dagboek > overzicht
Dagboek september 2023
 
28 september om 14:42
 
Cover story GrootSneek september 2023

Fandaach leit ut septembernummer fan GrootSneek op de kokosmat met o.a. ut interview dat ik met Nynke de Jong had. Wear prachtech opmaakt. Foar ut interview ferwies ik graach naar de digitale fersy fan GrootSneek!
 
27 september om 18:59
 
Friesland Post & Herman

Hoofdredakteur Herman Broers van de Friesland Post fiert fandaach op syn FB-pagina un moai feestje, hij het fan 10 nummers de hoofdredakteur weest. Fan harte en mar moai su deurgaan! Bin trts om deel t te maken fan ut team wrt Herman ut over het. Fanou maart 2002 werk ik met an de glossy fan Fryslaan.

Deze week verschijnt alweer de tiende editie van Friesland Post sinds ik er mocht aantreden als hoofdredacteur. Het maken van twaalf nummers per jaar, ook nog eens met de nodige bijlagen, vergt een goed ingewerkt team. Gelukkig is dat er. Je merkt dat je een instituut vertegenwoordigt, een cultuurdrager in een provincie waarin het al bijna een halve eeuw meedraait. Iedere maand opnieuw. Net zo lang als het warme stel op de cover van het oktobernummer, Frieslands beroemdste acteur duo en -echtpaar Jan Arendz en Marijke Geertsma. Vijftig jaar op de planken, samen. Ga er maar aan staan. Constanten hebben een hoge waarde in een maatschappij die zichzelf soms uit het oog verliest, skrift Herman. 
26 september om 17:14
 
Ruurd Stevens

Fanmiddach bij Ruurd Stevens in Blsert weest, un markante kroechbaas.

Moaie ferhalen hoard fan un chte Blserter dy't gyn omhaal fan woarden het.

Later mear over dit interview.
 
25 september om 08:33
 
Kollum Omrop Frysln

Wie Zingt Mee?

k Hew de ntere gewoante om op e WC te singen, don ik ine does trouwens ok. Meastal binne dat psalmen en Johannes de Heer ferskes. Wrt dy anwnst wech komt? Joast mach ut wete, ik hew allienech mar un fermoeden.

In e 60-teger jaren fan e foarege eeuw, toen de ontkerkeleking al in folle gang was, mar bij oans ths nch nyt, sat ik as jonkje sundachmiddachs op e kouwe kale houten banken in e Noarderkerk. Wat al dy Sneker swartrkken allemaal bij mekaar preekten, ik s ut bij gd nyt mear wete. Ut waaide over mij heen. Wat ik mij wel herinner is dat ik dan druk an ut repetearen was t sun klein swart psalmboekje. Want de flgende dach, op maandachmrrens moesten wij dan un opgeven Psalm opdreune.

Nyt singe, mar opsge. Onbegrypleke woarden in un Tale Kanans. Ut aparte was dat ik dr eigenlek helemaal gyn hekel an had. Ik fond dat wel mysterieus, un bitsje spannend dy sinnen in un folkomen mar dan ok folkomen freemde taal op te lepelen.

Alle kearen at ik dy psalmen op gedragen toan foar ut swarte skoalbׇrd opsei gaf mij dat un lekker gefol. Alwear un 10. Op ut lagere skoalrapprt fan de Eben Hazer, stond dan ok steefast dat sifer bovenan ut lijstje. Krekt su as trouwens ut sifer 6 foar myn gedrach.

Versje, hoe kwamen se dr nou tch bij? Sun Psalm was pre posy! In e kroech en op straat songen je fersjes.

Ik bin disse week myn werkkamer, dyt fol met boeken en bundels staat, an ut oprmen. En dr fond ik un boekpareltsje. Un klein blau bundeltsje met foarop de silhoueten fan un braaf jonkje en meiske en as titel Wie Zingt Mee? Uitgave Der Nederlansche Zondagsschool Vereeniging. Nederlandse nch met de letters SCH.

In ut boekje un fracht an foar mij bekende liedsjes, dyt in hersensellen opslagen binne. Altyd gaan de klepkes fan dy sellen open at ik ope WC sit f mij inseep met de wilde frisheid fan limoenen.

Ik sing fleurech fan Waarheen, pelgrims, waarheen gaat gij,/t oog omhoog en hand aan hand?/Wij gaan op des Konings roepstem/naar ons huis in t Vaderland!/Over bergen en door dalen/gaan wij naar de blijde zalen/gaan wij naar de blijde zalen
In Sneek hewwe wij helemaal gyn bergen en ok gyn dalen, hoocht de skitheuvel achter in e Noorderhoek. Bij de blijde zalen denk ik met weemoed teruch an ut ferdwenen Restaurant Piso, drt de glazen met sigaren en sigaretten ope tafel stonden.

Allemachtech wat un nostalgy. Ik sing nch mar even fleurech deur!
 
24 september om 21:10
 
Noflek weekend had

Gisteravend lekker an ut fertellen weest in de eeuwenouwe Sint Vitus Kerk fan Tersoal. Ut is en blift bysnder dat ik regelmatech optrede mach in sukke ouwe Gdsgebouwen, dy fan Tersoal komt t de 15de eeuw. Ik stond der gisteravend te fertellen op un grafserk fan un earwaarde t 1500 en nch wat.

Inderdaad we staan altyd ope skouders fan dyt oans foargingen. Der waren sun 45 minsen oukomen op dit miny-mzyk en ferhalefestival. Ut was de earste kear dat Wytse Hospes ut ferstival rganisearde.

Workum

Fanmiddach onder prachtege wearsomstannechheden ope E-bike naar Workum fytst, later nch un lekkere Ros bij Jelle op ut terras in Drielst.

En ut foetbal dan? Breek mij de bek nyt open! Dat ik gisteravend nyt in ut Abe Lenstra Stadion sat, omdat ik fertelle mocht hoeft mij nyt te spiten. Ut is onferstelber dom dat folwassen minsen su tekear gingen teugen trener Kees van Wonderen. Flgens mij te dom om us un kear cht na te denken.

Fanmiddach was ut bij ajax ok al sun dyptepunt. Un kleine minderheid, spintergoepen dyt ut kear op kear ferknalle foar de groate mearderheid. Wat is der in gdsnaam tch ane haan met Nederlaan? Wr komt dy agressy tch fut?
 
23 september om 12:29
 
De earste skaal is binnen en optrede in Tersoal

Niks su lekker as op un herfstavend met leeftydsgenoaten te foetballen. Ut bitsje oubollege Nederlaanse woard levensvreugde kom dan nch wel un bitsje ine buurt om dat gefol te omskriven.

Omdat een fane 7-7 teams op ut laatste moment oubelde ( waardeloas en ik ken dr mar min teugen) hoefden we mar twee kear un partitsje. We wonnen der n en we ferloaren der eentsje.

Mar drover hewwe we ut amper na ouloop. Dan is ut tiid foar Draaiend Rad, bier, borrelnten en andere lekkere hapkes. TOP 63 had ut mar wear dik foarmekaar. Hulde foar disse warme drpsklup.

En inderdaad de earste skaal is al wear binnen.

Tersoal

Fanavend wear un hele andere avend, at ik in Tersoal optrede mach. Fersen & proaze foar de Lege Geansters foarleze. Is ok mzyk. Lees hieronder ut persbericht mar dat de rganisasy mailde:

Zaterdagavond Kleinschalig Verhalen- en Muziekfestival in Tersoal

TERSOAL- Op de 23e september zal voor de eerste keer een kleinschalig drielocatie festival plaatsvinden in Tersoal. De Vitusstichting is de eigenaar van de dorpskerk, de Vituskerk, in Tersoal. Ze organiseert verschillende activiteiten in het winterseizoen voor de dorpsbewoners en andere belangstellenden.

Een nieuwe loot aan die activiteiten is het kleinschalige festival op drie locaties. Het eigen gebouw, de Vituskerk, mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Verhalenverteller Henk van der Veer o.a. bekend van Omrop Frysln, Groot Sneek en vele andere activiteiten zal daar optreden.

Als tweede locatie zal het dorpshuis De Tuollefungeren waar het zangduo Faam het programma verzorgt. Ze spelen rockbalads, luisterliedjes of misschien ook wel een feestlied. Mooie in elkaar smeltende stemmen met een passende begeleiding op snaarinstrumenten. Ze spelen in akoestische zetting.


Als derde locatie gaat het gebouw van de voormalige lagere school fungeren. Hier verzorgen Hessel en Wytse het programma. Hessel leest voor en doet dat op zodanige wijze dat hij zelfs mee mocht doen aan de finale van de voorleeswedstrijd van de provinsje Frysln. Wytse speelt en zingt liedjes met een verhaal. Optreden doet hij het liefst voor kleine groepen, direct contact met het publiek heeft hij het liefst, veelal in het Fries maar een andere taal kan ook zomaar voorbijkomen.


Zoals al vermeld is het een 3-locatiefestival en dat houdt in dat de bezoekers in drie groepen worden verdeeld die na een half uur naar de volgende locatie verhuizen. Het aantal bezoekers is beperkt en zal maximaal 40 per locatie zijn. Aan het slot misschien nog een gezamenlijk afsluitingsoptreden in De Tuolle waar we de beschikking hebben over meer ruimte.


Datum: 23 september a.s.
Start is in Doarpshs De Tuolle, Koumelkerspaad 6 in Tersoal

Inloop: Vanaf 19.00- 19.20 uur
Start programma: 19.30 op locatie!
Info: 06-82531402
Reserveringen: vituskerktersoal@hotmail.com

 
22 september om 17:29
 
Pizza!

Fanmiddach (h)earlek interview had met bovenstaande pizzabakkers. Fanavend lekker foetballe: 7 teugen 7.

Gisteravend nieuws over vv SWZ op GrootSneek site brocht. Amper woarden foar hoe't notabene frijwilligers fan de foetbalklup in Tinga skynber behandeld wurde. Hieronder ut bewuste bericht.

Bestuur vv SWZ stapt collectief op

SNEEK-Op de verenigingssite van de vv SWZ een opvallend bericht. Het bestuur van Sneek Wit Zwart heeft afgelopen maandag in een extra bestuursvergadering besloten om haar positie collectief vacant te stellen en de leden op woensdagavond 4 oktober aanstaande bijeen te roepen voor een Bijzondere Vergadering.

Op de site van SWZ staat o.a. het volgende te lezen: In het kader van Verbinding stond er aanvankelijk op vrijdag 6 oktober een inloopbijeenkomst gepland. Het plan was om rond dit thema verder in gesprek te gaan met de leden, om zo de beleidskaders verder te kunnen vormgeven, stimuleren en uitrollen in de praktijk.

Recente ontwikkelingen en excessen hebben er voor gezorgd dat dit thema een nog hogere urgentie heeft gekregen en dat de gevolgen hiervan direct raken aan de persoonlijke levenssfeer van de bestuurders.

Het verenigingsbestuur veroordeelt deze voorvallen en de gevolgen hiervan zeer en ziet onvoldoende draagvlak en betrokkenheid onder een deel van de leden om het door de Algemene Ledenvergadering vastgestelde beleid verder uit te voeren.

Hierop heeft het verenigingsbestuur afgelopen maandag in een extra bestuursvergadering besloten om haar positie collectief vacant te stellen en de leden in een Bijzondere Algemene Ledenvergadering hierover verder te informeren.

De redactie van GrootSneek heeft vanavond verschillende bestuursleden gebeld om te reageren op het bericht, maar geen van allen nam de telefoon op.

In het bericht aan de leden staat overigens ook expliciet geschreven dat er op dit moment niet meer informatie beschikbaar is voor de pers.

 
21 september om 19:07
 
Drave ine regen en proef autoluwe binnenstad tsteld

Fanmrren ine stromende regen 8 kilometer an ut draven weest met loopmaatje I.

Un paar jaar leden ferklaarde ik sukke malloaten nyt toerekeningsfatber. Niks su feranderlek as un mins. Ik hew genoaten met al dy suurstf ine lucht. Mrrenavend wacht de earste avend seuven teugen seuven foetbal wear. Wil ik dat allemaal nch un bitsje bijsloffe dan sal ik trenen blive mutte. Foarlopech don ik dat nch even, wat dat angaat kan ik dy disipline opbrenge. En suk sei, it fyn ut ok nch us hearlek om te don. Su nou en dan even hearlek sprinte!

Ondertussen bin ik druk bezech met ut grondech oprmen fan myn werkkamer, ut wurdde tiid na hast 18 jaarWel moai om resultaat te sin.

Ut bericht dat ik fanmrren op de GrootSneek-site plaatse kon over ut tstel fan de proef autoluwe binnenstad Sneek, levert un rekrd an reaksys op. Persoanlek begryp ik der gyn mallemoer fan wromt je befoarbeld de Prins Hendrikkade ouslte mutte foar autoferkear

Hieronder ut bericht

Start proef autoluwe binnenstad Sneek uitgesteld

SNEEK- De proef autoluwe binnenstad Sneek waarmee gemeente Sdwest-Frysln de binnenstad veiliger en leefbaarder wil maken, gaat in 2024 van start. De proef zou in oktober beginnen, maar vanwege binnengekomen bezwaren op het verkeersbesluit stelt de gemeente de proef uit.

Bij de proef geldt op vier punten in de binnenstad zeven dagen per week tussen 12.00 en 18.00 uur een doorrijverbod. Met minder doorgaand verkeer hoopt de gemeente de binnenstad aantrekkelijker en veiliger te maken.

Starten met de proef terwijl de bezwaren nog niet behandeld zijn, vindt de gemeente niet passen. De gemeente heeft nu als voornemen om de proef in januari te starten.

 
20 september om 18:35
 
Op'e foarkant fan GrootHeerenveen

Interviewe, tskrive, akkoard krije, eindredaksy, opmaak en gaan su mar deur. Om dan wear un papieren krant, in dit gefal GrootHeerenveen op de kokosmat te krijen.

Ut is en blift moai om te don, eigenlek is ut myn passy. Of is dat nou wear un bitsje overdreven om dat te skriven?

Ondertussen lch ik wel un heel soad ferhalen en belevenissen fast. Nee, nyt foar de evechheid, dat is feulste lan en pas cht overdreven.

Mar metmekaar an un krant f magazine te werken is bliksems moai werk!
 
19 september om 18:41
 
In hearlike sterege herstdach

Moaier is der nyt, een fane earste herstdagen en dan lekker skrive. Dat hew ik dan fandaach ok deen, naast ut skrven fan un nieuwe Omrop Frysln kollum ok interview tskreven. Un interview dat ik met Nynke de Jong, pblisiste, skrifster, tv-persoanlekheid mar fral nch altyd jonge sprankelende frou te Lege Gean.

Ut wurdde un prachtech ferhaal, fyn ik teminsten.

Feijenoord/Feynoord-Celtic

Fanavend hopelek moaie earste CL wedstryd: Feyenoord-Celtic. Twee favorite ploegen fan mij, met un roemrike geskiedenis. De wedstryd Feijenoord (let ope spelling!) teugen Celtic op 6 mei 1970 staat nch altyd op myn netflues! Wat un avend was dat, toen Feijenoord foar ut earst as Nederlaanse klup de Europacup 1 won!
 
18 september om 08:40
 
Kollum Omrop Frysln

Blauwe engel over mijn borst

Dokter? Dokter, krijg ik alsnog een infarct? jammer ik deur. De arts geeft antwoard. Mijnheer Van der Veer, of u een infarct krijgt ja of nee, dat bepalen wij en niemand anders.

Dokter, ik zie de deuren van de hel. Verdomme, dokter, doe wat, ik wil niet naar de hel! Mijnheer Van der Veer, of u nu in de hemel of in de hel komt, ook dt bepalen wij

Ut is fandaach ope kp ou 10 jaar leden dat ik in ut sikenhs terecht kwam. Su sitte je ope fyts, su lge je in ut Sint Antonius, skreef ik later op myn digitale dachboek.

Nyt su nver dat ik op disse maandachmrren even un desennium teruch ine tiid gaan. Feul mear lui met un traumatise levensbedrigende ervaring salle dit herkenne: Stilstaan bij wat je overkomt op de dach wat der toen gebeurde. Bovendien is un bitsje dramatyk mij nyt freemd.

Ik hew rond disse datum altyd un apart gefol ine bealech. Ongetwifeld ferwerking met neiging naar un light fersy fan hypogoandry. Toon Hermans hat der ok last fan, om mar us iemand te noemen.

Ferwerking was foar mij letterlek hard werke, iedereen dot ut op syn f har manier. Ik deed ut deur te skriven, futdaleks in ut sikenhs al. Antekeningen make fan wat ik sach, folde en metmaakte. Helemaal nch nyt met ut idee om der later un boek over te skriven.

Drfoar was tgever Eddy van der Noord ferantwoardelek. Ok ientsje dyt al ut noadege metmaakt had in syn leven. Eddy begon un tgeverij en w allinech nch mar moaie bysndere boeken tgeve. Toen hij myn earste 20 bladsiden fan ut manuskript lezen had was hij klip & klaar: As de bliksem trochskriuwe, ik wol it boek tjaan!

En dat wurdde Blauwe engel over mijn borst, wr ik an ut begin fan disse Toan t sitearde.

In ut Hollaans, om de oustaan te bewaren. Ut boek kwam der en is tferkocht, sonder dat der un soad pblisiteit om heen kwam. De moan- op moan reklame was foldoende. Ut bleek un brn foar herkenning bij kardiopasjenten.

Nou tien jaar later bin ik nch altyd an ut werk. Ledigheid is des duivels oorkussen.

Ondertussen rydt de Blauwe Engel fleurech deur, sonder spoarboekje. Ik genyt ut lieve leven met folle teugen en deel myn ferhalen graach met jum. Fijne week toewnst.


 
17 september om 22:43
 
Sonnebloemdach

Ut was fandaach un sonnebloemdach, met un E-biketchtje over de Grone Dyk. Mrren is der wear un dach. Gaan ik fant. Ik hew wel wear nocht an'e nieuwe werkweek!
 
16 september om 18:46
 
Shantykoren bedanken Rozenberg met vocaal Harmen bedankt!!

Even voor de klok van zes uur klonk uit de kelen van de 8 shantykoren een luid Harmen bedankt over de Marktstraat. Daarmee kreeg het Shantyfestival van Sneek een emotioneel einde voor Harm(en) Rozenberg, grote organisator van het festival gedurende een 15-tal jaren. Het welverdiende eerbetoon deed 80-plusser Rozenberg, ook (mede) oprichter van Rolling Home, zichtbaar goed.

Van 13.00 uur tot en met 18.00 uur werd in het stadscentrum het Shantyfestival gehouden in Sneek. Diverse shantykoren brachten hun repertoire van zeemansliederen ten gehore op diverse locaties door het centrum van Sneek.

Mede door de perfecte weersomstandigheden werd het festival een groot succes. De volgende koren gaven acte de prsance: Stuyvesantsjongers; Rolling Home; Man over boord; Compagnie zangers; Breggesjongers; Brskoppen; Huisduiner en de Feanwiven.

 
15 september om 21:55
 
Net fiksearre hs Gedichten fan Elske Kampen

Net fiksearre hs is de zesde poziebundel van Elske Kampen. Ze roept hierin een wereld op die ligt tussen de werkelijkheid van een eenvoudig Ru-schaaltje in Museum Princessehof en de onwerkelijke thuiskomst van iemand die niet bestond.

Dichten is voor Elske een vorm van ordenen en harmonie scheppen. De drang van de versvorm dwingt haar om tot de essentie te komen.

Auteur: Elske Kampen
ISBN : 9789493318090
Tal siden : 68
Taal: Frysk
Utjouwer : Afk
Formaat : Softcover


 
14 september om 20:18
 
Un hot rod

Tt fanmrren had ik der nch noait fan hoard: Un hot rod! Ut is un oldtimer, meastal t de jaren 30, dyt omboud is tt un showmodel. Benno de B. t Liwwarden is der eigenaar fan. Ut ferfoermiddel staat in un wel heel spesiale mancave. Mear derover in de Friesland Post.

Ferder fandaach an ut kollum skriven weest. En ja, ok even lekker fane najaarsson genoaten, achter ine tn. Ut rkt trouwens naar herst! 
13 september om 18:56
 
Interview met Kees van Wonderen tskrieve

Eargister un interview met Kees van Wonderen had, trener fan SC Heerenveen en earder laatbloeier in ut betaald foetbal. Earst bij NEC en NAC en toen bij Feyenoord. Ferhaal gaat over De mens achter voetballer en trainer Kees van Wonderen. Gaat dus nyt su sear over ut foetballen, mar mear over de mins Van Wonderen.

Ut wurdde un interview fan dik un uur, met un bysndere kearel dyt um helemaal sich self is en nyt su feul hewwe mut fan hooch as de ptskiterij.

Ut interview hew ik skreven foar de Groot-uitgaven.
 
12 september om 20:11
 
In Memoriam: Red Feenstra

Op 31 augustus j.l. is Red Feenstra overleden. Een legendarische voetballer en volgens velen een van de allerbeste spelers die ONS ooit gekend heeft. Zijn sportieve hoogtepunten vonden plaats in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hij is na een langdurige tijd van afnemende gezondheid thuis overleden op 78-jarige leeftijd.

Red speelde elf seizoenen in het 1e elftal en kwam tot 165 wedstrijden en 6 doelpunten. Zijn trainers waren Theo Ydema, Dirk van Dam, Anne Santema, Jack Haak en Gerrit Bil. Medespelers waren o.a. Jan Steenwijk, Joes van Delden, Klaas Berswerda, Piet van Meekeren, Sipke Plat, Johan Bootsma, Piet Dam, Gerrit Bil, Broer Smid, Theo de Haan, Piet Hilwerda, Klaas de Jong, Tjerk de Boer, Menno van den Berg, Eddy van der Wal, Jan Hofing, Foeke Zijlstra, Ruurd Heerschop, Hans Jellema, Ruurd Boot, Jan Rienstra, Dick van der Heide, Stoffel Boersma en Wieger Sinnema.

Hij woonde in Oostwold in de buurt van Groningen in een woonark samen met zijn vrouw Annelies. Tot zijn pensioen werkte hij bij de Gasunie in Groningen, in dat aparte gebouw aan de rand van de stad. De Vriendenclub heeft daar een keer een rondleiding van Red gehad op een zaterdag toen er niet zoveel mensen in het gebouw waren. Foeke Zijlstra: Toen ik in de jaren 70 in het ziekenhuis in Groningen lag, kwam hij me s middags vaak bezoeken (tijdens zijn pauze denk ik) en schaakten we een potje, hij was een heel sociaal aimabel mens. Ook heel sportief en talentvol, volgens velen een van de beste ONS-ers ooit. Maar of hij nou speelde in het 1e of 7e het maakte voor hem niets uit, hij was een echte liefhebber. In het veld was hij wel degelijk fanatiek, maar daarbuiten niet. Hij speelde meestal als middenvelder of verdediger. Hij kwam altijd met zijn zwarte dokterstas aanlopen met daarin zijn voetbalspullen.

Zijn boezemvriend Minne Bergstra uit Grou bevestigt dat: Hij speelde ook in vertegenwoordigende (jeugd)elftallen en in het Noordelijk Elftal wat toen nog bestond. Hij wilde inderdaad altijd winnen, ook bij gewone spelletjes zoals bij het biljarten. Ik kende Red vanaf de periode op het Bogerman College en we zijn altijd bevriend gebleven. De laatste wedstrijd van ONS die we gezamenlijk bezochten was een keer voor de beker bij Harkemase Boys. We hebben toen met heel wat bekenden oude herinneringen opgehaald. Ik heb ooit een jaar met hem samengespeeld bij ONS. Aan het eind van het seizoen degradeerden we na een beslissingswedstrijd in Zwaagwesteinde waar duizenden toeschouwers waren. Jan Steenwijk sloeg toch nog een bal met zijn hand uit de goal. We verloren toen met 2-1 van Blauw Wit 34. Ik ben toen teruggegaan naar Heeg. Toen speelden we weer tegen elkaar. Het overlijden van Red heeft mij erg aangegrepen. De medische problemen begonnen dik tien jaar geleden met hartproblemen, en diabetes heeft hem afgetakeld. Hij miste ook al een stuk van zijn been. Hij heeft echt een enorme lijdensweg doorgemaakt.

Red Feenstra maakte deel uit van het Elftal van de Eeuw, dat december 1999 werd gepubliceerd in het clubblad. Hij stond daarin centraal op het middenveld, geflankeerd door Robert Herder en Jan Vlap en in de rug gedekt door niemand minder dan Marten Ferwerda. De laatste periode verwaterden de contacten met ONS. Wel had Red altijd nog contact met een groep ONS-ers op leeftijd die zich jaarlijks onderdompelen in nostalgische verhalen en dit koppelen aan een gezellig samenzijn (zie foto).

ONS verliest een icoon uit vervlogen tijden. De club wenst zijn vrouw Annelies en andere familieleden en nabestaanden veel kracht om dit verlies te verwerken.

Bestuur ONS Sneek ( Gerard van Leeuwen jr.)

Met dank aan Minne Bergstra, Foeke Zijlstra en Henk van der Veer (fotos) 
12 september om 20:04
 
Fleurege dach in Amsterdam

Ut was wear un fleurege dach in Amsterdam! Blift un feestje, alle kearen wear.
 
11 september om 08:27
 
Kollum Omrop Frysln

Kattepisdagen

Disse week ferskynt un interview in de papieren GrootdeFryskeMarren dat ik krtleden met wearman Jan Jonkman had. Jan komt t un boerefamily en flgens eigen sgen leefden dy met ut wear, krekt su at ouwe skippers dat deden.

Jan noemt um self praktykman at ut over de kennis fan ut wear gaat. Tegare met Tjitske Wienbenga en Siebo Mollema fersrgt Jan ut wearbericht foar Omrop Frysln.

Ut trio is de opflger fan Piet Paulusma, dyt jarenlang n fane gesichten fane Omroep was. Na ut overlijden fan Paulusma koas de Omroep foar un nieuwe frmule, nyt mear n man, mar 3 weareksperts.

Dat Jan um praktykman noemt, het alles te maken met syn boere oukomst. Hij woant syn hele leven lang al op un boerderij in Eachmaryp, dat Snekers Akmaryp noeme, mar dat leit ane Snekers.

Sjoch at wij hjir yn Eachmaryp Douwe Egberts rkten dan koest de klok der op gelyk sette dat der reinwetter komme soe. Letter waard it sa dat ik befestige wurde troch de waarkaarten en omgekeard. Ik hie noch hielendal gjin ferstn fan lijntsjes op waarkaarten. Ik kaam fia de ballonfeesten yn kontakt mei metrologen en sa krige ik de finesses wat te pakken en dat waard troch de komst fan kompjoeters nochris mear. Ik slurpte al dy ynformaasje op trochdat ik it leuk fn.

Ddelek, Jan kreech ut wearfirus al feul earder met. Jan is un generasygenoat fan mij en wat ok helder is dat wij froeger dichter bij de natuur stonden as teugenwoardech. Ja, ik ok as stadsjonkje. Der wurdde bij oans ths ok over ut wear praten.

Un halve eeuw leden, herinner ik mij gelukkech nch, saten we someravens regelmatech op un krukje f stol op ut stoepke foarhs. At we dan fan dy moaie someravenden hadden en genoaten kon oans fader de sfear soms met n opmerking over ut wear ferknalle.

Wat is ut hearlek wear nyt?
Ja, ut is warmmar we houwe ut nyt, ut putsje stinkt su en dan krije je altyd ander wear, let mar op myn woarden.
Wat un partypoeper!

Jan Jonkman fertelde dat syn mem ok altyd fan dy flkswearkundege wiisheden in petto had. Se fertelde over Kattepisdagen. Witsto wol wat de Kattepisdagen binne?, froech Jan. No, dat binne de trije dagen yn augustus, nei de Hnsdagen, dan mizert it noch wat.

Ik hou fan dy folkswearkundege wiesheden.

Mrren krije we ander wear, Jan seit ut!


 
10 september om 20:00
 
De herst leit op'e loer

Lul mar moai ferder over dy Indian Summer, de natuer laat um tch nyt foar de gek houwe. De herst is dichterbij astou denkst!

Achter in'e tn hangt ut bewies.
 
9 september om 21:19
 
Indian Summer Grachtekonsert 2023

Lokasy was anders, mar ut sfearke kon simpelwech nyt stukken met disse wearsomstannechheden. Hew wel genoaten!

Het is weer voorbij die mooie zomer, was ut laatste nummer dat der fanmidaach klonkt. Mar der liekt gyn end an disse somer te kommen!
 
8 september om 22:46
 
Sjabbat-maaltyd

Fanavend foar ut earst in myn leven un sjabbat-maaltyd metmaakt. Ik hoarde inderdaad hoe't de segenspreuk over de Galles ( sabbatsbroad) tsproken wurdde.

Drna flgde de maaltyd, met o.a. kipesoep, lekkere earpels t'e oven en soete gronten, wronder wurtels. Ut was allemaal indrukwekkend en bysnder.

 
7 september om 16:34
 
Podiumbouw opmaat voor OBW Grachtenconcert

SNEEK- De opbouw van een groot podium op de Westersingel, vlakbij Theater Sneek, is vandaag voltooid. Zaterdag a.s. zal hier o.a. het OBW Grachtenconcert worden gegeven.

Het OBW Grachtenconcert is een vervolg op het Sneekweek Slotconcert wat in het kader van het 80e jubileum van de zeilweek als spetterende slot werd georganiseerd in de grachten van Sneek. Dit onderdeel liet een heel een ander geluid horen dan in de Sneekweek in de stad te horen was op de muziekpleinen, nl in de vorm van een (semi)klassiek openluchtconcert. Omdat het meteen een groot succes was en dit concert in Sneek en omgeving het enige semi klassieke openluchtconcert was, is besloten er een vervolg aan te geven.

Het OBW grachtenconcert zal deel uitmaken van het UitFestival Sdwest Frysln, de aftrap van het culturele seizoen in Sneek. Van een markt met kraampjes, ontwikkelde het evenement zich tot een veelzijdig festival door de hele binnenstad, met optredens, exposities en straattheater.
Sinds 2020 werd het programma van het uitfestival verspreid over verschillende locaties in geheel gemeente Sdwest Frysln, waarbij elk dorp, stad genthousiasmeerd wordt een afwisselend cultureel aanbod in hun eigen dorp/stad te organiseren. Het Uit Festival wordt nu afgesloten met het OBW Grachtenconcert, gratis toegankelijk voor jong en oud, uit geheel gemeente Sdwest Frysln.

Toegang

Het concert is gratis toegankelijk langs de kades, maar extra leuk is het natuurlijk als je vanaf je eigen sloep kunt genieten van het concert en de openlucht kerkdienst. Je hoeft je niet aan te melden maar kunt gewoon met je sloep komen. Er wordt per sloep een bedrag bijdrage van 20 euro gevraagd als tegemoetkoming in de kosten voor het programma, die je ter plaatse kunt afrekenen.
Vooraan liggen op een Vip plaats
Wil je vooraan liggen om niets van het prachtige concert te missen? Meld je dan meteen aan voor een VIP plaats voor het podium. Kosten per sloep zijn 100,- .
Graag zsm aanmelden via Grachtenconcert@gmail.com onder vermelding VIP plaats OBW-Grachtenconcert, naam en e-mail en u ontvangt een bevestiging. De kosten worden door u voorafgaand aan het concert op locatie contant of via pin voldaan.

Draaien Koninginnebrug

De Koninginnebrug over de Looxmagracht zal op zaterdag de hele middag draaien. Openingstijden brug: van 13.00 uur t/m 20.00 uur

Maximale doorvaarthoogte 1,40 meter (doorvaarthoogte vaste brug bij De Koperen Kees/Parkstraat).
*) op de aanwezige boten mag tijdens het concert geen gebruik maken van parasols of een uitgeklapte binimitop ivm zicht rest van het publiek.

OBW Sneek is hoofd subsidieverstrekker van het Grachtenconcert

Overige sponsors zijn: de gemeente SWF, Sneek Promotion, Vereniging Ondernemend Sneek/Ondernemersfonds SWF & de Lionsclub Sneek Waterstad.

De Lionsclub Sneek Waterstad geven ongeveer 100 senioren de mogelijkheid om het concert bij te wonen. Zoals ook andere jaren, worden deze oudere gasten voorzien van een lekker drankje & hapje en, waar nodig, geholpen door de professionele medewerkers van diverse zorginstellingen.

Zaterdag 9 september 2023
OP HET WATER VOOR HET THEATER!
Locatie bij Theater Sneek, Westersingel 28
17.00 - 19.00 uur OBW Grachtenconcert

 
6 september om 18:03
 
Druk bezech

Fandaach an ut interview tskrieven weest. Twee ferhalen foar de Friesland Post. Ut het niks met inspirasy te maken, gewoan sitten gaan en skrive.

Ferder bin ik druk bezech met ut her inrichten fan myn werkkamer. Foar ut earst sinds jaren pak ik boeken in om dy eventueel te ferkopen. Der mut rmte komme. Ik kan dat amper, boeken fut don. Welke wel en welke nyt. Ut geeft trouwens wel un opgermd gefol.

Bten is ut somers! Mar ja, dat is bten
 
5 september om 14:39
 
Jaren later

Gistermiddach bij Henk Feenstra weest. Ut was wear god om bij dit posityf instelde mins te wezen.

Later mear in de Friesland Post: Over de mancave!

Tom Coehoorn maakte de foto.


 
4 september om 08:29
 
Kollum Omrop Frysln

De P fan Pantersigaren & Big Brother

Appie ( nyt syn echte naam!) was un legendarise keeper, at hij keepte hast groate kaans dat de nul bewaard wurdde. Su nou en dan mocht ik metspeule in ut roemruchte ONS Seuven. Dr saten allemaal mannen fan kwisekwaansy in dat XI-tal. Faak ok sakelui. Appie trouwens nyt, dat was un echte boufakker. Mar keepe as de bste.

Nadat we wear us de nul achterin houden hadde froech Appie na ouloop even om andacht. Dat was op umself al heel wat in de dampende kleedkamer, dyt um nyt allienech fulde met hite waterdamp mar ok sigarerook.

Mannen, flgende week kan ik nyt keepe en dy week drop ok nyt. Ik sal even t fanhs, begon Appie. Ik hew twee maanden leden un nver grapke had. Ik w even om un bierke ine stad, mar ut regende de wel su allemachtech dat ik hew de auto pakt en bin naar ut sentrum riden. Twee bierkes mut kanne. Mar ut liep helemaal te klauwen, ik kwam un paar maten fan froeger teugen.

Toen ik de kroech tstuiterde docht ik nch, nyt ine auto stappe Appie. Mar suk sei ut spolde gewoan jonge honnen. Tch achter ut stuur. Ik had amper 20 meter riden toen ik docht, dit is nyt ferstandech. Parkearplak opsoeke en de auto staan late. Sin ik dr un groate P staan, ik docht dy is foar mij. En wat der toen gebeurde weet ik nyt mear. Ik wurdde deur twee plisys de auto tsleurd. Wat was nou ut gefal. Dy P was nyt de P fan un parkearplak, mar de P fan Panter Sigaren. Stond ik bij Bloemhof ine etalazy! Hele rt an gruzelementen. En nou mach ik 14 dagen naar Feenhzen. En terecht, want je mutte nyt met drank op autoride!

Ik fertelde bovenstaande anekdoate, al f nyt un bitsje andikt deur de tiid, an myn maten. Dy moesten der wel om lache, sterkte ferhalen binne altyd moai en kenne gyn kwaad.

Mar nou komt ut. Toen ik ths kwam sach ik even op myn mobyltsje. En loof ut f loof ut nyt. De earste foto dyt ik op Face Book sin is un prachtech fergeeld nostalgys kykje fan Bloemhof syn Sigarewinkel in hartsje Sneek.

Ik loof der niks fan dat ik stikem oulsterd wurd, mar apart fond ik ut wel. Trouwens ik hew gyn geheimen, ik deel graach. Moaie ferhalen helemaal.

Asjeblyft!
 
3 september om 23:07
 

Optrede in Tersoal!

Op de 23e september zal voor de eerste keer een kleinschalig drielocatie festival plaatsvinden in Tersoal. De Vitusstichting is de eigenaar van de dorpskerk, de Vituskerk, in Tersoal. Ze organiseert verschillende activiteiten in het winterseizoen voor de dorpsbewoners en andere belangstellenden.

Een nieuwe loot aan die activiteiten is het kleineschalige festival op drie locaties. Het eigen gebouw, de Vituskerk, mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Verhalenverteller Henk van der Veer o.a. bekend van Omrop Frysln, Groot Sneek en vele andere activiteiten zal daar optreden.

Als tweede locatie zal het dorpshuis De Tuollefungeren waar het zangduo Faam het programma verzorgt. Ze spelen rockbalads, luisterliedjes of misschien ook wel een feestlied. Mooie inelkaar smeltende stemmen met een passende begeleiding op snaarinstrumenten. Ze spelen in akoestische zetting.

Als derde locatie gaat het gebouw van de voormalige lagere school fungeren. Hier verzorgen Hessel en Wytse het programma. Hessel leest voor en doet dat op zodanige wijze dat hij zelfs mee mocht doen aan de finale van de voorleeswedstrijd van de provinsje Frysln. Wytse speelt en zingt liedjes met een verhaal. Optreden doet hij het liefst voor kleine groepen, direct contact met het publiek heeft hij het liefst, veelal in het Fries maar een andere taal kan ook zomaar voorbijkomen.

Zoals reeds vermeld is het een 3-locatiefestival en dat houdt in dat de bezoekers in drie groepen worden verdeeld die na een half uur naar de volgende locatie verhuizen. Het aantal bezoekers is beperkt en zal maximaal 40 per locatie zijn. Aan het slot misschien nog een gezamenlijk afsluitingsoptreden in De Tuolle waar we de beschikking hebben over meer ruimte.

Datum: 23 september a.s.
Start is in Doarpshs De Tuolle, Koumelkerspaad 6 in Tersoal

Inloop: Vanaf 19.00- 19.20 uur
Start programma: 19.30 op locatie!
Info: 06-82531402
Reserveringen: vituskerktersoal@hotmail.com


 
2 september om 20:17
 
Moaie middach: Silveren jbileum VHS

De letters VHS staan foar Vereniging Historisch Sneek. Fandaach wurdde in e Groate Kerk fan Sneek ut 25-jarech jbileum fierd. Tegare met Wim Danils( bekend van radio en tv) mocht ik fanmiddach ine Groate Kerk fan Sneek un (potise) bijdrage geve. Altyd moai om te don, seker foar ut pblyk dat fanmiddach anwezech was: Thswedstryd.

Danils kan ut moai opsge, al mut ik wel kwyt dat syn middenstuk fane toespraak ( over o.a. Abraham Kuyper) te langdraderech en te gesocht fond. Ok syn opfattings over ut ferdwinen fan dialekt en de taal ferskil ik met Danils fan mening. Danils gaf an om noait in ut dialekt te skriven, omdat ut tch nyt lezen wurdt. Ik geef minsen altyd de kaans om ut Snekers in elk gefal leare te ferstaan deur ut gewoan te praten. Dat is wat anders as frage verstaat iedereen Snekers of Fries.

Ferder prima toespraak fan Brabo Danils! Mzikale bijdrages fan Hylke Postma en Hotze van Bekkem pasten god bij ut programma. VHS-Foarsitter Ko Smorenburg presentearde de bijeenkomst op tstekende manier

Henk Stalman en Joop Boom kregen un earste eksemplaar fan ut jbileumnummer fan De Waag anboaden. Der waren sun 300 minsen anwezech in e kerk. 
1 september om 18:18
 
Gouden dagen

Ut waren wear GOUDEN dagen. Op un plezierege manier ferdwale in'e tiid!