dagboek > overzicht
Dagboek april 2018
 
30 april om 19:25
 
Diskussy over Sneker fontein laait wear hooch op...

Mar ik hew nňch noait antwoard kregen fan SWF-politisy op ferskillende fragen over ut projekt. Ok hew de mening fan ferskillende SWF-raadsleden fraagd over de fňlgende útspraak fan Anna Tilroe, projektleider 11 fonteinen. Ok hier overferdovende stilte fan ut poltike frňnt.

“Die band tussen kunstenaar en publiek is essentieel voor het slagen van 11 Fountains, vindt Tilroe: zonder draagvlak bij de omwonenden van de fontein is volgens haar het hele project tot mislukken gedoemd. Dat betekent alvast dat de kunstenaar die een fontein ontwerpt, op zijn minst rekening moet houden met de directe omgeving. Voor sommige kunstenaars is dat al lastig, zegt Tilroe. ,,Die vinden: een kunstwerk is er alleen voor henzelf. Dat heeft vaak veel kwaad bloed gezet: je legt de omgeving je kunstwerk op. Daarvan krijg je vaak weer vandalisme."

Was getekend Anna Tilroe
 
29 april om 21:19
 
Friesland Post

Ok diskear wear bijdrage an de Friesland Post. Altyd wear moai moment om wat je skreven hewwe in drukte fňrm teruch te siën!
 
28 april om 21:11
 
Un rustege dach...

Na gister fandaach un rustege dach had! Hearlek an ut interview útskriëven weest!
 
27 april om 11:49
 
Traditionele Aubade trekt weer veel volk naar de Markstraat

Sneek- Waarnemend burgemeester Magda Berndsen ( en niet zoals in het overigens netjes verzorgde programmaboekje staat ‘Bernsen’ !) heeft vanmorgen vanaf het bordes van het stadhuis aan de Marktstraat de traditionele aubade afgenomen. Een paar honderd belangstellenden, waaronder ook veel jeugd zongen uit volle borst onder begeleiding van de Putkapel de bekende meezingers als de Zilvervloot, West-Zuidwest van Ameland en uiteraard It Frysk Folksliet en het Wilhelmus. De Putkapel viert dit jaar haar zilveren jubileumfeest.

Het was dit jaar allemaal wat ingetogener als we de laatste jaren gewend waren. Geen burgemeester die bijvoorbeeld uitbundig ‘Lief klein konijntje’ met de bij behorende bewegingen meezong. Wel weer een immer enthousiaste presentator Sander. Hij kreeg de kinderen wel degelijk aan het dansen en zingen. 
26 april om 18:35
 
Lintsjeregen daalt near over SWF

Ut regende fanmňrren lintsjes in de Groate- ňf Martinikerk fan Sneek. Mar liefst 17 inwoaners fan oans gemeente kregen un lintsjes opspeld. Onder de 17 gedekorearden was ok Sneekolooch in spé Bauke de Jong. We salle hem fanavend as Sneekology groep dan ok nňch even in ut sontsje sette. Waarnimmend burgemeester Magda Berndsen kreech de hast un droge strôt fan om 17 toespraakjes te houwen.

Stuk foar stuk binne de minsen dy't un lintsje kregen hewwe frijwilligers dy't sich foar de samenleving insette en dat faak nňch doën."Vrijwilligers geven de samenleving kleur", aldus Berndsen. En gelyk het se!

Met seuventien lintsjes, 15 leden en twee ridders, is SWF de meast 'onderskeiden' gemeente fan Fryslaan fandaach: 10 mannen en seuven frouwen.

 
25 april om 19:42
 
Later...

Un útspraak, noem ut wiisheid, dy't ik oait fan un kynderarts hoarde was dizze:'leerkrachten horen pas jaren later wat voor betekenis hun werk heeft gehad...'

Fandaach was der wear su'n momentsje toen ik Gert Jan en Sanne sprak. Su'n tien jaar leden saten se bij mij in de klas. Nou jong folwassen dy't hun wech seker fine salle. Ik mocht un endsje met dizze twee oplope en hew nňch regelmatech kontakt met beide.

Inderdaad onderwizer/learaar bliëve je levenslang ok al doën je dat werk (lees passy!) nyt mear. Der is un andere passy foar in't plak kommen! Elke dach folop geniete!
 
24 april om 10:19
 
Premičre film 11 Friese Fonteinen op 21 mei in Sneek

Sneek- De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator en de nuchtere Friese bewoners.

Regisseur Roel van Dalen (Ajax – Daar hoorden zij engelen zingen, De Kinderen van de Hondsberg) volgde voor de film 11 Friese Fonteinen gedurende twee jaar het kunstproject 11Fountains, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hij laat zien hoe curator Anna Tilroe de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast probeert te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Cabaretier Jan Jaap van der Wal overziet alles en geeft op een geheel eigen wijze commentaar in een snedige conference.

Public Film brengt de film 11 Friese Fonteinen op 21 mei in Sneek in premičre, vanaf 24 mei uit in de filmtheaters in Friesland en in een geselecteerd aantal bioscopen in de rest van het land, waaronder Amsterdam en Nijmegen. Op 20 mei start bovendien een gelijknamige driedelige televisieserie van de NTR op NPO 2.


Over 11 Friese Fonteinen, de film

In de Friese elf steden worden in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, elf fonteinen gebouwd door evenzoveel internationale topkunstenaars: 11Fountains.
Curator van het ambitieuze project is de gevierde Anne Tilroe. De film11 Friese Fonteinen laat zien hoe Tilroe de nauw betrokken Friese bevolking voor de nieuwe waterkunstwerken probeert te winnen. Dan blijken autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek niet vanzelfsprekend samen te gaan.

Lukt het Anna Tilroe om draagvlak onder de bevolking te creëren en van Friesland een niet te missen bestemming te maken voor nationale en internationale toeristen, of strandt het ambitieuze project op de nuchterheid van de Friese bewoners die hun geliefde marktplein zien verdwijnen?

Cabaretier Jan Jaap van de Wal trekt Friesland in en geeft als rasechte Fries zijn humoristische commentaar op het proces.
 
23 april om 20:34
 
Vlag uit voor Proeflokaal Het Gerechtshof Sneek

Sneek- Vorige week werd er al volop proef gedraaid bij Proeflokaal Het Gerechtshof aan de Marktstraat in Sneek, vandaag ging het nieuwe horeca-etablissement officieel open: “We hebben gebouwd, gesjouwd, geschilderd…We hebben gezwoegd en gelachen…Maar het is ons gelukt, we kunnen nu samen proosten, proeven en vooral genieten!”

De genodigden konden vandaag met eigen ogen zien dat Sneek een prachtige horecalocatie rijker is en werd er volop genoten van de hapjes en drankjes. Genoeg reden om de vlag uit te steken!
 
22 april om 20:50
 
En ut leven brúst...

Anderhalve dach en nacht in Amsterdam weest. Foar mij altyd ut gedfoël dat ik dan wel un week fut weest bin. Alles intensyf beleve. Folop geniete omdat it feest was. Omer Kaya, Turkse frynd fan ut earste uur troude. Foar ut earst in myn leven un Turkse bruiloft metmaakt.

Bysonder allemaal, met al de Turkse tradisy's dy't Omer en syn familieden ryk binne. Ok moai wat Snekers anwezech. Hearlek ete, gyn alkohol ( gyn probleem!), tradisjoneel daanse en genoaten fan Turkse gastfrijheid.

Ben

Earder op'e dach ok al genoaten om soanlief Ben wear us te siën foetballen. Ut fanatisme, de loop as un hinde, ut is nňch allemaal anwezech. Hearlek sfeartje op un kostlek moaie middach met somerse temperaturen in ut foarjaar.

Vrouwen van Ravensbrück

Fanmňrren bij herdenkingsplechtechheid Vrouwen van Ravensbrück weest. Was heel indrukwekkend deur toespraken en sang!

Simon


Op'e strún deur oud-Amsterdam. Ontmoetingen met wildfreemde minsen, moaie ferhalen anhore. Straatmúzikanten, stuk foar stuk gyn púdsjeplakkers. Ok nňch bij de búste fan Simon Carmiggelt weest.

Feyenoord

Moai op'e tiid wear thús om myn klup foar ut tweede achtereenfňlgende jaar súkses siët halen. Nee, dat hadden se nyt in 020. Foarech jaar ok al nyt...
 
21 april om 13:49
 
Ronny Leistra doopt Unit Bike of Freedom Bakfiets KF2018 met Grutte Pier Bier

Sneek- Al waren we weer terug in de Flower Power tijd! Ronny Leistra, eigenzinnig kunstenaar uit Sneek heeft even na halfeen vanmiddag z’n prachtig geschilderde bakfiet Unit Bike of Freedom KF2018 gedoopt. Hij deed dat op het terras van de Ierse Pub met een fles Grutte Pier Bier: “Ik wil deze kunstbakfiets openen voor de Europese Youth Musical Festival 2018 At the Watergate Fryslân Culturele hoofdstad van Europa. Plopppp… And boppe!! Ik doop deze fiets for the love of the holy gost!”

Applaus klinkt op in het zonovergoten stadscentrum van Sneek. Niet van bobo’s, niet van pommeranten, nee van het volk van de straat. Daar staat Ronny zijn bakfiets na te druppelen van het bier. De kunstenaar geeft uitleg, voor zover nodig.

“Ik heb deze fiets speciaal voor Art the Watergate gemaakt, ik hoop dat het een mooi feest mag worden. Dat we met elkaar het eenheidsgevoel creëren. In de bakfiets twee harten met de vier culturele ogen die elkaar een hand geven, allemaal onderweg naar het middelpunt van de bakfiets. Rode wielen met symbolisch het DNA, het laat sien wie en wat wij zijn. Het draait rond, geeft richting aan het leven. Op de zijkanten voorstellingen van At the Watergate. Op de Sneekermeer, dolfijnen met een kroontje. Een walvis die een waterstraat omhoog spuit, daarop een zeemeermin die een groot koor dirigeert. De skibaan bij de Potten. Kijk een kereltje met de broek op de knieen, je ziet de kul! Voorop het wapen van Sneek met de spreuk The Unio Mystica is a dream: Een met het goddelijke! Het geeft mij richting in het leven.
Voor de kinderen, zij zijn belangrijk At the Watergate een stukje zwart schoolbord zodat ze met krijtjes hun fantasie kunnen tekenen.”

Het publiek staat bijna ademloos het tafereel te aanschouwen. Wat gebeurt hier? Dit is nu waar het volgens velen om zou moeten gaan: kunst van onderen op, vanuit de Mienskip! Vanuit het hartje van de stad. Hier geen dure jongens die van buiten Friesland gedropt zijn, geen overdreven en ronkende reclamecampagnes. Dit is puur.

En Ronny? “Ut mut nyt te gek hoar, su bin ik anders ok nyt. Ik gaan aansens miskyn wel met myn fyts naar de Waterpoort at At the Watergate dęr is. Dat mach tňch wel?”

 
20 april om 18:35
 
Prachtege ferhalen tidens derde kursusavend Sneekology

Ademloas is úteraard overdreven, mar met de moan wagenwiid open, lústere naar moaie ferhalen was gisteravend tňch wel waar tidens de derde avend Sneekology jaargang 2018. Earst Pier Damstra met un boeiend ferhaal over ut OO BEE WEE, ňftewel ut Old Burger Weeshuis te Sneek. Pier sit in ut bestuur fan ut OBW en fertele foar ut faderlaan wech. Over de geskiedenis fan ut OBW, over ut anfragen fan subsidy’s en we mochten ut monumentale pand ok nňch besichtege. Un foarrecht!

Egon Diekstra fertelde dęrna ut súver spannende ferhaal over Hamilton Bright, over de earste jaren fan ut nou miljoënenbedrief. Hoe’t hij en syn saakleke partner Claudia, Italiaan mar geboaren Amsterdammer, ut liefst de afspraken om ut middacheten maakten. Konnen se even metlunse en kon ut gesprek in infňrmele sfear deurgaan. Ut was krekt ňf Egon út syn eigen skreven jongesboek foarlas. “Ik fyn ut krekt de Sneker Pietje Bel”, sei Sneekolooch in spé Jan B.

Al met al wear un kostlek moaie Sneekology avend, dy’t meastal ergens in un café, kroech ňf terras eindegd. Joppege lui dizze groep Sneekologen en ferrekte leargierech. Su’k sei met de moan in ut wagenwiidst open.
Nee, se gaapten nyt!

Te laat...

Foto's Nico Altenburg
 
19 april om 18:59
 
Altyd onderwech...

Ondertussen gaat ut in KF2018 hieltyd gekker: fan singend asfalt tňt waterpistoaltsjegefechten. Mňrrenavend infňrmasy bijeenkomst over de Sneker Spuitfontein op ut Hoogend. Moai op'e tiid tňch...
Sit nergens over in, ik nim gyn waterpistoal met hoar Anna. Sterkernňch, ik kom gewoan nyt! Je kanne nyt altyd onderwech weze nou?!

 
18 april om 18:12
 
Te mollefangen in Hantummerútbuorren

Fanmiddach op dizze earste somerse foarjaarsdach te mollefangen weest in ut hoge noarden fan Fryslaan. In Hantummerútbuorren! Tegare met fotograaf Tom Coehoorn op besoek bij dé mollefanger fan Fryslaan, Theun de Vries. Prachtmiddach met moaie ferhalen.

Ik mocht al dy ferhalen wear opnimme om der later un moai ferhaal over te skriëven. Noait weten dat der ok oranje mollen bestaan, mar ut is echt su!

Jo moatte net samar mei de knibbels op it lân lizzen gean! Sjuch ik liz de lodde op'e grűn en dan gean ik op it hout lizzen, noait lęst fan wiete knibbels...
 
17 april om 18:32
 
Benefytdiner bij ’t Vaticaan

Gisteravend un benefytdiner bij Restaurant ’t Vaticaan an ut Groaan had. Was niks mis met wat Sjoerd Schot oans foarsette. Ut diner wurdde ňrganiseard foar ut projekt Meesterlijk Sneekers. Su as bekend is Meesterlijk Sneekers ut ferhaal fan Imke Meester dy’t fia kunst de ferbining met de inwoaners fan de stad soekt. In Sneek fon Imke nyt allienech de liefde fan har leven, mar ok har passy foar de beeldende kunst.

Ondertussen het Imke al un antal pňrtretten klaar en is de kunstenares druk bezech om tegare met skriëfster Afke Henni en Annemieke Steemers ut projekt ferder hannen en foëten te geven. Nou is seker dat de eksposisy fan de skilderijnen in ut Atrium fan Sneek der kommen gaat. En ut indrukwekkende boek gaat der ok kommen. Binnenkňrt fňlgt der mear nieuwas over Meesterijk Sneekers.

Op de eerste foto bij dit blog, is Imke Meester bezech met ut doek fan Barry, inderdaad dy fan Barry Kookt! Moai dat ut skilderij fan Barry júst in Restaurant ’t Vaticaan op de ezel stond!

Harm Rozenberg, gisteravend ok anwezech, tussen Afke Henni ( rechts fan Harm )en Annemieke Steemers.
 
16 april om 18:12
 
Súdwest-Fryslân freget ynwenners nei miening oer it Frysk

Súdwest-Fryslân makket dit jier in nij taalbelied Frysk foar de perioade fan 2019 ôf. Ynwenners wurde frege om mei te tinken. Fan ’e wike krije 8900 ynwenners in enkęte yn ’e bus, mei fragen oer hoe’t de gemeente omgean moat mei de Fryske taal. Dat is 10% fan it totale oantal ynwenners fan ’e gemeente.

Dęrneist giet de gemeente yn petear mei in oantal riedsleden, Sintrum Frysktalige Berne-opfang, Cedin, de Provinsje, de Afűk en soarchoanbieders. It doel is om dúdlik te krijen wat de mienskip wol oangeande it Frysk.

‘In libbene taal’

Wethâlder Stella van Gent ropt alle ynwenners dy’t in brief krigen hawwe op om de enkęte yn te foljen. Oft je no foar of tsjin it Frysk binne. “Ik bin benijd oft ús ynwenners ek fine dat it Frysk oer hűndert jier noch bestean moat en sa ja, hokker rol wy dęr as gemeente yn spylje kinne.”

De wethâlder fynt sels dat it Frysk bliuwe moat. “It Frysk is in libbene taal, in taal dy’t trochjűn wurde moat fan generaasje op generaasje.” Sy wit dat der Frysktaligen binne dy’t harren bern net mei of yn it Frysk grutbringe. “Ik bin tige benijd węrom. Dat is dan ek ien fan ’e fragen fan ’e enkęte. Miskien kinne wy dęr as gemeente wat yn betsjutte.”

Omtinken foar streektalen

Yn ’e enkęte steane fragen oer hoe faak en węr’t de ynwenners it Frysk brűke, mar ek oft de gemeente mear Frysk skriuwe moat yn brieven en advertinsjes, of oft de gemeente skoallen en soarchoanbieders stimulearje moat om mear Frysk te brűken. Yn ’e enkęte is ek omtinken foar streektalen lykas it Hylpersk, Snitsers en Boalserters.

Foar en tsjin mei syn miening jaan

Fansels is net elkenien foar it Frysk. Troch de enkęte nei willekeurige adressen út ’e stęden en doarpen te stjoeren, besiket de gemeente in represintatyf byld te krijen.

De gemeente ferwurket reaksjes op ’e enkęte by it opstellen fan nij belied Frysk foar de perioade fan 2019 ôf. “Ik fyn it belangryk om by alles wat wy foar it Frysk dogge nei te gean oft dit fan ynfloed is op hoe’t it Frysk in folweardich plak yn ús mienskip hat, njonken it Nederlânsk”, seit wethâlder Van Gent.
 
15 april om 14:12
 
Sneker Befrijdingsdach

De datum 15 april is onlosmakelek ferbonden met Sneker Befrijdingsdach. De befrijding op 15 april 1945 wurdde foarafgaan deur gigantise eksploasy’s węrbij’t ut monumentale Waachgebou in ut sentrum fan de stad in flammen opging.

Op de bovenferdieping fan de Waach hadden de Dútsers un múnisydepot. Dat mocht nyt in hannen fan de alliearden falle. En terwyl de knallen nňch skoftenlang in wide omtrek te horen waren maakte Sneek sich op foar de befrijding. Alice Booij, het fandaach op har FB-pagina un moai artikel over ‘De Waag staat in brand’ ( ok titel fan un boek over Sneek- 1940-1945) plaatst węr’t ik graach naar ferwies.

Op ut plak dęr’t de Waach in flammen opging wurdde in Sneek al gau un tideleke gedenksuil oprichten. Hierop de namen fan de oarlňchslachtoffers.
Foar de herdenkingsplechtechheden fan mei 1946 plakfonnen, ston ut tidelek gedenkteken al op ut Oud Kerkhof, flak bij ut plak dęr’t ut definitieve monument bij de Groate Kerk staat. Dat monument wurdde op 4 mei 1950 onthuld deur Meta Lever, dy’t in de oarlňch har fader en twee broers kwytraakte deur oarlňchsgeweld.

De frouwenfiguur met ut earelint ‘Getrouw tot in de dood’ is maakt deur beeldhouwer Willem Johannes Valk út Eelderwolde. Ut hele monument is ontwurpen in samenwerking met de Sneker arsjitekt Arjen Goodijk.

Aflopen week wurdde ut monument ferfongen deur un hast replika. Ut monument fan Valk was maakt fan Fraans kalkstien en dusdanech beskadegd dat ut ferfongen wurde moest.De nieuwe fersy is maakt fan granyt.

E.e.a. is in goëd overlech gaan met de family Valk, de gemeente SWF en de Stichting ’40-’45. 
14 april om 13:36
 
Cindy & Anita met Theo Ruis in actie tegen borstkanker

Sneek- Koud, dat was het vanmorgen best wel op het Sneker Grootzand, waar bloemenkoopman Theo Ruis samen met Cindy Neyens en Anita Boonstra in actie kwamen tegen borstkanker. Bij de stand worden ook vanmiddag nog bloemen verkocht waarvan een gedeelte van de opbrengst naar Pink Ribbon gaan.

Onvermoeibaar en actief zijn Cindy en Anita als het gaat in hun strijd tegen borstkanker. De beide ambassadrices vragen vandaag ook aandacht voor hun eerste Pink Stilleto & Bubbels Bingo die op 5 oktober plaats gaat vinden bij Hotel Van der Valk in Sneek.

En de kou van vanmorgen? Theo geeft de beide dames zo nu en dan ‘un krúpke’ zodat het goed vol te houden is.
 Facebook: https://www.facebook.com/PinkStilettoBubbelsBingo/
 Tickets: https://www.ticketkantoor.nl/shop/pinkbingo 
14 april om 13:05
 
Wimke Tolsma op Bookstoreday bij Boekhandel Van der Velde

Sneek- Volle bak vanmorgen bij Boekhandel Van der Velde waar schrijfster Wimke Tolsma uit IJlst niet alleen haar boek ‘Sműk’ signeerde maar ook tweemaal een workshop ‘Borrelplankje branden’ gaf. Sműk is een prachtig vorm gegeven boek ‘vol Fries geluk en zelfmakers’. Wimke zelf straalde vanmorgen ook weer een en al geluk uit. Het is vandaag Bookstoreday

Op Bookstoreday vieren boekhandel en haar klanten een feestje. Met tientallen exclusieve uitgaven in gelimiteerde oplagen, gesigneerde exemplaren en sterk in prijs verlaagde boeken. Met optredens van ruim honderd schrijvers in zo’n tweehonderd boekwinkels in het hele land. Want een boekwinkel is meer dan een winkel. Hij vormt de spil van een gemeenschap en wordt geleid door creatieve ondernemers en gedreven door verkopers die bovenal gepassioneerde lezers zijn. In een boekwinkel wordt je verbeelding aangeraakt. En dat is reden voor een feestje.
 
13 april om 19:56
 
Ut wurdt altyd wear foarjaar... 
12 april om 17:19
 
Groate Bauk...

Su noemden wij ut fersetmonument bij de Groate Kerk onearbiedech. As jonkje ging ik der al met oans fader heen as de Doadeherdenking was op 4 mei.

Fanmňrren foar GrootSneek der bij weest toen ut beeld ferfongen wurdde. Chris Wagenaar was der o.a.Hieronder ut bericht dat ik skreef en ok un antal foto's. Ik fyn de 'hast replika' moaier, un bitsje frouweleker, as ut oarsprňnkeleke beeld.


Drie dagen voor de bevrijdingsdatum van Sneek, op 15 april 1945 werd de stad bevrijd , is het Verzetsmounument van A. J. Valk van haar sokkel getild. Ondertussen ligt een bijna replica van ‘de vrouw’ al klaar om het uit 1950 vervaardigde beeld te vervangen. De operatie duurde anderhalf uur.

De vervanging was nodig omdat het zandstenen mounument in de loop van de jaren erg is aangetast. Het vervangende beeld is van graniet gemaakt. De hele operatie is in goed overleg gegaan met de familieleden van kunstenaar Valk, de Stichting ’40-’45 en de gemeente SWF. Het oude beeld wordt voorlopig opgelagen in een gemeentelijk depot. 
11 april om 20:19
 
Tegare liepen wij un stukje fan ut levenspad…

Joop Boomsma (1945-2018)

Foarege week dinsdach is Joop Boomsma overleden. Der het un tiid weest dat wij aardech intensyf kontakt hadden. Joop was un ‘alsidich skriëver in de Friese Lettetún’. Joop was ok de easte Frystalige weblogger.

Mar boven alles was Joop un aimabel man, negen jaar ouwe as ik. Joop het mij seker in myn beginjaren as skriëver faak stimuleard. Ik fon ut un foarrecht om un skoft met dizze man oplopen te hewwe op ut levenspaad. Fannemiddei is der foargoed ôfskied fan Joop Boomsma naam:

Ik dreamde en belibbe
It libben dat
Libbe wie.
Dat hij ręste yn frede!

Jan Steenwijk

Fanmňrren ok ut bericht dat Jan Steenwijk overleden is. Jarenlang was Steenwijk gymlearaar an ut Bogerman. In dy sin was hij foar un soad minsen dan ok altyd ‘menear Steenwijk’. Foar mij was en bleef hij altyd ‘foarsitter’.

En dan wel de earefoarsitter fan de cvv Oranje Nassau. Ok un hele fryndeleke persoanlekheid. Jarenlang un prima foetballer ok, mar foar mij tňch altyd ‘foarsitter’, dy’t mij immer met ‘Henkie’ anspraak. Ut dy tiid dus.

De laatste kear dat ik Jan Steenwijk interview mocht was op 14 april 2012, toen we ut 80 jarech bestaan fan oans klup fierden.

 
10 april om 21:38
 
En de winnaar is…Paques!!!

Wat un fňrmidabel moaie happening ( jajaja…ik overdriëf altyd, mar nou nyt!!) hew ik fanmiddach fan dichtbij metmaakt.

Ik mocht fan heel dichtbij getúge weze hoe’t 3 finalisten streden om de titel Friese Onderneming van het jaar 2018. Sterkernôch ik mocht aktyf metdoën an de allesbeslissende pitch fan 1 fan de 3 finalisten: Paques út Balk!

Omdat ut bedriëf syn roots in Sneek het, in de Noorderhoek nňch wel. En laat Joost Paques nou krekt even beter weze as de twee andere finalisten Sidijk út Heerenveen en Spits út Oasterwolde. Myn bijdrage beston út un samenfattende fers an ut einde fan Joost syn toespraak.

As ferrassing mocht ik 3 x bij de presentasy fanút de saal opkomme, naar foaren lope en inbreke in Joost syn speech. Dizze stand-up aksy lukte dus blykber folkomen. Públyk op syn Snekers inpakke, moaier is der nyt. Ik públisear ut fers hier (nňch) nyt omdat ut nou eigendom fan winnaar Paques is! Foar de sufeulste kear ut bewies dat eigen taal minsen raakt.

Krekt as Paques súpertrňts op ut resulaat. Even na half 8 fanavend maakt Kommissaris fan de Koaning Arno Brok de útslach bekend: únanym koazen deur de faksjúty en de públyksjúry!

Paques is un dynamise, innovatieve en ambitieuze weareldwide speuler op ut gebied fan súvering fan (affal) water en gas. Bij al hun aktiviteiten streve se naar kwaliteit en de júste balaans tussen męnsen, planeet en winst.

 
9 april om 20:25
 
Corry Nicolay is un kleurrike predikant

Fanmiddach wear un bysondere ontmoeting had, diskear met Corry Nicolay. 'PKN predikante Interreligieuze Communicatie'. Ut wurdde un prachtech interview met un frou dy't un soad te fertellen het! Later wel mear.
 
8 april om 18:55
 
Mear sfear op'e tribúnes as op ut feld


Ut was fanmiddach foar de sufeulste kear un bedroefende partij foetbal in ut Abe Lenstra Stadion. Ut wachten is op un nieuw seizoën met nieuwe kaansen, onder dizze trener is der gyn foarútgang mear.

Mar węr jank ik over, fanmiddach hearlek út de rook sitten met de kňp in de son!
 
7 april om 19:59
 
Altyd alles fastlęge wille...III

Fanmiddach op un sonovergoaten Súderspňrtpark bij de wedstryd O.N.S. - ASWH weest. Wedstryd was seker ut ansiën weard!

O.N.S. koestert drie belangrijke punten tegen ASWH

Sneek- Het duurde tot ver in blessuretijd toen Curty Gonzales een einde maakte aan de spanning of ONS er in zou slagen de overwinning tegen ASWH over de streep te trekken. Gozales scoorde op dat moment de 3-1, na een asist van Gustavo van der Veen. Hiermee pakten de Snekers een uitermate belangrijke overwinning in hun struggle for live, lees behoud van het derde divisieschap. Met een voorsprong van 5 punten op Spijkenisse nemen de oranjehemden een beetje afstand van de promotie/degradatie 15de plaats.

De eerste helft had wel iets weg van een schaakwedstrijd, mede door het 5-3-2 systeem dat beide ploegen in de beginfase speelden. Grote kansen vielen er dan ook amper te noteren. Toch kwam O.N.S. op een 2- 0 voorsprong. Eerst was het aanvoerder Michael Lanting die voor 1-0 zorgde en vervolgens maakte Serghino Fatima met een krachtige kopbal na een prima corner van Samir Marraki het tweede doelpunt voor O.N.S. De aansluitingstreffer van Lars Bosscha even later mocht er ook zijn: een streep! Curty Gonzales had daarna de mogelijkheid om nog voor de thee, de 3-1 op het bord te zetten, echter zijn doelpoging mislukte.

Na de rust viel er veel meer te genieten. De gasten uit Hendrik-Ido-Ambacht gingen uitdrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de O.N.S. defensie hiel goed stand. Bovendien straalden de Snekers werklust uit, vochten voor elke meter en creëerden zeker in de slotfase grote kansen. Invaller Jan Dommerholt en Genridge Prijor verschenen oog in oog met ASWH-doelman Stef Doedée maar faalden. Hierdoor bleef het dus lang bloedstollend spannend tot Curty Gonzales een einde aan alle onzekerheid maakte door de 3-1 binnen te schuiven.

Dat ASWH de wedstrijd met negen man moest eindigen, zegt alles over scheidsrechter van dienst. Peter de Lange en Mels van Driel haalden het einde van de wedstrijd niet. De gele kaart voor Michel Lanting in de 90ste minuut was een duren een, de uitblinker aan O.N.S. zijde is voor de wedstrijd tegen ACV geschorst.
 
7 april om 19:55
 
Altyd alles fastlęge wille...II

Fanmňrren froech de moeite nommen om naar de Open Dach fan Banketbakkerij De Korenbloem toe te gaan. Ok dęr even un foto make en in stukje over skriëve:

Open Dag Banketbakkerij De Korenbloem druk bezocht

Sneek- Voor de derde maal organiseert Banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek haar Open Dag, waarbij iedereen zijn of haar eigen taartje mag maken. Tijdens deze Open Dag geldt er een korting van 20% op het gehele assortiment en maken de klanten de producten zelf, dan krijgen ze zelfs 50% korting.

Het liep vanmorgen dan ook storm in de bakkerij van Gerrit Dijkstra die zag hoe heel Sneek bakt! Wie ook nog even wil ‘bakken’ is ook vanmiddag nog welkom in de bakkerij aan de Galigapromenade.
 
7 april om 19:45
 
Altyd alles fastlęge wille...

'k Fyn ut altyd nňch altyd machtech om te doën, un partijtsje foetballe. Gisteravend mochten we wear. Ik had triuwens myn foetbalbroekje earst binnenstebúten an...Ut is noai saai!


Omdat ut un bysondere avend was, met ut overhandegen fan oans nieuwe tenue deur Menno Kier Visser, maakte ik ok un nieuwsitem foar GrootSneek. Ut kleine nieuws, elke dach wear.

Derustit kledingsponsor van O.N.S. 7×7 team: kerels die de rug rechten!

Sneek- De Derustit Group is al meer dan 55 jaar toonaangevend oppervlaktespecialist in Europa en gespecialiseerd in het conditioneren van roestvaststaal is sinds dit seizoen de officiële kledingsponsor van het O.N.S.-team dat uitkomt in de KNVB 7×7 competitie.

Gisteravond overhandigde directeur Menno Kier Visser de prachtige voetbal outfit aan de O.N.S.-mannen voorafgaand aan de tweede competitieavond op het Zuidersportpark.
“Ik vind deze groep kerels een bijna vergeten generatie die echter nog lang niet versleten is.

Ik vind het prima dat alle jeugdteams en elftallen er pico bello bij lopen, maar ik vind ook dat de oudere senioren er goed op moeten staan. In dit team spelen een aantal jongens die het nodige hebben mee gemaakt, maar zich op voorbeeldige manier hebben teruggeknokt op het voetbalveld. Er zitten een aantal zestigers tussen die nooit opgeven, ik vind dat een voorbeeld voor veel andere oudere sporters.

De rug rechten! Daarom steek in deze mannen in een voetbaltenue met onze firmanaam erop. Ik houd ervan om dergelijke dingen te doen. Het gaat echt niet om mij persoonlijk, uiteraard verdienen wij ons geld met Derusti en ik heb een band met O.N.S. Daar voeg ik meteen aan toe dat ik soms best eens ongezouten kritiek kan leveren maar nogmaals ik heb bewondering voor deze kerels. Zelf ben ik een wielerfanaat en ga over 4 weken de Mont Ventoux weer beklimmen”, aldus Menno Kier Visser.

“Deze kerels van O.N.S. kunnen zeker door tot hun zeventigste!”

De tweede competitieronde werd gisteravond gewonnen door SWZ Boso Sneek, die nu aan kop gaan met twee punten voorsprong op O.N.S Sneek. Andere teams die meedoen zijn vv Nieuweschoot, FFS en Oudega SWF.
 
6 april om 18:11
 
MUZT musicalopleiding presenteert zich aan de raad van SWF

Sneek-MUZT Musicalopleiding keert dit jaar op 13, 14, 15 en 22 april april terug in Theater Sneek met de komische musical Spamalot. De voorstelling is gebaseerd op de film Monty Python and the Holy Grail uit 1975. Net als deze productie is het verhaal een parodie op de legende van koning Arthur, maar er zijn veel verschillen met de film.

Voor de nodige publiciteit wachten twee acteurs gisteravond de raadsleden van de gemeente SWF op voor het Bestjoershűs. Ook de levensgrote konijn was aanwezig bij de ingang van het bestuurscentrum. Burgemeester Magda Berndsen kreeg in de raadzaal een Flyer van King Arthur! (Foto hieronder van Casper Ferwerda)

Spamalot gaat over de zoektocht van koning Arthur naar de heilige graal. Hij vraagt een aantal Ridders van de Ronde Tafel om hem te vergezellen. Onderweg ontmoeten zij allerlei vreemde types. Gaan ze die heilige graal eigenlijk nog wel vinden? Het fameuze lied ‘Always Look on the Bright Side of Life’, uit Monty Python’s Life of Brian, is als kers op de taart aan Spamalot toegevoegd.

De elfde MUZT-musical is geheel Nederlandstalig. De regie ligt in handen van Iréne Martin, tevens artistiek leider van MUZT Musicalopleiding – de vierjarige musicalopleiding van Kunstencentrum Atrium voor jongeren vanaf 13 jaar. Dennis Dronkers tekent voor de muzikale leiding, de choreografie wordt verzorgd door Raymond Guzman. “Omdat de vierdejaars groep van de opleiding dit seizoen vijf jongens bevat, is dit een uitgelezen moment om de Ridders van de Ronde Tafel bijeen te roepen!”, aldus Martin.

Eric Idle, een van de Monty Python-leden, schreef het libretto en de liederen en werkte met John Du Prez aan de muziek. De premičre was op 17 maart 2005. In Nederland werd de musical opgevoerd met Paul Groot, Owen Schumacher en Johny Kraaykamp jr. in de hoofdrollen.

Foto: CDA voorman Douwe Attema neemt de flyer van de MUZT-musical in ontvangst

 
6 april om 17:58
 
Sneekology edisy seuven is los!

Sneek- Gisteravend is de seuvende edisy fan de kursus Sneekology fan start gaan. Dat gebeurde in de Waltasaal in ut hart fan de stad.

Wethouwer fan kultuur Stella fan Gent opende dizze jaargang Sneekology met un kňrte mar rake toespraak węrin’t se de kultuur histoarise waarde fan dergeleke aktiviteiten onderstreepte.

Dr. Hans Koppen fersňrgde dęrna met opnieuw un súblieme lezing over de geskiedenis fan de stad en de ouwe raadsaal ut earste gedeelte fan de avend. De avend wurdde tradisjoneel afsloaten bij de Weduwe Joustra dęr’t un entűsiaste Fardou un prachtech ferhaal hield over de histoary fan ut familybedriëf an ut Kleinsaan.

Tňt sufer ut persbericht dat ik op de site fan GrootSneek plaatste. Nou ut ferfňlch op myn eigen site. Foarech jaar hew ik de kursus Sneekology wear oppakt. Dat had ik seker nyt deen at Sietse Wierda en Nico Altenburg mij nyt achter de broek seten hadden.

Ik sach der un bitsje teugen an om na de klapper fan 2013 wear los te gaan. De boël de boël late. Gelukkech binne der dan altyd maten su as Sietse en Nico dy dan ingripe en je bij de kladden pakke: bist wear helemaal gesond en der mar plat foar. Sukke frynden hew ik ok bij ut foetbal en ut draven: ophouwe te janken de bealech der mar op! Dank mannen!

Ut was gister wear un prachtege earste avend! Met twee onferwachte gasten: un stel út Canada, dy’t ok nňch us family fan de Sneker ridder Rienck Bockema ( 1350 -1436 !) waren. At dan ridder Arthur ok nňch us delkomt, dan kanne je spreke over un fliegende start! 
5 april om 12:53
 
Wat moet een konijn bij het Bestjoershűs SWF in Sneek??

Sneek- Vanavond tussen 19.00 en 19.30 uur voor bij het Bestjoershűs SWF! Wat gaat er toch gebeuren? Best wel een beetje spannend! In Sneek is altijd iets te doen, nee veel meer dan een verkeerslicht op groen!! Bij de kninen om’t af!!
 
5 april om 12:31
 
Waadhoekekoor De Bútsoekers in kerkje Goënga

Sneek- Op zondag 22 april geeft het Waadhoekekkoor De Bútsoekers een concert in het dorpskerkje van Goënga.

Het Waadhoekekoor De Bútsoekers uit St. Annaparochie werd vijftien jaar geleden opgericht in de vorm van een shantykoor. Echter in de loop van de afgelopen jaren heeft dit koor wat het genre betreft een flinke koerswijziging ondergaan en is uitgegroeid tot een allround koor wat van alle markten thuis is.

Het huidig repertoire bestaat uit o.a. Engelstalige ballads (enkele zijn zelfs in het Fries vertaald), en met name grote hits van wereldsterren uit de jaren ’60, ’70 en ’80 uit de vorige eeuw. Zo komen we namen tegen als die van Elvis Presley, The Everley Brothers, Jim Reeves, The Monkeys, Fats Domino, Udo Jürgens, Neil Diamond, Cat Stevens, maar ook van eigen bodem : Rients Gratema, The Cats, Marco Borsato en vele anderen. De nieuwste loot aan de muzikale stam zijn bekende musical liedjes.

Het combo wat het koor begeleid bestaat uit de twee gitaristen Joop Schulp en Johannes Fokkema en de veelzijdige Tseard Nauta. Deze bespeelt de toetsen, alsmede accordeon en viool. Vaak is ook een drummer van de partij. Het geheel staat al bijna 10 jaar onder leiding van dirigente Marijke Rodenburg, die daarnaast ook als zangeres haar “vrouwtje” staat. Bij een aantal nummers wordt het publiek vaak uitgenodigd om met het koor mee te zingen.

Vandaar de naam: “Back tot the sixties meezingmiddag”. Kortom: voor een oer gezellige middag op zondag 22 april naar de kerk van Goënga. We beginnen om 15.00 uur, maar wees op tijd want vol=vol, en het aantal plaatsen is niet onbeperkt. Wilt u meer van ons weten ??. www.butsoekers.nl

Dirigente: Marijke Rodenburg
Muzikale begeleiding:
Joop Schulp en Johannes Fokkema: gitaar
Tseard Nauta: piano, viool en accordeon
Aanvang: 15.00 uur
Toegang gratis met na afloop “Het ponkje”
Daarna: “Meet en Greet in de Kosterij”
 
4 april om 19:12
 
Op 4 april...

[ foto Wikepedia ]

Dizze datum sal altyd ferbonden bliëve met de moard op Martin Luther King, nou un halve eeuw leden. Ut maakte as jonkje un groate indruk op mij. Wat wist ik Noorderhoekjejonkje fan diskriminasy? Ik kon ut woard nyt eens. Raymond Picauly was een fan myn groatste maten:

foar Raymond

Javaansche jonge

su mar
op un moaie nasomermňrren
ergens in september fier en ‘60
stonstou bij oans
in ‘e klas

in ut speulkertier
- midden in ‘e kring –
fertoandestou dyn keunsten
as un eksoatise sirkusartyst

onder de aardrijkskundeles
froech ik węrstou wech kwamst
‘ Soerabaja ’
ut sei mij likefeul
as Hoogesandsappemear

mar toen ik middachs
út skoal dyn fader de wajangpoppen
an’e muur spikeren sach
en ik begearech de tannen
in un broadsje bapau sette
wist ik wel dat jum un moai
end fan hús waren

Habtamu

Sukrekt hew ik ut fňlgende bericht op GrootSneek-site plaatst:

"Habtamu de Hoop wordt nieuwe presentator van Het Klokhuis

Sneek-Habtamu de Hoop uit Wommels, sinds de verkiezingen van 22 november van vorig jaar het jongste raadslid van Friesland, wordt het nieuwe gezicht van het bekende jeugdprogramma Het Klokhuis. Het PvdA raadslid van SWF gaat twee dagen aan de slag voor Het Klokhuis. Eerder deed Habtamu al televisie ervaring op als presentator van het Omrop Fryslân programma ‘Keatsen foar dummy’s’.

De Hoop was net aan zijn studie journalistiek in Zwolle begonnen toen hij op Facebook de Klokhuis-vacature voorbij zag komen. Uiteindelijk is hij gekozen uit ruim 1440 kandidaten. In oktober zal De Hoop voor het eerst te zien zijn op TV."

Ik hew al un antal jaren kontakt met dizze talenfolle Habtamu, op'e kňp af twee jaar leden mocht ik hem foar GrootSneek interviewe. De speech fan Habtamu maakt ok groate indruk op mij en in ut kader fan dizze dach wel toepaslek:

Habtamu de Hoop (18) in tv-finale Op weg naar het Lagerhuis

Habtamu de Hoop uit Wommels is een van de drie finalisten die door gaan naar de landelijke tv-finale Op weg naar Het Lagerhuis. De uitzending is te zien op 8 juni op NPO2. Dat Habtamu de Hoop een voortreffelijk speecher is, werd onlangs al duidelijk tijdens het Gesprek van Sneek waar hij zijn V-rede ook uitspraak. Zijn toespraak over de vluchtelingenproblematiek maakte diepe indruk bij de aanwezigen.

Wie is Habtamu de Hoop en wat houdt deze achttienjarige RSG havo-examenkandidaat bezig?

“Mijn voornaam Habtamu, wat rijk van leven betekent, past inderdaad beter bij mijn kleurtje dan mijn achternaam De Hoop. Toen ik acht maanden oud was, ben ik door mijn ouders geadopteerd. Ik ben geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Daar ben ik te vondeling gelegd in een café, zonder gegevens. Door puur geluk ben ik terecht gekomen in een weeshuis, waar ze mij de naam Habtamu hebben gegeven. Een vrij normale naam daar, in Nederland te vergelijken met Joop of Jan. Ik voel trouwens niet de behoefte om achter mijn eigen geschiedenis aan te gaan, niet omdat ik mij daar voor afsluit. Ik vind het zo wel best. Mijn ouders hebben mij al vroeg het verhaal verteld waar ik vandaan kwam, zodat je er later niet op een verkeerde manier mee geconfronteerd wordt. Ik heb ook nog een adoptieve broer uit Ethiopië, die twee jaar jonger is. Ik heb ook nooit problemen door mijn afkomst gehad, ik praat Fries net als de meeste mensen in Wommels. Iedereen kent elkaar, ze weten mijn geschiedenis in het dorp dus ook.”

Sportief

Eigenlijk past het woord inburgeren ook helemaal niet bij Habtamu, die tot voor kort fanatiek kaatser in het Freuledorp was. In het Omrop Fryslân programma Keatse foar dummy’s, speelde Habtamu een hoofdrol. Blijkbaar deed hij dat zo goed dat Omrop Fryslân hem nu weer gevraagd heeft om een bijrol te spelen in een nieuwe tv-serie, waar hij verder nog niets over mag vertellen. Een reden om het kaatsen even op het tweede plan te zetten is verder dat Habtamu na het behalen van zijn havodiploma zich in heeft geschreven voor een studie journalistiek in Utrecht. Of hij aangenomen wordt is overigens nog niet bekend. Helemaal zonder sport kan de jonge Wommelser niet, hij blijft wel lid van voetbalclub SDS uit Easterein. De A1 junior heeft al de nodige minuten in het vlaggenschip van SDS gemaakt. Eerder zat Habtamu op de voetbalschollen van SC Heerenveen en SC Cambuur, echter gewogen en letterlijk en figuurlijk te licht bevonden.

Vluchtelingenproblematiek

Na zijn deelname aan de wedstrijd Fries Jeugdparlement, waarbij jongeren in het provinciehuis bijeen komen om zogenaamd de provincie te besturen en ze zo kennis te laten maken met de politiek, kreeg Habtamu de opdracht zich te verdiepen over de vluchtelingenproblematiek. Door de verdieping in het onderwerp gingen Habtamu de ogen open en werd hij bijna misselijk van wat hij te weten kwam. Op school is het docent maatschappijleer José van der Lijke die haar leerlingen weet te motiveren voor het debatteren.

Na aanleiding van zijn kennis schreef Habtamu ook zijn inmiddels bekende V-rede, waarin hij zich afvraagt wat er in Nederland veranderd is met een aantal jaren geleden. In de rede vraagt Habtamu zich af waar de liefde is gebleven die hij als adoptiekind heeft mogen ervaren. De rede was zo goed dat Habtamu ondertussen bij de beste drie speechers van Nederland zit. Heeft hij antwoord op de vragen die hij in de rede stelt?

“Nee, maar ik weet wel dat je de AZC’s nog veel meer open moet stellen, zodat mensen echt kunnen zien hoe het er is. Je kunt dan begrip voor elkaar krijgen. Ik heb wel veel positieve commentaren op mijn speech gekregen, mensen waarderen het wel. Er was maar één vervelende reactie op Facebook. ‘Habtamu klinkt niet erg Nederlands, voelt zich zeker aangevallen.’ Ik zou eerst niet reageren, maar later heb ik het toch gedaan. ‘Ik verzoek U nogmaals mijn speech te beluisteren, dan leg ik U precies mijn verhaal uit, misschien dat ik daarna goed genoeg voor U ben om duidelijk te maken waar ik mijn kop vooruit steek’, zoiets. Mijn vrienden reageerden massaal en van de negatieve persoon hebben we nooit meer iets gehoord.”
“Toen dat kleine vluchtelingenjongetje Aylan in september dood op het strand aanspoelde vond iedereen dat vreselijk. Een paar maande later in Keulen waren alle vluchtelingen weer verkrachters en staan veel mensen te brullen AZC weg ermee of nog erger. Dat de politiek dit allemaal laat gebeuren, dat vind ik triest.”

Wilders

“Onder mijn leeftijdsgenoten zijn er ook genoeg die belachelijke dingen over vluchtelingen zeggen, zonder te weten waar het over gaat. Ze praten vaak hun ouders na, die op hun beurt Wilders weer papagaaien. Ik heb door middel van gesprekken wel geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen, maar dat lukt vaak niet. Misschien moet je dergelijke geluiden dan toch maar negeren. We hebben laatst op straat een filmpje opgenomen, waarbij we mensen iets vragen over vluchtelingen. Dachten heel veel mensen dat ik een vluchteling was. Gekke vooroordelen!

Trouwens ik sprak laatst een donkere jongen in het Nederlands aan, toen bleek dat hij gewoon Fries kon. Ja, dat is dus ook een vooroordeel van mijn kant.”
“Ik zou wel graag eens met Wilders willen praten en hem dan wijzen op de grote verantwoordelijkheid die hij heeft. Door zijn uitspraken zaait hij haat. Ik ben absoluut voor vrijheid van meningsuiting, maar Geert Wilders zorgt er voor dat de discussie een negatieve kanteling krijgt in de vluchtelingendiscussie. De argumenten van Wilders slaan vaak nergens op. Dat de media hem zo’n platform geeft begrijp ik niet, hierdoor groeit zijn aanhang alleen maar.”

Speech

Als ik ‘s avonds naar het nieuws kijk, begin ik me te steeds vaker te schamen voor mijn eigen bevolking,
de mensen die mij in 1998 ondanks de des tijdse oorlog tussen Ethiopië en Eritrea opgenomen hebben in onze maatschappij en omarmd hebben met liefde.

Met tegenzin keek ik afgelopen maand weer naar het NOS-journaal.
AZC weg er mee wordt er van de daken geschreeuwd, ik zie spandoeken op straat ‘’een asielzoeker met volle zak pakt uw dochter met gemak’’
varkenskoppen die in bomen worden gehangen.
Ik begin me steeds vaker af te vragen waar de liefde is gebleven die ik als adoptiekind heb mogen ervaren.

Maar als ik me eenmaal verdiep in onze geschiedenis, vind ik dit erg vreemd.
In de Tweede Wereldoorlog gaven velen van onze grootouders onderdak aan de Joden,
na de zware aardbevingen in Haďti in 2010 haalden wij Nederlanders met zijn allen 111 miljoen euro op, 111 miljoen!
En ook nu zetten duizenden mensen zich vrijwillig in voor vluchtelingen. In Capelle moest er een wachtlijst komen niet voor vluchtelingen, maar voor vrijwilligers

We zien alleen nog maar heftige beelden en confrontaties op het nieuws maar het blijkt als we beter kijken dat we nog niet eens zo slecht zijn met z’n allen.

In Nederland, een van de veiligste en rijkste landen ter wereld, zijn we al ver gekomen.
Onze beschaving is geen dun laagje vernis, maar een dikke vetlaag, een dikke vetlaag die ons warm houdt.
Een dikke vetlaag bestaande uit een grote meerderheid goedwillende mensen.
Laten wij de zwijgende meerderheid opstaan om te laten zien dat er ook mensen zijn, die ondanks de grote druk die vluchtelingstroom met zich mee brengt, bereidt zijn om je welkom te heten.
Als de dijken breken worden we geen apen, maar excelleren we in menselijkheid

april 2016

cvv Oranje Nassau Sneek

Tňt beslút fan dit lange blog: 4 april is ok de oprichtingsdatum van cvv Oranje Nassau Sneek! Dizze datum het dus wel wat...
 
3 april om 19:22
 
Wat moet u hier?!

Om nou te sęgen dat ut mij overkomt, is nyt helemaal waar. Soms en ok wel faker, gaan ik op'e strún om naar nieuws te soeken. Eigenlek lukt ut mij altyd wel om nieuws te finen, want nieuws leit op straat is ut klisjee. En klisjees binne altyd waar, anders waren ut ok gyn klisjees nou?!

Fanmňrren sach ik wear un dúdelek fotomomentsje. Terwyl ik ston te fotografearen riep un kearel : Hé wat moet u hier?!

Ik hew nňch gau un paar foto's skoaten. Wat ut foarstelle mut? Later dizze week kom ik der op teruch!
 
2 april om 18:53
 
Moai Sneek op un paasmaandachmiddach in de regen! 
1 april om 18:46
 
Paasfeest 2018 in Sneek gaat dwars door kerkmuren heen!

Sneek- Ronduit indrukwekkend is vanmorgen in alle vroegte het Sneker Paasfeest losgebroken op de terp van de stad. Honderden mensen kwamen rond de klok van zeven uur samen bij de Grote of Martinikerk om daar gezamenlijk het Paasfeest te vieren. Een bijzondere dienst, die dwars door de kerkmuren heen ging, omdat een groot aantal Sneker geloofgemeenschappen er aan deelnamen.

Paasvuur

De afgelopen nacht werd er in de Martinikerk gewaakt, waarbij sommigen de hele nacht gebleven zijn. Ieder uur werd er een Bijbelgedeelte gelezen en vervolgens iets met het verhaal gedaan. Rondom de kerk lag een groot hart van waxinelichtjes, in de kerk een groot kruis van gaas waar voorjaarsbloemen in gestoken werden. Bezoekers konden op grote houtsnippers iets schrijven en achterlaten. In alle vroegte werden deze beschreven hotsnippers in een vuurschaal gedaan, waar het Paasvuur het persoonlijk leed verbrandde.

Processie van het licht

Nadat gisteravond vanuit de RK parochie aan de Singel het licht was opgehaald en mee genomen door verschillende geloofsgemeenschappen naar een woning in de vier verschillende wijken van de stad, werd datzelfde licht in processie terug gebracht naar de Martinikerk.

Vanuit de Noorderhoek verzamelde zich bijvoorbeeld een groep van 25 processielopers onder leiding van Hilda Walstra die zich vervolgens in het duister richting Martinikerk begaven. Onder de groep Noorderhoekers bevonden zich een aantal Heilsoldaten: Together we ‘re one!

Letterlijk vroege vogels verzorgden een imponerend voorjaarsconcert. De geur van brandend Paasvuur was te ruiken. Langzaam werd het lichter. Vanaf de koepel van de Grote kerk werd het toepasselijke lied ‘Als alles duister is, ontsteek dan het lichtend vuur, dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft’ door een groep koperblazers o.l.v. Guus Pieksma gespeeld. Voor de hoofdingang van de kerk stond een ruim honderd koppig koor de processielopers op te wachten. Het hele Oud Kerkhof stond zwart van het volk!

In de kerk werd de dienst geleid door ds. Jan Willem Nieboer die begon met het voorlezen van meer dan toepasselijke teksten van Acda en de Munnik:

Vandaag ben Ik gaan Lopen
Vandaag ben ik gaan lopen
Ik was het maanden al van plan
Maar pas toen iedereen gezegd had dat het niet kon ging ik lopen
Kijk me lopen toch, hier loop ik dan.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik heb de meningen geteld
En heb bedacht dat het niets uit maakt
Want als men niks vind word zelfs dat nog als een mening je verteld.

Vandaag ben ik gaan lopen
En waar ik loop is van nu af aan een weg.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik maak me klein bij elk geluid
Ik ben veel banger dan ik was, toen ik nog stil stond mag zo wezen, maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk voorruit.

Vandaag ben ik gaan lopen
En waar ik loop is van nu af aan een weg.

Kijk me lopen zeven sloten
Hoogste bergen andersom
Ik ben hoe dan ook gaan lopen
Ik zie wel waar ik kom
Diepe dalen mooie paden
Ik glim bij wat ik zachtjes haast onhoorbaar fluisterend zeg.

Waar ik gelopen heb
Is van nu af aan een weg.

Vandaag ben ik gaan lopen
Omdat dat is wat ik wou
Ik heb geen idee waarom men zei dat het niet kon, zeg liever 'ga maar dat is leuk, dat moet je doen'
Want kijk me lachen dan.

Hier loop ik nou....

In de harde kerkbanken, waar door de eeuwen heen duizenden Snekers hebben gezeten, werden de kaarsjes aan gestoken.
Het gelegenheidskoor onder leiding van Erwin de Ruijter zong een aantal liederen in verschillende talen, waaronder een gebed in het Snekers:

Breng hoop en welfaart foar súters
Węr’t ut dúster is, skynt dyn licht


Ut is te hopen dat dit koor niet voor het laatst heeft opgetreden, want het klonk vanmorgen echt als een klok! De dienst werd afgesloten door massale samenzang onder begeleiding van Folkert Binnema op het grote orgel: U zij de Glorie. Menig traantje werd weggepinkt.

Sneek op z’n Paasbest, iets met Mienskip?! Na in de Adventstijd ‘Heel, Sneek zingt Kerstliederen’ zou het mooi zijn dat met dit NachtLicht project een nieuwe traditie geboren is.