dagboek > overzicht
Dagboek april 2023
 
30 april om 17:03
 
Moaie dagen

Wat knapt un mins hier fan op! Dan hew ik ut over ut wear. Gistermiddach prachtege foetbalwedstryd sin, ONS liet kploper Pelikaan S. alle hoeken fan ut kunstgras sin. Ut wurdde un onferfalste seuvenklapper en ok nch us nyt flatteard. Na ouloop even op un ouwerwetse manier nasitten.

Fanmiddach ope E-bike over de Grone Dyk na Jachthaven Sneekerhof weest en lekkere cappuccino & appelgebak had. Ut sat der gouden! 
29 april om 13:46
 
Boek over Sneekermeer en wijde omgeving gepresenteerd

Woensdag is in Museum Joure het boek Om de Meer: mens, cultuur en landschap rond het Sneekermeer gepresenteerd. Auteur Hans Koppen reikte het eerste exemplaar uit aan directeur Iris Nutma van het museum.

Het boek geeft een landschappelijke en cultuur-historische beschrijving van het Lege of Lage Midden van Frysln, het gebied dat globaal ligt tussen de plaatsen Sneek, Jirnsum en
Joure.

De auteur gaat in op vragen als: waar dienen al die sluisjes voor, wat zijn dat voor metalen windmolens in het land, en hoe is het Sneekermeer eigenlijk ontstaan? In 2020 schreef hij een vergelijkbaar boek over het landsdeel Oostergo.

Foto: Boudewijn de Boer

 
28 april om 17:56
 
Sterech wear

Allemachtech wat un sterech wear fandaach. Amper btendeur weest. De dach deurbrocht met skriven.

Ik krij regelmatech opdrachten om foar un multinational fersen te skriven. Op 1 f andere manier lukt dat ok nch alle kearen wear.

Skrive is bij mij noait inspirasy f ut teugenoversteld writers block. Ik mut gewoan sitten gaan en skrive. Nyt earder wear fane stol komme at ut fers f un kollum klaar is. Tsja, ik don der nyt su moeilek over.

Ondertussen fandaach wel wear nieuw fers en kollum skreven/tikt. Ut was der wear foar nou?!

Binnencover

In elke editie van Rabo &Co geven we een hobbyfotograaf het podium op de binnencover. Hiervoor zijn we op zoek naar Hollandse landschapsfotos. Fotografeer jij graag en wil je jouw foto terugzien in het magazine?

Check eerst de aanlevervoorwaarden en doe mee:

Liggend beeld van een Hollands landschap (bij voorkeur uit jouw eigen regio)Verdeling lucht/landschap: 30/70426 x 290 mm: minimaal 300 dpiWanneer er sprake is van een in het oog springend element zoals een dier of plant dan heeft het de voorkeur om dat links in beeld te hebben.

Op de rechterkant van de foto wordt nl. een gedicht geplaatst.

Tip: het is mooi als er kleur en textuur in de lucht zitten.
 
27 april om 19:51
 
Koaningsdach 2023

Ut is en blift foar mij un feest fan frijheid, Koaningsdach. Fanmrren om even foar 8 uur al de slaapkamersrten wagenwiid open om ut reveil fanou de koepel fane Groate Kerk te hoaren: U zei de gloarie! Klassieker!

Drna naar de aubade in de Marktstraat, lekker singe en geniete fane Putkapel. Drna naar Onder de Linden foar de tradisionele koffy met oranjekoek en oranjebitter.

Even ths naar de tv kieke en middachs opnieuw de stad in. Met frynden en fryndinnen Koaningsdach fiere.

Tt beslt patatsje Ras Sperfriet. Ut leven is soms su simpel!
 
26 april om 21:39
 
En dan dit nch...

Splinternieuwe Poiesz ballon gedoopt

Onder ideale weersomstandigheden is aan het begin van de avond de splinternieuwe Poiesz luchtballon gedoopt. Dat gebeurde door de voltalige directie, waaronder de vandaag benoemde Officier in de Orde van Oranje Nassau Piet Smit, op het terrein voor de supermarkt aan het Boschplein in Sneek. In het kader van het eeuwfeest van Poiesz Supermarkten werd het doopfeest vanavond georganiseerd door de supermarktketen.

Inderdaad gaan we ons eeuwfeest ook vieren met deze in Engeland gemaakte ballon, vertelde Jan Hoitema, hoofd marketing & communicatie van Poiesz. We willen het feest met onze klanten vieren en via winacties stellen we onze clientle in de gelegenheid om een luchtvaart boven de noordelijke provincies te maken. Want Poiesz is d supermarkt van het noorden, aldus Hoitema.

Vijf jaar kleurt het luchtruim oranje groen

Algemeen directeur Piet Smit geeft nog meer achtergrondinformatie over de jubileumballon in de groen-oranje kleuren van Poiesz Supermarkten. Erik, de piloot van de ballon is de buurman van onze winkel in Joure. Op een informatieavond van Poiesz hebben we beklonken dat we een ballon in de lucht zouden doen, waarbij Erik de vaarten gaat doen. Vandaag gaan 4 van onze medewerkers mee op de eerste vaart. De komende vijf jaar kleurt ook het luchtruim oranje en groen.
 
26 april om 21:36
 
Lintsjes...


Fandaach bij de treiking fan de lintsjes in'e Noorderkerk weest.

In de gemeente Sdwest-Frysln zijn vandaag door burgemeester Jannewietske de Vries aan 13 inwoners een Koninklijke onderscheiding uitgereikt tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Negen gedecoreerden zijn benoemd tot Lid, twee tot Ridder en twee zelfs tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Jannewietske de Vries ging samen met troubadour Bruno Rummler naar verschillende locaties om inwoners te verrassen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. In de Noorderkerkzaal in Sneek werden aan het begin van de middag de laatste lintjes opgespeld. 
25 april om 20:37
 
Disse dagen

Altyd onrustech in disse dagen...Altyd elk jaar wear in april en mei...

Ferder gaat alles god. Heel god selfs!
 
24 april om 08:59
 
Kollum Omrop Frysln

Spoarsoeke

Foarge week donderdachavend liep ik met un groate groep Sneekology-kursisten over ut ouwe Joadse begraafplak fan Sneek. Dizze fierde kursusavend fan de tiende jaargang Sneekology het as onderwerp Sneek en de Tweede Weareldoarlch en in ut bysnder de Sneker Joaden.
Elk jaar in april/mei besteed ik andacht an dy perioade in oans geskiedenis. Op ut begraafplak lees ik dan twee fersen in ut Snekers foar.

Kiezelstientsjes

as un levend overblyfsel fan geslachten dyt foargingen
leit op e Sytsingawierster terp, moai ferskoalen an de
rane fan ut stadspark, ut Joads Sneker begraafplak

Beth Chajiem - hs fan ut leven - oase fan rust
un intieme kleine tn met de staande serken
drt su nou en dan witte kiezelstientsjes delleid wurde

as teken fan onfergankeleke liefde an geslachten
dyt foargingen

Ok ut fers Tt herinnering met drin de 25 namen fan fermoarde Joadse Snekers lees ik altyd foar op de doade-akker. Su langt wij de namen noemen houwe wij de herinnering fan disse Joadse Sneker oarlchsslachtffers levend

Elk jaar hoar ik wear foar mij nieuwe dingen t dy donkere perioade. Foarech jaar mocht ik Meta Lever ontmoete. Dchter t ut fersetsgesin Lever. Bysnder om oarlchsferhalen te earste haan te hoaren.

Earder foarege week mocht ik myn ferhalen fertelle en Sneker fersen foarleze an un groate groep RK frouwen in ut Parochyhs in Sneek. Nch foardat de avend begonnen was gebeurde der wat bysnders. De foarsitter fan ut Katholiek Vrouwengilde Sneek, Janny Bits-Jongsma, fertelde mij dat se de avend opene s met ut foarlezen fan twee fersen t ut pozyalbum fan har moeke.

Fersen dyt in 1933 skreven waren deur Meta Mendelson en Margot Pino, inderdaad twee Joadse meiskes dyt tien jaar later in Auschwitz fermoard wurde sden. Meta en Margot waren skoalfryndinnen fan Janny har moeke. Ik wurdde der koud fan toen ik de haanskreven fersen onder ogen kreech.

Ut wurdde de opmaat foar un bysndere avend, wrbijt der een en al andacht was fan de frouwen dyt ademloas lsterden. Ik hew selden su beflogen fertelle kannen.

Foar mij is geskiedenis as un stin dyt in un fijver smiten wurdt, de earste histoarise sirkels lge ut dichtstbij, in ferhalen, in un pozy-albumferske.

En ferderop ine straat lees ik de namen ope messingplaatsjes fan Lion van Gelder, Carolina van Gelder-Bilderbeek, Moritz Rotschild en Berta Rotschild-Colomb. Joadse spoaren ine frm fan strkelstienen.

Oarlch is altyd dichterbij as je denke. Wees waaksem!

 
23 april om 18:00
 
Fertelle fertelle altyd mar wear fertelle

Kom met verhalen, dichtte Leo Vroman oait. De oulopen dagen hew ik dat twee kear en pblyk don maggen. Fanmiddach met fokaal ensemble Koarbizznizz ine prachtege drpskerk fan Ysbrechtum.

Ut wurdde un middach met un andachtech pblyk, wrbijt ut ensemble un glashelder knsert gaf onder de titel I Sing, You Sing.

Myn ferhalen gingen o.a. over de Synagoge fan Sneek en over ut opkommende antisemitisme: Blif waaksem! 
22 april om 19:06
 
Rustege saterdach

Fandaach rustege saterdach had, nut eens naar ut foetballen. Fanmiddach en fanavend ok nyt, even andere dingen don. Foarbereide foar optreden met Koarbizznizz, mrren in Ysbrechtum. Hew ik nocht an!

Voorjaarsconcert Vocaal ensemble Koarbizznizz met verteller Henk van der Veer

YSBRECHTUM- Op zondag 23 april a.s. om 15.00 uur, combineert vocaal ensemble Koarbizznizz in de prachtige St Martinus Kerk in Ysbrechtum, een gevarieerd concertprogramma met prikkelende verhalen van Sneker verteller en dichter Henk van der Veer. Het ensemble vierde in 2022 het uitgestelde 15-jarig jubileum en in Ysbrechtum verwacht Koarbizznizz onder de titel I Sing, You Sing opnieuw de juiste toon te treffen.

Koarbizznizz werd in 2006 opgericht door dirigent Siebren Kramer. De leden komen uit verschillende windstreken van Friesland. Inmiddels heeft het ensemble al vele concerten verzorgd, zowel in concertseries van culturele commissies als op eigen initiatief. Vocale kwaliteit, een kenmerkende variatie in muziekperioden en -stijlen, een aangename sfeer en eigenzinnige presentatie, staan daarbij centraal.

Verteller Henk van der Veer, bekend van columns in diverse regiobladen en o.a. uitzendingen van Omrop Frysln, draagt met zijn korte verhalen en Sneker anekdotes met een knipoog, ongetwijfeld bij aan een plezierige middag. Uiteraard leest hij ook fersen in ut Snekers foar.

Zondag 23 april 2023

 
21 april om 19:38
 
Boeiende ferteller

Peter van der Meeren blift un boeiende ferteller at hij ope tekst komt over syn stoeptegelboek 21 Man. Gisteravend was Peter oans gast op de fierde kursusavend Sneekology in de Sparta-kamer fan LSC1890. Drfoar waren we met de shutle naar ut ouwe feemerkterrein weest om dr stil te staan bij de 3 fane 25 strkelstienen dyt der in Sneek lge ter nagedachtenis fan de fermoarde Sneker Joaden. Drna besoek brocht an ut Joads Begraafplak op de Sytsingawierster terp fan Sneek

Krtom ut tema fane Sneekology-avend was wel ddelek. Na ouloop gesellech nasitten in ut Restaurant fane oudste Sneker foetbalklup. Prima ontfangst!

Fanmrren bij Alex van Ligten ope koffy weest. We gaan gewoan ferder met praten en lstere wrt we un paar jaar leden bleven binne. Ut is altyd god, bij disse bysndere frynd.

Fanmiddach bij de heropening fan de Gymzaal Stadsfenne weest en artikeltsje over skreven. Met andere woarden wear nyt stil sitten.

Nou ist weekend en nim ik ut der fan! Earst mar even ine tobbe, wurd ik altyd blij fan. Nou su. 
20 april om 13:54
 
100 jaar Poiesz Supermarkten


Viering eeuwfeest Poiesz start met fraaie documentaire en aanbieding jubileumboek

Gistermiddag is onder grote belangstelling het startsein gegeven, van het 100-jarig jubileumfeest van Poiesz Supermarkten. De muzikale intro was van de Uitlopers.
In Theater Sneek werd het glas geheven nadat kort daarvoor een fraaie documentaire ( Poiesz, al 100 jaar een mooi verhaal) over de ontstaansgeschiedenis, de ontwikkeling en de toekomst van het Sneker familiebedrijf was vertoond. Commissaris van de Koning, Arno Brok, nam uit handen van algemeen directeur Piet Smit het jubileumboek, met in ontvangst.

Gerda Lok-Poiesz

Voordat de documentaire gestart werd stond Piet Smit stil bij het overlijden van Gerda Lok-Poiesz, eerder dit jaar. Gerda, dochter van de oprichter van het familiebedrijf Lodewijk (Loodsje) Poiesz, had het jubileumfeest graag willen meemaken. Het mocht niet zo zijn. Volkomen terecht dat het jubileumfeest begonnen werd met een eerbetoon aan Gerda. Twee prachtige stoelen, uit het ouderlijk huis van Gerda, stonden op het podium als stille getuigen van een hardwerkende familie.

Jubileumboek

In het jubileumboek, 168 paginas en met heel veel fotos, wordt in vogelvlucht de geschiedenis van de supermarktfamilie weer gegeven. Peter van der Meeren verzorgde de fotobijschriften en Okkinga Communicatie was verantwoordelijk voor de mooie vormgeving.

Piet Smit, vertelde na de overhandiging van over de ontstaansgeschiedenis van de uitgave, die 18 maanden in beslag nam.

We hebben het met elkaar bedacht en ons daarbij afgevraagd wat wij als Poiesz Supermarkten over willen brengen. Dat is met name het familiaire, het gevoel van saamhorigheid. Niet zo moeilijk doen, met elkaar moeten we er hard voor werken en dat heeft Poiesz al 100 jaar gedaan. Vanuit dat thema hebben we bedacht van hoe kunnen we dan iedereen aangesloten krijgen bij dat mooie verhaal. Met de documentaire, het boek en een speciaal voor het eeuwfeest geschreven jubileumlied hebben we dat neergezet. Dat ik mijn toespraak stilstond bij Gerda Lok-Poiesz heeft te maken met het familiaire, datgene wat in de harten en de ziel van de mensen zit aandacht geven. Gerda had zo naar deze dag uitgekeken, het mocht niet zo zijn, maar ze was er zo toch een beetje bij. Dat geldt voor alle overleden familieleden. De toekomst van Poiesz is hartstikke rooskleurig, we staan er goed en we zijn een gezond bedrijf. We zijn heel gezond 100 jaar geworden en we zullen ook supergezond 125 jaar worden, aldus een dankbare Piet Smit.

Op de voorpagina van het hardcover boek een fraaie afbeelding ( schilderij van H.Sluyter ) van de groentewinkel aan de Havenstraat, waar Lodewijk (Loadsje) Poiesz en Wijtsche (Wietske) Harsta in 1923 de eerste Poiesz winkel begonnen. Inmiddels zijn er ruim 70 zaken in de noordelijke provincies, en ongeveer 5000 medewerkers.

De openingsstunt in 1923 mocht er zijn: 8 blikken groente voor omgerekend 45 eurocent 
19 april om 14:45
 
Bysndere fertelavend

Gisteravend mocht ik myn ferhalen fertelle en Sneker fersen foarleze an un groate groep RK frouwen in ut Parochyhs in Sneek. Nch foardat de aven begonnen was kon ut eigenlek al nyt mear stukken foar mij. Ut tema dat ik foar de pause behandelde was Sneek en de Tweede Weareldoarlch en dan in ut bysnder Spoarsoeke naar ut Joads ferleden fan Sneek.

De foarsitter fan ut Katholiek Vrouwengilde Sneek, Janny Bits-Jongsma, fertelde mij dat se de avend opene s met ut foarlezen fan twee fersen t ut pozyalbum fan har moeke.

Fersen dyt in 1933 skreven waren deur Meta Mendelson en Margot Pino, inderdaad twee Joadse meiskes dyt tien jaar later in Auschwitz fermoard wurde sden. Meta en Margot waren skoalfryndinnen fan Janny har moeke. Ik wurdde der koud fan toen ik de haanskreven fersen onder ogen kreech.

Ut wurdde de opmaat foar un bysndere avend, wrbijt der een en al andacht was fan de frouwen dyt stil lsterden. Ik hew selden su beflogen ferteld!
 
18 april om 19:04
 
Fan Tiener Skoal naar Rooms Katolike Frouwen

Fandaach is wear us un dach dy brst fane aktiviteiten. Fanmrren ope Tienerskoal fan Sneek weest, dy fane openbaren diskear. Was echt un tpontmoeting met direkteur en kyndes fan disse skoal. Ik sal over dat besoek un sfearferslach skrive.

Fanmiddach ferder an ut skriven weest en spreekbeurt foar de RK frouwefereniging foarbereiden. Dy lezing sal ik fanavend houwe.

Drna un gesprek met Noi had, un dappere frou t Thailaan. Ok drover later wel mear. Met andere woarden ut leven pingpongt alle kanten wear op! 
17 april om 08:35
 
Kollum Omrop Frysln, 17 april

Op besoek bij Kees

We sitte op sun doadgewoane wonsdachavend in april in ut fraaie appartement fan Kees. Utsicht ope ranke Waterpoarttorentsjes ut ikoan fan oans stad. Hij de, ouwe eigenaar fan ut fameuse Restaurant Leeuwen ane Parkstraat in Sneek, het oans tnoadegd om an te sitten an un kstlek maal bamy en syn beroemde ovale gehakbaltsjes in pindasaus.

Is der wat te fieren dan? Jaseker, we fiere ut live leven met ouwe mannen. Komme met ferhalen en singe as lysters onder begeleiding fan Lute en Gerke met hun akkrdeons. Lute dyt ok prachtech fertelle kan in t Hylpers, de taal fan syn stadsje. Gerard, ok al un 70+ mantjse het self nyt eens in e gaten dat hij bysndere lietteksten in ut Snekers skrift, dyt wij dan singe magge.

En Kees Leeuwen genyt met folle teugen. Uteraard krimmeneare de ouwe mannen over hun krupsys, mar dat het ok dan wel wear wat. Kees dyt fertelt dat y sun last fane ruch het. Op e fraach f der ok un antwoard is seit Kees allienech fan jaseker.

At we um dan allemaal fragend ansin komt de bekentenis. Krtleden was Kees met syn dchters en kleinkyndes op Wintersprt in Kaprun. Toen de kyndes froegen f opa avens ok even metging te stappen naar un plaatselek kaf, sei Kees gyn nee en hij flgde. Mar toen hew ik an ut paaldaansen weest en dat was achterou besin nyt sun heel god idee foar un man fan 84 jaar

Kiek dy hmr is foar mij onbetaalber. De gek hewwe met ut ouwer wurden, gyn selfbeklach en al helemaal nyt ferstppertsje speule achter de echte f denkbeeldege geraniums.

Nch foar de beroemde bamy fan Kees op tafel staat don we met seuven mannen de polonze en fole oans jonges, wilde jonges dyt watertrappele in un see fan nstalgy.

Krekt su as ut nstalgise programma Moai wie dy tiid, fan Geart van Tuinen, oulopen maandach un jweeltsje fan un Omrop-tsending!

Trouwens, wat is der mis met moaie ferhalen, bulderend singe fan Brandend Zand en lekker ete? Niks, helemaal niks.

Ik wurd der sver potys fan en lees un earder skreven fers foar en eindech met e pozy om disse maandachmrren fleurech te starten:


foar Kees Leeuwen
Ordinr kulinr bakje bamy

earlek is earlek, oans moeke kon god koke
dr was helemaal niks mis met en
har roaie stoofpearkes op sundachmiddach
waren fan de btenkategoary su lekker

mar at ik teruchdenk an dy saterdachavenden
bij Kees Leeuwen in de Parkstraat -na ouloop
fan ut stappen in de Scotch Inn- en we t sun wit
plestyk bakje de bamy met bakt eike & pindasaus
naar binnen werkten, dan w ik dy man met
teruchwerkende kracht su wel un Michelinster
op ut brede burst drukke

allemachtech wat waren dat
ordinre kulinre hoochstandjes!


 
16 april om 13:41
 
Sprankelend muziektheater OCKE laat gerenoveerde Martinikerk bruisen

Muziektheater Ocke zorgde de laatste drie dagen van vorige week maar liefst evenzoveel keren voor een volle bak in de prachtig gerestaureerde Martinikerk van Sneek. Met trots mogen we stellen dat de renovatie de Martinikerk in vele opzichten op een nieuw niveau heeft gebracht. Ook muzikaal. En dat willen we graag delen met jullie: mensen uit Sneek, maar ook ver daarbuiten, al dus het geschreven welkomstwoord in het keurig verzorgde programmaboekje.

Daarmee werden Anne Oosterhaven en Clara Rullmann, die voor de ideen, teksten en muziek zorgden, op pad gestuurd. In zeer korte tijd, het 45-koppige projectkoor begon pas in februari van dit jaar met de repetities, is er een prestatie van voormaat neergezet. De afgelopen weken werd de gerenoveerde Martinikerk een meertalig Brsplak foar de Mienskip met als hoogtepunt de drie voorstellingen. Hulde Oosterhaven en Rullmann!

IJzersterk verhaal

Het ijzersterke verhaal rond Ocke Ockingha ( is it wier bard?) vormt het hart van de muzikale productie. Het project- en jeugdkoor uit de eigen gemeente Sdwest-Frysln, de professionele acteurs Klaasje Postma en Bjrn Sinnema, die op overtuigende wijze de hoofdrollen van beppe Tine en kleinzoon Simon op zich nemen. Prima muzikale solisten, de zangers Nynke Gijsen en Reinout Weima, de virtuoze organist Bob van der Linde, hoboste Inge Ariesen, band en strijkorkest, zorgen voor een hoog niveau. De techniek is in goede handen van Johan Velthuis. De orgelimprovisatie van Bob van der Linde, heel netjes in het stuk geschreven, is een pareltje.

De voorstelling begint in het sfeervolle blauwe licht (warm en mooi) van de kerk, als bouwopzichter Simon, in Friso-trui, een gevonden kistje op het podium zet. Beppe Tine, bij wie hij woont, kan vervolgens haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en maakt het kistje open. Als het stof weggeblazen is leest krasse Tine voor (de rol is Klaasje Postma werkelijk op het lijf geschreven!!) wat er in 1685 heeft plaatsgevonden. Organist Ocke schreef toen een Cantate Renovatium, die echter nooit is uitgevoerd. Tine, voorzitter van het koor, zorgt ervoor dat er alsnog een Ocke Cantate wordt gespeeld:

De oude tijden, die zijn al lang vervlogen
Maar de kist van Ocke, die gaat altijd met ons mee
Ja zijn cantate, Hosannah in den hoge
Is onze topper, en dat is zeker geen clich
Kijk es hier! Zo! Martini met een nieuw gezicht
Het moment is daar, waar we zo op hoopten
De luiken hoeven niet meer dicht
De deur gaat van het slot, wij zijn geopend!

Na afloop van de voorstelling was het n en al blijde gezichten bij de honderden bezoekers. De Martinikerk, in het hartje van de stad, boven op de terp, heeft met Ocke voor een Brsplak foar de Mienskip gezorgd.

Laat het een opmaat zijn naar meer! Het verleden wordt meegenomen naar de toekomst, der is mei Ocke in slinger oan jn. Chapeau voor al die vele vrijwilligers! 
15 april om 19:12
 
Rustdach

Sumar un hele saterddach niksdon! Is ok niks mis met, mar ut mut fanself nyt de gdgaanse dach dre, dan speult myn Kalvinistise aard wel un bitsje op: Ledegheid is des duivels kussen, nou?!

Drom na un drukke werkweek fanavend naar de Groate Kerk fan Sneek om ut musykspektakelstuk 'Ocke', met te maken. Sal der un resnsy over skrive, om nou un hele avend ok nch niks te don kan teraard nyt.

15 april

Moai om te sin dat de Sneker flach fandaach op'e koepel fan'e Groate Kerk Stond: Opdat wij nyt fergete!
 
14 april om 20:28
 
Kiek, su sport Sneek

Fanmiddach bij de opening fan de tentoanstelling Kiek su sport Sneek weest. Prachtege toespraak, grtfol met anekdoates over sprtieve Snekers fan Peter van der Meeren. De tentoanstelling wurdde offisjeel opend deur Marianne Poelman, wethouwer Sportieve Gezondheid.

De jurk waarin de leden van Thusnelda gymnastiekoefeningen deden, het eerste sportreglement van LSC uit 1895 en een oude foto van Tennisvereniging De Vliegende Bal. Vanaf 15 april staan in het Fries Scheepvaart Museum de Sneker sportverenigingen centraal in de tentoonstelling Kiek, su sport Sneek!

De tentoonstelling blikt terug op 170 jaar verenigingsleven in de waterpoortstad. Van kaatsen op de Veemarkt tot zwemmen in het Spoordok, alle sporten komen aan de orde met mooie fotos en bijzondere objecten. Natuurlijk passeren ook hoogtepunten de revue, zoals de uitstekende prestaties van de volleybalteams van Olympus en Animo, tegenwoordig als VC Sneek nog steeds succesvol op landelijk niveau.

Verzuiling

Sporten was in eerste instantie alleen voor de gegoede burgerij. Van voetbalclub LSC 1890 mochten alleen scholieren van het gymnasium en de HBS lid worden. De arbeiderskinderen voetbalden op straat. Zij vormden pas later verenigingen, zoals Blackboys en VV Sneek, vertelt directeur Hester Postma. Door in te zoom op het verenigingsleven krijg je ook een goede indruk van de verzuiling in de stad. Katholieken, protestanten en socialisten, allemaal hadden ze hun eigen clubs.

De individualisering en ontkerkelijking is ook terug te zien in de tentoonstelling, want veel sportverenigingen fuseerden om te kunnen blijven bestaan. Postma: Ook nu hebben veel clubs het zwaar, onder andere door de vergrijzing. De ledenaantallen nemen af, en het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. Dat is jammer, want uit onderzoek blijkt dat sportclubs wel heel belangrijk zijn voor het welzijn van mensen.

Oproep: hang je eigen sportfoto op

Kiek, su sport Sneek wordt gemaakt in samenwerking met de Vereniging Historisch Sneek. In hun archieven en het depot van het museum ligt een schat aan materialen en fotos over de sportclubs opgeborgen. Maar ook de verenigingen zelf leveren bijzondere voorwerpen en historische archiefstukken voor deze expositie, zegt Postma. Bovendien nodigen we iedereen die lid is of was van een Sneker sportvereniging uit, zijn of haar eigen sportfoto of sportherinnering te komen ophangen in de expositie.

Van 15 april tot en met 25 juni kun je het resultaat zelf komen bekijken in het Fries Scheepvaart Museum. Natuurlijk organiseert het museum ook een boeiend randprogramma rondom de tentoonstelling, met onder meer de tweede editie van de Kiek, su was Sneek-pubkwis. Houd de website en de sociale media van het museum in de gaten voor actuele informatie.

Kiek, su sport Sneek, 15 april t/m 25 juni 2023 Fries Scheepvaart Museum | Kleinzand 16 | Sneek www.friesscheepvaartmuseum.nl/sneek

 
13 april om 11:00
 
Oudste boom van Sneek, moet worden gekapt

De rode beuk die al sinds jaar en dag de binnentuin van het Fries Scheepvaart Museum siert, wordt gerooid. De afgelopen jaren ging de conditie van de boom achteruit, en kortgeleden constateerde de boomtechnisch adviseur van de gemeente dat de wortels zijn aangetast door de reuzenzwam. De meterslange boom verliest daardoor zijn stabiliteit. De noodkapvergunning is rond en de boom zal 19 april worden gerooid.

Van de rode beuk wordt wel gezegd dat het de oudste boom van Sneek zou moeten zijn. Oudmuseumdirecteur Sytse ten Hoeve heeft ooit in de archieven uitgezocht dat de boom dateert van omstreeks 1820. Hij zou dus al meer dan 200 jaar op deze plek in de tuin van Kleinzand 18 staan. De boom heeft een monumentale status en wordt regelmatig gecontroleerd.

De beuk stond de laatste paar zomers al veel minder in blad als gebruikelijk, dus we wisten al dat de toestand zorgelijk was, zegt directeur Hester Postma van het Fries Scheepvaart Museum.

Het was voor ons daarom niet een hele grote verrassing toen we hoorden dat er reuzenzwam in de boom zit en dat hij aan het sterven is. Het spijt ons wel ontzettend dat deze prachtige boom, die zo bepalend is voor het lommerrijke beeld van de museumtuin, moet worden gerooid. Maar de veiligheid van de bezoekers en de collectie gaat boven alles.

Van de beuk wordt een aantal takken die nog in leven zijn, gent. Hopelijk groeien daar nieuwe boompjes uit, die terug kunnen worden geplant in de museumtuin. Tijdens het rooien zal worden bekeken in hoeverre het hout nog geschikt is om bijvoorbeeld nieuw meubilair voor het museum van te maken.

Vanwege de kap wordt op 19 en 20 april een deel van de Bothniakade afgezet voor autoverkeer. De takken en de stam worden van boven naar beneden van de boom gezaagd en in delen met een kraan over het museum heen getild. Aan de Bothniakade/Hooiblokstraat worden ze verder verwerkt en afgevoerd.
 
12 april om 18:11
 
Fan De Dam tt ine klas fane Bonifatiusskoal

Self fyn ik myn leventsje nchal feulsidech, su bink in Amsterdam om op oans kleinsoan te passen en un dach later staan ik wear in un klas om un gastles over Sneek en de Tweede Weareldoarlch te geven. Met andere woarden ut leven brst! Tussendeur lster ik naar ferhaal en faak skrif ik dy later op, su blif alles bewaard. Nou ja, alles? Ut measte.

Fanavend met fryndeploech ( frynskap mutte je aktyf onderhouwe!) naar oud-horekaman Kees Leeuwen om dr wear ane beroemde bamy fan Kees te genieten! 
11 april om 21:25
 
CvdK Arno Brok tijdens heropening Martinikerk: In brsplak foar de std!

Ruim 500 mensen waren Tweede Paasdag aanwezig bij de heropening van de fraai gerestaureerde Martinikerk in Sneek. Onder hen Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Sdwest-Frysln.

Persoonlijke binding

CvdK Arno Brok, die zich als oud-burgemeester nog altijd tige ferbn fielt met Sneek gaf naast de nodige complimenten foar elkenien dyt meiwurke hat oan de ferbouwing fan dit monumint ook zijn persoonlijke binding met de kerk. De tsjerke is foar my in plak drt ik yn de hjoeddeistige hektyse dagen fan myn wurk rst en krft fyn. It is foar my in plak foar besinning, stilte en mystyk.
Verder noemde Brok de gerestaureerde kerk in iepen tsjerke yn it hert fan Snits, mei hert foar de minksen, in brsplak foar de std.

Burgemeester Jannewietske de Vries

Ook burgemeester Jannewietske de Vries sprak over de waarde van de kerk: It is in moetingsplak, in plak fan rst, in plak fan leauwen, fan hoop, fan ynspiraasje. Net allinnich op snein, mar alle dagen fan de wike.
De burgemeester begreep ook heel goed dat het sluiten van de Zuider- en de Oosterkerk, eerder dit jaar, gevoelig ligt. In fertroud hs litte je net samar even achter.

Ocke

Uiteraard was er tijdens de opening veel aandacht voor muziek, organist Bob van der Linde speelde o.a. het prachtige Camille Saint Saen, de zwaan uit het carnaval der dieren. Voorzitter van de kerkenraad Elly Eelkema zag in haar verbeelding de zwaan al in de Sneker kathedraal binnendrijven!

Tijdens de feestweek rond de heropening van de Martinikerk, van 10 tot 15 april, zal een bijzondere muziektheaterproductie gedurende 3 avonden worden uitgevoerd: Ocke! Het muziektheater is geproduceerd door Anne Oosterhaven en Clara Rullmann, in Sneek goede bekenden. Zij lieten vanmorgen al een voorproefje horen! En dat smaakt naan meer! Bestellen van tickets? Hier: https://www.ticketkantoor.nl/events/ocke

Gedicht

Dichter Henk van der Veer, las nog een speciaal voor de Stichting Vrienden van de Martinikerk geschreven fers in ut Snekers voor: Groate Kerk. Het fers hangt in het Klompenhok van de Martinikerk. 
10 april om 08:51
 
Kollum Omrop Frysln, 10 april

Meester Paul

Wonsdach mach ik wear even un uurke foar de klas staan. Un gastles over Sneek en de Tweede Weareldoarlch geve op de Rooms Katolike Bonifatius Skoal an e Liwwarderwech. Foar f liever in e klas staan don ik su nou en dan nch op fersoek. Ut kunstje om met kyndes om te gaan is krekt as fytsen, dat ferleare je nyt. Ok al is ut ondertussen tien jaar leden dat ik in ut onderwies werksem was.

Na un ferleden fan 37 jaar in onderwieslaan omspaand te hewwen, flch ik alles nch altyd op e fot wat der gebeurt en krekt nyt deen wurdt. Der binne nch genoech kyndes, inmiddels folwassene minsen en kollegas wrt ik su nou en dan un loopke over de onderwies-memory-laan don.

Nee, dy kyndes hewwe ut der noait over dat ik hun de tafel fan 9 bij brocht hew en ok ut aardrykskundege rijtsje Hoogezand-Sappemear hewwe wij ut nyt over. Dat waren en binnen foar mij ok nyt de dingen dyt der toe don.

Foarege week skreef ik un artikelstje over un aktiviteit dyt onderwizer Paul Clement t Heech met syn groep deen had. In ut kader fan burgerskapskunde, jaja je mutte der mar op komme, kregen de kyndes un les over de proviniale ferkizings en de Earste Kamer. Niemand minder as Hans Wiegel kwam op besoek in groep 7/8 fane Sint Jozef Skoal in Heech.

Un jonkje t meester Paul syn klas dyt in utselde drp as Hans Wiegel woant was naar buurman toe gaan met de fraach f hij in kearke yn e klas komme woe om te fertellen oer it wurk yne Earste en de Twadde Keamer. Nou Wiegel hoefde nyt su lang na te denken en sei ja.

Dat klassebesoek was foarege week dus. Ik bin der nyt bij weest, al had ik dat wel willen, mar sun klas het ok syn eigen oubakening. Wat dr in e groep besproken wurdt, mach ok in de groep blive. Yts met feilege omgeving. Heareleke, nee earleke fragen as Vindt u ook dat Mark Rutte moet stoppen en Hoe vindt u het dat de BBB heeft gewonnen.

Mar de moaiste fraach bewaarden se tt ut end: Mogen wij een handtekening van u? Kom dr teugenwoardech as politikus nch mar us om.

En meester Paul? Dy genoat met folle teugen, mar wist na ouloop ok futdaleks un soad te relativearen. Hij plaatste met feul plezier de opmerking fan een fan syn learlingen: Meester fn it sels noch leuker as s

Kyk dan begripe je wr ut om gaat. Over 20 jaar salle de kyndes nyt herinnere dat meester Paul hun de tafel fan 9 leard het, mar wel dat se der bij waren toen Hans Wiegel bij hun in e klas kwam! Dy dingen don der toe.

We hewwe ferlet fan mear meester Paulen en at dy drbij burgerskapskunde geve sal mij wurst weze!
 
9 april om 20:07
 
Nieuw leven!

Pasen is foar mij Nieuw Leven! Moaier as hierboven wurdt ut nyt op disse Earste Paasdach 2023!!
 
8 april om 17:09
 
Op'e feiling...

Tiden hewwe tiden!

 
7 april om 17:39
 
Pieter Duijff in ut FSM

Gisteravend wear un fatastys moaie Sneekologavend had. We waren te gast in ut Fries Scheepvaart Museum. Hester Postma, direkteur, fertelde fol trts over 'har' museum. Heel gastfrij allemaal. Pieter Duiff, dy't oans op sear boeiende manier over ut ontstaan fan ut Snekers fertelde was ok gister wear in tpfrm. Moai om te sin hoe passyfol hij fertelle kan. De taal komt um t'e toanen.

Fandaach druk weest met de pr foar de Voedselbank Sneek&Wymbrits. Sin de berichtgeving op de socials fan GrootSneek. De sites wurdt enrm god besocht. Je mutte der wat foar don, mar dan hewwe je ok wat.
 
6 april om 18:45
 
Fraanse Geraniums

Fandaach prachtege Fraanse geraniums in de tn setten. Nee bliksem, dr gaan ik seker nch nyt achter sitte te koekeloeren. Mut der nyt an denke. Fanmrren trouwens wel anderhalf uur in Taltha Koem in Sneek seten.

Inderdaad om afskeid te nimmen, mar nyt su as anders. Drover later wel mear. Nou naar de tweede kursusavend Sneekoloy. Fanavend gaat over over taal & dialekt en binne we te gast in ut moaie Fries Scheepvaart Museum. Hester Postma fertelt oans over disse pronkkamer fan de stad.


 
5 april om 21:12
 
Sktsje Journaal

Sinds jaar & dach bin ik eind maart, begin april altyd druk met ut interviewen en tskriven drfan. Diskear un antal interviews in Woudsend deen! Sktsjedrp 2023.

 
4 april om 21:05
 
Appels & Pearen

Na fandaach is foar mij un appel noait mear sumar un appel en un pear noait sumar un pear.

Spermoaie dach had bij Van Ossenbruggen, wat un gastfrije lui!
 
3 april om 08:38
 
Kollum Omrop Frysln, 3 april

Hmr

Eekmiegers mut ik niks fan hewwe, lui met hmr hou ik wel fan. Uteraard alles op syn tiid. Ik fraach mij wel us ou f der suks bestaat as tipys Friese en/f Sneker hmr. Flgens mij komst dan al gau t bij ut understatement, ut onderkolde.

Foarege week donderdachavend binne we met de tiende jaargang fan e kursus Sneekology begonnen. Op e earste avend fertelt Alice Booij altyd over ut ontstaan fan Sneek. Histoarys onderwerp, prachtech brocht op de Alice Booij manier. Rustech en weloverwogen, met un enrm gefol foar hmr fan un frou dyt har jeugd in ut Sneker Sperkhem deurbrocht. Fan ouds un flksbuurt.

Toen Alice, netsjes op tiid tegare met mij ontfongen wurdde deur boade Arnold, was der inenen dy hearleke hmr. Terwyl Alice Arnold de haan geeft, seit se su droochwech gh wat sit je haar wear moai. Snder te ferblikken f te ferbloazen. En dt terwyl Arnold su kaal as un biljartbal is. Dan kan myn avend al nyt mear stukken.

Even later geeft Arnold an Alice un anwiesstkje dyt se noadech het bij de presentasy. Foarech jaar ging dat even mis met ut roaie lampke apparaat. Ik docht ik mut dy mar un bitsje helpe, sei Arnold. Hier hest un anwiesstk, ut is trouwens ok Nasjonale Potloaddach. Beiden mutte dan even gnize. Dy dingen mutte je sin wille.

Je kanne overal wel bovenop kletse at je ut ergens nyt met eens binne, mar hmr helpt feul mear as un domme ferbale fstslach.

Bij Jelle van D., bekende sigareboer ergens in Fryslaan, kwam der foarge week un man binnen met un klacht. Hij had un doas met 50 sigaren bij Jelle kocht. Nou bleek dat der bij 3 sigaren wat mis was. Dy sigaren lekten. Ik had der nch noait fan hoard, lekkende sigaren. Affijn, nou w dy klant un hele nieuwe doas met sigaren fan Jelle hewwe.

Toen Jelle de doas opendeed saten der nch mar 30 sigaren in. Wr ha jo dy oare 20 sigaren, froech Jelle. Nou dy had hij oprookt. Mar bste man, dan is it tch gek dat ik jo in folle doas weromjaan moat. Mar ik bin de minste net. Jo krije in pakje floeipapier, wikkelje dr dan dy trije lekke sigaren yn!
Kiek dy hmr.

Nou kank de dypte wel in gaan om mij ou te fragen wrt hmr god foar is, mar dat is foar mij de fraach stelle en um un fraksy later beantwoarde: Hmr helpt nyt allienech om mentaal overend te bliven, ut is ok un sosiaal smearmiddel. Tegare lache f glimlache wekt fertrouwen, srgt foar ontspanning en selfrefleksy.

Un hmrfolle week toewnst, foar sufer mogelek.
 
2 april om 18:17
 
Friesland Post april 2023

Hieronder twee fan myn dry bijdragen in de Friesland Post, moai blad, sch ik kear op kear.

De Mancave van Andr Feddema

Andr Feddema woont aan de oevers van natuurgebied Het Spoordok, achter het Sneker station, en daar staat ook zijn Lockdown Bar. Hij bouwde zijn mancave met zijn vader en de vader van zijn vriendin Tineke. Wy bin wol aardich handich en dit is it wurden. Andr zegt eerlijk dat hij geen mancave nodig heeft, mar ik wol der ek net wer snder. Lees het verhaal en je begrijpt meteen waarom.

It ferhaal van Folkert Poiesz

Folkert Poiesz (81) is een geboren Sneker, maar zijn hele werkzame leven bracht hij buiten de Waterpoortstad door. Vader van drie volwassen kinderen, sinds 2016 weduwnaar van Jetty van Goslinga woont hij nu alweer jaren in Sneek. Zijn verhaal lees je in 'Friezen fertelle'.

 
1 april om 19:24
 
Seuven teugen seuven

Niks su moai as seuven teugen seuven foetballe op un foarjaarsavend! Allienech was ut nou nyt bepaald foarjaarswear. Mar ferder was ut dikke mik gisteravend. Ok nch us lekker foetbald, fan de 3 ptsjes der twee wonnen en eentsje ferdind ferloaren.

Drna geweldege nasit, earst in de kantine fan SWZ en toen bij de Ierse Pub. Ut dak ging der wear us ouJa, dat kan nch altyd!

Tegare met maat Hennie van B. Jongejonge nch an toe wat is dat tch hearlek om de bol de bol even te laten.

En ja, dy ferloaren mobyl? Ut kwam 10 uur later allemaal wear god!

En Ying sach dat ut god was...