dagboek > overzicht
Dagboek jny 2024
 
30 jny om 20:57
 
Skitterend tgeven boek: Rijk, maar niet in geld- Vijftig jaar Friese uitgevers 1920-1970

Gister un prachtech boek ontfongen. Ik kom der later op teruch! Hieronder al de noadege info fan de tgever self:

Rijk, maar niet in geld vertelt het verhaal van twee opeenvolgende Friese uitgevers, Kamminga en Laverman, tegen de achtergrond van de intellectualisering van het Fries tussen 1920 en 1970. Deze periode is achteraf beschouwd de Gouden halve eeuw van de Friese cultuur: in die halve eeuw settelde het Fries, dat begin 1900 nog een volkstaal was, zich stevig als cultuurtaal, en dat ging gepaard met (en hing ook samen met) een opbloei van de Friestalige cultuur.

De taal is in die periode zowel genstitutionaliseerd als gentellectualiseerd en met name aan die intellectualisering hebben de uitgevers van nature een belangrijke bijdrage geleverd. In die halve eeuw verschenen zon 3500 Friese titels op een breed gebied, waaronder kinderboeken, prentenboekjes, literatuur, biografien, studies over ruimtevaart, sportboeken, handboeken op allerlei gebied, reisgidsen en kookboeken.

Het boek gaat dieper in op de manier waarop uitgevers functioneren in een bepaalde ontwikkelingsfase van een minderheidstaal. En niet alleen dat, maar ook hoe ze functioneerden te midden van andere instituties, zoals emancipatiebewegingen, (semi-)overheidsorganen en culturele en wetenschappelijke instellingen. Waar uitgevers in grotere taalgebieden vooral te maken hebben met de markt en in mindere mate met die institutionele achtergrond, is die verhouding in een kleinschalige omgeving geheel anders.

Tegelijk biedt dit boek ook een kijkje in de uitgeverskeuken. Dat gebeurt aan de hand van de opeenvolgende uitgevers Kamminga (ruwweg voor 1945) en Laverman (ruwweg n 1945). Daarbij staat Kamminga model voor de aanvankelijk vernieuwingsdrang en latere politisering van het interbellum en Laverman voor de consolidatie van de naoorlogse periode. Ook de andere Friese uitgevers komen overigens uitgebreid aan bod.

Louw Dijkstra (1958) studeerde theologie, maar koos na zijn afstuderen voor een loopbaan in het boekenvak. Na een aantal jaren als vertaler voor verschillende Nederlandse uitgevers te hebben gewerkt, richtte hij in 1994 samen met een compagnon een eigen Friese uitgeverij op. Op dit moment is hij uitgever van Wijdemeer.

Boekinformatie
Boekflyer
Verschijningsvorm:
Hardcover

Taal:Nederlands; Uitgeverij:Noordboek - Van Gorcum
Aantal pagina's:512 Druk:1; ISBN: 9789023258094; Uitgiftedatum: 05-06-2024; Gewicht: 1424 gram; Afmeting:
247x177x43 mm

 
29 jny om 20:04
 
Goudomrande dagen

Dit binne goudomrande dagen. Bovenstaande foto is illstratyf en hew der ferder niks an toe te foegen. Priv is priv, al soademieter ik ok wel us fan dat koard ou.


 
28 jny om 22:45
 
Nageniete fan'e Boss

Gisteravend fatastys konsert fan Bruce Springsteen metmaakt in Goffertpark Nijmegen. Hierbij un haanfol foto's dy't ik met myn mobyl maakt hew, ja ik weet ut soms bst irritant dy lui met hun telefoantsjes tidens un knsert. Srry.

Maandach mear in myn Omrop Frysln kollum over...Dat sin en hore jum maandach dan wel. 
27 jny om 11:58
 
Proast op ut leven!

Fandaach/Hjoed un dach/in dei met un GOUDEN rand!
 
26 jny om 17:31
 
Nieuwe papieren GrootSneek verschenen

SNEEK- Vanmorgen rond de klok van 12.00 uur werd de 12de jaargang nummer 129, van de papieren GrootSneek afgeleverd aan de Zwarteweg 4.
Ook ditmaal weer een krant met heel veel mooie verhalen, nieuwtjes, agenda en fraaie fotos.
De papieren GrootSneek verschijnt iedere 4de donderdag van de maand. Ons maandblad wordt dan voor het weekend bezorgd. Mocht u ons maandblad niet hebben ontvangen mail dan naar: hvanderklok@grootmedia.nl (Henjo van der Klok)
U kunt alvast ons maandblad bij n van onderstaande adressen afhalen:

Afhaalpunten
Tankstation Firezone Bolswarderweg 11 Sneek
Albert Heijn Sint Antoniusplein 35 Sneek
Gemeentehuis Sneek Marktstraat 8 Sneek
Museum / VVV Kleinzand 16 Sneek
Jumbo Normandiaplein 4 Sneek
Albert Heijn Middelzeelaan Middelzeelaan 4 Sneek
Poiesz Jancko Douwamastraat 29 Sneek
Poiesz Boschplein Boschplein 7 Sneek
Poiesz Keizersmantel Keizersmantel 437 Sneek
Primera Jorna Singel 10 Sneek
Cigo Sneek Oosterdijk 85 Sneek
Bibliotheek Sneek Wijde Noorderhorne 1 Sneek

Coop Heeg Koaldyk 11 Heeg
VVV Heeg WvF Harinxmastrjitte 36 Heeg

Spar Kraakman Op'e Romte 15 Woudsend
VVV Woudsend WvF Waechswal 5 Woudsend

Superrr Oppenhuizen Tsjerkebuorren 8 A Oppenhuizen

Poiesz Scharnegoutum Legedyk 30 Scharnegoutum

Poisz IJlst De Dassenboarch 32 IJlst

 
25 jny om 20:54
 
Oranje lacht, Oranje huilt

SNEEK- Nederland- Oostenrijk. Even voor de klok van zes uur vanavond, zat de stemming bij de tientallen voetbalfans die zich bij Caf de Kroon hadden verzameld er nog helemaal in. Met andere woorden er werd gelachen,
Maar het lachen verging de Nederlanders al snel, de Oostenrijkers bleken zeker in de eerste helft heer en meester. Meteen na rust poetste Oranje meteen de 0-1 achterstand weg, 12 minuten later stonden de Oostenrijkers echter alweer voor.

Depay scoorde in de 75ste minuut de gelijkmaker, maar nog geen vijf minuten later lag doelpunt nummer 3 achter Oranjedoelman Verbruggen. Daar bleef het bij.

Het Nederlands Elftal mag als een van de vier beste nummers drie nog wel proberen in de achtste finales tegen een sterke tegenstander. Wie dat is, is nu nog niet bekend, plaats en tijd ook nog niet.

Voorlopig is het uithuilen! 
24 jny om 08:51
 
Kollum Omrop Frysln

Matthijs begrypt ut

Ik mut niks hewwe, dat is wat absolter as ik mut mar un bitsje hewwe, fan lui dyt evech en altyd met un priemend finkerke richting D gemeente wize at der in hun optyk yts nyt deugt in hun leefomgeving.

An e kant staande negatievelingen. Digitale galbakspuiers en mar skelle en rache en floeke op D Gemeente! En dan gaat ut fan geef um. Hieltyd faker ferwnder ik mij over dy negatieve onbeskofte galbakspuiers richting D Gemeente. Ik fraach mij oprecht ou wrt al dy boasheid fut komt. Groate ontefredenheid met? Ja, wrmet eigelek? Ut eigen bestaan? Angst? Frustrasyblues int kwadraat? Onwetenheid? Of gewoan pre dommechheid.

Nyt allienech op sosiale media, is der agressy, ok fisyk komt ut regelmatech foar dat minsen hun gelde late. Nyt om e nocht staan der bij overheidgebouwen, ok in Sneek, befeilegers om un oogje in ut seil te houwen. Noadsakelek, mar te bespotlek foar woarden.

Heel anders is ut wanneart minsen kritys binne richting lokale f landeleke overheid en ferflgens self an e slach gaan om te probearen un probleem op te lossen.

Foarege week wurdde ik angenaam troffen deur un mailtsje fan Matthijs, un mear as goeie bekende fan mij. Hij skreef wat um opfallen was in e stad. Dy bovenstebste Matthijs had un kuierke deur Sneek maakt en sach dat in sun bitsje alle straten de trotwaars open lge. Der wurde op dit moment kilometers glasfeselkabels anleid.

Nou lge der in Sneek 25 strkelstienen in ut plaveisel, waarvan de meesten in de glasvezelkabelbaan, sach Matthijs. Strkelstienen, fan dy kleine stientsjes met un messingplaatsje. Drop in eenfoudege letters de namen fan Joadse oarlchslachtffers, geboartedatum, datum en plak fan deprtasy en datum en lokasy wrt de slachtffers fermoard binne. Kleine betekenisfolle gedenkstienstjes.

Vandaag zag ik dat de stroffelstien van Philip Rodriques bij de 2de Oosterkade 9, tussen de verwijderde stenen lag, mailt Matthijs dyt drna kontakt socht met de foarman fan de glasfesellgers. Ut bleek un Nederlaanspratende Oast-Europeaan dyt heel intresseard was en Matthijs beloofde de stien wear op ut goeie plak werom te lgen.

Daar zit wel een maar aan, want de stroffelstienen zijn oorspronkelijk gemetseld geplaatst. Dat metselen doen de kabelaars niet, gaat Matthis ferder in e mail.

Hij het drom even un netsjes briefke skreven an Atty fan de oudeling erfgoed in Sdwest-Frysln om ut proses in e gaten te houwen.

Matthijs begrypt ut: D gemeente bestaat nyt, de gemeenskap wel en dr maakt hij, Matthijs, posityf onderdeel fan t. Hulde foar Matthijs!

https://www.omropfryslan.nl/fy/nijs/16618214/de-toan-fan-henk-van-der-veer-matthijs-begrypt-ut

 
23 jny om 22:01
 
Skersaan

Kiek, de Weduwe fan Sneek is met har 160 jaar oud te noemen, mar hieltyd faker betrap ik mij der self op dat de tiid as skersaan te saanbak fan Huisman syn speultn deur de fingers glipt. Ut kan ok su weze dat ik un druk bestaan hew, un soad dingen met maak f met andere woarden dat ik ut lieve leven leef.

Gister dus bij ut feest fan e Weduwe Joustra weest. Ik hew met folle teugen genoaten fan optredens fan myn maten de Snikkende Snitsers en Emiel Stoffers. De teksten fan Emiel fane Hnekop binne izersterk. Ut fers over un alkoholist is hilarys.

Ferder gistermiddach bij maat RB ope jarech weest, suk sei amper te befatten dat ok hij al de seuven krskes ope ruch het!

Fanmiddach in Berkel en Rodenreis weest, inderdaad un flinke autorit, mar ut feest fan G. & J. was mear as de moeite weard. G. wurdde 75 jaar! Is overigens nch folop in bedrif. Nyt stilsitte mar leven. Ut was un moai weekend, met eindelek somerwear.
 
22 jny om 17:01
 
De Weduwe is 160 jaar

Later wel mear!

 
21 jny om 17:23
 
Kaatsen & Flesseskepen

Fandaach twee moaie interviews deen met jonge en ouwere minsen. Fanmrren was ik al betiid in Makkum op Keatsln De Seize. Dr mocht ik de twee nichtjes Larissa en Anouk Smink en Gerde Lycklama Nijeholt interview. De kaatsende dames fan 19 en 22 jaar wonnen de Bondspartij foar frouwen, en drmet was dit trio de earsten dyt dat flikten foar KV Makkum. Un histoarise overwinning dus.

Ut wurdde un hartstikkene aardech interview deur un kaats nitwit, dyt wel feul belangstelling foar sprt het. Na ut interview wden de jonge frouwen wel even met mij kaatse. Niks is onmogelek, alles mut de earste kear weze!

Na ut interview in Makkum futdaleks deurriden naar Fred Kooi in Sneek. Fred het un hele nike Mancave met Flesseskepen. Ik wist nyt wat ik sach, sumar op un slaapkamer ergen in oans stad trekt Fred um regelmatech even teruch om fan de flesseskepen en de skeepsmodellen te genieten. Hearlek fynt Fred dat. Moai dat hij mij in syn heilechdom toeliet en myn fragen beantwoarde w foar un Friesland Post interview!

En fanavend wear foar de buis: Nederlaan teugen Frankryk! 
20 jny om 20:23
 
Fergadere en interviewe

Fanmrren un redaksyfergadering met de GrootMedia kollegas. Altyd mar wear met as dol un goed produkt te leveren, suwel analooch as digitaal.

Uteraard binne der altyd ferbeterpunten, we gaan der met ane slach. Dat de besoekersantallen fan GrootSneek nch altyd ine lift sitte is moai, mar nyt allienech salechmakend.

Fanmiddach moai interview met Johannes Oppewal had, foar de rbryk Fertellers yn Frysln ine Friesland Post.

Tussen de bedriven deur Omrop Frysln-kollum skreven foar maandach anstaande.


 
19 jny om 14:51
 
Prins Hendrikkade vanaf vandaag weer open voor autoverkeer

SNEEK-Het doorrijverbod op de Prins Hendrikkade wordt voor een periode van vier maanden uit de proef gehaald. De aanpassing is vanaf woensdag 19 juni van kracht. Dat is vanmorgen tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Eerder op de morgen waren medewerkers van de gemeente al bezig om de verkeersborden af te plakken


Een binnenstad waar een aantrekkelijke leefomgeving centraal staat. Daar werkt de gemeente Sdwest-Frysln aan. De gesprekken met ondernemers, inwoners en de Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) hebben het college van Sdwest-Frysln genoeg aanleiding gegeven om de proef aan te passen.


Bezoekersaantal blijft op peil, onbegrip Prins Hendrikkade

De gemeente geeft aan deze aanpassing te doen op basis van de beschikbare data n de beleving van inwoners en ondernemers. En van de belangrijke vragen over de proef is wat deze proef doet met het aantal bezoekers in de binnenstad. De VOS concludeert in een brief aan de gemeente dat de ontwikkeling van het aantal bezoekers in de binnenstad de afgelopen maanden overeenkomt met het landelijk gemiddelde voor kleine steden.

Ook de verkeersstromen in de omliggende wijken Sperkhem en Noorderhoek zijn in beeld gebracht. Deze metingen laten vooralsnog acceptabele effecten zien.

Dat is mooi. En ik ben ook blij met de positieve reacties vanuit inwoners. Tegelijkertijd hoor ik veel onbegrip over het doorrijverbod op de Prins Hendrikkade, vertelt wethouder Michel Rietman. Zoals eerder in het proces ook al aangegeven, weegt de beleving van inwoners en ondernemers voor ons zwaar mee in de ontwikkeling van deze proef. We willen niet alleen op basis van data sturen. Daarom menen wij dat het goed is om de Prins Hendrikkade voor een periode van vier maanden uit de proef te halen.

De gemeente wil ervaren wat het effect hiervan is op de verkeersstromen in de verschillende wijken en bezoekersstromen in en rond de binnenstad. Het besluit wordt direct ingevoerd.

Gemeente en ondernemers werken aan een aantrekkelijke binnenstad

De proef autoluwe binnenstad, die op 2 januari van start ging, moet bijdragen aan een aantrekkelijke, veilige en leefbare binnenstad. Een binnenstad waar het fijn wonen, werken, verblijven en winkelen is. De proef moet uitwijzen of minder doorgaand verkeer daaraan bijdraagt.

Cameras

Vanmorgen werd tijdens de persconferentie ook duidelijk dat er vanaf het begin dat de autoluwe proef is ingegaan geen bekeuringen zijn uitgeschreven op de Prins Hendrikkade. De cameras hebben namelijk nooit aan gestaan

 
18 jny om 21:17
 
Potys Amsterdam

In Amsterdam leit de posy op straat en ik genyt der alle kearen wear fan! Ok fandaach was dat su.

Ondertussen god hersteld na de onfergeteleke Slachtemarathon 2024.
 
17 jny om 08:36
 
Kollum Omrop Frysln

Stadsjonges en plattelaanskyndes


Stadjonges

de jonges te Legean
konst der sumar t
-dy fan Toppenhzen en
Nijlaan trouwens ok-

grouwe melkershannen
roaie grone seepkoppen
bakjes broad met kees
en bakte eiers

en dan dt Frys

mar dat learden we
se binnen un week ou

fatsonlek prate
Sneekers dus
met dry ees

Ut fers dat ik sukrekt foarlas komt t myn bundel Kajapoetoaly en ferskeen ine herst fan ut jaar 2000.

De reden dat ik ut fers foarlas wurdde foarege week wear aktueel foar mij. Ik was op interview, in Sneek en dr kwam ik an tafel te sitten bij un timmerman t Oasterend, ut drp dat hij helemaal terecht gewoan Easterein noemde. Even sach ik wear ut ferskil tussen un skrivende stadsjonge en un timmerman fan ut plattelaan. Hij opende syn broadbakje en ferdmd der saten wel tien stukjes brn broad in met inderdaad kees en eiers. In dy sin isder in al dy jaren blykber niks feranderd

Eigenlek gaat ut over de opposisy tussen stad en plattelaan. Is dy kloof der nch altyd? At ik ut over ut broad f ut bletrompke hew seker.

Mar is der ferskil tussen Snekers, lui t e stad en inwoaners fan pak um beet Top & Twel? Foarege week was in dat drp ut earste drpsfeest in un groate feesttent. Na de dramatise braan in Club 1841 het de Sneker jeugd gyn goeie tgaansmogelekheid mear ine Waterpoartstad. Wr mutte se nou heen?

Naar de drpsfeesten! In Top & Twel foerden se un streng toegangsbeleid bij de feesttent en wurdde de begin- en eindtiden fan de mzyk anpast. Sden se nou ane btenkant sin kanne wiet Snekers binne en wie nyt?

In Drylst was der datselde weekend un foetbalfeestje in un groate tent bij de felden fan IJVC. Na ouloop fan ut feest was der wat slaanderij weest.

Eksplisyt wurdde der deur ut Hoofdblad fan Fryslaan ( se lope der in Liwwarden wel faker met ut burst foart) skreven IJVC denkt dat de jeugd uit Sneek kwam.

Ik fyn sun bewearing gefaarlek, want flgens mij falt dy kloof tussen stad en plattelaan wel met, hoefeul ferskillen der ok binne. Mar nyt overdrive. Hoe mear wij don f dy kloof bestaat, hoe mear dy werklekheid wurdt.

Met andere woarden, dy kloof is lang nyt su groat as der suggereard wurdt, tensij je ut der hieltyd over hewwe.

En ik hew gyn ferlet fan fijaansdenken tussen Sneek en de omlgende drpen.

https://www.omropfryslan.nl/fy/nijs/16601892/de-toan-fan-henk-van-der-veer-stadsjonges-en-plattelaanskyndes

 
16 jny om 14:03
 
At de Slachte un Slachter wurdt

Ongetreend un Slachtemarathon kuiere, kan dat? Dat was foarou myn dolstelling dyt ik hale w. Al 3 kear earder liep ik de tcht langs de 22 drpen, stuk foar stuk met un heel soad plezier, wrfant dy in de n na laatste met twee fingers ine neus. Ik kan blykber god teuge warmte.

Dy fan gister hew ik dus ok tlopen, ik deed der twee uur langer over as de marathon fan 2016 en dat geeft al an dat ut un mnstertch wurdde. Ik overdrif graach, inderdaad genoech selfrefleksy, mar at ik nou skrif un mnstertcht dan is dat in myn beleving ok un echte helletcht. Allienech nyt deur de hitte, wrt ik de hel met assosiear, mar de kou, de strmachtege wyn en de plnsbuien dyt myn frle bealechje teisterde tidens de 42 kilometer en 195 meter.

Fanou ut moment ine bus fan Raerd naar Oasterbierum ferdwaalde ik al, met al myn reisgenoaten. Flitsten de buslichten an om dat ut aardedster wurdde. Gingen de regenponsjos, in alle kleuren fane regenbooch, al an om dr de hele dach sitten te bliven.

Tegare met J. en P. myn dappere metlopers nch us ongetreend an myn fierde Slachtemarthon te beginnen. As un komeet t e startblkken, met un tempo fan 7 kilometer in un uur. Feulste gek teraard. Mar ik had mar n dol foar ogen. Su gau mogelek wear naar Reard toe. Wat un idioate fokus. Folkomen streng toesproken deur myn twee frouleke loopmaatjes. Kappe met dy onsin. Gehoarsame.

En dan komme de earste slachters, dy fane bludder en blauwe jeiter. Jeuminikkus, de drek sgde myn foeten en enkels onder myn bealech fut. Nyt n kear, mar twee kear sun rtend deur onbegaanbere paden. Dan komt de Slachtebrge, drt toen wij der overheen moesten nyt allienech un opstopping, ja hast un infarkt was, wynflagen stonden om benaud fan te wurden. J. waaide onder fane brugge letter ine handen fan sun stoere Klaaiklt t Wommels. Grappech? Jaseker, foar dyt ut moment sagen!

En mar wear deur, kilometers na kilometers, fol kultuer in un onheilspellend laanskap met drboven weargoaden dyt tekear gingen. Alle kearen wear sal ik mij Achlum herinnere, wat un ontfangst dr, wat un mienskip in dat drp. Dat skeurt je der deur. Beslist.

Halverwege droge kleding krije fan J & M. Un opleving. Dreunend klinkt nou tussen de oaren deurgaan-deurgaan-deurgaan-deurgaan. Fan witte oase naar un flgend rustpunt om dy op te rechten.

Na sun 30 kilometer kom ik de flgende Slachters teugen, dyt met nare rtstemkes mij beginne te terroariseren. Wat wstou nou tch Sneker groatbekje? Dou haalst ut nyt, kanst ut wel fergete. Bist un stadsjonkje, un suertsje. Kappe mar. Fia de achterdeur mar moai naar hs. De hottub onderwech drt halfdronken knapen dij de gek ansteke met un bierke. De Roomse frynden fan Roadhs dyt dy un whisky anbide. Ik gaan hast deur de knibbels, mar ik wearstaan de ferleidings. Foar de tweede kear fermanend toesproken deur myn maatjes.

Dan wurde de laatste kilometerbrdsjes passeard en weest dat de finish in sicht komt. Ut drp wrt ik un haat-liefde-ferhouding met krij: Raerd de hel en hemel op aarde.

Ik laat mij ine bus hijse as un oud mantsje, nadat ik krt derfoar and dy dekselse speaker Paul Clement, over chter survivor sproken, nch hoare laten hew dat ik noait en dan ok noait wear de Slachte lope sal.

Nou dik 12 uur later tik ik myn persoanlek ferslach en twifel f ik dy belofte houwe sal. Over 4 jaar is der wear un Slachtemarathon. At der dan gyn slachters metdon dan weet ik ut sukrekt nch al nyt grnsen ferlge het tch wel wat. En dat hew ik gister deen, met dy twee geweldege loopmaatjes an myn sijde.

En foar de rganisasy en al dy honderden frijwillegers un dikke dm omhooch. Jum binne n groate reklame foar Fryslaan!

tHENKs!! 
14 jny om 20:20
 
Fokus op'e Slachtemarathon

Un drukke mar moaie werkweek had met fijne interviews en gaan su mar deur. Fanmrren nch un kollum skreven, earder disse week al un fers. Suks overkomt mij altyd at ut even druk weest het!

Fanavend nch even bij Raerd weest om te sin hoe't ut sit at we dr mrrenfroech ankomme om te starten. Alles in't kpke en nou fokus op de Slachte!

Uteraard wel de openingswedstryd fan ut EK sin! 
13 jny om 21:28
 
Ferstppertsje speule foar de Slachte

Oait deed ik ut. Nch nyt eens su lang leden. Weet wel seker dat ik ut op dit moment wear don, wie nyt wech is wordt gesien, ik kommmmm! Jaja!

Hew ut over saterdach 15 jny, de Slachtemarathon 2024. En ik hew eigenlek gyn kilometer treend. Harddrave dat deed ik de oulopen weken wel, met un prima pr ope 4 Mijl fan Sneek. Mar kuierend kilometers make, ut is der bij bleven. Omdat ik an ut festpperstje speulen was.

Nou is ut saterdach sufer! Hoet ut komme sal? Gyn flau benul. Ondertussen hou ik de wearsfoartsichten wel god in e gaten. Bin bang dat ut saterdach gewoan prachtech moai kuierwear wurde sal. Der helpt gyn ferstppertsje speulen an.

 
12 jny om 16:47
 
Slope & bouwe

Ut is fan alle tiden: slope en bouwe in'e stad. Fanmiddach foar GrootSneek un artikeltsje skreven over un stukje Sneek dat de laatste jaren ferandere in un rtte kies. Der komt nou ferandering in. Blij met!

Start ontwikkeling IJlsterplein, voormalig bedrijfspand Bo-Rent wordt gesloopt


SNEEK- Het gebied nabij de Watertoren in Sneek moet een aantrekkelijk visitekaartje worden voor de stad. Het IJlsterplein vormt daarbij de entree van de historische binnenstad en is een mooie en centrale plek om te wonen. Het gebied heeft nu niet de uitstraling die het zou moeten hebben en daar komt verandering in. Er worden 40 appartementen en 10 rijwoningen gebouwd, die qua uitstraling aansluiten bij de historische binnenstad van Sneek. Het voormalig bedrijfspand van Bo-Rent zal hiervoor plaats moeten maken.

Doorn in het oog

Met een dit was mij al jaren een doorn in het oog, sloeg buurman Henk Greidanus de spijker op zn kop. Greidanus die in de naastgelegen monumentale Water zn reclame- en ontwerpbureau Greyd heeft, is dan ook maar wat blij dat het gebied nu ook daadwerkelijk aangepakt wordt.

Wethouder Michel Rietman mocht onder leiding van Rodney van Duinen van TN Slopen & Saneren, de eerste balkons slopen: Samen Sneek mooier maken, aldus de wethouder. Rietman riep verder andere pandeigenaren in Sneek verpauperde panden aan te pakken. Er gebeurt gelukkig al wat maar het kan een tandje meer, weet de wethouder. 
11 jny om 18:34
 
Moai leven

[ foto Tom Coehoorn ]

Ja, dat is nyt de earste en hooplek ok nyt de laatste kear dat ik suks skrif. Mar ik hew gewoan un moai leven en ik bin der om un oud-griffemeard woard te brken ok dankber foar.

Fanmrren moai interview met un jonge frou had. Sprankelend, mar op dit moment ok heel kwetsber. Ut interview ging behoarlek de dypte in. Met wie? Dat komt later. Ut wurdt de nieuwe coverstory foar GrootSneek.

Fanmiddach met fotograaf Tom Coehoorn naar Ferwert weest. Dr mocht ik tweefoudech Olympise Speulen deelnimmer Herman Rouw interviewe foar de Friesland. Herman het roeier weest. Wat un bysndere kearel! Uteraard hew ik de broansen medalje t 1964 even ine hannen had.

En ut binne altyd de minsen dyt mij inspireare en entsiast make. Skrive en fastlge fan moaie ferhalen. Suk sei un moai leven. En de son skynde fandaach wear regelmatech! 
10 jny om 08:53
 
Kollum Omrop Frysln

Beperkings

Ik mach graach over lui met wat ik dan altyd noem un flekje. Foar mij hoeft nyt alles perfekt, ik fyn dat jst saai en gries. Wat nou minsen met un beperking. Toen ik 10 jaar leden ope Praktykskoal werkte kwam ik alle dagen ths met de moaiste ferhalen dyt ik met myn kyndes beleefde.

Klassieker foar mij is nch altyd ut ferhaal fan een fan dy kyndes dyt tidens skoalkamp ut adfys fan syn mem letterlek opflgde. Hij had moeke-mem beloofd om elke dach un skoane onderbroek an te don. Na dry dagen kamp plde ut allemaal wat over de rane fan syn treningsbroekje. Had hij de onderbroeken over mekaar antrokken. Om dy te bemiegen, su moai!

Trouwens ut hele begrip beperking, dat kreech foarege week wear un andere lading as dat ik nrmaal sproken wend was. Prinses Alexia, de tweede dchter fan Koaning Willem Alexander en Koaningin Mxima, srgde der foar. Alexia het groate moeite om un nrmaal leven te leiden. Filmende omstanders maken het vooral ingewikkeld. En se gaat ferder Ik voel me daar heel beperkt door, seit de Prinses. Meiske meiske tch.

Gelukkech het ut Koaninkleke kyn un wize moeke dyt siet dat openbare filmkes en fotos foar un heel soad jongeren beperkend binne. Der is minder rmte om dyself te wezen en fouten te maken seit de Koaningin Moeke. Dat bepraat se met har dchters ane keukentafel. De konklsy fane majesteit deel ik helemaal:

"Terwijl fouten maken bij het leven hoort, om ervan te kunnen leren. Daar moeten we met z'n allen over nadenken."


Tt beslt nch un anekdoate over beperkings, over un skilder met un beperking. De bste man was hartstikkene kleureblyn.


Syn buren hadden um fraagd om de keuken wit te sausen. Gyn probleem foar de hsskilder. Hij deed syn werk netsjes, un chte fakman.


Toen ut putsje klaar was kwamen de buren om ut sauswerk te bewnderen. Dy waren sprakeloas, de moan fiel nch wel open fan ferbasing. Mar se wisten nyt wat se sagen.

Na un lichte aarseling seiden se mar buurman wij wden de keuken wit hewwe De reaksy fane skilder was kleurryk en op syn Snekers Gouden: Eh nou je, un bitsje blau, wat geeft dat nou!

Dy tekst staat ondertussen op un wit tegeltsje, in moai blau teraard. In ut Snekers en dat is un lichte beperking flgens sommegen. Joppech tch?!

https://www.omropfryslan.nl/fy/nijs/16581468/de-toan-fan-henk-van-der-veer-beperkings
 
9 jny om 21:49
 
Amsterdam op & del

Fandaach even naar Amsterdam op & del weest. Lekker priv.

 
8 jny om 17:42
 
Kultureel Festival t Sneek gesellech mar feulste koude foar de tiid fant jaar

Fanmiddach ut sentrum fan Sneek in weest. Op 10 ferskillende podiums ine binnenstad waren sun 40 optredens te sin en te hoaren. Nyt alle 40 optredens besocht, un antal. Was niks mis met, mar ik fond ut eigenlek feulste koud foar de tiid fant jaar. Nou nyt bepaald terraswear. Der was ok ddelek minder pblyk as foargaande jaargangen.

In ut Atrium was ut wel un lekkere angename temperatuur. Werkstukken fan kursisten bekeken, laat sin dat der heel wat kreatievelingen aktyf binne in oans stad/gemeente. 
7 jny om 19:07
 
Drukke dach

Fandaach drukke mar ok seker un moaie dach had. Inderdaad un soad skriverij en interviewe.

Fanmrren om 09.00 uur in'e Wijde Noorderhorne, dr't wethouwer Henk R. de Boer beplanting onder bomen plantte. Moai om te sin hoe't de kyndes fan froeger nou un gemeente bestre. Wat liekt disse jonge trouwens op syn fader! Myn feulste froech overleden oud-kollega Joop de Boer.

Fanmiddach Omrop Frysln kollum skreven. Sitten gaan en skrive, su simpel is't.

Un anstaand sktsjeskipper interviewd dy't in Sweden sat foar syn werk, teraard as skipper.

No ja, su'n dach.

 
6 jny om 20:38
 
Europa

Fandaach Europese ferkizings en ik hew foldeen an myn plicht. Sal altyd stemme, is un groat god daty je dat don kanne in un frij laan en su folt Nederlaan nch altyd foar mij. Al hew ik met dizze ferkizings minder as dy fan Gemeenteraad, Provinsiale Staten en Tweede Kamer.

Bin benieuwd naar de tslach. Dat ik niks hewwe mut fan ekstreem rechts, is wel bekend.

Earetitel

Foar mij is disse datum sinds 3 jaar eentsje dy't ik koester! Ommers toen wurdde ik pake en J. beppe fan un prachtege kleinsoan. De moaiste titel dy't der mar is. Elke 14 dagen naar Amsterdam om op inmiddels twee kleinkyndes te passen. Kostber!

En ut is fandaach D-Day! Ok noait fergete!

 
5 jny om 14:19
 
As Royalty ferslachgever

Was fanmrren foar GrootSneek in Heech, ut Palingdrp bij tstek, drt de Koaning kwam foar un bliksembesoek.

Warm onthaal voor genteresseerde Koning Willem Alexander in Heeg

HEEG- Koning Willem Alexander heeft vanmorgen een bezoek aan Heeg gebracht om gesprekken aan te gaan met initiatiefnemers en partners Warm Heeg. Even na de klok van 11 uur werd de Koning ontvangen door Lucie Gelderblom van Warm Heeg.

Kinderen van de basisschool uit Heeg, die kort ervoor nog aan het surfen waren, vormden een erehaag voor de Koning. De kinderen vonden het maar wat een eer om de Koning op hun manier ( box !) welkom te mogen heten. Een van de kinderen riep luid en duidelijk dat hij zn hand na de box met de Koning nooit weer zou wassen. Een andere was ook eerlijk: Ik hie leaver trochsurfen bleaun Willem Alexander gaf aan dat Heeg bekend terrein voor hem is, in zijn jonge jaren was hij regelmatig als zeiler op het Heegermeer te vinden met zn vrienden.

Warm Heeg

Het project Warm Heeg is voortgekomen uit een dorpsvisie die in 2012 door inwoners uit het dorp zelf is geschreven en waarin de wensen voor een duurzame toekomst van Heeg zijn vastgelegd. In 2018 nam de lokale energiecoperatie het initiatief om een collectieve en duurzame warmtevoorziening voor het dorp Heeg te realiseren. De voorziening moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen, met als warmtebron het oppervlaktewater van het Heegermeer.

Dat de tafelgesprekken in It Sylhs plaatsvonden was geen toevalligheid, immers het clubhuis van de plaatselijke watersportvereniging wordt al door middel van aquathermie verwarmd.

Tafelgesprekken

Tijdens het eerste stond de vraag Wat er allemaal komt kijken bij een groot en complex burgerinitiatief als Warm Heeg. Aan tafel de 6 teamleden van Warm Heeg.

Het tweede gesprek, met aan tafel onder andere wethouder Henk R. de Boer van SWF, de projectleider aquathermie en collectieve warmte provincie Frysln, adviseur woningcorporatie Elkien en projectleider Eigen Warmte Balk, draaide het om de vraag leren van elkaar. De Koning was zeer betrokken tijdens de gesprekken en luisterde duidelijk genteresseerd over de vorderingen van het project.

Campagnekantoor van Warm Heeg

Na de gesprekken bezocht de Koning nog kort het campagnekantoor van Warm Heeg dat gevestigd is in het centrum van het dorp. Hier sprak hij met een aantal inwoners over hun motivatie om wel of niet mee te doen aan het project. Op dit moment heeft 50 procent van de inwoners aangegeven mee te willen doen. Het bezoek aan Heeg past in het kader van eerdere bezoeken die de Koning heeft gebracht in het kader van de energietransitie.

Even na twaalf uur vertrok de Koning weer, uitgezwaaid door een klein groepje Heegemers in de Harinxmastrjitte. 
4 jny om 21:02
 
Amsterdam

Kommentaar liekt mij overboadech! 
3 jny om 08:52
 
Kollum Omrop Frysln

Skrapers

Eigenlek fyn ik ut mar un jeukerech woard, ut klink simpelwech nyt lekker: skrapers. Un antal jaren leden skreef ik us un stukje over Jolanda, dyt bij oans Blauwe Buren fane Groatgrutter letterlek op e harses ine kontener sat. De jonge frou in learen jekje klaude der trosanjerkes ferpakt in selefaan t e oufalbak fane Appie H.

Ik fond ut un gyn gesellech gesicht. Later raakte ik an e praat met Jolanda, har naam, en froech wat har bewooch om ut te don. Ut ferhaal was emoasjoneel en tryst tegelyk. Jolanda brocht de trsanjerkes op ut graf fan har ouwelui. Se had gyn geld om bloemen te kopen. Der sat un heel ferhaal achter.

De laatste maanden sin ik hieltyd un meiske op har fyts bij de gemeentelek roestfrij stalen prullebakken, oait ontwurpen deur Noflek, bij oans in de stad langs strnen. Se gaat nyt tt ope kp in e oufalbakken, mar graait der wel in om. Op soek naar blikjes en flessen. Uteraard om dy later in te leveren en ut stasygeld te inkassearen.

Ut meiske maakt un licht autistise indruk op mij. Overal sin ik har in e stad. Tt nou toe bink nch nyt un gesprekje met har angaan. Nyt iedereen sit der op te wachten om deur mij ansproken te wurden.

In Amsterdam , drt ik n kear ine 14 dagen bin, sin ik nch feul mear blikje- en fleskegraaiers omstrnen. Dy make der un feul groatere rtsoai fan as ut Sneker meiske.

Ik weet eigenlek nyt su god wat ik der fan fine mut, foar sufer je altyd en evech overal wat fan fine mutte. Gaat ut de skrapers nou allienech om ut stasygeld? Of wurdt ut langsaamerhaan un lichtere f swaardere neurotise drang?

Lui dyt achteloas blikjes en plestyk fleskes futgoaie, sal ut boeie dy paar senten stasygeld. Dy hoeve nyt te skrapen.

In ut ferlengde hierfan mis ik de Sneker man, dytst overal in e stad teugen kwamst bij de parkearautomaten. Hij deed routineus elke dach syn ronde en folde in ut bakje, klepperde met klepke en sach f der ok un grypstver in e parkearautomaat achterbleven was.

Mar omdat ut parkearen hast overal digitaal gaat, is de man syn inkomsten kwyt. Ut loant nyt mear en dan houdt alles op.
Foarlopech mut ik ut don met ut meiske. Ik denk derover na om har un paar lateks wanten met ut logo fane Waterpoart an te bieden, wel su skoan.

https://www.omropfryslan.nl/fy/nijs/16564680/de-toan-fan-henk-van-der-veer-skrapers 
2 jny om 19:29
 
De 4 Mijl fan Sneek: Was tp!

Fanmiddach de 4 Mijl fan Sneek onder ideale wearsomstandechheden lopen, met as reusltaat un nieuw pr! Foarech jaar had ik ut swaar mar fandaach, met loopfryndin Ireen an myn sijde, ging ut hearlek. Met un tiid fan 43.21 bin ik dik tefreden, de sleet sit der nch altyd nyt op.

Ok groat respekt foar de rganisatoaren, myn kollegas fan GrootMedia! Se flikke ut um tch mar wear. Na ouloop lekker in de Marktstraat nasitten. Lekker sun positieve sfear in Sneek.

Nou mach ik mij foarbereide op de Slachtemaraton. Dat wurdt even andere koek, mar op karakter mut ik un heel end komme. 
1 jny om 12:05
 
Joodse begraafplaats Sneek opgeknapt

SNEEK-Een groep vrijwilligers heeft donderdag 30 mei de Joodse begraafplaats in Sneek opgeknapt. Dat was hard nodig. De meeste teksten op de matsevot (grafstenen) waren door de tand des tijds niet meer te lezen. De stenen zijn schoongemaakt en de letters weer opgeschuurd. De stenen die van oorsprong zwartgeletterd waren, zijn met stempel, penseel en inkt weer gezwart. Overhangend groen is verwijderd en ook het toegangshek tot de begraafplaats is afgesopt. Het resultaat mag er zijn.

Het initiatief voor deze opknapbeurt kwam van de Stichting Monument Synagoge Sneek. Toen deze stichting medio 2023 een nieuw monument realiseerde bij de voormalige synagoge aan Wijde Burgstraat sprak het bestuur de ambitie uit om het monument een levend monument te laten zijn. In dat kader is er in mei dit jaar een schilderij van Rita Vjodorowa waarop de synagoge is afgebeeld permanent in bruikleen gegeven aan de bibliotheek. Er wordt in samenwerking met scholen lesmateriaal ontwikkeld en nu is dus ook de Joodse begraafplaats opgeknapt.

Het werk is verricht door een tiental vrijwilligers van de Stichting Boete en Verzoening. Zij werden beloond voor hun werk met een boomcertificaat van het Joods Nationaal Fonds. Dat betekent dat op naam van de vrijwilliger een boom wordt geplant in de Negev woestijn.

De toch al mooie, verstilde, door bomen omringde begraafplaats, waar het zonlicht regelmatig zorgt voor prachtige lichtspelingen, kan de komende jaren weer verzinken in rust. Want eeuwige grafrust is een wezenlijk onderdeel van het Joodse geloof.