dagboek > overzicht
Dagboek ˛ktober 2015
 
31 ˛ktober om 19:05
 
Zwaarbevochten gelijkspel voor ONS Boso tegen DVS ĺ33 Ermelo

Met een rake kopbal in de 85ste minuut redde de jarige invaller Rein Werumeus Buning nog een punt voor ONS in de belangrijke kraker tegen DVS ĺ33 uit Ermelo. Een winstpunt, waar ONS vooraf nog gehoopt had op drie, maar na het rood van Gustavo van der Veen in de 22ste minuut mochten de Snekers zich in de handen knijpen met een gelijkspel. Misschien ook wel terecht want alles zat vanmiddag tegen voor de oranjehemden.

Vanmiddag kon Chris de Wagt ( met schrijfblok ) zich noodgedwongen concentreren op 1 taak, die van coach.

Na de warming-up bleek dat aanvoerder Chris de Wagt teveel last had van een achillespeesblessure zodat hij niet inzetbaar was. De dubbelrol van De Wagt, die van speler/coach, werd dus vanmiddag een enkelrol voor de routenier. Die rol van coach vervulde De Wagt overigens met verve. Niet zo verwonderlijk, want hij bezit de trainerspapieren, sterker nog hij is trainer van zondag tweedeklasser S.V. Olyphia. Roelof Strikwerda verving De Wagt in de achterhoede. Ook Danny Kampstra haakte op het laatste moment af, zijn vervanger werd Frits Dantuma.

Gustavo van der Veen: Rood!

De rode kaart voor Gustavo van der Veen was zwaar, want zo zwaar was de overtreding van de achterhoedespeler niet. Scheidrechter Augustin zag het blijkbaar anders, een doorgebroken speler onderuit halen, dus rood. Dat Strikwerda op dezelfde hoogte liep als Van der Veen en dat het misschien ook nog wel een gevalletje buitenspel voor de aanvaller van DVS was, daar wilde de scheidrechter niet aan.

Gevolg van deze zware beslissing was wel dat ONS al vroeg achter de feiten aanliep, zonder nu echt in gevaar te komen. Vlak voor het wegsturen van Gustavo van der Veen, knalde Martijn Roosenburg nog op de paal voor de Snekers. Dat deden de ErmeloŰrs in de 31ste minuut overigens ook.

Na de thee was DVS wel de bovenliggende partij en voetbalden zij wat gemakkelijker dan ONS. Vooral in de korte combinaties waren de geelzwarten gevaarlijk met veel lopende mensen op het middenveld. Het duurde tot de 73ste minuut voordat Maurice de Ruiter de 0-1 op het scorebord zette. De DVS-aanvaller stond volkomen vrij op de zestien en liet met een technisch fraai schot de 0-1 aantekenen.

Maurice de Ruiter wordt uitgebreid geknuffeld na zijn treffer!

Het pleit voor ONS dat ze daarna de mouwen nog eens flink opstroopten en koud in het veld was het dus de jarige Rein Werumeus Buning die met een kopbal de gelijkmaker scoorde. Het had daarna in de extra tijd zelfs nog 2-1 voor ONS kunnen worden, na een prachtig schot van Curty Gonzales en een kopbal van de hardwerkende YumÚ Ramos. Dat was misschien ook wel wat teveel van het goede geweest.

Door dit resultaat blijft het onderin de Topklasse loei-spannend, waar ONS terug te vinden is op plaats nummer 14 met negen punten uit tien wedstrijden. GVVV en SteDoCo hebben eenzelfde aantal punten. FC Lisse staat op de laatste plaats met 7 punten. Volgende week mag ONS het opnemen tegen middenmoter Capelle.

De jarige Rein Werumeus Buning ( nr.20 ) neemt na afloop de felicitaties voor zijn doelpunt in ontvangst

Richard Visser van Brasserie De Koperen Kees, ondertekende vanmiddag een sponsorcontract dat hem verbind aan het vrouwenvoetbal van ONS Boso Sneek

UPDATE


 
31 ˛ktober om 17:52
 
Rudy Bouma cs op Lesbos ( 5 )Vandaag alweer het 5e dagverslag van de Missie Lesbos. Een groep Nederlandse vrijwilligers is op Lesbos om de bootvluchtelingen op te vangen, die vanaf Turkije de oversteek maken in overvolle speedboaten. Met gevaar voor hun levens wagen zij de sprong naar een betere toekomst.

De hulpverleners worden gevolgd door cameraman Rudy Bouma van de internetsite www.frieslandactueel.nl en vrijwilliger Matthijs Boelens beide uit Bolsward.. Vandaag wordt het belang van een goed verwerkingsproces in beeld gebracht.
 
31 ˛ktober om 10:22
 
The Dutch Eagles

Gisteravend bij ut konsert fan de Dutch Eagles in Theater Sneek weest. Ultrak˛rte resŕnsy: foar de pauze fon ik ut un tamme bedoŰning, na de pauze kon ut mij mear bekoare. Klaar. 
30 ˛ktober om 17:50
 
Rudy Bouma cs op Lesbos ( 4 )

 
30 ˛ktober om 17:43
 
MUZIEKTHEATER IK, Martinus

Nog even te gaan en dan is het dus 11 november en dan gaat die grote productie IK, Martinus in premiere. 1 Ż jaar voorbereiding is voorafgegaan aan dit grote gebeuren. Professionele acteurs tezamen met amateurs, koor, kinderkoor, band, strijkerensemble hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om iets fantastisch met elkaar neer te zetten. Nog 2 weken er tegenaan met dagenlange repetitieĺs en dan kan men gedurende 6 voorstellingen laten zien wat men met elkaar heeft bereikt. Dat het prachtig wordt dat spreekt voor zich, vooral vanwege de 2 locatieĺs nl. de St. Martinuskerk en de Martinikerk.

De verkoop van de kaarten gaat geweldig maar er zijn op iedere avond nog enkele kaarten verkrijgbaar. De avondvoorstellingen zijn op 11-12-13-14 november (de middagvoorstellinge voor leerlingen van diverse scholen zijn reeds uitverkocht). De aanvang is om 20.00 uur en er wordt gestart in de St. Martinuskerk waarna men lopend in een stoet omgeven door fakkels richting Martinikerk gaat waar de rest van de voorstelling zich afspeelt.

Kaarten kunt besteld worden via de site www.muziektheatermartinus.nl

Wees er echter snel bij want op=op!!

Foto: gisteravond werd er volop geoefend door het Ik, Martinuskoor
 
29 ˛ktober om 18:18
 
Rudy Bouma cs op Lesbos ( 3 )

 
29 ˛ktober om 12:33
 
Groat Sneker Sinteklazefeest foar 70-plussers in de S˙der

Jantine Slippens, fan Thuiszorg Slippens, is momenteel druk bezech (tegare met har neef Kees Poiesz ) met de ˛rganisasy fan ut earste Groat Sinteklazefeest foar 70+ in de S˙derkerk.

Ut wurdt un hele bysondere middach! Mear info f˛lgt in Groot Sneek en op dizze site. Opgeve kan fanaf heden fia Thuiszorg Slippens: 0515 438860 ˛f fia email: info@thuiszorgslippens.nl 
28 ˛ktober om 21:10
 
Rudy Bouma cs op Lesbos ( 2 )

 
28 ˛ktober om 07:46
 
Programma Theater Sneek

De toverketel van Swiegel Miegel ľ Hilbert Geerling

Op woensdag 4 november maken we in Theater Sneek kennis met Swiegel Miegel. Ze is lelijk en achterbaks, eet kinderen en verandert volwassenen in kikkers. Maar dan ziet ze op een dag prins Jawelneenietus de 4e. Swiegel Miegel is op slag verliefd en vraagt of hij met haar wil trouwen. Wanneer hij weigert neemt ze hem mee het bos in en wij gaan in opdracht van de koning op zoek naar de prins.

Familievoorstelling // wo 04 november 2015 // 15.00 uur // Ç 15,- // Noorderkerkzaal, ingang Oud Kerkhof 11 // Theater Sneek. Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580.

Grűn ľ Tryater (in de Lawei)

Tryater viert haar 50-jarig jubileum met de voorstelling Grűn. Over twee boerenfamilies die al drie generaties op en van het land leven en een zoektocht naar het leven met al zijn nuances en complexiteit. De Friestalige voorstelling staat in de nieuwe grote zaal van schouwburg De Lawei te Drachten, maar Tryater wil het jubileum graag met al haar publiek vieren. Daarom rijdt er op 4 november vanaf Theater Sneek een bus naar Grűn.

Toneel // wo 04 november 2015 // 18.05 vertrek bus // Schouwburg De Lawei Drachten. Kaarten via www.lawei.nl

Blue Technology ľ Another Kind of Blue

Choreograaf David Middendorp, wereldberoemd door zijn choreografie in het programma Americaĺs Got Talent, laat op 5 november zijn nieuwe stuk zien. Dans en techniek versmelten op verbluffende wijze. Middendorp dompelt de toeschouwer onder in het spanningsveld tussen de mens en zijn moderne omgeving. Blue Technology is een overrompelend stuk, vol spanning en fantasie, dat niet in een hokje te plaatsen valt.

Dans // do 05 november 2015 // 20.15 uur // Ç 22,- // TŘ÷ttenzaal, ingang Westersingel 28 // Theater Sneek. Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580.

Scrum ľ Tunes of life

Volgens Scrum worden de mooiste liederen en de sterkste verhalen in de pub geboren. Ook worden er nieuwe vriendschappen gesloten, oude meningsverschillen uitgesproken en het glas steevast geheven. Oude tradities en nieuwe liederen passeren de revue in deze voorstelling die een weerspiegeling is van het leven.

Muziek // za 07 november 2015 // 20.15 uur // Ç 22,- // TŘ÷ttenzaal, ingang Westersingel 28 // Theater Sneek. Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580.

Buffet tussen Parijs en New York

Op zondag 8 november heeft Theater Sneek een speciale actie: deze dag kunt u niet ÚÚn maar twee voorstellingen muziektheater zien en tussendoor ook nog genieten van een klein buffet! We beginnen de reis in Parijs. Nadja Filtzer brengt in ĹVive Piafĺ een ode aan de granddame van het Franse Chanson, Edith Piaf. De voorstelling vertelt haar levensverhaal in muziek en theatertekst. Na het buffet landen we in New York, waar we met de voorstelling ĹNew York Round Midnightĺ worden meegenomen naar het roerige nachtleven in de beroemde clubs rond Broadway. Naast een combi-ticket zijn kaarten voor de voorstellingen ook los te bestellen

Muziektheater // zo 08 november 2015 // 16.00 uur: Vive Piaf, 17.30 uur: Buffet, 19.30 uur: New York Round Midnight // Combiticket: Ç 44,50 // TŘ÷ttenzaal Theater Sneek. Kaarten via 0515 430 580 en info: www.theatersneek.nl.
 
28 ˛ktober om 07:39
 
Harmonie, Bigband en Bogies in concert voor Botswana

SNEEK Fanfareorkest cmv Harmonie Sneek, Bogerman Bigband en De Bogies houden op zaterdag 7 november om 20.00 uur in de Baptistenkerk aan de Selfhelpweg 22 in Sneek een benefietconcert voor de Snekers die met World Servants in de zomervakantie naar Botswana gaan.

Dertien jongeren van onder andere de Baptistengemeente en PKN in de stad gaan van 18 juli tot en met 6 augustus naar Botswana in Afrika om er een kleuterschool en multifunctioneel gebouw te bouwen. Overigens trekken er in de zomer volgend jaar nog meer Snekers met Worldservants naar Afrika. Er gaan ook zes naar Malawi. De Botswanagangers hebben 33.000 euro nodig om het project te financieren. Het concert, waaraan de schoolbands en de fanfare belangeloos meewerken, is een van de acties om het geld voor Botswana op tafel te krijgen.

De Snekers steken hun handen uit de mouwen in Olifantsdrift in het Noordoosten van Botswana, aan de grens met Zuid-Afrika.
Een kleuterschool is er zeer gewenst, omdat blijkt dat kansarme kinderen het beter doen op school als ze daarvoor op de kleuterschool zijn voorbereid. Het leuke is dat de Snekers samenwerken met vijftien kansarme jongeren uit de omgeving. Naast de kleuterschool bouwen ze samen ook multifunctioneel gebouw, waar activiteiten voor jongeren in gehouden worden.

Tijdens het concert geven de Sneker Botswanagangers van World Servants een korte presentatie van hun project. Er wordt deze avond geen entree geheven. Er is uiteraard wel een collecte voor het project Botswana van de Sneker World Servants groep. Mensen die niet naar het concert gaan, maar wel willen steunen, kunnen een bijdrage overmaken: Rabobank NL70RABO0303564466 t.n.v. Worldservants ovv jeugd sneek Botswana (BW116)

Meer informatie: www.worldservants.nl.
 
27 ˛ktober om 20:19
 
Rudy Bouma cs op Lesbos ( 1 )

 
27 ˛ktober om 19:15
 
Boumapand again

Fanm˛rren krijt kunstenaar Theo Jaasma steun fan oud-Sneker Peter Karstkarel in syn striid foar ut behoud fan ut Boumapand op de hoek fan de Liwwarderwech/2de Oasterkade. In de LC skriŰft Karstkarel un moai stukje over ut Boumapand. Ut is aardech fan Peter om te skriŰven dat de staat fan ut pand n˛ch nyt dy fan un ru´ne had. De measte Snekers hadden dat trouwens ok al siŰn, al wurdt deur belanghewwenden de indruk wekt dat slope de bŕste opsy is. Fanm˛rren hew ik even un antal foto's skoaten fan de kreatieve r˙tbiljetten dy't der as un stil protest ophongen binne.

Dat fyn ik dan ok wel wear moai in al syn simpelheid. Binnenk˛rt besl˙t de gemeenteraad wat der met ut pand gebeuren gaat. Ik bin heel benieuwd. Wat je eenkear afbreke komt fanself noait wear teruch. Ferder hew ik n˛ch nyt un ˙tsproken mening over dizze kwesty. Mar ja at Peter Ka Ka seit dat... 
26 ˛ktober om 18:41
 
Harm is back in town

Harm Rozenberg is un maat fan mij. De aflopen maanden binne nyt maklek foar hem en syn Ika weest. Wie't ok mar un bitsje SneekgefoŰl het, weet wŕr't ik ut over hew. Dat hoef ik dan ok nyt ferder ˙t te lŕgen. Harm hoart gewoan bij de stad, laat dat d˙delek weze. As een fan de stadsgidsen fan ut earste uur is hij altyd anwezech bij de rondleidingen. Noait doŰn minsen un fergees beroep op Harm, noait seit Harm us un kear nee at ut om Sneek draait. Want hij houdt simpelwech met syn hele hart fan dizze stad. Dy liefde foar de stad en met name de Waterpoort is grŕnzeloas. Noadgedwongen moest Harm letterlek un stapke teruch doŰn. Dat sinde um mar min, mar ut was dizze somer nyt anders.

Heel stadech klautert Harm wear bij de Sneker Feenterp op. Ik kan jum nyt fertelle hoe blij en met mij un heel soad Snekers ( dat durf ik hier wel te stellen ! ) ik hier met bin. Saterdachm˛rren liep Harm wear in de skad˙w fan de Groate Kerk en nam wear foto's fan syn stad om dy avens op syn webstekje te setten. Harm fijn om te siŰn datst wear back in town bist. Ik gaan nyt teugen dij sŕgen datst ut nou un bitsje kalman doŰn must, want dan wurdst su dwars as un bos sipels.

Mar ut is wel apart dat de Waterpoort nou ok even in de steigers staat. Hest dus genoech reden om te sŕgen 'n˛ch eventsjes gyn besoekjes met mij an de Waterpoort...'

Op'e foto staat Harm ( links ) met un andere echte Sneker: Pietersma
 
25 ˛ktober om 11:50
 
R˙geh˙zen

Su nou en dan even in Gaasterlaan bivakeare kan gyn kwaad. De weldadege rust dy't dŕr in R˙geh˙zen en omgeving hearst mach ik wel over. Nyt te lang, dŕrfoar bin ik tefeul stadsjonge, mar un middach is wel noflek. Frijdach un aardege kuier maakt in un bosrike omgeving. Geniete fan un tafeltsje met dŕrop stoofpearkes en waln˙ten. Je self rŕde met de handel, man wat is dat moai. Ik s˙ ut nyt in myn harses hale om dŕr sumar wat fan ut taffeltsje te lutten sonder te betalen. Dat doŰn je simpelwech nyt. Moai dat ut n˛ch bestaat. Eigenlek gek dat ik nou nyt fermeld wŕr't dit tafeltsje presys staat...

Op de Gaasterlaantrip ok bij ut wonderskoane kerkhof fan R˙geh˙zen weest. Wat un frede is hier op su'n grize herstmiddach in ˛ktober. Bij toefal kwam ik ok ut graf teugen fan Frans van Klaveren. Ut was un bekende sjoernalist. Moai grafopskrift!
 
24 ˛ktober om 18:42
 
Moaie dach!

Dank foar alle felisitasy's, ut het mij goŰd deen!


Jochem Myjer

Fandaach ok twee aardege resŕnsy's fan 'Blauwe engel over mijn borst'. Jochem Myjer twitterde, de populŕre kaberetier het mear as 850.00 f˛lgers, de f˛lgende resŕnsy-twee de weareld in:

'@henkvanderveer je hebt een mooi boek geschreven Henk! Met een mooi einde! Gr jochem'

Kiek dat fyn ik ˙teraard wel aardech fan Jochem. Hij deed der ok n˛ch us un foto bij. SiŰn hierboven.

NDB Biblion, de biblioteekinstelling p˙blisearde ok un moaie resŕnsy:

Boekrecensie

Eerste roman van docent, schrijver en stadsdichter van Sneek Henk van der Veer (1954), die sinds 1989 verscheidene dichtbundels uitbracht, met name in het Fries en Snekers. Deze in het Nederlands geschreven roman is sterk autobiografisch, al geeft de auteur aan dat er fictie door het verhaal heen is verwerkt.

Net als Van der Veer zelf is de hoofdpersoon een schrijver en docent in het speciaal onderwijs die door ernstige hartklachten een bypassoperatie moet ondergaan. De auteur schrijft over het proces naar de zware operatie toe en de lange weg van revalidatie daarna. De hoofdstukken zijn prettig kort en in verzorgd, nuchter taalgebruik geschreven, al verliest de auteur zijn puntige en sprankelende toon als hij in het laatste deel van het boek vertelt over het steeds meer verbitterende re´ntegratieconflict met het schoolmanagement.

Het boek zal veel herkenning oproepen bij mensen die aan den lijve een zware (hart)operatie hebben meegemaakt en opnieuw hun weg in het leven hebben moeten vinden.

Aansluitend op de titel is voor de tekst en de spannende lay-out blauw als steunkleur aangehouden.


 
23 ˛ktober om 12:40
 
Barricade & het Tegengeluid in Theater Sneek

Op de juiste plek, op het juiste moment! Alles viel goed gisteravond tijdens de muzikale theatervoorstelling Barricade van Leoni Jansen & Izaline Calister. Terwijl de wereld in brand staat, het spook van racisme en fascisme rondwaart laten deze twee powervrouwen een tegengeluid horen. Protestsongs, geen versjes maar liederen die veranderingen teweeg brengen. Daar ging het gisteravond in Theater Sneek over. Wat nu gedateerde songs als Welterusten, Ĺmeneer de presidentĺ en ĹThe Times They Are A-Changinĺ.


Helemaal niet gedateerd, eerder onthutsend super actueel. En Jansen en Calister zongen het hoogste lied, raakten het 200 koppige publiek op de rode theaterfauteuils tot op het bot. Een tegengeluid als een geniepig Ĺfynĺ knijpje komt harder aan dan een domme vuistslag. De muzikaliteit spatte simpelweg van het podium af, niet alle door de zangeressen, maar ook zeker door de fantastische begeleiders Eric Rutjes op gitaar en Phaedra Quant op verschillende instrumenten, waaronder de bas. Formidabel muzikaal!

Het decor, een doek met daarop een ru´ne-achtig verweerd muurmotief waarop wisselende beeld, o.a. een Nederlandse vlag, geprojecteerd werd dragen ook bij aan de intieme sfeer van het programma. Nergens wordt het schreeuwerig en juist door die ingetogenheid komt wat het viertal over wil brengen binnen bij het publiek. Er is heel veel herkenning voor het oudere publiek , waar was de jeugd gisteravond? Dat een groot gedeelte van de Sneker gospelgroep ( ooit door mij als Ĺde witte negers van Sneekĺ getypeerd ) Signalen met hun muzikale leider Wilco Kloosterman aanwezig was, moet vooral Izaline goed gedaan hebben. Zij trad al eens op met de Signalen.

Bij de lancering van het programma was de kritiek hier en daar nog dat het allemaal wat te zoet en te lief was, een lesje maatschappijleer op de bŘhne. Daar is nu al lang geen sprake meer van, de balans tussen het gezongen en gesproken woord is uitstekend. Niks meer aan doen! Leonie Jansen was gisteravond helemaal in haar element toen ze haar versie van Blowinĺ in the wind mocht zingen. Izaline Calister schitterde tijdens het lied ( ik weet de titel even niet meer ) dat zij zong nadat ze verteld had over hoe zij als meisje op Curašao tegen de heiligen aanzag. Die waren allemaal blank! Des te groter de ontdekking op een reis naar EthiopiŰ waar diezelfde heiligen allemaal zwart zijn. De reden? EthiopiŰ is nooit gekoloniseerd! Wat een stuk betrokkenheid van Calister.

Dat ik gisteravond een kleine rol in het programma had schreef ik al. Bij elk Barricade optreden krijgt een lokale gast de gelegenheid zijn of haar favoriete lied aan te dragen die dan door de beide vrouwen gezongen wordt. Ik had gekozen voor :Die taal van mijn hartö, een tekst van Stef Bos, gezongen door Stef Bos en Amanda Strydom. Een prachtige tekst, die bij mij twee jaar geleden een gevoelige snaar raakte nadat niet ik, maar mijn lichaam nogal protesteerde. Sinds twee jaar volg ik nog meer de taal van mijn hart dan ik al deed. Ik ga absoluut geen concessies meer aan met verkeerde managers. Ik laat mijn tegengeluid wel horen! Het was ronduit ontroerend dat Leoni en Izaline gisteravond in hun prachtige lange jurken een speciale zit-in voor mij ( en het Sneker publiek ! ) deden en vervolgens ĹDie taal van mijn hartĺ zongen met ook nog een regel in het Fries. Izaline zong de Nederlandse tekst en Leoni het Afrikaanse gedeelte.

ResumÚ: een bijzondere fijne muzikale avond, waarin het tegengeluid sprankelde en weldadig aanvoelde. Barricade verdient een veel groter publiek!
 
22 ˛ktober om 11:31
 
Op'e Barricaden

Fanavend trede de t˛psangeressen, songwriters en programmamaaksters Leoni Jansen en Izaline Calister op in Theater Sneek. Al sinds fan't somer hew ik mailkontakt met Izaline Calister. Fan har kreech ik ut fersoek un kleine bijdrage te leveren an ut programma Barricade. Wŕr gaat dit programma over?

" Leoni Jansen en Izaline Calister gaan op zoek naar songs die de wereld hebben veranderd. Want, 'The Times They Are A-Changinĺ en daar speelt muziek een grote rol in. Ze zingen liedjes die bijdroegen aan een betere wereld en vertellen het verhaal erachter, muziek die de wereld op de been hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dictatuur in Latijns-Amerika, de slavernij en de Apartheid."

Bij elk optreden is der un gast dy't wat fertelt over syn/har favorite protestsong. Dat binne wisselende gasten, o.a. Ad van Liempt, Job Cohen, Maartje van Weegen, Sheila Sitalsing, Frits Barend, John Leerdam, Petra Stienen en Kathleen Ferrier gingen mij foar.

M˛rren sal ik jum op dizze site un ekskl˙syf ferslach geve over myn ervaringen! Dat ik der un soad nocht an hew, laat sich rade!
 
21 ˛ktober om 19:56
 
Catharina van Bemmel in de Skarnestraat 9

Su langsamerhaan is de Skarnestraat, fanouds un winkelstraatsje in Sneek, hieltyd mear een fan de aardegste plakjes in oans stad. Sinds k˛rt het skilderes Catharina van Bemmel har atelier in dit gesellege straatsje fan Sneek. Fanmiddach hew ik even bij har in ut altelier weest, mar nyt nadat ik un fers fan de kunstenares op de foardeur lezen had:

Binnenk˛rt sal ik mear over ut werk fan dizze Sneekse p˙bliseare, omdat sij un ferhaal te fertellen het. En ik bin gek op ferhalen, seker in un tiid fan onrust. Ferhalen kanne rust en ontspanning brenge!
 
21 ˛ktober om 19:17
 
ĹIn balans zijnĺ, debuutbundel Vivian Dijkstra

Op zaterdag 7 november, aan het begin van de middag, lanceert Vivian Dijkstra haar debuutbundel met als titel ĹIn balans zijnĺ. Dat zal gebeuren bij Boekhandel Van der Velde in Sneek.

Vivian over haar eerste gedichtenbundel: ô Ik heb het geschreven in mijn burn-out periode toen ik in de ziektewet zat. Het zijn 25 gedichten geworden. De gedichten gaan over o.a.: trouw aan jezelf zijn, grenzen aangeven, mensen vergeven, jezelf accepteren en autonomie.

In Balans zijn betekent voor mijn dat je alles accepteert wat er is en dat het er mag zijn, zowel de leuke dingen als de pijn. Ik heb een jaar aan de bundel gewerkt.ö

De bundel wordt gedrukt bij Copy To Print van Joris Pos en Mildred Setz in de Scharnestraat in Sneek. De bundel zal vanaf 7 november te verkrijgen zijn bij Boekhandel Van der Velde.

ôIk hoop dat ik met mijn bundel ook andere mensen in Sneek kan bereiken die houden van gedichten en/of wat hebben met het thema balansö, laat Vivian Dijkstra weten.
 
21 ˛ktober om 19:00
 
Bouw van Museum Houtstad IJlst nog dit jaar van start

De Stichting Museum Houtstad IJlst heeft de financiering voor het museum rond. Ook is het planontwerp van hun architect goedgekeurd. Vanuit Het Friese Merenproject, dat dit jaar afloopt, heeft de stichting uitstel gekregen voor de bouw. Het Museum Houtstad IJlst moet nu eind 2016 klaar zijn.

Het museum is een initiatief van de stichtingen Houtzaagmolen De Rat, Museum Nooitgedagt IJlst, De Houten Bok en Moleninformatiecentrum. Samen met de gemeente en de provincie heeft de nieuwe Stichting Museum Houtstad IJlst de plannen voor een museum verder uitgewerkt. De gemeente heeft het bestemmingsplan aangepast en de provincie heeft het planontwerp goedgekeurd. Het nieuwe museum komt tegenover Houtzaagmolen De Rat, direct aan de vaarroute Sneek - Heegermeer. Architect Haiko Meijer, van Architectenbureau Onix NL uit Groningen, heeft het museum ontworpen. Het wordt een gebouw van houten kubussen.

Het museum biedt onderdak aan het Moleninformatiecentrum, museum Nooitgedagt en een houtwerkplaats voor leerprojecten. In de winter is het winterberging voor de IJlster Bok. Zo worden de activiteiten van de vier stichtingen gebundeld. Het museum is recreatief en educatief van aard. De stichting hoopt hiermee de aantrekkelijkheid van IJlst te vergroten, voor zowel toeristen en eigen inwoners. Kijk- en doecentrum Nooitgedagt heeft na een succesvolle start te maken met een teruglopend bezoekersaantal en het Moleninformatiecentrum in Woudsend heeft te weinig ruimte en aandacht. IJlst heeft als ÚÚn van de Friese elf steden een rijke geschiedenis in houthandel. Het masterplan heeft niet voor niets de titel IJlst Houtstad meegekregen.

ôIn dit nieuwe museum is hout de kapstok voor alle informatie en activiteiten, aldus wethouder Offinga. Door het samengaan van de stichtingen zullen de activiteiten elkaar versterken en kan men in IJlst de naam houtstad waarmaken. Houtstad IJlst heeft het in zich om de basis te worden van bouwopleidingen in Noord-Nederland. Samen met scholen kunnen we er voor zorgen dat er weer voldoende vakmensen voor de houtsector beschikbaar komen. We dagen hierbij de bouwsector uit om bij te dragen aan dit doel.ö
 
21 ˛ktober om 11:48
 
De skoanheit fan ut najaar

Bovenstaande swam staat an de Badh˙sgracht. Ik fyn um wel moai in al syn pracht & praal! Su gau at ik de naam weet sal ik um hier fermelde!
 
20 ˛ktober om 19:54
 
De Friese Diva in de Galigastraat

Eigenlek gaat der gyn dach foarbij ˛f ik str˙n wel even in de stad om, op soek naar opfallende saken. Uns lach deur de stad doŰn levert kear op kear nieuws op. Fanmiddach ekstra ooch foar de Galigastraat ˛ftewel in on-Snekers: Galigapromenade. Na de noadege leechstaan komt der su langsamerhaan wear leven in dizze straat in ut sentrum fanĺe stad. Anstaande saterdach, op 24 ˛ktober opent de Friese Diva har deuren in wat froeger de bloemewinkel fan Binnema was.

Fanmiddach waren se dŕr n˛ch druk an ut werk, terwyl de r˙ten met pakpapier beplakt saten. Gyn ferlet fan pottekiekers! Wel un r˙tbiljetsje met de noadege info. Dŕr gaan ik dan wear achteran, google de site fan de saak dyĺt hier komt.

Ik kom dan bij www.defriesediva.nl ˙t. En dŕr lees ik dan de onderstaande info:

De Friese Diva is een winkel in tweedehands dameskleding uit het duurdere segment. Een winkel met mooie, weinig en soms ook nooit gedragen kwaliteitskleding en (vrijwel) niet gedragen schoenen, tassen, shawls en andere mooie accessoires. Doordat de Friese Diva deel uit maakt van de Drentse Diva, (Meppel) (www.dedrentsediva.nl) en de Groningse Diva (Haren) (www.degroningsediva.nl) kunnen wij u een fantastisch assortiment aanbieden van vele bekende topmerken.

Merken die u bij ons tegen kan komen zijn o.a. Gucci, Prada, Chanel, Michael Kors, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Marc Cain, Diane von Furstenberg, Missoni, Escada, Airfield, Pauw, Repeat, Burberry, Cavalli en d&g maar ook merken als High, Girbaud, Patricia Pepe, Drykorn, Scapa, Guess, Annette G÷rtz en bij uitzondering ook een topstuk uit de collecties van Supertrash, Stills en Riverwoods of andere leuke en minder bekende merken.
De Friese Diva selecteert namelijk niet alleen op merk, maar vooral op kwaliteit en exclusiviteit!

Graag tot ziens!

Su komt un freelancer o.a. an syn nieuws, small news! En dŕr is binnen un stad as Sneek n˛ch altyd ferlet fan! SiŰn mar naar Groot Sneek. De opening fan de Friese Diva is saterdachm˛rren om 10.30 uur.

Ik Wil Grip

N˛ch mear Sneker sakenieuws? Genoech!

Ut froleke kwartet Iwan van der Wei, Bernarda Pera, Gurbe Wiarda en Pim Pera opene op 30 ˛ktober in de Skarnestraat 28 un opfallende winkel: Sieraden met een knipoog naar je gezondheid! Ik kom n˛ch op dit nieuws teruch

Lewinski

N˛ch mear fan dit nieuws? Jaseker, ik wil n˛ch bŕst even deurgaan, ik sit nou t˛ch achter ut toetseb˛rd.

Op sundach 1 november a.s. opent Barrykookt offisjeel de deuren fan Lewinski.

Wieĺt de facebookpagina www.facebook.com/Lewinski f˛lgt weet ondertussen al dat de in Sneek & wide omstreken bekende Barrykookt druk bezech is met ut realisearen fan un opsienbarend projekt. In de froegere sigarefabryk Cuba an de Waterhoenstraat nummer 2 (fer-)bout Barry un bysonder poadium. Ut projekt fan Barry hyt fan Lewinski un kulinŕr poadium met lef! Lewinski staat foar kulturele, sosiale, m˙zikale en maatskapleke aktiviteiten, altyd in kombinasy met hearlek eten & drinken.

Wat kanne de Snekers en b˙tenlui dŕr nou ferwachte? We sette ut even op un rijtsje:

- een muziek- en cultuurpodium
- informatieavonden op het gebied van literatuur, kennis en diverse themaĺs
- (speed)dinnerdates voor alleengaanden of werkvoorziening
- proeverij avonden en middagen
- film- en documentaire avonden
- dansmiddagen en avonden

Dat un avend ˙t eten gaan teugenwoardech nyt allienech mear happe & drinke is, mach d˙delek weze. Der mut beleving weze! Dat sal der aansens an de Waterhoenstraat fast en seker weze!

En wat komt der in dit pand an ut Groatsaan nr. 59?

Ik kan ut jum n˛ch nyt fertelle, mar lang sal dat nyt mear dure, want ondernimmers wille graach p˙blisiteit. De social media is der un moai poadium foar!
 
19 ˛ktober om 17:13
 
Kulturele Kuiertocht Gerben Rypma Stifting: Fan de Hel nei de Wolvetinte

Sneon 24 oktober organisearje wy ˙s tradisjonele jierlikse Kulturele Kuiertocht. Jimme binne wer fan herte wolkom. It tema fan de tocht is Fan de Hel nei de Wolvetinte. We begjinne en einigje yn Doarpshűs It Swaeigat yn It Heidenskip. De tocht fan om-ende-by 8 kilometer giet oer paden Ún troch gerslÔn. De route giet nei de rÔne fan de Fluessen, hjir is yn 2013 natuergebiet De Wolvetinte oanlein. We rinne hielendal om it natuergebiet hinne.

Fouke de Vries fertelt hjir oer de fűgels en oare bisten dyĺt der foarkomme en oer de biodiversiteit yn dit gebied. It pypskoft mei kofje is yn it grutbűthűs fan de fraaie stjelp fan Ale en Janke Kampen. Hjir treedt sjongeres Jitske Draijer op mei Fanfare Studio.

Ien fan de lieten is ĹIt Heidenskipĺ, in op muzyk setten gedicht fan Gerben Rypma en noch bekend fan ĹAchter santjin hikkenĺ. Dan giet de tocht de greiden wer op nei It Swaeigat foar ľ wat wy neame ľ noflik Romsitten.

Goed fuotark meinimme, It bestjoer 
19 ˛ktober om 15:19
 
Bakkerij Posthuma bakt Keniaanse Bol voor Keniaanse weeskinderen

In de week van 19 t/m 25 oktober ligt in de winkels van bakkerij Posthuma de ĹKeniaanse Bolĺ. Bij de verkoop van iedere Keniaanse Bol, doneert bakkerij Posthuma 1 euro 50 aan stichting Doch Dyn Dream. De bol is speciaal ontwikkeld voor stichting Doch Dyn Dream.


Deze stichting houdt zich bezig met een kleinschalig en inzichtelijk project in Kenia; zij bouwen een school voor ruim 200 weeskinderen in de buurt van Matunda, West-Kenia.
Bakkerij Posthuma heeft een heerlijke donkere bol ontwikkeld met onder andere hazelnoten, cranberry, moccasiroop en bastaardsuiker en krijgt dus de naam: Keniaanse Bol.


De bol zal op alle locaties verkrijgbaar zijn; Wommels, Sneek, Bolsward en Scharnegoutum.
Stichting Doch Dyn Dream streeft naar duurzaamheid en self-sufficiency. Zo is er kortgeleden een baksteenmachine aangeschaft, waarmee de mensen in Kenia hun eigen stenen kunnen maken en daarnaast geld kunnen verdienen met de verkoop ervan.

Het geld wat met de actie binnenkomt zal direct naar Kenia gaan, en volledig worden gebruikt voor de bouw (en droom) van de kinderen in Matunda.

Kijk ook op www.dochdyndream.nl
 
18 ˛ktober om 17:51
 
SC Heerenveen - Feyenoord: 2 -5...

Even docht ik fanmiddach dat ut deubbele sifers wurde s˙den. Dy afgang bleef SC Heerenveen gelukkech bespaard. Nou loop ik n˛ch hieltyd met de gedachten rond ˛f Feyenoord nou su goŰd was in de earste 45 min˙ten ˛f SC Heerenveen su freeslek min.

Op beide fragen kan ik befestegend antwoarde. Hierbij de foto's, met o.a. dy fan un foetbalidoal fan mij: Dirk Kuyt!


Feyenoord is momenteel un sterk kollektyf!

De blik in de ogen fan Dirk Kuyt!!

Un Feyenoorder op suurst˛kr˘ze foetbalskoŰntsjes: alles mach, mar ik wen der nyt an!

Ut Legioen stak na afloop fan de wedstryd keeper Mulder un riem onder ut hart. Fia ut spandoek ok foar en tidens de wedstryd al.

Foar SC Heerenveen geldt nou: Geen woorden maar daden & Hand in hand kameraden, anders komt ut op'e harses ferkeard!
 
17 ˛ktober om 12:35
 
Ronkende persberichten

Ik hew nyt sufeul met ronkende persberichten, sterkern˛ch ik wantrou dergeleke berichten. Elke dach krij ik as freelance sjoernalist de noadege berichten in myn mailboks anleverd. At ik ferf˛lgens us kritys reagear op dergeleke ronkende berichten binne de rapen gaar. Ut is nyt anders. Gister ferskeen der un persbericht over ut antal winkelende besoekers in Sneek. Dat antal sit in de denkbeeldege lift. Dat fyn ik moai! Laat der gyn misferstaan over bestaan, mar ik wil suĺn bericht wel met onderboude sifers. Dy saten nyt bij ut betreffende persbericht, mar ik kon se alsn˛ch krije, wat deselde middach gebeurde. Sjapoo, su hoart ut. Ok op frijdachmiddach. Na ontfangst fan de statistieken kon ik befoarbeld siŰn dat der alliennech op de Oasterdyk telt was. Hoe sit ut met de besoekers op ut Groatsaan? Ut Boschplein om mar us twee andere plakken te noemen.


Of de betrouberheid fan dizze sifers de toets fanĺe krityk deurstaan kan? Ut binne sifers, krekt sukke positieve sifers as fan ut besoekesantal an de Sneekweek. In 2014, toen de Sneekweek n˛ch seuven dagen duurde, konnen we in persberichten leze dat der mar liefst 200.000 besoekers op ut evenement afkomen waren. Un ferrekte soad fon ik dat: 200.000 besoekers: 7 dagen = 28.571 per dach. Dat is omrekend alle inwoaners fan Sneek dyĺt naar de Sneekweek komme. Gaan der nou us fan˙t dat de helt fan de besoekers fan b˙ten komt dan mutte der dus 14.000 minsen per dach gebr˙k make fan de parkearfoarsieningen dyĺt de stad het. 14.000 besoekers, gemiddeld 3 in un auto=4666 parkearplakken. Sneek het ongefear suĺn 2.500 beskikbere parkearplakken dŕrĺt ok binnenstadsbewoaners un plakje hewwe. Overigens s˙ dat betekenen dat ut andere deel fan de besoekers lopens ˛f opĺe fyts naar de stad toekomme. S˙ de toename fan jeugd en toeristen ferklaard wurde kanne deur de komst met un eigen boat? De gemeenteleke havens lŕge op frijdach en saterdach bomfol mar dŕrna waren der wel wear plakken te krijen.Dat s˙ dus betekene dat alle parkearplakken in de binnenstad gr˛tfol staan s˙den. Dat was beslist nyt ut gefal. Der was altyd wel un plakje. De tweede laach fan de Boschpleingarazy wurdde amper br˙kt. Ik had/hew su myn twifels over dy hoge antallen!


En nou dy sifers fan ut winkelende p˙blyk? Miskyn wil un kritise saakkundege der us naar kieke. Ik hoop dat ut waar is wat city-manager Dijkstra en cs beweare, mar ik nim nyt alles klakkeloas an. Nou su!


Hieronder ut persbericht over de toename fan ut winkelende p˙blyk in Sneek + de statistieken ( dy statistieken binne anlverd deur Citytraffic en gemeente SWF ).


Binnenstadsmanager blij met stijging winkelend publiek in Sneek

Het aantal bezoekers van het winkelend publiek in Sneek zit behoorlijk in de lift. Ondanks de landelijke trend van dalende bezoekersaantallen, is het percentage in Sneek sinds 2012 met 15% gegroeid en specifiek in de afgelopen Sneekweek is er een verhoging van het aantal bezoekers met bijna 10% ten opzichte van 2014. Deze cijfers laten zien dat Sneek zich na een aantal moeilijke jaren weer positief herstelt.
Volgens Rudolf Dijkstra, binnenstadsmanager, ôSneek is een positieve uitzondering ten opzichte van veel andere Nederlandse steden. Sneek laat ten opzichte van bijvoorbeeld de binnensteden van Leeuwarden en Groningen een positieve ontwikkeling zien.ö


Sinds 2014 is de werkgroep binnenstad Sneek opgericht om een aantal acties in werking te stellen die nodig zijn om de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad van Sneek te behouden en te verbeteren. Zo telt de gemeente S˙dwest-FryslÔn, in samenwerking met de VSZ, de passanten in het centrum van Sneek continue. Op basis van diverse telpunten wordt duidelijk in beeld gebracht, hoe het aantal bezoekers in Sneek zich ontwikkelt. De bezoekersdrukte wordt per uur gemeten en deze cijfers geven onder meer aanleiding om te onderzoeken of andere openingstijden van de retail in Sneek een optie is. Een vrijblijvend advies zal hierover gegeven worden aan de Vereniging van Sneeker Zakenlieden.

Daarnaast wordt achter de schermen hard gewerkt aan de leegstand,
bereikbaarheid en vindbaarheid van het centrum van Sneek. Ook staan het eenduidig communiceren van activiteiten, de mobiele marketing van Sneek en gratis wifi punten voor toeristen op de agenda.
Er wordt actief contact gelegd met verschillende vastgoedpartijen in de binnenstad om de leegstand onder de loep te nemen. Ondanks dat de leegstand niet van vandaag op morgen opgelost zal zijn, trekken aanvragen weer aan. Zo zijn een aantal winkelpanden inmiddels weer gevuld met nieuwe winkels en lopen er nieuwe aanvragen.


ôDe werkgroep binnenstad is van mening dat de huidige werkwijze voor zowel de ondernemers als de gemeente S˙dwest-FryslÔn een duidelijke meerwaarde biedt. Zo lopen er gesprekken met vele partijen die voor deze aanpak niet in beeld waren. Daarnaast vindt er regulier overleg plaats tussen belangrijke stakeholders in de binnenstad. Zowel vanuit de ondernemers als de gemeente wordt dit alles als zeer positief ervarenö, aldus Rudolf Dijkstra.
 
16 ˛ktober om 17:13
 
Sl˙pfeart is de sundagse naam foar de Boategoat fan Sneek

Fanmiddach het wethouwer Gea Akkerman de nieuwe faarferbining tussen de Geau en de Woudfaart opend. In de f˛lksmoan wurdt dizze ferbining de BOATEGOAT noemd. Mar dat kan natuurlek nyt foar un waterwech dy't un paar senten kost het. Fandŕr dat de gemeente SWF un priesfraach ˙tskreven het. Der waren 170 minsen dy't un naam inleverd hewwe en ˙teindelek is der koazen ( deur wie trouwens? ) foar de Frystalege naam Sl˙pfeart. Alle waternamen in Fryslaan binne Frystalech. Fandŕr.

Opfallend dat der bij de insendingen twee kear de naam Sl˙pfeart naar foaren kwam. Een kear fan de family Kooistra en ÚÚn kear fan de family Ten Napel. Tegare met dizze twee family's het wethouwer Akkerman ut naamb˛rdsje onthuld. Ut ut persbericht fan de gemeente over ut rondsje Sneek:

Masterplan Sneek Waterstad Plus

De vaarverbinding is onderdeel van het project Waterstad A7. Uitgangspunt voor dit plan was: er rijden dagelijks ca. 40.000 autoĺs langs Sneek en die zien niets van de kracht van Sneek: het water. En als de A7 niet naar het water kan, dan het water maar naar de A7. Dit plan bestaat uit twee onderdelen: water en nieuwbouw. Het deel water is nu klaar. Nu gaat de gemeente aan de slag met het braakliggende terrein.

Wethouder Akkerman: ôWe zijn de afgelopen jaren steeds in gesprek geweest met buurtbewoners over de invulling van het plan. We hebben discussies gehad over bijvoorbeeld verkeersveiligheid en fietsverbindingen naar de stad. De klankbordgroep heeft ons goed bij de les gehouden. We zijn trots op het resultaat. Dit najaar gaan we nog aan de slag met de aanleg van het groen. Zodat het een mooie uitstraling krijgt.ö

Foto's: Fan ut CDA-raadslid Rinske Poiesz-Zijlstra
 
16 ˛ktober om 10:59
 
Johannes Post School blij met nieuwe pleininrichting

In de afgelopen zomerperiode is er hard gewerkt om het Johannes Post schoolplein een flinke upgrade te geven. Met behulp van een aantal sponsoren, kon aan de herinrichting worden begonnen. Gistermorgen was de officiŰle opening waarbij de sponsoren de lange bouwlinten, die door de kinderen waren versierd, door mochten knippen. Op het plein zijn een groot aantal nieuwe speeltoestellen geplaatst, waaronder een klimtoestel, een basket enz. enz. Ook is er een nieuw verkeersplein aangelegd, zodat er spelenderwijs verkeersles kan worden genoten.

Tijdens de opening waren er vele ouders aanwezig en kregen de kinderen een ijsje van Min-12 die aanwezig was met een heuse ijscokar. Zangeres Klazina Jonker zorgde voor de muzikale noot en zong o.a. het toepasselijke lied ĹEen kind is net een speeltuinĺ. Uiteraard had de schoolpleincommissie, die enorm actief is geweest voor de realisatie van het vernieuwde plein, voor koffie en gebak gezorgd.


Foto's Anneke Weening
 
15 ˛ktober om 23:10
 
Folledege SWF-raad stemt teugen festegingsplan Weareldrestaurant an Lorentzstraat!

Fanavend het de folledege raad fan SWF teugen ut kolleezjefoarstel stemd om un Weareldrestaurant an de Lorentzstraat toe te staan!
 
15 ˛ktober om 18:36
 
Bas Hollenberg maakt syn woarden waar

Ut is 8 september 2006. As un bom slaat ut nieuws in: Restaurant & Partycentrum Van der Wal fraagt skuldsanearing an. Nadat de family Van der Wal earder ˙t de saak stapt was, gaat ut mis. De as fanouds bekend staande ĹLunchroomĺ an ut Leeuwenburg sal overgaan in andere handen. De ˛rganisasy fan de Bonte Sneker Avenden sit met de hannen in ut haar. Op deselde dach dat ut opsienbarende horekanieuws naar b˙ten komt, binne der 1500 kaarten ferkocht foar de sesde BSA. Nergens in Sneek is un geskikte r˙mte beskikber dyĺt dizze ˛rganisasy ankan as allienech mar bij Van der Wal. Ut is nyt seker ˛f ut jaardachsfeest fan Frou De Jong wel deurgaan kan.

Op 2 ˛ktober 2006 wurdt bekend maakt dat Arjen Rusticus en Bas Hollenberg un tideleke huurovereenkomst bereikt hewwe met de family Van der Wal. At Teater Sneek metwerke wil, dan kan de BSA deurgaan. Uteraard set ut bestuur fan Teater alle seilen bij om de jonge ondernimmers, dyĺt totaal onbekend binne in Sneek, deur.

Grand CafÚ

Het is 5 ˛ktober 2006 at ik kennis maak met Bas Hollenberg. Ut klikt futdaleks tussen oans tweeŰn. Met syn kompanjon Arjen Rusticus is hij al druk bezech in ut bestaande Restaurant Van der Wal de boŰl te slopen en te breken. Ut mut un Grand CafÚ wurde! Tegare gaan we deur ut ouwe pand en at we dan op de tweede ferdieping binne doŰt Bas de r˙ten open en seit teugen mij de onfergeteleke woarden: Foar myn 40ste wil ik binnen weze, de kommende 10 jaar wurdt ut keihard werken! Ik siŰn de pas 30 jarege ondernimmer an en wŕns um alle geluk. An de Snekers sal ut nyt lŕge! Wij fan de BSA salle dy helpe! Ik maak ok un foto fan dat moment! ĹFoar laterĺ, sŕch ik at ik de foto nim!

De sesde BSA

Na 22 ˛ktober 2006 is ut d˙delek. De Sneker gemeenskap het ut duo Hollenberg & Rusticus in de armen sloaten. Met minimale middels wurdt de sesde BSA onfergetelek. Alle metwerkers fan de BSA staan achter de bar, helpe met afwassen, met opr˙men. En De Walrus ( dy naam is der dan n˛ch nyt eens offisjeel ) maakt un fliegende start! Later sal Bas mear as eenkear sŕge dat dy start en˛rm belangryk weest het foar hem en Arjen.

Aktiviteiten aanjagers

Hoeĺt ut ferder gaan is in de aflopen jaren, weet iedereen dyĺt in Sneek th˙s is. Bas & Arjen hewwe un boost geven an ut ˙tgaansleven in de stad. De Sneekweek het met deur De Walrus un Boest kregen. Un fenomeen as Lekker Sneek ( ˙teraard met hulp fan andere ondernimmers ) is nyt mear fut te denken. De Kulinŕre Elfstedent˛cht idem dito. En su kan ik n˛ch wel even deur gaan.

Fandaach dus ut nieuws dat beide mannen hun saak ferkocht hewwe an un oud-werknimmer. Foar sommege minsen un daverende ferrassing, foar mij de befesteging dat Bas ( tegare met Arjen en syn metwerkers ) syn woarden waar maakt het dyĺt hij toen foar dat openslaande r˙t ˙tsprak. Ferrekte knap!

Binnenk˛rt wil ik us met Johannes Klaversma kennismake, suks kan noait kwaad foar de stad en Klaversma! At een ding d˙delek is in dizze stad dan is ut wel dat minsen dy ut s˙kses gunne mutte. Su nyt, dan krijst ut hier ferrekte moeilek. De foarbeelden lŕge foar ut oppakken. Ik hoop wel dat de Schwung in horeka-Sneek bliŰft nadat Hollenberg & Rusticus besloaten hewwe sich teruch te trekken.

 
15 ˛ktober om 11:55
 
Nieuwe eigenaar Walrus Sneek en Leeuwarden

Fandaach hot news in horeka Sneek/058. Fanavend mear op dizze site!


SNEEK ľ Met ingang van 1 januari 2016 neemt Johannes Klaversma de aandelen van Bas Hollenberg en Arjen Rusticus van de Walrus Sneek en Leeuwarden over en wordt hij eigenaar van beide horecagelegenheden.

Klaversma is drie jaar werkzaam geweest als bedrijfsleider, van 2009 tot 2012, in de Walrus in Leeuwarden en kent het klappen van de zweep dus als geen ander. Daarnaast is het een persoon die de formule van de Walrus heeft helpen vormgeven. Na zijn Walrus jaren is hij enkele jaren werkzaam geweest in een hoge managementfunctie bij Post.nl. Begin van dit jaar heeft hij Hollenberg en Rusticus benaderd voor de overname, waarna in alle rust en goed overleg de aandelentransactie is rond gemaakt.

ôBinnen de organisatie zal zowel naar onze gasten als ook het personeel toe niet veel veranderen, hoogstens op detailpuntenö, verklaart Bas Hollenberg. De formule blijft gelijk, het personeelsbestand verandert niet en ook Bas en Arjen zullen in ieder geval het komende jaar actief blijven in hun respectievelijke Walrussen in Sneek en Leeuwarden.

Bas Hollenberg over het waarom: ôWe hebben ons achttien jaar met vrijwel niets anders dan onze horecabedrijven bezig gehouden, waarvan de laatste 9 jaar met de Walrus in Sneek. Ik zie mijn kinderen groot worden zonder dat ik er bij ben, zie mijn vrouw zelden en bovendien is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wil niet die man worden die Ĺs zondags het vlees snijdt. Wat de toekomst brengt, dat weet ik nog niet. Daar moet je nou nog niet over nadenken, vind ik want dan ben je al afscheid aan het nemen en we moeten er eerst voor zorgen dat de overdracht vlekkeloos verloopt. Onze gasten mogen er eigenlijk niets van merken en daar gaan we onze energie het komende jaar in stoppenö.
 
14 ˛ktober om 18:41
 
Met Leoni Jansen en Izaline Calister op het podium!

Ik foŰl mij fereard om met sukke kanjers op ut poadium te staan! Later wel mear!

Op donderdag 22 oktober gaan Leoni Jansen en Izaline Calister (topzangeressen, liedjesschrijfsters en programmamaaksters) als ĹSisters in Armsĺ op zoek naar songs die de wereld hebben veranderd. Jansen en Calister gaan samen de barricade op en zingen liedjes die verandering teweeg hebben gebracht en vertellen het verhaal erachter.

Tijdens de voorstelling is onze eigen stadsdichter Henk van der Veer te gast om te vertellen over zijn favoriete protestsong.

Muziek // do 22 oktober 2015 // 20.15 uur // Ç 23,- // TŘ÷ttenzaal, ingang Westersingel 28 // Theater Sneek. Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580.


 
13 ˛ktober om 12:06
 
Fries Scheepvaartmuseum: Op stoom!

Tijdens de herfstvakantie kun je aan boord stappen van de mooie stoomboot Maarten die achter het Fries Scheepvaart Museum ligt. Hier mag je kijken in de machinekamer, de stuurhut en het vooronder. Als je in de weekenden komt dan is de kans groot dat je de stoomwolken uit de pijp ziet komen!

In het museum ga je aan de slag met een leuk werkblad over stoom en knutsel je ook nog eens je eigen stoomboot in elkaar. Het is voor kinderen van 4-12 jaar

Wat moet je doen.

Iedere bezoeker koopt eerst een kaartje bij de balie van het museum (Kleinzand 14).
Kinderen Ç 2,- volwassenen Ç 6,- of gratis met MJK.
Kinderen krijgen dan een stoomwerkblad en een sticker waarmee je op stoomboot Maarten mag.

Het is een doorlopend programma, dat loopt van zaterdag 17 oktober tot en met zondag 25 oktober.

Openingstijden: ma-za 10.00-17-00 en op zondag van 12.00-17.00 uur.
Aanmelden is niet nodig.

Op zaterdag 24 oktober is het ook Rabobank Museumdag. Deze dag wordt georganiseerd voor de leden van de Rabobanken in de provincies Groningen, Drenthe en FryslÔn. Rabobankleden ontvangen een speciale Museumdagkaart met twee coupons. Met deze coupon kan men in het Fries Scheepvaart Museum gratis deelnemen aan het stoomprogramma. Een programma voor het hele gezin!
 
12 ˛ktober om 19:25
 
Ondertussen in de Skarnestraat 
12 ˛ktober om 18:51
 
Harry Walstra komt met boek over voetballen in oorlogstijd

Sneker Harry Walstra komt binnenk˛rt met un boek over ' voetballen in oorlogstijd'. Ik kreech onderstaande mail en foarp˙blikasy fan Walstra:

Beste voetballiefhebber,

Binnenkort breng ik een boek uit. Titel: "We gaan weer gewoon doen..." Ondertitel: Voetballen in oorlogstijd.
Onderstaand een voorpublicatie uit een hoofdstuk betreffende literatuur over voetbal tijdens de tweede Wereld Oorlog.

Natuurlijk stuur ik deze tekst ter promotie van mijn boek, maar ook omdat deze tekst raakvlakken heeft met de gespannen, huidige situatie rond verschillende bevolkingsgroepen en religies en opvang van vluchtelingen. Hoe gaan wij om met Moslims, Christenen, Joden en bijvoorbeeld homoseksuelen in een multiculturele samenleving waar tussen de diverse bevolkingsgroepen zoveel onderscheid bestaat?

Onderstaande "Amsterdamse" voorbeelden van antisemitisme en homofobie stammen uit respectievelijk 2002 en 2011. Zijn het incidenten of zet dit zich door? Groeien "wij" naar elkaar toe of stoten wij elkaar in de toekomst juist (nog) verder af?

Ook al zouden het incidenten zijn. Het blijft triest om te lezen dat in een stad waarin tijdens de oorlog homoseksuelen en Joden werden afgevoerd, jaren later dergelijke incidenten plaatsvinden. Ook triest om tijdens mijn onderzoek naar Joodse voetballers in de tweede Wereld Oorlog te lezen dat Nederlands sinds 2011 twee nieuwe woorden kent; lokjoden en schuilsynagoges.

Maar goed, desbetreffende onderstaande alinea is slechts ÚÚn alinea uit een boek waarin honderden alinea's zijn opgenomen. In dit boek zijn onder meer verhalen opgenomen over de Joodse, Duitse internationals Julius Hirsch en Gottfried Fuchs. Ook een verhaal over de beroemde Duitse international Tull Harder. Voor de oorlog beroemd als voetballer van HSV, tijdens de oorlog berucht als SS-kampbewaker in concentratiekamp Neuengamme.

De vroegere Nederlands international Rein Boomsma kwam in Neuengamme om het leven. Met zijn kleinzoon en kleindochter spreek ik over hun opa en voormalig verzetsheld.

Een ander hoofdstuk betreft een reconstructie van het leven van Willem Rienstra. Deze jonge Fries werd opgepakt bij een razzia in Sneek tijdens een wedstrijd tussen Noord-Nederland (met Abe Lenstra) en West-Nederland. Ook Willem Rienstra kwam om in Neuengamme. Zijn verhaal wordt indrukwekkend beschreven door Leeuwarder Courant journalist Peter van der Meeren.

Het verhaal over Willem Rienstra is ÚÚn van de in totaal dertien verhalen van een boek met naar schatting 200 pagina's.

Ik houd u over het verdere verloop van uitgifte van dit boek graag op de hoogte!

Groeten van Harry Walstra

VOORPUBLICATIE:

Wanneer Simon Kuper in het voorjaar van 2000 de Hard Gras special ôAjax, de Joden, Nederlandö publiceert komen zijn conclusies en ervaringen naadloos overeen met die van het duo Frits Barend en Henk van Dorp ruim twintig jaar eerder. Wegkijken was troef in voetballend Nederland tijdens de oorlog en bordjes met de tekst ôVerboden voor Jodenö werden op last van de Naziĺs trouw opgehangen. Joodse scheidsrechters, bestuurders en voetballers werden geroyeerd en later in oorlog zelfs afgevoerd naar de vernietigingskampen maar de stadions zaten vol.


Anno 2015 lijkt ôNederlandö bij problemen nog steeds weg te kijken. Al tientallen jaren worden in Nederlandse voetbalstadions regelmatig antisemitische liederen gezongen. Net zo lang wordt hierover al vergaderd en gesproken zonder dat er noemenswaardige maatregelen genomen worden. Op de amateurvelden lijkt eerder sprake van een toename dan een afname van het aantal antisemitische incidenten.

Ook buiten de groene lijnen zijn helaas in toenemende mate incidenten te registreren. Sonja Barend, nicht van de eerder genoemde Frits Barend, is een fervent voorstandster van de multiculturele samenleving maar plaatst inmiddels grote vraagtekens bij de haalbaarheid van zoĺn samenleving.

In Vrij Nederland vertelt zij over een Palestina herdenking op de Dam waar zij met eigen ogen zag dat er een klopjacht geopend werd op een Joodse jongen met een keppeltje op. Wellicht is er niet alleen sprake van het hoofd afwenden bij antisemitisme, maar wordt er maatschappij breed weggekeken.

Paul de Leeuw zei onlangs in een interview dat homoseksuele stellen in bepaalde gedeeltes van Amsterdam beter niet meer hand in hand konden lopen. Maar goed, zolang mannen in Amsterdam niet hand in hand lopen en ook geen aanstoot geven door het dragen van een keppeltje is er helemaal niks aan de hand.

Terug naar de tweede Wereld Oorlog en de jaren dat Joden verplicht een Jodenster moesten dragen. De foto is schitterend. Mannen in pak en met hoed op bevolken een volle Kuip. Het Feijenoord-stadion zit met 65.000 toeschouwers afgeladen vol bij de wedstrijd ADO-Hermes D.V.S. in het seizoen 1942/1943. De foto is opgenomen in het‏ prachtige boekwerkje ôSeizoen '40-'45 : voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlogö dat in 2009 uitgebracht is ter gelegenheid van de gelijknamige voorstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Etcetera..... (vervolg van hoofdstuk waarin Nederlandse en Duitse literatuur over voetbal tijdens de tweede Wereld Oorlog wordt besproken)
 
12 ˛ktober om 18:43
 
Drukke internationale bezetting Waterpoort Cup Kyokushin Karate in Sneek

SNEEK ľ Op zaterdag 17 oktober maken zoĺn 250 karatekaĺs uit 10 verschillende Europese landen hun opwachting op de veertiende editie van de Waterpoort Cup Kyokushin Karate in de Sneker Sporthal in Sneek.

De Waterpoort Cup wordt georganiseerd door Sneker Stichting Activity Foundation en staat voor internationale sportieve uitwisseling en vergroten van vriendschapsbanden tussen de verschillende dojoĺs (karatescholen red.) die aan het evenement deelnemen. Inmiddels is de Sneker Waterpoort Cup een begrip in karateland. Een uniek internationaal karate kampioenschap voor iedereen vanaf 8 jaar.

De Waterpoort Cup is de perfecte springplank om als karateka te kunnen doorstoten naar Wereldniveau. De Sneker karatekaĺs van Sportclub F en F The Inner Way zijn daarvan het perfecte voorbeeld. Zij schitteren al jaren op verschillende internationale podia.
Ook op de aanstaande editie van de Waterpoort Cup is het niveau weer hoog. Deelnemers uit onder andere Zweden, Zwitserland, Denemarken, Spanje, Groot-Brittannie, Frankrijk, BelgiŰ, Nederland en Litouwen. Ze zullen allemaal hun uiterste best doen de internationale Waterpoort Cup op hun naam te zetten.

Sommige deelnemers ondernemen een driedaagse busreis om aan de Friese Waterpoort Cup in Sneek te kunnen deelnemen. Dat zegt iets over de opzet en uitvoering van het evenement. Bovendien zijn al ruim 6 maanden talloze vrijwilligers bezig om ervoor te zorgen dat ook de 2015 editie weer een daverend succes zal worden.

Wethouder Sportzaken Durk Stoker van Gemeente Sudwest Fryslan, is in ieder geval al bereid gevonden om zaterdag 17 oktober in de Sneker Sporthal de openingsceremonie te verrichten. Op 17 oktober vanaf 09.30 uur is het genieten geblazen van een dag vol spetterende Kyokushin partijen. In de ochtend jeugd, cadetten en junioren.

Vanaf 16.30 uur is het de beurt aan de senioren die op basis van full-contact regels met elkaar de sportieve strijd aangaan. Ĺs Avond is er aansluitend in het clubgebouw van Sportclub F en F The Inner Way aan de Lange Veemarktstraat een traditionele Sayonara party waar alle deelnemers en belangstellenden onder het genot van een hapje en een drankje nog gezellig kunnen napraten.

Kijk ook eens op www.activityfoundation.nl
 
11 ˛ktober om 20:22
 
Imponerende toespraak van wethouder Stella van Gent tijdens benefietconcert SyriŰ

Wethouder Stella van Gent ( PvdA ) heeft vanmiddag een indrukwekkende toespraak gehouden tijdens een druk bezocht benefietconcert voor Syrische vluchtelingen in het Noorderkerktheater van Sneek.

Het evenement,een initiatief van Atrium-saxofoondocent Kees Romers en Sneker ondernemer/cultuurliefhebber Ger de Boer kreeg door de toespraak van de SWF-wethouder een dimensie meer.

Duidelijk emotioneel, maar niet overmand door emoties, sprak Van Gent recht vanuit haar hart imponerende woorden tot de volle Noorderkerk dat bovendien genoot van een wervelend muziekprogramma afgewisseld door getuigenverklaringen van vluchtelingen.

Aan het einde van de middag mocht Jan Arts, van het Rode Kruis Zuidwest-Friesland, een cheque van Ç 2763,20 in ontvangst nemen.

Hieronder de toespraak van Stella van Gent:

Antwoord op de Angst en Verbeelding van Vertrouwen

Wat nu als...

Wat nu als...
Wat nu als we weer cholera krijgen?
Wat nu als de vluchtelingen in al onze goedkope huizen gaan wonen, onze eigen mensen geen huis meer krijgen, de wachtlijsten oplopen, ze onze uitkeringen opsouperen, onze bejaarden geen zorg meer krijgen omdat het geld op is, ze onze vrouwen geen hand geven, ziektes meenemen, schurft, krentenbaard, luizen, wat nou als ze hoofddoekjes dragen, als er IS terroristen bij zitten, dieven, verkrachters, klaplopers? En wat nu als ze nooit meer weg gaan.

Maar wat nu als...
En wat nu als het mensen zijn, met liefde en ambities, mensen met verlangens, verlangen naar een leven, veiligheid, rust, warmte, een baan, vrienden, een huis.
Wat nu als ze opgeleid zijn, als ze iets toe te voegen hebben. Wat nu als ze hier hun toekomst zien en graag van toegevoegde waarde willen zijn.


En als nu als wij nu genoeg hebben...
Wat nu als wij genoeg hebben te delen, dat we het rijk hebben, dat we dit aan kunnen als maatschappij, als gemeente, als stad en als mens.
Wat nu als wij onze overvloed delen en niet bang zijn voor ons eigen tekort.
Dat we genoeg scholen hebben, genoeg huizen, genoeg eten te delen, genoeg rijkdom om er met elkaar rijker van te worden.

En als we niet meer bang zijn...
Wat nu als we niet meer bang zijn? Als we durven te delen, ons open stellen, durven te geven.
Wat gebeurt er dan?
Dat weten we niet.

Wij kunnen het wereldtoneel niet veranderen, maar hebben wel invloed op onze directe omgeving.

Misschien komen we tekort, krijgen we gebrek, gaan we ten onder aan onze eigen goedheid?
Of kunnen we het aan, zijn we samen sterker, maakt het ons niet armer maar rijker, niet zwakker maar sterker, niet star maar flexibel, niet eenzaam maar verbonden.

Want op deze aarde:

Er is maar 1 land: de wereld.
Er is maar 1 geloof: de liefde.
Er is maar 1 volk: de mens.

Vertrouwen
Het groeien van vertrouwen gaat niet vanzelf. Ook als we voldoende zelfvertrouwen hebben, wordt hier voldoende aan geknaagd door ingebeelde angst, slechte ervaringen en de asociale media. Die angsten nestelen zich in ons lijf en nemen we met ons mee.

Daarom moeten we steeds terug naar de basis van vertrouwen: het geloof dat de ander te goeder trouw is. Het geloof dat je zelf krachtig bent. Het geloof dat je niets hebt te vrezen, dat je mag vertrouwen op de goede afloop.

Trots op ons
Ik ben er trots op dat wij als gemeente, als gemeenschap er duidelijk voor kiezen om hier vluchtelingen op te vangen. Om onze sporthal open te stellen, onze mensen in te zetten, ons eten te delen, onze huisartsen, tandartsen, en straks ook onze scholen en al het moois van de stad Sneek te delen, onze mogelijkheden te delen.

Onze kwetsbaarheid hierin geeft het gegeven vertrouwen waarde.

Want door te vertrouwen verandert onrust in rust.
Dan kunnen we de ander een plek geven zoals we zelf ook behandeld zouden willen worden. Of onze kinderen, onze ouders. Hoe willen wij dat we om gaan met mensen? Andere mensen, maar daarmee ook dezelfde mensen.

 
11 ˛ktober om 11:34
 
O.N.S. Boso Sneek- Rijnsburgse Boys

 
10 ˛ktober om 17:45
 
O.N.S. Boso Sneek- Rijnsburgse Boys wedstrijd zonder verliezers!


De teleurstelling was groot bij een aantal spelers van O.N.S. na het 2 ľ 2 gelijkspel tegen topklasseploeg Rijnsburgse Boys, maar was dat ook terecht?

Scorebordjournalistiek zal zeggen als je met 2 ľ 0 voor staat mag je de wedstrijd niet meer uit handen geven. Dat O.N.S. grote kansen had om na de aansluitingstreffer van Rijnsburgse Boys de 3 ľ 1 te scoren.

Helaas bleef dat uit en dan is het zuur dat de geelzwarten uit Rijnsburg alsnog de 2 ľ 2 nog binnen schieten. Aan de andere kant was het een prachtige open wedstrijd met een uitstekend voetballend O.N.S.

De eerste helft was een genot om naar te kijken, a;l was het alleen al die formidabele spits YumÚ Ramos. Wat een kanjer is dat, wat een meevoetballende centrumspits! Dat hij het was die O.N.S. in de twaalfde minuut op 1 ľ 0 zette was ook meer dan verdiend. Toen Renco van Eeken op slag van rust de 2 ľ 0 voor de Snekers aantekenen liet leek er geen vuiltje aan de lucht. O.N.S. speelde gewoon superieur en vooral overtuigend!

Na de thee tapte Rijnsburgse Boys uit een ander vaatje zoals dat in jargon zo mooi heet en zorgde Jeroen Hessing in de 48ste minuut voor de 2 ľ 1. De Uien uit Rijsnsburg hadden het heft even in handen en O.N.S. had moeite om de wedstrijd weer te laten kantelen in Sneker voordeel. Na een kwartier in de tweede helft creŰerde O.N.S. weer kansen maar verzuimde om te scoren, met name de ingavallen Bob Schepers miste de kans op 3 ľ 1. En een ongeschreven voetbalwet is dat de tegenstander dan scoort.

Dat gebeurde zes minuten voor het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter S. Dr÷ge uit Zuidlaren. Toen scoorde de verreweg gevaarlijkste aanvaller van Rijnsburgse Boys, Raily Ignacio de 2 ľ 2. De slotfase was nog spectaculair, maar gescoord werd er niet meer. O.N.S. heeft nu acht punten uit even zoveel wedstrijden. Opvallend is dat er een tussen de eerste acht ploegen en de andere acht teams een gat zit van 4 punten en meer. 
9 ˛ktober om 16:58
 
Back home na kleurrike dagen! 
7 ˛ktober om 09:45
 
Go!! 
6 ˛ktober om 15:50
 
Un kollum fan pastoar Peter van der Weide

Pastoar Peter van der Weide het fandaach de f˛lgende kollum in ut Friesch Dagblad:


VAN JE FAMILIE MOET JE HET MAAR HEBBEN

Op zaterdag 2 oktober vond in de St. Martinuskerk te Sneek een bijzondere viering plaats in het kader van de familie reŘnie van de familie Poiesz. Zoĺn 450 mensen vulden de Martinuskerk als begin van een prachtige dag waarop ruim 550 familieleden elkaar hebben ontmoet. Ik begon de preek met de mededeling: ôVan wie binne jou der een?ö Waarop gelijk geroezemoes ontstond en dat was nu juist de bedoeling.

Het was in het jaar 1820 dat Johann Bernard Poiesz, koopman van beroep en wonend te IbbenbŘren, met zijn vrouw Anna Maria Schulte en drie kinderen naar Nederland kwam en zich in Sneek vestigde. Daar werden nog vier kinderen geboren. Vanuit Sneek trok Johann van markt tot markt en bezocht kermissen in de wijde omgeving. Het was geen gemakkelijke tijd en de twee jongste kinderen stierven toen ze drie jaar waren. Deze immigratie was dan ook niet ingegeven door weelde.

Het lijkt veel op wat we vandaag de dag meemaken met al die vluchtelingen op zoek naar veiligheid, een nieuwe toekomst en het land van melk en honing. Daarbij zullen vast geen mensen bij zijn die de naam Poiesz dragen, maar dat ze net hun voorvaderen alles achter laten om op zoek te gaan naar het ware geluk, daarmee zijn ze wel met hun voorvaderen verbonden.

Sinds het jaar 1820 zijn er van de familie Poiesz afstammelingen te vinden tot in AustraliŰ en in andere continenten en dat geeft mooi weer dat ieder mens recht heeft op een plekje onder zon en dat er door hard werken en bezieling veel tot stand kan worden gebracht.

Wat is dat eigenlijk een familie? Volgens de dikke van Dalen is het een geheel der bloedverwanten van dezelfde naam. Wat zegt het vandaag de dag nog, lid van een familie zijn? Een bekend spreekwoord zegt: ôVan je familie moet je het maar hebben!ö En een ander: ôMet je familie kun je wandelen, maar niet handelen. Vanuit de christelijk geloofovertuiging wordt duidelijk dat ôfamilieö en afkomst belangrijk zijn en dat je afkomst je kan verraden in de goede en slechte zin van het woord. Zo wordt duidelijk dat lid zijn van een familie een gegeven is, maar dat je wel iets moet doen om de familieband te onderhouden.

Op donderdag 24 september j.l. vond in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden een bijeenkomst plaats georganiseerd door Solidair Friesland en Kleurrijk Friesland met als thema: ôFlechtelingen wolkom!ö Wat kunnen we als leden van de ene mensenfamilie betekenen voor de vluchtelingen? Er is op dit gebied reeds veel ervaring en kennis aanwezig, maar als daarbij de wil komt om het ook echt te doen, dan kan er heel veel.

Als een familie reŘnie zoals afgelopen zaterdag kan slagen, dan kan er meer. Daarbij kan de vraag: ôFan wie binne jou der eenö, ons vast terug brengen bij onze eigen wortels en de geest die ons leven mag dragen.

Pastoor Peter van der Weide

Op de foto: Poiesz-reŘnisten onderwech fan de kerk naar ut teater!
 
5 ˛ktober om 15:15
 
Power Frouwen

In ut MKB fan Sneek binne de laaste tiid un antal powerfrouwen goŰd bezech. Frouwen dy't mekaar wŕr't mogelek steune en helpe, stimuleare en anfitere. Een fan dy keigoeie frouwen is Marieke Agricola.

WoŰnsdach a.s. fiere Marieke en Anita & Mariska ut earste lustrum fan hun kledingwinkel Ziggo Fashion op ut Groatsaan. Fan harte!!

Hierbij de fleurege mailing dy't Ziggo ˙tgaan laat:


Dag lieve mensen,

Woensdag 7 Oktober bestaat Ziggo Fashion alweer 5 jaar waar wij reuze trots op zijn!!Wat hebben we al 5 jaar mogen genieten van jullie lieve mensen......en wat hopen wij dat er nog vele vele jaren zullen volgen.
Zonder jullie waren wij er niet meer geweest.....en wat zijn wij jullie dankbaar. Elke dag gaan wij met plezier naar " het winkeltje" toe en maken er een feestje van,
want zo ervaren wij een dag bij Ziggo Fashion!!!
5 prachtige jaren waar wij as woensdag zeker even bij stil staan. Deze dag willen wij daarom ook niet zomaar voorbij laten gaan. Dit willen wij samen met jullie vieren.

Deze feestelijke dag zijn wij extra lang open van 10.00 tot 21.00 zodat jullie allemaal in de gelegenheid worden gesteld om langs te komen en dit met ons te vieren.
Overdag staat er heerlijke koffie of thee met allemaal lekkernijen van " Bakkerij Posthuma " van het Sint Antoniusplein 37 uit Sneek voor jullie klaar.'s Avonds vanaf 18.30 hebben we een heerlijke biologische proeverij
van " Natuurlijk Bij Agnes " uit de Wijde Noorderhorne 14 A uit Sneek.

Voor elke betalende klant staat er een goed gevulde goodybag klaar met een cadeau. Ook kunnen jullie een slinger geven aan het draaiend rad waar prachtige prijzen zijn te winnen.
Om maar even wat te noemen , Ilse Jacobsen laarzen, beathypakket van Ilse Jacobsen,een clutch van Legend, gewatteerde jacks van Sparkz, oorbellen van HINTH, panty's van Sneaky Fox, sokken van Ballonet's sleutelhangers van HI-DI-HI, gave mokken van Who,s That Girl, bekers voor onderweg van Pepe Jeans, sportflessen van Bench,handwarmers van LIEN, proefsessie van Easyslim.

Maar wat helemaal te gek is.....aan het eind van de avond trekken wij 3 winnaars uit de pot die van top tot teen helmaal in het nieuw worden gestoken door Ichi, B Young of Who,s That Girl.

Deze dag wil jij toch niet misssen......!!

We zien jullie graag as woensdag tussen 10.00 en 21.00.

Liefs Marieke , Anita en Mariska Ziggo Fashion Grootzand 7 Sneek
 
4 ˛ktober om 11:50
 
Earste saterdach in ˛ktober

"Ik vind dat de Sneekweek dit jaar wel erg lang duurt...", sei Waterpoartsgrachbewoaner Ko Smorenburg gistermiddach met un fette glimlach. Op dat moment ging ut ene na ut andere dweil˛rkest foarbij nadat se op de foto set waren bij de Waterpoart.

De hele stad br˙sde en swingde op de fleurege toanen fan de 28 dweil˛rkesten dy't overal ˙t ut laan fut kwamen. Un fantastise sfear onder ideale wearsomstandechheden.

Wat un perfekte ˛rganisasy, wat un geweldege Sneekreklame was dizze fierde edisy fan ut dweil˛rkestenfestival. Wat trekt su'n evenement un f˛lk naar de stad. Pure Sneekpromoasy! Op Face Book fliŰge de moaiste foto's en filmkes fan ut evenement foarbij. Opfallend feul stadsfotografen sochten ut hogerop om ut e.e.a. fast te lŕgen.

Ok ik skoat, sittend fanaf ut terras bij Onder de Linden un groat antal foto's fan˙t de heup.

Gister was der ok n˛ch us de Groate Poiesz-reŘny met mear as 500 deelnimmers. Ok un geweldech feest, met un mis in de RK kerk ( wŕr anders nou?! ) un revu in ut Teater an de Westersingel en dŕrna stampp˛tbuffet en groat feest bij Van der Valk.

Ut geelswart fan Sneek skitterde in un ˛ktobersontsje! Op sukke dagen is Sneek een groate family:

Laaste foto fan Nico Altenburg
 
3 ˛ktober om 13:54
 
Ikoan fan'e stad!Beelden fan Fokko Dam
 
3 ˛ktober om 12:29
 
SNEEKER DWEILDACH is los!!

Onder un staalblauwe hemel met un ˙tbundege ˛ktoberson is sukrekt de Sneeker Dweildag 2015 opend in de Marktstraat. Wat un fantastise sfear is der nou al in de stad. Ut hele sentrum br˙st. Hulde an al dy frijwilligers en nou binne we n˛ch mar amper los.

De paparazzi fan Sneek d˙ke op ˙t alle hoeken en gaten. Illustere duo's begeleide de m˙zikanten. K˛rtom feest in oktober en dat is wat anders as un namaak Oktoberfest! 
2 ˛ktober om 17:13
 
Froeger de onbegrypleke woarden Eben HaŰzer...

Fiel mij fanmiddach foar ut earst op an de gevel fan 'myn' Eben HaŰzerskoal. Dŕr't froeger de onbegrypleke woarden Eben HaŰzer pronkten staat nou te lezen dat ut Cultureel Kwartier Atrium Kunstencentrum hyt. Ik fyn ut prachtech! 
1 ˛ktober om 18:01
 
Ondertussen in de Skarnestraat!