dagboek > overzicht
Dagboek jny 2022
 
30 jny om 14:46
 
Draaiorgelman Jan Boon overleden

Gisteravond bereikte mij het droeve nieuws dat Jan Boon uit Den Helder hij is woensdag in zijn slaap overleden. Een onverwachte dood. Op zaterdag 28 mei jl. sprak ik Jan voor het laatst op de Eierbrug in hartje Sneek. Jan Boon ging met zijn draaiorgel De Paardekop op de foto met mijn 1-jarige kleinzoon, en duwde hem en passant nog even een Fries vlaggetje in zijn handen. Symbolischer kon Jan zijn band met Sneek en Friesland niet beter uitdrukken. Gistermiddag en vandaag valt de papieren GrootSneek op de deurmat, met daarin op pagina twee mijn Editorial. Ik eindig dat voorwoord met het bekende vers Niet kniezen, niet zeuren. Dat nummer is regelmatig gezongen door de Helderse Jantjes, het duo waar Jan Boon de muzikaal leider van was. Toeval is de schaduw van God!

I.M. Jan Boon

Dat de 72 jaar geleden Jan Boon in de Bollenstreek van Nederland geboren werd, is puur toeval omdat zijn ouders letterlijk een kermisbestaan hadden. Mijn ouders waren toen in Hillegom, waar ze hun geld op de kermis verdienden met een tent waar je kon ballengooien, touwtje trekken en ze waren muzikant. Het duo An & Jan. Ze trokken met een woonboot van de ene kermis naar de andere. Toen ik in 1949 werd geboren, laag die boot dus toevallig in Hillegom. Ik ben de middelste van zeven broers en zusters, vertelde Jan mij in een interview voor GrootSneek.

Omdat de ouders van Jan muzikant waren, rolde Jan ook min of te meer het vak in. Met het duo De Helderse Jantjes trad hij meer dan 35 jaar op met zijn accordeon en een keyboard op bruiloften, partijen en kermissen. Ook werkte hij vijf jaar als vrachtwagenchauffeur en verdiende hij zijn brood in de offshore en op een koekfabriek. Uiteindelijk werd Jan toch weer muzikant, dat duurde tot de DJs hun entree deden. Jan verkocht zn instrumenten en ging op zoek naar een draaiorgel. Hij en zijn vrouw Jeanet hebben toen de spaarcentjes bij elkaar gelegd en kochten draaiorgel De Paardekop. Dat was in 1995.

In Sneek was al een jaar of vijf geen draaiorgel meer, voor mij zat Mulder er met De Milord. Nadat hij er mee was gestopt mocht ik in Sneek spelen. Eerst was dat alleen maar op het Schaapmarktplein. Later kwam daar gelukkig verandering in en nu speel ik op zaterdag vanaf half elf op verschillende plaatsen in het centrum van Sneek, aldus Jan tijdens het interview in 2018.

In september 2021 kreeg Jan Boon van overijverige Boas te horen dat hij in verband met de coronamaatregelen voorlopig niet mocht spelen. Ik word namelijk gezien als evenement en dat betekent geen muziek op straat, er staat volgens de Boa`s een boete van 5000 euro op, liet Jan in een mailtje aan de redactie van GrootSneek weten. We plaatsten een bericht op onze site en het ging helemaal los op de sociale media. Burgemeester Jannewietske de Vries bemoeide haar persoonlijk met de kwestie.

De burgemeester heeft zich er persoonlijk mee bemoeit, ze vroeg zich af wat er nu allemaal aan de hand was. Toen ze al die boze reacties had gelezen van de Snekers, heeft ze besloten dat het orgel moest weer komen. En dat is dus geweldig. Ik wil haar dan hierbij ook hartstikke bedanken, het is een schat van een mens, liet gemotioneerde Jan Boon weten.

Zodra Jan weer met zn draaiorgel in de stad was deden tientallen Snekers en Sdwesthoekers een extra muntje in zijn koperen bakje. Klapper was de bijdrage van kunstenares Nanke de Jong, die een kunstwerk aan Herbert en Rick de Vries verkocht. De Sneker kappers hadden er maar liefst 330 euro voor over.

Jan had een bijzondere verhouding met Sneek. Als ik mijn kinderen niet had gehad, was ik naar Sneek verhuisd!

Jan Boon, een man die jarenlang op muzikale wijze gezicht gaf aan Sneek is niet meer. Een groot verlies. In de eerste plaats voor zijn vrouw, kinderen en kleinkindere. Maar ook voor Sneek. Ik eindig met een vers dat ik voor hem schreef. Rust in vrede Jan!


foar Jan Boon


Orgelman


tuerlek blifst un Hollanner
- n fan de andere kant fan e Dijk -
mar dou bist allang gyn freemdeling
mear in Jeruzalem dat Sneek hyt
hoarst helemaal bij de stad
en anders dyn monumentale
draairgel de Paardekop wel


prachtech astou op saterdagen
t dy kartonnen boeken
fol gaatsjes en gleufkes
de moaiste klanken toverst


ut is dan krekt f lope dy steile
Sdwesthoekfriezen en Snekers
un bitsje fleuriger as deur- de - weeks
ut Oasterdyk over


ondertussen laast dyn
koperen geldbakje ritmys klinke


op e klanken fan de Zangeres zonder naam
f un mondaine Weense wals
moaier kanst ut nyt krije


Henk van der Veer


 
29 jny om 18:54
 
Nou kiek'us!

Staan wear un moai soad ferhalen in! An de lezer om te sgen wat se der fan fine! Ik hew der met un heel soad ncht an metwerkt om der un moaie GrootSneek fan te maken.
 
28 jny om 22:33
 
Douwe Visser: Interview door Henk van der Veer

Fanavend skipper Douwe Jpz. Visser interviewd bij Boekhandel Van der Velde in Sneek. Alle stolen waren beset en ut wurdde in myn optyk un moai interview, met un hele bysndere skipper. Disse week un twee pagina's groat interview dat ik spesiaal foar GrootSneek had. Hierbij al un gedeelte t dat interview, dat fanavend ok naar foar kwam:

Ik vond het heel bijzonder om terug te lezen wat ik tegen Tom had gezegd. Ik schrok daar zelfs wel van. Als ik een verhaal houd in bijvoorbeeld een kroeg of in een huiskamerachtige situatie met wat bier en sigaren dan is dat anders."

"Het is exact hetzelfde verhaal maar door gezichtsuitdrukkingen en het interactieve contact met de mensen komt het letterlijk zwart op wit anders over. Het ziet er veel hoekigere en bonkeriger uit. Ik heb het ook wel even spannend gevonden hoe de mensen zullen reageren, maar dat heb ik nu al niet meer. Het is wat ik vind en daar was een schrijver in genteresseerd. Het is wat ik altijd zeg, dus ik zeg het nu ook. Alleen het is nu voor een groter publiek en iedereen mag daar iets van vinden. Daarom werk je aan zn boek mee.
 
27 jny om 08:32
 
Douwe fan Hetty

'It libben is nsinnech, it sktsjesilen dus ek.' En je moatte net sile om te winnen, mar ek om de bste te wurden. Dan winst ek.

Douwe Jappie soan Visseriaanse tspraken, dyt ik teugenkwam tidens ut lezen fan ut biografys prtret met as titel Douwe Visser, heer en meester. Ut is skreven deur de 29-jarege sjoernalist Ton van der Laan. Op Ton syn voice rekrderke staat 180 uur Douwe Visser. Nou dat kon wel minder sch ik dan met gefol foar understatement.

Ik hew ut boek in un sucht en un skeet tlezen, nyt n mar twee kear. Want mrrenavend mach ik Douwe live interviewe bij un plaatsleke boekhandel in Sneek en dan wille je god beslagen foar de dach komme. Om mar futdaleks met de spreekwoardeleke deur in hs te fallen, ik hew wel us mindere biografien f biografise prtretten onder ogen had. Dat komt deur de flotte manier fan skriven mar seker ok omdat Douwe cht wat te fertellen het.

Douwe sit op un hele andere manier naar de weareld as ik dat don. Hij sit fanou ut water. Douwe is letterlek op ut water geboaren, op ut Zwarte Water met tsicht op de Peperbus fan Swolle. De earste seuven jaar fan syn leven het Douwe eigenlek noait laan sin. Syn mem Stien gaf um thsonderwies.

Dyselde mem Stien hew ik ok un spesiale baan met. Welke? Toen ik in ut Griffemeard Ferpleechhs fan Sneek geboaren wurdde, was Douwe syn moeke dr kraamsuster. Un hele groate kaans dat sij mij as kleine skreeuwer ine hannen had het! Mar dat tersijde.

Water is foar Douwe en syn family ut tgangspunt fan e weareld, foar mij as stadsjonge en al dy andere minsen fane wal is water un obstakel. At ik met myn e-bike foar de Lemmer- f Toppenhster brugge wachte mut hew ik dr mar un blodhekel an. Douwe sit dat 180 graden anders. Hij folt um gyn onderdeel fan dy massa, hij faart der letterlek deurheen!

Douwe weet op ut water presys hoet hij fare mut. Is hij in Sneek en het hij de auto op ut Martiniplein parkeard, dan ferdwaalt hij der even later. Teminsten dy kear dat ik um in ut Old Burgerweeshs ok al us interviewe mocht, toen moest dchter Dinie um ophale om Douwe teplak te krijen. Douwe skaamt um der nyt foar, hij durft um kwetsber op te stellen. Dat is un eigenskap dyt sterke minsen bysnder maakt.

De profylfoto fan Douwe syn app is ok al bysnder, ut is un Delfts blau tegeltsje met de tekst: Ik ga niet in discussie. Ik leg gewoon even uit waarom ik gelijk heb. Seldsem moaie selfspt, wrt ik fan hou.

Ik hoef jum nyt te fertellen dat ik nou al nocht hew an dat interview mrrenavend. Ik sal um ut hemd fan ut liif frage. Ja, ok de fraach wromt hij met dat opfallende witte hemd op un soad fotos staat! Het syn frou Hetty dr ok wat met te maken? Ik bin benieuwd!
 
26 jny om 17:36
 
Kwart Mar.Athon fan Sneek srgt foar ut ultieme Runnersgeluksgefol

Ut bestaat dus cht h, ut absolte geluksgefol f su at de Engelsen ut noeme: Runners High! De endorfines giere mij krapan 24 uur na de finish op ut Martiniplein nch deur de bealech! Wat hew ik gister hearlek draafd, tegare met myn loopmaatje Ireen.

Even foar de klk fan kwart over ses fersamele op ut parkearplak fan ut Schuttersveld, in de buurt drt ik oait kogels en hulsen socht op de skitheuvel. Instappe in un Arrivabus, teraard op een fan de achterste bankjes, krekt as froeger bij ut skoalreiske.

De geur fan eucalypta prikt mij in de neusgaten. Ik heb mij helemaal met eucalypte-spray bespoten, seit Ireen. Onze hond proest de hele dag als hij in mijn buurt komt. Su gek is ut bij mij nyt. Ik hou fan de geur fan Tiger Balsem en Kajapotoaly dat mij denken dot an de foetbalkleedkamers ane Liwwarderwech. A long time ago.

De Arriva bus brengt oans naar de Mardyk, drt de start is. Dr ankomen magge we nch un warming-up kilometer naar de start toelope. Onderwech allemaal kreatieve teksten op brdsjes fan zwaaien met je handen tot huppelen als een vrolijk kind.

Moai moment is as inenen, t de middle of nowhere op syn E-bike Arno Brok anfytsen komt. Keurech as altyd int pak. De Commissaris van de Koning in Fryslaan is in cognito mar kan ut nyt nalate om Drenten en Brabanders ( het is hier bijna net zoals bij ons, alleen het stinkt er niet naar varkens) skses te wnsen. Foar mij is der un hug en un belangstellende fraach wrt Age & Kees binne. Ik fersin un smoesje dat de beide maten onmogelek metdon konden! Arno lacht syn Arno-lach!

Om eksakt 19.00 uur klinkt ut startskt midden in ut Friese laanskap. Futdaleks in de earste kilometer hew ik ut gefol dat de kramp in myn linkerkt skit. Pure inbeelding, un trauma fan enkele jaren leden toen dat wel ut gefal was. Na twee kilometer komme Ireen en ik in de perfekte kadaans: 8.4 km int uur. We late oans nyt opnaaie deur de dravers dyt oans foarbij gaan. Moai lope late.

Un frou strkelt en leit plat ope bek. De karafaan het gyn medelijden en trekt foart. Onderwech moedech ik lui an dyt ut swaar hewwe. Sch dat se nyt kuiere mutte mar dribbele bij un mentale insinking. Allemaal wize lessen fan de Optisport coaches dyt oans alle weken begeleide tidens de treningen. Ope Grone Dyk binne we op bekend terrein en huppele we der sver over.Ut gaat tp!

Ankomen an de rane fan Sneek magge we nieuwboubuurt de Houkepoort in. Dat loopt inenen un stuk moeileker, fan asfalt naar straatklinkers. Gelukkech sitte en staan hier allemaal spprters dyt oans anmodege. Ut helpt cht. Maat Nico Altenburg skit fotos omt leven.

As un mokerslach folt de Akwadukttunnel an, de kilometers beginne te tellen. Ik ga dood, sist Ireen. Nyt dat ik har loof en ut helpt ok nyt. We dribbele deur en lade oans op foar ut laatste deel ine stad. Un gloarieuse intocht at we de Waterpoartsgracht opdraaie en ut blauwe finishdok sin. De gele Van Gogh sonnebloemen wurde dankber in ontfangst nommen. De klk staat stil op 1 uur en 12 minten. Un eufoarys gefol maakt sich fan oans meester. Domwech gelukkech ane rane fan ut Martiniplein!

Even later skft Syb van der Ploeg bij oans an tafel. Hoe lang hawwe jim der oer dien? Ehhh1 uur en 12 minten. Oh, ik yn trije kertier!

Dan begint ut te regenen en nyt sun bitsje ok. Sachtjes sing ik in mij self un klassieker t myn jongesjaren:

Heer, ik hoor van rijke zegen
die Gij uitstort keer op keer,
laat ook van die milde regen,
dropp'len vallen op mij neer,
ook op mij,
ook op mij,
dropp'len vallen ook op mij.

Apart dat der altyd fan dy Johannes de Heer ferskes bij mij naar boven burrele op sukke momenten 
25 jny om 17:30
 
Foar de corona...Hoe s ut aansens gaan?


Anderhalf uur foar de start fan myn earste kwart Mar.Athon plaats ik bovenstaande foto dy't good old Harm Rozenberg in jny 2019 fan mij nam.

Hoe s ut fanavend gaan, na de corona? Mrren un ferslach!
 
24 jny om 20:30
 
Parkoers ferkenne

Noait docht dat ik dit nch us don s: Perkoers ferkenne fan de kwart Mar.Athon! Tch hew ik ut fanavend deen ope E-bike! Prachtege rte dyt foar un groat gedeelte over de Grone Dyk gaat. At we mrrenavend disse wearsomstannechheden hewwe dan teken ik der nou foar.

Ondertussen is op ut Martiniplein alles ok al klaar maakt foar de start fan de hele Mar.Athon, foar wandelaars en harddravers. Hew echt nch an mrren. 
23 jny om 17:28
 
Warme dach

Ut was fandaach un warme somerdach. Ik hou derfan, disse teperaturen boven de 25 graden C. Fanmrren was ut ok bst fol te houwen op ut terras fan Age Bandstra syn woaning an de boarden fan ut IJsselmear. Wat un frmidabel fraai tsicht het Age dr in Staveren.

Moai open gesprek over de IFKS had. Sal ut nou twerke en fastlge. Ik fol mij soms un 'chroniqueur' fan ut leven dat an mij foarbij gaat. Kear op kear in kontakt met kleurrike minsen. Age Bandstra is der eentsje fan!

In de haven fan Staveren lagen fanmrren 4 garnalekotters, un moai gesicht. Ok dr sit wel wear un ferhaal in flgens mij. Trouwens wr sit gyn ferhaal in?

 
22 jny om 19:06
 
Jan Burd al un halve eeuw un frynd op oustaan en tch dichtbij

Allemachtech wat un nofleke en moaie mrren had ik op dizze somerse dach met Jan Burd Loopik. Jan is un ferteller pur sang, dyt mij in ieder gefal noai ferfeeld. Ideaal om sun man te interviewen foar de Friesland Post seary fertellers yn Frysln. Ut pingpongt bij Jan evech en altyd alle kanten t omdat hij un kp fol met ferhalen het. Jan is ondertussen 77 jaar en ik ken um nou hast un halve eeuw.

Sommege lui fole je fanou moment n ths bij, ut het alles met fertrouwen te maken. Jan is nch altyd un bear fan un kearel. Hij het su foar en na al heel wat metmaakt. Jan is nou syk, hij het de Ziekte van Kahler. Ze hadden mij vier jaar geleden al opgegeven, maar ik ben er nog steeds

Wie wil dij nou ok hewwe Jan? Datsoarte fan morbide hmrMar we hewwe ut gelukkech nyt allienech over kwalen en syktes had, we hadden genoech andere dingen te bepraten. Heel feul lache! Pracht mins! Jan het teraard ok nch even foar mij speult op de groate esbas. Wat un baas is ut tch!
 
21 jny om 20:40
 
Ut was wear god in Mokum!

Fantastise dach in Amsterdam had, puur genieten! En op straat is staan de letters in goeie flchrde, at je ut mar sin wille!

Fanmrren ok nch un telefoanys interview deen met de Johan Cruijff fan ut sktsjesilen. Later wel mear!
 
20 jny om 08:35
 
Omrop Frysln Kollum, 20 jny 2022

Dumpster Divers

k Had nch noait fan ut woard hoard: Dumpster Divers! Laat staan dat ik wist wat de betekenis der fan was. Ondertussen weet ik wel wiet dat binne dy dumster divers. Dat binne lui dyt bij distribsysentrums fan gronte en fruit hun eten bij mekaar skarrele t konteners. Ik las der foarege week un artikel over in de Volkskrant.

In myn jongesjaren, dat is ondertussen al moai wat grize haren leden, woanden de family Hoogeboom bij oans in de Gysbert Japiksstraat. Dy hadden un grontewinkel en wij songen dan wel us fan ferrotte ferrotte de bananen fan Sippe Hoogeboom goai se mar int asfat dan stinke se nyt mear so.

Gewoan dom kynderpraat want der was niks mis met de handel fan Sippe Hoogeboom. Dat der bij Hoogeboom ok wel us fruit & su futgoaid is, ut sal. Mar der waren toen in elk gefal gyn Dumpster Divers, teminsten ik hew se noait sin.

Dat dy Dumpster Divers in oufalbakken met fruit omgraaie is fanself nyt un fraai gesicht. Roos van Riel, dyt ut stuk foar de Volkskrant skreef, maakt der anders wel un smeuch ferhaal fan. Ik ken dan ok nyt nalate om har even te sitearen at se sun oufalbakgraaier observeart dyt overripe mar oukeurde ananassen en mangos t groate bakken in kleurrike big shoppers ferdwine laat. Soms is het net of ik in een videogame zit. Dan sta ik in een container vol bosbessen en moet ik fan pompoen naar pompoen springen om bij de avocados te komen.

Hearehitskes ut mut tch nyt feul gekker wurde! Ik sin mij suks nch nyt don, ik bin gewoan sun pizer dyt bij un produkt dat nch mar un dach over datum is der gyn bek mear opsette wil. Miskyn het dat wel met myn jeugd te maken.

Ik moest fan oans fader, de krdenier, altyd de pakjes Saromapudding op datum sette, de oudste pudding foaran. En at der us un pakje un bitsje over datum was dan was myn fader ok nyt te beroerd om met un stver dy datum even fut te fegen. Wat dot pape? Niks jonge, sin dou nou mar even un andere kant t! Met andere woarden ik fertrou eten dat ok mar even over datum is nyt su god.

Bij al dy skerpe kontrles sit dat der trouwens teugenwoardech nyt mear in en drom wurdde al dy oufalbakken ryklek fuld. Ik ken mij wel der wel un bitsje bij foarstelle dat minsen met un krappe beurs avens flak na sltingstiid naar de oufalbakken gaan, want der sit nch genoech eten in fan goeie kwaliteit. Gratis en helemaal voor niks allerlei lekkere producten mee naar huis nemen en daarmee voedselverspilling tegengaan!

Kyk en dat laatste is un legitym motyf, want ut is te gek foar woarden dat per jaar per persoan 34 kilo an foedsel futgoaid wurdt. Teminsten at de ondersoeksifers kloppe.

Ik sal myn leven betere en de hopjesfla dyt twee dagen over datum is, nyt futdaleks in de kontener flikkere.

De Dumpster Diver, de minsleke wasbear, dyt sjoernalist Roos van Riel interviewde, dot ut nou un bitsje rusteger an. Se wurdde mdderfet fan al dy lekkere gebakjes dyt se hieltyd fond!

 
19 jny om 17:40
 
Miss Montreal op e Berg fan Joure: Geweldech konsert!

Allemachtech wat un geweldech konsert in ut Jouster Park Heremastate metmaakt gisteravend in un sprookjesachtech dekr. De Berg, de feerieke omgeving, de dzenden besoekers en ut poadium waren seker foar Miss Montreal genoech om helemaal t haar mzikale plaat te gaan. Foar Waylon, dyt um in meardere opsichten ferskoal, was der nyt mear as un bijrl in ut foarprogramma.

De interaksy dyt Miss Montreal met ut pblyk, hr pblyk, had was fenomenaal. Wat un sfearfol optreden wurdde ut met absolt hoogtepunt de tekst fan Stef Bos, Door de wind, dyt sij song. Ut raakte tt op e bonken:

Door de wind

k zie je voor me met m'n ogen dicht
Ik kan je voelen met m'n hart op slot
Ik hoor je praten, maar je bent er niet
Nee, je bent er niet

En ik voel me verloren als ik jou moet verliezen
En je mag nog niet sterven want ik
Kan je niet missen
Ik kan je niet missen

Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen
Door de storm
Al zit alles me tegen
Door jou ben ik nooit alleen

Ik voel je naast me als ik 's nachts op straat wil vergeten
Wat in mijn ogen staat geschreven
Je moest eens weten
En ik wil me verliezen in de roes van een winnaar
En ik zou willen schreeuwen maar ik kan alleen zingen

Ik kan alleen zingen

Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen
Door de storm
Al zit alles me tegen
Door jou ben ik nooit alleen

Door een zee van afstand
Door een muur van leegte
Door een land van stilte
Door m'n hele leven
Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen
Door de storm, al zit alles me tegen
Met jou ben ik nooit alleen


Opfallend dat jong en oud gisteravend anwezech was, fan babyboomers tt de Generatie Z. Toen de sangeres naar de leeftyd fan har pblyk froech gingen dus bij elke groep de hannen omhooch.

Na ouloop fan ut konsert nch even in Sneek op stap weest. Allemaal alkoholfrij, disse week wacht de kwart Mar.Athon!
Gouden avend derhalve!
 
18 jny om 18:40
 
Su'n dach

Ferder is ut measte god en hew ik fandaach lekker an ut skriven weest. Even de lwte opsoeke, in dubbel opsicht, mut ok kenne!
 
17 jny om 19:41
 
Drave

Moai Frysisme is dat drave sge at je Nederlaans prate, at ut dus hardlopen weze mut. Hoe dan ok, tegare met loopmaatje Ireen bin ik druk bezech om mij foar te bereiden op de kwart Mar.Athon fan Sneek. De laatste weken amper mear un bierke drinke en ok de fette hap laat ik staan.

Oulopen week ok wear twee kear fanatyk an ut draven weest. Maandach hast 10 km en fanmrren om 09. 00 uur Sneek-Skarnegoutum-Sneek in un behoarlek rap tempo. Flgende week saterdachavend is ut su fer, dan magge we los. Fandaach ut startnummer kregen.

Noait docht dat ik su serieus met de dravereij bezech weze s. At ik ergens myn tannen in set, dan laat ik ok nyt mear los.

Mar ut belangrykste is dat ik der gewoan nocht in hew.
 
16 jny om 17:20
 
Tony Brundel

Fanmrren bij Tony Brundel in Gaastmear weest foar un interview. Uteraard ken ik Tony fan ut sktsjesilen, mar had nch noait earder kontakt met um had. Sympatike passyfolle kearel en ut wurdde un heel nflek gesprek dr in de tn fan syn boerderij an de Munkedyk.

Ut interview komt in de Sktsjebijlage fan de Friesland Post.
 
15 jny om 20:05
 
Bijsndere bijeenkomst in de tn fan ut Krematoarium fan Sneek

Tegare met Ying fanmiddach bij un bysndere jubileumbijeenkomst weest. Hieronder un ferslachje foar de GrootSneek-site.

Uitvaartverzorging J.. de Boer & Zn. en Uitvaartcentrum & Crematorium Sneek vieren het leven met bijzondere jubileumbijeenkomst

SNEEK- Uitvaartverzorging J.. de Boer & Zn. en Uitvaartcentrum & Crematorium Sneek vieren het leven. De Uitvaartverzorging bestaat een eeuw en het Uitvaartcentrum & Crematorium viert het tien jarig bestaan. Reden genoeg om bij stil te staan. Dat gebeurde vanmiddag met een bijzondere jubileumbijeenkomst in de prachtige tuin van het uitvaartcentrum aan de Harinxmalaan nummer 1 in Sneek.

Feest in de tuin van een uitvaartcentrum

Misschien een voor de hand liggende vraag kan dat wel, een feest vieren in een tuin bij een uitvaartcentrum? Het antwoord van vader Alex en zoon Jan Marten de Boer is een volmondig ja! met een uitroepteken. Geheel in de traditie van Hindoestanen die tijdens een uitvaart ook het leven vieren.

Bijzondere bijeenkomst

Het werd vanmiddag dan ook een bijzondere jubileumbijeenkomst in de Hof van Heden aan het Harinxamaland. De vele genodigden werden getrakteerd op een stijlvol programma, georganiseerd door Bram Nauta van PlusNauta. Bram Nauta interviewde Alex en Jan Marten de Boer, respectievelijk vierde en vijfde generatie van het familiebedrijf, op een boeiende manier. Dat vader en zoon de Boer het in hun genen hebben om een dergelijk specialistisch bedrijf te leiden werd wel duidelijk tijdens het interview. Beide heren hebben dienstbaarheid hoog in het vaandel staan, waarbij zij altijd goed luisteren naar de wensen van de nabestaanden en die indien mogelijk ook uitvoeren. "Het is al lang niet meer een kopje koffie of thee met een stukje cake", zo vertelde Alex de Boer.

Rode Beuk

Er werken tien mensen bij de uitvaarvaartverzorger en het uitvaartcentrum. De werknemers verrasten vanmorgen hun broodheren met een origineel cadeau: Een Rode Beuk.
Een Rode Beuk werd vroeger aan het begin van een boerenerf gepland als teken van welvaart. Dat is wel symbolisch voor onze familieonderneming, want het gaat ons ook goed en daarom zijn wij er ook supertrots op en blij mee dat wij dit cadeau vanmorgen mochten ontvangen, vertelde Alex de Boer tijdens het interview.
SWF-wethouder Bauke Dam van de gemeente Sdwest-Frysln, die ook door Nauta werd genterviewd benadrukte nog maar weer eens hoe belangrijk familiebedrijven als die van De Boer voor de regio zijn.

Milo Berlijn

Als laatste kwam spreker, ondernemer en cabaretier Milo Berlijn aan het woord of beter ging de dialoog met het publiek aan. Weergaloos goed! Wat Berlijn vooral deed was de gasten een spiegel voorhouden. Zo ontstond er een dat is inderdaad waar-gevoel en was de herkenning groot. Gastvrijheid, samenwerken en verbinden zijn juist in de uitvaartbranche heel belangrijk.
Dat de gasten een rode feestneus kregen uitgereikt maakte dit feest compleet en zeker niet ongepast op deze plaats.
 
14 jny om 18:00
 
Myn omgeving

Fanmrren in Gau weest foar un interview foar GrootSneek fan jny. De Legean in de somer is werklek un prachtech plak om te wezen, ok foar un Sneker!

Wie't ik interviewd hew? Jum salle ut eind disse maand wel leze. Nou foaruit dan mar, un man en un soulmate fan mij!
 
13 jny om 08:54
 
Omrop Frysln Kollum 13 jny

Sneekology: Simpelwech gelukkech in e Waterpoartstad

Is ut lokaal patriotisme? Pre liefde foar de stad? Of gewoan seuven kear un avend lekker deur je eigen stad strne en met mekaar ut Sneekgefol opsnve? De negende jaargang fan de kurus Sneekology sit der wear op en ik kan nyt anders sge dan dat ik tegare met Sietse en Nico enrm feul plesier beleefd hew an dizze foar Frysln nike kursus.

At ik minsen fertel dat we un kursus Sneekoloy rganiseare sin ik de fraachtekens al ferskinen: Sneekology? Wat is dat? Ondertussen geven al dy tientallen kursisten dyt ut offisjele sertifikaat Sneekolooch in ontfangst nimme mochten self ut antwoard: De moaiste kursus fan Nederlaan! No su ongefear.

Oait, op 2 april 2009, startte ik met mer Kaya dizze kursus. Ut dol was om Snekers, oud-Snekers en nieuwe Snekers de mogelekheid te bieden om mear over hun stad wete te kommen. Fanou ut earste begin was ut skses groat.

Skynber hwwwe minsen ferhalen en belevenissen noadech om achter hun identiteit te kommen. Na sun kusus sin je anders teugen je eigen omgeving an, omdat je mear achtergroanen wete.

Wrom seuven kear sun avend? Omdat ses kear te min is en acht kear tefeul! Un Jikke Ozinga-jaanse tspraak at se deselde fraach kreech bij ut op tafel setten fan de stukjes broad fan har gasten. Trouwens chte Snekers, wiet dat dan ok mar weze magge, hewwe ut nyt over Moeke Jikke, omdat se simpelwech oans moeke nyt was.

De burgemeester dyt an ut begin fan un nieuwe jaargang Sneekology ut startskt geeft. Un besoek an de Weduwe Joustra en dr ut ferskil proeve tussen de ferskillende soarten Beerenburg. Un eksklsyf kykje achyer de skermen fan ut Fries Scheepvaart Museum. Met mekaar in de Waterpoort naar sterke ferhalen lstere fan Harm Rozenberg en later andere stadsgidsen.

Sneekologen in sp ut monumentale Old Burgerweeshs sin late en un Bekende Sneker dr live interviewe. Un rondleiding over ut LSC-1890 kompleks en dr in ut Restaurant (gyn kantine!) de ferhalen over de Razziawedstryd hoare late! Fersen over Joadse Snekers. Stil wurde op ut Joads Begraafplak.

De taaldiepte ingaan met un taalgelearde dyt alles weet over ut Stadsfrys en ut nyt over dialekten het, mar over taalfaianten.

Om un week later un prachtege ekskursy te don in ut distribusysentrum fan un Sneker groatgrutter drt Kees P. um nch immer thsfolt.

En as oulslter met mekaar op ut Startskip naar ut Starteilaan in d Sneekermeer fare om as welkomme gasten fan de KWS ontfongen te wurden.

As letterlek hoogtepunt op de Starttoaren, ut sertifikaat fan Sneekolooch in ontfangst nimme. Momenten dyt Sietse Hobma, oud sktsje skipper, oait us su moai omskreef met: Ik kin wol yne broek skiete fan gelok!

Soms kan ut leven hearlek angenaam weze, sonder ingewikkelde toestanden. Gewoan don en srge dat der gyn eekmiegers in je buurt komme. Flgend jaar hope we na de tiende jaargang Sneekology un echte reny te rganisearen.

Simpelwech gelukkech in e Waterpoartstad, mear is ut eigenlek nyt.

 
12 jny om 19:36
 
Ut was nyt saai dit weekend

Ut oulopen weekend was nou nyt bepaald saai te noemen. Der waren tal fan aktiviteiten in Sneek en ik bin bij ferskillende anwezech weest. Frijdachavend begonnen met The Wieners in Noorderkerk(theater):

Een absoluut waardig eerbetoon aan The Everly Brothers door d Nederlandse rocknroll tributeband!
Alle hits zoals Wake Up Little Susie, Bird Dog, Til I Kissed You en All I Have To Do Is Dream, klinken alsof Don en Phil vlak voor je staan. Maar The Wieners spelen ook verrassende B-kantjes, met hoorbaar veel liefde voor het origineel.

Tussen de bedrijven door, weten de muzikanten mooie anekdotes te vertellen uit de levens van The Everly Brothers en over het ontstaan van de nummers.
De carrire van de Everlys wordt gevolgd vanaf het prille begin, toen de jonge broertjes optraden in het radioprogramma van hun ouders, via de internationale doorbraak in 1957 en de vele successen daarna, tot en met de glorieuze comeback in de jaren 80.

Saterdach naar Ut Sneek onder fantastise wearsomstandechheden in ut sentrum fan de stad.

De twintigste editie van het straatfestival Ut Sneek was niet alleen zonovergoten en drukbezocht, maar ook nog eens van een hoge kwaliteit. Voorzitter Kees Poiesz van de stichting kwam dan ook superlatieven te kort voor het jaarlijkse festival dat voor het eerst na de coronapandemie weer georganiseerd kon worden. Zon 55 lokale acts gaven acte de prsance op verschillende plaatsen in de Sneker binnenstad.

Dat we de afgelopen twee jaren het festival niet konden organiseren heeft gelukkig geen invloed gehad op het enthousiasme van de deelnemers en ons als commissie. In de loop van de jaren is de samenstelling van het stichtingsbestuur wel wat veranderd door de komst van jongere mensen. En het zijn de jongeren die ons oudere extra opgezweept om er iets moois van te maken. De jeugd van dit Ut Sneek is gewoon geweldig. Als je ziet wat zij met name op social media doen, petje af, aldus Poiesz, getooid met een zwarte t Sneek-cap.

Tijdens t Sneek presenteren vrijwel alle culturele gezelschappen van Sneek zich. Zowel die van de professionele culturele instellingen, als ook de vele amateurmusici die spelen of zingen in popbands, koren, harmonie- en fanfareorkesten of dansen in een groep. Het aantal aanmeldingen is traditioneel enorm, de teller staat op ruim duizend deelnemers.

Het draaiboek dat wij twee jaar niet gebruikt hebben, konden we vandaag gelukkig weer openslaan en het klinkt nog steeds als een klok. We horen van al die bandjes en groepen die vandaag optreden dat ze het een eer vinden om tijdens t Sneek te mogen optreden. Ze vinden het geweldig om letterlijk een podium te krijgen om zodoende ervaring op te doen.

Hoe ziet de toekomst van t Sneek eruit?

Volgend jaar hebben wij de Martinikerk tot onze beschikking die dan helemaal verbouwd is en wat zou het dan mooi zijn als we daar op die plek iets gaan doen met bijvoorbeeld pozie en verhalen. De grootste uitdaging voor t Sneek zal niet zijn om groter in omvang te worden maar het gaat zeker nog mooier worden. We willen nog fraaiere podia in de stad realiseren. We hebben nu in de Marktstraat een podium staan dat binnen een uur opgetrokken is. Een beetje oneerbiedig een opblaaspodium van grote kwaliteit. Uiteindelijk moeten de muzikanten, de dansers en de acteurs het doen. Gelukkig zit dat in Sneek wel goed!

ONS-Brielle

Saterdachmiddach pd-wedstryd fan ONS teugen Brielle, met teindelek un 3-1 winst foar ONS.

Fok hijsen

Ferflgens na ut fok hijsen an dek fan de Sneker Pan. Geweldege sfear dr ane Oasterkade.

Dat Mark Borggeld en Ina Rijpma gisteren de titel Fries kampioen Fokhijsen in de wacht sleepten was bijzaak, dat het evenement na twee jaar weer uitbundig gevierd kon worden was verre weg het belangrijkst. Wie gistermiddag rond de klok van vijf uur langs t Ouwe Vat fietste waande zich even in Sneekweeksferen. Een vol terras, veel publiek en twee grandioze animators in de personen van de gebroeders Fokko & Wout de Jong die voor een geweldige sfeer zorgden.

Schipper Jappie Dzn Visser kreeg de meest kleurrijke personen op het dek van de Sneker Pan, stuk voor stuk vastbesloten om de fok zo rap mogelijk naar boven te hijsen. Mannen en vrouwen, Nederlanders en Duitsers.

Het belangrijkste doel van festijn, georganiseerd door Jan Groninger en Piet Elsinga, was om de Sneker Pan (nog) dichter bij de Sneker bevolking te brengen. In die opzet zijn de mannen van de Club van 100 dan ook zeker geslaagd!

En voor de volledigheid nog even de top-3 bij de dames en de heren.

1. Ina Rijpma met een tijd van 17.38 seconden
2. Femke Bouma en Mirjam Klein Swormink, die beide de fok in 18.12 seconden omhoog kregen
1. Mark Borggeld 14.12 seconden
2. Klaas de Boer 15.50 seconden
3. Ivan Velds 15.60 seconden

Saterdachavend naar groat feest fan J & A in Drielst. Was echt tp!

Sundachmiddach bij de pd-wedstryd LSC 1890- WKE16 weest. Hearlek in de op ut Sprtpark an de Liwwarderwech.

Al met al un druk mar moai weekend. 
11 jny om 20:00
 
Kleurrike & sonovergoaten dach

Skipper Jappie Dzn an ut daansen op ut dek fan de Sneker Pan, illstratyf foar dizze dach.

Mrren wel mear!
 
10 jny om 18:46
 
Nieuwe Sneekologen

Gister ousltende avend met de jaargang negen groep Sneekology had. Su as gewoanlek in ut teken fan de KWS met twee tmuntende ambassadeurs fan de Koninklijke Watersport Sneek-vereniging. Gerlof van der Werf en Gerhard Bouma hartstikke bedankt. Ik kom hier maandachmrren in myn Omrop Frysln kollum op teruch.

 
9 jny om 17:51
 
Self un toepaslek kado geven

Nyt dat ik al aktyf pensionado bin, mar ik hew de leeftyd der wel foar. Drom hew ik mij self un toepaslek kado geven!

Het ultieme cadeauboek voor elke pensionado

Je werk zit erop. Je loopbaan is geindigd. Gepensioneerd dus. En dan? Een zee van tijd! Maar wat ga je daarmee doen? Youp van t Hek geeft u samen met tekenares Marije Tolman een vrolijk antwoord op deze moeilijke vraag. Een boek vol tips en wijsheden om het bestaan van de werkloze pensionado zo aangenaam mogelijk te maken.
 
8 jny om 16:18
 
Met de neus in e Alkmaarse butter

Oulopen sundach met de neus in e Alkmaarse butter, toen dr ut Kaeskoppen Festival fierd wurdde en de hele binnenstad ut dekre was fan 1573, flak na ut Alkmaars Ontzet. Tidens ut histoarys evenement dat elk jaar in ut teken staat fan de 16de eeuw. Ik hew un antal prtretten fan de akteurs maakt. Hierbij!

"Terwijl je je eerste stap in Kaeskoppenstad zet, waan je je al tussen de inwoners van toen. Kleding wordt traditioneel gewassen, bloemen worden verkocht en zo nu en dan raast er een schoenenpoetser aan je voorbij. Terwijl je napraat over het vissersdorp Haeringhen ende Wallevisch loop je de hoek om, en bevind je je opeens in een totaal andere omgeving: hier is de pest uitgebroken en worden gevangenen in de gaten gehouden door bewaker. Zullen ze ontsnappen?"

"Kaeskoppenstad maakt dankbaar gebruik van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten in Alkmaar, waardoor je even vergeet hoe de stad er anno 2022 ook alweer uitzag." 
7 jny om 12:20
  Omrop Frysln Kollum Pinkstermaandach

Beerenburg

Foarege week sundachmiddach hew ik bij de presentasy fan Het Beerenburg Evangelie volgens Piter Wilkens weest. Ut boek skreven deur Harry de Jong met fantastise fotos fan Niels Westra wurdde presenteard op een fan de moaiste plakjes in Sneek: De slder fan De Weduwe Joustra an ut Kleinsaan. Foar wiet der nch noait weest het, un absolte anrader dit altnatieve museum fan Sneek, drt je je onderdompele late kanne in un see fan chte Beerenburg.

Ut was un helemaal te gek feestje dr ope slder fan De Weduwe, Piter speulde en song en ut pblyk genoat met folle teugen. Letterlek en figuurlek. Toepaslek om op un sundachmiddach ut Evangely tt je te nimmen.

Naast de mzyk wurdden der prachtege ferhalen ferteld deur Pieter en Harry, over alles wat ok mar un bitsje met Beerenburg te maken het. De myte dat Beerenburg un Frys drankje is wurdde even fakkundech naar gichem holpen. Ut was Hendrik Beerenburg t Amsterdam dyt ut resept fan ut goadedrankje foar ut earst broude. Dat was al in 1724. De krden dyt Hendrik Beerenburg brkte waren strikt geheim.

Anjenette Joustra, D Weduwe, bestelde de pakjes met krden fan de family Beerenburg. Skippers t Amsterdam dyt foar de deur fan har sliterij anleiden besrgden fanou 1864 de krdepakketsjes bij de Joustras. De laatste nasaat fan Hendrik Beerenburg, Maria Emma van Deventer, in 1979 overleden, weigerde de pakjes met krden op te sturen.

Jaap Sonnenberg de laatste telch fan de family Joustra dyt over de floer kwam bij de eksentrike Maria Emma mocht nch krden bij har ths kope. Ut eksakte resept kreech Jaap nyt met, mar de melange dyt Jaap samenstelde kreech wel de godkeuring foardat Maria Emma ut tideleke met ut ewege ferwisselde. Ut thangbrd fan Hendrik Beerenburg, met twee ees staat trouwens bij de Weduwe op slder!
Over resepten sproken. De Dames Westra, eigensinnege ikoanen t Woudsend hadden ok un eigen beerenburg. Toen heit Hoitse in 1954 overleed namen syn frijgeselle dchters Hitsje fan 58 en Aukje 52 jaar de distillearderij en winkel over. Hoitse Westra had op syn sterfbd ut beerenburgresept overdroegen an syn dchters.

Elke sundachmiddach lieten de Dames Westra sich in un groate Dodge met sjauffeur naar de Algemene Begraafplaats fan Sneek ride. Dr rustte ut stflek overskot fan heit Hoitse. De Dames namen de week dan even met heit deur en stelden hun overleden fader allemaal fragen. Omdat Hoitse niks teruchsei lieten de Dames alles mar bij ut ouwe.

Heit seit neat, dy sil it wol net goedfine. De sjauffeur opende de prtiers, met gerdyntsjes, foar de Dames en ut ging wear in un slakkegang fan 50 km per uur richting Woudsend. Ut resept fan de Woudsender Beerenburg? Ut s in un kls bij un ferre neef f nicht lge, mar gyneen weet dat seker. Der wurdt dus gyn Woudsender Beerenburg fan de Westras mear botteld.

Ik drink drom un slukje fan De Weduwe, want doet door Goedes zeegen geneezenveel inwendige gebreeken.

Proast op dizze Pinkstermaandach!
 
2 jny om 17:24
 
Beerenburg Evangelie volgens Piter Wilkens leest as un tierelier!

Singer-songwriter Piter Wilkens heeft niet alleen een passie voor muziek, maar ook voor beerenburg. In dit boek, geschreven door Harry de Jong met foto's van Niels Westra gaat hij op zoek naar de oorsprong van deze drank. De tocht begint in Amsterdam, aan de Stromarkt nummer 9.

Hier zorgt Hendrik Beerenburg in 1724 met zijn op jenever getrokken geneeskrachtige kruiden als was het buskruit voor de oerknal van dit goddelijke slokje.

Vervolgens gaat de tocht door prachtige natuurgebieden, waar de kruiden die beerenburg op smaak brengen volop groeien en bloeien. Ook maken we kennis met kleurrijke en legendarische Friese distilleerders, die als ware fakkeldragers het erfgoed van Hendrik Beerenburg tot op de dag van vandaag in ere houden.

Piter concludeert aan het eind van zijn zoektocht: Beerenburg is ook rock and roll. Daarom schreef hij speciaal voor dit boek een aantal nieuwe nummers. De verhalen en de liedjes in dit boek zijn net zo smakelijk als beerenburg zelf.

Hardback
88 pagina's
Met illustraties
Mei 2022
EAN: 9789491536939
Uitgeverij Louise
 
1 jny om 12:13
 
Interview

Gister un interview op'e dinsdachmarkt fan Sneek had. Onbegryplek dat dy markt helemaal naar de kloaten holpen is. Deur wie? Sch ut mar. Op'e socials wete 'se' ut allemaal wel...


Ook kaashandel Tjeerd de Heus vertrekt van Grootzandmarkt in Sneek

Verschillende collegas gingen hem al voor, maar ook kaaskoopman Tjeerd de Heus staat vandaag op zn vaste marktstek aan het Grootzand in Sneek. Gelukkig lijdt het humeur van de Sneker kaasboer er niet onder: Het doet weinig met mij. Ik ga gewoon door met de handel, maar niet meer in Sneek! Ik ga een rondje Nederland rijden op dinsdag, om handel in te kopen.

Volgens De Heus, die meer dan 20 jaar op de dinsdagmarkt in Sneek stond is zijn definitieve vertrek uit Sneek het gevolg van het ontmoedigingsbeleid van de gemeente.
Ontmoedigingsbeleid gemeente SWF

Wij zijn met de gemeente in conclaaf gegaan toen de corona kwam om een andere plaats in de stad te krijgen. Maar de gemeente Sneek ( u bedoelt Sdwest-Frysln?) heeft er niet veel haast bij en dan zeg ik het netjes. Eigenlijk doet de gemeente er helemaal geen flikker aan. Ik denk dat de die samengevoegde gemeente nog steeds voor wrijving zorgt op het gemeentehuis. Dat vermoeden hebben wij als marktkooplui. Het schijnt daar behoorlijk bureaucratisch toe te gaan. We hebben de gemeente geadviseerd om een extern bedrijf in de arm te nemen als het over de markt gaat, omdat zij er geen verstand van hebben. Alleen die externe mensen lopen ook tegen de bureaucratie aan. We hebben al een keer een terrein toegezegd gekregen, op het Oud Kerkhof bij de Martinikerk. Die ambiance van die plek is geweldig, maar er schijnen daar een paar bewoners te zijn die dat tegenhouden. Ik heb informatie ingewonnen bij een oud-werknemer die bij de gemeente in dienst was en de marktzaken altijd behartigde. Hij vertelde als het een raadsbesluit is dat de markt daar komt, trekken ze aan het kortste end, tot de Hoge Raad door.

Het is toch doodzonde dat de warenmarkt in Sneek verdwijnt?

Het is een verpaupering van de stad. Ik heb het er met wethouder Bauke Dam over gehad wat wij nu verder moeten. Ik heb hem gevraagd om een terrein, binnen de grachtengordel, waar wij onze handel kunnen doen. Het moet een terrein zijn, waar de hulpdiensten langs kunnen zonder dat de marktlui in de weg staan. Ze kwamen met de Gedempt Pol, de Gedempte Poortezijlen en nu als laatste het Martiniplein. Een accountmanager van de gemeente, wil ons daar nu hebben, maar dan wel aan de andere kant van de muur, niet op de straat. Maar dat kan niet omdat de markt dan te veel parkeerplaatsen inneemt. Ook hier, de ambiance van het Martiniplein is mooi en gezellig. We hebben het toentertijd ook over de Singel gehad. Ze wisten het volgens mij zelf niet dat er een convenant met de boeren ligt toen de A-7 dwars door de stad heen ging, anders kunnen de boeren niet meer van de ene kant van de stad naar de andere komen.

Hoe zit het met de markten op andere plaatsen?

Het is een landelijke trend. Overal neemt het aantal markten af. Ik sta nu ook in Harlingen, daar stonden we eerst met zn tween, maar zijn inmiddels met zn tienen. Dat komt omdat ik er zelf aan het lobbyen geweest.

Waarom doet u dat niet voor Sneek?

Je moet eerlijk zijn tegen je collegas. De vergunningen gaan via het gemeentehuis en als die niet verstrekt worden dan kun je wel ophouden. De marktkooplieden vormen een kleine gemeenschap en die kennen elkaar allemaal en die vragen om een eerlijk antwoord hoe het in Sneek is. Mijn antwoord is dan dat het niks meer is. In Harlingen zijn wij heel actief. Je moet eerst food hebben dan komt de non-food vanzelf. Ik heb ook goed contact met de winkeliersvereniging van Harlingen en die zijn ook allemaal van jongens we moeten het samendoen. En in Sneek heb je dat niet, het zijn allemaal individuen. De Sneker zakenlieden is een echt clubje en de rest hangt er gewoon bij. Dat vind ik heel jammer.

Reactie gemeente Sdwest-Frysln

Uiteraard hebben we de gemeente SWF om een reactie gevraagd. Zie hieronder

Tijdens de coronamaatregelen werden de horecaterrassen in Sneek tijdelijk uitgebreid. Op dinsdagen en zaterdagen moesten de terrassen wijken voor de markt. Ondertussen hebben we gezocht naar een alternatief en hebben de marktkramen tijdelijk op het Schaapmarktplein gestaan. De tijdelijke uitbreiding van de terrassen is enkele keren verlengd en telkens hebben we gezocht naar een alternatieve locatie voor de markt. Nu zoeken we vooral een structurele oplossing waar zowel horecaondernemers als marktondernemers tevreden mee zijn.


Ruimte voor een goede markt met een zekere aantrekkingskracht heeft een positief effect op de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Sneek. Dat vinden we belangrijk. Deze week heeft hierover een goed gesprek plaatsgevonden met enkele vertegenwoordigers van beide partijen (horeca en markt in Sneek). Afgesproken is dat er voor de zomer een presentatie gegeven wordt aan de marktondernemers over de stand van zaken. De verplaatsingsmogelijkheden van de markt, diverse locaties, korte- en lange termijnoplossingen worden besproken. We hechten veel waarde aan de mening van de marktverkopers. Zij hebben een belangrijke stem in de uiteindelijke oplossing.