 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
18 april om 13:47 |
|
Nieuwe jaargang kursus Sneekology is lňs!

Gisteravend is de nieuwe jaargang Sneekology wear lňs gaan, met su’n 25 entűsiaste Sneekologen in spé. Wethouwer Petra van den Akker opende de avend met un prima toespraak foar de fúst wech.
De wethouwer gaf an ut belang fan de kursus Sneekolog in te siën, iedereen mach sich self weze, ok in syn taal. Dat was bij har froeger wel un bitsje anders, de ouders fan Van den Akker fonden ut mar ‘niks’ dat hun dňchter su nou en dan Snekers praatte. Ondertussen sufeul jaar later siët Van den Akker meartalecheid as rykdom.
Alice Booij nam ferfňlgens de groep met in har mear as boeiende ferhaal over de geskiedenis fan’e stad. De Sneker histoarika, groat wurden in ut Sperkhem, fertelt op un sear onderhoudende manier met groat gefoël foar understatement.
Su as gebrúkelek wurdde de earste kursusavend ouslúten bij de Weduwe Joustra op de sňlder fan’e Wedúwe Joustra dęr’t metwerkster Fardou op har kenmerkende entűsiaste wize over de geskiedenis fan ut breoemde Sneker bedriëf fertelde. Eén fan’e hoogtepunten fan’e avend was un eksklúsieve Beerenburg proeferij. De helt fan’e kursisten raade út 5 soarten Beerenburg de enege échter Beerenburg, dy fan’e Weduwe Joustra!







|
|
 |
18 april om 13:22 |
|
Struikelstenen Sneek blinkend schoon dankzij medewerkers Firda tijdens Identiteitsmiddag

Hieronder un ferslach fan Bob Mannaart. Goëd om ut ok hietr fast te lęgen! Dank Firda foar dit werk dat der toe doët!
Sneek – Op donderdag 17 april vond de jaarlijkse Identiteitsmiddag van Firda plaats, dit keer met als thema “Ambacht in de Mienskip.” In het kader van deze middag gingen zo’n vijftien medewerkers van Firda met zorg en aandacht aan de slag om alle 25 struikelstenen (stroffelstiennen) in de binnenstad van Sneek schoon te maken. De actie vond plaats in samenwerking met Sneek 80 jaar Vrijheid en de Stichting Monument Synagoge Sneek.
De middag begon bij de steen van de familie Pino aan de Korte Veemarktstraat. Matthijs Graafland gaf namens de stichting een inhoudelijke toelichting over de Joodse gemeenschap in Sneek en de achtergrond van de struikelstenen, die in heel Europa geplaatst worden ter herinnering aan Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord.
Met schoonmaakinstructies en een gezonde dosis betrokkenheid gingen de medewerkers vervolgens gezamenlijk op pad. Alle 25 stenen werden met zorg opgepoetst en letterlijk weer zichtbaar gemaakt voor voorbijgangers. “Het was ontzettend interessant en het geeft een goed gevoel om op deze manier iets bij te dragen. Zeer zinvol,” Bob Mannaart een van de deelnemers.
Deze actie was onderdeel van een groter geheel: meerdere organisaties en bedrijven in Sneek zetten zich tijdens deze middag in voor diverse maatschappelijke initiatieven. De bijdrage van Firda paste perfect binnen de waarden die de school uitdraagt: vakbekwaamheid, verbinding, betrokkenheid en vertrouwen.
De struikelstenen in Sneek zijn te vinden via: https://map.stolpersteine.app/nl/sneek/locaties




|
|
 |
17 april om 18:59 |
|
Wethouder Bauke Dam opent expositie WOII in Oosterkoor Martinikerk

Wethouder Bauke Dam heeft vanmiddag de expositie Sneek 80 jaar Vrijheid geopend en kreeg daarbij de sleutels van de voormalige Synagoge uit de Waterpoortstad overhandigd.
Een beperkte tentoonstelling, maar daarom niet minder waardevol. In het midden van het Oosterkoor van het Sneker Godshuis staan tien panelen opgesteld met foto’s en gedichten van Henk van der Veer. In 2012 was er in de Grote Kerk van Sneek ook al een tentoonstelling van het werk van de helaas veel te vroeg overleden Van Goor en Van der Veer. Hennie van Goor-Kolenbrander, stelde de panelen beschikbaar aan de Vereniging Historisch Sneek, die deze expo samengesteld heeft met de Stichting Sneek viert 80 jaar Vrijheid. Ook Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’ van de gemeente Súdwest-Fryslân leverde een aandeel aan de tentoonstelling.
Familieverhalen van Sneker families
Fotomateriaal van onder andere de familie Kooi vertellen het verhaal van de onderduikers Jan Dirk Kooi ( 1922-1991 ) en Johanna Kooi-Nieborg ( 1919-2013 ) die in de buurt van Sneek ondergedoken zaten. Een prachtig object uit die familiecollectie is een oude houten naaidoos met een duidelijke verwijzing naar WO II. Overhandiging sleutels voormalige synagoge van Sneek
Een heel bijzonder moment vanmiddag was de overhandiging van de sleutels van de voormalige Synagoge uit Sneek aan wethouder Bauke Dam. Matthijs Graafland, archiefmedewerker van de Vereniging Historisch Sneek en beheerder van het Joods archief, kwam op het spoort van de sleutels en ook het oude muuranker, met de Davidsster, tijdens zijn speurtocht naar Joods verleden in Sneek.
Wethouder Dam benadrukte nog maar eens dat dergelijke tentoonstellingen het verleden levendig houden, met name voor jongeren:
“Laten wij deze sleutels dan ook heel goed bewaren en bewaken. Laat het een symbool zijn voor onze inspanning om te voorkomen dat zo’n oorlog , zo’n bezetting en onderdrukking de schending van de veilige ruimte van en voor mensen van welke afkomst en achtergrond dan ook ooit nog plaats zal vinden. Vrede is niet vanzelfsprekend en deze tentoonstelling is zo’n aanknopingspunt.”
De expositie is te bezoeken op 17-18-24-25 april en 1-2-3 mei van 13:30 tot 16:30 uur. Op deze tijdstippen zijn er rondleiders aanwezig van o.a. de Vereniging Historisch Sneek en gastvrouwen/heren die u wegwijs maken en rondleiden. Natuurlijk is de entree gratis.




 |
|
 |
16 april om 16:06 |
|
Lezing Peter van der Meeren voor honderden basisschoolleerlingen over voetbalrazzia boeit kinderen

SNEEK- Met D-Day in het verschiet, vond op zondag 21 mei 1944 op sportpark LSC aan de Leeuwarderweg te Sneek een grote voetbalwedstrijd plaats, met Abe Lenstra als publiekstrekker. Er kwamen tienduizend mensen op af. Zij werden opgeschrikt door een razzia.
De Duitse bezetter nam 21 mannen gevangen. Over deze “voetbalrazzia” en de gevolgen werden gisteren 15 april en vandaag 16 april een aantal lezingen en rondleidingen gegeven door schrijver-journalist Peter van der Meeren aan de groepen 7/8 van 11 basisscholen in Sneek. Ruim 800 leerlingen luisterden geboeid naar Van der Meeren. Ook Bert Koopmans, lid van de ‘Stichting Sneek 80 jaar Vrij’ kreeg alleen maar enthousiaste reacties vanuit het Sneker onderwijsveld.
Onder die leerlingen waren vanmorgen ook Tirza en Lieke uit groep 8 van de Zwetteschool. “Ik vond het heel interessant om van die meneer te horen wat er hier is gebeurd”, zegt Tirza. Volgens Lieke is het dan wel lang geleden, maar “ook weer niet zo heel lang.”
De verhalen maakten op beide wel indruk en op school had hun juf er ook al het een en ander over verteld. Het duo had echter nog niet gehoord dat de mannen zich op die berucht dag hadden verstopt onder de struiken om zo aan de Duitsers te ontkomen.
“Ik vind het wel belangrijk dat deze verhalen steeds weer verteld worden, zodat wij ze niet vergeten, het is ook wel spannend”, zegt Lieke. “Het is natuurlijk wel in onze stad gebeurd”, vult Tirza aan. “Het is een stukje geschiedenis van Sneek, daar moeten we ook nu nog over praten. Het is belangrijk.”
Peter van der Meeren
Oud-Sneker Peter van der Meeren, niet alleen auteur van de prachtige boeken ’21 Man’ en ’21 Man-Naschrift’, is aangenaam verrast dat de jeugd zoveel belangstelling heeft voor het onderwerp.
“Die interesse van de kinderen raakt mij. Ze hangen echt aan je lippen. Toen de microfoon even uitviel bleven ze stil luisteren. De lezing duurt een half uur en dan zit er nog een rondleiding bij. Er staan hier wat oude legervoertuigen en motors. En ze mochten natuurlijk even bij het luik zien, waar de gevluchte toeschouwers achter zaten. Dat maakt wel indruk. Ze beleven het verhaal op die manier. Een leerling stelde een vraag die ik tijdens al mijn lezingen nog nooit gehad had: ‘Waar komt het woord razzia vandaan?’ Ik wist zo snel niet een antwoord. We hebben het opgezocht en vonden dat het woord uit het Arabisch komt en betekent ‘jacht op een andere stam’. Dat raakte ons als volwassen ook wel weer”, zegt een bevlogen Van der Meer.
Op woensdag 23 april, zijn er nog 3 lezingen, een ochtend, middag en een avond, in het Restaurant van LSC1890 voor de volwassenen. Hiervoor is de belangstelling ook groot. De entree is gratis en men kan zich opgeven via de site https://sneek80jaarvrij.nl/activiteiten/lezing-peter-van-der-meeren-over-lsc-1890


 |
|
 |
16 april om 10:28 |
|
Sneek viert bevrijding met indrukwekkend concert

SNEEK- In een bomvolle Grote- of Martinikerk was gisteravond, op Sneker Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsconcert, samengesteld door Anne Oosterhaven. Maar liefst 160 muzikanten verleenden hun medewerking aan een imponerend concert.
Het Stedelijk Muziekkorps o.l.v. Theo Brouwer, de Lady Lights ( voortreffelijke zangeressen, Janneke Brakels, Maaike Kampen en Anne Visser), Folkkoor Rolling Home o.l.v. Marijke Rodenburg, Bogerman Jubilee Orchestra, met prima soliste Joy, o.l.v. Sjoerd Hiemstra, het 50-koppige Bevrijdings-projectkoor JointoSing o.l.v. van Clara Rullmann en het hilarische driemanskoortje ‘The Canadian Singers’ (Age Bootsma, Kees Poiesz en Gerhard de Jong), zorgden voor een adembenemende mooie muzikale avond.
Jongeren betrekken
Voorzitter Kees Poiesz van de Stichting Sneek 80 jaar Vrij vertelde in z’n openingsspeech dat er tussen 2 april en 5 mei maar liefst achttien herdenkingsactiviteiten worden georganiseerd. Al die activiteiten zijn bedoeld om het gemeenschapsgevoel ( Ut Sneekgefoël ) van de Snekers te versterken.
Een uitstekende keuze was om gisteravond een groep jonge acteurs die in het Fries Scheepvaart Museum het verhaal van de verzetsgroep Lever aan leeftijdsgenoten hadden opgevoerd, uit te nodigen met hun begeleiders.
Naast deze belangrijke doelgroep waren er vele genodigden bij he concert aanwezig, waaronder burgemeester Jannewietske de Vries, die een korte toespraak hield, was na afloop ook zeer lovend over de avond.
“Dizze jűn hat mij hiel bot rekke, it wie een werveljende sentimental journey, alles waard even oanrekke. It gong achtermekoar troch, ik fűn it fantastys om te belibjen. By it hearen fan it geweldige Stedelik Musykkorps en de Bogerman Jubilee Orchestra dan giet bij mij it hert iepen. Wat in klank mei dizze akoestyk yn dizze prachtige Martinitsjerke, dat koe net better. Dit kaam letterlik út ’e mienskip, dat fielst en dat sjochst. Frijheid meie we mei elkoar fiere!”
Muziek verbindt
De al genoemde orkesten en solisten zorgden inderdaad voor kippenvelmomenten. In zorgvuldig uitgekozen repertoire, zeer uiteenlopend maar toch een geheel vormend. Een muzikale fruitmand om van te smullen, vlot in elkaar overvloeiend zonder onderbreking. Zeer fraai waren daarbij de fotobeelden, zorgvuldig door Anne Oosterhaven uitgezocht uit de collectie van o.a. Andries Couperus.
En dan was er aan het einde van het concert nog samenzang met het publiek. Naast It Frysk Folksliet, was er zelfs een canon (‘Dona nobis pacem’, oftewel Geef ons vrede) en het swingende ‘One World Song’. Kortom een groot muzikaal (bevrijdings) feest.
Onder de genodigden was ook Frits Jelle (Frits) Barend, bekend Nederlands journalist, televisie- en radiopresentator uit Amsterdam. Zijn Joodse ouders zaten met het oudere broertje van Frits ondergedoken bij Jelle en Jeltje de Vries-Haga tussen Oudega en Kolderwolde.
Frits Barend
Frits Barend (1947) was gisteravond kort na het concert hevig geëmotioneerd en onder de indruk van wat hij had meegemaakt. “Echt, ik voel hier zoveel liefde en inzet van de deelnemers en het publiek. Laten we in godsnaam vieren dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn, hier is geen gezeik. Tachtig jaar bevrijding van de nazi’s, 80 jaar leven in vrijheid met elkaar en elkaar het leven gunnen. Dat voelde ik vanavond. Juist dat hier vanavond kinderen zijn en zien wat vrijheid betekent. Al die naoorlogse liedjes, die vrijheid symboliseren met prachtige beelden erbij. Het doet mij zo goed hierbij te mogen zijn, ik ben dankbaar. Ik ben hier dankzij Friezen!”
Voor het concert van vanavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar.



 |
|
 |
15 april om 18:03 |
|
Befrijfdingsdach Sneek

Fandaach wappert de Sneker flach op’e koepel fan’e Groate Kerk en nyt sonder reden: Ut is Sneker Befrijdingsdach!
Fanavend starte de aktiviteiten rond 80 jaar befrijding in Sneek met ut Befrijdingskonsert in dyselde Groate- ňf Martinikerk.
Ik sal fan dy aktiviteiten ferslach doën op’e website fan GrootSneek. Su langsamerhaan kom ik wear in ut ritme fan ‘alledach’. Is ok noflek, al sit de kňp nňch grôtfol met Marokko.
Marokkaanse kňppen
Hieronder nňch un paar moaie pňrtretten fan un heel gastfrij fňlk!








 |
|
 |
14 april om 19:05 |
|
Magys Marokko

En wear thús út Magys Marokko. Fanou mňrren wear elke dach un dachboekstukje!
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |