dagboek > overzicht
Dagboek ˛ktober 2011
 
31 ˛ktober om 17:19
 
Mauro skriŰft brief

Al ut andere ge-eamel en gejank dat ik fandaach op myn site sette s˙ falt in ut nyt bij de brief fan Mauro. Dat ik plaats de brief fan de momenteel bekendste Nederlaanse asylsoeker. Ik hoop dat de CDA Tweede Kamerleden hun ferstaan op tiid teruch krije. In elk gefal foar m˛rren...

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Tegen wil en dank ben ik nu een symbool geworden van jonge, alleenstaande asielzoekers in Nederland. Veel liever ben ik een symbool van integratie in de Nederlandse samenleving. Iets waaraan in Nederland zoveel belang wordt gehecht.

Op mijn negende ben ik op het vliegtuig gezet, helemaal alleen. Ik had toen enorm veel verdriet en was bang. Hoe kon ik ooit iemand nog vertrouwen? Waarom was ik weggestuurd? Gelukkig kwam ik terecht bij hele lieve mensen, die nu mijn vader en moeder zijn. 3 jaar geleden is mijn broertje geboren, van wie ik heel veel hou. Ik heb een hechte band met mijn familie en mijn vrienden.
De belangrijkste jaren van mijn leven ben ik hier opgegroeid. Ik voel me hier helemaal thuis. Ik voel me Nederlander.

Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang. Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren en ik wil als voetballer het Nederlands Elftal kampioen zien worden.

Ik wil graag alle Kamerleden die mij steunen bedanken. Ik hoop zo dat u dit blijft doen en dat u de collega's die nog twijfelen, kunt overtuigen. Dit is mijn laatste kans om u te vragen mij een verblijfsvergunning te geven. Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland. Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven!

Veel liefs van Mauro

 
30 ˛ktober om 20:07
 
En de seuvende dach...


Inderdaad goeie saak om op dizze dach even t˛t rust te kommen! Su'n week met 4 foarstellingen BSA komme der wel op an. Overigens je krije der ok wear un soad enerzjy fan!Ik beperk mij hier dan fandaach ok mar t˛t de onderstaande persberichten. Ut was trouwens un bitsje onrustech in ut sentrum fan de stad... Soad paparazzi anwezech! Sien op bovenstaande ( argyf )foto.


Bas Hollenberg finalist Jonge Ondernemersprijs 2011

De 35-jarige Sneker ondernemer Bas Hollenberg is doorgedrongen tot de finale van de Jonge Ondernemers Prijs Noord Nederland. Hollenberg begon vier jaar geleden in Sneek met zakelijk partner Arjen Rusticus met Grand CafÚ & Zalencentrum de Walrus en heeft kans gezien om deze horecagelegenheid in die tijd uit te bouwen tot een niet meer weg te denken ontmoetingspunt in de Sneker gemeenschap en ver daar buiten.

Hij was daarnaast met nog een paar Ĺjonge hondenĺ verantwoordelijk voor de revitalisering van de horeca in de Sneker binnenstad. Dat resulteerde in onder meer ĹLekker Sneek zomer- en winter-editieĺ, het Jazz en Blues weekend en de Culinaire Elfstedentocht.
De laagdrempelige formule van de Walrus in Sneek sloeg aan en het Grand CafÚ & Zalencentrum groeide als kool, zodat de zakenpartners niet lang hoefden na te denken toen ze de voormalige Paddy OĺRyan en het belendende pand aan het Gouverneursplein in Leeuwarden over konden nemen. Van 35 medewerkers vier jaar geleden, werken er nu in de Walrus Sneek en de Walrus Leeuwarden 140 werknemers (de meeste op parttime basis) en is de Walrus niet alleen de laatste jaren steevast in de terras top-100 te vinden (vorig jaar eerste van Friesland en tweede landelijk), maar staat het dit jaar ook in de cafÚ top-100 en hoort het bij de top-100 van grootste horecabedrijven in Nederland.

Zowel Bas Hollenberg als Ĺpartner in crimeĺ Arjen Rusticus vallen in de categorie: ĹNiet te veel ouwehoeren, maar gewoon je stinkende best doenĺ. Naar specialisten luisteren wanneer dat nodig is, maar je eigen nuchtere boerenverstand gebruiken wanneer je knopen moet doorhakken. Op die manier zijn er in de bedrijfsvoering al behoorlijk wat vernieuwingen doorgevoerd die het ondernemen prettiger maken en daarnaast, minstens net zo belangrijk, een behoorlijke kostenbesparing betekenen.

Jonge Ondernemers Prijs 2011

En nu mag Bas Hollenberg zich finalist van de Jonge Ondernemers Prijs van het Noorden noemen. Daar is aardig wat aan vooraf gegaan, zoals interne en externe presentaties, pitches (1 minuut-flits presentaties) en het maken van een bedrijfsfilm. Maar ook staat de finalisten nog het nodige aan uitdagingen te wachten voordat ze weten hoe ze uiteindelijk op 22 november in de Oosterpoort in Groningen hebben gescoord.

Zo krijgen ze nog een uitgebreide media workshop waarin geoefend wordt op presentatietechnieken, moeten ze een externe presentatie verzorgen tijdens een bijeenkomst van het Jonge Bedrijven Netwerk en/of een provinciaal netwerk voor startende ondernemingen. Er wordt een beroep op hen gedaan om zo veel mogelijk media-aandacht te genereren en moeten ze zo veel mogelijk mensen mobiliseren om via SMS-jes op hen te stemmen. Deze onderdelen tellen naast de presentaties op de finaledag voor de professionele jury en een presentatie voor een zaal met toeschouwers, allemaal mee in de berekening van de eindscore.
En Bas Hollenberg ? Die maken ze Ĺde pis niet lauwĺ. Die doet gewoon zijn stinkende best.

Rolling Home ' trije kear grutsk' in 'Fryske Top 1000 '

Het folkkoor Rolling Home uit Sneek is "grutsk" dat ze maar liefst 3x in de "Fryske Top 1000" van Omrop FryslÔn staan.

De "Maityd yn my" staat op de 320e plaats, "Jim Folk fan Fryske grűn" op de 108e plaats en "Fries om űtens" zelfs in de TOP 10 op een zeer eervolle 4e plaats.

Hans Faber, muzikaal leider van het koor en vertaler van de 3 nummers in de Top 1000 is "aangenaam verrast". "Het is een mooie waardering voor het vele werk wat we met ons koor elk jaar steken in de kwaliteit" aldus Faber. Onlangs nog maakte het koor een reis door Engeland en trad daar diverse keren succesvol op. "Ook in de regio treden we graag op, een paar weken geleden nog in Workum en binnenkort treden we in het kader van de concertreeks "Together With Friends" op met The Tannahill Weaver op in de Wier in Ureterp (12 november 2011).

Dave Tearney van Rolling Home laat weten dat "The Tannahill Weavers" tot de absolute voortrekkers van de Schotse muziek kan worden gerekend. "Deze dynamische en inmiddels legendarische formatie speelt Schotse traditionele muziek op het hoogste niveau".

Verder zal er op 25 november worden opgetreden met het jankfoddenkoor ôTuzend Triennenö. Dit prachtige optreden zal zijn in de Skalm in Stiens.

Tot slot is er op vrijdag 30 december een gezamenlijk optreden van de nummer 2 en 4 uit de Fryske Top 1000 nl. van Gurbe Douwstra en Rolling Home.

De hoge notering in de Fryske Top 1000 geeft Rolling Home het vertrouwen om te werken aan een nieuwe Frysktalige topper. Hans Faber: "█s memmetaal is wichtig foar us leden, de harkers fan Omrop FryslÔn stypje űs elts ier wer, dat jout us energy om troch te gean my ut sjongen in ut Frysk"

Kaarten voor bovengenoemde optredens zijn te bestellen via www.rollinghome.nl of aan de zaal in desbetreffende plaats waar het optreden staat gepland.


 
29 ˛ktober om 09:45
 
Hewwe Heabel & Bas gedoŰnte?

Nou't Heabeltsje de Jong ut self su noadech an de groate klok hange mut, fia snitter, kan ik ˙teraard nyt achterbliŰve. Ut skynt dat de enige Grande Dame fan Sneek sinds k˛rt freemd gaat met Bas H. Nou ja, freemd gaan, ut duo ken mekaar fanself al moai wat jaren. Ok de naam fan Arjen R. wurdt noŰmd as loverboy fan Frou De Jong. Nou mut Heabel ut self wete met wie't se gedoŰnte hewwe wil, mar doŰn ut dan nyt op su'n stikeme manier. Sij mut t˛ch ok wete dat Sneek nyt mear is as un groat d˛rp?! En seker nou't se hieltyd har jarech fiere mut bij de Sinees en der moai wat praatsjemakers over de floer komme binne de roddels nyt fan de lucht.

Trouwens dat get˙t en geflikfloai met Jan & Alleman is ok al suks. Un Fries en un Sneker geve un haan, wat un flau gedoe om hieltyd mar te t˙ten. Nee, ik kan mij buurman Jan wel un bitsje indenke, dat hij us ferder kieke wil as bij syn buurfrou. En de eksoatise eksemplaren dy't op Jan syn advertŕnsy in de good old Sneeker reageard hwee magge der bŕst weze! Ut skynt trouwens dat Jaity Dykstra un gepeperde briŰf naar frou De Jong stuurd het over de kwesty Starteilaan. Hearlek al dy BSA avenden. Fanavend wear! 
28 ˛ktober om 17:11
 
Piter W. & Hayo A.

Fandaach wear un moaie dach had. Kan't ok nyt helpe, ut is gewoan su. En n˛ch sterker, de dach is n˛ch nyt foarbij, want fanavend wacht al wear un Bonte Sneker Avend. En dat binne nou nyt bepaald saaie happeningen. Fanm˛rren hew ik bij Piter Wilkens in Marssum weest foar un Friesland Post interview. Na 4 jaar kollumskriŰve houdt de bekende Friese troebadour op met 'stukjeskrieven' foar de FP. Nee, gyn ontslach, Piter gaat f˛lgend jaar allemaal andere aardege dingen doŰn. In de FP fan desember kanne jum der mear over leze.

Dr. Wumkesh˙s

Fanmiddach mocht ik de opening fan de fernieuwde en met name fergroate rekreasysaal fan ut Dr. Wumkesh˙s opfleure met un toespraak. Foar dy toespraak had burgemeester Hayo Apotheker de offisjele openingshandelingen al tegare deen met frijwilliger G. Yntema. Ut duo kwam op un tandemfyts de saal binnenkrossen! Dŕrna knipte de burgerfader un swart-geel lint deur en kon hij ut applaus in ontfangst nimme fan de bewoaners en frijwilligers. Mirjam van Brug song, met begeleiding fan Gerk Venema, moaie nostalgise ferskes dy't deur de bewoaners un golf fan herkenning teweech brocht. Al met al un hele rike middach.
 
27 ˛ktober om 18:29
 
Omdenken in ut spesjaal onderwies

Dat ik bysonder werk doŰn mach, is allang gyn geheim mear foar mij. Ik werk met kyndes dyĺt un beperking hewwe, hyt ut dan su moai. Laat mar denk ik dan, wat nou beperking? Miskyn leit ut probleem wel bij minsen dyĺt self n˛ch al beperkt binne in hun denken. Ik hou der helemaal nyt fan om minsen in te delen in Ie Kuus, sien feul liever naar de hele mins. Genoech b˙kjekoekeloerderij fan mijn kant. Wat ik sŕge w˙, is dat ik fanm˛rren wear un prachtm˛rren met myn kyndes fan 13 beleefd hew. We hewwe myn ferjaardach fierd: der speulde selfs un meiske opĺe gitaar. Un moai miny konsert, dŕr kan gyn duurbetaalde artyst teugen op. Ontwapenende skoaheid! De kyndes kregen fan mij sjips, soetechheid en n˛ch mear foute dingen. Pedagogys totaal onferantwoard. Fan myn kyndes kreech ik un tasfol kadoatsjes met. EÚn fan dy presentsjes was un boekje.

' Mijn moeder zei dat dit net iets voor jou wasů' Dy moeke het mij na seuven weken blykber aardech inskatten. Ut is ut OMDENKEN boekje fan Berthold Gunster. Un fantastys moai boekje. ô Pech en ongeluk bestaan nou eenmaal. Niks aan te doen. Ze zijn deel van ons leven. Maar soms kun je er het beste van maken. Van de nood een deugd maken. De wieken naar de wind zetten. Dit boekje over omdenken gaat over deze Ĺsomsĺ. Soms kun je problemen een kwartslag kantelen. De werkelijkheid pootje haken. Omdenken is een soort intellectuele jiujitsu. Alles waar je last van hebt, gebruik je opeens in je voordeel.ö

Un hearlek kado! Un absol˙te anrader. Ut maakt myn hele dach al wear 100 punten weard. Krekt as meiske E. dyĺt fandaach foar ut earst har nieuwe learzens an mocht. Suĺn kyn late je de nieuwe boots nyt fanonder de tafel bekieke, dy sette je boven op un tafel en de tafel wurdt un catwalk! Nou su!
 
26 ˛ktober om 16:38
 
Bonte Sneker Avenden binne los

Gisteravend de earste fan de acht BSA had! Un avend met ambivalente gefoŰlens wat mij angaat, mar ut goeie gefoŰl overhearst. Gisterm˛rren in alle froegte, teminsten in de optyk fan un skoalmeester, snitterde ik de f˛lgende sneet: ' Fanavend start BSA: met mekaar sterk! ' En dat gefoŰl was der gisteravend in un overigens bloŰdhite Amicitia. Om mij mach de temperatuur fanavend wel un paar graden minder. Na ut sl˛twoard even flink slikke, mar toŰn was ut ok goŰd. Ik bin in alle gefallen blij dat ik metdoŰn, al bin ik wel su earlek dat ik der geweldech teugen an siŰn hew na 17 augustus. Inhoudelek klap ik hier ˙teraard nyt ˙t de skoal, mar ik kan wel sŕge dat seker de spesjale filmkes hilarys in ut kwadraat binne! Fanavend magge we wear!
 
25 ˛ktober om 17:06
 
Willem Wilmink 75ste geboartedach


Ut is fandaach 75 jaar leden dat de dichter Willem Wilmink geboaren wurdde. Wilmink overleed op 2 augustus 2003. Dat ik hier fandaach stilstaan bij de geboartedach fan Willem Wilmink het fanself un reden: ik bin un groat fan fan ut (dicht- ) werk fan dizze auteur. Syn literatuuropfattings binne dy fan mij. Foar Wilmink was gyn sjenre te min: smartlap ˛f Shelley, Bloem ˛f bakerrym, alles wat sich in bonden f˛rm andiŰnt, deur rym, ritme, metrum, stafrym, parallelly ˛f allienech mar typografys wurdt met likefeul respekt hanteard. Foar Wilmink is ok gyn onderwerp te min foar poŰzy. Hij skreef suwel over liefde en doad as over foetbal en Belgys bier. Wilmink promovearde op ut werk fan Hendrik de Vries. Over dizze dichter skriŰft hij in syn proefskrift: ô Wat ik zo mooi vind in die poŰzie is de afwezigheid van hiŰrarchie. Het door elkaar halen van het vulgaire en het zeer fraaie heeft me altijd aangetrokken. Dat hebben kinderen ook. Ze staan voor Het straatje van Vermeer, maar daarnaast hangt een brandblusapparaat. Daar kijken ze minstens zo lang naar." Kiek dat is ander praat as fan literatuurbef˛rderaars ( allienech ut woard Ól!! ) dyĺt ut hewwe over dichters fan ut tweed plan ( Sien Zolang de wind van de wolken waait, Utgeverij Bert Bakker ). As earbetoan an Wilmink fandaach un moai lied ( ˙teraard in ut Twents ) dat hij skreven het. Jaja de ferzy fan Gerrit Breteler ken ik ok, mar hier ut orizjineel:


Op nen dag

Op nen dag dreenk iej gin Grolsch meer...
loop iej nich meer deur de stad.
Al oew' wille en al oew hartzeer
he'j dan had.

Wichter, laandskopn en steedn,
alns wa'j machtig mooi hebt vunn,
tookomstplann en verleedn
goat te grundn.

n Een wil zich nich oavergeavn
en mut liedn tot e rust,
n aander means passeert zien leavn
onbewust.

Loa'w der nog meer eentjen nemn,
gun oe nog wat zit in t gat:
veur a'j t wet k÷'j niks meer hebn...
dan he'j t had.

 
24 ˛ktober om 16:17
 
Tweede Kamerlid Jacques Monasch op werkbesoek

Fanmiddach ut Tweede Kamerlid Jacques Monasch bij oans op de Diken had. K˛rteleden kwam ik Monasch teugen tidens un bijeenkomst en ik hew um toen de ˙tnoadeging deen om us bij oans op skoal te kommen. Fanmiddach was ut su fer en het hij ut PvdA-kamerlid un lesuur bij mij in de groep weest. Dŕrna gaven myn kyndes hem en syn sekondant Redmar Bax en gemeenteraadslid Margriet Regeling un perfekte rondleiding deur de skoal. Prachtech om te sien hoe tr˛ts oans learlingen op hun skoal binne. Monasch kreech ' alles ' te sien en prate 100-˙t met de kyndes. Pure belangstelling sonder f˛rmele toestannen! Al met al un fijne middach en prima start na de herstfakaansy! 
23 ˛ktober om 14:45
 
Theun de Vries woande bij oans in de straat

Op fakaansy mach ik graach leze en ˙teraard niksdoŰn. Mar dat laaste is bij mij un faach begrip. Myn k˛p staat noait stil. Over dat lezen gaat dit blogje. Ik las oulopen week ut Schrijversprentenboek 49: ' Vervolg je weg en laat de lui maar dazen! Theun de Vries- Getuige van een eeuw '.

IderÚÚn dy't un bitsje th˙s is in de Nederlaanse literatuur weet dat de beroemde auteur un skoft in Sneek werkt het as assistent in de Openbare Leessaal. Met un bitsje plezier anders: " Ik had eerst nog een stille hoop dat ik een betrekking in Het Gooi of zelfs Amsterdam zou kunnen krijgen, maar deze hoop werd al spoedig de bodem ingeslagen. In Sneek werd ik aangenomen en ik heb daar met tegenzin voor gekozen. Ik had geen zin om nog eens op mijn ouders terug te vallen. Ik ben er heen gegaan met het gevoel of ik in ballingschap werd gestuurd. Zo kwam ik dan in 1929 terug in mijn land van herkomst.' ( Van de Waarsenburg, pagina 38 ).

En wŕr gaat Theun de Vries dan woanen? Bij oans in de straat: Julianastraat nummer 8 om presys de wezen. Ut was foar mij un aardech gegeven dat De Vries un antal h˙zen ferderop woand het dŕr't ik nou woan. In dat h˙s an de Julianastraat skreef hij o.a. an syn earste roman: Rembrandt. Hier an de Julianastraat foltoaide hij syn Rembrandt-roman an ut end fan de somer 1931.

Liep Theun de Vries deur dizze deur syn woaning an de Julianastraat 8 binnen? Siet der n˛ch moai autentyk ˙t in elk gefal!

 
22 ˛ktober om 18:34
 
Op'e merk is je...

Nou ja, in Grikelaan binne gyn guldens en met de euro's is ut nou ok nyt om over naar h˙s te skrieven. Mar op de merk bliŰft ut wel heel gesellech en kleurryk!! 
22 ˛ktober om 18:20
 
OnhygiŰnise toestannen

Ut bliŰft fanself un bitsje idioat dat wannear je in laan as Grikelaan binne altyd de waarsk˙wing met krije om ut water ˙t de kraan nyt te drinken. Ut het alles te maken met hygiŰne. Wŕr't ik mij alle kearen ok wear over ferbaas is dat de KeuringdiŰnst fan waren in Mediterrane lannen blykber nyt operasjoneel is. Kiek us naar dizze doaie beesten... Tsja, dan s˙den je fegetariŰr wurde!
 
22 ˛ktober om 18:02
 
De frou & man in de straat

Ut begint der nou t˛ch ferdacht feul op te lieken, dat ik hier met myn fakaansykiekjes an ut pronken bin. Niks su ferfelend as naar un ander syn fakaansy foto's te mutte kieke.


Mar ik fyn dizze autentieke plaatsjes self su ferrekte aardech, dat gun mij dan ut plezier. Sien nou dy frou op'e foto hierboven, us dribbelen an ut hoofd fan de protestdemonstrasy. Uw stok en Uw staf ˛ftewel: Follow the lieder in optima f˛rma! Ja t˛ch! 
22 ˛ktober om 17:29
 
Grykse deuren

Der binne kalenders fan Grykse deuren. Nyt ÚÚn mar tientallen. Ik begryp wel werom, want ut binne pr˛nkjes, stuk foar stuk. At je mar ooch hewwe foar skoanheid in hout! Ok al is de ferpaupering letterlek an de deuren ou te sien. Ik laat hier un antal foto's fan Grykse deuren sien:

 
22 ˛ktober om 17:06
 
Bij moeke ete

Dat ik un liefhewwer fan lekker eten bin, mach bekend weze bij minsen dy't regelmatech naar dit webloch surfe. Wat dat betreft sat ik in Grikelaan op ut j˙ste plak. De Grykse keuken was foar mij un ontdekking. Myn Mediterraanse smaakpapillen hewwe overuren draaid de oulopen dagen. Grykse salades, stifado's, gyros,pilav en noem al de Grykse gerechten mar op. Hearlek! B˙tendeur ete, in prachtege kleurrike nauwe straatsjes in de ouwe binnenstad fan Rethymnon het wat! Kleine restaurantsjes in overfloed. Moai om te sien hoe't un hele h˙shouding bezech is om de gasten ut naar de sin te maken. Fryndelekheid staat hooch in ut faandel bij de Kretensers. As Nederlanner ferstaan je gyn moer fan de Grykse taal, mar ik begreep in elk gefal wel dat we welkom waren. Un moeke dy't sittend an un tafeltsje de gerechten an ut foarbereiden is un feest op um self. Ut begrip open keuken is op un soad plakken n˛ch letterlek. Ut idioate is dat un Gryks maal eten, seker in fergelieking met Nederlaan, goedkoop is. Inkl˙syf un karaf roaie wyn betale je foar un behoarlek maal nyt mear as 10 Ó 12 euro. 
22 ˛ktober om 16:39
 
Help de Griken de herst deurů

Onder dat motto de oulopen 8 dagen op Kreta bivakeard! Moai dat jum der n˛ch binne. Begin futdaleks, nou ja futdaleks, mar even te bloggen. Ut komt nyt goŰd met Grikelaan! Su ik bats der ok meteen mar even goŰd in. En dat is heel wat as un rasoptimist as ik dat skriŰf! Wŕr saĺk beginne met myn ferslach? Inĺe midden, an ut end ˛f t˛ch mar bij ut begin? Ik begin met de 19de ˛ktober, omdat fan alle dagen op ut Grykse eilaan dy dach ut measte indruk op mij maakt het. Of laat ik ut su sŕge, dy dach bliŰft mij ongetwifeld ut langst bij. Dat de Griken ut staken t˛t nasjonale hobby ˙troepen hewwe, was al un sk˛fke bekensd, mar su massaal ut oulopen woŰnsdeach ging, was ok foar de Kretensers wel even in de ogen wriŰve. Alle winkels, skoalen, openbare gebouwen lach plat. Gyn Gryk was f˛lgens mij an ut werk, se liepen allemaal te protesteare teugen de boeven op ut pl˙s in Athene. Want dat wurdde mij wel d˙delek, ut gewoane f˛lk het skoan syn nocht fan al dy bes˙nigingen terwyl sijs elf ut gefoŰl hewwe dat se der gyn soademieter an doŰn kanne. At ut over geld, over finaansyĺs gaat, dan binne jum op dit bloch an ut ferkearde adres. Ik snap der gyn jota fan. Wŕr bliŰve al dy miljoŰn ( miljarden ? ) dyĺt richting Grikelaan gaan?

Nyt naar dy lui dyĺt man- en froumachtech de straat op gaan. Dat wurdde mij wel d˙delek, dy minsen mutte allienech mar inlevere en nyt suĺn bitsje ok. Kollegaĺs fan mij ˙t ut onderwies elke maand 500 euroĺs minder in ut loanp˙tsje. Ja, dan kanĺk mij foarstelle datst wel even dyn ongenoegen richting Athene der ˙t brulle wilst!

De ferpaupering slaat overal toe, ok op un fakaansy eilaan as Kreta. De ene na de andere winkel mut syn deuren sl˙te. Panden en gebouwen dyĺt un haveloaze indruk make. Straten dyĺt noadech an groat onderhoud toe binne. Appartementen dyĺt half ouboud binne.

En˛rme werkeloasheid onder jongeren. En gaan su mar deur. ArmoŰde r˙ke je! Je s˙den der suver un bitsje tryst fan wurde. Ut aparte is dat ik dat nou krekt nyt bin. Ondanks alle ekonomise ellende en˛rm genoaten fan ut laan en de minsen dŕr. Ik sal der aansens wat over skrieve. Mar dit blogje moest der earst even ˙t, om r˙mte te maken foar al dat andere.

 
13 ˛ktober om 23:18
 
Snitterklaas is ankommen!

Gyn groat ferslach, want ut is nyt te beskrieven su'n moaie avend we had hewwe met de int˛cht fan Snitterklaas. Selfs de Blauh˙ster Dakkappel was der bij!! Alle metwerkers, wŕronder myn maten Goeroe Wopke & Jan Bee hartstikkene bedankt!! En ˙teraard Snitterklaas en de Snitterpieten! Hellen dou ok!! Ouwetse gastfrijheid!

Foto's fan Jan Douwe Gorter. Ik nim n˛ch earst even Snitterklaasskoft! Sien jum later wear! 
13 ˛ktober om 15:43
 
Snitteraars binne de Úchte ambassadeurs foar Sneek

Ut is amper te loven hoefeul minsen fandaach achter de skermen, su wel analooch as digitaal, aktyf bezech binne om de int˛cht fan Snitterklaas t˛t un s˙kses te maken! Bij de Weduwe Joustra wurde alle dingen in gereedheid brocht om Snitterklaas un waardech ontfangst te geven. Niks gyn elitŕre toestannen, allienech mar kreatieve geesten dy't de moaiste dingen bedenke. De sertifikaathouwers krije fanavend un geweldech moai en f'ral ˙nuk kadoatsje anboaden. An de inwendege minse wurdt folop andacht bestede. Sikenh˙s- en ambulaansepersoneel sjouwe hun un blikgat om de boadskappen binnen te krijen. Der binne luit dy't un spesjale snittermiddach nommen hewwe om sich geestlek foar te bereiden. Omrop FryslÔn fanm˛rren an de telefoan had. Ok sij drage dit feest un warm hart toe. Op wat foar manier kan ik, wil ik nou n˛ch nyt bekend make. Over 10 min˙ten komt hier un sjoernalist fa de LC om nyt allienech koffy te drinken. Nee, ik bin SNITTERKLAAS nyt! Foar mij is ut like spannend as idereen! Snitterklaas is Snitterklaas late we ut dŕrop houwe!

 
12 ˛ktober om 21:20
 
Snitterklaas aktyf op Marktplaats punt en el!!

Fon op de populŕre site Marktplaats.nl de f˛lgende adfertŕnsy's dŕr't Snitterklaas ongetwifeld mear fan weet! S˙ Snitterklaas dan t˛ch nyt op un blauwe brommer ˛ftewel b˙ks˙ver komme??

M˛rrenavend wete we ut!

 
12 ˛ktober om 20:04
 
Snitterklaas krijt landeleke andacht en set Sneek ferder op'e kaart!

Der binne n˛ch altyd minsen dyĺt denke dat dy hele happening om ut Snitterklazefeest un Saramo opkloppuddinkje is. We late dy lui moai inĺe waan! Ondertussen hewwe we al landeleke andacht foar Snitterklaas en dus ok foar Sneek! BNR berichtte over de int˛cht fan Snitterklaas en over de hype dyĺt snitteren is! De provinsjale media en lokale pers komt m˛rrenavend rond de klok fan 20.01 ok naar ut Kleinsaan. Der gaan op dit moment de wildste geruchten over hoeĺt Snitterklaas bij de Weduwe Joustra arriveare sal. Ik hew gyn flau benul, al s˙ĺk Snitterklaas op suĺn ouwe Berini brommer wel hÚÚl joppech fine! Ouwachte mar! 
12 ˛ktober om 16:36
 
Brief foar de Snitteraars


We hewwe der feul nocht an, donderdachavend. We bgeninne om 20.01 uur, skerp opĺe tiid. Fol = Fol, fut= fette pech

As jou in afspreken.nl opnommen binne, dan binne jou fersekerd fan un plakje op solder. Sitplakken binne nyt garandeard. Dŕrom wel: s˙kses fersekerd.

Om 18:00 binne der un ses lui dyĺt even wat dingen regele su as ut maken fan hapkes. Der mut ok n˛ch boadskapt wurde, gaan we fandaach met anĺe slach. Fia Ĺ crowd ĺ soeke we wel frijwillegers foar ut boadskappen doŰn.


H˙shoudelek:


De deur fan de solder fan de @weduwejoustra is na 20.01 en 3 sekonden dicht. Om un uur ˛f kwart over acht ferwachte wij @snitterklaas. Un hele operasy want dan mutte we dus allemaal wear naar onderen. Na de ankomst ok wear naar boven.

Koffy wurdt anboaden deur @weduwejoustra. Der binne ok lekker hapkes fan @morekop en Bakkerij Posthuma.

As jou boven komme op de solder kanne je munten kope: 1 euro ut stuk. De drankjes binne nyt al te duur bierke: 2 muntjes, wijntsje 2 muntjes, binnenlaans destilleard 2 muntjes, cola/ sapjes ensufoart 1 muntje ut glas. Op ut drinken sit un marzje foar ut goeie doel. T˛ch werke we met akseptabele prizen. Sertifikaathouwers krije un warme haan en 1 drankje fan de ˛rganisasy, we salle der foar s˛rge dat de andere anwezegen goŰd wete wieĺt de sertifikaathouwers binne, dan kanne jum se su nou en dan un glaaske cola toesk˙ve ;)

At jou nocht hewwe om wat burrelhapkes te regelen, dyĺt je befoarbeld th˙s al maakt hewwe, geef dat dan even deur, dan kope we un paar p˙dsjes borreln˙ten minder. We sagen op # snitter al wat foarbij kommen fan @agflubbers mar miskyn hewwe jou ok n˛ch un aardege/lekkere suggesty- dan hoare wij dat graach. Even naar info@snitter.nl en dan kan Snittergoeroe Wopke un lijstje make fan alle hapkes dyĺt al klaar binne ( Ĺcrowdfood).

Der is un snitterfrou dyĺt de drankjes regelt ( en muntsjes fraagt ! ). Uteraard helpe we at ut noadech is. We denke teugen ut middernachtelek uur op te houwen mar sien wel wŕrĺt we ut feest dŕrna deursette kanne. Ut goeie doel isdiskear klein. We wille un paar jongeren ˙t Sneek ondersteune bij un b˙tenlaanse trip ( frijwilligerswerk in BraziliŰ tidens hun somerfakaansy ). F˛lgende kear, we sien wel wannear, doŰn we wear un groat projekt met un hoge opbrengst.

Ondertussen hewwe we al aardech wat # snitterklaasferskes. Dank foar ut toesnitteren/mailen. Der komt fast un stensel ( ik hoop dat @snitterklaas ut n˛ch opbrenge kan alles over te typen op syn ouwe typemasine ! ) foar de int˛cht. We wete nyt ˛f der media is/komt. Oans faste woardfoerders binne Henk van der Veer, Wopke van Solke ma en Snitterklaas ( nee, ut is Jan Bargboer nyt! ).

De ko÷rdinasy fan de (eventueel anwezige pers) loopt fia Vissonassist.

Joost Jetten en Jacques Monash spreke oans toe.

We wille jou frage, hoe gesellech ut ok is, dan even te l˙steren. Der is tiid genoech foar de derde helt!.

Na de 2e Snitteravend sal Snitterklaas wel ˙t de lieken weze en binne we heel benieuwd ˛f hij ok in de winterslaap gaat. Wij fine ut belangryk om ut reguliere Sinterklazefeest nyt te fermengen met ut hele Snittergebeuren. We wille hier absol˙t gyn Liwwarder toestannen!!

Ferder sien we wel wat der gebeuren gaat, we ferwachte un spannende, ˙nike, snitterende en spetterende avend.

Snitter fanou ut evenement wurdt anmoedegd. Onnoadech om # hashtag hier te fermelden, mar foar dummyĺs onder oans: #snitter
As ut goŰd is kanne jou fergees WIFI br˙ke, su nyt dan is der altyd n˛ch 3G.

Ipad's en laadsnoeren ensufoart absol˙t metnimme, gesellech. Trending Topic wurde we fast nyt mar we doŰn gewoan un poging.

Fragen kanne jou nyt stelle fia de mail. Smyt ut mar op de Snitter en met un bitsje geluk komt der wel un reaksy.
Fraach asjeblyft gyn minsen met dyĺt nyt op de lijst staan. We mutte de solder heel oplevere an ut end fan de avend en met de anmelde minsen liekt ut allemaal moai su te kannen

Sien ferder de eardere blogs en hou fanou nou #snitter goŰd in de gaten!!!

 
12 ˛ktober om 08:01
 
Waterpoort Kyokushin Karate

SNEEK ľ Aan de tiende internationale Waterpoort Cup van zaterdag 15 oktober doen karatekaĺs uit negen landen mee. In de Sneeker Sporthal komen maar liefst 200 karatekaĺs in actie bij dit Open Internationaal Kyokushin Karate Kampioenschap. ĺs Morgens vanaf 09.30 uur komt de jeugd tot 18 jaar in actie en ĺs middags de senioren (18 jaar en ouder), tot plusminus 19.00 uur. Het betreft Kyokushin Karate, oftewel full contact. De jeugd komt met volledige lichaamsbescherming in actie, junioren hebben helm- en knuistenbescherming, de senioren strijden zonder bescherming. De landen van waaruit de karatekaĺs komen die aan de WPC meedoen zijn Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Oekra´ne, Duitsland, Litouwen, Denemarken, Hongarije, Spanje en natuurlijk Nederland.

Zaterdag 15 oktober a.s. is de Sneker Sporthal plaats van handelen voor alweer de tiende editie van de Waterpoort Cup: Open Internationaal Kyokushin Karate Kampioenschap georganiseerd door stichting Activity Foundation. Op dit moment is het projectteam van de Waterpoort druk bezig met de laatste loodjes om de organisatie en financiering van dit grootse Kyokushin evenement rond te krijgen. Het belooft ook dit jaar weer een zeer internationaal spektakel te worden, want op dit moment hebben zich al teams uit Frankrijk, Denemarken, Zwitserland, Litouwen, Spanje, Hongarije en Zweden aangemeld.

De Waterpoort Cup is in het leven geroepen om de internationale communicatie tussen de deelnemende karatescholen te bevorderen en een springplank te bieden voor de Friese karateka's uit de dojo's in Gorredijk, Leeuwarden, Bolsward, Heerenveen, Heeg, Franeker, Makkum, Heeg, Sint Nicolaasga, Workum en Joure naar EK/WK nivo en is in die zin uniek in opzet en uitvoering omdat de deelnemers in de jeugddivisies strijden in een poulesysteem en dus minimaal 3 partijtjes spelen. Dit in tegenstelling tot het reguliere afvalsysteem.

Wij nodigen iedereen van harte uit om zaterdag 15 oktober vanaf 9.30 uur langs te komen in de Sneker Sporthal aan de Van Giffenstraat in Sneek. En in ieder geval de Sneker karateka's aan te moedigen in dit sterke deelnemersveld. Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar aan de deur vanaf EUR. 5,00 per persoon, of in de voorverkoop bij de dojo aan de Lange Veemarktstraat 3 in Sneek.

 
11 ˛ktober om 17:58
 
Krimineel lekkere avend in ut Friese Haagje

Gisteravend un krimineel lekker avend in de blibleteek fan Hearefeen had. Ik mocht dŕr krimy-auteur Jan Schokker, Henk Mous en Wessel Veenstra interviewe. Gurbe Douwstra was de m˙zikant foar un folle bak. Mar liefst 70 minsen waren op dizze avend oukommen, dat is foar dergeleke Ĺ literŕre jűnen ĺ un heel behoarlek antal. In ut ferleden hew ik suksoarte fan avende faker deen foar de Stichting It Fryske Boek. Alle kearen is ut wear anders, omdat ut p˙blyk hielt wisselend is. Gisteravend was ut futdaleks bingo met ut goeie gefoŰl. Dat kwam nyt in ut laaste plak deur ut entűsiasme fan bibleteekmetwerkster Nynke Andringa. Minsen foŰle sich welkom ˛f j˙st nyt. Hier an ut Burgemeester Kuperusplein hong de geur fan koffy, klopte ut gel˙d en stonnen de stoŰlen in un halve sirkel goŰd opsteld. In ut skoft ok n˛ch un drankje & slukje met soute koekjes op kosten fan de bibleteek, siendŕr de raanfoarwaarden deugden.

En dan de interviews. Ut liep as un tit! Jan Schokker as beginnend skriever n˛ch nyt su wend an dizze optredens, kwam like nuchter en h˙m˛ristys over as de boeken dyĺt hij skriŰft. Wessel Veenstra is un ˙termate boeiende ferteller, un man met passy foar ut plisyfak. Henk Mous dyĺt fol overgave over syn werk as hoofdoffisier fan j˙stisy fertelde en Gurbe Douwstra dyĺt herkenbere teksten singt met un warme stem.

Al met al was ut gyn strafwerk gisteravend!

Fan rechts naar links: Jan Schokker, Wessel Veenstra, Henk Mous en Gurbe Douwstra

 
10 ˛ktober om 17:29
 
Snitterklaas in un blauwe rubberboat ˛fů

Terwyl se in 058, nyt te loven, r˙zy krije over de Sinteklaze int˛cht gaan hier in Sneek de foarbereidingen gewoan deur foar de inkomst fan syn neef SNITTERKLAAS.

Niks gyn groate kommitees, fergaderingen, belangeferenigingen, nee gewoan doŰn! We sien wel wat ut wurde sal! En dat ut wat moais wurde sal staat eigenlek al as un paal boven water. Over de int˛cht is allienech bekend dat dy plakfine sal an ut Kleinsaan, foar bij de Weduwe Joustra. Hoe? Op snitter sirkuleare nou berichten dat der in Makkum un blauwe rubberboat lutten is. Het dat wat te maken met de ankomst fan Snitterklaas?

In Wolsum is un blauwe Berini brommer op klaarlichte dach ferdwenen. Snitterklaas op un brommer. Ut s˙ sumar weze kanne! Na de earste geheime fotoĺs fan ut pak fan Snitterklaas, d˙ke der fandaach ok plaatsjes op fan syn staf. Ferrekte orizjineel! En dan hange overal in de stad al pakjes an de deurkrukken met as inhoud Snitterbitter, Snittereintsjes en Snitternoaten. Gyn twifel mooglek: Snitterklaas het langs weest.

 
9 ˛ktober om 19:25
 
M˛rrenavend Misdie yn FryslÔn

Flymskerp proazafers skreven foar de Bonte Sneker Avend! Over onderwerp en inhoud kan ik ferder niks los late, mar de goeie ferstaanber sal ut wel begriepe. Ferder fandaach un allemachtechst lui dach had. Nou ja, ik hew mij foarbereiden op un spesjale literŕre avend in ut kader fan De moanne fan it Fryske Boek. Dy avend is m˛rren in de bibleteek fan Heerenveen.

Tegare met Gurbe Douwstra ( m˙zikant ), Jan Schokker ( misdaadauteur ), Wessel Veenstra ( resjerzje Fryslaan ) en Henk Mous ( j˙sitisy ) salle we der m˛rrenavend inderdaad wat moais fan make. Allienech de skriever Jan Schokker ken ik nyt persoanlek, mar ik hew syn beide romans met nocht lezen.

Wessel Veenstra en ik hewwe tegare twee jaar bij mekaar in de klas sitten. Ut was froeger n˛chal un gifkikkerke, later is ut allemaal goŰd kommen met Wessel. Hij is regelmatech in de p˙blisiteit as woardfoerder fan resjerzje Fryslaan. Wessel is nou hoofd resjerzje Midden FryslÔn.

Henk Mous hew ik un paar kear metmaakt as lid fan de PGMR ( Personeels Geleding Medezeggenschaps Raad ) CVO-SWF. Un man dyĺt earder as persoffisier fan j˙stisy bekend is fan radio en tv. Teugenwoardech is Mous hoofdoffisier fan j˙stisy.

Gurbe Doustra nam ik n˛ch nyt su lang leden un groat interview ou foar de Friesland Post. Onderwerp fan m˛rrenavend is Misdie yn FryslÔn.

 
8 ˛ktober om 09:56
 
Sneek United, mar dan anders

Nico Altenburg skenkt O.N.S.'er Jan Rienstra ( wŕr is dat lange haar bleven ? ) un bekerke water in ˙t su'n moaie ketel: ' must mar goŰd roere Jan, de limonade sit onderin...'

Un briljant idee fan Nico Altenburg & Peter de Vries & Ale Bok: un ouwelulle foetbaltoernoaike seuven teugen seuven fan LSC 1890, SWZ en O.N.S. op frijdachavens. Sonder skeidsrechters, nyt in offisjele wedstrydkleding mar met felkleurde hesjes. Met andere woarden foetballe in parijtsjef˛rm krekt as froeger op de ferskillende plantsoŰntsjes in Sneek. Foar de goeie orde de andere twee Sneker foetbalklups , Black Boys & WPB, binne benaderd, mar waren der ( diskear n˛ch ) nyt bij.


En ut wurde un wondermoaie avend an de Molekrite onder ut felle kunstlicht fan SWZ! Wat un hearleke sfear, wat un ouwe bekenden, wat un fantasitise animositeit tussen de ferskillende ploegen. Ik s˙ ut foar gyn goud misse wille, dy rivaliteit tussen SWZ en O.N.S., de hautainiteit fan de LSCĺer en noem al dy amper te benoemen Sneker foetbalsaken mar op. Tuurlek gaat ut nyt om ut winnen, mar ut foŰlt sufeul beter as ferlies! Nee flauwekul, der waren gisteravend allienech mar winnaars. We wonnen allemaal un p˛tsje!

Ut bierdrinken in de nostalgise ouwe kantine fan Sneek, met an de wand de rike histoary fan de lui in swarte broek & witte trui. Bommetsjefol was ut met lokale foetbalhelden. En se genoaten allemaal met folle teugen, letterlek en figuurlek. De wurst en kees gingen rond, later opĺe avend de warme hapkes in de f˛rm fan flammetjes, bitterballen en andere fette soai. Moai man!!

Ut metmekaar wezen fan Sneker mannen dyĺt t˛ch plezier beleve an de onderlinge rivaliteit dyĺt der hearst. Ut respekt foar mekaar. Earst an aparte tafels, later allemaal deur mekaar heen: Finen en Kakkers, Sneeklutten en Roomse Wit Swarters.

Dat Sneek United gefoŰl overkwam mij, en ik was nyt de enege! Sfear is amper an te raken, mar iderÚÚn dyĺt der gisteravend bij was sal ut su ondergaan hewwe. Hulde an de inisjatyfnimmers. Ut f˛lgende toernoai is bij LSC 1890.

Stoffel ( Stuf ) Boersma en Harrie Koenen lokale foetbalhelden fan welear beprate ut ÚÚn en ander mar fers˙pe nyt in un see fan nostalgy. Dŕr binne se feulste nuchter foar.
 
7 ˛ktober om 17:20
 
Katrein Kunst again

Sukrekt n˛ch even bij Katrein Kunst in de winkel weest. N˛ch ' ÚÚn nachtje slapen ' staat der op de winkeldeur, dan gaat de saak open. Tiid: om 10.30 uur.Ut is der wel ferrekte gesellech! Nyt in ut laaste plak deur de inbreng fan de kreasy's fan andere Krea Bea Frouwen. Wŕns dy alle s˙kses m˛rren Katrein! De Skarnestraat het alles in um om ut kreatieve straatsje bij ˙tstek fan Sneek te wurden!!


UPDATE

Sien ut f˛lgende weblog:http://www.consudetails.nl/weblog/39/reactie
 
6 ˛ktober om 17:44
 
Sneek Snittert DEUR


Un tipke fan ut pak fan SNITTERKLAAS! Uteraard blau fan kleur.

Wat op 29 jannewary fan dit jaar begon met ut kleine woardsje SNITTER, in de oulopen somer ˙tgroeide t˛t un digitaal hoogtepunt in de f˛rm fan Snitter T-shirts, sal f˛lgende week donderdachavend 13 ˛ktober eksplodeare t˛t un ware SNITTER HYPE! Dy avens is bij De Weduwe Joustra an ut Kleinsaan de earste int˛cht fan SNITTERKLAAS!! Wat der dy avend gebeuren gaat is anĺe ene kant faach ( WIE IS SNITTERKLAAS ? ) mar ok helemaal d˙delek. Der komme 50 SNITTERAARS bij mekaar dyĺt sien late dat SNITTEREN t˛ch Úcht ok un sosiaal gebeuren is.

Un befryndinde SNITTERAARSTER kwam gister met ut f˛lgende SNITTER PERSBERICHT:


ô Ut snitteren houdt de gemoederen fan Sneek en ferre omstreken n˛ch hieltyd behoarlek bezech. Snitter wurdde onferwacht un nieuwe twittertrend nadat stadsdichter Henk van der Veer weigerde te twitteren en foarstelde om te gaan snittern, twittere in ut Snekers. Snitter is bedoŰld foar alles wat met Sneek te maken het, mar met de komst fan de geheimsinnege Snitterklaas krijt ut snitteren langsamerhaan ok un sosiaal karakter.

De Snitteraars binne #folferwachting over de int˛cht fan Snitterklaas op donderdachavend 13 ˛ktober bij de Sneker destillearderij Weduwe Joustra. Terwyl oud-burgemeester Arno Brok in Dordrecht de echte Sinterklaas in desember ferwacht, het Sneek har eigen int˛cht fan Snitterklaas in un blauwe boat naar ferl˙d. De belangstelling foar de tweede Snittermeeting is dan ok behoarlek en de line-up bestaat ˙t un soad bekende Snekers.

T˛t nou an toe is de identiteit fan dizze anonieme Snitterklaas n˛ch onbekend. Snitterklaas reageart fia #snitter en Gesichteboek fraagd en nyt fraagd op ferskillende Sneker aktualiteiten en ferrast f˛lgens eigen sŕgen Ĺanonym minsen dyĺt wel un aardechheidsje br˙ke kanne met Snitterklaaspakjes met Snitterbitter, Snittern˙ten en Snittersientsjesĺ. Mar ok wurde der sakjes sout ˙deelt.

Fia de ferkoop fan Ĺ beltsjebloemr˘ze ĺ T-shirts met ĹIk snitter, dou ok? ĺen spons˛rgeld samelt de Snitter˛rganisasy geld in foar goeie doŰlen as de Stichting Aangepast Zeilen. De ˛rganisasy is blij dat snitteren nyt allienech bijdraagt an de inf˛rmasyfoarsiening over bekende Sneker aktiviteiten, ut wear, de taal en nieuws, mar ok un d˙delek sosiaal karakter krijt.

Foar Sneker ondernimmers is ut snitteren en Snitterklaas faak anleiding foar nieuwe produkten as snitsels, snitterballen en snitterbitter.ö

De earste reaksy's fan de pers binne laaiend entűsiast. Dy fan de SNITTERAARS (m/F ) nyt minder!

PROGRAMMA Tweede Snittermeeting

Der sitte ongelooflek feul kreatieve minsen onder de SNITTERAARS: un r˘ze SNITTERTAART!


Gisteravend hew ik tegare met Snittergoeroe Wopke en Snitteraar fan ut earste uur Jan Bee in un sucht & un skeet ut f˛lgende programma in mekaar snitterd:

20.01 Tegarekommen met koffy ( en nyt te laat komme ˛ftewel gyn Sneker kertierkes !)
20.11 Welkom deur Henk van der Veer ( analize twee maanden snitterij )
20.16 Ankomst en ontfangst Snitterklaas
20.26 Toespraak Snitterklaas
20.46 Joost Jetten over Sosjale media bij TomTom
20.57 PvdA Tweede Kamerlid Jacques Monasch over de polityk & #snitter
21.07 B & V Snitter interview an tafel met Joost, Wopke, Snitterklaas, Jacques, Jeanetta en Chantal
21.28 Ousl˙ting offisjeel gedeelte en inf˛rmeel bij mekaar weze onder ut genot fan un slukje!

Nou wil ut beslist nyt sŕge dat bovenstaande ok allemaal f˛lgens de angeven tiden deen wurde sal. Nee, we hewwe un ongelooflek hooch improvisasy fermogen! Fan un befrynde SNITTERAARSTER kregen we ut onderstaand PERSBERICHT dat fandaach rondmaild is. De krachte fan SNITTER is ut met mekaar doŰn. Wurdt ferf˛lgd!!

 
5 ˛ktober om 17:31
 
Katrein Kunst in saken: saterdachm˛rren in de Skarnestraat!

Saterdach anstaande is ut su fer, dan opent Katrein Kunst har eigen winkel & atelier an de Skarnestraat 11 in Sneek. Un gouden plakje, midden in ut sentrum fan Sneek. As un wervelwyn gaat Katrein deur ut leven, ut ene kreatyf idee f˛lgt ut ander. Faak in un razend tempo.

Fan kunstlessen op de basisskoalen in de hele S˙dwesthoek t˛t ut naaien fan fleurge r˛kjes, fan ut in mekaar setten fan Friese Matroeskaĺs t˛t ut pimpen fan teepotten. Servys stapele en papier masjee beestek˛ppen in mekaar sette dŕr draait Ĺ warbere ĺ Katrein haar haan ok nyt foar om.

Met andere woarden de fleeswurden ADHD'er op un kreatieve manier is onder oans en ferovert Sneek en omstreken. Ondertussen, tussen de bedrieven deur, wurdt de pr nyt fergeten en wurde ouspraken met de media maakt om ut produkt Katrein Kunst in de merk te setten. Gisteravend had ik de primeur om even in de winkel an de Skarnestraat te sien.

Fon ut bŕst bys˛nder wat ik dŕr sach, un folkomen eigen styl om nyt te sŕgen eigewies autentyk! Sinds 1 jannewary 1976 is der wear un Van der Veer aktyf as middenstander in Sneek. Je mutte mar lef hewwe om j˙st nouĺt de ekonomy in swaar wear sit un eigen toko te openen. Meiske Katrein Kunst is un type dyĺt har droom waar maakt. Wieĺt har in levende lijve ontmoete wil, kan saterdam˛rren fanou 10.30 uur terecht in de Skarnestraat 11!

 
4 ˛ktober om 20:21
  Nyt allienech bij onderwies...

Foar mij staat as un paal boven water dat minsen dy't allienech mar met onderwies bezech binne, en dan bedoŰl ik dach & nacht, op den duur ouknappe. Ut wurde fakidioaten dy't selfs th˙s an de eterstafel n˛ch de skoalmeester ˛f de pinnege learares ˙thange.

Fandaach hoarde ik fan un kollega ˙t ut Praktykonderwies dat hij naast syn learaarskap n˛ch un aardege ˙tlaatklep had: hij was eigenenaar fan de kermŔsatraksy Sla Jut Op'e K˛p! Dŕrmet reist hij ferskillende evenementen en d˛psfeesten ou. Prachtech fyn ik dat.

Self bin ik blij met myn komby skriever/sjoernalist/presentat˛r ensf en myn professy fan learaar.

Kolllega Hans Wempe is ok nyt folledech in diŰnst fan de minister fan onderwies. Hans gaat der tegare met syn maat Sipke as m˙zikant op ˙t. Dat doŰn de beide mannen anders ferrekte profesjoneel, get˙ge hun nieuwste klip.

Hierbij! 
4 ˛ktober om 18:22
 
Dagje 058

Soms kom ik der nyt onder˙t, dan mut ik beroepshalve naar 058, naar Liwwarden. Fandaach hew ik ut groatste gedeelte fan de dach dŕr dan ok omspaand. Earst op De Brŕge, de Praktykskoal fan Pieter Jelles en dŕrna bij CafÚ Wouters foar un sjurybijeenkomst. Op De Brŕge hadden we oans ' Prodei FryslÔn ', alle Friese Praktykskoalen bij mekaar dus.

Ik bin noait su'n man fan dergeleke bijeenkomsten, ik staan simpelwech feul liever foar de klas. Ik hew noait ut gefoŰl dat ik beter wurd fan dizze dagen, mar goŰd dat sal wel mear fan mij sŕge as fan dizze bijeenkomsten. Ferplicht huppele met tientallen kollega's as un soart fan enigizer bij ut begin fan un dach: ik foŰl mij der doad en de doad- ongelukkech bij! Gek dat ik dŕr in de Sneekweek bij de Blauh˙ster noait last fan hew...Nou ferder mar nyt krimmeneare, ut hoart blykber gewoan bij myn fak en ik hew dizze dach ok wear overleefd!

Jongereinblog


Na ouloop fan de Pro-dach n˛ch un fergadering met Ytsje Hoekstra ( sij werkt bij ut AOC Friesland en is skriefster/dichter ) en Judith de Jong ( werksum bij de NHL as dosent sjoernalistyk ) had. We hewwe de ferskillende jongeren blogs bekeken ˛f beter seid besjureard. We waren ut moai gau met mekaar eens wie de earste pries in ontfangst nimme mach. Dat we serieus naar de blogs keken ( = lezen ) hewwe mach iderÚÚn fan˙t gaan!

Over de ˙tslach sal ik hier nou ˙teraard niks skriŰve. De bekendmaking en ut sjuryrapp˛rt wurdt openbaar maakt op 16 ˛ktober in ut Heerenlogement in Harlingen. Dŕr is dan de feestleke pries˙treiking. De laureaat ontfangt ut moaie bedrach fan Ç 500,-

 
3 ˛ktober om 18:07
 
Sport in Sneek

Un skofke leden hew ik ut op dit webstekje us had over de wŕnselekheid fan un digitale sp˛rtkrant foar Sneek en omstreken. Fandaach wurd ik op myn wenken bediŰnd met ut lansearen fan de site www.sportinsneek.nl Ik hou fan simpele and˙dingen, dat met sport in Sneek is niks mis met. Wel op foarhaan myn s˙p˛rt en felisitasyĺs. Na ut futfallen fan de papieren maandachedisy fan ut Sneeker Nieuwsblad is der sondermear behoefte an un aktuele digitale sp˛rtkrant. De beide bekende Sneker internetkranten pakke overigens al un gedeelte fan de sp˛rtnieuwsferspreiding op. Self sien ik regelmatech op de site http://www.sportamstelveen.nl, ik fyn dat un prachtsite! Miskyn un tip foar Thierry Kamminga cs om dŕr ok us te koekeloeren. Beter goed lutten dan self bedacht isĺt nyt su?!

Ik hoop dat sportinsneek un site met ballen wurde sal!

S˙kses!!

 
2 ˛ktober om 09:28
 
Skakers op un foetbaltrib˙ne

Un foto fan un poŰtise skoanheid, su wil ik dit kiekje karakteriseare. Ik skoat um gistermiddach fan˙t de heup op'e O.N.S. trib˙ne. DE SKAKERS is de titel fan dit meesterwerkje. Of su't jum wille DE DENKERS, nee dan mar DE PRAKKESEARDERS! Wat s˙ der in sukke k˛ppen om gaan denk ik dan as ik later su'n foto bekiek. Analiseare sij ut edele foetbalspel? Sien se foar˙t? Sien sij sowieso mear as ˛rdinŕre balsk˛ppers? Gyn flau benul. Miskyn ferroke se hun ferstaan ok wel. Ut was gistermiddach simpelwech un moaie middach. Nyt kwa foetbal˙tslagen, wel de stillevens dy't ik waarnam. Fan Jan Hans & Albert!
 
1 ˛ktober om 11:29
 
Balle met Bas

Saterdach is foar mij al jarenlang dÚ dach dat ik foetballe mach. Sien nou al ˙t naar de kraker fan fanmiddach teugen O.N.S. 6. Ut wurdt tiid dat wij punten pakke, ok al is ut un broederstriid! De laaste jaren spreekt met name ut foetbalraangebeuren mij ut meest an.

Ik hew der al tich kear over skreven hier op dit plak. Fanm˛rren un interview met Bas Hollenberg had foar ut O.N.S. blad. Prate met de eigenaar en ˙tbater fan Grand CafÚ De Walrus is noait frijbliŰvend ut gaat altyd wel ergens over. Fanm˛rren ging ut dus over sp˛rt in ut algemeen en foetbal in ut bysonder. Bas is helemaal idolaat fan sp˛rt, f˛lgens eigen sŕgen weet hij elke ˙tslach fan ut skaatseriden. Mar ok over foetbal weet hij un soad. Om Bas te testen fraach ik dan ok futdaleks wannear Feijenoord, toen n˛ch met ie jee skreven, de Europa Cup won. Bas twifelt gyn moment: 1970!

We hewwe un dry kertier passyfol praten over foetbal. Dat levend O.N.S. ikoan Siep Hettinga krekt foarbij liep toen Bas en ik op ut sonovergoaten terras fan de Walrus an ut praten waren over de Oranjebrigade fan Sneek kan gyn toefal weest hewwe!

De wearslach fan ut gesprek in ut ˛ktobernummer fan O.N.S.!