dagboek > overzicht
Dagboek desember 2017
 
16 desember om 11:16
 
Stef Bos: ‘Een poëtische dominee…’

Sneek- Het podium van Theater Sneek is gisteravond om 20.15 gedempt verlicht, als Stef Bos en z’n band er op plaats nemen. Dan zingt Bos het openingslied ‘Rivier van tijd’, met het prachtige refrein ‘Het leven is een sprong in een rivier van tijd//De stroming die beweegt het landschap trekt voorbij.’

De toon voor de rest van wat een indrukwekkende poëtische avond zal worden is gezet. Het nieuwe theaterprogramma van Stef Bos draagt de naam ‘KERN’ en er volgt uitleg hoe het programma ontstaan is. Meestal vind ik uitleg vervelend als ik bij dichters zit die optreden. Bij Bos is het anders, hij is dichter, tekstschrijver en zanger tegelijk, maar hij is vooral zich zelf.

Schoonheid van de vergissing

Stef Bos vertelt:"KERN werd geboren door een verspreking in een gesprek met mijn zoon. Toen ik hem vroeg wat hij later wilde worden en hij geen zin had die open deur in te trappen wilde hij een grap maken door mij hetzelfde te vragen ‘Papa, wat wil jij later worden als je groot bent?Maar hij versprak zich en vroeg….’Papa,wat wil jij later worden als je dood bent?’Daar werd voor mij KERN geboren. De schoonheid van de vergissing…wat een vraag om te stellen….veel interessanter dan de oorspronkelijke vraag”

Daarna gaat het op indrukwekkende wijze los, de ene poëtische parel na de andere volgt. Het is ademloos stil in de Sneker Theaterzaal. Wat Bos zingt en vertelt, dat doet er toe. Hij pakt het publiek bij de strot en laat niet meer los. De universele thema’s van het leven komen voorbij: het begin en het einde van de liefde, het nieuwe leven,de schoonheid van het ouder worden, de vriendschap en in ‘Het roer moet om’ gaat het over de actualiteit.

Ik doe nog een poging om in het schemerlicht aantekeningen maken, maar geef het na tien minuten op. Ik laat mij meevoeren door deze taalvirtuoos, geniet van z’n heerlijke stem. Luister na wat hij te vertellen heeft, en dat is veel. Heel veel! Het moet bezakken, het moet na gelezen worden.

Preekt Stef Bos? Nee, hij vertelt als een poëtische dominee:

Later als ik dood ben
 wil ik een ander leven
Niet meer altijd bezig met wat geschreven staat
Een laatste strohalm zijn voor wie het niet meer weten
Een vlinder die voorbij vliegt en alles lichter maakt

En dan de muzikanten om Stef Bos, stuk voor stuk toppers, waarbij pianist Steven Cornille gisteravond bijzonder op dreef was. Er waren momenten bij dat Cornille alle aandacht trok, wat een passie!

Stef Bos zoekt en vindt voortdurend het contact met het publiek, zijn publiek. Met het meisje Iris(11) dat in de zaal zit met haar ouders. Hilarisch als hij juist dan over het ontstaan van de mens begint. ‘Uiteindelijk zijn wij allemaal winnaars, omdat ons zaad het geluk had uitverkoren te worden…’

Na de voorstelling, waarvoor Bos cs een ovatie ontvangen, blijkt hoe ‘echt’ hij is. In de foyer neemt hij alle tijd voor zijn fans en luister met oprechte belangstelling naar hun verhalen. Hij schuwt het pastorale niet!


 
15 desember om 19:37
 
Foto's hoeve gyn écht kommentaar... 
14 desember om 18:41
 
Hektys dachje...mar wel ferrekte boeiend allemaal

Oranjewoud

Fandaach op ferskillende lokasy's weest. Fanmňrren 'bij ontbijtbijeenkomst 'Perspectief voor de regio Zuidoost Fryslân' weest. Horizon ferbrede is noait ferkeard.
Ik sú gyn acht maanden noadech hewwe om un nieuwe burgemeester fan SWF te benoemen. Hij woant hier namelek nyt sufer af ok nňch!

Julianaskoal

Fanmiddach in de Julianaskoal weest, ut gebouw is fňlgend jaar een eeuw oud. Hew un moai gesprek met Jan Ankersmit had. Jan nimt mňrren afskeid fan ut onderwies. Toen ik in 1974 met myn PA-opleiding begon was Jan beginnend onderwizer in Abbega.

Ik hew toen ok staazje bij um lopen. Tiid as súkersaan deur de fingers...

Johan Willem Frisostraat

Drama fandaach in de Johan Willem Frisostraat. Ik hew der nyt heen weest, wel gesprekjes had over ut tiende geweldsdelikt dit jaar in Fryslaan.

Sterk & sVeer

Ut was fanmiddach wear us bommetjefol in de winkel fan dňchterlief op ut Groatsaan. Tsja...dan spring je bij, dat doën je gewoan.

Al met al is dizze dach foarbij flogen! Nee, ik ferfeel mij werklek noait!
 
13 desember om 19:10
 
Wat bliuwt, dat binne de ferhalen

En su is mar krekt, ok foar Littenseadiel! Ik hew un prachtech moai boek kado kregen. En sit der net oer yn minsken út Littensradiel, yn Snits ferstean se bęst Frysk! Ferbrek jim net wat de taal oanbekanget, węz en bliuw jim sels!

 
12 desember om 21:36
 
Culinair genieten op de Friese Poort

Zomaar op een december dinsdagavond aan het eerste kerstdiner, niet in een (Sneker) horecagelegenheid maar op de Friese Poort aan de Harste. Via een tip (bedankt!) waren we erop gewezen dat er de mogelijkheid is om in het restaurant van de school een heus diner mee te maken. Leerlingen van de opleiding Horeca Onderneming Management verzorgen er een bijzonder vijf gangen diner. Dat doen ze wel vaker daar op de Friese Poort.

Nu het tegen kerst loopt is het restaurant bijzonder smaakvol aangekleed.
We hebben ons dus van tevoren telefonisch aangemeld dat we deze avond met z’n tweeën wilden dineren.

Als we om een uur of half zes aankomen staat een van de leerlingen ( of moet ik studenten zeggen?) klaar om ons naar het restaurant te (ver-)wijzen. Daar aangekomen is het Mirthe uit Heerenveen die ons naar de keurig gedekte tafel begeleidt.

Allemaal best spannend, zegt Mirthe eerlijk, maar al snel merken wij dat ze op haar gemak is. Het is het eerste van de zes kerstdiners die door Mirthe en haar klasgenoten georganiseerd worden. Mirthe mag vandaag bedienen en Daniël is de leidinggevende. De rest van de klas staat in de keuken en de bediening. Ze kunnen maar aan de bak met 19 gasten in het restaurant.

Na een amuse van gefrituurde bloemkool met oosters kruiden komt al vrij vlot het voorgerecht dat uit kabeljauw, venkel, grapefruit en boerenkoololie bestaat. Verrukkelijk!

De knolselderijsoep, met zuurdesembrood & paddenstoelen worden op een hele creatieve manier geserveerd in een heuse pompoen. Het tussengerecht dat op de onzichtbare kaart staat is gepofte aardpeer met oude kaas en havergort.

Vooral de smaak van de oude kaas is goed te proeven. We drinken er op aanraden van Mirthe een witte wijn bij, lekker fruitig en Mirthe verklapt ons ook dat ze niet zo’n liefhebster van rode wijn is. “Ik houd er zelf niet zo van, het heeft een beetje een branderige nasmaak. Maar dat is persoonlijk hoor!”

De tweedejaarsleerling kan het weten, zij en haar klasgenoten hebben vanmiddag voorgeproefd. Toch kiezen wij voor een rode wijn (‘uit Frankrijk…’) bij de voortreffelijke hertenbout, die wij medium besteld hebben en ook krijgen.

Mooi opgemaakt met kleine hoopjes pastinaakpuree en gekarameliseerde witlof een lust voor het oog, zoals ook het hele servies in het oog springt. Na de klassieke standaardvraag ‘hebben jullie nog ruimte voor een dessert’ en dat hebben we, krijgen we schapenyoghurt met appel, citroen en een saus van bleekselderij. En prima afsluiter van het vijfgangen diner. De cappuccino waar we definitief mee afsluiten, is aan de lauwe kant, maar de chocolalolly, de groene macaron en het mini cocosmacroontje vergoeden weer veel. Resumé van het diner: culinair genieten!

Wat vooral bijblijft van deze avond is hoe professioneel de leerlingen van de Friese Poort ons vanavond in de watten gelegd hebben. We zijn echt bediend en dat ontbreekt tegenwoordig nog wel eens in de horecagelegenheden van Nederland. Een groot compliment richting Mirthe!

Enthousiast docent Jacqueline Fortuin, de hele avond onzichtbaar op de achtergrond aanwezig, kan trots op haar leerlingen zijn. En haar collega Ron Yntema in de keuken eveneens. Praktisch onderwijs op deze manier is een genot om te ervaren!
 
11 desember om 12:21
 
‘Meet and Greet’ bij Arbeidscentrum Sneek

Sneek- Net als voorgaande jaren zijn de medewerkers van Arbeidscentrum Sneek al weer druk bezig met het produceren van kerstproducten. Graag helpen wij het Arbeidscentrum om wat reklame te maken: “Kom ons bezoeken en ontmoeten tijdens onze gezellige ‘Meet and Greet’ in het activiteitencentrum in Sneek. Wanneer: donderdag 14 december van 14.00 tot 18.00 uur Waar: Arbeidscentrum Sneek, De Westereems 6.

Uiteraard verkopen we de welbekende overheerlijke appeltaarten en vers bereide appelbollen. Verder zijn er mooie kerstdecoraties van de Groenlijn te zien en te koop, met op deze dag leuke aanbiedingen. De catering van het Arbeidscentrum staat voor u klaar met een heerlijk kopje koffie of thee met een lekkere appelbol of een stuk appelgebak.

Al onze afdelingen zijn in bedrijf; u kunt zo een indruk krijgen van onze dagelijkse activiteiten, onze producten en wat we voor u kunnen doen! Het team is er klaar voor! U wordt van harte uitgenodigd om onze ‘Meet and Greet’ aan de Westereems te bezoeken en met ons en onze producten kennis te maken.”

 
10 desember om 11:11
 
Gyn internetferbining...

Sinds donderdachavend hew ik gyn internetferbining. Met ut noadege kunst- & fliechwerk lukt ut mij om su nou en dan un blogje te plaatsen. Kan wel tňt woënsdach dure. Ik lęch mij der mar bij del. En krekt nou't der sufeul moaie dingen gebeure. Siën f'ral op www.grootsneek.nl dęr't ik wel públisear:


Tweede editie Heel Sneek e.o. zingt…kerstliederen: Gloria, in excelsis Deo!

Sneek- Dat hadden ze nog niet eerder gedaan, de geluids-en cameraman van de KRO: meezingen terwijl ze aan het werk waren. Het gebeurde gisteravond wel degelijk dat de beide heren uit volle borst een kerstlied meezongen tijdens het zangfestijn Heel Sneek e.o. zingt in de RK Sint Martinuskerk aan de Singel.
Met meer dan 500 bezoekers is duidelijk dat Sneek er een traditie bij heeft, was vorig jaar al een succes, deze aflevering van Heel Sneek oogde en klonk nog veel professioneler en bovendien sfeerrijker dan de eerste editie. Toch was het programma in grote lijnen gelijk, maar het verliep gisteravond allemaal vlekkeloos. Aan alles was te merken dat de deelnemers en de bezoekers ( uiteindelijk ook deelnemers!) er zin in hadden. Een oecumenisch zangfestijn, vrij van zuilen, zo mag het zangfeest getypeerd worden. “Der lope hier Roomsen, Griffemearden, Herfňrmden en Communisten te singen as lysters, is’t nyt moai je”, vroeg een bezoeker zich af. Inderdaad het was mooi!
En de koren en koortjes? Van ‘De Poinsettia’s ( prachtig en zuiver!) tot Het Kwartet (wat een stemmen hebben Weltsje de Boer, Jeltsje & Bob Pruiksma en Peter van der Weide!), van ‘Muziektheater Tinto’( mogen volgend jaar niet meer ontbreken) tot The Christmas Voices’( wat een groei hebben deze heren doorgemaakt!) het klopte allemaal. Muzikale toppers Bob Pruiksma, Henk de Haan, Neline van der werf-Horjus, Walter Smink, Gerk Venema en Jan Blanksma waren meer dan een toegevoegde waarde. Naast de muzikale (kerst)bonbons waren er bijdragen van pastoor Van der Weide en Henk van der Veer ( een Sneker oade an de engels in diënstkleding, dy fan de Ielânen in ut bysňnder)
Voor wie het festijn gisteravond gemist heeft, volgende week zondagmorgen zendt de KRO-tv het programma uit om 10.15 uur. Vooraf is er dan het geloofsgesprek met pastoor Peter van der weide. Een absolute aanrader! 
6 desember om 18:29
 
Skoenmaker....

Opa Henderik Petsra, was skoenmaker. Hij was al overleden toen ik geboaren wurdde. We hewwe mekaar noait kennen dus. Tňch skynt ut dat ik aardech wat trekjes fan hem metkregen hew. Genen & su. Opa was nňchal wat se in ut Frys dan su moaie noeme 'opleppend'. Klinkt mij nyt freemd in de oren. Opa & opoe woanden in ut Drentse Hollandscheveld. Opa was dęr skoenmaker.

Fanmiddach hew ik ok bij un skoenmaker weest. Bij myn ouwe (skoal-) maat Cor(rie) Rameau. Cor het met syn frou un prachtege saak opboud in de loop fan de jaren: Rameau Voetzorg en Schoenmode. Ik hew un moai interview met Cor en syn soan Mads had. Komt binnenkňrt in GrootSneek.

Cor houdt um dus bij syn leest, ut bewies is op de bovenstaande foto te siën.
 
5 desember om 18:41
 
Polityk stinkt ok in SWF...

Onderstaand (pers-) bericht plaatste ik gisteravend op de digitale nieuwssite fan GrootSneek. Even later ok ut hele ferslach fan Sander de Rouwe. Inderdaad cutte & paste! Doën ik nyt moeilek over, helder. Fandaach loop ik de hele dach met ut idee om wel/gyn kommentaar levere. Ik hew besloaten om de raadsfergadering fan donderdach nňch even af te wachten. Ut galbakje fult um anders moai su...

Advies informateur Súdwest-Fryslân: coalitie CDA, PvdA, VVD en GroenLinks

DOOR HENK VAN DER VEER OP 4 DECEMBER 2017 POLITIEK, VOORPAGINA

Sneek- Informateur Sander de Rouwe stelt de politieke partijen in Súdwest-Fryslân voor een college te formeren met CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. Verder adviseert hij een college met vijf wethouders. Het CDA levert er twee, de drie andere partijen elk één.

De Rouwe, sinds mei 2015 namens het CDA gedeputeerde van de provincie Fryslân, sprak vorige week met alle negen fracties die vanaf 2018 vertegenwoordigd zijn in de nieuwe gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Vandaag maakte hij zijn bevindingen bekend. De nu voorgestelde coalitie kan rekenen op 24 van de 37 zetels in de gemeenteraad. Dat zijn er even veel als het huidige college, dat ook uit vier partijen bestaat.
Wie voor CDA, PvdA, VVD en GroenLinks de wethouders worden is nog onderwerp van bespreking tussen de vier partijen. Ook de portefeuilleverdeling moet nog worden vastgesteld. De Rouwe heeft zijn advies aangeboden aan de negen fracties in de nieuwe gemeenteraad. Die bespreekt dit advies donderdag 7 december, vanaf 20.00 uur. Deze bijeenkomst is openbaar.
 
4 desember om 16:57
 
Ferhaal hew ik al skreven...

Saterdach foar de derde kear op'e preekstoel ňftewel de kaansel fan de Sint Martinuskerk!
 
3 desember om 11:56
 
Heb het leven lief met Elske en Femke DeWall

Sneek- Barry Diphoorn van Culinair Podium Lewinski aan de Waterhoenstraat maakt haar droom waar. Dat doet ze door muzikale, creatieve en culturele avonden te organiseren in de oude sigarenfabriek Cuba. Gisteravond was er weer zo’n bijzondere voorstelling met de zussen Elske en Femke de Walle en het was er bommetjevol : ‘Het is hier nog nooit zo druk geweest, sinds de opening, ik heb zelfs mensen moeten teleurstellen’, aldus de immer aimabele eigenaresse van de grootste huiskamer in Sneek.

Een jaar gelden trad Elske DeWall er al eens solo op, gisteravond had ze haar zus Femke meegenomen naar Sneek. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het werd een memorabel optreden van de beide zussen. De eigenheid spatte er vanaf, zelden zo’n intiem concert mee gemaakt van een vrouw ( of moet ik toch zeggen vrouwen?) die op het punt van doorbreken staat. Nee, volgens mij is Elske al lang door gebroken, alleen weet nog niet iedereen hoe goed Elske DeWall is.

In de huiskamer van Lewinski waren gisteravond alle elementen aanwezig om er een geslaagd optreden van te maken. Een fantastisch publiek dat ingetogen maar ook uitgelaten reageerde op wat Elske en Femke brachten. Het intens mooi gezongen nummer Heb het leven lief van Liesbeth List, zorgde voor kippenveel. Juist op deze avond, na een emotionele middag voor Omrop Fryslân presentatrice Femke die aanwezig was geweest bij het afscheid van haar collega Dirk Baron. Wat moedig dat je dan zo’n nummer kunt begeleiden. Het delen van deze intieme gebeurtenissen maakte het optreden zo bijzonder. Nog zo’n mooi teer moment was het zingen van een slaapliedje, zo zuiver en zó doorleefd!

Elske DeWall die haar hand er niet voor omdraait het succesnummer van Frans Bauer, Heb je even voor mij op geheel eigen wijze te interpreteren. Mick Jagger had eerder al plezier in het levenslied, gisteravond deed DeWall er nog een schepje boven op en de hele huiskamer met 150 gasten zong het refrein mee! Mooi gezongen nummers als Proud Mary van Ike & Tina Turner en een country nummer van Dixie Chicks laten zien hoe veelzijdig deze Friese zangeres is.

Uiteraard ontbrak In nije dei’ niet. De beide zussen verloochenen hun afkomst niet, praten met elkaar in het Fries. Natuurlijk communiceert het duo in de memmetaal, want Feanwâlden is veel mooier dan Veenwouden. Het was allemaal echt!

Binnenkort zal Nederland opnieuw kennismaken met Elske DeWall als zij optreedt op de bruiloft van Gordon in Zuid-Afrika. Een nieuwtje dat Elske gisteravond deelde. Het was allemaal klein, maar beautiful op het minipodium, twee supermuzikale zussen die in kleermakerszit luisteren na een dankwoord van een apetrotse Barry die haar droom waar maakt. Kortom een memorabel huiskamerconcert!

 
2 desember om 17:40
 
Wij denke nyt swart ňf wit...

Wat un prachtminsen, wat un geluk dat ik in dizze stad woane en f'ral leve mach! Ut moaiste 70+ feest fan Sneek, nou al foar de derde kear mach ik der deel fan útmake.

Ik denk nyt wit, ik denk nyt swart-wit, ik bin gewoan un grize genieter dy't folop in ut sosiale leven fan un provinsystadsje metdoët. Nou su ongefear!
 
1 desember om 21:05
 
Derde Groat Sneker Sinteklazefeest voor 70+ daverend succes!

Sneek-De derde editie van het Groat Sneker Sinteklazefeest voor 70+ in de Zuiderkerk is vanmiddag eentje geworden om in te lijsten. Een bomvolle kerkzaal met senioren genoot met volle teugen van het door Thuiszorg Slippens georganiseerde feest.

Burgemeester Hayo Apotheker, druk bezig met zijn afscheidstournee, had de moeite genomen om het feest bij te wonen. Hij bedankte niet alleen de 70-plussers die aanwezig waren voor de geweldige tijd die hij in Sneek had gehad als burgervader, maar hij zong samen met een van de Pieten ook nog eens uit volle borst ‘Ut Woanskip’ voor de enthousiaste zaal.

Een andere bijzondere gast die ook afscheid nam was de nu ex-schipper van de Sneker Pan, Douwe Visser. “Oait wie it in dream fan mij om skipper op in skűtsje te wurden, dy dream haw ik wier meitsje kinnen. Dat fielt fantastys. No is dy prachtige dream út en moat ik mar sjen hoe’t ik fierder moat. Mar ik woe jim hjir ek bedanke dat ik skipper węze mocht!” Visser kreeg een donderend applaus en met een ‘dag Douwe Visser, daag daag…’ verdween de sympathieke schipper van het podium.

De derde verrassing bestond uit een grandioos optreden van de Losse Flodders, bestaande uit leden van de oud-Blauhúster Dakkapel. Het dak ging van de Zuiderkerk en de Pieten in polonaise voorop met de tientallen ouderen in hun kielzog. De traditionele onderdelen als de Sinterklaas Bingo, ut Sneker Sinteklazeferhaal, de samenzang onder begeleiding van twee voortreffelijke accordeonpieten ontbraken ook vanmiddag niet.

Alle 70+ gasten kregen ‘un slukje, un advokaatsje ňf un friske’ en lekker hapjes. Na afloop gingen de enthousiaste bezoekers met een chocoladeletter naar huis.

En Jantine en Bert, eigenaren van Thuiszorg Slippens zagen het voldaan aan. “Wat is dit gouden dat we dit met oans personeel en al dy frijwilligers doën magge. Onbetaalber su moai! Fňlgend jaar seker wear”, beloofde Jantine Slippens.

Het Groat Sneker Sinteklazefeest voor 70+ is dus voorgoed een blijvertje!