dagboek > overzicht
Dagboek júny 2020
 
5 júny om 20:48
 
Interviewe op corona oustaan

Foto Martin de Jong
 
4 júny om 21:13
 
Skűtsjesilen

Krekt as sufeul andere evenementen gaat dit jaar ut SKS-skűtsjesilen ok nyt deur. Ferrekte spitech allemaal, mar foar de sufeulste kear ut klisjee, en dęrom waar: Gesondheid boven alles!

Fanmiddach wel bij de opening fan de fototentoanstelling 75 skűtsje in ut Fries Scheepvaart Museum weest. Hierbij ut ferslach:

Fototentoonstelling ‘Eén grote familie 75 jaar SKS skűtsjesilen’ in FSM geopend


SNEEK- Met het luiden van een scheepsklok heeft Commissaris van de Koning Arno Brok vanmiddag een unieke fototentoonstelling met als titel ‘Eén grote familie 75 jaar SKS skűtsjesilen’ in het Fries Scheepvaart Museum geopend.

In verband met de coronamaatregelen mochten er maar 30 personen de opening bijwonen, waaronder, naast de CvdK, negen van de 14 skűtsjeschippers, burgemeester Jannewietske de Vries, SKS-voorzitter René Nagelhout en uiteraard gastheer Meindert Seffinga, directeur van het FSM.

Impertinente vraag

“Voordat deze unieke tentoonstelling kon worden ingericht hebben wij de schippers wat een impertinente vraag gesteld: ‘Soene wij ris yn jim famylje foto albums sjen meie’. Ik weet niet hoe dat bij jou zou zijn, maar ik had dan wel zo mijn twijfels gehad. In het begin liep het dan ook niet zo snel met het aanleveren van de foto’s. Het idee is natuurlijk om een ‘inkijkje van binnenuit’ te laten zien. Het idee was van Hilda Boesjens, SKS-bestuurslid."

"Deze tentoonstelling geeft een hele andere blik op het skűtsjesilen. Uiteindelijk is het wel goed gekomen, maar het was zeker in de coronatijd allemaal wel wat lastig. Ik ben bij de schippersbijeenkomst in Woudsend geweest, waar alle schippers en bemanningen waren. Daar heb ik briefjes achter gelaten, waar ook wel respons op kwam. Wiemer Hoekstra uit Drachten, Anne Tjerkstra, Gerhard Pietersma om maar eens een paar namen te noemen. Ze zeiden allemaal ‘kom maar op, hartstikke leuk’.”

Geen tentoonstelling voor de incrowd

“Er zijn ook schippers die geen foto’s ingeleverd hebben en daar zijn we ook niet achteraan gegaan. Het gaat er ook niet om dat wij al die families hier zien willen laten. Aan de andere kant, het is ook weer allemaal familie van elkaar. De familiekiekjes van de Meeters staan ook in die van de Zwaga’s. Wij hebben geen tentoonstelling voor de incrowd gemaakt, we hebben een tentoonstelling voor het publiek gemaakt. Wat is skűtsjesilen, maar ook wat voor plezier beleven de schippers, de bemanningen en hun familieleden eraan. Opvallend vond ik het vakantiegevoel en de ontspanning die er van de foto’s af te lezen valt. Je duikt echt in het leven van de skűtsjefamilies. Vanuit de media krijg je nog wel eens het idee of het skűtsjesilen allemaal ‘striid en argewaasje’is. Allemaal spanning, terwijl de foto’s ontspanning laten zien. Deze tentoonstelling is geen uitgebreid historisch overzicht van de jubilerende SKS, maar een fleurig beeld van de mensen die de SKS familie vormen.”

Thema’s

“Het zijn ook unieke foto’s, die we allemaal gescand hebben en ook vaak uitvergroot. Je stapt als het waren een foto album in. Allemaal rond thema’s, zoals ‘hoe was het op de volgschepen’, ‘hoe was het voor de mensen die op de wal zaten’ en ‘hoe vierden ze feest met elkaar’. 
3 júny om 20:55
 
Was ut mar wear su fer

Su langsamerhaan skoan myn nňcht fan al dy perskonferęnsy's over mister corona ( fňlgens mij mut corona wel un kearel weze, frouwen bedenke suks nyt).

Was ut mar wear su fer, as op bovenstaande foto!
 
2 júny om 19:13
 
De Moanne

Ut was fandaach myn leesfoer. Ferder un dach foar de prins had. Ik weet trouwens nyt welke prins.

Ondertussen staat de weareld aardech in 'e braan...En dat is un eufemisme!
 
1 júny om 17:02
 
Ut nieuwe nňrmaal?

Sęch ut mar: Ut nieuwe nňrmaal? Of tňch nyt helemaal? Ik was der fanmňrren bij toen de earste openbaar ferfoer reizigers met de moankapkes in en út de treinen stapten.

Uteraard om 12.00 uur ok in de Marktstraat weest, dęr't de sjampanje floeide in ferbaan met de heropening fan de horeka. Was echt wel even un bysňnder momentsje!