dagboek > overzicht
Dagboek júly 2025
 
9 júly om 20:44
 
Frijwilleger Dirk van der Zee interview





Fanmòrren mocht ik Dirk Johan van der Zee interviewe foar de Face tot Face rúbryk fan’e papieren GrootSneek, dy’t eind disse maand ferskine sal.

Ut wurdde un moai interview met prachtege kwotes fan Dirk, dy’t met recht en reden oait al us benoemd is tòt Panskipper. Un KWS’er in hart en nieren.

Fanavend de Oranjeleeuwinnen kaansloas ferliezen siën fan oppermachtech Engelaan. Miks in te brengen en met 4-0 de bietebruch op. Klaar. Over & uit?? Sit der dik in.


 
8 júly om 19:39
 
In Harlingen





Fanmiddach, in de namiddach, hew ik in Harlingen weest. Tòch al noait un straf foar mij. Omdat ik ut un prachtege stad fyn. Ik hew Gerda Hartkamp interviewd, un oud-Sneekse, dy’t in 2021 met ‘Van Friese klei naar tropenuniform’ har debút maakte as skriëfster.

Ut interview sal eind disse maand in’e papieren GrootSneek ferskine. Ut boek is de anleiding foar ut gesprek en ik koppel ut interview an 15 augustus. Foar Gerda is 15 augustus gyn datum út un geskiedenisboekje, mar un emoasjoneel ankerpunt. Ut markeart ut offisjele einde fan’e oarlòch in Nederlaans-Indië, mar ut was foar un soad minsen ut begin fan nieuwe pine: repatriëring, ferlies, ontheemding.

Gerda fynt dat de 15de augustus nòch te min sichtber is. Iedereen kent 4 en 5 mei. Mar 15 sugustus? Un heel soad hewwe gyn flau benul. En dat terwyl der sufeul Nederlanders binne met ‘roots’ dêr. Met ferhalen dy’t nòch altyd foartleve. Ik bin ut met Gerda eens dat disse ferhalen deurferteld wurde mutte. Yts met kollektyf geheugen.

Ut is dit jaar 80 jaar leden, dat op 15 augustus ut offisjele einde fan’e Tweede Weareldoarlòch in Súdoast Asië kwam. Op dy datum kapitulearde Japan en kwam der ok foar Nederlaans-Indië un einde an jaren fan besetting, geweld, angst en ontwrichting.

Foar dúsende Indise Nederlanders, Molukkers, KNIL-militêren en hun family’s markeaet 15 augustus ut slòt fan un perioade dy’t diepe littekens achterliet.

Ut wurdt hooch tiid dat ut ferhaal fan Gerda en har family mear andacht krijt. Dêrom was ik fanmiddach in Harlingen.

 
7 júly om 20:49
 
Aktyf en pasyf





Eigenlek myn hele leven al bin ik aktyf en passyf met spòrt besech. Dat sal ik hooplek nòch un moai skòft deurgaan.

Maandachmòrren is de laatste jaren foar mij altyd drave met un entûsiaste groep. Dat was fanmòrren ok wear ut gefal.

Passyf siën ik disse dagen heel feul damesfoetbal. Folkomen onsinnech om ut kear op kear wear te fergeliken met mannefoetbal. Dat doën je ok nyt met folleybal en hockey om mar us wat te noemen.

Ik bin úteraard fan fan de Oranjeleeuwinnen! Dy magge woënsdach wear. Fanmiddach sach ik un Spaanse fúry over ut groene Switserse gras te kear gaan. Prachtech foetbal!

 
6 júly om 19:57
 
Sundach





Fandaach un hearleke rustege sundach had. Eigenlek helemaal niks om hier te delen, wat ik dan ok niet doën.

Wel begonnen an un moai skriëfprojekt! Dêrover later mear!
 
5 júly om 23:22
 
Rustege saterdach





Rustege saterdach had. Fanmòrren even un kuier deur de stad maakt. Met eigen ogen siën hoe't de weekmarkt der bij staat, de marktkooplui dy't der binne hewwe un positieve insteek. Mar ut mut fan fer komme! Negativiteit helpt nyt om de markt teruch te krijen.

Der was un kraam fan'e JCI dy't aksy foerden foar De Schuilplaats. Moai!!

Ontstaan van De Schuilplaats


De Schuilplaats werd opgericht in 2003 op initiatief van Jan Brandsma, die zich sinds 1956 met hart en ziel inzet voor de zwakkeren in de maatschappij. De directe aanleiding voor de oprichting was het overlijden van zeven dakloze mensen in Sneek binnen een maand, als gevolg van zelfmoord, drank, overdosis of vrieskou. Dit tragische voorval motiveerde Brandsma om de noodklok te luiden en kerken en politieke partijen bijeen te roepen. Hieruit ontstond een groep vrijwilligers die maaltijden bereidde en deze aanvankelijk serveerde op de Loodsboot. Later werd de begane grond van het pand aan de Singel 82a gehuurd, wat voor velen een echte schuilplaats werd. Inmiddels is het team uitgegroeid tot circa 40 vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor mensen in nood.


JCI is gebaseerd op vier pijlers: Business, Community, Training en International.
Op elk van die gebieden kunnen leden zich ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van trainingen of door een opleiding te volgen om zelf trainer te worden om vervolgens binnen JCI trainingen te gaan geven. Ook kun je leren business te doen en een netwerk op te bouwen of projecten op te zetten voor goede doelen. Het bezoeken en organiseren van internationale congressen is een andere manier om je te ontwikkelen. De mogelijkheden zijn groot. De overkoepelende factor is 'fun', want het blijft een vrijetijdsbesteding en dat moet natuurlijk wel leuk blijven!

 
4 júly om 21:05
 
Callantsoog





Fanmòrren al froech an ut draven weest met'e suskes. Uteraard over de Groëne Dyk, mar diskear draaide M. de rûte om. I. en ik fonden ut mar su su...

Fanmiddach naar ut Noardseestraan fan Callantsoog weest, alle kearen wear un fesstje. Ik hou fan de omgevinf dêr, al jaren en jaren.

 
3 júly om 18:55
 
Krúdenierskyndes onder mekaar





Fanmiddach moai interview met Rudolf Kooistra had, de derde generasy fan Jumbo Kooistra út Bòlsert. Ik mocht Rudolf interview foar ut te ferskinen júbileumboek fan 100 jaar Kooistra supermark.

Der was fanmiddach un heel soad herkenning toen we ut over Rudolf syn ferleden hadden. Ok Rudolf syn frou, Gerrie, was bij ut interview. Sij is ok un dòchter fan un kleine krúdenier.

Prima middach had!

 
2 júly om 19:59
 
IJlst verwelkomt nieuw Toeristisch Overstappunt: een ode aan historie en gastvrijheid





Met een feestelijk tintje is woensdagmiddag in IJlst het nieuwste Toeristisch Overstappunt (TOP) onthuld. Wethouder Michel Rietman van de gemeente Súdwest-Fryslân en Saskia Stavast van recreatieschap Marrekrite onthulden samen de herkenbare informatiezuil aan de Utherne, vlak bij houtzaagmolen De Rat. Rietman was de hele dag al op stap geweest met het team gastvrijheidseconomie, maar noemde de zuil zeker voor vandaag een absoluut TOP-punt.

Een TOP-locatie is bedoeld als knooppunt voor toeristen, waar ze hun auto kunnen parkeren en vervolgens per fiets, te voet of met de boot de omgeving kunnen ontdekken. De zuil biedt overzichtelijke informatie over routes en bijzondere plekken in de regio. De locatie in IJlst is inmiddels de twintigste in Fryslân, en maakt deel uit van een provinciaal netwerk dat uiteindelijk veertig overstappunten moet omvatten.

Poëzie als verbindende schakel





De onthulling kreeg een extra cultureel accent door een voordracht van dichter Henk van der Veer uit Sneek, die zijn gedicht “Oade oan Drylts” voordroeg. Het Friese gedicht, dat ook op de zuil te lezen is, verbeeldt op melancholische en sfeervolle wijze het karakter en de rijke historie van IJlst, met onder andere verwijzingen naar de fabrieksschoorsteen, houtzaagmolen De Rat, en de beroemde schaatsenfabriek Nooitgedagt.

Warm welkom voor onverwachte gasten

Bijzonder was ook de aanwezigheid van een jong stel uit Haarlem, dat diezelfde middag via de Afsluitdijk naar IJlst was gefietst. Ze arriveerden precies op het juiste moment en werden spontaan onthaald als eregasten, compleet met een stuk traditionele Oranjekoek.

Stadsomroeper én stadsgids Harmen de Vries van IJlst leidde het gezelschap van ongeveer 25 personen door de historische binnenstad. De wandeling langs bijzondere plekjes en historische panden gaf bezoekers , én toevallige passanten, een inkijkje in het unieke karakter van de ‘vergeten Elfstedenstad’, zoals de Vries zei.

Marrekrite zet in op toeristische spreiding

Recreatieschap Marrekrite wil met de TOP-locaties toeristen spreiden over de provincie en stimuleren tot duurzame verkenning van het Friese landschap. De eerdere punten in onder meer Delfstrahuizen, Earnewâld en Bakkeveen bleken een groot succes, wat de aanleiding vormde voor deze bredere uitrol in samenwerking met provincie en gemeenten.
Met de plaatsing van het twintigste Toeristisch Overstappunt bewijst IJlst opnieuw hoe traditie en toerisme hand in hand kunnen gaan, een warm welkom voor iedereen die Fryslân wil ontdekken.

Oade oan Drylts

as in machtige tsjûge fan in rike skiednis wiest dyn mânske skoarstien
priemend nei de foarjiershimel, pingpongt de echo fan ’e fabryksfluit
troch de hoare gloppen en stegen fan de ieuwenâlde stêd
wurdt der nòch boarte mei oerdeeglik boartersguod fan ‘Nooitgedagt IJlst’

seldsem fredich, sa’n stille simmermoarn yn it hert fan Drylst
in toeristefrou yn Gaastrajas kuiert mei in poedel de Iegrêft del
dau leit as in wite tekken oer it wurge griene gêrs fan ’e overtúnen
op de stapstiennen fan ’e tiid siket sij, wolkomme frjemdeling, har wei

mankelyk gakje de guozzen boppe de ferlitten Rúterpolder
in hastige leanwurker hekkelt mei hypermodern ark de sleatten
yn ’e fierte rinkelje alarmbellen foar de ljochtblauwe Arrivatrein
op in hjerstich perron heukert kantoarfolk mei laptop en bôletrompkes gear

stadich draaie wjukken fan de monumentale houtseachmolen De Rat yn it rûn
it ferline bylket fraai as in Anton Pieckkaart op in fleurige kâlde winterdei
oer de Geau rydt it ridersfolk en skinkt Jelle Schreur waarme poeiermolke yn
op it terras bij de brêge, dêr’t Kypmantsjes it noch altyd foar it sizzen ha

Henk van der Veer















 
1 júly om 19:35
 
Zonnig Túntreffen luidt ondernemende zomer in bij gemeente Súdwest-Fryslân





SNEEK-Onder tropische weeromstandiheden en met een feestelijke sfeer vond dinsdag 1 juli het jaarlijkse Túntreffen plaats in de sfeervolle gemeentetuin van Sneek. Ondernemers uit de regio en het voltallige college van burgemeester en wethouders kwamen hier samen om met een hapje, drankje en muziek de zomer in te luiden. GrootSneek was erbij en deed verslag van een middag vol verbinding, trots en vooruitkijken.

Ondernemerschap gevierd





De bijeenkomst draaide om ontmoeting, inspiratie en het vieren van successen in het ondernemerschap. Wethouder Bauke Dam heette de aanwezigen van harte welkom en prees de inzet van de dienst Facilitair voor het neerzetten van een grote partytent: “Het lijkt hier wel Zuidwest-Frankrijk!”
Met een speciaal welkom voor de nieuwe gemeentesecretaris Cor Smits, benadrukte Dam dat het Túntreffen symbool staat voor samendoen, verbinding en vooruitgang.

Terugblik vol trots





In zijn toespraak blikte Dam terug op enkele opvallende mijlpalen van het afgelopen halfjaar. Zo noemde hij trots de binnengehaalde Regiodeal van maar liefst 35 miljoen euro, in samenwerking met de gemeente De Fryske Marren. Dit bedrag zal onder andere ingezet worden voor de versterking van ondernemerschap en de arbeidsmarkt in de regio.
Een ander hoogtepunt was het Ondernemersfonds, waar inmiddels 88 van de 89 kernen bij aangesloten zijn. “Ik verwacht een full house binnenkort,” aldus Dam. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van de ondernemersverenigingen en de federatie die dit tot stand brachten.

Eerbetoon aan lokale toppers

De wethouder nam ook een moment om twee lokale finalisten van de Friese Ondernemersprijs in het zonnetje te zetten: Titan Salt BV en Kwant Controls. “Fantastische voorbeelden van lef, kwaliteit en ondernemerschap die wereldwijd zichtbaar zijn,” aldus Dam. “We zijn megatrots op jullie. Zulke voorbeelden geven ons als college en organisatie enorm veel energie.”

Samen verder de zomer in

Het Túntreffen stond niet alleen in het teken van terugkijken, maar ook van vooruitkijken. De sfeer was ontspannen ( mede door de muziek van een jong Bogerman Bigband ensemble!) de gesprekken gemoedelijk en de opkomst nog redelijk gezien de zeer warme omstandigheden. GrootSneek zag hoe netwerken werden versterkt en plannen werden gesmeed voor de tweede helft van het jaar.

Met de wens voor een “Simmer yn Súdwest” sloot Dam zijn speech af en daarmee begon een zomer vol ambitie en samenwerking in Súdwest-Fryslân.