dagboek > overzicht
Dagboek jny 2020
 
30 jny om 19:41
 
Freugde & ferdryt

Ja, dy twee lge altyd dicht bij mekaar. Fandaach kreech ut Fries Scheepvaart Museum te horen dat ut mar liefst twee ton minder fan de Provinsy krijt foar de kommende 4 jaar. Dat is un bste dreun en nyt ferdind fyn ik! Ut Modelmuseum krijt selfs gyn cent mear, krekt as MUZT dyt ut ok sonder geld fan de Provinsy rde mut. Un onmogeleke opgave liekt mij.

Silveren bruidspaar

Freugde fandaach bij Annejet Slippens en Jack Silvius, dyt fandaach 25 jaar troud binne. Omdat ut un sper muzikale family is, kregen Annejet & Jacky un fantastise serenade. De onferfalste klanken fan de Blauhster klonken over de Badhsgracht. Prachtech!
 
29 jny om 20:41
 
Met Tom op stap

Alle kearen at ik met tpfotograaf Tom Coehoorn op stap bin bij kleurrike Friezen dan is dat un feestje. Fanmiddach was dat wear nyt anders toen we un besoek brochten an Rients de Jong t Gonga. Rients is krekt as al dy andere Paradysfogels dyt ik foar de Friesland Post interview nyt foar n gat te fangen.

Ut binne ware levenskunstenaar met prachtege levensferhalen. Ik hew der fanmiddach wear un moai swikje opnommen.

Tefeul om in n interview kwyt te kannen, mar ut ferhaal over Rients syn pyprookwedstryd in Japan komt der seker in: 30 uren in ut fliechtch en dan de pyp mar 30 minten anhouwe! Tegare hewwe we ok nch even an ut lurken weest. Utslach: onbeslist, der sat gyn tabak in!
 
28 jny om 19:47
 
Skoanheid an de gevels

At je altyd met de neus naar onderen lope, dan mis je un soad. Must su nou en dan ok even naar boven kieke, dan sist faak moaie dingen. Sumar un leske fan myn fader dat ik fanavend toepaste op myn dagelekse kuier deur de stad. Twee opfallende dingen kwam ik teugen. Prachtech frmgeven sifers an un woaning an de Leeuwarderkade. Flgens mij in Amsterdamse School stijl. Prachtech fyn ik dizze fersiering! At ik ut ferkeard hew. Laat ut mar wete!

An de Parallelwech fiel myn ooch op twee aparte gevelstientsjes, je lope der sumar an foarbij. Ut binne twee stientsjes met un haanoubeelding. Bysnder. Wat foar ferhaal sit der achter denk ik dan. Omdat ik altyd in ferhalen denk. Miskyn woande der oait de family De Haan.

Sch ut mar!

 
27 jny om 18:37
 
Un hear fan stand is nyt mear

"Oud-burgemeester van Workum en Sneek, Bernhard van Haersma Buma is overleden. Dat meldt zijn familie. Buma was van 1962 tot 1970 burgemeester van Workum en van 1970 tot 1993 was hij eerste burger van Sneek. Van Haersma Buma is de vader van de huidige burgemeester van de gemeente Leeuwarden, Sybrand Buma.

Afgelopen vrijdag werd de oud-burgemeester onwel tijdens het zwemmen in recreatiegebied de Griene Stjer in zijn woonplaats Leeuwarden. Omstanders haalden hem uit het water en probeerden hem te reanimeren. Buma werd nog overgebracht naar het MCL, waar hij later overleed. Hij mocht 88 jaar worden."

Un paar kear had ik un ontmoeting met dizze sympatieke man. De laatste kear was foarech jaar in ut MCL, ut plak dr't hij nou overleden is. At dizze Van Hearsma Buma der ankwam konnen je fan fer al sin dat ut un man fan adel was. In de goeie sin fan ut woard!

 
26 jny om 19:26
 
Bij Sjerp

Fanmrren wear sun nofleke gouden interviewmrren had, tegare met Sjerp Jaarsma. We kenne mekaar al jaren en alle kearen is ut wear god at we mekaar sin. Sjerp is un passyfol mins, fral at ut over syn groate liefde Gaasterland gaat. Sjerp is nyt foar een gat te fangen, prate met Sjerp is ferbaal pingponge. Hoe drukker Sjerp wurdt, hoe mear ik mij inhou. Was fanmrren ok su.

Ondertussen maakte myn kleine voice recorder overuren dr op de Hege Grzen, ut rekreasyterrein fan Sjerp. Dr is de ondernimmer druk bezech met ut realisearen fan Sybrandys Fgeltsjepark! Wat un projekt! Ut is de bedoling dat ut flgende maand opengaat foar pblyk.

Uteraard hewwe Sjerp en ik ok over de ontfoering fan Alfred Heineken praat, omdat Sjerp cht alles fan dy ontfoering ouweet! Sjerp de Holleederedeskundege! Ut komt allemaal ( nou ja, dat bestaat dus nyt) in de flgende Face to Face bijdrage fan GrootdeFryskeMarren. 
25 jny om 18:25
 
Nieuwe btenferlichting

Fanmrren nieuwe btenferlichting kregen. Touwens wij nyt allienech hoar! Dit skreef ik der over:

SNEEK- De gemeente Sdwest-Frysln trekt 1,4 miljoen euro uit voor vervanging en verduurzaming van de openbare verlichting. Voor dat bedrag worden in de periode tot 2025 zon 4000 armaturen en ruim 500 masten vervangen.
Dankzij de vervanging bespaart de gemeente fors op het energieverbruik. De ruim 4000 te vervangen armaturen gebruiken jaarlijks zon 650.000 kWh. Na vervanging door ledverlichting loopt het verbruik terug tot 275.000 kWh, een besparing van bijna 60 procent.

Vanmorgen troffen wij Stefan Koesema van CityTec uit Leeuwarden, in de Julianastraat Sneek, die druk bezig was de oude armaturen te vervangen.

In de praktijk betekent dit dat in Sdwest-Frysln vrijwel alleen masten staan binnen de bebouwde kommen van de 89 steden en dorpen. De openbare verlichting in de hele gemeente bestaat uit ruim 18.500 masten en armaturen.
 
24 jny om 21:37
 
Tch nch un Sktsje Journaal!

Dat ut Silveren Sktsje dit jaar nyt treikt wurde sal wisten we al even. Tch het de SKS ut Sktsje Journaal, ut magazine wr't ik al moai wat jaren met feul plezier foar skrive mach, wel tkomme laten. In anpaste frm, dat dan wear wel.

Un groate reprtaazje over Langwear en ut sktsjesilen blift op'e plank en gaat flgend jaar met. Ut is nyt anders.

 
23 jny om 18:54
 
Met D & A bij de Sneekermeer

Gisteravend met dizze twee mannen bij de Sneekermeer weest foar un moaie opname. Nee, ferder fertel ik der niks over. Der waren al wear feulste feul minse dy't sagen wat wij der deden!

Chris Klomp

Un prachtege kwoot ftwel tspraak fan un kollega sjoernalist las ik fandaach:

"Lees wat ik schrijf, niet wat je denkt dat ik bedoel. Dat scheelt weer een boel verontwaardiging en ophef, daar hebben we immers op dit moment in de tijd al veel te veel van."

Niks mear an don Chris Klomp!

 
22 jny om 18:45
 
Ergelek

Fanmiddach un gesprekje met skilder Hans Spoelstra had, foar artikeltsje op de GrootSneek-site. Nou ja, ut spreek foat um self!

Vernielzucht in het Wilhelminapark

SNEEK-Gisteravond was het zoveelste incident van vernielzucht in het Wilhelminapark toen een poging gedaan werd om de oude vleugelnootboom in de fik te steken. Helaas blijft het er niet bij en we hebben even getwijfeld om ook het zinloze vandalisme aan de Bank Voor Ouden Van Dagen aan de kaak te stellen. Moet je een podium geven aan dergelijke zinloosheid?

Pas geschilderde Bank Voor Ouden Van Dagen weer beklad
Schilder Hans Spoelstra werkt het letterlijk in het zweet om het 100-jarige monument weer netjes in de verf te zetten. Dat is best een hele klus, waar je een mooi aantal dagen mee bezig bent. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel een eer dat ik dit doen mag. Er komen veel parkbezoekers bij mij en vertellen dan mooie verhalen over het park en zeker het bankje. Vorige week was ik met de ene kant van de bank klaar en kom ik op dinsdagmorgen om de rest van de bank te doen. Zie ik tot mijn stomme verbazing dat op de overkapping allemaal alweer teksten gebrand zijn. Ik was er werkelijk helemaal beroerd van, de hele dag. Het is zoveel werk en dan vind ik het zo zonde dat alles weer beklad aan te treffen, verzucht Spoelstra.

Ik flipte alle kanten uit

Het is dweilen met de kraan open. Ik denk dat je hier nu cameratoezicht moet hebben of misschien het park s avonds maar afsluiten. Ze zitten hier vaak met een groep van zes zeven man. Ze trekken zich nergens wat van aan. Ik heb ze met eigen ogen gezien, maar ik zeg er niets van, want dan krijg ik een pak op mn ros. Dat doe ik niet. Nogmaals, cameras plaatsen lijkt mij het beste. Goh, er zit zoveel werk in, dan heb je het zo mooi gemaakt en dan zie je dit de volgende dag. Ik flipte alle kanten uit, je kon mij vorige week wel rechtuit steken. Waardeloos, spuwt de schilder nogmaals zn gal. 
21 jny om 10:35
 
Mannen

Dit skrift myn live dchter fandaach. Ik plaats ut sonder ferder kommentaar.

'Ik omarm ze, de mannen in mijn leven! Of we net zoals de Memmenbus ook iets voor de mannen zouden doen...eerlijk, ik/we konden het niet bedenken! Ons team bestaat uit vrouwen, met mannen, zonder mannen, met vaders (hoe rijk, allemaal MET vaders) met schoonvaders, zonder schoonvaders...Moesten we dan van de Memmenbus overstappen naar de mannenbus? Nee, als we het doen, doen we het goed!

Toch kwamen er juist de laatste dagen veel mannen in de winkel...vet! Wij houden van mannen, lekker duidelijk, meestal mega eerlijk en heel direct. Vandaag...vaderdag, en ik blijf er bij...ik vind het net als moederdag dubbel. Maakten we van moederdag memmendag, laten we dat dat met vaderdag veranderen in mannendag!

Want niet minder als de Memmen met of zonder kind, met of zonder moeder zijn daar de mannen met of zonder kind, met of zonder vader. Een paar jaar geleden maakten we het prachtige Sterk magazine...over....juist! DE sterke mannen in mijn leven! Wat ben ik trots dat het merendeel van deze mannen nog steeds in mijn leven is! Stuk voor stuk belangrijk! Ik omarm ze, deze mannen en vandaag een beetje meer
 
20 jny om 18:48
 
Groatsaanmerk

Tuurlek weet ik wel dat de merk op ut Groatsaan lang nyt mear weest het wat ut froeger (FROEGERgrrr) was. Mar de lui dyt der nch altyd met hun kramen staan binne wel kleurryk, hewwe un ferhaal. Se binne graach onder de minsen. Wij hewwe wielen en drdeur kanne wij oans ferplaatse, sei un koopman fanmrren teugen mij toe ik ut met um over de tideleke ferplaatsing fan de merk had. Su fleksibel ast mar kan.

Allemaal om un kollega middenstander, un horekaondernimmer, de gelegenheid te geven syn terras t te breiden.

Met de minsen prate is heel wat beter as dat ge-eekmiich op social media over dyselde merkkooplui. Jan Krist, de kipeboer, fertelde mij trouwens dat hij de oulopen coronatiid niks te klagen had. De minsken moaten ths bliuwe en kamen faker oane kraam om wat lekkers op te heljen!

Helga Krist, gyn family fan Jan, is SWF accountmanager binnenstad het de oulopen perioade behoarlek wat werk fan de merkferplaatsing had, mar de kontakten met de belanghewwenden binne god bleven. Teminsten met de measten, je don ut noait idereen naar de sin.

Je tussen de minsen begeven, fyn ik un essensjeel onderdeel fan myn werk as redakteur fan GrootSneek. Op straat hore je wat der onder de minsen leeft! Ik kom altyd un soad bekende teugen as ik in ut sentrum fan de stad loop.

Su kom ik ok an myn nieuws. Mar ok hier geldt wear: je don ut noait iedereen naar de sin. Hoeft gelukkech ok nyt!
 
19 jny om 20:36
 
Stap foar stap richt de stad um op

Fanavend even un kuier deur ut sentrum fan Sneek maakt. Ut sintch dat bij mij ut meast raakt wurdde was ut gehoar. Dat hearleke geroesemoes fan ut flk dat op'e terrassen sit. Wat hew ik dat de oulopen weken mist.

Gelukkech richt de stad um langsem op t un boase droom dy't cht bleek te wezen!

Weet nyt f suks oait earder weest het in de geskiedenis fan 'e stad, mar der staan foar ut earst terrasstoelen op 'e Eierbrugge.
 
18 jny om 11:06
 
Kunstwerken van Koenes en Madou in zomerexpositie bij Bax Kunst

Zaterdag 20 juni start de zomerexpositie van Galerie Bax Kunst in Sneek. Er worden een grote hoeveelheid kunstwerken getoond van Renze Koenes en Edith Madou, welke gelijk na aanschaf meegenomen mogen worden uit de expositie. Zo kunnen de bezoekers meteen van het kunstwerk genieten, ook doelend op gasten van buiten de regio.

Edith Madou (Helden, 1964) maakt beelden die figuratief en realistisch zijn: Ze verbeelden de wereld in mijn hoofd en maken mijn fantasie tastbaar. Inspiratie haal ik uit de geschiedenis van ons dagelijks leven, de wereld om me heen en het maritieme leven van alledag; Ik zoek naar archetypes uit ons collectieve geheugen, naar duidelijke vereenvoudigde vormen, direct en krachtig.

Uiteindelijk worden het herkenbare objecten waar een ieder zelf een verhaal aan kan knopen. Vaak gebruikt zij vissen als leidend voorwerp, alledaagse situaties worden hierdoor vervreemdend en humoristisch. Haar beelden zijn van keramiek.

Naast keramische technieken, om diverse materialen na te bootsen, maakt Edith ook gebruik van echt touw, leer, lood en glas vanwege het contrast tussen de verschillende materialen. In 1992 is zij afgestudeerd aan de Academie voor beeldende kunsten in Maastricht. Sinds 1995 werkt zij als zelfstandig kunstenaar en exposeert zij haar werk doorlopend in galerien in binnen- en buitenland.

Renze Koenes (Castricum, 1963) studeerde in 1988 af in illustratieve vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen. Sindsdien houdt hij zich bezig met vrij tekenen, het maken van schilderijen en wandschilderingen, en grafiek. Verder doceert hij part-time aan de Jan des Bouvrie Academie in Deventer.

Met liefde verbeeldt Koenes in verschillende technieken alledaagse onderwerpen, waarbij hij de suggestie van ruimte en stofuitdrukking ondergeschikt maakt aan een tamelijk onverwacht spel van vormen, patronen, contrasten en kleur. Ondanks de vervormingen die hij welbewust toepast blijven de afgebeelde voorwerpen in de stillevens en landschappen herkenbaar.

Gezamenlijk werk

Beide kunstenaars werken in Deventer en door het warme contact van Madou met Galerie Bax Kunst Zij exposeert hier al meer dan 20 jaar- kwam deze gezamenlijke expositie in Sneek tot stand. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten Koenes en Madou gezamenlijk werk. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid van de onderlinge kunstwerken.
Zo kan men de indrukwekkende installatie van gebak bewonderen en zijn er kleine kunstgeschenken gemaakt met als thema Meer Sneek. Deze zijn gemaakt in vier themas die aan Sneek zijn verbonden: De Waterpoort, de drabbelkoeken van Haga, de Sneeker Pan en Beerenburg van Weduwe Joustra.

De expositie duurt tot en met 1 augustus 2020 
17 jny om 21:49
 
Primeurke

Ut is altyd aardech om un primeurke ftewel un scoop te plaatsen op oans nieuwssites. Heel faak krij ik tips al f nyt digitaal. Fanaven gewoan un fleurech bericht fan treinkenner Wim Hoekema. Hij mailde ut onderstaande bericht, dat ik dan ok futdalek op GS & Su plaats.

tHENKs Wim!


Gerenoveerde Arriva-treinstellen maken eerste proefrit

SNEEK- Sneek had woensdagavond 17 juni een primeur. De eerste twee totaal gerenoveerde Arriva-treinstellen maakten hun eerste proefrit tussen Leeuwarden en Stavoren.

De bekende rood-witte Spurt dieseltreinen uit 2006 krijgen een volledig vernieuwd interieur, stilteplekken en stopcontacten voor oplader en laptops. Wel verdwijnt de 1e klas die hier toch al niet meer werd toegepast.

Het uiterlijk oogt weer fris in de nieuwe Arriva huisstijl. Tijdens oponthoud op de stations zal de trein minder lawaai maken omdat dan op accu's kan worden overgeschakeld in plaats van de dieselmotor.

Alle treinen worden de komende maanden zo toekomstbestendig omgebouwd en daarmee is het reizigersvervoer op 'onze' spoorlijn weer bij de tijd. 
16 jny om 20:57
 
Kastanjes in'e somer

'k Weet ut, der binne minsen dy't der niks fan hewwe mutte at ik dergeleke foto's in jny plaach. Mar un bitsje nocht an onnocht hew ik tch wel: Hrst in de somer! Wel met un fette knipooch. En foar alle ddelekheid, ik bin gek op kastanjes.

Dizze foto nam ik fanavend met myn mobyltsje. op un kuierke over de Korte Vreugde, un moai stukje Sneek. Fyn ik. Froeger haalden we dr t de kikkersloat kattekloaten om der pypkes fan te maken.
 
15 jny om 19:13
 
Ik laat ut haar wear groeie

Su lang't myn haar nch mar god sit, hoe't gyneen over mij in te sitten. Ik laat ut trouwens wear groeie!
Hoe lang? Niks is momenteel seker en selfs dat nyt.

Johan Brouwer, n fan de fotografen fan oans Groot-tgaven sette mij(en ok myn kollega's) foarege week donderdach op prtret. Ik hew de ouwerwetste kroantsjepen in'e fingers. Inderdaad su nostalgys as de neten.

Dat ik dizze foto op myn eigen site plsaatst is fanself puur narsistys, dat hoeve jum mij ok nyt te fertellen f te skriven.

Ondertussen bin ik druk bezech met un fers te skriven dat ik binnenkrt foarleze sal in ut Sktsjesjoernaal fan Omrop Frysln.
 
14 jny om 19:10
 
LEZEN!

Francisca B. is meastal frij ddelek, seker op social media. As wear us un 1-sellige dom t de hoek komt, dan plaatst Francisca altyd de opmerking: LEZEN! In sjokoladeletters. Frijdach skreef ik onderstaand ferslach foar GrootSneek.

At we ut stuk op'e site plaatse, gaat ut ok rechtstreeks op de fb-site. Drna kanne de moraalridders, de fb-plisy's, de selfbenoemde gelearden in alle disiplines en de dombo's mar reageare. Dat gebeurde na plaatsing fan ut ferslach over de anbiding fan ut bankje dan ok.

Der waren bizarre, idioate en folkomen onnoazele reaksy's op ut bericht. Ik sal se hier nyt herhale, mar der binne cht un heel soad domme posts bij.

Maat Josse de Haan, mailde mij al: 'Domme minsken is it slimste wat der is...' En even foar de ddelikheid 'slimste' in ut Frys is dus 'ergste'.

Gelukkech gaan we as redaksy fan GS noait ( f hast noait) in op fb-reaksy's. Mar ik moest mij diskear wel enrm inhouwe.

Accent Automatisering schenkt Sneker gemeenschap prachtige nieuwe leugenbank

SNEEK- Vanmorgen is de door ICT-dienstverlener Accent Automatisering gedoneerde Bank van de Nieuwe Werkelijkheid op het westelijk Bolwerk aan de Prins Hendrikkade aangeboden aan de Sneker gemeenschap. Dat gebeurde met toespraken van Accent directeur Wim Behage, ontwerpster Nynke-Rixt Jukema en wethouder Mark de Man. De opening werd feestelijk omlijst door een dansperformance georganiseerd door projectbureau Akte2 in samenwerking met choreografe Leonieke Scholten.

De zevenpersoons bank werd bedacht en ontworpen door de Friese architecte Nynke-Rixt Jukema, genspireerd door de anderhalvemeter-samenleving. Vanmorgen in alle vroegte werd de bank geplaatst, nadat eerder de mysterieuze betonnen cirkel al was aangebracht. Het leverde zoals tegenwoordig gebruikelijk op social media al tal van reacties op. Uiteraard valt er over smaak te twisten, maar dat deze bank een cadeau van het jubilerende automatiseringsbedrijf aan Sneek is en de gemeenschap geen cent heeft gekost, hoeft niet langer over gediscussieerd te worden. Het is simpelweg een feit.
Driekoppige directie

De driekoppige directie van het bedrijf, Albert Jonkman, Eduard Vrieling en Wim Behage hadden het allemaal tot groot genoegen meegekregen: Commotie is ook promotie!
Het 25-jarig jubileum van Accent zou worden vormgegeven met allerlei activiteiten, maar gezien de huidige situatie willen wij juist de gemeente en de burgers in de gemeente iets blijvends geven. Wat is er mooier dan om mensen te verbinden, juist nu niet digitaal maar persoonlijk? Vooral het persoonlijk contact wordt door de nieuwe werkelijkheid en met de 1,5 afstand steeds belangrijker, zo speechte Wim Behage.

De commercieel directeur was na de aanbieding van de bank uitermate tevreden over het resultaat. Dat er nu al zo over gesproken wordt is toch prachtig. Sommige mensen hadden het erover dat dit project tonnen ging kosten. Flauwekul natuurlijk. Ik ben enorm blij om te constateren hoe slagvaardig de gemeente Sdwest-Frysln, constructiebedrijf De Haan en Nynke Rixt het samen met ons allemaal opgepakt hebben. We hebben vanaf het begin dat we hier mee bezig waren gezegd dat de bank passend en duurzaam moest zijn. We hadden hier budget voor vrij gemaakt en ik kan je wel vertellen dat een feest duurder zou zijn. We hopen trouwens dat we nog iets mogen doen dit jaar, maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet. De bank zo hij hier nu staat, ziet er schitterend uit en past helemaal bij de locatie. Wat is er mooier om iets aan de gemeente te geven waar je al 25 jaar aan verbonden bent?! Ik kwam hier vanmorgen aanrijden en toen ik de bank voor het eerst zag had ik het gevoel dat hij hier al jaren stond,

Nynke-Rixt Jukema

Nynke-Rixt Jukema was vanmorgen al even blij als haar opdrachtgever en gaf een toelichting op haar kunstwerk.

Ik werk veel in de openbare ruimte en meteen na het uitbreken van de coronacrisis en de oproep om anderhalve meter afstand te houden ben ik gaan nadenken om iets met dat idee te doen. Mijn overgrootvader, Anne Frederik Hoekstra, was architect in Sneek en hij heeft de Wigledam ontworpen. Dat was een proefboerderij in de tijd dat er nog veel tbc-besmettingen waren. Een agrarische samenleving moest in zijn optiek beginnen bij gezonde melk en daarvoor ontwierp hij dus een moderne boerderij."

"Bij het ontwerpen van de bank moest ik aan pake en Sneek denken. Toen ik hoorde dat Accent iets aan de Sneker gemeenschap wilde aanbieden was 1 en 1 twee! Dat was begin april van dit jaar. Ik wist dat het zes weken zou duren om alles te realiseren. Met de fantastische hulp van de gemeente kon dat gerealiseerd worden. De vorm van de bank op deze plaats, de prachtige rode beuk die erbij staat, omarming, de hoefijzer vorm, alles klopt. Het is geen toeval. En de commentaren die de bank nu al oplevert, daar ben ik aan gewend. Er is altijd commentaar. Ik ben heel benieuwd welke volksnaam aan deze bank wordt gegeven. Wat voor naam ik er zelf aan geef? Het ontwerp is gesymboliseerd aan de leugenbank. Het tegenovergestelde van leugen is waarheid. Vandaar de bank van de nieuwe waarheid, maar we noemen het niet waarheid maar werkelijkheid. We leven in deze tijd, het is zoals het nu is, laten we er iets leuks van maken.


 
13 jny om 11:16
 
De nijste dichtbondel fan Arjan Hut is der

Bij de Afk is de nijste dichtbondel fan Arjan Hut ferskynd.

ljocht waarmer as fjoer,
ljocht yn it ljocht,
ljocht dat fielt dat wy besteane,
ljocht drt we yn wenje kinne

In fjoerkoer, de moanne, krystferljochting yn in kafee, de flits fan in fototastel, in skittering yn eagen, elektryske lampen, in bioskoopskerm oeral yn it tsjuster fan dizze bondel dkt ljocht op.

Gauris liket it in beaken, of bringt it as in spotljocht snes nei foaren, lykas de ekseksje fan Johannes de Doper op it skilderij fan Caravaggio yn Midsimmer moardzjen.

Author : Arjan Hut
ISBN : 9789493159389
New label : 1
Pages : 71
Language : Frysk
Publisher : Afk

 
12 jny om 17:16
 
Fan kroantsjepen & ptload

Op e Gron van Prinsterer Skoal. De tied fan de kroantsjepen is blykber foarbij.
De skoalfotograaf komt del en we magge allemaal op prtret.

In e hal fan de toen nch glodnieuwe skoal an de Eeltsje Halbertsmastraat ston un tafel en stoltsje klaar. Un aardrijkskundeboek openslagen ope bank en ut ptload ine anslach. Kieke in de lns fan ut fototoestel.

Mear as un halve eeuw na dato un kstber kiekje fan un onskuldech Noaderhoekjonkje. De hele weareld lach op ut tafelblad foar mij. Ik bin noait ferder kommen as de Sdwesthoek.

Nou ja, in myn gedachten. Dan ferrover ik nch alle dagen de hele weareld.

 
11 jny om 12:41
 
De bank voor Ouden van Dagen in het Wilhelminapark is een eeuw oud

Een van de mooiste monumenten in Sneek vind ik persoonlijk de bank voor Ouden van Dagen in het Wilhelminapark. Vandaag op de kop 100 jaar geleden af werd de eerste steen voor de bank gelegd door de toen negentigjarige Jan Has.

In het Snekers staat het monument bekend als Ut Ouwe fan Dagen Bankje. Het Wilhelminapark vierde in 1998 al het eeuwfeest, vandaag is het dus 100 jaar leden dat de eerste steen voor de bank werd geplaatst door de hoogbejaarde Jan Has. Een klein steentje in de zijkant van de monumentale bank is er een stille getuige van.

Alice Booij en Douwe de Groot

Alice Booij en Douwe de Groot schreven in 1998 een fraai boek over het park en staan uiteraard ook stil bij dubbele en overdekte Bank voor Ouden van Dagen als belangrijke plaats: Bezoekers vinden hem mooi en uitnodigend en met zn luifels, rugschot en zijschotten biedt hij beschutting tegen zon, regen en wind. Van beide kanten is het uitzicht plezierig.

De ontwerper van de bank, in de stijl van de Amsterdamse School, is gemeente-architect Sijbe Jellema. De bank werd gebouwd nadat twee inwoners van Sneek, W. van der Zee en J. Nauta, de voogden (van het Old Burger Weeshuis, hvdv) om een beschutte zitplaats hadden gevraagd. Het OBW en de gemeente willigden dit verzoek graag in. De kosten bedroegen f 835,- Tijdens een kleine plechtigheid plaatste de 90-jarige Jan Has in de zomer van 1920 de eerste steen van de bank.

Nog altijd geliefde plek

Nou 100 jaar later is de bank nog altijd geliefd, al is het publiek in de loop van de jaren wel veranderd en ligt er in en rond de bank vaak rotzooi. Jammer!

Misschien is het dweilen met de kraan open maar het verwijderen van de viltstiftkreten zou geen overbodige luxe zijn, net als een nieuw likje verf voor de 100-jarige bank.


 
10 jny om 17:37
 
Terpelaanskap bij Sneek

Oulopen maandachavend met Rienk Bakker naar ut buurskap Bons weest. Un prachtech terpelaanskap in de buurt fan Sneek. Minkkels wille dr ut industry terrein De Hemmem 3 realiseare. Rienk het der un moai instuurs stukje over skreven, dat dy onsalege plannen mar nyt deurgaan mutte. Folledech met um eens.

Toen ik der wat ferder in dkte, kwam ik tt myn ferbazing un rapprt t 2010 teugen met drin de foarstellen om fan ut gebied un laanskappark te maken. Krekt su as Rienk dat in syn instuurde stukje hewwe wil.

Ik bin benieuwd! 
9 jny om 17:16
 
Tydsbeeld

Kreech gister un antal fraaie kykjes fan maat Rienk Bakker ('laat op froech wakker'). Foto's binne in jny 1977 nommen op Terskelling, nadat we de HT-race metdeen hadden. Su langsamerhaan wurdde ut fage herinneringen dy't we self dan wear inkleure deur de tyd.

Ik bin ut even nagaan, maar dizze foto's binne in de earste week fan jny '77 skoaten. Ik wachtte op de eksamentslach foar onderwizer.

Dy kwam op 10 jny. De opleiding duurde toen nch 3 jaar. Foar de P.A. had ik myn haar tt fer over de skouders hangen.

Toen ik de earste kear, ut was in Abbega, staazje lope moest, sei Bonne Looijenga ut hoofd fan de skoal. "Wolsto dyn hier wol even knippe litte, foardatst hjir wer komst?"

Ut was gyn fraach mar un opdracht. Ik deed ut, wat oans moeke nyt lukte, slaagde Looijenga in un tussensintsje. Dyselde Looijenga wurdde later ok de skoalmeester fan Syb van der Ploeg, dy't der ok prima ervarings met had.

Op de Terskellingfoto's hew ik nch wel un beardsje, dy't un bitsje kastanjeroad tskynde. Op de bovenste foto: Links fan mij staat Cor de Jong, rechts Rienk Bakker en Wybren Vaartjes.

Wij saten in ut post-hippy tydperk, te jong om ut cht metmaakt te hewwen. 
8 jny om 19:02
 
Don dat nou nyt

Gister un foto te ouwe doas plaatst, fantefoaren wete je dan al dat dergeleke kykjes ut god don op sosial media. Nstalgys ferhaaltsje der bij en hoppa, ut regent reaksys. Faak moai om te lezen, gaat in weze nergens over mar seker in un overspande tiid as nou mut suks kanne.

Fandaach nyt op fb, mar geowan op myn eigen thsstekje (dat al fer foar fb aktyf was) nch un moaie swart-wit foto t begin sesteger jaren. Ik staan hier op een fan de dry brugjes met de smeedizeren stekjes. Hoefeul kyndes sden hier bange momenten beleefd hewwe? De kp tussen de spylken deursteke, ondanks de waarskwing fan 'don dat nou nyt!'
Heen gyn probleem, mar at je teruch wden saten de oren klem! De prachtege brugjes binne ontwurpen deur Albert Breunissen Troost.

Ope achtergroan ut monument, ik skreef der ut flgende fers over. Ondertussen al wear 20 jaar leden


Wilhelminapark

op sundachmiddachs
met fader en moeke
naar ut Wilhelminapark
eendsjes oud broad foere
op ut smeedizeren bruchje
flakbij de groate lindeboom
en ut monument fan
Hare Maejesteit

ast geluk haste
deed
paupau-ik-bin-moaier-as- jou
syn kleurege feare ok nch t

bij de goudfissefijve
-niet voeren a.u.b.-
leek de weareld
op sukke dagen
un paradys
fader en moeke
hantsje in hantsje
Adam en Eva gelyk

 
7 jny om 17:44
 
Sundachs in ut Wilhelminapark

Swart-wit foto fan mear as un halve eeuw leden. Skoaten op un sundach in de somer. In ut Wilhelminapark fan Sneek. Bin druk bezech met ut skriven fan un nostalgys ferhaal over dit stukje Sneek. Un bitsje Sneker sei trouwens noait we gaan naar ut Wilhelminapark, nee, dy had ut over: "Gaast met even aapkes kieke!"

 
6 jny om 19:51
 
Leze en interview foarbereide

Fandaach de deur nyt t weest. Bin tch nch wel un bitsje lock-down-achtech. Gyn flau benul f ut intelligent is. Hew fandaach lekker an ut lezen weest, 3 kranten en un boek.

Over ut boek, 'Het gezicht van het Sint Christophorileen tot Oldehove', hew ik mrren un interview met skriver Tom Harkema.
 
5 jny om 20:48
 
Interviewe op corona oustaan

Foto Martin de Jong
 
4 jny om 21:13
 
Sktsjesilen

Krekt as sufeul andere evenementen gaat dit jaar ut SKS-sktsjesilen ok nyt deur. Ferrekte spitech allemaal, mar foar de sufeulste kear ut klisjee, en drom waar: Gesondheid boven alles!

Fanmiddach wel bij de opening fan de fototentoanstelling 75 sktsje in ut Fries Scheepvaart Museum weest. Hierbij ut ferslach:

Fototentoonstelling En grote familie 75 jaar SKS sktsjesilen in FSM geopend


SNEEK- Met het luiden van een scheepsklok heeft Commissaris van de Koning Arno Brok vanmiddag een unieke fototentoonstelling met als titel En grote familie 75 jaar SKS sktsjesilen in het Fries Scheepvaart Museum geopend.

In verband met de coronamaatregelen mochten er maar 30 personen de opening bijwonen, waaronder, naast de CvdK, negen van de 14 sktsjeschippers, burgemeester Jannewietske de Vries, SKS-voorzitter Ren Nagelhout en uiteraard gastheer Meindert Seffinga, directeur van het FSM.

Impertinente vraag

Voordat deze unieke tentoonstelling kon worden ingericht hebben wij de schippers wat een impertinente vraag gesteld: Soene wij ris yn jim famylje foto albums sjen meie. Ik weet niet hoe dat bij jou zou zijn, maar ik had dan wel zo mijn twijfels gehad. In het begin liep het dan ook niet zo snel met het aanleveren van de fotos. Het idee is natuurlijk om een inkijkje van binnenuit te laten zien. Het idee was van Hilda Boesjens, SKS-bestuurslid."

"Deze tentoonstelling geeft een hele andere blik op het sktsjesilen. Uiteindelijk is het wel goed gekomen, maar het was zeker in de coronatijd allemaal wel wat lastig. Ik ben bij de schippersbijeenkomst in Woudsend geweest, waar alle schippers en bemanningen waren. Daar heb ik briefjes achter gelaten, waar ook wel respons op kwam. Wiemer Hoekstra uit Drachten, Anne Tjerkstra, Gerhard Pietersma om maar eens een paar namen te noemen. Ze zeiden allemaal kom maar op, hartstikke leuk.

Geen tentoonstelling voor de incrowd

Er zijn ook schippers die geen fotos ingeleverd hebben en daar zijn we ook niet achteraan gegaan. Het gaat er ook niet om dat wij al die families hier zien willen laten. Aan de andere kant, het is ook weer allemaal familie van elkaar. De familiekiekjes van de Meeters staan ook in die van de Zwagas. Wij hebben geen tentoonstelling voor de incrowd gemaakt, we hebben een tentoonstelling voor het publiek gemaakt. Wat is sktsjesilen, maar ook wat voor plezier beleven de schippers, de bemanningen en hun familieleden eraan. Opvallend vond ik het vakantiegevoel en de ontspanning die er van de fotos af te lezen valt. Je duikt echt in het leven van de sktsjefamilies. Vanuit de media krijg je nog wel eens het idee of het sktsjesilen allemaal striid en argewaasjeis. Allemaal spanning, terwijl de fotos ontspanning laten zien. Deze tentoonstelling is geen uitgebreid historisch overzicht van de jubilerende SKS, maar een fleurig beeld van de mensen die de SKS familie vormen.

Themas

Het zijn ook unieke fotos, die we allemaal gescand hebben en ook vaak uitvergroot. Je stapt als het waren een foto album in. Allemaal rond themas, zoals hoe was het op de volgschepen, hoe was het voor de mensen die op de wal zaten en hoe vierden ze feest met elkaar. 
3 jny om 20:55
 
Was ut mar wear su fer

Su langsamerhaan skoan myn ncht fan al dy perskonfernsy's over mister corona ( flgens mij mut corona wel un kearel weze, frouwen bedenke suks nyt).

Was ut mar wear su fer, as op bovenstaande foto!
 
2 jny om 19:13
 
De Moanne

Ut was fandaach myn leesfoer. Ferder un dach foar de prins had. Ik weet trouwens nyt welke prins.

Ondertussen staat de weareld aardech in 'e braan...En dat is un eufemisme!
 
1 jny om 17:02
 
Ut nieuwe nrmaal?

Sch ut mar: Ut nieuwe nrmaal? Of tch nyt helemaal? Ik was der fanmrren bij toen de earste openbaar ferfoer reizigers met de moankapkes in en t de treinen stapten.

Uteraard om 12.00 uur ok in de Marktstraat weest, dr't de sjampanje floeide in ferbaan met de heropening fan de horeka. Was echt wel even un bysnder momentsje!