Zuur verlies O.N.S. Boso Sneek tegen HHC: 2 eigen doelpunten!
SNEEK - Bestaat er zoiets als een zwaarbevochten nederlaag? O.N.S. Boso Sneek leed vanmiddag in ieder geval een 1 – 2 verlies tegen HHC uit Hardenberg. Twee minuten voor het laatste eindsignaal van scheidsrechter S. de Brito Roque viel het doek voor de Snekers. Angelo Zimmerman werkte na geklooi in de defensie de bal achter zijn eigen doelman en bezorgde HHC de nauwelijks verdiende volle winst.
In de eerste helft was ONS nog op voorsprong gekomen toen Jacob Noordmans raak kopte op aangeven van Yumé Ramos. Lang kon ONS niet van de onverwachte voorsprong genieten. Na een corner kreeg Chris de Wagt de bal verkeerd op zijn hoofd en passeerde zijn eigen keeper Richard Strijker. In de tweede helft waren de partijen zeker aan elkaar gewaagd, kansen waren er over en weer.
HHC was misschien wat dreigender en ONS had moeite om de bal in bezit te houden, maar groot waren de krachtsverschillen. Een punt leek dan ook lange tijd het hoogst haalbare voor de Snekers. Tot in de 88ste minuut het noodlot toesloeg en een zure nederlaag moest worden geïncasseerd. De Hardenbergers en hun grote aanhang waren er niet minder blij mee!
Nog altijd heeft ONS handhaving in de Topklasse in eigen hand, het staat op de 13de plaats, met drie punten voorsprong op FC Lisse dat op een p/d plaats staat. Rechtstreekse degradatie lijkt afgewend omdat RVVH vanmiddag ook verloor. Die ploeg staat met nog twee wedstrijden te gaan laatste met zes punten achterstand op de Snekers.
Volgende week speelt ONS de uitwedstrijd tegen RVVH.
UPDATE ONS TV
30 april om 13:33
MOAI!!
29 april om 17:55
Programmaboekjes Cultuur Kwartier 2016/17 komen er aan!
Nog even geduld en de nieuwe programmaboekjes van het Cultureel Kwartier Sneek ploffen op duizenden deurmatten in SWF! Het programma ziet er fantastisch uit, als vrienden van het Theater mochten wij afgelopen week al even voorproeven. Nee, ik verklap nog niets, nog even geduld a.u.b!
Op bovenstaande foto's is te zien hoe tal van vrijwilligers bezig zijn met het inpakken van de brochure, zodat ze morgen bij de Vrienden van Theater Sneek zijn.
29 april om 17:31
Benefietwedstrijd
28 april om 17:28
Op bedriëvebesoek bij Boso fan Sietze van der Krieke
Fanmiddach wear un hearleke lunsbijeenkomst had met de 4 selfbenoemde ambassadeurs fan Sneek. Ondertussen is al aardech bekend dat Age, Kees, Peter en ik regelmatech op bedriëvebesoek gaan. Roaie draad is faak wel dat ut om familybedriëven gaat, dy’t op een òf andere manier koneksy’s met Sneek/SWF hewwe. Fandaach waren we op besoek bij Boso fan Sietze van der Krieke en ok hier un fòrsteleke ontfangst.
AGE is un goeie eter, kanst der wel bij hewwe. Sietze had de luns útstekend foarbereid met broadsjes fan Royaal Belegd.
Als sinds 1943 is de naam Boso un begrip in Sneek, earst as onderdeel fan Lankhorst en later as selfstandege ondernimming. “Boso doët in poetsdoeken”, sêge Snekers. En dat klopt as un swearende finger, mar Boso doët nòch feul mear. Direkteur Sietze van der Krieke fertelde ut fanmiddach onder de luns allemaal op syn eigen persoanleke manier. Earder had ik al us un útgebreid interview met Sietze foar Groot Sneek en toen ok al raakte mij syn gedrevenheid, syn passy foar wat hij doët. Dit is un self made man, om ut mar us op syn Snekers te sêgen, dy’t der helemaal foar gaat. Want naast de poetsdoeken het Sietze der foar sòrgt dat ut bedrëf un kennissentrum fan tekstiele poetslappen, poetspapier, hygiëneprodukten, nonwoves en absòrpsymateriaal wurden is.
In de kantine fan Boso
Met eigen ogen hewwe we fanmiddach siën dat Boso un ondernimming is wêrbij’t hergebrúk fan kleding in de rúmste sin fan ut woard tòt poetslappen sentraal staat. In un antal enòrme loadsen staat de handel fan Boso en dat is nyt gering. Komt bij ut persoanleke ferhaal fan Sietze dat ut ok tidens dit bediëvebesoek wear heel bysonder maakte.
Een fan de Boso-merken is Primp, met un eigen logo dat op’e een òf andere manier hieltyd triggert, de letters staan foar Prima Poetsdoeken. Tsja…ut hoeft echt nyt moeileker te wezen! Dat der in de hotelweareld, in de horekabraans, feul tekstyl ( badjassen, handdoeken ens.) omgaat mach bekend weze, mar dat je ferfòlgens in un Bosohal badjassen fan un groate hotelketen teruchfine om recycled te wurden is tòch wel ferrassend!
Alle glitter op T-shirts is aardech, mar wel un probleem bij ut hergebrúken. Bij Boso wurdde al dy metalen tierelantijntjes fia un wakend ooch op un lopende baan ferwijderd. Dy gigagroate balen met tekstyl dy’t Boso ferlate, wurde letterlek in mekaar pest. Hoe minder rúmte, hoe beter geldt foar ut ferfoer fan dizze pakketten.
En Sietze syn persoanleke ferhaal? Lees GrrotSneek, nummer 10 fan foarech jaar der nòch mar us op na. Kan fia de site fan GrootSneek, digitaal. Over Boso: www.boso.nl
Uteraard wurdde ok dizze Sneker ondernimmer fanmiddach ferrast op de alderlaatste Poiesz miniatuur truck. Sietze was der dúdelek fan onder de indruk,. Wij nyt minder fan syn bedriëf!
27 april om 20:20
Koaningsdach in beeld deur Friesland Actueel
27 april om 10:09
Koaningsdach met un Unoxmuts!
Foar ut earst dit jaar un aubade sonder oranje ballonnen, mut un bitsje wenne mar ut alternatyf fan de flagjes is ongetwifeld beter foar ut miljeu. Klaar!
Dit jaar foar ut earst as searemoanymeester Sander Balk en om mar futdaleks met de deur in hús te fallen: DIKKE FETTE PRIMA!! Sander betrekt de kyndes foar mear as 100% in ut feest en su hoart ut fòlgens mij ok.
En de kou dan? Ut was dit jaar foar ut earst un Koaningsdach met un Unoxmuts op. Ik kan der ok nyt mear fan make. De públyke belangstellings fiel mij nòch nyt eens teugen. Uteraard was Piet Schaper wel wear anwezech!
De Putkapel speulde de spreekwoartdeleke pannen wear fan ut dak!
27 april om 07:30
Koaningsnacht & Koaningsdach
Fotograaf Jan Douwe Gorter was gisteravend anwezech in ut Teater en de Stadhústún. In ut Teater wurdde ut nieuwe promgramma deur direkteur Ben van de Knaap bekend maakt. Un indrukwekkende en sprankelende lijst fan su'n 140 foarstellingen. Later wel mear!
In de tún, minder druk besocht as foargaande jaren deur ut kouwe wear, un moai programma mailde Jee Dee. Hierbij de foto's.
Aansens even naar de Marktstraat foar de aubade. 'Rustech bliëve: Kou en regen houwe un Sneker nyt teugen!'sach ik al op un fraaie stikker foarbij kommen! Nou su!!
26 april om 19:25
Moaie mênsen!
Dat ik graach interviewe mach is un understatement! Ik kom folop an myn trekken om met prachtege autentike mênsen te praten. Fanmiddach was ut wear raak! Binnenkòrt mear in GrootSneek, papieren edisy, want we gaan deur met ut fangen fan kosteleke ferhalen. Trouwens, wat un rykdom at je ut Frys ok mondeling goëd behearse! Komme je tòt de kern!
Fanmòrren hoarde ik burgemeester Johanneke Liemburg Hollaans praten toen se de lintsjes útreike mocht. Dat het ok wel wat!
Wie't bovenstaande hearen binne? De inwoaners fan'e Legean wete ut allemaal, de Snekers salle ongetwifeld fòlge na públikasy.
26 april om 17:57
Tsjernobyl
As de dach fan gister!
25 april om 19:05
Staphorst
Foarege week was ik met O.N.S. in Staphorst, jum hewwe dat op myn site leze kannen. Nou was ik nyt de earste út oans family dy't dêr in dat Overijsselse dòrp op besoek was. Oans moeke het dêr as jonge frou ok op besoek weest met un stel fryndinnen fan har. Ik fon un fraaie foto út ut familyargyf. Da's tòch bêst bysonder dat je putte kanne út sufeul foto's. Gyn een op dizze foto is mear onder oans. Wie kent hun ferhalen?!
24 april om 21:23
Wat un moaie foetbalavend!
Un kyn fan'e klup! Niets is sterker dan dat ene woord!
24 april om 17:31
Onderzoek naar oorlogsvermissing en de gevolgen
De April-Meistakingen van 1943, een onderzoek naar oorlogsvermissing
In 1943 braken in Nederland de April-Meistakingen uit nadat de bezetters aankondigden dat alle eerder vrijgelaten krijgsgevangen zich voor straf opnieuw moesten melden. De bezetters, geschrokken van de opstand, sloegen de stakingen bloedig neer.
Willekeurig gekozen slachtoffers werden ter dood veroordeeld door een haastig ingesteld standrecht en op geheime plaatsen gefusilleerd en begraven. De snelle bekendmaking van de namen stond voorop, om de bevolking weer in het gareel te dwingen.
Na de bevrijding werd een aantal slachtoffers gevonden in massagraven. Anderen bleven vermist, onder wie zestien in Noord-Nederland. Verwanten bleven decennialang hopen op hun terugkeer uit ‘het oosten’. Ze leden onder de vermissing én onder het feit dat er blijkbaar niet naar hun dierbaren werd gezocht. Een vermissing, en dus ook een oorlogsvermissing, is pas opgelost als de vermiste wordt gevonden, levend of dood.
Tot die tijd bleven onbeantwoorde vragen en onvoltooide verhalen malen: Waar is de vermiste? Leeft hij of zij? Wat is er gebeurd? Wat had ik kunnen en moeten doen? Wat kan ik nu nog doen? En bij de jongeren: wie is die mysterieuze, verzwegen maar o zo aanwezige vader, oom, tante, grootvader die zo ernstig kijkt vanaf die vage foto?
Toen verwanten recentelijk na archiefonderzoek werden ingelicht over de lotgevallen van de vermisten, bleken instanties tot hun verbijstering al vanaf 1946 op de hoogte te zijn van hun lot en graflocatie. Instanties schrokken op hun beurt van het feit dat de nabestaanden decennialang onwetend waren gebleven en blijkbaar nooit goed waren ingelicht. Beide partijen vroegen zich af: “Hoe heeft dit kunnen gebeuren en waarom heeft het zolang moeten duren?!”
De geschiedenis wordt gedetailleerd geschreven, evenals hoe er door de jaren over rouw, vermissing en het getroffen zijn door de oorlog werd gedacht. Met behulp van de Structuratietheorie en het Narratieve Identiteitsmodel kijken nabestaanden en instanties in een geconstrueerde dialoog naar wat er is gebeurd, hoe dat kon gebeuren, wat daarin al dan niet was beoogd, wat men deed en wat men had kúnnen doen.
Het boek is uiterst leesbaar, respectvol en legt niet alleen een bijzonder stukje geschiedenis vast, maar biedt ook een verfrissende inkijk in de beleving van oorlogsvermisten door nabestaanden.
Op een onbekende plaats begraven Truus de Witte ISBN: 978-90-8954-138-3, geïllustreerd, 434 blz., januari 2010
24 april om 17:17
Vermissing centraal bij Dodenherdenking Blauwhuis
Het 4 mei comité in Blauwhuis herdenkt dit jaar, de lang vermiste dorpsgenoot Broer de Witte en andere lotgenoten.
Broer de Witte werd zondag 2 mei 1943, tegelijk met zijn broer Wiebe, opgepakt door de bezetter, omdat ze mee hadden gedaan aan de zogenaamde Meistakingen.
Broer was 19 jaar oud, Wiebe 17. Ze kregen de doodstraf. Broer werd direkt meegenomen. Wiebe kwam eerst in een cel, na vier dagen lieten de bezetters hem zomaar vrij, om even later weer opgepakt te worden.
Drie weken na het vonnis kreeg de familie een brief: Broer was doodgeschoten en begraven, maar de plek mocht niet bekend worden gemaakt. De familie bleef verbijsterd achter, tastend in het ongewisse. Was Broer wel dood? Was ie niet naar Duitsland of het front gedeporteerd?
Pas in 1996, ruim 50 jaar na het vonnis, ontdekte zijn oomzegger Truus de Witte dat hij onder een andere naam begraven lag in Marum. Daar kreeg Broer in 2008 een steen met zijn eigen naam.
De plechtige herdenking begint woensdag 4 mei in de kom van Blauwhuis met een stille tocht naar de herdenkingplek bij de Sint Vituskerk. Daar zijn er korte toespraken, koralen door de Fanfare, bloemlegging, Last Post, 2 minuten stil en volksliederen.
De herdenking wordt afgesloten met een lezing door Truus de Witte in het Atrium fan het Teatskehûs. Ze gaf tot 2004 leiding aan een werkgroep die de nimmer gevonden oorlogsgraven in Appelbergen bij Glimmen wilde lokaliseren.
Haar onderzoek in gepubliceerd in het boek ‘Onderzoek naar oorlogsvermissing en de gevolgen’.
Truus de Witte: “De Meistaking heeft zeer grote gevolgen gehad op de nabestaanden. De moord op hun vader, broer, zus, oom, tante, groot- of overgrootvader heeft grote invloed op het leven van alledag van de nabestaanden, zelfs na ruim zeventig jaar. Omdat de lichamen door de bezetters zijn verstopt hebben veel families decennialang in grote onzekerheid geleefd. De meeste families zijn blijvend heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Gevoelens van onrecht en van schuldgevoel overheersten, meestal in stilte”.
Twee weken voor en na 4 mei is er een tentoonstelling over Broer de Witte ingericht in het Atrium van het Teatskehûs met persoonlijke bezittingen, foto’s en ander materiaal.
Ook is er een tijdelijk informatiebord bij de boerderij aan de van der Looswei 36 in Blauwhuis geplaatst, hier woonde Broer met zijn zusje, broers en ouders.
23 april om 17:52
Twee linker skoënen…
Skoënmaat 46 het hij, oans Tjoepy! Hij leeft dus op groate foët kanne je sêge. Is niks an te doën, sal wel genetys bepaald weze. Gister kwam foetbalwònder Van der Walle flak foar anfang fan oans seuven teugen seuven toernoai op frijdachavend tòt de ontdekking dat syn frou D. twee linkerskoënen in syn foetbaltaske deen had. Had hij ut namelek self deen, dan was hij ongetwifeld thús al tòt de ontdekking kommen. Nee dus. Dêr in ut idyllise Lippenhúzen moest Tjoepy op soek naar un rechter foetbalskoën maat 46. Onbegonnen werk.
Dêr bij de earste klup fan Foppe de Haan met de moaiste foelbalnaam Tot Heil Onzer Ribbenkast (THOR) binne allienech fan dy kleine kòrpulente dribbelaars. Gyn reuzen su as Tjoepy. Der sat dan ok niks anders op dat oans maat op syn aftrapte burgerskoënstsjes de wei in moest. Hij het tien minúten metdeen in de earste wedstryd en moest toen ut feld ferlate met su at hij self sei ‘hamstrings’. Ik loof der gyn mallemoer fan, foetballe op sukke sloffen as Tjoepy draagt is onmogelek. Je misse dan de fluwelen touch om ut mar us op syn Snekers te sêgen.
We bleven gisteravend ok wear ongeslagen, mar dat is slechts bijsaak. De raneferskynsels, dy binne ferrwech ut belangrykst tidens de 7 x 7 kompetisy fan ouwere foetballers. Tjoepy had gisteravend de hoofdpries! Fan harte ouwe Reus!
22 april om 17:51
Un keuteltsje fan 4 cm foar € 140,--
Jan Burd Lopik kan ut altyd moai sêge. We kenne mekaar al jaren en su foar en na al heel wat bysondere ferhalen met mekaar deeld. Kwam Jan fanmiddach teugen in horeka-etablissement en dêr fertelde Jan mij un idioat ferhaal.
“Te gek voor woorden”, bewearde Jan. Dat is úteraard nyt su, anders sú ik ut nou nyt skriëve kanne. Wat’s gebeurd? Twee weken leden stappe der bij Jan twee plisy’s ut hiem op met de fraach òf Jan ok eigenaar is fan un wit hòntsje. “Jazeker”, antwoardt Jan “ze ligt daar te slapen”.
Fòlgens één fan ‘e plisymannen had ut beestje krekt dêrfoar syn behoefte ( de plisyman syn woarden) op un stukje openbare wech deen. Ut beestje had mar liefst un dròltsje produseard fan 4 cm! Ut mut ok nyt gekker. Genoech reden foar de Heilige Hermandad Jan hier op an te spreken. “Ik heb niet eens gemerkt dat het beestje van het terrein was”, ferdedegde Jan in earste instaansy nòch. Lang ferhaal kort te maken. Jan Burd kreech un boete fan € 140,--! Na de mededeling ontplofte Jan hast en het syn gal dan ok even goëd spuit. Hij wú ut keuteltsje wel even siën. Konnen de twee plisy’s in ut hoge gras ut brúne miny-braadsje nyt mear teruchfine!
Jan het later nòch wear even socht en met súkses. Ut keuteltsje het hij met lak hard spoaten en bewaard Jan nou nòch in de dypfriezer. As bewies dat ut un bysonder eksemplaar fan 4 cm foar €140,-- is. Je súden hast sêge dat su’n 16 jarech hontsje kaviaar skyt! Bin benieuwd hoe’t ut aflope sal! Jan wil ut foarkomme late!
21 april om 20:49
Un Mezoeza
Fanavend wear an ut trenen foar de Slachte weest. At je lope siën je mear as op'e fyts òf in'e auto. Sach fanavend an un deurpòst ergens in Sneek un Mezoeza. Prachtech fyn ik dat, seker in dizze maand en de maand dy't fòlgt!
Hier de ferklaring over de Mezoeza:
Op de rechter deurposten van (traditioneel) Joodse huizen wordt een kokertje bevestigd. Dit kokertje wordt Mezoeza genoemd, het Hebreeuws voor deurpost (staande stijl).
Aanwijzingen in de Tora
De mitswa voor de bevestiging van de Mezoeza staat in Dewariem (Deut.) 6:4-9 waar in de Sjema er op gewezen wordt de woorden uit dit gedeelte op de deurpost en de poorten te bevestigen. Heeft het te maken met het aanbrengen van het bloed aan de deurpost: Sjemot (Ex.) 12:7 ? De woorden worden geschreven op een perkament rolletje, samen met een ander gedeelte uit het Sjema: Dewariem 11:13-21.
Rabbijnse benadering
Op de achterkant van het rolletje staat één van de namen van G’d: Sjadai. De S van Sjien is dan te zien. Ook aan de buitenkant zien we deze letter. We zien aan de buitenkant van de Mezoeza drie letters: Sjin- dalet- jod. Deze 3 letters zijn de afkorting van: Sjomeer Delatot Jisraeel: Beschermer van de deuren Jisraeels (Het in en uitgaan) Ps.121:8
Omdat stof en vocht de kosjere Mezoeza kan aantasten wordt om de 3 a 4 jaar gekeken of het schrift nog leesbaar is. Stof en vocht kunnen de kosjere Mezoeza aantasten. Om de Mezoeza kosjer te laten zijn moet de tekst door een Sofeer, een schrijver van de Tora rol, geschreven zijn.
Bevestiging
De bekende geleerde Rasji zei dat de Mezoeza vertikaal bevestigd moet worden. Zijn kleinzoon Rabbenoe Tam zei: horizontaal. Tegenwoordig wordt de Mezoeza schuin bevestigd.
Het kokertje wordt aan de rechter deurpost schuin bevestigd. Iets schuin waarbij de bovenkant naar links wijst en wel op twee derde van de hoogte van de deurpost (ooghoogte). De Mezoeza kan aangebracht worden op de deurpost van elk vertrek, uitgezonderd sanitaire ruimten en er wordt ook geen Mezoeza aangebracht in sjoel.
Brachot
Voor het bevestigen wordt een bracha gezegd (zegenspreuk). Sommigen houden een kleine feestelijkheid waarbij vrienden en kennissen worden uitgenodigd Op deze wijze wordt ook een huis ingewijd, de Chanoekat
HaBajit.
Als men verhuist en de volgende bewoner is ook Joods dan laat men de Mezoeza hangen. Van dag tot dag Het is de gewoonte als men een huis binnengaat dat men de Mezoeza even aanraakt en dan de vinger kust waarmee de Mezoeza werd aangeraakt. Het symboliseert dat het woord van G’d op onze lippen is. Het is een uiting van vertrouwen dat G’d het huis mag zegenen en dat degene die het huis binnen gaat, in huis ook rekening met G’d houdt in zijn doen en laten. Het is de aandacht richten op Ps.121:8 Herinneren aan het Sjema en aan G’ds aanwezigheid. Het leven heiligen door de Mezoeza? Men maakt ernst met de woorden die er in geschreven staan. Trots symbool; Dit is een Joods huis Johosjoewa (Jozua) 24:15
Visueel geheugen steuntje als je in en uit gaat.
Wat is de opdracht: Te houden van de Eeuwige en Hem te dienen, door naar zijn Tora te leven In de Talmoed staat: Wie Tsiettsiet aan zijn kleed, Tefillien aan zijn lichaam en de Mezoeza aan zijn deurpost heeft, zal niet makkelijk zondigen.
21 april om 18:58
Anders mar wel ferrekte moai!
20 april om 18:25
De Potten
Ut wurdde in'e loop fan'e middach hieltyd moaier wear. Prima omstandechheden om naar de Potten toe te gaan. Wat we dêr allemaal deen hewwe? Tsja...nòch mar even geduld!
Der is altyd wel wat te beleven en te fertellen. Anja, Dirk en Bauke waren der ok fanmiddach.
Aansens naar ut Abe Lenstra Stadion om te siën hoe't ajax alle hoeken fan ut feld te siën krijt. Teminsten de fader is de wêns fan myn gedachten. Mòrren wel mear!
19 april om 18:51
GrootSneek & Zomerspecial
Alle kearen wear un moai moment at un krant òf magazine wêr't je an metwerkt hewwe op'e kokòsmat leit. Groot Sneek met 56 pagina's en de Zomerspicial met 32 bladsiden kanne besiën lije! Ondertussen al wear druk met de foarbereidings foar de fòlgende edisy fan GrootSneek.
Noait is der un moment bij mij dat ik denk wêr mut ik nou us over skriëve. Eigenlek ut teugenoverstelde, ik hew altyd de weareld an ideeën in 'e kòp. Dy kòp fan mij staat spreekwoardelek noait stil. Dat sal hooplek ok nòch lang su bliëve!
18 april om 18:25
Herman van Veen op 5 mei in Theater Sneek
Interview Herman van Veen: Onder vier ogen!
Edith Leerkes en ik spelen vanaf 3 mei t/m 12 juni 2016 een korte voorjaarstour van achttien concerten in Nederland met als titel ‘Onder vier ogen’, aanleiding is mijn inmiddels vijftigjarig plus vak jubileum. Werd in maart op een stralende dag eenenzeventig.
Ter gelegenheid van deze feestelijke, bescheiden tour verschijnt er ook een cd in een boekje ‘Onder vier ogen’ met oude en nieuwe liedjes uitgevoerd door Herman en Edith.
Het is bijna niet voor te stellen hoe snel die vijftig jaar voorbij gegaan zijn. Zie me nog staan om gefotografeerd te worden met Laurens van Rooijen en Erik van der Wurff voor de Stadsschouwburg in Utrecht. We hoopten met deze foto de directeur van de schouwburg, in 1965, te kunnen overtuigen dat we t.z.t. in zijn zaal niet zouden misstaan. Herinner me nog dat we in die begintijd ook zo ongeveer alle zalen in Amsterdam zijn afgelopen, we waren nergens welkom. Hebben toen maar uit nood en met geleend geld van vrienden de kleine zaal van het Concertgebouw afgehuurd. De mazzel die we hadden was dat op een van die avonden de bedrijfsleider van Carré in de zaal zat die na afloop van onze voorstelling zei: “We hebben even verderop een geschikter zaaltje voor jullie.”
We speelden daar inmiddels meer dan vijfhonderd voorstellingen en honderden in Berlijn, Hamburg, Antwerpen, Parijs. Vijftigtallen in New York, Wenen en ga maar door. Kan het soms zelf bijna niet geloven. Maar moet dat wel als ik kijk naar mijn stille getuigen, de planken vol cd’s, dvd’s en boeken.
Dikwijls wordt gevraagd, wat is uw mooiste herinnering? Ik kan het niet beantwoorden. Vandaag herinner ik mij dit en morgen weer iets anders. Zie terug op een gazon vol bloemen met hier en daar wat distels.
Kijk zelden of luister naar dat wat ik gemaakt heb. Soms is het onvermijdelijk omdat je dan bijvoorbeeld op de radio het nieuws wil horen en val je daarvoor in je eigen lied. Vind dat meestal grappig, soms denk ik, beter dan ik dacht of oeps, wat lullig. Hangt ook van je stemming af. Kijk er altijd weer van op hoe helder die liedjes zijn, niet anders dan bewaarde foto’s van iets dat in je leven is gebeurd. Alles wat je schrijft is toch vooral autobiografisch met hier en daar een kanteling.
Gemakkelijk schrijf ik niet, wel veel, waarvan overigens maar weinig overblijft. Hoe het precies werkt weet ik na al die jaren nog steeds niet. Het begint vaak met een notitie op de rand van een krant, een servet, een bierviltje of in een keurig opschrijfboekje. Wat het dan wordt? Een toneelstuk, een scenario, een sprookje, vers of liedje. Je sleutelt, werkt een gedachte uit, soms lijkt het wel alsof iets buiten jou om de vorm bepaalt. Alsof wat je schrijft meer weet dan jij, heb dat vooral ook als ik schilder.
Met het ouder worden ben ik meer en meer zelf liedjes (gezongen miniatuurtjes) gaan schrijven. Tijdens mijn studie werkte ik vooral met Hans Dorrestijn en Willem Wilmink. Hans en ik waren een jaar of achttien, Willem toen al diep in de twintig. Hij doceerde Nederlands aan de Utrechtse Universiteit. Eind jaren zestig schoof Rob Chrispijn aan. We schreven decennia stukken samen. Met het slechter worden van Willems gezondheid heb ik dat als het ware natuurlijk overgenomen. Heb daar nooit zo bij stil gestaan.
Ben op een uitzondering na nu mijn eigen hofleverancier. Er is één man die het soms lukt, iets te schrijven waarvan ik denk hoe weet hij dat ik daar nu mee bezig ben, en dat is Theo Olthuis uit Bergen. Hij schreef zonder dat ik het wist soms iets volledig op maat.
Kijk je bijvoorbeeld naar onze huidige voorstelling dan is verreweg het meeste inmiddels van eigen hand. Ben Rob en Willem bijzonder erkentelijk, heb formidabel veel van ze geleerd en zal ze naast mijn eigen werk altijd weleens zingen. Vooral ook op vriendelijk verzoek. Zoals bijvoorbeeld laatst: “Mijnheer Van Veen, wij zijn tegen heug en meug met uw liedjes opgegroeid. Onze vader was uw grootste fan, hij zou vandaag achtenzestig geworden zijn. Zou u te zijner nagedachtenis het liedje ‘Alles’ kunnen zingen?”
Hou veel van het werk van de Belgische schrijver Luuk Gruwez. Hij is vooral ook dichter. Mooie liedteksten vind ik die van Maarten van Roozendaal. We waren, voordat zijn noodlot toesloeg, ooit van plan samen iets met elkaar te gaan spelen.
Geniet ook van Erik de Jong, die van Spinvis. Mag graag teksten van bijvoorbeeld Remco Campert, Ramsey Nasr, Hagar Peeters en Judith Herzberg lezen. We hebben nogal wat bijzondere dichters.
In die eerste jaren zong ik soms ook vertalingen, voornamelijk uit het Frans. Dat komt nu bijna niet meer voor. Een van de laatste vertalingen, een die ik samen met Marnix Dorrestein maakte, was ‘Alors on danse’ van Stromae. Was verguld te horen dat de jonge Belgische meester vertaling en uitvoering picobello vond.
Een van de eerste vertalingen die ik zong was er een van Lennaert Nijgh, Jacques Brels ‘Liefde van later’. Dat lied begeleidt ons een leven lang. Heb het in gedachten altijd voor mijn ouders gezongen en nu zij er niet meer zijn is dat lied voor mij vandaag als een levende herinnering. Zag zelden mensen die zoveel van elkaar hielden als zij, ze lagen arm in arm in bed. ‘Liefde van later’ verdween zo vaak van ons repertoire maar dook telkens weer op, zong het tweeënvijftig jaar lang met Erik van der Wurff. Hij overleed in 2014. Heb met mijzelf afgesproken dat als het weer opduikt ik dat nu tweeënvijftig jaar lang met Edith Leerkes zal gaan zingen.
Het zingen in andere talen vind ik makkelijker dan zingen in mijn eigen taal. Van welke taal dan ook weet je altijd minder dan van de jouwe. Die beperking biedt je ruimte. Ik kan in het Frans niet zo improviseren als in het Nederlands. Het feit dat er minder keuzes zijn maakt je concerten zodoende strakker, effectiever, je dwaalt minder vaak af. Ben na voorstellingen in andere talen ook minder moe. Vertelde laatst aan een journalist, het is bij wijze van spreken alsof er maar één loopplank naar het schip ligt.
Elke drie jaar beginnen wij aan een wereldreis die ons voert van Antwerpen naar Berlijn, Wenen, Amsterdam, Londen, New York, Parijs. Onze voorstellingen hebben een dagboekkarakter. De invloed van wat er in de samenleving gebeurt op onze voorstellingen is groot. Je bent dus altijd aan het passen en meten. Aanvankelijk had ik vertalers, nu doe ik door mijn gegroeide kennis van die talen dat zelf en laat me corrigeren. U kunt zich voorstellen hoe groot die exterieure invloed is. Zou ik nu in deze ‘Je suis Charlie’ tijden “Bonsoir, je suis Herman” zeggen, dan is dat een totaal ander statement dan twee jaar geleden. De kunst is voortdurend bij de les te zijn. Heb me soms verbluffend vergist doordat ik dacht, zo’n vaart zal het niet lopen. Maar als een woord ook iets anders kan betekenen dan jij je op dat moment realiseert kantelt je voorstelling in betekenis. In Amerika bijvoorbeeld hoorde ik laatst ‘A Dutch Woman’, een opblaaspop. Kun je je voorstellen hoe je daarna soms met een mond vol tanden kunt staan.
Je eigen onzin is altijd het grappigst. Hoor mezelf tijdens repetities regelmatig zeggen ‘See what happens, laat het misgaan en hou dat vast, probeer dat te herhalen.’ Denk nu aan Charlie Chaplin. Zag ooit een documentaire waarin hij heel zorgvuldig een bananenschil neerlegde waarover hij van plan was te gaan vallen en daarna uiterst verbaasd was toen dat op het moment dat hij dat eventjes vergeten was ook werkelijk gebeurde.
Veel vergeten doe ik gelukkig nog niet, speur zo af en toe wel naar een naam, die en die. Was laatst voor een check-up in het ziekenhuis waar een foto van mijn rug gemaakt werd. ‘Haken en ogen’ mompelde de fotograaf in zichzelf, ‘ook de heer Van Veen slijt’. Mijn rug is kwetsbaar, komt door eenenzestig jaar viool spelen. Ook mijn knieën zijn inmiddels broos, je hoort ze knarsen. Dat komt vooral ook omdat ik tot mijn vijftigste gevoetbald heb.
Als ik ’s ochtends wakker word kost het me enige tijd om mijn rechterhand en voeten weer soepel te kunnen bewegen. Zei laatst tijdens het ontbijt tegen mijn vrouw: ”mijn geest is soepeler dan mijn lichaam.” Laat me goed verzorgen. Werk al sinds jaar en dag met een paar vaste fysiotherapeuten, eet bescheiden, drink met mate en geniet vooral van familie, vrienden, collega’s, de tuin en het fantastische werk dat ik heb.
Kan me een leven zonder voorstellingen niet voorstellen. Hoop zo oud te worden dat geen dood meer in mij geïnteresseerd is. Men tegen die tijd zal zeggen, laat die maar zingen.
Interview: ? Eigen foto's: september 2014, tijdens optreden in Theater Sneek
17 april om 22:04
Foetbaltrener Bert Hollander nimt ut stads serieus met un knipooch!!
Uteraard ok un oade an oud-LSC 'ers!
17 april om 21:55
Tròts op un oud-learling...
Prachtech filmke over De Walrus Sneek, de reden dat ik ut plaats is omdat der un oud-learling fan mij op foartreffeleke manier in akteart. Tròts op Gert Jan!!
17 april om 11:52
Schepje er boven op…
Klaas 'Staal' Talen , een van de grote sponsors van vv Staphorst had een aantal weken geleden de voorspelling al gedaan. Nadat zijn club dat andere ploegje uit Sneek voor de beker had uitgeschakeld zou nu O.N.S. Boso aan de beurt zijn. Geen twijfel mogelijk, zo wist droogkloot pur sang Staal voor 100 % zeker. Gister was vv Staphorst de uitmuntende gastheer van O.N.S, dat met een groot gezelschap naar het eigenzinnige dorp van 9000 inwoners was toegekomen in een dubbeldekker.
O.N.S. Boso Sneek - bestuur
Grote animator van de reis, André Feddema, had afgelopen week een aantal keren contact met de bestuursleden van vv Staphorst en over en weer was er grootspraak. Wat gister vooral duidelijk werd dat het mogelijk is dat twee amateurclubs uitstekende banden met elkaar kunnen hebben en dat ook aan elkaar tonen.
Toen de O.N.S. bus rond lunchtijd het parkeerterrein van Hotel Waanders opdraaide stond een grote delegatie van de Staphorster geelblauwen de Snekers al op te wachten. Een meer dan voortreffelijke sportlunch werd voorgeschoteld, mooie warme woorden over en weer gewisseld en cadeautjes.
Een van de presentjes voor alle voetballers en meegereisde O.N.S. aanhangers was een heus Talen Tools Tuinschepje. Klaas Staal vertelde er een weergaloos mooi verhaal bij, wat er in het kort op neer kwam dat de partij schepjes die hij cadeau gaf eigenlijk een afgekeurde partij tuingereedschap was. Hilariteit alom! Zelden een koopman zo horen speechen als deze Klaas 'Staal'!
Op het moment dat een in klederdracht gestoken kleindochter van Klaas de schepjes aan de O.N.S. ‘ers overhandigde was al duidelijk dat de selectiespelers gewaarschuwd zouden moeten zijn. Een paar uur later werd duidelijk dat O.N.S. het volkomen liet afweten tegen een klasse lager spelend vv Staphorst. Die deden er met elkaar dus wel een schepje boven op!
Geen verslag van mij van de met 2-0 verloren bekerwedstrijd, daarvoor verwijs ik graag naar het verslag van O.N.S. scribent Jan van der Veen op de O.N.S. site.
Wel dat ik genoten heb van de gastvrijheid van de Staphorsters, wat een warme club is dat. Ware ambassadeurs voor hun dorp en club. Niets was hen gister teveel om O.N.S. in de watten te leggen. Na de wedstrijd opnieuw een groot buffet en mooie woorden.
Omrop Fryslân cameraman aan het werk
En O.N.S.? Dat stond met een schepje in de handen, een stukje gereedschap dat niet gebruikt was tot ontsteltenis van O.N.S. trainer Richard Karrenbelt die een wat ontgoochelde indruk maakte.
De dooddoener, niet van Karrenbelt overigens, dat de competitie voor O.N.S. belangrijker is dan de beker slaat nergens op.
Sterker nog het sportieve verlies dreunt na en is hopelijk een forse wake up call voor de oranjebrigade. Want als er in de nog resterende wedstrijden niet een schepje bovenop wordt gedaan zou het zo maar kunnen dat O.N.S. nogmaals naar vv Staphorst toe moet voor een p/d wedstrijd.
En hoe gezellig het gister ook allemaal was in het dorp van de klederdrachten, nog een wedstrijd tegen de ploeg van Jan van Raalte daar zit niemand in Sneek op te wachten!
16 april om 09:51
Advendo rules!
De jaarlekse Advendo Showavonden binne wear los. Fotograaf Jan Douwe Gorter was der bij!
"Alle groepen van Advendo gaven een pracht optreden van de alle kleinste tot de senioren en een optreden van de Tot 2000 band met oud leden speciaal in bij een gebracht voor 70 jaar bestaan van Advendo dit jaar", se mailde Jee Dee mij.
Fanavend is de tweede avend in de Sneker Sporthal.
15 april om 14:28
De Dames Pino...en andere fersen over Joadse Snekers
Aflopen dagen twee kear foarlezen út de bundel De Dames Pino...en andere fersen over Joadse Snekers. De bundel ferskeen foarech jaar, mar is nòch altyd aktueel en ik bin ok bang dat dizze fersen aktueel bliëve salle. Op de binnenflappen fan de bundel afbeeldings fan briefkaarten dy't út de feewagons goaid binne dy't richting Oast Europa gingen.
Júst fandaach, op Friese Befrijingsdach, nòch wear us andacht foar dizze bundel.
14 april om 15:39
Gevolgen gaswinning Top & Twel en Sneek-Zuid
(foto Dirk van der Meer )
OPPENHUIZEN - De gaswinning bij Oppenhuizen heeft mogelijk grotere gevolgen dan in eerste instantie werd aangegeven. Dit blijkt uit recent onderzoek, dat is gedaan in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân. Dit onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijk adviseur Ir. Houtenbos, verwacht een bodemdaling van 4 tot 5,5 centimeter. Daarnaast wordt een groter gebied door bodemdaling getroffen dan tot nu werd aangenomen.
Het onderzoek van Houtenbos laat zien dat het getroffen gebied uitbreidt naar het zuidoosten van Sneek. Bovendien neemt de kans op aardbevingen toe.
In het winningsplan van Vermilion, het bedrijf dat het werk wil uitvoeren bij Oppenhuizen, staat juistaangeven dat de kans op aardbevingen nihil is. Daarnaast verwacht het bedrijf dat bodemdaling niet meer dan 2 centimeter zal bedragen.
Nu de resultaten van de second opinion bekend zijn maken de gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zich zorgen over de gevolgen van gaswinning. De drie partijen willen hun zorgen kenbaar maken in een zienswijze aan het ministerie van Economische Zaken, dat besluit over de gaswinning.
Ir. Houtenbos gebruikt een, volgens hem reëlere, rekenmethode dan Vermilion. Enkele conclusies uit zijn onderzoek zijn:
- Het aardgas zit op ongeveer twee kilometer diepte in de grond. Door gaswinning daalt de druk onderin de bodem. Hierdoor kunnen er aardbevingen ontstaan. Vermilion geeft aan dat de kans op een aardbeving verwaarloosbaar is. Ir. Houtenbos geeft in zijn onderzoek aan dat er wel degelijk kans is op aardbevingen.
- Door gaswinning verandert niet alleen het specifieke bodemgebied, maar kan ook de bodem dalen in naastgelegen gebieden. Dan ontstaat er verdergaande bodemdaling dan door Vermilion verwacht.
- Ook zal daardoor het centrum van de bodemdaling verplaatsen van Oppenhuizen naar het westen richting de Swarte Brekken. Dat ligt net iets ten zuiden van Sneek.
Hierdoor kan er bodemdaling van 4 tot 5,5 centimeter optreden in het centrum van de bodemdalingskom onder de Swarte Brekken. Uit het onderzoek blijkt dat de bodem onder zuidoost Sneek tot 2,6 centimeter kan dalen.
Van 25 maart t/m 6 mei liggen de ontwerpbesluiten over de plannen van het Ministerie voor gaswinning bij Oppenhuizen ter inzage. Iedereen kan de stukken inzien en hierop reageren.
14 april om 15:26
Office IT gaat samen met Rienk! Automatisering
SNEEK - Begin april heeft Office IT uit Sneek Rienk! Automatisering uit Joure overgenomen. Eigenaar Rienk van Terwisga is tot dit besluit gekomen om zijn klanten optimaal gebruik te laten maken van de snel op elkaar volgende ontwikkelingen in de IT branche. Office IT kan zijn klanten hierin beter ondersteunen. Ook het personeel van Rienk! Automatisering is in dienst gekomen van Office IT en vanaf nu beschikt Joure over een Office IT service punt, waar klanten terecht kunnen voor alles op het gebied van kantoorinrichting, - artikelen en automatisering.
Office IT is een modern automatiseringsbedrijf uit Sneek met 10 jaar ervaring in slimme IT-oplossingen voor midden en kleinbedrijf en gespecialiseerd in online IT-oplossingen. De uitbreiding biedt voor Office IT de mogelijkheid om nog meer focus te leggen op het ontwikkelen van nieuwe (online) diensten.
Komende periode werken Office IT en Rienk! samen aan een soepele overgang van de klanten van Rienk! want de klant komt natuurlijk op de eerste plaats!
Foto:Rienk van Terwisga en de 3 directieleden van Office IT. Van links naar rechts: Frank Roffel, Stefan Ooms, Rienk van Terwisga, Nick Betgem
14 april om 15:20
Blauhúster Hemdyk populair Wieler-parcours
Zondag 24 april wordt de 9e Omloop van Blauwhuis gereden. Het parcours is circa 10 km lang en loopt vanuit Blauwhuis via Wolsum, Abbega, Westhem en de karakteristieke bochtige Hemdyk terug naar Blauwhuis.
Start en finish zijn in het centrum van Blauwhuis. De A klasse (amateurs, elite dames, masters 40+ en junioren) en de B klasse (overige categorieën met uitzondering elite en belofte) starten om 16.00 uur en rijden respectievelijk 7 en 5 ronden.
De jeugd start 14.45 uur en rijdt 1, 2 of 3 ronden. Sinds 2008 is de Omloop van Blauwhuis uitgegroeid tot een evenement waar meer dan 100 wielrenners plezier aan beleven.
Het aantal deelnemers is in de afgelopen 2 jaar nog sterker gegroeid door dat er een jeugdwedstrijd aan het programma is toegevoegd.
Behalve voor de ritwinnaars zijn er de 24e april ook prijzen voor premiesprints en de zogenaamde leidersprijs, degene die het meest op de kop rijdt.
De populaire Omloop wordt dit jaar voor het eerst in samenwerking met Stichting Wielerpromotie Olympia (SWPO) georganiseerd,deze is aangesloten bij de landelijke KNWU. De Omloop maakt dan ook onderdeel uit van de zomercompetitie, die wordt afgesloten met een finalewedstrijd.
De SWPO was betrokken bij de organisatie van de belangrijkste etappewedstrijd voor amateurs in Nederland, Olympia's Tour.
Omloop bestuurslid Koos Rijpma: ”De gearwurking mei dizze profesjonele organisaasje is in opstekker foar de Blauhúster Omloop”.
Opgave voor deze wedstrijd via www.swpo.nl of inschrijving in MFC de Singel Blauwhuis.De opening wordt verzorgd door marathon schaatsster Aggie Walsma en het commentaar bij de start door de ervaren fietscommentator Erik Jager.
De Blauwhuister Omloop heeft een sterk lokaal karakter. Zo doet Sjoerd Huitema duo-verslag vanuit zijn hoge uitkijkpost in de toren van de Sint Vituskerk en treedt Karnaval 2016 page Afke Rypma op als rondemiss.
Blijkbaar is de Hemdijk een gewild parcours, WV Snits organiseert hier een week eerder een wilde wedstrijd. Rijpma:"as opwaarmer foar de 24e”.
14 april om 15:16
Vripack presenteert innovatieplatform tijdens bezoek Commissaris van de Koning
( foto Simon Bleeker )
Sneek - Op uitnodiging van gemeente Súdwest-Fryslân bracht dhr. J.A. Jorritsma, Commissaris van de Koning, afgelopen woensdag 13 april een bezoek aan Vripack. Het gerenommeerde ontwerp- en constructiebureau voor jacht- en scheepsbouw viert dit jaar haar 55ste jubileumjaar. Met een rijk gevulde portfolio, van meer dan 7300 projecten, heeft het Sneker bedrijf door de jaren heen haar stempel weten te drukken op de internationale maritieme industrie.
Naast de unieke holistische uitgangspositie van in-huis Design, Engineering en Naval Architecture, staat Vripack ondermeer bekend om haar innovatieve vermogen. Het ingenieursbureau besteedt jaarlijks veel aandacht aan research, trends en (technische) ontwikkelingen.
Met deze filosofie als uitgangspunt is kortgeleden in samenwerking met het ROC Friese Poort de Vripack Brewery in het leven geroepen. Een maritiem innovatielab waarin onderwijs, overheid en het bedrijfsleven samen disruptieve gereedschappen ontwikkelen om betere schepen in minder tijd te kunnen ontwikkelen.
Tijd is een on-koopbare luxe. De Vripack Brewery heeft tot doel om complexe traditionele processen en producten binnen de maritieme industrie exponentieel te (her)ontwikkelen met de focus op radicale tijdsverkorting en kwaliteitsverbetering. Met de Vripack Brewery is het vizier gezet op het behouden en terughalen van de maritieme maakindustrie in (Noord) Nederland.
Er zal op een projectmatige wijze worden gewerkt aan geselecteerde projecten die radicale impact hebben op de ontwikkeling van schepen. De projectteams bestaan uit een mix van maritiem gerelateerde studenten die nog niet zijn ‘belast’ met vastgeroeste paradigma’s en professionals uit het maritieme bedrijfsleven. De teams worden voorzien van een concreet en ambitieus eindresultaat en de tijd waarbinnen dit uitgevoerd moet worden. De wijze waarop zij dit resultaat denken te gaan behalen is geheel vrij.
De Brewery werd tijdens het bezoek van de Commissaris van de Koning door Vripack gepresenteerd. Het gezelschap was zeer onder de indruk van het innovatieve vermogen van het platform en de kennisoverdracht tussen onderwijs en bedrijfsleven dat hierdoor gestimuleerd wordt.
Over Vripack®
Vripack, opgericht in 1961, is een toonaangevende full-service ontwerp, naval architecture en engineeringstudio met meer dan 7000 projecten op haar naam. Vripack richt zich op het realiseren van betere schepen in minder tijd voor eigenaren en scheepswerven wereldwijd.
14 april om 15:09
Roelof Strikwerda van ONS Boso Sneek naar Flevo Boys
Roelof Strikwerda ( tweede van links op deze archieffoto ) vertrekt na dit seizoen naar Flevo Boys uit Emmeloord.
Strikwerda (21) is momenteel bezig aan zijn derde seizoen bij de Sneker topklasser. Hoewel er reeds een overeenkomst was voor volgend seizoen, zijn beide partijen tot de conclusie gekomen dat het voor de verdere ontwikkeling van Roelof beter is wanneer hij nu de overstap maakt naar een vereniging waar hij hopelijk direct kan uitgroeien tot basisspeler.
De intentie van beide partijen is dan ook dat Strikwerda na verloop van tijd terugkeert bij ONS Boso Sneek.
14 april om 14:49
Bé Meiborg en Thomas Zoetelief sluiten concertreeks Topzondag met Koffiegeur af
Kunstencentrum Atrium-docenten Bé Meiborg (piano, jazzworkshop) en Thomas Zoetelief (elektrisch gitaar) sluiten op zondag 24 april de tweede reeks van Topzondag met Koffiegeur af. Beiden treden in de Noorderkerk in Sneek op met een jazztrio. Thomas Zoetelief verzorgt met zijn gitaartrio een elektrisch gedeelte. Het pianotrio van Bé Meiborg volgt met een akoestische sessie. Kaarten zijn te koop via Theater Sneek.
Thomas Zoetelief en Bé Meiborg delen de muzikanten waarmee ze als een trio gaan optreden op de zesde en laatste Topzondag met Koffiegeur van het seizoen 2015-2016. In zowel het gitaar- als het pianotrio spelen Koos Wiltenburg (bas, contrabas) en Arno van Nieuwenhuize (drums) mee.
Er komen deze zondag drie generaties jazzmusici aan het woord, die elkaar iets te vertellen hebben. Aan het einde van het bijzondere dubbelconcert ‘Jazzmuziek op kamersterkte’ gaan de in totaal vier muzikanten ook samen spelen.
Datum: Zondag 24 april 2016 Aanvang: 11.30 uur (koffie staat klaar vanaf 11.00 uur) Locatie: Theater Sneek, Noorderkerkzaal (ingang: Oud Kerkhof 11) Entree: € 10 (kaarten zijn te bestellen via www.theatersneek.nl)
Topzondag met Koffiegeur
Topzondag met Koffiegeur is een serie kamermuziekconcerten in de Noorderkerkzaal in Sneek. Bij de optredens zijn vaak docenten betrokken van Kunstencentrum Atrium, onderdeel van Cultuur Kwartier Sneek. Veel Atrium-docenten zijn naast hun onderwijspraktijk actief in professionele ensembles.
Een Topzondag met Koffiegeur geeft hen de gelegenheid om in een sfeervolle ambiance op te treden. Daarnaast wil Cultuur Kwartier Sneek met de Topzondagen de kamermuziek in Súdwest Fryslân revitaliseren en een mooie traditie opbouwen.
Volgend seizoen keert de reeks Topzondag met Koffiegeur terug in het programma van Theater Sneek.
13 april om 13:07
Even op'e fyts rondsje stad doën
Fanmòrren onder kostleke wearsomstandechheden even un rondsje staad deen. Ut nieuws leit nòch altyd op straat, der is altyd wat in de stad te beleven. Der binne altyd ontwikkelingen om fast te lêgen.
Op ut Boschplein ging fandaach de nieuwe winkel fan rerStal open, un saak foar betaalbere mode hew ik wel us ergens lezen. Moai dat der wear un pand an ut plein un bestemming kregen het!
Sietze de Boer
Op ut plak dêr't froeger ut Tranendal was even un praatsje met ouwe O.N.S.foetbalmaat Sietze de Boer maakt. Su as altyd immer fleurech, ondanks al syn lichameleke beperkingen. In de laatste GrootSneek útgave un moai interview met Sietze.
Nieuwbou appartementen
De foarbereidingen foar de nieuwe appartementen an de Kerkhofslaan is druk bezech. Uteraard de foarbereidingen, mar ut begin is der. Un gouden plakje at je mij frage.
Philadelphia
Op ut plak fan de ouwe ( 'myn ouwe') Groen van Prinstererskoal binne boufakkers ok druk bezech met de realisasy fan woaningen. Ik skreef der fanneweek al earder over ( herplaatsing Cobi Doevendans har muurrelief ). Der komt letterlek al moai tekening in ut kompleks.
Groatsaan 63
Op ut Groatsaan nummer 63 falt un prachtege foto-etalazy te bewònderen hoe't ut der froeger útsiën het. Hieltyd faker betrap ik mij der op dat froeger myn eigen jeugd was...
13 april om 10:28
Jacob Boonstra en Jan Brinksma eareleden VSZ
Gisteravend binne Jacob Boonstra en Jan Brinksma tidens de foarjaarsfergadering fan de Vereniging Sneker Zakenlieden benoemd as eareleden fan de VSZ. Naast de rvs oarkonde kregen de beide hearen ok nòch un fers, prachtech fòrmgeven deur Paul van Goor, fan mij anboaden.
Suwel Boonstra as Brinksma namen gisteravend afskeid as bestuurslid fan de VSZ. De bijeenkomst was in de Walrus Sneek.
Foto: Heleen Sonnenberg
12 april om 18:11
Dry nieuwe Sneker Waterpoorters benoemd
Gisteravend fon de offisjele benoeming en de útreiking fan de speldsjes plak an de Waterpoorters 2016. Fotograaf Jan Douwe Gorter was anwezech en maakte fòlgende foto's. Alle dry de laureaten fan harte profisiaat Ebel Koppen, Jan Blok en Ane Silvius!
11 april om 22:08
Waterpoart
Fanút dit perspectyf had ik de Waterpoart, oans Sneker tròts nòch noait siën. Fanavend was ut sufer. Met de mobyl dizze foto skoaten!
11 april om 17:37
Groen van Prinstererskoal kunstwerk Cobi Doevendans herplaatst!
Dit is wel moai nieuws fyn ik: Kunstwerk Cobi Doevendans herplaatst. Dat twittert wethouwer Gea Akkerman fandaach. Ut is ut kunstwerk fan de welbekende Saaier út de Bibelse gelikenis!
Ut muurrelief is fan oans ouwe Groen van Prinsterer Skoal in de Noarderhoek. Su as bekend is de skoal sloopt en op ut plak komt nou ut sòrchkompleks fan Philadelphia. Moai dat der su goëd op dit kunstwerk past is!
11 april om 15:49
Die Liefde Is Altyd Daar
Jy kan die liefde liefhê Jy kan die liefde haat Jy kan die liefde breek En jy kan liefde maak Jy kan liefde verklaar Jy kan liefde verswyg Jy kan die liefde soek En jy kan haar ontwyk
Maar die liefde is altyd daar Soos die son in die nag Haar lig gee aan die maan Jy sien haar nie Maar sy is daar Ja die liefde is altyd daar
Jy kan die liefde droom Leef Verlies Vergeet Jy kan met haar dans En reis oorals heen Soms sien jy liefde saam Soms sien jy dit alleen
Ons kan mekaar Die oorlog verklaar Ons kan dink ons weet Wat is wat en wat is waar Ons kan in die nag In die oneindigheid staar Ons kan aan die rand Van die afgrond staan
Maar die liefde is altyd daar Soos die son in die nag Haar lig gee aan die maan Jy sien haar nie Maar sy is daar Ja die liefde is altyd daar
Stef Bos
10 april om 20:13
Foppe
Ut is al su faak skreven, fan sommege lui hoeve je noait de achternaam te noemen om te weten over wie ut gaat. Hew um fanmiddach in ut Abe Lenstra Stadion met de foto-lêns dichterbij hale kannen. Eigenlek wel in karakteristieke houding!
Nòch 4 wedstriden te gaan òf...?!
10 april om 09:16
Lemsteraak 66 op un fraaie saterdachmiddach in april
Gistermiddach wear 10 km an ut lopen weest as foarbereiding op de Slachte, dy't hieltyd dichterbij komt. Frijdachavend wear tòpprestasy leverd met oans O.N.S. Seuvental op toernoai in bearegesellech Mildam. Alle 4 wedtriden wonnen dêr! Fandaach naar de LUNCH-wedstryd fan SC Heerenenveen teugen AZ. Wat un ferstaan, allienech ut woard al LUNCHWEDSTRIJD!!
Gistermiddach onder LUNCHTIJD kuierden J. en ik onder prachtege wearsomstandechheden naar Drielst en sagen we de Lemsteraak 66 foarbij driëven. Wat un moai gesicht!
9 april om 09:20
8 april om 12:51
Starteilaan
Fanmòrren met kameraman Dirk Hofstede ("ik hyt gyn Dirk Baron...") en Anja Veenendaal naar ut Starteilaan weest. Met folle teugen genoaten fan de skitterende wolkeluchten boven de Sneekermear.
Hans Vellinga haalde oans met ut pontsje over en sette oans úteraard ok wear af. De betrekleke rust dy't der an ut foarseizoën nòch hearst op ut Starteilaan is moai. De fogels dy't der altyd anwezech binne, ut het allemaal un únyk karakter.
Ut is noait utselde op ut Kolmearslaan, ut is altyd anders. Ik ferwacht un soad fan de doku dy't Anja en Dirk over ut Starteilaan make salle. In júny kanne we ut resultaat siën.
Tsja en wat dy hoan fan Hans nou met de mikrofoan moest?!
7 april om 17:39
Dy andere Van der Feer
Fanmiddach even in Bòlswerd weest bij dy andere Van der Feer, dy met de F an ut begin fan'e naam. Ane Piet van der Feer fertelde mij dat hij noait rekeninben betaalt at syn naam met un V skreven wurdt. Groate gelyk Aa Pee, ik doën dat nyt met rekeningen dy't met F skreven wurde.
Ane Piet, hij foetbalde oait in ut roemruchte earste XI-tal fan Blak ( su spreekt hij ut ok út ! ) Boys met mannen as Dicky van der Werf en Jacky de Wilde, syn skoansoan was trouwens de reden dat ik naar de Hanzestad kwam.
Stephan Rekker
Moai ferhaal met Stephan Rekker over de Fyts Elfstedentòcht had. Sear plezierech en posityf mins dizze Rekker. Geeft folop enerzjy! En earlek is earlek, Bòlsert het wel wat. En je kanne der gewoan Snekers prate, doën sij dêr ok!
Spòrthús Van der Feer bestaat dit weekend trouwens un halve eeuw! Fan harte al fast.
6 april om 19:28
Starteilaan
Fanmiddach onder koffytiid un heel aardech gesprek met Anja Veendaal had. Anja is bezech met de opnames foar Fryslân-DOK dokumentêre over het Starteilaan. Frijdach anstaande wurde der wear opnames maakt op ut Kolmearslaan, dêr sal ik bij weze. Ik hew namelek un fers over ut Starteilaan skreven. Hoe dat fers is? Dat leze jum later!
Earder maakt Anja al un prachtege doku over de haven Laaksum. Is un echte fakfrou!
5 april om 17:56
Wim Brandts overleden
Wim Brands (Brummen, 29 maart 1959 – Amsterdam, 4 april 2016) was een Nederlands dichter, journalist en presentator. Brands was werkzaam voor de Nederlandse omroep VPRO vanaf 1987. Hij was een van de bedenkers en presentatoren van het radioprogramma De Avonden. Hij was het bekendst als presentator van het televisieprogramma Boeken. Een programma in vergelijkbare vorm op Radio 1 was Brands met boeken, eveneens onder zijn leiding.
Brands maakte zijn debuut als dichter in 1978 op 19-jarige leeftijd in het Hollands Maandblad van K.L. Poll. Zijn werk verscheen in literaire tijdschriften en hij publiceerde de dichtbundels Inslag (1985), Koningen, de gehavende (1990), Zwemmen in de nacht (1995), In de metro (1997), De schoenen van de buurman (1999), Ruimtevaart (2005), Neem me mee, zei de hond (2010) en 's Middags zwem ik in de Noordzee (2014). Op 26 januari 2012 verscheen bij Compaan Uitgevers zijn bloemlezing De vijftig beste gedichten van Wim Brands.
Brands werkte als journalist voor het Leidsch Dagblad en Vrij Nederland. Vanaf september 2012 verzorgde hij, na Marcel Möring en Pieter Steinz, voor Donner in Rotterdam het boekenprogramma Brands in Donner. Op 4 april 2016 maakte Brands op 57-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Hij leed sinds kort aan een depressie.
Bron: Wikepedia
Zie ook bij www.huubmous.nl
4 april om 20:03
Dr. Martin Luther King jr.
4 april om 17:36
Jeugd
Nou’t ik nyt mear foar en in de klas staan, mis ik ut kontakt met de jeugd nòch altyd. Gelukkech kanst jongeren ok op ander plakken teugen komme as tussen de muren fan un klaslokaal. Omgaan met jongeren geeft mij enerzjy! Gistermiddach was ik wat dat angaat un tòpmiddach. In ut Atrium wemelde ut fan ut kreatieve talent tidens de provinsjale final fan Kunstbende. Naast myn sjúrywerk foar de taalbattle, had ik ok genoech gelegenheid om bij de andere kunstdisiplines te siën.
Emma Stuurman
Bij ut onderdeel Ekspo wurdde ik raakt deur de bijdrage fan fotografe Emma Stuurman út Heech. Emma toande fier fotografise selfpòrtretten, inspireard op bekende pòrtretten út de geskiedenis. “Het is een ode aan de klassieke portretkunst, maar geen kritiek op de selfie. Ik heb geprobeerd de portretten zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren met zo min mogelijk photoshop en met mij zelf in de hoofdrol. Je ziet mij, ik ben het niet”, liet Emma wete. Sjúrylid Redmer Bax gaf as kommentaar o.a. dat hij ut waardearde dat Emma in har werk ferleden en heden bij elkaar brengt. Dat aspekt sprak de galeryhouder en geskiedenisdosent wel an. Emma ferdiënde en kreech de earste pries!
Habtamu de Hoop
Fanmiddach hew ik un gesprek met Habtamu de Hoop út Wommels had. Un paar weken leden kwam ik dizze seuventienjarege RSG-learling teugen bij ut Gesprek fan Sneek. Hij hield dêr un bysonder indrukwekkende speech over fluchtelingen. Met dizze speech is Habtamu ondertussen deurdrongen tòt de TV-final fan Onderweg naar het Lagerhuis.
Met de jonge Wommelster hew ik praten over polityk, foaroardelen, kaatsen en foetballen, kòrtom over ut leven. We deden dat in ut Frys, omdat Habtamu Frystalech is.
“Sels begjin ik ek altyd yn it Hollâns te praten tsjin minsken mei in donkere hûdskleur”, fertelde Habtamu. Wat un kostleke spraakwaterfal, un jonge dy’t rake dingen seit. We salle nòch un soad fan hem hore!!
3 april om 21:13
Kunstbende is tòp!!
Wat un kostlek moaie dach was ut fandaach! Fanmiddach hew ik tegare met Sannemaj Betten en Hein Jaap Hilarides in de taalsjúry fan de Kunstbende sitten. Wat un talent mochten wij besjúreare!
As taalsjúrylid hewwe je noait un literêr meetlatsje in 'e búze om fersen en proaza langs te lêgen. Uteindelek kwamen we der wel út, sterkernòch wij waren ut, seker over de winnaar, folledech met mekaar eens.
Dat wurdde Lukas Graff met sterke poëzy, ferrassende beelden. Hij nam oans met in ut ferhaal en ut poadium was helemaal foar hem.
Gelbrich Metselaar kreech fan oans ut silver. De inhoud fan har tekst was heel sterk. Se maakte de kwetsbaarheid fan 'e mêns heel infoelbaar. Gelbrich is tòch un multy talent. Se wurde selfs Teaterfinalist!
Caio Newton, de jongste fan de fijf taaldeelnimmers, manifistearde sich as un Shakespear twee punt nul. Een folwaasen ferhaal fan un jong talent.
Tussen de taalbedriëven deur konnen we ok nòch geniete fan de andere onderdelen: Fashion, Múzyk, Ekspo, Film, Teater en Daans. Mòrren op Groot Sneek wel un ferslach fan de totale Kunstbende 2016.
2 april om 18:45
Collectieve overwinning O.N.S. Boso Sneek op Kozakken Boys
SNEEK – O.N.S. Boso Sneek heeft vanmiddag een even spectaculaire als verdiende 2-0 overwinning behaald op de kampioen van vorig seizoen, Kozakken Boys. Al voor rust was de 2-0 eindstand bereikt door fraaie doelpunten van Yumé Ramos en Danny Kampstra.
Door deze overwinning heeft ONS nu een gaatje geforceerd met naar de degradatie/promotieplaatsen. De Snekers hebben nu vier ploegen onder zich met 27 punten uit 25 wedstrijden. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen FC Lisse die nu op de p/d vijftiende plaats staan.
De Werkendammers hadden in de openingsfase van de wedstrijd een overwicht, zonder nu tot echt grote kansen te komen, uitgezonderd een mogelijkheid van Everton Pires Tavares. Toch waren het de Kozakken Boys die een aantal hoekschoppen wisten te forceren, maar keer op keer stond ONS-doelman Richard Strijker op zijn post.
Hij was vanmiddag niet te passeren, zijn meest spectaculaire reddingen bewaarde hij overigens tot in de tweede helft. Kozakken Boys scoorden voor rust tweemaal, maar even zo vaak werd het doelpunt door de eigenzinnige scheidrechter Paul van der Berg uit Den Haag afgekeurd wegens buitenspel.
O.N.S. bleek net als vorige week in de bekerwedstrijd tegen O.N. Groningen dodelijk effectief. Eerst was het Danny Kampstra die superspits Yumé Ramos wist te bereiken. De trefzekere Ramos schoot loeihard de 1-0 tegen het nylon. Met een weergaloos mooi doelpunt verdubbelde Danny Kamstra de ONS-voorsprong in de 39ste minuut.
Na de rust, kwamen de Boys uit Werkendam wel opzetten, maar dat deden ze op een weinig creatieve manier, zodat O.N.S. betrekkelijk eenvoudig overeind bleef met dank aan de uitblinkende doelman Richard Strijker.
Formidabel was zijn redding in 58ste minuut op een kopbal van Arif Irilmazbilek. Terwijl iedereen de aansluitingstreffer al telde, haalde Strijker met een katachtige beweging uit de hoek.
Als een katapult vloog de Sneker doelman naar de rechter benedenhoek. Een absoluut genietmoment! Doodzonde dat Strijker na een seizoen O.N.S. al weer verlaat. Hij gaat zijn geluk beproeven bij Drachtster Boys, de zekere degradant uit de hoofdklasse.
Chris de Wagt, O.N.S.-aanvoerder, stond vanmiddag sinds lange tijd weer in de basis bij de oranjehemden en hij deed dat uitstekend. Alle kopduels waren voor de Wagt.
Mooi om te zien hoe na afloop van de wedstrijd een knuffel kreeg van de medische staf van O.N.S.
UPDATE ONS TV
1 april om 09:46
Bert Visscher is een druktemaker van de buitencategorie
Een bizarre druktemaker van het zuiverste water, ik weet werkelijk niet wat ik na een avondje Bert Visscher voor zinnigs moet schrijven over zijn theatervoorstelling ‘Zelden zoiets gezien’. Dat laatste misschien wel. En dan verander ik 'zelden' in het woord 'nooit'.
Klere zeg, wat een idiote voorstelling in een afgeladen Theater Sneek. Laat ik meteen maar even met de spreekwoordelijke deur in huis vallen, het was mijn eerste keer ( en zeker niet mijn laatste! ) dat ik een liveoptreden van Bert Visscher zag. Zelfs op TV had ik Visscher nog nooit langer dan vijf minuten gezien. Ja, er bestaan echt zulke mensen, ook in Sneek.
Voor 15 man in De Spil
Theater Sneek is drie avonden stijf uitverkocht voor Bert Visscher. Een van de bezoekers vertelde mij gisteravond na afloop van de voorstelling dat hij Bert Visscher zo’n 25 jaar gelden voor het eerst had zien optreden. Waar? ‘In Sneek, in Wijkcentrum De Spil. Er zaten niet meer dan 15 mensen bij dat optreden. Maar wij waren er bij! Nu heb je mazzel dat een kaartje kon bemachtigen!’
Wat is er in die afgelopen jaren gebeurd met Bert Visscher? Wat is er met het Nederlandse theaterpubliek gebeurd. Of met beiden? Een ding is duidelijk,deze man heeft zich in de afgelopen jaren niet gespaard, en heeft daardoor misschien wel zoveel rente gekregen van het publiek.
Ik zat gisteravond letterlijk midden in de zaal en werd omgeven door mensen die werkelijk constant in een deuk lagen om de grappen en grollen van Bert Visscher. Sterker nog er was er eentje bij, een rij voor mij, die pardoes naast zijn pluchen klapstoeltje ging zitten. Hilariteit alom! Het was complete chaos. Zelden ben ik zo blij met een pauze geweest, even op adem komen. En na afloop van de voorstelling was ik bekaf van wat ik gezien en gehoord had.
Humoristische Kalashnikov
De humor van Bert Visscher lijkt ogenschijnlijk zo plat als een pannenkoek, of heb ik iets gemist? Een avond ongecompliceerd lachen, brullen en gieren. De typetjes die Bert Visscher speelt werken op de lachspieren, of het nu een begrafenisondernemer is of een dikke stewardess. Het is allemaal even hilarisch wat hij doet. De man heeft een duizelingwekkend tempo, moet volgens mij na afloop aan de zuurstof. Hij draaft werkelijk van het podium door de zaal, gunt het publiek geen moment rust. Hij is een lopende humoristische Kalashnikov, die een spervuur van grappen op zijn publiek afschiet.
Slecht geslapen
Wat ik er nu van vond? Van sommige dingen moet je niets vinden, moet je gewoon over je komen laten, zonder oordeel. Een ding wil ik nog kwijt. Ik heb zeer onrustig geslapen vannacht. Ik heb een vaag vermoeden waardoor dat kwam!