dagboek > overzicht
Dagboek ˛ktober 2014
 
31 ˛ktober om 11:52
 
Jogchum Hoornveld ontfangt earste eksemplaar Ĺ Op klompen troch de dessa ĺ

Gistermiddach is ut boek Ĺ Op klompen troch de dessa ĺ, fan Hylke Speerstra presenteard. Oud-d˛rpsgenoat ˙t de Hommerts Jogchum Hoornveld ( hij hoopt op oudjaarsdach 101 jaar te wurden ! ) kreech un earste eksemplaar overhandegd fan de auteur. Rynk Bosma skreef ut f˛lgende ferslach. Foto is fan Henk Bootsma.

HEERENVEEN ľ De grote zaal van Trinitas in Heerenveen was donderdagmiddag 30 oktober afgeladen vol. Ruim 500 genodigden waren getuige van de presentatie van het nieuwste boek Op klompen troch de Dessa van Hylke Speerstra over de lotgevallen van Friese IndiŰgangers en de nasleep van dat Ĺavontuurĺ dat officieel als Ĺpolitionele actiesĺ in de geschiedenisboeken terecht kwam. Achttien verhalen en op de voorste rijen zaten ze alle achttien.

Allemaal 87 jaar of ouder zo wist Huisman uit Katlijk te vertellen. Hij kon het weten want hij was een van die mannen die hun verhaal aan Speerstra vertelde. De enige uit Heerenveen, de rest kwam allemaal uit de zuidwesthoek van Friesland, zo zei hij. Speerstra heeft het talent om op de juiste plaats te beginnen en bovendien de gave overal net op tijd bij te zijn, zo stelde Douwe Draaisma vast. Of het nu om binnenvaartschippers ging of om emigranten, steeds was Speerstra er in de slotfase van hun leven bij om hun levensverhalen in een boek te vereeuwigen.

Waarom aan het eind van je leven wel het verhaal vertellen, zo vroeg Douwe Draaisma zich af. Het is niet alleen omdat deze neiging sterker wordt naarmate een mens ouder wordt. Het is de behoefte om recht te doen aan eigen leven en verleden. Hij memoreerde de belevenis van een IndiŰganger die in het ĹheitelÔnĺ dood werd gewaand. De rouwdienst was al achter de rug toen de overledene zich in het holst van de nacht plotseling meldde bij de ouderlijke woning. Zijn vader gaf hem als begroeting een hand, en dat was het. ĹAndere tijdenĺ, zo voegde Draaisma er cryptisch aan toe, geen tijden van hoog oplaaiende emoties.

,,Op myn leeftyd wurdt it tiid foar Ĺnederigheidĺ,ĺĺ aldus de auteur zelf. Hij erkende dat de herinneringen van de IndiŰgangers verhalen voortbrachten ĹDyĺt ik sels net betinke kinnen hieĺ. Hij citeerde ĹJogchum fan Heechĺ die op een bepaald moment zei ĹSaĺt de oarloch der is, sa is de leafde der ekĺ, een uitspraak Obe Postma waardig volgens de schrijver. Bovendien koren op de molen voor de onverbeterlijke romanticus Speerstra, zoals hij zichzelf noemt, en die status bevestigde hij nog eens met de slotwoorden ĹJim bliuwe ˙s jonges want wy ha jim heardĺ.

Het eerste exemplaar was voor de absolute nestor in het gezelschap van verhalenvertellers, Jogchum Hoornveld uit Heeg, ĹOp hast in fearns jier nei 101 jierĺ. Het andere exemplaar was voor een pakesizzer van Speerstra, op weg is naar zijn achttiende levensjaar. Oud en jong verenigd dus, hoewel oud donderdag duidelijk in de meerderheid was in de grote zaal van Trinitas.

Op klompen troch de dessa is te koop bij de boekwinkel of bij bol.com en bornmeer.nl

 
30 ˛ktober om 11:39
 
Boeken en bern - Kinderliteratuur in soorten


Dit boek jout in byld fan wat de beide begripen Boeken en bern mei elkoar te krijen hawwe. It begűn mei foarlŕzen en it rűn ˙t op st˙dzje, skriuwen en oersetten. St˙dzje en űndersyk leveren sadwaande artikels en boeken op. In tal fan de artikels dyĺt de ˘frűne tritich jier yn tydskriften ferskynden, hawwe yn dit boek in plak fűn. Sa jout dit gehiel in byld fan wat der yn dat tiidrek allegear te rŕden wie yn berneboekelÔn, it Fryske sawol as it NederlÔnske. Dŕrby waard ek oer de grinzen sjoen.

Jant van der Weg (1939) wurke oan de Fryske Akademy en skreau oer berneliteratuer yn it Friesch Dagblad. Dŕrneist sette se berneboeken oer en skreau se ferskate artikels en boeken. Fan hantsjeklap en sűkerbak stie op de Honourlist fan IBBY (International Board on Books for Young People). Yn 2000 promovearre se mei in proefskrift oer Fryske bernepoŰzij. Foar har ynset op it mŕd fan berneliteratuer krige se yn 2007 de HiŰronymus van Alphen Prijs en waard se yn 2014 ˙troppen ta earelid fan IBBY.

Boeken en bern / Kinderliteratuur in soorten | Jant van der Weg | ISBN 978 94 9205 202 5 |
hardcover | priis: Ç 25,00 | ferskynt 31 oktober 2014
Verkrijgbaar via Centraal Boekhuis
 
29 ˛ktober om 20:55
 
GERRIT BRETELER EN ANKE VAN DER KWAAK EXPOSEREN BIJ GALERIE PETER BAX

SNEEK ľ Van 8 november t/m 27 december 2014 is er een bijzondere expositie te zien bij Galerie Peter Bax. Gerrit Breteler exposeert met zijn realistische kunstwerken, dit in combinatie met de keramische creaties van Anke van der Kwaak. De expositie start zaterdag 8 november met een inloopdag van 10.00 ľ 17.00 uur. In de namiddag wordt de inloopdag opgeluisterd met muziek gespeeld door studenten van het Kunstencentrum Atrium. Iedereen is hierbij van harte welkom, ook zonder uitnodiging.

ôEen bijzondere expositie ter afsluiting van dit bijzondere jaarö, Aldus galeriehouder Redmer Bax. De heren Bax kijken terug op een jaar waarin onder andere de werken van Joke Plomp, Franšois Lodewijckx en Bram Vermeulen werden geŰxposeerd, Wim Vromans met een expositie werd geŰerd en waar met de thema expositie van Weduwe Joustra vele bezoekers werden ontvangen. Ook de laatste expositie van dit jaar is er een die een bezoek meer dan waard is.

Gerrit Breteler

ôOp een dag drink je geen Grolsch meerůů.ö is zonder twijfel het bekendste nummer van zanger Gerrit Breteler. Maar de geboren Tukker is meer dan een zanger. Breteler is een veelzijdig kunstenaar niet alleen door zijn zang, maar ook door het schrijven van gedichten, toneelstukken, requiems en natuurlijk zijn schilderkunst.

Geboren in Enschede (1954) komt Gerrit met zijn Twentse vader en Friese moeder als 13-jarige jongen in 1967 naar Friesland. Het platteland ervaart hij als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij woont al jaren met zijn vrouw en twee kinderen in een grote oude boerderij bij het dorpje Nes, nabij de Waddenzee.

Al op jonge leeftijd voelt hij zich aangetrokken tot de (klassieke) beeldende kunst en ontvangt hij zijn opleiding aan de kunst-academie ôVredeman de Vriesö in Leeuwarden.

Hij ontwikkelt zich tot een veelzijdig kunstenaar. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de traditionele schilderstijl van de Gouden Eeuw, waarbij het ambacht een essentieel onderdeel is van de kunst.
Het werk van Gerrit Breteler kenmerkt zich door passie en vakmanschap en een veelheid aan onderwerpen. Hij noemt zichzelf daarbij een Ĺromantisch realistĺ. Gerrit Breteler laat onder andere zijn karakteristieke portretten zien bij Galerie Peter Bax.

Anke van der Kwaak

Na haar sportopleiding en na jaren werkzaam te zijn geweest als sportleidster, volgde Anke van der Kwaak een cursus pottenbakken. Zij voelde zich zo aangetrokken door de klei dat zij de vakopleiding "keramische technieken" (de huidige SBB) in Gouda ging volgen. In 1994 is zij met goed gevolg afgestudeerd in de vakken handvormen en draaien, waarna zij nog extra leerjaren draaien en glazuren volgde.

Al tijdens haar opleiding is zij zich gaan verdiepen in het thema "Japan", hetgeen nog steeds in haar werk zichtbaar is. "Ik heb iets met Japan. Dat is eigenlijk per ongeluk zo gekomen. Toen ik mij erin ging verdiepen ontdekte ik dat ik vooraf meer met die stijl had dan ik in eerste instantie vermoedde".

Het werk van Anke van der Kwaak is meestal raku gestookt en wordt vaak voorzien van uiteenlopende dekseldecoraties van hout tot koper. Het chaotische van de ontstane barstjes vormen een contrast met de strakke vorm van haar dekselvazen. Hout van wijngaarden, bossen en het strand vormen weer een eenheid met de craquelÚ. Zij probeert een balans te vinden tussen strak en grillig.

Naast het raku werk maakt zij ook vazen die bedoeld zijn voor de ikebana (Japanse bloemschikkunst). Anke van der Kwaak is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten. Haar werk is te zien in galeries en op nationale en internationale keramiekmanifestaties.

Meet & Greet

Op zaterdagavond 20 december 2014, vanaf ca. 18.00 uur, is er een Meet & Greet met Gerrit Breteler en Anke van der Kwaak, waarbij beide kunstenaars over hun leven en werk kunnen vertellen vertellen. Het is, door tijdig in te schrijven, voor een klein gezelschap mogelijk hieraan deel te nemen. U kunt dan, in een ongedwongen sfeer en zonder verplichtingen, samen met hen genieten van een meergangen diner. Dit is een bijzondere avondvullende ervaring te midden van de kunst.

De expositie duurt tot en met 27 december.

 
29 ˛ktober om 20:25
 
Galbakje 4

De lokale politisy spuie met mekaar ut galbakje op social media ok aardech fol over ut foarstel fan de GS-pl˙ssitters.

Oans gemeente SWF/Sneek wurdt allienech opsadeld met de wynmoalensproblematyk.

Ut is absol˙t onearlek! Sal un en˛rme dreun betekene foar de toeristen-industry in oans omgeving. Hewwe se dŕr in 058 un klap fan de moalenwiek had?

Hierbij un greep ˙t ut twitter-proaza fan de politisy en polityk intresearden in SWF:

Wethouwer Mirjam Bakker ( D66 ): Ĺ Verbeet zei in mei dat @provfryslan geschikt is voor experiment burgerparticipatie. Focus eerst maar op "gewone" democratie #windmolens.ĺ

Raadslid Thomas Groeneveld ( PvdA ): ' Nog steeds geen woorden gevonden voor besluit GS inzake windmolens IJsselmeer. Draagvlak? Democratie? Volksvertenwoordiging? '

Jan Koster ( FNP ): Ĺ De #FNP is yn in moasje oproppen har sterk te meitsjen foar in line opstelling lÔns de Ofsl˙tdyk. Wŕrom wurdt dat hielendal net neamd? ĺ

PvdA SWF is hevig teleurgesteld in het besluit van GS om 350 mw aan windturbinus te realiseren in het IJsselmeer. Een besluit zonder visie!

CDA-wethouwer Gea Akkerman ( CDA ): ' SWF zet alles op alles om besluit windmolenpark IJsselmeer @PSFryslan te voorkomen. @raadswf vanavond unaniem en erg helder.'

Johan Feenstra: Ĺ Zou het dan een strategisch electoraal besluit van #GS @provfryslan zijn om alleen @gemeenteswf te laten bloeden???? ĺ

Henk Doevendans ( D66): ' Gedeputeerde Poepjes geniet straks van het windpark IJsselmeer. Lees de Opregte Sneeker ĺ.

Remco Boonstra: Ĺ Is electoraal gezien verreweg de goedkoopste oplossing ĺ
 
29 ˛ktober om 19:48
 
Galbakje 3

Kaansloase gangsters hewwe aflopen nacht letterlek hun slach slagen in de winkel fan Greetje, Ĺ Medaillon Bijous ĺ in de Galigastraat. De swaar panserde glazen bleken nyt bestaan teugen dom geweld en ferf˛lgens wurdde ok de fitrine dyĺt achter ut etalaazjer˙t ston fernield. Foar d˙zenden euroĺs materieŰle ska om over de immateriŰle ellende n˛ch mar te swijgen. Sterkte Greetje!
 
29 ˛ktober om 19:35
 
Galbakje 2

Ok dochterlief, keihard werkende jonge ondernimster in Sneek, was ut aflopen weekend an de beurt. Gelukkech nyt persoanlek, mar ut raakt je wel at je prachtech restaurearde pandsje onderkalkt is met fieze graffitty.

Wat un ferskil met de moaie foto-panelen dyĺt Piety k˛rtleden anbrenge liet.

Wat rest is ferwijdering fan dizze swarte r˛tsoai met de noadege kosten foar de eigenaar fan ut pand. De afsender staat der namelek nyt bijů
 
29 ˛ktober om 19:19
 
Galbakje 1

Ĺ Zum kotsen ĺ, sŕge de D˙tsers dan. En inderdaad ik kan hier ok wel fan spuie toen ik dizze mislekmakende graffity op un muur in de binnenstad fan Sneek sach. De swastika ( foar un soad minsen symboal fan nazi-d˙tslaan en ekstreem rechts ) is ut oulopen weekend anbrocht.

Nou kan ik op twee manieren reageare, fan˙t myn onderb˙k ˛f met ut ferstaan. In earste instaansy dus fan˙t de onderb˙k, emoasjoneel dus. Mar ervaring leart dat suks nyt echt opskiŰt. Met de ratio komme je faak ferder. Degenen dyĺt suĺn hakenkr˙s op muren spuite hewwe gyn flau benul wŕrĺt dit teken foar staat, wat foar heftege emoasyĺs suks oproepe kan bij minsen dyĺt de oarl˛ch metmaakt hewwe. De kennis ontbreekt om ut over empaty n˛ch mar nyt te hewwen.

Ik s˙ wel in kontakt komme wille met de minsen dyĺt suĺn teken opĺe muur anbrocht hewwe. Ut gesprek angaan ( ik s˛rch foar koffy + koek ) en ferf˛lgens ut teken tegare te ferwijderen.

Omdat ik pragmatys insteld bin denk ik dat suks der wel nyt fan komme. Ik hoop dŕrom mar dat dizze r˛tsoai der foar ut end fan de week af is. De swastika is anbrocht an ut begin fan de Havensylstraat.

 
28 ˛ktober om 17:02
 
Sneker bibleteek

Fanmiddach wear kleine ˙tbreiding fan myn Sneker bibleteek met o.a. ut prachtege boek ' Wij woane op ut water '. Allienech om de foto fan Hilbert Vermaning op 'e foarkant fyn ik dit un ryk boek!

 
27 ˛ktober om 21:09
 
Sneker mannen op Kamper Kulty Toer

Bertus Krabbe is de naam! ' Onbezoldigd Wethouder van Feestelijkheden en Pretzaken ' ˙t Kampen. En vice-kampioŰn Stadsomroepen fan der Lage Landen. Op ˙tnoadeging fan dizze kleurrike Kampenaar fandaach met Sneker frynden en de kampioŰn Stadsomroepen 2014 Jan Sjoerd de Vries te gast weest in de Hanzestad an de IJssel.

As un ware ambassadeur foar syn eeuwenouwe stad het Bertus oans un onfergeteleke dach bes˛rgd. De dach in Kampen begon met un besoek an de werf dŕrĺt de Kamper Kogge leit. Ut skip is tussen 1994 en 1998 herboud, un rekonstruksy fan un middeleeuws handelsskip.

Reijer met un fles Berenburg fan de Weduwe!

Dizze skippen binne in de middeleeuwen fan groate betekenis weest foar de opkomst en bloei fan de stad Kampen. Reijer vanĺt Hul, krekt as Bertus un boeiend ferteller over de lokale geskiedenis fan Kampen. Reijer, kleed in middeleeuws habyt ferfeelde gyn moment met syn smakeleke ferhalen.

Na ut middacheten met mekaar de stad in om al dy skoanheid in Stien te bewonderen. Met suĺn bekende inwoaner fan Kampen absol˙t gyn straf, ut ene na ut andere moaie ferhaal, wŕronder de bekende Kamper Uien , ferhalen over de domheid fan de inwoaners fan de stad. Wat un hearleke selfsp˛t!

Op un ˙nike manier hewwe de Kampenaars fandaach reklame foar hun stad maakt. Wij waren nyt te beroerd om dat foar Sneek te doŰn! Un prima inisjatyf! 
26 ˛ktober om 11:33
 
Omroeperskonkoers: un dach met un Gouden rane!

Fotograaf Jeroen van der Kallen maakte un foto-impressy fan ut Omroeperskonkoers, gistermiddach in Sneek. Hierbij! 
25 ˛ktober om 19:16
 
Hoort hoort segt ut foart!

Regelmatech nieuws over lege winkelpanden in de binnenstad fan Sneek. Nou us un ander gel˙d ˛f beter un ander beeld!
 
25 ˛ktober om 18:42
 
Sneker Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries nasjonaal kampioŰn!

Foaraf wurdde der n˛ch seid dat der fandaach gyn ferliezers weze s˙den bij de finale fan ut
Nationaal Kampioenschap Stads- en Dorpsomroeper. Un waarheid as un koe, mar dat der fanmiddach un titel te ferdienen was, klopte ok as un swearende finger. Lat dy winnar nou Jan Sjoerd de Vrie weze, Stadsomroeper fan Sneek!

Elf omroepers, wŕrfanĺt der dry ˙t BelgiŰ kwamen streden fol passy en met l˙de stem om de eindoverwinning dyĺt dus terecht kwam bij de sympatike Sneker om ˙t ˙t Jan Sjoerd de Vries ˙t Drielst. Spannend was ut seker, want foar de wedstryd begon, waren der n˛ch ses serieuze kandidaten foar de titel.

Ut lukte Jan Sjoerd fandaach nyt allienech om de titel in de wacht te slepen, hij wurdde hiermet ok de nasjonale kampioŰn, sterker n˛ch Kampioen der Lage Landen! Tweede in ut klassement wurdde Bertus Krabbe ˙t Kampen en ut brons was der foar Piet Schuijn ˙t Hattum.

De sjury beston ˙t Jan van Omme ( foarsitter ), Wim Walda en Fokko Dam.

De omroepers s˛rgden foar un fantastise sfear in de Sneker binnenstad. Ut winkelend p˙blyk wist ut konkoers dat deurspekt is met tradisy's beslist te waardearen!

 
25 ˛ktober om 17:44
 
Bonuspunt O.N.S. Boso Sneek tegen HHC Hardenberg

Sneek- Een dramatische slechte start vanmiddag van O.N.S. Boso Sneek tegen HHC Hardenberg, binnen zeven minuten stond de 0-2 op het scorebord. Gersom Klok wist wel raad met een te korte terugspeelbal van Jacob Noordmans en tekende in de vierde minuut de openingstreffer voor de Hardenbergers aan. Nog geen drie minuten later verdubbelde Klok de stand in Hardenbergs voordeel door opnieuw een communicatiefout af te straffen: 0 ľ 2!

Een afgang dreigde op dat moment voor O.N.S., maar de ploeg knokte zich terug in de wedstrijd en het was gelegenheidsspits Ale de Boer die na een halfuur de aansluitingstreffer scoorde. Vanaf dat moment was O.N.S. op zĺn minst gelijkwaardig aan HHC. Na de thee was het Rolf Dijk, die op de plaats van te laatkomer ( !! ) Curtey Gonzales speelde, knap de 2-2 liet aantekenen.

De oranjehemden gaven nog vol gas om een overwinning uit het vuur te slepen, maar langzaam vloeiden de krachten weg. Ook HHC Hardenberg drong niet meer aan, zodat de 2-2 ook de eindstand werd. Een bonuspunt voor O.N.S., dat op de elfde plaats staat. 
24 ˛ktober om 21:59
 
Rudy Bouma: tHENKs!!

 
24 ˛ktober om 21:02
 
Onfergeteleke aubade: DANKDANK in't bysonder Kees & Nico!

 
24 ˛ktober om 19:55
 
At de liefde der nyt isů

Folkomen mar dan ok werkelek folkomen overdonderd wurdde ik fanm˛rren om seuven uur wakker maakt deur ut fluwelen stemgel˙d fan oans Stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries:

HarÚ Sneker en b˙tenlui
Wakker wurde, wakker wurde der is wat an de haan
Loop nou nyt deur, nee bliŰf staan
Henk van der Veer is jarech en dat mutte jum wete
Hij wist fan niks en sal nou wel swete
Mar Henk, natuurlek bin ik nyt allienech hier
Allemaal kunde, Sneekologen en mŕnsen fan plezier
Dou hoefst dy nyt om te kleden, dat het gyn nut
Un ferrassing dat was wat lastech foar dij
Mar goŰd, ˙teindelek bist fast wel blij
We nimme dy met naar un feestdaal
Nou earst ˙t folle burst wat kabaal
Lang sal y leve!!


Ondertussen ston un groate Poiesz frachtwagen foar de deur. Langsem ging de laadklep naar onderen en klonken de earste toanen fan de Losse Flodders, foar ut groatste deel leden fan de Blauh˙ster Dakkapel. Ferf˛lgens ut woard an searemoanymeester Kees Poiesz, dyĺt mij un gele sjerp om deed met de felisitasy foar myn ses kr˙skes. Ferf˛lgens un te gekke feesthoŰd op en mocht ik mij omdraaie.

Jeuminikkus, niks in de gaten mar dŕr stonnen mear as 100 frynden, familyleden, Sneekologen en allemaal mŕnsen met un gouden hart. De mattyĺs ˙t de Sneker paparazziweareld heftech an ut foto-skiŰten, kameraĺs fan Friesland Actueel en GPTV draaiden. Radio Markant met de mikrofoan in de anslach.

En ik? N˛ch altyd op bloate foeten en un slobberde-slob-streepkes-pyama-broek om de sestech jarege billen anskoude dizze giga-happening. In opt˛cht naar de Koperen Kees, dŕrĺt un ryk ontbijtbuffet klaar ston.

Wear allemaal m˙zyk, fan de Rolling Home mannen met un solo fan Gerard de Jong:

Ut is al wear un jaarke leden
Toen sei syn moterke bijna stop
Hij ging toen naar 058
Dŕr knapten se hem fluch wear opů

Cardiolooch Frank Slob sach ut allemaal breed lachend an: Ĺ dou bist f˛lgens mij krekt su gesond asĺt der ˙t siestůĺ

Kees Poiesz & Nico Altenburg, de groate ˛rganisatoaren fan ut feest, hadden met alle senarioĺs rekening houden. ĹAt hij onferhoopt un hartfersakking krijt, is ut wel goŰd te weten dat der un cardiolooch in de buurt isůĺ

Groat is myn dank richting dizze twee frynden, mar ok alle dank an jum dyĺt foar dach en dau get˙ge waren fan dizze tsűnamy fan Sneker liefde! DANKDANK!! Ok sear feul waardearing foar alle felisitasyĺs op wat foar mij fandaach Úcht ut Feestboek was. FB ontplofte hast!

Fotoĺs binne fan Jan Douwe Gorter en Jeroen van der Kallen 
23 ˛ktober om 18:20
 
Lieneke le Roux in Theater Sneek

Twee uurkes leden arrivearde se met ut geselskap dat fanavend de teaterfoarstelling Ĺ De ontdekking van de hemel ĺ op Ĺe planken fan ut Sneker teater brenge sal.

Har naam Lieneke le Roux! Teaterdirekteur Ben van der Knaap ston klaar om Lieneke en de andere akteurs te ontfangen op de Westersingel. Ik liep toefalech foarbij, mar su as su faak Ĺ wat is toefal ? ĺ. Uteraard as un ware paparazo ut fototoestel in de anslach...

Ik sach futdaleks dat ut Lieneke was, omdat sij n˛ch nyt su lang leden in ' De Wereld Draait Door ' was om te fertellen over de hartferskeurende film Brozer.

Lieneke le Roux is un t˛paktrise, dy ĺt wel faker op TV te siŰn falt. Se speulde o.a. in All Stars. In 1997 kreech Le Roux un Gouden Kalf foar de rol fan Lian dyĺt se in de film Broos fert˛lkte. K˛rtom un celebrity dyĺt met alle egards ontfongen wurdde in oans stad. Het niks te maken met ferearing, mar simpelwech met bewondering. En ik mocht der get˙ge fan weze! Over ut stuk fan fanavend de f˛lgende info:

Meesterwerk van Mulisch voor het eerst op het toneel


' Het beste Nederlandstalige boek aller tijdenĺ is de mooie bekroning die dit meesterwerk van Harry Mulisch ontving. Het inmiddels legendarische 900 paginaĺs tellende boek vol symboliek, humor en liefde werd verfilmd en is nu voor het eerst bewerkt voor toneel.

De ontdekking van de hemel is het verhaal over de intense vriendschap van Onno Quist (Waldemar Torenstra) en Max Delius (Sieger Sloot). Samen raken ze in de ban van de mooie celliste Ada Brons. Zij krijgt een relatie met Max en vervolgens met Onno. Dan blijkt Ada zwanger. Bij de geboorte is niet alleen onbekend wie van de twee de vader is, maar ook welke allesomvattende missie dit kind te wachten staat. Een missie die in deze bewerking blijkt te worden be´nvloed door het personage Mulisch zelf.
Bewerking en regie Ignace Cornelissen

Gebaseerd op de roman van: Harry Mulisch

Met: Waldemar Torenstra, Sieger Sloot, Lieneke Le Roux, Genio de Groot, Lidewij Mahler en Marijn Claes
 
22 ˛ktober om 11:45
 
S˙kerbroad foar ut k˛rps

Even reklame make foar de s˙kerbroadaksy fan ut k˛rps Ere Zij God ˙t de Jutryp-Hommerts:

Muziekkorps E.Z.G. uit Jutrijp-Hommerts verkoopt twee keer per jaar suikerbroden. De suikerbroden zijn te koop in de week voor Pasen en meestal in de laatste week van oktober.

Gelukkig dragen de inwoners van de tweelingdorpen het korps een warm hart toe. Ook horen wij keer op keer dat de suikerbroden van bakkerij Meinsma overheerlijk zijn. Deze 2 acties zijn echt broodnodig om de financiŰn op pijl te houden.

Vanaf woensdag 22 okt. t/m vrijdag 24 okt. gaat het muziekkorps E.Z.G. weer van start met de 2e actie van dit jaar.

 
22 ˛ktober om 11:42
 
DeBASIC met Vangrail in Theater Sneek

Vangrail is de band die de bocht graag scherp neemt. Dat bewijzen deze vijf uitstekende muzikanten in het enerverende theaterconcert Ĺ Vangrail gaat vreemd ĺ.

Hun handelsmerk: eigen hits mengen met bekende klassiekers. De titel verwijst naar het [muzikale] overspel dat deze heren plegen met DEBASIC pop & jazz orkest, een podium vol muzikanten.

Samen mixen ze pop, rock, klassiek en eigen werk en stuwen ze elkaar op tot onvermoede vrolijkheid. Kortom: u bent een dief van uw eigen geluk als u dit concert aan uw neus en oren voorbij zou laten gaan. Voor jong en oud. Gek, gewaagd en totaal anders!
 
21 ˛ktober om 19:42
 
Hoofd jeugdopleiding O.N.S. vertrekt

In overeenstemming met het bestuur, is Allard van der Meer per direct gestopt als hoofd jeugdopleiding. Een nieuwe fulltime functie bij Het Centrum Voor Topsport en Onderwijs (CTO) zorgt ervoor dat Allard zijn werkzaamheden niet meer goed kan combineren met de jeugdopleiding bij ONS Boso Sneek. Vanuit het bestuur en de jeugdcommissie zal worden gezocht naar een passende oplossing voor zowel de korte als lange termijn. Binnen nu en korte tijd wordt hierover meer duidelijkheid verschaft.

 
21 ˛ktober om 18:52
 
Jeugdsentiment

Wel toepaslek op dizze dach. S˙ dy st˛rm n˛ch komme?

 
21 ˛ktober om 17:35
 
Seth Gaaikema ( 75 ) overleden

Lees sukrekt ut bericht dat Seth Gaaikema overleden is. Oait kocht ik de bundel ' Een dromerige dag in mei- Seth Gaaikema ontmoet Heinrich Heine '. Ut dy bundel ut f˛lgende fers, as un earbetoan an de kaberetier en dichter fan light verse.


's Nachts zwerf ik langs vreemde wegen.
M'n hart, m'n lijf doet zeer.
Daar daalt als stille zegen
het maanlicht op me neer.

Lieve maan, met zilv'ren stralen
jaag je weg het nacht'lijk grauw.
Vloeien weg verdriet en kwalen.
In m'n ogen glanst de dauw.
 
20 ˛ktober om 18:30
 
Nieuw onderkomen voor dagbesteding Ontmoeting in Sneek

Omdat ik ut un prachtech inisjatyf fyn, even andacht foar ut f˛lgende:

Dagbesteding Ontmoeting een nieuw kleinschalig centrum voor dagbesteding aan de Strikel 10 in Sneek is op 17 oktober geopend door de heer A. Zijlstra.

De dagbesteding is een initiatief van Hilda Pruiksma. De afgelopen 35 jaar heeft zij zich bezig gehouden met het verlenen van zorg aan mensen met dementie. Na anderhalf jaar ruimte te hebben gehuurd heeft zij nu de garage omgebouwd tot een sfeervolle dagbesteding.

Bij de inrichting hiervan is er rekening gehouden met de belevingswereld van mensen met dementie, hierdoor voelen mensen zich snel thuis, en voelen zich daar door veilig
Ontmoeting is een kleinschalige dagbesteding voor nog thuiswonende mensen die lijden aan een vorm van dementie.
De groep bestaat maximaal uit zes gasten.

De charme van deze dagbesteding is dat alle activiteiten in huiselijke sfeer plaatsvinden. Een gevarieerd progamma met aandacht voor geheugentraining, geestelijke ontspanning, creatief bezig zijn en beweging, waarbij de wens van de gast van deze dagbesteding centraal staat. De partner of mantelzorger kan gedurende deze dag de tijd voor zichzelf nemen.
 
20 ˛ktober om 13:11
 
Un skriŰvende dominee op'e tribune

Elke foetbalklup het syn eigen ikoanen. Bij myn klup O.N.S. lope der ok un antal rond. Een fan hun is sondermear Jan van der Veen, hij het teugenwoardech de offisjele funkasy fan pr foar de oranjehemden. Mar der is mear, dizze O.N.S.'er pur sang is nyt allienech de Kees Jansma fan de Sneker Topklasser, mar hij skriŰft sinds foarech seizoŰn ok altyd de wedstrydferslagen fan ut oranje flaggeskip.

SiŰn hierfoar mar us op de site fan O.N.S. F˛lgens mij het Van der Veen de laaste jaren amper un wedstryd fan O.N.S. mist!

FeraslachskriŰve doŰt de O.N.S-scribent op un folstrekt neutrale persoanleke manier, foar sufer dat mogelek is. Dat kan ok hast nyt anders. Want Van der Veen is dominee ( fan de PKN in Heerenveen ) en is un ferdraagsem en beminlek mins. Aflopen saterdach sat de skriŰvende dominee met syn frou op de tribune in Nijlaan, kompleet met skriŰfblok op'e skoat en un stopwatch om de nek.

Un plaatsje al sŕch ik ut self!
 
19 ˛ktober om 18:48
 
Randgebeuren om un Friese derby op Eredivisienivo

Al mear as un kwarteeuw hew ik un seizoŰnkaart fan SC Heerenveen. Ut wel & wee fan de Pompeblŕdeklup fan dichtbij metmaakt dus. Un soad derbyĺs met aartsrivaal SC Cambuur saten der nyt bij. Om de doadeenfoudege reden dat de Liwwarders pas sinds foarech jaar wear op ut allerhoogste foetbalnivo metdoŰn. En dat doŰn se seker dizze jaargang ferrassend en behoarlek goŰd om ut mar us eufemistys te sŕgen.

Ik hew de laaste dagen un bitsje un dÚjÓ vu gefoŰl had. Wat Cambuur nou metmaakt hadden wij bij SC Heerenveen un antal jaren leden al. Eufory bij sufeul s˙kses, met as hoogtepunt ut speulen in de Champions league. Sufer is ut met de Liwwarders n˛ch nyt, mar dat se ansprekend foetbal speule staat b˙ten kijf.

Trener Henk de Jong doŰt mij in syn presentasy behoarlek an Foppe de Haan denken. At ik de ogen dichtdoŰn denk ik soms Heerenveens s˙ksesfolste trener aller tiden te bel˙steren. Foetbaltechnys skat ik Foppe n˛ch altyd hoger in as Henk de Jong. Dy het de mazzel dat hij un prima taktikus naast um het: Sneker Sandor van der Heide.

T˛ch is de sfear dyĺt der bij suĺn derby hearst su nou en dan bŕst wel beangstegend. Wat un opkr˛pte agressy in beide kampen. Onfoarstelber dom gedrach fan folwassen kearels dyĺt met un middelfinger mekaar ˙tdage.

Foar de wedstryd ston de ME al in slach˛rde opsteld foar ut gefal dat. Na afloop fan de wedstryd dyĺt beslist sp˛rtyf te noemen was, flogen de domkoppen ˙t beide supp˛rterskampen letterlek teugen de afskeidings fan pleksyglas an. Toen bleek dat ut onmogelek was om met mekaar op de f˙st te gaan, wurdden stewards ut lijdend foarwerp. Dy huften overigens futdaleks teruch.

En dan dat lullege fliecht˙gje dat fanmiddach de earste helt boven ut stadion sirkelde met ut spandoek Ĺ Leeuwarden Anti Fries ĺ. Is dat nou de anstaande Kulturele Haadstŕd? Bespottelek gewoan!

Ut gefoŰl dat overhearst na dizze slach om Fryslaan is dat ut foetbal in suwel Liwwarden as Heerenveen leeft. Dat der randdebielen binne dyĺt over de skreef gaan is moeilek te anfaarden en amper te akseptearen. M˛rren wear genoech te bepraten bij de koffy-automaten!

 
19 ˛ktober om 17:29
 
Cambuur morele winnaar na gelijkspel

Su nou en dan un foetbalferslachje skriŰve fyn ik gewoan hearlek om te doŰn. Fanmiddach deed ik dat foar www.frieslandactueel.nl

Boeiend was de derby SC Heerenveen- SC Cambuur zeker, spannend ook. Gevolg het publiek ging met een tevreden gevoel na huis. Toen de kruiddampen waren opgetrokken stond er een 2-2 eindstand op het scorebord van het Abe Lenstra Stadion. SC Heerenveen begon overdonderend, wat heet. Na 9 seconden lag de bal al op de penaltystip voor de Feansters, nadat Cambuurdoelman Nienhuis Heerenveen spits Mark Uth onderuit haalde in het strafschopgebied. De rapste penalty ooit gegeven in de Eredivisiegeschiedenis. Uth zelf verzilverde het buitenkansje van elf meter. SC Heerenveen was in de eerste helft de beter ploeg, zonder nu Cambuur haar wil op te leggen.

Meteen na de rust leek de wedstrijd beslist toen Cambuurspeler Peirera een voorzet van Slagveer verkeerd beoordeelde en achter zijn eigen doelman deponeerde. De 2-0 leek een veilige marge voor de eindoverwinning, niets bleek minder waar toen na een slippertje van Heenreenveendoelman Nordfeld de aansluitingstreffer viel door Bartholomew Ogbeche. Etienne Reijnen kopte halverwege het tweede bedrijf de gelijkmaker binnen: 2-2. Dat werd de eindstand, waarbij SC Cambuur zich de morele winnaar voelde.
 
18 ˛ktober om 21:56
 
O.N.S. wint met 6-0 van Nijland

Foar www.frieslandactueel maakte ik ut f˛lgende k˛rte ferslach:


Nijland- Ĺ Zorg dat je zo snel mogelijk op voorsprong komt, dan is er niets aan de hand ĺ. Met die boodschap stuurde trainer Bert Hollander O.N.S. vanmiddag de wei in het bekerduel met derde klasser Nijland. Binnen 25 minuten stond de 0- 3 op het scorebord van het Zweitse Huitema Sportpark in Nijland.

Nadat hij in de zesde minuut nog een geweldige kans op de openingstreffer had gemist, scoorde Ale de Boer drie minuten later wel voor de 0-1 na een vloeiende aanval met Martijn Roosenberg. Rein Werumeus- Buning maakte met een rake kopbal de 0-2 in de dertiende minuut. Vervolgens waren het aanvoerder Chris de Wagt, na een penalty, en Ale de Boer voor de thee korte metten met de aspiraties van Nijland. Na de rust schakelde O.N.S. een tandje lager en scoorden Chris de Wagt in de 63ste minuut nog de 0-5 en maakte Rody de Boer zeven minuut voor het eindsignaal het half dozijn treffers vol.

En Nijland? Nico Pieter Bonnema kreeg in de 72ste minuut nog een uitstekende kans en in de 75ste minuut schoot de Nijlander spits op de paal. Scheidsrechter Gerbers leidde het sportieve duel op uitstekende wijze. Deze week werd duidelijk dat O.N.S. topscorer Age Wim van der Zee een teen gebroken heeft in de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis.

Sfearaksy bij Nijlaan-O.N.S.

Blessure bij de grŕns, de spoans fan Bernard Pijper doŰt wonders!

De laatste dry foto's fan Jeroen van der Kallen
 
18 ˛ktober om 12:36
 
London-winkel op ut Groatsaan: exit!


Nyt dat ik ut aardech fyn om te melden, mar ut is wel nijs. Kledingsaak London op ut Groatsaan doŰt per 30 ˛ktober de deur foargoŰd op't slot in Sneek. Ut is de sufeulste winkel in de Sneker binnenstad dy't de deuren sl˙t. Tryst!

De idioat hoge huurprizen salle ongetwifeld metspeule dat der un soad winkelpanden leech staan.
 
17 ˛ktober om 15:22
 
Gouden Tiid fan Piter Wilkens foar Bernlef

Fanmiddach hew ik even bij de Weduwe Joustra op besoek weest. Achter in de t˙n fan ut karakteristieke pand an ut Kleinsaan wurdde dŕr ˙t folle burst de toepasleke klassieker ' De Bearenburch is myn sjirurch ' songen deur de studenten fan Bernlef en Piter Wilkens.

In samenwerking met de Weduwe Joustra het studentefereniging F.F.J. Bernlef ˙t Groaningen un eigen drankje botteld. Ut is un fris sitoŰnachtech lustrumdrankje met de naam Ĺ Gouden Tiid ĺ. Piter Wilkens mocht de alderearste fles bottele en hij deed dat met ferve.

Nyt su raar at je bedenke dat de Friese troubadoer ( Ĺ De stim fan FryslÔn Ĺ ) twee jaar leden al un eigen Berenburg op de merk brocht: ' De liter fan Piter '. Ok dat gebeurde bij De Weduwe Joustra.

Jaap Sonnenberg, ok anwezech ˙teraard stak syn bewondering foar ut drankje nyt onder stoŰlen en banken. ' Het is heerlijk. Wij noemen het als kenners de Nederlandse Limoncella! ' Wŕrfan akte!

Wilkens is al lange tiid ferbonden met Bernlef en gaf ok an dat hij ut un hele ear fon om un op dizze unike manier un bijdrage an de j˙bilearende Weduwe Joustra ( 150 jaar ) en de studentefereneging (90 jaar ) te leveren.

Nadat de earste fles Gouden Tiid botteld was, gingen de studente self an de slach met bottelen, inpakken en etiketten plakken. Ok wurdde n˛ch un besoek an Galery Bax brocht, dŕrĺt un tentoanstelling fan 150 jaar Weduwe Joustra te besichtegen falt.

UPDATE

Bij Galery Bax

UPDATE 2

Piter Wilkens bottelde fanmiddach de earste fles Gouden Tiid en Wout Zijlstra, foarmalech mar f˛lgens mij n˛ch altyd Sterkte Man, fulde de laaste fles fanavend bij de Weduwe Joustra.

Uteraard deed Wout dat deur de fles Gouden Tiid fan bladgoud te foarsiŰn en sette hij syn handtekening. Beide flessen wurde later feild en de opbrangst gaat naar de stichting ' Doe een wens ', wŕr't Wout ambassadeur fan is. Na de noadege burrels wurdden de 80 doazen met Gouden Tiid al singend in de Gaasterland Express brocht. Dat gebeurde in kettingf˛rm. 
17 ˛ktober om 14:32
 
O.N.S. nimt afskeid fan trener Bert Hollander

Sukrekt mailtsje met onderstaand persbericht over ut afskeid fan Bert Hollander bij O.N.S. binnen kregen. Hollander is momenteel met ut tweede seizoŰb bezech as trener bij de Sneker Topklaaser.

ONS Boso Sneek en zijn hoofdtrainer Bert Hollander hebben in onderling overleg besloten hun verbintenis na afloop van het lopende seizoen niet te verlengen. Dit betekent, dat miv het seizoen 2015-2016 ieder zijn eigen weg gaat. Bert Hollander gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. En ONS Boso Sneek gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Daarbij is het de bedoeling van ONS Boso Sneek om het aantal leden van de technische staf terug te brengen.

 
16 ˛ktober om 17:04
 
De Weduwe

Jaja: De Weduwe al 150 jaar de Sneker Mona Lisa! Bij Galery Bax!
 
15 ˛ktober om 18:05
 
Presentatie Afkeĺs Tiental door Dick Matena

Op vrijdag 17 oktober vindt de officiŰle presentatie plaats van Nienke van Hichtums jeugdklassieker Afkeĺs Tiental, herschreven en getekend door Dick Matena.
De presentatie zal plaatsvinden in de Gysbert Japicx-seal van Tresoar, het Fries historisch en letterkundig centrum in Leeuwarden. Bovendien zullen er een aantal originele tekeningen worden geŰxposeerd.

Van de uitgaven verschijnen twee uitvoeringen, een Nederlandse uitgave en een Friese uitgave. De vertaling is verzorgd door Jant van der Weg, de vertaalster van het originele verhaal. Zij is dit jaar nog uitgeroepen tot erelid van IBBY. Tekenaar Dick Matena werd dit jaar bekroond tot Levend Erfgoeddrager 2014.

John Jorritsma, Commissaris van de Koning in FryslÔn: ôNog steeds is Afkeĺs Tiental een herkenbaar verhaal, dat ook vandaag de dag nog tot en met de laatste pagina boeit. Het laat zien dat de tijd weliswaar niet heeft stilgestaan in FryslÔn, maar dat sommige situaties van alle tijden zijn. Ook nog eens prachtig verbeeld met dank aan het fraaie tekenwerk van Dick Matena.ö

 
15 ˛ktober om 17:59
 
Nij boek Hylke Speerstra oer IndiŰgongers

Op tongersdei 30 oktober 2014 wurdt it nije boek fan Hylke Speerstra presintearre: Ĺ Op klompen troch de dessa ĺ-IndiŰgongers fertelle. Plak fan presintaasje is Trinitas oan de Coehoorn van Scheltingastraat 1 op It Hearrenfean.
De ynrin is 15.30 oere en de oanfang is om 16.00 oere.

Speerstra hat der mear as in jier oan wurke. Dit kear hat de skriuwer in hiel oar űnderwerp by de kop pakt. It giet oer de libbensferhalen fan jongkeardels ˙t FryslÔn, koart nei de twadde wrÔldoarloch:

Gewoane jonges wiene it. Se rűnen op klompen nei skoalle en moasten dŕrnei oan Ĺt wurk. Doeĺt it frede waard, wienen se jongfeint, krigen alris in bytsje ferkearing. En no moasten se foar keningin en faderlÔn nei IndiŰ. Want IndiŰ wie dochs fan ˙s?

Ĺ Wy batsten sa te sizzen op klompen troch de dessa. Mei de wiisfinger om de hoanne fan it gewear, want wy moasten earst wŕze om te oerlibjen. ĺ De bleue jonges fan it Fryske plattelÔn bedarren yn in tropysk jongesboek. Mar hjir gie it op libben en dea.

De jonges fan doe binne mannen fan fier boppe de tachtich wurden. Lang ha se swijd mar no wolle se it wol kwyt. Harren wierheid is hurd, somtiden ferbjusterjend en oangripend. Ĺ Wy waarden de guerilla en eksek˙sjes yn sleept.Ĺ
 
14 ˛ktober om 16:46
 
Letters & Su

Al mear as un halve eeuw hew ik wat met letters. Alice Booij, goeie bekende en Sneekolooch, het dat ok. Teminsten su skreef der laast over op har Facebookpagina. Solitŕre letters triggerden har. Ik herken der un soad in, dy fasinasy foar letters. Fanmiddach sneupte ik in ouwe skoalskriften om en fon un ' Schrijfcahier ' met myn earst skreven letters. Kostber besit.

In de loop fan de jaren s˙den der d˙zenden en n˛ch us d˙zenden letters fan mij f˛lge. At der mar un paar letters in de goeie f˛lch˛rde staan, in moaie sinnen en in dat ene ultieme fers, dan bin ik un tefreden man.

Ut ultieme fers hew ik n˛ch nyt skreven, mar ik bliŰf oefenen omdat juf Van der Werf froeger al teugen mij sei ' ga zo door..! '

Dat fon ik beter as su'n lullech sifer. Un 7. Ik hou nyt fan sifers, want sifers binne koud & naken! Drukke niks ˙t, nou ja at je der met speule miskyn. Ik gaf as skoalmeester een fan de jonges fan Rienstra oait us un twaalf op un werkstuk. Hij weet ut n˛ch as de dach fan gister! Kiek dat fyn ik dan wel wear moai.

Rapp˛rtsifers had/hew ik noait wat met. Un learling dy't un 10 en un 4 haalt op un proefwerk en ferf˛lgens op syn rapp˛rt ut sifer 7 staan siŰt. Dy houwe je foar de gek. Want ut kyn het un 10 en un 4 haald en nyt un 7...!

UPDATE

Myn earste letters skreef ik met un kroantsjepen. Ok dy hew ik n˛ch altyd. Ut onderste gedeelte was swart, ut bovenste stukje road. Ik sat faak op myn pen te sabbelen, fandŕr dat ut hout deur de ferf heen komt. Ik was nyt allienech un driftech jonkje, mar ok un dromer. Dat laaste n˛ch altyd, mar gyneen het ut blykber in de gaten. Nou ja, myn haptonoom dan...

UPDATE 2

Esther ( ' Esje ' ) IJssels un buurmeiske, reagearde fia Facebook op dit blog. Esje skriŰft dat sij op hun skoal ( Gysbert Japiksskoal ? ) un kleurd stempeltsje fan juf Knossen kregen at se un leske goŰd deen hadden. Naast sifers kregen wij dy stempeltsjes ok op de Eben HaŰzer. At je dan tien fan dy kleine stempeltsjes hadden, f˛lgde un plaatsje. Heel faak met un afbeelding fan un bibelse foarstelling. In myn rekenskrift kwam ik dat n˛ch teugen, David met syn harp bij koaning Saul. Dy laaste had faak un min sin. Mar da's wear un andere ferhaal. Krekt as wij de kyndes fan de Gysbert Japiksskoal ˙tskolden foar Openbaren Klapsigaren!

UPDATE 3

Kreech mail fan Eeltsje Bil, mocht um wel plaatse. Foto ˙t O.N.S. J˙bileumboek ' Als de weektaak is volbracht...fragmenten uit 75 jaar geschiedenis van de c.v.v. Oranje Nassau Sneek ': family Bil in de fyfteger jaren.

Goeie Henk,

De ene meester gaat beter met de sifers om dan de ander. Dien ferhael doet mij even denke an ut feit dat wy fan Bilkerts Sneekers wurren binne in 1952.

Broer Lieuwe, dy wel bekend, kwam bij meester Nauta (grote Wiebe) in e klas op e Wilhelmina Skoal.

Was behoorlijk wenne foar Lieuwe en dat deed blieken ˙t het eerste rapport wat hy met kreeg fan skoal.
Hy had der namelik vier vraagtekens op staan. Moet je maar even aan je vader laten zien aldus Nauta, en dat deed Lieuwe met de fraag aan fader: " Heit wat betekene die vraagtekens? "

Wer op de Ouwe Bil sei: Dan weet meester niet wat hy dy geve mut een tien of een elf!!
Die boadskap het Lieuwe overbracht an Nauta en die was so kwaad dat hij ons fader direct opbelde. Het leek nergens op dat een vader dergelijke antwoorden aan zijn kind gaf, werop fader antwoordde: "Nauta jou mutte su mar denke, de domste boeren hewwe de dikste earappels.

Die twaalf fan dy an ÚÚn van de Rienstra jongens fien ik ok subliem, zelf hew ik nog een dertien op mien rapport van de Rehoboth Mulo staan voor verzuim, weronder een week achter de kieviten an in ut foorjaar sonder dat de ouwelui en meester Atema (Sjoerd Sik) ut op dat moment wisten.

Groeten fan˙t De Jouwer,

Eeltsje Bil

 
13 ˛ktober om 17:42
 
Nieuwe kaartenlijn fan Marieke Hagting

Ik hou fan minsen dyĺt kreatyf binne en ok n˛ch us hun kreasyĺs siŰn late. Marieke Hagting is foarege week naar b˙ten kommen met un nieuwe kaartenlijn. Prachtege ansichtkaarten in swart-wit. In un entűsiaste mail maakt Marieke de geboarte fan har kaartenlijn bekend.

Ik geef ut geboartebericht graach an jum deur achte bloglezers:

ô Eindelijk is het een feit, mijn eigen producten in de vorm van een kaartenlijn. Ge´nspireerd op de naam van mijn bedrijf Gemaakt4jou heb ik 10 kaarten ontworpen. Eerst ga ik voor de verkoop op Holy Stitch op 8 en 9 november in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Daarna ga ik kijken of ik een aantal verkooppunten kan vinden voor mijn kaarten.

Natuurlijk zijn de kaarten ook de bestellen via www.facebook.com/Gemaakt4jou en gemaakt4jou@outlook.com. De kaarten kosten Ç1,25 per stuk en een hele set van 10 kaarten Ç12,50 met een gratis hanger om een favoriete kaart een mooie plek te geven.ö

Joris Pos fan Copy to Print, ˙t de Skarnestraat, het de fraaie kaarten drukt. Wŕrfan akte!

 
12 ˛ktober om 12:09
 
Joke Tjalsma en de ferbylding yn ' In leafde '

Justerjűn by de premiŕre fan it nije Tryaterstik 'In leafde ', de toanielbewurking fan The Bridges of Madison County west. Ĺ Theater Sneek voelt als een warm bad ĺ, wie it kommentaar fan ien fan de Tryaterminsken nei ˘frin fan de foarstelling. Dat begryp ik, at je űntfongen wurde mei proseccobubbels & lekkere hapkes, in folle seal en allegear freonen, family en bekenden. It fielde ek goed justerjűn yn de kultuertimpel fan Snits.

Wŕrĺt it justerjűn om draaide wie ˙teraard it premiŕrestik. Fielde dat ek goed? Nei ˘frin mei ferskillende minsken praten, dyĺt frege en net frege harren miening joegen.

Safolle minsken, safolle mieningen. Hielendal yn de toanielwrÔld, dŕrĺt in miening faak swartwyt fentilearre wurdt.

Ĺ Ik fűn der werklik neat oan, at der in skoft yn it stik sitten hie, wie ik net werom kaamĺ, sei ien fan de reflektanten. Ĺ It skuurt, it pakte my net. Ik begűn nei 25 minuten al om my hinne te sjen ĺ, wie de miening fan in oarenien. Ĺ Wat in prachtich stik en wat fantastys spile. Ik haw even in trientsje litten ĺ, fentilearde wer in oar.

Ĺ En dou, wat fonstou der fan? ĺ Ik laat ut even besinke, jum leze ut m˛rren wel op myn weblog wat ik der fan fyn.

No in heal etmaal letter sit ik noch mei dy fraach wat ik der fan fűn. Ik besykje in antwurd te jaan. De foarstelling yn de foarm fan in fertelling is yn earsten in ferhaal Ĺ rjocht˙t as in bargesn˙t ĺ. In universeel leafdesferhaal oer in Italiaanse frou, Fracesca ( Joke Tjalsma ) dyĺt nei de Twadde WrÔldoarloch mei in Amerikaanse soldaat troud en nei The U.S.A ferfearn is. Dŕr op it plattelÔn krije sij twa bern, Michael ( Eelco Venema ) en Carolyn ( Nynke Heeg ). Nei de dea fan harren mem, de heit is al earder stoarn, lŕze broer en sus it leafdesferhaal fan harren mem yn it deiboek en brieven.
In romantise ( of moat ik sizze romantisearre? ) leafdesrelaasje dyĺt der west hat tusken harren mem en natuerfotograaf Robert Kincaid.

At Robert op in moandeitemiddei yn ĺe simmer Francesca moetet slacht de leafdesbliksem yn. In ferhaal oer langstme, dream en romantyk. En alles wat der fierder by komt.

En krekt oer dat lŕste giet it neffens my. At je nuchter binne, kinne je sizze dat Francesca in hyt frommis is, dat yn ĺe wike dat har man en twa bern net th˙s binne, har langstmen letterlik befredigd mei in flamboyante fotograaf. Thatĺs it!

Wat him/har meinimme lit ynĺe ferbylding sil minder gau klear wŕze mei it ferhaal. Dan komme der allegear fragen nei boppen. Dizze fraach bygelyks: Kin it sa wŕze dat twa minsken dyĺt yn in midweek de leafde folslein mei mekoar dield hawwe en dŕrnei noait wer mei mekoar praat ha in libbenlang mei inoar ferbűn bliuwe?

De nuchtere toan ( en dat is wat oars as monotoan! ) fan Francesca is ferriveljend want űnder de keale taal is in fulkaan fan emoasjes oanwŕzich. Dat docht benammen Joke Tjalsma op in ferbluffend sterke wize en it sil yn ĺe rin fan de foarstellingen allinne noch mar better wurde.

Hoe langer ik it ferhaal besinke lit, hoe yntrigearjender ik it fyn. Ik wol dizze foarstelling hielendal net stikken resinsjearje. Ik wol it ferhaal ek net grutter meitsje as it is. Ik krij eins hieltyd in better gefoel oer wat ik justerjűn sjoen haw. Ik bin noch drok oan it ferbyldzjen fan wat de trije akteurs mij sjen litten haw! Dat kostet even tiid.

Oer taal, dek˘r en ljocht kin ik no al d˙delik wŕze: prachtich! 
11 ˛ktober om 18:00
 
O.N.S. sleept punten foar helsdeuren fut

Deur met 3- 2 te winnen fan Excelsior Maassluis het O.N.S. Boso Sneek fanmiddach dry belangrike punten foar de helsdeuren futsleept. Deur dizze overwinning staan de Oranjehemden op un elfde plak in de Topklasse fan ut saterdachfoetbal. De foarsprong op Excelsior Maassluis, dyĺt laaste staan, bedraagt nou 6 punten.

Un taktise miskleun fan de earste ˛rde, Arnold Herder startte op de back en kwam d˙delek snelheid te kort teugen de s˙perflugge fleugelspits fan Excelsior, brak O.N.S. na 4 min˙ten al op: 0 ľ 1. Dat Rein Werumeus Buning ferf˛lgens om taktise reden slacht˛fferd wurdde skoat de man met de dubbele achternaam behoarlek in ut ferkearde keelsgat. Gustavo van der Veen kwam op de backt te staan. Wŕrom nyt fan kyt af an?!

O.N.S. mocht de hannen dichtknipe dat ut de tee met un 0-1 haalde en nyt mear skade opliep. Futdaleks na de breek kwam un herboaren O.N.S. op gelikense hoogte deur un doelpunt fan Age Wim van der Zee. Excelsior Maassluis had syn kr˙d blykbaar in de earste ferskoaten en was gyn skim mear fan de jagende ploech dyĺt ut earste deel fan de wedstryd O.N.S. fast sette. O.N.S. knokte na de rust foar elke meter, foar elke bal. In de 59ste min˙t kwamen de Snekers dan ok op un terechte 2-1 foarsprong.

De manier wŕrop was overigens behoarlek diskutabel. De keeper fan Excelsior wurdde wel heel opsichtech in ut 5-metergebied anfallen. Foar de swakke skeidsrechter Rutger Bekebrede gyn reden om af te fluiten. Ĺ Dankjewol ĺ sei Tjisse Kerkstra en tikte moeiteloas de 2-1 in. Alles wat Maassluis was in fuur en flam. Terechtů

Na ut noadege geklungel in de O.N.S. defŕnsy kwam Excelsior in de 77ste min˙t op 2-2. Echter Arnold Herder bepaalde flak foar tiid de eindstaan op 3-2. Un hele belangrike overwinning! 
11 ˛ktober om 13:40
 
Kerstbomen in ˛ktober!

En ik weet ut wel dat der genoech andere dingen binne wŕr't ik mij druk over make mut, de Zwarte Piet-kwesty en ut p˙berale ferwende gedrach fan foetbalmiljoenŕrs RvP & The Hunter befoarbeld. Mar menear Ranzijn Tuin & Dier kan der wat fan dŕr an de Zonnedauw.

S˙den se dŕr gyn kalenders hewwe? Ut is t˛ch echt n˛ch mar 11 ˛ktober hoar...!

Trouwens hewwe jum al oalybollen had ˙t de kraam an ut Martiniplein?!

 
10 ˛ktober om 13:48
 
Joke

Foto fan Joke Tjalsma uit 1987

Fanavend is in Theater Sneek de try-out fan de nieuwe Tryaterfoarstelling Ĺ In leafde ĺ. M˛rrenavend is de offisjele premiŔre in de Sneker skouburch. Joke Tjalsma ( 1957 ), geboaren in Nijlaan en groatwurden in Sneek, maakt har Tryaterdeb˙t met dizze weareldpremiŔre op ut toneel omdat ut boek The Bridges of Madison Country fan R.J. Waller n˛ch noait earder op ut toneel te siŰn was. Ut wurdde pas weareldberoemd toen ut boek ferfilmd wurdde deur Clint Eastwood met Meryl Streep.

Daĺs allemaal moai en aardech, mar ik had n˛ch noait fan ut boek hoard en ok de film hew ik nyt siŰn. Ik hew der gyn ferlet fan om hier op myn weblog de snob ˙t te hangen.
Joke Tjalsma ken ik wel, mar ok dat is heel relatyf. In 1987 had ik al un interview met de aktrise en r˙m tien jaar foar dat fraachgesprek fierden we us un wild feestje ergens in ut Sperkhem met Joke en har fryndin G.S. Ut was na un avend stappen in de roemruchte Scotch Innů

Momenteel is Joke hot in de kulturele katernen fan de media om n˛ch mar te swijgen over de giga groate bill-boards an de kant fan de de dyk. Ik gun ut Joke( en har family ! ) fan harte, ut is ok n˛chal wat dat un profetes in eigen stad eard wurdt!
Anekdoate

Dat Joke yn 1985 deur filmregisseur Pieter Verhoeff fraagd wurdde foar un rol in de film De Dream, komt in elk interview met Joke wear naar foaren. Dat Joke twee jaar later ok aktearde in un flopte Nederlaanstalege film, Donna Donna, leze we wat minder over. En krekt over ut metdoŰn an dy film hew ik un aardege anekdoate, dyĺt Joke mij in 1987 fertelde.

ô Sil ik dy ris in moai ferhaaltsje fertelle nei oanlieding fan myn meidwaan ynĺe film Donna Donna? Neiĺt ik it skript lŕzen hie en nochris lezen hie, tocht ik by mysels: ĹNet oan begjinne Joke, in min ferhaal, HollÔnse bulshit!ĺ Mar dy twa regisseurs, de twallingbruorren Verbeek, hÔlden oan as storein. Ik soe en ik moast dy rol fan Coby Gompelman spylje. Hawar nei folle fiven en seizen fan myn kant sei ik Ĺ no, toe dan marůĺ En doeĺt ik Ĺ ja ĺ sein hie, wie ik wis fan in nije fyts. Ik haw oan Donna Donna in nije Batavus oerholden! ĺ

Dat de film later minne kritiken kreech ( ĹZoutloze brij van flauwiteitenĺ) ferwonderde Joke dus nyt. ĹMar soms spylje oare fasetten mei om Ĺjaĺ te sizzen tsjin in bepaalde produksje. In fyts befoarbyldůĺ

Ut kan mij nyt heuge dat Joke later feul konsessyĺs deen het om un rol te bemachtegen. Dŕrfoar was en is dizze aktrise te groat!

Joke Tjalsma in 2014: foto fan Sabina Plamper
 
9 ˛ktober om 11:14
 
Gideon

Foarech jaar op dizze dach ferliet Gideon Sybren van Ligten oans. Hieronder un fers dat hij in 1997 skreef.


Dali in Tate Gallery


Plotseling versteend tussen
rijen van eeuwen kunst
Rijen oneindige rijen
worden vergeten
bij dit moment van steen
Het eeuwige verstijven
van Narcissus in de
genesis van een narcis

Bij het ontwaken in een keihard
bewustzijn van eenzaamheid
droom ik nog van de verstening
van mij in dat schilderij

Gideon van Ligten 
8 ˛ktober om 12:18
 


 
7 ˛ktober om 10:36
 
Kultureel erfgoed in Liwwarden

" Ha Henk, bedoelst deze foto? http://hcl.pictura-dp.nl/photo/thumbs/hcl/00/HCL_B_001/HCL001032884.jpg Dat wadde niet op un PEB h˙ske, mar hiernaast inne Sint Anthonystraat... Mar meskien het ut oek op sun huuske staan..." Aldus un Liwwarder!
 
6 ˛ktober om 16:30
 


 
5 ˛ktober om 20:35
 
Derde Dweil˛rkestenfestival: un klapper foar de stad

Foto: Jeroen van der Kallen

Eigen inisjatyf, dŕr salle we ut in de kommende jaren fan hewwe mutte at ut gaat over ˛rganisearen fan evenementen in de stad. Gelukkech is ut in Sneek altyd al fan onderen op geoŰd lukt om dat te doŰn. Un mentaliteitskwesty dyĺt o.a. te maken het met liefde foar de stad. Uteraard binne der altyd anjagers noadech om de skouders der onder te setten.

Organisatoaren fan Sneeker Dweildach: Trea & Fokko Dam en Jan Blok

Gister wurdde de derde edisy fan de Sneeker Dweildach onder fantastise wearsomstandechheden ˛rganiseard deur Fokko Dam cs. Met dat cum suis bedoŰl ik dan al dy frijwillegers en entűsiastelingen om de foarmalege b˛rdsjeman fan de roemruchte Blauh˙ster Dakkappel heen. Tefeul om al dy namen op te noemen.

Ut binne ok faak minsen dyĺt suks helemaal nyt belangryk fine, se sifere hun helemaal fut om de stad mar te promoaten. Dat is gister dan wear folledech lukt, Sneek br˙sde met al dy 500 m˙zikanten en d˙zenden besoekers. Un en˛rme boest foar de middenstaan en de horeka.

Ik bin seker gyn deskundege at ut gaat over ut nivo fan de blaaskappellen. Mar fan ferskillende kanten hoarde ik dat ut absol˙t t˛p was! Persoanlek fon ik ut optreden fan de Putkappel fan groate klasse. Ut swingde, ut br˙sde en ut was feest. Ok en˛rm eigen, at ik siŰn naar de b˛rdsjes met Sneker teksten.

DoŰn ik met dit te skriŰven al dy andere dweil˛rkesten te kort. Natuurlek nyt, want dy lui ˙t Den Haag fyn ik ok fantastys. En oans eigen Sneker Utlopers binne t˛p of the bill. Ik bespeur ok nergens yts fan ongesonde rivaliteit, earder frynskap. Daĺs moai!

Foar mear info over de Sneeker Dweildach, ferwies ik jum graac naar de site: www.sneekerdweildag.nl

Hier komt onderstaand stuk ok fanaf:

De Putkapel wint 3e Sneeker Dweildag

Sjuery an ut werk

De Putkapel uit Sneek is in de Wedstrijdklasse winnaar geworden van de Sneeker Dweildag 2014. De tweede prijs ging naar de Flierefluiters uit Sassenheim. De Utlopers uit Sneek behaalden de derde prijs. Dweilkapel De Muggenblazers uit Haarlem werd eerste in de Leutklasse. Zowel voor De Flierefluiters als voor De Muggenblazers betekende deze uitslag een uitnodiging om spelend mee te varen in Vlootschouw van de Sneekweek vrijdag 31 juli 2015. De Knotwilgen uit Schipluiden wonnen de OuweJongensKrenteBroad-Pries aangeboden door Bakkerij De Haan.

 
4 ˛ktober om 15:16
 
Beleef Sneek: Geopend!

Vanmorgen om 11 uur is de expositie bij Galerie Bax t.g.v. het 150-jarig jubileum van de Weduwe Joustra geopend. Meer dan 40 werken hangen in de expositieruimte van de galerie. Het is een buitengewoon verrassende mix geworden van originaliteit; schilderijen, kunstwerken, verhalen en vooral veel fotoĺs. ĹZo trots! Als je dit bedenkt, hoop je op originele inzendingen, maar dat blijft uiteraard spannend en afwachten. En als je dan nu ziet wat er hangt, dan kun je bijna niet geloven dat dit door fans, klanten, slijters gemaakt is. gewoon geweldig! Fantastisch om te zien dat er zo positief meegewerkt is aan deze jubileumexpositie. Een mooi eerbetoon aan de jarige Weduwe, hßßr originele portret hangt trots op het Kleinzand!ĺ, aldus een blije Heleen Sonnenberg.

Ook galerie eigenaren Peter en Redmer Bax glunderen. ĹZoĺn volle galerie is een prachtige beloning voor de samenwerking met Weduwe Joustra. Bij ieder werk hoort een verhaal en dat vertellen wij er graag aan alle bezoekers erbij, uiteraard onder het genot van een glaasje Beerenburg.ĺ Tijdens de opening werd door Peter Bax het allerlaatste werk in ontvangst genomen, een prachtig plakboek vol historie van de Weduwe. Fotoĺs, kranten, knipsel verzamelt door de 74-jarige Sneker Roel Osinga. Glimlachend vertelt hij dat hij het niet meer mag drinken, maar het zoĺn mooi bedrijf vindt. Ondertussen springt de 6e generaties op dÚ Weduwe Joustra fiets, de hoofdprijs voor het winnend werk.

Speciaal voor dit jubileum is de Waterpoort iedere zaterdag in oktober geopend tussen 11 en 15 uur en pendelt de historische sloep tussen De Waterpoort, Galerie Bax en Weduwe Joustra. Dit is reeds in volle gang. De horeca serveert prachtige menuĺs met producten van de Weduwe daarin. Dit alles en nog veel meer onder de noemer Beleef Sneek!

Tsjoch!


 
4 ˛ktober om 15:05
 


 
4 ˛ktober om 12:19
 
Su'n doadgewoane stille saterdachm˛rren in ˛ktober...
 
3 ˛ktober om 15:47
 
Rust roest nyt, rust is as KajapoŰtoaly! 
2 ˛ktober om 18:25
 
Foar de ferstaanders... 
1 ˛ktober om 20:21
 
Beleef Sneek: Expositie Ĺ 150 jaar Weduwe Joustra ĺ in Galerie Peter Bax

Van 4 t/m 31 oktober hebben Peter en Redmer Bax hun galerie beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling 150 jaar Weduwe Joustra. Amateurkunstenaars, slijters en fans van de Weduwe Joustra Beerenburg bedachten, tekenden, schreven en fotografeerden onder meer, om een ode te brengen aan de jarige drank. De expositie is tevens een wedstrijd, waarbij een weduwe fiets van de Weduwe Joustra als hoofdprijs is te winnen. Het bezoekende publiek is hierbij de jury.

Beleef Sneek

Het door Heleen Sonnenberg ge´nitieerde evenement vormt een samenwerking met ondernemers uit de hele stad. Zo werken diverse hotels, restaurants, en musea om van de maand oktober een feestmaand te maken. Gedurende de vier zaterdagen is de Waterpoort tussen 11:00 ľ 17:00 uur opengesteld voor bezichtiging. De expositie in Galerie Peter Bax vormt hierbij ÚÚn van de hoogtepunten.

Bijzonder kunstwerk

Peter en Redmer Bax hebben voor het 150-jarig bestaan van de Weduwe Joustra in samenwerking met stadsdichter Henk van der Veer en Paul van Goor een bijzonder kunstwerkje gemaakt. Een eenmalige giclÚe van de 150-jarige Weduwe Joustra in een gelimiteerde oplage van 150 exemplaren. Deze is in lijst verkrijgbaar bij Galerie Peter Bax voor slechts Ç 25,00.

Zaterdag

Iedere zaterdag tijdens Ĺ Beleef Sneek ĺ staan er verschillende activiteiten gepland. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om deel te nemen aan een bezoek aan de Weduwe Joustra, met aansluitend een rondvaart door de grachten en een bezoek aan de Waterpoort. Met als afsluiting een bezoek aan de expositie in de Galerie, waar een proeverij bij wordt aangeboden. Voor deelname aan deze Ĺervaringĺ is het raadzaam om via de Galerie of Weduwe Joustra te reserveren.

Voor meer info:

Redmer & Peter Bax
Galerie Peter Bax
Singel 82
8601 AM Sneek
0515 ľ 422 772 / 06 ľ 47 87 41 76
 
1 ˛ktober om 16:32
 
Toefal?

Jaja ik weet ut wel dat ut antwoard op dizze fraach altyd is fan 'toefal bestaat nyt...!'

T˛ch opfallend dat krekt dizze auto in de buurt fan ut Sint Antoniusplein staat!