dagboek > overzicht
Dagboek april 2021
 
12 april om 17:36
 
Iisbaan yn'e maatiid

 
11 april om 17:30
 
Orgel t de Sder gaat naar Poalen

Der wurdt amper reageard op ut nieuws dat ut Proper rgel t de Sderkerk fan Sneek naar de Oud-Katolike kerk in Poalen gaat. Ut is allessgend, ut het nyt de andacht fan de minsen. Ut is wearloas...

Organist Bob van der Linde plaatste ut nieuws op syn FB-pagina:

Organist Bob van der Linde speelde onlangs op het Proper orgel vanuit de Zuiderkerk in Sneek. Op het https://www.youtube.com/watch?v=6XP7sDYioSQ kanaal een registratie van het spel.

Omdat de Protestantse Gemeente Sneek met de Martinikerk toe kan zal deze kerk worden 'afgestoten'. Vanaf 1893 werd dit orgel bespeeld, en bepaalde het de sfeer bij kerkdiensten, trouwerijen, en begrafenissen.

Voor velen was dit hn orgel. Nu de kerk dicht gaat wordt het orgel verkocht. Het instrument gaat naar een Oud-Katholieke kerk in Polen. Vanwege de huidige perikelen kunnen we niet een laatste bespeling organiseren. Om het afscheid toch niet zomaar voorbij te laten gaan heb ik deze opname gemaakt, laat de organist weten.

Nou kan ik wel met false sentimenten anskiten komme, mar ut is su at ut is. Uteraard is ut Sneker kultreel erfgod dat de grns overgaat. Mar tiden hewwe tiden. De kerkgang sut dy pakwech un halve eeuw leden was, is over & t. Andere geloofsgemeenskappen, su as de Baptisten dyt bij Wouter Bandstra kerke, groeie. Nch us: ut is su at ut is!

Myn laatste herinnering an ut rgel in de Sder was dat Gerk Venema Sinteklaasferskes op ut instrment speulde.

Ut was in 2019. Un evechheid leden, su folt ut.

 
10 april om 18:53
 
Foto's

Fandaach wear in myn foto argyf an ut sneupen. Mut mij binnenkrt (fandaach!) mar us dwinge om alles cht te argifearen. Hew echt kostleke foto's in myn argyf, hoe ouwer hoe moaie. Der komt hieltyd mear ferleden bij...


 
9 april om 18:37
 
Iisbaan yn'e maaitiidUt projekt wr't ik as dichter ok bij betrokken bin. Der flge nch mear ouleverings.

 
8 april om 17:29
 
Op pad met de voicerekrder

Fandaach wear met de voicerekrder op pad weest. Interviewe foar, GrootSneek, ut SKS-Magazine en ut Makkum-Magazine. Moaie ferhalen fan twee ferskillende minsen opnommen. Fanmrren met de kommende en de gaand foarsitter fan Sneek Promotion praten. Stella van Gent komt en Gerard Vellinga fertrekt. Fijne minsen om te interviewen, dyt altyd en immer aktyf foar hun stad binne.

Jelle Koenen

In ut Fries Scheepvaart Museum hew ik Jelle Koenen interviewd over de giga groate fotokolleksy dyt de fennoaten fan fotograaf Ger Dijs an ut museum skonken hewwe. Miskyn wel honderddzenden negatieven! Wat un bealechfol werk om dy te digitakisearen. De beslissing om dat te don is dan ok nch nyt nommen.

Pieter Bootsma

In e namiddach naar Makkum weest om dr Pieter Bootsma te interviewen foar ut Makkum Magazine. Pieter is sleepboatkapitein met un eigen moai bedrif. Ut Isselemear en Makkum binne belangryk in syn leven. Pieter is un man dyt met passy over syn werk ( it is gjin wurk foar mij) fertelt.

Met andere woarden ut was wear un moaie dach. Mrren de interviews twerke. Ok dat mach ik graach don.


 
7 april om 17:43
 
'D Sneeker': foargod de heu!

Fandaach ut onderstaande bericht op de site fan GrootSneek plaatst. Dat geeft gyn god gefol. Jaren en jaren, mappen fol hew ik foar de good-old Sneeker skreven. Begonnen in de tiid fan de Doevedansen mocht ik in de krant pbliseare. Interviews, resnsy's, ferslagen etc. Op un gegeven moment, wannear weet ik su even nyt t'e bloate kp, kwam der un einde an. 'Ome Joop', sat al nyt mear op kantoar. Foar de Sneeker kwam GrootSneek in ut plak. Nee, dat sch ik nyt god. Ik ging gewoan deur met skriven, mar nou foar Ying Media. Ferhalen over minsen, over Sneker, over 'myn' stad. D hat ik bining met. En jst dat laatste ontbrak der hieltyd mear an bij de Sneeker. Toen de krant overging naar de Liwwarders fan de NDC wist ik, en met mij un soad Snekers, dat ut misgaan s.

Toen de laatste Sneker sjoernalist de pen dellei, Sjoerd Stiensma, wurdde ut al helemaal ddelek: de Sneeker is 'ten dode opskreven'. Na 175 jaar dus definityf over en t: de heu!

Ut is sndermear un ferskraling en nch us, ik bin dan ok abslt nyt blij met dit nieuws. GrootSneek is gyn weekkrant, ut is un maandmagazine op krantepapier, krekt su as de andere Groot-titels.


Verdwijnt het Sneeker Nieuwsblad na 175 jaar?

SNEEK- De Noord-Nederlandse NDC Mediagroep wil af van alle huis-aan-huis bladen. Waaronder ook het Sneeker Nieuwsblad, dat bezig is aan zijn 175ste jaargang. Het uitgeversconcern ziet binnen het bedrijf geen perspectief meer voor de 40 week- en nieuwsbladen die het in Groningen, Friesland, Drenthe en kop van Overijssel en in Flevoland verspreidt.

Naast het Sneeker Nieuwsblad, staan o.a. ook de Balkster Courant, Bolswards Nieuwsblad, de Heerenveense Courant, de Jouster Courant en de Zuid Friesland op de nominatie om te verdwijnen.

Voor hoeveel werknemers het besluit gevolgen heeft is onduidelijk. Er ligt een sociaal plan, waar de vakbonden mee hebben ingestemd. De plannen zouden geen negatieve gevolgen hebben voor de redacties van zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant. Ook werknemers van de drukkerij zouden gespaard blijven.

Nederlandse partij

De verkoop van de weekkranten zou een belangrijk onderdeel zijn van de sanering die is ingezet nadat het Belgische krantenuitgever Mediahuis vorig jaar de NDC overnam. Mediahuis is uitgever van onder meer NRC en De Telegraaf. Het bedrijf wil het verliesgevende NDC weer in de benen krijgen en geeft zichzelf daarvoor tot 2023 de tijd. Het lukte NDC zelf de afgelopen jaren niet met winst te opereren. In 2019 liepen de verliezen op tot 10,7 miljoen.

NDC-topman Koos Boot heeft het personeel laten weten dat NDC al haar weekbladen van de hand wil doen en dat het niet de bedoeling is dat enkele worden behouden. "Een Nederlandse partij die de weekbladen als geheel wil overnemen zou ideaal zijn, maar het valt niet in te schatten of dit gaat lukken", aldus Boot in een brief aan de medewerkers.

Aan RTV Noord laat Boot weten dat hij zich realiseert dat "partijen niet in de rij staan".

Hij houdt de mogelijkheid open dat een aantal bladen binnen NDC behouden blijft. "Niet alle bladen zijn gelijk. Niet in hoe ze presteren en ook niet wat betreft het gebied waarin ze worden verspreid."

 
6 april om 16:49
 
Friesland Post april 2021

Fandaach lach de Friesland Post fan dizze maand op'e kokosmat. Ut magazine sit der kear op kear god fersrgd t. Ok diskear wear un tweetalege bijdrage fan mij in ut blad. Frys en un Hollaanse fertaling der naast. Wat wil un taalliefhewwer nch mear. It ferhaal fan Akmarijp/Eagmaryp gaat over Jan Jonkman. Krekt as alle andere ferhalefertellers kan Jan ut ok moai sge. Ut binne kear op kear plezierege interviews om te don.

In dizze Friesland Post ok wear un krte boekresnsy, diskear over ut boek 'Van Spanga tot Moddergat-Het caf als ziel van het Friese dorp. Ut boek is skreven deur Wio Joustra en de foto's binne fan Anna Huizinga. Un prima geheel!
 
5 april om 19:29
 
Mysterieus Galgeln

Dat was un hele aardege ferrassing dyt fanmren op e kokosmat lei: un slf met un prachtech fersrgde pblikasy over Mysterieus Galgeln, fan Nico Brandsma.
Nico het de NatuurgidsenOpleiding IVN flgd, de letters IVN staan foar Instituut Natuureducatie en duurzaamheid.

In ut kader fan dy stdy het Nico un jaar lang ut Galgeln f Sylskrite ut natuurgebiet dat 2 km oastelek fan Sneek leit bestdeard. Hij het drbij ondersoek deen naar de ontstaansgeskiedenis, de natuur- en kultuurhistoary, floara en fauna en ut behear. Drnaast is binnen ut opleiodingstrajekt ut edukatyf projekt, ut bedenken, ontwuuikkelen en ontploaien fan un aktiviteit richten op natuuredukasy.

Ut ferslach dat Nico skreven het, is nyt alliennech heel nieuwsgierech foar Sneekologen en Sneekofilen, mar seker ok foar beleidsmakers. Dit degeleke ferslach fan IVN er Nico Brandsma mach seker nyt ontbreke in de diskussy dyt aansens foerd wurde sal nout de nieuwe gebiedsfisy foar De Potten der leit.

Ut ferslach fan Nico Brandsma is drom eksakt op ut goeie moment ferskenen. Hulde!

En de naam Galgeln, het un andere oarsprong as je op ut earste gesicht denke sden. Ut is wat mysterieuser!
 
4 april om 19:49
 
Bolacacia

De bolacacia het wear un snoeibeurt had. Amper foar te stellen dat der aansens un skadwboom achter in de tn staan sal. Mat ik hew der alle frtrouwen in, ut sal altyd god komme. Ok op un stienkouwe Paasdach in coronatiid!
 
3 april om 17:23
 
Ouwe foto & fers

Sach fandaach dizze foto foarbij kommen. Dy foto hew ik ok in myn kp, allienech anders. In woarden.

Kyndes

hoger dan de blauwe luchten
op e skommels
in Hsman syn speultn
an e Ubbo Emmiusstraat

op saterdachmiddach
sweve tussen
hemel en aarde
un nver gefol in e bk

teugen fijven as un spear
naar elektrisien Van der Wal
alle kyndes op e kont
-Poety Jaansen naast Sietse Cnossen-
foar un bakbeest
fan un swartwit tillevisy
-de earste bij oans in e straat-

Dikke Dur en Dappere Dodo
we waren kyndes
t un flksbuurt
en stinknd ryk

 
2 april om 18:45
 
Baukje Wytsma fiert har 75ste jierdei mei nije dichtbondel

Skriuwster en dichteres Baukje Wytsma (Reduzum, 1946) wurdt hjoed 75 jier. Ta eare fan har 75ste
jierdei wie al fpraten dat yn april har tsiende dichtbondel mei de titel Wyt ljocht ferskine soe. In
grutte ferrassing wie it foar har doet fannemoarn tjouwer Ernst Bruinsma fan de Afk foar de
doar stie om har it earste eksimplaar fan har nije bondel oan te bieden.

Yn in ynterview mei Abe de Vries (Friesch Dagblad 26/3/2021) seit de skriuwster oer har nije bondel:
Myn lste bondel Sn wylgen is fan 2010. Doe tocht ik dat it wol gench wie. Moatst der altyd ek wol
de moed ta hawwe, it is allegear hiel tichtby dysels. Mar dochs kamen der sa no en dan wer
gedichten foar it ljocht. Doe kaam de fraach fan de tjouwer om yn ferbn mei myn 75e jierdei in
bondel t te jaan.

Doet ik mei it gearstallen dwaande wie, seach ik dat der in oare diminsje yn it wurk kommen is, de
dea is in belangriker tema wurden. Ik bin in mins fan lange freonskippen en ik ha in soad minsken
drt ik fan hold yn de lste tsien jier ferlern. Dat gemis, dat fertriet docht wat mei dy. Dy minsken
hearden by myn libben, fierf of tichtby, sy wiene der, joegen kleur en fleur oan it bestean. Tink
allinnich mar oan al dy Fryske skriuwsters t myn tiid dyt der no net mear binne, mei guon wie ik o
sa befreone. Fan ferlies wurdst ek bang. De nije bondel hat as titel Wyt ljocht.

Yn dat wite jocht is alle
kleur fan it libben ferienige, de ein en it begjin yn ien. Ik tink dat dat de kearn is fan dizze gedichten.

Wyt ljocht, in suver en ynderlik ljocht.
Wyt op syn helderst, dr wrt alles
begjint en einich is. Drtusken is libben,
is tiid. Yn dizze romte belibbet elk minske
syn eigen aventoer, ommers yn it wite
ljocht rinne alle kleuren fan it libben gear.
Soms falt alles teplak, alles wat is, alles
wat wie, in eagenblik alteast kriget alles in
djippere betsjutting.

Baukje Wytsma is al 45 jier aktyf yn de Fryske literatuer, benammen as berneboekeskriuwster en as
dichteres, mar se skreau ek toanielstikken, musicals en lietteksten. Yn 2007 krige se de Fryske Anjer
en yn 2018, fanwegen har grutte fertsjinste foar de Fryske taal, in keninklike nderskieding.

Boekgegevens Wyt ljocht
Auteur: Baukje Wytsma
Ferkeappriis: 17,50
ISBN: 9789493159631
Utfiering: paperback
Siden: 47
 
1 april om 20:48
 
Weareld staat un bitsje op'e kp

Fannmiddach en fanavend ut Tweede Kamer debat over de ferkenners op tv flgt. Rutte kreech hieltyd un langere neus. Of Mark an ut end fan'e avend nch premier is? We salle ut sin.

Sukrekt nch even naar un ldieke aksy fan rijskoalhouders weest. Hieronder myn ferslachje foar op de Groot-sites. Krt interview met un rijskoalhouder had.

Rijschoolhouders voeren ludieke actie tegen plannen van het CBR

SNEEK- Een dertigtal rijschoolhouders uit Sneek e.o. heeft vanavond op het parkeerterrein aan de Alexanderstraat in Sneek een ludieke actie gevoerd tegen plannen van het CBR om leerlingen beter voorbereid naar het rijexamen te sturen. Dat is volgens het CBR nodig om de achterstand van 600.000 examens in te lopen. De manier waarop het CBR dat probleem wil oplossen, hebben de Sneker rijschoolhouders hun vragen bij. Vandaar vanavond de bestickeringsactie met een groot vraagteken om aandacht voor het probleem te vragen.
Bij rijschoolhouder Marten Hoekstra en zn collegas vallen de plannen van het CBR dus niet in goede aarde.
Statement
Wij zijn vanavond bij elkaar om een statement tegen het CBR te maken. Het CBR wil de slagingspercentages omhoog hebben, dat willen ze trouwens al jaren. Dat vinden wij als rijschoolhouders uiteraard ook een prima streven. Alleen de maatregelen die het CBR daarbij wil nemen om het percentage omhoog te krijgen, daar hebben wij grote vraagtekens bij. Vandaar ook de sticker met het vraagteken.
Het CBR wil de tussentijdse toets eruit halen om meer capaciteit te creren. Het faalangstexamen moet verdwijnen en dan het kritische punt om de examenleeftijd naar 18 jaar te verhogen. Als je nagaat dat ons klantenbestand voor 60 tot 70 procent uit 17-jarigen bestaat, dan is het niet zo moeilijk om te begrijpen dat het CBR aan ons brood komt, zegt Hoekstra.
De Sneker rijschoolhouders zijn ook niet te spreken over de communicatie met het CBR.
Berichtgeving ontvangen wij met name via de media in plaats van het CBR zelf. Door de slechte bereikbaarheid van het CBR voelen veel collegas zich vaak genoodzaakt hun ongenoegen te uiten richting examinatoren. Dat vinden wij een kwalijke zaak, omdat dit belemmert wat wij juist willen bewerkstellingen en dat is een betere samenwerking, weet Hoekstra.

De examenachterstand die het CBR moet inlopen, bedraagt zon 600.000 examens volgens directeur Alexander Pechtold.