heare..."

Over de ongedurege minsen dy't je teugenwoardech teugenkomme:"Op'e rotondes drukke se as kamikazes hun lkse auto's sa foar de bumper fan'e frachtwein. Minsken hawwe gjin rst mear..."

Later mear over Herre dy't ok nch optekene laat: "Niks is toeval, alles is voorbestemd. Je kunt hooguit een beetje bijsturen, dat is mijn overtuiging!"
 
5 jannewary om 17:55
 
Met moankapke op interviewen

Ut blift onwennech en seker ok nyt gewoan: interview met un moankapke foar. Tch don ik ut. Ik wil absolt der alles an don om su coronafeilech mooglek te interviewen. Dat was fanmiddach in Gonga bij Gerrit Koudenburg, binnenkrt in GrootSneek.
 
4 jannewary om 18:19
 
De earste werkdach fan ut Opboujaar 2021

Ja, dat wurdt ut seker: Un Opboujaar! Fanmrren wurdee ik wakker met ut onbestemde gefol dat ik wel us un ouspraak met de tandarts hewwe kon. Ston niks in myn agenda, mar myn geheugen laat mij eigenlek noait in de steek. Tch mar even belle: Ja hoor, vanmiddag om 13.15 uur

Nou hew ik un geweldege tandarts, oud-learling Coby van der Valk. Har behandelings binne altyd tp, al gaan ik liever met un oudlearling un bierke f un burrel drinken. Dat sit der foarlopech nch nyt in, mar der is licht an de hoarison. De faksinasys beginne!

Ferder fandaach interviewouspraken met ferskillende minsen maakt. Elke dach nieuws op de GrootSneek-site plaatse is ok un taak fan mij.

Fanmiddach braanalarm bij myn sprtskoal.

Docht even dat myn twee loopmaten K & A stikem hun ut fuur t de sloffen liepen. Was nyt su, de ouwe mannen don deur blessres gyn flikker! JeeDee was fanmiddach wear rapper as de brandwear. Ut fiel allemaal gelukkech met.

 
3 jannewary om 17:41
 
Willem Santema & Peter Bak

Foar de desembertgave fan GrootSneek had ik un interview met Peter Bak, biograaf fan Willem Santema. Hierbij:


Peter Bak, biograaf Willem Santema: Hij is een van de grootste verzetsmensen in Nederland!


In oktober 1933 sprak Willem Santema de volgende woorden: Halfheid en slapheid zetten de poort open voor het fascisme. Met dit citaat van een van Nederlands grootste verzetsstrijders begint auteur en historicus Peter Bak (1963) zijn toespraak tijdens de boekpresentatie Door de tralies schijnt de zon, de biografie van Willem Santema (1902-1944). Na afloop van deze indrukwekkende boekpresentatie, die in verband met de coronamaatregelen door een klein gezelschap werd bijgewoond, hebben wij een interview met Peter Bak over Willem Santema en de biografie van de verzetsman.
Voldoening en opluchting na het verschijnen van het boek

Het voelt als een grote voldoening dat het boek er nu is, maar ook als een grote opluchting, is het eerste wat Peter Bak zegt nadat hij burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Sdwest-Frysln het eerste exemplaar heeft overhandigd.

Voldoening omdat ik het voorrecht heb gehad om een boek te schrijven over een heel belangrijk persoon. Willem Santema is veel groter dan veel mensen weten; het heeft mij altijd verbaasd dat er nooit iemand is geweest die aan de biografie van Santema begonnen is.

Hij werd al genoemd in het werk van Loe de Jong, als zowel werkzaam voor Trouw als voor de Raad van Verzet. Die combinatie is echt uniek en ook ongewoon. Trouw was protestants, met een duidelijke gereformeerde ondertoon. De Raad van Verzet was links en stond mijlenver af van kerk en kansel. Er waren wel meer verzetsmensen die voor zowel Trouw als de Raad van Verzet werkten. Maar weinigen waren in de top van beide organisaties actief, vermoedelijk maar n: Willem Santema, vertelt Peter Bak.

Nu het boek er ligt, kijk ik met veel voldoening terug op het schrijven. Ik heb het met heel veel plezier gedaan omdat er ook een hele goede samenwerking met de familie Santema was. Je begeeft je als biografie auteur altijd een beetje op glad ijs, want er kunnen dingen boven water komen die minder positief zijn. Dat is niet gebeurd en dat geeft een grote voldoening maar ook wel wat dubbele gevoelens. Je bent blij dat je het tot een goed einde hebt gebracht, maar je moet ook weer een beetje afscheid nemen van het onderwerp, weet de auteur.

Onderzoek

Peter Bak schreef voor de biografie van Willem Santema een boek over de 23 van Trouw, de verspreiders van de verzetskrant, die in Kamp Vught zijn gefusilleerd. Daar is Santema er een van geweest. Zo kwam Bak ook in contact met Pier Abe en Hendrik Jan Santema en begint eigenlijk letterlijk het verhaal over de oom van hun vader, Willem Oepke Santema (1939-2018).

Ik werd benaderd door Pier Abe, die mijn naam kende via zijn vader. Pier Abe mailde mij, omdat hij had gelezen dat ik een boek over de 23 van Trouw wilde schrijven. Hij moest helaas melden dat zijn vader was overleden en dat zijn broer Hendrik Jan en hij het archief over Willem Santema hadden gerfd. Als ik daaruit iets nodig had voor mijn nieuwe boek, kon ik bij hen terecht. We zijn toen vorig jaar april, op Goede Vrijdag, naar Tresoar in Leeuwarden gegaan om al het materiaal te bekijken. Het bleek een box, een schooltas en nog meer dingen, die ik heb kunnen gebruiken voor het boek over de 23 van Trouw. Toen kreeg ik al het idee dat er een biografie van Willem Santema in zat. Dat was Pier Abe met mij eens, zodat ik daarna een synopsis heb geschreven, een voorstel voor een boek over Willem Santema. Daarna zijn we met de fondswerving begonnen. Dat liep vrij aardig en ik ben in september 2019 voltijds aan het werk gegaan. Eerst naar Tresoar, waar het CHU-weekblad Land en Volk wordt bewaard. Voor dat blad schreef Willem Santema jarenlang columns. Vervolgens ben ik naar de gemeente Sdwest-Frysln gegaan, waar ik de notulen van de gemeenteraad van Wymbritseradeel en Sneek heb doorgespit. Zo heb ik het hele traject doorlopen.

Inlevingsvermogen

Het blijft voor Bak niet alleen bij archiefwerk, de schrijver gaat ook naar de plaatsen die in het leven van Willem Santema van belang zijn geweest. Zoals de winkel van de verzetsman aan het Oud Kerkhof 6 in Sneek.

Dat ik in het huis aan het Oud Kerkhof ben geweest was heel bijzonder. Ik heb een sterk inlevingsvermogen. Als ik dan door zon woning loop en ik sta daar op de eerste verdieping in de erker van de toenmalige woonkamer, dan besef ik dat Willem daar ook heeft gestaan. In diezelfde kamer heeft Wim Speelman gezeten, de grote verspreider van Vrij Nederland en Trouw. Henk Hos heeft er gezeten, de rechterhand van Speelman. Dat maakte het voor mij allemaal heel bijzonder. Dat inlevingsvermogen heb ik ook nodig om er goed over te kunnen schrijven.

De eer krijgt die hem toekomt

Tijdens het schrijven heeft de historicus Peter Bak altijd voor ogen gehad dat de biografie van Willem Santema voor een breed publiek leesbaar moest zijn. In de afgelopen periode heeft hij zich een goed beeld kunnen vormen over wie Willem Santema is geweest.
Willem Santema is een van de grootste verzetsmensen in Nederland geweest en het wordt tijd dat dat breder bekend wordt. Anderhalf jaar voor het einde van de oorlog werd hij in de boeien geslagen. Als dat in een later stadium zou zijn gebeurd zou hij ongetwijfeld nog meer hebben betekend en was hij bekender geweest. Aan de andere kant was hij wel een van de vijftig mensen die al in 1946 het Verzetskruis kreeg en daarmee schaarde hij zich in het gezelschap van Wim Speelman en Hannie Schaft. Toch verbaast het mij dat Willem Santema die naam niet heeft. Ik hoop, je mag als auteur nooit je eigen werk roemen, dat door dit boek Willem Santema alsnog de eer krijgt die hem toekomt. En dat zijn biografie ook door jongeren wordt gelezen. Het gaat mij niet om zijn heldendom, maar om de zuiverheid van zijn karakter en de zuiverheid van zijn instelling. Willem Santema moest niets van bravoure hebben, dat mag best bekend worden.

 
2 jannewary om 18:30
 
Nieuwjaarsresepsy's 2021

Nrmaal sproken, mar dat is ut nch altyd nyt, gaan ik in de earste week fan ut nieuwe jaar langs ferskillende nieuwjaarsresepsy's.

'Foar de krant', sch ik der faak achteran. Of dat ok helemaal de waarheid is, laat ik mar even in de midden. Fanmiddach hew ik allienech onderstaand berichtje op de GrootSneek-site setten:

Digitale nieuwjaarstoespraak burgemeester Jannewietske de Vries

SNEEK- Burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Sdwest-Frysln blikt terug en kijkt vooruit in haar nieuwjaarstoespraak.

In verband met de coronamaatregelen doet de burgemeester dat anders dan we gewend zijn, namelijk via een digitale nieuwjaarstoespraak, die hier is te zien:

https://www.youtube.com/watch?v=zs9WhMKO1LE&feature=youtu.be

 
1 jannewary om 18:08
 
Earste feestje al wear had...

Coronaproof Voordeurfeestje voor jarige Wigle Sinnema

SNEEK- In no-time veranderde vanmiddag de voortuin van de jarige Wigle Sinnema (60) in een klein festivalterrein. Rond de klok van 16.00 uur stopte de All Tha Fokk roze limousine voor de voordeur van de oud-wethouder van Sneek/SWF.

Daarna barstte het volledig in quarantaine modus feestje los voor de jarige Sinnema en zn gezin. Twintig minuten duurde het verrassingsfeest, waarbij buurtgenoten en toevallige voorbijgangers plaats konden nemen in de met stoepkrijt aangegeven cirkels om zodoende de 1.5 meter afstand te garanderen.

Er werd gedanst, gezongen en geklapt, met als apotheose het nummer The Rising van Bruce Springsteen, op speciaal verzoek van de jarige Job.

Mei dit nmer, dat Bruce Springsteen makke as reaksje op wat der yn New York barde op 9/11, wol ik dit nije jier mei jim yngean. Mei elkoar sille wij oereinkomme yn 2021, speechte Sinnema. Zelden zon spontane vreugde gezien bij een straatfeestje, de hunkering naar een coronavrij 2021 is groot!

Na de laatste tonen van The Boss, speelde een andere buurtgenoot op saxofoon happy birthday en feliciteerde zo de buurman ook nog eens op gepaste afstand. 
1 jannewary om 14:14
 
Ut ouwe jaar an de kant, un soad nocht an ut nieuwe!

Ferder mar gyn groate woarden an ut begin fan un nieuw kalenderjaar. Bin allinech enrm hoopfol en dat sch ik nyt sumar.