dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2016
 
31 augustus om 18:45
 
Vier het Leven van start in Sneek

Stichting Vier het Leven is vanaf nu ook in Zuidwest Friesland actief. Onder het motto ‘wij nemen ouderen mee uit’ organiseert Vier het Leven theater- en concert- en filmbezoek voor senioren die niet graag alleen op stap gaan. Met dit initiatief worden oudere inwoners van Zuidwest Friesland van harte uitgenodigd mee te genieten van diverse voorstellingen in Theater Sneek.

In samenwerking met het theater is er een afwisselend programma samengesteld van muziek- , toneel en dansvoorstellingen. Ouderen maken hieruit hun keuze en reserveren bij Vier het Leven. Vier het Leven zorgt voor de entreekaarten, consumpties, het vervoer en de begeleiding. De prijs voor een complete avond uit varieert van 24 tot 49 euro, afhankelijk van de prijs van het entreekaartje. Het initiatief is bedoeld voor ouderen die nog graag naar het theater gaan, maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Ook ouderen met een rollator of rolstoel zijn welkom. Senioren (65+) en vrijwilligers (tot 75 jaar) uit de regio zijn welkom. Vier het Leven is nu in bijna heel Friesland actief!

Senioren die het programma willen aanvragen of kaarten willen reserveren, kunnen op werkdagen tussen 9.00 uur en 18.00 uur bellen met het landelijke telefoonnummer 035-524 51 56. Het programma van dit najaar wordt dan per post toegestuurd. Het overzicht met de geselecteerde voorstellingen is ook te vinden op: www.4hetleven.nl .

Vrijwilligers (in bezit van een 4-deurs auto) die zich willen aanmelden als gastheer/-vrouw kunnen zich eveneens telefonisch of via de site aanmelden.

frUITmarkt Sneek

En op zaterdag 10 september staan wij van 11 tot 17 uur op de frUITmarkt in Sneek, waar u van harte welkom bent voor meer informatie, of om u aan te melden als deelnemer of vrijwilliger.

Stichting Vier het Leven organiseert door heel Nederland compleet verzorgde sociaal culturele activiteiten voor ouderen, en pakt zo op een positieve manier eenzaamheid aan. Onder het motto ‘samen uit, samen genieten’ zetten honderden vrijwilligers zich tijdens theater- en concertbezoeken in voor een professionele begeleiding, waarbij aandacht voor het individu centraal staat. Einddoel is het verwezenlijken van een sprankelende ervaring waar de ouderen nog lang van nagenieten.

Stichting Vier het Leven werd in 2005 opgericht door Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk. Sindsdien heeft de stichting zich ontwikkeld tot een landelijke organisatie van formaat. Namen in 2006 nog zeshonderd ouderen deel, in 2016 hopen we twintigduizend uitjes te realiseren. In december 2014 werd Stichting Vier het Leven beloond met de Onderscheiding, een prijs voor inspirerende maatschappelijke initiatieven die het verschil maken, en recent door de ANWB tot Meest maatschappelijke uitje 2016 gekozen. Meer informatie over Stichting Vier het Leven: www.4hetleven.nl .

Voor Sneek e.o is Tjitske de Heij aanspreekpunt. Haar e-mailadres is: tjitske@4hetleven.nl
 
31 augustus om 16:10
 
Start kaartverkoop ‘mysteriegast’ Theater Sneek

De kassa van Theater Sneek zal op maandag 5 september van 8.00 tot 10.00 uur speciaal haar deuren openen voor de start kaartverkoop van een ‘mysteriegast’. Het gaat om een bekende cabaretier die op vrijdag 7 en zaterdag 8 april 2017 twee voorstellingen zal geven. Wie dit is, blijft tot 5 september 8.00 uur een verrassing. “Maar dat het de moeite zal zijn om met een slaapzak voor de deur te gaan liggen, kan ik u verzekeren,” aldus theaterdirecteur Ben van der Knaap.

De verwachting is dat de kaarten binnen een mum van tijd uitverkocht zullen zijn. De kaarten zijn uitsluitend aan de deur van Theater Sneek te verkrijgen. Mochten er dan nog kaarten overblijven, dan worden die in de reguliere verkoop beschikbaar gesteld op dinsdag 6 september om 11 uur.

In de brochure van Cultuur Kwartier Sneek die afgelopen mei uitkwam, werden de verrassingsoptredens al aangekondigd. Men kon een gokje wagen om de naam van de cabaretier te raden en zo kans te maken op één vrijkaart. De winnaar van deze actie wordt tevens op 5 september bekend gemaakt.
 
31 augustus om 10:23
 
Rolling Home met Ella & her man in Theater Sneek

Folkkoor Rolling Home uit Sneek is onder andere bekend van haar theatershows met John Wright en Alan Taylor. In 1994 werd het koor oorspronkelijk opgericht als shantykoor maar heeft zich in de laatste 10 jaar steeds verder ontwikkeld tot een meerstemmig zingend folkkoor.

Het repertoire bestaat eigen, door Hans Faber, geschreven nummers maar ook veel Ierse en Keltische liederen. Voor haar tienjarig jubileum als folkkoor. Wordt er een speciaal programma samengesteld met Ella & her man, winnaars van de singer/songwriters prijs van Friesland 2015.
Muziek // zo 11 sept 2016 // 14.30 uur & 19.30 // € 15,- // Tüöttenzaal // Theater Sneek
www.theatersneek.nl // 0515 430 580
 
30 augustus om 16:51
 
Geworteld in de Noorderhoek!

Toefal kanne je ok wel us opsoeke! Dat deed ik gisteravend mar wear us tidens un fytstňchtje deur de buurt dęr’t ik groat wurdde. Ik kwam Jopie teugen op un fyts met un kyndersitsje foarop. Jopie sach der gelukkech goëd út en we hewwe hearlek met mekaar staan te praten.

Jopie seit úteraard Henky teugen mij, omdat we dat froeger ok al deden. Prachtech om al dy ouwe ferhalen op te halen in un mankelike súver sentimentele bui. Jopie en ik saten op deselde skoalen. Earst de Eben Haëzer bij de Groate Kerk en later op de Groen van Prinstererskoal.

Jopie had alle kenmerken fan wat se later ADHD noeme súden. Ik ston ok nyt achteran toen se de ADHD-genen útdeelden. Gelukkech troffen we un steltsje skoalmeesters dy’t hun tiid fer foarút waren, pedagogen fan ut súverste water dy’t gyn etiketsjes plakten.

At der us un kwekelingmeester bij oans in de klas was dy’t ‘praktykeksamen’ doën moest nam meester De Vries syn hoan, un brúne bokser met naar skoal. “Zeg Jopie wil jij de hond wel even uit laten?”

Ferfňlgens sagen we Jopie de rest fan de mňrren nyt mear teruch in de klas en was ut foar de kwekelingmester un stuk rusteger weest. Kiek twee muggen in één klap! Jopie genoat fan de natuur en de meester in spé kon syn leskes in alle frede geve!

“En dy groëntetúntsjes, midden op ut skoalplein, weetst dat nňch wel Henky?” ‘Tuurlek weet ik dat nňch Jopie!’

“Ik ferboude myn eigen krňpkes slaad en selfs in de somerfakaansy waren we dęr te finen. Gynéén haalde ut in syn harses om de groënte út un ander syn fierkante meter paradys fut te halen!”

En su lulden Jopie en ik de tiid teruch op ut fytspad an de Worp Tjaardastraat. En ut foëlde ferrekte goëd. Binnenkňrt sal ik naar Jopie toe, hij woant nňch alyd in de Eeltje Halbertsmastraat.

De titel fan ut interview hew ik al boven dit blogje staan!
 
29 augustus om 20:01
 
Appartementen an ut Tranendal

Ik hou nňch altyd de ouwe (straat-) naam Tranendal an, dęr't boufakkers op dit moment druk bezech binne met de realisasy fan appartementen. Moai om te siën hoe't ut werk hieltyd mear gestalte krijt.

Ik hou ut allemaal in de gaten, su't ik un soad saken in myn ouwe wyk, de Noorderhoek, op'e foët fňlch.

Bovenstaande foto hew ik skoaten fanaf de Ouwe Dyk, in de berm fan de Franekerfaart.
 
29 augustus om 19:55
 
Groen van Prinstererskoal kunstwerkt Cobi Doevendans skittert in ut avendlicht

In april fan dit jaar berichtte ik al over de herplaatsing fan ut kunstwerk fan Cobi Doevendans in un muur fan ut Philadelphia sňrchkompleks in de Noorderhoek.

Ut muurrelief komt geweldech moai út en as oud-Noorderhoeker en oud-learling fan de Groen van Prinstererskoal bin ik dan ok bysonder te spreken over hoe’t der met dit kunstwerk omgaan is. Sjapo! Ut hele kompleks siët der trouwens fantastys moai út. De oplevering fan ut gebou is anstaande 
29 augustus om 18:26
 
Wear lňs

'De Scholen Zijn Weer Begonnen!' Op ferskillende in-/ňf útganswegen fan oans stad is ut al ňf nyt digitaal te lezen dat de skoalen inderdaad fandaach wear begonnen binne. Ik bin noait ophouden!

Ik fon dat froeger altyd un ferrekte spannende dach omdat ik wist dat de earste skoalweek foar un groat deel bepalend is hoe’t de rest fan ut jaar ferlope sal. De man/frou foar de klas is ok al wear foar un groat deel bepalend hoe’t de sfear in un klas is. Ik węns al myn oud-kollega’s en seker ok alle learlingen un goëd skoaljaar toe.

Ondertussen bin ik ok wear helemaal lňs, de earste interviews staan al pland en in myn kňp burrelt ut fan de ideeën. Ik foël mij ferrekte gelukkech dat ik eigen baas bin, dat ik niks mear te maken hew met hampelmannen dy’t bepale wat ik wel en nyt doën mach. Bin stikem met un bysonder projekt bezech, un boekwerk fan un paar dúzend pagina’s! De goeie ferstaander het un half woard noadech!

Nee, ik fertaal de Bibel nyt in ut Snekers!
 
28 augustus om 18:49
 
Yumé Ramos: Teruchkear fan un beflogen spits in beeld! 
27 augustus om 18:13
 
Verdiende 1-0 overwinning ONS Boso Sneek in derby tegen Harkemase Boys

ONS Boso Sneek heeft vanmiddag een verdiende 1-0 overwinning behaald in de Friese derby tegen Harkemase Boys. Gelegenheidsspits Ale de Boer scoorde in de 54ste minuut na een puike voorzet van Dantuma de winnende treffer voor de Snekers.

Of de overwinning nu verrassend was? Gezien de stand op de ranglijst, voor wat die waard was na twee speelronden misschien wel. Immers de Harkiten gingen met twee overwinningen fier aan kop in de derde divisie terwijl ONS zich tevreden moest stellen met slechts een winstpuntje. Bovendien werden de oranjehemden afgelopen week uit het bekertoernooi geknikkerd en gingen de Boys door na het beter nemen van strafschoppen.

Vanmiddag was er weinig krachtverschil tussen beide ploegen, zeker in de eerste helft. ONS opereerde als een collectief en de defensie onder leiding van de uitstekend spelende Angelo Zimmerman kwam in het eerste gedeelte geen enkele keer echt in de problemen.

Voorin werd opnieuw de stootkracht van eerste spits Yumé Ramos gemist. Mooi om te zien hoe Ramos tijdens de warming-up met de vader van ONS-keeper Bas van Wegen aan een intensieve training bezig was. Van Wegen sr. is fysio en hij bood zijn diensten aan, waarvan Ramos dankbaar gebruik maakt. Overigens ook met hulp van Ramos sr! Volgens eigen zeggen is de flamboyante ONS-spits nu op 80% van wat hij kan.

De laatste vijf minuten voor het rustsignaal drong ONS steeds meer aan, maar ook hier weinig grote mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na de rust schakelde ONS nog een tandje bij en de gouden treffer van hardwerkende De Boer was dan ook zeker niet onverdiend te noemen. N

Het doelpunt van Ale de Boer in de maak

Na het inbrengen van Heine Uuldriks in het elftal van HB nam de druk van de Boys enigszins toe maar ONS wist de verdiende overwinning over de streep te trekken.

Voor mij was ONS-verdediger Angelo Zimmerman de absolute uitblinker! Volgende week speelt ONS de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys dat vanmiddag met 2-1 van IJsselmeervogels tegen het eerste verlies aanliep. ONS vinden we nu op een keurige achtste plaats terug in de derde divisie.

Omrop Fryslân TV schitterde vanmiddag door afwezigheid bij deze derby. Friesland Actueel daarintegen verzorgde met een live-stream verbinding voor een rechtstreekse uitzending.

Uitblinker Angelo Zimmerman
 
27 augustus om 11:56
 
Skútsjeskipper Albert Visser is ok un Glemmerboy!

Jeuminikkus wat was ik gisteravend blij dat ik dy stoere skútsjeskipper Albert Visser teugen ut lief liep in de grôtfolle groate Toni Boltini- achtege feesttent op ut straan fan de Lemmer!

Nou durf ik bange broekjeskiter, der wel foar út te kommen dat ik ok tussen al dy gillende frouwen anwezch was bij ut Glemmer Beachfestival ( prachtech bedochte naam fan fryndin Maaike Althuis!) an de boarden fan de Iselmear. Ik had der werklek gyn moer noch tan om met naar ut konsert fan Marco Borsato, mar je mutte soms wel us skippere om in de termen fan Albert Visser te bliëven. Myn ultime poging om thús un Borsato CD op te setten en dęrna de tapaz te fesňrgen strandden in ut sicht fan de Lemsterbaai!

Achteraf besiën hew ik simpelwech un prachtavend beleefd. Ferfoer fan ut parkearplak naar ut Lemsterstraan was perfekt regeld.

Der waren allemaal freeslek aardege lui dy’t we dęr op ut Lemster straan teugen kwamen. Feul Snekers ok en un heel soad moaie frouwen su’t Sjaky S. ( 50-pluspraat!) al an ut begin fan de avend opmerkte. “We hewwe gewoan mazzel je, dat wij bij dy 20% mannen behoaren”, sei de Sneker skilder dy’t ok min ňf te mear ferplicht met moest. Sjaky moest bovendien ok nňch us twee kear un uur ( heen en wear ) fytse om bij Borsato op besoek te kommen. Hij sliep ergens op un kemping.

Mar Sjaky had wel gelyk, ut was gyn straf om tussen al dy fleurege beachtenten in te staan op ut festivalterrein! Frouwen in opwaaiende somerjurkjes siën ik liever as frouwen in boerkiny's!

En ut konsert self? Je kanne fan Borsato syn múzyk houwe ňf nyt, ut het wel wat at 8-dúzend minsen al dy ferskes metsinge. Samen singe is absolút un hearleke bezechheid! Ok als ut false sentiment der afspat: ‘De wereld is van ons samen!’

Ut ultieme genňtsmoment was gisteravend wel toen al dy frouwen (‘allemaal skeiden wiven je’, sei un Lemster teugen mij!) met fan dy fluoresearende staafkes begonnen te swaaien. En mar gille as Lemster bakfissen. Ik ston der fergemy midden tussen in! Sterkernňch, su drukten mij ok fan dy fleurege plestyk suurstňkjes in de hannen.

Borsato-públyk is anders as Bruce-públyk, flitste ut deur myn kňp. En ik spreek út ervaring. Mar beide konserten gaven mij un noflek gefoël!

En at Albert Visser der durft te kommen wie bin ik dan om hier stikem over te doën. Ik was der dus gisteravend gewoan bij! Miskyn wil Douwe Visser de fňlgende kear ok wel met!

Myn goeie maat Kabé syn galbakje sal na dizze bekentenis fan mij wel overlope. Hij is op syn sachts seit nyt su’n Borsato-fan….

Fanmiddach staan ik wear langs de lijn tussen al dy stoere foetbalmannen fan ONS & Harkemase Boys. Dy komme natuurlek noait bij Marco! Nou ja, Jan Sjoerd de Stadsomroeper, mar dy was der ambsthalve as biertapper!
 
26 augustus om 18:53
 
Derby en kraker ONS Boso Sneek - Harkemase Boys live op Friesland Actueel

De voetbalwedstrijd ONS Boso Sneek tegen Harkemase Boys wordt morgen live uitgezonden door het online mediaplatform Friesland Actueel - http://www.frieslandactueel.nl

De livestream: https://youtu.be/BML86GAsdQE

Friesland Actueel zendt de hele wedstrijd LIVE uit. Daarnaast krijgen de bezoekers een voor en nabeschouwing, met commentaar van Colin Kruishaar. De vaste presentator van ONS TV en Friesland Actueel.

Komende zaterdag vind de derde speelronde plaats in de Derde Divisie. ONS Boso Sneek neemt het in de derby van Friesland op tegen Harkemase Boys. ONS Boso Sneek begon wisselvallig aan de competitie.

Er werd gelijkgespeeld tegen ASWH (0-0) en verloren bij Quick Boys (2-1). Harkemase Boys staat met 6 punten bovenaan. De Harekiten wonnen bij Huizen (0-2) en thuis van Jong Almere City

Vanmiddag is het e.e.a. succesvol getest. 
25 augustus om 11:11
 
Delft het ut

Foarege week was ik in De;ft, nyt dat suks nou interessant nieuws is, mar ik sach wel moaie dingen in de ouwe stad. Sneek en Delft fertoane in de bruggen en dan met name in de bruchleunings hier en dęr overeenkomsten.

Fňlgens mij hewwe de beiden steden ok deselde groënfersiening, mar dat tersijde.

Wat mij ferder in dizze stad opfiel dat Delft mear met syn grachten doët as Sneek. Op ferskillende plakken lęge dęr klein potons dęr't de plaatseleke horeka har gasten fan un natje & droogje foarsiët. Miskyn un aardech idee foar ut Groatsaan?!

 
24 augustus om 22:54
 
ONS Boso Sneek verliest bekerduel van asv De Dijk


Nog voordat het KNVB-bekeravontuur voor ONS Boso Sneek goed en wel begonnen is liggen de oranjehemden al weer uit het toernooi. Vanavond verloor ONS in een weinig spectaculaire wedstrijd van asv De Dijk uit Amsterdam met 1-2. Een terechte overwinning, de trotse koploper van de zondag derde divisie speelde gemakkelijker dan ONS zonder nu echt tot groots spel te komen.


In de 31ste minuut scoorde Dennis Kaars de 0-1 en ONS zette daar weinig tegenover op de ene grote kans van Fabian Stevens na. De ONS’er mistte voor open doel na een prima voorzet van Curty Gonzales. Diezelfde Stevens deed het in de 56ste minuut beter door in de rebound, een schot van de verder onzichtbaar spelende Martijn Rozenberg alsnog tot een doelpunt te promoveren.

Na de 1 – 1 gebeurde er bar weinig, tot de invalbeurt van Damien Menzo ( een neefje van…). Nadat Menzo nog maar twee minuten in het veld stond besliste hij het duel in de 73ste minuut met een fraaie treffer. De lob van de Amsterdammer was ONS-goalie Bas van Wegen te veel en plofte als donderslag bij heldere hemel in het doel. In het laatste kwartier drong ONS nog wel even aan, maar tot grote kansen leidde het offensief niet. In de ONS-voorhoede wordt Yumé Ramos behoorlijk gemist.

Waarom trainer Richard Karrenbelt tot de 90ste minuut wachtte voordat hij Patrick Amels ( voor Martijn Roosenburg ) in het veld bracht is mij een raadsel. Uiteraard kon de jonge Amels het tij ook niet meer keren, het zou ook een verhaal uit een voetbalsprookje zijn geweest. Dat was nu voorbehouden aan Damien Menzo.

Zaterdag wacht ONS de competitiekraker tegen Harkemase Boys, dat vanavond in een spectaculaire wedstrijd via Magreb’90 uit Utrecht zich wel wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. Na verlenging stond het 5-5 en namen de Boys de noodzakelijke strafschoppen beter dan hun Utrechtse opponent. 
24 augustus om 12:03
 
GrootSneek online met o.a. interview Ronny Leistra

Fanmňrren is GrootSneek, as ekstra service foar minsen búten ut ferspreidingsgebied fan de papieren krant, online gaan. Siën op www.grootsneek.nl

Tegare met Wim Walda, fader & soan Gerard en Joeri van Leeuwen en Kirsten van der Pol wear un hele swik ferhalen over (oud-) GrootSnekers skreven.

Onder andere ut ferhaal over Ronny Leistra, wat un baas is dat! Dizze week siët Ronny Abraham: al fast fan harte kearel!

Hierbij ut Groate Ronny Leistra ferhaal:


De kleurrijke dromen van Outsider Art Ronny Leistra

Sneker Ronny Leistra woont op de Stienklip. Zijn kleurrijke huis is niet moeilijk te vinden, het straalt een en al vrolijkheid uit. “Als de postbode en het foldermeisje een glimlach op hun gezicht krijgen van al dat moois dat ik geschilderd heb, voel ik mij gelukkig!” Op een wonderschone zomermorgen 2016 laat Ronny ons binnen in zijn eigen gecreëerde paradijs op aarde en vertelt hij over zijn leven, de sport en de kunst. Vooral over kunst en de Outsider Art van Ronny Leistra uit Sneek in het bijzonder.

Ik moet meteen aan de fameuze naďeve schilder Ruurd Wiersma ( 1904 – 1980) uit Burdaard denken, als ik mijn voet over de drempel van Ronny Leistra zijn huis zet. Wiersm die van zijn woonkamer een groot geschilderd kleurig panorama maakte. Wanden, plafond, meubilair niets in het huis van de voormalige melkvaarder ontsnapte aan het penseel van Wiersma, een eerste klas zondagsschilder.
Zo panoramisch is het bij Ronny Leistra nog niet, maar de schutting, het fietsenhok, de klompen, het plafond heeft inmiddels een kleurrijke metamorfose ondergaan door toedoen van de Sneker kunstschilder.
Ronny Leistra is geen naďeve schilder, en als we dan toch een etiketje moeten plakken dan hoort Ronny meer thuis bij de Outsider Art groep. Het zijn kunstenaars die vaak een beetje ‘anders’ zijn, bij deze kunstenaars komt kunst rechtstreeks naar boven borrelen. Het werk van Ronny Leistra is uitermate boeiend, veelzijdig en vooral puur! Op kattebelletjes maakt hij aantekeningen en krabbels die hij later uitwerkt.

Stienklipper

“Niet ver hier van de Stienklip vandaan, in de Priorstraat, ben ik nu vijftig jaar geleden geboren, op 26 augustus 1966. Ik heb nog een oudere broer, mijn ouders zijn helaas al overleden. Ik zat eerst op de Zwetteschool, maar ik kon daar niet goed meekomen. Toen moest ik naar het buitengewoon lager onderwijs, naar de Meester Visserschool. Daar kreeg ik weer een test en toen mocht ik naar de L.O.M.school en vandaar ben ik naar de ABS gegaan om uiteindelijk op de LTS in Bolsward terecht te komen waar ik op A en B-niveau vakken gedaan heb. Na mijn schooltijd ben ik even huisschilder geweest, dat heeft een jaar geduurd.”

“Later werd ik productiemedewerker bij Lankhorst bij de touwslagerij. Dat was alleen maar van ‘kaboem-kaboem-kaboem’, niks voor mij. Nog weer later kwam ik op andere afdelingen bij Lankhorst. Toen heb ik op een gegeven op staande voet ontslag genomen en zou ik met iemand mee naar Saoedi –Arabië, maar mijn moeder zag toen wel dat dat avontuur niet goed zou komen en die heeft er voor gezorgd dat het niet doorging. Ik zat toen tegen een overspannenheid aan en ik kom uiteindelijk in een psychiatrische inrichting terecht,nadat ik iemand uit een groep die mij vreselijk hadden zitten te pesten een enorme knal had verkocht. Ik sloeg die vent helemaal uit de tijd.”

Profkeeper

Ronny wordt steeds drukker als hij dit verhaal uit zijn jeugd begint te vertellen, een waterval aan zinnen ontsnapt aan zijn lippen. Over zijn ambities die hij als jonge keeper had, hij wilde prof worden en trainde 10 uren per week bij toen nog Hubert Sneek. Van de E-pupillen tot en met het eerste jaar in de A1 junioren, de onvergetelijke beslissingswedstrijd voor promotie tegen O.N.S. A1 met meer dan 1500 toeschouwers. Ronny weet het zich nog haarscherp te herinneren. En dan krijgt hij een geweldige dreun, wanneer hij in het tweede jaar van de A-junioren gepasseerd wordt. Zijn droom om profkeeper te worden spat uiteen. Ronny begint te veranderen, van een keeper die de plassen uit het doelgebied keepte bij slecht weer tot een Dik Trom-figuur onder de medicijnen, met als dieptepunt wat hem in 1988 overkomt als hij in een psychose terecht komt.

Psychose

“Ik heb toen een duivelse in- en uittreding overleefd. Mede doordat mijn moeder de reddende engel voor mij is geweest. Ik zat ’s nachts in de stoel in de woonkamer, ik kon niet meer goed slapen, ik begon ziek te worden. Mijn moeder stapte op het juiste moment de woonkamer in. Zij hoorde mij praten als de duivel, het was of alles as in mijn hoofd was, ik had het gevoel of ik helemaal in vlam stond. Maar de duivel kroop weer uit mijn ziel, hij schrok van mijn moeder en hij heeft mij niet kunnen vermoorden. Inderdaad het is een bizar outsider verhaal. Ik ben daarna opgenomen geweest in een Psychiatrisch Ziekenhuis. Ik wil mijn verhaal delen om er later niet stilletjes het graf mee in te gaan. Toen ik uit het PZ kwam zat ik wel met deze ervaring.”

Samen bekijken we de kunstwerken die Ronny in de afgelopen jaren gemaakt heeft. Stuk voor stuk zijn ze kleurrijk en allemaal vol symboliek. Zij hele huis hangt er mee behangen. Ronny vertelt over het inloophuis waar hij ging schilderen, over begeleidster Margriet Hogeboom helaas veel te vroeg over leden. Over het kunstproject dat hij samen met Chris Hofing deed met als resultaat verzen van Chris en schilderijen van Ronny in een prachtige bundel met als titel ‘Zo gek nog niet’. Ronny praat enthousiast over de drive om te leven, over zijn dromen. Hij verwoordt het zo:

“Het scheppen van een paradijs zou kunnen als we konden winnen van onze angsten en jaloezieën, van onze haat en wrok, van onze ego’s. Een kunstenaar als ik is misschien wel een beetje gek, toch prijs ik mij gelukkig in Nederland dat mensen zoals ik ons kunnen uiten om kunst te maken voor mensen die het willen ontvangen. Ik heb een grote fantasie, maar dat is kunst en komt dicht bij fantasie. En de waarheid komt weer dicht bij de fantasie. Het is voor mij Out of Art, het meesterschap van het proces, de schoonheid van jouw kunst in je Out of Art zijn. En dan is er nog de kracht van de muziek, de muzieksoldaten zoals Bob Marley, Prince, Jimi Hendriks en Michael Jackson die mij helpen om het vol te houden. En natuurlijk denk ik aan mijn ouders, ik heb een goede opvoeding gehad zij hebben mij goed geworteld.” 
23 augustus om 18:38
 
Papieren GrootSneek nummer 8 fan 2016 is út!

Alle kearen wear un feestje at ik de papieren ferzy fan GrootSneek in hannen hew. Fanmňrren nummer 8 fan dit kalenderjaar ophaald, terwyl ik al wear bezech bin met ut fňlgende nummer. Op 'de cover' diskear ut prachtege pňrtret dat húsfotograaf Laura Keizer fan Nel Veldman maakte. Tňp Laura!

In de krant wear allemaal moaie minsen dy't we interviewe mochten. Diskear ok twee bijlages, eentsje fan de júbilearende SMHC dy't har 90 jarech bestaan fiert en de foetbalbijlage.
 
22 augustus om 21:37
 
Rust zacht Daan

Vandaag is de Haagse Stadsdichter Daan de Ligt na een ernstige ziekte overleden. R.I.P frynd op afstaan!

Wat un waardeloase dach is dit tňch!
 
22 augustus om 19:40
 
Toots & Toos op AmelaanDat Toots Thielemans fanmňrren naar de Overkant fertrokken is, is dúdelek. Op de sociale media ontploft ut hast fan stukjes, blogjes en IM over de múzykfirtuoas. Myn herinnering an Toots Thielemans syn múzyk is un aparteneen. Un antal jaren leden waren wij op Amelaan in un klein familyhotel. Niks mis met Amelaan en ok niks mis met ut hoteltsje.

Wel met Toos! Op dy bewuste mňrren wurde wij om un uur ňf seuven wakker fan gegil op’e gang. In earste instaansy docht ik met myn slaapdronken kňp dat der un echteleke rúzy út ‘e klauwen liep.

Ut geraas bleef mar deur gaan en ik besloat in myn onderbroekje de gan op tegaan om te siën wat der an de haan was. Ston dęr un frou op leeftyd hystearys te gúlen. Se riep tussen de lange úthalen allienech mar fan TOOS TOOS TOOS! Nadat mij dúdelek wurden was dat der yts nyt plús was met Toos ging ik naar de kamer naast dy fan oans. Dęr lach Toos roerloas in de kussens, ut leven was der su te siën al even út. Ik hew de frou un glaske water geven, de resepsy fraagd om un dňkter te bellen, kňrtom ut hele ritueel op gang setten.

Toen alles achter de ruch was, saten we in de ontbijtsaal fan ut hotel en ňf de duvel der met speulde klonk út de lúdsprekers de múzyk fan Toots Thielemans. Ut nummer? De begintune fan de misdaadseary Baantjer! De titel had ik al klaar: de doad fan Toos op Amelaan!


 
22 augustus om 19:00
 
Quick Boys - ONS Boso Sneek: 2 - 1Even earlek lutten fan de Quick Boys site
 
22 augustus om 18:53
 
Big Taste Festival: Foodtrucks, music and more in Sneek

Ja, dęr is gyn woard Snekers an, gewoan even lekker ete & drinke op ut foarmalech Flexaterrein. Ik was der gistermiddach bij en ondanks de regen was ut bęst gesellech, un moai evenement! Op de Sneker paraplú, staan un antal teksten fan mij, met o.a. 'Sneek is ok joppech as ut regent'. Dat bedoël ik nou!

De bovenste foto geeft miskyn wel perfekt de sfear an, op de foto hieronder un oud-learling fan mij, Jeroen Balk, in opperbęste stemming. 
22 augustus om 13:41
 
Doku fan Alex de BoerOmdat ut fandaach un bitsje súterech wear is, gyn ferkeard moment om ok op dizze site de doku dy't Alex de Boer in 2008 fan mij maakte hier te delen, nadat ut pňrtret dit weekend ok al op de fraaie webstek Sneek Su Het Ut Weest plaatst was.

Met andere woarden ik bin wear thús na un weekje búten de deur weest te hewwen. Fanaf nou wear alle dagen blogs en Sneeknieuws.
 
15 augustus om 09:11
 
En dat was de útsetter!

Grachtekonsert was bearegesellech. En dan nou social media rust! De heu!
 
14 augustus om 12:00
 
O.N.S. Boso Sneek pakt eerste punt in derde divisie

Er was zaterdagmiddag om 16.45 uur geen twijfel mogelijk, ONS pakte een punt in haar eerste duel in de derde divisie. Absoluut geen twee punten verlies, want tegenstander en debutant in de op een na hoogste afdeling van het amateurvoetbal ASWH uit Hendrik Ido Ambacht was de ploeg die het meeste aanspraak mocht maken op de volle winst.

Maar liefst achttien ploegen doen mee in deze voor het eerste gevormde competitie, vandaar ook het vroege begin van de wedstrijdenreeks. De publieke belangstelling op het Zuidersportpark was misschien om die reden wel zeer matig te noemen. Hooguit een driehonderd toeschouwers bevolkten de thuisbasis van ONS.

Over de wedstrijd kan ik kort zijn, ASWH kreeg de meeste mogelijkheden met o.a. twee keer een doelpoging die op de lat belandde. Bij ONS werd met name spits Yumé Ramos gemist, hij kampt met een vervelende buikspierblessure. Mooi om te zien hoe de ONS-spits zijn teamgenoten vanaf de lijn aanmoedigde.

Volgende week speelt ONS de lastige uitwedstrijd tegen Quick Boys uit Katwijk, deze ploeg verloor gister met 2-1 van FC Lisse. Over twee weken staat voor ONS de kraker tegen provinciegenoot en rivaal Harkemase Boys op het programma. De debutant uit de Friese wouden won gister verrassend uit met 0-2 bij Huizen en mag zich nu koploper noemen. 
13 augustus om 13:17
 
Foetbalseizoën is wear lňs!

Gisteravend op de tribúne bij SC Heerenveen, foar ut 27ste seizoën ( su ongefear ) tegare met myn soan. Moai!

Gisteravend sach ik ok foar ut earst in myn leven un echte Sneker ut earerňndsje fan SCH metlopen. Michel Vlap sat wear bij de seleksy! Hoe su ut komme met syn karriere bij de Pompeblędeklup? Dit jaar al un deurbraak?

Fanmiddach naar O.N.S., de earste wedstryd in de Derde Divisy. At ONS nou us promoveare sú en SC Cambuur degradeare, dan...Nee, su gek sal ut nyt lope! Mar ik bin blij dat ut foetbalseizoën wear lňs is.
 
12 augustus om 18:15
 
Esmee Ynema un múzikale Sterk &sVeer-beleving

Froeger ( wannear was dat? ) gingen de minsen om boadskap de stad in. Teugenwoardech en seker in de Sneekweek wil ut winkelend públyk beleving. Sterk &sVeer loopt regelmatech foar de troepen út, is ut nyt met un eigentiids únyk Magazine dan wel met Live Muziek in de winkel.

Gister waren dat Ylday & Noël en Tom Röfekamp en fandaach binne dat Esmee Ynema en Tom Röfekamp. Ik hew bij ut optreden fan Esmee weest en bin bysonder raakt deur har bijdrage.

Ik wil graach love dat su kňrtleden talentejachten won foar Omrop Fryslân, entertainmentburo’s en provinsiale foarrondes su as Kunstbende Sneek setten har múzikale naam hieltyd mear op de kaart.

Fňlgens mij hew ik in meardere opsichten fanmiddach un únyk winkelkonsert metmaakt. Let mar us op myn woarden en notear de datum fan dit blog mar. Ik was der bij!

 
12 augustus om 17:18
 
Kampioënen SKS 2016!

Foto's Jan Douwe Gorter
 
12 augustus om 12:09
 
Groat KAMPIOEN maakt syn droom waar!

'It gelok in kânske jaan...'
 
11 augustus om 12:35
 
EXPOSITIE THEO KAZEMIER – KZJMR BIJ GALERIE BAX KUNST

Foto: nicole-des-bouvrie-fotografie.png

Van 20 augustus tot en met 1 oktober 2016 exposeert de kunstenaar Theo Kazemier - KZJMR in Galerie Bax Kunst. De expositie wordt zaterdag 20 augustus om 16.00 uur geopend door Babs Keyner. Genodigden en bezoekers worden verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje.

KZJMR

Wie Theo Kazemier – KZJMR zegt, zegt beweging. Theo is altijd in beweging. Beweging is zijn werk. Het werk is snel, passievol, en in grote hoeveelheden. Toch wellicht tegenstrijdig: De kunstenaar is snel en dat heeft een reden. Theo houdt van rust en isolement. Hij kan zich weken opsluiten om daarna weer te bommen in ‘de buitenwereld’ om zich daarna weer terug te trekken. Met andere woorden, hij wil zo snel als mogelijk weer naar zijn isolement, een spoor van passionele kunst achterlatend.

Kunst met alleen een kwast is voor hem niet voldoende. Dit heeft er voor gezorgd dat hij veel samenwerkingen binnen de kunst heeft gerealiseerd, direct en indirect.
Eind jaren zeventig ging Kazemier een zeefdruk samenwerkingsverband aan met een vriend / collega uit Den Haag. Resulterend in een grote expositie in het ministerie van economische zaken. Samenwerkingen gingen daarna af en aan, buiten individueel werk, in Nederland en daarbuiten. Ook combineerde Theo, in de 80’s, tijd en actie met studie. Dat begon met de fotovakschool. In privé kwam hij in aanraking met mode en raakte ook bevlogen van modefotografie.

Bijzondere projecten

Weer later werden er met een nieuwe collega land-art projecten opgezet en werd er geschilderd als ‘Action-paint ’ bij vele Jazz festivals en concerten van James Brown, John Lee Hooker, Curtis Mayfield, George Benson, Charles Mingus, Carlos Santana, Miles Davis, Van Morrison en vele anderen.

Kazemier deed mee aan Land-art projecten, onder andere door het landschap van Zundert, tijdens het Oerol festival, het 150ste lustrum Vindicat Atque Polit in Groningen (13x21m) in samenwerking met Simon Vinkenoog, voor de val van de Berlijnse muur in communistisch Polen (op gymnasia en op pleinen) en ,omdat een lint van een paar kilometer door Bruxelles niet realiseerbaar was, op Schiermonnikoog (meer dan 1000 schilderijen in de vorm van een lelieblad).

In Parijs filmde hij de modeshow van Orson en Bodil, werkte samen met de Australische Virtual reality kunstenaar Stellarc, exposeerde (als gast) met Armando, exposeerde met zijn mentor en animatie meester Gerrit van Dijk o.a. in het filmmuseum, reisde Europa af voor nominaties met zijn animatiefilm ‘100 jaar cinema’. Naast talloze andere producties beschilderde hij keramiek en creëerde een grote eigen collectie zijden shawls, pareo’s en beach cover up’s waarmee hij schrijfster Lulu Wang regelmatig in kleedt. Ook de recente samenwerking met vriend fotograaf Alex de Groot (Amsterdam) resulteerde in een passievolle interpretatie van zijn portret van Jan Wolkers. Voor en tijdens deze projecten studeerde Theo audio en visuele vormgeving en animatie in Tilburg, aan de TV academie in Cleveland England en de HKU in Hilversum.

Reizend atelier

De bevlogenheid van de kunstenaar is ook duidelijk terug te zien in het grootschalige project die hij aanging samen met Galerie Bax Kunst. Speciaal voor deze expositie schilderde hij een groot aantal panelen. Deze zijn in de afgelopen maanden gemaakt in zijn “reizend atelier” van Friesland tot Bussum.
Het project wordt in de vorm van een action paint demonstratie voortgezet tijdens de frUITmarkt op 10 september in Sneek.

Zijn fotografie, de action painting performances, de zeefdruk, de animatie, het digitale en het nimmer aflatend creërend brein van Theo Kazemier - KZJMR vind je hierin terug. “Waar Andy Warholl moest stoppen, ga ik door”, Aldus de kunstenaar met een glimlach.

De expositie duurt t/m 1 oktober 2016. 
11 augustus om 12:32
 
Gewoan Deurgaan! 
10 augustus om 11:44
 
Sneker Stappersavend fochtech in meardere opsichten


Foto's 1 t/m 3 Jan Douwe Gorter

Bij de Mangerie: nergens wurde je su flot holpen! Altyd ultym Sneekweekgefoël
 
9 augustus om 19:06
 
Mailtsje in de Sneekweek


Kreech fandaach mailtsje/persbericht. Fanself wil ik dat wel even deurgeve! Fijne Sneker Stappers Avend ferder!


Amsterdam, maandag 8 augustus 2016

Zeer geachte heer, zeer geachte mevrouw,
Eén week voor onze viering van de Tenhemelopneming van de ‘Glorievolle en Gezegende Maagd’ op maandagmiddag 15 augustus aanstaande, de viering waarbij wij ook Gerard Kornelis Franciscus van het Reve jaarlijks herdenken, sturen wij u bijgaande foto.
Op de foto ziet u Gerard en Woelrat en kater Knorretje Panda in de Grote Salon van Huize ‘Het Gras’ te Greonterp. Het bankje waarop zij zitten was ontworpen en gemaakt door ‘Goeroe Peter B.’ die ook figureert in Gerard zijn befaamde ‘brievenboek’ Nader Tot U. in het laatste hoofdstuk: Brief uit het huis genaamd ‘Het Gras’.
De tijd gaat weliswaar voort, maar Woelrat en Teigetje, Huize ‘Het Gras’ en de Grote Salon zijn er nog, evenals de klokkentoren op het kerkhofje voor het huis. Teigetje maakte de foto.

Na deze ‘European Gay Pride’ weken leek het ons toepasselijk om u deze foto te sturen.
En wij herinneren u hierbij graag nog even aan de viering volgende week maandag, aanvang 17 uur in de St Vituskerk te Blauwhuis.

Met vriendelijke groeten, Tijger, Woelrat en Hester

Studio Teigetje&Woelrat®
Willem Bruno van Albada vof
Jan Rebelstraat 14-J 1069CC Amsterdam
tel 020.6190418 en 06.5139.2811
e-mail: willembruno@gmail.com
website: www.teigetje-en-woelrat.nl
 
8 augustus om 16:37
 
Omdat ut Sneekweek is...

Tuurlek kan ik ut helpe, mar ik gaan nňch even deur met reklame maken foar Sneek & ut Snekers! Fandaach groate repo in ut Friesch Dagblad over ut Snekers. Over de BSA en Sneek Su Het Ut Weest! En eigen toko. Bin peegee nou?!

En blogge over de Sneekweek? Siën mar op ut FB, dęr kan jum te kust & te keur. Hoef ik nyt nňch us over te doën!

 
7 augustus om 14:59
 
En de Sneekweek dendert deur... 
6 augustus om 12:34
 
En de 81ste Sneekweek is los!!!!

Foto's Jan Douwe Gorter!
 
6 augustus om 12:33
 
Moaie reklame...

Fandaach pagina in ut Algemeen Dagblad! Kiek dat is ut betere werk!

 
5 augustus om 16:13
 
Rio de SneekweekBinne der overeenkomsten tussen Rio de Janeiro & Sneek? Fast wel! Fanavend gaan beide plakken los en de meiskes út Top & Twel batse der al fast in!
 
4 augustus om 17:25
 
Telefoanstilte & su foar de Sneekweek

At je niks te melden hewwe, kanne je je beter stilhouwe! Nou su!
 
3 augustus om 09:16
 
Utwaaie op Amelaan

Iedereen sal su syn favorite Waddeneilaan wel hewwe. Foar mij is dat Amelaan. Komt miskyn wel om dat dy Amelaanders prate su't wij hier in Sneek ok met mekaar prate. Wat lieke dy twee dialekten tňch un soad op mekaar!

Ondertussen sylt de Sneker Pan as un tierelier, hewwe Fokko Dam en ut L.U.S.-koar de Sneekweekhit anboaden an tňpper Peter van Egmond en wacht ik ferder op moai wear.

Genyt foar sufer ut mogelek is fan dizze moaie dagen!