dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2018
 
31 jannewary om 18:32
 
Heden overleden...

Ut was fandaach wear kassa foar de NDC! Mar liefst seuven pagina's met rouadvertęnsy's in de Liwwarder. Ut is loof ik not done at je kritys over de tarieven fan de familyberichten prate. "Betaal nou mar, ut is ut laatste..."

Ondertussen is de rúbryk 'Heden overleden...'un fňrsteleke brňn fan inkomsten foar de NDC! Ferder nyt over prate nou?!
 
30 jannewary om 19:28
 
Op'e skep

'k Hew ut gefoël ňf in de hele stad de straten opbroken binne. Bitsje overdreven úteraard, mar tňch. Sú dat nou un teken weze dat ut ekonomys herstel dúdelek deur set? Sú sumar kanne. Las fandaach in un krant ( dé krant bestaat nyt!) dat ut werk an de diken bij Lemmer fertraging oploopt.

Ik was der gister dus en ut is der werklek un soadsje. Trouwens foarege week in Harlingen idem dito. En de situasy bij wat oait de Jouster rotonde was, is ok nňch nyt fan jottem. Mar ut komt goëd, dit is dan ok un seurblogje. Sňrry!

 
29 jannewary om 18:45
 
Op'e Lemmer

Fanmiddach op'e Lemmer weest. Moai interview met 'skroeier' Stoffel Zandsta en 'tekenaar' Wim Swart had. Over hun strip 'Onder de Hoek' ferhalen ( un ander seit wel ferhaaltsjes!) in ut Lemsters.

Un prachtech dialekt fan ut Frys, dat absolút nyt ferloaren gaan mach. Soad overeenkomsten met de mannen at ut over taaleigen gaat. Binnenkňrt in GrootdeFryskeMarren!

 
28 jannewary om 17:19
 
De nieuwe kleren van de keizer

Na aanleiding van openingsceremonie KF2018 op tv, gisteravond.

De nieuwe kleren van de keizer is een sprookje opgetekend door Hans Christian Andersen, het verscheen in 1837.
Tegenwoordig is "De nieuwe kleren van de keizer" of "de kleren van de keizer" een gemeenzaam gebruikte uitdrukking voor een dwaze gewoonte of beslissing, die iedereen afkeurt, maar waartegen niemand protesteert uit angst om tegen het collectief en/of haar leiders in te gaan.

Het sprookje verhaalt van een keizer die erg op zijn uiterlijk is gesteld. Zijn kleermakers maken steeds duurdere gewaden, maar de keizer raakt steeds sneller verveeld. Uiteindelijk wil hij iets heel bijzonders en beveelt zijn kleermakers een gewaad te maken van "de stof die niet bestaat."

Dan komen er een paar rondreizende kleermakers aan het hof die zeggen helemaal aan zijn wensen te kunnen voldoen. Zij hebben een uniek, nog nooit vertoond concept: een stof die alleen zichtbaar is voor slimme mensen. In werkelijkheid zijn het natuurlijk oplichters, want zo'n stof bestaat niet, maar de kleermakers vertrouwen erop dat niemand zal durven erkennen dat hij/zij de stof niet ziet - uit angst voor dom uitgemaakt te worden.

De keizer huurt ze in. Ze sluiten zich enkele dagen op in hun atelier en doden de tijd. Het ontbreekt ze aan niets. Daarna komen ze met veel misbaar en flauwekul naar de keizer en doen alsof ze een heel bijzonder kleed in hun handen hebben. Ze voeren een fantastische pantomime op en trekken de keizer het kleed aan dat alleen gezien kan worden door slimme mensen. De keizer aarzelt even, want hij ziet zijn eigen kleed niet, maar door de verrukte kreten van zijn kleermakers gaat hij er zelf ook in geloven, zeker als ook de eerste minister zegt dat het kleed hem prachtig staat! De keizer waant zich in peperdure kleren en hij wil natuurlijk niet dat mensen denken dat hij dom is. Hij vertoont zich dus aan zijn hovelingen en ook zij, bevreesd voor zijn woede-uitbarstingen, prijzen zijn nieuwe kleren de hemel in en loven zijn uitgekiende smaak.

Zodoende besluit de keizer zich te vertonen aan het hele volk. Fier flaneert hij in de optocht, geheel naakt, terwijl het volk omvalt van verbazing, angst en plaatsvervangende schaamte, totdat een kind in het publiek roept: "Hee, kijk, de keizer loopt in zijn blootje!" Iedereen houdt de adem in voor de toorn van de vorst, maar plots wordt zijn kreet beantwoord. "Hij heeft gelijk! Hij loopt in zijn blootje!" Spoedig roept iedereen dit, maar de keizer weet niet anders te doen dan trots door te lopen, zelfs al ziet ook hijzelf de kleren niet. De dienaren blijven zijn sleep dragen... die er niet is. Al gauw had de keizer door dat de twee kleermakers hem bedrogen hadden. Wanneer hij terugging naar zijn paleis waren de twee al lang vertrokken met hun verworven rijkdommen.

Er zijn versies (met name ook van de afbeeldingen,) waarbij de koning nog wel ondergoed draagt, en versies waarbij hij helemaal naakt is.[1]

Bron: Wikepedia
 
28 jannewary om 17:07
 
At the Watergate schittert tijdens openingsweekend LF2018

Soms is un persbericht beter as un eigen bericht. Laat ik ut dęr mar bij late at ut over de opening fan LF2018 gaat. Mar wat mut ik mij inhouwe...En de hele dach mut ik denke an 'De kleren van de keizer'! Apart nou?!

Tijdens het openingsweekend van LF2018 in Leeuwarden schitterden de jonge dansers van Kunstencentrum Atrium en muzikanten van Ananazz in een speciale preview in de Prinsentuin. Op en rond het water en de Muziekkoepel gaven zij vlak voor de officiële openingshandeling twee voorstellingen in het teken van At the Watergate. Ondanks de kou en de regen vonden vele bezoekers de weg vanaf het Oldehoofsterkerkhof naar de Muziekkoepel, waar speciaal voor de gelegenheid de Sneker Waterpoort was geplaatst.

De muziektheatervoorstelling droeg de titel 'A Wintertale at the Watergate’ en bevatte allerlei ingrediënten van wat het publiek tijdens Hemelvaart te wachten staat. Zo werd er gemusiceerd vanaf een bootje, ontstond er een spontane toegift met extra muzikanten van de Bokito Brass Band en namen de horecamedewerkers van Lokaal 55 de microfoon ter hand en brachten een swingend nummer. Er werd ook gedacht aan de innerlijke mens. Het publiek kreeg aan het einde van de voorstelling warme chocomelk met waterpoortkoekjes uitgedeeld.

Tijdens het At the Watergate Festival van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 mei zal de ontmoeting tussen ruim zevenduizend muzikale jongeren uit een groot aantal Europese landen ook leiden tot onverwachte, spontane optredens op een groot aantal podia op en aan het water.

De artistieke leiding van ‘A Wintertale at the Watergate’ ligt bij Afke Brenninkmeijer (choreografie) en Kees Romers (muziek).

Bovenste foto Jan Douwe Gorter, onderste foto van Saco van der Laan.
 
27 jannewary om 18:48
 
Spectaculair slotstuk ONS- Jong Volendam: 3-2!

Sneek- Het venijn zat vanmiddag duidelijk in de staart van de wedstrijd ONS Sneek tegen Jong Volendam, met de Snekers uiteindelijk als overwinnaar. Met nog vijf minuten te spelen, een veilige 2-0 voorsprong op het scorebord en een niet echt indruk makend XI-tal uit het palingdorp leek er geen vuiltje aan de lucht.

Tot Marco Tol in de 86ste minuut de anschlusstreffer voor zijn rekening nam. Plotseling werd het paniek in de ONS verdediging, waarvan Kevin van Gasteren in de 90ste minuut dankbaar gebruik maakte door de 2-2 voor zijn rekening te nemen.

ONS-trainer Chris de Wagt ontplofte bijna aan de zijlijn, echter in de absolute dying seconds van het duel was het goudhaantje Genridge Prijor die toch nog voor dolle vreugde bij z’n trainer en ploeggenoten zorgde: 3-2!

Chris lacht en Chris huilt! Wat een spectaculair slotstuk van een wedstrijd die in de 55ste minuut gespeeld leek door een doelpunt van Curty Gonzales, die voor 2-0 zorgde.
In de eerste helft was het youngster Tom Arissen die uit een corner van nieuwe ONS aanwinst Samir Merraki de voorsprong voor de oranjehemden op het scorebord had gezet. De wedstrijd golfde daarna op en neer. ONS was toch wel de bovenliggende partij zonder nu echt te heersen.

Volendam dartelde zo nu en dan, maar om nu te zeggen dat de ONS’ers er bang van werden, nee. Tot de laatste vijf minuten, toen bleek hoe broos het ONS vertrouwen blijkbaar was. Des te groter de vreugde dat alsnog de overwinning veilig werd gesteld door ONS-topscorer Prijor.

Door deze overwinning stijgt ONS ten koste van de opponent uit Volendam een plaatsje op de ranglijst en staat nu op de dertiende plaats met 22 punten uit 19 wedstrijden.

Volgende week wacht de zware uitwedstrijd tegen Jong Almere City FC, dat op een keurige tweede plaats achter koploper Spakenburg staat.
 
26 jannewary om 16:58
 
Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok gedichten fan Tsead Bruinja

Under drege omstannichheden it goede dwaan, dęr draait it om yn de nije bondel Hingje net alle klean op deselde kapstôk/Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (Afűk, 2018) fan Tsead Bruinja. Fan karmelitepater Titus Brandsma (Boalsert 1881 - Dachau 1942) oan wa ’t de iepeningssyklus opdroegen is oant de jonge Jopie, dy’t yn in wreed modern mearke op syn fyts de trekkers fan it leanbedriuw folget en konfrontearre wurdt mei in mem en soan dy’t út ʼe see krűpt lykje te węzen om in rekken lyk te meitsjen mei it minskdom. Elkenien docht syn bęst yn dizze bondel en siket dęrfoar yn it ierdske en it hegere nei stipe en sinjouwing. De taal is tagonklik, de ritmes en melodyen binne faak sober en ynbannich. Boppedat is dizze alfde bondel fan Bruinja folle minder autobiografysk as syn foarich wurk. Yn Hingje net alle klean op deselde kapstôk/Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok giet it om de oar en wat dy oar driuwt. Presintaasje:

De syklus ‘Foarlopich lân/Voorlopich land’ út dizze bondel makket űnderdiel út fan in fideokeunstwurk dęr’t Bruinja foar gearwurke mei sjonger/kabaretier Herman van Veen en byldzjend keunstner Jules van Hulst. Dat wurk sil fan 2 febrewaris 2018 ôf inkele moannen op de Ljouwerter toer de Aldehou projektearre wurde yn it ramt fan ‘Lân fan taal’ en LF2018.

Oer Tsead Bruinja

Tsead Bruinja (Rinsumageast, 1974) is dichter en wennet yn Amsterdam. Hy debutearre yn it Frysk yn 2000 mei de Frysktalige bondel De wizers yn it read/De wijzers in het rood (Bornmeer) en yn it Nederlânsk yn 2003 mei Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt blomlęzings gear, resinsearret, presintearret, ynterviewt en treedt op yn binnen- en bűtenlân (ű.o. yn Perű, Oekraďne en Simbabwe). Dęrneist wurket er regelmjittich gear mei byldzjend keunstners, typografen en foarmjouwers. Syn wurk is net allinne yn boeken, mar ek op gebouwen, pleinen en yn winkels te lęzen.

Sűnt in tal jierren is Bruinja wurksum as dosint oan de oplieding Creative Writing te Arnhim en sűnt 2017 is er ‘Dongeradichter’ fan de gemeente Dongeradiel. Bruinja’s bondels waarden nominearre foar de Jo Peters Poëzieprijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Hingje net alle klean op deselde kapstôk/Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (Afűk, 2018) is syn alfde bondel. De parse oer de twa meast resinte bondels fan Tsead Bruinja: Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden (Cossee, 2015) - Het is typerend voor de poëzie van Bruinja, die hooggevoeligheid voor de leefomgeving,

waardoor alles met alles in verband staat en meteen veranderlijk is.- Eppie Dam yn de Leeuwarder Courant

- Dit is geen loze bezorgdheid over wat er gaande is, dit is wat de werkelijkheid zo nu en dan nodig heeft: poëzie.- Janita Monna yn Trouw

- Wie ooit had gedacht dat dichters narcistische pennenlikkers zijn, die op stoffige zoldertjes en in schemerachtige souterrains literaire onanie bedrijven, wordt met Binnenwereld buitenwijk in het ongelijk gesteld. We hebben soms fictie nodig om de werkelijkheid te zien.- Merijn Schipper yn Awater

Stofsűgersjongers / Stofzuigerzangers (Afűk, 2013) - Sa as it measte wurk fan Bruinja, binne de gedichten tagonklik en geane oer gefoelens dy’t eltsenien begrypt en werkent. Hy slagget deryn om yn de Nederlânske oersettings dyselde toan te treffen en de oersettings binne sadwaande like oertsjűgjend as de Fryske orizjinelen.- Jury Obe Postmapriis 2016

-Tsead Bruinja is in dit boek, zoals vaker in zijn gedichten, open over zijn leven, zijn dromen, vrouw en vrienden; meestal opgewekt, maar ook melancholiek. Hij schrijft zonder pretentie, sympathiek en humoristisch. - Remco Ekkers yn de Poëziekrant

- Bruinja hie him as dichter al bewiisd. Dochs hat er yn dizze bondel syn eigen lűd noch wer ferheldere en ferdjippe, faak feilleas sekuer yn ’e dingen dy’t er sizze wol. - Eppie Dam yn de Leeuwarder Courant

Boekgegevens:

Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok

Auteur: Tsead Bruinja

Untwerp: Monique Vogelsang

ISBN: 9789492176738

Utfiering: paperback

Ferkeappriis: € 18,50

Siden: 108
 
25 jannewary om 17:52
 
Moaie koffydrinker...

Fanmňrren un moaie koffydrinker op besoek had. Leef ut leven met Paradysfogels. Hoe wolsto dyn koffy? 'Swart fansels...'
 
24 jannewary om 18:26
 
Nieuw boek bij Uitgeverij Elikser

Omschrijving

‘Negen dagen?’ Marco kijkt zijn vader vragend aan.
‘Ja, opa Dirk Jan zei altijd tegen mij: als het meezit loop je dertigduizend dagen op deze aarde rond. En van die duizenden dagen zijn er maar een paar echt belangrijk. Er zijn een paar dagen in je leven dat je scherp moet zijn. Dagen dat er werkelijk iets gebeurt. Dagen die je leven veranderen. En volgens opa waren dat er negen dagen in zijn leven.’

‘En opa heeft die dagen in een boekje geschreven?’
‘Ja. Hij heeft het geschreven als een boek, zoals hij het heeft ervaren of denkt dat het gegaan is. Op sommige dagen is hij trots maar er zijn ook verhalen bij, waarschuwt hij, waar hij zich een beetje voor schaamt. Maar het is daarom wel een eerlijk verhaal.’
Harm strijkt het zand van het blauwe schrift.

Vader en zoon verdiepen zich in het verhaal van Dirk Jan Denekamp en worden met hun voorgeschiedenis, maar ook met hun eigen onzekerheden en tekortkomingen geconfronteerd.
In deze roman toont Freddie Scheltema zich een boeiend verteller. Hij brengt de romantische liefdesgeschiedenis van Dirk Jan en zijn vrouw Jackie tot leven, maar belicht ook het grote verdriet dat in het leven van beiden een belangrijke plaats inneemt. Ondanks de zware momenten overheersen de levenskunst en het plezier. Rode draad in het verhaal zijn het enthousiasme voor de muziek van Bruce Springsteen en zijn E Street Band en de levenslange vriendschap tussen Dirk Jan en Theo.

Titel: De negen dagen van Dirk Jan Denekamp
Auteur: Freddie Scheltema
Pagina's: 281
Uitgeverij: Elikser Leeuwarden
Prijs: € 19,50
 
23 jannewary om 18:05
 
Half...

Dy ene tút foarege week met de gryplady had noait weze mutte...Sinds saterdach dus ok su half as't mar kan. Dęrom gisteravend nyt bij Ondernimmersfeest in Teater weest. Ut is nyt anders. Ondertussen hast 24 later nňch nergens un inhoudelek ferslach over de bijeenkomst lezen. Dat fyn ik dan ok wear ferrekte spitech. Hew dyn foto even lutten fan dyn FB pagina Anton de Vries. Je mutte tňch wat…

Dy Toon weet węr't ut over gaat!


 
22 jannewary om 18:27
 
Moaie útnoadeging fan un prachtmuseum FSM 
21 jannewary om 18:41
  Elfstedenrider Jan Uitham, ‘Kampioen der Verslagenen’ heeft beetje parkinson…

Fandaach is ut eksakt fijf jaar leden dat ik met Jan Uitham sprak. Ut was tidens un reüny fan Elfstedenriders in Hylpen. Fanmiddach las ik un hearleke kollum fan Bonne Stienstra in de LC fan gister. In syn kollum skriëft Stienstra over de genegenheid, de frynskap dy’t der na de Barrte Elfstedentňcht fan 1963 nňch altyd is tussen winner Reinier Paping en de nummer twee, Jan Uitham.

Foar hem is de titel Kampioen der Verslagenen trouwens un feul betere fyn ik.

Wat mij in de prachtige kollum fan Stienstra f’ral opfalt is de ut laatste gedeelte węrin’t ut over de húmňr fan Jan Uitham gaat.

Un sitaarke dus:

“Maar genegenheid is er altijd volop tussen de de helden van 1963. En humor. Toen hem laatst werd gevraagd hoe het met hem ging, antwoordde Jan Uitham: “Ik heb een beetje parkinson, maar dat valt niemand hier op, heel Groningen trilt.”

 
20 jannewary om 17:03
 
Moaier sal ut fandaach nyt mear wurde... 
19 jannewary om 16:55
 
Bas Hollenberg & Arjen Rusticus nieuwe eigenaren gerechtsgebouw

Sneek-Uitbater Peter Goedhart van Restaurant ’t Hof,dat vorig jaar op 15 februari haar deuren opende, houdt het voor gezien met de exploitatie van het horeca etablissement . De verwachtingen kunnen niet worden waar gemaakt, zodat Goedhart besloten heeft alleen verder te gaan met Restaurant Bommel, waar hij eigenaar van is.

Arjen Rusticus en Bas Hollenberg worden de nieuwe eigenaren van het voormalig Kantongerecht aan de Marktstraat. Beide heren laten weten dat er nog geen concrete plannen zijn over wat zij met het pand willen doen. Rusticus en Hollenberg, de grondleggers van Grand Café De Walrus in Sneek en Leeuwarden, deden hun aandelen op 1 januari 2016 van beide De Walrus restaurants over aan Johannes Klaversma. Uiteraard inclusief een concurrentiebeding.

Klaversma , hij was van 2009 tot 2012 bedrijfsleider van de Walrus Leeuwarden, is op de hoogte dat z’n voormalige werkgevers het gerechtsgebouw hebben gekocht.
Een ding weten zowel Rusticus als Hollenberg zeker: “Wij gaan niet weer als jongen hengsten te keer, zoals we dat bij de start van ons Walrusproject gedaan hebben! We gaan het zeker niet zelf exploiteren!

Zodra er meer nieuws is, komen we hiermee naar buiten”, aldus beide ondernemers.

Op de foto: Arjen Rusticus (links) en Bas Hollenberg in 2011 na het winnen van de Jonge Ondernemersprijs.
 
19 jannewary om 14:58
 
US: Lân fan Taal, unike game oer Ljouwert

Snits- US: Lân fan Taal is in nije, unike game oer Ljouwert dy'tst op dyn smartphone spylje kinst. Yn dy game komst yn oanrekking mei bysűndere lokaasjes yn Ljouwert, mar ek mei de skiednis fan de Ljouwerter binnenstęd. De game gie tongersdei 18 jannewaris by de Taaltoer fan Lân fan taal yn premjęre en is fan hjoed ôf fergees te downloaden yn de App-store en Androďd-market.
Kinsto de kontrôle oer Ljouwert krije en dęrmei it geheim űntraffelje?
Spylje yn ien fan de trije faksjes om de kontrôle oer Ljouwert. Fyn misjes yn Ljouwert, lis se klear foar faksjegenoaten of los se op om diggels (scherven) te fertsjinjen dęr'tsto in lokaasje mei feroverje kinst. Stadichoan űntraffelest it geheim fan de trije faksjes en wat dy mei Lân fan Taal te krijen hawwe. Wennest bűten Ljouwert? Dan kinst yn Fűgelflecht de misjes klearlizze en oplosse. Dęrmei fertsjinnest diggels. Ast yn Ljouwert komst, kinst mei dy diggels by de lokaasjes lâns gean en dy plakken oernimme foar dyn faksje.

US: Lân fan Taal is yn it ramt fan Lân fan taal makke yn opdracht fan de Afűk yn gearwurking mei Grendel Games en de Fryske Akademy. De game is űntwikkele foar skoalbern en jongerein, mar fansels foar elkenien dy’t yn 2018 nei Ljouwert komt: Friezen en toeristen. De game is yn trije talen beskikber: Frysk, Nederlânsk en Ingelsk.

 
18 jannewary om 19:36
 
Niks gyn flauwe-kul-dach...

Fňlgende week leze jum der mear over!!
 
17 jannewary om 16:04
 
Het dagboek van Hidde Dirks Kat

Sneek- Volledige titel: Het dagboek van de Amelander walvisvaarder HIDDE DIRKS KAT. De meest vergeten schipbreuk uit de vaderlandse geschiedenis
Tijdens het rampjaar 1777 leed de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat schipbreuk voor de kust van Groenland. Pas in 1818 verscheen zijn verhaal over deze reis onder de naam “Dagboek eener reize ter walvisch- en robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778.”

De daarin beschreven ontberingen zijn talrijk en verschrikkelijk. Schepen die door het ijs ingesloten raken en worden verbrijzeld; manschappen die zich op ijsschotsen in leven moeten zien te houden of die bevriezen of verdrinken. Uiteindelijk worden ze gered door de “wilden”, de plaatselijke bewoners die we nu Inuit noemen.
Het dagboek is ook na 200 jaar na verschijning nog steeds spannend en actueel, maar lastig te lezen door het 18e en 19e-eeuwse Nederlands.

In deze hertaling wordt Hidde Kat aan een groter publiek voorgesteld.
In het tweede deel van dit boek gaan een aantal auteurs nader in op het dagboek. Waarom verscheen dit dagboek pas in 1818 en niet al in 1778? Was Hidde Kat wel de echte schrijver? Wat gebeurde er precies in het rampjaar 1777? Waarom gingen wij Nederlanders ter walvisvaart? En: hoe koud is koud?

Inhoud:

Deel 1

Dagboek eener reize ter walvisch- en robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778

Deel 2

Het dagboek in context - Dolph Kessler
De laatste walvisvaart van Hidde Dirks Kat - Louwrens Hacquebord
Zeer zeldzame lotgevallen. De meerstemmigheid van het dagboek van commandeur Hidde Dirks Kat - Hans Beelen
Een wildeman in zijn schuitje - Gerrit Jan Zwier
Het Ameland van Hidde Dirks Kat - Aukje van Dijk
Het levensverhaal van Hidde Dirks Kat - Marjan Procee
Was Hidde Dirks Kat een held? - Gijs van der Ham
Het ijs. Het grote ijs! - Marcel Sijm

Vormgeving: Wouter Nijman
Hertaling: Jantine van der Knaap en Anna Trap
Tekeningen: Egbarta Veenhuizen
Fotografie: Dolph Kessler
Omvang: 112 p.
Uitvoering: hardcover
ISBN 978 949 205 241 4

Uitgave: Wijdemeer& Mauritsheech Publishers
Een uitgave in het kader van kunstproject HDK2018
Verschijningsdatum: 25 januari 2018
Bovenkant formulier
Prijs: € 14,95

 
16 jannewary om 19:09
 
Ut was wear sear kleurryk fanmiddach...

Flgens mij wurdt de fňlgende GrootSneekkrant wear un pronkje! An dizze twee mannen sal ut seker nyt lęge, dy hadden un prachtech ferhaal.

Un ferhaal in dit gefal letterlek fan straat oppakke, is't nyt geweldech?!
 
15 jannewary om 19:28
 
ONS-trainer Chris de Wagt vertrekt na dit seizoen naar SC Heerenveen

Sneek- Vanmiddag is duidelijk geworden dat ONS trainer Chris de Wagt (32) naar SC Heerenveen vertrekt. Het nieuws zou aanvankelijk vanavond bekend gemaakt worden, maar lekte eerder deze dag al uit. De Wagt had liever gezien dat de ONS-selectie het nieuws eerst van hem persoonlijk had gehoord, maar in het voetbalwereldje is zoiets blijkbaar onmogelijk. Verschillende voetbalsites kwamen aan het einde van de middag met het nieuws, waarbij zelfs een voetbalsite het bericht na vijf minuten al weer verwijderde.

Wij hebben contact met Harm de Wagt, vader van Chris en erelid van ONS Sneek, gehad. De oud-voorzitter van ONS bevestigde het bericht dat zijn zoon met ingang van volgend seizoen de trainersstaf van de bvo SC Heerenveen gaat versterken. Chris de Wagt is negen jaar bij ONS in dienst geweest, uiteraard als voetballer, maar ook als succesvol jeugd- en assistentrainer van Richard Karrenbelt. De Wagt jr. werd vorig jaar de opvolger van Karrenbelt.

Aan het begin van dit seizoen werd Chris de Wagt parttime trainer bij SC Heerenveen, waar hij de beloften van de Sportclub onder zijn hoede heeft. ONS Sneek mag dus op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
 
15 jannewary om 18:40
 
Hearleke maandach!

Oké ut was un bitsje griis fandaach, mar ferder was der nyt sufeul mis met dizze dach. Fanmňrren met de mannen an ut trenen weest foar de hardloperij later dit jaar.

Fanmiddach achter ut toetsebňrd an ut rammelen weest. Interview is 1, útwerke is úteraard 2. Mar ut ging allemaal bęst. En dy boom boven dit blogje? Dy staat al heel lang op un prachtech plakje in Sneek: an ut Jaachpad bij de Swette. Un pronkje fyn ik!
 
14 jannewary om 16:56
 
Nieuwjaarsconcert Stedelijk Muziekkorps Sneek wordt traditie

Sneek-Voorzitter Bob Somsen van het Stedelijk Muziekkorps Sneek, wist vanmiddag meteen nadat de laatste tonen van de Radetzki Mars in het Sneker Theater hadden geklonken dat er in 2019 een vervolg komt.

“We willen er graag een traditie van maken”, aldus de voorzitter van het SMS.

Het eerste concert, bezocht door zo’n 250 theaterbezoekers, met sopraan Margreet Rietveld (1988) en balletgroep Attitude van het Kunstencentrum Attrium smaakt inderdaad naar meer. “Ondanks dat we het allemaal druk hebben rond de feestdagen, zijn we door gegaan met de repetities voor dit concert”, liet dirigent Tseard Verbeek weten.

Het programma dat anderhalf uur geen moment verveelde, bevatte naast de onvermijdelijke maar even welkome Radetzki Mars van Johan Strauss o.a. werken van Antonin Dvorak, Fran von Suppe en Frans Lehar. Balletgroep Attitude onder leiding van Jacqueline Veldhuis danste op de Bolero van Maurice Ravel en Tsjaikowski. Prachtige choreografieën!

Sopraan Margreet Rietveld ( ‘mijn oudoom was de bekende meubelontwerper… niet dus!’) oogstte applaus met o.a. O Mio Babbino Caro, Song to Moon en de Solveig’s Song uit Peer Gynt Suite van Edward Grieg.
 
13 jannewary om 18:17
 
ONS pakt meer dan verdiend punt van Jong FC Groningen

Sneek- Op een grijs Zuidersportpark heeft ONS Sneek vanmiddag een meer dan verdiend punt van de Groningen beloften afgesnoept. De jonge Groningers, derde op de ranglijst van de derde divisie, waren in de eerste helft de betere ploeg. De betaald voetballers combineerden er lustig op los en ONS moest alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden. ONS moest zich tevreden stellen met spaarzame kansjes, waarbij die van Arton Musiliu halverwege de eerste helft het grootst was. In de 35ste minuut drukten de Groningers het overwicht uit met een op dat moment verdiend doelpunt. Kasper Oldenburger was de schutter.

Na de thee verscheen Jan Dommerholt voor Tim Oosterbaan en koud in het veld scoorde de ONS buitenspeler met een fantastisch doelpunt de gelijkmaker. ONS kwam steeds beter in de wedstrijd en van het dominant spel van FC Groningen uit de eerste helft was niet veel meer over. De oranjehemden knokten voor elke meter en met een beetje meer geluk ( Patrick Amels miste nog een goede kans) had er misschien ook nog wel een overwinning in gezeten. Met de flair van de onbevangen Dommerholt ( terecht uitgeroepen tot man van de wedstrijd!) werd de tweede helft veel aantrekkelijker voor het koukleumende publiek.

Al met al een terechte uitslag en een prima hervatting van ONS Sneek, dat volgende week een lastige uitwedstrijd wacht tegen Quick Boys dat vanmiddag met 2-4 van ACV in Assen won. ONS staat na het veroverde punt van vanmiddag op een veertiende plaats met 19 punten uit 17 wedstrijden. 
13 jannewary om 10:19
 
Nije roman fan Elske Schotanus:Wurk

Snits- Haadpersoan yn Wurk is Jasper. Hy hat in goeie baan en dat soarget derfoar dat syn libben mear as komfortabel ferrint. Oant de dei dat hy, omreden fan in arbeidskonflikt, dien krijt. It slagget Jasper ynearsten wol om de kop boppe wetter te hâlden, mar hy bedarret stadichoan toch mear yn de marzje fan it bestean. In oare baan fine falt net ta foar in man dy’t tsjin 'e sechstich rint. HIeltyd mear stekt Jasper tiid en enerzjy yn wat earder net mear as in hobby wie: it skilderjen en tekenjen. Ferstjinje docht hy der net folle mei, mar hy wit al de oandacht fan in ynfloedryke galeryhâlder te lűken. Hat hy, sa’t er sels mient, yn de keunst in bestimming fűn?

Oer har foarige roman In kop as in almenak:

“Nea wurdt it ferhaal, dat yn in prachtige literęre styl skreaun is, sentiminteel en saken wurde ek net moaier foarsteld as se binne.” - (Doeke Sijens, LC)
“In prachtich en meislepend boek.” - (Tryntsje van der Steege, ensafh.)
“Węrs fan falske romantyk of nostalgy toant de roman maatskiplike feroaringen, springend troch de tiid, węrby’t de notiid hieltyd sterker yn ‘e kikert komt.” - (Shortlist Gysbert Japickxpriis 2015)

Boekgegevens:
Titel: Wurk
Auteur: Elske Schotanus
Utfiering: paperback
Ferkeappriis: € 17,50
ISBN: 978 9492 17 674 5
Siden: 208 www.afuk.frl

 
12 jannewary om 17:31
 
De tiid ston stil...

Nee, dat kan natuurlek nyt! Mar su foëlde ut wel fanmňrren toen ik in hartsje Sneek wear un prňnkje fan un interview hewwe mocht. Kenners salle futdaleks wete węr't ik weest bin, anderen mutte mar even geduld doën. Hier klopt ut hart fan Sneek!

Foar mij binne sukke ontmoetingen nyt te betalen su moai. Un heel leven foarbij siën gaan in woarden en beelden. At je sukke ferhalen fange magge dan binne je smoarryk!

In de earstfňlgende papieren GrootSneek, altyd op de laatste woënsdach fan de maand, leze jum ut hele interview!
 
12 jannewary om 17:26
 
Heerlijk avondje Dire Straits in Theater Sneek

Sneek- Erwin Nyhoff vloekte even hartgrondelijk, had hij zich de afgelopen dagen zo voorbereid op de try-out van Dire Straits project, was hij bij het eerste de beste nummer de rode draad al kwijt. Nee, niet in de tekst van Mark Knopfler, maar in het inleidende verhaal vooraf. Het vertellen van anekdoten is een verhaal apart. Niet lullen maar poetsen Nyhoff!

De bomvolle zaal van Theater Sneek, moest hartelijk lachen om Nyhoff zijn verbale gestuntel. Helemaal niet erg hoor Erwin, bij een try-out kan zoiets gebeuren. Daar is een try-out voor, al begrijpen wij best dat je zelf even baalde als de bekende stekker! Maak jet niet erger door in de vlek te gaan wrijven, wordt die vlek alleen maar groter door.

Een heerlijk band met dus Erwin Nyhoff die Mark Knopfler mocht vertolken, en dat is niet zo maar wat. Hoe breng je het onderkoelde het introverte van Knopfler over op het publiek dat de muziek van Dire Straits ook door en door kent. Het Dire Straits-album Brothers In Arms is legendarisch en overbekend.

Het tribute-programma dat Nyhoff en de band gisteravond voor het eerst brachten was een feest van herkenning. Natuurlijk ging er muzikaal het een en ander mis. Zo was er tweemaal een hinderlijk gebrom van Marcel de Groot z’n gitaar, maar waren er ook momenten dat juist De Groot schitterde. Wat kan de zoon van geweldig zingen zeg! Verrassend ook het optreden van Marcel de Groot z’n dochter, die Private Dancer mocht vertolken.

Als zo meteen het licht geperfectioneerd is, is ook dat onderdeel van de voorstelling een absolute meerwaarde. Al met al beleefde Sneek een mooi avondje Dire Straits van niet zomaar een coverbandje. ’t Gaat helemaal goed komen Erwin!

Foto's Jan Douwe Gorter
 
11 jannewary om 17:38
 
Fanavend in teater!

‘Brothers in Arms’ van Dire Straits is een van de best verkochte albums ooit! Alleen op deze plaat al zes wereldhits (o.a. Brothers in Arms, Money for Nothing, Walk of Life , Why Worry) met onovertroffen noteringen in de mondiale hitlijsten. Beleef de muziek, geniet van de kleedkamerverhalen en leer de kneepjes van het vak van deze ‘Sultans of Swing‘ uitgevoerd door een bevlogen Erwin Nyhoff (Pink-pop, Voice of Holland, In the Footprints of Springsteen), meestergitarist Marcel de Groot plus een vier-koppige band. Na Stevie Wonders ‘Songs In The Key of Life’ een uitverkochte 3JS tournee met ‘The Joshua Tree’ van U2 is dit alweer de derde Legendary Albums Live theaterproductie.

Dire Straits’ ‘Brothers in Arms’ het complete album live en daarnaast natuurlijk ook hun andere grote hits in een prachtig theatraal plaatje met bijzondere aandacht voor het geluid. Dus ook met ogen dicht genieten.

 
10 jannewary om 20:50
 
Harry Sikkema fan de Flaeijelfeesten ontfangt Gouden Plak

Harry Sikkema is de derde winner fan de Gouden Plak Heerenveen wurden. Ik mocht der fanavend bij weze om der ferslach fan te doën foar GrootHeerenveen. Ok dizze krant draait as un tierelier: Minsen staan sentraal!

 
9 jannewary om 20:58
 
Bas Hollenberg van VOS: van wilde ideeën nu serieuze projecten maken!

Sneek- Een kleine 200 bezoekers bezochten vanavond de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) bij Grand Café De Walrus om met elkaar te toosten op een gezond en bruisend 2018. Vicevoorzitter van de VOS, Bas Hollenberg keek bij afwezigheid van preses Henk van der Zwaag, nog wel even terug op het afgelopen jaar. “Door de fusie tussen Handel en Industrie Sneek ( HIS) en de Vereniging van Sneeker Zakenlieden (VSZ) hebben wij nu de grootste ondernemersvereniging van Friesland met 570 leden”, vertelde Hollenberg trots.

“Het jaar 2017 is een jaar geweest waarin we als bestuur o.a. met een denktank om tafel gezeten hebben. Het jaar 2018 moet een jaar worden waarbij al die wilde ideeën nu concreet gemaakt worden tot serieuze projecten”, hield de altijd enthousiaste Hollenberg z’n medeondernemers voor.

Een van die mensen uit de denktank, Jappie van der Pol van Polboten aan de Hendrik Bulthuisweg in Sneek, gaf aan dat hij al even ‘iets’ had getekend. “De Oosterpoort moet weer terug in Sneek”, lachte Van der Pol en liet vervolgens de tekening zien hoe Sneek met de oude toegangspoort er in zijn optiek uit zou moeten zien.

Achterliggende gedachte van deze ondernemer is dat hij graag zou zien dat Sneek voor de watersport nog aantrekkelijker zou worden. “Doe meer met de grachten van Sneek”, aldus Van der Pol.

Hollenberg wil graag verder brainstormen over de mogelijkheid om van het Geeuweiland, vlakbij het aquaduct, een duurzaam speeleiland te maken. “Allemaal plannen die nu serieus onderzocht mogen worden”, vindt Hollenberg.
Hollenberg riep de aanwezige ondernemers op om op 22 januari naar Theater Sneek te komen.

Daar zal dan een inspirerende ondernemersbijeenkomst worden gehouden. De gemeente Súdwest-Fryslân organiseert een groot ondernemerstreffen waarbij twee charismatische sprekers, Tom van ’t Hek en oud-Sneker Toon Gerbrands, hun kennis zullen delen met als adagium ‘Winnaars zijn niet mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven’.
 
8 jannewary om 19:24
 
Hoppa: moaie dach!

Ik bats der futdaleks mar in, ut was un moaie dach, sterker nňch ik geef dizze aflopen uren un dikke fette 10! Fanmňrren o.a. starten met de looptrening, met de maten. Kon gewoan nyt beter.

En de foto hierboven? Letterlek onder de klokslach fan de Waterpoart, je mutte der ooch foar hewwe en dat hew ik!

Fanaf nou knalluhhhhhh!!! Earste spreekbeurten foar dit jaar ok al wear in de agenda en ik durf ut amper te skriëven, ok al wear foar 2019...
 
7 jannewary om 21:06
 
Poëzyjűn in Liwwarden 
7 jannewary om 15:52
 
Nieuwjaarsconcert Stedelijk Muziekkorps in Theater Sneek

Sneek-Juist op het moment wanneer ik het gymlokaal van de Thomas van Aquinoschool binnenstap klinken de klanken van Johan Strauss zijn Radetzki Mars mij fleurig tegemoet. Het Stedelijk Muziekkorps onder leiding van Tseard Verbeek is druk bezig met repeteren voor het Nieuwjaarsconcert dat volgende week in Theater Sneek gehouden zal worden. Terwijl in het ene gedeelte van de gymzaal het korps fanatiek aan het repeteren is, maken de meiden van balletgroep Attidude zich op om te gaan dansen.
Deze groep van het Kunstencentrum Atrium staat onder leiding van Jacqueline Veldhuis. Na de warming-up, en dat is op deze koude maar fraaie wintermorgen geen overbodige luxe, gaat ook Attitude los. Net als Verbeek zit Veldhuis er boven op om te kijken of de door haar gemaakte choreografieën goed uitgevoerd worden op de tonen die het korps speelt.

Ik als leek en buitenstaander voel mij nu al bevoorrecht om dit mee te mogen maken. Wat een passie en betrokkenheid van al die jonge mensen op de vroege zondagmorgen! En dan maak ik sopraan Margreet Rietveld die in juli 2011 haar bachelor diploma hoofdvak Klassieke Zang aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle, nog niet eens mee.

Het belooft een prachtig concert te worden! Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar ‘vol=vol’. Voor meer info: Muziek // zo 14 januari 2018 // 14.30 uur // € 17,50 // Tüöttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 431 400

 
6 jannewary om 16:44
 
Moaie tippel maakt

'k Hew fanmiddach un moai'e tippel maakt, met ut fotostoesel over't skouder. Ut nieuws leit altyd op straat, mar je mutte ut wel self oppakke. Fanmňrrenfroech is de Sneker Pan wear fan syn fertroude desemberplakje in ut kolkje bij de Waterpoart futhaald. Jappie Visser( wat staat y moai met de poat op ut roer!), de kersverse SKS-skipper, popelt fňlgens mij om 'los' te gaan. De skipper en syn bemanning hewwe foarlopech gyn last fan ies in de grachten.

Hooch water

Fanmiddach op myn kuier fiel mij op hoe hooch ( en ut stinkt ok!) ut water in de grachten staat. Bij ut eeuwenouwe Jaachpad langs de Swette, ston ut water hast gelyk an de walskant.

Núvere boatsjenamem

Ik fyn ut altyd wear un lust om te lezen hoe't sommige eigenaren hun boatsjes noeme. Der sit ongetwifeld un moai ferhaal achter ( ja, ik denk altyd en immer in ferhalen!) węrom't eentsje syn boat Postzegel noemd het!

Omdat ik gek op tulpen bin, hew ik fandaach ok un paar bossen bij Theo Ruis op de merk kocht. Ut is ňf ut ene, winter ňf foarjaar, mar asjeblyft nyt fan dat mankelike wear. Hew ik un ferrekte hekel an, mar ik wurd der gelukkech nyt depressyf fan. Dat is wear un ander úterste.

Stil in de Marktstraat... 
5 jannewary om 19:09
 
FoppeBoek

Un heel aardech boek, mar ut is ok wel un bitsje un hagiografy...
 
4 jannewary om 17:35
 
Dúveltsjes

Der binne dagen dat der dúveltsjes op dyn pad sitte, negeare ňf de kňp in ut saan steke helpt dan nyt. Anpakke, de rust beware en der mar wear plat foar. Un heel jaar te gaan! Gelukkech wurdt ut altyd wear somer. Kriptys? Foar mij en de minsen om mij heen nyt!

Moedech foarwaarts!
 
3 jannewary om 19:19
 
Ernst Langhout and The Retro’s in het kerkje van Goënga

Goënga-Zondag 21 januari treden Ernst Langhout & The Retro’s op in het kerkje van Goënga. Aanvang 15:00 uur.

Ernst Langhout and the Retro’s mag dan een nieuwe band zijn, de drie bandleden zijn oude rotten in het vak.
De band bestaat uit Ernst, diens broer Sjirk Langhout en Bone Idle (Dick Siersema). Zij kunnen putten uit een zeer breed door de jaren heen opgebouwd repertoire. Zo zijn er pareltjes uit de (Ierse) folk, juweeltjes uit de jaren 60 en 70, diamantjes van eigen hand, Dylan yn it Frysk en met Bone Idle erbij kan er ook nog goud van zijn hand voorbijvliegen.

Ondanks de diverse stijlen hebben de mannen elkaar in hun gezamenlijke liefde voor akoestische muziek gevonden. De drie sterke solostemmen weten een krachtige samenzang neer te zetten. Dit alles wordt gedragen door gitaren, bas, bodhran en mondharmonica’s.

Spil in de nieuwe formatie is Ernst Langhout (zang/ gitaar/ harmonica). Hij kan bogen op een afwisselende muzikale carričre, die hem in veertig jaar tijd op tal van plaatsen in de wereld met tal van muziekstijlen in aanraking heeft gebracht. Van traditionele folk (Haggis en Manacle Trust) tot harde alternatieve rock en new wave (The Visitor); van Âldtsjerk tot Austin (Texas), van Moddergat tot Moskou en natuurlijk, Ierland en Schotland.
De door de wol geverfde troubadour Bone Idle (zang/gitaar/harmonica/lepels/metaaldetector) is begin jaren ‘80 zijn carričre gestart als straatzanger in Amsterdam. Sindsdien heeft hij eveneens een lange reeks optredens neergezet in cafés, op festivals en feesten. Zo speelde hij mondharmonica in de kortgeleden opgeheven BX-Bluesband. Hij heeft twee cd’s uitgebracht, “Koffie Bone ?” en “Fell over Bone” die door Jan Switters in de Landscape studio (in de boerderij van Ernst) zijn opgenomen.

Sjirk Langhout (zang/gitaar) de jongere broer van Ernst heeft van de muziek nooit zijn beroep gemaakt, maar als de gelegenheid zich voordeed trad Sjirk wel samen met zijn broer op. Zijn sonore stemgeluid en gedreven zang vormen een waardevolle toevoeging van de band.

Vrij entree na afloop het ponkje en “Meet and Greet” in de Kosterij


 
2 jannewary om 12:03
 
Met Frijtinkers zet IJlst LF2018 voortreffelijk op de kaart

IJlst- Kort en krachtig was artistiek leider Jos Thie van Under de Toer, vlak voor aanvang van muziektheaterstuk De Frijtinker in IJlst: “Geen gelul’, hier moet het beginnen!”

Samen met Tamara Schoppert was Thie naar IJlst gekomen om daar nog voor de officiële opening van het Culturele Hoofstadjaar, in het weekend van 26/27 januari, mee te maken. Met het duo waren gisteravond 250 bezoekers getuige van de premičre van de door Ypy Zysling geregisseerde stuk mee te maken.

Als het vertrekpunt van alle 32 bijzondere Under de Toer verhalen moet zijn dat kunstenaars samenwerken met de gemeenschap dan is Zysling daar met deze productie volledig in geslaagd! Niet alleen de 250 bezoekers die mee gaan op muziektheatertocht, onder leiding van de gastvrouwen ( wij liepen mee met de voortreffelijke Marry Dijkstra en Eveline van der Meulen) beleven een wonderlijke avond ook de tientallen amateurspelers moeten dat ervaren.

Het is meer dan een stadswandeling door het feeërieke IJlst. Het is pure historische beleving onder leiding van hoofdrolspeelster Titia Huisman, die als herbergierster Gearte vluchteling Tesfalem, gespeeld oor Mauricio Plat, mee neemt op een bijna drie uur ( daar mag nog wel een half uurtje af tijdens de komende voorstellingen… ) durende tocht. Die theatrale tocht voert vanuit De Stadsherberg naar het kerkhof, waar vroeger de Katholieke Sint-Martinuskerk stond en gaat vervolgens langs de nog bestaande godshuizen in IJlst.

De uit Eritrea gevluchte Tesfalem herkent in Gearte de vrijheid en de eigenheid die hem in zijn eigen land ontnomen werden. Onderweg zijn er bizarre en huiveringwekkende taferelen, kinderen die koelbloedig vermoord worden en in de gehaktmolen verdwijnen. Achter de neonverlichte ramen, iedereen kan het zien, maar loopt er letterlijk aan voorbij. En voortdurend zijn er ‘de Klieren’, die het publiek hinderlijk voor de voeten lopen en iedereen de stuipen zo nu en dan op het lijf jagen.

Een van de hoogtepunt is een korte opera die in de Mauritiuskerk wordt opgevoerd. Een fantastische vertelling over populaire dominee Philip Samuel van Ronkel (Thijs Meester) die in 1868 IJlst verlaat nadat hij in twee jaar tijd voor een geweldige opleving heeft gezorgd in kerkelijk IJlst. Zijn vertrek gaat niet zonder slag of stoot, het zwart geklede koor ( de gemeente) is nadrukkelijk aanwezig en is huiveringwekkend goed. Solisten Foekje Ybema-Zysling en Hieke van den Akker zijn er de exponenten van.

Ook heel indrukwekkend is de voorstelling in de doopsgezinde kerk, waar Rycxt Heyne( Renske de Boer) een hoogzwangere huisvrouw en anders denkende veroordeeld wordt tot de doodstraf door verdrinking in een jutezak. Barbaarsheid is van alle tijden. Het verhaal over Rycxt speelde in 1556, maar ook in 2018, martelaren zijn van alle tijden. Het kwaad zit blijkbaar in de bloedbanen van de mens.

Het laatste gedeelte van de tocht voert de bezoekers naar de Stadslaankerk, waar fabrieksdirecteur Jan Nooitgedagt (Gerrit Haaksma) terugkeert in ‘zijn’ gereformeerde kerk. Nooitgedagt ook een vrijdenker, een man van zijn tijd die stond voor zijn principes. Hier stokt de voorstelling enigszins, maar zal in de loop van de week zonder meer gepolijst worden.

De Frijtinker is een waardige opening van LF2018. Ypy Zysling, de acteurs (hoofd-en bijrolspelers), de tientallen vrijwilligers verdienen alle lof. Voor zover het niet het geval al was: IJlst en SWF staan met deze productie volledig op de culturele kaart van Friesland! Dat de landelijke pers voor deze voorstelling op Nieuwjaarsdag voor naar het stedeke aan de Ee gekomen was, is alles zeggend.

Verdere info: www.muziektheaterijlst.nl

Henk van der Veer


 
1 jannewary om 19:17
 
Tabula rasa!