dagboek > overzicht
Dagboek júny 2023
 
30 júny om 20:01
 
Ok dit is Sneek...


Opsporing verzocht: Wie heeft info over vermoorde man aan de Molenkrite?

SNEEK-Vanmiddag was het Mobiel Media Lab van de politie op twee verschillende locaties in Sneek te vinden: Op het Martiniplein en de parkeerplaats van Jumbo aan de Molenkrite. “Wie kan ons meer vertellen over de 41-jarige man uit Sneek, die begin mei in zijn woning aan de Molenkrite door een misdrijf om het leven kwam? Heb je informatie of tips? Of kende je het slachtoffer?” Met die vragen was het Mobiel Media Lab naar Sneek gekomen. Wij spraken met Anne Kok, communicatieadviseur en woordvoerder bij de politie in Noord-Nederland.

Wat deden jullie vandaag in Sneek?

“Wij zijn in Sneek om meer informatie te vragen over een 41-jarige man uit deze woonplaats, die op 9 mei dood gevonden is in zijn appartement aan de Molenkrite. Uit onderzoek is gebleken dat hij door misdrijf om het leven is gekomen. Wij zijn echt op zoek naar meer informatie over deze man.”

Waarom zijn jullie met het Mobiel Media Lab in Sneek?

“Wij staan juist bij de Jumbo omdat de man een stukje verderop in zijn woning aan de Molenkrite is gevonden. Wij spreken mensen aan, in de hoop dat zij het slachtoffer kennen, dat ze ons meer informatie kunnen geven over de achtergrond van deze persoon. Wie was hij? Waar kwam hij graag? Met welke mensen ging hij om. We willen dus een beeld vormen van het slachtoffer en hopelijk helpt ons dat verder in het onderzoek.”

Waarom doen jullie dat op deze manier?

“Dit vangt de aandacht, mensen komen naar ons toe, we zijn laagdrempelig. Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen die wel informatie hebben het lastig vinden om ons te bellen, maar op deze manier zijn wij heel benaderbaar. We hopen dat dit voor mensen het zetje is om ons toch aan te spreken.”

Ik kan mij voorstellen dat mensen in hun eigen taal informatie willen geven, in het Turks. Hoe gaan jullie met de meertaligheid om?

“Klopt. Er zijn collega’s bij ons die Turks spreken, die zijn ook bij het onderzoek betrokken. Die komen in contact met mensen die mogelijk informatie voor ons hebben. Maar stel je voor dat wij hier worden aangesproken door mensen die alleen de Turkse taal machtig zijn, dan noteren we daar gewoon het telefoonnummer van. En dan nemen collega’s contact met deze persoon op.”

Hoe ver is het onderzoek op dit moment?

“Het onderzoek is nog steeds volop gaande. We krijgen natuurlijk wel tips, we zijn in het Tv-programma ‘Opsporing gezocht’ geweest, maar wij missen echt de informatie over het slachtoffer. Normaal gesproken kun je best een beeld vormen van het leven van iemand die om het leven is gebracht, maar bij deze man, een man van Turkse komaf hebben we dat beeld nog niet. Of nog niet voldoende, daar zijn we echt op naar zoek, zodat het onderzoek ook verder kan.”

Bij ons op de redactie kregen wij informatie dat deze man regelmatig in een wijkgebouw, elders in de stad, aanwezig was. Maar ik neem aan dat jullie die info ook hebben?

“Dat is nu precies de informatie waar wij naar op zoek zijn. Mensen die zeggen ‘ik neem aan dat de politie die informatie ook heeft’. Toch is het goed om die informatie alsnog met ons te delen. Het is beter om het drie keer te horen, dan dat alle drie de mensen denken ‘ik neem aan dat ze die informatie hebben’. Vooral dat soort dingen echt melde bij ons.”

Wat kan de lokale pers in een dergelijk onderzoek betekenen?

“Het onder aandacht brengen bij de inwoners van Sneek en omgeving, om de oproep te doen ‘wie weet iets over deze man, meld het bij de politie’. En de verschillende manieren waarop wij bereikbaar zijn. Dus niet alleen bellen, maar ook via politie.nl, via een QR-code die je kunt scannen. We zijn echt heel bereikbaar.”

Hoe ging het vanmiddag bij de Jumbo?

“We zijn om 12 uur gestart en we merkten dat tussen 12 en 1 uur veel mensen kwamen om te boodschappen. We hebben heel veel mensen aangesproken, de folder uitgedeeld en wij zien wel dat iedereen de zaak kent. ‘Oh ja, de man die is om het leven gebracht’. Het is mooi dat het onder de aandacht is. Er zijn ook wel wat mensen die informatie met ons delen en dat gaan we natuurlijk verder onderzoeken. Dat checken we dan weer en leggen het in het onderzoeksteam neer, die het verder onderzoeken.”

Hoe is de follow-up naar het publiek?

“ Zodra wij meer informatie hebben, die we kunnen delen. We hebben zoveel tips gekregen of we zijn verder gekomen met het onderzoek dankzij de hulp van de burgers dan zullen we het absoluut melden. Maar het kost even tij om uit te zoeken, welke informatie we vandaag hebben binnen gekregen en wat kunnen we daar mee.”

Hoe groot is het onderzoeksteam?

“Dat verschilt, ik ben vanuit de communicatie aangehaakt. Zoals vandaag heb ik echt wel een rol en de afgelopen week ook wel. Maar de week ervoor weer wat minder, dat fluctueert. Er zijn echt wel een aantal mensen fulltime mee bezig.”

Welke vraag had ik nu moeten stellen die jij nu zou willen beantwoorden?

“We zijn niet alleen op zoek naar informatie van het slachtoffer, maar ook naar een man die mogelijk interessante informatie voor ons heeft. Hij is rond het tijdstip van het misdrijf, ergens rond 4/5 mei is hij gefilmd in de buurt. Mogelijk heeft hij iets gezien of gehoord. Of weet hij meer van het misdrijf. We zijn op zoek naar zijn identiteit. We zijn erg gebrand op de informatie van het slachtoffer, die boodschap is duidelijk. Schroom niet ons te bellen, ook al denk je de politie weet het vast al, bel toch maar. En daarnaast zijn we op zoek naar de identiteit van een andere man die mogelijk voor ons belangrijk is in het onderzoek.”

Hoeveel mensen hebben jullie vandaag gesproken?

“Tientallen.”
 
29 júny om 22:28
 
Onder bikers

Fanavend in Arum weest, un interview foar de Friesland Post in de seary mancaves. Tom Coehoorn en ik kwamen terecht bij Piet Wierda. Piet het wel un hele bysondere mancave. De geur fan benzine en lasdampen overhearste.

Ut wurdde wear un kostlek moaie avend op syn Henk van der Veer’s: Ut was GEWELDECH! 
28 júny om 19:16
 
As in knipperjende tried rint de tiid troch Ien tel de ierde stil


Gister moaie bundel fan Arjan Hut kregen om der ferder andacht an te geven. Ik doën dat graach, hier en op andere nieuws-sites. Want dat Fryske dichtbundels wel un bitsje (feul) pr noadech hewwe is un open deur inskoppe.


Der is in winsk om de tiid te manipulearjen. “Wie it mar wer as froeger,” bromt in man op it terras. Op de Feanhoop rint in klok fiif minuten foar, krekt genôch foar in suver einleaze kuiertocht nei de dunen. In hovenier rint troch de dreamen fan in doarp. Yn ferkiezingstiid litte we de ierde los. Noch in heale minút om wat te sizzen oer in nije oarloch. Mar stoppet de tiid dan echt? Ek de tiid sels docht raar. Alde simmers wurde yn mânske skuorren bewarre. Nachts skynt de sinne en liket op in bijekoer. Yn it poldertsjuster lekt de Molkwei oer de terpen.

Arjan Hut (berne yn Drachten, 1976) groeide op yn Surhústerfean en wennet sûnt 1996 yn Ljouwert. Hy wennet dêr mei syn frou en twa bern. Yn 2005 waard er keazen ta earste offisjele stêdsdichter fan Ljouwert. Dy titel jilde foar twa jier. Yn 2019/2020 is Hut Wâlddichter, gemeentedichter fan Achtkarspelen.

Behalve gedichten skriuwt hy ek oer muzyk, foar De Moanne en it Friesch Dagblad. Earder ferskynden de dichtbondels: Nachtswimmers (Bornmeer, 2004), 05/06 (Bornmeer, 2007), Tin (Afûk, 2010), Aurora Bossa Nova (Afûk, 2016), Fjoertoer yn it wâld (Afûk, 2020.

Sjoch foar in resinsje fan Eeltsje Hettinga: https://eeltsjehettinga.nl/de-lichte-en-ljochte-poezy-fan-arjan-hut-fjoertoer-yn-it-wald/

Author : Arjan HutISBN : 9789493318083New label : 1Pages : 60Language : FryskPublisher : AfûkFormat : SoftcoverKategory: Dichtbondels, Fryske boeken, Romans en literatuer.

 
27 júny om 19:15
 
Alles komt goëd as’t mar fer genoech foarút siëst

Dat sei Stef Bos oulopen sundachavend in ut fantastys moaie openlucht theater Caprera in ut behoarlek mondêne/kakkerege Bloemendal. Ut was un hast perfekt ( perfekt bestaat loof ik nyt…) optreden fan Stef Bos!

Ut klòpte gewoan, met ut wear, met de lokasy, de útbundech singende dún-en bos(!)fogels, de minsen om mij heen. Kòrtom ut regende naast de late sonnestralen ok literêre bonbons. Eigenlek tefeul om hier te delen. Nou toe dan mar:

• Jij hebt mieren in je gat! De goede dingen zitten onder je huid (Zuid-Afrikaans gezegde)
• Ik verzin geen liedjes ze vinden mij
• Jij krabt nou aan de leeuw zijn ballen= je gaat te ver (Zuid-Afrikaans gezegde)
• Stokken in die hol mensen=stijve mensen (Zuid-Afrikaans)
• Een vers over je moeder: je komt eruit! Het is een nat stuk zeep
• Alles komt goed als je maar ver genoeg vooruit kijkt
• Die gast kan zingen met z’n kloten
• Dwars door de dood heen zingen
• De 1 is wit de ander is zwart, maar het midden is grijs! Die waarheid bestaat…
• De kudde zoekt een hoeder
• Soms weet je niet meer waar je heen moet, ga dan terug waar je vandaan komt! Dan weet je weer waar je naar toe moet
• Wij zijn uitverkoren om te leven: doe er iets mee!!
• Ik mis soms een God om in te geloven
• Je kunt de hemel wel bestormen maar hieronder ligt de tijd

Ik maakte disse antekenings, terwyl moaie frouwen met Spaanse waaiers de somerhitte te lief gingen en un dikke pad op de betonnen trappens naar onderen hipte. Iedere kear at de warmte um/har tefeul wurdde hipte de pad ferder. En de libellen sweefden mar en de libellen sweefden mar, in ut oh su moaie openluchtteater.

Met dy antekeningen sú ik un resênsy skriëve, mar nòch krekt op’e tiid docht ik: Foar wie dan tòch? Ut was su ferskrikkeleke tof! En dat dy bútengewoane gewoane Stef Bos echt even de moeite nam om te groeten. Su hoart ut! Niks gyn hoger as de pòt skiterij.
tHENKs Bos, we hadden un machtech moaie avend met BITTERLIEF:

Een voorstelling rond de laatste cd van Stef Bos

Nieuwe songs van een oude ziel
Die op avontuur ging met een paar muzikale kornuiten
En de studio indook met alleen stem, piano en gitaar als vertrekpunt


Op die fundamenten werd gebouwd
Met woorden over de tijd
De liefde
De vechtlust
De schoonheid
De weemoed
De verlichting


Niet zoekend naar waarheid
Maar iets dat daar op lijkt
Waarachtigheid


Blij dat ik der bij was!
 
26 júny om 08:29
 
Kollum Omrop Fryslân


Lewinksi & ut Odense Huis

Lewinski, ut groatste húskamerresataurant fan Fryslaan, staat an’e Waterhoenstraat in Sneek. De naam ferwiest naar de ouwe Sigarefabryk Cuba fan P. Gorter, dy’t oait, rond 1900, in ut gebou festegd was.

At je dêr nou over de drempel stappe dan wane je je in un hippyweareld én ut is der heel eigensinnech. Ok un bitsje ondeugend want de naam Lewinsky roept futdaleks assosiasy’s op met un seksy knipooch naar de frou dy’t president Bill Clinton tòt un ongekende klimaks wist te brengen.

Foarege week woënsdach was ik bij Lewinski foar de opening fan ut seuvende Odense Huis in Fryslaan.

Un Odense Huis is un inloophús foar minsen met demensy en geheugenferlies, foar mantelsòrgers en hun family- en fryndekring. Der is rúmte foar ontmoeting, ondersteuning, aktiviteiten en adfys.

De Odense Huizen binne oprichten deur Martine Adema en Niels Nijdam.

Wat mij woeënsdachmiddach su tròf en ontroerde waren de indrukwekkende ferhalen fan al dy ervaringsdeskundegen, minsen dy’t in hun eigen omgeving konfronteard wurdden met Alzheimer.

Ut ferhaal fan dyselde Martine:

“Myn Tom wurdde su siek, hij kreech Alzheimer op jonge leeftyd. Dou komst dan in un rouproses, terwyl dyn partner der nòch is”, fertelde Martine. “Je wete gewoan nyt wêr’t je naar toe mutte. We wúden eigenlek fer bij ut sòrchsysteem futbliëve. Wat un gesoademieter, denkst dan. Astou wel in dy molen komst dan geefst ok toe datstou Alzheimer bij dij onder de leden sit.”

“Dat is foar dygene met demênsy écht un ramp. ‘Doën gewoan teugen mij’, sei Tom heel faak teugen minsen. Hij wú nòch gewoan in ’e maatskappij metdraaie, su lang at ut nòch kon. Foardat minsen met Alzheimer in ’e dachbesteding komme mut der yts preventyfs weze, dêr’t minsen met hun ellende terecht kanne.”

En tòch sach ik woënsdachmiddach un soad blije minsen, niks gyn jammerhouten. Ut gekke was dat ik mij oufroech ‘wie fan al dy lui súden nou Alzheimer hewwe?’ En dat was en is fòlgens mij de kern, dy fraach stelle je nyt. At minsen dat fertelle wille komme se wel bij je. Dat deed un Sneker man, feul jonger as ik.

“Oans weareld stond foarech jaar op’e kòp, toen bij myn frou de diagnose Alzheimer fasteld wurdde. We binne in kontakt kommen met Martine en Niels. Nou is ut Odense Huis un feilege haven en un plezierege omgeving.

‘Wat kan ik foar dij doën’, froech ik myn stadsgenoat. Syn antwoard: Geef bekendheid an’e Odense Huis!

Bij dissen kearel!

 
25 júny om 12:13
 
Emotionele onthulling plaquette ter nagedachtenis van de
‘voetbalrazzia’ in mei 1944

SNEEK- Gisteravond vond op het Sportpark Leeuwarderweg in Sneek een unieke voetbalwedstrijd plaats. Een Sneker stadselftal nam het op tegen een selectie die is geformeerd uit zeven Leeuwarder clubs. De uitslag, 3-7, was bijzaak. Hoogtepunt van de avond was de onthulling van de plaquette ter nagedachtenis van de ‘voetbalrazzia’ in mei 1944.

Emotioneel

Deze bijzondere wedstrijd stond al gepland voor juni 2020, maar kon toen niet plaatsvinden vanwege de coronacrisis. Het duel was destijds gekoppeld aan de onthulling van de plaquette, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ‘voetbalrazzia’ in mei 1944. Over die gebeurtenissen is het boek ’21 man’ geschreven door oud-Sneker Peter van de Meeren. Daarvan is de volledige eerste druk (2000 exemplaren) verkocht, hetgeen ertoe heeft geleid dat een flink deel van de opbrengst kon worden geschonken aan het restauratiefonds voor het monumentale tribunegebouw op genoemd Sportpark.

De emotionele onthulling van de fraaie plaquette werd gedaan door Gerben Bakker en Auke van Netten, nabestaanden van de families Bakker en Rienstra.

Johannes Bakker en Willem Rienstra hebben de razzia op 21 mei met hun leven moeten bekomen. 
23 júny om 18:59
 
Ut leven brúst

Hoe faak hew ik dat nou al nyt skreven dat ut leven bij mij brúst. Dat was de oulopen (werk?) week seker su. Un heel soad dingen metmaakt. Fan ut fòlgen fan Maarten van der Weijden tòt protest bij ut (Sint) Antonius Ziekenhuis. Fan interviewe tòt ferhalen lústere. Onder de indruk rake bij ut besoek an ut Odense Huis bij Lewinski. Kòrtom LEVE!

Fanmòrren om 09.00 met twee fan myn frouleke loopmaatjes 4 Mijl draafd over de Groëne Dyk en dwars deur ut laan teruch naar Sneek. Ut was un groat genot.

Fanmiddach naar Earnewâld weest, prachtege ferhalen hoard fan frijwilleger Siemen Bergsma. Un rasferteller, dy't passyfol over ut Skûtsjemuseum ferteld.

Toen ik thúskwam, nòch un kollum skreven. Wêrover? Over een fan'e dingen dy't ik oulopen week metmaakt hew! 
22 júny om 12:09
 
Kees Silvius demonstrant bij het Antonius Ziekenhuis: Ik docht Meneer de Uil mut mar even met foar un bitsje wiesheid!

SNEEK- De gisteren aangekondigde protestactie van de SP om vanmorgen te demonstreren op het terrein van het Antonius Ziekenhuis, trok een handjevol protesteerders. Onder hen Sneker Kees Silvius (79) in z’n scootmobiel. “Ik docht ik nim Meneer De Uil mar even met foar un bitsje wiesheid!”
Humor in de strijd tegen de voorgenomen plannen om de ziekhuizen in Sneek en Heerenveen te sluiten. Van de mogelijkheid om de petitie te ondertekenen werd wel druk gebruik gemaakt. Zo zetten Babs Eliasar, oud medewerkster van het Sint Antonius Ziekenhuis en oud-gastvrouw Saskia Rietman hun handtekening.

“Iedereenmoet kunnen rekenen op goede zorg, dichtbij huis. Dat is een kwestie van beschaving. Maar nu dreigen zowel het Antononius in Sneek als Tjongerschans in Heerenveen te worden gesloten. Dat laten we niet gebeuren!”

Aldus de SP.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!
 
22 júny om 11:42
 
Odensehuis in Sneek officieel geopend: Veilige haven voor mensen met dementie, mantelzorgers en hun naasten

SNEEK- Gistermiddag heeft wethouder Marianne Poelman van de gemeente Súdwest-Fryslân het Odensehuis in Sneek geopend. Een Odensehuis is een inloophuis voor mensen met dementie, mantelzorgers, en hun familie- en vriendenkring. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Een Odensehuis biedt een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het Odensehuis in Sneek, gevestigd in Lewinski aan de Waterhoenstraat 2, is elke maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Ervaringsdeskundigen

Het was gistermiddag behoorlijk druk bij de opening van het Odensehuis in Sneek. Niet zo verwonderlijk want het was na alle voorbereidingen om ook in de Waterpoortstad tot een Odensehuis te komen een moment om stil te staan bij de opening.

Vooraf aan de opening spraken we met Martine Adema, samen met Niels Nijdam medeoprichter van inmiddels zeven Odensehuizen in Friesland, waarvan er in Súdwest-Fryslân ook in Bolsward eentje is gevestigd.

“Ik vind het zo bijzonder dat nu in Sneek ook een Odensehuis is. Bijzonder omdat ik met anderen mensen blij kan maken, letterlijk en figuurlijk”, zegt een goedlachse Marine Adema. Als ervaringsdeskundigen weet Martine heel goed hoe het zware ziekteproces kan verlopen. En die ervaring deelt ze nu met de bezoekers van het Odensehuis.

Normaal doen

“Mijn man werd zo ziek, hij kreeg Alzheimer op jonge leeftijd. Je komt dan in een rouwproces, terwijl je partner er nog is. Je weet gewoon niet waar je naar toe moet. Hulp is moeilijk te vinden. Je wilt eigenlijk heel ver bij het zorgsysteem vandaan blijven, je komt dan bij indicaties en aanvragen. Heel veel gedoe, zeg maar. En je geeft toe dat je ziek bent. Dat is voor degene met dementie echt een ramp. Mijn man vond dat heel erg, hij zei ook heel vaak dat mensen normaal tegen hem moesten doen. Gewoon in de maatschappij willen horen. Voordat mensen met Alzheimer in de dagbesteding komen moet er iets preventiefs zijn, waar mensen met hun ellende terecht kunnen. Daar waar ze hun ei kwijt kunnen, waar je adviezen kunt vragen en lotgenoten ontmoeten.”

In het Odensehuis weet je bij binnenkomst niet wie er ziek zijn en wie de begeleiders, er wordt geen onderscheid gemaakt.

“Ik zeg altijd tegen de vrijwilligers dat ze bij het voorstellen alleen hun naam zeggen. Punt. Je hoort gewoon in deze maatschappij, daarom is dit Odensehuis bij Lewinski zo fantastisch. Je gaat hier naar een theater in een hele gezellige omgeving. Je zit niet in een zorgomgeving. Dat zit je hier ook wel, maar het voelt anders.”

Anna Werkman werkzaam bij Patyna, die ook aanwezig is als wij Martine interviewen, maakt wel de kanttekening dat ook in de zorginstellingen rekening wordt gehouden met de verschillende fases waarin iemand met Alzheimer zich bevindt.

Ervaringsdeskundige Martine is ook de eerste die toegeeft dat de dagbestedingen heel goed werk verrichten. “Daar word je fantastisch behandeld dat je daar aan toe bent, dat is essentieel. Het Odensehuis is het voorportaal op die fase!”
Wereld op z’n kop

Ook voor Judith en haar man Arnold de Jong stond op 10 oktober 2022 de wereld op z’n kop, toen bij Judith de diagnose Alzheimer werd gesteld. “In onze zoektocht naar houvast, kwamen we heel snel in contact met Marine Adema”, vertelt De Jong, gisteren ceremoniemeester bij de opening.
“Voor ons was het Odense Huis, op dat moment in Bolsward, de veilige haven waar we behoefte aan hadden. Met herkenning je verhaal kunnen doen, een lach of een traan, een spelletje of een liedje. Kortom, ertoe doen in een veilige en plezierige omgeving.”

Die veilige plek is er nu ook in Sneek. Voor meer info: https://www.odensehuissneek.nl/ 
21 júny om 21:56
 
Wethouder Marianne Poelman over sluiting Antonius: De eindstreep is nog niet gehaald!


SNEEK- Het plan om ziekenhuizen Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen op termijn te sluiten, is slecht gevallen in de betreffende gemeenten. Ze hekelen de gebrekkige communicatie en maken zich zorgen over de bereikbaarheid van de zorg.

De plannen voor een nieuw ziekenhuis in Joure en de sluiting van de ziekenhuizen in Heerenveen en Sneek roepen veel reacties op. Het nieuwe ziekenhuis moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst aan de zorgvraag kan worden voldaan.

GrootSneek sprak vanmiddag met wethouder Marianne Poelman, van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Communicatie

De communicatie was nu niet bepaald sterk, want u zei dat u gisteren verrast was over het naar buiten komen van de plannen om de beide ziekhuizen te sluiten.

“Inderdaad het verraste ons als gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân. En dan met name dat er gekozen is voor één scenario, zonder openbaar onderzoek. Wij hebben geen idee welke argumenten daar achter hangen tot nu toe. We kregen maandagmiddag half 5 een telefoontje dat er dinsdag een persmoment zou zijn. Dat verraste dus zeker.”

Waarom verraste dat telefoontje?

“Er was een afspraak dat na de zomer het Gupta rapport ( Gupta is het onderzoekbureau, red.) openbaar zou worden. Met daarin de argumenten en de overtuiging te kiezen voor een scenario en dat het met ons gedeeld zou worden. En dat hebben wij niet gezien. Het verrast mij dat je als bestuurder bij een hele belangrijke keuze, zoals dit, niet gekend wordt. Je legt toch die verschillende scenario’s naast elkaar? Er ligt een uitdaging, een probleem, als het gaat om het personeel in de zorg, knappe koppen en slimme handen. Nogmaals dat heb je samen op te lossen.”
Wist het college van B&W van de gemeente Súdwest-Fryslân er nu niets van dat de persconferentie zou komen?
“Nee! Nogmaals, dat hoorden wij maandagmiddag half 5.

Ook de lokale pers, zowel die van Heerenveen en Sneek, is niet uitgenodigd voor die persconferentie…

“Dat is typerend als het gaat om draagvlak en betrokkenheid, laat ik het daar op houden.”

Ben u naar die persconferentie in Heerenveen geweest?

“Nee, het was in Heerenveen.”

Dat maakt toch niets uit?

“Ik weet niet of het wat uitmaakt, maar waar het mij om ging dat wij ook de boodschap niet wisten. Ik zat in een stand van ‘wat gebeurt hier?’

Nu, 24 uur later. Hoe staat u er nu in?

“Ik heb gewoon een rotdag gehad. Tot gisteravond laat en vanochtend hebben we overleg met Heerenveen. Ik heb de lijn opgezocht vanuit het college naar een lobbygroepje van de vaste Tweede Kamercommissie. Die zijn hier nu heel hard mee bezig. We hebben hen gevraagd: Hoe kan dit? Morgen is in ieder geval een debat met de minister over deze zaak. Dat is onze beïnvloedinglijn, maar het ziekenhuis heeft gelijk het is niet ons besluit. Los van het feit dat ik het besluit niet begrijp.”

Maar het raakt de gemeente Súdwest-Fryslân wel degelijk, Antonius heeft 3000 mensen in dienst.

“Dat vind ik als wethouder ook ingewikkeld, als bestuurder maak je een keuze en geeft perspectief. Je hebt iets op te lossen. Maar nu laat je ons achter. Je gaat weg, maar wat krijgen we ervoor terug. Waarom is het. Je moet mensen uitleggen waarom deze keuzes worden gemaakt. En dat mis ik.”

Wat kan het college van SWF nu dan wel doen?

"Wat we vandaag hebben gedaan is onderzoeken welke procedure een ziekenhuis heeft te volgens de wet. De minister heeft voorschriften hoe ziekenhuizen bij dit soort mega keuzes zich hebben te verhouden tot inwoners en andere betrokkenen. Bijvoorbeeld het weghalen van acute zorg kan niet zomaar zonder slag of stoot. De zorgverzekeraar en het ziekenhuis hebben zich aan die spelregels te houden. Daar mogen we lokaal wat van vinden in dit geval. Wat ons betreft is het een onacceptabel proces en ‘brike’ communicatie. Je kunt niet een heel inwonersgebied als Súdwest-Fryslân in verwarring en verwondering achterlaten over ‘hoe nu verder’."

Ben u ook in verwarring?

“Wij zijn gewend dat je dit soort keuzes met de samenleving doet. Dat doe je niet op deze manier. Hoe mooi was het geweest dat je in gezamenlijkheid in september/oktober een keuze voorgelegd had gekregen. Maar dat is niet zo!”

U wist toch dat er een onderzoek was?

“Ja, en dat wil ik ook wel gezegd hebben. We hebben de ziekhuizen en de zorgverzekeraar ook gevraagd om de betreffende raden te informeren. Ze hebben toegezegd dat ze dit nu toch voor de zomer gaan doen. Het is hun besluit. En ondertussen kunnen wij gaan kijken het proces te beïnvloeden. Daar zet ik vol op in. De lijn met de Tweede Kamer, de lijn met de minister. Maar voorop staat dat er een oplossing moet komen die bereikbare en kwalitatieve zorg garandeert. ‘Scenario Joure’ alleen is daar in onze ogen niet de oplossing voor.”

Is het definitief exit met het Antonius Ziekenhuis?

“De eindstreep is nog niet gehaald. Er moet nog heel veel worden besloten. Wat denk je van de huisartsen, van de verloskundigen. Wat gaat deze beslissing de komende tien jaar nog doen?”

 
20 júny om 20:07
 
Oans Sint Antonius Ziekenhuis...

Antonius Ziekenhuis en Tjongerschans: EXIT?!

SNEEK- Als een donderslag bij heldere hemel, kwam vandaag het nieuws bij heel veel mensen binnen dat de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen hun deuren binnen afzienbare tijd moeten sluiten. Marianne Poelman, wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân, zegt in een reactie dat ze zich niet kan voorstellen dat juist de grootste gemeente van Nederland geen ziekenhuis meer heeft. Hieronder een aantal berichten die eerder op de GrootSneek-site (en ook in print) verschenen. Daarbij te beginnen met het nieuws dat er sinds 2022 begonnen is met…de uitbreiding van het Sneker hospitaal! Vervolgens het nieuws dat de bestuurders van de vier Friese ziekenhuizen naar buiten brachten. We eindigen met een vraag aan diezelfde bestuurders!

Bouw en verbouwing OK Antonius Ziekenhuis Sneek

“Antonius investeert. We werken aan de bouw en verbouwing van onze OK en sterilisatieafdeling. Dat is nodig om ook in de toekomst goede zorg te kunnen leveren, zo dicht mogelijk bij de patiënt. We zijn toegewijd, bieden kwalitatief goede zorg, door betrokken, vakkundige zorgverleners”, zie hier een bericht dat GrootSneek vorig jaar publiceerde. Hieronder gaat het verder.
“De operatiekamers van Antonius zijn toe aan vernieuwing. Na de vernieuwbouw zijn de operatiekamers klaar voor de nieuwste apparatuur. Ze zijn ruimer, duurzamer, patiëntvriendelijker en voldoen aan de nieuwste eisen voor bijvoorbeeld luchtbehandeling. Voor zorgverleners betekent de investering in de OK dat ze prettiger en gemakkelijker kunnen opereren. De sterilisatieafdeling wordt volledig nieuw gebouwd op de begane grond, dus onder de OK-afdeling.”
“De bouwwerkzaamheden zijn in juni 2022 gestart en zullen eind 2023 worden afgerond. Om goed te kunnen bouwen is een goede voorbereiding nodig. Die voorbereiding is in het voorjaar van 2022 zichtbaar op het terrein van het ziekenhuis in Sneek geworden. Overlast voor de omgeving is daarbij onvermijdelijk, maar wordt zo veel mogelijk beperkt.”
Einde bericht van dit bericht.
20 juni 2023

Dan is het dinsdag 20 juni. Om exact 11.20 uur publiceren het MCL (= Medisch Centrum Leeuwarden), het Tjongerschans Ziekenhuis (Heerenveen) en Sneker Antonius Ziekenhuis het volgende bericht:
Voorkeursscenario toekomstbestendige ziekenhuiszorg: Op lange termijn van vier naar drie ziekenhuizen in Friesland
Sneek/Heerenveen 20 juni 2023
Vanaf oktober 2022 hebben bestuurders van de vier Friese ziekenhuizen MCL, Tjongerschans, Antonius en Nij Smellinghe, samen met de zorgverzekeraars De Friesland, Zilveren Kruis en coöperatie VGZ, scenario’s ontwikkeld voor toekomstbestendige ziekenhuiszorg in Friesland. Begin juni is na intensief overleg unaniem gekozen voor het voorkeursscenario van drie ziekenhuizen in plaats van vier; een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden, Nij Smellinghe in Drachten en een nieuw te bouwen ziekenhuis in Joure, waar de ziekenhuislocaties van Antonius en Tjongerschans dan in opgaan. Dit scenario wordt de komende tijd verder onderzocht op haalbaarheid. Het gaat om een plan voor de lange termijn. Het realiseren ervan duurt zeker tot 2030 en verder.
De bestuurders zijn er van overtuigd dat op die lange termijn drie volwaardige ziekenhuizen – met Leeuwarden als topklinisch ziekenhuis – de beste garantie bieden om inwoners in het verzorgingsgebied de kwalitatief goede basiszorg en topklinische zorg te kunnen blijven bieden die ze nodig hebben.

Waarom is dit nodig?


De zorg staat al langere tijd onder druk. In de eerste plaats neemt de zorgvraag toe door de vergrijzing en wordt deze zorgvraag steeds complexer. Tegelijk staat de arbeidsmarkt sterk onder druk, omdat er steeds minder jonge mensen zijn om die zorg te kunnen bieden.

Landelijk worden hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van behandelingen. Zo moeten ziekenhuizen voor bepaalde ingrepen aan steeds hogere volume eisen voldoen om de vereiste ervaring en kwaliteit te borgen. Halen ziekenhuizen die afgesproken aantallen niet, dan mogen ze die ingrepen niet meer uitvoeren. Ook de acute zorg met spoedeisende hulp, intensive care en verloskunde komt zo op termijn onder druk te staan.

Door van vier naar drie ziekenhuizen te gaan en intensief samen te werken in plaats van te concurreren, zijn de bestuurders ervan overtuigd dat het mogelijk is om drie volwaardige ziekenhuizen met spoedeisende hulp, intensive care en (acute) geboortezorg overeind te houden. Ook kunnen mensen en middelen beter worden ingezet in drie dan in vier ziekenhuizen. Dat helpt om de personeelstekorten tegen te gaan en zorgt ervoor dat het werk voor medewerkers en zorgprofessionals ook aantrekkelijk blijft.

Intensief traject


Aan het tot stand komen van het voorkeursscenario is een intensief traject vooraf gegaan onder leiding van onderzoeksbureau Gupta. Daarbij zijn veel verschillende scenario’s onderzocht, waarbij onder meer is gekeken naar de geografische ligging, het effect op het verzorgingsgebied (adherentie), de reistijd voor patiënten, de aantrekkelijkheid voor zorgprofessionals, de aanrijtijden voor ambulances en de gevolgen voor medewerkers en arbeidsmarkt. Uiteraard is ook gekeken naar de kosten.

De uitdaging was een scenario te ontwikkelen waarbij de patiënt zo weinig mogelijk extra reistijd heeft, de ziekenhuizen geen patiënten verliezen, de aanrijtijden van de ambulances gunstig zijn, de gevolgen voor de medewerkers overwegend positief zijn en zorgprofessionals in een volwaardig ziekenhuis kunnen blijven werken. Tegelijk moet het scenario financieel goed uitpakken zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Dit heeft geleid tot het scenario van drie ziekenhuizen.

Ingrijpend

De bestuurders zijn zich ervan bewust dat dit scenario heel ingrijpend is voor met name veel betrokkenen in Sneek en Heerenveen, zowel binnen als buiten de ziekenhuizen. In het plan raken Sneek en Heerenveen ‘hun’ ziekenhuis kwijt en zal een aantal patiënten verder moeten reizen. Dat geldt ook voor medewerkers, die nu in deze ziekenhuizen werken. Voor weer anderen, bijvoorbeeld voor mensen uit de Noordoostpolder en Urk, komt het ziekenhuis wat dichterbij.

Wat alle gevolgen zijn, moet nog goed worden onderzocht. Zo ook hoe de financiering van het plan eruit komt te zien. Sneek is over tien jaar aan nieuwe huisvesting toe, maar dat geldt niet voor Heerenveen. Dat betekent bijvoorbeeld dat aan het afstoten van het ziekenhuisgebouw in Heerenveen veel hogere kosten zijn verbonden. De zorgverzekeraars hebben al aangegeven graag met de ziekenhuizen in gesprek te gaan over de financiering van dit plan. Daarnaast ondersteunen ze ook bij het goedkeuringsproces met relevante toezichthouders.

Fusietraject

Zoals gezegd gaat dit plan over de lange termijn, 2030 en verder. Op dit moment spelen ook andere ontwikkelingen. Het MCL en Tjongerschans zitten in een fusietraject. Dit traject staat los van het lange termijnscenario. Het fusietraject tussen MCL en Tjongerschans gaat door volgens de tussen de beide ziekenhuizen gemaakte afspraken.

Om het scenario van vier naar drie ziekenhuizen mogelijk te maken, zullen als volgende stap Antonius en de nieuwe ziekenhuiscombinatie MCL-Tjongerschans moeten fuseren. Daarvoor is na het te doorlopen besluitvormingstraject in de betrokken ziekenhuizen wel toestemming van onder andere de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nodig. Er zijn dus nog heel wat zaken die uitgezocht moeten worden en stappen die gezet moeten worden.

20 juni: Het dondert en het bliksemt…

Vanavond om 19.00 uur. Terwijl het onweert en bliksemt boven Sneek neem ik foto’s op het terrein van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ook van de nieuwbouw (zie bovenaan!). Ik en nog steeds met stomheid geslagen over het nieuws dat het Antonius z’n langste tijd heeft gehad. Wat ik echt verbijsterend vind is die nieuwbouw bij het Antonius. Mensen laten bouwen aan iets dat geen bestaansrecht meer heeft.

Bestuurders zouden jullie dat eens uit willen leggen?
 
19 júny om 08:47
 
Kollum Omrop Fryslân 19 júny


Roadhús

Flak foardat ik ut fraaie stienen brugje fan Roadhús overryd siën ik un bòrdsje met de tekst ‘Richting Het Kleine Paradijs’. Ik hou der fan sukke namen en in dit gefal weet ik ok nòch us dat ut de lading dekt, ut is un bysònder plak dêr’t minsen ( beesten binne der nyt toestaan) workshops, retraites en andere sessies op ’e hei doën kanne.

Mar myn bestemming is disse mòrren de Sint Bonifacius Skoalle. Dêr mach ik twee learkrachten interviewe omdat se na rúm 40 jaar ouskeid fan ut onderwies nimme. At ik bij de skoal ankom overfalt mij un gefoël fan herkenning, nyt su núver, oait stond ik 37 jaar foar de klas.

Foardat ik de skoal binnenstap haal ik even un paar kear dyp adem, ik snúf de lucht fan ut plattelaan in mij op. Ik staan foar un skitterend gebou fan eksakt 1 eeuw en 1 jaar oud. Ik maak fan ’e wonderskoane naamgevelstien, dy’t út ferskillende tegeltsjes bestaat un foto: St. Bonifacius School.

De torenspits fan ’e neogoatise pseudobasilyk, de Sint Martinuskerk út 1892, steekt nòch krekt as un finger Gods op ’e achtergroan boven ut skoalgebou út. Beide institúten speule un belangrike ròl in’e klein dòrpsgemeenskap, ut is ut multifunksjonele episentrum fan Roadhús.

At ik foët over de skoaldrempel set hoar ik un sacht geroesemoes fan un 40-tal kyndes, de hele skoalbefòlking. De oudsten sitte foaroverbogen over hun laptopkes, de jongsten doën ‘driëve en sinke proefkes’ in un waterbak. In ’e lokalen hange naast de krúzen, ut bliëve Roomsen, moderne touchscreens an ’e muur. Mar wat hier f’ral hangt is un sfear fan frede en geburgenheid, konklúdear ik in 1 oochopslach.

Ik befyn mij in ut kloppend hart fan ’e dòrps- en skoalgemeenskap. Even later fertelt de skoaldirekteur, dy’t hier nòch gewoan meester hyt, dat hij ses jaar leden helemaal opbraand was deur de waan fan’e dach as manager fan un groate skoal in ’e stad. Hij sollisitearde naar Roadhús. “Hier hew ik ut plezier in ut onderwies wear teruchfonden”, bekent hij mij earlek. De ogen fan ’e man strale.
Syn frouleke kollega dy’t ik na hem interview siët mij un fraksy fan un sekonde ferbaasd an at ik har de fraach stel wêrom’t at se mear as 40 jaar an disse skoal staan het.

Ut antwoard is fan un ferpletterende skoanheid: ‘Dit is it Grutte Paradys op ierde!’

Selfs un op en tòp Sneker stadsjonge as ik begryp disse juf. Ut wurdt tiid dat ik us un lòfliet op Roadhús skriëf! Yts met ‘Paradys’ in ’e titel!
 
18 júny om 19:44
 
Moos & Deen zwommen voor hun zieke zusje Puck

SNEEK- Zondagmorgen, even voor het middaguur, staat een familie met een levensgroot kartonnen Maarten van der Weijden bord op het Sint Antoniusplein in Sneek. Ik overweeg, wel of niet aanspreken. Mijn (journalistieke) nieuwsgierigheid wint. Ik spreek de familie aan.

‘Hallo, één keer raden jullie komen voor Maarten van der Weijden?!’

“Ja, wij zijn vanmorgen vroeg uit Noord-Brabant vertrokken, uit Oosterhout om precies te zijn. Inderdaad, wij komen speciaal voor Maarten”, opent Tamara, de moeder van de familie.

‘Mag ik de reden weten?’

“Jazeker, wij zijn de familie Boekholt. Vier jaar geleden hebben Moos en Deen voor hun zusje Puck gezwommen. Al die filmpjes zijn nog te vinden op YouTube: Dave en Moos zwemmen voor Puck. Ze hebben 35.000 euro opgehaald. Nu gaat Maarten van der Weijden een AML (= Acute myeloïde leukemie, hvdv) onderzoek financieren. Dat is de ziekte die Puck heeft gehad, dat vinden wij superbelangrijk. Daarom zijn we hier vandaag in Sneek”, vertelt een trotse moeder.

En dat kartonnen Maarten bord?

“Daarmee mogen de mensen mee op de foto, en het geld voor die foto mogen de mensen op het Maarten van der Weijden Fonds storten!”

NOS

Het blijkt dat de kinderen van de familie Boekholt vandaag door de NOS-camera’s gevolgd worden. Journalist Lisa, lacht en vertelt even later dat ook zij het evenement van de Maarten van der Weijden Foundation heel belangrijk vindt. “Ik vind het tof dat wij het grotere doel van deze triatlon onder de aandacht brengen.”

Het item van vandaag zal o.a. op het Jeugdjournaal verschijnen. Puck is inmiddels gezond verklaard.

Zo zijn er vandaag veel meer mensen die Maarten van der Weijden ondersteunen. Het grotere doel is inderdaad geld binnen halen voor de Maarten van der Weijden Foundation. In Sneek waren na de passage van de eerste stempelpost door de ultrasporter Van der Weijden veel mensen emotioneel. Ieder met zijn/haar eigen verhaal. 
18 júny om 17:40
 
FOTO’S-Kus van dochter Phileine voor Maarten van der Weijden

SNEEK- Vlak voordat Maarten van der Weijde bij de stempelpost in Sneek arriveerde, sprong z’n dochter Phileine (8) in het water van de Kerkgracht. Moeder Daisy en zusje Robien moedigen vader en dochter luidkeels aan.

Eén van de hoogtepunten vanmiddag van de Elfstedentriatlon die Van der Weijden vanmorgen is begonnen in Leeuwarden. Zoals bekend zal Maarten van der Weijden 200 km zwemmen, 200 fietsen en 200 km wandelen. En dat allemaal met zo min mogelijk slapen en rusten tussendoor.

Het stempelmoment leverde fraaie beelden op! 
17 júny om 19:54
 
Krantebesòrging

Sinds oans foarge krantebesòrger met pensioën gaan is en der gyn goeie opfòlging fonden is, is ut met de besòrging fan de 3 kranten dy’t ik lees hopeloas. Un antal kearen per maand krij’k gyn LC, F en VK. Ik bin dus nòch fan’e generasy dy’t graag un analoge krant lees, ik mut de drukinkt rúke kanne tidens ut lezen en de fingertòpkes swart na ut lezen fan un dikke weekendkrant. Dat lukt met disse temperaturen seker.

Allinech fandaach wear gyn kranten, simpelwech gyn besòrgers mear. Ok gyn nabesòrging.

Noait ergere an dingen dy’t je gyn infloëd op hewwe, ut is su as ut is. Un foarstel om de abonnees tegoëdbonnen te geven om de krant bij faste punten ophale te kannen is onbespreekber. 'Dat gaan we zeker niet doen...'

Ut te laat en faak nyt besòrgen fan kranten wurdt de doadsteek foar de printe kranten, de dame fan ut Mediahús dy’t ik fanmòrren an’e lijn had kan mij allienech mar gelyk geve. Ut Mediahús wil wel fan dy drukte kranten ou, lees mar digitaal.


 
16 júny om 15:35
 
Twee bijzondere sportcafés in Fries Scheepvaart Museum smaken naar meer

Het Fries Scheepvaart Museum staat in de maand juni bol van sport. Bij de tentoonstelling Kiek, su sport Sneek organiseerde het museum in samenwerking met Vereniging Historisch Sneek en sportjournalist Peter van der Meeren twee sportcafés. In de sportcafés stonden de grootste Sneker sporten centraal: volleybal en voetbal. Eerder het volleybal, gisteravond stond het Sneker voetbal centraal.

Randprogrammering
Met de retorische vraag ‘waarom deze bijeenkomsten’, opende directeur Hester Postma, zomers gekleed in oranje jurk, de druk bezochte avond.

Zoals gebruikelijk bij dergelijke vragen gaf de enthousiaste directeur zelf ook het antwoord: “Het is randprogrammering rond de tentoonstelling ‘Kiek, su sport Sneek’.

De tentoonstelling en de sportcafés voorzien in een behoefte, gezien de grote opkomst. Bovendien trekken de tentoonstelling en sportcafés andere mensen naar het museum dan het doorsnee museumpubliek. Een van de aanwezigen, toch een echte Sneker, biechtte gisteravond voorzichtig op dat het zijn eerste keer was dat hij voet over de drempel van het FSM zette. “En dat is een mooie bijvangst”, aldus Postma. Ze had toen overigens ook al een vraag gekregen waarom zij ‘s’un ONS-jurkje antrokken had op disse avend…” Daarmee was meteen de toon gezet.

Vastdenkers

Peter van der Meeren sprak in het Snekers ( en creëerde daarmee het thuisgevoel!), ‘met de onverslijtbare nestor van het Sneker trainersgilde, Loet Boot’. Als Loet Boot eenmaal op de praatstoel zit hoef je hem amper vragen te stellen, wat Van der Meeren dan ook maar niet deed. De mooie anekdotes volgen elkaar in rap tempo op in de taal van de stad. Naast Loet Boot, kwamen voor de pauze, toepasselijk de 1ste helft genoemd, Black-Boys voorzitter Jan Broersma en WPB-preses Aaldrik van Dalen nog aan het woord. Met name Broersma zei rake dingen over het voetbal in Sneek met als kern: “Er zijn te veel clubs in Sneek en omgeving!” Boersma moet niets van ‘vastdenkers’ hebben en als er een voetbalvereniging in Sneek zou komen had hij ook al een naam: Sneekermeervogels! Te beginnen met de jeugd!

Minder Sneekgefoël

Van Dalen (nog altijd lid van SWZ, maar ‘ut Sneekgefoël wurdde hieltyd minder myn klup’) vertelde over de vooroordelen die er over WPB bestaan. Dat hij pas op het laatste moment was uitgenodigd om aan te schuiven liet hij Van der Meeren nog wel even wete. Die reageerde met ‘nyt meteen in’e slachtòfferròl krúpe Aaldrik’. De WPB-voorzitter ging er niet op in ‘ut is fanavend un gesellege avend en dat wú ik graach su houwe’.

Tweede helft

Na de pauze mochten Henk Douwsma, de LSC-voorzitter die na 10 jaar afscheid gaat nemen van de Blues, en kersvers ONS-erelid Gerard van Leeuwen, plaats nemen op de barkrukken naast Peter van der Meeren. Ondanks de twee verschillende voetbalvisies van beide heren bleef het beloofde vuurwerk uit.

Terwijl Gerard van Leeuwen heel openlijk vertelde dat de Sneker scholengemeenschappen RSC en Bogerman onderzoeken om naar een onderwijscampus op het Harinxmaland te verkassen, compleet met een uitgebreide sportaccommodatie, liet Douwsma weten ‘de toekomst rustig af te wachten’.

Van Leeuwen voorstander van breedtesport én topvoetbal in zijn stad, zou wel naar de beoogde campus willen verkassen. Zowel Van Leeuwen als Douwsma zie een trend dat het van ‘verenigingsleden’ steeds meer toegaat naar ‘sportconsumenten’. Bij de ene club is dat meer aanwezig dan bij de andere. ‘Niet wenselijk, maar niet tegen te houden’, volgens ONS’er Van Leeuwen. Hij noemde het niet doorgaan van de fusie tussen ONS en SWZ, ‘de grootste ‘teleurstelling’ in z’n (sport) leven.

De bij voetballers bekende derde helft ontbrak gisteravond niet en de conclusie dat deze Sportcafés naar meer smaken werd breed gedragen. “Doen nòch mar us spòrtkafee met allienech anekdoates!” 
15 júny om 18:32
 
Nòch un opfallend bericht op GrootSneek-site

Reclamebord van Club Adam & Eva gerukt

SNEEK- Vanaf 15 april dit jaar is Club Adam & Eva aan de Prins Hendrikkade 13 in Sneek weer geopend. Het pand werd behoorlijk gerenoveerd met als letterlijke blikvanger een splinternieuw reclamebord. Echter afgelopen week keek eigenaresse Robina Klaassen wel even vreemd op, toen bleek dat op de plaats van het reclamebord nu een enorm gat zit!

Wie heeft iets gezien?

Klaassen reageert op z’n zachts gezegd nogal verbaasd: “Wie heeft iets gezien? Het reclamebord van mijn zaak Adam & Eva is gestolen aan de Prins Hendrikkade 13 in Sneek. Wie weet waar het bord is, krijgt van mij een beloning. Niet normaal meer dit. De gevel is ook stuk en er zit een enorm gat in omdat het met geweld los getrokken is! Zoveel mogelijk delen, het kan zijn dat dit al eerder gebeurd is en het ons nu pas is opgevallen. Willen jullie dit zoveel mogelijk delen alstublieft.”

Aangifte

Er is inmiddels aangifte gedaan en de politie heeft de zaak in onderzoek. Ook worden er buurtcamera’s bekeken of die kunnen helpen om de dader(s) op te sporen. “Het is een schadepost van wel €3000,--“, zegt Robina Klaassen. 
15 júny om 17:37
 
Even un diskussy op gang helpe...

Zwemmen in de Sneker grachten roept vraag op: Mist Sneek een openluchtzwembad?

SNEEK- Met de hoge temperaturen van de laatste dagen zoekt de lieve jeugd in Sneek vertier op en rond het buitenwater. Eerder kwamen al foto’s voorbij van zwemmende jeugd in de ‘Boategoat’. Deze week zijn er regelmatig kinderen te vinden op en rond de Koninginnebrug (of is het de Wilhelminabrug?). Volop waterplezier!

Discussie: Waarom heeft Sneek geen openlucht zwembad?
Dergelijke plaatjes roepen meteen weer de discussie op of er in een stad als Sneek niet een openluchtzwembad (terug) moet komen. Die discussie keert elk jaar tijdens warme terug. Voor wie geïnteresseerd is: https://docplayer.nl/17895869-O14-001518-o14-001518-toekomst-zwembaden-in-sudwest-fryslan-een-sprong-in-het-diepe.html

In februari 2011 reageerde het toenmalige gemeentebestuur met: ”De gemeente Súdwest Fryslân heeft een groot aantal plekken waar in buitenwater gezwommen kan worden, bijvoorbeeld bij De Potten in Sneek. Ook is er een openluchtzwembad in Witmarsum.

Voorlopig vermaakt de jeugd zich prima in de stadsgrachten, al zijn niet alle omwonenden even blij met de soms ‘luidruchtige’ kinderen.

 
14 júny om 20:41
 
Onderwiesdach

Nee, ik hew nyt foar de klas staan, mar ut was tòch un echte onderwiesdach. Fanmòrren twee learkrachten dy’t na rúm 40 jaar ouskeid nimme as learkracht/direkteur fan de basisskoal in Reahús. Ut foëlde beslist wear even goëd om over un skoaldrempel te stappen. Kyndes bliëve bysònder en únyk!

Fanmiddag 4 eksamenkandidaten telefoanys interviewd: 3 waren slaagd en 1 sakt. De laatste wú begryplek nyt mear in’e krant…
 
13 júny om 19:27
 
I.M. Bauke van der Woude (1949- 2023)

Geniet 'r fan, geniet 'r fan,
oek al lukt ut soms eventsjes nyt mear
geniet 'r fan, geniet 'r fan,
je krije kânsen alle dagen wear

Elke dach geniete fan ut leven
Da's un hele keunst
en faak gaat ut op en near
Mar lukt ut even nyt te kiezen fur ut moaie
Je krije nije kânsen, alle dagen wear...

Voilà! Twee refreinen út ut fers Geniet 'r fan fan un cd fan Bauke van der Woude, Swart Wyt. Ut wurdde op 25 maart 2007 in Trebol, Harlingen, deur Bauke anboaden an Wim Bloemendaal, o.a. fan de VPRO-radio. Ut was un prachtmiddach. “Ut is amper te loven hoe'n progressy Bauke van der Woude as múzikant maakt het. Met syn múzikale maten Campbell Forbes, John Eskes en Hans Sambrink het Bauke un cd op de merk brocht dy't fan mij 100 punten krijt!
Na ouloop bearegesellech nasitten en met un soad artistike broeders en susters praten. Inderdaad elke dach geniete fan ut leven”, skreef ik toen.

Fanmòrren toen ik met un bakje tee en un kompke yoghurt myn dach begon las ik ut overlijdensbericht fan Bauke. Ik wist sinds kòrt dat Bauke siik was, mar dat ut su rap gaan is, dêr skrok ik fan. Der kwam mij fandaach mar un bitsje deur de handen.

Mòrren wear ‘nije kânsen’, su as Bauk al skreef. De jaren dy’t ik met Bauke op pad was herinner ik mij as goëd, ja selfs mear as goëd. Rust sacht Bauke!

 
12 júny om 08:22
 
Kollum Omrop Fryslân

In’e broek skiete fan geluk

Ik foël mij un mazzeltòf, écht un sundachskyn. Letterlek en figuurlek. Foarege week mocht ik tegare met myn maten Sietse Wierda en Nico Altenburg de tiende jaargang fan’e kursus Sneekology ouslúte boven op’e Starttoren midden in’e Sneekermear. Dêr reikten we út naam fan ‘De Hooge Raad fan Sneekology, gebrúk makende fan de macht an dizzen ferleend bij beslút fan de 8ste júny 2023’ wear 23 offisiele sertifikaten ‘Sneekolooch’ út. Allienech de lokasy al is ut summum fan genòt.

Un groep minsen, fan frucht in’e moederskoat tòt en met 70+ ‘ers in seuven avenden tot un hechte groep Sneekologen fan kwisikwaansy knede is foar mij klein groat geluk.

De kursus ging oait, op 2 april 2009, fan start, un inisjatyf fan toemalech Sneker PvdA-raadslid Ömer Kaya. De jonge met Turkse familywurtels dy’t um op en tòp Sneker foëlde, kwam bij mij om te fragen of ik tegare met um de kursus hannen en foeten geve wú. Ondertussen is ut projekt met steun fan Sietse Wierda en Nico Altenburg un daverend súkses wurden.

Ut doël fan’e populêre kursus is nòch altyd om (oud-) Snekers en nieuwe Snekers de mogelekheid te bieden om mear an’e weet te komen over hun stad. Dêrfoar fòlge de kursisten, per jaargang tussen de 20 en 25 persoanen, seuven avenden un bijeenkomst over kultuer, taal, kunst, spòrt, geskiedenis, arsjitektuur, Sneker ekonomy en literatuur. Allemaal laachdrempelech mar tòch ok wear nyt. Gastdosenten su as drs. Alice Booij, drs. Pieter Duijff met kennis fan saken, dompele de kursisten onder in de wòndere weareld fan de Waterpoartstad. Mar ok de finologen fan’e Weduwe Joustra, de direkteur fan ut Frys Skeepfaart Museum, un gedreven spòrtsjoernalist se nimme de Sneekologen in spé met op aventuur. En alle kearen is der wear oranjekoek met koffy en tee en ok foar wie’t dat wil un slukje in een fan’e kroegen in Sneek.

Uteraard is ut lokaal patriòtisme en wij fesúpe su nou en dan ok wel us even in de see fan nòstalgy, mar wat is dêr mis met? Sneek ferheven boven de rest fan’e weareld? Welnee je, allienech we binne groats op oans stad en kultuur, siën ok wel dat der genoech dingen beter kanne en eekmiege dêr ok wel us even over. Mar wêrom súden je de kleine freugden fan ut leven in un weareld dy’t in braan staat nyt met mekaar dele?

Overdriëve is mij nyt freemd, selfspòt ok nyt, mar ik sêch ut skipper Sietse Hobma saleger na: Soms kan’k wel in’e broek skiete fan geluk. Ik bin un mazzeltòf en un sundachskyn. Ok op disse maandachmòrren.

 
11 júny om 18:51
 
Sonovergoaten dach

Nyt ferder fut weest as de achtertún fandaach. Touwens der is hier nyt eens un foartún! 
10 júny om 19:32
 
Ut Sneek, ONS & Fok hijsen op un tropise dach

Ut was fandaach un sonovergoaten dach met un heel soad aktiviteiten in Sneek. Ik hew un soad foto's maakt foar GrootSneek-site.

Nou mach ik nòch naar un resepsy. Soms sitte alle aardbeien op 1 stukje broad!

Mar genieten is ut wel! 
9 júny om 10:54
 
Sneek is wear 23 Sneekologen riker

SNEEK- Gisteravend fond op ’e Starttoren, midden in dé Sneekermear de sertifikaatútreiking plak fan de tiende jaargang Sneekology.

De kursus ging op 2 april 2009 fan start, un inisjatyf fan toemalech Sneker PvdA-raadslid Ömer Kaya tegare met Henk van der Veer. Ondertussen is ut projekt deur Sietse Wierda en Henk van der Veer in’e loop fan’e jaren aardech handen en foeten geven.

Ut doël fan’e populêre kursus is nòch altyd om (oud-) Snekers en nieuwe Snekers de mogelekheid te bieden om mear an’e weet te komen over hun stad. Dêrfoar fòlge de kursisten, per jaargang tussen de 20 en 25 persoanen, seuven avenden over kultuer, taal, kunst, spòrt, geskiedenis, arsjitektuur, Sneker ekonomy en literatuur. Allemaal laachdrempelech mar tòch ok wear nyt. Gastdosenten, met kennis fan saken, dompele de kursisten onder in de wòndere weareld fan de Waterpoartstad.

Na ouloop fan de kursus maggen de deelnimmers sich sertifiseard Sneekolooch noeme.
De groepen wurde su difers mogelek samensteld, fan oud tòt jong ( dit jaar trouwens nadruklek entûsiast anwezech!), fan impòrt tòt ras-echte Snekers. Der is al jaren un wachtlijst, dat foar ut noadege kommentaar sòrgt, yts wêr’t de òrganisasy stoïsijns onder bliëft.

Foarlopech gaan Wierda en Van der Veer, met ondersteuning fan Nico Altenburg, fleurech deur met ut geven fan’e kursus.

Omdat de kursus ondertussen de tiende jaargang had het sal der fòlgend foarjaar un écht reüny òrganiseard wurde.
Foar mear info: http://sneekology.nl/sneekology/ 
8 júny om 16:30
 
Met'e Sneekologen op stap & De Moanne

We salle fanavend met 'e tiende jaargroep Sneekologen naar ut Starteilaan, dêr't we te gast binne fan de KWS. Soad nòcht an.

De Moanne in'e son

Achterhús De Moanne in'e son leze, lekker wear! Oait stond ik an'e wiech fan ut blad. Ik sat toen in de redaksy fan Trotwaer, dat toen nòch un literêr tydskrift was. Dat is De Moanne nou nyt mear. Ut is un 'Algemien-kultureel opinyblêd', 'mei Trotwaer'. Nou su. Ik skriëf nyt mear foar ut blad. dêr hewwe se nou andere lui foar. Nòch mar un kear 'nou su'.

Op elke strjitte wachtsje ik oant myn fuotstappen my byhelje. It libben komt op my oer as in tichtgroeide fiver dy’t my net langer wjerspegelet. Dit besef is like benearjend as licht. Ik drink fan it tsjuster en wurd sichtber.

(Carolina Pihelgas)

Oan dizze edysje wurken mei:

tekst

Mirka Antolovic, Sannemaj Betten, Jacco de Boer, Tsjerk Bottema, Joana Duarte, Anne Graswinckel, Bert de Jong, Gerard Marcel de Jong, Martsje de Jong, Sybe Joostema, Johannes Keekstra, Bert Looper, Janna van der Meer, Tryntsje van der Meer, Ilona Peters, Carolina Pihelgas, Harry Prins, Mees van Rijswijk, Rymke Schuurmans, Marleen Stoelwinder, Eelco Venema, Linda Vermeere, Melissa van Voorst, Oeds Westerhof, Rymkje Zijlstra.

byld

Natalia Balanina, Jacob van Essen, Linus Harms, Omrop Fryslân, Aldwin van Krimpen, Ilona Peters, de keunstners fan Smoel: Wouter, Bjarne en Michaël.

haadredaksje
Amarins Geveke

einredaksje

Tialda Hoogeveen

redaksje

Arjan Hut, Bert de Jong, Raymond
Muller, Marleen Stoelwinder,
Eelco Venema.
Adfys fan Jaleesa Schiphorst.
 
7 júny om 19:56
 
Skûtsje Journaal SKS 2023

Fandaach lach ut Skûtsje Journaal fan'e SKS wear op'e koksosmat. Ik hew un antal interviews foar disse glossy deen, o.a. over Skûtsjedoarp Wâldsein. It siët der mar wear kreas út, geeft un goëd gefoël.

Hendrik Bootsma

Disse dach druk an ut interview útskrevebn weest. Gister was ik met Tom Coehoorn op'e Lemmer. Dêr hew ik un hele évhte Lemster, Hendrik Bootsma, interviewd foar de Friesland Post. De ferhalen fan minsen dy't an'e boarden fan'e eardere Súdersee woane bliëve bysonder. En al helemaal at dat deen wurdt in dat prachtege sangerige Lemsters. Hearlek! 
6 júny om 19:58
 
Ut was un FEESTDACH!

De Cityboy út Amsterdam is twee jaar!
 
5 júny om 08:56
 
Kollum Omrop Fryslân

Don’t worry, bike happy!

Laat ik op disse maandachmòrren beginne met un fleurech somerfers, dat kan seker gyn kwaad. Gaan we:
Somer op ’e Sneker iesbaan

ut rúkte súrech en naar ouwerwetse blauwe jeiter
onder un dak fan ouwe legertenten speulden wij
in ut somergroën fan de iesbaan an de Liwwarderwech

dy mòrrens opende burgemeester Ludolf Rasterhoff
- syn foarnaam konden we úteraard toen nòch nyt-
Jongens- & Meisjesstad plechtech met wat moaie woarden
un week lang hadden we dêr oans eigen paradys
smoarrike kyndes út de fòlksbuurten fan Sneek

in ut skurve hòk naast de iesbaan sach ik un doaske
met groate Marsen wêr’t ik mij de winters dêrna
ongetwifeld de tannen op stuk bite sú
met de rachels fan ’e lijwarme súkelademelk in ’e stròt

foarlopech was ut nòch somer en songen wij fan
Jongens- & Meisjesstad gaat nooit verloren
knoop het in je oren, van achteren en van voren

Dat ik met dit fers begin het úteraard un reden. Sinds foarege week staat op un bòrd, moai achter ut hekwerk bij de Sneker iesbaan, dit fers oubeelden met un fraai skilderwerk fan Hendrik Elings. Wie’t fan fytsen, poësy en beeldende kunst houdt kan syn hart mar ophale. Oulopen frijdachmiddach kreech Lutz Jacobi, foarsitter fan Fietsplatform, ut earste eksemplaar fan un moai útfoerd boekje met 3 fytrûtes. Dy fytsrûtes leide minsen bij 12 iesbanen en 3 sichtplakken del, dêr’t se dan bòrden met un gedicht en kunstwerk besiën kanne.

De sichtberheid fan ut Frys en de streektalen toegankelek in de públike rúmte make, seit Kommessaris fan’e Koaning Arno Brok. De provinsy maakte ut projekt mogelek met un finansiele injeksy. Moaier kanne je ut nyt krije! Utegever Eddy van der Noord, kunstenaar Hendrik Elings en fotografe Baukje Venema binne de groate initiatòrs fan ut projekt dat al in 2020 begon met de un moaie boekútgave. Der waren toen ok plannen foar un ekspo en un heel poësy-sirkus om de fersen heen. Deur Covid-gesoademiter konden de aktiviteiten nyt deurgaan. Gelukkech is dit nou wel realiseard.

En at Eddy van der Noord wat doët, dan kanst ut labeltsje ‘kwaliteit’der wel opplakke. En dat geldt ok foar disse fytsrûtes fan 56, 68 en 98 kilometer. De bòrden binne ok foarsiën fan un QR-koade dy’t minsen deurstuurt naar de dichter dy’t ut gedicht foardaagt.

Ik fyn ut un prachtech projekt, sulang’t ik mar nyt hoef te fytsen, want myn’gewoane fyts hew ik twee maanden leden achterlaten op ut AZC in Sneek, dêr’t se der mear ferlet fan hadden as ik.

E-bike doën ik hieltyd faker, selfs in fakaansy’s. En dat allemaal onder ut motto fan ‘Don’t worry, bike happy!

Poëtys e-bike het wel wat!
 
4 júny om 18:34
 
Na 3 jaar wear de 4 Mijl van Sneek

Ut was swaar fanmiddach, om nyt te sêgen loadswaar de 4 Mijl van Sneek. Mar ondanks alles de tòcht deur ut sentrum fan Sneek wear folbrocht en achterou fiel mij de tiid nyt eens teugen: 43 minúten en 54 sekonden! Myn doël was binnen de 45 minúten en dat is dus lukt ondanks de hitte, want ut was smoarhyt om te draven.

Ik liep 3 jaar lden mar un halve minút rapper as fandaach, mar dat ik der wear bij was, tegare met myn loopmaatje Ireen. De andere loopfrynden fan maandachmòrren waren der om ferskillende redenen nyt bij.

Ut is un geweldech sfearfol draafevenement disse 4 Mijl van Sneek, òrganiseard deur YingMedia dy’t der alles an doën om Sneek op’e kaart te setten. Der waren fandaach su’n 1000 deelnimmers en dat is seker na Covid prima. Ut mut nòch hieltyd op gang komme.

Jan Douwe Gorter, fotograaf, sette mij onderwech en na de finsh op’e foto: Soek de ferskillen! 
3 júny om 18:28
 
Heksejachten

Onderstaand bericht públisearde ik fandaach op'e site fan GrootSneek. Ik hew fanmiddach foto's maakt. Bitsje apart, mar ok wear nyt...

Ook in Sneek aandacht voor slachtoffers van heksenjachten

SNEEK- Vandaag vonden in het hele land acties plaats ter herdenking van de slachtoffers van heksenjachten Op tenminste 20 plekken in Nederland worden door honderden mensen tegelijkertijd op 3 juni, 12u, witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de heksenvervolgingen. In Sneek werden op het Kleinzand ook witte bloemen neergelegd. Met deze actie vraagt Stichting Nationaal Heksenmonument om een fysiek monument in de openbare ruimte.
Locaties

Naast Sneek vonden de acties plaats in o.a. Amsterdam, Almen, Appingedam, Geldrop, Mierlo, Asten, Heeze, Someren, Lierop, Cranendonck, Delft, Maastricht, Nijmegen, Onstwedde, Roermond, Schiedam,Utrecht, en Vlissingen. Dit zijn enkele van de plekken waar executies zijn voltrokken. Daarnaast is er ook een herdenking in Oudewater, de enige plek waar beschuldigden een eerlijk proces kregen, en dus werden vrijgesproken.

Steun

Deze actie werd georganiseerd door de Stichting Nationaal Heksenmonument, die pas is opgericht. Het bestuur bestaat uit schrijver Susan Smit, theatermaker Manja Bedner en schrijver Bregje Hofstede, maar de stichting is het initiatief van een grote groep voornamelijk vrouwen uit allerlei sectoren, die het tijd vonden voor meer historisch besef van de heksenvervolgingen. Aanwezig waren, behalve de leden van het bestuur, o.a. Ellen Deckwitz, Alma Mathijsen, Elfie Tromp, Tinkebell, Jente Posthuma, Lisette Kreischer, Stella Bergsma en Marion Pauw.

Heksenhaat is vrouwenhaat

Met deze actie vraagt de organisatie om een Nationaal Heksenmonument. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat de heksenjachten, die verspreid over West-Europa naar schatting zo'n 50.000 tot 100.000 slachtoffers maakten, nog altijd hun schaduw werpen, met name op vrouwen. Zo'n 85% van de slachtoffers was vrouw. Dingen die in de 16e en 17e eeuw tot een veroordeling als heks konden leiden, gelden voor met name meisjes en vrouwen nog steeds als problematisch: vrij over je seksualiteit beschikken, je vrijelijk uitspreken, ouder worden, alleenstaand zijn, sterk zijn.

Om met die schaduw af te rekenen, wil de organisatie de slachtoffers van toen in het licht zetten. De heksenjachten zijn de laatste grote historische moordpartij waar nog lollig over gedaan wordt. “Maar daarmee laten we de kans liggen om een diepe wortel van misogynie te ontbloten. We vragen met deze actie om een fysiek monument in de openbare ruimte”, laat de organisatie weten.

Pamflet

Twee dagen vóór de actie, op 1 juni, verscheen het pamflet Heksenmonument bij Lebowski. Met bijdragen van o.a. Manon Uphoff, Arthur Japin, Bregje Hofstede, Niña Weijers, Beatrijs Smulders, Joke Hermsen en Susan Smit. meer informatie: www.nationaalheksenmonument.nl
info@nationaalheksenmonument.nl 
2 júny om 19:52
 
Friesland Post

En dêr is se wear!
 
1 júny om 21:52
 
Lekker pòt foetbal

Sukrekt thús út ut Abe Lenstra Stadion. Was un boeiende wedstryd tussen SC Heerenveen en FC Twente, dy't in'e ekstra tiid beslist wurdde in ut foardeel fan'e Tukkers met 1-2.

Fanavend met neef Renze Petstra disse wedstryd bijwoand, dy't ok fan disse wedstryd genoat. Ut is anders ferrekte koud met dy noarderwyn. Ut échte foarjaarswear ( òf hewwe we dat al?) mach om mij wel kommem.