dagboek > overzicht
Dagboek jly 2024
 
17 jly om 17:43
 
Un berichtje, mear is ut nyt f...

Un berichtje, mear is ut nyt f...set ik fandaach met ut plaatsten fan onderstaan bericht minsen even, heel even an ut denken? Krekt su as myn Omrop Frysln kollum fan eargister? Ik hoop ut, ut is ut minste wat ik don kan. Fond ut moai dat myn gemeente de moeite nommen had de flach halfstk t te steken fanou de koepel fan'e Groat Kerk in Sneek. Ja, ik hew fanmiddach rond de klk fan 4 uur bewust twee minten stilte in acht nommen.


Nederlandse vlag halfstok: 10 jaar na de moord op de passagiers van de MH17

SNEEK- Vandaag is het tien jaar geleden dat vlucht MH17 boven het oosten van Oekrane neergeschoten werd. Vanmiddag werd de ramp herdacht in Vijfhuizen. Bij de moord, want dat was het, kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. In Sneek hing vanaf de koepel van de Martinikerk de Nederlandse vlag halfstok.

Het was de eerste openbare herdenking, die werd bijgewoond door zo'n 1300 mensen, onder wie nabestaanden, premier Schoof, koning Willem-Alexander en vertegenwoordigers uit Maleisi, het VK, Australi, Belgi en Oekrane.

Bij de herdenking werden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Premier Schoof hield een toespraak en er is twee minuten stilte gehouden. Over vijf jaar is weer een openbare herdenking.

 
16 jly om 21:18
 
Amsterdam

Astou in Amsterdam de ogen god de kost geefst, dan sist overal pozy! Ok in Oud-West!

 
15 jly om 08:25
 
Kollum Omrop Frysln

Jacques Monasch 10 jaar leden over de moard op e MH17 passagiers

Wonsdach anstaande, 17 jly, is ut ope kp ou 10 jaar leden dat de MH17 boven Oekrane delskoaten wurdde met un Russise raket. Alle 298 insittenden kwamen om ut leven, 196 hadden de Nederlaanse nasjonaliteit. Al was ut de dach fan gister.

At der sukke histoarise momenten binne, dan skrif ik dat altyd op, in een fan myn dachboeken, al f nyt digitaal.

Dat deed ik ok op 18 jly 2014. Ik socht dy dach kontakt met Jacques Monasch, un mear as goeie bekende fan mij. Toen nch Tweede Kamerlid en Oekrane deskundege. Monasch had op 14 desember 2013 al un emoasjonele toespraak houden op ut Onafhankelijkheidsplein in Kiev, drt doadeleke slachtffers fielen na protesten fan pro-Westerse demonstranten. Monasch, un kritise flger fane gebeurtenissen in Kiev, was fan mening dat ut Westen te laat reagearde op de toestaan in e Oekrane.

Toen ik froech wat kan ik nou don, antwoardde Jacques: Schrijf maar een gedicht. Selfs dat deed ik nyt! Ik deed niks. En met mij heel feul Nederlanders nyt, regearingsleiders inklsyf.

Rm un half jaar later flgde de anslach fan e Russen op de MH17. Moord, kopte De Telegraaf de flgende dach. En dat was ut.

Fisonrs as Monasch sagen tien jaar leden al ut Kwaad in de persoan fan Poetin en ut Tweede Kamerlid fan toen waarskwde foar eskalasy fan wat toen in feite ok al oarlch was. Ik sitear Sneker Jacques Monasch t myn dachboek fan 18 jly 2014:

Nu is het zaak om het hoofd koel te houden. En kunnen we zorgen dat de nabestaanden van de slachtoffers zo goed mogelijk worden bediend, maar tegelijkertijd ben je als politicus ook heel erg bang dat het internationaal helemaal uit de hand gaat lopen.

Dy sombere foarspelling fan Jacques Monasch is tkommen. Op dit moment is de oarlch heel dichtbij, woane der Oekraense fluchtelingen in myn stad en sterve der alle dagen jonge minsen op e slachfelden. Oarlch is waansinnech en mislekmakend.

Un plan fan nabestaanden foar un MH17 infrmasysentrum in Vijfhuizen, wrbijt mogelek ok de beskadegde foarkant fan ut fliechtch tentoansteld wurdt, ondersteun ik fan harte.
Dat gedenkteken mut der komme! Wees wonsdach 17 jly twee minten stil om de slachtffers fan e moard te herdenken. Uteraard besef ik dat je al dy onskuldege oarlchslachtffers der nyt met teruch krije.

Mar nch langer futsin fane oarlch in Oekraiene s skaamteloas weze.
 
14 jly om 17:10
 
Onder sktsjesilers...

Fanmiddach even op'e E-bike naar de Sneekermear, was bij de Beachclub un Sponsordag fan sktsje Gerrit de Vries. Mar even un ferslachje fan skreven foar GrootSneek-site. Hele gastfrije lui!

Geslaagde sponsordag Sktsje Gerrit de Vries trekt veel bezoekers

SNEEK- Onder ideale weersomstandigheden en op een prachtige locatie (Beachclub Sneek) aan het Sneekermeer vond vanmiddag de jaarlijkse sponsordag van het IFKS-sktsje Gerrit de Vries plaats.

Tijdens het evenement was er gelegenheid om het sktsje Gerrit de Vries van dichtbij te bekijken en om de schipper en bemanning persoonlijk te ontmoeten. Verder waren er activiteiten als fokhijssen en kon er mee gedaan worden aan een quiz.

Geen wonder dat schipper Gerrit de Vries aan het einde van de sponsor dag van oor tot oor straalde.

Successen

Het was superleuk, dat er zoveel mensen waren die ons een warm hart toe dragen. Met deze sponsordag bedanken wij de mensen voor het vertrouwen en uiteraard ook voor hun financile bijdrage. Drie jaar geleden organiseerden wij ook al zon evenement, maar dit is mega, aldus een blijde schipper.

Een verklaring voor het succes van de dag had Gerrit de Vries ook wel. Het heeft zeker te maken met onze prestaties van het afgelopen seizoen en ook door het leuke team. We zijn vorig seizoen tweede geworden in de C-klasse en daardoor gepromoveerd. Tijdens Lemmer Ahoy, afgelopen voorjaar, hebben we uitstekend meegedaan. We hopen dat we straks in de B-klasse ook mooie resultaten kunnen behalen. We gaan voor een topklassering, daar gaan we met elkaar wel voor.
De draad weer oppakken als schipper

Gerrit de Vries is sinds 2016 officieel schipper, maar na het overlijden van zn vader Johannes is hij even gestopt als roerganger. Vorig jaar echter was Gerrit weer aan het helmhout te vinden.

Vorige jaar was mijn eerste jaar weer met een hele nieuwe ploeg, waarvan jongens die zelfs nog nooit gezeild hadden. We hebben nu fantastische mensen op de juiste plekken. Bovendien hebben we een uitstekende adviseur, Gijs Vlas, aan boord. Nog zon man die ik even wil noemen is fokkenist Marco van der Meulen, die ook bemanningslid van de Sneker Pan is geweest. Ik ben dan ook heel optimistisch en durf dat ook wel uit te spreken, het gevoel is gewoon heel goed. Met al die sponsors achter ons, kunnen we ook niet anders. We leggen de lat hoog.

Did It

Die hoofdsponsor is Did It uit Barneveld, van Poppe Braam, een geboren en getogen Fries. Het bedrijf levert een belangrijke transitie van een duurzame, biologische landbouw- en voedselsector in Nederland en andere landen.

Gerrit de Vries, tegare met prima gasthear en tbater fan'e Beachclub Sandor van der Heide
 
13 jly om 22:39
 
Herst in jly

Ok fandaach was ut wear bar en boas met de somer, simpelwech herst in jly.

Paar miny-interviews deen foar Sneekweek Magazine en ferder lekker ths sitten.

Ok nch un kaatsferhaal tskreven. Foar de rest fandaach gyn spektakulre f bysondere dingen metmaakt.

 
12 jly om 19:28
 
Sumar un frij troasteloase frijdach

Fanmrren an ut harddraven weest met e faste ploech, onder toen nch prima wearsomstandechheden. Fanmiddach kwam ut hemelwater ( f komt ut te hel, liekt mij nyt waarskynlek, want dat is de poel des vuurs) met bakken naar beneden. Ferder sch ik niks mear over ut wear.

Fanmiddach nyt broad eten, mar lekkere pannekoeken op kantoar fan GrootMedia, ik bin gek op disse lekkernij! Was al met al wel un dach om te skrin. Wat ik dus ok mar deen hew, interviews tskrive en de Omrop Frysln kollum foar maandach anstaande.

Ferder druk besech met ut GrootSneek Magazine 2024. Hew o.a. krte interviews met ondernimmers deen.

Dat was ut wel sun bitsje.
 
11 jly om 21:21
 
Over & Ut

BAMMM! In un splitsecond spatte de oranjedroom fan miljonen Nederlaanse foetballiefhewwers gisteravend t mekaar. In'e 90ste mint skoarde Engelaan de 2-1 en ut was over & t met Oranje.

Gyn analizes fan myn kant. Wel dat we un paar prachtege sprtweken achter de ruch hewwe.

Dat soan B. gister met un maat naar Dormunt weest het en dr un onfergeteleke dach beleefde is un understatement. Ok foar hem kwam de tskakeling heel onferwacht, teminsten ut moment. Nch us Nederlaan snakt naar sksessen en positieve ervarings.

Wat nou rest binne de foto's. Over twee jaar hopelek WK! En straks de Olympise Speulen, kan ik ok fan geniete. 
10 jly om 19:54
 
Oranjestrm

De stilte foar ut onwear dr bleef ut gisteravend bij! Nou ja n ontwurtelde boom ine Kanadezenstrjitte dan.

Ut is te hopen dat fanavend ut Nederlaans Elftal teugen de Engelsen wel un Oranjestrm weet te ontketenen ine halve finale fan ut EK.

Soan B. is fanmrren met un maat fan um naar Dortmund ousetten, anfankelek om allinech de Oranjemars met te maken. Tch is ut de beide mannen lukt om twee kaarten te skoaren. En teraard teugen nrmale prizen. Fraach nyt hoet ut lukt is, mar se sitte in ut stadion.

De sfear is fantastys, un seldsem flksfeest wrt wij de hele dach fan ope hoogte houden binne, de spanning stijgt! Der binne mar liefst hondert dzend (100.000!) Nederlanders in en bij ut stadion. Ongekend.

Nederlaan hunkert naar sufeul positiviteit! Eigenlek kan ut nou al nyt mear stukken. Hearlek. 
9 jly om 19:40
 
Stilte foar ut onwear

Hew sukrekt yts deen, wat ik nch nyt earder deed: de auto in parkearkelder Boschplein setten. Ik kreech filmkes t Eindhoven, dr't ut noadwear was. Hagelstienen as dve-eiers!

Maat Age nimt ok gyn halve maatregels.

En ok Kees P. het foarsrgsmaatregels nommen: 
8 jly om 12:37
 
Kollum Omrop Frysln, 8 jly 2024

Optimisten

Wiet de debatten over de regearingsferklaring un bitsje flgt het, kan gyn andere konklsy trekke dat ut un soadsje was. Beter kan ik ut nyt onder woarden brenge en don der foar de rest mar ut swijgen toe. Je wurde der in elk gefal nyt fleureger fan. Wat ik op sukke momenten don is soeke naar lichtpuntsjes, selfs as de hemel inktswart is.

Harddrave is altyd un probaat middel, ommers de gelukshormoanen flige je deur de bealech sge de lui dyt der foar deurleard hewwe. Allienech de oulopen 3 weken hew ik de harddravers nyt anhad, ik had nch tefeul last fan twee knoerten fan blaren, letterlek oplopen tidens de laatste Slachter Marathon.

Soms hoef ik helemaal nyt om optimisten te soeken, dan kom ik se simpelwech op myn alledaagse interviewpaden teugen. Foarege week sat ik an tafel met Jeroen B. en Erwin H. te koffy- en teedrinken.

De beide kompanjons binne de tbaters fan Club 1841 in Sneek. In e froege mrren fan 26 mei ging dy Sneker tgaansgelegenheid in flammen op. Un ferwoestend inferno srgde foar un ramp fan ongekende omfang.

Un kertier na tbreken fan e braan, stond ik naast Jeroen. Ik folde de hitte fan ut fuur mar had ut kipefel op e arms. Jeroen was ogenskynlek rustech, belde met de pandeigenaar en fertelde dat iedereen feilech was, mar dat ut dak as un fakkel brande. Der bleef niks mear fan over.
Un dikke maand later sat ik wear bij Jeroen en Erwin, oprecht benieuwd over de aktuele staan fan saken. Seker met de Sneekweek foar de deur. Wr gaan al dy jonge Sneker stappers straks naar toe tidens de Moeke aller Feestweken?

Jeroen en Erwin konden mij fertelle dat der krekt as alle jaren wear un mzykpoadium foar de Club komt, dat se alle steun krije fan un andere Sneker horekagelegenheid. Dat gaf ok un kipefelgefol, dy saamhorechheid in e stad.

De groatste optimistise opkikker deed Jeroen an ut end fan ut ferhaal. Weet je, dat sge feul jonge minsen, weet je. Toen ik van de week in het pand was ben ik nog op kantoor geweest. Daar stond mijn bureaustoel. Ik ben er even op gaan zitten en zag omhoog, naar de zwartgeblakerde balken. Ik kon zo de blauwe lucht zien. Wel een beetje bizar, maar ik moest glimlachen. Het gaf mij moed, die blauwe lucht!

Jeuminikkus, wat un prachtege metafoar foar optimisme: De lucht is blau fan dagen!
 
7 jly om 19:39
 
Saffieren

Gisteravend un geweldech feest had! Wie't der bij weest hewwe salle ut, en dat deden fandaach al un soad, onderstrepe. Sommege dingen hewwe je nyt in'e haan, mar soms hl soms laat geluk um blykber oudwinge!

Ferder mar moai priv houwe! Bovenstaande foto geeft alles in n oochslach wear.

We gaan fleurech op foar GOUD!
 
6 jly om 16:34
 
Herdruk Pake Sytse klassiker fan Rink van der Velde

Pake Sytse is in klassiker yn it wurk fan Rink van der Velde (1932-2001). It is de bjusterbaarlike histoarje fan Sytse Cavelier, dyt as jongkeardel samar ferdwn. It ferhaal wurdt ferteld troch pakesizzer Jehannes.
Pake is jong weirekke, sa waard letter sein as it te praat kaam en wy s mem of beppe fregen wromt der net in pake by s beppe wie. De rike Fryske taal stelde harren yn steat om de wierheid achter te hlden snder dat men it ligen neame koe.

Fjirtich jier letter is pake Sytse ynienen werom. Hy set him ta wenjen yn in ld wenskip yn it romme fjild fan De Deelen, tusken De Tynje en Aldeboarn. Dr is er begn en dr wol er de ein besile. Dat soks hjoed de dei net mear kin, wol him mar min oan. As er foar it ferstn krijt dat er de slach ferlieze moat, docht er syn dingen.

 
5 jly om 16:28
 
Moai!

Just JP restaurant op nieuwe locatie in Sneek officieel geopend

SNEEK- Sinds 1 mei van dit jaar draait het restaurant van Just JP aan de Wijde Noorderhorne in Sneek. Op 27 april jl. sloot het restaurant haar deuren van oude locatie aan de Leeuwarderweg in de Waterpoortstad. Vanmiddag opende wethouder Marianne Poelman samen met medewerkster Carlijn officieel de deuren van het prachtige nieuwe restaurant. Dat deden ze door een roze lint door te knippen. De andere medewerkers gingen vervolgens achter de wethouder en hun collega aan over de drempel van het prachtige nieuwe onderkomen.

Zichtbaar

Deze locatie is veel zichtbaarder dan de oude locatie en wij hebben boven het restaurant ook een mooiere kantoorruimte en gelegenheid om zo nu en rustig met onze medewerkers te praten en te overleggen. We zijn in totaal een jaar bezig geweest om dit hier te realiseren. De bereikbaarheid is aan de Wijde Noorderhorne ook veel beter in vergelijking met de Leeuwarderweg. We zijn dan ook superblij dat we hier nu mogen zitten. De eerste maand is het al erg druk geweest, eigenlijk doorlopend vol en drukker dan verwacht, iets wat onze medewerkers erg fijn vinden. Zij willen het liefst de hele dag door gasten bedienen. We hebben om en de bij veertig zitplaatsen in ons restaurant. De ontvangst in de buurt is ook hartverwarmend, zegt locatie cordinator Nicole Boersma

Lokaal JP is een onderdeel van JP van den Bent stichting en biedt een leer-, werk- en/of stageplek aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zij komen uit Sneek en omgeving, zoals Joure, Heerenveen 
4 jly om 21:02
 
Debatten regearingsferklaring: Wat un soadsje!

Der is mar eentsje dy't su gau moogelek de stekker t ut Kabinet hewwe wil en dat is Wilders G. Uteraard met mar n dol nieuwe ferkizings en dan nch mear stemmen foar syn partij met ferderfeleke staanpunten over de Nederlaanse samenleving. Ik fyn ut walgelek.

Ut is werklek nyt te loven wat un soadsje fandaach tidens de debatten over de regearingsferklaring.

Ministerpresident Dick Schoof tolde letterlek temidden fan dy gekkebol, wr't mar een skuldech an is, de al earder noemde Wilders G. en syn trawanten.

Mar trap der nyt in, laat dit kabinet earst mar moai even sitte, nou opnieuw ferkizings s koaren op'e moalen fan de rechts ekstrimisten weze.
 
3 jly om 18:51
 
Der is altyd blau

'k Bin en blif un optimistys mins, ok at der us wlken foarbij drive. Der is immer wear blau te sin!

En foar de goeie rde, dizze regel slaat op ut wear, niks mear en niks minder. Ondertussen gisteravend genoaten fan ut Nederlaans XI-tal. Fandaach an ut interviewen weest foar de Friesland Post. Ok nch un interview tskreven.

 
2 jly om 21:07
 
Oranje wint

Krekt onderstaand artikeltsje plaatst! Oranjekoarts stijgt..

Eerste Oranje Kolkspringers melden zich!

SNEEK- Na een prima 0-3 overwinning op Roemeni is het Nederlands XI-tal door naar de kwartfinale.
Het duurde even, maar vanavond waren de eerste Oranje Kolkspringers bij de Waterpoort present om een feestduik te nemen in het nog steeds niet al te warme water. Fotograaf Jan Douwe Gorter was paraat en maakte de fotos.

Hopelijk zal het niet bij deze eerste sprongen blijven. Zaterdagavond speelt het Nederlands XI-tal of tegen Oostenrijk f tegen Turkije.


 
1 jly om 08:17
 
Kollum Omrop Frysln

Ouwe mannen & Ouwe mannen

De ene ouwe man is de andere nyt, dat geldt ok foar Amearikanen, at su nou Joe Biden hite f Bruce Springsteen. Donderdachavend 27 jny was ik bij un konsert fan The Boss en syn E-Streetband in Hello Nijmegen!

Ik was nyt allienech. Met nch sun 60- dzend waren we naar ut Goffertpark kommen. Foarou an ut konsert waande ik mij wear even teruch in e sixtys en seventies. Dachdrome. De geur fan stickys, bierdrinke met e kont op ut gras onder ideale wearsopmstandechheden, 28 graden. Hearlek. En Bruce kwam hieltyd mear op gang, ut leek ferdomd wel sun ouwe diesellokomotyf, dyt de roest fan syn stembanden klpte, las in e Tubantia.

Ondertussen was dy andere ouwe Amearikaan ok besech met un optreden. Joe B. stond in e politieke arena teugenover de Groate Jokkebrk, wie syn naam ik weiger t te spreken. Joe arme Joe dyt hakkelde en stammerde der nter in om, un man dyt ut spoar helemaal bijster was. Un rampsalege begroatleke fertoaning.

En de Amearikaanse flach wapperde mar en dy wapperde mar, boven un kolkende grasfeld fan ut Goffertpark. Ik stond met de neus foaran, met links en rechts sver wat hysterise frouwen, dyt de haan fan The Boss anrake wden. Ik met myn duurbetaalde roaie polsbandsje ok met e neus foaran.

En The Boss, hij speulde en song mar, hast 3 uur achtermekaar. S ut de laatste kear weze dat ik um live sin hew? Hij wurdt tenslotte 3 kwart eeuw in september. Un maand later krij ik de seuven krskes ope ruch.

Foarlopech fole Bruce en ik oans nch as jonge goaden en dat straalden we naar alle kanten t, at we Dancing ine Park singe met oans donkerbrne stemmen.

Krekt as Bruce betrap ik mij der self al regelmatech op dat ik begin te preken, dat dot de Amearikaan ok, selfs met ondertiteling op e ultra groate skerms. De jaren beginne te tellen. Preken is wat foar ouwe mannen, nyt mear don, sch ik teugen Bruce en myn spiegelbeeld.

Dy nacht kan ik mar min ine slaap komme, ik draai fane ruch ope bk, fan links naar rechts, mar nyt as un Snollebolleke in Oranje. Ik denk an Jill, The first lady fane Joe Es Ee, kanstou dyn Joe nyt foargod naar hs hale, foardat ut te laat is?

We need another hero! Un type as The Boss: Born in the USA!