dagboek > overzicht
Dagboek júny 2022Bekiek hele maand 
 
12 júny om 19:36
 
Ut was nyt saai dit weekend

Ut oulopen weekend was nou nyt bepaald saai te noemen. Der waren tal fan aktiviteiten in Sneek en ik bin bij ferskillende anwezech weest. Frijdachavend begonnen met The Wieners in Noorderkerk(theater):

“Een absoluut waardig eerbetoon aan The Everly Brothers door dé Nederlandse rock’n’roll tributeband!
Alle hits zoals Wake Up Little Susie, Bird Dog, Til I Kissed You en All I Have To Do Is Dream, klinken alsof Don en Phil vlak voor je staan. Maar The Wieners spelen ook verrassende B-kantjes, met hoorbaar veel liefde voor het origineel.”

“Tussen de bedrijven door, weten de muzikanten mooie anekdotes te vertellen uit de levens van The Everly Brothers en over het ontstaan van de nummers.
De carričre van de Everly’s wordt gevolgd vanaf het prille begin, toen de jonge broertjes optraden in het radioprogramma van hun ouders, via de internationale doorbraak in 1957 en de vele successen daarna, tot en met de glorieuze comeback in de jaren ’80.”

Saterdach naar Ut Sneek onder fantastise wearsomstandechheden in ut sentrum fan de stad.

De twintigste editie van het straatfestival Ut Sneek was niet alleen zonovergoten en drukbezocht, maar ook nog eens van een hoge kwaliteit. Voorzitter Kees Poiesz van de stichting kwam dan ook superlatieven te kort voor het jaarlijkse festival dat voor het eerst na de coronapandemie weer georganiseerd kon worden. Zo’n 55 lokale acts gaven acte de préséance op verschillende plaatsen in de Sneker binnenstad.

“Dat we de afgelopen twee jaren het festival niet konden organiseren heeft gelukkig geen invloed gehad op het enthousiasme van de deelnemers en ons als commissie. In de loop van de jaren is de samenstelling van het stichtingsbestuur wel wat veranderd door de komst van jongere mensen. En het zijn de jongeren die ons oudere extra opgezweept om er iets moois van te maken. De jeugd van dit Ut Sneek is gewoon geweldig. Als je ziet wat zij met name op social media doen, petje af”, aldus Poiesz, getooid met een zwarte Út Sneek-cap.

Tijdens Út Sneek presenteren vrijwel alle culturele gezelschappen van Sneek zich. Zowel die van de professionele culturele instellingen, als ook de vele amateurmusici die spelen of zingen in popbands, koren, harmonie- en fanfareorkesten of dansen in een groep. Het aantal aanmeldingen is traditioneel enorm, de teller staat op ruim duizend deelnemers.

“Het draaiboek dat wij twee jaar niet gebruikt hebben, konden we vandaag gelukkig weer openslaan en het klinkt nog steeds als een klok. We horen van al die bandjes en groepen die vandaag optreden dat ze het een eer vinden om tijdens Út Sneek te mogen optreden. Ze vinden het geweldig om letterlijk een podium te krijgen om zodoende ervaring op te doen.”

Hoe ziet de toekomst van Út Sneek eruit?

“Volgend jaar hebben wij de Martinikerk tot onze beschikking die dan helemaal verbouwd is en wat zou het dan mooi zijn als we daar op die plek iets gaan doen met bijvoorbeeld poëzie en verhalen. De grootste uitdaging voor Út Sneek zal niet zijn om groter in omvang te worden maar het gaat zeker nog mooier worden. We willen nog fraaiere podia in de stad realiseren. We hebben nu in de Marktstraat een podium staan dat binnen een uur opgetrokken is. Een beetje oneerbiedig ‘een opblaaspodium’ van grote kwaliteit. Uiteindelijk moeten de muzikanten, de dansers en de acteurs het doen. Gelukkig zit dat in Sneek wel goed!”

ONS-Brielle

Saterdachmiddach pd-wedstryd fan ONS teugen Brielle, met úteindelek un 3-1 winst foar ONS.

Fok hijsen

Ferfňlgens na ut fok hijsen an dek fan de Sneker Pan. Geweldege sfear dęr an’e Oasterkade.

Dat Mark Borggeld en Ina Rijpma gisteren de titel Fries kampioen Fokhijsen in de wacht sleepten was bijzaak, dat het evenement na twee jaar weer uitbundig gevierd kon worden was verre weg het belangrijkst. Wie gistermiddag rond de klok van vijf uur langs ’t Ouwe Vat fietste waande zich even in Sneekweeksferen. Een vol terras, veel publiek en twee grandioze animators in de personen van de gebroeders Fokko & Wout de Jong die voor een geweldige sfeer zorgden.

Schipper Jappie Dzn Visser kreeg de meest kleurrijke personen op het dek van de Sneker Pan, stuk voor stuk vastbesloten om de fok zo rap mogelijk naar boven te hijsen. Mannen en vrouwen, Nederlanders en Duitsers.

Het belangrijkste doel van festijn, georganiseerd door Jan Groninger en Piet Elsinga, was om de Sneker Pan (nog) dichter bij de Sneker bevolking te brengen. In die opzet zijn de mannen van de Club van 100 dan ook zeker geslaagd!

En voor de volledigheid nog even de top-3 bij de dames en de heren.

1. Ina Rijpma met een tijd van 17.38 seconden
2. Femke Bouma en Mirjam Klein Swormink, die beide de fok in 18.12 seconden omhoog kregen
1. Mark Borggeld 14.12 seconden
2. Klaas de Boer 15.50 seconden
3. Ivan Velds 15.60 seconden

Saterdachavend naar groat feest fan J & A in Drielst. Was echt tňp!

Sundachmiddach bij de pd-wedstryd LSC 1890- WKE’16 weest. Hearlek in de op ut Spňrtpark an de Liwwarderwech.

Al met al un druk mar moai weekend.