dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2017
 
31 jannewary om 20:56
 
Geniaal! 
31 jannewary om 17:17
 
Marc de Hond met Wie bang is, krijgt ook klappen

Het leven van Marc de Hond werd overheerst door angsten. Totdat alles waar hij bang voor was hem vijftien jaar geleden overkwam: zijn internet miljoenen verdampten, zijn geliefde grootouders stierven en tot overmaat van ramp kreeg hij een dwarslaesie. Tot zijn eigen verbazing kwam hij optimistischer en sterker dan ooit uit deze periode.

In zijn tweede theaterprogramma Wie bang is, krijgt ook klappen legt Marc uit hoe het hem lukte zijn angsten te overwinnen en hoe het grote oorlogsgeheim van zijn opa daar een belangrijke rol in speelde.

Een inspirerend en optimistisch verhaal voor iedereen die bang is voor terroristische aanslagen, vluchtelingen, angst zaaiende politici, spinnen, slangen, wilde dieren, exotische ziektes, de dood, Prem Radhakishun of mannen in rolstoel. Marc de Hond legt uit waar angst vandaan komt, wat je er tegen kunt doen en hoe hij zelf zijn angsten weer terug wist te brengen tot de juiste proporties.
Urgent en relevant.

Het inspirerende vervolg van Marcs succesvolle en veelgeprezen debuutvoorstelling Scherven Brengen Geluk. Wederom geregisseerd door Silvester Zwaneveld, met muziek van Ivo de Wijs.

Cabaret // za 11 februari 2017 // 20.15 uur // 15,00 // Noorderkerkzaal, ingang Oud Kerkhof 11 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

Foto:Bastiaan Musscher
 
30 jannewary om 19:49
 
Ut binne barre tiden, gelukkech is Bruce der nch!! 
29 jannewary om 18:40
 
Ut was gister op ut Sdersprtpark 3 x anders 
28 jannewary om 18:48
 
Paul Kroon foar ut laatst langs de gleuven!

Paul Kroon, ok sekondant fan Prins Hendrik de Tweede, liep fanmrren syn laatste ( nou ja, 1 na laatste flgens insiders) ronde as bekende pstboade. Syn maten fergeselden Paultje op syn saterdachtcht.

Met un soad kabaal en nyt te min konfetty gingen de mannen met de folkomen overdonderde pstbesrger op stap. Met de pyamabroek nch an, mocht ik persoanlek de pst fan Paul ontfangen.

Prachtech om te sin en te horen dat dizze jeugd absolt deugt en met folle teugen fan ut leven geniete. Ik kan dr enrm fan geniete! Hearlek tch!

Ik hew Paul Blokpozy anboaden!

Fotos: Dennis Betten
 
28 jannewary om 18:07
 
O.N.S. scoort half dozijn doelpunten tegen VVOG: 6-0 winst!

Een ware galavoorstelling maakte O.N.S. Boso Sneek er vanmiddag van tegen VVOG uit Harderwijk. Met maar liefst 6-0 werd er gewonnen van de Harderwijkers.Yume Ramos scoorde de helft van de Sneker productie.

Het eerste kwartier van de zeer aantrekkelijke wedstrijd begon spectaculair, eerst een schot van Ale de Boer op de paal en in de rebound kregen de Harderwijkers een geweldige kans om op voorsprong te komen.

De onderkant van de lat redde de Snekers echter. Daarna waren het de oranjehemden die tussen de 10de en de 15de minuut uitliepen naar 3-0 een onoverbrugbare voorsprong namen. Ale de Boer opende de score, waarna Ramos en Renco van Eeken voor de 3-0 ruststand zorgden.

Met in het achterhoofd de wedstrijd in Harderwijk, toen O.N.S. ook met een 3-0 voorsprong aan de thee ging, maar desondanks met moeite een 3-3 gelijkspel konden bewerkstelligen.Een gewaarschuwde ploeg telt blijkbaar voor twee en O.N.S. liet er vanmiddag daarom geen gras over groeien.

Vol energie werd ook in de tweede helft de draad weer op gepakt. Na enkele kansen verprutst te hebben, waren het opnieuw Yume Ramos (2x) en Fabian Stevens die voor een ongekende 6-0 overwinning zorgden.

De kracht van het collectief en de klasse van spelers zoals Ale de Boer en Yume Ramos lagen aan de basis van deze eclatante winstpartij. O.N.S. staat nu op de tiende plaats en speelt volgende week een uitwedstrijd in Heemskerk tegen ODIN 59.


 
27 jannewary om 12:21
 
De SWF fonteinen komme der, plak Hoochend wurdt overlatean kommissy

Gisteravend bij de gemeenradsfergadering fan SWF weest. Foar de fergadering un petisy t naam fan 521 minsen dyt teugen de fontein bij de Waterpoort binne anboaden an wethouwer Mirjam Bakker. Is netsjes in onfangst nommen. Drna ut debat over anfaarding fan de ses fonteinen anhoard.

Ik fon ut werklek toanekrommend su swak. De gemeenraad het gisteravend ja seit teugen un projekt wrt se nch nyt eens folledech fan ope hoogte binne. In konkreto. In Drieltst en Workum, twee fan de ses SWF-plakken, is ut ontwerp en ut plak nch nyt bekend. Stel dat de kunstenaar met un wanstallech ontwerp komt, dan het de gemeenteraad har fiat al geven. Besptlek gewoan!

De tslach fan ut foarstel was:

CDA alle 10 leden foar

PvdA twee leden ( Paula van der Veer en Johan Feenstra ) foar en fier teugen

FNP alle fijf leden foar

VVD alle dry leden foar

SP Didden foar en andere twee teugen

D66 alle dry foar

GB/TL alle fier teugen

CU 1 stem fan Lieuwe van der Pol foar, andere raadslid was afwezech

GL Angeline Kerver foar

Totaal 26 foar en 10 teugen

De moasy fan de PvdA om foar ut waterkunstwerk un andere ( lees teugenover ut Teater) plak te kiezen as ut Hoochend wurde ferwrpen met 24 teugen 12

CDA alle 10 leden teugen dizze moasy

PvdA alle ses foar dizze moasy

FNP alle fijf teugen

VVD alle dry foar dizze moasy

SP alle dry foar dizze moasy

D66 alle dry teugen dizze moasy

GB/TL alle fier teugen dizze moasy

CU 1 teugen dizze moasy

GL 1 teugen dizze moasy

Opfallend tidens de stemming fan dizze moasy was dat alle Sneker CDA-leden, ik speul nyt op de man f frou ( sin mar wiet fan ut CDA t Sneek komme!) teugen de moasy over ut ferplaatsen fan de fontein richting Westersingel stemden.

De Sneker PvdA raadsleden steune ferplaatsing richting Westersingel wel

De Sneker FNP raadsleden stemden teugen de moasy

De Sneker VVDer steunt de moasy

Alle Sneker SP ers steunde moasy

Sneker D66 raadslid stemde teugen ferplaatsingsmoasy

Sneker CU raadslid stemde teugen ferplaatsingsmoasy

Sneker GL raadslid stemde teugen ferplaatsingsmoasy

Wethouwer Bakker het de fonteinkommissy de petisy na afloop fan de fergadering anboaden met de opdracht ut plak fan de Sneker fontein nch us god in overweging te nimmen. Foarsitter Ale Bok het dy opdracht fan de wethouwer anfaard.

De kommissy sal flgende week opnieuw bij elkaar komme om ut e.e.a te bespreken.

Wethouwer Bakker en un groate raadsmearderheid nimme nyt self de ferantwoarding over de plaatsing mar lge dy del bij de fonteinkommissy. De leden fan dizze fonteinkommissy binne nyt demokratys koazen, mar simpelwech fraagd om sit te nimmen.

We salle ut der met don mutte. Mear kan ik der nyt fan make. Dat ik swaar teleursteld bin in de lokale politisy mach ddelek weze!

 
26 jannewary om 17:52
 
De Fontein spuit blauwe jeiter...

Fanavend naar de gemeenteraadsbijeenkomst fan SWF om te lsteren wat de raadsleden (37) over de fonteinen fan KH2018 te sgen hewwe. Ok benieuwd f ut plak fan de beoogde Sneker fontein nch anders wurde sal. Ik hew der un swaar hoofd in. Ondanks honderden beswaarmakers teugen de lokasy op ut Hoochend. Miskyn fia un moasy fan de PvdA tch ferplaatsing?

Foaraf an de fergadering sal ik tegare met Harm Rozenberg en Jacqueline Vahland de petisy fan mear as 500 teugenstanders teugen ut beoogde plak anbide an wethouwer Mirjam Bakker. Mrren un ferslach op myn site. Drna gaan we wear over tt de orde fan de dach. Ik blif der nyt in hangen hoar!


 
25 jannewary om 19:55
 
Don mij un lol, plaats op ut Hoochend gyn Fontein fan Balkenhol!

Mrrenavend sal de raad fan SWF un beslt nimme mutte over ut flgende foarstel, niks mear en niks minder:

In te stemmen met het aanvaarden van zes fonteinen in het kader van Leeuwarden-Fryslan 2018, Culturele Hoofdstad van Europa

Omdat Harm Rozenberg en ik ut spul op de (diskussy-) wagen setten hewwe is ut god om met un haanfol feiten en myn kommentaar te kommen.

1.De geraamde investeringskosten voor de inpassing van de zes fonteinen in de openbare ruimte bedragen in totaal circa 330.000,--

2.Op basis van de schetsontwerpen van de fonteinen is een eerste inschatting gemaakt dat deze kosten circa 10.000 tot 12.000 per jaar, per fontein bedragen. Dit komt overeen met cijfers van de gemeente zelf, gebaseerd op ervaringen met bestaande fonteinen o.a. Rasterhoffpark.


3.De commissies hebben zich ingespannen om de steden zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Toch blijkt steeds weer, ook in de andere gemeenten, dat er pas echt goed feed-back vanuit de steden komt op het moment dat het ontwerp voor de fontein bekend is. Zonder het ontwerp is een discussie over de locatie, of over de inpassing van het kunstwerk, lastig te voeren.

4.Aanvaarden van het kunstwerken: De zes kunstwerken zijn een cadeau van de Culturele Hoofdstad aan de gemeente. Het overleg en voorlopige afspraken tussen gemeente en CH2018 in acht nemende is het college van burgemeester en wethouders enthousiast en ziet dat het project een verrijking kan zijn voor de steden. Het college signaleert ook een toenemend enthousiasme in de steden als gevolg van de inspanningen van de fonteincommissies. Vandaar ook dat het college van harte instemt met het aanvaarden van dit bijzonder unieke cadeau.

5.Werkgelegenheid Volgens het onderzoek bezoeken jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 toeristen de kunstwerkfonteinen. Tien procent van hen komt uit het buitenland. Per jaar bedraagt de gemiddelde besteding 500.000 tot 1.200.000 euro. Gebaseerd op een economische levensduur van vijftig jaar brengt 11Fountains tussen de 9 en 20 miljoen euro op. Het onderhoud van de fonteinen resulteert eveneens in een nog nader te bepalen financile impuls voor het lokale bedrijfsleven, nog gerekend buiten de eenmalige impuls voor het bedrijfsleven in de aanlegfase van de fonteinen.

Myn kommentaar

Bij punt 1: As ut bedrach klopt en ut liekt mij reel, dan is dat un forse investearing. En elk jaar 72.000 foar ut onderhoud! Poeh h om met Ienieminie te spreken.

Bij punt 2: Dat binne dus strukturele kosten drt de gemeente SWF elk jaar wear foar komt te staan. De ervaringen in ut Rasterhoffpark binne nyt su posityf: un soad fernielings! Wie seit mij dat ut noemde bedrach toereikend is?

Bij punt 3: De brede diskussy is pas op gang kommen na aflopen saterdach, toen wurdde ut ontwerp foar ut earst presenteard. Staat notabene ok in de laatste sin bij punt
3. Is de tiid foar de raadsleden om un weloverwogen beslissing te nimmen nyt feulste en dan ok feulste kort? Ik denk ut dus!

Bij punt 4: Ik fersta onder un kado heel wat anders. Dit is foar mij un spreekwoardeleke sigaar t eigen doas. Ut hele projekt wurdt betaald fan belastinggeld. Niks gyn kado dus! Na aflopen saterdach sal ut kolleezje um wel us achter de oren krabbe f ut inderdaad ok su is dat der een toenemend enthousiasme in de steden (is) als gevolg van de inspanningen van de fonteincommissies. Je kanne ut aardech fine f der op spuie mar in 2017 komme un soad reaksys binnen op sociale media en dy liege der in dit gefal nyt om. Sterkernch un petisy teugen de Sneker fontein wurdt binnen 24 uur tekend deur honderden minsen!

Bij punt 5: Wat un wankele prognoase over fijftech jaar (50!!) jaar. Tussen de 9 en 20 miljon euro sal ut opsmite. Dat is nch al un ferskil f negen miljon f 20 miljon. En dy besoekersantalen? Tussen de 60.000 en 100.00 toeristen? Onsinsifers dyt nergens op baseard binne!

Konklzy. De Fonteinen sden de Mienskipssin befrdere mutte. In Sneek (SWF ) is hier niks fan te merken. En myn groatste beswaar teugen ut plak fan de Fontein fan Foruna is dat ut in striid is met ut beginsel fan de 11Fountains: minsen trekke naar plakken drt nch nyt sufeul toeristen komme.

At je in Parys mear kultuurtoeristen hewwe wille, plaats je dan un modern kunstwerk an de fot fan de Eifeltoren? Ut antwoard laat sich rade!

Bij de Waterpoort komme al dzenden besoekers! De misplaatste, op syn sachtst tsproken ondiplomatieke kwalifikasy fan artistyk projektleider Anna Tilroe dat ut Hoochend un plak sonder sil is, dreunt nch altyd na. Foardeel is dat ik toen wel wakker skrokken bin. Fandr myn oposisy teugen de ses fonteinen in SWF! Nou de raadsleden nch!

Don mij un lol, plaats op ut Hoochend gyn Fontein fan Balkenhol!


 
24 jannewary om 17:47
 
We stoke foar de buren!

Op de Badhsgracht don se ut graach un bitsje anders. Nrmaal sproken is ut un fraach, at je de deuren f de rten open staan late, in de winter: Stoke we hier foar de buren f su? En ok un bekende fraach is, na ut nyt dichttrekken fan de deur: Bist in de kerk geboaren?

Echter op de Badhsgracht sette se de radiatr gewoan ope stoep en stoke se blykber foar de hele straat! Is absolt nyt fotosjopt!
 
24 jannewary om 16:23
 
De Kist was here...

Gisteravend kostlek moaie avend met 'de laatste culttrainer van Nederland' Simon Kistemaker had. Hearleke foetbalferhalen deurspekt met talrike anekdoates t de roemruchte trenerskarriere fan dizze opmerkeleke foetbalman pur sang. Ok, ut overgroate deel fan ut andachtege pblyk in de O.N.S. -kantine fersoop in un see fan nostalgy, mar mach dat su nou en dan us? Is tch niks op teugen. Henk Peter Blok was de foartreffeleke interviewer.

Opfallend dat der mar liefst acht Cambuurspeulers t de perioade fan Kistemaker syn tiid in 058 anwezech waren. Ben Haverkort was der eentsje fan en de latere skeidsrechter het ok un lekkere babel.

Organisatr en frynd fan Kistemaker, Okke van der Kamp kan dan ok teruchsin op un mear as slaagde avend.

De hele toernee fan Kistemaker is opsetten om syn biografy 'De Kist' fan Yoeri van den Busken te promoaten. Dat is gister in Sneek dus behoarlek lukt!

Un kist fan de Weduwe foar De Kist! O.N.S.-foarsitter Harm de Wagt en Taapke de Heij tegare met Simon Kistemaker

Organisatr Okke van der Kamp met syn idoal

Simon Kistemaker met de ouwe gloary fan SC Cambuur (1985-1986)

Moai om te sin en te horen hoe't good old Johan Groote wear helemaal teruch is!

 
23 jannewary om 19:05
 
En...los foar de 4 Mijl fan Sneek!

Fanmrren tegare met Age Bootsma en Kees Poiesz onder leiding fan instrukteur/trener Martin de earste training had as foarbereiding op oans tdaging foar 2017: De 4 Mijl fan Sneek drave!

Foarech jaar wden we al met don, mar dat leek Martin gyn god idee: 'rustech opbouwe hearen!' Fanmrren was ut dus sufer in ut Burgemeester De Hooppark fan Sneek. Oans earste meters drave! "Ut gaat der nyt om hoe hard je traine, mar hoe slim", aldus Martin. Kiek suk praat gaat der selfs bij su'n Roomse rekel as Kees in as un preek bij un protestaanse ouderling.

Sukrekt kreech ik de earste appkes al fan de mannen dat se freeslek spierpine hadden. Ik hew nergens last fan... Ut salle de jaren weze hearen!

Foto: Sandra Willems dy't krekt op ut jste moment anwezech was, na afloop fan de trening!
 
22 jannewary om 12:55
 
Swemme in un tobbe fan fondant!

Nou toe dan mar, foar de draad der met: Ik hew gisteravend ongelooflek genoaten fan de palingsound in Theater Sneek. Foar un joetje hearlek swemme in un tobbe fan fondant.

Ut was inderdaad un soad kaal & gries om mij heen. Se moesten un buurfrou hast t ut roaie pls trekke om overend te kommen. Mar se kon der self om lache! Ik hoarde un prachtege opmerking fan un Sdwesthoeker dy't ik met goud omraan: 'No je, jou my mar un earm dan sille we even dnsje..!'

Ut was ongewtwifeld de dolgroep wr't ik self ok bij hoar. Mar ut was wel un feestje fan herkenning.

Mzyk wr't ik 45 jaar leden niks fan hewwe moest. Gisteravend was ut gewoan noflek ondert hange en geniete fan un fleurech seuvental dat noatabene pas na 23.00 uur ophield met mzyk make. Hoe su geniete fan mzyk make?!
 
21 jannewary om 18:17
 
'De Fontein van Fortuna in Sneek op ut ferkearde plak!

Het Hoogend loopt achter de Waterpoort dood, het heeft eigenlijk geen ziel meer die plek, su sei Anna Tilroe fanmrren bij de ontwerppresentasy fan de Sneker fontein. Anna Tilroe is bedenker en artistyk projektleider fan 11Fountains, een fan de belangrykste projekten fan KH2018. Dat Tilroe de klemtoan op de lokasynaam nyt god leit, fergeef ik har graach. Is ok un bitsje flau om har suks an te wriven.

Dat sij seit dat ut Hoochend eigenlek un sielloas plak is fyn ik minder, dat bestriid ik dan ok. Allienech ut feit al dat chte Hoochender Harm Rozenberg dageleks hast blogt over dizze Sneker stek haalt de bewearing fan Tilroe ondert!

Mar ik begryp ut wel, de inisjatr en motor fan ut hele 11Fountainsprojekt staat folledech achter de lokasykeuze dyt deur de lokale Fonteinkommissy maakt is. En s ok un bitsje appart weze at Tilroe anders beweare s.

Dat ik ut nyt eens bin met de keuze fan dit plak is bekend bij de kommissy. Myn foarnaamste reden om teugen dit plak te wezen is dat ik ut nyt rime kan met de tgangsposisy, ut dol fan de 11Fountains: mear (kultuur)besoekers trekke naar de Friese 11 steden!

Hoe is ut dan in fredesnaam mogelek dat je de Sneker fontein ( De Fontein van Fortuna, fgens kunstenaar Stephan Balkenhol) delsette wille op un plak in de buurt fan de Waterpoort? Dr stikt ut tch al fan de toeristen? Dr is om in ut fokabulr fan KH2018 te spreken traffic genoech!

ANNA TILROE


Ale Bok foarsitter fan de lokale kommissiy het mij foarech jaar overigens un netsjes mailtsje stuurt wrint hij de keuze fan de kommissy toelicht.

De foarsitter het mij echter nyt overtge kannen. Om de besltfrming fast te lgen hierbij Bok syn mail:

Mevrouw Anna Tilroe heeft ons gevraagd een advies uit te brengen om een locatie aan te wijzen voor een nieuw waterkunstwerk . Zij heeft ons daar 1 tip gegeven om naar de locatie Hoogend te kijken.


Op verzoek van o.a. mevrouw Trienke Schuurmans hebben we gekeken naar een mogelijke locatie aan de Noordkant van de stad, we hebben daarop de lokatie in het water van de Oosterkade tpv Johan de Vries als mogelijke plek aangewezen Omdat er in de toekomst een aanpassing van het stations gebied zal gaan plaatsvinden is ook deze locatie meegenomen op advies van een groep ambtenaren.

Verder is mede op advies van Ben van de Knaap de lokatie Westersingel / Bolwerk meegenomen. Met deze 4 locaties zijn we aan de slag gegaan, natuurlijk zijn er nog wel meer locatie aan te wijzen maar dit vonden wij als commissie genoeg.

De kunstenaar Stephan Balkenhol kwam in Sneek op bezoek vlak voor de zomervakantie en we hebben toen een varende en wandelende toer gemaakt langs deze locaties.

Zonder dat wij wisten wat voor kunstwerk we zouden kunnen verwachten heb ik de leden van de commissie eind augustus gevraagd om 10 punten te verdelen over deze 4 plekken zo mocht het 10-0-0-0 zijn , 1-2-3-4- , 0-5-5-0 enz enz .
We hebben afgesproken dat we niet alleen het onderbuik gevoel zouden laten spreken maar ook inhoudelijk zouden kijken naar win win,verkeersveiligheid, mogelijke meerwaarde voor de locatie , molest gevoeligheid , economische spin off, levendigheid, uitstraling hinder enz enz .

Uit deze maximaal 90 punten die verdeeld konden worden bleek al snel duidelijk dat de locatie station af zou vallen , mede gegeven het feit dat deze kunstenaar aan Sneek gekoppeld is om meer Duitse toeristen naar onze stad te halen snap ik dat daardoor deze locatie is afgevallen.

Medio 29 september hebben we de eerste schets van Balkenhol onder embargo ontvangen , we wisten dat de beelden die hij maakt meestal de menselijke maat hebben met iets van een toevoeging en toch waren we toch verrast door hoe hij het begrip fontein verwerkt heeft in zijn ontwerp.

Nu we wisten met wat voor soort kunstwerk hij aan kwam heb ik de commissie nogmaals gevraagd of ze de 10 punten nog een keer wilden verdelen omdat ik vond dat ze recht op hadden.

Uit de toen nieuwe punten verdeling kwam duidelijk naar voren dat de lokatie Oosterkade bij lange na niet de meest geschikte plek zou zijn voor dit ontwerp.

Vervolgens hebben wij afgelopen woensdag middag met de commissie alle twee overgebleven locaties bezocht om vervolgens bij de Stadherberg een laatste overleg te hebben.

Tijdens dit overleg is aangegeven dat de de locatie Westersingel een mooie plek is voor een fontein maar niet dit ontwerp van Balkenhol, de ruimte tussen het Bolwerk en het Theater Sneek is een kleine bootjes vaarroute die je dwingt om het kunstwerk uit het midden te plaatsen, is daardoor redelijk molest gevoelig, weinig sociale controle en we denken dat een ander soort wellicht moderner , plastiek achtig glas/roestvrijstaal beeldbepalend kunstwerk daar beter tot zijn recht zou komen .

De locatie Hoogend daarentegen is veel minder gevoelig voor molest, vanwege de sociale controle en deze zal een mooie verbinding kunnen vormen tussen de achterkant Waterpoort en het winkelgebied Grootzand, er is aanzienlijk meer traffic en het beeld is wat meer beleefbaar . Verder vinden wij dat dit kunstwerk daar mooier tot zijn recht komt en duidelijk iets toevoegt aan de bestaande ruimtelijke kwaliteit,het is een plek met redelijk veel hard/steen en dit beeld zal dat iets kunnen verzachten. Het ontwerp sluit goed aan bij de historische omgeving en zal ook op dit punt elkaar versterken.

Mede door de input van Meindert Seffinga en de ideen die Stephan Balkenhol heeft opgedaan in het Scheepvaart museum zijn voor de kunstenaar reden geweest om ook het Hoogend voor hem op nr 1 te zetten.

Ik hoop je met dit schrijven iets meer inzicht hebt gekregen in hoe wij als fontein commissie de opdracht zorgvuldig hebben opgepakt en uitgevoerd .

Met vriendelijke groet

Ale Bok,Voorzitter Fontein Commissie Sneek

Ontwerp

Hoet ik ut ontwerp fyn? Aardech, ut ferhaal der achter ( Meindert Seffinga! ) fyn ik selfs prima. Ut is echter gyn weareldskokkend waterkunstwerk. Ik fyn ut nyt fernieuwend genoech. Mar sufeul minsen, sufeul smaken.

En ut hele projekt, wat ik dr fan fyn? Ut is krekt as bij un nst fan 11 puppys, skattech en un hooch knuffelgehalte, mar besef god dat dy 11 puppys binnen no-time 11 groate hoanen wurde! Ik bin heel benieuwd over de finansjele onderbouwing. Drfoar het KH2018 Sjoerd Galema in de arm nommen, hij is fan de sponsrwerving en regiobining.

Fanmrren had Galema gyn tiid foar mij om fragen te beantwoarden. Kommissylid Matthie Sillvius-Van der Linden wel. Sij wist mij te fertellen dat kollega-kommissylid Piet Boelsma bewearde dat der froeger ok al un fontein op dit plak weest was.

Nafraach bij Boelsma learde dat dergeleke fonteintsjes in ut klkje fan ut Hoochend en in de stadsgracht an ut Groatsaan weest waren. Ik ken mij der faach wat fan herinnere.

STEPHAN BALKENHOL
 
20 jannewary om 13:34
 
Tientje Voorstellingen Theater Sneek

Sneek Tijdens het BankGiro Loterij Theaterweekend vandaag, morgen en overmorgen zijn de voorstellingen bij Theater Sneek te bezoeken voor maar 10,00. De voorstellingen waren als Blind Date al in de verkoop, maar nu is het tijd om de namen bekend te gaan maken.
Sjors van der Panne

Zanger Sjors van der Panne, finalist The Voice of Holland 2014, heeft het Nederlandstalige chanson opnieuw op de kaart gezet. Met nummers uit het oeuvre van Frank Boeijen, De Dijk, Claudia de Breij en Jacques Brel wist hij eerst de juryleden en daarna heel televisiekijkend Nederland te ontroeren. Sjors bereikte de tweede plaats. In het najaar van 2016 start de uitgebreide theatertournee en zal Sjors samen met zijn muzikanten zijn fans laten genieten.
Sjors: De mensen hebben mij zo gesteund, dat ik nu ook iets voor ze terug wil doen. Ik wil de mooiste Nederlandstalige klassiekers n mijn eigen liedjes voor ze zingen.

Vrijdag 20 jan 2017 // 20.15 uur // 10,00 // Tttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

Nieuwjaarsconcert door Sneker Symfonie Orkest

Het Sneker Symfonie Orkest zorgt voor een frisse start van 2017 met een nieuwjaarsconcert bij Kunstencentrum Atrium in Sneek. Op het programma staat een mix van licht klassiek werk en eigentijdse muziek uit onder andere een aantal bekende films. Rixt en Marco Rypma zingen, harpiste Marije Vijselaar soleert.
Rossini komt tweemaal voorbij, met de ouverture The Thieving Magpie en Wilhelm Tell. Ook delen uit Tsjaikovskis wereldberoemde ballet Het Zwanenmeer worden gespeeld. Verder is er muziek uit de films Forrest Gump en Skyfall. Faber: Skyfall wordt gezongen door Rixt Rypma. Zij speelt viool in ons orkest en heeft een prachtige stem. Marco Rypma, de vader van Rixt en professioneel musicus, treedt ook op. Hij brengt Every Time I Look At You van Il Divo ten gehore en zingt samen met Rixt het nummer Amazing Grace.

Zaterdag 21 jan 2017 // 19.30 uur // 10,00 // Noorderkerkzaal, ingang Oud Kerkhof 11 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

50 jaar palingsound

De Volendamse succesformatie The Mon Amour Band met in de gelederen BZN-drummer Jack Veerman besloot in 2014 het 50-jarige jubileum van de Palingsound op grootse wijze te eren in de Nederlandse theaters. Wegens het grote succes van de theatertour 50 jaar Palingsound presenteert The Mon Amour Band dit seizoen deel II. Een compleet nieuwe show want de Palingsound blijkt een onuitputtelijke bron met vele hits, daarbij zijn er nog zoveel meer mooie verhalen te vertellen. Laat u onderdompelen in de Volendamse sfeer en hoor wat de Palingsound voor de vele (Volendamse) prominenten betekend heeft en hoe het hen gevormd heeft op hun muzikale pad. Het publiek verlaat de zaal met een grote glimlach op het gezicht over dat bijzondere dorp met die unieke sound! En of het geheim van de Palingsound ontrafeld wordtdat zult u zelf moeten ervaren.

Zaterdag 21 jan 2017 // 20.15 uur // 10,00 // Tttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

Topzondag met Peter Beets

Peter Beets is een van de meest erkende pianogiganten van onze tijd. Hij oogst wereldwijd lof en bewondering en zijn ster blijft groeien, evenals zijn creativiteit. In uiteenlopende muzikale activiteiten, van begeleider van gastsolisten van the Jazzorchestra of the Concertgebouw tot latin-jazz en zijn veelgeprezen bewerkingen van klassieke composities, blijft altijd onmiskenbaar zijn muzikale handtekening hoorbaar. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988). Beets leverde een flinke hoeveelheid indrukwekkende CDs af, waaronoder 7 voor het gerenommeerde Criss Cross label, opgenomen in New York.
Zondag 22 jan 2017 // 11.30 uur // 10,00 // Noorderkerkzaal, Oud Kerkhof Sneek // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

Liptease

Liptease bekend van o.a. Hollands got talent en De wereld draait door neemt je mee naar de glory jaren 50.
Een muzikale theatershow waarin de band hedendaagse hits verLipteasen in een jaren 50 jasje. Deze bijzonder uitgevoerde mix zorgt voor een groot feest der herkenning voor jong en oud. Tijdens deze interactieve show beslist het publiek welk nummer de tot leven gewekte jukebox afspeelt.
Trek je petticoat uit de kast, afstoffen die dansschoenen, stomen dat pak, verplaatsen die afspraak, een keer een avondje anders plezier met je vrienden, want Liptease is coming to town. Jouw kans om deze hit live te ervaren.
Zondag 22 jan 2017 // 14.30 uur // 10,00 // Tttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

OPEN THEATERHUIS

Daarnaast organiseert Theater Sneek op zaterdag 21 januari tussen 12 en 17 uur een Open Huis met rondleidingen en een openbare repetitie van het Sneker Symfonie Orkest in het Atrium tussen 15 en 17 uur met speciale optredens.
Het Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds en wordt mogelijk gemaakt door de cultuurloterij van Nederland, de BankGiro Loterij. Het Theaterweekend wordt, wegens het grote succes vorig jaar, nu voor de tweede keer georganiseerd. Het Theaterweekend in Theater Sneek wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland.

Foto Mark Uyl (Sjors van der Panne)

 
19 jannewary om 17:15
 
Wat bin' we ryk

Fanmiddach bij de dankdinst foarafgaand an de begrafenis fan bakker Henk Kuiper weest. Un bysnder fryndelek mins, dy't helemaal bij de Sneker gemeenskap hoarde. De man dy't o.a. heel faak sei: 'Wat bin' we ryk nyt je..'

Op'e foarkant fan de liturgy un afbeelding fan un krakeling, hoe symboalys in mear as in 1 opsicht.

Rust in frede Henk.

 
18 jannewary om 10:52
 
GPTV achter in de tn!

Gaat ut over Winterfogels? Gaat ut over Winterwonderlaan in Sneek. Of miskyn tch over pozy in ut Snekers. Gelukkech staat alles op kamerabeeld.

Moraal fan dit blog: met de jonges fan GPTV is ut noait saai en se wete cht wel wat su an ut don binne!

Wurdt ferflgd! 
17 jannewary om 18:31
 
Even moai fut weest!


tHENKs ladies en foar de rest houwe we ut priv!

 
16 jannewary om 15:43
 
In de releksmodus...


Dicht in de buurt fan de Kale Dnen...!
 
15 jannewary om 18:59
 
Kultuer yn Grou

Kultuer yn Grou is in ynisjatyf fan Eddy van der Noord, mei stipe fan Stichting Ondersteuning Burgerinitiatieven Grou. Ut plak fan Sint Pieter mei mar wiis wze mei soksoarte fan boargerinisjatieven. Tegearre mei David Lelieveld/Pier21 kaam Doek! al nei Grou en sil Koning van het grasland/Kening fan de Greide noch komme, op 1,2 en 3 juny. Ek Tet Rozendal mei har solofoarstelling Nachtvlinder kaam del yn Hotel Oostergo yn Grou. En mei stipe fan Marianne de Rijke is Arthur Japin op sneon 18 maart te bewnderjen yn de Sint Piter Tsjerke.

Hjoed mocht ik fan 11.00 13.00 oere yn in folslein tferkochte sre fan It Teehs trije gasten ynterviewe: Rients Gratama, Arjen van der Grijn en Jetze van der Goot. Yn it bnte selskip fertelde de mannen oer har rike libben.

Jetze van der Goot( 1936) hat in protte ferskate funksjes yn syn libben hn. Earst yn it nderwiis en letter as direkteur fan de Marrekekrite (h dyn namme stiet yn de krante, yn in adfertinzje fan de Marrekrite Jetze van der Goot frege). Jetze van der Goot wie ek in man fan neven baantsjes: foarsitter fan Pleatslik Belang, foarsitter Yn e Lyte, FNP-riedslid fan de eardere gemeente Ydaarderadiel, foarsitter fan KWV Frisia, lid Keninklike sylferiening Oostergoo, 27 jier foarsitter fan de sjury fan de SKS (ik soe it foar in jier dwaan) en 30 jier lid fan Swette-De Burd.

Arjen van der Grijn (1950) is as grimeur fan nder mear Van Kooten & De Bie bekend wurden. Ek ek de mannen fan Jiskefet sieten bij him yn e grimeurstoel. Fierder wurke hij mei oan Het Klokhuis, films fan Steven de Jong en Tryater. Hij wie noch mar 17 jier (ik wist niet eens dat het beroep bestond) doet er as learling-grimeur yn Amsterdam begn. Hij wennet no al wer 16 jier yn Frysln, de lste 10 jier yn Grou. Oait siet Toon Hermans bij him yne stoel en it lapke fan David Bowie kaam t it beroemde kofferke fan Arjen van der Grijn.

Rients Gratama (1932) waard troch Eddy oankundige ( op rym, krekt as bij de oare twa gasten ) as miskyn wol de produktyfste kulturele Fries. Gratama is tekstskriuwer ( hjoed de dei neame se soks in songer/songwriter), kabaratier, akteur en sjonger. Oait sette syn ymposante karrire tein bij it Selskip Tetman & Jarich de Vries. Wim Sonneveld ( hij kaam spesjaal foar mij nei de merke fan Raerd en siet dr yne sweef) seach ek it grutte talint fan Rients. Hij stie ope planken mei Jasperine de Jong en Gerard Cox, hie in rol yn Dankert en Dankert en hie in glnsrol yn King Lear. Noch altyd boeit de maestro foar mear as 100%.

It waard in hiele noflike RUR op syn Frysk, en it sil hjoed fst net foar de lste kear west hawwe, sa liet Eddy van der Noord him nei frin t.

Foto's Janneke van der Veer en Geke Hoekema
 
14 jannewary om 18:20
 
Gelijkspel O.N.S. Boso Sneek Quick Boys in winterwonderland landschap

Onder winterse omstandigheden, vooral in de laatste tien minuten waar een flinke hagelsneeuwbui spelers en publiek geselden, hebben O.N.S. en Quick Boys de punten gedeeld met 0-0. Daarbij meteen de aantekening dat het absoluut geen saaie 0-0 wedstrijd was op het Zuidersportpark. Over en weer kregen beide teams mogelijkheden, maar zowel keeper Volken Huisman ( later uitgeroepen tot Man of the Match ) van O.N.S. als zijn collega Martijn de Zwart wisten niet van wijken.

Voor O.N.S. kregen spits Yume Ramos en invaller Danny Kamstra de mogelijkheid om de score te openen. Helaas het mocht niet zo zijn.
Het spel van O.N.S. was onder de winterse omstandigheden van deze middag beslist meer dan voldoende tegen een op papier sterkere tegenstander.

Quick Boys, net terug van een 30.000 euro (!)kostende trainingstrip naar warmere oorden, maakte zeker niet aansprak op de volle winst.

Door het gelijkspel handhaafden de Snekers zich met 24 punten uit 19 wedstrijden onderaan de middenmoot van de ranglijst.

Volgende week, ijs en weder dienende, is de Friese derby in de derde divisie tegen Harkemase Boys. De Boys wonnen met 2-3 de uitwedstrijd bij Jong Almere FC en staan door dit resultaat nu twee punten boven O.N.S.

O.N.S. TV


 
14 jannewary om 10:55
 
De Kijkdozen van Moskou & meer moois van KaB

Elke saterdachmrren begin ik met ut lezen fan de sblieme kollum 'Deze Week' fan maat KaB. Ik hoar bij de tferkorenen dy't dizze kollums leze mach. Begryp der gyn soademieter fan wrom't dizze skriver gyn groater poadium het ( f wil!). Deel fandaach wear even un gedeelte fan ut literre kaviaar. Ja, dat mach ik ok nch don!

Deze Week

Vette kop in de krant: Binnenhof dicht om verwarde man. Was niet verbaasd maar keek er wel van op. Als het regeringscentrum elke keer dat daar een verwarde man of vrouw wordt gesignaleerd, dicht ging, zou het nooit open zijn. Ik las dat de man dreigende taal uitsloeg. Nou en?
Hoe serieus moet je dat nemen?

Op het Binnenhof loopt al jaren een helblonde man rond die rechters knettergek noemt en een foto van bondskanselier Merkel verspreidt, nadat hij haar beeltenis met bloed besmeurd heeft.

Den Haag oefende altijd al aantrekkingskracht uit op wankele types. De politiek behoort - met het televisieamusement van Hilversum - tot de weinige sectoren waar verwardheid geen enkel beletsel is voor een riant inkomen.

De Boerenpartij die indertijd opkwam voor de boeren, redde het niet. Maar de Partij voor de Dieren die zich inzet voor de varkens, overleeft met gemak. Ik weet niet of je dat als vooruitgang kunt bestempelen. In elk geval geeft het wel een beetje aan welke richting de politiek uit knort.

De verwarring bereikt zijn hoogtepunt bij de verkiezingen van 15 maart. Een recordaantal van 81 partijen wil de Kamer in. Goede bestudering van het stembiljet vereist een dag studieverlof. Ook de partij Niet Stemmers heeft zich laten registreren. In de dagopvang voor vroeg dementerenden zal straks een man worden betrapt die voor deze partij op grote schaal volmachten aan het ronselen is.

Las ook dat de Russische geheime dienst cyberaanvallen gaat doen op de sites van onze politieke partijen om chaos te scheppen. Na bestudering van wat daar allemaal te vinden is, zullen de Russen constateren dat zij het beste nergens aan kunnen komen en stilletjes op digitale kousenvoeten wegsluipen.
Het zal nog jaren duren voordat hun techniek zover is dat zij onze verwarring kunnen vergroten.

Gesteld dat de Russen echt een of meer belastende filmpjes van Donald Trump in hun bezit hebben, laten we dan vooral de dames van lichte zeden niets verwijten. "Geld stinkt niet, zou de Romeinse keizer Vespasianus ooit hebben gezegd, toen hij zich verdedigde tegen kritiek op een door hem ingevoerde urinebelasting.

De Russinnen zullen hetzelfde hebben gedacht. Betaald een beetje beddengoed bevuilen, de vrouwen hebben het vast wel gekker meegemaakt.

Maar wat bezielde de aankomende president van de Verenigde Staten? Ik weiger te geloven dat het hem ging om het afzeiken van de Obamas of meer specifiek het bed waarin zij hadden gelegen. H, hij was the Donald, the Real Donald, voorbestemd voor het allerhoogste. Waarom al die plas laten klateren in een Moskouse hotelsuite, luxe kamers die daar in de volksmond vanwege de zeer gebruikelijke combinatie van hoeren en verborgen cameras ook wel kijkdozen worden genoemd.

Waarom, als je al binnen niet al te lange tijd als bewoner van het Witte Huis elke vierkante centimeter waarop Barack en Michelle ooit voet zetten in de ambtswoning kunt laten bewateren?

Het kan het aanstaande Amerikaanse staatshoofd evenmin om de seksuele opwinding te doen zijn geweest. Wie dagelijks is omringd door zoveel blingbling, wordt niet anders van een paar golden showers meer of minder. Bovendien leert slechts n blik op Donald Trump dat de man enkel en alleen op zichzelf geilt.

Daar zit waarschijnlijk ook de crux. Hier is hoogstwaarschijnlijk sprake van een ernstig gevalletje van scheefgroei. Terwijl s mans ego in de loop der jaren steeds verder opzwol, hield zijn blaas een normale menselijke maat. Als de narcist aller narcisten zijn territorium wil afbakenen op een manier die past bij zijn zelfbeeld, komt hij eenvoudigweg liters tekort.
 
13 jannewary om 19:11
 
Blik op 'e literatuur (17) 
12 jannewary om 16:42
 
Heerenveen 'n Gouden Plak

Gisteravend bij de treiking fan De Gouden Plak in Heerenveen weest. De pries wurdde toekent an Udo de Goede en flgens de anwezegen 'mear as terecht'.
Ut wurdde even un emosjoneel moment toen Bert Jonker, de sakeman dy't aflopen weekend in syn haan skoaten is, syn maat en opflger fan De Gouden plak toesprak. Dat gebeurde fanaf ut witte doek.

Der was earder al un filmke opnommen fan Jonker, dy't in de sjuery fan De Gouden Plak sat. Frij logys dat de felisitasy fan Jonker De Goede beroerde. Trouwens nyt allienech bij Udo, mar bij nch feul mear anwezegen. Ut is eigenlek te bizzar foar woarden wat dr ut aflopen weekend op ut parkearterrein fan Thialf plakfonnen het.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan
Ik hew gisteravend ok kennis maakt met burgemeester Tjeerd van der Zwan. Flgens mij un echte burgerfader, heel toegankelijk en fol fuur over 'syn' Heerenveen. De Feansters dy't ik sprak binne lyrys over hun earste burger. Hij maakte un behoarlek statement over wat der ut aflopen weekend bij Thialf gebeurd was:

"Ik merk dat in de verhalen de focus steeds meer verschuift van de gebeurtenissen naar het slachtoffer. De wijze waarop Bert Jonker zaken zou doen en naar buiten treedt zou een directe link hebben met de gewelddadige gebeurtenis op het parkeerterrein. Alsof het n bijna het logisch voortvloeit uit het ander. Ik maak daar toch groot bezwaar tegen! Wij kennen Bert hier in Heerenveen allemaal. Vorig jaar kreeg hij van ons De Gouden Plak vanwege zijn grote bijdrage aan de promotie van de regio. Natuurlijk, hij spreekt klare taal en is een scherp ondernemer, maar geen enkel zakelijk conflict rechtvaardigt het gebruik van een vuurwapen."


Gerard Teigeler

Fanmiddach hew ik un rondleiding deur ut Tandtechnisch Laboratorium fan Gerard Teigeler had. Ut is un prachtech moder bedrif en Gerard het un boeiend (levens-) ferhaal.

Alle kearen wear staan ik fersteld met hoefeul passy selfstandege ondernimmers over hun toko fertelle kanne. Gerard is gyn tsondering op dy regel. Binnenkrt wel mear over de Teigelers, want ut binne der mear! Ja, dan ok un moaie anekdoate over ut onderstaande beeldsje fan de Dikke & de Dunne bij de tandarts! 
11 jannewary om 16:52
 
Der is altyd wel wat te don... 
10 jannewary om 18:41
 
RUR yn Grou

Kommende snein, 15 jannewaris, mei ik yn it Teehs fan Grou ut programma RUR presentearje. Yn it Frysk ja, niks mis met tch?! Hew ik dus un andere taaljas an. As foarbereiding op dat programma hew ik bij al myn 3 gasten langes weest.

As earste bij Jetze van der Goot, foarge week bij Arjen van der Grijn en fanmiddach bij Rients Gratama. Stuk foar stuk mannen dy't un ferhaal hewwe. Fleurege mannen ok en dr mach ik wel over. Ut programma hyt fan RUR, foar de jongere lezers fan dit weblog: google mar even...

Snein sil ik oars op hiel eigen wize it programma presenteare, ik soe ek net witte hoe't je soks oars dwaan moatte.Ik hew der un soad nocht an en myn gasten nyt minder!
 
9 jannewary om 19:03
 
Ut brst

Jaja bste blogkoekeloerders, ut brsde fandaach wear as fanouds. Prachtege gesprekken met ferskillende minsen had. Nee, gyn ferslach op dit weblog, dat bewaar ik foar later sudat nch feul mear mnsen ut leze kanne.

Earst met Galeriehouders fader en soan Peter & Redmer Bax praten en drna un echte boswachter op besoek had: Karin Blanksma! Ut alderbelangrykste was tch wel dat der wear heel wat aflachen is. Dan is ut leven god! 
8 jannewary om 16:16
 
Kerstboom de deur t!

Ja, su kan ut ok! Al is de gemeente ( wij dus!) der nyt su blij met. Wel un moai plaatsje anders dr an de Prins Hendrikkade met de Laatste Stver op'e achtergroan.

Mollebulten op de Potten

Bij de Potten waren fanmiddach un soad mollebulten te bewonderen. Hew even op ut internet foar un annimleke ferklaring socht:

Zodra de vorst weer op zijn retour is schieten de molshopen weer overal uit de grond. De mollen moeten in korte tijd een heleboel grond kwijt uit hun onderaards gangenstelsel. Mollen hebben twee gangenstelsels, n op circa vijftien centimeter en n op circa zestig centimeter diep.

Als de bovenste laag van de bodem bevroren raakt, trekken ze naar het diepere stelsel. Omdat ze in bevroren grond niet kunnen graven en omdat de regenwormen, hun voornaamste voedsel, dan ook dieper gaan zitten.

Als ze in hun gangenstelsel niet genoeg wormen vinden, breiden ze het uit. De aarde brengen ze gewoonlijk naar de oppervlakte, maar als de grond bevroren is kan dat niet. Dan slaan ze de grond zo lang op in het bovenste gangenstelsel.

Als de bovenlaag weer ontdooit, moeten ze die opgeslagen aarde zo snel mogelijk aan de oppervlakte kwijt. Vandaar dat er dan plotseling veel molshopen verschijnen.
 
7 jannewary om 17:34
 
O.N.S. TV

Rudy Bouma van O.N.S. TV was vanmiddag aanwezig tijdens de contractondertekeningen bij O.N.S.

 
7 jannewary om 16:35
 
Tjalco de Witte als nieuwe hoofdsponsor O.N.S. gepresenteerd

Vanmiddag hebben Tjalco de Witte, van het ijsmerk De Witte Lakenvelder, en O.N.S. voorzitter Harm de Wagt hun handtekeningen gezet onder een driejarig contract dat De Witte als hoofdsponsor van de Sneker voetbalclub verbindt.

Door het aangaan van het hoofdsponsorschap van de ambitieuze Sneker derde divisie club hoopt De Witte meer naamsbekendheid te krijgen voor zijn bedrijf dat in Jutrijp gevestigd is. Ik heb verder een verleden als O.N.S.er doordat ik er in de jeugd heb gespeeld, aldus De Witte. Vanaf 1 juli a.s. is De Witte Lakenvelder de hoofdsponsor van cvv O.N.S.

O.N.S. verleden

Dat de nieuwe hoofdsponsor een verleden met O.N.S. heeft laat bovenstaande foto zien. Tjalco de Witte als speler van O.N.S. 7 helemaal rechts staand op de foto. Foto is volgens 'mister O.N.S.' Wim Deenik uit het seizoen 1964-1965.

Chris de Wagt hoofdtrainer O.N.S.

Chris de Wagt ondertekende vanmiddag een contract als beoogd hoofdtrainer van de Sneker voetbalclub. De Wagt wordt de opvolger van trainer Richard Karrenbelt.

Verder ondertekende Marcel Frankena een contract dat hem langer als hoofd jeugdvoetbalzaken aan O.N.S. verbindt.

De oefenwedstrijd tegen vv Genemuiden werd vanmiddag afgelast omdat het veld door de sneeuwlaag niet bespeeld mocht en kon worden. Volgende week is de herstart van de competitie voor O.N.S. Boso Sneek.

 
6 jannewary om 20:48
 
Go Wini Go!!Dizze frou krijt myn stem! Sin 2 jny 2015 fan myn dachboek!
 
6 jannewary om 11:45
 
Mannen fan de werf

Fanmrren hew ik op de werf fan Piet ten Woude in Drielst weest. Ik hew un moai gesprek met Piet had, over syn leven, over de werf. Alle kearen wear an at ik met minsen t de skeepsweareld praat hew ik un bestemd gefol.

Selfs su a-technys as't mar kan, kom ik tch regelmatech met sktsjeskippers en skeepsbouwers in anraking. Is ut nyt foar de SKS ( interviews SKS-magazine ) dan wel foar de Friesland Post f GrootSneek.

Al dy mannen, ut binne tt nou altyd mannen, wr't ik met praat sin mij as 'kantoarmantsje'. Ik fyn ut bst. Tch sit der wel degelek un link met de nautise weareld. In ut skitterende familyboek dat myn broer Geert skreef, kom ik ut allemaal teugen.

Myn fader, Bendeictus van der Veer (1911-1990) sollisiteard bij skeepswerf Barkmeijer in Stroobos en wurdt dr op 1 april 1929 annommen. Hij sleutelt dr in ut masineherstelplak an motrs. Hij is 'een ijverig en oppassend jongmensch' en blift twee jaar in Stroobos. Deur de krisis mut hij om ander werk sin.

Andere Van der Veer's dy't met de skepen te maken hewwe binne Metskes Ates van der Veer. Hij het in 1772 andelen in ut fearskip fan Augustinusga op Liwwarden. Jouke Ates van der Veer is met eigenaar fan de skeepswerf op Rohel ter hoogte fan Augustinusga an de noardwestkant fan ut Kolonelsdiep.

Met andere woarden ut is nch nyt su freemd dat ik alle kearen wannear't ik wear un interview met un skipper f werfbaas had hew un god gefol hew. Ut is god om te weten wr't je fut komme, dat ferklaart heel faak hoe't je nou in ut leven staan.

Ik mach dan altyd wel werk deen hewwe (en nch don), wr't je gyn smearege hannen bij krije, dat wil nyt sge dat ik gyn gefol hew bij mnsen dy't in overal's omlope. Krekt ut teugenoverstelde. Ik kan intns geniete fan un bakje koffy met lui dy't ut met de hannen ferdine. Su'n mrren had ik dus fandaach wear.

Ik laat ut omsittende laach dan mar moai denke dat ik un freemdeling in Jeruzalem bin. Ik weet self wel beter!

Ik kwam sktsjeskipper Peter de Koe fanmrren ok teugen!
 
5 jannewary om 10:56
 
Andries Hogenhuis exposeert in Galerie Bax

Van 7 januari tot en met 18 februari 2017 exposeert Andries Hogenhuis in Galerie Bax Kunst. Naast de schilderijen van zijn hand wordt er ambachtelijke glaskunst gepresenteerd uit diverse Europese glasateliers. Bax Tegels & vloerverwarming is adoptief sponsor van deze expositie, die zaterdag 7 januari om 16.00 uur wordt geopend.

Genodigden en bezoekers worden deze middag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. Namens het Kunstencentrum Atrium zorgt Thomas-Jan van der Zee voor muzikale ondersteuning.
Iedereen is van harte uitgenodigd de opening bij te wonen.


Andries Hogenhuis

Andries(St. Jacobiparochie, 1952) kan zich niet herinneren wanneer hij niet met tekenen bezig was. Hij tekent al sinds zijn vroegste jeugd. Voornamelijk hield hij zich bezig met het maken van pentekeningen. Vanaf 2007 heeft hij zich bekwaamd in het schilderen met olieverf.

Deze expositie vormt het solodebuut van de kunstenaar. Hogenhuis volgde opleidingen bij Jaap van Dijk, Tjeerd Landman en Edgar de Cruijer. Zijn eerste expositie ervaring deed hij op in Friesland bij de kunstroutes Paradepaadje en Proef de Kunst tussen 2014 en 2016.

Zijn onderwerpen zijn divers. Dorpsgezichten, stillevens, portretten en de laatste jaren vooral modellen. Zijn schilderijen zijn realistisch en ademen een zekere verstilling uit. De hedendaagse kunstenaars Jeremy Man uit de Verenigde Staten en Serge Marshennikov uit Rusland vormen een grote inspiratiebron voor Hogenhuis.

Ambachtelijke glaskunst

De expositie wordt gecompleteerd met een nieuwe presentatie van ambachtelijke glaskunst.
Galerie Bax Kunst werkt al vele jaren succesvol samen meteen aantal buitenlandse glaskunstenaars. Nu presenteert de Galerie een grote verscheidenheid aan objecten, vazen en schalen, van 12 gerenommeerde glasateliers uit meerdere Europese landen, in diverse prijsklassen. De glascollectie omvat unieke items van vermaarde glaskunstenaars, ditmaal omgeven door de kunstwerken van Hogenhuis.

De objecten zijn vaak verrassend en zeer betaalbaar, in de meest uiteenlopende vormgeving en kleurgebruik. Ook mooie betaalbare sets van glazen vazen en schalen, op elkaar afgestemd behoren tot de uitgebreide collectie glaskunst van handgemaakt, mondgeblazen glas.

Nieuwjaarsbijeenkomst

Aansluitend,na de opening van de expositie, vindt om 16:00 uur de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de Galerie plaats. Ook hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd.

De expositie duurt t/m 18 februari 2017.

 
4 jannewary om 17:47
 
Bij oud-krfbalinternational Riko Kruit op besoek

Fanmrren bij oud-krfbalinternational Riko Kruit(42) op besoek weest. Un beflogen en passy-fol krfbaltrener dy't fan oarsprong t Skeveningen komt en nou syn bst dot om KV Heerenveen naar un hoger plan te brengen.

Riko speulde elf kear in ut nasjonale team fan Nederlaan en is helemaal leip fan krfballen. Moai om met sukken minsen te praten! Over hoe't hij fynt hoe't je tpsprt beleve mutte befoarbeld. Riko is druk bezech met de opbou fan syn team. Ut wurdt fast un moai artikel foar in GrootHeerenveen!

 
3 jannewary om 17:14
 
Arjen is un fenomeen

Elke dach nieuwe mnsen ontmoete, lui dy't wat te fertellen hewwe. Uteraard is ut nyt altyd raak, mar fanmrren was ut wear su fer. Tegare met Eddy van der Noord, rganisatr fan ferskillende kulturele aktiviteiten in Grou, bin ik op besoek weest bij Arjen van der Grijn.

Arjen is grimeur fan o.a. Van Kooten & De Bie, Jiskefet, Het Klokhuis, films fan Steven de Jong en Tryater. Arjen begon in 1967 as learling-grimeur in Amsterdam. Hij woant nou 16 jaar in Fryslaan, wrfan't de laatste 10 jaar in Grou. De man kan allemachtegste moai fertelle. Over syn ontmoeting met o.a. David Bowie! En ok hoe't hij de KUT fan Tante Poes grimearde!

Arjen, Rients Gratama en Jetze van der Goot binne op sundach 15 jannewary myn gasten in ut programma RUR in Grou, in ut Teehs dr. As foarbereiding op dat programma gaan ik earst naar myn gasten ths. Dat was fanmrren seker gyn straf!

Wie't kaarten foar RUR in Grou hewwe wil, mut der rap bij weze, want de ferkoop gaat as 'it slydjaget'!

Kaarten binne te bestellen bij Dierenspeciaalzaak Jan & Japke, Haadstrjitte 40 in Grou. Tillefoan 0566 623 140. Of bij Eddy van der Noord: 06 54 98 30 02


 
3 jannewary om 09:01
 
Kerstcircus Sander & Friends aangekomen in Sneek!

Het tentencomplex en artiesten zijn er klaar voor! Morgen starten de shows van Kerstcircus Sander & Friends in Sneek. De eerste voorstelling morgen om 13.00 uur is inmiddels uitverkocht voor de show van 15.30 zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Voor de shows op 4, 5, 6 en 7 januari zijn nog kaarten beschikbaar maar de kaartverkoop loopt voorspoedig.

Sander & Friends zijn op 25 december in Leeuwarden gestart en daar waren alle 10 voorstellingen vooraf al uitverkocht. Reden voor veel belangstellenden uit heel Friesland om naar Sneek af te reizen om daar de voorstelling te komen bewonderen. Het Kerstcircus Sander & Friends brengt een geheel nieuw programma in de vorm van een verhaal over de zwerver Rein die bij het Circus wil.

De indrukwekkende circusacts zijn door middel van het verhaal aan elkaar verbonden. De reactie van het publiek op de nieuwe show zijn erg enthousiast. Sander staat dan ook te popelen van ongeduld om het 'thuispubliek' te laten genieten van de nieuwe show!

Meer informatie over aanvangstijden en kaartverkoop:
www.familievoorstelling.nl!
 
2 jannewary om 18:28
 
Inspirearende minsen an ut begin fan ut jaar

Fanmiddach un inspirearend gesprek met un tp ondernimster t Gaasterland had: Rixt Siersma-Lunter. We hewwe praten over ut skses fan It Flinkeboskje. Rixt liet mij de agenda foar 2017 sin, allemaal moaie plannen an ut begin fan ut nieuwe jaar.

Ik hou dr fan, lui met pit in de bealech dy't ergens foar gaan! Laat Rixt har man nou utselde adagium foar 2017 tsproken te hewwe as is ik gister op myn blog deed: Flink Geniete!
 
1 jannewary om 11:35
 
Lepel 2017 op en genyt met folle teugen!

Don krekt as myn opoe Roelofje Petstra-Bijleveld (1883-1960) en genyt met folle teugen fan ut leven! Ik staan in dy familytradisy fan levensgenieters, seker fan de Petstra (moekes) kant!

Hew alle fertrouwen in un moai en god Nieuwjaar! Hoop ok op un bysnder jaar! En ik hew su'n gefol...dat ut un onfergetelek jaar wurde sal. Ut sal nyt an mij lge!