dagboek > overzicht
Dagboek mei 2021
 
13 mei om 11:44
 
De bruggen gaan open voor Waterstad Sneek

“Sneek is Waterstad, dat wete we allemaal, mar dy parel mut su nou en dan wear us even oppoetst wurde. Dęr hewwe jum soms un lange adem foar noadech en dy hewwe jumme. Echte deursetters binne jum en dat is belangryk!”
In onvervalst Snekers richtte burgemeester Jannewietske de Vries zich vanmorgen even voor de klok van negen uur tot de initiatiefgroep ‘Waterstad Sneek’ onder leiding van de immer enthousiaste en bevlogen Jappie van der Pol, die de grachten van Sneek nog beter bevaarbaar willen maken.

Vanmorgen mocht burgemeester de Vries eigenhandig, maar wel onder toeziend oog van brugwachter Siebe Boomstra, de Zwettebrug en de Stúverse Brugge openen. Het is de start van een project om de vaarroute via de Zwette op vaste dagen de bruggen te openen voor sloepen en motorboten met een doorvaarhoogte tot 1.50 meter. De bruggen worden dan bediend.

Pilot

“Je moet dit echt zien als een pilot van een groter geheel. Het is een pilot en daarvan kun je alleen maar leren. We denken in mogelijkheden. Nog voordat de burgemeester vanmorgen de bruggen mocht bedienen, was er terecht kritiek dat wij in eerste instantie de Koninginnebrug op zondagen de hele dag open wilden laten staan. We hebben besloten dat niet te doen, maar ook deze brug op zondagen te laten bedienen, net als de andere drie bruggen”, vertelde Jappie van der Pol. Hij lanceerde een jaar of drie geleden het ambitieuze plan(zie site https://www.waterstadsneek.nl/ )

Elfstedenroute

“De Zwettebrug is de eerste die ik vanmorgen openen mocht en de Stúverse Brugge de tweede, maar zeker niet de laatste”, vervolgde de burgemeester haar openingsspeech. “Dit plan verdiend een groot compliment, want het betekent dat wij straks rondjes door Sneek kunnen varen. Dat willen wij graag en hebben het ook nodig als Watersportstad. Wij willen in alles water ademen en daar zijn we van. Dit is een eerste stap en een hele belangrijke, hier worden mensen enthousiast van. Daarom zetten wij mooi door, het is op de Elfstedenroute en dat is een traject van volhouders. Als gemeente willen we de initiatiefnemers van Waterstad Sneek daarbij helpen”, aldus de burgemeester.

Een tiental surfers en sloepvaarders, de Frisia voorop, voer vanmorgen door de geopende bruggen.

Tijdens de feestelijke nazit met koffie en gebak, gaat het mobieltje van brugwachter Boomstra. Hij laat z’n pas ingeschonken kopje koffie staan en springt op de fiets. “De eerste beller is er. Of ik de Koninginnebrug ook openen kan. Uiteraard! Wij zijn er klaar voor!” 
12 mei om 18:14
 
Ouwisseling

Ik hou fan ouwisseling in myn werk. Wat dat angaat hew ik gelukkech niks te klagen. Gister bij un finansieel ekspert weest, un skilderes en fanmiddach bij un timmerman dy't foar um self begonnen is. Stuk foar stuk minsen dy't 'frij' binne. Ik hou derfan!

Allemaal hewwe se hun eigen motivasy en reden om nyt onder un ander staan te willen. Frije geesten ok. Om dy ferhalen op papier te setten, dat doën ik graach!
 
11 mei om 18:50
 
Foar’t earst in Luinjeberd & Tjalleberd

Fanmiddach foar ut earst in myn leven in Lúnjeberd & Tsjalbert weest! Dat is ok ut moaie fan interviewen, je komme overal. Wat un skoanheid in dizze dňrpen flakbij Heerenveen.

Un heel opfalend gebou en dan hew ik ut over ut skilderwerk ( wie het ut ontwurpen?) is dat fan Pieterpikzonen, un saadhandel in groënte-, bloemen-, en krúdesaden. KLEURRYK met hoofdletters!
Uteraard even un paar foto’s skoaten.

Toen ik myn interview deen had, kwam ik achter un skaapskudde te sitten, dy’t ferweide wurde moest. Moai alle tiid foar nimme. Mňrren krije de beesten hun jas út fertelde de skapehoeder mij.

Onderwech ok nňch un fraai rvs stek teugenkomen. Ut staat foar Ljurkepôlle flakbij Tsjalsbert.


Al met al: der fiel genoech te beleven! At je’t mar siën wille!
 
10 mei om 19:35
 
Maandach

'k Mach wel over de maandach, ik hew der in elk gefal gyn hekel an. Fanmňrren hearlek draafd op myn nieuwe skoënen, ut foëlde hearlek an! Tňp!

Fanmiddach in Heerenveen weest, un moai human interestferhaal met twee generasy's út de spňrtwinkelbraans had. Ut ferhaal komt fňlgende week in GrootHeerenveen.
 
9 mei om 20:33
 
Amsterdam het gewoan wat...

En dan hew ik ut nyt over ajax, want dęr hew ik dus helemaal en dan ok helemaal niks met. Nňch noait had ok. Nee, ik bedoël Amsterdam as stad. Der falt un soad te genieten. Dat hew ik fanmiddach met myn soan deen, ut was hearlek terraswear! Ut is noait saai in Mokum, ik siën mij altyd de ogen út.

Hearlek trouwens dat je wear op un terras sitte kanne! En foar de rest? Privé!

 
8 mei om 18:33
 
Lezen & Kollum skriëve

Fandaach un hearleke krantleesdach met dit enňrm groeiseme wear!

Ferder un kollum skreven, ik mach binnenkňrt wear foar Omrop Fryslân. Węrover? Lúster fňlgende week frijdachmňrren mar even.

Ik gaan nou mar nyt mear naar búten toe. 'k Weet ut wel dat ik un pantoffelheld bin!
 
7 mei om 18:33
 
Branded content: Doeners die denken!

Ut skriëven fan un branded content ferhaal is krekt even wat anders as un human interest story. Su, moai wat Snekers in 1 sin. Mar goëd, fanmňrren hew ik un halfuurke bij Ali Ahammar in de keet fan Talen sitten. Ali het mij over syn leefweareld bij ut fan oarsprong skildersbedriëf ferteld. Spesiaal de konneksy dat Talen met un ander familybedriëf het, Regts.

Want dizze laatste firma komt met un moai magazine en se wille nyt allienech over sichself prate, mar ok over hun sakerelasy's. At ik ut dan over familybedriëven hew met un jonge dy't fan Ali hyt, dan wil ik ok wete węr hij fut komt. Nou, myn foaroardeel klňpte aardech: Marokko!

Ut wurde un heel noflek halfuurke, un prachtech interview met un betrokken werknimmer. Branded content hoeft in myn optyk nyt allienech un reklamestuk te wezen. Dat sal ut ferhaal over Talen en Regts dan ok nyt weze!
 
6 mei om 17:37
 
Foar Sietie Gietema-Reijenga 1957-2021

 
5 mei om 19:43
 
5 mei

Fandaach hew ik de flach úteraard útstoken, un úterlek symboal fan Befrijdingsdach. Premier Rutte liet op dizze dach wete dat 5 mei in de toekomst foar iedereen un frije dach weze sal. Nou al is ut un offisjele frije feestdach mar werknimmers binne mar een kear in de fijf jaar frij.

Dňchterlief had fandaach de hele dach de winkel al dicht, krekt as andere jaren op 5 mei. “En het is hartstikkene druk in de stad met al dy toeristen…”

Ja, dat is dan moai mar wij fiere dizze dach omdat ut su bysňnder is! Dat hoeve se nyt fan boven ou op te lęgen!

Groats op su’n ondernimster!
 
4 mei om 21:54
 
Toespraak burgemeester Jannewietske de Vries

 
4 mei om 21:51
 
4 mei 2021

Altyd un beladen dach, su ervaar ik de fierde mei. An ut begin fan de avend naar ut Oud Kerkhof weest. Hieronder ut ferslach foar GrootSneek

Stijlvolle dodenherdenking in Sneek zonder publiek

SNEEK- In verband met de coronamaatregelen vond aan het begin van de avond voor het tweede jaar op rij de dodenherdenking in Sneek plaats zonder publiek. Naast burgemeester Jannewietske de Vries en haar partner Henk Deinum waren een beperkt aantal genodigden aanwezig bij de kransleggingen.

Onder die genodigden gelukkig wel weer een aantal kinderen van de Thomas van Aquinoschool, dit jaar adoptieschool van het monument aan de voet van de Martinikerk.

Esmee Westerhof draag gedicht voor

Een van de kinderen, Esmee Westerhof, las bij het Joodse monument in de Stadhuistuin het gedicht Verstoppen van Aaron Driedijk voor:

Verstoppen


Verstoppen
….om wie je bent
Verstoppen
….om wat je voelt
Verstoppen
….om wat je denkt

Waar zou jij je verstoppen?

We denken terug waarom jij en ik
Ons niet hoeven te verbergen

Laat verstoppertje
Alleen een spel zijn
Zodat we allen
in vrijheid kunnen leven en kiezen
En elkaar zien
zoals we zijn


Vertegenwoordigers van de Stichting 1940-1945, het Leger des Heils en de gezamenlijke kerken, Vereniging Oranje Sneek, Vereniging Ondernemend Sneek, politie Fryslân, basisteam Sneek, Wapenbroeders waren ook bij de plechtigheid aanwezig. Dirigent Tseard Verbeek had de muzikale leiding tijdens het spelen van de Last Post en de volksliederen.
 
3 mei om 19:00
 
Skoften binne ut

Skoften, groate skoften binne de ondertekenaars fan un ferwerpeleke poster met dęrop de tekst : ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid‘ en de jaartallen 1945-2020. Bij ut laatste jaartal staat un overlijdenskrúske.

De poster is ferspreid deur Forum voor Demoacratie, Viruswaarheid en Nederland in Verzet. Tuich fan’e richel dat un synise link leit tussen de 4 en 5 mei herdenkingen en 2020.

Hoe is ut tňch mogelek dat der ok in myn eigen stad en gemeente 4.341 minsen op su’n ferderfeleke partij stemden? Ik kan der écht nyt bij.

Ik hew dat fňlk met eigen ogen siën toen se op 12 maart fan dit jaar op ut feemerkterrein bij mekaar hňkten en de ‘groate leider’ toejuigden.

Wat waren dy ratten der as de kipen bij om mij de les te lezen dat ik gyn 1.5 meter oustaan hield toen ik dęr myn sjoernalistieke werk deed. Ik bin der nyt op ingaan toen dy lui mij op social media de maat namen. Ik hew de namen fan de fňlk foar altyd opslagen, ik weet wie’t ut binne.

Fandaach wurdt dus wel dúdelek węr’t Baudet en syn klyk foar staan, ik hoop dat bij de 4341 stemmers nou eindeleks de skellen fan de ogen falle! Ik spreek mij hier openlek út teugen bovennoëmde partijen. Om te spuien dizze aksy met dy ferwerpeleke pňster.

Covid-ontkenners

Krekt su ferwerpelek as dat skoarem dat ut oulopen weekend met groate letters ‘COVID=FAKE’ op ut rút fan un frou har hús kalkte in de gemeente Waadhoeke. De frou dy’t op dit moment in ut sikenhús leit met COVID-19. Ut is amper te loven sufeul onferstaan.

Ik bin mar wat blij dat ik fanmiddach myn earste prik hale kon, wat ik dan ok mar wat graach deen hew. Ut was perfekt ňrganiseard dęr an de Akkerwinde.
 
2 mei om 21:17
 
Un ikoanise foto fan de anbieding fan myn bundel 'Melkboerehonnehaar' an de Koaningin!

Fanmiddach ston in ut Omrop Fryslân-programma ‘Snein yn Fryslân’ ut jaar 1993 sentraal, un kroanjaar. In dat jaar kwam Koaningin Beatrix op 30 april naar Sneek om met de Snekers un onfergetelek Koaninginnedach te fieren. Ut was dy dach somers, met 26 graden!

Der sit un moai ferhaal an dizze dach fast en dat ferhaal mocht ik fanmiddach in de mikrofoan fan de Omrop fertelle.

Ik had krekt myn fierde bundel útgeven: 'Melkboerehonnehaar'.

Ik wist úteraard dat Koaningin Beatrix naar Sneek komme sú. Ik hew dy bundel dan ok an har opdroegen:'Foar Bea dy’t su moai boetseare kan…'

Mar hoe krij je nou su’n bundel overhandegd an de majesteit?

Ik nam de bundel met en beloofde soan Ben wannear’t hij de Koaningin un boekje overhandege sú un tientsje riker was. Púre omkoping. En de anders un bitsje mar oh su selfbewuste Bennyboy flikte ut. Hij flooch op ’e Koaningin ou, sei fatsoënlek ‘astublieft’ en was al wear op ’e teruchwech! ‘Tientsje’, sei hij teugen mij.

Ik was hofleveransier!

De foto wurdde nommen deur Roelof Friso, dosent an de PA De Him. Hij knipte sumar wat foto's...Ut was foar ut mobyltsje tiidperk!

Learlingen fan De Him dy’t overigens ok nňch un gedeelte fan de protestmusical teugen ferplaatsing fan de PA naar Liwwarden opfoere mochten foar de Koaningin. Dat gebeurde allemaal op ut Oud Kerkhof.

Spitechgenoech hewwe wij de PA nyt foar Sneek behouwe kannen, un groat gemis dat Sneek gyn HBO-onderwies mear het!

 
1 mei om 18:16
 
Ut is al wear su fer, je doën der niks mear an!
Foto Jeroen van der Kallen

At je skriëve en públiseare, en dat doën ik, kanne je ok kommentaar krije. Dat overkomt mij alle dagen. Is niks mis met, want heel faak is ut posityf. En dy enkele kear at ut nyt su is en de krityk is reëel dan reagear ik richting kritikus. Ik lęch út ňf as ut noadech is, bied ik myn ferontskuldegings an.

Wie’t werkt (skriëft) maakt fouten. Der binne trouwens un heel soad lui dy’t blykber noait fouten make. Digitale krinkjespuiers op social media befoarbeld. Ik skriëf enňrm rap, ik weet ut fan mij self. Ik weet ok, dat ik dęrdeur nňchal us un tik-skriëf ňf stylfout maak. Gelukkech binne der foar de analoge kranten, tydskriften en magazines altyd eindredakteuren dy’t mij foar stevege taalblunders beskerme. Ik bin der bliid met.

In de LC het hoofdredakteur Sander Warmerdam op saterdach altyd syn eigen rúbryk: Achter de kolommen. In dy rúbryk leit Warmerdam lezers fan syn krant út hoe’t ut achter de skermen bij de LC om en toe gaat. Fandaach gaat Warmerdam syn rúbryk over ‘familieberichten’ en dan met name over de rou-advertęnsy’s. De kurk węr’t de lokale hús-an-hús kranten fan de NDC nňch op driëve fňlgens mij. Idioate duur binne dy advertęnsy’s trouwens, mar dat tersijde.

De laatste tiid komme der nňch al wat mailtsjes binnen fan lezers dy’t sich oufrage węrom’t de familyberichten soms ferspreid deur de LC staan. Warmerdam leit ut út. Hij doët dat op un júste manier.

Ok fandaach staan de advertęnsy’s wear nyt allemaal bij mekaar, ik begryp dat wel: 10 pagina’s rouadvertęnsy’s achtermekaar wurdt un mins ok nyt fleurech fan. Mar fandaach presteare se ut bij de Liwwarder om ferskillende advertęnsy’s dubbel ou te drukken! Dat fyn ik toanekrommend.

‘Hé docht ik’, ‘hé dy advertęnsy kwam ik krekt tňch ok al teugen.’ Hoe sú ut met Warmerdam weze? Baas Joop Doevendans fan de good old Sneeker sei dan froeger na su’n fout: ‘Ut is al wear su, we ferandere der niks mear an!’ Ik mach annimme dat de opmaker ut nyt met opset deen het….