dagboek > overzicht
Dagboek júly 2017
 
31 júly om 17:39
 
Nieuwe ferhalen

En altyd binne der wear minsen dy't boeiende levensferhalen fertelle. Ik lúster en sęch niks tefeul. Foar minsen dy't suks nňch noait metmaakt hewwe amper foar te stellen. Degenen bij wie ik de ferhalen optekende, wete ondertussen wel beter.At ik interview dan lúster ik f'ral!

Sinds fanmiddach weet Geert Semplonius ut ok: 'Ja ja ja wie bin ik eins..' Dat was ut earste wat hij even foar half dry teugen mij sei. Dęrna kwam der un prachtferhaal! Binnenkňrt in GrootHeerenveen de hele story!
 
30 júly om 20:15
 
Ut was un moaie middach...


 
29 júly om 16:44
 
Later op’e avend

At ik dan later op’e avend de Witte Kat/Rinke ferliet foar de Scotch Inn ňf de Sneeker Pan, kwamen je regelmatech de Heislsoldaten teugen. Altyd deponerarde ik dan wat losgeld in de bus met gleuf. As dank kregen je dan un moai kaartsje met un bibeltekst.

Dy liet ik dan de fňlgende dach wear an myn moeke siën met un kegel fan hier tňt de Noorderkerk. Ik fon de tekst fan ut kaartsje dat ik 45 jaar na dato teruch fon wel moai dubbelsinnech.

Ik weet mij dizze tekst nňch goëd te herinneren omdat ik um oans moeke pas overhandegde toen se teugen mij sei ‘je was vannacht ook maar weer laat thuis…’ 
29 júly om 16:17
 
Agenda’s

Alles fastlęge, bij ut manikale om’t ou. Ik hew un enňrme fersamelwoede, dy’t al teruch gaat tňt…Ja, tňt sufer ik ut mij herinnere kan en dy tiid wurdt hieltyd langer. Persoanleke antekeningen. Argyffňrming. Ut sit blykber in myn systeem bebakt. Su hew ik un stapel agenda’s, ok út myn middebare skoaltiid, dy't ik bewaar.

In een fan dy ‘Ryam’s’ fon nyt allienech antekeningen, mar ok un rekening wat ik op un avend in de Witte Kat opsoop. ‘k Fyn su’n kaartsje gewoan un moai besit. Op’e achterkant had George Brandsma un advertearder. Ok dat is un moai tydsbeeld.

Fňlgens mij is su’n kaartsje foar un soad fan myn leeftydsgenoaten púre nostalgy. Fersúp mar even lekker in un see fan nňstalgy!
 
29 júly om 11:51
 
SNEEKER BLOËDNACHT muzikaal oorlogsverhaal Jan Brens & Martin Mans

Sneek - Op zondag 27 augustus om 20.00 uur zal een bijzonder concert plaatsvinden in de RK St. Martinuskerk te Sneek. Een dramatische vergeldingsactie van de Duitsers in 1944 zal in woord, beeld en muziek vertolkt worden door Jan Brens (saxofoon, verteller, zanger) en Martin Mans (organist).


De nacht van 13 op 14 juli 1944 in de Tweede Wereldoorlog zal later de lokale geschiedenis ingaan als de SNEEKER BLOËDNACHT.

De in Sneek geboren en getogen oud-leraar en musicus Jan Brens maakte een verhaal in de Sneker taal over deze nacht, waarin 4 inwoners werden geliquideerd en de latere burgemeester Ludolf Rasterhoff en zijn vrouw wonderlijk aan de dood zijn ontsnapt.

Destijds was de directe aanleiding van deze Duitse represailles de ontvoering en moord van Gaele van der Kooij door de toenmalige verzetsbeweging. Samen met NSB-ers stelden de Duitsers een lijst samen van 25 te liquideren plaatselijke inwoners.

Gelukkig waren velen niet thuis of verstopten zich. Wel werden Jan Tekelenburg, Jan Hendrik Bakker, Feike van der Heide en Klaas Koelstra vermoord.

Met veel beeldmateriaal, verkregen van de Vereniging Historisch Sneek en van Hans Peter van Egmond (columnist “Su het ut weest”), wordt het verhaal verlevendigd.

Piet Sprik, audio/visueel medewerker van Omroep Súdwest, projecteert deze beelden en verzorgt TV-opnamen van deze avond. Henk van der Veer zorgde voor een taalkundige correctie op het verhaal.

De vertelling begint in 1959, toen traditioneel de plaatselijke muziekverenigingen “Harmonie” en het “Stedelijk” bij restaurant Onder de Linden hun jaarlijkse 4 mei-mars begonnen. Via de Marktstraat ging in die dagen de “dodenmars” in langzaam tempo naar het monument bij de Grote Kerk. Het eerste deel van het werk bevat persoonlijke herinneringen uit de 50-iger jaren van Jan Brens, die toen tamboer was bij de drumband.


Bij een foto van het stadhuis wordt even gememoreerd aan de 10 jaar later overleden vader van Jan, die kassier was van de Sociale Dienst. Links naast het bordes was destijds het kantoor van Sociale Zaken. Het meer uitvoerige tweede deel verhaalt van de tragische gebeurtenissen in de SNEEKER BLOËDNACHT.

Martin Mans, een bekende organist in Nederland en daarbuiten, werkt behalve bij deze muzikale vertelling veel samen met Jan Brens, o.a. in de serie “Zingen in de Martini” te Bolsward. Jaarlijks verzorgt Martin Mans zo’n 200 orgel- en koorconcerten. Hij is tevens dirigent van o.a. de Martin Mans Formatie (in Urker kledij) en enkele andere koren. Martin bewerkt veel liederen voor koor en orkest (voor meer info: www.martinmans.nl ). Op deze avond zal hij reeds vanaf 19.50 uur improviseren op het prachtige Maarschalkerweert-orgel van de St.Martinuskerk in de sfeer van het programma.

Jan Brens is naast saxofonist tevens dirigent van het Fries Mannen Ensemble, Fries Blazers Ensemble, Súdwestkoor, Stellingwerfkoor en Zomerkoor. Hij componeert en arrangeert veel werken voor koor en orkest (voor meer info: www.janbrensdirigent.nl) .

KAARTEN ŕ 10 euro zijn verkrijgbaar bij PRIMERA – Singel 10 ----(’s avonds aan de kerk kosten de kaarten 12,50 euro)
 
28 júly om 17:31
 
Skriëve & Leze

At ik skriëf kanne jum leze wat ik skreven hew en wel aardege minsen ik de aflopen weken teugen kwam. In de Friesland Post fan augustus naast de faste boekresęnsy, ok un interview met Peter van der Meeren, dy't un prachtech stoeptegelboek over de Regenboog skreef.

Skűtsje Post

Na ut SKS-Magazine nou ferhalen in de Skűtsje Post fan de Friesland Post. Interviews met Frits Jansen over 'Foar de Neiteam', artikel over 'De Zeilformule' en un interview met Klaas Kuperus over un skútsjedroom dy't útkwam.

De artikels in de Friesland Post en de Skűtsje Post wurde kear op kear prachtech op maakt. Moaie magazines om foar te skriëven.
 
27 júly om 20:01
 
Sneekweek komt der an... 
26 júly om 18:27
 
GrootSneek & Sneekweek Special

Fandaach ploft de papieren GrootSneek nummer 7 en de Sneekweek Special 2017 op de kokňsmat fan dúzenden húzen in Sneek e.o. De kranten magge t/m frijdach rondbrocht wurde. Wannear't je nyt langer wachter kanne, der binne ferskillende punten dęr't de kranten su ophaald wurde kanne.

At jum like feul plezier an ut lezen beleve as ik an ut skriëven fan de ferhalen, dan sit ut wel goëd!
 
25 júly om 11:02
 
Ivanhoe

Fon nňch un moai stripboekje... 
25 júly om 10:01
 
Reünie IVANHOE-club in de Sneekweek

Door het plaatsen van een fotokaart van de IVANHOE-club door de Haagse Sneker Wout Hamers op Facebook een paar weken geleden, is het idee ontstaan om in de komende Sneekweek een kleine IVANHOE-reünie te houden.

Er moest natuurlijk een datum gepland worden en de reünie zal nu plaats vinden op maandagavond 7 augustus.
Dus mensen die in ‘de jaren 80’ lid zijn geweest van deze club, en nog eens wat oude herinneringen willen ophalen, zijn allemaal welkom op deze avond.

De locatie is nog niet bekend. Hangt van het aantal aanmeldingen af. We merken wel dat er veel mensen op vakantie zijn, maar we hopen toch minimaal zo’n 30 reünisten bijeen te krijgen.

De IVANHOE-club was verbonden aan de Sneekweek.
De club is destijds opgericht in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 augustus 1986 in de Sneker bar ’t Pantoffeltje. De uitbaters van het café, Paola Diekstra en Ype Doevendans wilden de o zo geliefde ‘Sneekweekhit - aller tijden’ van IVANHOE niet meer draaien, omdat volgens hen de Sneekweek voorbij was: ’t Is 24:00 uur weest, de Sneekweek is voorbij en dan draaien we geen Sneekweekrepertoire meer’. Dit schoot de toen aanwezige feestvierders Peter van der Meeren, Pyt Jaarsma en Fokko Dam in het verkeerde keelgat, en werd er ter plekke een club opgericht:

De IVANHOE-club met als eerste en enige statuut:

‘De IVANHOE-club is een club van gezellige mensen, die door middel van acties, feestavonden en wat dies meer zij, enkel tot doel heeft plezier met elkaar te hebben, en als club het goede doel (wat in het breedste verband gezien moet worden) zo goed als mogelijk, en naar eigen inzicht en vermogen, geldelijk te ondersteunen.’ 
24 júly om 17:49
 
Koaninkleke Lampe

Elke maand gaan ik foar GrootSneek op besoek bij familybedriëven om o.a. over de histoary fan de ondernimmers te praten. Om de persoanleke ferhalen te notearen.

Kear op kear binne ut wear prachtege ontmoetingen met męnsen dy't fol trňts fertelle wille over hun bedriëf.
In Nederlaan binne der su'n 270.000 fan dergeleke ondernimmings. Un familybedriëf is in de optyk fan lui dy't ut wete kanne at ut an de twee fan de dry fňlgende kritearia foldoët:

* mear as 50% fan ut eigendom is in hannen fan de family
* één family het beslissende infloëd op de bedriëfsstrategy ňf op opfňlgingsbeslissings
* un mearderheid ňf in alle gefallen op syn minst twee leden fan de ondernimmersleiding binne afkomstech út een family.

Foar GrootSneek, dy't mňrren fan de persen rolt en de kommende dagen wear bij 28.000 húshoudings op de welbekende kokňsmat falt met diskear de Sneekweek Special, interviewde ik Quintus Lampe. Un bysňnder familybedriëf!

Toen ik ut bedriëf fan de Lampes binnestapte sach en rúkte ik futdaleks dat ut un family ondernimming is. Ik sach nyt allienech de foto's fan de groanlęgers fan de firma Lampe, mar ok un prachtech tegeltableau dat bij ut 100 jarech júbileum skonken was deur ut personeel! Ik hew der met myn telefoantsje even út de heup un foto fan maakt! Ut ferhaal leze jum fanneweek in GrootSneek.

Ut personeel is faak betrokken bij ut bedriëf. Se wete foar wie't se werke, andersom is ok faak ut gefal. Der wurdt mear andacht besteden an ut personeel as bij andere bedriëven.
 
23 júly om 19:24
 
Flinkeboskje

Fanmiddach bij dizze twee bysňndere frouwen in Himmelum weest, dy't dęr met handel stonnen. Se trňtsearden un antal hoasbuien, mar se bleven lachen: "Regen is konfetty út de Hemel(um)", sei dňchterlief. Ja, dat is wel un moaie beeldpraak fon ik!
 
22 júly om 18:51
 
Dichter fan Fryslaan

Aflopen week kreech ik fan Friesch Dagblad journalist Patrick van 't Haar ut fersoek om un eksklúsyf dichterlek kommentaar te leveren op ut inisjatyf fan de provinsy om un 'Dichter fan Fryslân' te benoemen.

Fanmňrren ston ut artikel in ut FD. Ok Arjan Hut leverde un dichterlek kommentaar.

Hieronder myn fers, foar ut artikel ferwies ik jum graach naar ut Friesch Dagblad.


Dichter fan Fryslaan

sú ik dat wel kanne, sú ik dat wel wille
un lňfliet skriëve op de gedeputearde
dy’t in un rôze ňf geel mantelpakje
un lintsje dwars deur midden knipt

sú ik dat wel kanne, sú ik dat wel wille
un flymskerp hekeldicht skriëve
over un spuitende neptfontein
in de gemeente Súdwest Fryslaan

sú ik dat wel kanne, sú ik dat wel wille
om Wâldpykjes, Klaaiklúten & Stadsfňlk
regelmatech fraaie mankelike poëtise woarden
op silveren sonnetteskaaltsjes foar te setten

sú ik dat wel kanne, sú ik dat wel wille
om met In Memoriam fersen ut leed fan
Friezen un bitsje te fersachten
in dagen fan rou en ellende

sú ik dat wel kanne, sú ik dat wel wille
de dichterleke ambassadeur dy’t um
ŕ la Kees Fens ut saan út de ogen skriëft
iedere kear at de aktualiteit der om fraagt

sú ik dat wel kanne, sú ik dat wel wille
dichter fan de provinsy Fryslaan wurde
ik loof der echt gyn malle moer fan
je wurde ommers gyn dichter, dat binne je

ňf nyt… 
21 júly om 18:54
 
Skriëver’s blňkkade

Lotte van den Elsen, ik ken har overigens nyt, públisearde op 19 júly, eargister dus,‘de 10 beste remedies tegen writer’s block’.

Lees mar na http://schrijvenonline.org/nieuws/de-10-beste-remedies-tegen-writers-block.

Nou hew ik de laatste weken abslút gyn last fan un writer’s block had. Gewoan sitten gaan en tikke! Ik skriëf mij krekt as de beroemde Nederlaanse dichter Kees Fens (1929-2008) ut saan út de ogen.

Sú dat nou komme deur remedy nummer 2 fan Lotte? Sú bęst us kanne, mar nňch us je mutte gewoan op de stoel sitten gaan. Allienech fan inspirasy mut ik ut nyt hewwe, met dit neare wear fan de laatste dagen earder fan transpirasy!

Hier Lotte har tip 2:

Ga hardlopen of wandelen

Veel schrijvers doen aan hardlopen of wandelen, het is namelijk een goede manier om stress tegen te gaan en bovendien geeft lichaamsbeweging nieuwe energie. Tijdens het wandelen of het hardlopen dienen zich vaak nieuwe ideeën aan.

En over dat ‘dichterskap fan Fryslaan’? Hou ut Friesch Dagblad fan mňrren goëd in de gaten!

 
20 júly om 18:05
 
Buro

Fanmňrren bij un bysňnder buro in Heerenveen sitten. De literatuurfreaks onder de lezers wete futdaleks fan wie't dit buro was!

Over ut beeldsje, un replika fan ut groate beeld, is momenteel nňchal wat te doën in ut Friesche Haagje...!
 
19 júly om 21:44
 
Meesters

Je hewwe meesters in alle soarten en maten. Ok in ferskillende disiplines. Ik hew fanmňrren bij dizze meester weest. Over un week wel mear over hem en syn werk!
 
18 júly om 21:25
 
Aksy!

Sapperdeflap! Dit was wear un dach met 1 & al aksy! Fanmňrren earst met Kees Pee naar de Spňrtskoal om oans in ut swit te jagen. Dęrna ok nňch twee rondsjes deur ut Burgemeester Rasterhoffpark drave. Ut gelukshormoan brúsde mij wear deur de bealech.

Ferfňlgens richting hús en foto’s met ut mobyltsje make fan un marsjearende Colombiaanse meideband met in hun kielsoch bejaarden fan ut Bonifasiushús en ut dr. Wumkeshús. Dy begonnen fandaach an hun Vierdaagse! Ik fon ut un prachtech gesicht en doën graach even ferslach fan sukke aktiviteiten. Na un ferfrissende dus naar de redaksy om de nieuwste GrootHeerenveen op te halen. Ferhalen dy’t je skreven hewwe op krantepapier teruchleze bliëft foar mij un feestje.

Futdaleks ok mar gesellech met ete en siën wat der ferder nňch te doën falt. Genoech! Un uurke bij dňchterlief in de winkel staan,fandaach absolút gyn straf: allemaal al toeristen in de stad en dat betektent omset! Su simpel is ut!

Fanmiddach flits interview met Dina Eringa had over ‘Leen een Fries’. Węrover? ‘Leen een Fries!’Ik kom der later op teruch. Koffydrinke bij Katrein. Amper sit in ut gat en al helemaal nyt at un brandwearauto ut Groatsaan opriden komt met toeters en bellen. Poaten te min en su nieuwsgierech as’t mar kan. Nieuws leit op straat! Gelukkech gyn braan mar un gaslucht bij een fan de winkels dęr.

Kňrtom: ut leven brúst en ik brús met!
 
17 júly om 19:17
 
Maandachmňrrendialoogje op ut Groatsaan

"Mag ik vragen wat U doet?"
Jaseker, gyn probleem!
"Wat doet U?"
Ik nim un foto.
"Ja, dat zie ik."
Ut nieuws leit op straat nou?!
"In dit geval niet."
Dęr hestou gelyk an!
"Dit is trouwens niet nieuw."
Nee, ut is tňch un ouwe parkearautomaat?
"Ja!"
Dat docht ik al.
"Oh..."
Ik set um even op'e foto
"Je doet maar, ik vind alles best"
Hé, mazzel hč!
"Wat ga je met de foto doen?
Weet ik nňch nyt je.
"Nee?"
Nee! Heu hč!
"Joey."

 
16 júly om 21:17
 
Foto argyf

Sat fanavend in myn digitale foto argyf om te sneupen, dęr kwam ik bovenstaande foto teugen. De plaquette in ut plisyburo fan Sneek!

 
15 júly om 18:51
 
O.N.S. verliest in aantrekkelijk oefenduel met 2-1 van Harkemase Boys

Sneek- O.N.S. Sneek heeft vanmiddag zijn derde oefenwedstrijd met 2-1 verloren van Harkemase Boys. Dat gebeurde in een aardig duel in Kraggenburg waar Harkemase Boys op trainingskamp was. Eerder deze week speelde O.N.S. tegen Buitenpost, waar met 2-2 gelijk werd gespeeld. Vanmiddag tegen de andere derde divisieploeg die Friesland rijk is moesten de Snekers het onderspit delven. De Harrekieten sprongen net even effectiever met de kansen om dan oranjehemden. Verdient was de overwinning amper te noemen. In de eerste helft wist O.N.S. amper kansen te creëren, in de tweede helft waren er iets meer mogelijkheden voor de Snekers.

Duidelijk is dat door het wegvallen van spits Yumé Ramos, hij werd gister geopereerd aan z’n knie, het aan stootkracht ontbreekt in de O.N.S. voorhoede. Het is nu nog te vroeg om al conclusies te trekken, maar dat het ontbreken van superspits Ramos een gevoelige aderlating is moge duidelijk zijn. Voor Harkemase Boys scoorden Pier Veldman en Tom Boezerooy. Johannes Hoekstra tekende voor de Sneker eretreffer. O.N.S- keeper Barry Ditewig stopte een penalty van Bouius.

UPDATE

Met dank aan Harkemase Boys TV

 
14 júly om 19:28
 
Fonteinen & La Marseillaise: ok wat foar ut Hoogend...?Ondertussen op ut Hoogend: gyn belanstelling foar lunchbijeekomst over de fontein...! Wie is der nou nyt benaud foar de Feteranesykte?!
 
13 júly om 11:53
 
Mijn Tafel schenkt € 2518,05 aan Stichting Leergeld


Sneek- Donderdagmorgen heeft eigenaresse Marlies van Steen een vorstelijk bedrag van maar liefst € 2518,05 aangeboden aan Stichting Leergeld Sneek e.o. Bestuurslid Sijmen Wijbenga was duidelijk verrast met het grote geldbedrag voor de stichting. “Eerlijk gezegd hadden we als bestuur gehoopt op een bedrag van enkele honderden euro’s, maar dit bedrag overtreft al onze verwachtingen”, zei een blijde Wijbenga na het in ontvangst nemen van de cheque.

Eigenares Van Steen, haar ‘Mijn Tafel’ aan de Geeuwkade 3 in Sneek viert vandaag het vierjarig bestaan, is op verschillende manieren actief geweest om geld voor het goede doel in te zamelen. “Inbrengers die hun spulletjes niet konden verkopen schenken ons vaak hun winkeldochters. Als het ons dan toch lukt om die voorraad te verkopen, doen wij dat geld in de goede doelen pot, in dit geval die van Stichting Leergeld!

Verder staat er een traditionele collectebus op de toonbank waar mensen hun kleingeld in deponeren voor het goede doel.”

Op de foto van links naar rechts: Marlies van Steen en drie bestuursleden van Stichting Leergeld. Voor meer info over de stichting zie www.leergeldsneek.nl
 
12 júly om 18:57
 
Mark Potma onderweg voor het goede doel!

Klokslag zes uur vanavond klonken de trompetklanken van Hartman Witteveen bij de ‘Rode brug’ in Pasveer. De trompettist speelde het Fries volkslied aan de randweg van de Stadsrondweg-Oost en dat allemaal aan het begin van de rolstoel challenge waar Sneker Mark Potma op dit moment mee bezig is. Sensei Potma van Spotclub F en F The Inner Way Sneek gaat opnieuw de uitdaging aan met als doel geld binnen te halen voor Fit Door Sport.

Hij doet deze handbike challenge van 35 kilometer ( richting Leeuwarden) in het kader van de Activity Foundation Activity Run. Potma wordt aangemoedigd door de karate-, t’ai chi- en kickboksleden van F en F The Inner Way.

Ook Joke Potma, moeder van Mark, fietst de tocht mee om haar zoon aan te moedigen.
Potma heeft al een groot aantal sponsoren weten te enthousiasmeren, mocht u ook nog willen sponsoren? Neem dan contact op met info@activityfoundation.nl


 
12 júly om 12:06
 
Sneek Promotion benoemt de Poieszboot tot Boot van het Jaar 2017


Tijdens de officiële opening van de Sneekweek op vrijdagavond 4 augustus in het Theater Sneek, benoemt Sneek Promotion de Poieszboot tot ‘Boot van het Jaar 2017.

De Poieszboot zorgt al 32 jaar voor de verbinding tussen stad en eiland tijdens de Sneekweek en is daarmee een niet meer weg te denken belangrijke schakel in de Sneekweek. Deze veerdienst zorgt dat vele duizenden passagiers in de Sneekweek van zaterdag tot en met donderdag worden vervoerd van het centrum van Sneek naar het Starteiland in het Sneekermeer en vice versa. Rondom het Starteiland worden de zeilwedstrijden gehouden en in het centrum van Sneek worden vele festiviteiten georganiseerd. Poiesz maakt het mogelijk dat de bezoekers van de Sneekweek en de deelnemers aan de zeilwedstrijden voor een klein bedrag worden vervoerd tussen deze twee locaties.

Van oorsprong deed het schip dienst als ledenboot van de KWS waarbij er toen alleen leden van de KWS en familieleden mee konden varen van het Starteiland naar het centrum en vanuit het centrum naar het Starteiland. In 1985 was OTOS nog de sponsor van deze ledenboot en was men afgestapt van de regel om alleen maar KWS leden te vervoeren.

Vanaf 1986 heeft Poiesz Supermarkten B.V. de veerdienst overgenomen en werd de Poiesz boot gecreëerd. De eerste jaren heeft de Toerist IV als Poiesz boot gefungeerd waarna de Nanja en de Feanprinses volgden. Inmiddels is De Harmonie alweer 4 jaar de Poiesz boot en zal Sjoerd Claessens ook dit jaar de schipper zijn.

Poiesz is een van oorsprong Sneker familiebedrijf, dat in 1923 aan de Havenstraat als een groentewinkel van 12 m2 is begonnen en inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met 68 supermarkten in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Te bezichtigen voor publiek

De boot is op vrijdag 4 augustus voorafgaand aan de Vlootschouw van 14.00 uur t/m 16.00 uur (gratis) te bezichtigen voor het publiek in de Kolk bij de waterpoort en zal ’s avonds meevaren in de Vlootschouw Sneek.
 
11 júly om 21:26
 
'Antiekhandel' Jan Procee!

Ut úthangbňrd, un lichtbak (?), hangt nňch altyd in de Parkstraat. Moai hange late sú ik su sęge!
 
10 júly om 22:06
 
Ut was un Skriëfdach! 
9 júly om 19:59
 
Binnenkňrt mear over dizze mannen... 
8 júly om 17:47
 
O.N.S speelt eerste oefenwedstrijd 3-3 gelijk tegen Zeerobben

Sneek- O.N.S Sneek is zaterdagmiddag het nieuwe seizoen al weer gestart met een eerste oefenwedstrijd tegen kersverse eersteklasser Zeerobben. Het werd op het Zuidersportpark een 3-3 gelijkspel tussen de Snekers en Harlingers. Scoreverloop: Yander Zandbergen 0-1 (7),Arton Musliu 1-1 (16), Arton Musliu 2-1 (28), Higor da Silva 2-2 (53), Marijn Helffrich 2-3 (55) en Johannes Hoekstra 3-3 (70).

O.N.S., met veel jeugdig talent, speelde vanmiddag voor het eerst in de nieuwe shirts met het logo van de nieuwe hoofdsponsor: ‘De Witte Lakenvelder’.

Bij de Snekers ontbrak spits Yumé Ramos. De jonge vader raakte onlangs ernstig geblesseerd aan zijn knie. Nog voor de officiële seizoenstart scheurde de onfortuinlijke topspits van O.N.S. zijn voorste kruisband volledig af. Volgende week wordt Ramos geopereerd. 
7 júly om 18:09
 
Soad onsin fandaach... 
6 júly om 17:37
 
En dęr was y wear!!!

Kostlek moaie foarkant fan ut Frys literęr tydskrift Ensafh: jaja as Sneker fňlch ik dy Friestalege skriëvers op'e foët. Weet eksakt wat se dęr allemaal útfrete op de sňlderkamerkes fan ut Frysk Literęr Hús!

 
5 júly om 22:11
 
Starte met Tapijtfliëge 2.0: In de Sneekweek?!

copyright: N.Altenburg
 
5 júly om 16:16
 
Stef Bos is un soulmate...

 
4 júly om 17:13
 
En altyd ferskine der noch boeken yn it Frysk: MOAI!!

Boek is te bestellen bij Uitgeverij Elikser yn Ljouwert

 
3 júly om 21:08
 
Nachtburgemeester Douwe Ka met Sneekweekhit 2017
Nyt allienech ut groate nieuws ( su as dat fan de overname fan Hamilton Bright ) het myn andacht, ok ut small news, ut nieuws fan de fierkante Sneker cm fňlch en breng ik graach. Foar ut fňlgende nummer fan de papieren GrootSneek hew ik al un interview met Douwe Ka, de Nachtburgemeester fan Sneek had.

Hij fertelt un soad in dat interview, dat is foar later. Fandaach komt de Sneker Nachtburgemeester met un nieuwe Sneekweekhit. Hierbij!
 
3 júly om 20:57
 
The best in class Hamilton Bright blijft na overname in Sneek

Fandaach un ekslúsyf interview met Egon Diekstra over de overname fan Hamilton Bright op de site fan GrootSneek plaatst. Ik ferwies jum dan ok graach naar dy site om ut hele ferhaal te lezen! Hieronder ut begin fan ut artikel:


Sneek - “De overname van Hamilton Bright is heel goed nieuws, het zorgt ervoor dat het bedrijf strategie behoudt. Door de grootste te willen worden is er tot overname besloten. Wij willen het wereldwijde spel spelen. Alleen worden wij daar nu onderdeel van, in plaats van 100% speler. Dat laatste was leuk geweest maar is niet reëel”, Egon Diekstra is duidelijk waarom hij en Claudio Missaglia hun bedrijf hebben verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Advantage Smollan. Het tweetal blijft nog drie jaar aan als CEO van het overgenomen bedrijf. Wat zij daarna gaan doen is volgens Diekstra nu nog niet aan de orde.

Vorige week besloot de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat het Amerikaanse bedrijf, dat wereldwijd marketing- en salesdiensten aanbiedt, Hamilton Bright mag overnemen. Advantage Smollan bv, met een hoofdvestiging in de staat Californië, heeft met de overname volledige zeggenschap verkregen in marketingbedrijf Hamilton Bright. Uit het onderzoek dat ACM instelde over de bedrijfsovername, ‘heeft ACM geen reden om aan te nemen dat de concentratie de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan op significante wijze zou kunnen belemmeren.’

“De wereld wordt kleiner, die consolideert zich. Het is heel goed voor Sneek dat dit bedrijf onderdeel blijft van een wereldwijde partij en daar kunnen we trots op zijn. Het kantoor blijft gewoon in Sneek”, vertelde Diekstra...
 
2 júly om 20:25
 
Lekker Sneek 2017: ut kon nyt moaier!

Fanmiddach foar de dertiende kear, ut was ok aflevering 13, jurylid fan ut hearleke kulinęre feest 'Lekker Sneek' weest,tegare met Roelof Oosterbaan en Fokko Dam.

Ut was opnieuw un foarrecht om dit te doën. Súver ontroerend hoe’t Roelof, hij was jarenlang ut gesicht fan Hotel De Wijnberg an de Marktstraat, as un ferloaren soan inhaald wurdde deur de Snekers!

Nňch altyd geldt hoe ut eten smaakt dubbel in de beoardeling, en terecht. Fanmiddach ging de earste pries naar Leo de Ree en Atsje Schilstra de nieuwe eigenaren fan de Koperen Sneek. Se servearden un hearleke curry soep en ok ut lamsflees was mear as foarteflek. Schuim & Pluim wurdden tweede met prima produkt ( swarte bapau) en Lewinski ging met de derde pries naar hús. Dy laatsten wete hoe ut mut om je públyk wat ekstra's te bieden dat niks kost: gesellechheid!

Dat deed Café Cheers trouwens ok, dy ferkope mear as bier en bitterballen: un lekkere keuken dęr an de Fismerk!

Deur ut prachtege wear, ut was foar un eetfeestje gewoan ideaal, was der un soad fňlk in de Marktstraat dat met folle teugen genoat fan de kulinęre hoochstandjes!

Foto's fan Jan Douwe Gorter

 
1 júly om 19:49
 
Kleurrike opening Natuurontmoetingstún

Wat un prachtech ongedwongen openingsfeest fanmňrren metmaakt in cde Noorderhoek. Dęr wurdde deur burgemeester Hayo Apotheker ( bitsje moëd??) en frijwillige dúzendpoat Nel Veldman de Natuurontmoetingstún foar ut públyk opensteld.

De tún gręnst an ut AZC fan Sneek en ut was prachtech om te siën dat alle ferskillende kleuren minsen deur dit Paradys op aarde deur de drek banjerden. Moai hoe’t un Afrikaanse moeke an un kyntsje fraagt wat foar spul stroop is dat dy Nederlanners over de pannekoeken doën.Wat un posityf nieuws over un AZC!

Nel Veldman met har blije familyleden!

De tún siët der fantastys út en al dy frijwillgers ( en dat binne der natuurlek feul mear as Nel allienech) ferdiëne un dikke plúm foar dy bealechfol werk dy’t se der instoken hewwe.

Tegelyk met de opening fan de Natuurontmoetingstún wurdde fanmňrren ok un fraaie fňlder fan de Werkgroep Groene Wijk ( Astrid Miltenburg, Eelkje Raap, Jeanet Tippersma, Martina van Zijl en Paul Hoomoedt)ten doop houden. De rűte gaat deur de Noorderhoek, is rolstoëlfryndelek en wurdt markeard deur fierkante houten paaltsjes met un groëne rand. De hele kuierrűte is su’n 3˝ kilometer.

Burgemeester Apotheker en de wethouwers Stella van Gent en Gea Akkerman kregen fan Nel Veldman ok nňch un moai fotoboek over de tňtstaankomming fan de tún anboaden.