dagboek > overzicht
Dagboek desember 2013
 
31 desember om 12:00
 
Myn adagium foar 2014: Nyt opgeve!

 
30 desember om 19:04
  ?
 
29 desember om 20:53
 
TOP 2000 Live band brengt waardig eerbetoon aan Forrest Thomas

Vorig jaar december swingden zijn jonge zonen nog op de soulklanken van hun vader Forrest Thomas in Theater Sneek. Een jaar later moeten zijn kinderen en de TOP 2000 Live band verder zonder de sympathieke zanger die op 9 september j.l plotseling overleed. Een enorme klap voor de familie en de groep.

Vanmiddag ging het publiek, meer dan vorig jaar, en masse overeind toen de eerste klanken van Forrest absolute hit Rock the boat klonken: We will miss you Forrest and we'll Rock your boat forever, specialy in your home-town Sneek!

En niet alleen bij Rock the boat was de soul van Forrest voelbaar, het gehele programma dat de TOP 2000 Live band vanmiddag bracht had een hoog soulgehalte. De liefhebbers van dit muziekgenre kwamen dan ook ruimschoots aan hun trekken.

Zelf ben ik meer van de rock & roll, maar het zou onzin zijn om nu maar een negatief stukje te schrijven over de voorstelling. Eten wat de pot schaft en geen gejank over wat je vanmiddag niet gehoord heb. Want er was naast de vele soulnummers ook nog genoeg ruimte voor Golden Earring, Joe Cocker, Herman Brood en Andr Hazes.

Was vorig jaar de Tuottenzaal nog maar voor tweederde gevuld, vanmiddag zat de grote zaal nagenoeg vol. In overdrachtelijk zin, dat zitten. Want het dolenthousiaste publiek ging helemaal uit zijn dak en dat gaat nu eenmaal beter staande en dansende beter dan in de zithouding. Een feestje om mee te maken al die blije en opgetogen mensen die uit volle borst meezingen, klappen en joelen. Een feest van herkenning en beleving!

Het publiek laten plaatsnemen in een muzikale achtbaan en die ook nog eens veilig laten aankomen, wanneer je dat als feestband lukt, dan heb je beslist klasse in huis. En dat heeft deze band van topmuzikanten. Vier geweldige zangtalenten ( Erica, William, Chris en Hugh ) brengen het publiek niet alleen in extase, ze overtuigen ook nog eens met hun vocale bijdragen. Het zijn stuk voor stuk muzikale performers pur sang!

En de instrumentalisten ( Erwin, Nick, Jan-Peter, Dave, Marc, Arjan, Cees en Martijn ) zijn ook van de buitencategorie waar de energie vanaf spat. Dit zijn musici die het klappen van de zweep kennen.

Tel bij al dit muzikale genot ook nog eens een meer dan puik licht-en geluidsdecor op dan is het niet verwonderlijk dat 500 mensen na afloop van het concert voldaan huiswaarts keren. Volgend jaar deze muzikale afsluiter van het jaar maar weer boeken Ben van der Knaap! 
28 desember om 19:29
 
Hans Faber krijt kultuurpries de Zilver Kerstbal 2013 fan Rolling Home

Hans Faber winner fan de Zilveren Kerstbal 2013

Hans Faber, foarman fan folk & shantykoar Rolling Home, het fanmiddach tidens ut tradisjonele Oalybollekonsert de Zilveren Kerstbal in ontfangst nommen. Faber kreech de kulturele pries fan Sneek o.a. foar syn groate ferdinsten foar ut bekende Sneker mannekoar mar ok foar syn mzikale bijdragen an ut Panteater dat aflopen foarjaar an de boarden fan de Sneekermeer optrad. Faber was de skriver en komponist fan ut prachtege liet De Winner t ut iepenloftspul de Drie Gebroeders.

Ferder is de laureaat in heel Fryslaan bekend as de skriver fan ut bekende Fries om tens , wel ut onoffisjele Fryske flksliet noemd.

Na de bekendmaking kreech Hans Faber un langdrech applaus fan ut pblyk in de Sderkerk.

Naast Rolling Home traden fanmiddach ok ut L.U.S.-koar onder leiding fan Jos Kroon op. De Lui t Sneek hadden sichtber plezier in hun optreden!

Tseard Verbeek leidde op syn eigen entsiaste wize ut Stedelek Mzykkrps en had sudonde un moai andeel an dizze slaagde middach.

Ut sksesnummer fan Rolling Home, Fries om tens , wurdde deur de folle Sder as sltliet t folle burst metsongen. Dat gebeurde teraard met Rolling Home & ut Stedelek.
 
27 desember om 19:25
 
Oalybollekonsert & Zilveren Kerstbal 2013

Mrrenmiddach nyt allienech ut Oalybollekonsert fan Rolling Home en frynden mar ok de treiking fan de Zilveren Kerstbal: de kulturele onderskeiding fan ut folk & shantykoar. Hieronder ut persbericht.


Sneek Op zaterdag 28 december vanaf 14:30 uur verzorgt folkkoor Rolling Home uit Sneek in de Zuiderkerk aan de Rienck Bockemakade te Sneek haar jaarlijkse traditionele Oliebollenconcert. Er worden die middag niet alleen bestaande maar ook nieuwe liedjes ten gehore gebracht. Nummers die het koor onlangs heeft ingestudeerd.

Maar niet alleen Rolling Home zal zingen! Op deze middag zal ook het bekende L.U.S. koor uit Sneek onder leiding van Jos Kroon komen zingen en met hun enthousiasme zullen zij ervoor zorgen dat het een feestmiddag wordt. Daarnaast is o0k het Stedelijk Muziekkorps Sneek onder leiding van Tjeerd Verbeek uitgenodigd.

Een van de hoogtepunten van deze middag is de uitreiking van de Zilveren Kerstbal 2013, een onderscheiding voor iemand die zich op cultureel gebied voor de stad Sneek heeft onderscheiden. Na aftrek van alle kosten gaat de netto opbrengst naar Serieus Verzoek Sneek. De presentatie is in handen van de Henk van der Veer.

Oliebollenconcert folkkoor Rolling Home
Zaterdag 28 december 2013
Aanvang 14.30 uur
Toegangsprijs 10,00
Zuiderkerk aan de Rienck Bockemakade 7 in Sneek
Voorverkoop bij Sigarenmagazijn Sipma aan het Schaapmarktplein 13 in Sneek of via info@rollinghome.nl

Foarech jaar ontfing de Blauhster Dakkappel de Zilveren Kerstbal. Wie krijt dizze kulturele pries dit jaar? Mrrenmiddach wurdt ut bekend maakt!
 
27 desember om 15:00
 
Gashouwer Sneek is mear as un markante staalkolos!

Kreech onderstaand persbericht dat mij an ut end fan ut jaar wel un bitsje blij maakt!

Sneek, 17 december 2013 - De 108 jarige geklonken stalen Gashouder aan het Veemarktplein 1 in Sneek bruist vanaf vrijdag 20 december a.s. weer van energie. Dit magnifieke industrile erfgoed is het nieuwe hypermoderne en energiezuinige technologiekantoor van Snakeware, bureau voor digitale media.

Eigenaren Hans Hoomans, Johan Nieuwenhuis, Ate van der Meer en hun medewerkers zijn druk bezig met de verhuizing naar de markante staalkolos. Dit om vanaf maandag 23 december a.s. vol energie verder te werken aan de vele projecten voor het groeiend aantal opdrachtgevers dat vertrouwt op het robuuste en onderscheidende werk dat Snakeware maakt voor elk medium met een digitale component.

Vooral het komen en gaan van medewerkers naar de Gashouder, met hun eigen computerapparatuur onder de arm, wordt een mooi schouwspel. "Iedere medewerker gaat de eigen computer vanuit het oude kantoor al wandelend meenemen naar de Gashouder. Daar zet iedereen de apparatuur op het eigen nieuwe bureau", legt Ate van der Meer, Marketing & Sales Director van Snakeware, de verhuizing uit. "Hierdoor creer je voor iedere medewerker een unieke ervaring om zelf de nieuwe werkplek te vinden, te voorzien van apparatuur en de nieuwe omgeving direct eigen te maken."

Met deze stap naar de Gashouder valt alles voor Snakeware op zijn plaats. Industrile historie, architectuur, innovatieve inrichting en digitale media specialisten worden verenigd in het beeldbepalende ronde kantoor op Veemarktplein 1. De voormalige Gashouder gaat hiermee zijn derde leven in en is volledig gerestaureerd en omgetoverd tot een modern kantoorpand met authentieke kenmerken. Een pand waarin Snakeware zich helemaal thuis voelt.

In samenwerking met de Architect van Snakeware, Kat Architecten, is de oorspronkelijke vorm zo veel mogelijk behouden. Uitsnedes voor de verdiept geplaatste aluminium ramen en een beeldbepalende entree met glas tot aan het 9 meter hoge dak zijn aangebracht voor daglicht en een open en markante toegang tot de Gashouder. De open vide en evenzo open ruimtes en werkplekken bieden plaats aan 40 medewerkers om te werken, vergaderen, lunchen, maar ook relaxen. Zo heeft Snakeware op de eerste verdieping een mediacaf laten bouwen voor film, game of een gezellig onderonsje met een drankje op zijn tijd.

Snakeware, haar medewerkers en met hen vele anderen zijn trots op het behoud en nieuwe elan dat aan de Gashouder is gegeven en dat deze behouden blijft voor Sneek. Snakeware blaast de grijs gespoten Gashouder, na eerdere nutsvoorzieningen, met haar vele diensten rond technologie, web en social media op gepaste wijze nieuw leven in.

Beide markante Sneker gebouwen hewwe un prima herbestemming fonnen!
 
26 desember om 11:23
 
Klassieker


Salvation Army


pure anty-Anton Pieck
sun regenachtege desemberavend
foar de V & D op ut Skaapmerkplein
un koudkleumende
heilsoldate met un drup
an e neus
ondeugend halelujahodsje
balonkten in swarte
deurskynnylons

blijmoedech knikke
as un surinamenegerin
foar elk kwartsje dat
ut haastege winkelflk
in de groate swartgrone
desemberpt dot

op e Eierbrugge
un groate kromme kerstboom
ok al sonder sneeuw

en de heilsoldate wipt
in har moaie swarte lakskontsjes
fan e ene fot ope andere

gyneen het blykber ine gaten
dat se su noadech mut


( t e bundel Spoetnik, Henk van der Veer & Paul van Goor- 2004 )
 
25 desember om 11:24
 
Kom late wij anbidde

Gister sat ik der even helemaal deurheen. Beroerd gefol, opstandech en alderfreeslekst deprimearend wear. En ok nch us an de skiterij: Lets clean this shit up!

Tsjamoaier kan ik ut op dizze Earste Kerstdach nyt make. Ik mut dan oppasse dat ik dit blog nyt brk as galbakje, as digitale tlaadklep fan synisme.

Want synisme is de doad in de pt en wie sit nou te wachten op un tsnamy fan wantrouwen teugen minsen hun goeie bedolings?

Jan Douwe Gorter, fotograaf t Sneek, in elk gefal nyt. JeeDee trok der gister in ut beestewear op t om fotos fan de Serious Request Happening 13 in Liwwarden te maken.

In de Kerstnacht'13 mailde Jan Douwe mij un haanfol fotos ( hij maakte der mar liefst 1200) met as kommentaar:

Hallo,

Zie maar of het wat is .

groet,

Jan Douwe Gorter

Fanmrren falle de sonnestralen tussen de wolken deur en plaats ik Jan Douwe Gorter syn fotos op dizze site. Al was ut allienech mar foar de histoarise waarde. Gesegende Kersdagen allemaal!
 
24 desember om 15:25
 
Pfffffffffff..........

Su'n dach dus!!

 
23 desember om 15:51
 
Simon Tahamata & Willem van Hanegem: foetballe met de treinkapers

Wat is toefal? Gisteravend kreech ik fan Harry Walstra, freelance journalist fan foetbalferhalen, ut nieuwste nummer fan Half 3. Un fraai tgeven foetbal histoarys magazine met boeiende ferhalen. Diskear o.a. met coverstory over Simon Thamata dy't tegare met foetbalgroatheid Willem van Hanegem de treinkapers fan De Punt in'e gefangenis opsocht om met en teugen hun te foetballen. Half 3 interviewde Tahamatha en n fan de treinkapers en laat sin hoe't foetbal un ' pijnstiller ' weze kan.

Fandaach staat in de LC un artikel fan Ton Voermans met as kp ' Waarheid rond treinkaping moet eindelijk boven tafel '. Minister Ivo Opstelten start un argyfondersoek naar de geweldadege beindeging fan de treinkaping bij De Punt.
 
22 desember om 21:44
 
Serious Kerst Signalen cs smyt 5000 euro op!

Fanmrren was der in de Sderkerk fan Sneek un temadinst met metwerking fan gospelkoar Signalen, de geestdriftband Inspiration, Antoniuskoar, Pim Visser. Tema, hoe toepaslek, was diskear De Grote Boodschap. Der was selfs un Glazen Hs anwezech.

Uteraard ston dizze dinst ok in ut teken fan de Serious Requestaksy. An ut end fan de dinst wurdde bekend maakt dat de aksy mar liefst 5000,- opbrocht had ( inklsyf opbrengst Winkel voor 1 dag ).

Nico Altenburg was fanmrren as fotograaf anwezech en skoat un antal foto's foar dizze site. 
22 desember om 20:30
 
Serieus Verzoek Sneek: 73.000!!

Jan Douwe Gorter was fanmiddach in de Marktstraat en maakte de flgende foto-reprtaazje:


 
21 desember om 18:08
 
Ensafh

Ja, su hyt ut Frysk literr tydsktift. Dr kan ik ok niks an don, ik hew ut in alle gefallen nyt bedocht. Hopeloase naam foar un moai blad! Ut was fandaach anders wel un moaie dach om mij in de Friese literatuur onder te dompelen. Bitsje ferdieping in dizze dagen is gyn overbodege lkse. Nou ferder mar gyn gepreek fan mij, der binne al genoech moraalridders dizze dagen.
 
20 desember om 17:42
 
Friesland Post 40 jaar!

Fandaach plofte ut earste nummer fan de Friesland Post 40ste jaargang ope deurmat en das br un filisitasy weard. Ut blad sach in Sneek ut levenslicht, de redaksy sit teugenwoardech in Heerenveen. Ik werk fanaf maart 2002 met groat plezier met an ut glossy magazine Voor iedereen die van Frsyln houdt . Myn earste interview dat ik foar de Friesland Post deed was met de Zware Jongens Fokko Dam en Arie Kuipers. Persoanlek fon ik ut interview dat ik met Anton B. had myn meest memorabele oait foar de Friesland Post. In de earste twee jaargangen fan de FP wurdde un soad andacht an meesterkraker Anton B. besteed.

Ut is ok amper foar te stellen dat Geert Kuperus, toemalech redakteur fan de FP, Anton B. an de telefoan kreech terwyl hij foartfluchtech was na un ontsnapping t Veenhuizen. Ut eksklsieve interview dat Geert Kuperus met Anton B. had srgde foar nchal wat komoasy en dus promoasy foar de FP.

Ik had myn interview, un abslte coverstory, met Anton B. in 2005.Nadat ik Anton B. tgebreid interviewd had, moest der fanself un foto fan hem in de FP. Dat w hij echter nyt. Om ut probleem op te lossen het de ( skoan-) fader fan de fotograaf toen model staan foar Anton B. Met de kraach omhooch en de hod op kraaide der gyn haan naar Anton B. ferklaarde toen, sufeul jaar later, dat hij de spraakmakende kraak op ut postkantoar in Apeldoorn nyt pleegd het: Ik heb het niet gedaan en ik hoef mijn onschuld niet te bewijzen

In de earste aflevering fan de 40ste jaargang wurdt tfoerech stilstaan bij dizze opsienbarende interviews. Un anrader dit nummer, seker foar Snekers!
 
19 desember om 18:53
 
Fanavend in Sneker Teater: London Community Gospel ChoirDit sin ik selfs bij O.N.S. nch nyt su gau gebeuren! Dy Engelsen binne soms su gek as un spiker, mar dit het wel wat. Moaie opwarmer naar de dagen dy't komme salle. De London Community Gospel Choir treedt fanavend op in Sneek, in ut Teater an de Westersingel.
 
18 desember om 18:39
 
GrootSneek timmert moai an'e wech


Fandaach ploft de derde papieren tgave fan Groot Sneek bij un soad lui op'e kokosmat. Op'e foarkant ( cover ) un oud-Sneekse: Monique Sluyter! Moai deen Ying & Wim!
In'e Marktstraat binne de foarbereidings foar Serieus Verzoek druk an'e gang. In Liwwarden is ut al helemaal un gekkebol. Ik hew ambivalente gefolens over ut gebeuren, mar even gyn nocht om dat hier nou allemaal te fentilearen. Su spreekt ut laaste stukje fan ut pr-filmke fan SR spreekt mij wel wear an!

 
17 desember om 17:39
 
MooiZooi!

Fanmiddach un prachtege en nike kunstagenda kado kregen. De agenda, MooiZooi! 2014, is maakt in samenwerking tussen ut Jopie Huisman Museum en de Stichting Amerpoort. Dizze stichting ondersteunt minsen met un ferstandeleke beperking. De kunstwerken binne maakt deur dizze minsen, fulltime kunstenaars, dyt sich deur Jopie Huisman inspireare laten hewwe.

Ut resultaat fan dit bysondere kunstprojekt ( frmt de basis foar de 15de Amerpoort kunstagenda ) is fanaf 17 febrewary te bewonderen in un kleurrike (ferkoop) tentoanstelling in ut Jopie Huisman Museum in Workum.

Ope site fan www.amerpoort.nl lees ik de flgende infrmasy: De vijftiende editie van de Amerpoort Kunstagenda draagt de titel MooiZooi!, Jopie Huisman inspireert kunstenaars met een beperking. De kunstenaars van Amerpoort, werkzaam in het atelier van Jans Pakhuys, lieten zich inspireren door het werk van schilder Jopie Huisman (1922-2000).

Hergebruik, duurzaamheid, mededogen, autodidact, authenticiteit, fantasie, verhalen en natuur zijn kernwoorden voor het werk van deze bekende Friese Schilder. Deze begrippen hebben veel raakvlakken met de kunstenaars van Jans Pakhuys. Zij zijn net als Jopie Huisman authentiek en vertellen met hun kunst een uniek verhaal, vanuit hun fantasierijke eigenheid.

Fia dizze site is de agenda ok te bestellen.


 
16 desember om 19:22
 
Geert Jan Douma nieuwe Friese kamerhear koaning Willem Alexander

Sneker Geert Jan Douma, ja dy fan Douma Staal, wurdt met ingang fan 1 jannewary de nieuwe Friese kamerhear fan koaning Willem Alexander. Douma is de opflger fan Rienk Wegener Sleeswijk. Ut is un earebaan bij frsteleke besoeken an de provinsy. Geert Jan Douma is ok foarsitter fan de Stichting Ondernemers Sdwest-Frysln en lid fan ut bestuur Handel en Industrie Sneek. Douma wurdde ut aflopen jaar nch benoemd as Waterpoarter ( sin foto fan www.grootsneek.nl ).
 
16 desember om 18:28
 
Bonken fan Reve herbegrave in Greonterp?Aflopen saterdach was ut eksakt 90 jaar leden dat Gerard Reven geboaren wurdde. Foarege week wurdde de geboartedach fan Reve in Blauhs fierd. Un kameraploech t Amsterdam was bij de plechtechheid in de Friese Roomse enklave en lei e.e.a. fast. Der wurdt in de reprtaazje ok praten over ut eventueel herbegraven fan Reve in Greonterp. Lees mar even wat der op de site fan www.amsterdamfm.nl over skreven staat:

De van oorsprong Amsterdammer Reve had destijds al eens aangegeven het kleine kerkhof nabij de klokkentoren in Greonterp als zijn laatste rustplaat te zien.
Het is echter anders gelopen. In Machelen aan de Leie (Belge) zijn laatste woonplaats, is hij in 2006 begraven.
Nu gaan er stemmen op, hem toch op de plek nabij zijn oude HUIZE HET GRAS een herbegrafenis te gunnen. Met een Zaligverklaring daaraan vooraf. Het zou de publiekstrekker moeten worden voor het dorp Greonterp. Een bedevaartplaats?
Hester Witteveen van de Gerben Rypma Stifting noemt dit wel de stunt van het jaar.
Maar ze denkt dat Matroos Vos [Joop Schafthuizen - partner sinds 1975] daar anders tegen aan kijkt. Die staat heel ver bij ons vandaan.

Auteur Huub Mous: Het is toch een stukje recente cultuur van Friesland () Hij [Gerard Reve] heeft hier in de belangrijkste periode in zijn leven, zijn mooiste boek geschreven Nader tot U Reve bezocht de kerk in Blauwhuis. Deze omgeving, de plaatsen, het landschap heeft hem als mysticus genspireerd volgens Mous.

REVE RVE 90

De Gerben Rypma Stifting heeft op 8 december j.l. de 90e geboortedag van Gerard Reve gevierd.In de Sint Vituskerk te Blauwhuis vond een Vlaams/Fries cultureel programmaplaats. Onder de toehoorders waren ook Hans Wiegel, oud commissaris van de Koningin in Friesland, Bram Peper, oud Burgemeester van Rotterdam en vriend van de schrijver. De ook aanwezige burgemeester van Sneek, Hayo Apotheker heeft volgens Hester Witteveen er wel oren naar, Reve een plek te geven binnen het kader van Fryslan Kulturele Haadstd fan Europa 2018.

Niks is onmooglek, mar ik loof der dus gyn malle moer fan dat dy herbegrafenis der komt.En dat burgemeester Hayo Apotheker er wel oren naar heeft su at Hester Witteveen bewearde, loof ik ok nyt. Un antal jaren leden hew ik ut gemeentebestuur fan toen nch Wymbritseradiel ( no opnommen in fsygemeente SWF )al us foarsteld om un Gerard Reve Memorial plak in te richten in Greonterp. Taal nch teken fan de bestuurders hoard.En nou s Apotheker wel oren hewwe naar un herbegrafenis??

Modernisme in Lourdes

Ondertussen allemaal pr foar ut boek Modernisme in Lourdes-Gerard Reve en de secularisering fan Huub Mous.Ik bin nch nyt an ut lezen fan ut boek toekommen, mar fan lui dyt ok un boek kocht hewwe en wel lezen, hoar ik allienech mar positieve resnsys. Sin foar ferdere info ope site fan Huub Mous: http://www.huubmous.nl f op www.uitgeverijaspekt.nl

 
15 desember om 20:45
 
Moai rapprt foar trener Jan Vlap

Un trener dy't ik nch altyd flg is Jan Vlap. Fier jaar leden had ik ut god skoaten dat Jan Vlap trener bij O.N.S. wurde s. Ik skoat un foto ( sin hierboven ) fan Jan Vlap in de kantine fan O.N.S. Ut was toen nch nyt bekend dat Jan hoofdtrener bij myn klup wurde s. Met O.N.S wurdde de Sneker trener kampion fan de Hoofdklasse. Na ut kampionskap ferliet de sksestrener ut Sdersprtpark en wurdde trener bij ASV Dronten. Foar un soad minsen was dat toen un ferrassing, want met alle respekt foar de polderploech ut is gyn Topklasse. Jan sach echter un tdaging in de Tweedeklasser en na un halfjaar wurdt in Dronten de balaans/rapprt opmaakt. En Jan het un prima kerstrapprt met kregen. Ik laat ut jum hier graach lezen! Al was ut allienech mar om un soad sinise kritikasters even de moan te snoeren...

JAN VLAP VOLGEND JAAR OOK HOOFDTRAINER BIJ ASV DRONTEN!

Het bestuur en de TC senioren is blij te kunnen melden dat Jan Vlap ook het seizoen 2014-2015 hoofdtrainer blijft van asv Dronten.

Tijdens de Sinterklaasavond van de selectie maakten Jan Vlap en Andre Aasman dit samen bekend. De TC en het bestuur zijn zeer tevreden over de eerste seizoenshelft onder Jan Vlap zijn leiding!

Op de eerste plaats natuurlijk de resultaten in de competitie en beker, maar ook de grote stappen die zijn gemaakt in het groepsproces van de A-selectie.

Daarbij komt de zeer goede samenwerking met de selectie van ons tweede team. Tot slot is onder leiding van Jan Vlap een hechte technische staf tussen 1e, 2e en 3e team zichtbaar.

 
15 desember om 18:18
 
Singende kerstboom in de Marktstraat


Sufeul hew ik nyt met de kerstman, sterkernch ik hew helemaal niks met Santa Claus, mar un singende kerstboom het wel wat! Fanmiddach waren n de kerstman en de singende kerstboom anwezech in un bomfolle Marktstraat tidens de sesde winteredisy fan Lekker Sneek. Un hearlek kulinr feestje in desember! Su as bekend, gaat 10% fan de opbrengst naar Serieus Verzoek.
 
14 desember om 17:44
 
Teruch op'e Hillside!!

Un moai moment in dizze revalidasy-perioade: fanmiddach foar ut earst wear bij O.N.S. weest. Ondanks de desemberkou folde ut wearsin an as un bad in un warme sinken tobbe! Dat O.N.S. met 1 - 2 ferloar feranderde mar un bitsje an dat gefol. 
13 desember om 18:13
 
Unieke Sneek-tassen voor veiling Serieus Verzoek

De gemeente Sdwest-Frysln en Empatec bieden samen unieke Sneek-tassen aan voor de veiling van Serieus Verz...oek Sneek. Deze tassen zijn gemaakt van oud zeildoek van de voormalige gemeente Sneek. Op deze zeildoeken staan prachtige afbeeldingen van Sneek en Sneker elementen. Zo zijn er tassen gemaakt van het oude gemeente Sneek-logo.

De gemeente heeft het materiaal beschikbaar gesteld en Empatec heeft er boodschappentassen en posttassen van gemaakt. Wethouder Maarten Offinga juicht de actie toe. De gemeente Sdwest-Frysln draagt Serieus Verzoek- en daarmee Serious Request- een warm hart toe. Wij zijn blij dat Empatec wilde meewerken en het resultaat is werkelijk fantastisch! Het zijn unieke items, items die een echte Sneker wil hebben, met hebben zelfs! En nu is het aan de inwoners en bedrijven om zoveel mogelijk te bieden!

 
13 desember om 11:54
 
Wstou even un bitsje reklame foar oans evenementen make...?

Kerstmarkt bij Arbeidscentrum Sneek met speciaal tintje


Arbeidscentrum Sneek organiseert organiseert op 13 en 14 december haar jaarlijkse kerstmarkt. De verloting die altijd aan deze kerstmarkt wordt gekoppeld, heeft dit jaar een speciaal tintje. Niet alleen gaat de opbrengst van de verkoop naar Serious Request, de trekking van de verloting wordt gedaan door Johannes Rypma, bekend van de Voice of Holland. Redenen genoeg om naar de kerstmarkt te komen!

Net als voorgaande jaren organiseert Arbeidscentrum Sneek haar jaarlijkse sfeervolle kerstmarkt aan de Westereems 6 in Sneek. De kerstmarkt vindt plaats op vrijdag 13 december van 14.00 tot 21.00 uur en zaterdag 14 december van 10.00 tot 17.00 uur. Ook dit keer vindt u er een uitgebreid aanbod van heerlijke producten en prachtige artikelen.

Johannes Rypma bij Arbeidscentrum Sneek

U kunt aan de verloting meedoen door loten te kopen die huis aan huis verkocht worden. Loopt u onze verkopers mis dan kunt u ook loten kopen bij het Arbeidscentrum. Wees er wel snel bij want op = op! De trekking van de verloting vindt plaats op zaterdag 14 december om 16.00 uur en wordt gedaan door Johannes Rypma die bekend is geworden door de Voice of Holland in 2012.

Serious Request

Ook het Arbeidscentrum van Talant gaat in actie voor Serious Request. De medewerkers en clinten van het Arbeidscentrum zijn er trots op dat zij ook in actie kunnen komen om een steentje bij te dragen aan het goede doel. Naast de entreegelden gaat de opbrengst van de verloting en de opbrengst van enkele activiteiten - zoals schminken en een grabbelton geheel naar Serious Request! U kunt hier dus ook uw steentje aan bijdragen.

Appeltaarten en prachtige artikelen

Uiteraard verkopen ze de welbekende overheerlijke appeltaarten en vers bereide appelbollen en voortreffelijke oliebollen. Ook vindt u er mooie droogbloemproducten en decoraties van de Groenlijn met dit jaar als thema sterren en kerstbomen. In de andere stalletjes vindt u o.a. mooie sieraden, een keur aan houtbewerkingsproducten en woondecoraties. De catering van het Arbeidscentrum voorziet de inwendige mens van een heerlijk kopje koffie of thee met een lekkere appelbol of appelgebak. Ook staan er een hartige versnaperingen voor u klaar.

U wordt van harte uitgenodigd om de kerstmarkt aan de Westereems in Sneek te bezoeken waar u kunt genieten van de gezellige warme kerstsfeer bij het Arbeidscentrum.

Saterdach op ut Sint Antoniusplein

Saterdach in de Skarnestraat

Sundach in de Marktstraat 
12 desember om 16:50
 
Empatys fermogen fan Sneker handhaving-amtenaren

Populistys praat over parkearwachters & handhaving-amtenaren gaat der meastal in as un preek bij un griffemearde ouderling. Ut kan mij gyn barst skele hoet jum der over denke, mar hier flgt un stukje over sun ankleed nifrm dat hier regelmatech myn goeie sin bederft. Dr gaan we.

J., myn ferfanger op skoal, durft ut an om in ut kader fan Serious Request met oans learlingen bij de deuren langs te gaan om flessen op te halen. Un simpele mar oh sun doelmatege stasygeld-aksy. Ik geef ut je te don om kyndes met stoornis in ut autistys spectrum anbelle te laten en ferflgens frage late: Heeft U ook lege flessen die wij bij de winkel inleveren moge voor het statiegeld. De actie is voor Serious Request! Ut mes snijdt an twee kanten, kyndes krije selffertrouwen en SR faart der wel bij. Ut wurdde fanmrren un groat skses. In ut derde uur had J. wel even tiid om naar de Albert H. hier an ut Sint Antoniusplein te gaan.

De kofferbak an de harses fol met lege flessen. Dy nimme je nyt in nkear met onder de arm f in un tas. Un paar kear heen en wear lope dus.

Deur alle drukte fergeet J. un parkearkaartsje te halen. At hij na de laaste kear flesinleveren wear bij syn autootsje komt sit der un gele prent onder de rtewissers. J. sit de amtenaar nch en loopt naar um toe. Biedt syn ferontskuldegingen an en fertelt dat hij krekt sun moai uurke met oans learlingen had het foar ut goeie dol en dat hij helemaal fergeten is om un parkearkaartsje te halen.

J. kan prate as Brugman, mar wat geschreven is, dat staat geschreven . Hij kan mar in hoger beroep gaan. J. is 55,-- lichter.

Fanavend maakt hij rm dertech euro over op ut bankrekeningnummer fan Serious Request. Met gemende gefolens.
 
11 desember om 18:20
 
Marktstraat deur de Peperstraat duwe

Op de Facebookpagina 'Sneek su het ut weest ' deed Koosje Muller- Bakker gisteravend de flgende oproep:

" ik zou graag sneker woorden die eigenlijk verdwenen zijn nieuw leven in willen blazen, bijv. peie eten prakken, mitsie beetje bitsy, wie weet er meer? en verdwenen liedjes.

Nou dy reaksys het Koosje kregen, mar liefst 231 minsen skreven un berichtje met Sneker vocabulair! De moaiste fon ik ferrwech de flgende tdrukking fan Jan Steunebrink: Ut komt su as ut komt, al duwe su de Marktstraat deur de Peperstraat

Sonja Dijkstra reagearde futdaleks met: Dat zei mien moeke altied over haar bevalling,was krek of moest de Marktstraat deur de Peperstraat

Wat un taalrykdom in ut Snekers!

In myn eigen foto-argyf kon ik even nyt su gau un foto fan de Peperstraat fine, wel un moai braanskilderd reklame-rtsje fan Bakker Dam t de Peperstraat. Ut komt t ut Fries Scheepvaart Museum, met onderstaand bijskrift:

Titel: Beschilderd ruitje met reclame voor bakkerij Dam aan de Peperstraat te Sneek.

Maker: Houwink, M.J.

Trefwoord: glas in lood ramen
reclamemateriaal
Peperstraat
Sneek
bakkerijen
Dam (persoon)

Verv.jaar: 1945-1950
Object: voorwerp

Bron:1987-367 (collectie Sneker bedrijven), Fries Scheepvaart Museum

Copyright:voor informatie: Fries Scheepvaart Museum
Opmerking:Sneker bedrijven
Beschilderd ruitje: Friese vlag, bakkerskop in cirkel (Bakker Bauke) en 'Dit merk waarborgt kwaliteit / Dam's / Koekfabriek-Sneek'. Gevat in loden rand, gehangen aan een ketting.
 
10 desember om 16:27
 
Onmeunig lekker

Ut blod krptAlle kearen at ik deur de stad loop, en fandaach kon dat gelukkech wear onder prima wearsomstandechheden, sin ik wat der te rden is bij de lokale middenstanders. Dat ut momenteeel nch altyd hard werken om nyt te skriven bealegen is, dat is utselde as un open deur inskoppe.

Met name op ut Groatsaan fiel ut mij fanmiddach op dat der tch nch altyd un soad winkelpanden leech staan.

Gelukkech ok positiever nieuws fan ut Sneker MKB-frnt. In de Krzebroederstraat waren se druk bezech om un nieuwe saak fan De Zuivelhoeve in te richten. Donderdach anstaande gaat dizze prachwinkel in svelprodukten open. Das un felisitasy weard!!

Ik hew even op ut internet sneupt en kwam op de website fan de Zuivelhoeve de flgende info teugen: De oorsprong van Zuivelhoeve voert terug naar 1981. Toen richtte Diane Roerink in de oude klompenschuur van haar oma een klein winkeltje in. Daar verkocht ze de ambachtelijke zuivelproducten die Gerjhan (haar man) op de boerderij zelf maakte. Sindsdien is er veel veranderd, maar we maken onze emmertjes yoghurt en vla nog steeds op een echte boerderij in het landelijke buurtgemeenschap Twekkelo, met dezelfde mooie ingredinten. We zijn er trots op dat het ene kleine winkeltje van destijds is uitgegroeid tot een heuse Zuivelhoeve winkelketen met prachtige winkels waar de lekkerste kazen en andere onmeunig lekkere producten worden verkocht


Dat woard onmeunig geeft un stukje eigenheid an, ut het gyn fertaling noadech! Feul skses wenst!
 
9 desember om 18:48
 
Dichter Jaep de Jong

Saterdachavend kreech ik nyt allienech un pracht toneelfoarstelling ine skoat wurpen, mar in ut skoft wurdde ik ok nch heel blij maakt met un dichtbundel fan Jaep de Jong: Om to stellen . Goeie gulle geefster Ineke, un oud-Balkster, gaf mij de bundel omdat se docht dat ik suks wel op pries stelle s. Mear as Ineke!!

As groat literatuurliefhewwer, en de Fryske literatuur nyt in ut laaste plak, hew ik un behoarleke bibleteek. Ik leef tussen de boeken, simpel sat. En fan de dichtbundels dyt ik oait us kopiearde omdat ut orizjineel net mear te besetten was, was ut debt fan Jaep de Jong: Om to stellen . Ut bundelstje ferskynde in 1973 bij de Koperatieve Utjowerij Bolswert ( ja su staat ut plaknaam skreven ! ) in de Sklrige.

Un jaar na ut tkommen fan de bundel ging ik foar ut earst naar de Kweekskoal an de Parallelwech. Ik kwam dr in de 4de klas fan de HAVO, de sogenaamde HAVO-top om ferflgens naar de Pedagogise Akademy te gaan. Dy PA, later DE HIM an de Hemdyk, was un sterk Fryssinnech bolwrk. Dr kreech ik liefde foar taal ( sociologie en meertaligheid ) en literatuur, de Friese in ut bysonder.

Jaep de Jong sat un klas hoger as ik ope HAVO, hij kwam t Balk. Ik kan mij nch herinnere dat hij en un maat tegare ope brommer un ongeluk kregen wrbijt se oppakt wurdden deur de plisy. Ut kwam selfs foar en de rechter las tidens de rechtsitting un fers fan Jaep foar.

Later is ut allemaal ' god ' kommen met Jaep, krtleden ston der nch un heel artikel over hem in de LC, hij het un boek skreven over syn belevenissen as seeman. De twee andere dichtbundels fan Jaep de Jong binne Net to biteljen , tgeven in eigen behear met beeldwerk fan Dirk K. Koopmans dyt ok ut ontwerp foar Om te stellen maakte. De derde bundel fan Jaep de Jong draagt de titel Oare plakken ( 1985 )
 
8 desember om 12:40
 
Reprize fan JAMEIMY : de gewoane dingen fan it bestean!

In april fan dit jaar ging JAMEIMY ut derde deur Klaasje Postma skreven en tegare met Freark Smink speulde toneelstuk in premire. Ut kreech prima resnsys. In november wurdde JAMEIMY alle weekends in de groate teaters fan Fryslaan speuld.

Gisteravend sach ik ut stuk foar ut earst op ut roaie pls fan de noflek sittende teaterstoelen fan Theater Sneek. Met mij sagen nch sun kleine 500 minsen de reprize fan de deur Toanielferiening Teater Snits rganisearde avend.

It giet oer de gewoane dingen fan it bestean , seit Klaasje Postma an ut end fan ut stuk en moaier as Klaasje kan ik de kern fan JAMEIMY nyt samenfatte.

Gie Rolling Home ( Postma har tweede produksy t 2003,hvdv ) benammen oer har mem, dizze nije foarstelling komt hieltyd mear t by har sels. En hoek earlik bin je dan, as it oer je sels giet. JAMEIMY giet oer de meganismen, libbenspatroanen en ferwachtingen, dyt der binne en fan alle tiden lykje lees ik in de kleine mar moaie flyer fan dizze reprize.

Herkenning is foar mij as 50-plusser ut sleutelwoard! An de reaksys fan ut pblyk, tch foarnaamlek bestaande t leeftydsgenoaten fan ut akteursechtpaar, was dy herkenning gisteravend folop anwezech. De kleurrike Friese taal fan Postma & Smink speule nyt swak bij om dat gefol fan herkenning op te roepen.

Trouwens ut prachtege dekr, naar un ontwerp fan Gjalt Pilat, bestaande t dry fraaie fotos fersterke ok ut och heden ja-sfearke t de jaren 50 fan e foarege eeuw. Ut ferleden leit opslagen in un brdkartonnen doas met ouwe kiekjes!

Un earlek ego-dokument in optima forma. Ut halve eeuw leden was ut leven ogenskynlek nch hearlek oversichtlek, moeke ths foar kyndes en hshouding, fader an ut werk om de kost te ferdinen. Ut persoanleke ferhaal fan Klaasje Postma wurdt deur de herkenning universeel. Ut partikuliere ferdryt fan ut al op jonge leeftyd ferliezen fan har heit is angripend mar toch nyt su priv dat ut pblyk op afstaan blift.

De transfrmasy naar de rl fan har moeke dyt Klaasje Postma sin laat is ferbluffend god, de dienende rol fan Freark Smink mach der ok weze! Wat hyt!!

Ik hew gisteravend mear glimlacht as tbundech lacht, had faker un brok in de keel as dat ik skaterlachte. Ut skrinende gefol fan gemis was foelbaar bij un heel soad snes. Ik akseptear ut, sal ut wel aksepteare mutte, dat de tiid as skersaan deur de fingers glipt. Gelukkech ok met un heel soad fleurege herinneringen, krekt as Klaasje sin liet.

De tiid fan ut meiske dat nyt allienech har onskuld ferloar mar ok har klompsokken. Was ut nou gister f gisteravend? Of miskyn tch fandaach?


 
7 desember om 17:31
 
JAMEIMY op herhalin in Theater Sneek

Fanavend gaat JAMEIMY op herhaling in Theater Sneek, nadat in april fan dit jaar de premire fan ut stuk al weest het. Hierbij nch even un bitsje info:

JAMEIMY is it tredde toanielstik dat skreaun is troch Klaasje Postma. Earder skreau se ANNE (1989) en ROLLING HOME (2003). Rolling Home wie tige suksesfol en waard mear as 150 kear spile ta sels yn Kanada.


Foto en info komme fan de site http://www.jameimy.nl
Klaasje Postma makket mei JAMEIMY in ferfolch op Rolling Home. Gie Rolling Home benammen oer har mem, dizze nije foarstelling komt hieltyd mear t by har sels. En hoe earlik bin je dan, as it oerje sels giet. JAMEIMY giet oer de meganismen, libbenspatroanen en ferwachtingen, dyt der binne en fan alle tiden lykje.

Yn JAMEIMY wikselje fleur en fertriet, nwennigens en langstme, spanning eri klearebare wille elkoar f. JAMEIMY lit ek de syktocht sjen fan in akteursechtpear om hjiroer in stikta stn te bringen.
Jameimy is in toanielstik dat spile wurdt troch twa spilers: Klaasje Postma en Freark Smink De regy is yn hannen fan Pieter Stellingwerf.

 
6 desember om 17:45
 
Pre reklame foar Sneek!

De aflopen week is der deur ferskillende Snekers op mear as n manier reklame maakt foar oans stad Sneek. Hoe simpel kan ut weze, fia fia achter de skeremen druk je bst don om un TV-ploech fan de E.O. naar je stad hale. Ferflgens drave der genoech Snekers op dyt moaie ferhalen over de stad fertelle wille, binne der plenty inwoaners dyt de moaiste plakkjes fan Sneek sin laten en gaan su mar deur.

Herman Wegter, presentatr Geloven op Twee

Niks gyn dzenden euros dokken foar un flutprogramma op de landeleke TV. Nee, self met ideen ansette komme, entsiasme toane foar ut eigene en groats op je stad weze! Wr hew ik ut nou eksakt over? De E.O. TV het sinds kort ut programma Geloven op Twee dat elke werkdach op Nederlaan 2 tsonden wurdt. Presentatoren Herman Wegter en Mirjam Bouwman gaan langs ferskillende steden en drpen en make op un ontspannen manier kennis met de bewoaners.

Mirjam Bouwman, presentatrise fan Geloven op Twee met Katrein Kunst

Aflopen week binne dus de opnames in Sneek maakt. Fanmrren mocht ik un bijdrage levere over ut Snekers. Nyt moeilek don, mar gewoan in je eigen taal over ut stads fertelle. Ik had nyt eens in de gaten dat Herman Wegter en syn frynden fan ut geld & beeld t Hollaan kwamen. Fonnen se prachtech dat ik in ut Snekers praten bleef: blijf gewoon jezelf, je geeft ons de kans om zodoende jullie taal te leren! Nou su! En dy Herman pikte ut Snekers in no-time op! Uteraard is ut E.O.-team in de Waterpoort weest, hewwe se un besoekje brocht an de Weduwe Joustra en sagen met eigen ogen wrt ut griffemerarde flksfoedsel KING maakt wurde en fertelde Piet Jasper over de roemruchte Elfstedentcht fan 1963.

Spesjaal foar Herman maakt!

As gaansen, mar seker nyt onnoazel, liepen se achter mij an deur ut ouwe sentrum fan Sneek. Hoet ut resultaat wurden is? Sin in de fierde week fan jannewary mar naar ut programma. Ik kom der dan wel ferder op teruch.
 
5 desember om 16:14
 
Sinteklaas mut blive!

Hoe't sommege malloaten der ok over denke, Sinteklaas mut blive!! Ik bin der helemaal klaar foar, laat mar komme!

Fijne avend allemaal.

 
4 desember om 17:51
 
De dach dat ik Gerrit Bos ope judomat fersloech


Al faker hew ik op myn weblog skreven over myn judo-ferleden. Sin op 16 jly 2010. Fandaach nch us. Anleiding binne de prachtege fotos dyt Gerrit Bos op Facebook plaatste fan judo-fereneging Mudansha. Gerrit as jongste fan de dry gebroeders Bos, de andere twee waren Hein & Jacob, haalt herinneringen op. Gerrit en ik saten tegare in deselde gewichtsklasse, wrbijt we regelmatech teugen over mekaar stonnen. Uteraard kon ik nyt nalate ( noch tan onnocht nou?! ) Gerrit wear even in ut sin te brengen hoet ik in 1966 klupkampion wurdde na un herose finalepartij.

Gerrit ston foar op wasari, mar ik kreech de jongste Bos in un alles omklemmende houtgreep wrt hij nyt mear t kwam, sudat ik op ippon won. Jezus nog aan toe, wat hew ik dy ferfloekt! Ik kon slegt teugen myn ferlies. Dat ik dat nog weet! Mutte wu nog mar s doen. Tegearre op de mat. Hahahahaha. Wraak , regeart Gerrit op Facebook.

Noait weten dat ut Gerrit su hooch sat. Al hoewelik koester de kampionsmedalje nch immer as un kleinoad en hew un afbeelding fan ut earemetaal ok met alle plezier op Facebook setten.

Of ik de tdaging fan Gerrit ok annim? Mut de kondisy earst nch beter wurde, al werk ik der keihard an.

 
3 desember om 20:09
 
Kerstconcert Euphonia Wommels en Miranda van Kralingen

Het harmonieorkest van Euphonia geeft haar jaarlijkse kerstconcert dit jaar samen met niemand minder dan zangeres Miranda van Kralingen. Dit jaar is het exact 25 jaar geleden dat Euphonia voor het laatst een kerstconcert gaf met medewerking van Van Kralingen, toen in het Dielshs. Een mooie aanleiding om weer samen een kerstconcert te verzorgen! In de tussentijd heeft Miranda van Kralingen een grote groei doorgemaakt, zo zong zij onder andere het Ave Maria op de bruiloft van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en is zij momenteel artistiek leider van Opera Zuid in Maastricht.

Naast de muziek met zang zal het orkest enkele werken ten gehore brengen in kerstthema. het geheel staat onder leiding van dirigent Rolf Verbeek. Vooraf aan het orkest zal het jeugdorkest van Euphonia van zich laten horen. Zij spelen diverse bekende en minder bekende kerst liederen. Het jeugdorkest staat onder leiding van dirigent Jeroen Oosterwijk.

Het concert begint om 20.00, de kerk is om 19.00 open. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Echte Bakker Posthuma (Wommels, Bolsward, Sneek) voor 10.00. Aan de deur is de entree 12.50 (10.00 op vertoon van freonenkaart).

 
3 desember om 19:42
 
Katrein Winkel


Op Facebook, op histoarise sites kom ik regelmatech de Skarnestraat teugen. Nyt onlogys want ut straatsje leit in ut ouwe sentrum fan de stad en was froeger n & al bedrivechheid. Gelukkech sit de laaste tiid de Schwung der wear aardech in. Sach der fanmrren selfs un kameraploech lopen...Fanavend alles feeryk ferlicht bij Katrein Kunst. Hoe su donkere dagen fan desember: je mutte der self wat fan make nou?!

* Ja ik weet ut de photo staat op'e kp! Nou en?!
 
2 desember om 18:36
 
Judith Herzberg


BESOEK


nch alle dagen komme se del: ut besoek!
om te fragen hoe't ut met mij gaat
' bst sch ik dan, poerbst...'
- want ik bin un positivo nou?! -

alle dagen un stap foarwaarts
mar ok wel us twee achtert

faak krij ik boeken & fraaie bundels, su as fandaach
eentsje fan myn favo Hollaanse dichteres Judith Herzberg
- sden se myn foarkeur weten hewwe, googlet miskyn? -


mrren sal ik naar de longarts
omdat ik freeslek hoeste mut
en ik kan jum fertelle
dat folt nyt nflek
met un burstbeen dat
dwars deur de midden weest het

ik w dat ut hast somer was
 
1 desember om 20:06
 
Waardege oade an Leonard Cohen

Sun sterege desembersundachmiddach met un grauwe mistdeken over de stad, inklsyf de Kerkgracht. An de Westersingel straalt Teater Sneek ut teugenovergestelde t: un warme skouburch met opnieuw un prachtech mzykprogramma. Diskear wear mazzeltof omdat ik met nch sun 200 mazzelaars un konsert bijwoane mach fan ut Avalanche Quartet dat un waardege oade an Leonard Cohen brengt.

De opkomst is fanmiddach in ut aardedonker, un moai ferskil met Cohen self dyt nch nyt su lang leden in Amsterdam met dansje ut poadium ophuppelde. Is ut beskeidenheid fan ut Avalanche Quartet, dat t Henk Hofstede fan de Nits, Pim Kops ( De Dijk), Marjolein van der Klauw ( Powderblue ) en Arwen Linneman ( ex-Nits ) bestaat f sit ut optreden fan gisteravend in ut Limburgse Venlo de mzikanten nch in de benen?

Fanmiddach hew ik un paar kear de ogen dicht deen, om mij op de mzyk te konsentrearen. Ik mut sge dat ut Avalanche Quartet mij aardech dicht in de buurt fan de essnsy fan Cohen syn teksten brocht. Wat un hearlek warme stemmen hewwe Hofstede en Van der Klauw en at dy vocals dan ok nch us god matche dan fol ik mij un befoarrecht mins. Un dame twee rijen achter mij fersuchte op un gegeven moment wat het dy sanger tch un moaie stem, ik wurd der helemaal slap fan Pak mar t sun kadoatsje Hofstede.

Tussen de nummers deur fertelde Henk Hofstede dat hij oait, ut was in un TV-studio in Brussel 1988 bij de maestro an tafel sitte mocht. Cohen, dyt toen gyn faste band had, wist dat Hofstede en de Nits aardech an de wech timmerden. Hij froech de foarman fan de Nits f dy der wat foar folde om met hem op toernee te gaan. Nee , antwoardde Henk, we zijn momenteel bezig met ons eigen Dutch Mountains tour Hofsteden was wel su earlek om fanmiddach te fertellen dat ut nch altyd een fan syn nachtmerries is.

Ut hier en dr fertellen fan un anekdoate over Cohen, un krte toelichting op de nummers, is ut enige teatrale an de oade an Cohen. De mzyk, dr gaat ut om bij ut optreden fan ut Avalanche Quartet en dat don se ferrekte god. De warmte, de overtging fan eigen kunnen en de liefde foar ut Cohen-oeuvre spat der su nou en dan af. En wat un fariasy in ut bespeulen fan instrmenten, dy Pim Kops is un mzikaal multy-talent! Trouwens Arwent Linneman is un mear as ferdinstlek kontrabasspeulster.

De measte klassiekers fan Cohen kwamen fanmiddach wel foarbij: ' Who by fire ', ' Take this Waltz ', ' Famouds Blue Raincoat ' en teraard ' Avalanche '. Mar ok un eigen nummer fan Henk Hostede: In House Of Jacob. Fraaie tekst wrint de sanger un besoek an ut hs fan syn groatfader in Amsterdam beskrift. Indrukwekkend!

Al met un prachtege middach fan pozy met mzyk. Andersom mach ok!

Na afloop wurdden der aardech wat CD's ferkocht deur de leden fan ut Avalance Quartet!
 
1 desember om 10:30
 
Leonard Cohen in SneekFanmiddach naar ut teater dr't un oade brocht wurde sal an n fan myn groatste idoalen! Binne flgens mij nch wel kaarten.

Hierbij info:


Rainy Night House is de titel van het tweede album van het Avalanche Quartet dat al sinds het verschijnen van hun eerste album in 2007 een groeiende belangstelling geniet. De veertien liedjes zijn registraties van concerten in Nederland , Frankrijk en Zwitserland, afgewisseld met studio-opnames.

Het kwartet bestaat uit Henk Hofstede (Nits), Pim Kops (De Dijk), Marjolein van der Klauw (Powderblue) en Arwen Linnemann (ex-Nits) en legt zich toe op het spelen van de liedjes van Leonard Cohen.

Lees hier het interview in Dagblad van het Noorden DvhN_8okt2013

Als een ander dan Leonard Cohen een lied van Leonard Cohen zingt, denk ik bijna altijd met enige weemoed aan de maker zelf. Er zijn uitzonderingen, maar het zegt al genoeg dat het uitzonderingen zijn. Ieder lied van Leonard Cohen is vooral hl intens Leonard Cohen. Ik denk vaak aan de eerste keer dat ik het Avalanche Quartet hoorde. Die avond kon ik me nauwelijks bewegen, zo wilde ik luisteren. En toen ik nog steeds onder de indruk naar huis reed, vroeg ik me af wat het was met het Avalanche Quartet en Leonard Cohen naar wie ik al bijna levenslang luister. Wat is het verschil tussen hen en de andere vertolkers? Want dat verschil is er, dat verschil vergeet je meteen nooit. Ik denk dat ze van het werk van Leonard Cohen een gebeurtenis maken, ja, dat is het, een gebeurtenis waarin ze de betekenis van zijn pozie telkens opnieuw karakteristiek maken, mysterieus en monter tegelijkertijd. Er zit een beweging in waar je betoverd in meegaat. Je wilt niet dat het ophoudt.

Thomas Verbogt