dagboek > overzicht
Dagboek november 2012
 
30 november om 22:58
 
Eric Koller: Nederlaanse Mr. Bean in Sneek mar dan anders…

Fanavend un prachtavend met Eric Koller in Teater Sneek had en met mij nòch 249 andere Snekers en Súdwesthoekers. Ik hew der un hekel an om minsen in un hòkje te stoppen en ferfòlgens un etiket op te plakken. Eric Koller blykber ok, al kwam hij wel út un doaske lúsifers te foarskyn fanavend. Wat um dêrna op ut toneel afspeulde is miskyn ut bêst te omskriëven as fysyk kabaret.

‘ Fire in the hole ’, is de titel fan ut programma wêrmet Koller dit jaar su’n 100 kear op de groate podiums in de Nederlaanse teaters staat. Allienech syn slungelachtege ferskyning, ik skat Koller op un meter òf twee, werkt al op de lachspieren. En dy lachspieren hewwe fanavend overuren maakt. Wat un hearleke húmòr tòch. Wat knap om hast sonder woarden minsen fijf kertier fast te houwen an un toutsje.

Ut is absurdistise húmòr, mar an de andere kant ok wear heel herkenbaar. Teaterdier Koller is un man dy’t geweldech observeare kan en ferfòlgens syn observasy's an ut públyk sien laat. Hoe hij sich inleeft in befoarbeld un baltsende pau, is werklek fenominaal! En wat te sêgen fan de foetus, dy’t ferwoede pogingen doët om de baarmoeder òftewel ut skúllief nyt ( !! ) te ferlaten. Hilarys en ontroerend tegelyk om su'n groate slungel an un navelstreng te spartelen sien!

De personifikasy fan de koekoek in ’ e koekoeksklòk mach der anders ok weze! En de fariasy fan de Baron von Münchhausen is ok fan de bútenkategoary. Gyn krityk dan? Oh seker wel, ut programma is nòch an de krappe kant met 5 kertier en hier en dêr wurdt ut kontakt met ut públyk even ferbroken at un miniatuurke ( want dat binne ut in feite ) nyt helemaal falt. Júst ja, dy fan de broadroaster! Su gau at je an je buurman frage mutte wat je nou krekt sien hewwe en de komediant ut self even foarsichtech útlêge mut is ut nyt goëd. Mar dy momenten waren fanavend seldsem. Ik hew écht genoaten, dizze Eric Koller is únyk en falt met gyneen te fergeliken.

En as ut dan tòch mut, dan wil ik wel met gaan in de fergeliking fan Mr. Bean. Ik sêch der dan futdaleks achteran: mar dan anders! Opfallend dat der fanavend ok feul jong públyk naar de foarstelling toekomen was. Un fraaie reaksy was ok nòch dizze. ' Ik bin doof je en dan is su'n foarstelling fan Eric Koller fanself gouden! '

Fòlgende kear ferdiënt dizze Eric Koller un útferkochte saal! 
30 november om 18:55
 
Eric Koller: Fire in the hole

Fanavend met S. naar Fire in the hole, fan Eric Koller. Jum leze mòrren wel op dizze site wat ik der fan fon. Hier de info fan de site fan Theater Sneek:

Fire in the hole, vijf voor twaalf, zoek dekking! Allemaal termen die dat ene moment aanduiden waarop niets meer te redden valt, waarop geen weg terug is en je nog maar één ding kunt doen; je schrap zetten.

Een dramatisch moment dat verandert in keiharde comedy als Koller u in deze voorstelling laat zien dat niets menselijks ons vreemd is en wij toch proberen in paniek het tij te keren. Dat wij ons keer op keer in de gekste bochten wringen om tegen beter weten in te willen ontsnappen aan het onvermijdelijke.

De altijd klungelige, slungelige, stuntelige Koller stopt ook deze voorstelling vol met prachtige, humorvolle, fysieke, energieke miniatuurtjes. Hij weet de onvolkomenheden van de mens, onze moedwil en misverstanden, met een Toon Hermans-achtige eenvoud tot een feest der herkenning te maken.
Koller is een uniek verschijnsel in theaterland met een werkwijze die verrassend en origineel te noemen is. ‘Fire in the hole' gaat van angst tot hoop, van verdriet tot vechtlust maar dankzij Koller vooral van glimlach tot hilariteit.

 
30 november om 13:01
 
Húmòr fan un Sneker CDA-man

Ik kwam fanmòrren un foarmalech raadslid fan de Sneker CDA-fraksy teugen op ut parkearplak bij de Albert Heijn. Doët der nyt toe wie, mar hij het un dubbele achternaam.

Politisy, ok eksbestuurders hewwe over ut algemeen nyt su’n groat gefoël foar húmòr. Dizze CDA ‘er is un útsondering op’e regel en hij foert op syn eigen manier opposisy.

Op myn fraach ‘ hoe is’t ’, antwoardde de CDA-man naar ear en geweten ‘ best ’. Om futdaleks te ferfòlgen met ‘ ik heb deze week ook nog even bij de Heilige Petrus aan de hemeplpoort staan praten. Ja, dy echte CDA 'ers hewwe un fin mear as un bears.

“ Ik heb mij daar overigens de ogen uitgekeken. Er is daar een hele wand met allemaal klokken en wijzers. Onder die klokken staan namen. Het zijn zogenaamde leugenklokken verklaarde de hemelbewaarder. Zodra er wordt gelogen, komt de wijzer in beweging, die van Majoor Bosshardt bijvoorbeeld heeft amper bewogen. Die van Henk van der Veer zat vorige week aardig beweging in , trouwens die van Arriva Angel Anne maakte ook overuren. ”

Op’e fraach fan de Sneker CDA-man ‘ waar de klok fan Mark Rutte hing ’ moest Petrus freeslek lachen. “ Dy hangt op myn kantoar. Dy gebrúk ik nou as fentilatòr! ”
 
29 november om 18:29
 
Jelle B wint Party Award 2012!

Dy jonge doët ut ferrekte goëd!! Gisteravend het Jelle B., wie kent um nyt, de jaarlekse Party Award útreikt kregen. Jelle B. kreech fan de faksjúry de pries foar bêste Part artyst 2012.

" Met een breed repertoire weet Jelle B, slechts gewapend met een gitaar, iedereen aan te spreken, en is hij voor ieder feest geschikt. Men noemt hem ook wel een wandelende Ipod. Dit jaar is ook zijn debuut-album uitgekomen: “Tijdloos”, waar ook de singles ‘Vriendinnen’, ‘De Pionier’ en ‘Vandaag’ op staan ", su staat in un persbericht te lezen.

Jelle ston helemaal perpleks toen hij te horen kreech dat hij dizze pries wonnen had! Fan harte Jelle!!
 
28 november om 22:37
 
Sneek in de waterprizen!!

Henk Wiering fan Landustrie Sneek


Fanavend het Landustrie Sneek de waterinovasypries 2012 in de wacht sleept. Ut Sneker bedriëf maakt avansearde sensòrtechnology foar de bewaking fan diken. In februwary had ik un intervie ( foar de Friesland Post ) met Henk Wiering fan Landustrie over ut nou bekroande projekt. Sien hieronder! Fan harte Henk en Landustrie!!

Ok was der un pries foar affalwaterprojekt in de Noorderhoek, wêrbij’t ut affalwater skeiden insameld en skoanmaakt wurdt in de wyk self. Oud-wethouwer Jan Bargboer was de groate stimulearende kracht acht dit súksesfolle projekt. Hulde Bargboer cs!!

De Slimme dijk van Landustrie Sneek


De hoge waterstanden in het noorden van het land rond de jaarwisseling en de wateroverlast die daarbij gepaard ging heeft in Friesland voor meer dan natte voeten gezorgd. Het Wouda stoomgemaal in werking kon in een week tijd meer bezoekers begroeten dan anders in twaalf maanden. Maar de wateroverlast heeft ook de Slimme Dijk in de kaart gespeeld. Een dijk vol chips en glasvezelkabels die tijdig waarschuwen voor verzwakking. Volgens Henk Wiering van Landustrie in Sneek wordt 2012 het jaar van de doorbraak van de ‘Slimme Dijk’.

Wat moeten wij ons voorstellen bij zo’n slimme dijk?


‘ Wat is een slimme dijk ?’ Een ‘ slimme dijk ’ is een dijklichaam voorzien van sensoren. Met de gegevens die deze sensoren leveren is het voor een beheerder mogelijk om op afstand informatie te verzamelen over de stabiliteit van een dijk. En biedt het systeem van Landustrie en Volker Wessels daarbovenop de mogelijkheid in te grijpen wanneer nodig.

Loop Nederland overstromingsgevaar met de huidige dijken?


Het is niet aan Landustrie om te vertellen of Nederland gevaar loopt met de huidige dijken. Wat wel het geval is dat de dijken getoetst worden aan nieuwe berekeningen en dat er gedeelten zijn die daar niet aan voldoen.


Hoe lang zijn jullie al bezig met de ontwikkeling van de slimme dijk en wat zijn de resultaten? Hoe uniek is het systeem van Landustrie?

Landustrie is na de doorbraak in Wilnis 2004 ( een gevolg van uitdroging) met het idee gekomen om de dijken te conditioneren door deze te bevochtigen wanneer nodig. Hiervoor is een systeem bedacht dat gepatenteerd is. Kennis hebbende van de activiteiten van Landustrie is ons bedrif vrij snel daarna benaderd door TNO voor deelname om hier in groter verband over na te denken. Hieruit is de Stichting IJkdijk ontstaan. Op de locatie Booneschans is door de Stichting een ‘ proeftuin ’ ingericht waar een aantal experimenten hebben plaatsgevonden. Onder andere om macrostabiliteit van dijken te onderzoeken en het faalmechanisme piping. Kort samengevat de onderzoeken, het zoeken naar oplossingen en het uitvoeren van experimenten loopt al sinds 2004/2005. Het systeem dat Landustrie in samenwerking met TNO en Volker Wessels heeft ontwikkeld is uniek omdat het systeem de beheerder de mogelijkheid geeft om naast het monitoren ook de gelegenheid biedt om direct – op afstand -in te grijpen om water aan een dijklichaam te ontrekken c.q. toe te voegen ( verbeteren van de macrostabiliteit) of piping ( faalmechanisme) tegen te gaan. We zijn hier enige van alle partijen in.


Hoeveel meetapparatuur is nodig en waar? De lokale verschillen zijn groot en hebben daarom behoorlijke invloed op het monitoringresultaat. Hoe anticiperen jullie daarop?


Met de kennis van nu kunnen we dijken opdelen in vakken van ca. 150 meter. Waarin we slechts twee , haardunne, glasvezel sensoren in hoeven te brengen die in staat zijn temperatuur in tienden van graden en druk te meten. Dat gebeurt in millimeters nauwkeurig.


Hoe robuust zijn de verschillende systemen? Wat gaat het kosten? Wat zijn de eisen waaraan monitoring absoluut moet voldoen? Wie zouden deze kosten moeten dragen?


Deze systemen moeten tientallen jaren kunnen functioneren. De kosten hangen sterk af van de omstandigheden. Wat is het type dijk, welke voorzieningen zijn wel of niet aanwezig en ga zo maar door. De eisen die gesteld worden aan dergelijke systemen is dat ze 120% betrouwbaar moeten zijn. De kosten zijn uiteraard voor de gebruiker.


En, de belangrijkste vraag, zorgt een slimme dijk voor toegevoegde waarde als het gaat om hoogwaterbescherming en het beheer en onderhoud van waterkeringen?


Deze vraag kunnen we met de ervaring die we nu hebben volledig met ja beantwoorden. We hebben aangetoond dat het systeem werkt en dat we – tegen de verwachting van experts in - piping konden stoppen. Daarnaast heeft de dijkbeheerder direct online informatie over de status van het dijklichaam met betrekking tot de stabiliteit van een dijk. En dat is belangrijk bij hoogwater!

Friesland Post-februari 2012 Foto Robert Posthumus, interview Henk van der Veer.
 
28 november om 18:22
 
Sneek TV site fernieuwd!

Met un fraaie fernieuwde site timmere Alex en Corrie de Boer aardech an de digitale sneldyk. Wie't nou even de moeite nimt om naar de webstek fan ut aktieve Sneker echtpaar te surfen kan sien wat ik bedoël. Un prachtege en oversichteleke site met hele aardege filmkes. Absolút un anwinst foar ut Sneker digitale laanskap en seker un felisitasy weard! www.sneektv.nl is ut adres.

Skitterende Skarnestraat

Fanmiddach ok nòch wear un uur in de winkel fan Katrein Kunst weest. At we ut over súksesstory's hewwe, dan is dit der ok eentsje fan! Ok hier sien we wear hoe groat de infloëd fan de social media is en úteraard de ouwerwetse moan op moanreklame. Tussen de drukke bedriëven deur binne de ondernimmende dames fan de Skarnestraat druk bezech om de omgeving ferder gesellech te maken. De feestferlichting dy't deur de ondernimmers anbrocht is staat ferrekte gesellech! De kommende weken binne der tal fan aktiviteiten in ut ' smûke ' straatsje, hartsje Sneek.

Forza!!
 
27 november om 16:52
 
Nieuwe Friesland Post is út

De nieuwe Friesland Post, dy fan de maand desember is út. Staat ok diskear wear myn faste boekebijdrage De Friese Veer in, met o.a. un resênsy over De Aartsrivalen, ut boek fan Sneker Harry Walstra over Nederlaan-Dútslaan. Sorry Harry, mar met de kòp boven ut artikel ging ut in de opmaak even ferkeard ( búten mij om...). Mar foar de rest prima! Ok un moaie repòrtaasje over ut multy kulty gospelkoar fan Wilco Kloosterman út Liwwarden. Wilco is in Sneek bekend as dirigent fan ut bekende gospelkoar de Signalen!
 
26 november om 20:06
 
Der sit un mús op'e trap!

Fanaf mòrrenmiddach te koop in de winkel fan Katrein Kunst, Skarnestraat 11 in Sneek. Kerstmús met waksinelichtje! Dy deksele Katrein het fandaach inkopen deen in ...( bedriëfsgeheim! )
 
26 november om 17:18
 
UITNODIGING KERSTMARKT 2012 ARBEIDSCENTRUM

De decembermaand komt er weer aan, dat betekent dat wij onze jaarlijkse kerstmarkt organiseren op het Arbeidscentrum Sneek. De kerstmarkt vindt plaats op vrijdag 7 december van 14.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag 8 december van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Het thema van deze kerstmarkt is “Scandinavië”.

We hebben ook dit jaar weer opnieuw een uitgebreid aanbod van producten. Uiteraard verkopen we ons welbekende appeltaarten en de vers bereide appelbollen.
Mooie droogbloemproducten van de Groenlijn, natuurlijk in kerststijl.Het trendy product van dit jaar is het rendier. Ze zijn te koop in verschillende materialen. Ook wij hebben een kraam waarin eigengemaakte rendieren te koop aangeboden worden, het past goed in ons thema.

Verder zijn er weer volop kramen met o.a. sieraden, houtbewerkingsproducten en woondecoraties

De catering verzorgt een heerlijk kopje koffie of thee. Onze specialiteit dit jaar zijn Zweedse gehaktballetjes en niet te vergeten onze voortreffelijke oliebollen.

Zaterdag 8 december zal vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur de arrenslee ritjes in de omgeving maken.

Ook dit jaar zal er weer een verloting plaatsvinden. De loten worden deur aan deur verkocht maar zijn ook verkrijgbaar bij het Arbeidscentrum. Wees er snel bij want op = op! De trekking is op zaterdag 8 december om 16.00 uur en zal gedaan worden door televisie kok Reitse Spanninga!

Wij willen u van harte uitnodigen om onze kerstmarkt te bezoeken zodat u alvast kunt genieten van de kerstsfeer.

Met vriendelijke groet,

Medewerkers Arbeidscentrum Sneek
 
25 november om 21:26
 
Ut Gesprek fan Sneek: genoech te beleven!

Fanmiddach ut tweede Gesprek fan Sneek, seizoën II had. Ergens an beginne is één, mar om ut fol te houwen is seker twee. Gelukkech bliëft de belangstelling foar dizze bijeenkomsten in Café Vellinga an de Korte Veemarktstraat groat. En wat ok belangryk is, ut nivo gaat nyt naar onderen, al is su’n opmerking útermate subkektyf, al helemaal at je faste faktòr in ut geheel binne.
Jacques Monasch is sondermear un onderhoudende gespreksleider, dy’t der met syn team der kear op kear in slaagt om un kleurryk geselskap bij mekaar te krijen foar dizze gesprekken.


Fanmiddach opende Monasch met un wel heel ferrassende gast: Heabeltsje de Jong, diva fan Sneek en ongekroande keizerin fan de Klip! Frou De Jong kwam ok nòch met nieuws: ok fòlgend jaar sal har jarech in de Wok fierd wurde! De meningen om òf de stap naar ut Teater te maken òf om in de Wok te bliëven is diskutabel. Foarlopech gaat Frou de Jong deur in de Wok.

Twee jonge ondernimsters, Hanneke Frankema en Piety van der Veer, fertelle Jacques Monasch entûsiaste ferhalen over hun saken. Hanneke as weareldkampioën bloemskikken en eigenaresse fan Valentijn en Piety van der Veer as Katrein Kunst timmere behoarlek an de wech. De beide twintigers make pure reklame foar jong ondernemerskap.


Ok un boeiende gast is Sybrand Frietema. Hij is enerzjy ondernimmer en fynt dat wij as konsumenten naar kontrakten fan 20 jaar mutte met bedriëven dy’t allienech duursame enerzjy produseare. Un kwote om over na te denken!


Doeke van Wieren, arsjitekt, staat ok naast Jacques Monasch om syn ferhaal te doën. Un echte pionier dy’t ut públyk wete laat “ dat traditionele rolverdeling tussen overheid, corporatie, bouwers, adviseurs en bewoners aan het veranderen is en hoe een nieuw evenwicht tussen faciliteren en regisseren gevonden moet worden.”

Oud-burgemeester Hartkamp en wethouder Gea Akkerman wille wel kwyt wat foar hun ut moaiste gebou fan Sneek is. Beiden binne úteraard wies met de Waterpoart, mar ok de poart fan Sneek, Balthúskade, Bosch Plein wurde deur Akkerman noemt. Ut stukje nieuwbou fan ut gemeentehús, kan un bitsje waardearing fan de wethouwer krije!

Anne Hettinga, Arriva direkteur, foëlt um dúdelek nyt senang at hij an de taan foëlt wurdt over de stoomtrein. " Als er een goede businesscase is dan moeten berokkenen verlies nemen om fantastisch project mogelijk te maken ”, is úteraard un kwote dy’t der wel in gaat. Sal mòrren ongewtifeld in de LC staan. De komst fan un sjoernalist fan dizze krant, beslút Hettinga foarsichtiger te maken, su seit de direkteur letterlek teugen Monasch. Tsja…, denk ik dan, dizze man laat fanmiddach dus nyt ut achterste fan de tong sien. Wel wil Hettinga nòch kwyt dat end jannewary 2013 mear dúdelekheid komt over eventueel metdoën in ut stoomtreinprojekt.

Foartrefleke múzikanten: Price Music – Ronald Ligthart & Peter Brakels
 
25 november om 20:05
 
En siën de stoom kwam út alle hoeken en gaten…

Foto fan Wim Walda: www.grootsneek.nl


“ Ik bin ferrekte nieuwsgierech hoe’t SWF der bij ut fòlgende gesprek fan Sneek foar staat. Dan hewwe we ongetwifeld nieuws over oans Stoomtreinprojekt, want….Nee, dy primeur laat ik graach an Koen Pennewaard over! Dank foar jum andacht!”


Su eindegde ik myn foarege bijdrage an ut Gesprek fan Sneek in september jongstleden. De oulopen week het Pennewaard myn profetise woarden waarmaakt. De stoom kwam hast út de oren en de neusgaten fan de wakkere sjoernalist. Trouwens ik raakt self ok aardech op stoom over ut projekt en ferfòlgens begonnen de kollega webloggers cq Sneker nieuwssites met ut groate plak-en knipwerk. [ Fette knipooch ! ]


Maarten Offinga mut hast fan syn plúzen fauteuil in de majestieuse Marktstraat fallen weze. Allemachtech wat un media-hype om dat pinekòpdossier. Oans Workumer wethouwer mocht de intòcht fan Sinteklaas in Bòlsert fersòrge en dat maakte un soad goëd. En och de mekkerende stukjes over de stoomtrein fan un nyt eens offisjeel benoemde Sneker Stadsdichter deed hij af met un kwyskwaanse tweet LOL! Ja écht dry letters El O El!

Wete je wat LOL is wethouwer, un persbericht naar búten sture met un ferkeard adres op’e foarkant: met de groeten fan ZKA Consultants & Planners út Waalwijk. Lauwloëne, dat buro sit tòch écht in Breda. At je nyt eens wete wêr’t je wech komme, hoe salle je dan wete wêr’t je naar toe mutte?

Dyselde Sneker Stadsdichter besaude um ondertussen over sufeul polityk onbenul in de raad fan SWF. Gyn één en dan ok werklek gyn één fan de raadsleden à raison fan 1000 euro in’e maand stelde fragen wêrom’t dat bewuste rappòrt su lang op ut buro fan de wethouwer lêgen bleven was. Nou ja un paar dagen later, Johan Feenstra, en dy krijt aansens ok un pilske fan mij. [ Even kieke wêr't dy sit...oh dy is der nyt, skeelt mij wear un slukje! ]

Nyt één week, gyneens een Sneekweek, mar ACHT folle weken lei ut rappòrt over ut stoomtreinprojekt dus op ut buro fan de CDA-wethouwer! En dan te bedenken dat dyselde wethouwer in un interview met Rynk Bosma in de Wijd en Zijd fan 14 maart jl ut fòlgende optekene liet. Ik sitear: “ Het doel voor ambtelijk bestuur is een ‘ doorpakmentaliteit ’ en dat moet resulteren in een beschikbaarheid van 24 uur zodat de burger sneller antwoord krijgt op zijn vragen.”

Pòtstauzen om der mar us un griffemearde floek teugen an te goaien hoe bestaat suks? En nou nyt beginne te gniffelen roaie rakkers, want datselde rappòrt lei ok bij PvdA’sters Jannewietske de Vries op ut Provinsyhús! Jannewietske met ut spiegelei in de haan en ut fluitsje in de moan op un tòchtech stasjon in Sneek: pfffffffffffff karre maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!! Wete jum ut nòch roaie boefkes met un selektyf geheugen?!

En at de noad dan op ut hoogst is, is de redding nabij. Inenen is dêr Arriva Angel Anne Hettinga. Wie? Anne Hettinga! Foarmalech foarsitter fan de foetbalklup an de Lemmwerwech, cq an de Molenkrite. Deselde Anne Hettinga dy’t ik fijf jaar leden met un O.N.S. sjaaltsje om op’e kiek sette. Ut duurde dêrna nyt lang mear dat Hettinga foarsitter-af was fan Sneek Wee Zie Tes! Dat denk der mar om Hettinga, foar je ut in de gaten hewwe doën ik je un Stoomtreinsjaaltsje om’e nekke en knip un foto dy’t mòrren op henkvanderveer punt en el staat, en maak je dan mar klaar!

Hettinga wist al langer as de raadsleden fan SWF dat ut bewuste haalbaarheidsrappòrt over de stoomtrein der lach. Hij had ut ok al lezen, mar was foarearst nòch onbereikbaar. Reagearde nyt op telefoantsjes, dee em’s en sms’kes fan sjoernalisten met un stoomtreinkompleks. Nee, want stel je foar dat dyselde sjoernalisten de fraach stelle súden: ‘ Hettinga Jou waren in earste instaansy nyt su blij met dat hele stoomtreingebeuren fan Max Kooymans’fan wêr nou wel eventuele interesse? ’

Logys dat Hettinga in un earste kommentaar liet wete dat ‘ Arriva liever self un haalbaarheidsondersoek ferrichte laat ’. Ik kan Hettinga gyn ongeliek geve, want ut rappòrt in opdracht fan Gemeente en Provinsy is fòlgens un groate geldskieter allienech mar skreven foar de politieke ruchdekking. Mar dy laaste bewearing kan ik nyt hard make, miskyn un bankdirekteur út Sneek wel?

Ut Arriva- rappòrt sal der ongetwifeld komme, út Waalwyk òf Breda en de konklúzy sal weze: ut stoomfehikel sal foar bedriëfsferliezen sòrge en dêr mut Arriva kompensasy foar soeke. Hettinga het in earste instaansy al foarsichtech toeseid dat syn bedriëf wel metdoën wil en op ut moment dat ut saakje hast rond is komt hij met un prúllip fan Sneek tòt Stavoren op ut gemeentehús en seit teugen Maarten en Jannewietske ‘ ut wurdt um nyt’.

Dy twee wille gyn gesichtsferlies en trekke sich un dach teruch bij Van der Valk en komme dan naar búten met ut pòtsje ‘ onvoorziene toeristenbehartiging ’. En jum wete ut, ik hew profetise gaven, ut sú sumar kanne dat dit ut senario wurdt. In Oudega staan de frijwilligers al klaar om ut foarmalech stasjon op knappen. En in Staveren krijt Doede Bleeker switsokken fan al dit hoopfol nieuws. Paul van Goor en andere Sneker sakelui hewwe pasklare plannen klaarlêgen om met te doën. Met andere woarden at we hier in de Súdwesthoek wat wille dan salle we over eigen skadúwen heenstappe mutte, met mekaar an tafel bij kuratòr Verdonk en nyt earder wear naar búten komme at der witte stoom út de skoarstien komt! Nou su!

At we dat nyt met mekaar doën dan sal de skildering op de muren fan restaurant So Wie So in Sneek Lieke wrang as realistys weze. Un trein met de tekst en ik sitear: ‘ Nasjonale Fryske Steam, Dream en Yt Maatskippij ’.

De fòlgende kear bij ut Gesprek fan Sneek mar us kieke hoefer ut is met de stoomtrein, miskyn kanne we dan ferder met ut driëfsaan fan de Houkepoart!

Dankjewel!
 
25 november om 12:50
 
Gesprek fan Sneek: net stinne mar der hinne!

It Gesprek fan Sneek magge je om mij ek it Petear fan Snits neame! Ek alle Frysktalige Súdwesthoekers binne fan herte útnoege!! En Hylpers wurde ok ferwacht! En lui út de andere SWF steden: Bòlsert,Drylts, Staveren,Warkum! Koartsein alle plakken fan Abbegea oant en mei Surch!

 
25 november om 12:34
 
Fanmiddach Gesprek fan Sneek!

Profetise skildering op de muren fan Restaurant SoWieSo? Let op tekst, sydkant stoomtrein: ' Nasjonale Fryske Steam, Dream en Yt Maatskippij '!


" En siën de stoom kwam út alle hoeken en gaten...", su sal ik fanmiddach myn kollum beginne tidesn ut Gesprek fan Sneek.
 
24 november om 17:45
 
Winkel voor één Dag deurslaand súkses: € 1400,00 !!

Annie Dijkstra: ' dizze kassa het fandaach € 1400,00 in sitten! '

De frijwilligers in de Winkel foar één Dach hewwe fandaach un tòpprestasy leverd. Un netto omset fan mar liefst € 1400,00 leverde de ferkoop fan allehande sinteklaas- en kerstkado's op. De òrganisasy liet bij monde fan Annie Dijkstra dan ok wete enòrm blij te wezen met ut resultaat.
Su as bekend, gaat de opbrengst naar ut projekt ' Bogerman kleurt Oekraïne ' met as anjagers Jan Hiddo en Corine de Boer tegare met Jan en Froukje Rienstra.
 
24 november om 16:08
 
Furmerusflat plat!


Rudy Bouman, fan www.112swf.nl was úteraard ok bij de spektakulêre sloop fan de Blauwe Furmerusflat. Hij maakte de fòlgende beelden en sprak met één fan de slopers, Sjouke van der Wal, fan Sloopbedrief Van der Wal út Joure.

 
24 november om 15:52
 
Blauwe Furmerusflat su flat as’t mar kan!

Saterdachmiddach, om eksakt 13.30 klinkt as un misthoarn de toeter fan Van der Wal sloopwerken út Joure. Un paar tellen later stort ut earste gedeelte fan de Blauwe Furmerusflat as un kaartehús in mekaar. Un groate stòfwolk maakt ut nòch misteger as ut al is. Even later gaat ok de rest fan de acht etaazje hoge flat naar onderen. Met mekaar gaat binnen un kertier de hele flat su flat as’t mar kan. Wat overbliëft is un groate púnfal fan beton en stienen. De mannen fan Van der Wal slaan mekaar goëdkeurend op’t skouder: su dat hewwe we mar even moai flikt met mekaar!! Ut 3000 kòppege públyk het ut hele skouspel bewònderend bekeken en ferdwynt na de sjo koukleumend de goodold Noorderhoek wear in.

Ik laat gyn traan om dizze flat, je kanne ok fersúpe in nostalgy. Wel komme ok bij mij as Noorderhoekjònkje de herinneringen na boven. Earst dy fan skoaljongens dy’t op bou fan de Furmerusflats speulden, pvc pylkjebuizen lutten om ferfolgens de wyk ingingen om de papieren Friesch Dagbladpylken met kracht de openstaande slaapkamerrúten in te blazen. Moai werk man! Later haalde in in de dry ‘hoge flats’ jarenlang de toto-fòrmulieren foar O.N.S. op. Ik deed der un hele avend over, overal even sitte en prate. Toen ok al…
Nòch wear later wurdde de flats un soarte fan hunkerbunker met moaie ferpleegsters fan ut Griffermeard ferlpleechhús, ut Sint Antonius Sikenhús. Prachtege feestjes metmaakt!

Wat nou rest is ut affoeren fan ut sloopmateriaal. Gelukkech hewwe we de foto’s nòch en úteraard de herinneringen. Of nyt dan Luuk van der Wal?!

Foto’s fan JAN DOUWE GORTER!

 
24 november om 11:06
 
Smoardruk in Winkel voor één dag

In de Krúzebroederstraat 41 is ut op dit moment smoar- en de smoardruk. Fandaach òrganiseare de BVR met Bogerman un winkel foar één dag. De opbrengst gaat helemaal naar ut projekt ‘Bogerman kleurt Oekraïne '. In júny anstaande gaan wear 12 Bogermanlearlingen fan de afdeling Technyk en de echtparen Rienstra & De Boer naar ut Oasteuropese laan om dêr in un skoal un solder om te bouwen tòt un speulrúmte. Ok salle der op ut skoalterrein ferskillende speulatribúten plaatst wurde. De winkel is fandaach open tòt 16.00 uur.

Un hartferwarmend inisjatyf en de ouwerwets beppe-breide-degeleke-geitewollen- sokken dy't ik krekt anskaft hew fan Jacobine, komme fandaach goëd fan pas! Nyt allienech hartferwarmend, mar ik hew ok gyn last mear fan kouwe toanen deur dizze sokken!

Jan Rienstra fan Bogerman, één fan de inisjatyfnimmers fan ut Oekraïneprojekt, as gasthear fan de Winkel foar 1 dach.
 
23 november om 18:17
 
Franky boy over de floer

At je twee linkerhannen hewwe en ok nòch us un bloëdhekel an klussen, dan is ut moai om minsen te treffen dy’t wel hanech binne met gereedskap. De oulopen dagen hadden we Frank over de (keuken-) floer dy’t hier druk an ut klussen weest het. Fol bewòndering sien ik dan hoe’t sukke mannen as Frank wat moais make. Boufakkers is úteraard ok wear un subkultuur, krekt su at leararen en sjoernalisten dat binne. Werke as un boufakker is dus niks foar mij, mar om su nou en dan met minsen út dy sektòr om tafel te sitten fyn ik gyn straf.

We hewwe de oulopen dagen aardech wat bakjes koffy met mekaar dronken, mar ik kreech Frank nyt an de fette hap. Hij at nyt eens broad! Gek fon ik dat, su’n kearel met slagershannen. Dat laaste klopte dus wel, want Frank was in un foarech leven slager. ‘ Wat eetstou dan tussen de middach ’ froech ik Frank tussen twee happen fan un sausijsebroadsje in.

' Bananen, allienech mar bananen. At un aap fan bananen leve kan, dan un mins ok. Hest wel us siën hoe groat dy bavianen en gorilla’s binne?! ’

Kiek dan hou ik mij stil, mar geniet met folle teugen!
 
23 november om 14:58
 
Kijkshop in de krimpfoly!!

Het inpakkunstenaar Christo bezech weest op'e hoek fan 'e Galigastraat-Ouwe Koemerk? Feit is in elk gefal dat ut pand fan de Kijkshop moai inpakt is as un groat Sinteklazekadoatsje. Zwennes Krimpfolie & Steigerbouw út Sneek is ferantwoardelek foar dizze opsienbarende metamòrfoze an de foet fan’e Groate Kerk. Krimpfoaly, ok wel shrinkwrapping noemd, is un kunststòffoaly wat brúkt wurdt om befoarbeld objekten, steigers, boaten in un strak sittend plestyk omhulsel te ferpakken. Deurdat krimpfoaly met hitte an mekaar seald wurdt, trekt na dat na afkoeling strak en liekt ut as un tweede húd. Krimpfoaly is súpersterk en kan teugen alle wearsomstandechheden. Foar mear info, sien op’e site fan ut Sneker bedriëf: http://www.zwennes-krimpfolie.com/
 
23 november om 13:29
 
Ut liekt Overtoom wel...

Gisteravond blogde ik over de defekte straatferlichting in de Skarnestraat. Myn inskatting was dat ut ferhelpen fan ut euvel binnen un dach klaar weze sú. En siendêr, fandaach is ut al su fer. Ik mach dy jonges en meiskes fan de gemeente graach achter de fodden sitte en skerp houwe, mar at der dan Wilhelminapark-pauwe-fearen útdeelt wurde mutte, bin ik de beroerdste ok nyt. Hierbij metwerkers fan de gemeente SWF!!

 
23 november om 11:42
 
Vossenjacht Charles Dickens in Sneker binnenstad

Op zaterdag 22 december a.s. organiseert TIP Fryslan haar eerste evenement in de binnenstad van Sneek. Voor alle kinderen van Sneek t/m 13 jaar wordt er door TIP Fryslan een Vossenjacht verzorgt in de sfeer en style van Charles Dickens.

Verdeelt door het gehele centrum zullen er voor 17 tot 20 winkels vossen worden opgesteld in historische klederdracht met een sfeervolle aankleding van het vossen punt.

Vanaf 10 uur s ochtends kunnen de kinderen in groepjes de vossenjacht doen, en komen onderweg tal van bijzonderheden tegen.De vossen die door de binnenstad staan opgesteld hebben allemaal een eigen rol, verhaal, en aangeklede sfeer omgeving.Ook zullen er in de stad een aantal zwevende vossen rondlopen om het stadstheater compleet te maken. Hierdoor beleven de kinderen een sfeervolle dag, en beleven tal van bijzondere momenten uit de tijd van Dickens.

Onderweg krijgen de kinderen op verschillende vossen punten een kleine attentie, chocomelk en iets lekkers.
Het evenement is kenbaar gemaakt middels meer dan 20 poster punten in de binnenstad, en via alle lagere scholen van Sneek.

Alle basisscholen zijn persoonlijk benaderd, en hebben posters opgehangen en flyers aan de kinderen uitgedeeld.
Momenteel wordt er in samenwerking met Katrein Kunst en Folklore Fryslan hard gewerkt aan de uitwerking van de laatste details.

TIP Fryslan zal ook in het a.s. jaar verschillende evenementen verzorgen in de binnenstad, met als doel om tot een breder evenementen scala te komen waar de hele binnenstad bij betrokken is.
 
22 november om 19:38
 
Programma Theater Sneek: 26 november tot en met 2 december

Theater Nomade: The King’s Speech

The King’s Speech was met 4 Academy Awards, 1 Golden Globe en 7 BAFTA’s de meest bekroonde film van 2010. Theater Nomade heeft de exclusieve Nederlandse rechten van de film verworven en brengt het toneelstuk, in de regie van Ab Gietelink in Theater Sneek. The King’s Speech vertelt het waargebeurde verhaal van de stotterende Britse koning George VI en zijn spraaktherapeut Lionel Logue. Zowel koning George VI, auteur David Seidler als regisseur Ab Gietelink waren stotteraars. Het toneelstuk is dan ook speciaal opgedragen aan de stotteraars.

Toneel // wo 28 nov // 20:15 uur // €23,00 // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580

Hans Visser e.a.: World Photo Concert

Beleef een tegelijk verstillende én confronterende reis langs Moeder Aarde in beeld en geluid. Zie een huiveringwekkende schoonheid op foto’s, gemaakt door honderden fotografen over de hele wereld. Voel u trots dat u deel uitmaakt van deze prachtige wereld, maar voel ook de schaamte van de keiharde realiteit. Twee uur fotojournalistiek in beeld en muziek waar u stil van wordt.

Concert // do 29 nov // 20:15 uur // €23,00 // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580

Eric Koller: Fire in the Hole

Eric Koller laat in zijn voorstelling zien dat niets menselijks ons vreemd is en wij toch proberen in paniek het tij te keren en ons keer op keer in de gekste bochten wringen om tegen beter weten in te willen ontsnappen aan het onvermijdelijke. De voorstelling zit vol met prachtige, humorvolle, fysieke, energieke miniatuurtjes. Fire in the Hole gaat van angst tot hoop, van verdriet tot vechtlust maar dankzij Koller vooral van glimlach tot hilariteit.

Komedie Theater // vr 30 nov // 20:15 uur // €20,00 // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580

Huub Stapel: Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus

De onemanshow van Huub Stapel, gebaseerd op de bestseller van John Gray, is eindelijk op het podium in Súdwest-Fryslân! Zowel mannelijke als vrouwelijke bezoekers ervaren een avond met Huub Stapel als ‘een feest van herkenning’ dat ook nog een leidt tot meer begrip voor elkaar. Want ook al komen mannen van Mars en vrouwen van Venus, met wat meer humor en relativeringsvermogen kunnen ze op de planeet Aarde prima met elkaar uit de voeten. De voorstelling is uitverkocht, opgave voor de wachtlijst is nog mogelijk via de kassa van Theater Sneek.

Toneel // za 1 dec // 20:15 uur // Uitverkocht // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580
 
22 november om 19:25
 
BOGERMAN KLEURT OEKRAÏNE

BVR en Bogerman openen een winkel voor één dag

Op zaterdag 24 november a.s. organiseert de BVR in samenwerking met Bogerman een winkel voor één dag. De opbrengst komt volledig ten goede aan het project ‘Bogerman kleurt Oekraïne’. In juni 2013 gaan er 12 leerlingen van de afdeling Techniek en 4 initiatiefnemers naar Oekraïne om daar in een school een zolder om te bouwen tot een speelruimte en op het terrein rondom de school verschillende speeltoestellen te plaatsen. De winkel staat voornamelijk in het teken van Sinterklaas en Kerst. U bent van harte welkom op zaterdag 24 november van 10.00 uur tot 16.00 uur aan de Kruizebroederstraat 41 in Sneek. Er kan alleen contant betaald worden.

De winkel voor één dag

Zoekt u nog een leuke cadeau voor Sinterklaas of Kerst? In de winkel voor één dag heeft u volop keus: kerstbomen, lichtjes, kaarsen, boeken, spelletjes, kaarten en nog veel meer. Er zullen heerlijke speculaaspoppen verkocht worden, die versgebakken zijn door leerlingen van de afdeling Horeca van Bogerman. Tijdens een kopje koffie kunt u ook genieten van hun zelfgemaakte boterkoek! De leerlingen van de afdeling Techniek hebben ook niet stilgezeten. Speciaal voor de winkel voor één dag hebben zij windlichten in de vorm van een Davidster gemaakt, een waterpoort met hart, vogelhuisjes, sneeuwschuivers, picknicktafels en andere prachtige producten van hout. Ook vanuit Oekraïne zijn artikelen te koop: massieve snijplanken, spatels, matroesjka’s, kaarsenstandaards, sleutelhangers en nog veel meer.

Hartverwarmende acties

De komende reis in juni 2013 staat in het teken van de speelruimte en de speeltoestellen. Een zolder in de school wordt opgeknapt zodat de kinderen er in de winter naar hartenlust kunnen spelen. Daarnaast worden speeltoestellen opgeknapt en in het terrein rondom de school geplaatst. Om dit te realiseren en de reis te bekostigen is veel geld nodig. Alles wordt zelf betaald. Tijdens de aftrap voor de inzameling van geld, doneerde rector Wim Jan Renkema € 7.500,- namens de school. De overige € 7.500,- wordt ingezameld door diverse initiatieven van leerlingen, docenten, ouders en andere vrijwilligers. Van cup cakejes verkoop tot veiling. Van himmeldei tot schoolfeesten.

Bogerman kleurt Oekraïne


Voor de derde keer reist een groep leerlingen van Bogerman naar het dorpje Rát in Oekraïne om een helpende hand te bieden bij het bouwen aan een school. De mensen in dit dorpje leven onder erbarmelijke omstandigheden en de kwaliteit van de school en het onderwijs is niets vergeleken met hier. In 2008 en 2010 zijn er een centrale verwarming aangelegd en een nieuwe keuken geplaatst. Samen wordt er gewerkt aan een mooie speelruimte en worden er speeltoestellen opgeknapt en geplaatst. Op deze manier leveren leerlingen een bijdrage aan het welzijn van deze mensen. De leerlingen leren waarderen wat ze hier hebben en hoe ze anderen kunnen helpen. Een fantastisch project dat kinderen raakt!
 
22 november om 19:19
 
Tweedaags Lekker Sneek wintereditie viert eerste lustrum

Sneek – De wintereditie van Lekker Sneek is volwassen geworden en wordt dit jaar voor de eerste keer over twee dagen gehouden en wel op 15 en 16 december van 13:00 – 18:00 uur op de Marktstraat en het Leeuwenburg. Circa twintig horecaondernemers uit Sneek laten zich twee dagen lang culinair van hun beste kant zien. Winterse lekkernijen, gecombineerd met een sprookjesachtige verlichting, een zingende Kerstman, een levensgrote kerststal met veel levende dieren, humoristische acts en flanerende, etende en drinkende mensen. Kortom, gastvrij Sneek in optima forma.

De Marktstraat en de Wip vormen op zaterdag 15 en koopzondag 16 december het epicentrum van culinair Súdwest-Fryslân. Zien en gezien worden, lekkere kleine hapjes met bijpassende wijntjes, oude vrienden terugzien en nieuwe maken. Er hebben zich inmiddels ruim twintig horecaondernemers aangemeld die, verdeeld over de Marktstraat en het Leeuwenburg, hun geheime receptenboek aan culinaire hoogstandjes, uiteraard geïnspireerd op het winterseizoen, uit de kast hebben gehaald. Dat loopt uiteen van een huisgemaakte Boerenkool met de fijnste worst ter wereld, via een winterse hors d’oeuvre met een verrassend smakenpalet tot een exquise stoofpotje van hert. En uiteraard zijn er ook kramen waar bezoekers een mok zelfgemaakte warme chocolademelk kunnen drinken (al dan niet met rum) of een glas Glühwein.

Maar er is naast eten en drinken ook nog ander vertier in de vorm van een ‘levende’ Kerststal op het Schaapmarktplein en twee unieke kerstacts, te weten Gré Parelmoer en haar hartsvriendin. Twee knotsgekke dames die de gasten op een maffe manier op de foto zetten. De dames kennen het klappen van de zweep en weten er altijd weer wat leuks van te maken. Daarnaast op de tweede dag van Lekker Sneek Winter 2012: Hout en Hout, twee maskerpersonages, geheel gemaakt van hout met keurmerk die zich voortbewegen op alternatieve energie en voorzien zijn van allerlei 'groene' items.

Het Sneker culinaire feestje wordt georganiseerd door de Stichting Uit in Sneek en wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Sneeker Zakenlieden, Sneek Promotion en uiteraard de onmisbare sponsors. Dit jaar voor het eerst een tweedaags evenement. Dus zowel op de zaterdag als de zondag, dit om de zakenlieden binnen de grachtengordel van Sneek bij het evenement te betrekken en een gezellige koop-, proef- en flaneerzondag in gastvrij Sneek te organiseren.

Uiteraard gaat traditioneel een deel van de omzet van zowel de zomer- als de wintereditie naar het goede doel. Parkeren in Sneek is overal gratis op de zondag. Dus wat let u ?
 
22 november om 18:55
 
Drukke middach in un bearegesellech straatsje


In Makkum gaat ut goëd met de middenstaan, in Sneek ging ut fanmiddach ok nyt onaardech achter en foar de toanbank fan Katrein Kunst. Lekkere drukte had met un heel soad fòlk over de drempel. Ut is nyt allienech ferkope, mar ok naar ferhalen lústere. An alles is te merken dat Sneek un sentrumplak in de Súdwesthoek is. Komme su as partime winkelman un soad an de weet wat der onder de befòlking leeft. Twitter werkt ok op un geweldege manier met om minsen in je winkel te krijen. Un paar kear op'e middach un tweet de weareld insture en je krije futdaleks reaksy's.

In de kommende weken sal de Skarnestraat wel faker op ut world wide web foarbijkomme. De met name aktieve frouweleke ondernimsters dêr hew allemaal moaie plannen om ok dit straatsje in de spotlights te setten. Uteraard doën se dit tegare met anderen. Hou dizze site mar in de gaten, want ik sal der over skriëve!

Sukrekt de gemeente digiataal op'e hoogte brocht dat de straatferlichting in de Skarnestraat defekt is. Benieuwd hoe fluch ut euvel ferholpen is. Ik denk mòrren!!
 
21 november om 22:00
 
Gerben Gerbrandy burgemeester Achtkarspelen

Foarmalech wethouwer fan Wymbrits en teugenwoardech fraksyfoarsitter fan de FNP in Súdwest-Fryslân is fanavend foardroegen as burgemeester fan de gemeente Achtkarspelen.

Gerbrandy ( 60 ) dy't foar syn politike loopbaan learaar in ut foartset onderwies in Waskemeer was, woant nou nòch met syn echtgenoate in Gau.

UPDATE


Na syn onderwizersloopbaan wurdde oud-Hommertser Gerbrandy in 1998 wethouwer fan Wymbritseradiel en dat bleef hij tòt 2010 na ut opheffen fan Wymbrits. Gerbrandy was un doadferfde kandidaat om opnieuw wethouwer te wurden.

Argumenten ( alhoewel...) as nyt loyaal weze ten opsichte fan de herindeling wurdde de FNP'ers achterou swaar anrekend. De polityk besliste dus dat nyt de FNP’er mar tòch wear twee PvdA'ers op ut plús kwamen te sitten, ondanks ferlies tidens ferkiezings. Gerbrandy kwam in de opposisybankjes fan SWF. Un rol dy’t hij anders met ferve bekleedt!

Earder dit jaar wurdde bekend dat Gerbrandy de nieuwe foarsitter fan ut Overlegorgaan van het Nationaal Park de Alde Feanen. Hij fòlgde Pé Miedema op dy’t dizze funksy fanaf de oprichting in 2006 bekleedde. Gerbrandy is sinds september foarsitter fan de natuuròrganisasy.

Op de FNP site fan Súdwest-Fryslân is ut fòlgende profyl fan Gerben Gerbrandy te finen:

Nevenfunksjes:

FFU, lid bestjoer, ûnbesoldige, 8 oeren per moanne
- Plattelânsprojekten Gebiedsplatfoarm, fise-foarsitter, ûnbesoldige, 10 oeren per moanne
- Marrekrite, kommisje Slûs- en Brêge iepeningstiden, ûnbesoldige, sliepend
- Omrin Oandielhâldersgemeente, ûnbesoldige, 5 oeren per moanne

Wat is dyn driuwfear as folksfertsjintwurdiger?

Meihelpe in rjochtfeardige mienskip stâl te jaan.

Wat wolsto as riedslid berikke?

Dat it algemien as ek it persoanlik belang ta syn rjocht komt.

Hoefolle tiid steksto yn it riedswurk?

Safolle as nedich.

Hokker portefúlje hasto yn de fraksje?

Romtlike Oardering, Plattelânsbelied,Doarpen en Stêden.

Op hokker oare mêd bisto maatskiplik aktyf (of west)?

Feriening Frysk yn it Ûnderwiis.

Wat is dyn moaiste plakje yn de gemeente?

Sânfurd.

Wêre hasto as belutsene bij de gemeente spesifike belangstelling foar?

Ús lânskip en Taal en kultuer.

Binne der bysûnderheden dysto noch kwyt wolst?

KFFB: Klim Fleurich Fierder Berchop.
 
21 november om 18:14
 
Wat is hier an de haan?!

Dat ik momenteel bovenop ut nieuws rond ut stoomtreinprojekt sit, is un moai understatement. Sukrekt kreech ik un anonym telefoantsje dat der un groate frachtwagen bij ut remisterrein fan de stoomtrein staat.

Betonelementen dy’t foar ut remiseterrein lêge wurde in un frachtauto laden deur metwerkers fan Proveilingen.nl.
Wêrom gebeurt dit in ut dúster? Nou nyt bepaald un feilege situasy dêr op de dyk naar Drielst! Kan dit ut dachlicht miskyn nyt ferdrage? Wie het hier opdracht foar geven? Fan wie binne dizze betonelementen? Der is tòch beslach leid op alles op, rond en in de remise? Wêrom reageare de metwerkers fan Proveilingen su paniekerech op myn komst: ' Jo binne dochs net in mantsje fan de krante no?! '

Wurdt ongetwifeld ferfòlgd! 
21 november om 17:28
 
Arriva wist al earder fan plannen

Deputearde Jannewietske de Vries en wethouwer Maarten Offinga froegen in òktober al an Arriva-baas Anne Hettinga om naar alternatieve plannen te sien!


Eargister skreef ik in in myn blok over de stoomtrein dat ik der ‘ gyn soademieter fan loofde dat Arriva gyn weet fan ut ZKA-rappòrt had’. Fandaach wurdt myn wantrouwen befestegd in de LC: “ Gemeente, provincie en Arriva verklaarden na publicatie in de Leeuwarder Courant aan media, raads- en statenleden schriftelijk de resultaten voor kennisgeving aan te nemen, maar waren HEIMELIJK al bezig om het door ZKA aangedragen alternatief te onderzoeken. Al in oktober hadden de verantwoordelijke gedeputeerde Jannewietske de Vries en wethouder Maarten Offinga aan Arriva gevraagd te bekijken of een toeristische dienstregeling haalbaar is. Arriva-directeur Anne Hettinga reageerde daarop positief.”

Dat dizze info nou naar búten komt bewiest dat kritise sjoernalistyk beloant, dat anhouwe as stúfregen wel degelek helpt. De PvdA is de earste partij dy’t nou ok tòt aksy overgaat, getúge de fragen dy’t sij an ut kolleezje fan B & W stelle, sien hieronder. Ok binnen de VVD-fraksy is al ut één en ander besproken hew ik út betroubare bròn fernomen. Bij de andere partijen bliëft ut nòch doadstil!!
 
21 november om 07:23
 
PvdA fraksy SWF komt met fragen over stoomtrein!

Gisteravend un bericht kregen fan de PvdA fraksy SWF met fòlgende inhoud:


SCHRIFTELIJKE VRAGEN
(artikel 46 RvO)


Van : Fractie PvdA: Johan Feenstra

Datum indiening : 20 november 2012

Aan : Het College van Burgemeester en Wethouders

Onderwerp : Ontwikkelingen m.b.t. Friese Stoomtrein

Wijze van behandeling : Schriftelijk.Toelichting:

Op 13 november jl. is door de Gemeente Súdwest-Fryslân en de Provincie Fryslân een gezamenlijke persverklaring uitgegeven over de stand van zaken “Friese Stoomtrein Maatschappij”. Aanleiding voor deze persverklaring is het in september jl. verschenen onderzoeksrapport van ZKA Consultants & Planners over de haalbaarheid en betekenis van de stoomtrein in Fryslân.

De PvdA-fractie heeft daarover de volgende vragen aan het College van B&W:


1. In de afgegeven persverklaring van 13 november jl. is vermeld dat “de gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân het rapport van ZKA Consultants & Planners voor kennisgeving hebben aangenomen”:
• welke conclusies moet de raadsfractie van de PvdA daaraan verbinden voor de haalbaarheid van de stoomtrein in Súdwest-Fryslân mede gezien de conclusies en aanbevelingen in het rapport? Waarom voor kennisgeving?
• welk bestuursorganen worden bedoeld met “de gemeente” en “de provincie”?
• welke vervolgstappen worden op het rapport nog genomen nu het rapport voor kennisgeving is aangenomen? en wordt de gemeenteraad daarbij betrokken/geïnformeerd?

2. Het onderzoeksrapport van ZKA Consultants & Planners, is gedateerd op september 2012. Pas op 13 november jl. is dit rapport openbaar gemaakt. Wat zijn daarvan de redenen?

3. Het onderzoeksbureau ZKA Consultants & Planners geeft in de aanbevelingen aan om een mogelijk alternatief van integratie van de toeristische (stoom)trein in de organisatie en dienstregeling van Arriva, serieus te onderzoeken.
• Heeft het College van B&W en/of het College van Gedeputeerde Staten het onderzoeksrapport aan de directie van Arriva aangeboden? Zo ja wanneer?
• Zijn er al verkennende gesprekken gevoerd met de directie van Arriva? Zo nee: waarom niet. Zo ja: wat waren de uitkomsten?

4. Op de website van ZKA Consultants & Planners is het volgende vermeld: “In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Fryslân deden wij onderzoek naar de haalbaarheid en economische betekenis van een rijdende stoomtrein tussen Sneek en Stavoren. Conclusie: de stoomtrein heeft economische meerwaarde, maar is zonder financiële steun lastig rendabel te exploiteren. De lokale en ook provinciale overheid zoekt nu naar de meest gunstige oplossing, waar mogelijk ook marktpartijen een rol bij kunnen spelen”:
• Zoeken de gemeente en de provincie momenteel daadwerkelijk naar een oplossing? Zo ja: welke meest gunstige oplossing wordt dan voorgestaan? en wanneer wordt de gemeenteraad over de uitkomsten geïnformeerd?
• Zo neen: waarom doet het onderzoeksbureau daar op deze wijze mededeling van?

Wij hopen dat u deze vragen op korte termijn kunt beantwoorden.

 
20 november om 19:16
 
Read Shop Galigapromenade slút deuren

Treurnis. Sukrekt even myn dagelekse kuier deur de stad deen, ok deur de Galigastraat ( ehhh…promenade). Tòt myn skrik sien ik dat de Read Shop ( meer dan lezen alleen ) de deuren slút. Met ingang fan saterdach 24 november anstaande al!

Harrekrasje, ik foël mij momenteel krekt su’n onheilsprofeet in eigen stad, na eardere berichten over slúting fan horeka etablissementen in de stad. Nadat earder de bloemesaak fan Binnema al út de Galigastraat futging ( naar ut Boschplein/Lemmerwech ) en ut pand nòch altyd leech staat nou dus opnieuw winkelleechstand in dit gesellege straatsje fan de Sneker binnenstad.

 
20 november om 17:50
 
Gyn reaksy's...

Allienech un Anske Smit reageart op syn site over de stoomtrein. Politisy swijge in alle talen. Dêrom ut fòlgende fers mar, dat ik foarlas op de negen BSA foarstellingen.Depry in Sneek

de sky was ongetwifeld the limit,
mar Sneek sprong sonder parasjúte
nou stinkt de stad naar eek
en nyt su’n bitsje ok

de boademloaze put fan un parkeargrazy
an ut Boschplein, de poart fan Sneek
der bengele tranen over de gevel
fan Moeke Jikke har Stadsherberg

der lêge hopen strònt op ut gele grit
an de racebaan fan ’e Prins Hendrikkade
neonferlichting knippert boven ut pand
fan un hoeretent met de naam Aphrodite

hieltyd ferder sakke de bestuurders
in ut driëfsaan fan de Houkemar
om over de grênseloase ambisys
fan ut Sint Antoniusplein mar te swijgen

in de ferte klinkt ut mankelike gemekker
fan un stoomtrein sonder bestemming…


 
19 november om 17:25
 
Nòch immer radiostilte stoomtrein

In de LC fan fandaach staat redakteur Koen Pennewaard op ut Podium en fentileart syn gedachten over ut stilswijgen rond ut stoomtreinprojekt. Eigenlek is wat Pennewaard skriëft eksakt utselde wat ik 15 november op myn weblog bewear: “ Sinds het failliet van de stichting hebben de verantwoordelijke bestuurders zich publiekelijk achter inhoudloze verklaringen verscholen. Dit wekt onbegrip en wantrouwen.”

In al myn naïviteit docht ik dat de gemeenteraadsleden fan SWF foarege week donderdach wel fragen stelle súden an wethouwer Offinga over dizze kwesty. Nee dus, ut absolúte stilswijgen was oarferdovend! ‘ We hebben het rapport pas dinsdag gekregen, we moeten het nog bestuderen ’, su twitterde één fan de raadsleden mij in un dee em! En dan te bedenken dat ut stuk al twee maanden op de burelen fan de bestuurders lei! Ik hew wat dit dossier angaat helemaal gyn fertrouwen mear in dizze bestuurders. Selfs gyn wantrouwen!

Sundach anstaande komt Arriva direkteur Anne Hettinga naar ut gesprek fan Sneek. Ik hoop dat PvdA kòryfee en gespreksleider fan ut Gesprek fan Sneek Jacques Monasch, dizze kwesty bij de Arriva-baas anroere sal. Ik loof der namelek gyn soademieter fan dat Arriva gyn weet fan ut rappòrt had.

At der bestuurders fan SWF binne dy't reageare wille op bovenstaande: Ik geef se hierbij myn site as podium! Mail mar!

Fan myn kant: Wurdt ferfòlgd!!
 
18 november om 12:50
 
In Sneek is altyd wat te doën!! 
18 november om 11:06
 
Negen onfergeteleke Bont Sneeker Avenden

Gisteravend de laaste fan negen onfergeteleke Bonte Sneeker Avenden had. Om met de Blauhúster te spreken: ut is over & út! Tòpfotograaf Jan Douwe Gorter was gisteravend anwezech en maakte de fòlgende foto-seary: 
17 november om 18:14
 
Alles foar de literatuur

Wat un hearleke tryste novemberdach fandaach. Blij dat de son fanmòrren al gau achter de grize wolken ferdween. Ut is novermberwear òf ut is ut nyt! Eigenlek besoademitert november je noait, ut is en bliëft un tryste maand! Dizze hele dach bezech weest om te bekommen fan de laaste hektise weken, ut kwam dus moai út dat der aardech wat literatuur op myn wech lach dizze sombere novembersaterdach. Fanmòrren het Romke Toering bij mij weest. Ik hew un moaie opdracht fan um kregen, un fertaalputsje dat ferder gaat as allienech mar fertale!

Hew ok wel un idee wêrom’t Toering bij mij anklopt het, mar suwel Romke as ik hewwe dat nyt útsproken. Ik ken Romke allienech fan papier en as akteur. Syn stuk Baarderlân fyn ik fenominaal. Wêr’t hij mij fan ken. Ik hew un fermoeden, mar ut doët der nyt toe, nou ja ut het te maken met één fan de personaasjes út de Emigrant ( Fryslân as in âlde leafde ), un teatrale fertelling:

Emigrearje! Amearika, Amearika!

Al mear as twa ieuwen reizgje lânferhuzers de wrâld yn op syk nei in nij en better bestean. Benammen nei de twadde wrâldoarloch wie emigraasje it grutte toverwurd. Werom gongen se, wat beweegde har, al dy emigranten. Sa fi er fan hûs. In net te fernearen ûnwennigens. Bikkelje yn in it lân fan dream en winsken. ‘De Emigrant’ fertelt it ferhaal fan Sybolt de Haas, in emigrant, dy’t fyftich jier lyn yn sân hasten de oséaan oer stuts nei Kanada. Ek hy hat it as emigrant netmaklik hân. Mar it is him slagge om in ridlik grut en goedrinnend boerebedriuw op te bouwen.
De Haas hat noait wer nei it heitelân werom west. No’t er út it wurk is, is der gelegenheid om te prakkesearjen, om te twifeljen. No is der tiid en romte foar ûnwennigens en in ferlet om it lânfan de memmetaal noch ris op te sykjen.

De reis nei it heitelân wurdt foar de emigrant oan alleeinen en kanten konfrontearjend. It fuortgean is hast identyk oan fyftich jier lyn. Konfrontearjendis allyksa it petear dat er mei in sjoernalist fan de Ljouwerter Krante hat. In kranteman fanbûtenlânse komôf. In nijsgjirrige moeting tusken in Fryske emi- en in ymmigrant, dy’t beidewrakselje tusken twa wrâlden.

By syn thúskomst yn Kanada,wurdt de âld boer konfrontearre mei de twingende winsk fan synsoan. De winsk om werom te kearen nei syn roots. Emigrearje! Europa! Europa!

Tekst en regy: Romke Toering. Spilers: Freark Smink en Theo Smedes

Ensafh

Ut papieren Fryske literêr tydskrift Ensafh. lei fanmòrren ok op deursmat. Ik mach ut literêre magazine graach leze. Staat diskear un flymskerpe resênsy fan Josse de Haan in. De Haan feegt de floer an met de biografy over Boele Bregman dy’t Doeke Sijens skreven het. Ferder ut proazafers fan Nyk de Vries al lezen. Prachtech!

Bundel Eppie Dam

As laaste, de nieuwe poëzybundel fan Eppie Dam: Mem sjoch boi. Ik bin un groat liefhwwer fan Dam syn poëzy en ik hew dizze bundel dan ok bij de Friese Pers Boekerij anfraagd om te bespreken foar de Friesland Post. Ut is su langsamerhaan al un únikum as der un bundel met Frystalege poëzy ferskynt. Wat het dat in ut ferleden tòch wel feul anders weest. Ik sal nyt nalaten om de Fryske poëzy in de digitale etalazy te setten. Dêrom hier ok al even andacht foar Dam syn nieuweling!

Apart dat je as aktyf blogger nyt automatys nieuw werk toesonden krije fan de útgevers, ik mut der altyd om frage. De status fan drukte media is nòch altyd hoger as dy fan de digitale blykber. Bitsje onnoazel, want ik durf wel te wedden dat ik mear lezers hew as befoarbeeld de papieren Ensafh en de Moanne, dat houd met un paar honderd wel op!

 
16 november om 18:01
 
Stilte foar de stòrm!!

 
15 november om 18:43
 
Stoomtrein bliëft mistech ferhaal

‘k Hew myn reaksy over ut artikel fan Koen Pennewaard in de LC ( 13.11.12) over de haalberheid fan un stoomtrein naar de Súdwesthoek even ruste laten. Un helder en izersterk stuk. Su as eigenlek de measte stukken dy’t Pennewaard skreven het over ut projekt. Dat Pennewaard un ondersoeksjoernalist pur sang is, mach dúdelek weze. Dat betrokkenen ut faak mar lastech fine wannear’t Pennewaard kritise fragen stelt, is ok klip en klaar. In syn artikel skriëft Pennewaard dat Súdwest-wethouwer Maarten Offinga ‘ kennis te nemen van de bevindingen van ZKA ’. Bin ik nou su dom òf…? Wie het hier de opdracht geven foar ut haalbaarheidsondersoek? Dat hewwe tòch de gemeente SWF en de provinsy weest?? Wêrom komt de wethouwer dan met su’n slap ferhaal, met su’n tamme reaksy?

Ut bliëft ok un idioat ferhaal dat de gemeente SWF pas dizze week met un persbericht over de saak komt. Ut rappòrt lach der notabene al op 22 september jl.! En wat te denken fan de pertinente onjústheid in ut pesbericht, wêrin staat dat ZKA Consultants & Planners út Waalwijk komt. Dat buro sit tòch écht in Breda hoar, ut adres staat op’e foarkant fan ut rappòrt…

Wêrom hewwe de provinsy en de gemeente opdracht geven om dit ondersoek útfoere te laten deur un bedriëf út Brabaan? En by the way, ik bin nyt nearingsiik, mar binne dizze bedriëven nyt in Fryslaan te finen? Was dit ondersoek noadech om je polityk in te dekken? Ik wú wel us wete wat dit rappòrt kost!

Dat ferfoersbedriëf Arriva nou as partner bovendriëven komt is foar de inner circle fan ut stoomtreinprojekt trouwens gyn nieuws. Ik fraach mij af òf Anne Hettinga cs miskyn al lang bezech binne met un haalbaarheidsondersoek.

Ut is krekt su as de kurator earder al konstatearde, de ferskillende partijen dy’t belang hewwe bij ut stoomtreinprojekt daanse om de hite brij heen sonder écht met mekaar in gesprek te gaan. Ik sprak gisteravend un hele belangrike partner in ut projekt, dy’t ok hast fan syn stoel fiel toen hij dizze week te horen kreech over ut haalbaarheidsrappòrt.: “ Heeft dit project al niet genoeg geld gekost? ”

En dan fandaach de CDA Statefraksy. Dy wille en ik sitear de digitale LC, ut fòlgende: “ Het CDA wil dat de provincie samen met de gemeente Súdwest Fryslân een onderzoek naar de mogelijkheden laat uitvoeren.” Bêste provinsjale CDA’ers, is dit nyt un waan-fan-de dach-reaksy? Dat rappòrt is der al sinds 22 september, ut leit bij jum partijgenoat Maarten Offinga op ut buro teminsten at ut nòch nyt ferdwenen is, want der raakt wel faker us wat soek in SWF!

Nòch even teruch naar ut begin fan dit blog. Dat Koen Pennewaard su fasthoudend en helder is om de LC lezers te infòrmearen over de staan fan saken rond ut stoomtreinprojekt is syn taak. Dat hij dat goëd doët hew ik al skreven, steek dy fear mar in je broek Pennewaard. Dat de lokale nieuwsfoarsieners nyt ferder komme as ut sitearen fan Pennewaard syn pennefruchten is like skrinend as onthutsend.

Fanavend is der wear un raadsfergadering fan de gemeente SWF, benieuwd òf dêr in de raad ok nòch fragen steld wurde over ut rappòrt fan ZKA.
 
14 november om 17:47
 
Bonte Sneker Avend


 
13 november om 18:05
 
Ut gaat nyt goëd met de Sneker horeka en met de stoomtrein al helemaal nyt!

De útsonderingen dêr laten, is der op dit moment mar één konklúzy: ut gaat nyt goëd met de Sneker horeka! Fandaach lees ik op’e site fan www.grootsneek.nl dat Restaurant Het Rood Hert de deuren slút. Un ferrekte sneue bedoëning, want eigenaar Rob Hopster het der alles an deen om fan ut Rood Hert un moaie horeka gelegenheid te maken. Selfs de adviezen fan Herman den Blijker wurden raadpleegd. Alles om’e nocht su’t ut nou liekt. ‘ Wegens omstandigheden zijn wij gesloten tot 1 december. Onze excuses voor het ongemak ’, staat op’e site fan ut Rood Hert.

Ut is na de somerfakaansy één en al kommer & kwel. Ok Villa Vila, de Noorderpoort en Het Plein sloaten de deuren. Ekonomise teugenwyn, om nyt te sêgen un kouwe noardwester, sòrge der foar dat ut nyt geselleger wurdt in Sneker horekalaan.


Sundach skreef ik al over dat ut allemaal su lang duurt foardat der un Teaterrestaurant naast de Kultuurtempel an de Westersingel komt om nòch mar te swijgen over de bestemming fan ut pand fan Jikke Ozinga.

Nou bin ik ferre fan un pessimist, mar dit binne stuk foar stuk ontwikkelingen dy’t sòrgen baren. Wêr’t de noadege impulsen futkomme mutte, ut Stoomtreinprojekt, is ten doade opskreven su bericht de LC fandaach. In un izersterk stuk fan Koen Pennewaard leze we o.a. dat wethouwer Maarten Offinga ‘ zegt kennis te nemen van de bevindingen van ZKA Consultants en Planners ’ dy’t un haalbaarheidsondersoek deen hewwe naar de komst fan de stoomtrein. Dat skiët dus ok nyt écht op…

Dat de gemeente en de provinsy in de oulopen jaren un bedrach fan € 2 miljoën in ut projekt pompt hewwe en wêr’t de gemeenskap ferfòlgens niks foar teruch krijt is amper te pruimen. Het suks dan noait politieke gefòlgen? Getferdemme wat un freeslek novemberblogje is dit!
 
12 november om 17:33
 
Reklame


Fandaach drukke skoaldach had. Nou gyn nocht om un blogje te skriëven, ik laat ut dêrom even bij un reklameferske dat ik skreven hew foar Sòrchburo Slippens. Staat op de achterpagina fan ut BSA-programmaboekje fan dit jaar.

 
11 november om 14:12
 
Prins Boudewijn de Eerste, Prins der Oeletoeters

Tot het laatste moment was het spannend; wie wordt de nieuwe Prins der Oeletoeters? Vele honderden nieuwsgierigen waren zaterdagavond in de Residentie De Hofnar in Sneek aanwezig om de onthulling mee te maken. Precies om elluf minuten over elluf werd een groot olievat naar binnengereden, waar Boudewijn Wolthuizen uit Sneek even later tevoorschijn kwam. Vervolgens riepen de Vorsten hem uit tot Prins der Oeletoeters. Onder het publiek was groot enthousiasme. Ook voor de twee Secondanten die Prins Boudewijn had meegenomen: Harry Werkman en Jos Kroon. Dit trio is van plan er een fantastisch carnavalsjaar van te maken, samen met alle Oeletoeters. Aan het motto kan het in elk geval niet liggen: "Carnaval wordt een waar festijn, vier het samen met Prins Boudewijn"

Bròn:http://www.oeletoeters.nl

 
11 november om 13:20
 
Ogen goëd open houwe, dan siën je mear

Un hearleke sundach met ok nòch us moai wat son, su’n dach dus! Krekt even an ut suurstòfhappen weest. Onderwech komme je genoech dingen teugen dy’t ut fotografearen weard binne. Dicht bij hús un ferdwaalde stoel. Wie het dat ding op’e walskant fan de Kerkgracht delsetten? Moai design anders!

Naast ut teatergebou fan Max van Huut, ik fyn ut hieltyd moaier wurden, ut beoogde teaterrestaurant: De gastvrije buurman! Ik bin benieuwd wannear’t dizze buurman Kramer ok werklek komt. Ut duurt allemaal su ferskrikkelek lang.

Fandaach is ut 11 november, in un fênsterbank an de Westersingel un moai stilleven fan un heuse pompoenlampion. Of is ut nòch un overbliëfsel fan ut Halloweenfeest? Gisteravend trouwens mar dry kyndekes an de deur had, mar ik bin ok nyt de hele avend thús weest. Hoarde dat in Drielst twee lampionlopende jonkjes fan 5 jaar un uur in de lift fast sitten hewwe. Fader dy’t met was foar de begeleiding kon niks anders doën dan de monteur belle, dy’t fan fer komme moest. Ondertussen hewwe beide jonkjes hun tegoëd deen an ut snoep dat su al ophaald hadde. De diënstdoënde monteur bleek eentsje dy’t út un goeie pedagogise hout sneden was. Na de befrijding het hij met beide mantsjes un lifspel speuld! Klasse! We hewwe al trauma’s genoech in dizze weareld.

Bij de Waterpoart hew ik de Sneker Pan op de gefoëlge plaat fastleid. Ut is en blieft un fotosjenyk tafereel. Dêr komt bij dat de Sneker Pan fòlgend jaar har eeuwfeest fiere mach en dat sa lok gebeure met un spetterend Panteater. Op de Sneker Pan un moai bòrdsje met al fast de felisitasy's fan Interlinie. Ik sal der hier op dizze site ongetwifeld regelmatech melding fan make hoe’t de foarbereidingen ferlope. Trouwens ok de fiering fan 400 jaar Waterpoart sal nyt in stilte ferlope. Der binne al ferskillende minsen druk doënde om dêr o kun grandioas feest fan te maken!

In één fan de etalazy’s op ut Groatsaan staat un deur kunstenaar Dirk Hakse beskilderde stoel. Der kon tòt gister un bod op de stoel útbrocht wurde. Ut bedrach sal overmaakt wurde op’e rekening fan Jong Advendo. We salle mòrren wel hore wat ut finalebod weest het!
 
10 november om 10:22
 
Bonte Sneker Avend trein dendert deur!

Tuurlek komt ut der in de twee weken met Bonte Sneker Avenden even op an, ut is écht bikkele. Mar ik doën ut met plezier omdat de groep minsen dy't metdoën allemaal út ut goeie hout sneden binne. Gyn eekmigers, gyn seurdoazen en lekskoaiers,kòrtom beautiful people dy't der stuk foar stuk foar gaan.

Elke foarstelling het tòt nou toe nòch wear anders weest, ut gaat noait op'e automatise piloat. Dat mach ok nyt, iedere kear at je wear op ut poadium staan mut un earste kear weze, skerp bliëve en mekaar skerp houwe. Públyk is ok alle kearen wear ferskillend en dat maakt ut ok spannend.

Fandaach magge we twee kear oans kunstje siën late, wêrbij't fanmiddach ok un groat antal besoekers komme dy't nyt mear su mobyl binne. In ut ferleden kwamen dy faak op dinsdachavend, mar at je dan mar un kwart fan de foarstelling bijwoane kanne omdat de taxibuskes foar de deur staan om je op te halen, is úteraard nyt aardech. Dêr hewwe we fanmiddach gyn last fan.

Wat ik persoanlek ok su aardech fyn, is dat der bij de Wok un antal fan myn learlingen in de bediening staan. Su hewwe hier un baantsje en doën werkervaring op. Dan sien je ok wêr't de kracht fan Praktykskoallearlingen leit: júst ja, in de praktyk, ut binne anpakkers dy't je nyt lastech falle mutte met allienech mar teory. Logys tòch dat wannear't je mekaar maandach wear op skoal sien dat der dan un andere band is. Sij sien mij op un andere manier as dosent, ik hun as learlingen dy't sterk binne in praktyk. Bêst tròts op myn meiden!!

De Bonte Sneker Avenden binne fanself ok un heel sosiaal gebeuren, minsen komme mekaar teugen in un nofleke ambiaans. Der wurdt lacht, der wurde kontakten leit, nieuws útwisselt. Sneek is nyt anders as un groat dòrp dêr't minsen ooch foar mekaar hewwe op sukke avenden.

Dit jaar binne der opnamen fan de foarstelling maakt, deur SneekTV, dy't op un DVD ferskine sal. De DVD binne te bestellen fia SneekTV en ok in de saal lêge biljetten wêrop je de bestelling doën kanne. 
9 november om 13:07
 
Elfstendenfoarsitter Wiebe Wieling nimt kaartsjes Rolling Home toer in ontfangstWiebe Wieling, foarsitter fan de Vereniging de Friese Elfsteden, het fanmiddach bij de Waterpoart de earste kaarstjes foar de múzikale 11-Stedentòcht in ontfangst nommen. Su as bekend start de weekend, sundaxch anstaande in Drielst, de earste fan 11 optredens fan de bekende Sneker folkgroup Rolling Home. Ut 35-koppege koar gaat tegare met met FRYNDEN út de 11 Friese steden op toernee. Tòt en met april 2013 binne de mannen met plaatsleke múzikale ferteugenwoardegers òf met fertellers/dichters op pad. Na alle ferskillende soarten fan 11-stedenbedwingers is dizze toer un únikum in ut bestaan fan de 11 Steden Vereniging en omdat ok de foarsitter fan de bekendste òrganisasy út Fryslaan dat fynt wú hij de earste kaarten wel in ontfangst nimme. Ferder deelde Wieling nòch met dat tidens de slotfoarstelling op 13 april Sneek, ok ut Rayonhoofdenkoar acte de présaans geve sal! Op’e website fan Rolling Home, www.rollinghome.nl staat alle info over dizze produksy. 
8 november om 17:48
 
Dr. Hans Koppen


Sneek is sinds fanmiddach un doctor riker. Syn naam is Dr. Johannes Albertus Koppen. Fanmiddach kreech Koppen syn doktòraat in de Rúmteleke Wetenskappen an de Ryksúniversiteit Groaningen op gesach fan Rektòr Magnifikus dr. E. Sterken.

In syn proefskrift skriëft dr. Koppen onder andere ok over hoe’t Snekers sich met hun stad ferbonden foële. Hij froech un antal Snekers wêrom’t sij sich su met hun stad ferbonden foële en der su trots op binne. In Koppen syn proefskrift leze we ut antwoard op dy fraach.

“ Een helder en voor iedereen geldig antwoord is daar niet op te geven. Iedere inwoner van Sneek ervaart en waardeert de stad immers op zijn of haar eigen wijze. Maar wel kunnen we zeggen dat Sneek als actieve gemeenschap, door wat er hier allemaal gebeurt, de mensen een positief en betrokken gevoel geeft. Heel belangrijk is ook dat vorm en inrichting van de Sneker binnenstad de omgang tussen de inwoners stimuleren. Men ervaart het historisch centrum van Sneek als prettige, sfeervolle omgeving, waar de inwoners elkaar makkelijk en ongedwongen kunnen ontmoeten.

Kan je nu zeggen dat als je het stadscentrum maar op een bepaalde manier inricht, de verbondenheid met de stad als vanzelf toeneemt? Nee, zo een voudig is het nu ook weer niet. Maar dat de gave binnenstad van Sneek een bijdrage levert aan een ‘ positief Sneekgevoel ’ mag duidelijk zijn. Laten we er dus maar zuinig op zijn! ”

Hans Koppen fan harte felisiteard met dyn promoasy!
 
7 november om 16:42
 
De Bonte Sneker Avenden binne lòs!!


De Heilege Boantsjes geve ok wear acte de presence op'e jarech fan Frou de Jong.


Gister binne we begonnen an un seary fan 9 ( negen ) Bonte Sneker Avenden. Diskear met un andere lokasy op ut poadium fan ut Wok-Restaurant. Nee, ik sal inhoudelek nyt út de skoal klappe, want der is niks su ferfelend as foaraf al op'e hoogte te wezen fan ut programma.

Su as elk jaar ok wear nieuwe gasten/artysten dy't bij Heabeltsje de Jong op'e jarech komme. Diskear binne dat o.a. Kees Poiesz en Thijs Dijkstra, twee mannen dy't un fokale bijdrage levere. Ut sat gisteravend al wear stampfol, mar de earlekheid gebied te fertellen dat der mear beenrúmte is, nou't we un foarstelling ekstra hewwe.

Su kan de goegemeente over negen in plak fan acht avenden ferdeeld wurde. Saterdachmiddach is der namelek un matinee foarstelling, un noviteit in ut twaalfjarech bestaan fan de BSA. SneekTV maakt dit jaar opnamen fan de BSA en brengt dizze op DVD út, dy't nou al besteld wurde kanne.

Schminkster Nelie Bouma het Kees Poiesz onder hannen!

 
6 november om 17:16
 
Fan'e koaningin naar de Diva fan Sneek


Nòch altyd twinkelt ut na, de fantastise Sneekweek dy't we foarege week had hewwe. ' Wat hest un moaie week had nyt jonge ', sêge, maile en twittere myn fòlgers op social media. ' Wel noflek datst nou even kalm an doën kanst ', is un fòlgende opmerking. 'Ja, sêch ik dan', terwyl ik denk ' jum moesten us wete hoe't ik al wear druk met de jarech fan Heabeltsje de Jong bin '.

Fanmiddach kreech ik nòch un fraaie foto fan Kultureel Kertier húsfotograaf Jeroen Deen binnen. Dy wú'k jum eigenlek nyt onthouwe. De titel dy't Jeroen dizze fraaie print metgaf is LIJNENSPEL!! Mòrren hore jum hoe de openingsavend fan de negen BSA' bijeenkomsten weest het.

Heabeltsje de Jong, met op'e achtergroan O.N.S.preses Harm de Wagt.
 
5 november om 17:58
 
' Met de kloten voor het blok...'


Na alle hektyk fan foarege week nou earst mar us un bitsje rust inbouwe. Alhoewel...We staan an de foaravend fan de Bonte Sneker Avenden, negen kear optrede op de jarech fan Frou de Jong òftewel oans aller diva Heabeltsje fan de klip! Ik doën ut graach en met feul plezier. Fandaach andacht foar un moai boek dat ik foarege week kreech. Ut útgave met un opfallende titel: ' Met de kloten voor het blok '.

Nederlaan het eeuwenlang un belangrike skeepfaartnasy weest, gyn wonder dat der un soad woarden en útdrukkingen in ut leven fan alle dach un maritieme oarsprong hewwe. Dizze útdrukkingen binne faak metafoaren om situasy's, onderlinge ferhoudingen òf gebeurtenissen an te geven.

Kris Heijnis is trener, coach, adfiseur en auteur fan ut boek. Hij fersamelde en rúbrisearde skeepsútdrukkings en maakte se toepasber om koers, kultuur, leiderskap en onderlinge kommunikasy in teams, òrganisasy's en bedriëven bespreekbaar te maken. De illústrasy's en de fòrmgeving komme fan Alette de Groot. Un hearlek boek!

 
4 november om 11:54
 
Blauhúster ut is oer en út: nòch één kear un walm fan múzyk!


In un bomfolle Sneker Spòrthal, der waren mear as 1500 minsen, het de Blauhúster Dakkapel met un laaste konsert afskeid nommen fan ut públyk. “ Wat oait begûn as muzikale stunt met 8 fanatike muzikanten is útgroeid ta 40 jier muzikaal genot. Wij diene doe dingen dy’t op dizze wize noch net earder fertoand wiene: alle bekinde meisjongers út’e holle spylje. Doe kamen der oanfragen en it eindige alle kearen wer yn in grut feest. Wij koene gewoan net mear stopje. It hat goed west, mar no is ito ere en út. We koene jûn noch ien kear flamje”, met dizze woarden bedankte man fan ut earste uur Bernlef Kornelis ( 68 ! ) ut públyk. Earder al had burgemeester Hayo Apotheker moaie woarden richting de kapelleden sproken. Wêr’t miskyn stikum op un lintsje hoopt was, wurdde dat even later rúmskoats goëdmaakt deur Sinteklaas! De Goedheiligman beoemde alle leden in de Orde fan de Pepernoot. En dan alle múzikale hulde, ADVENDO Sneek foarop, de ferskillende andere dweilòrkesten, Elske en Femke de Walle, ut was allemaal ferrekte sympatyk. Un waardech múzikaal afskeid in un perfekte ambiaans, in un november Sneekweek dy’t syn wearga nyt had. Adieu Blauhúster: bedankt foar al dy moaie múzikale hoogtepunten, Sneek is tròts op jum! 
3 november om 10:02
 
Corpus Acrobatics opent met Waterstad Teater Sneek

Met un “ spuug ze in de bek! ” fòlgd deur ut wat klassiekere “ toi-toi-toi ”, stuurde Ben van de Knaap gisteravend de speulers fan ut renomearde akrobatise teatergeselskap Corpus Acrobatics de Bühne op fan ‘syn teater Sneek’. Wat un aparte mar tòch ok bysondere openingsfoarstelling hew ik gister metmaakt. Apart in de sin fan de lokasy, namelek dy fanachter de koulissen, omdat ik un rol had in de foarstelling.


Even gingen myn gedachten teruch naar ut jonkje fan Sundachskoal De Zaaier, dy’t in Ons Gebouw un ròltsje had bij un kerstfeest. Nou un halve eeuw later ston ik wear an de Westersingel an de andere kant fan ut poadium en ik mut sêge dat ut un onfergeteleke ervaring was.

Wat un hektyk, wat un spanning mar ok un fantastise regisseur ( Vincent Michels ) dy’t de hele foarstelling onder kontrole had. Prachtech om te sien wat foar disiplines in de foarstelling kombineard wurde: groan-en partnerakrobatyk, rohhrad, kontòrsy, luchtakrobatyk, skating en gaan su mar deur.

En dat alles om ut tema Waterstad in un feranderende tied. Myn opdracht was dat laaste aspekt te ferwoarden in un fers. Ik noem ut mar voice-over-poëzy, omdat ik ut fers live útsprak tidens nostalgise filmbeelden op ut groate skerm. Dat ik foar un Frystalech fers koas, het alles te maken met ut feit dat dit Teater Sneek nyt eksklúsyf fan de stad is, mar fan de hele Súdwesthoek.

Ik hew ut su langsamerhaan helemaal had met dy foartdurende lekskoaierij, dy eekmigerij over ut teater. Foarmalech wethouwer fan Wymbritseradiel Gerben Gerbrandy, teugenwoardech raadslid fan de gemeente SWF, blykber krekt su: “ We hawwe it teater no yn Snits en no moatte we der meielkoar ek foar gean! “ Gerbrandy foëlde haarskerp an wêrom’t ik ut Frysk diskear as poëzytaal brúkte. Sterkernòch hij sei mij toe om binnenkòrt bij un passende gelegenheid ut Snekers aktyf te gebrúken! Hierbij ut fers:


Tiidsgeast

traach tikt de tiid foarbij yn it wachtershûs
fan de Snitser Wetterpoart - oans Waterpoort ! -
yn dizze stêd sjocht men net op fiif minúten
mear of minder

hark, hark dan dochs dêr klept it lytse klokje
yn swart-wyt bylden skowe ferline en hjoed
stadich yn innoar oer

it dûnkere wetter fan de Kolk
rimpelt súnich en heimsinnich
wachtet stil ôf op de dingen dy’t komme sille
tiidsgeast slûpt ûnsichtber oer pleinen en strjitten

terpen en polders yn feroarjend lânskip
grutte izerbekken happe fûl yn fette klaai
smite in Dyk op foar in skynbere ivichheid
majestueuse oerwinning op’e see

it karreljon fan de Groate Kerk
struit fleurige klanken oer gea en stêd
hjoed sil de bûter jild jilde!Na afloop fan de foarstelling un bearegesellege resepsy metmaakt in de O.B.W. foyer fan ut teater. Hieronder un antal foto’s fanachter de koulissen en de partygasten.

Flak foar de openingsfoarstelling is Ben van der Knaap nòch anwezech om iedereen súkses te wênsen. Vincent Michels al in opperste konsentrasy.

Daniëlle Bubberman maakt foar ut opkommen de spieren nòch even los...

De technise mannen fan Teater Sneek: keiharde werkers achter de gerdinen.

Regisseur Vincent Michels ( inderdaad family fan dy andere beroemde Michels, ut was syn oom ) ontgaat niks.

Tegare met presentatòr Jacques d'Ancona

Sakeman Herbert de Vries met Pals Brust, direkteur C & A Nederlaan.

Omrop Fryslân presentatòr en sanger Douwe Heeringa in gesprek met Margryt de Vries, op'e achtergroan strak in't pak Wim Walda fan Groot Sneek.

Wethouwer Wigle Sinnema fan kultuur

Sietse de Vries, LC sjoernalist in gesprek met akteur Peter Tuinman

Direkteur Ben van der Knaap, moëd mar erg foldaan na twee grandioase openingsdagen: ' Komt binnen! '

Liwwarder wethouwer Andries Ekhart en foarmalech bestuurder fan Sneek úteraard ok anwezech.

FNP 'er Gerben Gerbrandy: ' we moatte der meielkoar foar gean! Binnenkòrt brúk ik ut Snekers ok us!'

Tweede Kamerlid en Sneker Jacques Monasch: de dresscode was tòch écht road...

Tjalling Tjalsma weet wel hoe't ut hoart!

Akteur Peter Tuinman het gyn ooch foar twee Sneker bestuurders, Betske Salverda en wethouwer Gea Akkerman.

Dry diva's op hun paasbêst: Petra vd Akker, Janneke van der Veer en Heleen Sonnenberg.

Nòch un trio moaie Sneker frouwen!

Burgemeester Hayo Apotheker: dit was één van mijn mooiste weken als burgemeester. Eerst O.N.S-Ajax, toen de koningin, vervolgens Sneek - AZ en vanavond de opening van ons theater. Manmanman wat een prachtige gemeente. Oh ja... en morgen de Blauhúster!

En ut bleef nòch lang onrustech!
 
2 november om 19:03
 
Enorm Bedankt !


Na een voorbereiding van zo'n vier weken was het eergisteravond dan zover. De bekerwedstrijd tegen Ajax in een volgepakt eigen stadion.
De sfeer was fantastisch. Als bestuur van ONS Boso Sneek bedanken wij iedereen die zijn of haar bijdrage hieraan heeft geleverd.

De spelers, de begeleiding, alle vrijwilligers, AFC Ajax, alle sponsoren , de gemeente en haar beleidsmedewerkers, de burgemeester, de brandweer, de politie, de EHBO, de pers, de bewoners en de bedrijven rondom het zuidersportpark, sc Heerenveen en haar geweldige stewardorganisatie, de stadsomroeper, de utlopers, de jeu de boule vereniging, korfbalvereniging de waterpoort, atletiekvereniging Horror, vv WPB, de fantastische supporters uit alle hoeken van Friesland en daarbuiten. En zo kunnen wij doorgaan. Met elkaar hebben wij gezorgd voor echte Sneek promotie. De stad en het voetbal in onze mooie gemeente. Nogmaals iedereen enorm bedankt !

een trots bestuur van ONS Boso Sneek


 
2 november om 09:38
 
Yke & Toon


Moai moment gisteravend,twee Snekers dy't met mekaar even prate: Yke Slauwerhof en Toon Gerbrands. Beiden twee Bee Essers, fan un folkomen ander kaliber. Gouden Toon datst nyt hoger as de pòt skiest, datst dyn afkomst nyt ferloochenst!! Self nyt bij de wedstryd weest, soms mutte je keuzes make! Late we ut dêr mar op houwe...

SWZ Boso Boso - AZ wurdde 1 - 4, su as bekend. Jan Douwe Gorter stuurde mij de foto's. En de matty's fan www.112swf.nl waren druk bezech met ut filmen. Sien op dy site foar ut resultaat. 
1 november om 14:41
 
FC Knudde in Sneek ehhh...Bòlsert?? 
1 november om 13:43
 
Ankomst Koaningin bij de Waterpoort Boys!!

Jan Douwe Gorter maakt de fòlgende repòrtaazje fan de ankomst fan de koaningi ensufoart. 
1 november om 12:54
 
Sneek het un Koaninkleke skouburg!!

Moaie kanne we ut nyt make! Ut is 10 minúten foar 12 at burgemeester Hayo Apotheker HM de Koaningin bedankt foar har komst naar Sneek om ut Klutureel Kertier te openen: “ Majesteit door Uw komst naar ons theater durf ik wel te zeggen dat vanaf nu deze prachtige regioschouwburg een Koninklijke Schouwburg is!”

Un waar mediafeest was ut fanmòrren in ut hartsje fan de kulturele hoofdstad fan Fryslaan toen Konaning Beatrix op besoek kwa. De majesteit kwam 10 minúten eard as pland, mar der wurdde flot op antisipeard. Ut bloemmeiske, Lotte Dierick, boad Beatrix even foar half elf un boeketsje bloemen an en dêrna ging de Koaningin ut atrium binnen.

Ferfòlgens kreech HM un heel breed skale fan wat der in Sneek op kultureel gebied gebeurd presenteard. Un kort optreden fan de múzyklearlingen, un optreden fan de band Cool Quest in poppoadium Bolwerk, un demonstrasy beeldhoukunst, keramyk en tekenen in de eardere pastory fan de Noarderkerk, un foarstelling ballet, demonstrasy moderne daans en un fragment út de musical Muzt


Om 11.00 opende sij ut teater met an har side de direkteur fan de Sneker kultuurtempel, Ben van der Knaap. Un groate sleutel wurdde omdraaid en út un megagroate hoëdedoas ferskeen un ballon met dêrop de tekst dat ut klutureel sentrum fan Sneek opend is. 
1 november om 09:35
 
Jan Vlap ferlaat O.N.S. an ut end fan ut seizoën


Gisteravend het Jan Vlap bekend maakt dat hij an ut end fan ut seizoën O.N.S. ferlate sal. ' Na drie jaar is het goed om weer ergens anders aan de slag te gaan, aldus de kòrte ferklaring fan de sympatike Sneker oefenmeester.

 
1 november om 09:30
 
Spesjaal fers


Gisteravend hewwe Paul van Goor en ik earesposòr fan O.N.S.,Rinus Rooth, un inlijst fers anboaden. Ok ut bestuur fan O.N.S. kreech su'n inlijst fers. Foar de sponsòrs was der un eksemplaar op A5 fòrmaat, anboaden deur Paul syn bedrief MyriadM

Hieronder de tekst:


Ouwe O.N.S .’ers


wilde jonges waren ut en straatfoetballers
op pleintsjes en plantsoënen én in de stinkende bargehokken
fan’e Sneker feemerk, baltsje hooch houwe alles op technyk
één kear stuite mocht - skreef oait un poëet ! -

je konnen se der sumar út dy raséchte ONS’ers
ok al foetbalden se 80 jaar leden met un farkensbongel
òf un krantebal omwikkeld met wat elastyk

su’k sei alles op insicht en technyk
behalve Marten Ferwerda dy bòrgde never noait nyt!
kletste der immer in, ut profyl fan’e brúne feterbal
achterlatend op syn markante kòp

om over Rinus Rooth nòch mar te swijgen
allienech syn ferskining al, wát un kearel

ut liep de teugenstanders dun deur de broek
at Rinus ut foetbalfeld betrad!

 
1 november om 08:38
 
Interviewe


Gisteravend un heel soad minsen interviewd foar www.112swf.nl En dat was un feestje op sichself! Al dy bobo's út ut foetbalweareld, prima! Niks gyn ferwaande kwasten, nee spontaan en enòrm feul waardearing foar de òrganisasy en Sneek. Jan Douwe Gorter was der as de kippen bij om ut e.a. op fotobeeld fast te lêgen. Dy foto's staan hieronder met dank an Jee Dee! 
1 november om 08:19
 
De dach na dé wedstryd


‘ Felisiteard met dizze fantastise nederlaach! ’ Dat is gek om te horen, mar deze gelukwêns kregen foarsitter Harm de Wagt en trener Jan Vlap gisteravend na afloop fan de foetbalhappening O.N.S. – Ajax. Wat un feest om dizze wedstryd, wat un positieve gelúden over O.N.S. en al dy frijwilligers dy’t dagenlang in de ban fan de wedstryd weest binne. Myn eigen persoanlek ferslach, dat ik doën sal in un altal blogs. Laat ik mar beginne met ut wedstrydferslach fan Niels Engelmoer, dat hij fannacht nòch naar mij mailde, toen ik al op 1 oar lach:

Ajax bijna bij de poot genomen door O.N.S.

Tot de 74e minuut stand houden met een 34-jarige aanvoerder als boegbeeld. Om daarna met maar 0-2 te verliezen van regerend landskampioen AFC Ajax. Het overkwam ONS Boso Sneek voor maar liefst 7500 man publiek. "Toch is verliezen nooit leuk", aldus Sandor van der Heide tijdens de ereronde langs het publiek.

Door; Niels Engelmoer


Een ereronde hadden de spelers van ONS wel verdiend. Als leeuwen gevochten, tactisch sterk gespeeld en ondanks het soms lachwekkende verschil in fysiek en vooral snelheid dit prima gecamoufleerd. Personificaties hiervan de gebroeders de Wagt. Centraal achterin gaf niemand vooraf een stuiver voor hun kansen tegen snelheidsduivels als Lukoki, Hoesen en Boerrigter. Die ook inderdaad snelheidsduivels bleken. Alleen als buitenspelers Boerrigter en Lukoki doorkwamen stond één van de de Wagts, tot de blessure van Leo meestal Leo daarna Chris, klaar om rugdekking te verzorgen. En centrumspits Hoesen werd op basis van genoeg ervaring continue buitenspel gezet.
Voor rust speelde ONS gewoon mee met Ajax wat zwaar tegenviel en alleen in linker centrale verdediger Stefano Denswil een positieve uitzondering had. Tactisch speelde ONS goed en het had in Curty Gonzales een aanvaller die mee kon op dit niveau. Sterk, snel en gepassioneerd. En een paar keer levensgevaarlijk. Verder viel vooral Ajax tegen.

Nadat iedereen dacht dat Frank de Boer in de rust de bekertjes thee wel richting Joure zou schoppen veranderde er eigenlijk heel weinig. Alleen Lasse Schöne begon zich aan de malaise te onttrekken. Waarna Sandor van der Heide dacht, dat kan ik ook. Enkele geniale ingevingen met dito balbehandeling deden denken aan dat van der Heide met een wedstrijd als deze eigenlijk zijn carrière had moeten afsluiten. Maar dan wel in Ajax-shirt na een jaar of 10, met nr.10, dat gedragen te hebben.

Tot de 71e minuut. 0-0 nog op het scorebord en Frank de Boer zag zich genoodzaakt Christian Eriksen in te brengen. Aan de andere kant viel de tot dan toe soevereine Leo de Wagt uit met een blessure. Spelers als Eriksen zullen we nog maar weinig in Sneek zien. Fluwelen balbehandeling, het wegtrekken uit de spits en de heerlijke steekpassjes. Allemaal op goede snelheid, allemaal op het goede been.
Maar goed, terwijl Eriksen erin ging, moest aanvoerder Leo de Wagt het veld verlaten. Klaas de Vries moest erin en niets ten nadele van hem, Leo de Wagt wist precies hoe het moest staan, had al 74 minuten ervaring. En die ervaring kón Klaas de Vries niet terugpakken.

Het ging dan ook mis. Eerst het laten vallen uit de spits van Eriksen, balletje ingespeeld krijgen, draaien en op precies de goede snelheid meegeven aan Viktor Fischer, het meest veelbelovende talent wat echt tegenviel vanavond, die door het centrum door mocht lopen en beheerst scoorde. Daarna een vrije trap die Stefano Denswil met links onberispelijk raak schoot. Ivan Landlust, de goede keeper vanavond, kon er niet bij, 0-2. Ook de eindstand!

"Een zakelijke overwinning, gauw inpakken en wegwezen", dat waren de overheersende gedachten bij de Ajacieden. Toch moeten de jonkies van Ajax zich zorgen maken. Op Denswil na lijkt een basisplaats ver weg.

En ONS......Dat koesterde de gedachte dat er alleen maar winnaars waren vanavond. 
1 november om 00:38
 
Van der Veer: you talk to much!!

Mar wel un prachtervaring foar Frank de Boer...;)

 
1 november om 00:28
 
Un memorabele O.N.S. dach!!


Mòrren úteraard feul mear over de wedstryd O.N.S. - Ajax op dizze site. Foar nou: weltrusten met un dikke tút fan Sietske, de frou fan foarsitter Harm de Wagt!!