nieuws > overzicht > nieuwsbericht
Nieuwsbericht
Driek van Wissen nieuwe Dichter des Vaderlands 26-1-2005

Driek van Wissen nieuwe Dichter des Vaderlands

AMSTERDAM - Driek van Wissen is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij is de opvolger van Gerrit Komrij en interim Simon Vinkenoog. Dit is woensdagavond bekendgemaakt in Amsterdam.

De verkiezing van de Dichter des Vaderlands werd georganiseerd door Poetry International , de Koninklijke Bibliotheek , de Stichting Poëzieclub, NRC Handelsblad en de Nederlandse Programma Stichting (NPS) .


Van Wissen

De op 12 juli 1943 in Groningen geboren, toegankelijke dichter Driek van Wissen publiceerde aanvankelijk onder het pseudoniem Albert Zondervan samen met Jean Pierre Rawie verzen in het satirische Groninger studentenblad 'De Nieuwe Klerke'. Na samen met Rawie de bundel 'De match Luteijn Donner: een schaakcursus in tweemaal twaalf sonnetten' te hebben gepubliceerd, debuteerde Van Wissen in 1978 zelfstandig met 'Het mooiste meisje van de klas'.

Daarop volgden diverse bundels, taalboeken en bloemlezingen. Een recente dichtbundel is De hap van Adam (1999). Naast dichter is Van Wissen leraar Nederlands.

'Oud zeer'

Een recent gedicht van Van Wissen is 'Oud zeer': "Al raken onze stoere veteranen/Als oude ijzervreters nooit van slag,/Ze waren op een droeve najaarsdag/Vanwege hun Prins Bernhard toch in tranen./Want die had tot verdriet van zijn soldaten/Hotel de Wereld voor altijd verlaten." Van Wissen schreef ook liedteksten voor het radioprogramma 'Spijkers met koppen'.

Driek van wissen voerde druk campagne voor zijn verkiezing, met onder meer pennen en folders. Hij zei woensdag direct na de bekendmaking onder meer te willen schrijven over "de troonsaanvaarding door prins Willem-Alexander, de een wederom van Duitsland verloren WK-finale en de opheffing van het Elfstedencomité." Van Wissen won nipt van Elly de Waard en Ilja Leonard Pfeijffer.

De NRC stelde vorig jaar diverse dichters in de krant voor, geïnteresseerden konden een maand lang, tot en met 2 januari, hun stem uitbrengen. Meer dan 7000 mensen deden dat.

Engels voorbeeld

De Dichter des Vaderlands is naar Engels voorbeeld. De poëet moet voor vier jaar een ambassadeur van de poëzie zijn, maar hoe hij of zij dat doet, moet de uitverkorene zelf weten. Er worden wel zo'n vier gedichten per jaar van de Dichter verwacht, bij (inter)nationale gebeurtenissen. Komrij voelde zich bijvoorbeeld geroepen te dichten ter gelegenheid van de vuurwerkramp in Enschede en verschillende gebeurtenissen in het Koninklijk Huis.

Komrij

Komrij hield er voortijdig mee op, hij had geen zin meer in juist de gelegenheidsgedichten. Het kwam vooral veel neer op het Oranjehuis, zei hij woensdagavond in Amsterdam tijdens een interview door Joost Prinsen. "Dat Oranjehuis was zo actief, dat ik daar amechtig achteraan holde, maar verder gebeurde er niets." Ivo de Wijs is niet van het instituut gecharmeerd, bleek bij dezelfde gelegenheid. Hij betitelde het werk van de Dichter als "poëtisch ramptoerisme": "Stel je voor, prinses Christina komt onder een auto of maakt een langspeelplaat of een andere ramp en daar moet je dan een gedicht over maken, mij niet gezien." Gerrit Kouwenaar noemde het een 'mal instituut'.


Bron: NU.nl homepage
Uitgegeven: 26 januari 2005 21:55
Laatst gewijzigd: 26 januari 2005 22:15



 
 
<< nieuws overzicht