dagboek > overzicht
Dagboek desember 2017
 
31 desember om 16:27
 
Knallend ut ouwe jaar út!


Foto's fanmiddach nommen bij de Jutryp
 
30 desember om 17:35
 
At kleine meiskes groat wurde!

Foar alles is in oere - Voor alles is een tijd

Wat als Katrein er niet meer is? Daar hoef ik niet over na te denken, dat gebeurt niet! Katrein zit in mijn hart, in iedere vezel van mij als ondernemer en in mij...Piety! Met de jaren werd de dunne lijn van Piety en Katrein kleiner en kleiner, er zijn mensen die kennen me alleen als Katrein. Ik ben Katrein! Trots en vol verbazing terugkijkend op bijna 9 prachtige jaren! Meer dan een geluksgevoel, dankbaar voor dit prachtige begin van mijn ondernemerschap, waarin het nu tijd is voor de volgende stap! Het vormen van mijn topteam de afgelopen jaren heeft me de durf en moed gegeven om de Scharnestraat achter me te laten. Tijd voor ontwikkeling en prachtige nieuwe plannen met mijn mooie stoere dappere gekke team!

Met een lach en een traan laat ik de Scharnestraat los. Wat een tropenjaren heb ik beleefd in de mooiste straat van Sneek. Vriendschappen zijn er ontstaan, samenwerkingen waarvan iedere ondernemer droomt, het oprecht gunnen van mekaars handel...het was en is er allemaal.

1 februari draaien we de sleutel van de Scharnestraat 11 nog 1 keer om, op slot, op naar nieuwe plannen, nieuwe tijden!

Het gehele assortiment en veel meer vind je terug in Sterk & sVeer 2.0
Uiteraard verrassen we je daar weer volop met nieuw assortiment, staan we met de zelfde instelling met hetzelfde team voor je klaar!

Gaat er dan niks veranderen? Jazeker wel, alleen dat verklappen we natuurlijk nog niet! We houden je volop op de hoogte!

Lieve Katrein fans, dankjewel voor 9 mooie jaren, voor de kunstlessen, voor de kinderfeestjes, voor het vertrouwen en vooral voor jullie! Het is een groot feest om ondernemer te zijn met jullie als fans! Graag tot snel op het Grootzand 48!

Dikke tút Piety en team Katrein 
29 desember om 19:49
 
Hier magge wij ut met doën in SWF...

Siën ferder myn bijdragen op site GrootSneek
 
28 desember om 17:25
 
Sneek Op'e Strún nummer 4: GEWELDECH!!Met dank an Gerben Scholten: chroniquer fan'e stad!
 
27 desember om 18:13
 
Lekkere leesdach!

En nou aansens Op'e strún!
 
26 desember om 16:55
 
Nyt te loven...op de Woanboulvard weest!

Mňrren doën ik wear gewoan. Nou ja, gewoan...At ik ergens un hekel an hew dan is ut wel gewoan!
 
25 desember om 21:11
 
25 desember 2017 
24 desember om 19:54
 
Fijne kerstavend allemaal! 
23 desember om 16:30
 
Inschrijving Mar.Athon: Een hele beleving!

Sneek – Vandaag op de kortste zaterdag van het jaar is de online inschrijving van start gegaan voor het hardloop- en wandelevenement de Mar.athon 2018. Dat gebeurde in Hotel de Stadsherberg van Sneek, waar een grote groep vrijwilligers bijeen kwam om het startmoment mee te maken. Voordat Sytse Wetting, de site online liet gaan, hield Syb van der Ploeg een peptalk voor alle vrijwilligers en deelde hij mee dat dit jaar het evenement op een dag zal plaats vinden, en wel op de langste zaterdag van het jaar: 23 juni 2018.

Een beleving en event waarbij de focus ligt op het samenkomen van sporters, publiek en muziek. De schitterende routes over 10, 21 of 42 km wandelen of 7,5, 21 of 42 km hardlopen rond het Sneekermeer, waar deze Mar-athon zijn naam aan ontleent dus op een dag, daar waar vorig jaar nog voor twee dagen gekozen werd. Slogan is dit jaar: Mar.Athon een hele beleving.

Na de toespraak ging het gezelschap in optocht naar de Waterpoort waar Henk van der Veer een Mar-athonfers in ut Snekers foarlas. Kersverse schipper van de Sneker Pan, Jappy Visser, begeleidde Syb van der Ploeg daarna naar het Sneker skűtsje waar de Mar.athonvlag in top werd gehezen.

Foto: Tom Coehoorn

Even na 12.00 uur stroomden de eerste aanmeldingen van het hardloop- en wandelevenement al binnen. Ziewww.mar-athon.com

Foto’s: Paul Clement

 
23 desember om 14:33
 
In Húzum wete se wat Mienskip is, nou 058 nňch...

Gister fantastise avend in ut Witte Kerkje fan Húzum had. Ik mocht der tegare met de foartrefleke Sân man & Sikke optrede op un spesiale kerstavend. Sân man & Sikke singe en ik fersen en ferhalen foarleze en fertelle.

Un prachtige ambiaans, met un públyk dat ademloas lústerde. Moaier kanst ut nyt krije.

Organist Gabe van der Zwaag in syn element

Warme sjokolademelk, glühwein, kňrtom un hele warme omgeving. Minsen dy't ut metmekaar ňrganiseare en beleve.

Hier proefden je dat de sfear goëd was, om ut deur de bobo's fan KH2018 te pas en f'ral te onpas brúkte woard MIENSKIP nou us terecht an te halen. De kerk sat stampfol, tňt op de kraak an toe.
 
22 desember om 11:33
 
Fanavend fertelle in dňrp onder de rook fan...

Kerstconcert met kerstverhaal in Dorpskerk Huizum

LEEUWARDEN De vocale mannengroep Sânman & Sikke geeft vrijdag 22 december om 20.00 uur een concert in Dorpskerk Huizum. Henk van der Veer vertelt tijdens het concert een kerstverhaal.

Sânman & Sikke nadert zijn 25-jarig jubileum in 2019. In al die jaren heeft de groep een goede reputatie neergezet. Hun repertoire is breed en ze brengen de muziek op informele en prikkelende wijze. De kerstconcerten van Sânman & Sikke trekken doorgaans veel publiek.

Meer informatie: www.sanmanensikke.nl.
 
21 desember om 19:10
 
Winter

De 21ste desember is offisjeel ut begin fan de winter! De kňrtste dach en de langste nacht. Mňrren lenge de dagen wear. Allemaal feiten. Fanmiddach sprak ik met un persoan dy't hooplek dizze winterperioade een BN 'er wurdt! Allienech mar syn foto, gyn naam! Mar at ut E-woard werklekheid wurdt, dan is hij anonimus af!

Waarnimmer

Fanmiddach klokslach 12 uur wurdde bekend dat Magda Berndsen waarnimmende burgemeester fan SWF wurdt. Acht maanden sal, is de skatting, dy perioade dure. Ik had nňch un foto in myn argyf fan Berndsen ( se leek wel un Heilsoldate...), toe se hoogste plisybaas in Fryslaan was. Op de foto mocht se de openingshandeling doën fan ut Sneker plisyburo. Dęr hangt un fers fan mij in de hal, dat was de reden dat ik toen ok anwezech was. Ut was 5 febrewary 2008. Welkom Berndsen!

Hayo Apotheker wurdt op syn beurt waarnimmer in de Waadhoeke. Su gaan dy dingen en andere dingen gaan wear anders...
 
20 desember om 18:51
 
Concert Goënga

Goenga – Op verzoek van twee begenadigde jonge musici wordt in het winter concertprogramma in het kerkje van Goënga een Ravel concert ingelast met verder nog werken uit de Barok, Romantiek en het Impressionisme. Als culturele commissie zijn wij zeer verguld met deze bijzondere en onverwachte mogelijkheid om van de muziek uitgevoerd door Jeroen Dupont en Sebastiaan van Halsema in ons kerkje te kunnen genieten.

Violist Jeroen Dupont kreeg zijn vioolonderricht van Herman Krebbers en Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij zijn diploma met onderscheiding. Aan de Accademia Chigiana in Sienna volgde hij masterclasses bij de Italiaanse virtuoos Giuliano Carmignola. Hij soleerde bij verschillende grote orkesten in Nederland waaronder het Concertgebouw Kamerorkest. Voor het Nationaal Ballet vertolkte hij Extase voor een nieuwe choreografie van Toer van Schayk. Als componist schreef hij vioolduo’s en een divertimento voor strijkorkest.

Cellist Sebastiaan van Halsema werd reeds op 12 jarige leeftijd in de Jong Talentklas van het Amsterdams Conservatorium aangenomen. Hier studeerde hij zes jaar bij Maarten Mostert. Na zijn vervolgstudie aan de Guildhall School of Music & Drama te Londen bij Luise Hopkins studeerde hij cum laude af en ontving het prestigieuze Concert Recital Diploma. Later volgde hij verschillende masterclasses over de gehele wereld. In 2003 won hij het Prinses Christina Concours. Hij soleert regelmatig bij grote orkesten en sinds 2012 is hij eerste cellist in het Orkest van het Oosten ( bij velen inmiddels vooral bekend door het tv programma Maestro)

Naast hun optredens in verschillende orkesten hebben Jeroen en Sebastiaan elkaar gevonden in een duet. In deze periode bereiden zij zich voor op een Ravel concert voor een televisie programma in februari 2018. Voor een try out van dit programma hebben zij het kerkje van Goënga gekozen.

 Datum donderdag 28 december 2017
 Aanvang 15:00 uur
 Toegang gratis met na afloop het “Ponkje”

Foto Jeroen Dupont

 
19 desember om 18:46
 
Koninklijke onderscheiding & knuffel voor burgemeester Apotheker

Sneek- In een bomvol Theater Sneek is Hayo Apotheker vanmiddag bij zijn afscheid als burgemeester van SWF benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Nadat de commissaris van de koning Arno Brok de scheidende burgemeester de versierselen had opgespeld gaf hij Apotheker een dikke knuffel.

De langstzittende burgemeester van Nederland, Apotheker was met elkaar 36 jaar burgervader in zeven verschillende gemeenten, werd door de commissaris geprezen als ‘in netwurkferbiner’, ja zelfs als ‘in sieraad foar de públike saak en bęste boargemaster fan Nederlân. ‘Syn húsmerk like fúsy te węzen’ aldus de commissaris.

Het feest werd geleid door Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen, en oud-collega van Apotheker uit zijn Leeuwarder periode.

Naast de commissaris spraken ook lokoburgemeester Maarten Offinga, plv. raadsvoorzitter van SWF, Klaas Visser en Rimmer Mulder, oud-hoofdredacteur van de LC lovende woorden over Apotheker.

Heabeltsje de Jong en Molly fan’e Klip kwamen ook nog even op het podium om op hun geheel eigen wijze herinneringen aan de burgemeester op te halen. Anne Oosterhaven met de Bogerman Bigband, een groot gemengd koor, gitarist Herman Frank,Anneke Douma en de Putkapel large ( er speelden een aantal oudgedienden van de Blahúster Dakkapel mee) zorgden voor de muzikale noot.

Naast de koninklijke onderscheiding waren er nog tal van cadeau’s voor de scheidende burgemeester waaronder een Liber Amicorum. Tevens zal er elk jaar een lezing in Sneek gehouden worden die de naam van Hayo Apotheker draagt.

De receptie na afloop van het officiële programma werd door honderden mensen bezocht. 
18 desember om 18:48
 
PROJECT 11 toont Friese kunstenaars aan het mondiale podium

SNEEK - Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het hele jaar worden er talloze initiatieven uitgevoerd met de nadruk op het thema ‘Mienskip’ en beeldende kunst. Zo ook in Sneek. Tijdens het gehele komende jaar presenteert een selectie Friese topkunstenaars zich er in dubbelexposities. Na uitvoerig plannen, wikken en wegen is de tijd rijp om naar buiten te treden. Het project kent de start op 2 januari en is daarmee een van de projecten die de spits afbijt in het culturele jaar. Project 11 laat zien hoe een kleine provincie zich groot kan presenteren.

Project 11

Kunstenaars en Galerie verenigen zich het komende jaar in Sneek. Een door Galerie Bax Kunst gemaakte selectie topkunstenaars met Friese roots of woonachtig in Friesland committeert zich hiermee aan LF2018.
De organisatoren hebben het evenement omgedoopt tot “Project 11”. Gerelateerd aan het voor Friesland magisch getal 11.

Met haar 11 steden en de beroemde Elfstedentochten behoeft dit geen verdere uitleg.
Het plannen van Project 11 was bepaald geen sinecure. Er ging bijna een jaar zitten in het selecteren van de juiste kunstenaars, het verenigen van hen, het inschatten van de frequentie van de exposities en de omvang van het project.

De Exposities

Zoals genoemd is op 2 januari de kick-off van Project 11. De overzichtsexpositie wordt dan geopend, waarbij alle deelnemende kunstenaars werk tonen en de combinaties worden voorgelegd aan het grote publiek.
Hierna vangt de expositiecarrousel aan, op 13 februari 2018 om precies te zijn met Fries kunstenaar Jentsje Popma. Deze expositie vormt de eerste van 11 exposities die allen exact vier weken duren. De deelnemende kunstenaars exposeren twee- en driedimensionaal werk. Het hele jaar zijn er dus doorlopend exposities. Non-stop kunstenaars die hun sporen ruimschoots verdiend hebben binnen de kunst, tot over de hele wereld. Alle elf exposities worden op de laatste expositiedag afgesloten met een finissage.

De Galerie

Sinds 1992 bestaat Bax Kunst als Galerie in Sneek, opgericht door Peter Bax en sinds enkele jaren onder leiding van Redmer Bax. In 2017 vierde Galerie Bax Kunst haar 25-jarig bestaan. In de jaren is de Galerie uitgegroeid tot een vooraanstaande in Noord-Nederland en ver buiten deze regio. Door het toeristische karakter van de stad Sneek kent de Galerie ook een grote buitenlandse clientčle. Al sinds de oprichting is de Galerie betrokken bij kleinere en grote projecten in de provincie en werden er vele activiteiten georganiseerd.

Met het behalen van Leeuwarden-Fryslân als culturele hoofdstad in 2018 viel nu alles samen. Nu ligt de uitdaging het komende jaar om een jaar vol exposities met de Friese top uit te dragen. Als Galerie was er de wens om initiatief te nemen en aansluiting te vinden bij LF2018. Project11 is een particulier initiatief van de Sneker galeriehouders en tevens het laatste gezamenlijke project van Peter en Redmer.

Kunstenaars

De organisatoren hebben gestreefd naar een diversiteit in technieken en de juiste combinaties voor de exposities. Er zullen onder meer schilderijen, foto’s, etsen, bronzen beelden, stenen beelden en keramiek te zien zijn.

De deelnemende kunstenaars zijn Doet Boersma, Jenny Boot, Gosse Dam, Douwe Elias, Hendrik Elings, Evert van Hemert, Reinder Homan, Sofie Hupkens, Irma Kamp, Tjabel Klok, Tjeerd Landman, Imke Meester, Paulien Ploeger, Jentsje Popma, Frans Ram, Jitse Sikkema, Martin Sijbesma, Jikke van de Waal-Bijma, Klaas Werumeus Buning, Oesje Zegel en Saskia Zuiderduin.

Programma / waar te vinden

Het volledige programma en meer informatie staan vermeld op de speciaal voor het project gecreëerde website www.project11.frl
Alle exposities vinden plaats in de Galerie aan de Singel 82 in Sneek. Nabij de Waterpoort, met zicht op een ander project van LF2018. De fontein van Stephan Balkenhol, De hoorn des Overvloeds, wordt met betrekking tot het 11 Fountains project bijna voor de deur van de Galerie geplaatst.

Geďnteresseerden in het project kunnen zich voor vragen of andere informatie ook te allen tijde melden bij Galerie Bax Kunst, Singel 82 in Sneek.
 
17 desember om 11:41
 
De Koude Oorlog van de Nits voelt warm aan

Sneek- Binnen 24 uur op exact dezelfde stoel, dezelfde rij in Theater Sneek een overdonderend concert van herkenning meemaken. Was het vrijdagavond Stef Bos die mij meenam op een poëtische terugreis in de tijd, gisteravond ging ik aan de hand van de Nits met Henk Hofstede, Rob Kloet en Tobert Jan Stips back in time. Gelukkig was ik niet de enige die meeging op een verrassende sentimantel journey. De Tuöttenzaal van Theater Sneek was goed bezet met veel van mijn generatiegenoten die ook allemaal genoten van wat de Nits brachten, een theatrale voorstelling waarin heel veel gebeurde.

Herkenning? Ja, natuurlijk! Als Henk Hofstede vertelt over de Koude Oorlog, de oorlog die alle in de jaren vijftig geboren Nederlanders dus wel hebben mee gemaakt. Yellow Socks & Angst, wat een idiote titel, is een feest van herkenning. De oma die sokken voor haar kleinzoon breidt omdat hij met de band naar Finland gaat, daar waar het koud is. Ook een prachtige metafoor die staat voor bescherming tegen de kou van het leven. De oorlog komt verpletterend binnen in het ontroerende Lits-Jumeaux. Het is meer dan een anekdote, het is een ontroerend muzikaal lied over twee buurjongens die alleen gescheiden door een flinterdunne muur in een koude kille wereld leven. De een is een ondergedoken Joodse jongen, de andere die lid is van de Jeugdstorm en naar het Oostfront zal vertrekken. Wat een ontzettend gevoelig lied, zonder oordeel, het was en het is zo als het is. Soms worden er in je leven keuzes gemaakt.

Al die na-oorlogse kinderen, kennen de Tweede Wereldoorlogverhalen nog uit de eerste hand, na een tijd van zwijgen komen de verhalen. Het collectieve geheugen herkent de stem van Radio Orange! Het zijn stuk voor stuk muzikale miniatuurtjes die herinneringen uit die tijd oproepen, de hele trackinglist Angst is beleving: wat voorbij is dat is geweest. Of toch ook weer niet, veel is actueel en de reis gaat door, onvermijdelijk. Het voelt als bladeren in een foto-album met zwart-wit kiekjes.

Het toen, het nu komt ook bij elkaar op deze avond. Het mystieke, bijna psychildillische Along A German River : ik zie de Franekervaart, waar wij als jongens stonden te vissen met bamboehengels! Voor Hofsteden was het Amsterdam Oost uit zijn jongensjaren, voor mij de Sneker Noorderhoek met de flats aan de Worp Tjaardastraat. De tijd van Wederopbouw, ook al zo fraai vorm gegeven op het podium: het werd steeds voller. Het koeienverdriet in Cow Withe Spleen ( ik moest denken aan het lot van konijn Flappie) en het humoristische in steenkolengels gezongen On A Kreidler.

De Nits vinden zichzelf muzikaal na al die jaren nog steeds opnieuw uit, gaan nog steeds het experiment aan, zijn niet te vangen binnen kaders, maar sprankelen op het podium. De Nits maakt tijdloze muziek, ze zijn werkelijk uniek! Het ovationele applaus dat de mannen na afloop ten deel viel, was dik verdiend, zij beloonden het publiek, voor een groot deel kinderen van de jaren vijftig, met In The Dutch Mountains. 
16 desember om 19:38
 
Histoarise foto... 
16 desember om 11:16
 
Stef Bos: ‘Een poëtische dominee…’

Sneek- Het podium van Theater Sneek is gisteravond om 20.15 gedempt verlicht, als Stef Bos en z’n band er op plaats nemen. Dan zingt Bos het openingslied ‘Rivier van tijd’, met het prachtige refrein ‘Het leven is een sprong in een rivier van tijd//De stroming die beweegt het landschap trekt voorbij.’

De toon voor de rest van wat een indrukwekkende poëtische avond zal worden is gezet. Het nieuwe theaterprogramma van Stef Bos draagt de naam ‘KERN’ en er volgt uitleg hoe het programma ontstaan is. Meestal vind ik uitleg vervelend als ik bij dichters zit die optreden. Bij Bos is het anders, hij is dichter, tekstschrijver en zanger tegelijk, maar hij is vooral zich zelf.

Schoonheid van de vergissing

Stef Bos vertelt:"KERN werd geboren door een verspreking in een gesprek met mijn zoon. Toen ik hem vroeg wat hij later wilde worden en hij geen zin had die open deur in te trappen wilde hij een grap maken door mij hetzelfde te vragen ‘Papa, wat wil jij later worden als je groot bent?Maar hij versprak zich en vroeg….’Papa,wat wil jij later worden als je dood bent?’Daar werd voor mij KERN geboren. De schoonheid van de vergissing…wat een vraag om te stellen….veel interessanter dan de oorspronkelijke vraag”

Daarna gaat het op indrukwekkende wijze los, de ene poëtische parel na de andere volgt. Het is ademloos stil in de Sneker Theaterzaal. Wat Bos zingt en vertelt, dat doet er toe. Hij pakt het publiek bij de strot en laat niet meer los. De universele thema’s van het leven komen voorbij: het begin en het einde van de liefde, het nieuwe leven,de schoonheid van het ouder worden, de vriendschap en in ‘Het roer moet om’ gaat het over de actualiteit.

Ik doe nog een poging om in het schemerlicht aantekeningen maken, maar geef het na tien minuten op. Ik laat mij meevoeren door deze taalvirtuoos, geniet van z’n heerlijke stem. Luister na wat hij te vertellen heeft, en dat is veel. Heel veel! Het moet bezakken, het moet na gelezen worden.

Preekt Stef Bos? Nee, hij vertelt als een poëtische dominee:

Later als ik dood ben
 wil ik een ander leven
Niet meer altijd bezig met wat geschreven staat
Een laatste strohalm zijn voor wie het niet meer weten
Een vlinder die voorbij vliegt en alles lichter maakt

En dan de muzikanten om Stef Bos, stuk voor stuk toppers, waarbij pianist Steven Cornille gisteravond bijzonder op dreef was. Er waren momenten bij dat Cornille alle aandacht trok, wat een passie!

Stef Bos zoekt en vindt voortdurend het contact met het publiek, zijn publiek. Met het meisje Iris(11) dat in de zaal zit met haar ouders. Hilarisch als hij juist dan over het ontstaan van de mens begint. ‘Uiteindelijk zijn wij allemaal winnaars, omdat ons zaad het geluk had uitverkoren te worden…’

Na de voorstelling, waarvoor Bos cs een ovatie ontvangen, blijkt hoe ‘echt’ hij is. In de foyer neemt hij alle tijd voor zijn fans en luister met oprechte belangstelling naar hun verhalen. Hij schuwt het pastorale niet!


 
15 desember om 19:37
 
Foto's hoeve gyn écht kommentaar... 
14 desember om 18:41
 
Hektys dachje...mar wel ferrekte boeiend allemaal

Oranjewoud

Fandaach op ferskillende lokasy's weest. Fanmňrren 'bij ontbijtbijeenkomst 'Perspectief voor de regio Zuidoost Fryslân' weest. Horizon ferbrede is noait ferkeard.
Ik sú gyn acht maanden noadech hewwe om un nieuwe burgemeester fan SWF te benoemen. Hij woant hier namelek nyt sufer af ok nňch!

Julianaskoal

Fanmiddach in de Julianaskoal weest, ut gebouw is fňlgend jaar een eeuw oud. Hew un moai gesprek met Jan Ankersmit had. Jan nimt mňrren afskeid fan ut onderwies. Toen ik in 1974 met myn PA-opleiding begon was Jan beginnend onderwizer in Abbega.

Ik hew toen ok staazje bij um lopen. Tiid as súkersaan deur de fingers...

Johan Willem Frisostraat

Drama fandaach in de Johan Willem Frisostraat. Ik hew der nyt heen weest, wel gesprekjes had over ut tiende geweldsdelikt dit jaar in Fryslaan.

Sterk & sVeer

Ut was fanmiddach wear us bommetjefol in de winkel fan dňchterlief op ut Groatsaan. Tsja...dan spring je bij, dat doën je gewoan.

Al met al is dizze dach foarbij flogen! Nee, ik ferfeel mij werklek noait!
 
13 desember om 19:10
 
Wat bliuwt, dat binne de ferhalen

En su is mar krekt, ok foar Littenseadiel! Ik hew un prachtech moai boek kado kregen. En sit der net oer yn minsken út Littensradiel, yn Snits ferstean se bęst Frysk! Ferbrek jim net wat de taal oanbekanget, węz en bliuw jim sels!

 
12 desember om 21:36
 
Culinair genieten op de Friese Poort

Zomaar op een december dinsdagavond aan het eerste kerstdiner, niet in een (Sneker) horecagelegenheid maar op de Friese Poort aan de Harste. Via een tip (bedankt!) waren we erop gewezen dat er de mogelijkheid is om in het restaurant van de school een heus diner mee te maken. Leerlingen van de opleiding Horeca Onderneming Management verzorgen er een bijzonder vijf gangen diner. Dat doen ze wel vaker daar op de Friese Poort.

Nu het tegen kerst loopt is het restaurant bijzonder smaakvol aangekleed.
We hebben ons dus van tevoren telefonisch aangemeld dat we deze avond met z’n tweeën wilden dineren.

Als we om een uur of half zes aankomen staat een van de leerlingen ( of moet ik studenten zeggen?) klaar om ons naar het restaurant te (ver-)wijzen. Daar aangekomen is het Mirthe uit Heerenveen die ons naar de keurig gedekte tafel begeleidt.

Allemaal best spannend, zegt Mirthe eerlijk, maar al snel merken wij dat ze op haar gemak is. Het is het eerste van de zes kerstdiners die door Mirthe en haar klasgenoten georganiseerd worden. Mirthe mag vandaag bedienen en Daniël is de leidinggevende. De rest van de klas staat in de keuken en de bediening. Ze kunnen maar aan de bak met 19 gasten in het restaurant.

Na een amuse van gefrituurde bloemkool met oosters kruiden komt al vrij vlot het voorgerecht dat uit kabeljauw, venkel, grapefruit en boerenkoololie bestaat. Verrukkelijk!

De knolselderijsoep, met zuurdesembrood & paddenstoelen worden op een hele creatieve manier geserveerd in een heuse pompoen. Het tussengerecht dat op de onzichtbare kaart staat is gepofte aardpeer met oude kaas en havergort.

Vooral de smaak van de oude kaas is goed te proeven. We drinken er op aanraden van Mirthe een witte wijn bij, lekker fruitig en Mirthe verklapt ons ook dat ze niet zo’n liefhebster van rode wijn is. “Ik houd er zelf niet zo van, het heeft een beetje een branderige nasmaak. Maar dat is persoonlijk hoor!”

De tweedejaarsleerling kan het weten, zij en haar klasgenoten hebben vanmiddag voorgeproefd. Toch kiezen wij voor een rode wijn (‘uit Frankrijk…’) bij de voortreffelijke hertenbout, die wij medium besteld hebben en ook krijgen.

Mooi opgemaakt met kleine hoopjes pastinaakpuree en gekarameliseerde witlof een lust voor het oog, zoals ook het hele servies in het oog springt. Na de klassieke standaardvraag ‘hebben jullie nog ruimte voor een dessert’ en dat hebben we, krijgen we schapenyoghurt met appel, citroen en een saus van bleekselderij. En prima afsluiter van het vijfgangen diner. De cappuccino waar we definitief mee afsluiten, is aan de lauwe kant, maar de chocolalolly, de groene macaron en het mini cocosmacroontje vergoeden weer veel. Resumé van het diner: culinair genieten!

Wat vooral bijblijft van deze avond is hoe professioneel de leerlingen van de Friese Poort ons vanavond in de watten gelegd hebben. We zijn echt bediend en dat ontbreekt tegenwoordig nog wel eens in de horecagelegenheden van Nederland. Een groot compliment richting Mirthe!

Enthousiast docent Jacqueline Fortuin, de hele avond onzichtbaar op de achtergrond aanwezig, kan trots op haar leerlingen zijn. En haar collega Ron Yntema in de keuken eveneens. Praktisch onderwijs op deze manier is een genot om te ervaren!
 
11 desember om 12:21
 
‘Meet and Greet’ bij Arbeidscentrum Sneek

Sneek- Net als voorgaande jaren zijn de medewerkers van Arbeidscentrum Sneek al weer druk bezig met het produceren van kerstproducten. Graag helpen wij het Arbeidscentrum om wat reklame te maken: “Kom ons bezoeken en ontmoeten tijdens onze gezellige ‘Meet and Greet’ in het activiteitencentrum in Sneek. Wanneer: donderdag 14 december van 14.00 tot 18.00 uur Waar: Arbeidscentrum Sneek, De Westereems 6.

Uiteraard verkopen we de welbekende overheerlijke appeltaarten en vers bereide appelbollen. Verder zijn er mooie kerstdecoraties van de Groenlijn te zien en te koop, met op deze dag leuke aanbiedingen. De catering van het Arbeidscentrum staat voor u klaar met een heerlijk kopje koffie of thee met een lekkere appelbol of een stuk appelgebak.

Al onze afdelingen zijn in bedrijf; u kunt zo een indruk krijgen van onze dagelijkse activiteiten, onze producten en wat we voor u kunnen doen! Het team is er klaar voor! U wordt van harte uitgenodigd om onze ‘Meet and Greet’ aan de Westereems te bezoeken en met ons en onze producten kennis te maken.”

 
10 desember om 11:11
 
Gyn internetferbining...

Sinds donderdachavend hew ik gyn internetferbining. Met ut noadege kunst- & fliechwerk lukt ut mij om su nou en dan un blogje te plaatsen. Kan wel tňt woënsdach dure. Ik lęch mij der mar bij del. En krekt nou't der sufeul moaie dingen gebeure. Siën f'ral op www.grootsneek.nl dęr't ik wel públisear:


Tweede editie Heel Sneek e.o. zingt…kerstliederen: Gloria, in excelsis Deo!

Sneek- Dat hadden ze nog niet eerder gedaan, de geluids-en cameraman van de KRO: meezingen terwijl ze aan het werk waren. Het gebeurde gisteravond wel degelijk dat de beide heren uit volle borst een kerstlied meezongen tijdens het zangfestijn Heel Sneek e.o. zingt in de RK Sint Martinuskerk aan de Singel.
Met meer dan 500 bezoekers is duidelijk dat Sneek er een traditie bij heeft, was vorig jaar al een succes, deze aflevering van Heel Sneek oogde en klonk nog veel professioneler en bovendien sfeerrijker dan de eerste editie. Toch was het programma in grote lijnen gelijk, maar het verliep gisteravond allemaal vlekkeloos. Aan alles was te merken dat de deelnemers en de bezoekers ( uiteindelijk ook deelnemers!) er zin in hadden. Een oecumenisch zangfestijn, vrij van zuilen, zo mag het zangfeest getypeerd worden. “Der lope hier Roomsen, Griffemearden, Herfňrmden en Communisten te singen as lysters, is’t nyt moai je”, vroeg een bezoeker zich af. Inderdaad het was mooi!
En de koren en koortjes? Van ‘De Poinsettia’s ( prachtig en zuiver!) tot Het Kwartet (wat een stemmen hebben Weltsje de Boer, Jeltsje & Bob Pruiksma en Peter van der Weide!), van ‘Muziektheater Tinto’( mogen volgend jaar niet meer ontbreken) tot The Christmas Voices’( wat een groei hebben deze heren doorgemaakt!) het klopte allemaal. Muzikale toppers Bob Pruiksma, Henk de Haan, Neline van der werf-Horjus, Walter Smink, Gerk Venema en Jan Blanksma waren meer dan een toegevoegde waarde. Naast de muzikale (kerst)bonbons waren er bijdragen van pastoor Van der Weide en Henk van der Veer ( een Sneker oade an de engels in diënstkleding, dy fan de Ielânen in ut bysňnder)
Voor wie het festijn gisteravond gemist heeft, volgende week zondagmorgen zendt de KRO-tv het programma uit om 10.15 uur. Vooraf is er dan het geloofsgesprek met pastoor Peter van der weide. Een absolute aanrader! 
6 desember om 18:29
 
Skoenmaker....

Opa Henderik Petsra, was skoenmaker. Hij was al overleden toen ik geboaren wurdde. We hewwe mekaar noait kennen dus. Tňch skynt ut dat ik aardech wat trekjes fan hem metkregen hew. Genen & su. Opa was nňchal wat se in ut Frys dan su moaie noeme 'opleppend'. Klinkt mij nyt freemd in de oren. Opa & opoe woanden in ut Drentse Hollandscheveld. Opa was dęr skoenmaker.

Fanmiddach hew ik ok bij un skoenmaker weest. Bij myn ouwe (skoal-) maat Cor(rie) Rameau. Cor het met syn frou un prachtege saak opboud in de loop fan de jaren: Rameau Voetzorg en Schoenmode. Ik hew un moai interview met Cor en syn soan Mads had. Komt binnenkňrt in GrootSneek.

Cor houdt um dus bij syn leest, ut bewies is op de bovenstaande foto te siën.
 
5 desember om 18:41
 
Polityk stinkt ok in SWF...

Onderstaand (pers-) bericht plaatste ik gisteravend op de digitale nieuwssite fan GrootSneek. Even later ok ut hele ferslach fan Sander de Rouwe. Inderdaad cutte & paste! Doën ik nyt moeilek over, helder. Fandaach loop ik de hele dach met ut idee om wel/gyn kommentaar levere. Ik hew besloaten om de raadsfergadering fan donderdach nňch even af te wachten. Ut galbakje fult um anders moai su...

Advies informateur Súdwest-Fryslân: coalitie CDA, PvdA, VVD en GroenLinks

DOOR HENK VAN DER VEER OP 4 DECEMBER 2017 POLITIEK, VOORPAGINA

Sneek- Informateur Sander de Rouwe stelt de politieke partijen in Súdwest-Fryslân voor een college te formeren met CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. Verder adviseert hij een college met vijf wethouders. Het CDA levert er twee, de drie andere partijen elk één.

De Rouwe, sinds mei 2015 namens het CDA gedeputeerde van de provincie Fryslân, sprak vorige week met alle negen fracties die vanaf 2018 vertegenwoordigd zijn in de nieuwe gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Vandaag maakte hij zijn bevindingen bekend. De nu voorgestelde coalitie kan rekenen op 24 van de 37 zetels in de gemeenteraad. Dat zijn er even veel als het huidige college, dat ook uit vier partijen bestaat.
Wie voor CDA, PvdA, VVD en GroenLinks de wethouders worden is nog onderwerp van bespreking tussen de vier partijen. Ook de portefeuilleverdeling moet nog worden vastgesteld. De Rouwe heeft zijn advies aangeboden aan de negen fracties in de nieuwe gemeenteraad. Die bespreekt dit advies donderdag 7 december, vanaf 20.00 uur. Deze bijeenkomst is openbaar.
 
4 desember om 16:57
 
Ferhaal hew ik al skreven...

Saterdach foar de derde kear op'e preekstoel ňftewel de kaansel fan de Sint Martinuskerk!
 
3 desember om 11:56
 
Heb het leven lief met Elske en Femke DeWall

Sneek- Barry Diphoorn van Culinair Podium Lewinski aan de Waterhoenstraat maakt haar droom waar. Dat doet ze door muzikale, creatieve en culturele avonden te organiseren in de oude sigarenfabriek Cuba. Gisteravond was er weer zo’n bijzondere voorstelling met de zussen Elske en Femke de Walle en het was er bommetjevol : ‘Het is hier nog nooit zo druk geweest, sinds de opening, ik heb zelfs mensen moeten teleurstellen’, aldus de immer aimabele eigenaresse van de grootste huiskamer in Sneek.

Een jaar gelden trad Elske DeWall er al eens solo op, gisteravond had ze haar zus Femke meegenomen naar Sneek. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het werd een memorabel optreden van de beide zussen. De eigenheid spatte er vanaf, zelden zo’n intiem concert mee gemaakt van een vrouw ( of moet ik toch zeggen vrouwen?) die op het punt van doorbreken staat. Nee, volgens mij is Elske al lang door gebroken, alleen weet nog niet iedereen hoe goed Elske DeWall is.

In de huiskamer van Lewinski waren gisteravond alle elementen aanwezig om er een geslaagd optreden van te maken. Een fantastisch publiek dat ingetogen maar ook uitgelaten reageerde op wat Elske en Femke brachten. Het intens mooi gezongen nummer Heb het leven lief van Liesbeth List, zorgde voor kippenveel. Juist op deze avond, na een emotionele middag voor Omrop Fryslân presentatrice Femke die aanwezig was geweest bij het afscheid van haar collega Dirk Baron. Wat moedig dat je dan zo’n nummer kunt begeleiden. Het delen van deze intieme gebeurtenissen maakte het optreden zo bijzonder. Nog zo’n mooi teer moment was het zingen van een slaapliedje, zo zuiver en zó doorleefd!

Elske DeWall die haar hand er niet voor omdraait het succesnummer van Frans Bauer, Heb je even voor mij op geheel eigen wijze te interpreteren. Mick Jagger had eerder al plezier in het levenslied, gisteravond deed DeWall er nog een schepje boven op en de hele huiskamer met 150 gasten zong het refrein mee! Mooi gezongen nummers als Proud Mary van Ike & Tina Turner en een country nummer van Dixie Chicks laten zien hoe veelzijdig deze Friese zangeres is.

Uiteraard ontbrak In nije dei’ niet. De beide zussen verloochenen hun afkomst niet, praten met elkaar in het Fries. Natuurlijk communiceert het duo in de memmetaal, want Feanwâlden is veel mooier dan Veenwouden. Het was allemaal echt!

Binnenkort zal Nederland opnieuw kennismaken met Elske DeWall als zij optreedt op de bruiloft van Gordon in Zuid-Afrika. Een nieuwtje dat Elske gisteravond deelde. Het was allemaal klein, maar beautiful op het minipodium, twee supermuzikale zussen die in kleermakerszit luisteren na een dankwoord van een apetrotse Barry die haar droom waar maakt. Kortom een memorabel huiskamerconcert!

 
2 desember om 17:40
 
Wij denke nyt swart ňf wit...

Wat un prachtminsen, wat un geluk dat ik in dizze stad woane en f'ral leve mach! Ut moaiste 70+ feest fan Sneek, nou al foar de derde kear mach ik der deel fan útmake.

Ik denk nyt wit, ik denk nyt swart-wit, ik bin gewoan un grize genieter dy't folop in ut sosiale leven fan un provinsystadsje metdoët. Nou su ongefear!
 
1 desember om 21:05
 
Derde Groat Sneker Sinteklazefeest voor 70+ daverend succes!

Sneek-De derde editie van het Groat Sneker Sinteklazefeest voor 70+ in de Zuiderkerk is vanmiddag eentje geworden om in te lijsten. Een bomvolle kerkzaal met senioren genoot met volle teugen van het door Thuiszorg Slippens georganiseerde feest.

Burgemeester Hayo Apotheker, druk bezig met zijn afscheidstournee, had de moeite genomen om het feest bij te wonen. Hij bedankte niet alleen de 70-plussers die aanwezig waren voor de geweldige tijd die hij in Sneek had gehad als burgervader, maar hij zong samen met een van de Pieten ook nog eens uit volle borst ‘Ut Woanskip’ voor de enthousiaste zaal.

Een andere bijzondere gast die ook afscheid nam was de nu ex-schipper van de Sneker Pan, Douwe Visser. “Oait wie it in dream fan mij om skipper op in skűtsje te wurden, dy dream haw ik wier meitsje kinnen. Dat fielt fantastys. No is dy prachtige dream út en moat ik mar sjen hoe’t ik fierder moat. Mar ik woe jim hjir ek bedanke dat ik skipper węze mocht!” Visser kreeg een donderend applaus en met een ‘dag Douwe Visser, daag daag…’ verdween de sympathieke schipper van het podium.

De derde verrassing bestond uit een grandioos optreden van de Losse Flodders, bestaande uit leden van de oud-Blauhúster Dakkapel. Het dak ging van de Zuiderkerk en de Pieten in polonaise voorop met de tientallen ouderen in hun kielzog. De traditionele onderdelen als de Sinterklaas Bingo, ut Sneker Sinteklazeferhaal, de samenzang onder begeleiding van twee voortreffelijke accordeonpieten ontbraken ook vanmiddag niet.

Alle 70+ gasten kregen ‘un slukje, un advokaatsje ňf un friske’ en lekker hapjes. Na afloop gingen de enthousiaste bezoekers met een chocoladeletter naar huis.

En Jantine en Bert, eigenaren van Thuiszorg Slippens zagen het voldaan aan. “Wat is dit gouden dat we dit met oans personeel en al dy frijwilligers doën magge. Onbetaalber su moai! Fňlgend jaar seker wear”, beloofde Jantine Slippens.

Het Groat Sneker Sinteklazefeest voor 70+ is dus voorgoed een blijvertje!