dagboek > overzicht
Dagboek júny 2016
 
30 júny om 22:08
 
De leazens kanne wel wear an!



 
29 júny om 19:10
 
Digi-Taalhuis





Fanmòrren hew ik as 'meunsternimmer'( mònsternimmer ) in de útsending fan Jacob Stelwagen syn radioprogramma wat ferteld over ut Digi Taalhuis.

Hieronder ut interview dat ik met Hennie Soepboer had over ut Digi-Taalhuis. Ut artikel is overigens ok online te lezen op GrootSneek! Siën hierfoar www.grootsneek.nl

Digi-Taalhuis wordt vooral bezocht door allochtonen

Alle bibliotheken in Fryslân hebben in 2013 het bondgenootschap laaggeletterdheid van Stichting Lezen en Schrijven ondertekend. Deze stichting is in 2004 opgericht door Prinses Laurentien. Naast bibliotheken hebben ook partners als gemeenten, UWV, vrijwilligersorganisaties en welzijnsinstellingen zich hieraan verbonden.

Samen ontwikkelen de leden van het bondgenootschap activiteiten om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan. Fryslân telt 70.000 laaggeletterden (landelijk 1,6 miljoen). Het streven van het bondgenootschap is om in 5 jaar het aantal laaggeletterden in Fryslân met 10% te verminderen. Het opzetten van een Digi-Taalhuis is een van de activiteiten om dit doel te bereiken. Ook in Sneek is zo’n Digi-Taalhuis gevestigd en wel in de bibliotheek aan de Wijde Noorderhorne.





Het Sneker Digi-Taalhuis werd vorig jaar september officieel geopend en de toeloop is groot. Echter niet van autochtone Snekers en Súdwesthoekers, maar voornamelijk allochtone Nederlanders weten het Digi-Taalhuis in de Sneker bibliotheek te vinden. Groot Sneek sprak met Hennie Soepboer, coördinator/contactpersoon van het Digi-Taalhuis.





“Van 1,6 miljoen mensen in Nederland die niet kunnen lezen en schrijven zijn er driekwart autochtoon. Het percentage legt op het platteland nog hoger, dat betekent dus dat 1 op de 9 mensen moeilijkheden heeft met lezen en schrijven. We praten dan in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 65. Bij de laatste onderzoeken zijn de 65-plussers ook meegenomen en daar ligt het percentage nog weer veel hoger. Dat de bibliotheek uitgekozen is om als centrale plek te fungeren voor het Digi-Taalhuis heeft uiteraard te maken dat de drempel hier niet zo hoog is”, vertelt Soepboer.

Dat er nog steeds zo weinig autotochtone Nederlanders de weg naar het Digi-Taalhuis weten te vinden heeft Soepboer wel een verklaring voor.

“Ook voor deze groep geldt dat ze in feite uit de kast moeten komen. Mensen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen dat ontiegelijk verbloemen. Ik weet een verhaal van een man van 75 jaar die de lagere school nooit heeft afgemaakt. Als boerenjongen groeide hij op tussen de weilanden en de vogels en het boerenwerk was zijn lust en leven. Zodra hij met school ophouden kon, hield hij op, hij verdiende zijn geld met de handen. Kwam bij zijn vader aan het werk, hij wist zich prima te handhaven.





Hij kreeg op zijn achttiende verkering met een meisje dat wel kon lezen en schrijven. Daar moest hij wel bekennen dat hij niet kon lezen en schrijven. Dat kwam aan het licht toen zij wilden trouwen en er bij dominee een liturgie opgesteld moest worden. Ze hebben dat met z’n tweeën klaargemaakt. De man is nu oud en zijn vrouw inmiddels overleden.

Toen zijn vrouw in het ziekenhuis lag kreeg hij allemaal informatie waarmee hij geen kant uit kon. Zijn kinderen kwamen thuis met de laptop, zijn vrouw las graag en hij kon dat allemaal niet. Vereenzaming voor hem was het gevolg. Toen zijn vrouw overleden was en hij ging verhuizen kwam hij op zolder de trouwliturgie tegen.

Dat was voor hem het moment om zich aan te melden op een taalcursus, niet bij ons maar bij een ROC. Daar hebben wij uiteraard geen enkele moeite mee, het is wel illustratief. Er komen hier allemaal mensen uit andere landen naar het Digi-Taalhuis.

Dat het Digi-Taalhuis meer is dan een educatieve instelling weten Soepboer en de vrijwilligers die in het huis werken ook. “Ik wil praten”, zei een vrouw die na jaren pas een status kreeg en in het Digi-Taalhuis kwam.

“Door hier mee te doen, vergroot zij wel haar taalschat. Voor de sociale contacten is de bibliotheek ook super belangrijk!”

De mensen kunnen twee tot drie keer in het Digi-Taalhuis terecht op dinsdag- en donderdagmiddag en op donderdagavond is er ook gelegenheid om te komen. Er zijn prachtige digitale programma’s, waaronder oefenen.nl, waarop de taal op verschillende niveaus geleerd kan worden. Het Digi-Taalhuis is achter in de bibliotheek gevestigd.

“Probleem blijft om de autochtone Snekers hier nu ook te krijgen, in grotere steden lukt het iets beter om deze mensen over de drempel te krijgen. Er moet blijkbaar iets cruciaals in je leven gebeuren om die stap naar het Taalhuis wel te maken, zoals bij die man van 75 jaar. Hij heeft uiteindelijk schrijven geleerd en een zelfgeschreven kaartje met het woord ‘onbeschrijfelijk’ ligt op het graf van zijn vrouw.

In Smalingerland proberen ze nu mensen door middel van een theatrale voorstelling te bereiken die laag of helemaal niet geletterd zijn. We zullen ook hier de boer op moeten om de mensen te bereiken.”

Als we even later in het Digi-Taalhuis zijn, blijk inderdaad dat er allemaal allochtone Nederlanders bezig zijn met de verschillende cursussen. De oranje T-shirts die tijdens de opening gebruikt werden hangen er nog keurig. Aan de voorkant teksten in een onbekende taal, die wethouder Bakker van SWF toen mocht lezen, wat haar uiteraard niet lukte. Toen de dragers van het T-shirt zich omkeerden kon ze het wel: “Lezen, iedereen kan het leren!"



 
28 júny om 20:28
 
Bou sòrchappartementen Philadelphia Zorg an de Eeltje Halbertsmastraat skiët moai op.





Regelmatech loop ik deur de Noorderhoek om te siën wat der allemaal an ut feranderen is. Dat is un heel soad. At ik de Hoge Brugge over bin, is ut futdaleks al raak op ut plak dêr’t froeger de húskes an ut Tranendal stonden. Der komme 33 seniore appartementen en de earste muren staan ondertussen.





Op ut plak dêr’t ik froeger naar de Groen van Prinstererskoal ging, wurde nou fraaie sòrchappartementen fan Philadelphia boud. De nieuwbou komt fòlgens ut prinsipe fan ut Huis van Philadelphia tot staan.





“Dat wil zeggen dat cliënten, hun verwanten en medewerkers van meet af aan een belangrijke stem hadden bij het ontwikkelproces. Alle wensen zijn zeer serieus genomen en de 24 toekomstige bewoners met een lichte tot matige verstandelijke beperking kunnen dan ook niet wachten tot ze de sleutel krijgen van hun appartement”, su lees ik op de site fan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Ut geheel siët der an de bútenkant moai út.

AZC kompleks





Op ut ouwe Black Boys terrein binne der foarbereidingen begonnen foar de realisasy fan ut AZC kompleks.

Op dit moent ride der gyn treinen tussen Liwwardern en Sneek, mannen binne druk bezech an ut spoar.



 
27 júny om 15:42
 
Koaningsbrugge





De Koaningsbrugge met syn smeedizeren stekwerk is un prònkje fan de stad. Teminsten at je der langsfytse òf in de auto sitte. Gaan je te foët, su at ik gistermiddach deed dan siën je dat de leunings noadech an un ferfbeurt toe binne. Eigenlek is ut al wear te laat dat ut sufer komme moest, betekent ekstra werk fòlgens mij.

Omdat ik altyd sêch dat WIJ de gemeente binne, hew ik un detailfoto fan de leuning nommen, sudat de ferantwoardeleke wethouwer nou mar opdracht geve kan un skilder út oans stad de boël even flink an te pakken. Nyt sêge dat ut onderhoud fan dizze brugge pas foar fòlgend jaar òf nòch later in de planning staat. Anpak is nou noadech. Nou su!

 
26 júny om 17:51
 
De Drylster Molkskou: un plaatsje!!





Foto nommen met myn mobyltsje tidens un rondsje Drielst, earste kuiertòcht na de Slachtemarathon. Alle kearen wear an, at ik in dit Elfstedenplakje bin wil ik wel teugen de Kypmantsjes roepe dat su in un ferrekt moai stadsje woane. Dat salle se self tòch hooplek ok wel in de gaten hewwe?!



 
26 júny om 13:34
 
Dy jonge fan Vlap is goëd bezech!

 
25 júny om 18:55
 
As fotograaf de weareld bitsje moaier make...





Fotografeare is skriëve met licht! En un lênspen hewwe je noadech om un lêns skoan te maken. Fandaach fan 09.00 uur tòt 17.00 uur foto-kursus fan Gert Jan Hermus had tegare met W. & S. Kiek ut kan fanself nyt alle dagen allienech mar feest weze. Je mutte ok us investeare in de dingen wêr't je profesjoneel met bezech binne.

Ut ene hoeft ut andere fanself nyt út te slúten en wij hewwe un prachdach had. Nou mach ik ut gelearde in praktyk brenge met myn EOS 750 Canon kamera. Wat un ongekende mooglekheden het dit toestel. Wat ik fandaach learde was dat ik nòch un freeslek soad leare mut! Gert Jan ut was dikke dúm omhooch!

 
24 júny om 17:50
 
European Youth Music Festival in Sneek heet: At The Watergate!





Vanmiddag is tijdens een perspresentatie door de projectgroep rondom het European Youth Music Festival 2018 (EYMF) de officiële naam bekend gemaakt: At The Watergate!

Grote initiator van het festival Lieuwe Toren, hij is ook de festivaldirecteur, maakt de naam bekend en werd ook meteen de site van het festival gelanceerd op www.atthewatergate.com





“Watergate is uiteraard de letterlijke vertaling in het Engels van onze Waterpoort, het centrale iconische monument waar het festival zich min of meer rondom zal afspelen”, verklaarde Toren.

Dat het een gigantisch groot festival gaat worden staat nu al als een paal boven water.





Artistiek directeur Ben van de Knaap schetste in een aantal ‘weetjes’ wat de omvang van het Watergate Festival zal zijn. Zo zullen er 7000 jonge deelnemers uit maar liefst 23 landen naar Sneek komen. Zij zullen muziek op 50 podia in de stad spelen, zowel in- als outdoor. Verwacht dat er 650 voorstellingen gegeven worden. De deelnemers zullen met 234 bussen vervoert worden.

“Als je die achter elkaar zou zetten, dan krijgen we een rij van Sneek tot Scharnegoutum”, heeft Van der Knaap berekend. Waar die vehicles geparkeerd gaan worden is nog een punt van zorg. De huisvesting van de deelnemers zal in Sneek plaats moeten vinden , in scholen en sporthalen. De theaterdirecteur had ook al even laten uitrekenen hoeveel gezonde maaltijden er worden geserveerd: “61.000 en 1 beurten!” Van der Knaap dagdroomde al over de komst van Jamie Oliver die samen met de plaatselijke horeca deze maaltijden zouden verzorgen.

“Als de begroting het toe laat zou het aardig zijn om al deze duizenden kinderen tegelijkertijd te laten eten op pontons die in de stadsgrachten aan het Klein- en Grootzand komen te liggen”, vertelde op zijn karakteristiek gortdroge manier.

Er komt een openingsspektakel en sluitingsceremonie. Er worden in totaal 60.000 bezoekers naar de Waterpoortstad verwacht. Als beoogd festival terrein wordt gedacht aan het Martiniplein met zijn ruim 4000 m² uitermate geschikt aldus Van der Knaap. Ook voor de opening en de slotacts had Van der Knaap al een aardige locatie op het oog: De Kolk bij de Waterpoort.





Wethouder Mirjam Bakker: Heel blij met dit festival voor SWF!

Het ambitieuze muziekfestival heeft in de Rabobank en het Old Burger Weeshuis de twee hoofdsponsors gevonden. Er is op dit moment nog een gat van een tot anderhalve ton in de begroting van 1,4 miljoen euro. “Een te overzien bedrag”, vindt Lieuwe Toren.





Arie Keijzer, samen met Anne Oosterhaven projectmanagers van het festival onderstreepten nogmaals de educatieve waarde van het dertiende EYMF.
 
24 júny om 14:39
 
Brexit!





Ut foëlt nyt goëd! Ik bin as de doad foar nasjonalisten en at Wilders, G. staat te juichen bij de útslach fan un Brexit foël ik mij ok nyt happy.
 
23 júny om 14:12
 
Omrop Fryslân goed beharke bij moarnsbrochje





Kiek dat binne berichten wêr't ik fleurech fan wurd! Sú ut ok yts met bining te maken hewwe/! Wete wat der onder ut fòlk leeft?! Ik deel dit berichte trouwens graach:

Minsken sette de radio graach op Omrop Fryslân. Dat docht bliken út de nijste harksifers nei de lêste mjitting fan it NLO, it Nationaal Luister Onderzoek. Benammen de harksifers fan it moarnsprogramma 'Fryslân fan 'e moarn' binne bot omheechgien. It merkoandiel fan it programma mei presintator Jacob Stelwagen is yn in jier tiid ferdûbele. Oer it generaal hat de Omrop mei in merkoandiel fan hast 20 persint syn posysje as merklieder yn Fryslân fierder ferstevige.

Neffens Jacob Stelwagen komt de stiging by 'Fryslân fan 'e moarn' foaral troch it nije format dat in jier ferlyn yngien is. "Earst wie it in nijsprogramma en net mear as dat. No soe ik sizze dat it in moarnsprogramma mei romte foar wichtich nijs is. Dat is krekt in wat oare ynstek, dy’t om in oare toan freget en better yn dizze tiid past."
Mar der binne mear feroaringen. "Der is in kwis en dus mear ynteraksje mei de harkers. Dat jout in oare, lossere sfear. Ek is der minder sprake fan werhellingen fan items en dogge wy safolle mooglik live.

Der is mear fariaasje yn ûnderwerpen, dat komt ek troch de kollumnisten en Meunsternimmers, de 'mediawatchers' fan it programma. Dy komme faak mei ûnderwerpen dêr’t oars neat mei dien wurdt. Eins kinst sizze dat it programma dynamysker wurden is en dat krekt dy ekstra dynamyk goed wurket", sa seit Stelwagen.

 
22 júny om 22:57
 
De TT boven ut skútsje fan Top & Twel





Woënsdachavens is bij útstek de treningsavend foar de bemanningen fan ferskillende skútsjes. Fanavend wurdde der wear omraak treend op de Sneekermeer. Ok ut skútsje fan Top & Twel was wear anwezech op'e Sneekermeer.

En omdat ut aansens wear TT in Assen is, waren de motòrmúzen ok even los! Dizze komt út Joure. Ut leverde un fraai hast surrealistys plaatsje op.

Tsja en wêr fliëge je dan overheen? Inderdaad over ut skútsje met TT in ut groatseil.

De foto is fan Jan Germen Geertsma
 
22 júny om 09:21
 
Wil Grigg’s is On Fire!



Deur ut alderbelabberdste nivo fan dit EK foetbal let ik nòch feul mear as anders op de randsaken rond de wedstriden. Wat is ut tòch hearlek om de Noard Ierse súppòrters te kear siën gaan as de brandwear. Manman wat is dat tòch genieten at de Ieren in ut stadion sitte. Nou ja, sitte. Se daansen en springe dat ut sta seit.

Wònderbaarlek foar un fòlk dat nyt su heel lang leden mekaar de harses insloech omdat se dan wel Rooms dan wel Protestant waren. Ik bin dan ok ferrekte benieuwd hoe’t ut op 12 júly in Belfast gaan sal, wannear’t de Oranjemars houden wurde sal.

Dúzenden Protestanten lope dan in de Oranje-mars met om de seuventiende eeuwse overwinning fan de Nederlaanse Protestant Willem III op de Engelse katolieke koaning Jacobus II te fieren. Hoe dichter at de pro-Britse Protestanten in ut territoarium fan de Roomsen komme hoe groater de kaans op slaanderij.

Wat ik nou hoop, dat ut dit jaar nyt tòt rellen komt. Wat sú ut prachtech weze at foetbal tòch ferbroerdere kan, dat spòrt minsen bij mekaar brengt. Of bin ik nou feulste naïef?

Mar de beelden dat Noard Ieren skouder an skouder hun helden besinge stemt hoopfol. Ut ondersoeken blykt in ieder gefal dat hieltyd mear inwoaners fan Noard Ierlaan achter hun ploech gaan staan. Mear as 70% fan de befòlking ( 1,8 miljoën inwoaners ) juicht op dit moment foar ut Noard Ierse foetbal XI-tal.

Dat der hieltyd mear Roomse Noard Ieren hun sympaty foar ut nasjonale team út durve te spreken en te singen is opfallend. Foetbal was in Noard Ierlaan altyd un unionistise angelegenheid, de protestaanse mearderheid dy’t dweepte met Engelaan.

Ik las dat der in 1994 ses katolike súppòrters doadskoaten wurdden in un Ierse pub dêr’t naar un WK-wedstryd fan Ierlaan keken wurdde. En dy halve soal fan un Billy Bingham, hij was coach fan Noard Ierlaan in dy donkere jaren, sweepte ut Protestaanse fòlk op de tribúnes aardech op at se anti-Roomse ferskes songen.

Neil Lennon trok sich in 2011 nòch terug as anfoerder fan ut Noard Ierse team om dat hij Roomse jonge met de doad bedriegd wurdde.

Dat jaar 2011 is de blykber ok de omkear, at de teugenwoardege Roomse bondscoach O’Neil ansteld wurdt. Langsamerhaan komme de Noard Ieren in un flow, nee hun foetbal is absolút nyt om an te glúren, mar de spirit is on fire!

Hoe’t cultheld Wil Grigg toesongen wurdt is fan un heel hooch kipefelgehalte. Wat sú ut moai weze at Grigg, dy’t ut aflopen seizoën nòch 25 kear skoarde foar earste divisy klup Wigan Athletic, nòch un paar minúten kreech in hopelek nòch un wedstryd fan Noard Ierlaan.

Wat ik ok fijn fine sú dat dat der un ander fòlksliet foar Noard Ierlaan kwam, want dat Engelse God Save the Queen, leit un bitsje gefoëlech bij de Roomse anhang. Laat ik nou nyt in mineur eindege, want de Noard Ieren binne op’e goeie wech, late siën dat spòrt tòch ferbroerderd. Nou 12 júly nòch!



 
21 júny om 13:13
 
Cultuurhistorische rondritten met de shuttlebus





Foto: Harm Rozenberg

De stichting Duurzaam Vervoer Sneek organiseert deze zomer speciale cultuurhistorische rondritten door Sneek en omgeving. De route voert langs historisch en cultureel interessante plaatsen. Onderweg en op verschillende stopplaatsen geeft een gids toelichting op wat er onderweg te zien is.

Op negen plekken wordt gestopt, zodat er extra informatie gegeven kan worden. Bij het Wilhelminapark stappen de deelnemers uit aan de kant van de Oude Dijk, ze lopen onder leiding van een gids door het park en stappen aan de kant van Thabor weer in de shuttlebus.
De cultuurhistorische rondritten zijn extra rondritten. De shuttlebussen rijden ook hun gewone routes door de stads.
Kijk hiervoor op www.duurzaamvervoersneek.nl.

Datums en tijd

De cultuurhistorische rondritten worden gereden op de woensdagen 6, 13, 20 en 27 juli, 10, 17, 24 en 31 augustus, dus niet tijdens de Sneekweek.
De start is om 13.30 bij het Fries Scheepvaart Museum. De duur is ongeveer 2,5 uur.

Route en stopplaatsen
De route en de stopplaatsen waar de gidsen uitleg geven zijn de volgende.

Start Fries Scheepvaart Museum, Kleinzand, Jousterkade, 2e Oosterkade, Laatste Stuiverbrug, Looxmadwarsstraat (1e stopplaats naast parkeerterrein Steenklip met zicht op de Swette, de Laatste Stuiverbrug en het Jagershuis), rechtsaf Steenklip, rechtsaf Zwettekade, Dr. Bosstraat, Dr. Kuyperlaan, Goeman Borgesiuslaan, Worp Tjaardastraat, Harmen Sytstrastraat, Kerkhoflaan, (2e stopplaats voor ingang begraafplaats), Hospitalerbrug, Bolswarderweg , Oude Dijk, (3e stopplaats voor ingang Wilhelminapark, hier verlaten de passagiers de shuttle voor een korte wandeling met uitleg door het park, opstappen achter het park bij uitgang Thabor).

Rit vervolgen via De Harste, (4e stopplaats bij Ielannen), Schoonoord, Epemawei, (5e stopplaats rechts ter hoogte van de ingang naar de parkeerplaats van Epemastate), Kleasterwei, Thaborwei, (6e stopplaats bij Wijn & Cultuurhoeve Thabor voor koffie.

Na de koffie verder via de Sint Martensdyk naar Scharnegoutum, Legedyk, Zwettewei, (7e stopplaats direct vooraan op de parallelweg), brug bij Nomadenhof (8e stopplaats), Pasfeardyk, Zwettebos (9e en laatste stopplaats voor ingang IJsbaan), Leeuwarderweg, Oosterpoortsbrug, Jousterkade, naar het eindpunt. Dat is het Fries Scheepvaart Museum of Flexaterrein.

Deelname en kosten

Deelnemers moeten zich van tevoren aanmelden bij het Fries Scheepvaart Museum, via boekingen@friesscheepvaartmuseum.nl (Joke of Grytsje).
Het minimum aantal deelnemers is 8 personen. Als er minder deelnemers zijn, gaat de rondrit niet door.

Het maximum aantal deelnemers is twintig personen.
De rit is niet geschikt voor deelname door kleine kinderen.

Deelnemers betalen € 15,- per persoon (inclusief koffie/thee bij de Wijnhoeve Thabor). Dit bedrag dient van tevoren worden betaald, bij de balie van het Fries Scheepvaart Museum.



 
21 júny om 10:38
 
Rennen voor aangepast sporten en het WK-team Japan





Op zaterdag 25 juni organiseert Stichting Activity Foundation de ActivityRun aan de Lange Veemarktstraat in Sneek. De ActivityRun is een sponsorloop met als doel meer bewustwording creëren voor aangepast sporten. Naast de sponsorloop halen we op 25 juni in Sneek ook geld op d.m.v. een heerlijke BBQ, live muziek op ons terras en een VEILING met leuke items!

Denk hierbij aan een sloep voor een dag, een dag entree sauna voor twee personen, een kookworkshop voor twee personen, een ballonvaart voor twee personen, etc. aangeboden door diverse lokale ondernemers die de goede doelen een warm hart toedragen!

Programma

10:30u hardlopen jeugd
11.00u veiling en muziek
12:00u hardlopen junioren en senioren
12.30u uitreiking cheque FDS / SAZS

 
20 júny om 15:43
 
‘Sneek met een Snik 2016’ & Metsinge met Het Grote Sneker Meezingfeest





Aanstaande zaterdagmiddag 25 juni 2016 vindt op de Marktstraat te Sneek tussen 14:00 en 18:00 uur het smartlappenfestival ‘Sneek met een Snik’ plaats.

Het koor of de act die zich het leukst presenteert ontvangt de ‘Tranen met Beerenburg Award 2016′

Naast het befaamde Rembrandt Duo uit Amsterdam, zijn er optredens van o.a. Mokumse Kel, Smartlappen Klaas, de Snikkende Snitsers, Hotse van Bekkem en De Hofkesjongers.
De middag wordt gepresenteerd door Jan-Joost.





Voor het eerst in Sneek: ‘Het Grote Sneker Meezingfeest!!’
Tussen half 5 en 5 uur worden alle aanwezigen uitgenodigd om mee te zingen met het Sneker L.U.S.-Koor.

“Der lêge foar iederéén ‘Metsingblaadsjes’ klaar, wêr't de teksten op staan”.

Eddy en Huub





Deze twee rasmuzikanten werken al meer dan 25 jaar succesvol samen. Eddy Hoorenman is een fan van Johnny Meijer en die stijl heeft hij zich eigen gemaakt. Drummer Huub Eikenboom is een fan van John Engels en Cesar Zuiderwijk met het juiste gevoel voor swing en gezelligheid

Het Rembrandt Duo is niet alleen bekend van het Manke Nelis Trio, maar heeft zijn sporen ook verdiend in het begeleiden van vele Nederlandse en buitenlandse zangers en zangeressen in The Shorts of London op het Rembrandtplein en tijdens de tournees door het hele land.

Dit duo is vaste gast bij de Jordaan Festivals, Jumping Amsterdam en vele festivals. Door hun veelzijdigheid kunnen ze een breed repertoire spelen en zingen. In ‘t Duits, Engels, Limburgs, Jordanees. Van Willy Alberti tot Andre Hazes en Andre Rieu, van Frans Bauer tot Rene Froger en Jan Smit, van Klassiek tot Jazz.
 
20 júny om 15:35
 
Sneek is un repetearende breuk...Mar wel lekker!



 
19 júny om 17:36
 
Faderdach



 
18 júny om 17:41
 
Ut was un wondermoaie week





Fanmiddach wear even un andere passy beoefend, dy fan winkelmantsje! In de Skarnestraat was ut bearegeselech en ik doën der graach an met. Ut bloëd krúpt blykber altyd wêr't ut nyt gaan kan.

Kòrtom na Máxima en The Boss was dit un moaie afslúter fan'e week. Iedereen goëd weekend ferder, de heu!



 
17 júny om 19:08
 
Tjerk Hiddes is thús…





Dit voorjaar heeft de Ottema-Kingma Stichting een uniek schilderij verworven met een voorstelling van het oorlogsschip Friesland, het vlaggenschip van Tjerk Hiddes de Vries. Gedetailleerde afbeeldingen van dit schip waren tot nu toe onbekend. Het schilderij is in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaart Museum te Sneek.
Admiraal Tjerk Hiddes de Vries wordt beschouwd als de grootste zeeheld van Friesland. Hij behaalde triomfen in de strijd tegen Zweden en in meerdere zeeslagen tegen Engeland (de Vierdaagse en de Tweedaagse Zeeslag). Op een schilderij van één van deze zeeslagen is het schip van Tjerk Hiddes heel miniem op de achtergrond weergegeven. Dat was tot nu toe de enige afbeelding van het schip van deze Friese zeeheld.

In het voorjaar kreeg het Fries Scheepvaart Museum van een in de provincie Limburg woonachtig lid van de Vereniging Vrienden van het Fries Scheepvaart Museum een tip, dat er bij een kunstbeurs in Brussel een schilderij te koop was met een voorstelling van een groot schip dat op de spiegel het wapen van Friesland draagt. Uitgebreid onderzoek door het museum en door Remmelt Daalder, oud-conservator van het Scheepvaartmuseum uit Amsterdam, leerde dat het afgebeelde schip niets anders dan het vlaggenschip van Tjerk Hiddes kon zijn.

Het schilderij is van zeer hoge kwaliteit en draagt de signatuur van de gerenommeerde zeeschilder Abraham Storck. Hij was meester van een Amsterdams schildersatelier, waar veel fraaie zeestukken tot stand zijn gekomen. Hoewel niet met 100% zekerheid te zeggen is of Abraham Storck ook dit schilderij heeft vervaardigd, draagt het - gesigneerd en wel - onmiskenbaar het merk Storck.

De Ottema-Kingma Stichting heeft het schilderij van de Friesland verworven en geeft het in bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum, waar het een prominente plek zal krijgen in de afdeling van de Friese Admiraliteit.





Vanmiddag is het schilderij officieel overhandigd en gepresenteerd aan de huidige commandant van zijner majesteits- patrouilleschip Friesland, kapitein-luitenant ter zee Henk Suurveld.

Bron: Fries Scheepvaart Museum Sneek
Foto van Kapitein-luitenant Henk Suurveld is van Mirjam Bakker
 
16 júny om 17:39
 
Kantoarboekhandel Van der Meulen ferhúst fan ut Groatsaan





SNEEK – Groate reklamebiljetten met ‘Wij gaan verhuizen en ruimen op!’ siere ut monumentale winkelpand fan Kantoorboekhandel Van der Meulen op ut Groatsaan. Nafraach leart dat ut bekende Sneker bedriëf per november 2017 de binnenstad fan Sneek ferlate sal om sich in un pand op één fan de industry-terreinen fan de stad te festegen.

Un ferlies foar de binnenstad!

 
15 júny om 15:40
 
Briljante Boss op ut Mailieveld





Ut was myn earste en Bruce Springsteen syn 25ste konsert in Nederlaan. Ik weet nyt met wat foar un gefoël The Boss fanmòrren self wakker wurden is, mar de adrenaline spatte mij nòch deur myn hele bealech. Allemachtech wat un súpermoai konsert hew ik gister met maakt om nyt te sêgen memorabel.





Even na 17.00 uur gistermiddach stapten wij met un moaie ploech minsen ut Maileveld in Den Haag op. De wearsomstandechheden wurdden in de loop fan de middach en avend hieltyd beter en ut grasfeld fan ut megagroate feld lach der ferder prima bij. Moai om te siën hoe’t su’n ferskrikkelek groat feld um met dúzenden minsen fult, gyn mins gelyk, stuk foar stuk únike figuren dy’t allemaal blykber unselde passy dele: múzyk in ut algemeen en dizze avend met de Amerikaanse legende in ut bysonder.









Stonnen we earst nòch wat an de sydkant fan ut terrein, na de biologise patat en ut evenementebier skoven we teugen un uur òf half seuven hieltyd dichter naar ut poadium.

Helemaal foaran lukte nyt, dêr stonnen de echte die-hearts wêrfan’t sommege saterdach al anwezech waren! Mar dat we un moai plakje hadden wurdde tidens ut konsert al gau dúdelek. Allemaal moai fòlk om oans heen, op un lêbege Engelsman na dy’t overigens an ut end fan ut konsert tòch ok un goëd sin kreech.





Om acht minúten over half acht breekt un òrkaan fan lawaai los onder de 67.000 besoekers at The Boss en The E Street Band ut poadium opkomme.





BAFFFFFFF, at de earste noat fan Ballands met ut hearleke ‘whoo ho ho hoo hoo…’ anheft wurdt. Binnen no-time is ut públyk en ik ok helemaal in un roes dy’t pas even foar elf uur eindegd. Wat is in hemelsnaam tòch de kracht fan dizze fitale rocker út de USA? Syn rauwe basstem? Syn charisma? Syn kracht om minsen met mekaar te ferbinnen? Un miks fan 1000 en één andere dingen? Ik weet ut nyt, mar ut is un geluksalech gefoël in ekstremus. Su moai kan ut dan weze at 67.000 minsen helemaal út hun dak gaan òf intêns geniete fan múzyk.





Bruce Springsteen lult nyt, mar speult konstant deur met un passy om blij fan te wurden. Dizze man had der gisteravend enòrm feul nocht an, dat was an alles te merken. Wat un hoogtepunten met nummers as The Night, My City of Ruins, ut fersoeknummer Jungleland. Ut fantastise gospelnummer Spirit in the Night. Ik fraach mij af òf dat ut dan is wêr’t minsen naar hunkere òf su’t un besoeker naast mij oppert ‘nu de ontkerkelijking hoog is, komt Bruce er voor in de plaats’. Dat gaat mij dan krekt even te fer, Bruce is oans lieve Heer nyt, mar un fenomeen is hij wel!





Syn snerpende moanharmonika gaat dwars je heen, ut gitaargelúd fan de bandleden wêronder Steven van Zand binne súblym. Over súblimiteit sproken at Bruce Jersey Girl speult en singt nader ik ut foarpòrtaal fan’e hemel, wat un emoasy’s!





En su kan ik wel deurgaan, mar ut raakt un lezer noait su at wij ut gisteravend,tegare met de ok anwezege prinses Laurentien dy’t ik spotte, beleefden.





Ut was su at de Engelsen om oans heen seiden AMAZING! Ik fon ut op syn Snekers joppech in ut kwadraat en dizze ervaring pikke se noait wear fan mij af. Bruce Springsteen, met syn fitale sestech-plus frynden, waren op ut Malieveld en ik was der bij!



 
14 júny om 13:42
 
We komme der an!!






DEN HAAG - Nog een paar uur en het drassige Malieveld in Den Haag staat vol met fans van Bruce Springsteen. Om 15.00 uur gaat het veld open en om 19.30 uur speelt The Boss voor 67.500 bezoekers.
 
13 júny om 19:48
 
Paparazzi...





Foto W. Vellinga ( ok Sneek...)
 
13 júny om 19:19
 
Henk van der Zwaag: ‘Dit foëlt as un Koaninkleke onderskeiding…!’





Fandaach achter Circus Máxima & Willem Alexander anweest òftewel ut Koaninklek besoek an Noardwest Fryslaan. En ik mut sêge ut was un bysòndere dach, wêrbij’t Koaningin Máxima as un magneet alle andacht naar har toetrekt.

Allienech dy skoënen al met mega hoge stiletto’s, wat un gracieuze ferskining is sij tòch! Uteraard ut hoedsje tròk ok alle andacht, wêrfan’t de Royalty fotografen baalden as un stekker. Se konden ut gesicht fan Máxima nyt su goëd in beeld krije. Nou ja sêch, gewoan un kwesty fan op ut goeie plak staan! Der waren wel su’n 60 persminsen bij ut besoek anwezch.





Sneker Geert Jan Douma, Kamerhear fan 'e Koaning hyt Willem Alexander welkom in St. Anne

En dat stonnen Jan Douwe Gorter, Rudy Bouma en ik fandaach tidens dit drukke werkbesoek. Wat un hektyk, wat un mediaspektakel. Ik wú ut un kear metmake en fandaach was ut dus sufer. Weken fantefoaren hadden we oans akreditazy al anfraagd en ok kregen. Un draaiboek fan minút tòt minút minutieus regisseard en ok nòch us in praktyk brocht.





We waren trouwens nyt de enege Snekers dy’t fandaach ut besoek op’e foët fòlgden. Nim nou Empatec direkteur Henk van der Zwaag, hij het seker konneksy’s met oans stad. Van der Zwaag was helemaal út ‘e skroeven na ut besoek fan ut Koaninklek echtpaar an de tomatenkwekerij in Wier, wêr’t Empatec bij betrokken is. ‘It fielde as in Keninklike ûnderskieding’, sei de Empatec-direkteur.





Kòrt dêrfoar opende de hemel syn slúzen en kwam ut water met bakken út de lucht. Dat was dan ok ut enege minpuntsje dêr’t de regisseurs fan ut spektakel gyn infloëd op hadden. Prachtech was ok de ontfangst in de twee fan de Noardwest Friese 11-steden.

In Franeker ston ut fòlk rijedik op de Koaning en de Koaningin te wachten. Dêr brocht ut echtpaar un besoek an ut Eise Eisinga Museum. Sinds Koaning Willem 1 was der nyt mear un Oranje op besoek weest. Dêrna ging ut in un koets met Friese pearden richting Sjûkelaan, un plaatsje!





Stoer ok ut besoek an de werf fan Thecla Bodewees, hier had de majesteit har stiletto’s even útdeen en ferwisseld foar un paar tousloffen. Ut was dêr tussen ut hamergeweld eigenlek heel rustech, krekt sulang’t der op un Urker fiskotter un Urker op un trompet òf su ut Wilhelmus begon te blazen. Hilarys moment!





Un ware triomftòcht ferfòlgens op ut Statenjacht richting sentrum fan de Friese havenstad, dêr’t op de kades honderden entûsiaste toeskouwers stonnen. En de son skeen as noait tefoaren en un shantykoar song um de longen út ut lief. Even foar 16.00 uur was ut besoek aflopen en ging ut in un bakbeest fan un auto met AA wear richting Hofstad.









Geesje út Franeker is helemaal 'gek fan 'e Koaning & Koaningin', su't se self fertelde. En se kreech un handsje fan Máxima!





Ut Sirkus trekt ferder...





Hoe moai en foto-sjenyk ut Koaninklek besoek fandaach ok was, de kommende tiid mut útwize òf dit werbesoek ok echt soaden an de dyk set. Want dit gedeelte fan Fryslaan is un krimpgebied dêr't de problematyk om an werk te kommen nyt súnech is. De mediaboost sal ongetwifeld der toe bij drage dat Noardwest Fryslaan op'e kaart setten is. Dat is dan mar wear bonus en Máxima? Ut Koaninkleke ferskining ok op tousloffen!



 
13 júny om 18:46
 
Ut Máxima & Willem Alexander Sirkus was here...!





Fandaach tegare met Rudy Bouma en Jan Douwe Gorter achter ut Máxima & Willem Alexander Sirkus anweest in Noardwest Fryslaan. We maakten de fòlgende repo:

 
12 júny om 19:54
 
De Utlopers Nederlaans Kampioën Dweilòrkesten





Wethouwer Maarten Offinga twittert der fleurech op los, dat De Utlopers Nederlaans Kampioën Dweilòrkesten wurden binne. De SWF loko burgemeester was de hele dach met naar Bemmel.


Op’e FB-pagina ok al allemaal plezier:

“Het feest is compleet! Voor de tweede keer op rij muzikaal-, showtechnisch- en overall kampioen tijdens de Bemmelse Dweildag! Wij gaan een feestje vieren! Proost!”

Fan harten Utlopers! Sneek is groats op jum!

 
12 júny om 19:03
 
Bos- Meerzicht & Frits Klein





Gister was ik in Bos- en Meerzicht in Aldemardum, un prachtege sòrchboerdeij foar senioaren. Rudy B. en ik hewwe dêr opnames maakt foar un bedriëfsdoku. Praten met direketeur Debby Nota over har passy: ut runnen fan Bos- en Meerzicht!

Frits Klein, de bekende kunstenaar dy’t logo’s ontwierp foar de Nieuwe Weme, de CAF en Batavus woande de laatste maanden fan syn leven in Bos- en Meerzicht.

Op 19 april jl. overleed de skepper fan Gurbe, weareldberoemd in Fryslaan deur de oneliners as kommentaar bij syn tekeningen fan ut wize boeremantsje met pet,piip en klompen.

Toen we deur ut appartementekompleks liepen kwamen we ok even in de leechstaande kamer dêr’t Frits Klein syn laatste maanden deurbrocht. Hij mocht 91 jaar oud wurde. Un ryk leven.

In de gangen fan Bos- en Meerzicht hange enkele inlijste pentekeningen fan Frits Klein, dy’t hij Debby Nota en de sòrchboerderij kado deed. Ok un inlijste Waterpoort!





Direkteur fan Bos - en Meerzicht, Debby Nota
 
12 júny om 09:37
 
Hoge opkomst bij bruisende open dag Kunstencentrum Atrium





De open dag van Kunstencentrum Atrium in Sneek kon op zaterdag 11 juni rekenen op enkele honderden bezoekers. Op de leslocatie aan het Oud Kerkhof maakten jong en oud kennis met lessen en cursussen op het gebied van muziek, dans, theater, muziektheater en beeldende kunst. Met allerlei activiteiten binnen en buiten het kunstencentrum was het een bruisende middag.

In het hart van het kunstencentrum was het van 12.00 tot 16.00 uur constant druk bij de informatiekraampjes die door Atrium-docenten werden bemand. De muziekleraren hadden hun instrumenten meegenomen. Mede aangestoken door het enthousiasme van de leerkrachten gaven veel mensen zich op voor een les of cursus. Ook werden er gratis proeflessen geboekt.





In de lokalen kon meteen al een speciale, korte proefles worden gevolgd: de muziektapas. Doordat deze kennismaking slechts twintig minuten duurde, kon er van meerdere instrumenten worden geproefd. Sommige bezoekers durfden het na een proefles aan om samen met andere proeflesvolgers een klein optreden te geven in de Noorderkerkzaal, die aan het kunstencentrum is verbonden.
Ook de open lessen en demonstraties konden rekenen op veel belangstelling.

Onder meer leerlingen en docenten van de cursussen pottenbakken, schilderen en beeldhouwen lieten hun vaardigheden zien. Verder namen bezoekers deel aan rondleidingen door Cultuur Kwartier Sneek (Theater Sneek, Poppodium Bolwerk en Kunstencentrum Atrium) en was er voor kinderen een puzzeltocht.



 
11 júny om 23:02
 
Ut Sneek laat op gang





SNEEK - De 14de editie van Ut Sneek kwam laat op gang, maar nadat de zon steeds meer terrein won werd het Culturele feestje alsnog een groot succes. Na een uur of twee stroomde het publiek dan ook toe in het centrum van Sneek. Op meer dan tien podia traden ruim 1100 artiesten op.

De organisatie van Ut Sneek, samen met CSG Bogerman, Kunstencentrum Atrium, Cultureel Kwartier Sneek, de Vereniging Sneeker Zakenlieden en de Horeca van Sneek schotelden het publiek een gevarieerd programma voor. Op de foto, de musicaltalenten van musicalopleiding MUZT van Kunstencentrum Atrium die een compilatie uit de musical POPPINS lieten zien.
 
11 júny om 09:59
 
Een iPad droogt geen enkele traan.





Fanmòrren lach der wear un digitaal blogpareltsje in myn mailboks. Elke saterdach begin ik met ut lezen fan 'Deze Week' fan KaBe ( = Kerst Boomsma ). Wannear públiseart dizze oerbeskeiden blogger nou us op un groat platfòrm? Syn blogs ferdiën un groat públyk, ut públyk ferdiënt syn weargaloas moaie blogs!

"Wie gaat er voor mij een pakje sigaretten halen?"
Geen basisschoolleraar die het vandaag nog zou durven vragen. In mij jeugdschooltijd jaren zestig waren er nog geen antirookcampagnes, stuurde de juf van ons Friese dorpsschooltje nog gewoon leerlingen op pad voor haar nicotine behoefte.

Wij vonden het leuk. Bankbiljetje in de hand, schoolplein af, straat uit, winkeltje in, écht afrekenen: je was er eens lekker uit. Geen ouder klaagde.

Tegenwoordig zou de school op z’n minst de inspectie op bezoek krijgen. Er zou een juridische procedure kunnen volgen. Een protesterende longarts in de krant. Toen niet. Het kan zelfs dat de betrokkenen voordelen zagen. Zelfstandigheid kweken, omgaan met geld, veilig oversteken.


Een rare gewoonte van mijn toenmalige onderwijzeres? Misschien. Toch kan het me, ook nu ik terugkijk, eigenlijk niet schelen. Sterker nog: als er wedstrijd 'Leraar van het Jaar' destijds had bestaan, had ik haar onmiddellijk aangemeld.

Of ze goed lesgaf, staat me niet eens meer zo helder voor de geest. Maar ze was er voor ons toen dat nodig was. Een klasgenootje, een van mijn beste vriendjes, werd ernstig ziek. De juf moest een groep 6 opvangen die heus wel doorhad dat er meer speelde dan een griepje. Ze nam me mee naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
Ze was een stevige steunpilaar toen hij het uiteindelijk niet haalde.

Scholen profileren zich zelden met hun personeel. Ze pronken met interactieve lesmethodes, digiborden en tabletlessen. Maar een modern schoolbord heeft net zo weinig inlevingsvermogen als een met krijtjes.

Een iPad droogt geen enkele traan.

Het gaat om de poppetjes, ook in het onderwijs.
Koester die fijne meester. Haal eens wat lekkers voor die ene superjuf, als ze jarig is.
Al zou ik tegenwoordig een pakje Marloboro niet onmiddellijk aanraden.
 
10 júny om 18:30
 
Hebsucht…





Tuurlek is ut púre hebsucht, niks anders. Alle kearen wannear’t ik wear bij Mijn Tafel omstrún nim ik mij heilech foar gyn nieuwe ouwe boeken an te skaffen. Wêr mut ik der met heen? Myn werkkamer staat al gròtfol met literatuur. Myn pogingen om un slaapkamer te aneksearen lukke nyt omdat J. har ferstaan nòch altyd nyt ferloren het: Gjin sprake fan!

Tòch lukte ut mij gistermiddach foar de sufeulste kear nyt un jonge fan Stafast te wezen en gaf ik mij wear over toen ik ut prachtege boek ‘Wat een weer!- Kroniek van het weer in Friesland’fan Klaas Ybema legen sach.

Un fraai illústreard boekwerk met moaie foto’s en fol met grafieken, un standerdwerk. En ferdomd ik was der mar un paar senten an kwyt. Toen ik dit boek kocht, lach der ok nòch su’n kostlek boekje út de seary Monument van de Maand, un deeltsje over de Waterpoort. Kon’k ok nyt lêge late.

Ut was dus wear helemaal mis!
 
9 júny om 22:00
 
CH Sneek is ut dòrpsfeest fan Tsjalhúzum!





Fanavend bij ut Concours Hippique fan Sneek weest, òf eigenlek mut ik sêge ‘bij Sneek’. Ommers sinds foarech jaar wurdt dit hippys festein op ut terrein fan T&H Stables in Tsjalhúzum houden.

Gekskearend noemde Herbert de Vries, de groat promotòr & stimulatòr, dit CH ut ultieme dòrpsfeest fan Tsjalhúzum! Alle bewoaners fan Tsjalhúzum fine ut un prachtech gebeuren, su fertelde Herbert.

Fanavend was ut goëd toeven op ‘Tsjalhúzum Beach’ tussen al dy prachtege pearden en de entûsiaste peardeliefhewwers. Uteraard Herbert nòch even fraagd wat der foar de kommende dagen nòch mear op ut programma staat. Ut CH duurt nòch tòt en met sundach.

“Mòrren is der peardedressuur B t/m M2 en springen in de BB, B, L en M en dat allemaal op oans saanparkours. Saterdach de hele dach ponny’s en ok dressuurspringen, met mar liefst 300 springponny’s en su’n 600 tòt 700 dressuur kombinasy’s. En sundach dat wurdt dé dach, we gaan foar ut earst in de geskiedenis fan de Sneker hippise spòrt de Grote Prijs van Sneek riden. Dy wurdt notabene deur Van der Meer Metaat út Liwwarden sponsòrd, da’s op um self wel apart nou?! Ik bin dêr wel heel erkentelek foar, ut is trouwens wel un Sneker dy’t dat doët."

"Ferder hewwe we nòch ut teamspringen, ut is un hilarys spelletje. Ut is un team met un ponny- en un pearderúter dy’t tegare un parkoerske aflêge mutte. An ut end mut de ruiter afstappe en heel hard naar de bel drave. Dy falle úteraard omdat se de oriëntasy kwyt binne. En ferder binne der sundach nòch de hogere klassen, ut Z en ut ZZ & su. Sundach hewwe we tussen de 1000 en 1200 start.”

“Dizze lokasy is in dy sin su bysonder omdat we hier op de saanpiste ride kanne. Dat het sufeul foardelen, we binne nyt mear afhankelek fan ut wear. Dy saanboaiem is helemaal kondisjoneard. We hewwe ut dit jaar nòch professjoneler opsette kannen. Siën mar us hoe moai de dressuurbanen der inlêge.”



 
9 júny om 10:17
 
Habtamu de Hoop is un ervaring riker!





Habtamu de Hoop is gyn winner wurden fan de finalewedstryd Op weg naar het Lagerhuis.

“Geweldige ervaring gehad om te speechen voor de nationale tv, blij dat ik heb kunnen zeggen wat ik wou en dat het naar mijn idee ontzettend goed ging. Helaas zat de ultieme beloning met de reis naar New York er niet in (misschien had ik op mn 13e toch mee moeten doen”, sette Habtamu op syn FB-site.

Dy laatste opmerking was un kwinkslach richting de útferkiezing fan de dertienjarege Lisa van der Geer út Eindhoven as bêste fan de 3 finalisten.

Let even op ut pompeblêdsje fan Habtamu op syn linker revêr! Habtamu kreech honderden reaksy’s op syn FP-post.
 
8 júny om 18:42
 
Ut groate aftellen is begonnen!




Fòlgende week binne we der bij in Den Haag op ut Malieveld, allemaal onder ut motto fan: no time to waste!
 
7 júny om 18:58
 
Habtamu de Hoop (18) in tv-finale Op weg naar het Lagerhuis






Habtamu de Hoop uit Wommels is een van de drie finalisten die door gaan naar de landelijke tv-finale Op weg naar Het Lagerhuis. De uitzending is te zien op 8 juni op NPO2. Dat Habtamu de Hoop een voortreffelijk speecher is, werd onlangs al duidelijk tijdens het Gesprek van Sneek waar hij zijn V-rede ook uitspraak. Zijn toespraak over de vluchtelingenproblematiek maakte diepe indruk bij de aanwezigen. Wie is Habtamu de Hoop en wat houdt deze achttienjarige RSG havo-examenkandidaat bezig?

“Mijn voornaam Habtamu, wat rijk van leven betekent, past inderdaad beter bij mijn kleurtje dan mijn achternaam De Hoop. Toen ik acht maanden oud was, ben ik door mijn ouders geadopteerd. Ik ben geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Daar ben ik te vondeling gelegd in een café, zonder gegevens. Door puur geluk ben ik terecht gekomen in een weeshuis, waar ze mij de naam Habtamu hebben gegeven. Een vrij normale naam daar, in Nederland te vergelijken met Joop of Jan. Ik voel trouwens niet de behoefte om achter mijn eigen geschiedenis aan te gaan, niet omdat ik mij daar voor afsluit. Ik vind het zo wel best. Mijn ouders hebben mij al vroeg het verhaal verteld waar ik vandaan kwam, zodat je er later niet op een verkeerde manier mee geconfronteerd wordt. Ik heb ook nog een adoptieve broer uit Ethiopië, die twee jaar jonger is. Ik heb ook nooit problemen door mijn afkomst gehad, ik praat Fries net als de meeste mensen in Wommels. Iedereen kent elkaar, ze weten mijn geschiedenis in het dorp dus ook.”

Sportief

Eigenlijk past het woord inburgeren ook helemaal niet bij Habtamu, die tot voor kort fanatiek kaatser in het Freuledorp was. In het Omrop Fryslân programma Keatse foar dummy’s, speelde Habtamu een hoofdrol. Blijkbaar deed hij dat zo goed dat Omrop Fryslân hem nu weer gevraagd heeft om een bijrol te spelen in een nieuwe tv-serie, waar hij verder nog niets over mag vertellen. Een reden om het kaatsen even op het tweede plan te zetten is verder dat Habtamu na het behalen van zijn havodiploma zich in heeft geschreven voor een studie journalistiek in Utrecht. Of hij aangenomen wordt is overigens nog niet bekend.

Helemaal zonder sport kan de jonge Wommelser niet, hij blijft wel lid van voetbalclub SDS uit Easterein. De A1 junior heeft al de nodige minuten in het vlaggenschip van SDS gemaakt. Eerder zat Habtamu op de voetbalschollen van SC Heerenveen en SC Cambuur, echter gewogen en letterlijk en figuurlijk te licht bevonden.

Vluchtelingenproblematiek

Na zijn deelname aan de wedstrijd Fries Jeugdparlement, waarbij jongeren in het provinciehuis bijeen komen om zogenaamd de provincie te besturen en ze zo kennis te laten maken met de politiek, kreeg Habtamu de opdracht zich te verdiepen over de vluchtelingenproblematiek. Door de verdieping in het onderwerp gingen Habtamu de ogen open en werd hij bijna misselijk van wat hij te weten kwam. Op school is het docent maatschappijleer José van der Lijke die haar leerlingen weet te motiveren voor het debatteren. Na aanleiding van zijn kennis schreef Habtamu ook zijn inmiddels bekende V-rede, waarin hij zich afvraagt wat er in Nederland veranderd is met een aantal jaren geleden. In de rede vraagt Habtamu zich af waar de liefde is gebleven die hij als adoptiekind heeft mogen ervaren. De rede was zo goed dat Habtamu ondertussen bij de beste drie speechers van Nederland zit. Heeft hij antwoord op de vragen die hij in de rede stelt?





“Nee, maar ik weet wel dat je de AZC’s nog veel meer open moet stellen, zodat mensen echt kunnen zien hoe het er is. Je kunt dan begrip voor elkaar krijgen. Ik heb wel veel positieve commentaren op mijn speech gekregen, mensen waarderen het wel. Er was maar één vervelende reactie op Facebook. ‘Habtamu klinkt niet erg Nederlands, voelt zich zeker aangevallen.’ Ik zou eerst niet reageren, maar later heb ik het toch gedaan.

‘Ik verzoek U nogmaals mijn speech te beluisteren, dan leg ik U precies mijn verhaal uit, misschien dat ik daarna goed genoeg voor U ben om duidelijk te maken waar ik mijn kop vooruit steek’, zoiets. Mijn vrienden reageerden massaal en van de negatieve persoon hebben we nooit meer iets gehoord.”

“Toen dat kleine vluchtelingenjongetje Aylan in september dood op het strand aanspoelde vond iedereen dat vreselijk. Een paar maande later in Keulen waren alle vluchtelingen weer verkrachters en staan veel mensen te brullen AZC weg ermee of nog erger. Dat de politiek dit allemaal laat gebeuren, dat vind ik triest.”

Wilders

“Onder mijn leeftijdsgenoten zijn er ook genoeg die belachelijke dingen over vluchtelingen zeggen, zonder te weten waar het over gaat. Ze praten vaak hun ouders na, die op hun beurt Wilders weer papagaaien. Ik heb door middel van gesprekken wel geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen, maar dat lukt vaak niet. Misschien moet je dergelijke geluiden dan toch maar negeren. We hebben laatst op straat een filmpje opgenomen, waarbij we mensen iets vragen over vluchtelingen. Dachten heel veel mensen dat ik een vluchteling was. Gekke vooroordelen! Trouwens ik sprak laatst een donkere jongen in het Nederlands aan, toen bleek dat hij gewoon Fries kon. Ja, dat is dus ook een vooroordeel van mijn kant.”


“Ik zou wel graag eens met Wilders willen praten en hem dan wijzen op de grote verantwoordelijkheid die hij heeft. Door zijn uitspraken zaait hij haat. Ik ben absoluut voor vrijheid van meningsuiting, maar Geert Wilders zorgt er voor dat de discussie een negatieve kanteling krijgt in de vluchtelingendiscussie. De argumenten van Wilders slaan vaak nergens op. Dat de media hem zo’n platform geeft begrijp ik niet, hierdoor groeit zijn aanhang alleen maar.”

SPEECH





Als ik ‘s avonds naar het nieuws kijk, begin ik me te steeds vaker te schamen voor mijn eigen bevolking,
de mensen die mij in 1998 ondanks de des tijdse oorlog tussen Ethiopië en Eritrea opgenomen hebben in onze maatschappij en omarmd hebben met liefde.

Met tegenzin keek ik afgelopen maand weer naar het NOS-journaal.
AZC weg er mee wordt er van de daken geschreeuwd, ik zie spandoeken op straat ‘’een asielzoeker met volle zak pakt uw dochter met gemak’’
varkenskoppen die in bomen worden gehangen.
Ik begin me steeds vaker af te vragen waar de liefde is gebleven die ik als adoptiekind heb mogen ervaren.

Maar als ik me eenmaal verdiep in onze geschiedenis, vind ik dit erg vreemd.
In de Tweede Wereldoorlog gaven velen van onze grootouders onderdak aan de Joden,
na de zware aardbevingen in Haïti in 2010 haalden wij Nederlanders met zijn allen 111 miljoen euro op, 111 miljoen!

En ook nu zetten duizenden mensen zich vrijwillig in voor vluchtelingen. In Capelle moest er een wachtlijst komen niet voor vluchtelingen, maar voor vrijwilligers

We zien alleen nog maar heftige beelden en confrontaties op het nieuws maar het blijkt als we beter kijken dat we nog niet eens zo slecht zijn met z’n allen.

In Nederland, een van de veiligste en rijkste landen ter wereld, zijn we al ver gekomen.
Onze beschaving is geen dun laagje vernis, maar een dikke vetlaag, een dikke vetlaag die ons warm houdt.
Een dikke vetlaag bestaande uit een grote meerderheid goedwillende mensen.
Laten wij de zwijgende meerderheid opstaan om te laten zien dat er ook mensen zijn, die ondanks de grote druk die vluchtelingstroom met zich mee brengt, bereidt zijn om je welkom te heten.
Als de dijken breken worden we geen apen, maar excelleren we in menselijkheid

INTERVIEW met Habtamu de Hoop dat ik voor Groot Sneek met hem had ( Groot Sneek- april 2016 )
 
7 júny om 17:14
 
De Koaning & de Koaningin komme naar Fryslaan





As de koaning gaat marsjearen met syn honderd dúzend man, ja 100.000 man! Dan is der wat an de haan in Fryslaan. Anstaande maandach komt ut koaninklek echtpaar naar Noardwest Fryslaan foar un werkbesoek. Weken, su nyt maanden binne de bewoaners fan dat gebied dan ok al druk in de wear om sich foar te bereiden op ut besoek.

Tegare met Rudy Bouma, fan Friesland Actueel sal ik bij ut besoek weze. Fanmiddach binne we al fast bij twee bedriëven op besoek weest om 'beelden te skiëten'. We hewwe al un blik achter de skermen nimme maggen.





Bij de tomatekwekerij fan Empatec in Wier en bij un Skeepswerf in Harlingen. An alles is te merken dat der wat bysonders foar dizze (krimp-) regio staat te gebeuren.





Iedereen wil maandach wat moais fan syn bedriëf siën late en dat is nyt alliennech foar Willem & Maxima mar ok foar al dy tientallen sjoernalisten dy't in de karavaan metride salle.





Prachtech om su'n happening us fan heel dicht bij te maken en ferslach fan te doën.

Kruizinga Heerenveen





Earder op'e dach was ik in Heerenveen bij Rennie & Alle Kruizinga foar un gesprek over hun bedriëf en over de Glasblazers. Prachtege hardwerkende minsen dy't plezier in ut leven hewwe en dat graach útstrale naar anderen. Ok dit besoek was inspirearend, in de keuken siën fan MKB Nederlaan!





Al met al opnieuw un dach om in te lijsten, ik weet dat ut un bitsje eentoanech wurdt, mar ut ferfeelt mij gyn sprút!
 
6 júny om 18:48
 
Dyn ogen binne dyn kamera's!!

 
6 júny om 17:44
 
Boek oud-minister Pieter Winsemius over verleidelijke Friese prinses





Zaterdag 11 juni verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer het boek "Rowena, de sage van een Friese prinses" van oud-minister Pieter Winsemius. Het is een hervertelling van een oude sage uit de Chronique ofte historische geschiedenisse van Vrieslant (1622) over Rowena, de mooie dochter van de Friese prins Hengistus.

Volgens deze sage was Hengistus samen met zijn broer Horsus door de Britse vorst Vortigern te hulp geroepen toen die de problemen met rovende Schotten en Galliërs niet meer zelf de baas kon. Als aanvoerders van duizenden Friezen, Jutten, Angelen en Saksen maakten beide de oversteek naar Brittannië.
In het gevolg was ook de verleidelijke Rowena. Nadat zij eerst de kroonprins verleid had, trouwde ze uiteindelijk met zijn vader, koning Vortigerno. De toenemende invloed van de niet-Britten leidde tot grote onderlinge spanningen in het Britse rijk, waarbij Rowena als middeleeuwse femme fatale een niet altijd fraaie rol speelde.





Pieter Winsemius is bedrijfskundige en oud-minister en daarnaast als genealoog kenner van de Friese geschiedenis.

Het boek is te krijgen in de boekwinkel en in de webshop van Wijdemeer.
 
5 júny om 12:39
 
Slachtemarathon 2016: warm in meardere opsichten





Foto: Jan Douwe Gorter

Un dach na de Slachtemarathon sit de kòp nòch fol met impressy’s fan un onfergeteleke dach en beelden dy’t úteraard te fangen binne in woarden. Omdat myn blog pretendeart persoanlek en liever nyt privé te wezen, doën ik un poging om un ferslach te geven, myn ferslach wel te ferstaan. Su at ik ut gister ondergaan hew as deelnimmer fan un únike tòcht dy’t su langsamerhaan bij de ikoanen fan Fryslaan hoart.





Gister gaf ik al an dat dizze tòcht foar mij un finale afrekenening was met de fysike problemen fan de aflopen 3 jaar, un kloateperioade in myn leven. Toen ik in september 2013 as un siik fogeltsje tussen de lakens fan un MCL-sikenhúsbêd lach bij te kommen fan de 3-dubbele by-pass-operasy froeg kardioloooch Dr. Porta mij òf ik ok doëlen had. “Jaseker, ik wil in 2016 De Slachte wear met myn J. lope!” Gister loste ik dy belofte in.





Ut is 04.15 uur at de wekkerradio afgaat. Na un ferfrissende does en un stevech ontbijt met twee bananen en yoghurt& muesly om 05.20 Kees, Rinske & Stephanie fan hús hale, Fersamele op ut Carpoolplak in Pasveer. Over Heerenveen richting Reard, omdat de òrganisasy fan de fijfde Slachtemarathon dizze rûte angeven het. Un dramastart, anders kan ik ut nyt noeme. We rake met honderden andere Slachtelopers in un kilometers lange file wêr’t we twee uren in sitte. Wonder boven wonder raak ik nyt opfokt, ik bliëf rustech. Dat het in ut ferleden wel us anders weest. Foardeel fan de parkearproblemen is dat we futdaleks in de bus kanne en ok de start in Easterbierrum ferloopt hierdeur pefekt.





Un groat gedeelte fan oans Sneker groep het de pearse polo fan Samenloop voor Hoop om de skouders. We binne su lopende reklame foar ut andere groate evenement wêr’t we in september an metdoën salle. Never a dull moment nou?!





An ut begin fan de Slachtemarathon wurdt al gau dúdelek dat ut un warme tòcht wurde sal, de temperatuur is al dik boven de twintech graden. Fan ut moment dat we in de bus stappe is de sfear posityf, ut ‘mienskipsgefoël’ absolút anwezech. Ut geeft un gewelde boest dat je onderwech al dy kunstenaars, teaterminsen, múzikanten, daansers en entûsiate frijwillegers teugen komme.





Dat spesjale Slachtegefoël is únyk, dat mutte je opslurpe met folle teugen. En dat doën we, krekt as al dy liters focht onderwech. De petsjes en andere hoofdeksels wurde onderwech regelmatech in un tobbe met water deen om de kòp mar goëd koud te houwen. Hearleke warme soep met ballen in één fan de Oaseplakken gaat der in as un preek bij un griffemearde ouderling.





De man met de hamer, we komme um op de eeuwenouwe Slachtedyk allemaal teugen, nyt stoer doën om suks te ontkennen. We ferslaan de Slachtebeul met oans gesang! Wonderbaarlek hoe ut singen fan ferskes un mins wear in kadaans brenge. Dat binne de kipefelmomenten. Nyt te loven dat un groep fan 25 wandelaars út folle burst naast wat skuinere teksten ok Dank U voor deze nieuwe morgen metsingt!!





Su’k skriëf komme we onderwech un heel soad kulturele eksplosy’s teugen, tefeul om hier op te noemen. Mar dy eksoatise trommelaars ontlokke mij un fierletterwoard dat ik graach herhaal: MEAR MEAR MEAR!!





Na 44.4 km, foar je offisjeel starte lêch je ok nòch un antal meters af, komme we na acht uur en 17 minúten over de finishlijn in Raard. Un gloarieus moment met al dy honderden toeskouwers an’e kant. Un euforys gefoël om ut Slachteblokje in ontfangst nimme te maggen. At ik bier en rosé út de feesttent ophaal, kan ik ut nyt late om met un jonge frou even te daansen op’e klanken fan Tina Turner har Rolling on the River. Ik foël mij as Adonis in ut kwadraat!. De andere merke niks fan myn strapatsen op’e daansfloer.





At we na de goddeleke lekker bierkes op soek gaan naar oans auto, bliekt dat ik mòrrens in alle hektyk de groate lichten anlaten hew. Der sit gyn leven mear in de swarte Opel. Ik wurd der nyt anders fan en fersier binnen no-time un helper in noad dy’t de startkabels befestegd. Ok hier al wear un hilarys moment dat ut Julius Caesar bliekt te wezen.





Ut past naadloas in ut beeld fan de Slachtemarathon 2016!



























 
4 júny om 22:03
 
Slachte 2016: Un Gouden Dach!!





Mòrren fòlgt ut ferslach!
 
3 júny om 12:49
 
Slachte 2016





Mòrren is ut dan sufer! Tegare met al dy andere dúzenden sal ik de Slachte Marathon lope. Toen ik in september 2013 in ut MCL lei te bekommen fan de bijpas-operasy hew ik doëlen steld. Een dêrfan was met myn J. & frynden & fryndinnen de Slachte fan 2016 te lopen. Su salle der mòrren heel wat minsen weze dy't nyt 'sumar'lope. Organisasy fan de Slachte alle súkses toewênst. De deelnimmers nyt minder.

Myn J. is der ok helemaal klaar foar. Se maakte mij fanmòrren wakker met ' ik fiel mij as Kiki!' Ik docht dat kon wel minder om wakker naast te wurden. Ferfòlgens ontwaakte ik rúw út myn droom, toen de immer nuchtere J. ferfòlgde met " ik haw lêst fan myn kúten....!"


 
2 júny om 19:17
 
Stef Bos





Het zit erop

Gisteren een mooie laatste in Roeselare
Van
Een sprong in de tijd
Een toer die nog even mag nazinderen
In een andere gedaante
Het dak eraf
In de open lucht
Soest en Bloemendaal
De lichtjes kunnen naar de zolder
Instrumenten naar huis
Het was een feest
Met dank aan onze bende
Muzos,technos en strijkers
En natuurlijk
De toehoorders
De toeschouwers
Van Roeselare tot Amsterdam
Van Groningen tot Mechelen
Van Sneek tot Antwerpen
 
2 júny om 19:09
 
Boek over de beeldhouwer van Ús mem





Vrijdag 3 juni verschijnt het boek Heit van Ús Mem over de beeldhouwer Gerhardus J. Adema. Adema (1898-1981) is vooral bekend vanwege Ús Mem. In het boek is de geschiedenis van het tot stand komen van dat beroemde beeld, dat heel wat voeteh in de aarde had, uitgebreid beschreven. Maar behalve Ús Mem liet Adema ook nog ander werk na: schilderijen, tekeningen, houtsnijwerk, beeldhouwwerk, medailles en penningen.

Over zijn leven en werk als kunstenaar was nog niet zo veel bekend. Aan de hand van gesprekken met familieleden en vrienden heeft journalist Piet Prins in dit boek een levensschets geschreven. Het geeft een beeld van een productieve kunstenaar die buiten het Friese kunstcircuit om gestaag heeft doorgewerkt aan een groot oeuvre voor een breed publiek.

Het boek verschijnt ter gelegenheid van drie tentoonstellingen over het werk van Adema in Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden en het Frysk Lânboumuseum.

De verkoopprijs is €19,50. Het is te koop in de (internet-)boekhandel en in de webshop van Wijdemeer.
 
1 júny om 20:31
 
Wille Snekers & Friezen Arno Brok wear thús hewwe?





John Jorritsma bij ut afskeid fan burgemeester Arno Brok. Op dit moment un soad onderbúk reaksy's over de teruchkear fan de mateloas populêre Brok. At ik de FB love mut, dan binne der genoech lui dy't um wear teruchhale wille naar Fryslaan. Brok sú de ideale opfòlger fan Jorritsma weze as CvdK.

De tiid sal ut leare!
 
1 júny om 14:51
 
Een Frieslander!!