dagboek > overzicht
Dagboek júly 2018
 
31 júly om 22:10
 
En dan nòch even dit...





Bovenstaande foto hew ik tòch echt fanmiddach skoaten fan de achtertún. Oké futdaleks dêrna was ut wear drooch...

 
31 júly om 19:53
 
Alles voor de stad






Anna van der Veer ( geen familie...) en Wijnand Slurink (www.slurink.nl ) waren vanmiddag in het centrum van Sneek om opnamen te maken voor NS tv. Het duo gaat, uiteraard met de trein, langs verschillende steden om er korte reportages over te maken. De resultaten van de opnamen zijn binnenkort te zien op het YouTube kanaal van de NS.

Ik mocht Anna en Wijnand rondleiden en over Sneek vertellen.
 
30 júly om 18:56
 
Wim Brands





Onderstaand gedicht komt út bovenstaande bundel. Un fers dat mij raakt, dat ik fertaald hew in ut Snekers. Earst de orizjinele ferzy.

In de eerste nacht


In de eerste nacht nadat ik had
gehoord dat je ziek was
schrok ik wakker.

Het waaide buiten. Het waait, zei
jij, die nog geen oog dicht had
gedaan, en je glimlachte.

Ik begreep het pas later.

Wat er ook is, het zal de natuur
een zorg zijn.

Het waait, het waaide – buiten klonk
de troost van de onverschilligheid.

========


In de earste nacht


In de earste nacht nadat ik hoard
had datstou siik was
skrok ik wakker.

Ut waaide bútendeur. Ut waait, seistou,
dy't nòch gyn ooch dicht deen had
en dou glimlachtest.
Ik begreep ut pas later.

Wat der ok is, ut sal de natuur
un wurst weze.
Ut waait, ut waaide- bútendeur klonk
de troast fan onferskillechheid.

 
30 júly om 11:22
 
Lytse bal, grut spul boek fan Pieter Breuker





Tiisdei 31 july ferskynt Lytse bal, grut spul fan Pieter Breuker, in boek oer acht ieuwen keatshistoarje en keatskultuer. It is taspitst op Fryslân, mar omdat rûnom op de wrâld noch oare keatsfarianten spile wurde, sjocht de auteur ek geregeld oer de grinzen, te begjinnen yn Nederlân.

De fjouwer haadtema’s binne (keatsen en): Histoarje; Kultuer algemien; Taal; Literatuer. De auteur leit hieltiten ferbiningen tusken keatsen en kultuer en snijt dêrtroch ûnderwerpen oan dy’t yn de algemiene oersjoggen koart of hielendal net oan de oarder komme.
It boek begjint mei in ferbinende, algemien-(kultuer)histoaryske ynlieding op it ûnderwerp. Dan folgje 32 earder ferskynde artikels, yn Fryslân en om utens. Dy binne foar dizze útjefte allegearre opnij bewurke.
Fan de 32 bydragen binne 21 yn it Frysk en 11 yn it Nederlânsk skreaun. In wiidweidige ynhâldsopjefte en registers op persoanen en op plaknammen ferheegje de tagonklikens fan it boek.
Dr. Pieter Breuker (Skingen, *1945), âld-dosint en -ûndersiker Frysk oan de Rijksuniversiteit Groningen, âld-foarsitter fan it Keatsmuseum en fan Stichting de Sportwereld, en earder ek sporthistoarikus oan de Katholieke Universiteit Leuven, is in bekend keats- en sporthistoarikus, yn en bûten Fryslân. Hy is yn 2017 troch it Prins Bernhard Cultuurfonds ûnderskieden mei de lanlike Zilveren Anjer foar syn bydragen oan de Nederlânske kultuerhistoarje, ‘in het bijzonder de kaats- en sportgeschiedenis in relatie met kunst en cultuur’.

Boekynfo:
 Boekfersoarging: Barbara Jonkers
 Utfiering: hardcover, full-colour
 384 siden, priis € 35,00
 
29 júly om 20:43
 
Straatteater in Sneek





Fanmiddach un uurke de stad in weest om foto's te nimmen foar de GrootSneek-site. Ik hou fan straatteater! Ik hew niks met winkelopening op sundagen. Bin der blykber nyt de enige dy't der su over denkt: un groat antal winkeliers hadden de saak ok nyt open op dizze 'koopzondag'.

Binne ok un soad lui dy't krekt foar binne. Laat iedreen mar doën wat y denkt wat y doën mut. Dwinge hou ik nyt fan.
 
28 júly om 18:28
 
Doet Boersma en Jitse Sikkema exposeren bij Bax Kunst in Sneek





Sneek-Van 31 juli t/m 25 augustus2018 is bij Bax Kunst de volgende expositie te zien uit de reeks van PROJECT11, met schilderijen van Doet Boersma en keramiek en brons van Jitse Sikkema. Doet Boersma (1958, Wjelsryp) is een Friese landschapsschilder met passie. In het thema landschap kan Doet haar kunstenaarschap kwijt: kleur, vorm, sfeer (van veelal het Friese landschap), dynamiek en abstracties. Dit resulteert in een bombardement van kleur, want zij is een colorist als geen ander, maar ze schuwt ook ingetogenheid niet. In haar nieuwste werk poogt Doet in haar schilderijen het “onzichtbare” zichtbaar te maken, zoals de grote metamorfoses in de natuur van seizoenen, kleuren, zaden, groei, wortels en vruchtbare aarde. Grotendeels abstract heeft zij de bewegingen van het aanstormend voorjaar en de pioniersbeplanting weergegeven. Het lokken van insecten door kleuren en geuren heeft Doet vastgelegd door de kamperfoelie, waarvan bijna iedereen zich de heerlijke avondgeur kan herinneren als een onmisbare schakel in de cyclus van de natuur. “In deze tentoonstelling komt ook een groot doek te hangen in dit thema. De felle bloemen lijken de bijen te lokken, “kom hier”.”

Het is een uitdaging om het bovenstaande fijnzinnig in elkaar passende systemen in kunst te vatten. Waarvan zij vermoed dat alleen kunst deze magnifieke grootsheid kan benaderen. Dit thema raakt niet uitgeput.

Doet Boersma doorliep de lerarenopleiding (tekenen en handvaardigheid) Ubbo Emmius in Leeuwarden en de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij werkt en exposeert inmiddels regelmatig als ‘artist in residence’ in het buitenland, zoals in Ierland, China, Portugal, Italië en de USA. Ze is naast schilder ook artistiek leider en directeur van Kunstacademie Friesland.

Jitse Sikkema





Mede exposant Jitse Sikkema is geboren op 7 Mei 1943 in Leeuwarden. Sikkema volgt een kunstopleiding o.a. aan de Akademie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen. Hij debuteert als kunstschilder, maar de nadruk komt al snel te liggen op ruimtelijk werk. Kenmerkend is de voorkeur voor het gebruik van klei. Veel beelden die bestemd zijn om in brons af te gieten ontstaan in dit materiaal. "Klei is een prachtig materiaal om vorm te geven aan een idee. Het heeft meer karakter dan boetseerwas" aldus Sikkema. Over zijn werkwijze zegt hij: "Om emotie en lichaamstaal zo puur mogelijk in een beeld te vangen, breng ik het lichaam soms terug tot een kalligrafische vorm, zonder mij te laten afleiden door de anatomie en de schoonheid".

Al vroeg in zijn carrière volgen er solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en hij wordt uitgenodigd voor internationale tentoonstellingen en kunstbeurzen.

 
27 júly om 19:15
 
Met un waaier op ut somerterras...





Wat un dikke waaier is, dat weet un bitsje Sneker wel. Over sukke waaiers hew ik ut nou nyt. Nee, ut gaat over echte waaiers su as dy madammen in Italië en Spanje brúke at ut warm is.

Gisteravend op un terras in Sneek saten ferskillende frouwen met dy waaiers. Dat had ik fan myn leven nòch noait earder siën hier bij oans in stad. Ik wú mar sêge ut was en is bloëdhyt!

Nee, ik hew gyn foto's fan dy frouwen met waaiers maakt. Je wete mar noait hoe't minsen met dizze warme temperaturen reageare...
 
26 júly om 18:49
 
Durk-Jorrit





In de GrootSneek-rúbryk: Het familiebedrijf, diskear Drukkerij van der Eems.
 
25 júly om 18:10
 
Ivanhoe!!!!!!!





Maak der mar un joppege avend fan in Biercafé3B! Alle súkses toewênst met ut Sneker Pypke!



 
24 júly om 18:22
 
Sneekweek Magazine 2018!






De laatste weken nyt stilsitten. Mòrren ferskynt ut júly-nummer fan GrootSneek met un fracht an interviews. En...ut Sneekweek Magzine 2018! Ut persbericht hieronder:


Sneek-Langzaam maar zeker maakt Sneek zich op voor de 83ste editie van de Sneekweek. Morgen verschijnt samen met het julinummer van de papieren GrootSneek een 64 pagina’s Sneekweek Magazine. In het Magazine, een jaarlijkse uitgave van Ying Media in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân en Sneek Promotion, veel interviews en achtergrond informatie over de Sneekweek.

Het Sneekweek Magazine,een oplage van 45.000 exemplaren, wordt huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente SWF. Ook gratis verkrijgbaar bij de VVV, TIP, jachthavens, horeca en campings.



 
23 júly om 19:09
 
In'e ruststaan



 
22 júly om 22:11
 
Hout-Vaert door Sneek





Sneek- Afgelopen dagen voer een bijzondere vloot van 80 historische (vracht) schepen door Fryslân. De schepen begeleidden een vlot met boomstammen van Dokkum via Leeuwarden en Grou naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst, waar het hout zal worden verwerkt.

De tocht is een initiatief van de stichting Hout-Vaert en vraagt hiermee aandacht voor de maritieme geschiedenis van Fryslân en specifiek voor het Zweedse en Noorse hout. Met hout uit die landen werden voorheen de meeste Friese boerderijen gebouwd.





De bijzondere tocht brengt de reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. Het maakt daarmee de verbinding vanuit de rijke historie van de houtvaart naar de toekomstige mogelijkheden van hout, van kunst en houtmeubels tot (tiny) houses en bruggen. Hout is duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie.
De tocht startte op donderdag 19 juli in Dokkum aan het Grootdiep richting Leeuwarden waar het vanuit de Prinsentuin verder ging naar Grou.





De Blazer TX33 ‘Poolster’ fungeerde als vlaggenschip. Dit gerestaureerde schip is dit jaar 100 jaar oud. Gister arriveerden de schepen in Grou aan de Suderkade.

Vandaag was Sneek doorvaart plaats via de Waterpoort in Sneek naar IJlst tot de Geeuw bij houtzaagmolen de Rat. Deze molen bestaat dit jaar 350 jaar.

Het varend erfgoedtheater Hout-Vaert 2018 maakt als iepen mienskipproject deel uit van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Foto’s Harm Rozenberg


 
21 júly om 19:23
 
Doën even nòrmaal je...





Seker wete met dizze temperaturen! Fijne avend allemaal.

 
20 júly om 11:56
 
Zeildoek- en olieverfschilderijen van kunstenares Aukje de Haan






Galerie Bas10 heeft deze zomer, tijdens de Sneekweek, een sprankelende expositie van kunstenares Aukje de Haan. Zij schildert met krachtige, vlotte streken Skûtsjes en andere zeilboten op heus zeildoek. Haar werk ademt een sfeer van zomer, water, kleur en beweging. Haar liefde voor het zeilen en het water spatten de toeschouwer tegemoet.

De schilderijen op zeildoek vormen de basis van Aukjes’ oeuvre. Daar is het allemaal mee begonnen. Haar passie en enthousiasme vertaald zij op een hartverwarmende manier naar haar schilderijen.
Met een afgeronde opleiding aan de Foudgumse Academie voor schilderkunst, heeft zij haar stijl nog verder kunnen verdiepen. De streken zijn nog krachtiger, de kleuren evenzo sprekender. Naast het zeilen als onderwerp voor haar schilderijen, heeft Aukje zich ook toegelegd op portret-, modelschilderen, vuurtorens en koeien.

Deze spetterende expositie is te bezichtigen van donderdag 2 augustus tot en met zaterdag 8 september in Galerie BAS10, Suupmarkt 10 in Sneek.

De opening vindt plaats op donderdag 2 augustus van 16.30 tot 18.30 uur. Een mooie opmaat naar de Sneekweek dus.
Meer informatie over Aukje de Haan vindt u op www.aukjedehaan.nl

 
18 júly om 18:46
 
Burgemeester Jannewietske de Vries: Welkom op de kusus Sneekology!

Jannewietske de Vries de nieuwe burgermoeke fan oans gemeente! Nee, ik sal nou echt nyt brullen gaan dat ik ut al foarspeld had, siën eardere públikasy’s fan myn haan op dit weblog en nieuwssite GrootSneek. Kom op sêch! At ik weten had dat sij een fan de 16 sollisitanten weest was, dan had ik dy foarspelling wel serieus durve te doën. Nou’t sij foardroegen is as kandidaat om waarnimmend burgemeester Magda Berndsen ( un hele aarde frou, foar sufer ik har inskatte kan) op te fòlgen breekt ut gejúbel út. Good old Symen Wijbenga, hyt har gewoan welkom en seit ‘se moat har no mar bewize…’ Nou su!

Foar sufer ik nagaan kan, en dat kan ik deur al myn antekeningen, weblogjes, dachboeken & su, weet ik al tien jaar wie’t Jannewietske de Vries is. Ik hew even in myn argyf an ut sneupen weest.





In júny 2008 spreekt se as deputearde fan kultuer Ben van der Knaap (toen nòch as kulturele kertiermaker fan Sneek ) moëd in: de toeseide twee miljoën foar teater Sneek komt der!





Negentech maanden leden, op 27 jannewary 2011, sloech dyselde Jannewietske de Vries de earste paal de groan in foar de nieuwbou fan de remise fan de Friesche Stoomtrein Maatschappij in Sneek. In november fan datselde jaar wurdt de stekker út ut hele projekt trokken. De grap het tonnen gemeeskapsgeld kost,bitsje sneu allemaal. Ok de foto fan Jannewietske met kondukteurspet en spiegelei was nou nyt bepaald sjarmant te noemen. Tòch plaats ik dy foto om ut geheugen wear even op te frissen.





De optredens fan Jannewietske tidens de Gesprekken fan Sneek ( mach om mij wel wear teruchkomme!) waren altyd sprankelend. Seker as ut over de Kulturele hoofdstad ging! Dan spoat de adrenaline har út de oarkes fan opwining! Sij was de groate stimúlatòr en sleepte ut mega-evenement binnen. Toen ut sufer was om te oogsten ston dizze depútearde op straat na un fies polityk speltsje in 058. Nyt feul later kreech se dan tòch har bonus: algemeen direkteur fan de weareldtúnboutentoanstelling Floriade Almere 2022. Ok dat feest sal se in dy hoedannechheid nyt metmake: Jannewietske wurdt op 17 júly 2018 foardroegen as de nieuwe burgemeester fan Súdwest-Fryslân! Na 3 jaar is De Vries teruch op ut politieke poadium fan Fryslaan.

Fan harte welkom mefrou Jannewietske de Vries, ik bied Jou hierbij un kursus Sneekology an! Een fan de onderdelen is ut praten en skriëven fan dy taal!

 
17 júly om 18:33
 
Ut sú fanavend su mar kanne...





Hou www.grootsneek.nl mar in de gaten!
 
16 júly om 18:23
 
Oud-bestuursleden IVANHOE-club proosten met ‘t Sneker Pypke!





Sneek-Op woensdag 25 juli as. zal in Biercafé 3B te Sneek het ‘Sneker Pypke’ geïntroduceerd worden. De eerste flesjes Blond bier út Sneek worden dan om 21.00 uur officieel ontdopt door initiatiefnemers van de IVANHOE-club: Peter van der Meeren, Pyt Jaarsma en Fokko Dam. Ook de oud-uitbaters van het Sneker café ’t Pantoffeltje Ype Doevendans en Paola Diekstra, waar de club in de nacht van 7 op 8 augustus 1986 werd opgericht, zijn van de partij tijdens dit unieke Proast moment.

Omdat het eerste en enige statuut van deze uit de hand gelopen Sneekweekgrap zo nauw aansloot bij het motto van de drie Sneker bierventers, is het volledige oud-bestuur van de IVANHOE-club enige tijd geleden benaderd. Er werd vrijwel meteen door iedereen enthousiast toegezegd om als eregast te verschijnen in het biercafé.

Een kleine opfrisser voor de jongere generatie Snekers:
‘De IVANHOE-club is een club van gezellige mensen, die door middel van acties, feestavonden en wat dies meer zij, enkel tot doel heeft plezier met elkaar te hebben, en als club het goede doel (wat in het breedste verband gezien moet worden) zo goed als mogelijk, en naar eigen inzicht en vermogen, geldelijk te ondersteunen.’

Het Blond bier uit Sneek is een (h)eerlijk, ambachtelijk en op maatschappelijk verantwoorde wijze gebrouwen biertje dat past bij veel gelegenheden. Toegankelijk en vol van smaak. Mede door het aansprekende etiket met daarop een stukje historie over onze Waterpoortstad, is het flesje voor zowel Snekers als niet-Snekers een prachtig cadeau of aandenken. Op 25 juli zal het tegen een speciale introductieprijs verkrijgbaar zijn in het sfeervolle horeca-etablissement aan de Wijde Noorderhorne 2.

Daarna is het onder andere ook te koop bij:

Café/restaurant De Kajuit
Restaurant Texas Steakhouse
Hotel en Grand café Stadsherberg Sneek
Zuivelhoeve Sneek
Brasserie De Koperen Kees
Café De Bakkersdochter
Lokaal 55
Markt 23

Vanaf september: De Stolp Sneek en Theater Sneek

Iedereen is welkom om, onder het motto ‘Genyt, op syn tyd’, te komen proosten met het Blond bier út Sneek op 25 juli as.

 
15 júly om 20:49
 
Omroep Maxplak





Fanmiddach hearlek op ut Omroep Maxplak sitten...
 
14 júly om 11:08
 
Hest ok un Waterpoartsje? Maatskapleke betrokkenheid fan Snekers!





Sneek- ’t Waterpoartsje is mear as un bierke dat gisteravend in de Kolk fan Sneek doopt is. Ut wurdt un belangryk bindmiddel foar de Sneker samenleving, ut is un hemels bierke met un missy: ‘Ut stimulearen fan plezier en ut fergroaten fan maatskapleke betrokkenheid in’e Sneker gemeenskap!’

Haré! Dat knalt der dus even in. Wat un geweldege happening wurdde ut gisteravend op de Waterpoart dêr’t rúm 100 fan de onderussen al 160 ambassadeurs fan ’t Waterpoartsje bij mekaar kwamen om getúge te wezen fan de doop fan ut Sneker bierke en ferfòlgens de offisiele anbieding fan ut earste fleske an Peter van Egmond. Nyt an un hotemetoat, mar gewoan un jonge út fòlksbuurt ut Sperkhem.

Wonderlek is dat tòch dat in dizze stad kear op kear minsen binne dy’t met dergeleke lúdieke aksy’s Sneek op de kaart sette. Hoe lang is ut leden dat de roemruchte Ivanhoe-klup opricht wurdde? Dat Snitterklaas syn intòcht in de Waterpoartstad had? Helemaal nòch nyt su lang.
Kear op kear binne der wear Snekers dy’t ut promoasy stòkje fan hun stad overnimmen. Der geleke evenementen as gisteravend wurdde bedocht, útwerkt en ferfòlgens is ut der en wurdt droegen deur un groat gedeelte fan de Sneker gemeenskap.

“Wat begon als initiatief van 3 vrienden kan inmiddels een initiatief van 100 vrienden genoemd worden. De KlupFan100 die is opgericht door de brouwers van het 1e uur is inmiddels een echte “mienskip” geworden! Men neemt het enthousiasme over en draagt op alle vlakken bij aan het initiatief om trotse Snekers te verbinden in een sociaal maatschappelijk initiatief, gefundeerd door een “ferskrikkelijk lekker” en “sosiaal” bierke.

Van ieder biertje gaat 25 cent naar de stichting ’t Waterpoartsje, die dat vervolgens in overleg met de “mienskip” besteed aan initiatieven binnen Sneek die plezier en gemeenschap nastreven. Dit kan werkelijk van alles zijn, zolang het Snekers maar verbindt en plezier bevordert. Het eerste initiatief wordt in samenspraak met de KlupFan100 vastgesteld.”

Nadat gisteravend de plichtplegingen weest waren, ging ut in optòcht naar de tún fan de Weduwe Joustra an ut Kleinsaan, dêr’t ut feest deurging. Ferskillende persoanen dy’t metwerkt hadden an ut tòt staan kommen fan ut projekt wurdden in ut avendsontsje setten. Wat un ambiaans, wat un gesellechheid met bierkes, kees en wurst. Sjapoo foar Klaas-Pieter Majoor, Cees Vogelvanger en Wietse Nieuwenhuis!!

Ut bierke is te koop bij ferskillende ferkooppunten in de stad: de Walrus, It Foarûnder op ut Starteilaan, Weduwe Joustra, Café de Kroon en Albert Heijn Stadsfenne. Foar mear info: www.waterpoart.frl.
























 
13 júly om 15:46
 
Stil





Ut was stil op ut begraafplak fan Heerenveen. Moaie tún dêr anders met indrukwekkende beukebomen.
 
12 júly om 16:54
 
Woest & Ledech



 
11 júly om 20:57
 
Wie skriëft Lieuwe syn I.M.?





Fandaach begon myn dach tryst met ut lezen fan de rouadvertênsy fan Lieuwe Bil (16/01/1941 - 08/07/2018), earelid fan O.N.S. At we mekaar teugenkwamen, Lieuwe op syn skootmobyl en ik op ut fênsterbank fan dochterlief har winkel in de Skarnestraat, praten we foar ut faderlaan wech. Altyd ging ut over O.N.S., de klup dy’t oans bond.

Myn earste herinneringen an Lieuwe gaan teruch tòt de jaren seuventeuch fan de foarege eeuw. Ik haalde toen de toto- en lottoformúlieren bij hem en syn frou Aggie op in Furmerusflat. Ut was een fan de adreskes dêr’t ik altyd wat te drinken kreech.

Hij noemde mij selden bij de foarnaam, ut was altyd Van der Veer foar en Van der Veer na. Myn broer kon hij wel bij de foarnaam ‘hoe is’t met jum Geert?’ Logys hij had jaren met myn broer tegare werkt, bij Drukkerij Flach.
Met mij praatte Lieuwe meastal over O.N.S. wêr’t hij syn spoaren al lang nalaten had. Altyd kritys. Lieuwe wond der gyn doekjes om. Ut ging um de laatste jaren nyt mear naar de sin bij wat ‘syn’ klup was. ‘k Hew ut um nyt mear frage kannen, mar ik bin der hast wel seker fan dat hij helemaal en dan ok helemaal niks fan de fúsyplannen met SWZ Sneek hewwe moest. Hij spuide altyd raar goed over de fergoedingen dy’t der bij O.N.S. betaald wurdden. Dêr moest Lieuwe niks fan hewwe.

Dyselde Lieuwe belde sundachmòrren altyd met Durk Sybesma, un andere échte O.N.S.’er, om de wedstryd fan de oulopen saterdach over te eiden. De laatste jaren sach ik Lieuwe nòch wel us in syn skootmobyl over ut Súderspòrtpark riden: ‘Mar ik kan nyt boven komme je…’ En Lieuwe hield fan gesellechheid. ‘k Bin um ok nòch us teugenkommen in Café Vellinga an de Korte Veemarkstraat, op un saterdachmòrren. Dêr saten se dan met un groepke faste klanten.

Ondanks dat we ferskillend over de dingen dochten, mochten we mekaar. Dat was an alles dúdelek, wêr’t ik su’n woard om sêch. Hij un Biltkert, ik un Noarderhoeker fan geboarte. Dy make meastal gyn moardkuil fan hun hart.
Een fan Lieuwe syn broers, Eeltsje, skreef mij un antal jaren leden nòch un kostleke anekdoate, dy’t ik fandaach nòch mar wear us ophaal:

“Broer Lieuwe, dy wel bekend, kwam bij meester Nauta (grote Wiebe) in e klas op e Wilhelmina Skoal. Was behoorlijk wenne foar Lieuwe en dat deed blieken út het eerste rapport wat hy met kreeg fan skoal. Hy had der namelik vier vraagtekens op staan. Moet je maar even aan je vader laten zien aldus Nauta, en dat deed Lieuwe met de fraag aan fader: " Heit wat betekene die vraagtekens? "
Wer op de Ouwe Bil sei: Dan weet meester niet wat hy dy geve mut een tien of een elf!!

Die boadskap het Lieuwe overbracht an Nauta en die was so kwaad dat hij ons fader direct opbelde. Het leek nergens op dat een vader dergelijke antwoorden aan zijn kind gaf, werop fader antwoordde: "Nauta jou mutte su mar denke, de domste boeren hewwe de dikste earappels.”

Fandaach begon myn dach tryst. Ut sú ok nyt mear anders wurde. Ik froech mij de hele dach ok ou wie’t Lieuwe syn I.M. skriëve sú. Ik weet wel wat foar raad Lieuwe mij geven hewwe sú.

“ Dou skriëfst altyd fan dy stukjes in ut Snekers. Kanstou ut nyt doën?”

En su eindech ik tòch met un glimlach omdat myn herinneringen an Lieuwe goëd binne. Dat hij ruste in frede!

Op de foto, de family Bil, dy't op 29 júly 1952 fanút Sint Anne naar Sneek ferhúsden.

 
10 júly om 19:20
 
De veerpont ‘MS Albatros’ wordt Boot van het Jaar 2018





De pont ‘MS Albatros’ wordt tot Boot van het Jaar 2018 door Sneek Promotion benoemd tijdens de officiële opening van de Sneekweek op vrijdagavond 3 augustus in het Theater Sneek. Dankzij de komst van deze veerpont in 1990 werd de overzetcapaciteit van de veerdienst tussen het vasteland bij het Sneekermeer en het Kolmeersland (Starteiland) vervijfvoudigd en is daarmee bijna 30 jaar lang een belangrijke schakel geweest voor de zeil- & watersportactiviteiten op het Sneekermeer.

De Albatros kon niet alleen 80 personen ineens overzetten, maar werd ook ingezet voor vervoer van auto´s, (zeil)trailers en het bevoorraden van It Foarunder, het restaurant op het Kolmeersland. Sinds 1988 werd de MS Albatros eerst ingezet tijdens de piekuren in de Sneekweek en tijdens het Skutsjesilen. Twee jaar later werd het schip voor die functie aangekocht door Stichting Kolmeersland (later Stichting Skarsweagen).

Deze stichting heeft twee veerponten in bezit, die worden verhuurd aan exploitant It Foarunder B.V., die de veerdiensten moet onderhouden tussen vaste wal en het Starteiland Sneekermeer over het Prinses Margrietkanaal. Het Kolmeersland is van april tot oktober dagelijks vanaf het vasteland te bereiken door de inzet van beide veerponten die af en aan varen vanaf de Paviljoenwei. Met de komst van de momenteel in aanbouw zijnde nieuwe veerpont, die vanaf oktober ingezet gaat worden, zal de veerdienst van de ‘MS Albatros’ op zijn eind lopen. Voor de jarenlange belangrijke schakel wil de Vlootschouwcommissie en Stichting Sneek Promotion de MS Albatros dit laatste actieve jaar extra onder de aandacht brengen.

Niet in Vlootschouw





Omdat de veerpont deze Sneekweek nog volop in gebruik is en niet gemist kan worden in de drukste periode van het jaar, zal de Boot van het Jaar 2018 dit jaar niet meevaren tijdens de Vlootschouw Sneek. Ook bij uitzondering dit jaar, is er geen bezichtiging voor publiek mogelijk op de vrijdagmiddag voorafgaand aan de Vlootschouw. Maar natuurlijk is de Boot van het Jaar 2018 nog de hele Sneekweek actief als veerpont en vervoert jaarlijks zo’n 18.000 starteilandbezoekers en is daarmee waarschijnlijk de meest bezochte boot van het jaar ooit.

Technische gegevens

De MS Albatros werd in 1928 gebouwd door Scheepswerf Gebr. W. & C. Stam, Nieuwlekkerland. De 1e meetbrief is uitgegeven in Dordrecht op 18 september 1928, op naam van “Nieuwe Veer”, en werd toen in gebruik genomen als veerboot in Zeeland vóór de Deltawerken. Hierna was het schip onder de naam Betty als sportvisboot in Ouddorp actief. Het schip kreeg in 1987 zijn naam MS Albatros toen hij door de familie Koehoorn in Franeker werd aangekocht, waar hij in 1988 incidenteel werd gehuurd als pont door de Stichting Kolmeersland.

Twee jaar later kreeg hij deze functie volledig toen de boot overging in handen van stichting Kolmeersland. Het motorschip werd in gebruik genomen voor bevoorrading en personenvervoer max. 80 personen. Het type is een ‘stalen werkschip met hydraulische laadklep; is 14,56m lang x 3,47m breed. Het laadvermogen is 7 ton.


 
9 júly om 17:30
 
’t Waterpoartsje: samen naar de Sneekweek!





Sneek- Wat begon als initiatief van 3 vrienden kan inmiddels een initiatief van 100 vrienden genoemd worden. De KlupFan100 die is opgericht door de brouwers van het 1e uur is inmiddels een echte “mienskip” geworden! Men neemt het enthousiasme over en draagt op alle vlakken bij aan het initiatief om trotse Snekers te verbinden in een sociaal maatschappelijk initiatief, gefundeerd door een "ferskrikkelijk lekker” en “sosiaal” bierke. Van ieder biertje gaat 25 cent naar de stichting ’t Waterpoartsje, die dat vervolgens in overleg met de “mienskip” besteed aan initiatieven binnen Sneek die plezier en gemeenschap nastreven. Dit kan werkelijk van alles zijn, zolang het Snekers maar verbindt en plezier bevordert. Het eerste initiatief wordt in samenspraak met de KlupFan100 vastgesteld.

Samen met inmiddels 100(!) brouwers van het 1e uur lanceert ’t Waterpoartsje deze week haar eerste echte biertje met Sneker ingrediënten en gewijd Kolkwater. Dit eerste biertje wordt op vrijdag 13 juli aangeboden aan “echte” Sneker Peter van Egmond (de man achter "su het ut weest", red.). Vanaf dat moment sluit de inschrijving voor de KlupFan100 en is het biertje breed beschikbaar in Sneek. “Het mooie aan dit initiatief is dat verschillende groepen in Sneek zich geroepen voelen om bij te dragen.”

Vrijwilligers vanuit alle hoeken en gaten in Sneek ontwerpen, delen, filmen, bouwen, vouwen, brouwen en “douwen" het biertje door Sneek de komende tijd.” Inmiddels is de website van het biertje ook gelanceerd, wederom door een van de vrijwilligers uit de KlupFan100 die de missie van ’t Waterpoartsje onderstreept: "echte Sneker" en medebrouwer Johan van der Werf van Divites.nl heeft in no-time een prachtige site in de lucht gebracht voor dit initiatief.

Daarnaast zijn er inmiddels diverse horecagelegenheden en zelfs een supermarkt aangesloten bij het initiatief. Nieuwe namen sinds de vorige berichtgeving zijn: Café De Kroon Café ’t Ouwe Vat Catering Sneek en Tennishal Sneek Albert Heijn Stadsfenne.
Meer informatie is te vinden op www.waterpoart.frl
 
8 júly om 22:27
 
Telkens wannear't ik Bergen ferlaat, laat ik un ruïne achter





Bovenstaande regel fan BOR, fertaalde ik in ut Snekers. Un regel dy't ik nyt fertaal is de fòlgende fan J.C. Bloem:

'hier scheen't geluk bereikbaar'

Moai nou?! Ut waren wear goeie dagen dêr in Bergen.
 
5 júly om 19:51
 
Ergens in Sneek, op un muur!



 
4 júly om 19:43
 
Aftrap Simmertime 2018 en Fryske Priuwerij bij Lokaal 55 Sneek





Sneek- Vanmiddag vond bij Lokaal 55 in Sneek de kick-off plaats van het Fryske muzykspektajel Simmer Time 2018 en de Fryske Priuwerij. Alle medewerkers en artiesten waren hierbij aanwezig. Achttien jaar na dato, in het jaar van LF2018, komt er een ‘Simmertime nieuwe stijl’ over het behoud en het doorgeven van de Friese cultuur, natuur en taal. SimmerTime 2018 wordt georganiseerd door de Stichting Jou It Troch (JIT) van de zangers Syb van der Ploeg en Piter Wilkens.

Dit reizend muziektheater wordt in een grote circustent gespeeld. De ambiance van de ‘Simmer 2000 reünie’ komt terug in Heerenveen. Dokkum en Franeker. De line-up van 2000 wordt versterkt met jonge talenten en een bijzondere special guest. Het grote gemis bij Simmertime 2018 is natuurlijk de inspirator Rients Gratama die in dit programma postuum wordt geëerd.

In het twee uur durende programma zal de rijke Friese historie en de mondiale toekomst van Friesland, op een theatrale en humoristische wijze op het toneel verschijnen. Een drietalige voorstelling vol liedjes en sketches. Met meet and greets en een Fryske priuwerij die voor elke show plaatsvindt op het festivalterrein.
Fryske Priuwerij – Lekker Ite mei Reitse!

Het terrein is sfeervol ingericht en voor het concert is er de Fryske Priuwerij en na het concert een afterparty met hapjes en drankjes, muziek en meet & greets.
Vooraf aan de SimmerTime concerten is er op het festivalterrein een Fryske Priuwerij waar gebruik wordt gemaakt van regionale streekproducten. De presentatie is in de vorm van een foodtruck festival en het menu is samengesteld door Reitse Spanninga, natuurlijk staan er Friese gerechten op het menu.

Kok Reitse Spanninga onthulde vanmiddag samen met Syb van der Ploeg de grote banners van het spektakel. Daarna was er voor genodigden gelegenheid om ook daadwerkelijk te proeven van de Fryske Priuwerij:

Gerookte Fryske paling van Ale de Jager • Mini “ganzen hotdog” met Oliehoorn piccalilly crème • Biologische charcuterie van Fryske slagers met heerlijke tomaten chutney • Licht gebonden Biltse preisoep met spekjes • Fryslân Burger met Oliehoorn burgersaus • Krokante Fryske frietjes van Borger aardappels.*) • Assortie van Boeren tsiis Met zachte Oliehoorn mosterd, • Oranjekoek iis, sûkerbôle iis, fryske dúmkes iis van Romke de Jong uit Gorredijk op een hoorntje.

Voor meer info: https://www.simmertime2018.nl


 
3 júly om 09:45
 
't Waterpoartsje lanceert haar 1e biertje: Cerveza met maatschappelijke impact





Bier met een verhaal. Zo laat dit initiatief zich het beste verwoorden. Gestart in april 2018, door drie gedreven vrienden die de maatschappelijke betrokkenheid en vooral ook plezier in Sneek willen bevorderen. Een beweging van Snekers, voor Snekers, door Snekers. De initiatiefnemers? een creatieve Sneeker zakenman, een vernieuwer van het Sneker voortgezet onderwijs en een innovatieve ICT-er. Vraag die op tafel lag tijdens een etentje: Wat zou je doen als je nooit meer hoeft te werken? De ene wilde nog wel eens een brouwerij beginnen, de ander zocht het zakelijke avontuur en de derde wilde graag zijn energie meer richten op de lokale gemeenschap in plaats van -alleen- de randstad. Resultaat? Het missie statement van ’t Waterpoartsje: “ut stimúleren fan plezier en ut fergroaten fan maatskapleke betrokkenheid in’e Sneker gemeenskap.”





Alle drie een drukke baan waarin al de nodige energie gaat zitten. Waarom dan toch 150% gedreven om dit mooie initiatief van de grond te krijgen? Antwoord: er is niets mooier dan je hard maken voor iets waar iedereen trots op is: plezier, gemeenschap en ons stadje Sneek. Met de Sneker Waterpoort als icoon proberen zij Sneek op moderne en innovatieve manier op te schudden en de aandacht voor plezier en gemeenschap te stimuleren. Belangrijk uitgangspunt: Een Waterpoartsje drink je nooit alleen, maar met je vrienden!

Geïnspireerd door het gedachtegoed "Open Source” uit de wereld van ICT, kent ook dit initiatief een "community gedreven aanpak”. Als de gemeenschap er blij van wordt en iedereen kan meedoen, dan doen we het goed! Hiertoe is er een stichting opgericht (Stichting ’t Waterpoartsje) die gebaat is bij iedere verkoop van ’t Waterpoartsje bier: ieder flesje doneert € 0,25 aan de stichting. Alle “kwartjes” bij elkaar worden via deze stichting besteed aan de missie: plezier en gemeenschap bevorderen in Sneek. Het ultieme doel? Dat kan niet gek genoeg! De vrienden houden van grote dromen en zetten kleine stappen. "Wat zou je ervan denken als er uiteindelijk in het centrum van Sneek en mooie Sneker brouwerij komt te staan? Met op de tap het icoontje van onze Sneker Waterpoort, en gerund door lokale Snekers in een maatschappelijk betrokken setting. Denk bijvoorbeeld aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zou toch fantastisch zijn?!"


Nadat het eerste idee er was, zijn de drie hun netwerk gaan vragen om hulp. Dat kwam al snel op gang. Er is een club van 100 medebrouwers opgericht (KlupFan100) die allen hun steentje bijdragen. Voorwaarden van deelname is; ambassadeurschap, meedenken, meebouwen, € 100,- lappen en bij het bestellen van een biertje in Sneek de vraag te stellen “Hest ok un Waterpoartsje”.





Erelid en "echte Sneker" Mark Eldering heeft het trio enorm geholpen vanuit zijn nieuwe bedrijf Sneeck (www.sneeck.nl). Al snel volgenden meerdere sponsoren die wilden bijdragen aan “een goëd gefoël!”.

Het is bijzonder om te zien hoeveel je op gang kunt krijgen met een gemeenschappelijk verhaal, humor en plezier. Door middel van het filmen van de belevenissen in hun avontuur kunnen de mensen in de Sneker Gemeenschap (en daarbuiten) meeleven met de avonturen van het trio. Zo is er Sneker Kolkwater gebruikt in het brouwproces en is het water gewijd door de Sneker Pastoor!

Vrijdag 13 juli wordt het biertje gelanceerd op een unieke plek in Sneek en zullen we samen met de “KlupFan100” dit feestelijk gaan vieren! Vanaf zaterdag 14 juli is het biertje in de horeca te verkrijgen, onder andere bij:
● It Foarûnder
● Lokaal 55
● De Walrus
● Biercafé 3B
● Irish Pub “de Poort van Cleef”
● Weduwe Joustra

Meer informatie op www.waterpoart.frl

 
2 júly om 18:25
 
Altyd rapper Liwwarden út as 058 in...





Gyn flau benul hoe't ik dat alle kearen tòch wear flik, mar feit is dat ik Liwwarden altyd rapper in bin as der út is simpelwech un feit. Ut was fanmiddach wear nyt anders. Wel un moai interview deen anders!

 
1 júly om 19:56
 
De Walrus winnaar Lekker Sneek bokaal 2018





Sneek- Grand Café De Walrus is winnaar geworden van de Lekker Sneek bokaal 2018. Nummer twee en drie werden respectievelijk De Koperen Kees en Dubbels. Eervolle vermeldingen waren er voor Onder de Linden en Restaurant Stoof. De jury, bestaande uit Rudolf en Jolanda Vergonet en voorzitter Henk van der Veer waren unaniem in hun beslissing.

Voor het eerst dit jaar was het eet- en drinkfestival niet alleen in de Marktstraat maar ook in de Wijde Noorderhorne. Met twee prijswinnaars, De Koperen Kees en Dubbels, speelde de straat niet zwak bij in deze editie van Lekker Sneek.

Winnaar De Walrus werd door de jury o.a. geprezen om de heerlijke ossenhaasspies met pepersaus. Ook de portobello viel goed in de smaak. Bij Dubbels viel vooral de zalmmoes op en bij De Koperen Kees kreeg het heerlijke buikspek een dikke plus van de drie juryleden.