dagboek > overzicht
Dagboek ˛ktober 2012
 
31 ˛ktober om 15:56
 
Laaste uren foar dÚ wedstryd al ÚÚn groat feest!

GOUDEN kollega's hew ik! Fanmiddach lieten se mij earder ˙t skoal gaan om mij de gelegenheid te geven O.N.S. en Sneek te promoaten! M˛rrenfroech nimme E. & A. myn lessen over! Grandioos!!

Sukrekt interview geven an Rik Spekenbrink Verslaggever sportredactie van De Persdienst. Rik skriŰft foar acht regionale kranten fan Wegener. Met andere woarden: acht persmuggen in ÚÚn klap!

Ut interview fon plak bij Heleen Sonnenberg fan de Weduwe Joustra. Pure Sneekpromo!

Bij ut Teater an de Westersingel ok allemaal drukte! HM de Koaningin komt tussen un foar en nawedstryd ok n˛ch even naar Sneek! Alle sjem op 1 stuk broad!

Fege foar de koaningin! De hoŰdedoas staat al klaar!

 
31 ˛ktober om 07:25
 
Gastblogger Niels Engelmoer an ut woard!!

Vandaag diverse malen in de landelijke media het bezittelijke voornaamwoord ONS gehoord met daar achteraan Sneek. Tegen AFC Ajax, dat dan weer wel goed uitgesproken werd, maar da's logisch.

Door: Niels Engelmoer


Aan ONSE trainer Jan Vlap te horen keept Ivan Landlust, in de competitie reservekeeper, tegen Ajax. De beresterke keeper verwacht enigszins het spel van Ajax te kunnen ontregelen:"Ik zal mijn verdedigers zo opstellen dat Ajax vooral van afstand zal moeten schieten, en die heb ik het liefst". Verdedigend moet ONS Bieuwe Pruiksma missen. Een aderlating al is het alleen maar om de tactische bespreking van Frank de Boer... Bieuwe lijkt vervangen te worden door ÚÚn van de gebroeders de Wagt waardoor ze gezamenlijk centraal achterin zullen spelen. Jan Vlap durft dit gerust aan:"met 2 centrale verdedigers en 1 spits als tegenstander heb je altijd ÚÚn over, kunnen ze prima aan." De backs zullen Patrick Goedhart en Ale de Boer zijn. Jan Vlap overweegt met 3 controlerende middenvelders te spelen en dan lijkt de keuze te vallen op Arnold Herder, Marco van Leyen en Jacob Noordmans. Uiteindelijk blijven er nog 3 over en deze 3 lijken Ajax pijn te kunnen doen. De geniale en Betaald Voetbal ervaren Sandor van der Heide, pijlsnelle en Betaald Voetbal waardige Cutry Gonzales en Mark de Vries die eindelijk zijn geld waard wil laten zijn voor ONS.

Waarom kunnen juist zij Ajax pijn doen? Omdat Frank de Boer waarschijnlijk een hele jonge defensie op zal stellen met Ligeon, Veltman, Denswil en Dijks. Al kan het zijn dat hij Alderweireld en Blind centraal wil testen ivm ontbreken Moisander komende wedstrijden. Zo'n jonge verdediging zal het moeilijk krijgen met de steekpassjes, de snelheid en de power en ervarenheid voorin bij ONS. Op het middenveld moet Enoh, wereldkampioen bal inleveren en ze zelf weer afpakken, minuten maken. En zullen vele Ajax-fans likkebaarden als ze groot talent Fischer in een aanvallende rol vanaf het middenveld zullen zien. Sch÷ne, in een flow, zal als routinier het middenveld complementeren. Voorin is Eriksen de man in vorm en zal hij mogen blijven staan om als teruggetrokken spits het spel te verdelen. Aan de buitenkanten zullen Sulejmani en Boerrigter zichzelf mogen hervinden

Met ruim 7000 toeschouwers in een prachtig stadion een ware CUPFIGHTER ambiance. Bij ONS verloopt alles gemoedelijk en is Harm de Wagt trots:"Weet je Niels, deze wedstrijd hebben wij al op punten gewonnen, zˇveel vrijwilligers met zoveel plezier"! Ajax-supporters moeten toch met een auto-combi komen dus wordt aan dat toeval ook niks overgelaten. Het is nu al een gedenkwaardige dag, die van de 31e oktober 2012 in Sneek.
 
30 ˛ktober om 22:52
 
Sneek in de ban van Ajax

De bekerwedstrijd ONS Sneek - Ajax maakt veel los in het Friese stadje. Liefst 7.500 fans zullen woensdag getuige zijn van de wedstrijd tussen de hoofdklasser en de regerend landskampioen. Een dag later komen ook AZ en Koningin Beatrix in ĹSnitsĺ langs. ONS-coach Jan Vlap (45) blikt aan de hand van drie onderwerpen vooruit op de krankzinnige dagen die Sneek te wachten te staan.

Programmaboekje

Het zal zelden voorkomen dat de coach zowel de opstelling als het programmaboekje maakt. In het geval van Jan Vlap is dat echter wel zo. Om die reden is de coach van ONS Sneek al weken bezig met de bekerwedstrijd tegen Ajax. ,,Ik heb een eigen bedrijf in grafische communicatie. Met Mimicry maken we ook ieder jaar de presentatiegids voor ONS Sneek, dus waarom dan niet het programmaboekje van de wedstrijd van de eeuw? We hebben alle kennis en knowhow immers in huis. Uiteraard is het sportieve aspect het belangrijkste voor me, maar ook dit was een mooie opdracht."

Aangezien het bedrijf van Vlap op steenworp afstand van het sportcomplex ligt, ziet hij dagelijks hoe er wordt toegewerkt naar de bekerkraker. ,,Het sportcomplex heeft een totale metamorfose ondergaan. Dankzij extra tribunes kunnen we nu 7.500 supporters ontvangen. Een ongelofelijk aantal. Zelfs meer dan bij de topper Cambuur - MVV 6.700, red.) en VVV - Feyenoord (7.000, red. zaten er minder mensen. Het is een raar idee dat al die mensen hier straks op een doordeweekse avond naar ons complex komen. En niet voor een oefenwedstrijd, maar een wedstrijd om het 'echie'. Deze wedstrijd gaat officieel de boeken in. Dat maakt het extra speciaal."
Frank de Boer

Al jaren hangt er in huize Vlap een shirt van Frank de Boer op de overloop. De coaches van ONS Sneek en Ajax delen namelijk een gezamenlijk verleden. ,,Na afloop van het seizoen 1989-1990 hebben we samen twee wedstrijden in het militair elftal gespeeld. Ik herinner me nog goed dat een jonge Frank de Boer zich daags na de kampioenswedstrijd van Ajax bij het militair elftal meldde voor wedstrijden tegen BelgiŰ en Engeland. We hebben toen bij elkaar op de kamer gelegen. Na afloop heb ik zijn shirt gekregen. Ik kijk ernaar uit om Frank woensdagavond weer te zien, al zal hij me waarschijnlijk niet meer kennen."

Sneekweek

Sandor van der Heide en Jan Vlap

Een kleine twee maanden na de jaarlijkse Sneekweek beleeft 'Snits' deze week een soort extra editie van de Sneekweek. Binnen twee dagen brengen zowel Ajax, AZ als koningin Beatrix een bezoek aan het Friese stadje. ONS Sneek en Ajax nemen het woensdagavond tegen elkaar op. Een dag later wacht de bekerwedstrijd tussen Topklasser SWZ Sneek en AZ. Op diezelfde avond wordt het nieuwe theater van Sneek door de koningin geopend. ,,Deze week is misschien wel een soort tweede Sneekweek met het bezoek van Ajax, AZ en Koningin Beatrix. Voor Sneek zijn dergelijke evenementen enorm. Zeker als ze alle drie binnen twee dagen plaatsvinden. Aan alles is te merken dat deze twee dagen voor iedereen in Sneek uniek zijn. Dit is 'once a lifetime'.ö


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
 
30 ˛ktober om 22:23
 
Hapke & drankje & Su!


Jelbert Kramer


Ok an de inwendege mins wurdt m˛rren dacht bij O.N.S. ľAjax. En ˙teraard nyt allienech m˛rren, mar rum fan te foaren. De 7500 toeskouwers mutte fan un natje en droogje fersien wurde. Ĺ We gaan niet moeilijk doen, bier, fris en hamburgers. We houden het simpel en de mensen gaan betalen met muntjes. We hebben een schatting gemaakt met wat je moet inslaan, maar het blijft natuurlijk ook een gedeelte gokken en je boerenverstand gebruiken. Maar we hebben gouden vrijwilligers in de kantine staan die veel ervaring hebben ĺ, aldus bestuurslid Jelbert Kramer dyĺt de catering foar syn rekening nommen het.
 
30 ˛ktober om 22:04
 
N˛ch 1 nachtje slape...

O.N.S. trener Jan Vlap en sjoernalist Kerst Boomsma, fanavend op de O.N.S. trib˙ne


Fanavend bij O.N.S. weest. In de kantine hearst un hearleke klupsfear. N˛ch nachtje slape en dan is de groate wedstryd teugen AFC Ajax. Fandaach ok wear allemaal Sneekpromoasy deur de bekerwedstriden fan de beide Sneker foetbalferenigingen teugen de Eredivisy t˛ppers. TV, landeleke dachbladen, allemaal wete se oans stad te finen. Ut Algemeen Dagblad k˛pte fandaach al un tekst in ut Snekers: 'En dan heel hard roepen: HarrÚ Sneekers!'

M˛rren sal ut helemaal wel un fleurege hekseketel wurde. Kerst Boomsma, aktyf foetbalsjoernalist foar Voetbal Op Zaterdag, sal O.N.S. trener Jan Vlap de hele middach en avend f˛lge. Fan uur t˛t uur met as doŰl un sfearrep˛rtaazje foar www.voetbalopzaterdag.com

 
30 ˛ktober om 21:45
 
Jan Eringa set bestuursleden O.N.S. inĺt nette pak!


Jan Eringa het alle bestuursleden fan O.N.S. in ut pak stoken ˛ftewel un prachtech klupkost˙m! Bij betaald voetbal organisaties is ut al lang gyn noviteit mear dat bestuurders op wedstryddagen in klupkost˙m lope. Representatyf foar de klup dus.

Ok bij T˛p- en Hoofdklassers is ut nyt ongewoan dat bestuurders er tipt˛p bij lope. Krekt foar de wedstryd teugen Ajax staan de O.N.S. bestuursleden der ok pico bello op. Jan Eringa, de bekende Sneker kledingman sette oait de kledinglijn fan SC Heerenveen op. Nou het Eringa dat ok bij O.N.S. deen. Dinie van der Wal, ut enige froulek bestuurslid fan de Oranjehemden, gunde mij fanavend de primeur fan ut O.N.S. kost˙m!

 
30 ˛ktober om 19:20
 
De Waterpoort Boys fierkant achter O.N.S.

Ut is al lang un p˙blyk geheim dat un soad WPB Ĺers wel sympatike gefoŰlens foar O.N.S. hewwe. In un n˛ch nyt eens su'n skier ferleden waren un soad O.N.S. 'ers tegare met Jan Dommertholt ( un echte WPB man ! ) bezech met ut anbrengen fan de reklameb˛rden rondom ut hoofdfeld fan O.N.S.!

M˛rren salle der ongetwifeld un soad WPB Ĺers op de trib˙nes fan ut S˙dersp˛rtpark sitte! En wat miskyn wel heel aardech te fermelden is, is dat de moaiste foetbalspeulersbus fan Sneek, dy fan de WPB, m˛rren beskikber steld is an O.N.S.

Grandioas!!
 
30 ˛ktober om 16:39
 
Ut klein nieuws is faak hÚÚl groat!!

Regelmatech surf ik naar de site fan myn ouwe klup HJSC, ik hew tenslotte ok un antal jaren ut groŰnwitte shirt om 'e skouders had. Sterkern˛ch, ik hew ut HJSC- j˙bileumboek skreven.

Fanmiddach kom ik ut f˛lgende bericht op'e site fan HJSC teugen. Prachtech gewoan om te sien hoe't de bekerwedstryd tussen O.N.S. - Ajax ok in de tweelingd˛rpen leeft! 'Dy eigenwize Snekers', dy't nou op steun rekene kanne fan de d˛rpsklup ˙t SWF! Klasse!!

" Op de fiets naar O.N.S. - Ajax

Voor de flinke groep HJSC'ers die morgenavond af zullen reizen naar het Zuidersportpark in Sneek. Het leek de club leuk om met zijn allen er naar toe te reizen. Natuurlijk is het eigen keus, maar voor diegenen die het leuk lijkt vertrekt er om half 8 een groep bij het dorpshuis Oan it Far vandaan. De Jutrijpers kunnen zich verzamelen bij 'it stekje' voor het buurtje (naast Erwin Raap) en wachtten op hun Hommertster vrienden. Natuurlijk is iedereen vrij om te bepalen of hij meefietst ja of nee."

 
29 ˛ktober om 20:20
 
Mediagekte rond bekerwedstriden VII

Ok bij Ajax is ut ondertussen d˙delek wurden dat de AFC woŰnsdach naar Sneek afreize mach! Un foarbeskouwing op 'e site Ajax1.nl nDe mannen fan Frank de Boer salle ongetwifeld r˙m fantefoar in Sneek ankomme. Wŕr? Dry kear rade!

Voorbeschouwing: ONS Sneek ľ Ajax

Na de topwedstrijden tegen Manchester City en Feyenoord staat nu een totaal andere wedstrijd op het programma. Ajax gaat in de derde ronde van de KNVB Beker op bezoek bij de Friese amateurvereniging ONS Boso Sneek. Het heeft wel iets om in het bekertoernooi tegen amateurclubs te spelen. Bekeravonden tegen amateurclubs hebben een bepaalde charme. Zo heeft ONS Sneek geen elektronisch wisselbord, omdat dit niet verplicht is in de Hoofdklasse.

Stadsgenoot SWZ Boso Sneek (tegenstander van AZ) speelt in de Topklasse waar een elektronisch wisselbord wel verplicht is en heeft hun bord ter beschikking gesteld voor de bekerwedstrijd tegen Ajax. Hoewel deze clubs waarschijnlijk nauwelijks kans maken om door te bekeren tegen grote clubs als Ajax en AZ, blijft het voor een club als ONS Sneek een fantastische ervaring. Voor de meeste mensen onder ons is ONS Sneek een grote onbekende. Wie zijn ze, waar spelen ze en zijn ze echt zo kansloos tegen de regerend landskampioen?

ONS Sneek is opgericht op 4 april 1932 en speelt haar thuiswedstrijden op het kunstgras van het Zuidersportpark. Hier is ruimte voor een kleine duizend toeschouwers. Voor de bekerwedstrijd tegen Ajax zijn er aparte tribunes en een uitvak bijgebouwd. Deze extra plekken werden snel opgevuld door ge´nteresseerden. ONS Sneek verkocht alle 7.500 kaarten in een mum van tijd. Sinds 2004, op ÚÚn seizoen in de Eerste Klasse na, spelen ze in de Zaterdag Hoofdklasse C. Momenteel staan ze op een gedeelde eerste plek na het gelijkspel van afgelopen zaterdag tegen ACV uit Assen.

Aanvaller en assistent-trainer Sandor van der Heide heeft tot nu toe zeven goals gemaakt in acht wedstrijden. Hij mag zich met deze statistieken topscorer noemen in de competitie. De 34-jarige technicus is vooral bekend van zijn tijd bij Cambuur Leeuwarden. Een andere eye-catcher bij een ploeg uit Sneek is Mark de Vries. Ook hij was hiervoor in dienst van Cambuur Leeuwarden. Bij Sneek moet hij nog wel eens genoegen nemen met een plek op de bank.

In de vorige bekerronde schakelde ONS Sneek Excelsior uit na strafschoppen.
De kans lijkt klein dat er weer zoiets gebeurt. Uiteraard mogen we verwachten dat Ajax zonder al teveel moeite een simpele zege zal boeken. Als het aan ONS Sneek-trainer Jan Vlap ligt niet. Tegenover De Telegraaf laat hij weten dat ze zich niet zomaar gewonnen zullen geven. ôWe laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden. We gaan ons eigen spelletje spelen en proberen waar dat kan vooruit te voetballen. We hebben toch helemaal niets te verliezen.ö

Mark de Vries en Sandor van der Heide tonen zich nuchter. Zij zeggen tegenover het Friese Froeks.tv dat de wedstrijden in de competitie belangrijker zijn dan deze. ôKampioen worden is het hoofddoelö, aldus Sandor van der Heide. Mark de Vries noemt het een droomscenario om een positief resultaat te boeken. ôWe gaan er gewoon van genieten, maar we moeten wel realistisch blijven.ö Het lijkt erop dat Unibet ook zo denkt. Zij schatten de kansen voor de Friese club heel klein in. Bij een Sneker winst krijg je 27 x je inzet terug. Als Ajax zijn sportieve plicht doet levert dat een schamele 1,02 keer je inleg op.

Ajax moet waken voor gemakzucht en gewoon rustig de wedstrijd proberen uit te spelen. Het belangrijkste is om snel goals te maken en zodoende een goede overwinning te boeken en blessurevrij uit de wedstrijd te komen. Frank de Boer zal waarschijnlijk ook enkele spelers rust geven voor de belangrijke wedstrijd tegen Vitesse van aankomende zaterdag. Misschien ligt er daarom wel wat speeltijd in het verschiet voor spelers als Viktor Fischer, Stefano Denswil en Fabian Sporkslede. Deze talenten zitten dicht tegen het eerste van Ajax aan.

Al met al zal het ongetwijfeld een leuk bekeravondje worden. Laten we hopen op een vermakelijke wedstrijd met veel goals aan de kant van Ajax. In Sneek hebben ze in ieder geval veel zin in woensdagavond. ôDit is heel speciaal, vooral voor de spelers. Ze zijn er al vier weken mee bezig. Hoewel de meesten ervaring in het betaalde voetbal hebben, is een wedstrijd tegen Ajax ook voor hen nieuw,ö aldus Vlap. Van der Heide tot slot: ôWe gaan in ieder geval vol op de aanval, dus het kan een leuk duel worden.ö

Wy fan Ajax1.nl winskje jim een noflikke wedstriid!

 
29 ˛ktober om 20:02
 
Mediagekte rond bekerwedstriden VI

Dat bakkerinne Nyncke fan Bakker Posthuma met har bekertompouces un gouden slach sloech is d˙delek. Mar alle andacht overtreft ok Nyncke har ferwachtings. 'Ik soe hjoed nei Wageningen foar in bijienkomst mei bakkers doe't ik belle waard. RTL, Pow News en SBS woene lÔns komme. Ik haw de auto draaid en bin wer nei Snits riden!' Dat de tompouces ok n˛ch us de toanbank overgaan as soete broadsjes is helemaal moai metnommen foar dizze enerzjike ondernimster an ut Sint Antoniusplein. O.N.S.- foarsitter Harm de Wagt was fanmiddach al wear in de winkel om un doas met 40 tompouces op te halen: 'Foar ˙s frijwilligers! It is ien grut feest!'

Fanavend komt Nyncke Posthuma op 22.30 op TV bij SBS in Hart van Nederland
 
29 ˛ktober om 19:54
 
Mediagekte rond bekerwedstriden V

WoŰnsdachmiddach komt ZAPP SPORT fan de Tros om un item over de wedstryd te maken. Twee jeugdige O.N.S. 'ers Anco Uil en Joep de Vries salle foar de kamera's over hun beleving rond dizze wedstryd fertelle. Ut draaiboek is n˛ch nyt helemaal d˙delek mar dat beide jonges de dach fan hun leven metmake salle is d˙delek! De jonge O.N.S. 'er binne ok n˛ch us Ajax fan, mar ˛f dat woŰnsdachavend ok su is, falt te betwifelen!

 
29 ˛ktober om 19:48
 
Mediagekte bekerwedstriden IV

De landeleke TV weet Sneek ok te finen, nou't de Noordhollaansse provinsy klups de Afsl˙tdyk overkomme om op woŰns- en donderdach an te treden teugen de plaatsleke foetbalt˛ppers. Op bovenstaande foto, fan Jan Douwe Gorter, SWZ Boso Sneek trener Johan Groote foar de kamera's fan de N.O.S. M˛rrenavend om 22.00 bij Nieuwsuur op Nederland 2


O.N.S. pr man Tjebbe Schipper foar kamera Eredivisie live

De man dy't foar O.N.S. de mediakontakten onderhoudt is Tjebbe Schipper. Hierboven foar de kamera fan Erdedivisie live, op de O.N.S. trib˙ne.
 
29 ˛ktober om 19:38
 
Mediagekte rond bekerwedstriden III

Un ander groat landelek dachblad, Ut ALGEMEEN DAGBLAD, skriŰft nyt allienech over de spraakmakende bekerwedstriden, mar ok over de komst fan HM de Koaningin, dy't donderdachm˛rren ut Kultureel Kertier in Sneek opene sal. F˛lgens ut AD mut de majesteit ut kwa p˙blisiteit aflŕge teugen de foetbalwedstriden.

 
29 ˛ktober om 19:30
 
Mediagekte rond bekerwedstriden II

Nyt allienech de groatste liegerskrant fan Nederlaan besteedt andacht an de bekerp˛tsjes, ok de VOLKSKRANT bericht:


Amateurs Sneek kijken uit naar Ajax en AZ


De voetbalvelden van Sneek vormen deze week het strijdtoneel voor maar liefst twee wedstrijden tussen amateurs en profs in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. .

Woensdag mag ONS Boso Sneek (hoofdklasse zaterdag) het op eigen veld opnemen tegen landskampioen Ajax. Een dag later treft SWZ Boso Sneek (topklasse zondag) oud-landskampioen AZ in eigen huis.

'Dit maak je eigenlijk nooit mee', reageert Wietse de Haan, voorzitter van SWZ. 'We hebben hier in het verleden nog nooit zo hoog gebekerd. Dan is het natuurlijk uniek dat ONS ook nog eens tegen Ajax loot.' SWZ ontdeed zich in de tweede ronde na verlenging van de amateurs van vv Noordwijk.

Trainer Jan Vlap van ONS, in de vorige ronde te sterk voor Excelsior, was het roerend met De Haan eens. 'Dit is heel speciaal, vooral voor de spelers. Ze zijn er al 4 weken mee bezig. Hoewel de meesten betaald voetbalervaring hebben, is een wedstrijd tegen Ajax ook voor hen nieuw.'

Van een gemakkelijke overwinning van de Amsterdammers wil Vlap echter niets weten. 'We laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden. We gaan ons eigen spelletje spelen en proberen waar dat kan vooruit te voetballen. We hebben toch helemaal niets te verliezen.'

De Haan schat de kansen van zijn club om voor een stunt te zorgen minder hoog in. 'Dat gaat heel erg lastig worden. We staan laatste in de topklasse en budgettair zijn we daar al een lachertje. We hebben een paar autootjes rijden voor spelers die in Groningen studeren en voor de trainingen op en neer moeten, maar daar houdt het wel mee op.'

SWZ ziet de wedstrijd dan ook vooral als een mooie ervaring. 'We proberen er een feestje van te maken. Het is mooi om organisatorisch eens te kijken wat er bij dit soort wedstrijden komt kijken. Voor het team is het natuurlijk geweldig en ook voor onze gezamenlijke sponsor Boso, die wrijft zich al in de handen.'

Het enige smetje voor SWZ lijkt te zijn dat Ajax een grotere publiekstrekker is dan AZ. Bij de wedstrijd van ONS zijn alle 7500 kaarten verkocht, bij SWZ liggen er nog zo'n 1000 klaar voor de liefhebber. 'Dat maakt ons echt niet uit', aldus De Haan. 'De keerzijde is dat ONS aparte tribunes en een uitvak moet bouwen voor het aantal supporters.'

Ook SWZ kreeg met voor hen nieuwe regels te maken. De Haan: 'Nu zit ik in het driehoeksoverleg met politie, justitie en de brandweer. Voorheen alleen met een wijkagent. Kortom, dit is Úcht een unieke ervaring.' .

 
29 ˛ktober om 19:17
 
Mediagekte rond bekerwedstriden is nou Úcht los!

O.N.S. trener Jan Vlap in gesprek met Telegraaf sjoernalist Jordi Haak.

Fandaach is de mediagekte ronde beide bekerwedstriden fan de Sneker foetbalklup Úcht los gaan. Bijna alle landeleke dagbladen bestede andacht an de foar Sneker begrippen bekerkrakers. Myn mailboks stroomde fandaach fol met allemaal aardege linkjes naar de wedstriden.

TELEGRAAF

As allerearste de Telegraaf fan dizze dach met twee artikels:

ma 29 okt 2012, 11:10

Amateurs Sneek kijken uit naar Ajax en AZ


SNEEK - De voetbalvelden van Sneek vormen deze week het strijdtoneel voor maar liefst twee wedstrijden tussen amateurs en profs in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. Woensdag mag ONS Boso Sneek (hoofdklasse zaterdag) het op eigen veld opnemen tegen landskampioen Ajax. Een dag later treft SWZ Boso Sneek (topklasse zondag) oud-landskampioen AZ in eigen huis.

äDit maak je eigenlijk nooit meeö, reageert Wietse de Haan, voorzitter van SWZ. äWe hebben hier in het verleden nog nooit zo hoog gebekerd. Dan is het natuurlijk uniek dat ONS ook nog eens tegen Ajax loot.ö SWZ ontdeed zich in de tweede ronde na verlenging van de amateurs van vv Noordwijk.

Trainer Jan Vlap van ONS, in de vorige ronde te sterk voor Excelsior, was het roerend met De Haan eens. äDit is heel speciaal, vooral voor de spelers. Ze zijn er al 4 weken mee bezig. Hoewel de meesten betaald voetbalervaring hebben, is een wedstrijd tegen Ajax ook voor hen nieuw.ö

Slachtbank

Van een gemakkelijke overwinning van de Amsterdammers wil Vlap echter niets weten. äWe laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden. We gaan ons eigen spelletje spelen en proberen waar dat kan vooruit te voetballen. We hebben toch helemaal niets te verliezen.ö

De Haan schat de kansen van zijn club om voor een stunt te zorgen minder hoog in. äDat gaat heel erg lastig worden. We staan laatste in de topklasse en budgettair zijn we daar al een lachertje. We hebben een paar autootjes rijden voor spelers die in Groningen studeren en voor de trainingen op en neer moeten, maar daar houdt het wel mee op.ö

Feestje

SWZ ziet de wedstrijd dan ook vooral als een mooie ervaring. äWe proberen er een feestje van te maken. Het is mooi om organisatorisch eens te kijken wat er bij dit soort wedstrijden komt kijken. Voor het team is het natuurlijk geweldig en ook voor onze gezamenlijke sponsor Boso, die wrijft zich al in de handen.ö

Het enige smetje voor SWZ lijkt te zijn dat Ajax een grotere publiekstrekker is dan AZ. Bij de wedstrijd van ONS zijn alle 7500 kaarten verkocht, bij SWZ liggen er nog zo'n 1000 klaar voor de liefhebber. äDat maakt ons echt niet uitö, aldus De Haan. äDe keerzijde is dat ONS aparte tribunes en een uitvak moet bouwen voor het aantal supporters.ö

Wijkagent

Ook SWZ kreeg met voor hen nieuwe regels te maken. De Haan: äNu zit ik in het driehoeksoverleg met politie, justitie en de brandweer. Voorheen alleen met een wijkagent. Kortom, dit is Úcht een unieke ervaring.ö

ma 29 okt 2012, 11:14Sneker tompoucen voor duels met Ajax en AZ


SNEEK - Niet alleen voor spelers van de Sneker amateurvoetbalclubs SWZ en ONS zijn de bekerduels tegen AZ en Ajax een unicum. Ook de Sneker middenstand speelt handig in op de wedstrijden in hun stad.

Bakkerij Posthuma bakte speciaal voor de twee wedstrijden twee soorten tompoucen in de kleuren van de clubs. äZe hebben ze met oranje glazuur en daarop het logo van Ajax en ONS. En er zijn gebakjes met een zwart-wit laagje en het logo van AZ en SWZ eropö, zei voorzitter Wietse de Haan van SWZ, die zelf zaterdag de eerste mocht proeven. äZe zijn heerlijk.ö


äOok voor onze gezamenlijke hoofdsponsor (poetsdoekenfabrikant Boso) is dit geweldig. Ze hebben speciale sjaals voor de wedstrijden laten drukken. Het leeft hier heel ergö, aldus De Haan. äOp straat spreekt ook iedereen je aan.ö

Volgens speler Klaas de Vries van ONS is het ook voor de aanhangers van zijn club iets dat ze nog nooit eerder meemaakten. ä De eerste supporters stonden de ochtend na de loting al bij de voorzitter op de stoep om te vragen of ze kaarten konden bestellen. Echt uniek dit.ö

Dyselde Telegraaf was fanmiddach al wear in Sneek om met de treners fan beide ferenigingen te praten. Anne van der Woude, fotograaf foar de Telegraaf, sette Jan Vlap en Johan Groote opĺe kyk. Uteraard op de Waterpoort!

 
29 ˛ktober om 07:09
 
N˛ch dry dagen!

Martin Kruis fan vv SWZ Boso Sneek met ut elektroanise skoareb˛rd.

Slapen as un marm˛t fannacht. En t˛ch om ses uur wakker, ut lichem trekt um niks an fan kunstmatege tiden! Over dry dagen is ut matchday. Su'k gister al skreef binne de foareidingen foar de wedstryd in folle gang. EÚn fan de dingen dy't regeld wurde moesten is de anskaf fan un elektroanys wisselb˛rd. De tiden fan ' hÚ Pietertje kom maar even naar de kant' binne blykber nyt mear fan 2012! T˛pklassser SWZ Boso Sneek het O.N.S. ut skoareb˛rd even ˙tleend.

De Ajax-brugge is klaar!

 
28 ˛ktober om 20:14
 
Besturen VSZ & Koninklijke Horeca Nederland Sneek krije mailing over bekerwedstryd

Sneek is ˛rganisatoarys klaar foar de kommende Beker Week. Ok de feillechheidsmaatregels foar de wedstriden binne ˙tfoerech deurnommen. Niks wurdt an ut toefal overlaten.

De besturen fan de VSZ en Horeka Nederland Sneek hewwe mailing ontfongen fan Marrie Eringa, beleidsadfiseur Openbare Orde en Veiligheid fan de gemeente SWF.

Ut dizze mail o.a.:

ô Voor deze wedstrijd 400 kaarten aan de bezoekende club (Ajax) beschikbaar zijn gesteld en dat deze kaarten worden verkocht aan geregistreerde Uit-bezoekers. Dit betekent dat de bezoekers bekend zijn en dat van hen bekend is dat zij geen geschiedenis hebben van misdragingen;
Om te voorkomen dat deze 400 supporters ĺs middags al in de stad zijn deze 400 supporters de toegangskaart kort voor aanvang van de wedstrijd kunnen afhalen op een punt buiten Sneek.ö

De wedstryd tussen SWZ-AZ geve gyn anleiding: ô Te adviseren gedurende de koopavond dicht te gaan, het gemeentehuis blijft ook gewoon open.ö

Eringa mailt ferder dat: ô Er is op dit moment geen enkele aanleiding te veronderstellen dat er voor, tijdens of na deze wedstrijd problemen zullen ontstaan.ö

Dŕr gaan we dan mar fan˙t. De wearsfoar˙tsichten foar woŰnsdach binne in elk gefal goŰd!!
 
28 ˛ktober om 11:41
 
Dit binne dÚ mannen!

Cor & Arjan Overwijk, twee O.N.S. frijwilligers dy't ut O.N.S. stadion letterlek f˛rmgeve.

Terwyl dizze week de Bobo's hun tegoŰd doŰn an buffetten, bestuurders in de skynwerpers fan de p˙blisiteit staan en stukjeskriŰvers ronkend tekear gaan op ut worldwide web doŰn sij hun werk in stilte. Twee t˛pfrijwillegers fan O.N.S. dy't de laaste dagen overuren draaie. Hulde foar de Overwijkmannen!! Met twee ˙troeptekens.
 
27 ˛ktober om 21:37
 
Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries over BekerwedstridenMet dank an Rudy Bouma ( www.112swf.nl )
 
27 ˛ktober om 17:18
 
Middach op ut S˙dersp˛rtpark

Ut braant mij in, n˛ch altyd blesseard, mar t˛ch sfear proeve op ut S˙dersp˛rtpark, bij myn eigen O.N.S. 7. Un fotoferslach met onderskriften. Op de bovenste foto naast myn O.N.S. maten Stoffel Boersma ( Stuff ) en Peter de Vries ( the Angel ), mannen foetballe NOAIT wear. Sŕge se! Fan mij HOPE se dat ik noait wear foetbal! ( O.N.S. foetbalh˙m˛r...). Helaas mannen, ik gaan over twee weken wear in trening! En sonder mij rŕde jum ut dus nyt op. Fanmiddach wear ferlies: 1 - 5 teugen Drachtster Boys!

Fred, dy't blykber un paar kear per jarech is, krijt Ún un toespraak Ún un dvd-boks met foetbalfideo's. Kommentaar fan Fred: ' Oh?! Hew ik ok al' Ferf˛lgens un bulderende lach fan oans grŕns. Myn saterdach kan nyt mear stukken. 'Hew ik ok al...', hearg˛dskes gynÚÚn seit dat in suk moai Snekers as Fred!

Der is mar 1 Meester en dat is Fred!

Hennie van Bruggen bezech met syn warming-up. Van Bruggen droomde in syn jonge jaren oait n˛ch us in un Úcht Stadion te foetballen. Fanmiddach was hij der letterlek ferrekte dichtbij. Un ˙nike foto, op'e achtergroan ut O.N.S. Stadion in anbou!

O.N.S. 7 anfoerder Paul(tje) Buma, in road treningsjackje, hier tegare met Marco Vlap, de broer fan O.N.S. hoofdtrener Jan. Dy Vlappen r˙ke at der pers anwezech is, nimme se futdaleks moaie houding an!

Gerard van der Schoot ( Skoat ) ÚÚn fan de O.N.S. 7 youngsters. At sukke jonge kearels al an de kant staan, tsja...! Dan syn d˛chter, dy sat foarege week al op'e bank bij Dames 1 fan Volleybal Club Sneek!

Ok O.N.S. 7! Roelof van der Wal ( Tsjoepy ), echtgenoat fan ut enige frouleke O.N.S. bestuurslid Diny, druk met ut Úchte werk!

Fraai deurkykje onder de noadtrib˙ne deur richting O.N.S. kantine!

Un kompleet O.N.S.-team bezech met ut opbouwen fan de trib˙ne an de lange sijde, mutte woŰnsdach anstaande d˙zende minsen un sitplakje krije!


 
27 ˛ktober om 12:21
 
Open Frys KampioŰnskap Stads-en d˛rpsomroeperskonkoers

In de binnenstad fan Sneek is onder kouwe omstandechheden ut earste Open Frys KampioŰnskap Stads ľ en D˛rpsomroeperskonkoers losgaan. Na ontfangst op ut stadh˙s deur burgemeester Hayo Apotheker, is ut geselskap nou druk bezech met ut omroepen.

( foto Jan van Omme, Irish Pub Sneek )

Un koud putsje onder dizze winterse omstandechheden, mar at de omroepers hun krachtege stemgel˙d hoare late, dan wurdt ut p˙blyk sondermear warm deur hun entűsiasme! Ut levert boevendien nostalgise plaatsjes op! De Omroepers binne lid fan de EVSDON ( eerste vereniging stads en dorps omroepers Nederland ).

Om 13.30 fynt ut konkoers offisjeel anfang met un ferplichte roep, dizze gaat over un onderwerp dat de omroepers kregen hewwe fan de ˛rganisasy: de Waterpoart, sp˛rt in de regio, de museums in Sneek, Lekker Sneek, ut Teater en gaan su mar deur.

Om 15.00 uur is de frije roep, wŕrbijĺt de omroeper syn d˛rp ˛f stad promoat. Om 16.30 is de pries˙treiking op ut Skaapmarktplein. Foar Sneek doŰt oans eigen stadsomroeper
Jan Sjoerd de Vries met. In ut Friesch Dagblad fan fandaach un prachtech artikel over dizze Sneekpromoater pur sang.

 
27 ˛ktober om 10:10
 
Sneker Beker Tompoucen fan Bakker Posthuma foar de foarsitters

Nyncke Posthuma de bakkerinne fan de Sneker bakkerssaak an ut Sint Antoniusplein het fanm˛rrenfroech de earste Beker Tompoucen an de foarsitters fan vv SWZ Boso Sneek en O.N.S. Boso Sneek overhandegd. Kreatyf en saaklek dat se is, stalde de ondernimster pur sang de skalen met bekertompoucen ˙t in de gebakfitrine fan har saak an ut St. Antoniusplein. " At ik wat dwaan kin foar de promoasy fan de stŕd, sil ik dat net neilitte. Beide ferienings binne my like leaf dat ik haw foar de supp˛rters dus un eigen tompouce makke. Ien mei it Sneeklogo en ien mei dat fan O.N.S.! Justermiddei haw ik it opĺe twitter setten en ik krige fuortdaliks al in hiel soad reaksyĺs ö, su liet Nyncke, dy't ok in ut bestuur fan de VSZ sit, fanm˛rren wete.

Na de offisjele overhandiging an Sneek foarsitter Wietze de Haan en O.N.S. preses Harm de Wagt gingen de tompoucen as warme broadsjes ( = tompoucen ) over de toanbank. Cor Rameau, Sneker ondernimmer, nam futdaleks un doas oranje Tompoucen met. ' Ik hew oait bij O.N.S. foetbald nou!ĺ

Cor Rameau koopt as earste de Sneker Beker Tompoucen: ' geef mij mar un doas fan dy Oranjepoezen...'

Nyncke Posthuma maakt ut niks ˙t welke kleur de tompoucen hewwe en Harm de Wagt was n˛ch wel ut meast plastys: Ĺ Se binne hearlik en asĺt se opiten hast wurdt de kleur dochs gelyk ĺ. Op ut anb˛d fan Posthuma om un gedeelte fan de ferkoop in de klupkassen te deponearen w˙ Harm de Wagt niks wete: Ĺ Moai yn eigen b˙ze hÔlde fanke, in lytse middenstanner mei ek wolris wat fertsjinje!ĺ Hiermet ferloochende kr˙denierssoan De Wagt syn afkomst nyt! 
26 ˛ktober om 21:10
 
Ajax het n˛chal wat noaten op ĺe sang!

Ĺ Str˛nt wie het je sketen, keutel wat binne je dik! ĺ Un moai nuchter Sneker spreekwoard en miskyn wel fan toepassing op onderstaande!


Veeleisende, verwende voetbalprofs


De voetbalverenigingen uit Sneek worden als amateurcluppies niet alleen verrast door talloze eisen die de burgemeester en de voetbalbond stellen, ook de profclubs zelf kunnen er wat van. Zo komt Ajax met zoveel spelers en trainers naar Friesland dat er maar liefst vijftien extra stoelen naast de reservebank gezet moeten worden. Ook moet er een ruimte worden gemaakt voor de hometrainers van de club, waar de spelers zich op warm kunnen fietsen. Daarnaast hebben de Amsterdammers geŰist dat ze bij binnenkomst van het stadion door niemand kunnen worden gezien. Er moet dus een geblindeerde ingang voor de spelers gemaakt worden, zodat handtekeningenjagers buitenspel worden gezet.

Maar bij ONS Sneek zijn ze wel wat gewend. In de vorige ronde troffen de amateurs de profs van Excelsior. En hoewel niet bepaald een hoogvlieger in het Nederlandse betaalde voetbal, vertoonden ook de Rotterdammers enigszins verwende trekjes. De spelers bliefden de Friese thee in de rust niet en hadden hun eigen opgewarmde water meegenomen. Het mocht echter niet baten, want de amateurs wonnen de wedstrijd.


bron Ĺ Spits ĺ
 
26 ˛ktober om 20:29
 
Fancy Fair halfuur in d˙ster!

Met b˙slampe achter de bloemekraam!

Un halfuur lang het de Fancy Fair fanavend in ut d˙ster weest. De hoofdsekering in de Sneker Feemerkhal had ut begeven! Fan panyk was der ˙teraard gyn sprake mar om nou sonder licht even lekker te sneupen is fanself wat anders. De tientallen besoekers dyĺt op ut moment fan de stoaring anwezech waren probearden met behulp fan mobyltsjes hier en dŕr bij te lichten.

' Ja, hij doŰt ut wear!!! '

Gelukkech was der un handege elektricien in de hal anwezech dyĺt ut euvel na un halfuurke ferhelpe kon. De ˛rganisasy ferraste de hulpfaardege elktricien ( Ĺ Van der Wal is de naam ĺ ) dankber met un p˙defol hearleke oalybollen.


Oud-merkkoopman Hans van Wieren kon na de onderbreking wear fleurech ferder met ut draaiend rad! Dat Van Wieren ut klappen fan de sweep kan, is wel d˙delek. Hij had konstant u8t p˙blyk an syn foeten en de plankjes waren nyt an te slepen! 
26 ˛ktober om 18:04
 
Hanneke Frankena fan Valentijn weareldkampioŰn bloemskikken!!

BARCELONA / SNEEK ľ Hanneke Frankema uit Sneek is in Barcelona uitgeroepen tot wereldkampioen bloemsierkunst. Een vijfkoppige jury van de Escola dĺArt Floral de Catalunya in Barcelona heeft, uit de inzendingen van 51 deelnemers uit diverse landen, aan de creaties van Hanneke de eerste prijs toegekend.
De Barcelona World Flower Cup is een nieuwe, internationale bloemsierkunstwedstrijd die via internet wordt gehouden. Het is de eerste keer dat een dergelijke wedstrijd op deze wijze is georganiseerd. Vaak moesten de deelnemers naar het organiserende land afreizen om daar ter plekke hun creaties te vervaardigen. Nu konden alle deelnemers de strak omschreven opdrachten in hun eigen atelier uitvoeren en volgens duidelijke spelregels fotograferen.


De tweedelige opdracht bestond uit het creŰren van een bruidsboeket Ún een arrangement op basis van een Oasis- bolvorm. Van elk bloemwerk is een overzichtsfoto gemaakt, een foto van bovenaf en een foto van een interessant detail. Daarnaast moesten vijf fotoĺs worden ingestuurd van het stappenproces in het vervaardigen van het bolvorm arrangement. De fotoĺs zijn via internet verzonden en zo zijn beide creaties door de jury beoordeeld. Op zowel het bruidsboeket als het arrangement scoorde Hanneke het hoogst aantal punten. Daarmee liet ze deelnemers uit Jakarta, IndonesiŰ (2e prijs) en Barcelona, Spanje (3e prijs) en 48 andere deelnemers uit diverse landen achter zich.

Het is niet de eerste keer dat Hanneke Frankema in de prijzen valt. In 2004 behaalt zij de 2e plaats op het Nederlands Kampioenschap Worldskills Floral Movement, in 2007 wordt zij Nederlands Kampioen Bloemsierkunst, in 2008 behaalt zij de 6e plaats op het Europees Kampioenschap en nu dus de kroon op haar werk: Wereldkampioen 2012 World Flower Cup.

Arrangement van bolvorm Oases, de winnende creatie van Hanneke Frankena

Hanneke Frankema behaalde na verschillende opleidingen in bloemschikken in 2006 haar diploma Meesterbindster. In datzelfde jaar neemt zij de exclusieve Bloembinderij Valentijn in Sneek over en verhuist zij de zaak in 2010 naar haar eigen en bijzonder Jugendstil pand aan de Gedempte Pol in Sneek, welke zij voortzet onder de naam: bloem en styling Valentijn

Bruidsboeket: de winnende creatie van Hanneke Frankena!

( foto's Valentijn/Pim van der Maden )

 
26 ˛ktober om 12:26
 
LED Boarding bij O.N.S. - Ajax

Dat de bekerwedstryd ok un kommersjeel ferhaal is, sal gyneen ferbaze. Ik kreech onderstaande mail sukrekt binnen:


Sportvrienden,


De voorbereidingen voor de wedstrijd ONS Boso Sneek ľ AFC Ajax zijn nu in volle gang. Vele commissies zijn bezig met diverse zaken rondom deze wedstrijd.
Voor u als gewaardeerd sponsor van ONS Boso Sneek hebben wij nog een laatste mogelijkheid om uw bedrijf exclusief te profileren rondom deze wedstrijd.

Wat bieden wij u:

* Exclusieve bedrijfspresentatie op de gehele LED boarding rondom het veld;

* Vˇˇr de wedstrijd: 7 minuten reclame-uiting;

* In de rust: 1,5 minuten reclame-uiting;

* Tijdens het tonen van uw reclame-uiting geen andere reclame in beeld.

Voor wie:

* Uitsluitend voor de eerste 5 bedrijven die op dit bericht reageren.

* Daarna is de LED boarding geheel gevuld.
Wat hebben wij nodig:

* Een bestaand .AI bestand of een bestaand .EPS bestand dat verder voldoet aan de technische vereisten.

* Indien u niet beschikt over een dergelijk bestand, kan MIMICRY (het bedrijf van onze trainer Jan Vlap) u nog behulpzaam zijn met het maken hiervan. Deze extra kosten komen


voor uw rekening.

Kosten:

* De kosten zijn Ç 750,00 excl. BTW en eventuele opmaakkosten digitaal reclamebord.

Reageert u snel door een REPLY op deze mail (eventueel direct met toezending van de bestanden). Bestanden kunnen ook worden gezonden naar Sjack.jansma@onssneek.nl.

 
26 ˛ktober om 12:14
 
Ying Mellema komt met nieuwe Sp˛rtkrant: SWF SPORT

Ying Mellema, gyn onbekende in medialaan komt f˛lgende week met un nieuwe sp˛rtkrant dyĺt h˙s an h˙s in de gemeente S˙dwest FryslÔn ferspreid wurde sal. In de earste edisy is ˙teraard un soad r˙mte foar de bekerkonfrontasyĺs fan SWZ Boso Sneek en O.N.S. Boso Sneek. Ĺ We hewwe op ut laaste moment besloaten dat de hele inhoud foar ut oarspronklek earste nummer over de k˛p moest, nadat de bekerloting bekend wurdde ĺ, aldus Mellema.

De krant sal dan ok bij beide wedstriden ferspreid wurde onder de d˙zenden toeskouwers. Ĺ Ja, moaiere start kanne we oans nyt wŕnseůĺ seit de Sneker ondernimmer. Met ingang fan 1 jannewary betrekt ' Ying Media ' un kantoarpand an de Swarte Wech in Sneek. Ĺ Ut mut fan binnen n˛ch even pimpt wurde en dan gaan we in ut nieuwe jaar helemaal los! ĺ

Dat Mellema krekt nou in dizze ekonomys belabberde tiden inspringt met un sp˛rtkrant het su syn reden. ô Niet alleen ik, maar ook een fiks aantal mensen uit mijn omgeving vond dat de sport er steeds bekaaider afkwam in de bestaande media. Als gevolg van de bezuinigingen bij de provinciale media zoals Omrop FryslÔn ( su ferwynt Sport Kafee fan OF ! hvdv ) en de twee dagbladen is de aandacht voor de sport sterk teruggelopen. Dat is niet te wijten aan de sportredacteuren, maar puur een gevolg van de beslissingen aan de top, die door het veranderende medialandschap qua budget minder mogelijkheden kregen ö, aldus Mella in zijn krant.

Ut is inderdaad opfallend dat in de lokale gedrukte pers amper andacht an de beide bekerwedstriden besteed wurdt!

In ut openingsnummer, naast un soad leesbare artikels, wŕrfanĺt dat over Egon Diekstra ( SWZ Boso Sneek ) en Jan Roelof Middeldorp ( O.N.S. Boso Sneek ) sondermear spraakmakend is, ok fraaie kollums.

EÚn fan de kollumnisten is Kerst Boomsma. Insiders wete ondertussen dat dizze Sneker bussjauffeur en absl˙t kenner fan ut amateurfoetbal un kollumnist fan de b˙tenkategoary is! Wim Walda fan www.grootsneek.nl is sp˛rtyf partner fan de SWF Sport krant.
 
26 ˛ktober om 11:19
 
Niels Engelmoer ferslachgever bij foetbalwedstriden!


Sneek - Studio S˙dwest zal de KNVB bekerwedstrijden tussen ONS Sneek en Ajax en SWZ Boso Sneek tegen AZ live op de radio uitzenden. De wedstrijden worden gespeeld op 31 oktober en op 1 november. Niels Engelmoer van Sneek TV gaat de wedstrijden samen met Christiaan Ybema van Studio S˙dwest verslaan. De twee verslaggevers wonen beide wedstrijden bij. De uitzendingen zijn op woensdag 31 oktober vanaf 20.00 uur en op donderdagavond vanaf 19.30. De uitzendingen beginnen dan met een voorbeschouwing. De wedstrijden zijn te besluisteren via de frequenties: 99.4 (kabel) 106.3 (regio Sneek) 105.4 (regio Koudum) 106.6 (regio Bolsward) en via internet via www.studiosudwest.nl
 
26 ˛ktober om 10:23
 
O.N.S. en Sneek in de landeleke pers

Nou't de wedstriden fan O.N.S. en SWS teugen respektievelek AFC Ajax Amsterdam en AZ Alkaar hieltyd dichterbij komme en de Koaningin ok n˛ch us op besoek komt an Sneek weet de landeleke pers oans stad wear te finen. In De Spits ut onderstaande artikel. Ut ronkt lekerrrrrrrrrrr!! Mar wel reklame foar Sneek en de gemeente SWF!!


HOOG BEZOEK ZET SNEEK OP SCHERP

Amateurclub ONS Sneek maakt zich klaar voor een bezoek van

DOOR TJERK DE VRIES

Ajax, AZ Ún de Koningin, in ÚÚn week. Sneek maakt zich op voor een kostbare, maar welkome invasie. äWe zijn overal op voorbereid.ö
SNEEK ľ'Snits' zet zich schrap. Een unieke speling van het lot brengt deze week binnen twee dagen zowel Ajax, AZ als Koningin Beatrix binnen de poorten van het Friese stadje.

Daarvoor wordt in recordtijd een heus stadion uit de grond gestampt, een klein legertje agenten opgetrommeld en staan zoĺn 140 stewards en honderden vrijwilligers klaar om de verwachte menigte van ruim 11.000 hooligans en supporters te ontvangen. Er wordt zelfs een compleet nieuwe brug gebouwd.

En waar de amateurclubs zich een slag in de rondte werken om aan alle (veiligheids)eisen te voldoen, kijkt de lokale horeca al reikhalzend uit naar de stromende biertaps. Die taps blijven als het goed is grotendeels buiten bereik van de Ajax-supporters, want er wordt veel aan gedaan die nou juist niet in de cafÚs tegen te komen.

Het 35.000 inwoners tellende Sneek heeft twee amateurclubs die beide succesvol zijn in de KNVB-beker. En dat heeft tot een wonderbaarlijke loting geleid. De Friese clubs kregen allebei een thuiswedstrijd toegewezen. ONS Boso Sneek treft woensdag Ajax en een avond erna komt AZ op bezoek bij SWZ Boso Sneek. Diezelfde dag wipt hare majesteit de Koningin ook nog even langs om het nieuwe theater te openen. äEen geweldige happeningö, vindt burgemeester Hayo Apotheker van gemeente S˙dwestFryslÔn, waar Sneek onder valt.

De burgervader laat weten overal op voorbereid te zijn. äWe zijn hier natuurlijk wel wat gewend met de Sneekweekö, zegt hij. äWe hebben uiteraard genoeg politie achter de hand en ik ben erg blij met de maatregelen die de voetbalclubs zelf nemen.ö

Zo laat ONS Sneek een heus stadion bouwen waar 4000 mensen in kunnen, zodat in totaal 7500 toeschouwers de wedstrijd tussen David en Goliath kunnen volgen. äZe hebben daar een aparte parkeerplaats laten maken waar de Ajaxsupporters hun auto kwijt kunnen en vanaf daar naar de tribune worden begeleidö, zegt Apotheker.
Op het schitterende complex van ONS zijn tientallen vrijwilligers druk in de weer met de bouw van het stadion, dat rond het hele veld komt te staan. Bestuurslid

Accommodatie Jan Dijkstra is momenteel de drukste man van Friesland. Met twee mobiele telefoons aan zijn oren probeert hij in onverstaanbaar Fries alles in goede banen te leiden. äDe KNVB stelt eisen aan ons, de gemeente en ook Ajax, maar wij zullen er alles aan doen om hier een gigantisch voetbalfeest te maken. We hebben met Ajax de hoofdprijs getroffen.ö

Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. De club verwacht zoĺn 105.000 euro binnen te halen met de kaartverkoop. äMaar ik denk niet dat we daar iets van overhoudenö, zegt Dijkstra. äDe kosten zijn enorm. We hebben naast de stewards ook professionele beveiligers in moeten huren. Gelukkig hebben we ook 350 vrijwilligers gevonden.ö

De club moet een volledig afgesloten vak maken voor de Ajax-fans, zodat die niet in contact komen met het Friese volk. äDat heeft kennelijk met hun reputatie te makenö, zegt Dijkstra. Dat houdt wel in dat de reguliere ingang ook alleen bestemd is voor de Amsterdammers. Om de rest van de duizenden bezoekers het park op te laten komen, wordt een compleet nieuwe brug gebouwd over het water aan de andere zijde van het complex. Er zijn in het verleden geregeld bedreigingen binnengekomen van andere supportersgroepen dat ze de Ajax-fans met een bezoekje zouden vereren en dat kan het stadje nou net niet hebben.

En hoewel burgemeester Apotheker zegt niets tegen de aanwezigheid van Amsterdammers in zijn binnenstad te hebben, kunnen de Ajacieden hun auto slechts op een bepaalde tijd rond de wedstrijd op de speciale parkeerplaats, buiten het stadscentrum, neerzetten. Zo hoopt men de fans uit de kroegen te houden.

Bij SWZ Sneek verwacht men iets minder publiek, want daar is geen extra tribune gebouwd en kunnen ĺslechtsĺ 4500 bezoekers de kunsten van de amateurs tegen het Alkmaarse AZ aanschouwen. äWe verwachten vooral heel veel Friezenö, zegt secretaris Annemarijke Terpstra. äMaar we zijn op alles voorbereid. We moeten op iedere honderd bezoekers een steward regelen en hebben tientallen vrijwilligers bereid gevonden te helpen.ö

Het worden twee fantastische dagenů

 
26 ˛ktober om 09:14
 
Allerlaatste kaarten O.N.S. - Ajax nou in frije ferkoop


De allerlaatste kaarten foar de bekerwedstryd O.N.S. - Ajax gaan op dit moment in de frije ferkoop bij de Sneker sigarewinkels Sipma en Primera! Reden dat der n˛ch un antal toeganskaartsjes in de frije ferkoop gaan is dat nyt alle sponsoaren gebr˙k maakt hewwe ut maksimale antal toegangsbewizen op te fragen. Ok de AFC Ajax fraagt minder kaarten. Ferwachting is dat de kaarten in no-time futweze salle. De pries is Ç 15,--

 
25 ˛ktober om 18:32
 
O.N.S. Sneker Beker Bitter nou te koop!


Heleen Sonnenberg fan de Weduwe Joustra is un dame dyĺt noait stil sit en al helemaal nyt at ut om promoasy fan Sneek gaat. De aktive sakefrou was der as de kipen bij om met un heus orizjineel sluke opĺe proppen te kommen in ferbaan met de bekerwedstryd O.N.S. ľ Ajax. Fanaf fanavend, at de laaste toegansbewizen bij O.N.S. over de toanbank gaan, in de kantine fan ut S˙dersp˛rpark kan ut collector ĺs item anskaft wurde. Bovendien gaat un deel fan de opbrengst naar de O.N.S. klupkas! Moai gebaar Weduwe!! 
25 ˛ktober om 15:52
 
Wasdroger in'e braan op'e Stienklip


In un woaning op'e Stienklip het sukrekt un brandsje weest in un wasdroger. De Sneker brandwear was der fluch bij en het de droger naar b˙ten sjoud. Hierbij wurdde erger foarkommen. Uteraard sat de skrik der bij de bewoaners behoarlek in! 
25 ˛ktober om 15:01
 
O.N.S. S˙dersp˛rtstadion krijt kontoeren!

Dat der op dit moment druk werkt wurdt bij O.N.S. an de bou fan un heus stadion is wel d˙delek. Ill˙stratyf foar dizze foto is miskyn wel foarsitter Harm de Wagt, dy't druk an ut telefoanearen is. Uteraard over de wedstryd O.N.S. - Ajax.

O.N.S- trener Jan Vlap was ok al wear op ut S˙dersp˛rtpark en skoat bovenstaande aktuele foto even fan˙t de heup!

 
25 ˛ktober om 11:34
 
' De Brief ' fan Gerrit Terpstra in Teater Sneek

Beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra ˙t Heech is momenteel druk bezech met ut plaatsen fan ut deur hem maakte kunstwerk De Brief in ut f˛lgende week te openenen Teater Sneek. Terpstra kreech de opdracht fan de Vereniging Handel & Industrie ˙t Sneek.

ô It is in romtlike tekening fan De Brief, dyĺt ferwiist nei it Ôlde postkantoarö, su ferklaarde de kunstenaar fan ut ˙t staal optrokken werk. ô Yn earste ynstÔnsje hie ik it wurk oan it plafond ophingje wollen, mar dŕrfoar is de konstrukjse net geskikt. Boppedat hinget dŕr aansens in grutte kroanluchter.ö

Ut impossante werk bestaat ˙t dry mannen, twee frouwen en un kyntsje dy't in opt˛cht deur ut leven gaan. Ut werk, in andere f˛rm, was earder onderdeel fan de eksposisy Ĺ It laach ĺ dat in Liwwarden hongen het. Ut kunstwerk fan Gerrit Terpstra is un kadootsje fan de HIS an ut Kultureel Kertier in Sneek.

Atrium

Nyt allienech ut Teater is ferfraaid met ut beeldend werk fan Terpstra, ok in ut Atrium falt kunst fan de swaar onderwaardearde kunstenaar te bew˛nderen.

In ut Atrium staat wat ik dan mar ' De Blokkedoas ' fan Gerrit noem opsteld. Ok imponearende skilderijen fan de Hegumer siere ut Atrium. 
25 ˛ktober om 10:25
 
Jan Vlap in Amsterdam Arena

Jan Vlap in Amsterdam Arena ( foto Rudy Bouma, www.112swf.nl )

An O.N.S. trener Jan Vlap sal ut nyt lŕge. Hij nimt syn taak as trener bloŰdserieuws en bereid sich terdege foar op de wedstryd fan syn ploech teugen Ajax. Gisteravend sat Jan earste-klas in de Amsterdam Arena. Hij analisearde de Ajax-speulers tidens de CL wedstryd teugen Manchester City. Ut onfermijdeleke bl˛knoatsje in de haan en mar skriŰve! Rudy Bouma, fan www.112swf.nl was ok in de Amsterdamse evenementenhal ( ja, late we earlek weze nou?! Ut is de Rotterdamse Kuip nyt! ) en maakte bovenstaande foto fan de O.N.S. trener.

ô Tijdens de wedstrijd heb ik vooral gelet waar de zwakke punten bij AJAX zitten, ook is natuurlijk belangrijk welk systeem AJAX gaat hanteren ö, aldus de trainer van ONS. ô Die Babel kan een aardig potje voetballen ", had Vlap ferder as understatement op syn kladbl˛kje staan! " Nee we onderskatte Ajax niet, laat dat d˙delek weze! "
 
25 ˛ktober om 09:45
 
Ajax nyt op perskonferŕnsy na afoop bekerwedstryd

Gisteravend hewwe we sien kannen hoeĺt de multymiljonŕrs fan Manchester City op hun plaat gingen teugen de miljonŕrs fan de AFC Ajax. ' Hoogmoed komt voor de val', is een Hollaans spreekwoard dat op dizze wedstryd fan toepassing was.

F˛lgende week staat de foar O.N.S. nou al legendarise wedstryd teugen datselde Ajax op Ĺe rol.
Gister wurdde bekend, mar eigenlek hoefde dat nyt bekend maakt te wurden, want ut skynt standerd te weze bij de klup ˙t 020, dat Ajax nyt metdoŰt an un perskonferŕnsy na afloop fan de wedstryd O.N.S. ľ Ajax. Ik lŕch der nyt wakker fan, allienech dat spreekwoard dat ik hierboven anhaalů

Nee, realistys bliŰve! O.N.S. trener Jan Vlap was gisteravend anwezech in de Arena om Ajax met eigen ogen te anskouwen. Flak na de wedstryd reed Vlap al wear richting Sneek en twitterde dat hij un soad nocht het an de konfrontasy met de Amsterdammers!


Kaartferkoop


Opĺe O.N.S. site, dyĺt elke dach un update het over de wedstryd fan f˛lgende week ut f˛lgende bericht:
ô Donderdag 25 oktober 2012 , vanaf 19.00 uur in ons clubhuis, bieden wij onze leden, donateurs en sponsoren de laatste kans om extra toegangskaarten te kopen en direct af te halen.

Ook bieden wij sportverenigingen nu de laatste mogelijkheid om kaarten voor hun leden te reserveren. De verenigingen (via bestuursleden)die hier gebruik van willen maken kunnen kunnen kaarten reserveren door een email te sturen naar janroelof.middeldorp@arbounie.nl.

Ook is donderdag avond de eerste mogelijkheid om de speciale ONS BOSO SNEEK - AFC AJAX sjaal te kopen. Voor slechts 10 euro. De speciaal voor deze wedstrijd ontwikkelde sjaal (met dank aan Boso) is slechts beperkt beschikbaar. Samen met de Cap betaalt u 17,50 euro. Het wordt donderdagavond gezellig in ons clubhuis.

Donderdagavond maken wij weer de balans op. Dan is ook duidelijk met hoeveel supporters Ajax definitief komt. Dit weekend willen wij de kaartverkoop afgerond hebben.
Ajax liet vanmiddag weten dat ze niet meedoen aan een persconferentie na de wedstrijd volgende week. Dat is standaard beleid in deze ronde van de KNVB-beker.ö

 
24 ˛ktober om 14:04
 
Opbou O.N.S. trib˙nes in folle gang

Fanaf fanm˛rren is der begonnen met de bou fan de noad( no ja noad...)-trib˙nes op ut S˙dersp˛rtpark. O.N. S. frijwillegers binne druk in de wear om der foar te s˛rgen dat de d˙zenden besoekers foar de wedstryd O.N.S. - Ajax un plakje fine salle. Hierbij de earste foto's. 
24 ˛ktober om 11:22
 
Gerrie MŘhren in sikenh˙s

EÚn fan de Ajaxieden dy't un warm plakje foar O.N.S. het, is Gerrie MŘhren. De oud-Ajaxied het selfs un jaar lid weest fan de Club van 100 fan de Sneker Oranjehemden.

Dizze sympatike Volendammer, un goeie bekende fan O.N.S.ĺer Bauke Algera, liet wete un swak foar Oranje Nassau Sneek te hewwen. At maandachs de foetbal˙tslagen in de krant staan is ut foar MŘhren faste prik dat hij opsoekt hoefeul O.N.S. speuld het. De oud-international was dan ok angenaam ferrast dat syn Ajax, hij is dŕr n˛ch altyd aktyf as scout, an O.N.S. koppeld is tidens de derde bekerronde. Fandaach s˙ ik un ekskl˙syf interview met Gerrie MŘhren hewwe, mar ik kreech un telefoantsje fan Bauke Algera dat ut nyt deurgaan kan. MŘhren ( 66 ) is foarege week onferwacht opnommen in ut sikenh˙s. Terwyl hij an ut joggen was, sakte hij in mekaar. In ut VU Amsterdam wurdde de diagnose MDS steld, un akelege beenmergsykte wŕrbijĺt de produksy fan bloŰdsellen ernstech ferstoard is. Of MŘhren nou ok anwezech weze sal ( hij was ut wel fan plan ) bij de wedstryd O.N.S. ľ Ajax is onseker. Fan harte beterskap MŘhren!!

 
24 ˛ktober om 11:07
 
Journaille


De wedstryd tussen O.N.S. en Ajax sal ongetwifeld un soad pers trekke, dyĺt ferslach doŰn foar radio,kranten, tydskriften en internet. Wat dy laast kategoary betreft is Rudy Bouma ˙termate aktyf met syn lokale site www.112swf.nl Alle anwezige pers sal sich strikt houwe mutte an de regels fan de KNVB en de h˙sregels fan O.N.S. wŕrĺt ok un heel draaiboek foar is.
 
24 ˛ktober om 11:03
 
Ajax swijgt


In Amsterdam leeft de wedstryd ˙teraard lang su nyt as hier bij O.N.S. in Sneek.Op mails richting richting persdiŰnst fan Ajax wurdt nyt reageard. In 020 binne se blykber druk met de CL wedstryd teugen Manchester City!

Trener Frank de Boer liet earder al wete dat hij Sneek allienech mar fan de Elfstedent˛cht kon. En dat der in Sneek Řberhaupt mear as ÚÚn foetbalfereniging was, ferbaasde de Ajax-trener. Hoe su interesse foar suĺn tussen-deur-wedstrydsje in ut Hoge Noorden?
 
24 ˛ktober om 10:57
 
Fijf groate partytenten

Op ut terrein wurde 5 groate party-tenten bout fan wŕr˙t eten en drinken ferkocht wurde sal. Foar de bemŕnsing fan dizze tenten fraagt ut O.N.S. ľ bestuur n˛ch frijwilligers su late sij opĺe O.N.S. site wete: ô We gaan met muntjes werken dus je hoeft niet met geld in de weer. Graag willen we mensen inzetten die het ook niet erg vinden dat ze de wedstrijd (voor een gedeelte) missen.ö
 
24 ˛ktober om 10:45
 
Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries kondegt opstellingen an bij O.N.S. ľ Ajax


Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries sal woŰnsdach 31 ˛ktober anwezech weze bij de bekerwedstryd O.N.S. ľ Ajax. De (groŰnte-) man met un stem as un br˛nsen klok sal op Ĺe middenstip fan ut S˙dersp˛rtpark de opstelling fan de wedstryd bekend make! Is wear us wat anders as ut Frysk Folksliet! Alhoewelůniks op teugen om ok dat klinke te laten!

Ondertussen krijt ut draaiboek rond de wedstryd hieltyd mear konkrete f˛rmen. Fanm˛rren om 07.30 uur is begonnen met de trib˙nebou, un klus dyĺt un paar dagen in beslach nimme sal. De fa. Syperda krijt hierbij hulp fan O.N.S.-frijwilligers.
 
24 ˛ktober om 09:10
 
Ut onderb˙kgefoŰl fan O.N.S.-trenerEarder al op dizze site un klein gedeelte ˙t ut interview met O.N.S. trener Jan Vlap over de wedstryd O.N.S. - Ajax. Fandaach ut folledege fraachgesprek. Later dizze dach n˛ch mear aardech nieuws over de wedstryd!
 
23 ˛ktober om 17:06
 
Poppoadium Bolwerk opĺe muur

N˛ch un dikke week an dan komt HM de Koaningin naar Sneek om ut Kultureel Kertier offisjeel te openen. Foardat de Majesteit de openingshandeling ferrichte sal, wurde de puntsjes op de spreekwoardeleke i setten. Fanmiddach brochten Tjalling Tjalsma en Alle Bok, fan ut bedriŰf Noflik, tegare met Hannes Vermaning ut naamb˛rd fan Poppoadium Bolwerk an. Noflik is in Sneek al bekend fan ut fraaie roestfrije stalen straatmeubilŕr en de opfallende lichtmasten bij ut Vismarktplein. Koaningin Beatrix sal f˛lgende week donderdachm˛rren om 11.00 uur ut Kultureel sentrum opene. 
23 ˛ktober om 12:20
 
Pol van Boekel skeids bij O.N.S. - Ajax

Van Boekel, zoon van voormalig grensrechter Jos van Boekel, was van 1994 tot 2000 een vaste waarde in het eerste elftal van VVV-Venlo. Toen zijn contract niet werd verlengd besloot hij over te stappen naar JVC Cuijk, om via deze hoofdklasser zijn rentree te maken in het betaald voetbal. Na een half jaar kwam hij echter tot de conclusie dat vanwege de lagere trainingsfrequentie en de onpraktische trainingstijden bij de amateurs er weinig kans was op een terugkeer,[2] en de verdediger legde zich toe op een scheidsrechterscarriŔre.

Van Boekel had al in het seizoen 1999-2000 zijn debuut gemaakt als scheidsrechter in het amateurcircuit, tijdens een wedstrijd tussen vijfdeklassers HRC en SVVH. Na een scheidsrechtercursus voor oud-profvoetballers werd hij bevorderd naar de C-lijst van de KNVB, en op 14 mei 2004 debuteerde hij in het betaald voetbal bij een wedstrijd tussen FC Dordrecht en TOP Oss. Een jaar eerder was hij - in de functie van vierde official - reeds ingevallen voor de geblesseerde Jan Wegereef.[3] De ex-voetballer promoveerde binnen zeer korte tijd via de B- naar de A-lijst, waardoor hij bevoegd was in de eredivisie te fluiten. In 2007 werd hij door Voetbal International gekozen tot op ÚÚn na beste arbiter achter Roelof Luinge. Beiden haalden gemiddeld 3 van de 5 sterren per wedstrijd volgens het rankingsysteem van VI, maar omdat Van Boekel 7 duels minder had gefloten eindigde hij op de tweede plaats.

Per 1 januari 2008 is de ex-VVV'er gepromoveerd tot FIFA-scheidsrechter, waarmee hij internationale wedstrijden mag fluiten. De arbiter, die parttime als hypotheekadviseur actief is, woont in Venray.

In 2012 floot hij de KNVB bekerfinale tussen PSV en Heracles Almelo

( br˛n Wikepedia )
 
23 ˛ktober om 11:21
 
O.N.S. ľ Ajax: 7500 toekouwers!

Fanm˛rrenfroech het ut bestuur fan O.N.S. defintyf goŰdkeuring kregen om trib˙nes te bouwen foar 7500 toeskouwers foar de bekerwedstryd O.N.S. ľ Ajax op woensdach 31oktober! Gister spande ut der n˛ch om dat de laaste 1000 plakken wel realiseard wurde konnen.

Nouĺt ok an de laaste feillechheidsaspekten foldeen is, was der foar de autoriteiten ( lees brandwear ) gyn reden mear om toestemming te weigeren.

Fanaf m˛rren ( start om 07.30 uur ) sal de firma Syperda beginne met de bou fan de noadtrib˙nes, dŕrbij holpen deur O.N.S. frijwillgers. De ekstra kaarten dyĺt nou frijgeven wurde gaan naar de minsen dyĺt sich anmelden hewwe op de wachtlijst. Sij krije fandaach bericht en kanne fanaf fanavend 19.00 uur in de O.N.S. kantine hun toegangsbewizen ophale! Er komt dus gyn frije ferkoop mear.
 
23 ˛ktober om 09:43
 
Sandor van der Heide: we komme in un rondo terecht!

 
23 ˛ktober om 09:39
 
Groatste nederlaach O.N.S. oait: 8 ľ 0 teugen Blauw Wit Ĺ34

O.N.S. archivaris Foeke Zijlstra ( links ) met oud-O.N.S. trener Hans Westerhof ( foto Kerst Boomsma )


Foeke Zijlstra, de onfolprezen archivaris fan O.N.S., weet werklek alle feiten en feitsjes fan de klup wŕrĺt hij jaren foar in de hoofdmacht speulde. Ut argyf fan Foeke is indrukwekkend en heel toeganklek. At ik wat over O.N.S. wete wil is ÚÚn mailtsje an hem foldoŰnde om binnen un floek en un sket de fraagde info te krijen. In deze dagen foarafgaand an de wedstryd teugen Ajax is ut argyf fan Foeke dan ok de belangrykste br˛n wŕrĺt un heel soad sjoernalisten en andere foetballiefhewwers ˙t putte. Su froech ik Foeke om un lijstje met de groatste nederlagen oait deur O.N.S. leden in offisjele wedstriden. In ut 80 jarech bestaan fan de klup hewwe de Oranjehemden n˛ch noait met dubbele sifers ferloaren. Op 10 ˛ktober 1953 leed de klup de groatste nederlaach en wel teugen Blauw Wit ĺ34 ˙t Liwwarden. Dy stuurden de O.N.S. Ĺers toen de bietebult op met un 8 ľ 0 nederlaach! Hierbij ut lijstje:
Grootste nederlagen in officiele wedstrijden

Bijgewerkt tm 19-okt-2012

Nr. Seizoen Datum Wedstrijd Uitslag Soort

1 1953-1954 10-okt-1953 Blauw Wit '34 - ONS 8 - 0 Competitie
2 1952-1953 27-sep-1952 Harkemase boys - ONS 8 - 2 Competitie
3 1964-1965 17-apr-1965 DES - ONS 7 - 1 Competitie
4 1956-1957 22-sep-1956 Harkemase boys - ONS 6 - 0 Competitie
5 1979-1980 24-nov-1979 Volendam - ONS 6 - 0 Competitie
6 1936-1937 24-okt-1936 Oranje Nassau - Blauw Wit '34 2 - 7 Competitie
7 1941-1942 4-okt-1941 Leeuwarder Zwaluwen - Oranje Nassau 7 - 2 Competitie
8 1954-1955 28-mei-1955 Heracliden - ONS 7 - 2 Competitie
9 1954-1955 21-mei-1955 Heeg - ONS 6 - 1 Competitie
10 1965-1966 2-okt-1965 Genemuiden - ONS 6 - 1 Competitie
11 1986-1987 9-mei-1987 ONS - Broekster boys 1 - 6 Competitie
12 1989-1990 7-apr-1990 ONS - Heerenveense boys 1 - 6 Competitie
13 1999-2000 6-mei-2000 VVOG - ONS Sneek 6 - 1 Competitie
14 1957-1958 31-mei-1958 Genemuiden - ONS 5 - 0 Beker
15 1968-1969 2-nov-1968 Eems boys - ONS 5 - 0 Competitie
16 1974-1975 3-mei-1975 Leeuwarden (za) - ONS 5 - 0 Competitie
17 1986-1987 20-sep-1986 WHC - ONS 5 - 0 Competitie
18 1995-1996 23-sep-1995 Knickerbockers - ONS 5 - 0 Competitie
19 2004-2005 28-mrt-2005 ONS Sneek - Harkemase boys 0 - 5 Competitie
20 1935-1936 22-feb-1936 Oranje Nassau - IJVC 3 - 7 Competitie
21 1971-1972 23-okt-1971 DOSK - ONS 6 - 2 Competitie
22 1979-1980 12-apr-1980 ONS - Bennekom 2 - 6 Competitie
23 2004-2005 7-mei-2005 ONS Sneek - Genemuiden 2 - 6 Competitie
24 1948-1949 23-okt-1948 Blauw Wit '34 - ONS 5 - 1 Competitie
25 1948-1949 6-nov-1948 QVC - ONS 5 - 1 Competitie
26 1951-1952 22-dec-1951 ONS - Leeuwarder Zwaluwen 1 - 5 Competitie
27 1951-1952 16-feb-1952 Workum - ONS 5 - 1 Competitie
28 1962-1963 13-apr-1963 Excelsior '31 - ONS 5 - 1 Competitie
29 1965-1966 11-sep-1965 Voorwaarts V - ONS 5 - 1 Competitie
30 1969-1970 14-mrt-1970 ONS - DOVO 1 - 5 Competitie
31 1971-1972 18-sep-1971 ONS - WZC 1 - 5 Competitie
32 1971-1972 9-okt-1971 Elim - ONS 5 - 1 Competitie
33 1974-1975 21-sep-1974 QVC - ONS 5 - 1 Competitie
34 1976-1977 30-okt-1976 YVC - ONS 5 - 1 Competitie
35 1986-1987 18-apr-1987 Urk - ONS 5 - 1 Competitie
36 1986-1987 5-mei-1987 ONS - WHC 1 - 5 Competitie
37 1986-1987 16-mei-1987 Drachtster boys - ONS 5 - 1 Competitie
38 1994-1995 8-apr-1995 ONS - Heerenveen 2 (bvo) 1 - 5 Beker
39 2002-2003 14-sep-2002 ONS Sneek - Oranje Nassau 1 - 5 Competitie

 
22 ˛ktober om 21:57
 
Rudy Mann en Chris de Wagt over O.N.S. - Ajax

Foar www.112swf.nl nam ik tegare met Rudy Bouma un antal interviews op. Hierbij deel 3. Un gesprekje met Rudy Mann en Chris de Wagt.

 
22 ˛ktober om 12:14
 
Opfallende cover programmaboekje O.N.S. - Ajax

Martijn Roosenburg kreech in de wedstryd teugen Harkemase Boys in de 92ste min˙t un roaie kaart. F˛lgens frynd en fijaan, ok n˛ch us un terechte roaie kaart. Foar Martijn st˛rtte ut foetballeven op dat moment even in mekaar. Hij besefte eigenlek futdaleks de konsekwŕnsyĺs fan dizze kaart: 3 wedstriden sk˛rsing! En laat wedstryd nummer 3 nou krekt de bekerwedstryd teugen Ajax weze! Selden sal un foetbalstraf su keihard ankommen weze as dizze! O.N.S. trener Jan Vlap, direkteur fan Mimicry Uitgeverij en ferantwoardelek foar de ˙tgave fan ut programmaboek O.N.S. ľAjax, weet as foetbaldier wat dizze sk˛rsing betekent foar Martij. As skrale troast siert op de coverfoto Martijn Roosenburg in duel met Ajax-anfoerder De Jong. Un bitsje surrealistys, mar foar ut nageslacht kan Martijn later altyd n˛ch un moai ferhaal op hange over de wedstryd teugen Ajax dyĺt hijůnyt speulde!
 
22 ˛ktober om 10:31
 
Bestuurslid Tjebbe Schipper draait overuren voor O.N.S.

EÚn fan de tientallen O.N.S.-frijwilligers, want dat binne bestuursleden bij un amateurfoetbalklup, is Tjebbe Schipper ( sonder es...). Tjebbe is ansteld as kommunikasy ferteugenwoardeger foar de klup in ferbaan met de bekerwedstryd teugen Ajax. Saterdachm˛rren bin ik met Rudy Bouma fan www.112.swf.nl bij Tjebbe weest en hewwe we ut onderstaande interview maakt.

 
21 ˛ktober om 20:24
 
Blauh˙ster foar ut laast in ut Abe Lenstra Stadion

Ik hoef der gyn doekjes om te winen, in ut ferleden was de anwezechheid fan de Blauh˙ster Dakkapel in ut SC Heerenveenstadion frijer en spontaner as teugenwoardech. Fan˙t ut ouwe stadion kan ik mij n˛ch herinnere dat Foppe de Haan in de kynderwagen sitten ging met de bekkens in de hannen. Ut was loof ik na un promoasywedstryd. En ok un optreden fan AndrÚ van Duin met syn karnavalskraker 'Piza, Piza', onder begeleiding fan de Blauh˙ster. Ut hele ouwe Abe Lenstra Stadion ging ˙t syn dak! En wat te denken fan de Blauh˙ster in de open cabriobus op 20 mei 1993, tidens de finalewedtsryd teugen Ajax in de Rotterdamse Kuip. Onfergetelek. En hoe sat ut ok al wear met ut ferbod fan de KNVB dat der gyn loslopende honnen op ut feld mochten. En laat nou de Blauh˙ster altyd un poedeltsje met hewwe! Ut probleem wurdde deur de leden fan de kapel oplost deur ut beestje op un gekooide draachbaar met ut stadion in te nimmen. Fantastys!

Fanmiddach speulden de mannen in de Pompeblŕdkieltsjes foar ut laast ut Frysk Folksliet in ut Abe Lenstra stadion. Ik hew ut fanmiddach ˙t folle burst metsongen! Ok ˙t naam fan al dy trouwe SC Heerenveens˙p˛rters hartsikkene bedankt foar al dy moaie herinneringen mannen fan de Blauh˙ster! Ut was fanmiddach un histoarys moment, hoefeul s˙den der Úcht bij stilstaan hewwe?! Gelukkech hewwe we de foto's n˛ch!

UPDATE

Ik bin ˙teraard nyt de enige Sneker dy't in ut Abe Lenstra Stadion anwezech is. Ok Jan Douwe Gorter was der met syn fototoestel en skoat ok al wear un histoarys plaatsje. We bliŰve gewoan an'e gang met histoarise momenten!
 
21 ˛ktober om 11:55
 
En dan is der poŰzyů

Midden in ut geweld fan al ut foetbalnieuws is der dan op sundach poŰzy. Oulopen week kreech ik un persbericht dat Eeltsje Hettinga met un nieuwe bundel komt. Dy bundel sal saterdach anboaden wurde op un wat onortodokse manier. Ik maak hier graach wat reklame foar, ut gaat mij ˙tsl˙tend om ut Woard! Hierbij de info:


Utrikking nije poŰzybondel Eeltsje Hettinga tidens kulturele kuiertocht

Sneon 27 oktober, middeis 16.00 oere krije de dichter-essayist Martin Reints en de dichter-skriuwer Elmar Kuiper yn de Johannes de Dopertsjerke yn Parregea de twa earste eksimplaren oerhandige fan de poŰzybondel IKADER fan Eeltsje Hettinga, ˙tjűn troch de Gerben Rypma-stifting.

De manifestaasje fynt plak tidens in troch de stifting organisearre kulturele kuiertocht dy't fan Blauhűs ˙t wei, oer Greonterp, Hieslum, Arkum nei Parregea rint en wer werom.

Underweis fertelle Tjitte en Sytse Bouwhuis in tal folksferhalen, saĺt se dy trochdien krigen hawwe fan har heit Jan Bouwhuis, ien fan de wichtige boarnen fan de skriuwer en samler fan Fryske folksferhalen, Ype Poortinga. Nei de weromreis oer Hieslum en Greonterp is der in noflike neisit yn kafee ĹDe Freonskipĺ yn Blauh˙s, it kafee dŕrĺt oait Gerard Reve op in middei foar tűzen Euro oan drank bestelde by kastlein Teake Witteveen.

UTNOEGING EN DIELNAME

De kulturele kuiertocht fan Blauhűs, Greonterp nei Parregea op sneon 27 oktober begjint om 13.00 by kafee De Freonskip yn Blauh˙s. Kosten Ç. 6,00 p.p. Goed fuortark meinimme.

It bywenjen fan de presintaasje yn de oarspronklik roomske Johannes Dopertsjerke fan Parregea is fergees en begjint om 16.00 oere.

Graach namme en tal persoanen trochjaan.
- Skriftlik: V.d. Looswei 28, 8615 LX Blauhűs
- E Post: gerbenrypma@home.nl
- Telefoanysk: 0515-579476 / 542352 (om-ende-by 18.00 oere)

O Ik meld ůů persoanen oan foar Kuiertocht (12km) mei ˙trikking fan it boek
O Ik rin net mei, mar meld ů... persoanen oan foar de ˙trikking fan IKADER yn Parregea


'Allinnich kin ik folle hurder'


Eeltsje Hettinga skreau foar de Gerben Rypma stifting de s˙ksesfolle biografy Gerben Rypma ľ de keunstner fan it dűbele kr˙s. Syn deb˙t, de dichtbondel Akten fan Winter (1998) waard bekroand mei de trijejierlikse Fedde Schurerpriis fan de Provinsje FryslÔn. Dŕrnjonken krige er foar syn poŰzy tal fan kearen de Rely Jorritsmapriis. Sjoch ek: www.eeltsjehettinga.nl

Hettinga hie gjin nocht om oardel jier of langer te wachtsjen op de ˙tjefte fan syn nije bondel, wachttiden dyĺt sa linkenlytsen wizÔnsje wurden binne yn de Fryske ˙tjouwerijwrÔld. (Mei troch it literatuerbelied fan deputearre Jannewietske de Vries wurdt de Frysktalige skriuwer redusearre ta de koely fan de kultuer.) Likemin hie de dichter nocht om de ˙tjefte sels te bestuiverjen, in ferskynsel dat binnen de Fryske skriuwerswrÔld ľ o gotspe, o mislediging ľ wat langer wat mear it gefal is.

ĹOp dat soarte fan űntmoedigingen, om mar net te sizzen sn˙tslaggen, dŕrĺt it wrakke provinsjale literatuer- en kultuerbelied foar in net lyts part oan mandÚlich is, sit ik net te wachtsjen,ĺ seit de eigensinnige Hettinga. ĹTrinus Riemersma silger sei it al: "Allinnich kin ik folle hurder." En dat jildt yn dizzen dan benammen foar de Gerben Rypma stifting.ĺ

De stifting (www.gerbenrypma.nl), lyts en linich yn har űndernimmen, naam de ˙tjefte fan IKADER foar rekken, soarge foar in folslein dekkende finansiering fan dizze mÔnske bondel ľ 88 siden ľ en hie de hiele put wurk in no time foar inoar. Apart foar dizze nije poŰzybondel fan Eeltsje Hettinga makke skilder Sjoerd de Vries it byldwurk (omslach-yllustraasje), wylst foarmjouwer Gert Jan Slagter it gehiel in singelier moai uterlik joech.

Martin Reints (1950) is dichter, essayist en jout les oan de Gerrit Rietveld Akademy yn Amsterdam. Syn poŰzydeb˙t, Waar ze komt daar is ze, ferskynde yn 1981. Syn twadde bondel Lichaam en ziel waard bekroand mei de Herman-Gorter-Prijs. Foar de essaybondel Nacht- en dagwerk ˙t 1998 krige er de J.Greshoff-Prijs. Tussen de gebeurtenissen (2000), syn tredde dichtbondel, waard nominearre foar de VSB PoŰziepriis, lykas syn meast resinte publikaasje, Ballade van de winstwaarschuwing (2005). Reints wennet yn Brantgum yn FryslÔn, learde yn syn jeugd silen op de Aldegeaster Brekken en skreau űnder mear it gedicht ĹBach in Sandfirdenĺ.

Elmar Kuiper (1969) is psychiatrysk ferpleechkundige, byldzjend keunstner, filmmakker en toanielskriuwer. Hy joech twa Frysktalige dichtbondels yn it ljocht: Hertbyt en Ut namme fan mysels en de NederlÔnsktalige dichtbondel Hechtzwaluwen (2010)

Elmar Kuiper
 
20 ˛ktober om 19:19
 
Foarbereidingen wedstryd O.N.S. - Ajax op 112SWF.nlFanm˛rren heel wat minsen interviewd foar de kamera fan www.112swf.nl De nieuwssite fan Rudy Bouma. Dat nyt alle interviewden op'e repo werom te sien binne...tsja ut is nyt anders! Wat Rudy opnommen het is ut besien t˛ch seker weard!

 
20 ˛ktober om 17:36
 
Waterpoort Cup: Ĺ un lowkick links en rechts je! ĺ

Anske Smit, fader fan Peter is bearetr˛ts op syn soan. Smit junior is mede˛rganisat˛r fan ut Internationaal Kyokushin Karate Kampioenschap Junioren en Senioren in de Sneker Sporthal en glundert at hij syn fader su entűsiast fertellen hoart over ut toernoai.

Ĺ Dou must ut gewoan over dy komme late, must dit sfearke even opsn˙ve! Must us kieke, suĺn jonkje n˛ch mar en dy geeft mij dŕr t˛ch un lowkick! Links en rechts, wat un talentsje je! ĺ


Senior geniet folop fan dizze sp˛rtieve happening dyĺt fanm˛rrefroech opend is deur Statenlid ˛ftewel State Senior Omer Kaya, dyĺt ok sp˛rt in syn portefeuille het. Kaya liet sich in un foar de f˙stwech toespraak bewonderend ˙t over de omfang en de perfekte ˛rganisasy fan ut karate kampioŰnskip: ô Een toernooi dat open staat voor karatekekaĺs van verschillende karateorganisaties en een springplank biedt voor jonge sp˛rters die willen doorgroeien naar EK/WK niveau.ö

De begroating fan ut toernoai bedraagt 10.000 euro. Ut geld wurdt foar un groat gedeelte binnenhaald ˙t donasyĺs fan de Sneker middenstaan en advertearders en ferder n˛ch ˙t un bijdrage fan de gemeente SWF.

De 200 karatekaĺs komme ˙t Denemarken, Sweden, Frankryk, Switserlaan, Litouwen, Wales, Hongerije, Poalen en ˙teraard Nederlaan. Litouwen is momenteel ut toanangevende laan in Europa at ut om karate gaat, su fertelt Anske Smit. Ut was fandaach de elfde kear dat ut toernoai ˛rganiseard wurdde.
 
20 ˛ktober om 16:52
 
SWF beleeft Un Gouden Kertier in Teater Sneek!

Al waren je in CarrÚ, su is fanmiddach de ontfangst bij Teater Sneek!

In ut foarbijgaan kwam ik Frouk Oostra fan Teater Sneek teugen. De aimabele rechterhaan fan teaterdirekteur Ben van der Knaap straalde fan oar t˛t oar: Ĺ Hjir wie ik oan ta nei alle drokten fan de ˘frűne moannen. Moatst ris sjen wat in leave minsken allegear! Hjir dogge wij it no foar! ĺ

Ik kan mij dizze entűsiaste reaksy fan de teatermetwerkster wel un bitsje foarstelle. Wat un drukte! Kultureel Sneek beleeft dizze prachtege herstmiddach har gouden uur in ut n˛ch nyt eens offisjeel opend teater. In Ĺ Jouw Kwartier ĺ make tal fan amateurartysten ˙t de hele S˙dwesthoek met wat ut is om in dizze ongetwifeld imponearende ambiaans un kertierke te skitteren.


Gospelkoar Signalen en Fully Alive

De leden fan gospelkoar de Signalen ˙t Sneek binne na afloop fan hun optreden dan ok helemaal in de wolken. Ĺ Wat in prachtich poadium en wat sjongt it hjir s˙per! ĺ Wat sal ut foar de jonge pop-rockband Fully Alive ok kicken weze om foar al dy honderden anwezigen op te treden. Ut mut un en˛rme stimulaans weze om in je eigen stad suĺn miny-konsert te geven!

Dat ut teater hier nyt allienech foar de Snekers is blykt wel ˙t de programmearing, de hele S˙dwesthoek is ferteugenwoardegd. Su foŰlt Seemanskoar Auke Wybesz ˙t Hylpen sich sondermear th˙s hier in ut teater an de Westersingel. At dit un opmaat is foar wat hier kommen gaat, dan sit ut wel goŰd!!

UPDATE


Hoge opkomst Jouw Kwartier in Cultuur Kwartier Sneek

Met een bezoekersaantal van ruim 1500 personen was Jouw Kwartier, de amateurkunstdag in het kader van de opening van Cultuur Kwartier Sneek, meer dan geslaagd. Van 13.00 tot 19.00 uur was de zaal van Theater Sneek continue gevuld met toeschouwers en fans van de 335 deelnemers die op zaterdag 20 oktober hun kunsten op een professioneel podium vertoonden.

De organisatie had vooraf gerekend op zoĺn 500 bezoekers maar al sinds het ochtendprogramma met masterclasses en workshops in het Kunstencentrum Atrium en de optredens ĺs middags in het theater, werden de gebouwen van Cultuur Kwartier Sneek druk bezocht. Twintig acts met talenten uit de regio kregen deze middag de kans om in ÚÚn kwartier te laten zien wat ze konden. Dit varieerde van pop- en rockbands als Fully Alive uit Sneek en vocaal kwartet Cantamore uit Balk tot jonge zangers en zangeressen van het Kindermuziektheaterkoor van Kunstencentrum Atrium.

Foto's update fan Ruben van Vliet 
20 ˛ktober om 13:26
 
Dach en nacht O.N.S. ľ Ajax!


Ut sal jum as lezers fan dit weblog nyt foarbijgaan weze dat ik ondertussen druk bezech bin met de wedstryd O.N.S. ľAjax. Ik sal probeare elke dach wat over dizze bekerkraker te skriŰve op dit plak. Fanm˛rrenfroech hew ik met kameraman Rudy Bouma fan 112swf.nl op ut S˙dersp˛rtpark weest foar ferskillende interviews met frijwilligers, bestuursleden, speulers en trener.

Ut resultaat is fanavend ˛f m˛rren op dizze site te bewonderen. Dat de wedstryd leeft is un eufemisme! De measte fantike O.N.S. Ĺers binne werklek dach en nacht bezech met hun klup! Ondertussen probear ik sufeul mogelek aardege nijtsjes te skoaren. EÚn suĺn aardech nieuws item gaat over de fader fan Curtey Gonzales, de speedy fan O.N.S.

Gonzales sr. komt spesjaal foar de wedstryd O.N.S.-Ajax over naar Nederlaan. Hij is een fan de VIPĺs dyĺt dyĺt dÚ wedstryd fanĺe eeuw foar de Oranjehemden bijwoane sal . Curtey Gonzales dyĺt al wear foar ut fierde seizoŰn aktyf is in Sneker diŰnst, speulde earder foar SC Cambuur, krekt su as un soad andere O.N.S. Ĺers.

Ferder deelde Sandor van der Heide bloŰdserieus met dat ok hij un ekskl˙syf weblog opend het: Sandorhetgynkaartenmear.nl!


Fanm˛rren waren myn foetbalmaten Henny van Bruggen en Tjalling Tjalsma met andere O.N.S.-frijwilligers druk bezech met ut ferwijderen fan de hoge reklameb˛rden. An de overkant fan de bestaande trib˙ne kom ÚÚn fan de noadtrib˙nes te staan. De fa. Syperda sal de trib˙nes in de loop fan f˛lgende week bouwe! 
19 ˛ktober om 17:36
 
Foarbereidingen O.N.S. ľ Ajax in folle gang


Achter de spreekwoardeleke skermen binne frijwilligers en bestuursleden fan O.N.S. druk bezech om alles tipt˛p foarmekaar te krijen foar de bekerwedstryd teugen landskampioŰn Ajax op 31 ˛ktober. Fanmiddach even op ut S˙dersp˛rtpark weest om de foarbereidingen met eigen ogen te anskouwen. Earste prioriteit is op dit moment ut realisearen fan de ekstra trib˙nes dyĺt de d˙zenden toeskouwers herberge mutte.

Foarsitter Harm de Wagt en syn minsen waren druk in de wear met de proefopstellingen fan de trib˙nes. Om 17.00 uur konnen de susterferenigingen en de sponsoaren de toegangskaarten foar de wedstryd ophale ˙t de O.N.S. kantine.

Simon Visser meldde dat ut spesjale programmaboekje foar de bekerkraker inmiddels bij de drukker leit. Ut collectorĺs item telt mar liefst 32 paginaĺs!

Foar Eredivisie Live, dyĺt de wedstryd ˙tsende sal, binne alle inĺs en outĺs rondom de wedstryd op papier setten. ' It is in gekkehűs ĺ, mar wol in moai gekkehűs ĺ, su liet Harm de Wagt wete. Op dit moment binne der 6000 kaarten ferkocht. Of de laaste toegangsbewizen ok n˛ch daadwerkelek over de toanbank gaan is afhankelek fan de autoriteiten dyĺt gyn enkel risiko nimme wille in ferbaan met de feileichheid. Later mear!

De kaartferkoop an sponsoaren en susterferenigingen is fanmiddach prima ferlopen. Jaap Sonnenberg ( fan de Weduwe Joustra ), links was ÚÚn fan de sakelieden dy't kaarten ophaalde.
 
19 ˛ktober om 14:55
 
Ondernemend S˙dwest-FryslÔn

Fandaach leit ut magazine Onderenemd S˙dwest-FryslÔn opĺe koksmat. Su as bij de meesten wel bekend skriŰf ik foar ut blad. Ok diskear wear de coverstory su at de Engelsen dat noeme. Hew un interview had met dry minsen achter de skermen fan ut Kultureel Kertier hier in de stad. Moaie foto fan Wigle Sinnema, Lieuwe Toorn en Ben van der Knaap. Opmaak fan ut blad siet der altyd fantastys ˙t!

Ik lever ok elk kwartaal un kollum foar OSWF. Foar minsen dyĺt mij kenne, sal der faak un soad herkenbers in de stukjes staan. Kollums lŕge altyd op straat, ik (fer-) pak se dan op en skriŰf myn stukjes. Foar dat je der erg in hewwe lŕge je bij mij onder ut filearmes...

In dit nummer gaat ut over kauwende frouwen en tatoes. De insiders wete wel hoŰ't ik over beiden denk. De lui dyĺt ut glossy ondernimmerstydskrift leze nou ok!
 
18 ˛ktober om 17:08
 
Johannes Postskoal: HALLO WERELD!!

Ut tema fan de Kinderboekenweek was dit jaar: Hallo wereld! At ut goŰd is dan hewwe d˙zenden kyndes metdeen an dizze Kinderboekenweek. Un prachtech tema, wŕrĺt je letterlek de hele weareld met ˙tkanne. Fanmiddach in de Johannes Postskoal weest om te sien wat de learlingen met hun learkrachten in de oulopen Kinderboekenweek allemaal deen hewwe. En om mar futdaleks met de spreekwoardeleke deur in h˙s/skoal te fallen: overweldegend, wat un entűsiasme, wat un feulheid an ˙twerkingen. Dizze multykultyskoal leeft! Wat moai foar de learlingen dat der sufeul belangstellenden foar de afsl˙tende tentoanstelling waren.

Un Afrikaanse fader dyĺt met un Nederlaanse frou opĺe djembÚ sit te trommelen, kyndes dyĺt ut ritme fan de groaten natrommele met roaie wankjes fan inspanning. Proeve fan lekker Fraanse hapkes dyĺt klaarmaakt binne deur giechelbekjes fan groep 8. Wat kreatyf om je gasten groŰne limonade in te skenken en dan op papier te setten: Franse Wijn!

Ut moaie an dit hele gebeuren was dat de learlingen self achter de ferskillende Ĺ kraamkes ĺ stonnen en de besoekers ˙tlŕch gaven. Inderdaad: eigenaarschap hyt suks in fakjargon! Wat un mazzel at je as kyndes en learkrachten in suĺn omgeving naar skoal toe gaan magge! 
18 ˛ktober om 12:23
 
Wethouwer Wigle Sinnema skroeft Koperen Ĺ Knaap ĺ!


Fanm˛rren het wethouwer Wigle Sinnema fan de gemeente SWF de ' Koperen Kees ' op ut poadium fan Teater Sneek plaatst. Deur un prachtege ferspreking fan un Omrop FryslÔn sjoernalist wurdde Sinnema fraagt om Ĺ de Koperen Knaap ĺ te plaatsen. Hilariteit bij de anwezege kollega persminsen, want su as bekend draagt de direkteur fan ut Teater de naam Van der Knaap!

Met ut plaatsen fan de ' Koperen Kees ', un merkteken op ut toneel fan fan wŕr˙t meten wurdt, wurdde ut Teater offisjeel opleverd. Sinnema noemde ut referŕnsypunt foar teatertechnisy ut Kulturele Middelpunt fan de hele gemeente SWF. Na ut anbrengen fan de nagel overhandegde de wethouwer fan kultuur de sleutel fan ut Teater an Ben van der Knaap.

 
17 ˛ktober om 18:34
 
Reklame


Ja, foar onderstaand sp˛rtevenement fan saterdach anstaande wil ik bŕst reklame make. Sterker n˛ch, ik wil saterdach ok even in de Sneker Sp˛rthal kieke! Hoop dat der mear minsen datselde foarnimmen hewwe!

 
16 ˛ktober om 18:55
 
Frij- en saterdagen BSA al ˙tferkocht!

Heabeltsje de Jong kan ut burst mar wear nat make, se krijt ok dit jaar wear un groate jarechfesite! Fanm˛rren is de foarferkoop an leden fan Toanielselskip Teater Snits begonnen. Ut was un kommen en gaan fan trouwe besoekers op de jarech fan de bekendste Sneker grande dame, Heabeltsje de Jong. Fokkelien, Douwe en Sonja van Netten tegare met Yede van Dijk fers˛rgden de ferkoop an de Julianastraat.


M˛rren en donderdach kan per lidmaatskap maksimaal twee kaarten Ó Ç 10, - besteld en ouhaald wurde bij Fokkelien: telefoan 413424, tussen 09.00 en 16.00 uur. Fanou 19 ˛ktober, frijdach dus, gaan de overbleven kaarten in de frije ferkoop bij Makelaardij Hoekstra an de Westersingel.
Op 6, 7, 9, 10 ( middachs ok matinee ), 13, 14, 16 en 17 november fiert Heabeltsje de Jong har jarech tidens de Bonte Sneker Avonden in De Wok Sneek, Graaf Adolfstraat 37a. 
16 ˛ktober om 17:55
 
KV De Waterpoort ferkoopt programmaboekjes O.N.S. - Ajax

O.N.S.'ers fiere feest na overwinning op Excelsior Rotterdam ( foto LC )

Dat de bekerwedstryd O.N.S. ľ Ajax leeft in Sneek is un eufemisme! Dat ut bestuur fan O.N.S. en tientallen frijwillgers druk inĺt spier binne om de bekerkraker t˛t un groat s˙kses te maken is ok d˙delek. Elke dach is der wel wat te melden over de wedstryd en alles wat dŕrbij sien komt. Even was der ond˙delekheid over hoefeul kaarten der ferkocht wurde konnen, mar ondertussen is d˙delek dat ut antal fan 7000 toeskouwers reŰel is.

Moai is ut om te melden dat de susterferenigingen ˙t Sneek ok in de gelegenheid steld wurde om kaarten te kopen foar hun leden. Alle ( !! ) Sneker foetbalklups doŰn met, su is bekend maakt, inkl˙syf T˛pklasser SWZ Boso Sneek! Ok de andere foetbalferenigingen in de gemeente S˙dwest-FryslÔn krije gelegenheid om kaarten foar hun leden te bestellen!


Der sal un fraai programmaboekje ˙tgeven wurde. De ferkoop fan dit collectors item het O.N.S. ˙tbesteden an k˛rfbalfereniging De Waterpoort. Un deel fan de opbrengst fan de programmaboekjes gaat naar De Waterpoort. Prachtech inisjatyf!

 
15 ˛ktober om 18:30
 
UPDATE KAARTVERKOOP Bekerwedstijd O.N.S. - Ajax


Inmiddels is duidelijk dat de wedstrijd ONS Boso Sneek - Ajax definitief op ons Zuidersportpark in Sneek wordt gespeeld. De gemeente heeft daar vanmiddag groen licht voor gegeven. Wel zijn voorwaarden gesteld aan het maximaal aantal toeschouwers dat we mogen ontvangen. Wij hebben nu toestemming gekregen voor 6000 bezoekers. Vanuit de gemeente zijn aanbevelingen gedaan op het gebied van veiligheid en accommodatie. Volgen we deze op, dan mogen wij 7300 toeschouwers herbergen. De mogelijkheden om dit te realiseren onderzoeken wij de komende dagen.


Op dit moment zijn er 5500 kaarten verkocht. Als volgende stap in de kaartverkoop gaan wij de collega-voetbalclubs in de gemeente S˙dwest FryslÔn het aanbod doen om kaarten te reserveren. Deze keuze is gemaakt in overleg met de burgemeester. Dit betekent dat de kans op vrije kaartverkoop zeer gering blijft.

Het bestuur van ONS Boso Sneek

 
15 ˛ktober om 17:10
 
O.N.S. - Ajax definityf op Zuidersportpark!


Het gemeentebestuur van de gemeente S˙dwest-FryslÔn heeft maandag rond het middaguur de Sneker hoofdklasser ONS Boso uit Sneek onder voorwaarden groen licht gegeven voor het plaatsen van een extra tribune op het Zuidersportpark bij de wedstrijd ONS Sneek ľ Ajax Amsterdam die op 31 oktober wordt gespeeld.

Daarmee gaat de wens van het ONS bestuur in vervulling, want er zijn al rond de 4000 kaarten verkocht aan leden van de Sneker voetbalvereniging, hetgeen zou betekenen dat ten eerste de club maar net uit de kosten zou komen en ten tweede dat een hoop belangstellenden voor deze topwedstrijd in het kader van het landelijke bekertoernooi teleurgesteld zouden moeten worden.

Nu kan het aantal kaarten worden uitgebreid naar 7300, het aantal waarmee het SWF gemeentebestuur akkoord is gegaan, zodat naar verwachting alle fans van beide clubs een kaartje kunnen bemachtigen.

Wel moet de Sneker club voldoen aan een aantal randvoorwaarden op het gebied van logistiek en veiligheid, die nog tot in detail in samenspraak met betrokken partijen ingevuld zullen moeten worden.

UPDATE

De Ajax-supporters, enkele honderden, zullen onder begeleiding naar het Zuidersportpark vervoerd worden!
 
14 ˛ktober om 21:33
 
Krijt O.N.S. syn 7000 toeskouwers?

Integraal overnomen fan de site http://www.ajaxlife.nl

Voorzitter Harm de Wagt hoopt dat de gemeente S˙dwest FryslÔn de plannen van ONS Sneek goedkeurt. De hoofdklasser heeft plannen ingediend om bij ONS Sneek - Ajax 7.000 supporters te ontvangen op het Zuidersportpark. Een woordvoerder wijst erop dat de gemeente verantwoordelijk is voor de openbare orde.

Extra tribune

ONS Sneek is van plan een groot feest te maken van de ontmoeting met Ajax in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi en is druk bezig met de voorbereidingen. Daar is een investering mee gemoeid van 40.000 tot 50.000 euro.

Dit bedrag wordt deels gedekt door sponsoren, maar als de gemeente bijvoorbeeld besluit om slechts 2.500 supporters toe te laten op het complex, vreest ONS Sneek dat het geld moet toeleggen op de wedstrijd tegen de landskampioen. Dat willen de Friezen liever niet.

"We zijn van plan langs het veld een grote tribune neer te zetten, waarop 4.000 supporters kunnen zitten, maar ook met een extra tribune moeten we alles in goede banen leiden op ons complex," vertelt De Wagt aan Ajax Life. "Ons sportpark heeft iets stadionachtigs en op een heuvel op het complex kunnen we ook veel mensen kwijt."

Maar dan moet de burgemeester de plannen wel goedkeuren. ONS Sneek overlegt met de gemeente en de plannen liggen inmiddels op het stadhuis. Er wordt gehoopt dat de burgemeester het licht maandag op groen zet. De Wagt weet zeker dat de ONS Sneek een goed plan heeft ingediend, maar de gemeente blijft verantwoordelijk voor de openbare orde.

Als de gemeente bijvoorbeeld slechts 2.500 supporters toestaat op het complex van ONS Sneek, is er een kans dat wordt uitgeweken. Het Abe Lenstra Stadion is dan wellicht een optie. De Wagt heeft contact gehad met Robert Veenstra, de voorzitter van sc Heerenveen.

De Wagt vertelde dat deze week twee keer aan Ajax Life, maar bij een woordvoerster van Heerenveen is hier niets van bekend, zo sms't ze. "Wy ha al mei Hearrenfean oerlis hÔn, mar wolle it leafst op ˙s eigen sportpark spylje," vertelde De Wagt vorige week ook in de Leeuwarder Courant.

Veel is afhankelijk van het besluit van de burgemeester, al meldt een woordvoerder van de gemeente dat er vooralsnog geen enkele reden is de wedstrijd te verplaatsen.

Ook Ajax gaat er vanuit dat de wedstrijd woensdag 31 oktober gewoon in Sneek wordt gespeeld. Er zijn vierhonderd kaarten beschikbaar en de verkoop start zaterdag. Er is sprake van vrij vervoer.

 
14 ˛ktober om 21:24
 
Erwin Nyhoff meets Anske & Henk!


Jaseker, ik bin un m˙zikale allesfreter, un echte m˙zikale omnifoor. At ut nou un marsjeard k˛rps is ˛f un dweil˛rkest dat ˙t syn dak gaat, ik kan der en˛rm fan geniete. Ik weet amper wat fan namen en bekendheden, mar dat doŰt der nyt toe, at ik de m˙zyk moai fyn dan mut dat genoech weze. Fanmiddach dus foar ut earst kennis maakt met de jonge Ierse groep The Kilkennys. Bij ut konsert was ok Anske Smit anwezech. Anske ston anĺe tap met iemand te praten dyĺt mij faach foarkwam. Anske froech, rechtstreeks as hij altyd is, ˛f ik ok wist wieĺt syn gesprekspartner was. ĹAnske gyn flau benul, hij het un bekende harses, mar stel um mar even foar!ĺDe man in kwest begon te lachen fan oar t˛t oar en stelde sich foar. ĹErwin Nyhoffůĺ Mear sei hij nyt, en mar lache! Ĺ Nou ik s˙ĺt bij god nyt wete wŕrĺt ik dy fan kenne moest ĺprobearde ik n˛ch us. Gelukkech hielp Anske foar mij onbekende Erwin bekend te maken: Ĺ Hij is bekend fan The Voice of Holland! ĹOh, sei ik, Ĺnou isĺt mij d˙delek, dŕr kiek ik noait naar!ĺ Op sichself s˙ suks sjanant weze, mar bij dizze Erwin Nyhoff nyt, hij mut niks hewwe fan heldendom ˛f ferearing: ĹIk zeg altyd daĺk bekend bin van The Voice of Salland!ĺ

Nou su! Ut gesprek dat dŕrna f˛lgde was heel amusant en ging hoe kanĺt ok anders over (taal-) identiteit! We hadden met syn dryŰn un klik over ut Hylpers, ut Snekers en ut Twents/Sallands!

 
14 ˛ktober om 19:41
 
Utferkocht Bolwerk foar Kilkennys!

Laat ik even nyt snobbistys doŰn deur hier nou del te tikken dat ik de groep al lang kon, want dat s˙ un pertinente leugen weze! Ik hew ut over The Kilkennys dyĺt ik fanmiddach live optreden sien hew in ut Bolwerk! Allemachtech wat un prachtkonsert metmaakt!! Uteraard ken ik de Dubliners, de groate foargangers fan dizze jonge Ierse groep.

Dizze Kilkennys wurde overal sien as de opf˛lgers fan de fameuse Dubliners, mar dŕrmet doŰn ik dizze jonges tek˛rt. Wat un m˙zikaliteit, wat un moaie ballads fanmiddach in ut Bolwerk. Dizze knapen fert˛lke de f˛lkm˙zyk ˙t hun laan naar un nieuwe generasy sonder de essŕnsy fan ut sjenre geweld an te doŰn. Ja, dat wurdt der dan skreven in de resŕnsyĺs.


En ik papagaai dat nyt sumar na, ik hew ut fanmiddach metmaakt dat ut ok werklek su is. De m˙zikaliteit spat der fan af! En dat komt dan miskyn wel ut moaist t˛t ˙drukking bij klassiekers as Ĺ Whiskey in the jar ĺ en Ĺ The wild rover ĺ. Dat se ondertussen in hun tienjarech bestaan al op ut poadium staan hewwe met prominente folk ikoanen as Shane McGowan en Finbarr Furey, ut sal allemaal bŕst, mar se waren hier fanmiddach in oans eigen Sneker Bolwerk, dat telt!

Ik mocht ut metmake, foŰlde hoeĺt ut Úcht was! M˙zyk is krekt as alle f˛rmen fan kunst passy en beleving, lui dyĺt tr˙kjes ˙thale herkenne je sumar. The Kilkennys dus nyt, dit binne rasm˙zikanten dyĺt heel dicht bij hun self bliŰve, ok buten Ierlaan.

Un s˙terege sundachmiddach in ˛ktober wurdt su un onfergeteleke happening. De ˛rganisasy fan dit konsert, Stichting Music Inn Sneek ( Dave Tearney cs ), ferdient un groat kompliment dat sij dizze groep hier naar toe haalt hewwe. Bauke Algera fan DIBA, fertelde na ouloop fan ut foar mij nou al legendarise optreden dat hij fan plan is dizze groep naar ut Veenhoop Festival te halen. Klasse ferloochent sich nyt!
 
14 ˛ktober om 11:36
 
Parapl˙ wedstryd

O.N.S. trener Jan Vlap in gedachten fersonken!

Gisteravend bij de Friese foetbalkraker O.N.S. ľ Harkemase Boys weest. Ik was nyt allienech, der waren n˛ch 1000 minsen op dizze wedstryd afkommen. Prima foar de penningmeester fan O.N.S. dus!

Over de wedstryd self wil ik ut hier nyt hewwe, dŕrfoar ferwies ik jum graach naar ut ferslach fan Kerst Boomsma op http://www.voetbalopzaterdag.com: O.N.S. denkt Barcelona te zijn! Baffffff!!! Ja, ik kan mij wel un bitsje indenke dat de neutrale toeskouwer sich su nou en dan even in de ogen wreven het: hoefeul kaansen mutte de Harekieten wel nyt krije om te skoaren?! Na afloop fan de wedstryd hew ik o.a. met assistentrener fan de Boys, Sjoerd Eppinga praten. De stoom kwam un uur na de wedstryd n˛ch ˙t syn oaren. Ok foar hem is ut un raadsel wŕromĺt syn ploech de moaiste kaansen legen laat. Tsja en alle weken anhore te mutten dat de Boys geweldech speule, mar gyn overwinning pakke is behoarlek frusty!

En Jan Vlap, trener fan O.N.S., dy ston met twee plestykglazen bier der wat skaapachtech bij te lachen. Ik hew Jan gisteravend un hele tweede helt opĺe k˛rrel had, de sen˙wen gierden oans Jan deur de bealech. Fanĺe stoel, opĺe stoel. Hieltyd ut sitgedeelte fan ut oranje k˙pstoŰltsje affegend omdat der water in ston. Moai gesicht trouwens, Jan moekesiel allienech op suĺn stoŰltsje, gyn assistent in de buurt. Dy ston ok gisteravend ok wear in ut feld: de weargaloaze Sandor van der Heide!

- Sandor van der Heide, hier n˛ch met anfoerdersbaan dy't hij su gau't Leo de Wagt binnen de lijnen kwam an De Wagt overhandegde! -

Jan was su nat as un dweil, want ut regende konstant buien. Langs de lijn honderden parapluus met dŕronder un stil p˙blyk, su nou en dan us un Woudpikekreet fanaf de trib˙ne. Ingetogen hyt suks loof ik! Al met al un echte parapl˙-wedstryd.

Ut deur mij lansearde geruchy op twitter dat Sneker Robin Huisman de Jong f˛lgend jaar ut plak fan O.N.S. laaste man Leo de Wagt innimme sal, liekt mear as un faach fermoeden. Uteraard Robin fraagd om un reaksy, hij lachte allienech mar en w˙ wel even opĺe foto met trener Vlap. Al ging ut nyt fan harte!

- Robin Huisman de Jong en trener Jan Vlap: foto is lieke faach as ut gerucht dat de Sneker f˛lgend jaar in ut O.N.S.shirt speult!-


O.N.S. is n˛ch mar 1 overwinning fan de earste perioadetitel ferwijderd, un prieske wŕrĺt Jan Vlap nou eindeleks wel an toe is, su ferklaarde hij. Ĺ En daarom baal ik nog steeds van het onnodige verlies vorige week bij VVOG! ĺ

Ondertussen maakt alles en iedereen um bij O.N.S. klaar foar de absol˙te kraker teugen AFC Ajax. Foarsitter Harm de Wagt cs make momenteel weken fan 30 uur foar O.N.S.! NPet af foar dizze mannen ( en frouwen ! )! Ut is t˛ch wel te hopen dat dizze wedstryd op ut S˙dersp˛rtpark plakfine sal?! Hierover m˛rren mear nieuws!

Gisteravend PERSKAART nummer 1 in ontfangst nommen!

 
13 ˛ktober om 11:29
 
Laat oans de dach beginne met de nieuwe fan KANE!

 
12 ˛ktober om 10:41
 
R˙m 2000 euro fan Snitterklaas foar Voedselbank!

ô At je nyt in jeself love, kanne je ok nyt in Snitterklaas love! De bedoŰling fan snitteren is om ut onderlinge kontakt ˛ftewel de sosiale tegaregang tussen de Snitteraars te fersterken deur op nyt kommersjele basis minsen bij mekaar te brengen.ö

Hest um?! Su hore jum ut ok us fan ander! Gisteravend is bovenstaande missy wear helemaal bewaarheid. Suĺn 100 Snitteraars fierden met mekaar un fantastys int˛chtsfeest fan Snitterklaas, de beskermheilege der Snitteraars. Gouden DweilkampioŰnen de Utlopers ˙t Sneek s˛rgden foar un hearleke sfear in de Marktstraat foar de Ierse Pub fan Jan van Omme. Dŕr fon ferf˛lgens de ontfangst plak foar un entűsiaste groep fanatike Snitteraars.

Uteindelek gaat ut op suĺn avend, en de dagen foaraf, mar om ÚÚn ding: geld insamele foar ut goeie doel. En dat was dit jaar De Voedselbank en dan spesjaal foar de kyndes fan ouders dyĺt un beroep doŰn mutte op dizze instelling. Sij salle rond de int˛cht fan de groate neef fan Snitterklaas, de heilege Sint Nikolaas, kadootsjes krije ˙t de opbrengst fan de aksy.

Hoogtepunt fan de avend was dan ok ongetwifeld ut overhandegen fan un sjek fan mar liefst Ç 1899,22 deur Jacques Monasch an Snitterklaas. Ut ill˙stere duo gaf de sjek ferf˛lgens deur an Jan Bons, foarsitter fan de stichting Voedselbank Sneek. Un bedrach dat overigens futdaleks deur de Weduwe Joustra afronden wurdde t˛t tweed˙zend euro. Later op de avend kwamen der n˛ch hieltyd mear giften binnen, sudat un bedrach fan 2500 nyt ˙tsl˙ten is! Alle gulle gevers, wŕronder un groat antal Sneker sakelui, kregen un offisjeel Snittersertifikaat.
Ander hoogtepunt was de m˙zikale oade dyĺt meidegroep de Snitser Sisters an Snitterklaas gaven. Dat de dames ˙tgerekend Snitterklaas earder benaderd hadden foar de gitaarbegeleiding was puur toefal, mar dŕrdeur nyt minder hilarys!

En met ut woard hilarys is docht ik de sfear fan dizze bearegesellege avend ut bŕst ˙tdrukt. Alle Snitteraars ˙t naam fan de ˛rganisasy hartstikkene bedankt. En Snitterklaas? Ik loof in Jou!!

Snitterklaas wurdt op past wize inhaald deur Jeroen Deen & Niels Engelmoer.

Jan Bargboer, ÚÚn fan de groate mannen achter ut Snitterklaas gebeuren, doŰt de offisjele ontfangst fan de beskermheilege.

Snitteraars fan ut earste uur en bedenkers fan ut fenomeen Snitterklaas binne n˛ch immer entűsiast.


Snitterklaas houdt syn offisjele toespraak. Snitterpyt en Niels Engelmoer l˙stere andachtech.

Kees Poiesz, ÚÚn fan de feule Sneker sakelieden dy't groat fan is fan Snitterklaas.

Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries biedt Snitterklaas un hearleke ananas an. Der waren an ut end fan de avend feul mear minsen dy't met dizze anboaden frucht naar h˙s toe gingen.

Of Snitterklaas trou is an ut selibaat is onbekend, genoech frouleke fans in elk gefal...

Harlinger Ouwe Seunen?!

Studentikoaze toespraak fan Jacques Monasch en ut f˛lk...

geniet met folle teugen, letterlek en figuurlek!

De Snitter Sertifikaten wurde ronddeelt deur o.a. Judith & Henny, de sterke frouwen achter Snitterklaas.

De Snitser Sisters s˛rge foar un geweldege m˙zikale act: Snitterklaas wie ken um nyt??!!

Judith, DJ Dieter en Jan van Omme sien teruch op un prachtech Snitterklaasfeest.

Sneker paparazzi an ut werk: foto fan TrŔske Heere

Zico & DJ Dieter!!
 
11 ˛ktober om 13:53
 
Un stille herstmiddach in oans stad


Dit binne fanself de moaiste herstmiddagen! Ut sontsje der n˛ch bij, de terrassen n˛ch Ĺ open ĺ en geniete fan je eigen stad. Ut is fandaach Blauwe Donderdach, foar de groate groep Sneker twitteraars en dat binne dus snitterraars wear un bysondere dach. Fanavend komt at alles goŰd komt SNITTERKLAAS wear op besoek. Niks gyn flauwe rommel, pure promoasy foar de echte social media in de stad.

Ok n˛ch ferbonden an un goŰd doel! Sien opĺe site fan http://www.snitterklaas.nl foar feul mear info! Ondertussen liekt ut rustech in de stad, mar achter de skermen br˙st ut!

Hoe s˙ ut hier over ses uur weze??!
 
11 ˛ktober om 12:00
 
In Sperkhem-T˙nd˛rp is ut nyt lulle mar poetse!

Gisteravend un prachtavend beleefd in de Eekmolen, ut buurtsentrum fan de wyk Sperkhem/T˙nd˛rp. Dŕr wurdde de wijkfisy foar de kommende 5 jaar anboaden an wethouwer Leo Pieter Stoel en Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Beide bestuursders waren bliid ferrast dat un haanfol entűsiaste buurtbewoaners in un sucht en un skeet un d˙deleke en fĺral praktise buurtfisy op papier setten hadden. In april fan dit jaar het der un bewoanersavend weest foar de hele wyk. Dŕrbij kwamen de temaĺs GroŰn, Feilechheid, Ferkear, Jeugd en Woanen an b˛d. Met mekaar is probeard de sterke en swakke kanten in beeld te bregen. Nadat dizze opdracht deen was, is un konsept wykfisy op papier setten en naar 20 wykbewoaners maild. In september binne de buurtbewoaners wear om tafel sitten gaan, letter en figuurlek, en binne op-en anmerkingen ferwerkt.

Gisteravend was ut moment fan anbieding an Stoel en Monasch. Over ut algemeen binne de bewoaners dik tefreden over hun buurt, mar se steke de k˛p nyt in ut saan foar saken dyĺt ferbeterd wurde kanne.

Wat mij ut meast trof is de houding fan bewoaners ˙t de wyk: 'je binne in groate mate ferantwoardelek foar je eigen leefomgeving! ' Un antal saken kwamen naar foaren. Su staat de lokasy fan de foetbalkoai nyt op un goŰd plak fine de bewoaners. Un anbeveling ˙t de fisy is dan ok om de koai te ferplaatsen! Knelpunten wat bestrating angaat su gau mooglek anpakke. Feiliger situasy rondom kr˙spunt F. Hendrikstraat, W. de Zwijgerstraat en de Bourbonstraat make. Allemaal hele praktise saken dyĺt bewoaners anpakke wille, tegare met de gemeente en ut ryk. Petsje af foar Sperkhem/T˙nd˛rp! In suĺn omgeving mach ik ferrekte graach fertelle en fersen foarleze!

Ut bloŰd fan ut f˛lksbuurtjonkje ˙t'e Noarderhoek kr˙pt t˛ch altyd wŕrĺt ut nyt gaan kan!
 
10 ˛ktober om 18:38
 
Hans Koppen is un knappe k˛p!


EÚn fan de aardegste Ĺ nieuwe ĺ Snekers dyĺt ik kennen leard hew is Hans Koppen. Tidens de kursus Sneekology ( de kursus in ut foarjaar is al wear helemaal folboektů) is Hans altyd ÚÚn fan de gastdosenten. Hij weet heel feul over de geskiedenis fan Sneek en weet en˛rm boeiend te fertellen, de kursisten hange anĺe lippen fan dizze geboaren pedagooch. Hans Koppen is sogeseid nyt snotterech, na syn opleiding an un Pedagogise Akademy learde hij ferder en behaalde de Akte MO-B. Aardrijkskunde.

Na un loopbaan in management en bestuur f˛lgde de Sneker de Masteropleiding Culturele Geografie an de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen fan de Universiteit Groningen. Dŕr bleef ut nyt bij. De oulopen jaren het Hans Ĺ een fenomenologisch onderzoek naar opvattingen van filosofie en geografen over het ervaren van plaats en ruimte ĺ.

Een wetenskappelek ondersoek wel te ferstaan! Op 8 november sal Johannes Albertus Koppen syn proefskrift Ĺ ter verkrijging van het doctoraat in de Ruimelijke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen op gezag van de Rector Magnificus, dr. E. Sterken, in het openbaar te verdedigenĺ. Fan dat drukte proefskrift, met un prachtech omslachontwerp fan Jeroen Deen, lei fandaach op de deursmat. Hans Koppen is gyn duffe st˙dykamergelearde, hij weet ok un simpele skoalmeester as ik te boeien met syn werk. Ik hew n˛ch mar un paar bladsiden in ut proefskrift lezen, mar ik fyn ut nou al ferrekte boeiend.

EÚn fan de stellingen dyĺt Hans op 8 november ferdedege sal is ill˙stratyf: Ĺ De misvatting dat berenburg een Friese drank is, dient vooral op het conto van Hollandse reclamemakers gezet te worden. ĺ

Ik fyn ut un groate ear om over un maand bij dizze plechtechheid in de Groaninger Universiteit anwezech te wezen en sal der dan ok seker un lekeferslach fan doŰn. Foar nou al fast proast Hans! Uteraard met un berenburgje fan de Weduwe!!
 
9 ˛ktober om 19:54
 
Pyromaan Jutryp-Hommerts

Foto fan de braan bij Piet van der Velde, dy't hier un deel fan de inboedel naar b˙ten brengt met de brandwear.

In ut programma It paad werom fan Omrop FryslÔn siet Eelke Lok teruch opĺe brannen inĺe Jutryp-Hommerts, nou 32 jaar leden. Dy brannen hew ik fan dichtbij metmaakt. In september 1978 was ik as onderwizer ansteld an de Van Haersma Buma Skoalle en ut was nyt mear as logys dat je dan ok in ut d˛rp woanen gingen.

Toen in de nacht fan 18 op 19 augustus 1980 de stelpboerderij fan Piet van der Velde inĺe braan ging, nyt fer fan ut plak dŕrĺt wij woanden, merkten wij niks. Pas de f˛lgende m˛rren wurdde d˙delek wat foar un inferno der 100 meter ferderop plakfonnen had. Der wurdde n˛ch nyt praten over un pyromaan, earder wurdde an hooibroei docht.

Toen der later mear brannen waren, wŕronder n˛ch twee plaatsen, was ut wel d˙delek dat der un pyromaan an ut werk weze moest. Krekt as hast iedereen hewwe wij ok wachtlopen en dat was slopend, deur spanning en slaapgebrek. En angst!

Wat mij ok bijbleven is un kringgesprek met learlingen ˙t myn klas. Jantine Nauta, un famke bij mij ˙t de groep en dochter fan un boer dyĺt ok met de angst leefde wannearĺt syn boerderij an de beurt weze s˙ maakt toen un opmerking dyĺt mij altyd bijbleven is. Ĺ Meester at je midden ynĺe nacht op it dak fan saĺn grutte pleats sitte, mei allinne in doaske l˙sifers ynĺe hÔn, dan binne je wol hiel iensum en allinneůĺ

Later bleek dat Bote D. inderdaad ˙t eensumheid handelde, mar al sal dat noait allienech de reden weest hewwe. Ut doŰt der na 32 jaar ok nyt mear toe. Bote is 4 jaar leden overleden en de plaatsen binne allemaal wear opboud, mar angst foar fuur bin ik sinds dy tiid noait wear kwytraakt.

In un plakboek hew ik alle ( ! ) kranteknipsels over de brannen bewaard, ut is nou un dokument.
Opfallend is dat in ut geskiedenisboek By de Far lÔns fan Willem P. Vellinga met gyn woard over de brannen praten wurdt. Vellinga en met hem de leeskommissy fonnen ut bij ut ferskinen fan ut boek, in 1983, n˛ch te fers om over te skriŰven. Wel is in ut boek ( un pracht˙tgave overigens ) un foto fan Piet van der Velde syn boerderij opnommen met as bijskrift: ' In nije pleats yn ĺe Ryp '.

Der sit un heel ferhaal achter dizze foto. Eelke Lok het ut foartreflek in beeld brocht foar Omrop FryslÔn!

Opfallend is dat der later n˛ch wear un antal groate brannen in de Hommerts weest hewwe, wŕrbij't ok twee plaatsen in de braan gingen. De Tapijtboerderij en dy fan Karre Mar. Gyn wonder dat minsen wel us teugen mij seiden ' woanst n˛ch in Stoke City...? '
 
8 ˛ktober om 17:58
 
Jesse van der Wal ( 15 ) op poadium Paradiso met Dubliners

Ut sal je mar gebeure, 15 jaar jong en dan al op ut poadium fan poptempel Paradiso in Amsterdam optrede. Ut overkwam Ierse Bodhran bespeuler Jesse van der Wal ˙t Sneek gisteravend! Un ˙tferkochte saal was der get˙ge fan hoeĺt Jesse tegare twee nummers met de fameuse band The Dubliners speule mocht.

Dubliner John Sheahan, de fiolist en leider fan de groep, was behoarlek onder de indruk fan ut talent ˙t de Waterpoartstad en noadegde Jesse al tidens ut soundchecken ˙t om met te doŰn. De jonge Sneker speult n˛ch mar twee jaar op de Ierse Bodhran. Overbodech om te sŕgen dat Jesse groat Ierlaanfan is! Syn opa, Bauke Algera, maakte bovenstaande foto fan ut ˙nike optreden en liet wete bearetr˛ts op syn pakesŕger te wezen!

Ter info n˛ch even wat foar soart instr˙ment un bodhrßn is:


De bodhrßn (uitgesproken als bauwron ) is een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een soort drumstick met twee slageinden, 'tipper', Ĺcipinĺ of 'beater' genoemd. Als de bodhrßn met de rechterhand bespeeld wordt, kan de speler met de linkerhand de toon in hoogte laten veranderen door die hand tegen het vel te houden en van boven naar beneden te bewegen of op andere manieren tegen het vel te houden of te drukken.

UPDATE:
Hello Everyone,

Here is the video from Amsterdam in Paradiso!
And for The Dubliners: Thank you very much for giving me this once-in-a-lifetime-experience!!

Enjoy!

Regards,

Jesse 
7 ˛ktober om 17:34
 
Un foetbalferslach is altyd kleurd
Gistermiddach is in Harderwyk de foetbalwedstryd VVOG-O.N.S. speuld. O.N.S. ferloar in bless˙retiid met 3 - 2. Dat kan gebeure. Saterdachavens lees ik dan op ferskillende sites over su'n partijtsje. Su kwam ik ok bij VVOG terecht en las dŕr un heel ander ferslach as bij Jan Flikkema, de O.N.S. ferslachgever: Sien op'e O.N.S.-site. Is ok nyt su freemd, want elk ferslach is persoanlek. Ik plaats hier ut wedstrydferslach fan de wedstryd en de analize fan VVOG-trener Dwight Lodeweges. Self bel˙sterde ik gistermiddach op Omrop FryslÔn ut wedstrydferslach. N.a.f. dat ferslach bin ik t˛ch earder geneigd Flikkema syn befiningen te loven as dy fan Lodeweges. Mar tsja myn mening is ok wear kleurd: oranje!


 
6 ˛ktober om 21:12
 
Hakuna Matata in Teater Sneek!

Wat is der moaier as un buurman & buurfrou as teater te hewwen! Fanavend skynt ut blauwe licht in oans achtert˙n: Leeuwen, de beestachtege musical fan Mutz, un produksy fan Kunstencentrum Atrium in Sneek.

Met dizze produksy beleeft Teater Sneek fanavend syn earste serieuze testcase in ut hagelnieuwe teater an de Westersingel. De saal sit gr˘tfol, deels met genoadegden. Ondertussen mocht ik met Ben & Ben even achter de skermen sien en hew ok stikum un plaatsje skoaten.

Un abslol˙te skoep dus, want de foarstelling is n˛ch in folle gang...

Hakuna Matata: fergeet dyn s˛rgen en laat je fermake! Hearlek su dichtbij h˙s. F˛lgende kear blief ik de hele foarstelling!


 
6 ˛ktober om 20:06
 
Katrein Kunst winkel: earste j˙bileum

Opĺe foarpagina fan de LC fandaach un alarmeardende k˛p: Ĺ Steeds meer stille dramaĺs onder Friese ondernemers ĺ: Een bedrijf oprichten is zo gebeurd, opheffen kost pijn en moeite...

Fandaach un jaar leden opende oans Piety har winkel Katrein Kunst in de Skarnestraat enůde saak loopt as un tierelier! Dat is moai om nyt te sŕgen heel moai! Fĺral om te sien hoeĺt sun earste j˙bileumdach dan wear angrepen wurdt om te promoaten en dat der ferf˛lgens allemaal inmiddels faste klanten del komme met kadoatsjes en felisitasyĺs.

Terwyl ik der fanmiddach even was waren de frouwen fan de taart-pimp-klup druk bezech in de gesellege h˙skamer fan Katrein Kunst. Wat un passy, wat un beleving! Fan harte famke-meiske!

 
6 ˛ktober om 19:19
 
Sneeker Dweildach groat s˙kses!!

( foto Jan Douwe Gorter )

Fanmiddach get˙ge weest fan de geboarte fan un nieuw evenement in oans stad: de Sneeker Dweildach! Wat un sfear, wat un fantastise m˙zikale happening in ut sentrum fan de stad. Ika Rozenburg, frou fan Waterpoarter Harm, fertolkte ut gefoŰl miskyn wel ut beste: Ĺ un bitsje ferlenging fan de somer! ĺ Fanm˛rren regende ut n˛ch jonge honnen, mar gaandewech de dach knapte ut wear op en fanmiddach om 17.15 uur bij de grande finale fan ut evenement skeen de son met tiend˙zende sonnestralen en song ut p˙blyk in de Marktstraat ˙t folle burst ut Frysk Folksliet ter afsl˙ting fan ut festijn.


Sneek het altyd al un m˙zykstad weest, mar ut fenomeen Dweil ( ˛rkesten )dach was hier n˛ch onbekend. Sinds fandaach is Sneek un ˙nyk evenement riker en sien de groate en entűsiaste opkomst liekt dit dus Ĺ blijvertje ĺ.


De Utlopers winnaar Sneeker Dweildach

( foto Jan Douwe Gorter )

De earste pries, un bedrach fan Ç 500 en un gouden dweil ( ! ), beskikber steld deur SkoanmaakbedriŰf Rooth, was foar de Utlopers ˙t Sneek. De p˙blykspries ging naar Boerenkapel De Zwiebels ˙t Den Haach. Kipefelmoment toen ut p˙blyk massaal ut bekende ' Oh Oh Den Haag...' anhief foar ut b˛rdes fan de stad. Ik hew hier al feul faker skreven dat Snekers wat met dy lui ˙t Den Haag hewwe!

Wethouwer Maarten Offinga en gemeentesikretaris Johan Krul ( self un t˛pm˙zikant ! ) fan de gemeente SWF druk an ut sjurearen. ( foto Jan Douwe Gorter )

Organisasy fan dizze earste Sneeker Dweildach fan harte felisiteard met de geboarte fan dit evenement!

Good old Nico Silvius ok anwezech met syn Blauh˙ster Dakkapel

 
6 ˛ktober om 10:54
 
Kaarferkoop O.N.S. ľ Ajax fan start

Fanm˛rren is de kaarferkoop foar de KNVB-bekerwedstryd O.N.S. ľ Ajax fan start gaan foar de leden fan de Sneker klup. In de kantine fan O.N.S. gingen in ut earste uur, tussen 09.00-10.00 uur de earste 2500 kaarten flot fan de haan. Na registrasy konden de leden hun kaartsjes in ontfangst nimme foar de wedstryd dyĺt op 31 ˛ktober speult wurde sal op ut S˙dersp˛rtpark in Sneek. De ferwachting is dat der ˙teindelek suĺn 8000 besoekers get˙ge weze salle fan dizze wedstryd in de derde ronde fan de KNVB-beker.

Earefoarsitter Jan Steenwijk, as immer korrekt, het syn ligitimasybewies metnommen foar un kaartsje...' Ik bin niks mear as un ander en su hoart dat! ' Tsja...respekt foar su'n man!!
 
5 ˛ktober om 15:32
 
As in lyts baaske...

Terwyl ik fanmiddach op ut stadh˙s was, sach ik Pieter Stellingwerf druk bealegen met dekorstukken foar de teaterfoarstelling ' Ja ik wol! ' Ut leven fan un hardwerkerkende toneelman gaat nyt altyd over roazen en anjelieren. Onderstaande info haalde ik fan de site fan Sult:


Voorstelling Ja ik wol!


Direct kaarten bestellen

Met deze reizende voorstelling bezoekt SULT verschillende trouwzalen van gemeentehuizen in de zuidwesthoek van Friesland. Op deze plaatsen zijn ontelbare relaties bezegeld, hebben partners elkaar het ja woord gegeven. Niet alleen liefdesrelaties worden bezegeld in de gemeentehuizen, zelf gaan veel Friese gemeentes nu ook relaties aan met aangrenzende gemeentes. Na jaren op zich zelf te hebben gestaan, (hebben ze het voornemen) of gaan ze samen als gemeente verder in voor- en tegenspoed, net als binnen een huwelijk. In de nieuwste voorstelling draait alles om het samen verder gaan.

Ja ik wol! is een combinatie van theater, muziek en dans, Jan Arendz neemt de regie van het toneelstuk ĹWa is bangĺ voor zijn rekening een bewerking van ĹWho's afraid of Virginia Woolfĺ van Edward Albee. Bewerkt door Marijke Geertsma. Voor de dans zijn Irene Martin en Raymond Guzman van het Kunstencentrum Atrium en hun dansers verantwoordelijk. Deze dans heeft als thema: Ĺbeloftes voor de toekomstĺ. Deze dans van verwachtingen, zal worden gedanst door zwangere bruiden en jonge geliefden. De avond wordt afgesloten met een bruiloftsfeest. Een meisje uit de stad trouwt met een jongen van het platteland. Zij geloven beide volop in hun huwelijk, alleen de wederzijdse families hebben zo hun vragen en bedenkingen. De teksten voor het bruiloftsfeest worden geschreven door Ytsje Hettinga. Jonge muzikanten zorgen voor de muziek tijdens het feest. Teatergroep SULT onder regie van Pieter Stellingwerf zijn verantwoordelijk voor de productie en de algehele leiding.

Data en locaties:

14 en 15 september Workum - Merk 1 (UITVERKOCHT)
21 en 22 september Bolsward - Kerkstraat 1 (UITVERKOCHT)
5 en 6 oktober Sneek - Marktstraat 15 (UITVERKOCHT)
12 en 13 oktober IJlst - Stadslaan 75
19 en 20 oktober Witmarsum - Arumerweg 53
2 en 3 november Balk - Dubbelstraat 1 (UITVERKOCHT)
9 en 10 november Wommels - Keatsbaen 1
16 en 17 november Joure - Herema State 1 (17 nov UITVERKOCHT)


De voorstelling begint Ĺs avonds om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom en staat de koffie en thee klaar.

Kaartverkoop vrienden:
Kaarten voor vrienden kosten Ç 19,50 voor de eerste twee kaarten. De andere kaarten kosten dan Ç 21,-.

Algemene kaartverkoop:
Kaarten voor Ja, ik wol! zijn te bestellen via deze website en telefonisch tussen 16.00 en 18.00 uur op 06-19939621 van woensdag t/m vrijdag.

De kaarten kosten Ç 21,-. Consumpties tijdens de voorstelling zijn bij de prijs inbegrepen. Wacht niet te lang met het bestellen van de kaarten, het aantal plaatsen voor de voorstellingen op de verschillende trouwlocaties is beperkt.

 
5 ˛ktober om 14:58
 
Burgemeester nimt earste kaartsje O.N.S. ľ Ajax in ontfangst


Fanmiddach het burgemeester Hayo Apotheker fan SWF ut earste offisjele toegangskaartsje foar de bekerkraker tussen O.N.S. BOSO Sneek en de AFC Ajax in ontfangst nommen. O.N.S. foarsitter Harm de Wagt overhandegde de burgemeester op ut stadh˙s fan Sneek. Na ut in ontfangst nimmen fan ut kaartsje liet Apotheker wete dat de laaste week fan ˛ktober foar hem ut gefoŰl geeft fan un Dubbele Sneekweek. Ĺ Tusken de twa bekerwedstriden fan O.N.S. en SWZ komt de keninginne op tongersdeitemoarn ek noch eefkes del yn ˙s moaie haadsted fan S˙dwest-FryslÔn foar de iepening fan it Teater. Prachtich moai allegear ĺ, su liet de burgemeester foar de kamera fan Omrop FryslÔn wete.

Bestuurslid Jan- Roelof Middeldorp fan O.N.S. fertelde dat der un ware hype om de wedstryd op gang komen is. Ĺ We hewwe om un foarbeeldsje te noemen un anfraach fan un sakeman kregen foar un onbeperkt antal toegangskaarten. At we 8000 kaarten opsture w˙den, ut antal besoekers dat op ut S˙dersp˛rtpark un plakje krije kan, dan was dat gyn enkel probleem! We prakkeseare der nyt over, we wille un moai foetbalfeest ˛rganiseare! M˛rren start de ferkoop foar de leden! '
 
5 ˛ktober om 13:02
 
Kaartverkoop O.N.S. - Ajax voor eigen leden start!

Zaterdag , 6 oktober 2012, start de eerste fase van de kaartverkoop . Wij verwachten een enorme toeloop op kaarten. Na overleg met de KNVB en de overige samenwerkende partijen (o.a. gemeente en brandweer)is besloten om de kaartverkoop gecontroleerd en gefaseerd plaats te laten vinden. Wij willen precies weten hoeveel mensen straks bij ons te gast zijn.Dit betekent dat alle reeds bestaande toegangspassen , kaarten , dagpassen en dergelijke niet geldig zijn voor deze wedstrijd.

Wij starten met de kaartverkoop voor de eigen leden en sponsoren. De sponsoren worden hierover dit weekend via de mail ge´nformeerd. De kaartverkoop aan leden vindt plaats op:

Zaterdag 6 oktober van 9.00 ľ 12.00 uur in ons clubhuis.

Leden kunnen hun eigen kaart kopen en maximaal 4 extra kaarten. Eventueel op vertoon van de lidmaatschapspas of legitimatie.

De prijs voor een toegangskaart bedraagt 15 euro.

Uitsluitend op de eigen kaart ontvangen de leden een korting. Een jeugdlid t/m 11 jaar betaalt voor de eigen kaart 10,00 en een lid vanaf 12 jaar betaalt 12,50.

Wij houden ons het recht voor om deze wedstrijd eventueel te verplaatsen naar een andere locatie

Bestuur ONS Boso Sneek

bron: www.onssneek.nl
 
5 ˛ktober om 10:16
 
De stad is 20 Sneekologen riker!

Wethouwer Sjoerd Tolsma het gisteravend in de Groate Raadsaal fan ut stadh˙s 20 sertifikaten ˙treikt an de 4de groep Sneekologen dyĺt de kursus aflopen foarjaar f˛lgd hewwe. Alle Sneekologen wurdden persoanlek deur de wethouwer ontfongen op ut b˛rdes fan ut stadh˙s. Tolsma gaf in syn toespraak an ut un ear te finen dat hij dizze klus klare mocht. Ĺ En dat ik dat in ut Snekers doŰn mach fyn ik helemaal moai ĺ sei de geboaren Noarderhoeker. Earder hield hij al un toespraak in de stadstaal bij ut ˙treiken fan de titel Waterpoorter fan ut jaar.

Na afloop gingen de kersferse Sneekologen naar de Singelsocieteit fan Paul Ruiter, self ÚÚn fan de Sneekologen fan ut earste uur. Onder ut genot fan un drankje & un hapje, su at dat su moai hyt wurdde ut un bearegesellege samensit. Nyt in ut laaste plak deur de metwerking fan m˙zikant Hans Wempe.

EÚn fan de kursisten fersuchtte Ĺ wat had ik graach un hereksamen had!ĺ Moaier kompliment kanne je as kursusleider nyt krije! F˛lgend foarjaar start de fijfde seary Sneekology bijeenkomsten, wŕrĺt al wear flinke belangstelling foar is!!

Douwe Rypkema, ÚÚn fan de 20 nieuwe Sneekologen, wurdt welkom heten deur wethouwer Sjoerd Tolsma. 
4 ˛ktober om 18:11
 
Grapke fan Wigle & Hayo!

Kreech fanmiddach un mailtsje fan un bes˛rgde biblioteekmetwerkster. Of ik ok un blogje skriŰve w˙ over ut foarnommen besl˙t fan Bee & Wee fan S˙dwest- Fryslaan om Ç 400.000 te bes˙negen op de biblioteken fan de gemeente. Dat bedrach is 20% bes˙nege op ut bibleteekwerk in S˙dwest. Even konkreet: de bibleteken fan Drielst, Koudum, Makkum, Witmarsum en Workum gaan dicht at ut foarstel annommen wurdt!

Ik loof der gyn moer fan dat dit foarstel Úcht mienens is. Dit kolleezje het al sufeul practical jokes bedocht, ik kan mij nyt foarstelle dat se dit foarnommen besl˙t Úcht serieus bedoŰle. De laaste grap was: Ĺ we geve foar Ç 20.000 an parkearkaartsjes fut! ĺ Hahaha grapke doŰn we lekker nyt! '

Ik hew un prachtfoto fan Wigle Sinnema dyĺt ik in de bibleteek fan Sneek skoaten hew: de kultuurwethouwer met un stapel leende boeken! Dizze man wil ut absol˙t nyt op syn geweten hewwe dat der aansens bibleteken dicht deen wurde mutte!

Bŕste bibleteekmetwerkers ( m/f )jum mutte gewoan nyt alles love wat se in de Marktstraat fan Sneek sŕge!

Dizze bes˙niging gaat nyt deur!! We binne hier gyn achterbleven gebied sonder bibleteken!!

Let der mar us op wat de raadsleden aansens sŕge over dit idioate foarstel: DoŰn ut nyt Wigle, doŰn ut nyt!! Oh nee, se sŕge: NET DWAAN WIGLE!!
 
4 ˛ktober om 17:25
 
Cor van der Wal nomineard foar Sulveren Twicht!

De sjuery besteande ˙t: Asing Walthaus (redakteur Leeuwarder Courant), Jetske Bilker (skriuwster) en Sjoerd IJbema (produsint Omrop FryslÔn) hat de fiif bŕste ynstjoerings ˙tkeazen.
De fiif nominearren foar de sulveren Twicht 2012 binne:

SimonOosting(Simon Oosting) ľ #twicht YslÔn █nder de fjoertoer fan ivoar fűn ik in walfisk dea Nachts bedobbe ik him yn it swarte sÔn om ienris te pronkjen mei syn bonken (16-8-2012, 19:44)

AuckPeanstra (Auck Peanstra) ľ Ĺk Sjoch it net as myn plicht en skriuw in #twicht, want ik hÔld mear fan in langer gedicht, mar win ik de priis, dan betink ik my allicht. (5-9-2012, 12.08)

fryskfrommes (Pieteke) ľ Swiete wurden wurde wei yn sÔlte triennen, it wetter fan de see lűkt sÔn mei nei de djipste djipte en it wurdt nea wer sa as it wie. #twicht (15-9-2012, 13:17)

Stellingwerfs (Stellingwerfs) ľ toegeven, et wodt gienertied echt een gedicht / want daorveur is et toch te licht / zoeĺn zeuvenstuverse #twicht veur mien liefste wicht (23-9-2012, 17.45)

Knilles (Cornelis van der Wal) ľ #twicht fisker smookt en skriuwt mei fingers fan reek/in antlit op de sakjende sinne/wolkens triuwe read ljocht/dea yn it wetter
De priiswinner fan de bŕste #twicht wurdt op snein 14 oktober om 16.30 bekendmakke yn it Jopie Huismanmuseum yn Warkum.Mear teleks

 
4 ˛ktober om 15:44
 
Klompeh˛k foar de hel


Un klassieke dichtregel fan myn haan ˙t ut anti-Liwwardenfers. Minsen dyĺt myn werk en mij kenne wete suks op waarde te skatten, Liwwarders nyt in ut laaste plak. Dy hewwe lekskoaie op hun eigen stad t˛t kunst ferheven. Un kollum fan Wio Joustra, ˙tsproken op ut laaste Gesprek fan Sneek gaat der bij mij in as un preek in un ouderling. Dat ik haatmailtsjes ontfang fan lui dyĺt suĺn dichtregel fan mij nyt op waarde skatte lŕch ik nyt wakker fan. Ik mut dŕr simpelwech om lache, bij Wio Joustra sal ut krekt su gaan. At je gyn gefoŰl foar h˙m˛r hewwe, dan binne je un arm mins! Dat even foaraf an dit blog.


De oulopen dagen hew ik met un soad plezier ut boek Ĺ Auke Rauwerda- Liever kleine baas dan grote knecht ĺ lezen. En bekeken! Want ut boek fertelt nyt allienech de moaie familygeskiedenis , mar laat ok letterlek sien ( deur de prachtege fotoĺs en opmaak fan Gert Jan Slagter ! ) dat Auke Rauwerda un ˙nyk bedrief is. In 1932 besloat Auke Rauwerda un eigen saak te beginnen in klompen, skoanmaak- en h˙shoudeleke artikels onder de naam Noord Brabantsche Klompenhandel. De saak is n˛ch altyd te finen an de Westerplantage in 058. Met andere woarden, dŕr is ut echte kloph˛k foar de hel dus. Prachboek, skreven deur Reimer Rauwerda.

En at un Sneker dat skriŰft dan is ut su!! Ut boek is ferskenen bij Uitgeverij Wijdemeer in Leeuwarden.
 
3 ˛ktober om 17:32
 
Thys Wadman

KOUDUM ľ Oud Sneker Thys Wadman, tegenwoordig woonachtig in Koudum, staat met 41,3 % van de uitgebrachte stemmen bovenaan in de ranglijst voor de Fedde Schurer Publieksprijs. Dit jaar wordt de Fedde Schurer Publieksprijs met het bijbehorende bedrag van Ç 2000 uitgereikt aan de schrijver of schrijfster met het mooiste Friestalige debuut in de periode 2008 tot en met 2010.


Een adviescommissie heeft uit veertig in aanmerking komende titels een shortlist van vijf boeken gekozen. De einduitslag wordt op 12 oktober bekend gemaakt. U kunt uw stem uitbrengen tot en met 10 oktober op www.fedde2012.nl

De laatste tussenstand (1 oktober 9:00 uur):
1.De oerwinnings fan Tido Houtsma ľ 41,3%
2.Fan glŕs it brekken ľ 37,5%
3.Identiteit en kowesturten ľ 8,0%
4.Fol t˙ch de mist yn ľ 7,4%
5.Gerben Rypma ľ 5,9%
 
2 ˛ktober om 18:10
 
Datum ONS Boso Sneek - Ajax bekend: 31 ˛ktober!

De bekerwedstrijd ONS Boso Sneek - Ajax wordt gespeeld op woensdag 31 oktober om 20.45 uur

De voorbereidingen voor deze wedstrijd zijn nu in volle gang. De kaartverkoop zal gefaseerd en gecontroleerd verlopen. De ONS Boso Sneek leden en sponsoren worden eerst in de gelegenheid gesteld om kaarten te kopen. Daarna vindt de vrije verkoop plaats. De komende dagen wordt u exacter geinformeerd over deze verkoopdagen.

Hou verder www.onssneek.nl goed in de gaten !

het Bestuur van O.N.S. Boso Sneek.
 
2 ˛ktober om 17:19
  Nyt allienech skoal


Ik bin nyt de enege bij oans op skoal dyĺt un deeltydbaan het, der binne der mear. Kollega Hans Wempe het al sinds jaar en dach un passy foar m˙zyk en m˙zykmaken. Naast syn baan as learkracht het Hans un eigen studio inĺe Hommerts.

Sinds k˛rt het Hans un prachtege nieuwe site, dyĺt nyt allienech up to date is , mar ok moai oversichtlek. Ut bekieken mear as weard:

http://hanswempemuziekproducties.nl


Moai plisybericht!!

SNEEK ľ Volgens de politie hebben ze verschillende tips doorgekregen naar aanleiding van publicaties op een lokale site, die tientallen malen werd gedeeld op Facebook, van de daders van de zinloze laffe kloppartij die vorige week zaterdag plaats heeft gevonden op de ventweg langs de Leeuwarderweg ter hoogte van het Rooms Katholieke kerkhof net buiten Sneek.

De jongens kregen er van een groep van een man of vijftien fors van langs. Een van hen belandde in de sloot en een moest voor hoofdletsel worden behandeld. Een van de geweldplegers had zelfs de beschikking over een taser (stroomstootwapen). De jongens hebben maandag aangifte gedaan. Een woordvoerder van de politie verwachtte snel personen aan te kunnen houden.

 
1 ˛ktober om 17:41
 
Beter met de poat omhooch as met de neus...

Nou su, bedankt foar alle aardege mails, mar fanaf nou gyn medise bulletins mear op dit weblog. Is stierlek ferfelend! De ˛ktober Friesland Post al wear un paar dagen in h˙s, met ˙teraard myn faste boeker˙bryk De Friese Veer.

Diskear andacht foar de autobiografise ferhalen fan Steven Sterk en ut boek fan Efron van Voorthuisen. Twee hele ferskillende boeken, mar seker ut lezen mear as weard!

In dizze Friesland Post ok un moai interview met Marco van Basten, dy't gek is op foetbal mar niks hewwe mut fan sk˙tsjesilen: oans Marco het waterfrees!

Graach ferwiis ik jum ok n˛ch even naar www.grootsneek.nl om dŕr ut ferhaal fan Marco Heerschop te lezen over un bizare kn˛kpartij oulopen weekend. Hoop fan ganser harte dat de lafbekken pakt wurde!