dagboek > overzicht
Dagboek april 2022
 
30 april om 18:25
 
In de Noarderhoek...

Ut hart slaat altyd even feller in de Noarderhoek. Nch altyd! Was der fanmiddach bij de wedstryd WPB1 - QVC: 2-1

Sjoerd t ut Sperkhem en Jan fan ut Kamp waren der ok bij en we hewwe genoaten! 
29 april om 16:54
 
Ferslach skrive


Fanmiddach was ik in de raadsaal fan de gemeente Sdwest-Frysln bij un bysondere plechtechheid. Ik mocht der foar GrootSneek/GrootBolsward un ferslach over skrive.

Consul gemeente SWF Gosse de Jong uit IJlst ontvangt gouden erespeld van de Oorlogsgravenstichting

SNEEK- Als dank voor zijn werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Sdwest-Frysln heeft Gosse de Jong uit IJlst vanmiddag een gouden erespeld uit handen van Johan Teeuwisse van de Oorlogsgravenstichting in ontvangst genomen. Burgemeester Jannewietske de Vries, collegas van Gosse de Jong en een groot aantal van zijn familieleden waren bij de plechtigheid aanwezig in de raadszaal van It Bestjoershs. De bijeenkomst was een grote verassing voor de consul.

Lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting

De heer De Jong is 24 jaar consul voor de Oorlogsgravenstichting. In deze rol is hij de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Sdwest-Frysln en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Sdwest-Frysln liggen 51 Nederlandse en 101 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven.

Sieraad foar s gemeente

In heel Nederland ondersteunen ongeveer 330 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester, die Gosse de Jong dan ook toesprak.

Dat Gosse fanf 1998 foar dizze grven soarge hat is hiel bysnder en drmei bisto echt in sieraad foar s gemeente. Want dit is hiel belangryk wurk om dy grven goed te nderhlden. Wichtich, hielendal yn dizze tiid fan oarloch yn Oekrane. Dat der plakken binne wrt ferhalen ferteld wurde kinne en dat dy spesifieke plakken nderholden wurde, gaf de burgemeester het belang van het werk van Gosse de Jong aan.

Ook Sjoerd Joustra adviseur van de directie van de gemeente Sdwest-Frysln sprak lovende woorden over Gosse de Jongzijn enorme verantwoordelijkheid voor de oorlogsgraven in de gemeente SWF gedurende een lange periode.

Zijn werkzaamheden voor de OGS, zijn kritische controle van de graven jaarlijks, er ontgaat Gosse niets! De fotos die elk jaar moeten worden gemaakt in opdracht van de OGS van alle graven. Gosse weet alle graven te vinden. Veel mensen die annex zijn met de oorlogsgraven kennen Gosse en roemen zijn nauwkeurigheid en grote zorg voor de graven.

Kunstwerk als cadeau van de gemeente en collegas

Onderhoud en controle van de graven is een groot en belangrijk deel in het leven van Gosse en vergt veel tijd maar zeker ook veel vrijetijd. Wanneer Gosse zijn controleronde doet neemt ofwel een goede vriend mee of Nienke zijn vrouw.
In hun bijzonder mooi gerestaureerde Opel Olympia uit 1952, picknick mand mee en een aantal dagen on tour door de gemeente Sdwest-Frysln. Namens collegas en het gemeentebestuur overhandigde Joustra een fraai kunstwerk vol met symboliek, gemaakt door It Quakeltje uit Exmorra, aan Gosse de Jong.


Over de Oorlogsgravenstichting

Voorafgaand aan het overhandigen van de gouden erespeld vertelde de heer Johan Teeuwisse over de Oorlogsgravenstichting. De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen wij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld, aldus Teeuwisse. 
28 april om 17:58
 
Lekker spul op'e kokosmat

Der lach fandaach lekker spul op'e kokosmat! Ferder druk an ut skriven weest. Amper btendeur, ok kouwe noarderwyn. 
27 april om 21:37
 
De oulopen uren...

Stijlvol concert Orkest Koninklijke Luchtmacht in Theater Sneek

SNEEK- In een uitverkocht Theater Sneek trad gisteravond het Orkest Koninklijke Luchtmacht op, een concert dat twee keer eerder door corona moest worden afgelast. Maar drie keer is ook hier scheepsrecht, zei een blijde voorzitter Kees Poiesz voorzitter van de organiserende Stichting Sneek 75 Vrij. Het concert werd o.a. bijgewoond door Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Jannewietske de Vries.

En het werd een bijzonder geslaagd concert, geheel in stijl van het orkest. Letterlijk een beeld achter de schermen van de 48 conservatorium geschoolde musici. Typerend is niet alleen het moderne en eigentijdse geluid, maar ook de ceremonile verbondenheid met de Krijgsmacht naar voren. Het orkest bestaat dit jaar 70 jaar.

Chef-dirigent majoor Patrick Curfs zou aanvankelijke op de bok staan, maar door ziekte werd zijn taak uitstekend overgenomen door concertmeester sergeant-majoor Remco van Viersen. Een gevarieerd programma met vooral na de pauze kippenvelmomenten toen het orkest o.a. Brothers in Arms, (gezongen door Martin van der Starre) en Laudate Regem speelde. Normaal gesproken eindigt een concert van het orkest met een uitbundige potpourri, steevast meegezongen door het publiek. Ditmaal was dat niet het geval. In verband met de oorlogssituatie in Oekrane werd afgesloten met Imagine van John Lennon. Heel klein met alleen gitaar en zang van Martin van der Starre. Een uitstekende keuze! Kort daarvoor was er ook al de link met de Balkan, toen het stuk Mahalageasca gespeeld werd.

Ik heb genoten van alles en iedereen, liet voorzitter Kees Poiesz na afloop van het concert weten. Al die mensen die zaten te genieten prachtig. Om na twee jaar corona ellende nu weer feestvieren! Prachtig om dan van de orkestleden terug te krijgen dat zij de gastvrijheid in Sneek geweldig konden waarderen. En dat ze een zakflacon van de Weduwe Joustra meekregen, werd ook op prijs gesteld, net zoals trouwens het oranjebittertje voor al de bezoekers.

Poiesz maakte gisteravond bekend dat er over drie jaar een groot Vrijheidsfeest in Sneek gevierd zal worden.

Aubade in Sneek na twee jaar weer als vanouds

SNEEK- Na twee jaar afwezigheid, reden bekend, was er vanmorgen weer de traditionele aubade in de Marktstraat. Kort daarvoor werd ook al geheel volgens traditie Koningsdag geopend met het reveil en carillonspel vanaf de koepel van de Martini- of Grote Kerk. Het voelde vertrouwd, om niet te zeggen zeer vertrouwd!

Lint voor een kind

Nieuw was tijdens deze editie Aubade Sneek, dat er naast burgemeester Jannewietske de Vries een kinderburgemeester stond in de persoon van Jan Eise Kruithof uit IJlst. Jan Eise, op prachtige gympen in toepasselijke kleuren, had meteen al een taak. De Kinderburgemeester mocht het Lint voor een kind om de schouders van Marijn Scheffer (8) uit Heeg hangen.

Marijn liet zijn haren groeien voor het goede doel, Stichting Haarwensen. Bovendien zette de jonge inwoner uit Heeg ook nog eens een doneeractie op touw voor dezelfde stichting. Inmiddels is er al 1000 euro binnen van de beoogde 1500, werd vanmorgen op het bordes bekend. Wie wil doneren: Hier vind je Marijn zijn actiepagina: https://haarwensen.nl/acties/135/marijn-8-doneert-zijn-lange-haren-aan-stichting-haarwensen-help-je-mee

Nieuwe voorzitter

Renate Dmmer, de nieuwe voorzitter van Vereniging Oranje, mocht naast de eregasten weer een groot publiek welkom heten. Clown Sander en de immer sfeervolle Putkapel zorgen voor een uitgelaten stemming in het harte van Sneek. Zelfs de polonaise ontbrak niet.

Gezellige drukte in centrum Sneek

SNEEK- Na de aubade van vanmorgen, gaat het Koningsdagfeest 2022 gewoon door in de binnenstad van Sneek. Gezellig druk, is daarbij de beste typering, zeker op de Singel waar veel spulletjes te koop worden aangeboden op de Vrijmarkt.

Ze stonden hier van morgenvroeg om 5 uur al voor de deur, vertelde een van de Singelbewoners. Niks mis mee hoor, ik heb dit hele feest wel enorm gemist na twee jaar coronatijd. Je ziet gewoon dat de mensen helemaal weer opleven. Heerlijk toch?

Op het plein voor de RK Sint Martinus aan de Singel was het een gezellige boel met tal van activiteiten. In het Godshuis, trad o.a. de Martini Koorschool op, te midden van de kerkbanken vol met tweedehands boeken.
De hele middag is er nog veel vertier in de Sneker binnenstad.
 
26 april om 18:28
 
Ferteller Germ Kamstra

Gistyermiddach bij Germ Kamstra in Gau weest, foar de Friesland Post-rbryk 'Fertellers yn Frysln'. Germ hoopt dit jaar 90 jaar te wurden en weet un heel soad over Gau en omgeving. Un heel plezierech mins om met te praten en nch su helder as kristal!

Fandaach andere dingen deen...En fanavend naar Theater. Inderdaad ik leef!

Foto fan Germ en mij, is fan Tom Coehoorn.
 
25 april om 08:33
 
Kollum Omrop Frysln, 25 april

HJSC

De letters HJSC staan foar Hommerts Jutrijper Sport Combinatie. De foetbalklup t wat Snekers dan sge de deurwaaidrpen ten sden fan de stad. HJSC fiert dit jaar syn 75-jarech jbileum en don dat nou nyt bepaald snech.

Mar liefst 75 dagen duurt ut feest met allemaal
aktiviteiten. Gelyk hewwe se dr in e Hommerts-Jutryp: At je wat fiere kanne dan mutte je ut ok god don.

De naam HJSC is trouwens ouwer as de oprichtingsdatum fan de foetbalklup op 12 april 1947, want op 18 jannewary 1934 frage Toussaint Nauta en Roel Dozeman namens HJSC toestemming an ut gemeentebestuur foar un ferlotting. Met andere woarden, der wurdde toen ok al an sprt deen onder de naam HJSC. Allienech nyt eksklsyf foetbal.

Na dy waardeloase coronatiid merke je overal dat minsen nocht hewwe an feest en wat dat angaat don se dat met 75 dagen god bij HJSC.

HJSC speult op dit moment in de fierde klas fan e KNVB, niks mis met. En ik hou mij self futdaleks mar even un spiegel foar: Ut hoogste nivo dat ik oait bij HJSC haalde was ut feterane-elftal. En ik bleef ok nch us un ONS-suertsje in de ogen fan de HJSCers. Eentsje dyt graach un baltsje hooch houwe mocht, dat fonden se mar niks bij de gron-witten. Dr gingen alle balle onferskrokken richting iesbaan at der un foarsprong ferdedegd wurdde moest.

Ter gelegenheid fan ut 75-jarech jbileum is der ok un echte HJSC Wall of Fame en ik bin der as Sneker wel un bitsje trts op dat ik der un plakje op kregen hew. Alhoewel, ut het niks met myn foetbalkapasiteiten te maken.

Fer foar ut digitale tydperk was ik anfoerder fan de HJSC-feteranen. Wedstrydfrmulieren wurdden nch gewoan met pen en papier ouhandeld. Ok dy middachs in Makkum. Ik wurdde in de bestuurskamer ontfongen met alle gards, dat wil dus sge met bier en gehakbal. En nch un bierke en miskyn ok wel twee. Ut sat der in elk gefal bearegesellech en ik hou fan gesellechheid, ik bleef plakken. Toen ik in de Makkum-kantine teruchkearde waren myn HJSC-maten fertrokken, ok Jan Bouma met wie ik naar Makkum toereden was. Se waren mij gewoan fergeten. Ut beursetaske, inklsyf myn prtemenee hadden se wel metnommen. Dr stond ik even later op de rotonde naast ut foetbalfeld: Lifte! Avens teugen un uur f acht was ik wear ths. Toen had good-old Frans Groenveld dy bste Jan al beld: Hiest Henk mar moai te pakken! Jan was um fan gyn kwaad bewust. Ut leverde mij un plakje op in de Wall of Fame fan HJSC: Gestrand in Makkum!

Eargister hewwe we reny had, gister pineharses en fandaach un fette glimlach: moaie klup dat HJSC, mar se hewwe nyt sufeul met ONSers, ok al skreef eentsje 25 jaar leden hun jbileumboek.

Fleurech op naar de 100 jaar HJSC! Ik hoop ut nch met te maken, miskyn kan Jan Bouma mij dan nch wel even ophale.

Ik kom self wel wear ths! Liftend at ut mut

 
24 april om 21:05
 
Reny HJSC

Hoe ouwer at je wurde, hoe faker de renys ome hoeke komme te sin. Gister bij HJSC weest, de foetbalklup t de Hommerts-Jutryp. Ik hew der tt september 2002 foetbald! Ut wurdde gister un bearegegesellech reny! Ferhalen, ferhalen en 100 anekdoates, inkleurd deur de tiid.

En altyd is der nch Durk van der Gaast, un HJSC-ikoan. Nou al wear 25 jaar leden skreef ik ut HJSC-jbileumboek. Mrrenfroech op Omrop Frysln Radio mear ( 0.8.10 uur)! 
23 april om 12:32
 
Geluksfogel

Wat un prachtavend gister! Ut seuven teugen seuven foetbal is moai, de nasitterij is werklek fan de btenkategoary! 'Pengel' skreef onderstaand artikel op syn site. Moaier kan'k ut nyt make.

Nico Altenburg, tpfotograaf, maakte de aksyfoto's. Fraai Nico!

Crack ..."


De Stoel was ooit een tv-programma waarin Rick Felderhof met het zitmeubel bovenop zij auto door de lage landen trok om in alle uithoeken mensen met een heel bijzondere levensstijl te portretteren. Mensen die hun eigen en vaak afwijkende leefwereld creren en die ook wel Paradijsvogels werden c.q. worden genoemd.


Hoewel het te ver gaat - een paar uitzonderingen daargelaten - om de 45-plussers, de jonge en wat oudere vrouwen en de nog oudere leden van oud-Sneek als Paradijsvogels te bestempelen, speelde de stoel gisteravond bij het avondje voetbal op het complex van Sneek Wit Zwart zowel op het veld als in de tot de nok toe gevulde kantine wel een vooraanstaande rol.

Op het veld gaat het er nog altijd serieus aan toe en vliegen de splinters je soms om de oren, zoals in de wedstrijd tussen ONS Sneek en Waterpoort Boys. Daarbij had een vliegende tackle die in de tv-serie Batman ongetwijfeld met de oerkreet crack zou zijn gevisualiseerd, gemakkelijk tot een paar weken stoel kunnen leiden.

Niet een paar maar alle stoelen waren na afloop van het voortreffelijk georganiseerde avondje voetbal bezet en in de mancave der wit-zwarten was geen plekje meer vrij, al doet de naam mancave door de intrede van de vrouwelijke kickers al geen recht meer aan het zwakke geslacht, dat zeker bij Sneek Wit Zwart zeer prominent aanwezig is. Zo ook gisteravond, toen er voor de dames een toernooi werd gehouden.

Een toernooi met een heuse prijsuitreiking, maar hoe doe je dat in een grotvolle kantine waar geen stoel meer vrij is. Nou dan bonjour" je er gewoon ntje van af, zodat je diens stoel als podium kunt gebruiken en vanaf die verhoging de menigte kunt toespreken. De spreekstalmeesteres der wit-zwarten deed dat overigens meer dan keurig en reikte aan het eind aan de winnaressen een met de Indy 500 vergelijkbare trofee uit, waarna de dichter des vaderlands tenminste als men Sneek als het vaderland aanmerkt, de prijswinnende dames voor eeuwig vereeuwigde.

Hij kon dat gemakkelijk doen, want hij zat op een flitsworp afstand aan een tafel met al zijn ploeggenoten van ONS Sneek. Op n na en dat was uitgerekend de speler die eerder op de avond bijna tot een paar weken stoel werd veroordeeld. De betreffende man uit Groot Sneek om het gebied niet al te precies te duiden en om niet meteen zijn identiteit te verraden, besloot daarop om maar een kindertafeltje als zitplaats te gebruiken. Dat ging goed, totdat het betreffende meubelstukje het begaf en de in de tv-serie Batman gevisualiseerde oerkreet crack opnieuw door mijn gedachten schoot.

Bij de aanwezige W P Bers kwam toen meteen de gedachte op om hun meubilair voor vrijdag 13 mei a.s., wanneer op hun kamp het laatste avondje met 45+ voetbal op de agenda staat, alvast Paradijsvogelproof te maken.

Pengel 
22 april om 18:08
 
Binnen & Bten

Soms binne der dagen dat ik binnen sit. Ope stol, achter ut toetsebrd. Tikke om ut leven. God begripe, nyt mear OM te leven. Mar ut is wel myn leven: ferhalen en interviews skrive. Ok regelmatech fersen.

Fandaach was sun dach. Gewoan sitten gaan en der mar plat foar. Inspirasy hew ik niks met, dat is potys kulpraat. Je mutte gewoan de letters, de woarden en de sinne achtermekaar sette. Dan kan der un aardech ferhaal/kollum/fers ontstaan.

Ik kreech foar ut skriven fan un artikel over 100 jaar Stedelek Mzykkrps un antal prachtege fotos t hun argyf. Een fan dy fotos staat boven dit blogje. In dergeleke artikels komt un andere passy om de hoek sin: Geskiedenis!

Nou fyn ik ut aansens ok hearlek om de foarjaarswei in te gaan, om te foetballen met de mannen fan oans ONS-7x7-team!

 
21 april om 22:13
 
Sneekology avend nummer twee fan de negende jaargang


Fanavend prachtege avend met de groep Sneekologen in sp had met un besoek an ut Fries Scheepvaart Museum. Dr fertelde direkteur Hester Postma op boeiende wize ferhalen fan en over ut museum. Sietse Wierda nam oans drna met op avendwandeling dy't in de Waterpoart eindegde. 
20 april om 23:08
 
Jubilerend HJSC schenkt vorstelijke bedrag aan Nederlands Dovenelftal

HOMMERTS- Voetbalvereniging HJSC viert dit jaar haar 75-jarig jubileum met verschillende activiteiten. Vanavond werd een bijzondere voetbalwedstrijd tussen HJSC 1 en het Nederlands Dovenelftal gespeeld.

Dat de groen-witte brigade uit de tweelingdorpen met 9-2 te sterk bleek voor Oranje was maar bijzaak. Dat HJSC na afloop van de wedstrijd een vorstelijk bedrag van 3500 euro aan de aanvoerder van het Nederlands Dovenelftal mocht overhandigen, was veel belangrijker. En daar komt ook nog eens de opbrengst van deze avond bij. Er werden namelijk ook programmaboekjes voor het goede doel verkocht, aldus HJSCer Piet Jan Nauta.

HJSC renie dag

Zaterdag 23 april a.s. er een HJSC-renie dag. Om 15.00 uur speelt HJSC 1 in de 4de klasse A de competitiewedstrijd tegen Creil-Bant 1. Na afloop van deze wedstrijd is er tijd om oude herinneringen op te halen en bij te praten. Dit alles onder het genot van een natje en droogje. 
19 april om 13:18
 
Kollum Omrop Frysln, 11 april

Rke

Krtleden sloat ik mij ongewild an bij ut groate pasjente-corona-leger, inderdaad ergens in de achterhoede. Der was blykber gyn ontkommen an. Mazzeltof at ik bin, bleef de skade beperkt tt un flinke ferkoudheid. Mar der was nch wat, ik was un paar dagen myn reuk en smaak helemaal kwyt. Metname dat earste wurdde even un dinkje. Op maandachs warm ik tussen de middach de grontesoep fan ut weekend even op, hearlek.

Op dy bewuste maandachmiddach dus ok wear. Na ut eten even un knipperke ope bank, want naast soep ete hew ik op maandachs nch altyd un faste gewoante: 8 10 km harddrave. En fan draven wurdde je mod. Na ut knipperke mocht ik fan mijself de faatwasmasine trme. Nadat ik dat deen had de soepkp en ut bestek wear in de faatwasser. n de sleef en de pollepel dyt in ut soeppantsje stonden.

Mar jeuminikkus, toen skrok ik mij werkelek ut laplazerus! Blykber fergeten ut fuur t te don foardat ik un knipperke make s. Ope boaiem fane Tefalpan un groate swarte kurst, un swartblakerde houten pollepel en de earste rooksinjalen dyt omhooch kringelden. Allemachtech, de rookmelders funksonearden nyt omdat ik te lui en te onhandech bin om der nieuwe batterijen in te draaien.

En myn eigen alarmsysteem ine hobbel na de ogenskijnleke milde frm fan corona. Myn reuk was dus inderdaad kompleet fut en at der yts stinkt dan is dat wel un droochkookte soeppan. Ik had niks roken. Letterlek op ut jste moment bin ik wakker wurdden anders hadden we hier wel un heel froech paasfuur had.

Moraal fan ut ferhaal is dat reuk nyt sumar un sintch is en dat oans Lieve Hear dat orgaan nyt ome nocht metgeven het. En wat ok nyt onbelangryk is dat je gewoan de kp der bij houwe mutte na un mrren harddrave en dat je noait de gek hewwe mutte met fuur.

En wat dy rookmelders angaat, dat is seker gyn overboadege lkse. Wat un kleine moeite om dy batterijen su nou en dan even te ferfangen dan hewwe je ok gyn last fan irritant gepyp op momenten dat ut je nyt tkomt. Dat sun rookmelder piept is dat simpelwech un teken dat de batterij hast op binne. Gewoan batterije ferfange, don!

Trouwens fanou jly dit jaar is un rookmelder op elke etaazje fan je woaning wettelek ferplicht. Dizze ferplichting houdt in dat op elke etaazje wrt sich un ferblifsrmte befynt, minstens n rookmelder plaatst wurde mut. Jum hewwe nch even de tiid en dit adfys is gratis en foar niks.

Sin dit onnoasel ferhaal op de froege maandachmrren mar as un wake-up call. Ondertussen rk ik de koffy en fanmiddach laat ik myn kopke met grontesoep god smake. Sit der mar nyt over in dat ik fergeet om ut gas t te draaien!

 
19 april om 13:16
 
Kollum Omrop Frysln, 18 april

Jawohl!

Op 6 april, sumar un wonsdachavend, naar Teater De Lawei in Drachten weest. Dat deed ik fanself nyt sumar, ut was wel un bewuste keus. Stef Bos trad der op met syn solprogramma Bloemlezing 2022, un intieme foarstelling wrbijt de taalfirtuoas allienech achter syn piano op ut poadium der mar met rde moest.


In moaie potise sinnen wurdde ut programma ankondegd as een laboratorium voor nieuwe songs f nch fraaier een haven voor ouder werk. Niks mis met dy prikkelende reklameslogans foar ut programma.


Even god begripe, dit is gyn resnsy fan myn kant, nee ik brk dizze inleiding foar wat Stef Bos dy avend over taal fertelde. Dat hij un op en tp provinsiaal is dyt de liefde foar de eigen taal t de regio hooch in ut faandel het. Want taal is een stukje van je identiteit.


Fertel mij wat Stef Bos, folkomen met dy eens. Of ut nou de taal fan myn moeke is, Drents f de taal fan myn fader, Frysk. Ik weet wrt ik wech kom. Ut Sneek en drdeur weet ik ok wrt ik naar toe toe wil. Dat folt mear as joppech. Ik bin wies met myn jongestaal ut Snekers!


Toen ik nch ine Hommerts an skoal stond, an de Van Haersma Buma Skoalle, was ut foar mij ddelek dat meartalechheid absolte rykdom is. Joop de Boer saleger, geweldech pedagooch en hoofdmeester fan de Van Haersma Buma Skoalle was ok un taalman pur sang. Ut was drom ok nyt su ferwnderlek dat oans skoal as n fan de earste dry skoalen in Fryslaan metdeed an ut pilotprojekt de 3-talege skoalle: Frysk, Nederlaans ( Hollaans dus) en Engels.


Dy earste twee talen waren nyt sun groat probleem foar mij en myn kollegas, mar foar ut Engels moesten we tch wel wear even in de skoalbanken teruch. Dat gebeurde in Liwwarden drt we met nch un antal kollegas fan de andere 3-talege skoalen les kregen in ut geven fan Engelstalech onderwies. De krtste klap was dat we un komplete onderdompeling in ut Engels krije sden.


Een fan myn sear waardearde kollegas, ik noem har naam met eare, was Cobie Wempe. Fan oarsprong un echte Liwwarderse, dyt un paar jaar ouwer was as de measten fan oans. Cobie sat dus ok wear in de skoalbankjes.


De learaar Engels, ik weet nyt mear f ut un native speaker was, fertelde wat de bedoling fan de lessen Engels weze s. Dat was in ieder gefal konsekwent ut Engels in de les brke en dat we over dy taaldrempel heen moesten. Uteraard mekaar nyt tlache bij un klein foutsje. Durve!


Do you understand, we respect each other. Nou dr was ddelek. gyn woard Fraans an. So then we nou start our English conversation. Do you understand me mrs Wempe?
En Cobie was su gespannen, se sat der helemaal klaar foar en w gyn fouten make. Cobie flapte der futdaleks ld en ddelek t: JAWOHL!


Ferbijsertering alom, dyt un splitsecond duurde, toen barstte de hele groep in lachen t de tranen biggelden oans over de wangen, inklsyf bij dy fan de teacher. Ut seit alles over oans identiteit, gefol foar hmr en gefol foar taal!


Cobie Ai Luf Joe!

 
19 april om 11:26
 
Even bten de deur weest

De blogjes salle fanou nou wear alle dagen te lezen weze!
 
8 april om 17:53
 
De negende edisy fan de kursus Sneekology is los

Wat un prachtege openingsavend fan de negende edisy Sneekology mochten we gisteravend met mekaar beleve. Der waren nch un antal Sneekologen in sp deur corona ( jajanch altyd oander oans!) ouwezech, mar dyt der bij waren hewwe genoaten.

Alice Booij hat un moaie inleiding over teraard de geskiedenis fan Sneek. Dat wij bij mekaar kwamen in ut hart fan de stad geeft teraard un ekstra demnsy an ut geheel. In ut ouwe gemeentehs fan Wymbritseradiel, teugen ut Bestjoershs fan Sdwest-Frysln kwamen wij bijmekaar. Burgemeester Jannewietske de Vries opende in ut Snekers dizze avend en boade Arnold Brouwer was oans gasthear. Top!

Ut tweede gedeelte fan de avend brochten wij deur bij de Weduwe Joustra op ut Kleinsaan. Fardou, hier oans gastdame, sprankelde wear as fanouds. En dat foar har ok wear foar ut earst na de coronapandemy. Ut is gewoan un heel noflek gefol dat ut allemaal wear mogelek is.

Nico Altenburg maakte o.a. de groepsfoto! 
7 april om 18:29
 
Taalfirtuoas Stef Bos

Gisteravend geweldech moaie foarstelling fan Stef Bos bijwoand in Theater De Lawei in Drachten. Dit is gyn resnsy, gewoan myn konstatearing dat un optreden fan Stef Bos foar mij tp is.

Ik hew dan ok met folle teugen genoaten fan syn Bloemlezing. Allienech ut nummer Is dit nu later is foar mij al GOUDEN. Dy prachtege karakteristieke stem ( waarbij hij opvallend ook vaak de lagere regionen van zijn stem opzocht, met parlando, kwam ik in un resnsy teugen) is un genot om naar te lsteren.

Ok wear twee boeken anskaft foar myn Stef Bos kolleksy: Taalkunstenaars, un tgave fan NwAdam en 'Achtbaan', tegare met Peter van Straten. Un juweeltsje fan un boek.


ACHTBAAN de nieuwe bundel met teksten van Stef Bos en kunstwerken van Peter van Straten. Stef Bos: ' Ik leerde het werk van de Zuid-Afrikaanse schilder Peter van Straten kennen in 2010. Was direct verkocht door de intrigerende combinatie van humor, satire en spiritualiteit. Hij is een soort creatieve vulkaan als schilder en als mens.


Een aantal schilderijen hangen in de plek waar ik muziek maak. Het zijn ramen met een uitzicht op een soort werkelijkheid die telkens weer verandert. Ik kan er eindeloos naar kijken. Het moest er ooit van komen dit boek. Een in de reeks die ik twintig jaar geleden begon i.s.m. beeldend kunstenaars, om ongezongen woorden met beelden te laten dansen.'


Boek van 225 x 225 mm
Hardback gebonden op wibalin
128 pagina's
full color uitgave

 
6 april om 18:24
 
Tussen de buien deur

Fanmrren, moai tussen de buien deur, het Daan fan BeYoung Media ( fan Bennie de Jong) mij filmd terwyl ik un fers foarlas. Dat gebeurde op ferskillende hotsports in Sneek. Mach nou nch nyt sge foar wie ik ut fers skreven hew en wromt dit filmd wurde moest. Ut is wel un moaie reklame foar Sneek!

Was wel wear un moaie ervarin met jonge ambitieuse filmmakers. Fanavend staat Stef Bos op de rl om mar in filmtermen te bliven, hew ik ferrekte feul nocht an. 
5 april om 20:42
 
Suurstf in de lucht

Fanmrren hearlek draafd, solo wel te ferstaan. In ut Wilhelminapark, drt de knoppen van bomen en strken op tbarsten staan. Kan ik intns fan geniete. Der sat un soad suurstf in de lucht. De oulopen dagen ferskillende opnommen interviews an ut twerken weest. Planning is alles bij ut werk wat ik don.

Mrren ok wear moaie dingen op stapel, wrbijt filmopnames maakt wurde salle. En dan hew ik ut over pozy in opdracht. Ja dat ken, pozy in opdracht skrive, mar ik mut dan altyd wel konneksy met ut onderwerp f de minsen hewwe. Dat was in dit gefal su.

Later mear.
 
4 april om 08:19
 
Kollum Omrop Frysln

Krinkjespuiers & Sneekology

Overal komst se teugen, de krinkjespuiers. Altyd en immer op faste plakken staan f sitte se bij mekaar. Ut is fan alle tiden. Of je nou in Sneek f in Makkum woane, in Hylpen f Dokkum, de krinkjespuiers binne der om de weareldproblematyk in no-time op te lossen.

In Sneek staan de mannen faak ine buurt fane Eierbrugge, dat het flgens mij al eeuwen su weest. Inderdaad de mannen, want frouwen don nyt an krinkjespuie, dy hewwe ut dr feulste druk foar gaan ik foar ut gemak mar fant.

Self staan ik noait bij de krinkjespuiers, teraard ken ik de mannen stuk foar stuk en steek ok altyd de haan op at ik se foarbijfyts. Ik weet dan ok seker dat ut even later -over mij gaat, nyt lang mar tch, want dat don krinkjespuiers graach. Tussen ut spuien deur kommentaar levere.

Foarege week is sun hele groep fan krinkjespuiers op besoek weest in ut Fries Scheepvaart Museum bij oans in de stad. Dr is nch tt 10 april un bysondere tentoanstelling, fototentoanstelling ane gang met as titel Kiek su was Sneek. Reken mar dat de mannen nch feul mear over de fotos wisten te fertellen as de metwerkers fan ut Skeepfaartmuseum.

Ik fyn dat waardefol, al dy ouwe ferhalen bij de fotos dyt oukomstech binne t de rike beeldbank fan ut Skeepfaaretmuseum en de Vereniging Historisch Sneek. Uteraard komme gefolens fan nostalgy en ferwondering bovendriven bij ut sin fan al dy fraaie faak al ferkleurde kykjes.

Kommende week mach ik foar ut earst wear op stap met un ferse groep Sneekologen in sp, un bysndere kursus dyt op 2 april 2009 fan start ging op inisjatyf fan ut toemalege PvdA-raadslid mer Kaya. Ik mocht tegare met mer hannen en foeten an ut projekt geve en teugenwoardech don ik dat met Sietse Wierda, dyt de rganisatoarise saken foar syn rekening nimt.

De naam Sneekology is fanself Gouden, en dy hewwe we dan ok earlek lutten fan Den Bosch, drt al un kursus Bosselogy was.

Tidens de kursus pakke we de saken blodserieus an, mar wel met de noadege selfspot en relativearing. We beleve met mekaar de Sneker kultuur, de taal, de sprt, de histoary, de ekonomy en de arsjitektuur fan de stad. En nch feul mear. Uteraard komt der lokaal patriotisme en sjaufinisme ome hoek sin, mar ut is seker gyn bline liefde foar Sneek. We binne ok kritys.

En natuerlek is der animositeit tussen de ferskillende Friese steden, mut ok moai su blive, mar wij wete heus wel dat in al dy andere Friese steden en drpen dy skoanheid ok is. Allienech wij wille dat in de Waterpoartstad seker nyt onder stolen of banken steke. We binne eigenlek su trts as un Wilhelmina-Park-Pau- met- fier- poaten op oans stad.

Na un slukje fane Weduwe wurde dy ferhalen hieltyd moaier met as adagium at je haar mar god sit, folkomen onskuldech mar ut is ferrekte lekker dat lokale patriotisme. Dat onferfalste krinkjespuiersgefol!

Ik wns jum dat gefol allemaal toe, seker an ut begin fan un nieuwe werkweek.
 
3 april om 19:41
 
Sundach

Nch altyd koester ik de sundagen as dach om lekker te bekommen fan ut werk dat ik in de oulopen week deen hew. Bitsje omkloaie, feul leze, oprme en foetbal op tv sin. Sun sundach was ut fandaach ok wear. Hearlek gewoan.

Ferder fandaach un SKS-Journaal interview tskreven, un kollum op papier setten, krtom allemaal foar mij joppege dingen don.

In ut weekend fersrch ik de GrootSneek-site allienech mar op oustaan. Dat gaat hieltyd beter.

 
2 april om 21:20
 
SKS-Sktsje-Journaal

Druk bezech met ut tskriven fan de interviews dy't ik de oulopen week ounommen hew foar ut SKS- Sktsje- Journaal '22, ut offisjeel rgaan fan de Sintrale Kommisje Sktsjesilen.

Uteraard ok de beide debtearende skippers, Klaas van der Meulen (Woudsend) en Harmen Brouwer (Langwear) komme an ut woard.

Ut is der tsproken moai wear foar: binnen is ut hier nch noflek warm, bten is ut skraal.
 
1 april om 19:51
 
Hearleke rustege skrifdach had

Wat un hearlek begin fan de maand april: lekker interview tskreven. Ferder mij nergens druk over maakt. Folt ok wel us god. Fanavend is oans 7 teugen 7 toernoai bij LSC 1890 oulast fanwege de sneuw dy't gister fallen is.

Bovenstaande foto het Ype van der Werf fanmrren in ut Rasterhoffpark skoaten.