dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2018
 
18 jannewary om 19:36
 
Niks gyn flauwe-kul-dach...

Fňlgende week leze jum der mear over!!
 
17 jannewary om 16:04
 
Het dagboek van Hidde Dirks Kat

Sneek- Volledige titel: Het dagboek van de Amelander walvisvaarder HIDDE DIRKS KAT. De meest vergeten schipbreuk uit de vaderlandse geschiedenis
Tijdens het rampjaar 1777 leed de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat schipbreuk voor de kust van Groenland. Pas in 1818 verscheen zijn verhaal over deze reis onder de naam “Dagboek eener reize ter walvisch- en robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778.”

De daarin beschreven ontberingen zijn talrijk en verschrikkelijk. Schepen die door het ijs ingesloten raken en worden verbrijzeld; manschappen die zich op ijsschotsen in leven moeten zien te houden of die bevriezen of verdrinken. Uiteindelijk worden ze gered door de “wilden”, de plaatselijke bewoners die we nu Inuit noemen.
Het dagboek is ook na 200 jaar na verschijning nog steeds spannend en actueel, maar lastig te lezen door het 18e en 19e-eeuwse Nederlands.

In deze hertaling wordt Hidde Kat aan een groter publiek voorgesteld.
In het tweede deel van dit boek gaan een aantal auteurs nader in op het dagboek. Waarom verscheen dit dagboek pas in 1818 en niet al in 1778? Was Hidde Kat wel de echte schrijver? Wat gebeurde er precies in het rampjaar 1777? Waarom gingen wij Nederlanders ter walvisvaart? En: hoe koud is koud?

Inhoud:

Deel 1

Dagboek eener reize ter walvisch- en robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778

Deel 2

Het dagboek in context - Dolph Kessler
De laatste walvisvaart van Hidde Dirks Kat - Louwrens Hacquebord
Zeer zeldzame lotgevallen. De meerstemmigheid van het dagboek van commandeur Hidde Dirks Kat - Hans Beelen
Een wildeman in zijn schuitje - Gerrit Jan Zwier
Het Ameland van Hidde Dirks Kat - Aukje van Dijk
Het levensverhaal van Hidde Dirks Kat - Marjan Procee
Was Hidde Dirks Kat een held? - Gijs van der Ham
Het ijs. Het grote ijs! - Marcel Sijm

Vormgeving: Wouter Nijman
Hertaling: Jantine van der Knaap en Anna Trap
Tekeningen: Egbarta Veenhuizen
Fotografie: Dolph Kessler
Omvang: 112 p.
Uitvoering: hardcover
ISBN 978 949 205 241 4

Uitgave: Wijdemeer& Mauritsheech Publishers
Een uitgave in het kader van kunstproject HDK2018
Verschijningsdatum: 25 januari 2018
Bovenkant formulier
Prijs: € 14,95

 
16 jannewary om 19:09
 
Ut was wear sear kleurryk fanmiddach...

Flgens mij wurdt de fňlgende GrootSneekkrant wear un pronkje! An dizze twee mannen sal ut seker nyt lęge, dy hadden un prachtech ferhaal.

Un ferhaal in dit gefal letterlek fan straat oppakke, is't nyt geweldech?!
 
15 jannewary om 19:28
 
ONS-trainer Chris de Wagt vertrekt na dit seizoen naar SC Heerenveen

Sneek- Vanmiddag is duidelijk geworden dat ONS trainer Chris de Wagt (32) naar SC Heerenveen vertrekt. Het nieuws zou aanvankelijk vanavond bekend gemaakt worden, maar lekte eerder deze dag al uit. De Wagt had liever gezien dat de ONS-selectie het nieuws eerst van hem persoonlijk had gehoord, maar in het voetbalwereldje is zoiets blijkbaar onmogelijk. Verschillende voetbalsites kwamen aan het einde van de middag met het nieuws, waarbij zelfs een voetbalsite het bericht na vijf minuten al weer verwijderde.

Wij hebben contact met Harm de Wagt, vader van Chris en erelid van ONS Sneek, gehad. De oud-voorzitter van ONS bevestigde het bericht dat zijn zoon met ingang van volgend seizoen de trainersstaf van de bvo SC Heerenveen gaat versterken. Chris de Wagt is negen jaar bij ONS in dienst geweest, uiteraard als voetballer, maar ook als succesvol jeugd- en assistentrainer van Richard Karrenbelt. De Wagt jr. werd vorig jaar de opvolger van Karrenbelt.

Aan het begin van dit seizoen werd Chris de Wagt parttime trainer bij SC Heerenveen, waar hij de beloften van de Sportclub onder zijn hoede heeft. ONS Sneek mag dus op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
 
15 jannewary om 18:40
 
Hearleke maandach!

Oké ut was un bitsje griis fandaach, mar ferder was der nyt sufeul mis met dizze dach. Fanmňrren met de mannen an ut trenen weest foar de hardloperij later dit jaar.

Fanmiddach achter ut toetsebňrd an ut rammelen weest. Interview is 1, útwerke is úteraard 2. Mar ut ging allemaal bęst. En dy boom boven dit blogje? Dy staat al heel lang op un prachtech plakje in Sneek: an ut Jaachpad bij de Swette. Un pronkje fyn ik!
 
14 jannewary om 16:56
 
Nieuwjaarsconcert Stedelijk Muziekkorps Sneek wordt traditie

Sneek-Voorzitter Bob Somsen van het Stedelijk Muziekkorps Sneek, wist vanmiddag meteen nadat de laatste tonen van de Radetzki Mars in het Sneker Theater hadden geklonken dat er in 2019 een vervolg komt.

“We willen er graag een traditie van maken”, aldus de voorzitter van het SMS.

Het eerste concert, bezocht door zo’n 250 theaterbezoekers, met sopraan Margreet Rietveld (1988) en balletgroep Attitude van het Kunstencentrum Attrium smaakt inderdaad naar meer. “Ondanks dat we het allemaal druk hebben rond de feestdagen, zijn we door gegaan met de repetities voor dit concert”, liet dirigent Tseard Verbeek weten.

Het programma dat anderhalf uur geen moment verveelde, bevatte naast de onvermijdelijke maar even welkome Radetzki Mars van Johan Strauss o.a. werken van Antonin Dvorak, Fran von Suppe en Frans Lehar. Balletgroep Attitude onder leiding van Jacqueline Veldhuis danste op de Bolero van Maurice Ravel en Tsjaikowski. Prachtige choreografieën!

Sopraan Margreet Rietveld ( ‘mijn oudoom was de bekende meubelontwerper… niet dus!’) oogstte applaus met o.a. O Mio Babbino Caro, Song to Moon en de Solveig’s Song uit Peer Gynt Suite van Edward Grieg.
 
13 jannewary om 18:17
 
ONS pakt meer dan verdiend punt van Jong FC Groningen

Sneek- Op een grijs Zuidersportpark heeft ONS Sneek vanmiddag een meer dan verdiend punt van de Groningen beloften afgesnoept. De jonge Groningers, derde op de ranglijst van de derde divisie, waren in de eerste helft de betere ploeg. De betaald voetballers combineerden er lustig op los en ONS moest alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden. ONS moest zich tevreden stellen met spaarzame kansjes, waarbij die van Arton Musiliu halverwege de eerste helft het grootst was. In de 35ste minuut drukten de Groningers het overwicht uit met een op dat moment verdiend doelpunt. Kasper Oldenburger was de schutter.

Na de thee verscheen Jan Dommerholt voor Tim Oosterbaan en koud in het veld scoorde de ONS buitenspeler met een fantastisch doelpunt de gelijkmaker. ONS kwam steeds beter in de wedstrijd en van het dominant spel van FC Groningen uit de eerste helft was niet veel meer over. De oranjehemden knokten voor elke meter en met een beetje meer geluk ( Patrick Amels miste nog een goede kans) had er misschien ook nog wel een overwinning in gezeten. Met de flair van de onbevangen Dommerholt ( terecht uitgeroepen tot man van de wedstrijd!) werd de tweede helft veel aantrekkelijker voor het koukleumende publiek.

Al met al een terechte uitslag en een prima hervatting van ONS Sneek, dat volgende week een lastige uitwedstrijd wacht tegen Quick Boys dat vanmiddag met 2-4 van ACV in Assen won. ONS staat na het veroverde punt van vanmiddag op een veertiende plaats met 19 punten uit 17 wedstrijden. 
13 jannewary om 10:19
 
Nije roman fan Elske Schotanus:Wurk

Snits- Haadpersoan yn Wurk is Jasper. Hy hat in goeie baan en dat soarget derfoar dat syn libben mear as komfortabel ferrint. Oant de dei dat hy, omreden fan in arbeidskonflikt, dien krijt. It slagget Jasper ynearsten wol om de kop boppe wetter te hâlden, mar hy bedarret stadichoan toch mear yn de marzje fan it bestean. In oare baan fine falt net ta foar in man dy’t tsjin 'e sechstich rint. HIeltyd mear stekt Jasper tiid en enerzjy yn wat earder net mear as in hobby wie: it skilderjen en tekenjen. Ferstjinje docht hy der net folle mei, mar hy wit al de oandacht fan in ynfloedryke galeryhâlder te lűken. Hat hy, sa’t er sels mient, yn de keunst in bestimming fűn?

Oer har foarige roman In kop as in almenak:

“Nea wurdt it ferhaal, dat yn in prachtige literęre styl skreaun is, sentiminteel en saken wurde ek net moaier foarsteld as se binne.” - (Doeke Sijens, LC)
“In prachtich en meislepend boek.” - (Tryntsje van der Steege, ensafh.)
“Węrs fan falske romantyk of nostalgy toant de roman maatskiplike feroaringen, springend troch de tiid, węrby’t de notiid hieltyd sterker yn ‘e kikert komt.” - (Shortlist Gysbert Japickxpriis 2015)

Boekgegevens:
Titel: Wurk
Auteur: Elske Schotanus
Utfiering: paperback
Ferkeappriis: € 17,50
ISBN: 978 9492 17 674 5
Siden: 208 www.afuk.frl

 
12 jannewary om 17:31
 
De tiid ston stil...

Nee, dat kan natuurlek nyt! Mar su foëlde ut wel fanmňrren toen ik in hartsje Sneek wear un prňnkje fan un interview hewwe mocht. Kenners salle futdaleks wete węr't ik weest bin, anderen mutte mar even geduld doën. Hier klopt ut hart fan Sneek!

Foar mij binne sukke ontmoetingen nyt te betalen su moai. Un heel leven foarbij siën gaan in woarden en beelden. At je sukke ferhalen fange magge dan binne je smoarryk!

In de earstfňlgende papieren GrootSneek, altyd op de laatste woënsdach fan de maand, leze jum ut hele interview!
 
12 jannewary om 17:26
 
Heerlijk avondje Dire Straits in Theater Sneek

Sneek- Erwin Nyhoff vloekte even hartgrondelijk, had hij zich de afgelopen dagen zo voorbereid op de try-out van Dire Straits project, was hij bij het eerste de beste nummer de rode draad al kwijt. Nee, niet in de tekst van Mark Knopfler, maar in het inleidende verhaal vooraf. Het vertellen van anekdoten is een verhaal apart. Niet lullen maar poetsen Nyhoff!

De bomvolle zaal van Theater Sneek, moest hartelijk lachen om Nyhoff zijn verbale gestuntel. Helemaal niet erg hoor Erwin, bij een try-out kan zoiets gebeuren. Daar is een try-out voor, al begrijpen wij best dat je zelf even baalde als de bekende stekker! Maak jet niet erger door in de vlek te gaan wrijven, wordt die vlek alleen maar groter door.

Een heerlijk band met dus Erwin Nyhoff die Mark Knopfler mocht vertolken, en dat is niet zo maar wat. Hoe breng je het onderkoelde het introverte van Knopfler over op het publiek dat de muziek van Dire Straits ook door en door kent. Het Dire Straits-album Brothers In Arms is legendarisch en overbekend.

Het tribute-programma dat Nyhoff en de band gisteravond voor het eerst brachten was een feest van herkenning. Natuurlijk ging er muzikaal het een en ander mis. Zo was er tweemaal een hinderlijk gebrom van Marcel de Groot z’n gitaar, maar waren er ook momenten dat juist De Groot schitterde. Wat kan de zoon van geweldig zingen zeg! Verrassend ook het optreden van Marcel de Groot z’n dochter, die Private Dancer mocht vertolken.

Als zo meteen het licht geperfectioneerd is, is ook dat onderdeel van de voorstelling een absolute meerwaarde. Al met al beleefde Sneek een mooi avondje Dire Straits van niet zomaar een coverbandje. ’t Gaat helemaal goed komen Erwin!

Foto's Jan Douwe Gorter
 
11 jannewary om 17:38
 
Fanavend in teater!

‘Brothers in Arms’ van Dire Straits is een van de best verkochte albums ooit! Alleen op deze plaat al zes wereldhits (o.a. Brothers in Arms, Money for Nothing, Walk of Life , Why Worry) met onovertroffen noteringen in de mondiale hitlijsten. Beleef de muziek, geniet van de kleedkamerverhalen en leer de kneepjes van het vak van deze ‘Sultans of Swing‘ uitgevoerd door een bevlogen Erwin Nyhoff (Pink-pop, Voice of Holland, In the Footprints of Springsteen), meestergitarist Marcel de Groot plus een vier-koppige band. Na Stevie Wonders ‘Songs In The Key of Life’ een uitverkochte 3JS tournee met ‘The Joshua Tree’ van U2 is dit alweer de derde Legendary Albums Live theaterproductie.

Dire Straits’ ‘Brothers in Arms’ het complete album live en daarnaast natuurlijk ook hun andere grote hits in een prachtig theatraal plaatje met bijzondere aandacht voor het geluid. Dus ook met ogen dicht genieten.

 
10 jannewary om 20:50
 
Harry Sikkema fan de Flaeijelfeesten ontfangt Gouden Plak

Harry Sikkema is de derde winner fan de Gouden Plak Heerenveen wurden. Ik mocht der fanavend bij weze om der ferslach fan te doën foar GrootHeerenveen. Ok dizze krant draait as un tierelier: Minsen staan sentraal!

 
9 jannewary om 20:58
 
Bas Hollenberg van VOS: van wilde ideeën nu serieuze projecten maken!

Sneek- Een kleine 200 bezoekers bezochten vanavond de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) bij Grand Café De Walrus om met elkaar te toosten op een gezond en bruisend 2018. Vicevoorzitter van de VOS, Bas Hollenberg keek bij afwezigheid van preses Henk van der Zwaag, nog wel even terug op het afgelopen jaar. “Door de fusie tussen Handel en Industrie Sneek ( HIS) en de Vereniging van Sneeker Zakenlieden (VSZ) hebben wij nu de grootste ondernemersvereniging van Friesland met 570 leden”, vertelde Hollenberg trots.

“Het jaar 2017 is een jaar geweest waarin we als bestuur o.a. met een denktank om tafel gezeten hebben. Het jaar 2018 moet een jaar worden waarbij al die wilde ideeën nu concreet gemaakt worden tot serieuze projecten”, hield de altijd enthousiaste Hollenberg z’n medeondernemers voor.

Een van die mensen uit de denktank, Jappie van der Pol van Polboten aan de Hendrik Bulthuisweg in Sneek, gaf aan dat hij al even ‘iets’ had getekend. “De Oosterpoort moet weer terug in Sneek”, lachte Van der Pol en liet vervolgens de tekening zien hoe Sneek met de oude toegangspoort er in zijn optiek uit zou moeten zien.

Achterliggende gedachte van deze ondernemer is dat hij graag zou zien dat Sneek voor de watersport nog aantrekkelijker zou worden. “Doe meer met de grachten van Sneek”, aldus Van der Pol.

Hollenberg wil graag verder brainstormen over de mogelijkheid om van het Geeuweiland, vlakbij het aquaduct, een duurzaam speeleiland te maken. “Allemaal plannen die nu serieus onderzocht mogen worden”, vindt Hollenberg.
Hollenberg riep de aanwezige ondernemers op om op 22 januari naar Theater Sneek te komen.

Daar zal dan een inspirerende ondernemersbijeenkomst worden gehouden. De gemeente Súdwest-Fryslân organiseert een groot ondernemerstreffen waarbij twee charismatische sprekers, Tom van ’t Hek en oud-Sneker Toon Gerbrands, hun kennis zullen delen met als adagium ‘Winnaars zijn niet mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven’.
 
8 jannewary om 19:24
 
Hoppa: moaie dach!

Ik bats der futdaleks mar in, ut was un moaie dach, sterker nňch ik geef dizze aflopen uren un dikke fette 10! Fanmňrren o.a. starten met de looptrening, met de maten. Kon gewoan nyt beter.

En de foto hierboven? Letterlek onder de klokslach fan de Waterpoart, je mutte der ooch foar hewwe en dat hew ik!

Fanaf nou knalluhhhhhh!!! Earste spreekbeurten foar dit jaar ok al wear in de agenda en ik durf ut amper te skriëven, ok al wear foar 2019...
 
7 jannewary om 21:06
 
Poëzyjűn in Liwwarden 
7 jannewary om 15:52
 
Nieuwjaarsconcert Stedelijk Muziekkorps in Theater Sneek

Sneek-Juist op het moment wanneer ik het gymlokaal van de Thomas van Aquinoschool binnenstap klinken de klanken van Johan Strauss zijn Radetzki Mars mij fleurig tegemoet. Het Stedelijk Muziekkorps onder leiding van Tseard Verbeek is druk bezig met repeteren voor het Nieuwjaarsconcert dat volgende week in Theater Sneek gehouden zal worden. Terwijl in het ene gedeelte van de gymzaal het korps fanatiek aan het repeteren is, maken de meiden van balletgroep Attidude zich op om te gaan dansen.
Deze groep van het Kunstencentrum Atrium staat onder leiding van Jacqueline Veldhuis. Na de warming-up, en dat is op deze koude maar fraaie wintermorgen geen overbodige luxe, gaat ook Attitude los. Net als Verbeek zit Veldhuis er boven op om te kijken of de door haar gemaakte choreografieën goed uitgevoerd worden op de tonen die het korps speelt.

Ik als leek en buitenstaander voel mij nu al bevoorrecht om dit mee te mogen maken. Wat een passie en betrokkenheid van al die jonge mensen op de vroege zondagmorgen! En dan maak ik sopraan Margreet Rietveld die in juli 2011 haar bachelor diploma hoofdvak Klassieke Zang aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle, nog niet eens mee.

Het belooft een prachtig concert te worden! Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar ‘vol=vol’. Voor meer info: Muziek // zo 14 januari 2018 // 14.30 uur // € 17,50 // Tüöttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 431 400

 
6 jannewary om 16:44
 
Moaie tippel maakt

'k Hew fanmiddach un moai'e tippel maakt, met ut fotostoesel over't skouder. Ut nieuws leit altyd op straat, mar je mutte ut wel self oppakke. Fanmňrrenfroech is de Sneker Pan wear fan syn fertroude desemberplakje in ut kolkje bij de Waterpoart futhaald. Jappie Visser( wat staat y moai met de poat op ut roer!), de kersverse SKS-skipper, popelt fňlgens mij om 'los' te gaan. De skipper en syn bemanning hewwe foarlopech gyn last fan ies in de grachten.

Hooch water

Fanmiddach op myn kuier fiel mij op hoe hooch ( en ut stinkt ok!) ut water in de grachten staat. Bij ut eeuwenouwe Jaachpad langs de Swette, ston ut water hast gelyk an de walskant.

Núvere boatsjenamem

Ik fyn ut altyd wear un lust om te lezen hoe't sommige eigenaren hun boatsjes noeme. Der sit ongetwifeld un moai ferhaal achter ( ja, ik denk altyd en immer in ferhalen!) węrom't eentsje syn boat Postzegel noemd het!

Omdat ik gek op tulpen bin, hew ik fandaach ok un paar bossen bij Theo Ruis op de merk kocht. Ut is ňf ut ene, winter ňf foarjaar, mar asjeblyft nyt fan dat mankelike wear. Hew ik un ferrekte hekel an, mar ik wurd der gelukkech nyt depressyf fan. Dat is wear un ander úterste.

Stil in de Marktstraat... 
5 jannewary om 19:09
 
FoppeBoek

Un heel aardech boek, mar ut is ok wel un bitsje un hagiografy...
 
4 jannewary om 17:35
 
Dúveltsjes

Der binne dagen dat der dúveltsjes op dyn pad sitte, negeare ňf de kňp in ut saan steke helpt dan nyt. Anpakke, de rust beware en der mar wear plat foar. Un heel jaar te gaan! Gelukkech wurdt ut altyd wear somer. Kriptys? Foar mij en de minsen om mij heen nyt!

Moedech foarwaarts!
 
3 jannewary om 19:19
 
Ernst Langhout and The Retro’s in het kerkje van Goënga

Goënga-Zondag 21 januari treden Ernst Langhout & The Retro’s op in het kerkje van Goënga. Aanvang 15:00 uur.

Ernst Langhout and the Retro’s mag dan een nieuwe band zijn, de drie bandleden zijn oude rotten in het vak.
De band bestaat uit Ernst, diens broer Sjirk Langhout en Bone Idle (Dick Siersema). Zij kunnen putten uit een zeer breed door de jaren heen opgebouwd repertoire. Zo zijn er pareltjes uit de (Ierse) folk, juweeltjes uit de jaren 60 en 70, diamantjes van eigen hand, Dylan yn it Frysk en met Bone Idle erbij kan er ook nog goud van zijn hand voorbijvliegen.

Ondanks de diverse stijlen hebben de mannen elkaar in hun gezamenlijke liefde voor akoestische muziek gevonden. De drie sterke solostemmen weten een krachtige samenzang neer te zetten. Dit alles wordt gedragen door gitaren, bas, bodhran en mondharmonica’s.

Spil in de nieuwe formatie is Ernst Langhout (zang/ gitaar/ harmonica). Hij kan bogen op een afwisselende muzikale carričre, die hem in veertig jaar tijd op tal van plaatsen in de wereld met tal van muziekstijlen in aanraking heeft gebracht. Van traditionele folk (Haggis en Manacle Trust) tot harde alternatieve rock en new wave (The Visitor); van Âldtsjerk tot Austin (Texas), van Moddergat tot Moskou en natuurlijk, Ierland en Schotland.
De door de wol geverfde troubadour Bone Idle (zang/gitaar/harmonica/lepels/metaaldetector) is begin jaren ‘80 zijn carričre gestart als straatzanger in Amsterdam. Sindsdien heeft hij eveneens een lange reeks optredens neergezet in cafés, op festivals en feesten. Zo speelde hij mondharmonica in de kortgeleden opgeheven BX-Bluesband. Hij heeft twee cd’s uitgebracht, “Koffie Bone ?” en “Fell over Bone” die door Jan Switters in de Landscape studio (in de boerderij van Ernst) zijn opgenomen.

Sjirk Langhout (zang/gitaar) de jongere broer van Ernst heeft van de muziek nooit zijn beroep gemaakt, maar als de gelegenheid zich voordeed trad Sjirk wel samen met zijn broer op. Zijn sonore stemgeluid en gedreven zang vormen een waardevolle toevoeging van de band.

Vrij entree na afloop het ponkje en “Meet and Greet” in de Kosterij


 
2 jannewary om 12:03
 
Met Frijtinkers zet IJlst LF2018 voortreffelijk op de kaart

IJlst- Kort en krachtig was artistiek leider Jos Thie van Under de Toer, vlak voor aanvang van muziektheaterstuk De Frijtinker in IJlst: “Geen gelul’, hier moet het beginnen!”

Samen met Tamara Schoppert was Thie naar IJlst gekomen om daar nog voor de officiële opening van het Culturele Hoofstadjaar, in het weekend van 26/27 januari, mee te maken. Met het duo waren gisteravond 250 bezoekers getuige van de premičre van de door Ypy Zysling geregisseerde stuk mee te maken.

Als het vertrekpunt van alle 32 bijzondere Under de Toer verhalen moet zijn dat kunstenaars samenwerken met de gemeenschap dan is Zysling daar met deze productie volledig in geslaagd! Niet alleen de 250 bezoekers die mee gaan op muziektheatertocht, onder leiding van de gastvrouwen ( wij liepen mee met de voortreffelijke Marry Dijkstra en Eveline van der Meulen) beleven een wonderlijke avond ook de tientallen amateurspelers moeten dat ervaren.

Het is meer dan een stadswandeling door het feeërieke IJlst. Het is pure historische beleving onder leiding van hoofdrolspeelster Titia Huisman, die als herbergierster Gearte vluchteling Tesfalem, gespeeld oor Mauricio Plat, mee neemt op een bijna drie uur ( daar mag nog wel een half uurtje af tijdens de komende voorstellingen… ) durende tocht. Die theatrale tocht voert vanuit De Stadsherberg naar het kerkhof, waar vroeger de Katholieke Sint-Martinuskerk stond en gaat vervolgens langs de nog bestaande godshuizen in IJlst.

De uit Eritrea gevluchte Tesfalem herkent in Gearte de vrijheid en de eigenheid die hem in zijn eigen land ontnomen werden. Onderweg zijn er bizarre en huiveringwekkende taferelen, kinderen die koelbloedig vermoord worden en in de gehaktmolen verdwijnen. Achter de neonverlichte ramen, iedereen kan het zien, maar loopt er letterlijk aan voorbij. En voortdurend zijn er ‘de Klieren’, die het publiek hinderlijk voor de voeten lopen en iedereen de stuipen zo nu en dan op het lijf jagen.

Een van de hoogtepunt is een korte opera die in de Mauritiuskerk wordt opgevoerd. Een fantastische vertelling over populaire dominee Philip Samuel van Ronkel (Thijs Meester) die in 1868 IJlst verlaat nadat hij in twee jaar tijd voor een geweldige opleving heeft gezorgd in kerkelijk IJlst. Zijn vertrek gaat niet zonder slag of stoot, het zwart geklede koor ( de gemeente) is nadrukkelijk aanwezig en is huiveringwekkend goed. Solisten Foekje Ybema-Zysling en Hieke van den Akker zijn er de exponenten van.

Ook heel indrukwekkend is de voorstelling in de doopsgezinde kerk, waar Rycxt Heyne( Renske de Boer) een hoogzwangere huisvrouw en anders denkende veroordeeld wordt tot de doodstraf door verdrinking in een jutezak. Barbaarsheid is van alle tijden. Het verhaal over Rycxt speelde in 1556, maar ook in 2018, martelaren zijn van alle tijden. Het kwaad zit blijkbaar in de bloedbanen van de mens.

Het laatste gedeelte van de tocht voert de bezoekers naar de Stadslaankerk, waar fabrieksdirecteur Jan Nooitgedagt (Gerrit Haaksma) terugkeert in ‘zijn’ gereformeerde kerk. Nooitgedagt ook een vrijdenker, een man van zijn tijd die stond voor zijn principes. Hier stokt de voorstelling enigszins, maar zal in de loop van de week zonder meer gepolijst worden.

De Frijtinker is een waardige opening van LF2018. Ypy Zysling, de acteurs (hoofd-en bijrolspelers), de tientallen vrijwilligers verdienen alle lof. Voor zover het niet het geval al was: IJlst en SWF staan met deze productie volledig op de culturele kaart van Friesland! Dat de landelijke pers voor deze voorstelling op Nieuwjaarsdag voor naar het stedeke aan de Ee gekomen was, is alles zeggend.

Verdere info: www.muziektheaterijlst.nl

Henk van der Veer


 
1 jannewary om 19:17
 
Tabula rasa!