dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2021
 
28 febrewary om 17:32
 
Ysbrechtum het ok wel wat

Sinds de lockdown blif ik nyt thssitten, der op t! Selfs as de stfmeelwolken overtrekken. Fanmiddach was Ysbrechtum de bestemming. En dat drpke het wel wat, om mar us un eufemisme t de kast te halen. Sch ut wel met telefoanfoto's 
27 febrewary om 21:38
 
Fanavend bij horecaprotest in de Marktstraat weest

'k Hew fanavend in de Marktstraat weest bij ut horecaprotest. Hieronder wat ik skreef foar op de GrootSneek-site.

Horeca laat muziek spreken als een schreeuw om aandacht en steun

SNEEK-Ook in Sneek gingen vanavond tussen 19.45 uur tot 20.00 uur de ramen van de etablissementen open en het licht aan. Met de muziek op vol gas probeerden de horecaondernemers aandacht voor hun penibele situatie te vragen, nu er nog steeds geen stip op de horizon is wanneer de cafs en restaurants weer open mogen.

Even voor acht uur schalt uit een van de geluidsboxen het Youll never walk alone. Een absoluut kippenvelmoment, zegt Wicher Wind van restaurant Onder de Linden. Uiteraard is ook hij aanwezig tijdens het protest.

Deuren snel weer open

Evenals Anouk van Omme, van de Ierse Pub: Het heeft waarschijnlijk heel weinig zin, maar het heeft toch iets van saamhorigheid. Ook ik hoop dat wij onze deuren weer heel snel mogen openen, zegt de jonge horecaonderneemster.

Van Omme is opvallend positief, ook na al die weken van gedwongen sluiting. Dat is ook het enige wat wij kunnen, we moeten al onze krachten sparen om straks weer heel vrolijk ons werk te gaan doen.

Naast de horecaondernemers en hun familieleden zelf, waren er vanavond niet veel andere mensen in de Marktstraat.

Ik denk dat wij er als ondernemers ook niet erg gelukkig van waren geworden dat de hele Marktstraat vol had gestaan, ik denk dat dit goed is.

Een schreeuw om aandacht en steun

Even verderop geeft Rinke de Jong, van bar The Legend, na afloop van het luidruchtige kwartiertje zijn commentaar en visie op het protest.
Ik vond het wel een unieke actie om mee te doen, we hebben de geluidsapparatuur even iets verzwaard met medewerking van Ids Eckhardt. Iedereen kon zodoende ons muzikale protest horen en wij zo kunnen laten zien dat de natte horeca het pispaaltje van Nederland is. Voor mij is het grootste frustratiepunt het gebrek aan perspectief. Ik zou zo graag weer een lichtje aan het eind van de tunnel willen zien, dat is nu totaal uit zicht", geeft De Jong aan.

Om mijn part zegt de regering blijf dicht tot 1 mei en daarna kun je weer normaal open, maar geeft alsjeblieft duidelijkheid. Het is nu steeds weer afwachten, ik kijk niet eens meer naar de persconferenties, het is steeds weer hetzelfde liedje. Er wordt totaal niet aan ons gedacht. Als je de horeca voor 100% dicht wilt houden, geef dan ook 100% vergoeding. We steunen elkaar wel in Sneek, maar er is wel verschil tussen de natte en de droge horeca. Wij hebben geen afhaalmogelijkheden. Ik denk dat wij als natte horeca het laatst aan de beurt zijn die weer open mogen. We hebben vanavond de muziek laten spreken, het is een schreeuw om aandacht en steun, aldus De Jong.

Jan Booi

Voor The Legend staat volkszanger Jan Booi, die maar wat graag weer wil optreden. "Het heeft nu lang genoeg geduurd. Ik wil mijn nieuwe single 'De hele dag' wel eens laten horen in een volle kroeg", vertelt Booi. De Sneker zanger mist zijn optredens en heeft daarom samen met z'n vader een bus omgebouwd die volgepakt is met een complete geluidsinstallatie om zo op locatie optredens corona-veilig te geven. "Kijk maar even op mijn fb-pagina", zegt Jan.

Ook op andere plaatsen in de stad werden er in de cafs en restaurants lichten ontstoken en schalde er luide muziek uit de boxen als teken van protest dat de horeca nog altijd op slot zit.
 
26 febrewary om 19:27
 
Der is altyd nieuws in de stad

Elke dach krij ik tips en fotos, faak met de toefoeging: Ik hew nieuws foar dij! Minsen bedole dan teraard GrootSneek. Small news ik hou der fan. Klein nieuws maakt GrootSneek groat.

Ik gaan der dan nch wel even achteran om te sjekken f ut nieuws wel klopt. Su kreech ik fandaach un foto binnen fan un frachtauto fan Costes op ut Skaapmerkplein. Komt Costes in het leegstaande pand van Miss Etam?

Dat s wat weze, hoe minder leechstand in de binnenstad, hoe beter. Toen ik achter dizze tip anging bleek al rap dat ut fakenews was, op syn Snekers nepnieuws. De frachtwagensjauffeur had gewoan spul ouleverd bij de Sting.

Soms sit ut met, soms sit ut dus teugen! Mar altyd oren & ogen de kst geve!
 
25 febrewary om 19:31
 
Interview tskrive

Meastal nim ik de interviews dy't ik ounim met myn voice recorder. Ik kan mij dan helemaal op ut interviewen konsentreare. En ik kan dan ok naar de reaksy's sin fan degene dy't ik berfaach.

Ut twerken kost wel mear tiid as wannea't je ut opskrive, mar ut befalt mij gewoan god. Fandaach hew ik ut opnommen fraachgesprek met Pieter Stellingwerf tskreven. De sitaten in ut Frys, omdat ut simpelwech un cht Frystalech interview was. Dizze passaazje is al fat un foarproefke t dat interview:

"We wiene wol Griffemeard, mar ik ha der gjin traumas oan oerholden. Heit lies foar t in lde Hollnstalige Bibel dyt hast tmekoar foel en op it kaft siet in stikker fan Vietnam. Heit bidde fansels ek, nfersteanber mar it hie wol wat. Ik gean noch altyd sa t en troch nei tsjerke. At wij tinke dat wij de grutsten wze soene op ierde, en dat tinke we faak, dan soe it wol in earmoedige boel wze. Minsken dyt alles bepale! No wat soe it dan in soadsje wze. Ik tink wol dat der wat grutter is as s. Sjoch noris nei de corona, wij hawwe eins niks te sizzen.
 
24 febrewary om 19:01
 
De nieuwe papieren GrootSneek is t

Fandaach is de febrewary-edisy 2021 fan GrootSneek tkommen. Leit fanou mrren en op sommege adressen fandaach al wear op de kokosmat.

Ik mocht Amarens Veenstra t Top & Twel interviewe, ut wurdde un ferhaal over un positieveling! Belangryk om krekt nou't un soad lui konstant met de hals an de eekfles sitte dat geld ok hoare te laten!
 
23 febrewary om 18:06
 
Ferhalen ophale bij Jan Jonkman: The Landlord fan Eagmaryp

Fanmiddach met Tom Coehoorn wear op pad weest om moaie ferhalen op te halen foar de Friesland Post. Diskear waren we in Eagmaryp bij Jan Jonkman op besoek. Jan fertelde moaie ferhalen over bij- en skeldnamen. Self het hij ok un bijnaam The Landlord.

Un hele fraaie bijnaam was dy fan Jentsje de Tsjemsskiter. Hoet dat nou presys sit, komt in ut ferhaal dat ik over Jan Jonkman skrive sal. Ferder mij fandaach mar un bitsje rustech houwen, met al dy pollen in de lucht is ut foar un hoaikoartspasjent bar en boas! 
22 febrewary om 19:27
 
Sipkes

Bij namen hew ik altyd beelden. Bij de naam Sipke hew ik ut drom ok. Ik denk an Sipke t de Smilde, de oudste soan fan myn tante Jo. Nee, ik skrif nyt tante Jo en ome Lieuwe. Want ome Lieuwe was al overleden toen ik geboaren wurde. Drdeur wurde Sipke, de oudste soan, min ftemear de faderfiguer in dyn hshouding. Na Sipke kwamen der nch un meiske, un jonge en un tweeling, un jonge en un meiske. Ut earste dchterke overleed nch mar 6 jaar jong. Un drama mut dat weest hewwe.

Un jaar na de geboarte fan dy tweeling overleed ome Lieuwe, ut was 1947. Sipke, dy't fan 1934 was, nam de rl fan syn fader over. Un onmogelekheid, liekt mij. Ik ging met myn moeke in de somerfakaansy's faak yn paar dagen naar tante Jo.

Ik fon ut wat un aparte, bitsje kakkerege frou. Mar wat wist ik as klein jonkje fan har groate ferdryt. Niks! Dat myn fader noait metging naar 'de Smilde', begreep ik hoe klein ik was dan ok wel. Tante Jo kwam ok wel us bij oans ths, dan leid der un hele seary fan medisinen op un rijtsje sy't se sekuer deurslikte. Ik fon dat indrukwekkend. At myn moeke de spinasy an ut fyn snije was, dat deed se deur der met un groat mes op te slaan riep tante Jo: "Oh Cor wat doe je nut? Je slaat alle vitaminen eruit..."

Sipke fan tante Jo stuurde elk jaar un nieuwjaarskaart, dat was gewoante. In 2018 overleed Sipke. Syn frou stuurde dat jaar nch un bedankkaartsje foar ut 'warme medeleven na het overlijden van Sipke'.

Sipke Dijkstra

Un andere Sipke t myn leven, dy't ik ok nyt bewust kennen hew, mar tch un begrip bij oans ths was, dat was Sipke Dijkstra. Myn fader sei trouwens noait fan Dijkstra, ut was altyd ' Sipke Dykstra'. Foardat ik geboaren wurdde, woande dizze Sipke Dijkstra, hoe is 't mogelek, in de WAling Dijkstrastraat. De family Dykstra deed de boadskappen bij oans fader. Later ferhsden de Dykstra's naar Liwwarden, dr't Sipke Dykstra un boekwinkel/antikwariaat had. Dr ging myn fader op syn frije wonsdachmiddach faak naar toe met un lege aktetas. At hij dan ths kwam, was dy tas fol met boeken. 'Ik hew even bij Sipke weest', was ut dan. Myn moeke had der nyt sufeul met, boeken hing un prieskaartsje an. Myn fader syn bibleteek wurdde in de loop fan'e jaren hieltyd groater. Ik hew ut nyt fan freemd!

Sipke fan'e broeken

De derde Sipke wr't ik hier over skrif is Sipke Dijkstra fan'e broeken op ut Groatsaan. Gistermiddach maakte ik un foto fan ut pand Suupmerk 4, dr't allemaal spaanplaten foar de rten timmerd binne. In dat pand sat tt foar krt un Tatto-shop. Dy is dert nou t en kledingwinkel wutdt der nou tbredeid. Dapper flk dy Dykstra's. Foar de ingang fan de winkel leit un pozystien fan mij, un oade an Sipke Dijkstra!
 
21 febrewary om 17:02
 
Kuier op e warmste febrewary sundach oait

Amper foar te stellen dat we god un week leden nch op skaatsen op de Kolk stonden, drt nou fanmiddach un Groaninger fisser syn hengeltsje tsmeet. En nch dichter bij hs waren ok al wear twee fan dy fissersbazen t Grun bezech met ut toefenen fan hun hobby.

Bij de Min-12 stond un hele rij, mar ik kreech tch myn earste ijsko fan ut foarjaar 2021. Hoe bysnder is dat op de warmste sundach in febrewary ever! Gek hoar.

Ope trappens fan de Waterpoart koesterde ik mij in de son, op dyselde trappens wipte ik foarege week nch fleurech met de skaatsen onder de arm omhooch na un paar slukjes fan de Weduwe omdat ut ferrekte koud was. Ut kan allemaal in dit laan.

Ondertussen lagen de terrassen der stil en ferlaten bij. Hoe dat kan, is wear un ander ferhaal
 
20 febrewary om 18:38
 
Ut liekt wel foarjaar

Amper foar te stellen, foarege week nch op skaatsten fan Sneek naar Osingahzen. Fandaach met de wandelskonen an naar ut Sneekerhof lopen. Hearleke kuier over de Grone Dyk, dyt slingerend deur ut laan gaat.

De Potskar is en blif un nyk natuergebiet, in wat foar seizon je der ok lope.

Onderwech nyt allienech genoaten fan de natuer, mar ok in sekere sin fan un ouwe boerderij in ferfal. Wie woanden dr froeger? Hoe leefden de minsen dr? Wat is de bestemming nou? Hearlek om de gedachten de frije loop gaan te laten.

It liket wol foarjier, sei un man dyt ik onderwech teugenkwam. Ut is foarjaar, antwoardde ik. Wrop dy man war sei Snitsers oerdriuwe altyd sa!

Nou su! Ut kan flgende week wel wear heel anders weze en ik weet om e bliksem ok wl dat ut spreekwoard seit maart roert zijn staart en dat fan aprilletje zoet heeft soms nog een witte hoed, is mij ok bekend.

Mar god, ik fon ut fanmiddach foarjaar! 
19 febrewary om 19:13
 
De weareld staat op syn harses

Fanmiddach interview met Pieter Stellingwerf had foar GrootBolsward/IJsselmeerkust. Pieter en ik kenne mekaar al jaren. Teminsten at we mekaar ergens teugen komme, knikke we beiden altyd even fryndelek.

Mar dan ken je n fanself nch nyt. Su hoarde ik dat Pieter en ik in utselde hs geboaren binne: Ut Griffemeard Ferpleechs fan Sneek. Mar dr binne ok sufeul geboaren!

Pieter is un bekend teatermaker, mar de laatste jaren is hij tch fral bij ut groate pblyk bekend wurden deur ut projekt Lnskip. En dat is beter bekend onder de naam omkearde pleats bij ut stasjon fan Hylpen.

Der is su foar en na al heel wat over skreven. Dat gaan ik nyt nch us don, mar ik kan der fanself ok nyt om heen. Dat wil ik ok nyt, alliennech de kleine bekentenis dyt Pieter fanmiddach na un half uurke interviewen deed is al opfallend: Ja, it hat myn frou Ria west, dyt eins de earste wie dyt op it idee kaam!

Kiek dat had ik nch nergens lezen. Ferder hew ik Pieter ut hemd fant gat fraagd. Wie is Pieter Stellingwerf? Dat ferhaal komt in de earstflgende Face to Face oulevering fan Groot Bolsward/IJsselmeerkust.

We hewwe ok nch boven op ut dak fan de opfallende boerderij weest. Sufeul minsen mochten dat nch nyt metmake. Un imposant tsicht over de Fries kust an de ene kant en de tgestrektheid fan ut kale graslaan an de andere.

En dan ut indrukwekkende geld fan de gaansen dyt an ut grasfreten binne. Ik folde mij wear un befoarrecht mins.

Jelly Mellema het prachtege fotos maakt. 
18 febrewary om 19:35
 
Interview in coronatiid

Astrid Hulzebos-Teensma van Hair Affair: Het licht aan in de kapsalons is een superfijne actie!

SNEEK- Vanavond 18 februari tussen 18 en 20 doen ook alle kappers het licht aan in de salons. Wij belden met eigenaresse Astrid Hulzebos-Teensma van Hair Affair aan het Kleinzand in Sneek.

Deze actie roept op tot aandacht voor onze situatie. Er moet nu echt iets gaan gebeuren voordat het licht voor altijd uitgaat in de kapper branche. Dat we echt achteruit boeren, begrijpt hopelijk iedereen. Ik vind het een superactie dat je op deze vreedzame en rustige manier aandacht kunt vragen. Ik weet dat deze actie in Sneek zo geweldig ontvangen wordt dat verschillende kledingwinkels de lichten ook laten branden.

Hoe ziet Astrid Hulzebos nog perspectief?

Laat ik voorop stellen dat je een lange adem moet hebben. Het moeilijkste is dat op een gegeven moment dat de kuur niet erger gaat worden dan de kwaal. Dat maakt het moeilijker om een balans te zoeken, die van de medische en de economische noodzaak van de coronamaatregelen. Ik ben blij dat ik die beslissing niet hoef te maken.

Ik weet ook zeker dat zo meteen als de klanten weer in de salon komen dat zij ons extra zullen ondersteunen met het aanschaffen van de kappersproducten of een cadeaubon kopen als geschenkje voor familie en vrienden. Daar kunnen onze klanten een steun zijn, door tijdens de eerste bezoeken die extra dingen te doen.

Positief

Natuurlijk blijf ik positief, we kunnen niets anders. We hebben hier ook een fantastisch team. Vier dagen per week zijn we in de salon om na te denken over hoe we de salon nog een stukje beter kunnen maken. Elke lockdown worden we weer slimmer en gerichter naar de klant. We zijn bovendien zichtbaar op social media, we bedenken acties, de kasten worden weer gerestyled zodat alles nog een mooiere uitstraling krijgt. Achter de coulissen zijn we bezig met voorraadbeheer, zijn we aan het balansen geweest. En volgende week gaan we weer volop in de schoonmaak, zodat onze klanten in een stofvrije salon plaats kunnen nemen.

Hopelijk op 3 maart weer open

Ik hoop echt dat we op 3 maart de salon weer kunnen openen. Daar is deze actie ook voor bedoeld. In het weekend is er weer overleg over hoe het nu verder moet. In Duitsland en Belgi zijn de kapsalons alweer geopend. Kapsalons zijn van groot sociaal belang. Mensen kunnen vaak hun verhaal kwijt in een kapsalon. Even die ontspanning en aanraking om letterlijk lekkerder in hun vel te komen zitten. Inderdaad at je haar mar god sit! Daar draagt de kapper graag aan mee!
 
17 febrewary om 18:32
 
k Hoar de fogels angaan

Om myn part regent ut nou lij water, ik ferlang enrm naar ut foarjaar. Gelukkech hoarde ik fanmiddach de lysters en koalmezen heel ddelek. Ut wurdt altyd wear foarjaar, selfs in coronatiid. Of miskyn wel jst in coronatiid!

Ankie Rusticus, sij maakt krekt as nch un antal Snekers prachtege fotos, stuurde mij sun fraaie pic fan ut kruiende ies bij Staveren.

Afskeid fan un winterke, dyt foarege week sufeul gods foar mij en nch feul mear lui brocht.
 
16 febrewary om 19:47
 
Wurst & Sopy

De winter is foarbij en Nederlaan gaat deur wrt ut bleven was: eekmiege over de coronamaatregels. Je konnen der fergif op innimme, dat ut hele sirkus wear los gaat. Fandaach dor un rechter tspraak over de avendklk.

Futdaleks fan tafel is syn ( f was ut un har?) oardeel. Ferflgens un hoger beroep fan ut kabinet en ja hoar wrakingsfersoek fan Engel cs. Nyt toewezen enManman wat hew ik myn nocht hier fan ou! Ondertussen tik ik in de rust fan Cambuur-Top Oss dit stukje.

Ok nch moaie momenten beleefd dizze dach?

Jaseker!

Fanmrren boad maat Stoffel Boersma namens IJsclub Sneek wurst en sjokolademelk an. An Jan Brandsma, fan Stichting De Herberg wel te ferstaan. De immer godlachse Brandsma fertelde dat hij as kyn over twee dingen droomde: Jeruzalem en de Elfstedentocht!

De Brandsmas binne gek fan skaatsen. Jan Brandsma reed de Elfstedentocht 2 kear en soan Nico en syn maten 3 x! Nflek flk!

 
15 febrewary om 19:41
 
Fan Aswonsdach naar Pasen

De positieve iesgekte is foarbij, fanmrren waren de diken anders n groate iesspiegel. Bin der dan ok nyt tweest en de rest fan de dach ok nyt. Ik kreech nch un fanytastise dronefoto fan Lotte van Dijk t Hillegom, in de Bollestreek. Ut is krekt un puzzel. Dy foto slaan ik hier dan tch mar even op foar later sak mar sge.

RK Kalenderboekje Van Aswoensdag naar Pasen

Naast de fraaie foto, ok un moai kalenderboekje Van Aswoensdag naar Pasen fan de RK Sint Antoniusparochie Sneek, Heeg, Reahs en Blauhs, kregen. Anstaande wonsdach begint de fastentiid. Omdat ik fant Protestants perspektyf oait ut fers Aswonsdach skreven hew, opnommen in dit boekje, mocht ik un eksemplaar ontfange.

Ik sal ut kalenderboekje leze, fan dach tt dach. Laat dat dan myn bijdrage an de 40-dagen tiid weze.

 
14 febrewary om 17:13
 
De heu Koaning Winter: Jou waren geweldech!

Ut hewwe prachte iesdagen weest, iedereen dyt ride w het de gelegenheid had. Na fandaach is ut wear foarbij. De oulopen dagen deldsem moaie plaatsjes skite kannen fan sufeul iesgenot! De moaiste blift tch wel winter ope Kolk. Foar nou: De heu Koaning Winter, Jou waren geweldech!

 
13 febrewary om 19:43
 
Gouden lijsten te krt

Fandaach kwam ik GOUDEN lijstjes te krt om al dy moaie winterfotos in te don. Onder ideale winter wear omstandechheden de noren ope Kolk de noren onderbonden.

Tegare met A. & K. naar Drielst en drna naar Nijesyl en ferflgens richting Osingahzen. Onderwech un paak klne, mar dat hoart der dan ok gewoan bij. Wat un prachtech ies ope Geeuw en tussen Sneek en Drielst.

Ok ut ies achter Drielst was ut ies prima te beriden. Un hearlek gefol fan frijheid, Fryslaan op syn moaist tidens dizze winterse dagen.

It moaiste plaatsje was teraard bij ut Pronkjweel fan oans stad, de Sneker Waterpoart. Wat un Gouden Eeuw-achtege gesellechheid na al dy jaren dat ut nyt kon.

Uteraard koester ik dizze momenten. Wie sal mij sge wannear't we wear op'e skaatsen staan kanne?! Leef in ut nou!

De moaiste foto's foar ut laatst! 
12 febrewary om 17:34
 
Moaier wurdt ut nyt!!

Fanmiddach op ut ies met dchterlief Piety. Moaier wurdt ut nyt! Hier hew ik ferder ok gyn woarden mear foar noadech.
 
11 febrewary om 18:32
 
Foarprtaal fan e hemel

At der hier op aarde un foarprtaal fane hemel is, dan kan ut sumar weze dat ik dr fanmiddach met myn maten A. & K. en H. & R. weest bin. SKAATSE op natuuries!

Opstapt an e rane fan ut Asbakkelaan, naar de Broeresloat en su ferder naar ut Brekkeplan om dr fanou ut ies un Sneker nieuwbouwyk te besin.

Ut singen fan ut ies, de koek en sopie, de bekenden dyt je onderwech teugenkomme en teraard ut riden na al dy jaren. Domwech gelukkech op ut ies! Wat is dat tch dat iesplezier su ontspannen is? We hadden ok wear as spek fanmiddach, gyn suchtje wyn en de son skeen folop.

Uteraard ok un euforys gefol fan overwinning, ut was foar mij war de earste kear ope skaats na de omleidings in 2013. Uteraard flitste ut even deur myn kp, helemaal toen ik onderwech un cardiolooch teugenkwam:"Dy riderij fan dij was foar 2013 feul linker as nou, toen reedst met un tydbomke, nou met un hersteld hart!"

Miskyn smaakte mij drom de sjokolademelk met un klodder slachroom wel su lekker. W. & J. sagen dat ut god was, heel god!

Ondertussen gloeit myn hele kp en sit ik nyt over mrrenfroech in, at ik as un sak hooi t bd krp, ik leef in ut nou!

Fanavend mar un slukje fane Weduwe, omdat ut gewoan kan.

Ik fol mij un blij ei!
 
10 febrewary om 18:52
 
Sneker iesbaan

Moai om dit wear us met te maken. Foto fan de Sneker iesbaan dy't fanmren sneeuwfrij maakt wurdde. Ferders nyt feul te melden as ut alledaagse. Skive, leze, loopke deur de stad & su.

 
9 febrewary om 17:20
 
Ut kyn in mij

Gelukech gaat ut kyn in mij noait fut. Wrom s dat trouwens ok mutte? En fan wie? Su nou en dan komt ut kyn even naar bten. Op un moaie winterse middach in febrewary op un loopke deur ut Spoardak. Ut nyt late kanne, even 'sette' en as beloaning un chte kletspoat. Wat blift is un foto en un moaie herinnering.
 
8 febrewary om 19:02
 
Gyn papieren kranten, wel un sneeuwskver foar de deur

De dach begon fandaach sonder de 3 papieren kranten wrt ik un abonnement op hew. En tch hew ik nyt ut gefol dat dit winterke su bar en boas is as dy fan 1979. Mar god, toen was der nch gyn moogelekheid om de abonnees un digitale krant an te bieden. Ik bin nch fan de generasy dyt un krant rke en fole mut. Tch was der fanmrren niks mis met de digitale fersys fan de 3 kranten en hew ik mij der wel met rden.

Ut earste wat ik fanmrren hoarde en sach was un Giant, dyt de sneeuw an ut futskven was fan ut parkearplak in de straat. Ik hew noait un pet op, anders had ik unm oudeen foar al dy lui dyt der foar srge dat de diken tch un bitsje begaanber blive.

Al met al helemaal in de ban fan ut winterwear. Ik bin der hast wel seker fan dat we an ut end fan dizze week ope skaats kanne. Op natuuries!
 
7 febrewary om 17:33
 
Koade road at alles wit wurdt

Nee, nyt sun orizjinele kp boven dit blogje, mar ik kon ut gewoan nyt late op dizze snerpende koude dag. Mar as un echte bikkel der fanself wel even op t weest, anders wurd ik helemaal un suertsje.

Kreech fanmrren al prachtege fotofan Jolanda Siemonsma, dyt ik ok op de site fan GrootSneek plaatse mocht. Met de sneeuw falt ut hier in Sneek anders wel met, mar deurdat ut nchal hard waait, wisket ut aardech op.

Frynd Douwe Jan Gorter was der fanmrren mar aardech betiid bij om te fotografearen. Bij de nieuwe appartementen an de Geeu was krtslting in un meterkast. Dat gaf nch al wat rookontwikkeling. De frijwillege brandwear fan Sneek en Drielst waren der rap bij. Koud putsje!

Fanmiddach prachtege konsertregistrasy fan Stef Bos syn optreden in de Flint, te Amersfoort sin op tv. Wat un meesterleke teksten het dy Bos tch!

Alles wat onhaalbaar lijkt is sun juweeltsje!!

Alles wat onhaalbaar lijkt
Ik wil het water naar de zee zijn
De zoden aan de dijk
Het gevecht tegen de bierkaai
Alles wat onhaalbaar lijkt

Ik wil de rots zijn in de branding
De verbeelding aan de macht
De stilte die vanzelf spreekt
Het daglicht in de nacht

Wil een land zijn zonder grenzen
Waar de ruimte nog bestaat
Ik wil traag zijn als de waarheid
Die de leugen achterhaalt

Ik wil de moed zijn van de wanhoop
Het stilstaan van de tijd
Een sprong zijn in het duister
En de laatste strohalm zijn

Ik wil de taal zijn van een dichter
Die zichzelf geen dichter noemt
Een rivier die naar de bron stroomt
De kus die ons verzoent

Wil een land zijn zonder grenzen
Waar de ruimte nog bestaat
Ik wil traag zijn als de waarheid
Die de leugen achterhaalt
En met de schoonheid van de onmacht
Lopen langs een eindeloze weg
Met open ogen dromen
Weerloos en toch sterk

Ik wil een lied zijn als de wolken
Gedragen door de wind
Ik wil de wereld weer leren zien
Door de ogen van een kind
Ik wil het water naar de zee zijn
De zoden aan de dijk
Het gevecht tegen de bierkaai
Alles wat onhaalbaar lijkt

 
6 febrewary om 18:59
 
Winter

Hearlek, un chte winterweek staat der an te kommen. Lekkere gesonde spanning.

Fanavend de deur mar nyt mear t, ok nyt foar 21.00 uur. Ik lch mij self un ferplichte lockdown op. De Weduwe en ik, wij rde ut tegare op su'n nfleke winteravend in febrewary!
 
5 febrewary om 18:32
 
Skaatse(n)

Tch mar us even om myn skaatsten socht. En ja hoar, tussen de argyfdoazen fon ik se teruch. Hew se fanmrrenfutdalek bij Ying brocht dy't se slipe sal. At der flgende week skaatst wurde kan, dan mut ik beslagen te ies komme!

Ut begint nou cht te kribelen, terwyl der nch gyn milimeter ies leit. De hele winterhype, minsen hewwe der flgens mij gewoan ferlet fan in dizze coronatiid!

 
4 febrewary om 19:46
 
Koarts

De skaats-en winterkoarts slaat langsamerhaan toe. Fandaach temperaturen dyt dicht bij de + 10 lge! Hoe gek wille je ut dan hewwe om over skaatskoarts te beginnen?

Mar ut was fanmiddach un groate gaos bij Johan Nijdam in de winkel (Halfords) op ut Oasterdyk. Uteraard even bij Johan weest om hem te interviewen. Op dit moment is der al gyn sleetsje mear bij Van der Meulen ( Speulgoed) te krijen. Binnen un mrren tferkocht. En der was foarraad hoar!

Marco Vlap, fan Zandstra Schaatsen, belde mij fanavend ok nch. Ok bij de opslach fan Zandstra un gekkebol. Ik genyt der met folle teugen fan. Ut is us even wat anders as corona!

Bin wel benieuwd hoet ut komt as de winter echt deurset en der riden wurde kan. Sden de winkels drt skaatsen ferkocht wurde dan ok essensieel wurde?
 
3 febrewary om 19:51
 
Spoetnik vaccin is nyt fan de Russen!

Kiek, nou kanne dy Russen wel don f sij ut vaccin teugen COVID-19 tfonnen hewwe met hun Spoetnikvaccin, mar dat sit tch echt even anders. Tegare met fotograaf Paul van Goor kwam ik in 2003 al met de Spoetnikkalender op de markt. En de bundel met fersen in ut Snekers kreech dy titel ok.

Wat wij sun kleine 20 jaar leden ok deen hewwe, is un SPOETNIKRESEPT ope merk brenge. Ik nomde ut un goadedrank! We brochten der selfs ansichtkaarten fant. Was gewoan un foartsinde blik!

En dat s dy boef fan un Poetin nou even kape wille? Laulone, dr trappe we dus nyt in! Oublive Poetin jonguhhhh!


 
3 febrewary om 19:36
 
S't winter wurde?

En dan bedol ik cht winter! At ik ut love mach komt der nchal wat sneeuw flgens de wearprofeten. Kollega Douwe Bylsma maakt ut oulopen weekend fraaie foto!

It kin net!
 
2 febrewary om 18:56
 
Nou su!

Fandaach hearlek an ut skriven weest en ok nch un telefoanys interview dee foar GrootdeFryskeMarren. Over un onderwerp wr't ik niks fanou wist, mar nou dus wel!
 
1 febrewary om 18:56
 
Skoan myn nocht, mar ik mut myn freet houwe!

Tuurlek hew ik ok skoan myn nocht fan dy hele COVID-19 bende, mar ik realisear dat ik in fergeliking met al dy horekaffers, kappers, retailers en gaan su mar deur myn freet houwe mut.

Ja, das ddeleke taal. In ut Snekers kanne je nyt ferstppertsje speule. In Leiden waren se ut oulopen weekend aardech an ut OMDENKEN. Ik deel ut hier even:

Koffie? Dat valt te regelen!

Via verschillende social media kanalen werd er opgeroepen om vanavond koffie 2.0 te gaan drinken in Leiden. Niet zomaar koffie, maar er werd duidelijk gehint om georganiseerd bij elkaar te komen om te rellen en plunderen., meldt Politie Leiden Midden op Facebook.
Koffie? Dat valt te regelen! Gewapend met klaptafels en thermoskannen verzamelden wijkagenten, handhavers, de teamchef n de burgemeester zich zoals afgesproken op het Beestenmarkt. Daar werden eventuele onruststokers opgewacht. Niet met een waterkanon, maar met een kop troost.

Wij willen nog steeds graag in gesprek met onze inwoners. En natuurlijk willen we voorkomen dat onze mooie stad lijdt onder de demonstraties en rellen rondom de discussie over de avondklok., aldus de Facebookpagina.

Deze onverwachtse actie pakte fantastisch uit. In plaats van confrontaties of rellen, ontstonden er goede gesprekken tussen de agenten en de burgers. Het bewijst maar weer dat het ook belangrijk is om serieus naar elkaar te blijven luisteren.

En natuurlijk valt niet iedere confrontatie af te wenden met een kopje koffie.

Maar de beste omdenkacties ontstaan juist door te spelen met verwachtingen en dat hebben ze in Leiden goed gedaan!