dagboek > overzicht
Dagboek maart 2023
 
31 maart om 18:07
 
Start Sneekology avenden met gesang

Gisteravend prachtege openingsavend fan de tiende edisy Sneekoly had. Moaie groep, met opfallend feul jongeren diskear. Dy waren al su entŻsiast. Alice Booij had un prima ferhaal over ut ontstaan fan Sneek.

Ontfangst op ut Waltaplein fan Arnold Borouwer kon nyt beter, koffy met oranjekoek. Wethouwer Bauke Dam opende de tiende jaargang en deed dat ok nÚch us op syn Snekers, terwyl hij self docht dat ut BÚlserters was. Mar toen ik sei dat se in BÚlsert ok gewoan Snekers prate, knikte de wethouwer!

Fardou bleek opnieuw un geweldege gastfrou bij de Weduwe Joustra. Manman wat un gastfrij onthaal. Lekkere proeverij, kompleet met alwear oranjekoek en knabbels. KÚrtom at dit de opmaat is foar de tiende edisy dan kanne we nÚch wat ferwachte. NÚch noait earder de seary Sneekology avenden begonnen met gesang! Gister dus wel. 
30 maart om 18:36
 
De tiende jaargang kursus Sneekology

Fanavend start de tiende jaargang Sneekology! Wat un bysÚnder fenomeen is dit tÚch en al helemaal at ik kear op kear wear ut entŻsiasme fan de deelnimmers merk. Hew dÍrom ok echt un soad nocht an disse avend.

Fandaach un hearleke skriŽfdach had. De ouwisseling fan de dingen in myn leven maakt dat ik heel faak sÍch Ďik leef ut liŽve levení.

Bovenstaande foto is al mear as 1100 dagen oud, mar ut is as de dach fan gister.
 
29 maart om 20:58
 
Hier draait ut ķteindelek om... 
28 maart om 20:34
 
Athenaeum Boekhandel Amsterdam: Oade an Wim de Bie

Fandaach wear in Amsterdam weest. Der falt altyd un soad te beleven, kleine dingen, groate dingen, maar ok kleine groate dingen. Fandaach was de etalazy fan boekhandel Athenaeum inrichten met werk fan de overleden Wim de Bie. Un terechte oade an disse taalferriker! In de Volkskrant ok feul andacht foar alles wat Wim de Bie nalaat. Opfallend dat in de VK Arjen van der Grijn nyt noemd wurdt as de grimeur. Un omissy! DÍrom hieronder Wikipedia over Arjen van der Grijn en syn konneksy met Kees van Kooten en Wim de Bie. Arjen deed ut grimewerk foar Van Kooten & De Bie mar liefst 25 jaar!

Arjen van der Grijn

Vanaf het televisieseizoen 1973-1974 raakt Van der Grijn betrokken bij het team rond Kees van Kooten en Wim de Bie. Tot de laatste uitzending in 1998 blijft hij er onderdeel van uitmaken. Zeker de Keek op de Week-jaren betekenen wekelijks het bedrijven van Ďtopsportí. Van Kooten en De Bie vertrouwen volledig op Van der Grijn voor Ďde koppení. De types ontstaan op basis van een aantal steekwoorden. Van Kooten en De Bie leveren die wekelijks op donderdag aan, nadat ze de grote lijnen voor de sketches hebben uitgedacht. Daarop trekt Van der Grijn zich terug in zijn atelier en gaat hij aan de slag. Op vrijdagochtend gebeurt het werk uiteindelijk voor de spiegel. Dankzij het samenkomen van de houding, kleding en stemmen van Kees van Kooten en Wim de Bie en Van der Grijns pruiken en grime, komen de types tot leven. 
27 maart om 09:05
 
Kollum Omrop Frysl‚n, 27 maart

Ocke Ockingha & un GroŽne Pisbak

Bij de renovasy faníe Groate Kerk in Sneek is in 2022 un oud kistje fonden met briŽven en mķzyk. De foarsitter fan ut koar, Tine, woant tegare met har kleinkyn Simon, dyít bouopsichter is en as sudanech werksem bij de kerk. Bij thķskomst fan un koarrepetisy in ferbaan met de feestleke opening fynt Tine ut fersegelde kistje. Se kan har nieuwsgierechheid nyt bedwinge en maakt ut kistje open. Fia de inhoud make we kennis met Ocke Ockingha, Úrganist faníe Groate fan 1678 tÚt 1689. In 1681 wurdde de Sneker Martinikerk troffen deur un instÚrting fan de 3 torens. DÍrna duurt ut jaren foardat de kerk wear in gebrķk nomen wurdde. Ocke het un poging deen om un komposisy ter gelegenheid fan de heropening fan de kerk te maken. Mar syn levenswerk wurdde noait ķtfoerd. TÚtdat Tine har der met bemoeien gaat.

SiŽn hier ut wÚnderleke ferhaal fan Ocke Ockingha met Ďckí. Echt? Ja, wat is ťcht? At ut mar tÚt de ferbeelding speult! En dat doŽt ut seker. Ut mķzikale lokasy-teater met tekst, mķzyk, skript en rezjy is fan Clara Rullmann en Anne Oosterhaven, en sal tussen 10 en 15 april 3 avenden opfoerd wurde in de Martinkerk. Der doŽt un groat projektkoar fan suín 50 mannen en frouwen, Klaasje Postma & BjŲrn Sinnema, tÚp akteurs, ferder sang fan Nynke Gijsen en Reinout Weima. En om ut nÚch moaier te maken geeft hobo-soliste Inge Ariessen Ďacte de prťsenseí. KÚrtom ķnyk mķzykteater. De PKN fan Sneek as brķsplak, su ongefear.

En dat allemaal in de feestweek rond de heropening fan ut renovearde Sneker gÚdshķs in ut hartsje faníe stad. Meast in ut oochspringend is de ellipsfÚrmege ķtbouw, met de opfallende groŽne koperplaten. ĎDe nieuwe groŽne Sneker Pisbakí, sÍge de teugenstanders fan disse moderne arsjitektuur. Snekers speule moait ferstÚpperstje in hun eigen taal. ĎPrachtech, krekt museum Nemo in Amsterdamí, ferkondege andere stemmen.

Over smaak falt wel degelek te twisten en dan doŽn de Snekers dan ok seker. Ondertussen sloaten de laatste twee Griffemearde kerken foargoŽd hun deuren en kerkt ut pepermuntsjefÚlk in de renovearde kerk. De groatste ferandering sal weze dat de Groate Kerk nou un brķsplak fan PKN Sneek weze sal, dÍrít iedereen welkom is. Te beginnen met mķzykteater Ocke.

Fan acherom kieke krije je un stiŽve nekke. Nyt doŽn de blik richting toekomst. Ik hew ut folste fertrouwen en groat respekt foar al dy frijwilligers dyít moŽdech foarwaarts gaan.

Ut gaat nyt allienech om doaie stienen, ut draait fíral om levende minsen! Fijne week toewÍnst.

 
26 maart om 19:59
 
Even bķten de deur weest...

Fanou mÚrren elke dach wear un dachboekstukje: Altyd persoanlek, mar noait al te privť!

 
16 maart om 20:59
 
FerkiŽzings...

Hew fanavend nÚch mar even interview deen in de Marktstraat, hieronder.

Controle processen verbaal verkiezingen behoorlijk klus

SNEEK- De dag na de verkiezingen voor de Provinciale Staten worden op de gemeentehuizen in Nederland de processen verbaal gecontroleerd. Dat gebeurde vandaag ook aan de Marktstraat in het BestoershŻs van de gemeente Sķdwest-Frysl‚n.

Hans Steringa, van Burgerzaken gemeente Sķdwest-Frysl‚n, kijkt op donderdagavond om 18.00 uur terug op deze bijzondere verkiezingen, waarbij de BBB ook in de gemeente Sķdwest-Frysl‚n de grote winnaar bleek. De BBB wist maar liefst 29% van de stemmen te behalen. Met 66,28 % was de opkomst ook sinds jaren niet zo hoog in SWF.

ďWij controleren alle processen verbaal, die de stembureaus gisteren hebben ingeleverd. Als die direct worden goedgekeurd komen ze in het digitale systeem. Daarna gaat er nogmaals een toets op los. Zitter er nog kleine foutjes in, dan is het onze taken om die er uit te halen. Waar zit de fout, kunnen we het verklaren of juist niet, dan moeten we het helemaal uitzoekenĒ, wist Steringa.

Hoe is het tot nu toe gegaan?

ďWe merken aan alles dat de mensen op de stembureaus een enorme inspanning geleverd hebben en ontzettend goed hun best hebben gedaan. Maar het was administratief een hele zware job. Dan kom je er ook achter dat er meer fouten in de processen verbaal zitten dan normaal.Ē

Hoe kun je dat verklaren?

ďOmdat het stemproces administratief echt ongelooflijk ingewikkeld gemaakt is. Het is ook een dubbele verkiezing, de Provinciale Staten en It Wetterskip. Er zijn volle lijsten en een veel hogere opkomst dan normaal. En wat heel belangrijk is, de veranderende wetgeving. Veel meer regeltjes en een nieuwe telmethode. Op zichzelf een dijk van een telmethode maar zo secuur is dat het ontzettend veel tijd kost.Ē

Wanneer verwacht je de definitieve uitslag?

ďWij zijn nu met de controle van de Provinciale Staten bezig en rond de klok van zes uur zitten we op 90%. De laatste 10% en dat is altijd zo, zijn de lastigste om die goed kloppend te krijgen, om eer te geven aan de wetgeving.Ē

Wanneer worden de stemmen van It Wetterskip gecontroleerd?

ďDat doen we vrijdag. Dat is ook een lang proces. Het heeft op zín Cruijffiaans een voor- en nadeel morgen. Minder lijsten, het aantal kandidaten per lijst is minder. Maar omdat It Wetterskip het laatst telt, ook op de stembureaus. Daar waren de mensen afgelopen nacht, soms om 4 uur, helemaal Ďstikken en kapotí, en zal het kwalitatief minder zijn dan de Provinciale Staten processenverbaal. We hopen door de ervaring die we vandaag hebben gedaan sneller opgelost zal worden. Toch verwacht ik dat ook deze controle een latertje gaat worden.Ē

Algemeen, hoe is de controle en het stemmen tellen verlopen?

ďHet was heel erg zwaar, ook voor de burgers die zitting hadden op de stembureaus. Daar heb ik grote waardering voor, net zoals trouwens onze burgemeester en de gemeentedirectie. En ook voor de collegaís van Burgerzaken een diepe buiging. Die kwamen vanmorgen om 04.00 thuis en stonden hier in alle vroegte al weer om te tellen en te controleren. Het ligt dan ook echt niet aan de mensen, maar puur aan de methodiek, die nu gedaan is. Dat is niet alleen in Sķdwest-Frysl‚n, maar in het hele land. Het was niet te voorkomen met dit proces. We zullen het dan ook zeker nog bespreken, want het was wel hťťl bureaucratisch!Ē 
15 maart om 19:11
 
FerkiŽzings

Fandaach ferkiŽzings foar de Provinsiale Saten en ut Waterskap. Uteraard hew ik fanmÚrren te stemmen weest. Ik beslist noadsakelek, anders hewwe je gyn recht fan spreken. Su simpel fyn ik dat.

Fanavend mar wear plat foar de tv om te sŽn wat de ķtslagen brenge salle. Om nou te sÍgen dat ik fleurech fan de Nederlaanse polityk wurd. Nou, neeÖ

 
14 maart om 21:57
 
Cheque fan Ä1000 voor Nieuw Joods Monument in Sneek

Fanavend mocht ik tegare met Marcel Wallage en Matthijs Graafland un cheque fan mar liefst Ä1000,00 in ontfangst nimme. We deden dat as stichtingsbestuur fan Monument Synagoge Sneek.

Was wear un hoogtepunt onderwech naar ut monument dat der seker kommen gaat. Su at ut der nou foar staat sal ut begin jķly onthuld wurde.
 
13 maart om 08:22
 
Kollum Omrop Frysl‚n, 13 maart

Sterke frouwen

Foarege week woŽnsdach was ik anwezech bij de presentasy fan ut deur Sippy Tigchelaar en Alice Booij skreven boek ĎSchippersvrouwen-Verhalen boven waterí. Un prachtege ķtgave met 15 levensferhalen fan sterke frouwen. Ut was nyt toefallech dat ut boek krekt op Internationale Vrouwendag presenteard wurdde.

Disse frouwen, der waren woŽnsdag ses fan de 15 anwezech, kregen un eareplakje in ut Fries Scheepvaart Museum fan Sneek. Helemaal foaran in de saal. DÍr moesten se self nyt al te feul fan hewwe: Liever nyt op íe foargroan!

Sippy Tighelaar interviewde disse frouwen foar de boekpresentasy ok nÚch us live, in un warme grŰtfolle saal. Ik wurdde der soms koud fan, wat disse frouwen fertelden. Hoeít sij in un kleine roef de kyndes opíe weareld setten, dÍr ut eten kookten, de was deed. Frouwen dyít ok ferantwoardelek waren foar de boekhouding en ut lesgeven aníe kyndes. Disse frouwen stonden Ďhun mannetjeí, skriŽve Alice en Sippy.

At de kyndes, soms nyt ouwer as ses seuven jaar, naar de internaten brocht wurdden, dan sagen de frouwen bij ut futbrengen faak nyt om. Te moeilek! ĎIk seach net nei mem, omdat ik gŻle moast sei un skipperssoan. De mem wķ nyt achterom kieke om deselde reden. Besef goŽd, dit was gyn janken, dit was oprecht gķle!

De frouwen fertelden ut nuchter, mar an alles was te merken dat ut hun na al dy jaren nyt koud liet. Altyd mar wear dat onderkoelde bij disse Friesinnen.

Ut is un goeie saak weest dat Sippy en Alice de bandopnames na de interviews bewaard hewwe, ut is fan un groate rykdom dat de stemmen fan disse krachtege frouwen bewaard bliŽve. Dat ik dy ferhalen foarege week woŽnsdach rechtstreeks fan disse ses frouwen hore mocht geven dy stories bij ut lezen un demÍnsy mear.

In ut boek ok ķnyk beeldmateriaal, der wurdde froeger nyt su faak fotografeard as teugenwoardech. En fan een fan dy oudrukte fotoís kreech ik un heel warm gefoŽl.

Dan hew ik ut over un foto fan Stien Visser-Zwering. Op dat swart-wit kykje siŽt un jonge Stien lachend in íe lÍns fan de kamera. In har ferpleegstersķnifÚrm fan ut Gereformeerd Verpleeghuis in Sneek.

Ut plak dÍrít ik geboaren wurdde. Disse Stien, mem faníe kampioŽnskippers, het mij in Úktober 1954 na myn moeke, as earste frou in myn leven iníe donkere ogen keken! Suster Stien kreech mij na de befalling in íe hannen faníe dÚkter dyít mij haald had. En dat fyn ik nou wel su ferrekte bysÚnder. Dat ferhaal (Ďisít ech su je?í) mach iedereen hore.

Ik bewÚnder Stien! Ik bewÚnder al dy andere skippers- en andere bealegende frouwen dyít oans laan groat maakt hewwe. Ut wurdde hooch tiid dat disse skippersfrouwen un monument kregen. Tussen twee kartÚnnen kaften, want ut mut fíral nyt overdreven wurde. ĎWij bliuwe leaver op íe achtergrŻn!í

Mar op disse maandachmÚrren even nyt!

 
12 maart om 18:49
 
Laatste eredienst in de Oosterkerk van Sneek

SNEEK- ĎAmení, precies om 11.17 uur klonk vanmorgen in de Oosterkerk uit de mond van dominee Marije Mazereeuw het woord dat in de Christelijke eredienst als instemming met wat gebeden en beleden wordt. Het was voor de laatste keer, onherroepelijk. De kerk, die op 12 mei 1956 aan de Jachthavenstraat in Sneek geopend werd, sluit definitief de deuren.

Nog eenmaal luidde de kerkklok, onder miezerige weersomstandigheden Protestants Sneek welkom. Nadat vorige week de Zuiderkerk haar deuren sloot en eerder de Noorderkerk aan het Bolwerk al, is er geen Gereformeerd Godsgebouw meer over. De Noorder doet dienst als Noorderkerktheater, de ĎZuiderí en de ĎOosterí zijn verkocht om omgebouwd te worden tot appartementen.

Op 10 april 2023, Tweede Paasdag, zal de gerenoveerde Martinikerk in het hart van de stad (her) geopend worden als ĎbrŻsplakí van Protestants Sneek.

Traantje wegpinken

Uiteraard mocht er vanmorgen een traan worden weggepinkt in een bomvolle Oosterkerk. Afscheid nemen is een beetje sterven. Er werd omgekeken na wat voorbij is, maar er was ook een blik op de toekomst. Dat werd het duidelijkst vertolkt door de heer Veenstra, die samen met zijn vrouw woorden van hoop uitsprak. Het bejaarde echtpaar werd naar voren geroepen om kort terug te blikken. Het huwelijk van dit echtpaar werd ooit in 1956 als eerste in de Oosterkerk ingezegend. ďIk hoop dat jullie straks ook met ons naar de Martinikerk komenĒ, vroeg Veenstra aan de ruim 500 aanwezigen. Zijn woorden werden met instemmend applaus begroet.

Dominee Mazereeuw sprak later over Ďde levende stenen van de kerkí, de mensen die het belangrijkst zijn. Ondertussen besloegen de ramen in de kerk. Eerder werden de tien prachtige gebrandschilderde glaspanelen in de ramen van de Oosterkerk al verwijderd. De panelen worden herplaatst in de Martinikerk.

Projectkoor Ocke

Projectkoor ĎOckeí, dat in de (her-) openingsweek van de Martinikerk, van 10 tot 15 april, een bijzondere muziektheaterproductie gedurende 3 avonden zal verzorgen, zong vanmorgen al twee fraaie liederen onder leiding van Anne Oosterhaven en Clara Rullmann.

In de papieren GrootSneek, verschijnt op 31 maart, volop aandacht voor ĎOckeí en de gerenoveerde Martinikerk.

 
11 maart om 18:42
 
Interview met auteur Hylke Speerstra trekt volle boekwinkel Van der Velde

SNEEK- Ondanks de winterse omstandigheden trok het interview dat Henk van der Veer gisteravond met de Friese successchrijver Hylke Speerstra had een volle boekwinkel Van der Velde in Sneek.

De schrijver werd geÔnterviewd over zijn laatste boek
ĎTestament van de zielí. In ĎTestament van de zielí, beleven twee jongens een moeilijke jeugd, de ťťn in Friesland, de ander te midden van OekraÔense landverhuizers op de Canadese prairie. Na een heel leven ontmoeten ze elkaar en hebben aan een paar woorden genoeg om elkaars Friese wortels te herkennen. Op hun oude dag worden ze vrienden voor het leven. Samen schrijven ze hun levensverhaal en het toeval voegt er nog een prachtig hoofdstuk aan toe. Speerstra vertaalde het in 2021 verschenen ĎTestament fan de sielí onlangs zelf naar het Nederlands.

Essay oer IndiŽ

De 86-jarige maar zeer vitale Speerstra liet onlangs weten dat ĎTestament van de Zielí zijn laatste boek is. Gisteravond ontlokte Van der Veer op de valreep van het interview de schrijver uit Heerenveen toch nog een opvallende uitspraak: ďMiskyn kom ik noch wol mei in grut essay oer IndiŽ. Ik ha it al skreaun mar it is noch net publisearre.Ē

Foto 1: Ulke Veersma

Foto 2: Roelof Friso
 
10 maart om 18:24
 
Live interview foarbeide

Fanavend mach ik skriŽver Hylke Speerstra live interview bij Boekhandel Van der Velde in Sneek. Dergeleke interviews beid ik altyd behoarlek foar. Ik lees mij helemaal in en probear met de auteur un moaie avend fan te maken.

Op dit momint sneeuwt ut aardech, dat ik bin benieuwd Úf ut ok fan infloŽd het opíe pķblieke belangstelling. Ik hew in ieder gefal gyn infloŽd op ut wear.

An ut begin fan disse week waren hast alle beskikbere kaarten ferkocht. We salle ut siŽn.

 
9 maart om 18:47
 
Fan binnen & bķten

FanmÚrren druk an ut interviewen weest. Op en in'e Groate Kerk, met beflogen minsen. Lui dy't stuk foar stuk un brede ruch hewwe. Anpakkers en abslķt skijt an eekmiegers hewwe. Ut sal jum dan ok nyt ferbaze dan dat ik un moaie mÚrren beleefd hew.

De rest fan'e dach de dingen fan'e oulopen dagen besinke laten. Fanavend al un kollum skreven. Stond binnen un kertier op papier. DoŽn der anders un half uurke over.

Ik (her-) ken disse stad fan binnen & bķten. Kom op un heel soad plakken dÍr't anderen nyt komme magge. Geeft un apart gefoŽl en ik gaan der sķnech met om.
 
8 maart om 21:06
 
Frits Jansen, SKS, is watching you!

 
8 maart om 19:38
 
Interviewdach

Fandaach un moaie interviewdach had. FanmÚrren earst op Master Amico Skoal, met un beflogen direktrise en hele aardege kyndes, over un jaar OekraÔense fluchtelingen in Sneek.

Fanmiddach Sippy Tigchelaar en Alice Booij interviewe en dÍrna presentasy fan ut boek dat sij skreven hewwe. SiŽn hieronder ut ferslachje foar de GrootSneek-site

Sippy Tigchelaar en Alice Booij halen verhalen van schippersvrouwen boven water

SNEEK- Vanmiddag hebben Sippy Tigchelaar en Alice Booij het boek dat zij over 15 schippersvrouwen geschreven hebben gepresenteerd in het Fries Scheepvaart Museum van Sneek. Het prachtig door Noordboek uitgeven boek heeft als titel ĎSchippersvrouwen- Verhalen boven water, werd overhandigd aan zes van de geÔnterviewde vrouwen die aanwezig konden zijn.

Alice Booij en Sippy Tigchelaar zijn niet alleen prima schrijfsters, beiden hebben een journalistieke achtergrond, maar ook nog eens boeiende vertelsters. Dat deden ze vanmiddag door te vertellen over hoe het boek tot stand was gekomen.

Sippy Tigchelaar interviewde de aanwezige schippersvrouwen ook nog eens voor de volle zaal. Heel bijzonder om de verhalen uit de eerste hand te horen van de vrouwen die het zware en soms wrede schippersleven aan den lijve ondervonden hebben. Wrede maar ook tere verhalen. Het was muisstil toen de vrouwen aan het woord kwamen. Met het boek brengen Tigchelaar en Booij een ode aan al deze krachtige vrouwen. Ze hadden er geen beter moment voor kunnen uitkiezen: Internationale Vrouwendag.

TŻmba

Dat was ook een reden om Mirka Antolovic, directeur van TŻmba, het kenniscentrum voor discriminatiezaken, gelijkheid en diversiteit, uit te nodigen. Zij plaatste de verhalen van de schippersvrouwen in de context van de huidige tijd.

Stichting Foar de Neiteam en vernieuwde SkŻtsjezaal

De stichting Foar de Neiteam, de Kingmastichting en de Stichting Grote Zuidwesthoek maakten de uitgave mede mogelijk, evenals het Fries Scheepvaart Museum. Daar werd vanmiddag ook de vernieuwde SkŻtsjezaal geopend, mede gebaseerd op de verhalen in het boek.

Directeur Hester Postma is er blij mee: ďDe verhalen van deze sterke vrouwen geven een heel nieuw perspectief op de vrachtvaart onder zeil. We vinden het erg belangrijk om ook dat te laten zien bij ons verhaal over het skŻtsjesilen.Ē

In de papieren GrootSneek van maart meer over het bijzondere boek.

 
7 maart om 21:07
 
Embargo

Der binne kollega's dy hewwe skijt an embargo's en doŽn krekt Úf se gek binne en pķbliseare dwars teugen alles in. Hew ik un bloŽdhekel an.

MÚrren wel mear!
 
6 maart om 08:44
 
Kollum Omrop Frysl‚n, 6 maart

Kievitseiers soeke in de seuvende hemel

Dit wurdt un klein In Memoriam. Un paar weken leden is un oud-klasgenoat fan mij overleden. Ik kwam de rou advertÍnsy in un papieren krant teugen. Geert.Geert en waren skoalmaten. Earst op Ďe Eben HaŽzer skoal an ut Oud-Kerkhof in ut hartsje faníe stad en later iníe Noorderhoek dÍrít toen de gloŽdnieuwe Groen van Prinstererskoal boud wurdde. Dy skoalen hadden onbegrypleke namen foar lagere skoalkyndes.

Later hoarden we trouwens dat ut wel betekenisfolle namen waren foar ut Protestaanse deel fan de Sneker befÚlking. Fan beide skoalen is ondertussen niks mear over. Sloopt. De gevel faní e ene en un prachtech mozaÔekwerk fan kunstnares Cobie Doevendans is wat der nÚch stÚflek rest. Su gaat dat.

Teruch naar Geert. Hij is dus nyt mear onder oans, fertrokken naar de andere kant faníe Frankerfaart om ut mar us poŽtys ķt te drukken. Geert woande met syn broers en miende ik suske flakbij de masinefabryk fan Hubert aníe Franekerfaart. In un klein hķske. We woanden dÍr iníe Noorderhoek fÚlgens mij allemaal in fan dy kleine hķskes. Ut leven speulde um op straat ou.

Dat deed ut seker bij Geert in ut foarjaar. Dy jonges fan Lageveen waren baas eiersoekers. Kievitseiers wel te ferstaan.

Toen ik Geert syn overlijdensadvertÍnsy las docht ik futdaleks wear an ut eiersoeken. Wij droegen in Sneek noait petten, mar Geert deed dat in íe eiersoekerstiid wel. Dan had y wear un loopke naar ut laan bij de Amearikaanse wynmole deen en liet hij foarsichtech de eikes siŽn. Sķver un bitsje geheimsinnech. Want dy eiers ferkocht Geert dan an opkopers, nÚch wechdķkt in dikke winterjassen, bij de brandwearkaserne.

W.K. Adema, de skoŽnmaker, was suín opkoper en dy deed de eikes heel foarsichtech in kisten met boekweitdoppen. Hij fleide se del. Un ritueel gelyk. Ferder seiden Adema en dy andere kearels nyt al te feul op dinsdachmÚrrens, want op dy dach stonden se in ut skaad faníe Groate Kerk. Dy eiers wurdden deurferkocht an dķre hotels Ďin het westen des landsí.

Hoe betider dat de eiers fonden wurdden, hoe hoger de pries. Ut lukte Geert altyd wear om un heel soad eiers te finen en hij had dan de bķze ok fol met silvergeld. Dat gaf blykber status, sÚnder dat Geert dat self besefte.

Ut is wear maart en ut sal nyt lang mear dure Úf ut earste kievitsei wurdt wear fonden en de Kommissaris fan íe Koaning gaat met de eiersoeker naar ut nÍst toe. Der binne teugenwoardech hele protokollen foar, want eiers ferkope an mantsjes met ferwearde koppen is der nyt mear bij.

Wat ik nou ķtíe groan fan myn hart hoop is dat Geert op ut plak dÍrít hij nou is, wel gewoan eiersoeke mach.

Dat sķ foar hem de seuvende hemel weze!

 
5 maart om 22:01
 
EDOZA & Nieuw Joods Monument in Sneek

Fanmiddach moaie sangdiŽnst in de RK Sint Martinus aníe Singel had. DÍr song ut interkerkelek mannekoar EDOZA foar un behoarlek folle kerk. De opbrengst fan ut konsert is foar ut Nieuw Joods Monument in Sneek.

Om dy reden waren Marcel Walage en ik ok anwezech. Ik mocht foarougaand aníe kollekte un toelichting geve op ut kollektedoŽl. Suks is altyd moai om te doŽn. MÚrrenavend hore wij hoe groat ut bedrach is.

Mar wat ut allerbelangrykste is, dat je ok fanmiddach wear merke konden dat ut projekt deur de Snekers droegen wurdt. Dat geeft un goŽd gefoŽl.
 
4 maart om 22:38
 
Emoasioneel ferhaal...

Fanmiddach un sķper emoasioneel interview deen. Ferder hou ik mij nÚch even stil. Iedereen kan metleze nou?!

Uteraard ok nÚch bij de Wee Pee Bee weest, dy speulden met 2- 2 gelyk teugen Skarnegoutum. 
3 maart om 18:16
 
Druk & Struktuur

Druk & Struktuur. Nou ja, dat fyn ik self dan, mar de menings hierover binne nÚchal ferdeeld. Druk is mar krekt hoe druk at je jeself make en ik wil nÚch wel us overdriŽve.

Fyn al gau yts geweldech en bizar, an sķperlatieven gyn gebrek. Suín dach as fandaach had ik ut simpelwech druk met ut ķtskriŽven fan opnomen interviews. Ik belķster de gesprekken dyít ik op myn voicerecorder opnomen hew, beleef ut wear opnieuw en skriŽf de ferhalen ķt. Dat lukt de ene kear beter as de andere kear.

Tom Coehoorn, myn faste fotograaf at we foar de Friesland Post op stap gaan, appte mij dat we tegare nou 50 kear un Ďfertellerí deen (interviewd) hadden. Ik loof um graach, ik bin gyn boekhouwer, mar un skriŽver.

Hew trouwens wel alle pķblikasyís in print bewaard. Myn nageslacht mut um der later mar met rÍde. At ut richting papierkontener wurdt jķke mij de oren tÚch nyt mear.

De twee ferhalen dyít ik fandaach ķtwerkt hew, geve un goŽd gefoŽl. Gelukkech dat de interviewden dan ok su fonden. Binnen nou en un paar weken lees ik wat ik skreven hew na op papier.
 
2 maart om 21:38
 
Felle foarjaaron en lange skadķwen

Ik hou wel fan ut maartwear, bitsje skraal, felle son en su nou en dan ok nÚch us un natte sneeuwbui. Ut kan allemaal. Gister maakte ik bovenstaande foto op It Gers in Sneek.

De andere foto's trouwens ok fanou dit moaie stukje Sneek. 
1 maart om 17:35
 
Un gouden oulevering

FanmÚrren bij Folkert P. weest foar de 50ste Friesland Post oulevering ĎFertellers yn Frysl‚ní. Un gouden oulvering dus.

En hoe bestaat ut, ik noem de lui dyít ik foar disse rķbryk altyd Paradysfogels.

Laat Folkert mij nou fanmÚrren un ťchte Paradysfogel in íe hannen dķwe.

Weluswaar un opset eksemplaar, mar tÚch. Wat un bysÚndere fogel! Ja, Folkert ok. Sweare en swetse is hem nyt freemd mar wel un hele nÚfleke mÚrren had.

De fotoís binne fan Tom Coehoor. Uteraard sķ ik hast sÍge.

En nou aansens naar un half ķtferkocht Abe Lenstra Stadion, ut is treurech dat ut suf er komme moest!