dagboek > overzicht
Dagboek september 2009
 
30 september om 19:00
 
Echte Pst

Ik geef ut earlek toe, f earlek, ik geef ut gewoan toe. Ik kan nyt mear sonder e-mail. Alle dagen korrespondear ik met minsen dyt blykber ok nyt sonder de digitale pst kanne. An de andere kan beken ik ok gewoan dat der niks boven un pstpakketsje op de kokos-mat gaat. Hoe faak krij ik nch papieren briven? Hoe faak stuur ik nch un blad met inktletters fut? Nyt su feul mear. Des te sniger bin ik op myn papieren argyf met befoarbeld haanskreven briven fan ( faak al overleden ) auteurs (m/f ). De waarde fan un snech bewaard briefke fan un Hylkje Goinga f un ansichtkaart fan un Josse de Haan is feul groater as un flotte e-mail fan wie dan ok. Om nch mar te swijgen over de papieren manuskripten dyt ik t ut Frys literr weareldsje kregen hew. Fanmiddach kreech ik wear un fraai pstpakket fan fotograaf Paul van Goor. Paul het alle (gelegenheids- ) fersen dyt ik de aflopen tyd skreven hew en wrbijt hij fotos maakt het afdruk op moai papier. Ut is un nike map wurden. Kun je meenemen als je de boer op gaat , aldus Paul. Is inderdaad un betere reklame as un bijlage bij un e-mail. Digitaal is ok mar digitaal. 
29 september om 18:47
 
Souldada inspireart nch altyd

Sprt fyn ik moai. Pasyf en aktyf. Froeger judo, de laaste 40 jaar foetbal. Ok onbekende sprten hewwe myn belangstelling. Der binne echter sprten wrt ik amper wat fan afweet. Sun sprt is syngroan swemme. Gyn flau benul f dy sprt ok in Fryslaan deen wurdt. Syngroanswemme? Hoet ik dr nou su bij kom? Ut sit su. De leden fan de deels Sneker groep Souldada kregen un mailtsje fan Barbara van Wijk. Barbara dot alle jaren an ballet in ut water. Ut aflopen jaar swom dizze PSV-swemster op mzyk fan Souldada in ut Spaanse Cadiz. Barbara liet har inspireare deur de weareldmzyk fan Souldada. Anderen maakten un filmke fan Barbara dit optreden. Dat syngroanswemmen het wel wat. En myn mening over Souldada mach bekend weze bij de lezers fan dit weblog: prachtege mzyk! Hier ut filmke.


 
28 september om 18:35
 
Middach Amsterdam Oud-Sd

Moderne keunst fyn ik moai. Moai om te bekieken, te folen en langs te lopen. Of om der bij stil te staan. Ik hew ut gistmiddach allemaal deen. We waren bij B. in Amsterdam Oud-Zuid en hewwe de beeldenrte in de Minervalaan en Apollolaan bewonderd. Der staan op de hele rte 39 beelden, fan beroemdheden as Zadkine en Rodin tt beginnende beeldende keunstenaars. Nou fyn ik Amsterdam-Zuid ok sonder sun beeldenrte al fantastys, mar in ut hearleke nasomersontsje dat gistermiddach tbundech skeen het dit stadsdeel fan Amsterdam met al dat moais helemaal wat ekstras. Nou bin ik beslist gyn kenner fan moderne keunst. Ik bin un pure liefhewwer en ik fraach mij af f ik deur teoretise kennis fan modern art nch mear fan su'n beeldentn geniete kan. Of krekt nyt. Ik hew gistermiddach op myn eigen manier genoaten. En dat fon ik mear as genoech.

Lees hieronder de info over dizze bysondere moaie rte:

Architect Roberto Meyer en kunstenaar Michiel Romeyn hebben gekozen voor een verrassende combinatie van sculpturen bij de inrichting van de Apollo- en Minervalaan deze zomer. Naast internationale klassiekers als Rodin en Zadkine, presenteren zij werk van spraakmakende kunstenaars als Paul McCarthy, Joep van Lieshout, Franz West, Panamarenko, en Tajiri. Jong Nederlands talent is geselecteerd om speciaal voor deze route werk te vervaardigen. De beelden vertegenwoordigen niet een kunsthistorisch verhaal, zijn niet onder te brengen onder n thema of n politiek-maatschappelijk issue. Er is bewust gekozen om het duo Romeyn en Meyer een geheel non-conformistisch persoonlijk canon te laten weergeven in deze tentoonstelling. Centraal staat dat de individuele beelden optimaal communiceren met de ruimtelijke omgeving van Berlage. Vandaar de naam Berlage in Beeld.

In de jaren 80 was student Michiel Romeyn initiator van de oprichting van de audiovisuele afdeling binnen de Rietveld Academie. Michiel Romeyn is een van de bedenkers van het populaire televisieprogramma Jiskefet, www.oboema.tv. Naast programmamaker en acteur is Romeyn fotograaf en beeldend kunstenaar. Romeyn groeide op in Zuid en ging naar de Montessorischool, die destijds midden op de Apollolaan stond. Michiel Romeyn staat bekend als non-conformist, met een scherpzinnig gevoel voor humor, waarin hij de maatschappelijke onderstromen in de samenleving loepzuiver weet te raken.

Roberto Meyer van Meyer en Van Schooten Architecten, www.meyer-vanschooten.nl. won in 1990 de Prix de Rome Architectuur, de grootste en oudste staatsprijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar in Nederland van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Zijn kantoor, Meyer en Van Schooten, is bekend om het revolutionaire ontwerp van het ING-hoofdkantoor, gelegen aan de A10 te Amsterdam. Meyer richt zich met Romeyn op de inrichting van de route.

Geniet mar eventjes met fan de fotos dyt ik gistermiddach skoaten hew.


Tt beslt nch un fraai beeld: dry generasy's Friezinnen in Amsterdam Oud Zuid !
 
27 september om 11:35
 
Kulinr beeld fan un saterdachmiddach


Koken is in. Kulinre programma's op TV trekke un soad flk en un krant dy't um self serieus nimt het altyd wel un kookrbrykje. Om over de kulinre boeken dy't der bij bosjes tkomme nch mar te swijgen. Ik mach ok graach lekker ete. Over myn kookkeunsten kan ik krt weze: ik hew se wel mar ik etalear se selden!

Myn smaaksspektrum is behoarlek tgebreid en drom te groat om hier te beskriven. Eten het ok alles met gesellechheid te maken. Lekker ete mut ok lekker rke befoarbeeld. En myn oud-biologylearaar, dr. Jan Schulp, maakte mij oait wiis dat je eten ok fole mutte. Om ferfolgens in un skaal met wat ik dan altyd moderne slaad noem om te graaien. Ik folgde myn dosent.

Dat gefol fan gesellechheid en graaien in un groate skaal met eten had ik gistermiddach in de kantine fan IJVC ok. Na afloop fan de wedstryd teugen de Kypmantsjes waren der nyt alliennech dry punten ( de derde overwinning op rij en dus ut brdes wear un stapke dichterbij ! ) en bier mar ok patat. Op un groate skaal lagen de goudbrne patatten en dipten we de teindsjes netsjes in de mayo, kurry en andere sauskes. Gynn lulde over Meksikaanse gryp. Drfoar was ut feulste gesellech! 
26 september om 10:27
 
Ut Bolwerk: " Hitsige electropunk, swingend als een drilboor! "

Nee, ik bedol nyt ut ouwe ferdedegingswerk fan Sneek, mar ut poppoadium fan Sneek an de Kerkgracht. Ik liep der gisteravend eventsjes langs en sach dat ut gebou su god as helemaal klaar is na de renofasy. De konteners met rtsoai binne oprmd en de skilders hewwe de laaste kwast ferf op de kozinen smeard. Ut siet der allemaal prachtech moai t. Ut populre mzyksentrum fan Sneek frmt met de renofearde Noarderkerk un belangryk onderdeel fan ut Kulturele Kertier in Sneek. Oait, end jaren seuventech fan de foarege eeuw hew ik nch les had in de ouwe Bolwerkskoal. Ut was un depedaans fan de Pedagogise Akademy. We waren dr su frij as gd in Frankryk. De leararen folgens mij ok. De pauzes duurden dr minstens de helt langer as an de Parallelwech drt ut hoofdgebou ston. Folgende week opent ut Bolwerk syn deuren foar mzykliefhewwend pblyk fan Sneek en wide omstreken. Ik hoop fan ganser harte dat de omwoanenden gyn last hewwe wanneart ut pblyk de poptempel ferlaat. Dr het gyn n wat an. En bij overlast futdaleks un gele kaart en un lokaalferbd. Foarearst wns ik ut Bolwerk un soad skses toe. Foar ut programma ferwiis ik graach naar de site http://www.hetbolwerk.nl Folgende week frijdach opening met ' hitsige electropunk, swingend als een drilboor! '

Ut Bolwerk leit nou nch an de fot fan de Noarderkerk.
 
25 september om 17:50
 
Jeugd verstoort uitvoeringen in Sneek


In de rbryk 50 jaar geleden fan de LC lees ik fandaach ut folgende opfallende bericht:

Uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 25 september 1959: Het is s avonds in de Waterpoortstad bijzonder onrustig. Die onrust wordt veroorzaakt door opgeschoten jongelui, die met hun hossen en schreeuwen de amateurprogrammas op het podium op het Waagplein in de war te schoppen. Zij stellen zich daarbij in slagorde op, gaan gillend en stampend tussen het publiek door en zorgen er zo voor dat van het optreden van de artiesten op het podium niets meer overblijft. Woensdagavond moest de politie al handhandig ( sal wel hardhandig weze mutte, hvdv ) optreden. Gisteravond probeerden de jongelui het opnieuw. Halverwege werd de uitvoering op het podium gestaakt, omdat horen en zien de mensen verging door het gekrijs van de jeugd. Het programma dat op de slotavond, zaterdag zou worden gepresenteerd op het Waagplein, gaat niet door, omdat de organisatoren weer moeilijkheden verwachten.

Kiek sun stukje is nou illstratyf foar myn bewearing dat der niks nieuws onder de son is. Ik sch ut de wize Prediker na. De jeugd ( foar sufer je prate kanne over d jeugd ) fan teugenwoardech is niks minder f beter as dy fan froeger. Ik bin trouwens wel ferrekte benieuwd f der nch Snekers binne dyt mij t earste haan over dizze rellen fertelle kanne. Harm Rozenberg miskyn? Hij had der toen de jaren wel foar? Of wastou toen al te oud foar dizze grapmakerij Harm?! En hoorde ome Joop Doevendans bij de ploech fan rganisatoren. Ik hoor graach fan jim!

Foto t de kolleksy fan Vereniging Historisch Sneek
 
24 september om 20:27
 
Weareldgoal


Hier hoeft Oasthemmer Jacob de Vries um nyt foar te skamen! Nee tch? Wat un wearelddoelpunt fan Vlaar! Met dank an C.!

 
24 september om 16:28
 
De Moanne & Bloggers

Un paar dagen later as bij de kulturele elite fan Fryslaan plofte fanmrren de fernieuwde Moanne bij mij ope koksmat. In un plestik ferpakking met adresstikker: De hear H. van der Veer Kultuerredaksje Sneeker Nieuwsblad Ut earste en ut laaste kan der om mij wel af, ik bin gyn hear ( folgens mij binne der in Fryslaan gyn hearen en mefrouwen ) en wat de toefoeging Kultuerredaksje Sneeker Nieuwsblad op myn adresstikker dot begryp ik ok nyt god. Ut sal wel komme omdat ik regelmatech un resnsy f un stukje foar de Sneeker skrif. Mar ferder bin ik free lancer en betaal ut abonnement foar de Moanne helemaal self. Over de prachtege coverfoto fan oud-Sneekse Joke Tjalsma wil ik ut hier nyt hewwe. Wel over ut redaksjoneel stukje fan haadredakteur Ernst Bruinsma. Twee opmerkeleke sitaten t dat stukje: Ik bin der net hielendal wis fan oft de plannen fan deputearre Jannewietske de Vries, om Frysln yn 2018 ta kulturele haadstd fan Europa om te toverjen, hielendal serieus binne of net. Opfallend sun tspraak fan de haadredakteur fan ut algemien-kultureel opinybld foar Fryslaan. Lch dy fraach in ut folgende nummer mar us an Jannewietske foar Ernst! En dan un tweede opfallende tspraak fan Bruinsma: Yn ferskate media is wat erchtinkend reageare op de gearwurking dyt de redaksje oangien is. En hoewolt wy der in GOEIE gewoante fan makke hawwe om net op bloggers en ( !! hvdv ) oare losse flodders te reagearjen, soe ik dochs bestride wolle dat de redaksje no oan it keatling leit fan de ynstituten. Met dy instituten bedolt Ernst de AFUK en de Fryske Akademy. Mar r gaat ut mij hier nou eventjes nyt om. Ik begryp der gyn soademiter fan dat Bruinsma cs ( hij skrift tch cht over WY ) ut un goeie gewoante fynt om nyt op bloggers te reagearen. We leve tch nyt mear in ut Stienen Tydperk? At der sinfolle opmerkingen op ( literre ) weblogs maakt wurde dan kanne je dr tch op reageare? Sterkernch wrom komt der nyt un digitale interaktieve ferzy fan de Moanne? De Moanne s un moai poadium weze kanne foar al dy Friese auteurs ( m/f), beeldende keunstenaars, fotografen, akteurs en de rest fan de kulturele family. Ernst Bruinsma mach dan ferkondege dat hij te oud foar internet is, mar leeftyd is tch un relatyf begrip?! 
23 september om 18:41
 
Wonsdach

Gyn flau benul f de andding teugenwoardech nch brkt wurdt: wonsdach is gehakdach. Ik w mar sge ut was fandaach un doadgewoane dach foar mij. En tch binne der altyd dingen dyt ut leven un bitsje boven ut alledaagse ttille. Kollega J. en ik stonnen fanmrren na de earste bel bij de deur om oans kyndes te ontfangen. Op umself is dat un nrmaal ritueel, kyndes merke late dat se welkom binne. Ok mrren/moarn/morgen teugen je learlingen sge is un belangryk onderdeel fan ut omgaan met mekaar. Mar dit tersijde. J. moest fanmrren lache en nyt sun bitsje ok. En fan syn learlingen was de dach wel hl flitsend begonnen. De slaap-lskes blykber nyt god t de ogen had. M. had namelek twee ferskillende skonen andeen. Nee ik bedol gyn linker en rechter, mar cht twee ferskillende skonen. Gelukkech sach dizze learling de hmr der wel fan in en mocht ik syn skonen eventjes op de foto sette. Ja hoor mag best op het weblog
Bij dizzen M.! Ut was un kleurryk begin fan de dach.

Fanmrren ok met de kyndes naar oans nieuwe lokasy weest om fan de btenkant te besien en te bewonderen. Op teruchwech hew ik myn 10tal eventjes metnommen om oans hs sien te laten. Ik kom bij alle kyndes op hsbesoek, dan fyn ik ut ok logys dat se bij mij komme. Belangrike dingen, sterker nch fan wezentlek belang foar de groepsfrming in de earste skoalweken. Toen n fan myn kyndes un pt met oud wisselgeld sach froech se: dat zijn oude centen h?! Ja wstou sun sent hewwe? Jawel! Uteindelek hewwe se allemaal un koperen muntstukje kregen. Waarom krijgen we dat menear? Nou miskyn hewwe jim wel us hoard dat minsen over andere minsen sge dat se gyn sent weard binne. Dat kanne se over jim nou nyt mear sge. Want jim hewwe un sent. Un chtenn. Snech op weze!
Ja, want deze cent was er al eerder als ik, dat vind ik bijzonder

Toen we wear op skoal ankwamen was de pauze al foarbij. Apart dat gynn fan myn kyndes over ut missen fan de pauze praten het.
 
22 september om 21:56
 
Overweldegende belangstelling stegelezing Harm Rozenberg

Harm Rozenberg flak foar syn lezing: wat un minsen, ik kan der self wel t gaan!

Dat lokale histoary leeft is un gegeven, mar de overweldegende belangstelling foar de lezing fan stadsgids Harm Rozenberg deed de wenkbrauwen fan foarsitter Henk Stalmann fan de Vereniging Historisch Sneek fanavend fronsen. Want ut is nyt aardech om minsen naar hs te sturen met de boadskap FOL!! En fol was ut fanavend in de Schuttersheuvel, watte ut was grtfol, der kon gyn harses mear bij. Ik skat ut antal besoekers op seker 275 minsen. En al dy lui dy't de lezing fan Harm Rozenberg over de stegen en gloppen bijwoand hewwe salle ut mij nasge: grandioas!

Op un nike autentike wize fertelde Harm over de tientallen stegen en steegjes dy't nch altyd in Sneek te finen binne. De honger naar ditsoarte fan ferhalen is groat. En Harm is un hele smoute prater, dy't prachtege ferhalen weet te fertellen. Ut binne de minsen, de namen dy't Harm syn stegeferhalen kleure. Kear op kear hoorden je letterlek de herkenning bij ut pblyk. An de haan fan un moaie power-point-presentasy ( met dank an Harm syn maat Hans Koppen ) diste de Sneker stadsgids ut ene na ut andere ferhaal op. De och-heden-hitskes waren dan ok nyt fan de lucht. Ut s un goeie saak weze at mannen/frouwen as Harm Rozenberg dergeleke ferhalen ok skriftelek fast lge. En de info dy't Harm op syn beurt wear kreech idem dito. Nch us, der is un geweldege honger na dizze ferhalen. In tiden fan krises gripe minsen werom naar ut ferleden su ferklaarde Frys Skeepfaartmuseum direkteur Meindert Seffinga de massale belangstelling. En teraard de persoan Harm Rozenberg, syn Snekers allienech al is fan un ongekende skoanheid. En dat allemaal op su'n doadgewoane dinsdachavend in september. Is un ekstra blogje weard! Harm bedankt! Foar mear info over de Vereniging Historisch Sneek sien http://www.ver-hist-sneek.nl 
22 september om 17:18
 
Harm Rozenberg fertelt over Sneker stegen bij VHS


Fanavend sal ik naar Harm Rozenberg toe. Harm sal fertelle over Sneker stegen. Hierbij ut persbericht dat al earder tging.

De eerstvolgende thema avond wordt gehouden op dinsdag 22 september. Het is al weer de derde van dit jaar. Deze keer komen de Sneker stegen aan bod. Stadsgids Harm Rozenberg heeft zich verdiept in deze smalle straatjes, die door menig Sneker als sluiproute worden gebruikt. Iedereen kent wel een paar stegen, maar wat zijn er veel als je er op let. En vroeger waren er nog veel meer! Ze boden armoedig onderdak aan vele honderden inwoners en er waren allerlei bedrijven en werkplaatsjes gevestigd.

Op de avond worden documenten en foto`s tentoongesteld die een overzicht geven van de Sneker stegen. Harm zal zijn verhaal met fotos uit heden en verleden illustreren. Ook verhalen en herinneringen van bewoners komen aan bod. Het belooft een boeiende avond te worden. De bijeenkomst wordt gehouden in de Schuttersheuvel aan de Harmen Sytstrastraat. De zaal gaat open om 19.30 uur. Voor leden is de toegang gratis, voor anderen kost deze 2,50.
 
21 september om 17:29
 
Jantje Bazuin in ut Snekers


Drs. Jantje E. Bazuin ( 1929 ) o.a. bekend fan de boeken Volksbuurten in Sneek en Theesurrogaat voor Sneek mach dan geboren weze in ut Groaningse Nieuweschans, se het wel gefol foar un stadstaal as ut Snekers. Foarge week stuurde Bazuin mij un fers in ut Snekers toe dat se ergens begin jaren 90 fan de foarege eeuw skrref. Ik mocht ut wel op myn weblog pbliseare met de mededeling als je mijn naam er maar wel even bijzet . Hierbij ut fers in de spelling fan frou Bazuin:

Snekers

Ach, waren alle mensen sprekers
van onze mooie taal, het Snekers!
Maar al het water van het Sneekermeer
- of de Snitser Mar- dat wast niet af:
met het Snekers gaat het hard berg-af!

Sien, as wij t allemaal prate suden
en onse kienders t lere wuden,
op ut kantoor, in t sikehs
op skoal en ok bij moeke ths
op t foetbalfeld, ope Oosterdyk
in e koffiebar ent febryk
ine winkel ent gemeentehs,
afijn, opt werk likegoed as bij tante
Truus -
dan had ut Snekers nog een kans
maar nou fersloere wij ut gns.
Want sien, dr binne feul te fele
diet roepe: ju, wat kent skele!

Kom dmkefreters- of ist jim wst?!
Praat Snekers blinder, iss a must.
Op drabbelkoeken, doen jim bst
dan redde wij ut opt lange lst.
Burgemeester sien vrouw staat dr
achter, sonder mis
dat dit een poerbste opsteker is!

J.E. Bazuin, Scharnegoutum

 
20 september om 12:32
 
Fryske literatuer en kultuer op sundachmrren

Ut was un bitsje bewolkt fanmrren. Utsproken moai wear om eventjes de friese literatuur en kultuur in te dken. Bin met name in de Friese literatuur wel us fanatiker weest. Ik flch alles nch wel wat der in de Friese literatuertn deen wurdt, mar nyt mear su betrokken. Ut mekaar misgunnen fan skses in dat weareldsje staat mij teugen. Fyn ut trouwens prachtech dat Anne Feddema de GJ-pries wonnen het. Kwam wel as un ferrassing, want su groat is syn oeuvre nch nyt. Fanmrren un prima resnsy fan Cor van der Wal in ut Friesch Dagblad lezen. Cor bespreekt de nieuwste bundel fan Tsjbbe Hettinga. Gelukkech knuffelt Van der Wal ut werk fan Hettinga nyt doad, ut is un earlek ' besprek ', met de noadege krityk. Ik hew de fernijde Moanne nch nyt, mar ik sach op de site fan ut tydskrift de cover al. Moaie foto fan oud-Sneekse Joke Tjalsma.

Gaan nou naar ut Abe Lenstra Stadion om dr de ploech fan Jan de Jonge teugen de Tukkers fan Twente an ut werk ( want dat is ut foar dizze broadfoetballers ) te sien. Ik hoop op dry punten foar SC Heerenveen, mar nch mear op un moaie pt foetbal.

Ynhld De Moanne, septimber 2009:

Goffe Jensma, Fasilitearje de ferlieding
Grytsje Schaaf, It museum bten my
Redaksjoneel
Koartwei
Anna Bilker, De oare blik fan aktrise Joke Tjalsma
Reinier Salverda, Frysln, Venezia, de wrld
Tom Shippey, Ku and querna
Elske Kampen, Flecht
Andr Bralts, Fan Westhoek nei Valom
Kultuerkalinder
Henk Meijering, Yn memoriam prof. Tony Feitsma
Susan van den Berg, Kamikazekunstenaars
Antine Zijlstra, De minske is minder as in mol
Edwin de Groot, Is rst, Fiskermans freon, Der is gjin bliuwen oan
Arjan Hut, Zwemmen in Nijln
Ate Grypstra, Psychology fan e wiete grn
Klaas van der Hoek, Equinox. Orakels foar in kleare siel
Anne Dykstra, Halbertsma, Ingelsken en Friezen
Meindert Talma, Bste Mick
Marrit de Schiffart, Mei Jankobus Seunnenga de Fryske pozy yndke
Bert Looper, Landschap en herinnering. Stenen en stinzen.
Jelle Krol, Nocht oan it byinoarbringen fan tsjinpoalen
J.T. Fokkema, Friesland is een natuurlijk laboratorium: benut dat!
Jan van Zijverden, Weer een nieuw avontuur
Atte Jongstra, Archiefgraven en romanschrijven
 
19 september om 11:44
 
Dzenden besoekers bij spermoai derde Sneker Kolkkonsert

Chris Thompson ( foto Bob de Boer )

Bobby Kimball, de foarmalege leadsanger fan de legendarise band Toto, is fanself heel wat wend. Mar tch mut ok de 62 jarege rocklegende un enrme kick kregen hewwe toen hij al dy dzenden minsen op en rond de Kolk sach gisteravend.

Bobby Kimball ( foto Bob de Boer )

Hij hoefde al dy boatsjeminsen ( der waren feul en feul mear sloepen as bij de foargaande twee konserten ) dan ok nyt an te moedegen om nch us met de road-wit-blauwe en pompebldeflaggen te swaaien. Dat deden se al! Laaiend entsiast over ut optreden dat hij tegare met dy andere topper Chris Thompson fan de Manfred Manns Earth Band krekt geven had. Met andere woarden ut was gisteravend un bysonder konsert an de fot fan de Waterpoart.

Foto Bob de Boer

Nyt minder Indrukwekkend fon ik ut gastoptreden fan Alexis James. Wat un stuk dynamyk het dizze musical hoofdrolspeuler t The War of the Worlds. En wat liet hij dat gisteravend ok sien en hore. James melde um self an bij rganisator Ben van der Knaap om an dit konsert met te don. Van der Knaap hapte teraard toe en ik begriep nou wrom: Un cht poadiumbeest is altyd welkom !

En Magnum Opus Rockestra dan? De 30 man/frou sterke band speulde de pannen fan ut dak. Dit rkest bestaande t klassyk skoalde musici mut ok un prachtavend had hewwe met bovennoemde weareldtoppers. Se straalden n en al power t, nergens plichtmatech. Helemaal in dinst fan de solisten.

De sksesnummers Africa en Rosanna formden gisteravend ok wear ut mzikale hoogtepunt. Dizze klassike nummers fan mear as un kwart eeuw leden ( beide nummers komme fan ut album Toto IV t 1982 ! ) kregen massaal fokaal bijfal fan ut Sneker pblyk. Rosanna ston in 1982 fijf weken op nummer n in de Billboard Hot 100 en ut Totoalbum kreech mar liefst ses Grammy Awards. Prachtech dat sun nummer ok bij ut jongere pblyk nch immer anslaat.

Finale Kolkkonsert III ( foto Bob de Boer )

Fan de dry Kolkkonserten dyt nou weest hewwe fon ik dit konsert ferrewech ut indrukwekkendst en moaist. Spitech dat n fan de frontlampen op ut gigantys groate poadium gisteravend dinst weigerde, de fotografen hadden der ut measte last fan.

Over de armetierege After Party ( bier over datum fyn ik nyt lekker), hoe aardech bedacht, in de foarmalege Stadsherberg fan Jikke Ozinga saleger bin ik minder entsiast.

Wethouwer Bargboer kontroleart foar de sekerheid f ut bier nyt over datum is...

Ut eksterieur fan Hotel Ozinga mach dan groatendeels klaar weze ( wr blift trouwens de fraaie gevelplaat met de naam fan de herberg ? ) mar ut interieur is nch n groate bende. Nyt ut meast geskikte plak om nou al gasten te ontfangen. Ik bin ferrekte benijd f der folgend jaar wear un Kolkkonsert plakfine sal. De Snekers wille mar wat graach f sden se allienech mar komme omdat ut fergees toegankelek is?

Onderstaande foto's fan Jan Douwe Gorter geven un moai sfearbeeld fan ut derde Kolkkonsert. Op de sites fan Harm Rozenberg en www.grootsneek.nl later nch mear '( foto-) impressy's fan ut konsert.


 
18 september om 10:19
 
Kolkkonsert 2009 kan los

" Alle dingen zijn in gereedheid gebracht ", f suks sei de handsjewrivende ds. Van Loo froeger as ut Avondmaal op punt fan beginnen ston.

Ben van der Knaap en konsorten binne der ok klaar foar: Ut Kolkkonsert 2009 met Magnum Opus Rockestra. Fanavend om 20.30 uur gaat ut fergees toegankeleke konsert los bij de majestieuse Waterpoart. Gisteravend is ut kolossale poadium op syn plak leid. Fotograaf Jan Douwe Gorter was der ( teraard ! ) bij en maakte de folgende fraaie plaatsjes: 
17 september om 18:48
 
De Diken in ut cht!

De Diken: Samenwerkende Praktykskoalen in Sneek

Boutekeningen kanne nch su moai weze en boufakkers kanne sukke tekeningen leze fan a tt z, mar ik bin op dat gebied su dyslektys ast mar kan. De oulopen maanden lagen der in oans skoal an de Van Schouwenburgstraat ferskillende groate boutekeningen fan de nieuw-en ferbou fan De Diken. De naam fan oans nieuwe Praktykonderwies in Sneek e.o. Ik hew mar wat ja en nee knikt. Ok wel us omgekeard, want ik kan mij der amper un foarstelling bij maken hoet dy lijntsjes en hkjes der nou in ut cht tsien. Flak foar de somerfakaansy was ik al eventjes in ut nieuwe gebou weest, mar fanmiddach mochten we offisjeel de wonderskoane lokasy besien. Ik bin beslist onder de indruk hoe moai alles dr an de Simmerdyk wurdt. Allienech de rmte al in fergeliking met ut ouwe gebou wat we nou hewwe. En dan dy twee gymsalen , pronkjes binne ut met un kompleet klimwand! En dan de keuken, ut wurdt un waar paradys foar lekkerbekken. De betegeling met un soad oranje! Myn ONS-hartsje begon sver flugger te kloppen. Kollega en Sneeklutte P.Z. wurdde un bitsje bleek om de neus toen hij dizze foar hem konfrontearende kleur sach. Komt wel god P. je, must gewoan eventjes wenne!
En dan ut digitale senuwsentrum fan CVO-Zuidwestfrysln. Ut mut foar de techneuten un waar Walhalla weze om hier straks de bol te instalearen. Dan hew ik ut nch nyt had over ut fraaie eksterieur ( moai dy dryhoekege raampartijen ! ), ut woanhs op de bovenverdieping, de moaie entree, de hal, de nch te bouwen kassen, ut rme plein. Met andere woarden we krije un prachtskoal foar Praktykonderwies in Sneek. Su at ut der nou tsiet kanne we der nch foar de kerstdagen in. Lekker!

De boufakkers werke keihard an oans nieuwe skoal

Fraai eksterieur!

Gym- en turnsaal met klimwand

Nch un btenkant

Interieur

Nyt te min moaie oranje tegeltsjes!

Ut digitale senuwsentrum fan CVO-Zuidwest Frysln in anbou

Ik don wear us krekt f ik der ferstaan fan hew, kollega Jee Bee het syn twifels ( en terecht...!)
 
16 september om 18:23
 
Frisian Queen meart an bij ut groatste btenpoadium fan Fryslaan

De mannen ( frouwen hew ik nyt sien ) fan The Production Factory binne opt ogenblik druk bezech met ut bouwen fan ut groatste btenpoadium in Fryslaan op de Kolk bij de Waterpoart. Mar liefst 120 pontons binne noadech om dit drivende poadium op syn plak te houwen. Su as bekend treedt frijdachavend a.s., om 20.30 uur, ut Magnum Opus Rockestra op met weareldartysten as Bobby Kimball, de leadsanger fan Toto en Chris Thompson fan de Manfred Manns Earth Band op. Toen ik fanmiddach foar de Lemmerbrugge wachte moest, manoeufrearde foarmalech SKS-skipper Siete Meeter de Frisian Queen richting giga-poadium. Un prachtech gesicht. Eventjes leek ut f de sktsjeskipper de hekraderboat ( boud in de styl fan de ouwe Mississipiskepen ) ut drivende poadium ramme s. Mar allemachtech wat un stuurmanskeunst, de gebeurde helemaal niks. Ut leverde dus un fantastys skouspel op met bovenstaande eksklsive foto as bewiis. Foar mear info over ut Kolkknsert sien op www.snekersimmer.nl 
15 september om 17:13
 
Alex de Boer

Achter de skermen, en miskyn der ok wel foar, is Alex de Boer druk bezech met ut montearen fan de dvd met hierop portretten fan ferskillende Snekers. De mens achter... Sal wel nyt lang mear dure f dizze dvd komt t. At ut sufer is, hore jim der fan.

Sntferkouden

Ut water komt mij de oren, de traanbuiskes en teraard de neus met liters t. Ik brk gyn papieren sakdoekjes. Ik snt de sntkoker in un ' gewoane ' sakdoek. Freeslek nou?! Want ketonen bsdoeken binne onhyginys. Mar at ik ergens un hekel an hew dan binne dat wel papieren sakdoekjes. Ik snt der altyd dwars deurheen. Dat seit wat fan myn sntkracht en ok fan dy papieren wechgoaidingen. Ik hew de ferkoudheid foarege week op Flylaan oplopen. Dr lach ik op saal met kollega R. en dy komt t Harlingen. En dr binne se altyd ferkouden. Dank R.!!
 
14 september om 16:45
 
De Harmonie/Concordia, Gerrit Breteler & Yva Hokwerda in ut FD

Gerbrich van der Meer fan ut Friesch Dagblad was gistermiddach ok bij ut Openluchtkonsert anwezech. Se het der un moai stukje over skreven. Staan helemaal achter dizze tekst en nim um hierbij over:


Campingkonsert fan teater Snits grut sukses


De lste donkere wolken lutsen krekt oer doet foarsitter Klaas Visser fan toanielferiening Teater Snits in unyk iepenloftkonsert iepene op Camping Pasveer yn Loaingea. Fergees, mar it publyk moast wol soargje foar eigen stuollen, hie op de affiches stien. Gjin probleem. Yn e autos wie gench plak. Fleurich fytste mannich fytser mei stoel yn e hn of efterop it sitsje it hiem fan de famylje Hoekstra op, de eigners fan de camping.
Wylst de autos op de Ljouwerterdyk monotoan foarby stoden, stiene en sieten 300 minsken om trije oere klear foar it konsert. Spesjaal foar dizze gelegenheid hiene de Snitser Fanfarekorps de Harmonie en de kristlike muzykferiening Concordia t Drylts de hannen yn inoar slein. It gehiel stie nder lieding fan dirigent Jan Hibma.


Mei soarch hie de organisaasje socht foar in passend dekor. Wylst oan e iene kant fan it ynstekhaventsje it publyk siet, siet dr rjocht foaroer it korps mei drachter in platboaiem mei brune seilen. It lytse boatsje dat foar it korps yn it wetter lei, wie ornearre foar dichteres Yva Hokwerda en sjonger Gerrit Breteler.
It korps dat twa jier lyn noch mei teater Snits meiwurke hie oan it iepenloftspul Fanfare, sette t ein. It wie troch de stve wyn net maklik spyljen, mar lokkich holden de knipers de measte partijen goed op de lessener.
Bysnder wie de bydrage fan Yva Hokwerda, dyt tusken de muzykwurken troch foardroech t eigen wurk Eins wie dat har pseudonym ferklapte se daliks. ,,Gewoanwei bin ik Ytje Hoekstra en ik bin hjir op e buorkerij grut wurden." De ferzen dyt se foardroech, hiene dan ek allegearre te krijen mei har jonge jierren op e pleats. Wylst de sinne trochbruts, ferhaalde se oer har heit, oer har langstmen en har ferlerne jonkheid.

Subsydzje

Minsken lke minsken. Nei it skoft, de jassen koene ndertusken noflik t, wiene der hast fiifhndert minsken fan e partij om te harkjen nei it twadde part fan it konsert: Gerrit Breteler en pianist Gerrit Hager. Syn ballades foelen goed yn e smaak. In pear lieten waarden begelaat troch it nfersterke korps. Spitigernch foel dat fuort tsjin de fersterke piano, mar der kaam in werknsing. Oan e ein fan it konsert koe it korps him nochris jilde litte mei it liet Op een dag drink je geen Grolsch meer, dat fleurich meisongen waard troch it publyk.
Dat it konsert fergees wie hie alles te krijen mei in subsydzje dyt Teater Snits taskikt krigen hie. Wethlder Hans van den Broek hie yndertiid foar de produksje fan de Fanfare yn 2006, by de Stverse Bruggen, in bedrach fan 20 tzen euro tasein. Letter kaam er drop werom. Uteinlik waard it in rjochtsaak. Lang om let krige Teater Snits in subsydzjebedrach fan 1500 euro. Besmet jild, neamde de foarsitter it. Mar drmei koene se wol in feestje bouwe: dit evenemint. It konsert kriget fst in ferfolch, sleat de foarsitter tefreden f, mei sok waar, san soad minsken en sokke moaie bydragen koe it barren net mear stikken.

Iepenloftkonsert mei Snitser Fanfarekorps de Harmonie en Concordia t Drylts, dichteres Yva Hokwerda en sjonger Gerrit Breteler, Camping Pasveer yn Loaingea, 450 besikers

De frijwillegers krije foarou instruksy's

Douwe Hoekstra: gastfrij gasthear!

Dichteres Yva Hokwerda: thsgefol!

Willem van Netten, bestuurslid Teater Snits, en foarsitter Klaas Visser, rechtsfoaran op de stol

De sonnebril moest op!

Gerrit Breteler met de Harmonie/Concordia

' Flecht op'e koai '

Monumentale plaats.
 
13 september om 23:09
 
Harmonie/Concordia & Gerrit Breteler & Yva Hokwerda

Bin nou krekt ths fan un nike middach op Camping Pasveer met un openluchtkonsert fan de Harmonie/ Concordia, sanger Gerrit Breteler en dichteres Yva Hokwerda. Mrren wel un ferslach. Gaan nou op bd.

Gerrit Breteler & Yva Hokwerda
 
13 september om 10:28
 
Gerrit Breteler en Harmonie & Yva Hokwerda

Fanmiddach om 15.00 openluchtkonsert op Camping Pasveer! Toegang fergees, allienech stoltsje metnimme. Fanavend mear bloggerij.
 
12 september om 18:34
  Leef ut leven

In naflging fanne ouwe Mozes: skonen t op heilege groan!

Sun gefol had ik fandaach! Fanmrren om 10.00 mocht ik de Open Monumentendach opene in de Openbare Bibleteek fan Sneek. Fertroud terrein foar mij sterker nch heilege groan: ut is myn geboarteplak! Drom hew ik de skoenen in naflging fan Mozes ( dy man t ut Bibelferhaal fan de branende braamstrk ) de skone mar eventsjes tdeen. In 1954 wurdde ik in n fan de 50 kraambden dr ope weareld setten. Ik bin oans moeke saleger der nch immer dankber foar. Ut begin fan myn openingstoespraak ging drom ok over ut Griffermeard Ferpleechhs. Drna twee kear un haanfol suggestys om Sneek nch mear op de kaart te setten. Sien hierfoar mar ope site fan Wim Walda: www.grootsneek.nl
Terwyl Harm Rozenberg met un groate ploech de stad in ging foar un kuiertcht, bin ik naar ut Waltaplein toegaan. Dr saten Sjoerd Vriezema, Gerard de Jong en Jan W. Jellema met hun gigantys groate kolleksys ansichtkaarten fan Sneek. Ok nch un fraai boek fan Jan W. Jellema kocht: Een historisch wandeltocht door Sneek .

Na de Open Monumentendachmrren richting hs om mij klaar te maken foar de earste kompetisywedstryd teugen QVC. Foar ut earst sinds maart fan dit jaar wear un hele wedstryd metdeen. De earste helt gyn bal god raakt, we kwamen dan ok al gau met 0 2 achter. De tweede helt ging aardech beter en we wonnen de pt met 3 2. Oans eigen Fred fierde fandaach syn 52ste jaardach en hij kreech su as gewoanlek un moaie nije onderbroek. Diskear ntsje fan Bjrn Borg. Wel in de Sneker kleuren teraard. Fred kearel ok fanou dit digitale plak feul heil en segen foar ut nieuwe jaar!

ADVENDO

Onderwech naar the South Park kwam ik Advendo teugen op de Koaninginnebrugge. Geeft un hearlek thsgefol. De mannen waren onderwech naar de stadhstn om dr de huldeging te ondergaan as Weareldkampionen.

Fanmiddach na de wedstryd was Sake Kootje druk bezech met ut ophangen fan un groat spandoek an de gevel fan syn nieuwe turnhal. Dizze hal sal folgende week deur niemand minder as Erica Terpstra offisjeel opend wurde. Sake is un oud buurjongen fan mij t de Noarderhoek. Harde werker!

En nou sumetien naar SC Heerenveen teugen Groaningen. Ik hew wel 100 kear sufeul fertrouwen in Jan de Jonge as inNee, ik wil dy naam hier nyt mear skrive. Wat foarbij is dat het weest! 
11 september om 18:47
 
Dach foar de prins

Fandaach nyt al te feul deen. Fanmrren de toespraak skreven dy't ik mrren houwe sal in ferbaan met de opening fan de Monumentedach. Open Monumentedach 2009 het as tema 'Op de kaart. Dat betekent andacht foar monumenten dy't op n f andere manier oait op de kaart setten binne. Ik kom mrren met twee kear un haanfol suggesty's om oans stad nch mear op de kaart te setten. Ut startsein fan de Monumentedach wurdt mrren om 10.00 uur geven in ut Historisch Informatiepunt in de bibleteek an de Wide Noarderhorne. Harm Rozenberg gaat drna met un earste groep fan 20 persoanen de stad deur foar un kuiertcht an de haan fan de 17de eeuwse stadskaart fan Sneek.

Gaan nou ferder om alle Volkskranten fan de aflopen week deur te nimmen. Inderdaad un dach foar de Prins! Mut nch un bitsje bekomme fan Flylaan nou?!

Ok op Flylaan lge pozytegels
 
10 september om 18:41
 
Skoalkamp 2009: sperlativen te krt!

Ut skoalkamp Flylaan 2009 was der eentsje om in te lijsten! Nyt in ut laaste plak deur de ideale wearsomstannechheden. In ut ferleden hew ik op dizze site al us un heel ferslach fan su'n kampweek geven. Don ik nou nyt, wel un antal foto's dy't de sfear prima weargeve. Mrren wear un regulier webloch, mar ik wil ANNE FEDDEMA nch wel fan harte felisiteare met syn GJ-priis. Kom ik later op teruch. Nou earst un nest kampfoto's, spesjaal foar myn liefhewwende kollega's en teraard myn kids. 
6 september om 18:53
 
All Stars

Se binne der teraard bij't soad, fan dy ouwelullefoetbalteams. Su as bekend maak ik ok deel t fan su'n ploech. Ut roemruchte ONS 5. Krekt as al dy andere soartgelike teams un nike ploech. Gister begon de kompetisy 2009-2010, mar foar oans nch nyt op ut feld mar in de bossen fan Apeldoorn. We hewwe met de ploech te langlaufen, te spikerslaan, te pylk & boochskiten, te glhweindrinken, te fytsen te...nou ja late we ut mar op un stukje teambuilding houwe weest. Ut resultaat sal in de loop fan ut seizoen ddelek wurde. Mar n ding is seker, de oulopen uten waren wear gouden uren. Un kp fol met herinneringen, un prachtfilm ( kan su met don foar Gouden Kalf ) en bysondere foto's riker geef ik mij aansens del. Un nieuwe boeiende week wacht, met myn kyndes fan skoal naar Flylaan. Ja, ut is bikkelen ik weet ut! Mar je salle mar nyt mear bikkele kanne!! 
5 september om 07:47
 
Seizoen 09-10 gaat ls!

Mrren mear! 
4 september om 17:55
 
Misdruk Sjoerd Bottema syn nije ferhalebundel

Ut is un freeslek spannend moment foar un auteur at un manuskript un cht boek tussen twee kaften wurden is. Ik kan mij de dach nch god herinnere dat ik ut jbileumboek dat ik foar HJSC, de foetbalploech t de Hommerts-Jutryp, skreven hat in ontfangst nimme mocht. Un week foar ut jbileumfeest, moai op tyd dus. Toen ik ut boek in hannen kreech begon ik der teraard in te bladeren. Ik skrok mij werklek wezeloas, praktys alle foto's waren feulste swart afdrukt. De kppen fan de speulers waren amper te herkennen. Op su'n moment wille je wel eventjes an un toutsje trekke dat der foar srgt dat je gersloas ferdwine. Om un lang ferhaal krt te maken, de oplage fan dat HJSC-jbileumboek is op n eksemplaar na ( un collectors-item ) in de fersnipperaar gaan. De hele druk ging over en kon nch krekt op'e tyd klaar.

Wrom't ik dit nou skrif? Ik kreech fanmrren de nije ferhalebundel fan Sjoerd Bottema: ' It piipjen fan de proai '. Ik hew ut boek earst eventjes an de kant deen, mar sukrekt hew ik ut in hannen nommen om te berken ( un afwiking ik weet ut ! ) en deur te bladeren. Toen sach ik ok dat in myn resnsy - eksemplaar un heel katern der op'e kp in kommen is. Ut is nyt te hopen dat ut met de andere eksemplaren ok su gaan is. Dan het Sjoerd fanavend un minne avend ftewel in strieminne jn! Sjoerd fyn ik anders un baas-skriver!
 
3 september om 19:35
 
Illstratoaren hewwe un fin mear as un bears

De wyn waait lekker om ut hs, regenwater kletst teugen de rten, krtom ut kon wel herst weze. Ik had fandaach, op myn uurke tn na, niks btendeur te soeken. Hew dan ok lekker an ut lezen en resensearen weest. Ut prachtege Frystalege Ytboekje foar kyndes fan Wieke de Haan en illstratrise Jacqueline ondertussen besproken en naar de redaksy fan de Sneeker maild.

Ut werk fan Jacqueline van Leeuwenstein fyn ik as folwassene ok prachtech. Ut siet der heel kleurryk en fleurech t. Je krije der un blij gefol fan. Ik fyn dat knap hoe't illstratoaren su'n gefol met un paar penseel- f ptloadstreken bereike kanne. Su'n n as Van Leeuwenstein ferstaat har fak tt in de puntsjes.

Trouwens hier in Sneek hewwe wij ok un illstratrise fan wie ik ut werk ok heel hooch sitten hew: Karin Poiesz! Un dubbeltalent, want Karin skrift ok nch us hele aarde kollums. Sien mar us op har weblog: http://www.karincarolien.web-log.nl
 
2 september om 19:04
 
Knibbellap

De Dtsers noeme ut un Knieschtzer en de Italianen sge der una rodillera teugen. Wij in Sneek hewwe ut dan over un knibbellap. Omdat ut foetballen nou binnenkrt eindeleks wear los gaat hew ik fanmiddach op soek weest naar hulpmiddelen. Un rollator is nch krekt eventjes un stapke te fer, mar un knibbellap is noadsaaklek. Teminsten dat hew ik mij self mar wiismaakt. Ut is diskear un blauwenn wurde. At je nyt mear deur je foetbalkapisiteiten opfalle, dan mar op un andere manier. Ik mut sge dat ut ding in elk gefal lekker warm anfolt. Nou w ik ok nch un moai strak slidingbroekje hewwe in ferbaan met de staat fan myn liezen. Na dy doadskp ergens in maart deur sun kleiklter t ut hoge noarden hew ik gyn wedstryd mear speuld en binne de liezen ut swakke plak. Spitechgenoech had de leveraansier fan de knibbellap myn maat slindingbroekje nyt op foarraad lgen.
Dat dr mut ik mrren nch us achteran. Ik sal fanavend drom earst sonder sun straksittend slidingbroekje trene. Folgens Vera van T, dyt ik na de ankoop fan myn knibbellap teugenkwam, kan ik met sun knoert fan un knibbellap wel in de spits: Ik fyn ut cht indrukwekkend, cht hoor Henk! Mar ja, Vera het gyn ferstaan fan foetbal. Wel fan 50-plussers!
 
1 september om 19:10
 
Utgeverij Bornmeer pakt feestlek t


Dy jonges fan Bornmeer geve kear op kear prachtege boeken t! Nout de ER wear in de maand is, de avenden wear langer wurde is ut tiid om te lezen. Dat der nch altyd un soad boeken in ut Frys tkomme fyn ik pure rykdom! Fanmrren sat der un moai boekepakketsje bij myn pst fan Bornmeer. In brge fan gls , de fertaling fan Johan Veenstra syn Stellingwarver sksesroman Een brogge van glas . De fertaling in ut Frys is deen deur Folkert de Jong. Ut oarspronkleke boek kwam in 2006 t. Ut ansprekende omslach fan de Fryske oersetting is fan Jelle F. Post.

Fan Wieke de Haan & illstratrise Jacqueline van Leeuwenstein is der un alderkostlekst moai tsiend Ytboekje bij deselde tgeverij. Ut Ytboekje is ut earste Fryske itensiedersboekje foar bern . Manman wat siet dizze tgave der smaakfol t. En bij ut deurbladeren fielen mij futdaleks de kostleke titels al op: Basisbrut, Waarme haffels en klde knabbels, Broadsjeboel, Tromkefoer en Slaadspul en gaan su mar deur.

Berber van der Geest & Babs Wijnstra komme met ut Aksjeboek foar bern 2009. Dat prenteboek gaat ok over eten: Mem wat ite wy hjoed ?
Ok dy Bornmeertgave siet der tige keapsjoch t.


Nch mear Johan Veenstra!

Fan de Stichting Stellingwarver Schrieversronte kreech ik ok nch un resnsy-eksemplaar fan Johan Veenstra syn nieuwe roman Et geheim van de wiend . At dy roman krekt su boeiend is as Een brogge van glas , dan gaan ik un paar moaie uren tegemot! Ik was un paar jaar leden behoarlek onder de indruk fan Een brogge van glas en skreef der un lovende resnsy over. Ik hew dus hoge ferwachtings fan Et geheim van de wiend .