dagboek > overzicht
Dagboek júny 2019
 
16 júny om 20:00
 
Drachten

Deur alle hektyk fan de Omrinbraan oulopen frijdach nňch niks over myn opfallende interview in Drachten skreven. Ik hou ut ferder dan ok nňch mar even stil. Mar bysonder fon ik ut allemaal wel!

Inderdaad: later mear!

Fandaach un hearleke faderdach had!! Mar dat is privé en het un ander niks met noadech. Nou su!

 
15 júny om 21:51
 
Kapster

Fanmňrren naar de kapper weest węr't un kapster mij knipt het. Ondertussen fertelde se har bysondere levensferhaal, genoech reden foar mij om binnenkňrt un ouspraak met haar te maken foar un interview. Su gaat dat nou altyd: 24 uur per dach, seuven dagen in un week!

Ut was un echte skriëf- en leesdach!
 
14 júny om 19:29
 
Hektyk

Un braan feroarsaakt altyd hektyk. Kreech fanmiddach al frij rap de earste foto fan Jan Douwe Gorter ( wie anders as oan Jee Dee!) fan de groate braan bij Omrin Estafette an de Professor Zernikestraat in Sneek.

Ik had ut bericht en de foto amper op de GrootSneeksite plaatst ňf de enňrme besoekersantalen deden de site ontploffen. Mear as 2000 per tien sekonden! Dat kon de server even nyt an.

Ondertussen is ut úteraard un ramp foar alle minsen dy't bij Omrin betrokken binne. Mňrren sú de (her-) opening plakfine, de flaggen waren al in tňp. Dramatys, want fan de loads en de winkel is un bitsje over.

Heel feul sterkte toewęnst en opnieuw de skouders deroner. Over de oarsaak is nňch niks offisjeel bekend. Fan hoaren en sęgen lige je ut meast!

 
13 júny om 19:04
 
Minsen, altyd mar wear minsen

Gistermiddach met un ploegje Urkers deur ut sentrum fan Sneek weest om de stad te promoaten. Tegare met Harm Rozenberg in de Waterpoart de Urkers ferteld over oans pronkje fan de stad. Was wear ouwerwets moai en foëlde fertroud met Harm.

Met Tom op stap

Fanmiddach un moai interview met Jansjet de Vries-van der Werff had. Jansjet is ferhaleferteller út Lytsegeast. Google self mar even węr't dat dňrpke lei at jum ut graach wete wille.

Ok dizze frou fertelde kostlek moaie ferhalen en ut is alle kearen wear un feestje om met fotograaf Tom Coehoorn bij sukke minsen op besoek te gaan.
 
12 júny om 20:12
 
Primeur: Garden of Dance naar Bristolterrein

Kreech fanavend befesteging dat de Garden of Dance 2019 op het Bristolterrein aan de Prins Hendrikkade komt. Teminsten...Siën ut bericht op de GrootSneek-site.


Stadhústún

Ondertussen wurdt der in de foarmalege Garden of Dance, in gewoan Sneker 'de Stadhústún' folop boud en binne de kontoeren al aardech sichtber. 
11 júny om 19:06
 
Un Alpaca dy't Kees hyt

Stervenswaar, ik kan ut ok nyt helpe, mar dizze Alpaca dy't ik fanmiddach an'e rane fan Sneek teugenkwam hyt Kees! Hoe bedenke je ut nyt?! Mar ut is dus gewoan waar. Un soad overeenkomsten met de Kees dy't ik ken kloppe!

Hij spúgt nyt,hij het rechte puntege oren, syn gesicht is wollech en het un grappege útdrukking, is un bitsje ferlegen.

Kňrtom ik moest echt even an myn maat Kees denke! Dizze Alpaca, un neefke fan de Lama, woant nyt eens su fer fan dy jonge fan P. ou!
 
10 júny om 19:07
 
Elfstedentňcht 2019

Ut bliëft un feestje! Elk jaar wear, om bij Daanskoal Vergonet op ut terras te sitten en naar al dy dúzenden Elfstedenfytsters te kieken. Ut is noait ferfelend, gyn mins is gelyk.

Su praatte ik met un Sinees út Kanada, dy't fňlgens mij gyn flau benul had węr't hij met bezech was, mar hij fon alles 'great' met un útroepteken. Of hij de tňcht ok útfytst het??

Ik mut der trouwens nyt an denke om su lang op un sadel te sitten. Fytse hew ik un bloëdhekel an! Mar de Elfstedentňcht het wat! Seker wete. Fanou ut terras bij Vergonet.

 
9 júny om 19:47
 
Noard-Hollaan het ok wel wat!


Ut was un prachtege dach dęr an'e Noardseekust!
 
8 júny om 18:43
 
Skipper Johannes de Vries: Welkom an board!

Un bitsje un herstege middach in de somer, un konklúzy dy’t wel trokken wurdde kon fanmiddach met fikse buienen en un wyn as un stňrm. Prachtech wear om un interview te hewwe met een fan de kleurrykste skippers fan de IFKS-float: Johannes de Vries.

Hew fanmiddach bij Johannes an board weest fan ut fňlchskip de Helena. Wat un frije fogel! Uteraard skriëf ik nou nňch niks over wat ik fanmiddach allemaal fan Johannes hoard hew.

Ut hele rúm fan de Helena ademt skútsjesilen, met prachtege foto’s an de wanden, de ene nňch fraaier as de ander. Dęr hewwe we ut interview.

Even ferderop lęge de twee skútsjes, ut familyskútsje ‘Gerrit de Vries’, dat útkomt in de C-klasse en de ‘Friesland’dat in de IFKS a-klein metfaart.
 
7 júny om 18:26
 
Boek 21 man loopt knap

Twee weken na de presentatie van het boek 21 man en de indrukwekkende herdenking van de 75 jaar geleden gespeelde ‘Razziawedstrijd’ op het Sportpark Leeuwarderweg, kan gesteld worden dat het met de verkoop van het boek de goede kant opgaat.

“Inmiddels ongeveer 1500 exemplaren verkocht’’, aldus schrijver Peter van der Meeren, die het 480 pagina’s tellende boek zonder winstoogmerk heeft gemaakt. ,,Een hartstikke mooi aantal en nou maar hopen dat ook de laatste paar honderd worden verkocht. Als de gehele eerste druk van 2000 stuks onder de mensen is, kan ik zeggen dat ik uit de rode cijfers ben en we stiekem kunnen gaan denken aan de herdenkingsplaquette. Dat zou mooi zijn, maar het gaat me er vooral om dat dit unieke stuk geschiedenis van de stad Sneek door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt. Laat ik het zo zeggen: als de mensen volgende week nog een bijzonder vaderdaggeschenk zoeken, zouden ze aan het boek 21 man kunnen denken.’’

Peter wordt deze weken veelvuldig gevraagd voor lezingen. “Woensdag was ik in het Fries Scheepvaart Museum en een dag later op het Bogerman College. Iedereen is ge-interesseerd, dat is mooi. Ik ben inmiddels ook benaderd voor lezingen in Monument Kamp Amersfoort en diverse plaatsen in Friesland. Ook al een ‘boeking’ voor volgend jaar april, als we 75 jaar bevrijding vieren. Ik had nooit gedacht zoveel ‘los’ te maken. Wie weet lukt het mede door deze belangstelling om de eerste druk in z’n geheel te verkopen; dat zou werkelijk geweldig zijn.’’
 
6 júny om 17:19
 
Públikasy's

Skriëve is 1, públiseare is 2! Ut bliëft nňch altyd un feestje om wat je skreven hewwe in druk teruch te siën. Dizze week is GrootBolswardIJsselmeerkust ferskenen met un soad ferhalen over de 11-Stedentocht op 'e fyts. Ok bijdragen fan myn haan in dizze krant.

Ok ut SKS Skűtsje Journaal plofte wear op'e kokosmat, moai fňrmgeven en un groat antal ferhalen en interview dy't ik foar de SKS skriëve mocht.

Of de deadlines mij noait op'e nekke sitte? Nee! Is simpelwech un kwesty fan goëd planne en (skriëf-) disipline!
 
5 júny om 18:56
 
Prinses Laurentien breekt lans voor laaggeletterden in Theater Sneek

Gisteravend foar de krant naar Theater Sneek weest om dęr ferslach te doën fan de Rabobank ledenbijeenkomst, dęr't prinses Laurentien sprak. Hierbij ut ferslach en de foto's.

Sneek- Een nagenoeg uitverkocht Theater Sneek luisterde gisteravond tijdens de ledenbijeenkomst van de Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland naar Prinses Laurentien die in een boeiende speech een lans brak voor de laaggeletterden in ons land. Een vorstelijke missie om laaggeletterdheid in ons land uit te bannen. Maar liefst 2˝ miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. “Bijna onvoorstelbaar”, volgens de bevlogen prinses die al 20 jaar aandacht voor de oplossing van het probleem vraag. “Wil u uw ogen 30 seconden dicht doen en dan aan al die momenten van deze dag denken dat er taal was?” Met die die vraag betrok prinses Laurentien meteen het publiek en dat bleef ze de hele avond doen. Een interactieve lezing, die boeide van begin tot eind.

En was het de prinses niet die aandacht vroeg voor de problematiek van laaggeletterdheid, dan was daar nog altijd Vera Moet uit Bolsward. Als een ware ambassadeur vertelde zij de aanwezigen wat het betekent om op volwassen leeftijd niet te kunnen lezen en schrijven.
Prinses Laurentien had al veel eerder met mevrouw Moet kennisgemaakt en stak haar bewondering niet onder stoelen voor deze dame: “Vera Moet heeft de moed gehad om haar probleem naar buiten te brengen en dat is ontzettend goed!”

Een groot schaamtegevoel is vaak de reden dat laaggeletterden niet durven te zeggen dat ze niet kunnen lezen en schrijven. “Smoesjes als ‘ik ben mijn bril vergeten’ of ‘ik vul thuis het formulier wel in’, zijn signalen waar we met elkaar iets mee moeten. We moeten de verbinding zoeken. Taal is zuurstof, taal maakt alles”, betoogde de prinses. “We moeten het gesprek met deze groep aan gaan. Hoe voelt het om door laaggeletterdheid buiten gesloten te worden? Praat erover met een huisarts, een apotheker, een psycholoog, een leidster van een peuterspeelplaats of wie dan ook. Papieren oplossingen werken niet!’

Na haar speech ging de prinses het gesprek aan met de aanwezigen, waaronder ook Vera Moet, die vertelde dat haar leven was veranderd toen ze alsnog schrijven en lezen had geleerd. “Maar als U en de directeur van de Rabobank bij Rentex in Bolsward een kopje koffie komen drinken zou dat geweldig zijn. Want bij ook daar zijn nog veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. En als jullie komen zal dat deze mensen zeker helpen”, nodigde Vera de prinses en directeur Jan Pieter van Oosten uit. Een lachende prinses en een bankdirecteur die na zou denken over het voorstel was het antwoord.

Ondertussen had de prinses ook nog een aardige anekdote, maar voordat ze die vertelde vroeg ze eerst of er ook pers aanwezig was. “Ach, u mag het ook wel opschrijven. We kunnen niet vroeg genoeg met voorlezen beginnen. Toen onze jongste nog maar een half jaar oud was, begon ik al voor te lezen. Mijn man vond dat maar een beetje overdreven. Ik weet ook wel hoe dat komt. Mannen willen alleen maar snel door een boek heen. Uitlezen! Daar gaat het niet om, herhaal en blijf voorlezen, neem de tijd!” Daar kon prins Constantijn het maar mee doen!

En het Fries? Volgens de prinses ook zeer belangrijk om in die taal voor te lezen, overigens niet zo verwonderlijk voor iemand die van moeders kant Friese roots heeft.

Jan Pieter van Oosten, gastheer en directievoorzitter van de Rabobank bedankte de prinses met een pakketje Friese producten. En had hij ook nog een bos bloemen voor de koninklijke gast die bovendien de groeten van de hoogbejaarde moeder van Van Oosten kreeg. De negentig jarige is een groot fan van ‘dit meisje’. En die zijn erna gisteravond wel meer in Sneek!
 
4 júny om 18:46
 
Hijgend hert in Langwear

Fanmňrren wear un bysňnder interview deen, diskear met Jan Steven Wuite, múzykdosint út Langwear. Jan Steven nimt na 41 jaar ouskeid as múzyklearaar fan It Toanhűs in Joure. Jan Steven was su aardech om met mij nar de dňrpskerk fan Langwear te gaan en dęr op fersoek achter ut ňrgel te krúpen.

Hij speulde, al wear op fersoek, ok nňch un psalm naar keuze foar mij. Ut wurdde Hijgend hert der jacht ontkomen. Prachtech fon ik dat, want der sit un soad herkenbers in dizze psalm foar mij. Al bin ik nňch gyn 'moede hinde'!

Tidens interviews lear ik altyd wear un soad nieuwe dingen. Ik sach op ut houtskut, dęr't de poestertrappers staan, allemaal inisialen inkerfd. 'Is un gewoante' fertelde Jan Steven.

Ut ferhaal komt in ut fňlgende nummer fan GrootdeFryskeMarren.
 
3 júny om 19:46
 
Fiif nominearren Gysbert Japicxpriis 2019

Fiif Fryske skriuwers binne nominearre foar de Gysbert Japicxpriis. De meast wichtige literęre priis fan Fryslân. Fan ’t jier wurdt de priis útrikt foar de kategory proaza.

De Gysbert Japicxpriis wurdt op 16 novimber 2019 yn Boalsert útrikt.

De nominearren binne (yn alfabetyske folchoarder):

Skriuwer: Hein Jaap Hilarides (foto)
Titel: De trekker fan Troje
Utjouwer: Bornmeer

Skriuwster: Aggie van der Meer
Titel: De Achttjin
Utjouwer: Afűk

Skriuwster: Elske Schotanus
Titel: Wurk
Utjouwer: Afűk

Skriuwer: Nyk de Vries
Titel: Renger
Utjouwer: Afűk

Skriuwer: Ale S. van Zandbergen
Titel: Famke famke
Utjouwer: Het Nieuwe Kanaal

Sjuery

De nominearren binne selektearre troch in űnôfhinklike sjuery. Grytsje Schaaf, Houkje Rijpstra en Atte Jongstra beoardielen 70 Fryske proazaboeken út de perioade 2015 – 2018.

De Gysbert Japicxpriis is de meast wichtige priis fan de Fryske literatuer. De winner fan de Gysbert Japicxpriis űntfangt in bedrach fan € 10.000,- en in oarkonde. De namme ferwiist nei de Fryske dichter Gysbert Japicx, berne yn Boalsert. De priis waard yn 1947 ynsteld troch it provinsjaal bestjoer. Dichter Obe Postma wie yn dat jier de earste winner fan de Gysbert Japicxpriis.

Boarne: Provinsje Fryslân

 
3 júny om 18:45
 
Op'e Groëne Dyk

Prachtech, in een woard, is ut parkoers dat we elke maandachmňrren drave: De Groëne Dyk even búten Sneek. Dęr treen ik op dit moment om de 10 kilometer te draven tidens de Mar.Athon fan Sneek. Nňch noait earder draafde ik dy oustaan. Om ut freesleke woard mar us te noemen: un útdaging!

Foar wie? Gyn flau benul, ongetwifeld foar mij self. Nee, ik hoef niks en gyneen wat te bewizen. Ik wil dizze oustaan simpelwech probeare. Alle kearen at ik de 4 Mijl draaf, hew ik ut de earste 1000 meter freeslek moeilek, hoe langer ik an ut draven bin hoe beter ut gaat. Fanmňrren foar ut earst 8 kilometer draafd en ik mut sęge dat fiel mij nyt ou.

Trener Martin B. weet mij kear op kear te prikkelen ňftewel te triggeren. Ut binne mar kleine dinkjes. Na un opmerking over 'nyt naar ut asfalt kieke, dat is overal gelyk', fanmňrren de opdracht metkregen om nyt mear te fragen 'hoe lang nňch'. Gewoan foar je plezier drave, geniete fan de omgeving. En ut werkt! Op 22 júny is ut sufer, tňt dy tiid gyn druppel alkohol mear en ok op myn foeding lette. Kňrtom: un gesonde geest in un gesond lichem.

 
2 júny om 21:29
 
Lekker Warm

At Theo van W., fan Min 12 al seit dat ut te warm is, dan is der mar één konklúzy mooglek: Dizze edisy fan Lekker Sneek was nou nyt bepaald un públyk súkses. Dęrfoar was ut met un rekňrdwarmte fan dik 30°C op 2 júny feulste hyt.

Dat seit úteraard niks over de kwaliteit fan ut eten dat iktegare met Reitse Spanninga en Jan van Omme mocht beoardele op o.a. útstraling. kreativiteit en smaak. Bij de measte fan de rúm 20 deelnimmers was ut dik in ňrde.

De Koperen Kees ging der foar de twee kear met de beker fan deur, met as goeie tweede Jouke-Piet Drijfhout fan 'Jouke Kookt'. Un deeld derde plak was der foar De Walrus en Vitamine Bo.

Ut menu fan de Koperen Kees was dizze oulevering fan Lekker Sneek eentsje dy't de smaakpapillen eksplodeare liet! We begonnen met un asperge-kokossoep met limoënbladoaly en koriander. Ut hoofdgerecht was un Iberico ribfinger, met watermeloën. spitskoal, lavas en krokante sipel. We sloaten ou met eardbei-flierbloesem sňrbeties, witte sjokolademousse, marinearde eardbei en limoenzjel. Hearlek!

Vitamine Bo

De earste foto is fan Harm Rozenberg

 
1 júny om 11:32
 
Eigen taal in de Friesland Post

"Op de legere Jan van Nassau skoalle fan Húzum sűge Hilly Harms de ferhalen dy’t de haadmaster dęr sa ‘aldermachtigst’ moai fertelle koe op as in spűns. It famke wist doe noch net dat se soks sels letter ek dwaan soe. Boppedat woene heit en mem neat witte fan toaniel en foardrachtskunsten, it paste doedestiids net yn it griffemearde miljeu węr’t Hilly yn grutbrocht waard. Dat Hilly balletdűnseres wurde woe likemin.

Dochs kaam Hilly letter bij beropstoanielselskip Tryater (‘at je it mar graach wolle, dan bart it ek noch’) en waard ien fan de bekendste aktrises yn Fryslân

Nei har perioade bij Tryater pakt Hilly Harms de tried fan it ferhalefertellen foargoed op nei’t se yn in Grinser kafé tidens it fertellen ta de űntdekking komt ‘hé dit kin ik!’

Su begint myn interview met Hilly Harms, dat ik un antal weken leden had met Hilly Harms. Ut staat in de nieuwe Friesland Post. Dęr hew ik un ferhale seary in over Dorpsfertellers. Ja, dat doën ik in ut Frys en de eindredaksy kont dan met un fertaling. Ferhalen komme ut bęste over in de eigen taal. At ut Frys is in ut Frys, at Snekers ňf Stellingwerfs is, dan doën ik dat in dy talen. Small is bjoetiffoel nou?!

Trouwens su doën ik dat ok in de Groot-titels: minsen siteare in har eigen 'sprake'.

De prachtege foto fan dizze prachtege frou is fan Tom Coehoorn.