dagboek > overzicht
Dagboek ktober 2020
 
31 ktober om 19:49
 
Alle zegen komt van boven, ook over de gerestaureerde vieringtoren van de RK Kerk in Sneek


SNEEK-Precies op het moment dat pastoor Peter van der Weide van de Sint-Antonius van Paduaparochie met een bouwlift naar boven ging en de eerwaarde tussen hemel en aarde zweefde, om de vieringtoren van de RK Martinuskerk in te wijden, openden de hemelpoorten zich en kwam het regenwater met bakken naar onderen.

Zodoende werd het heilige Roomse inwijdingsritueel door de pastoor en zn grote Baas gedaan op deze laatste oktoberdag van 2020. Ook nog eens Wereldhervormingsdag. De plechtigheid werd in de tuin van de RK pastorie gevolgd door parochianen, waaronder ook een aantal jongeren.

Parochieraadslid Piet Bouwhuis, ging samen met pastoor Peter van der Weide in een bouwlift naar boven. Daar op grote hoogte sprak de RK voorganger in alle vier windrichtingen de zegen uit.

Nadat pastoor dit had gedaan, klonk ook de Martinusklok weer over de stad. Vanaf mei dit jaar is er groot onderhoud aan de viertoren gepleegd. Het schilderwerk, dakbedekking en het uurwerk van de door P.J.H. Cuypers ontworpen toren is de afgelopen maanden flink aangepakt.

Bij de inwijding werden ook de ledlampen ontstoken die de toren in de schijnwerpers zetten, zodat hij in de wijde omgeving zichtbaar is. 
31 ktober om 12:50
 
Hou Fol, Hou Mod, Komt God!

SNEEK-Op initiatief van de Rotary Sneek starten de samenwerkende Service Clubs Sneek samen met de Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) de actie 'Hou Fol'. Zie de berichtgeving eerder deze week op GrootSneek.

Vanmorgen was het Hou Fol team van Rotary Sneek in de Sneker binnenstad druk bezig met het rondbrengen van de aansprekende posters. Uiteraard hadden de teamleden allemaal het originele Sneker mondkapje voor.

De reaksys fan de Sneker ondernimmers binne gewoan hartferwarmend. Se wille allemaal wel un poster ophange. Nou ja, un enkele franchise-ondernimmer dyt fan hogerhaan de toestemming nyt het om suks te don. Mar dy frme un minderheid, aldus Rotary Sneek preses Chantal Prins die zelf ook meehielp om de prachtige posters te verspreiden.

Uiteraard wilde op en top Sneekse Greetje Oberg-Dijkstra
van Medaillon Bijous in de Galigastraat wel even op de foto met de raamposter.

Voor meer info zie op de website www.houfol.nl een bijdrage te leveren aan deze gezamenlijke actie.
 
30 ktober om 18:01
 
Un BS er: Badhsgracht Snoek

Oulopen wonsdachmiddach ston ik an de Badhsgracht te sin hoet fissers un enrme snoek t de stadsgracht haalden. As kyndes su blij waren de mannen.

Nadat se de snoek t ut water fist hadden wurdde dy opmeten.

Un chte BSer: Badhsgracht Snoek! Drna op e foto en na dy searemoany ut beest wear swemme late.

Ut leverde un paar moaie fotos op! 
29 ktober om 19:11
 
Op ut straan fan Makkum

Fanmiddach op ut straan fan Makkum weest. Kwam ik dizze ferlaten straanstol teugen. De somer is foargod foarbij, laat dat ddelek weze. De hoge temperaturen dy't de wearkundegen foar dit weekend ferwachte, stroaie mij gyn saan in de ogen. Ut is hrst!
 
28 ktober om 15:19
 
GrootSneek numero 10 is naar je onderweg!

Met daarin een portret van oud-Sneker Jelte van Wieren, ambassadeur in Zuid-Soedan: het leven in Zuid-Soedan is nog heel instabiel, de mensen hebben de jarenlange stammenoorlogen en conflicten nog tussen de oren. Ondanks de instabiele omstandigheden voel ik mij daar redelijk OK, ik heb natuurlijk al verschillende Afrikaanse posten gehad. Ik weet ook niet wat ik met Afrika heb, maar het kruipt onder mijn vel. Ik voel me daar thuis.Niet op de deurmat verschenen deze week? info@yingmedia.nl.

Liever het blad digitaal? 👉🏻 www.grootsneek.nl
 
27 ktober om 18:15
 
Sd-Adrika in Oastersee

Fanmrren bij Wiebren & Anke in Oastersee weest, dy't dr tegare un prachtege galery hewwe. Mar dr was ut mij nyt allinech om begonnen. Nee, ut ferhaal achter de galery, dat fon ik minstens su interessant. En dat bleek aardech te kloppen. Twee jonge minsen, dy't hun dromen waar make. Hearlek om ok dy ferhalen op te skriven.

De tafel dr't we an saten was seker un foto weard!
 
26 ktober om 17:15
 
Met un grafstin tussen oans in...

Fanmiddach bij Edsko Hekman in Drielst weest om um te interviewen foar de Friesland Post-rbryk Ferhalefertellers fan Frysln. Edsko weet werklek alles over Drielst en weet prachtege ferhalen over syn woanplak te fertellen.

Heel opfallend, want Edsko komt oarsprnklek t Oostwold en dat leit in Groaningen.

Wr komt dy liefde foar de Elfstedenstad wech? Sin Drielsters self wel in hoen bysnder stadsje at se woane? Dr ging ut gesprek over.

Nadat ik ut interview, met coronakapke opnomen had, kwamen we in de tn fan Edsko terecht. Dr leit un grafstin

Fotograaf Tom Coehoorn het Edsko en mij met de stin tussen oans in op de foto setten.

Elke dach falt der wel wat te beleven, anders srch ik der foar dat der wat te beleven falt!
 
25 ktober om 20:19
 
Ok dit is corona

Toen ik gistermiddach op'e Hoge Brugge, dy't al lang gyn Hoge Brugge mear is, ston te wachten fytste un jonge foarbij. Hij was f moest naar ut foetballen toe. Ut is 24 ktober 2020 en de jonge fytst in krte broek.

Dat het un reden: ths omklede in ferbaan met de Covid-19 maatregels! Op ut moment dat de jonge delfytst staan de begeleiders fan de roustoet in de wacht op de dingen dy't komme salle. Ut is hast symboalys foar dizze tiid!
 
24 ktober om 19:49
 
Dingen fan de dach

Ok fandaach 66 jaar! Ut is su at ut is. Wat mut ik der fan sge. Durf wel te sgen dat 2020 un absolt rollercoasterjaar is. Der gebeure de meast bizarre dingen, dichtbij en ferou. Ik skrif as un besetene, hew un enrme drive. Nee, nyt manys, gewoan kontroleard, omdat ik mij der god bij fol. Skrive as tlaadklep dat seker!

Fanmiddach wear klein mar drom nyt onbelangryk nieuws skreven foar GrootSneek. Al dat kleine nieuws maakt de site su groat! Hieronder ut artikeltsje + foto's. Ut relativeard werklek alles. Mar drteugen staan ongelooflek feul andere dingen. Ik leef ut live leven intns!!


De laatste reis van modelbouwer Jan de Vries

SNEEK- In 2015 schonk Jan de Vries, modelbouwer uit Sneek, een prachtig miniatuur lijkkoets aan uitvaartverzorging J.. de Boer & Zn. Eigenaar Jan de Boer kon dat wel waarderen. De helaas veel te vroeg overleden begrafenisondernemer praatte eerder met Jan de Vries af wanneer de modelbouwer zou komen te overlijden, hij een begrafenis in stijl zou krijgen: In de koets van Jan be de Boer.

Alex de Boer, zoon van Jan be, deed de belofte van zn vader gestand. Jan de Vries geboren op 7 juli 1937 in Sneek overleed op 17 oktober jongstleden in zijn geboorteplaats.

0p 26 februari 2009 zond Omrop Frysln een bijzonder filmpje uit over miniatuurbouwer Jan de Vries. In dat filmpje zegt Jan de Vries benieuwd te zijn of de zoon van Jan be later nog van de afspraak zou weten. Ja dus!

Het bewuste filmpje is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=YKapS3GBqKI
 
23 ktober om 18:48
 
Mrren is't su fer... 
22 ktober om 17:30
 
Dachau

Fanmiddach mocht ik un frachtwagensjauffeur interviewe. Dat is nyt su bysnder foar mij, dat don ik ommers hast dageleks. Ik probear minsen op hun gemak te stellen, spreek su an in hun eigen taal. Dat seker. Dizze sjauffeur was un rasechte Sneker.

Eentsje dy't groatwurden is op'e Stienklip. Hij fertelde mij dat y as jonkje froeger in ut Grone Stienklipleger sitten had. Se droegen allemaal fan dy moaie grone legerjackjes. Ddelek!

Ik was der om syn sjauffeursloopbaan op te tekenen. Sumar tussen de regels deur fertelde hij dat y ok op Dtslaan reden had.

"In Dtslaan w ik mij noaie dse. We saten in ut plakje Dachau. Dr konnen we oans in su'n lange smalle ds wasse. De knoppen saten nch in ut plafond. Nou ik wist wel wat der 75 jaar leden t dy sproeiers kwam. 'k Hoefde nergens over in te sitten, seiden se teugen mij. Nou moai nyt. Ik ferdomde ut. Klaar. At ik ut dy fertel, hew ik ut kipefel nch op'e arms. Wat un beesten waren dat om su minsen te fermoarden. En dan s ik op dat plak onder de ds mutte? Nou kanst wel fergete!"

Un bysndere fent om te interviewen!
 
21 ktober om 19:37
 
Kompltdenkers

As redakteur fan de GrootSneek-site reagear ik nyt f amper op reaksys dyt der op berichten komme. De site wurdt dzende kearen per dach besocht en de reaksys binne talryk, at ik der op reageatre s, dan kon ik wel dachwerk houwe. Don we dus nyt.

Ik ferbaas mij der al lang nyt mear over hoet in dizze coronatiid minsen reageare. Krte lontsjes en komplotdenkers, ut is un gegeven. Fandaach staat der in un prima Volkskrantartikel hoet je omgaan kanne met kompltdenkers.

Un haafol adviezen fan eksperts op dit gebied: Set de ander nyt wech as idioat(1). Fragen stelle en lstere(2). Un fertrouwensbaan opbouwe(3). De andere self konklzys trekke late(4). En as laatste fan de 5 tips: Besef datstou self ok nyt alles weest. Ik had beslist wat an dizze advizen. Mar ok dat nou op de GrootSneek FB-pagina te delen, nee. Suks don je fan face to face en nyt op social media.

Tenminsten su denk ik der over.
 
20 ktober om 17:28
 
Nije roman Josse de Haan

Fanmiddach un nieuwe groate roman fan Josse de Haan kregen. Op de site fan de tgever fan ut boek lees ik de flgende info:


Nieuw bij uitgeverij Afk: Passys van Josse de Haan

Schrijver Josse de Haan verrast zijn trouwe lezers met een nieuwe grote roman: Passys. Hij werkte vijf jaar aan dit boek over een leven in liefde en literatuur. Een boek dat uit zijn aard vandaan auto-fictioneel moest zijn. Maar tegelijkertijd heeft Josse de Haan die autobiografische investering finaal onderuit gehaald, door een reeks aan perspectieven op dat leven te introduceren.
Myn libben is literatuer en literatuer is myn myn libben. Josse de Haan

Zo ontstaat in de roman een reeks van levens, soms elkaar overlappend, maar altijd opgetekend vanuit een ander moment in de tijd en vanuit uiteenlopende personages: Jany Nannie, Nannes, Nanne, Nanning en Nans. Om dit literaire spel compleet te maken, wordt bovendien in ieder hoofdstuk op die levens gereflecteerd aan de hand van fragmenten uit romans van vooral Franse schrijvers.

Josse de Haan (1941) kreeg in 2007 de Gysbert Japicxpriis voor zijn belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de Friese literatuur, vooral als romanschrijver van Piksjitten op Snyp en de drie daarop volgende romans, en voor al zijn gezwoeg voor de andere literatuur als essayist en als uitgever. Ook zijn vorige roman Frou mei mandoline op sofa werd in 2015 genomineerd voor de Gysbert Japicxpriis.

Passys is nu te koop bij de Afk Friese boek- en cadeauwinkel en in de websjop van de Afk.

 
19 ktober om 18:47
 
De Swarte Kyp

Gister op un kuier ope Ouwe Dyk in Sneek sach ik bij Thabor un paar kipen omskarrelen in ut gras. Der was ok un swarte kyp bij. Ut beestje was su tam en su nuet ast mar kan.

Ik hew met ut mobyltsje un foto fan ut beest maakt. Futdaleks had ik wear de assosiasy met de advocaat dyt oans fader in de winkel ferkocht. Oait skreef ik ut flgende fers over:

De Swarte Kyp

oans fader was nau nyt bepaald
wat je noeme
un stevege innimmer
akkoard hij was stapelgek
op de rumboanen
dyt er ferkocht

en hij hat der
ok niks op teugen
dat oans moeke
en de tanres op jaardagen
de advokaat met un grouwe klodder
slachroom t feulste groate glazen
lepelden

mar ut prachtech frmgeven brdsje
-met dy eigenwize swarte kyp-
en de sver potise tekst
in hoofdletters skreven

AAN KINDEREN BENEDEN DE 16-JARIGE
LEEFTIJD WORDEN GEEN ALCOHOL-
HOUDENDE DRANKEN VERKOCHT
(ART. 39 DER DRANKWET STAATSBLAD 1931 No 476)

hing as un blikken ikoan
boven de
houten gruttersbakken

Dat fraaie brdsje hew ik fan oans fader kregen toen hij met de winkel ophield. Ut het un moai plakje in myn werkkamer kregen. Dy gekke swarte kyp in de buurt fan Thabor brocht ut fers, en de winkel war even int sin!


 
18 ktober om 14:07
 
Oorlog in de Tulpstraat

SNEEK- Bij Uitgeverij Mes is vorige week het boek Oorlog in de Tulpstraat verschenen. Dit boek gaat over de Tulpstraat in Sneek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel Joden onderdak gevonden in de Tulpstraat. Boekwinkel Het Kompas in de Nauwe Noorderhorne 21 heeft de etalage speciaal voor deze uitgave ingericht.

Schrijver Gerrit de Boer, wilde graag het boek komen signeren in boekwinkel Het Kompas, maar helaas door corona lukte dat niet. Daarom heeft de auteur briefjes getekend die in de boeken zijn gelegd. Gerrit de Boer beschrijft zijn oorlogservaringen als kind. Eerst vanuit IJmuiden, waar hij bombardementen meemaakte. Later vanuit Sneek, waar zijn ouders veel onderduikers verborgen.
Ik werd wakker toen iemand mijn neus dichtkneep. Geschrokken kwam ik overeind. Mijn broer stond naast het bed en zei: 'Vuurwerk, we mogen even buiten kijken, kom op!' Slaapdronken en verbaasd liep ik hem achterna. Op de trap hoorde ik geknal. 't Was nog donker. 'Kom maar even', zei vader en hij sloeg een sjaal om mij heen. In de verte werd hevig geschoten. Vliegtuigen vlogen gierend over. 'Het is een vuurgevecht, Engeland tegen Duitsland', zei mijn broer. 'Ja klopt', antwoordde vader, 'de Engelsen hebben de Hoogovens gebombardeerd en de Duitsers proberen de vijand te verjagen...

De prijs van het boek is 8.95
Meer info: Winkel, Nauwe Noorderhorne 21; 8601 CX SNEEK; tel.: 06 53124007; Website: www.boekhandelhetkompas.nl; E-mail: info@kompas.st
 
17 ktober om 18:47
 
Mrren wel andacht foar dizze etelaazje...

Sach ik fanmiddach in de Nauwe Noorderhorne bij Boekhandel Het Kompas. Ik kom der mrren wel op teruch. Altyd de sintgen op 100%. Hoe su weekend?

 
16 ktober om 16:47
 
Nominasy foto Tom Coehoorn

Uteraard maak ik graach reklame foar ut (foto)werk fan myn maat Tom Coehoorn. Onderstaan bericht pblisearde ik fandaach. Stemme mach!


Tom Coehoorn is genomineerd voor de Mirabaud Yacht Racing Image prijs


SNEEK- Sneker fotograaf Tom Coehoorn is genomineerd voor de Mirabaud Yacht Racing Image prijs met een foto van het SKS-sktsjesilen. Op de foto is de Sneker Pan prominent in beeld. Vorig jaar won Coehoorn al de publieksprijs.

Deze internationale fotowedstrijd voor professionele zeilfotografen zoekt elk jaar de foto die het beste de essentie en de opwinding van de zeilsport weergeeft. In 2020 zal echter als gevolg van het coronavirus de prijs gaan naar de beste zeilfoto die sinds 1 januari 2000 is gemaakt; de Mirabaud Yacht Racing Image of the Century.

En wat zou het wat zijn als de foto van de eeuw die van het oer-Friese sktsjesilen wordt, zegt Tom Coehoorn. De genomineerde foto heb ik gemaakt tijdens het SKS Kampioenschap Sktsjesilen 2015 op het Heegermeer bij Woudsend. Het was een zomer met de heftigste zomerstormen sinds 15 jaar. Tijdens de start trok er nog even een beste bui over het Heegermeer met striemende regen en een dikke windkracht 9

Uiteraard is er de ambitieuze Sneker fotograaf veel aan gelegen dat zijn foto in de prijzen valt. Stem vr 10 november en als je dat in een reactie meldt of het bericht deelt maak je kans op de enige echte ThomasVaer Sktsjekalender 2021 waarvan ik er 5 verloot.

Hier kun je op de foto stemmen: https://www.yachtracingimage.com/.../sks-championship... 
15 ktober om 18:41
 
We wurde omgeven deur idioaten

Sinds krt hewwe wij oans buske dat de kranten rondbrengt fan un kleine update foarsin. Mut kanne f is ut tch nyt su ferstandech?

At ik onderstaande bericht in Trouw lees, dan sakt mij de mod in de skonen. Hoe idioat wille we ut nch hewwe?

ANP/Redactie 15 oktober 2020, 16:52

De NOS heeft van de satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt de logo's afgehaald. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen van medewerkers, meldt de NOS op de website.


Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici die voor verslaggeving onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt er afval naar hen gegooid en worden de wagens op de weg afgesneden of geblokkeerd. Monteren en het leggen van radio- en televisieverbindingen met Hilversum wordt bij tijd en wijle onmogelijk gemaakt door op de auto te bonzen of er tegenaan te plassen, aldus de NOS.
"Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden", zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff.

"De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten."

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ noemt het ook een "triest nieuw dieptepunt" in de trend dat acties tegen journalisten toenemen. Volgens hem wordt de NOS ook vaak gezien als partij, "terwijl ze hun best doen om onafhankelijk nieuws te brengen". De NOS reageert daar volgens hem wel goed op overigens, door niet die plekken uit de weg te gaan, "maar te blijven komen en soms inderdaad maatregelen nemen, zoals beveiligers mee te nemen en logo's te verwijderen."

Hij wijst ook naar de politiek. Zoals sommige partijen journalisten neerzetten, als 'staatsomroep die niet te vertrouwen is', dat voedt dit soort gedrag ten opzichte van journalisten, stelt Bruning.
 
14 ktober om 18:12
 
En groate pnhoop

Fanmrren bovenstaande foto skoaten op de Ouwe Toppenhsterwech: ut is n groate pnhoop! Ferder even nyt...
 
13 ktober om 19:42
 
At de stoom om dyn kp is ferdwenen

Oud-learling Fiona van Netten-Dijkstra maakt skitterende foto's. Fanmrren was Fiona bij ut Stoomgemaal op'e Lemmer en skoat dr un antal prachtege foto's bij ut opstarten fan ut Stoomgemaal. Ut geeft eksakt wear hoe't ik mij op dit moment fol. Mear mar nyt! Nou ja, de stoom komt mij t'e oaren!! 
12 ktober om 19:53
 
Gelukkech binne der dan nch altyd Ensafh en de Moanne

Foar al dy lui dy't ut nyt weten, ut binne de namen fan de twee tydskriften dy't ik graach leze mach. En dat kan ik wel brke in dizze corona-tiid. Was fanmiddach in ut sentrum fan Heerenveen, dr was ut su smoardruk dat ik foar ut earst fan myn leven met un moankapke foar over straat liep.

Toen ik my self in de etalazyrten foarbij lopen sach, had ik un kloaterech gefol. Dat we met mekaar dat kudtfirus nch hieltyd nyt de baas binne. Ik wacht de nieuwe maatregels dy't mrren bekend maakt wurde salle rustech, nee onrustech ou!

Foar fanavend lekker in de twee tydskriften leze. Nee, ik hew der gyn bijdragen in staan. Bin te lui om myn eigen kreative werk naar de redaksy's te sturen. Op de Ensafh-site staat anders wel regelmatech un Sneker fers (fers in ut Snekers) fan mij.
 
11 ktober om 20:29
 
Coming Out Day

Ut is fandaach Coming Out Day, de dach foar akseptasy fan minsen met un andere seksuele geaardheid f genderiteit as de hetroseksuele nrm. Leek mij un prima dach om ut boek Niemand ziet het fan Dolf Verroen te lezen.

Prachtige, ontroerende novelle van Dolf Verroen en Charlotte Dematons. Soms dacht ik: iedereen kan het aan me zien. Die jongen met dat stomme brilletje op zijn neus en die nette kleren aan, die is niet normaal hoor.


1947. Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt

Ik hew ut boek in un sucht en un skeet tlezen. Inderdaad un prachtege novelle fan de maestro t Sint Nyk. Flgende week komt un interview dat ik met Verroen had in GrootdeFryskeMarren-krant.

 
10 ktober om 19:13
 
Hoe su snder pblyk...

Kommentaar liekt mij overbodech. Foto is foarege week nommen bij Quick Boys-IJsselmeervogels. Flgende week lockdownn again? Met dank an dizze idioaten!
 
9 ktober om 18:37
 
Kameleonmem Dominique van Vliet

Un paar weken leden, de tiid fligt foarbij, mocht ik foar de Friesland Post un bysndere frou interviewe. Dominique van Vliet, un aktrise. Mar feul mear as dat allienech.

Ut is ut coverferhaal fan de oktober-Friesland Post: Op de cover Dominique van Vliet, zij speelt de mem van Hielke en Sietse Klinkhamer in de Kameleonfilms. Tegenwoordig acteert Dominique nagenoeg niet meer en voert ze een heel ander beroep uit. Maar voor de nieuwste film heeft ze een uitzondering gemaakt.

Wat dat andere beroep is? Lees de Friesland Post mar, sk su sge.
 
8 ktober om 17:27
 
Nyt allienech GrootSneek nou...

En in Blsert prate se ok gewoan Snekers, al nome se dat dr Blserters!

Ok an dizze tgave mocht ik metwerke. Un interview met Wigle Sinnema.
 
7 ktober om 20:08
 
Boeiend leven

Wear un hearleke dach had. Fanmrren lekkere shiatsu massaazje had en fanmiddach bij de treiking fan un histoarys plaatsje-album over Sneek weest. Gyn nocht om te eekmiegen over ut taalgebrk fan oans bestuurders, alliennech un krte opmerking an ut end fan ut ferslachje dat ik foar GrootSneek skreef.

Burgemeester Jannewietske de Vries neemt historisch stickeralbum in ontvangst van CvdK Arno Brok

SNEEK- Vanmiddag heeft burgemeester Jannewietske de Vries uit handen van CvdK Arno Brok het historisch stickerboek Ontdek de geschiedenis van Sneek in ontvangst genomen.
De uitgave is samengesteld door Vereniging Historisch Sneek (VHS), in opdracht van Albert Heijn Stadsfenne. Het initiatief om het boek uit te geven is van Robert en Doremiek Grakist, de franchise-ondernemers van de Albert Heijn uit de Stadfenne.

Afgelopen herfst won Albert Heijn Stadsfenne de titel Beste Albert Heijn van Nederland. Vanuit deze geweldige prestatie ontstond het idee om dit ook met de klant te vieren en iets blijvends te geven.

Dat is dus het vanmiddag aangeboden boek geworden, dat door de vrijwilligers van VHS is samengesteld onder eindredactie Anton van Dijk. Maar liefst 324 plaatjes kunnen verzameld worden voor het boek. Negentien themas van het ontstaan van Sneek tot de Sneekweek komen in het boek aan de orde.

Vanaf vandaag krijgt de klant bij aankoop van zijn of haar boodschappen een zakje met stickers, bestaande uit stickers met oude afbeeldingen, maar ook met fotos uit recentere tijd. Klanten krijgen zo de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van Sneek te ontdekken met een eigen historisch stickeralbum.
Het bewaarboek kan na inlevering van een door AH uitgegeven flyer gratis worden afgehaald bij de winkel in de Stadsfenne.

De coronaregels zorgden er vanmiddag voor dat de genodigden, waaronder de samenstellers van het boek, getooid met mondkapjes bij Lokaal 55 zaten waar de aanbieding plaatsvond. Arno Brok uiteraard met Fryske flach mlkapke en Jannewietske de Vries met een bruin exemplaar, passend bij haar jurk die ze deze middag droeg.

Opvallend dat zowel de toespraken van de Commissaris als die van de burgemeester in het Fries waren. Bij een boekaanbieding over Sneek had het Snekers zeker niet misstaan

Fanavend bij de opening fan ut Rugby-feld fan Rugby Club Sneek weest. De nieuwe wethouder fan SWF, Bauke Dam mocht de openingshandeling ferrichte en dy hield syn allerearste toespraak as wethouwer in ut Snekers! Ut kan dus wel! 
6 ktober om 18:37
 
Ut krs wear op de fieringtoren fan de Roomsen

Fanmiddach tegare met Piet Bouwhuis opnieuw boven op de fieringtoren fan de RK Sint Martinuskerk an de Singel weest. Su as bekend hew ik un blodhekel an dergeleke putsjes op groate hoogte. Mar om un moaie foto te maken, moest ut mar wear! Piet het de fraaiste foto, hierboven, skoaten. Ik maakt op trillende beentsjes de onderste fan Piet! Su hooch bin'k dus nyt weest... 
5 ktober om 19:11
 
Nou su!

Ut binne idioate tiden. Mar ut komt wear god dr bin'k fan overtgd!
 
4 ktober om 15:34
 
Ut brne goud is der wear

As un kyn su blij bink at de kastanjes wear t de rge stekelege blsters fallen en ik ut jonkje bin dyt de bzen folstopt met ut brne goud. Fanmiddach even un kuierke over ut Blwerk fan Sneek deen. Tch al sun wnderskoan plak fane stad. Dr staat un nch nyt eens sun ouwe Peardekastanje. De ene na de andere blster plofte t de boom.

Prachtech geld: Plof! Plof! Plof! Opfallend su dik dit idioate jaar de fruchten binne. Immer & altyd hew ik ut hele jaar deur un kastanje in de bze, nadat beppe mij oait fertelde dat ut reumatyk teugen gaan s.

De kastanjeboom is absolt een fan myn favorite bomen, tegare met de berk binne ut foarbeelden fan levenskracht. En dan dy prachtege fruchten in ut sachte witte bd fan de blsters. Ik wurd der helemaal lyrys fan. Ik bin simpelwech un hrstkyn!

Der binne ok talrike ferhalen en anekdoates over de kastanjeboom, dyt soms wel un hoogte fan 30 meter bereike kan. Hieronder nch un moai ferhaal over de kastanjeboom en bijgeloof.

Kastanjeboom & bijgeloof

Bij veel boerderijen kun je aan de zuidzijde een grote paardenkastanje aantreffen. Deze boom staat daar niet zomaar. Een kastanjeboom is namelijk de favoriete behuizing van een heks. Wanneer vroeger een boerderij gebouwd werd, dan werd direct na het gereedkomen van de bouw vlak naast de boerderij een paardenkastanje geplant.

Men dacht dat heksen die over de uitgestrekte heidevelden zwierven, op gezette tijden een toevluchtsoord zochten en geloofde dat je heksen rust kon bieden en gunstig kon stemmen door een kastanjeboom te planten. De heks zou hierin haar intrek nemen en dan de boerderij, de bewoners en het vee met rust laten.

Een heks verscheen vaak in de gedaante van een uil. Wanneer een uil gesignaleerd werd, dan was men ervan overtuigd dat deze uil de heks was. Met zijn oehoe-geroep wil de heks iedereen de stuipen op het lijf jagen. Van een uil is bekend dat deze bij voorkeur verblijft in een paardenkastanje. Hiermee is dan ook verklaard waarom de paardenkastanje werd gebruikt als grote boom bij de boerderij.
 
3 ktober om 11:42
 
Fyn'k wel un moaie! 
2 ktober om 17:46
 
Ferhalefertellers

Fanmiddach tegare met fotograaf Tom Coehoorn op besoek weest bij Joop Spykstra in Grou. Ik mocht Joop interviewe foar de Friesland Post seary ferhalefertellers in Fryslaan. Joop past ok prima in dizze reeks. Oulopen somer kwam ik Joop toefallech teugen in Grou. Futdaleks had ik ut gefol dit is der wear eentsje.

En dat gefol laat mij selden f noait in de steek. Bleek fanmiddach ok wear. Tom en ik hewwe dan ok un nflek interview ( op corona-oustaan!) met de kleurrike Joop had, dyt eigenlek nyt foar 1 gat te fangen is. Joop de Rattelaar. Joop de singende bussjauffeur. Joop de Grouste Krystman en gaan su mar deur! Ut ferhaal Joop syn beppe dyt un swevende tafel teugen de kp kreech was hilarys.

Foto is teraard fan Tom
 
1 ktober om 17:27
 
Mindert Wijnstra (1945-2020)

Mindert Wijnstra is overleden, dat wurdde fandaach bekend maakt. Mindert was al un skoft erg siik. Op 20 september was der nch un indrukwekkende ouskeidsinterview met Mindert op Omrop Frysln radio. Foarech jaar, op 29 augustus, mocht ik Mindert foar de Friesland Post interviewe.

Toen leek ut wear de goeie kant met Mindert op te gaan. Ut mocht spitechgenoech nyt su weze. Mindert mocht mar 74 jaar wurde. Hieronder ut interview dat ik met Mindert foar de FP had.Mindert Wijnstra verhalenverteller uit Warns

Elk dorp had vroeger zijn verhalenverteller. In Frysln zijn nog altijd verhalenvertellers te vinden. Storytellers kennen hun omgeving vaak heel goed, de natuur en de aard van de mensen. Sommige ingredinten berusten op werkelijkheid, andere worden overtrokken en berusten op fantasie. Ditmaal gaan we op bezoek bij Mindert Wijnstra (1945), verhalenverteller uit Warns.

Dat ik bekind stean as ferhaleferteller? Praatsjemakker siz ik ek wolris, set Mindert Wijnstra s ynterview tein. In ndogens glimkje ome mle ferskynt. Dan begjint er te fertellen. Oer wrt yn syn optyk in goeie ferhaleferteller oan foldwaan moat.

Do moast de minsken, dyn publyk meinimme yn it ferhaal. It is de kunst om it folk mei te krijen, de minsken moatte har ferbyldzje dat se it ferhaal foar har sjogge. In dekr skilderje, personaazjes ta libben bringe. De hiele kunst is datsto dyn harkers mei krijst yne fertelling. Dat kin mei humor wze, mei spanning, mei emoasje. It binne de wurden, mar ek de hlding, de lichemstaal, de gebaren, de mimyk, dt is de kunst.
Mindert Wijnstra dyt jierrenlang nderwizer west hat yn Warns wrbyt hy altyd fn en fynt dat er de bern meinimme moast yn de ferbylding. Yn dy sin fielt Wijnstra him al in libbenlang ferhaleferteller. Dochs wit hij wol wanneart er him foar it earst ta ferhaleferteller roppen fielde.

It is wilens al hast fyftich jier lyn dat ik mei it ferhalefertellen begn. Dat barde eins by tafal. De skriuwer en samler fan Fryske folksferhalen Ype Poortinga spile der in wichtige rol yn. Poortinga sammele folksferhalen by minsken oane keukentafel, mei in bandrekorder naam er dy ferhalen op. Elkenien fernaam wol dat der in ein kaam oan dy tradysje fan it by skimerljocht ferhalenfertelle. De tv kaam derfoar ynt plak.

Drom sammele Poortinga dy fertalen omdat hy benaud wie dat dy ferhalen ferlern gean soene. Doet der wer in bondel fan Poortinga syn ferhalen yn it Coulonhs fan de Fryske Akademy presintearre waard belle hy my op mei de fraach oft ik ek in pear ferhalen fertelle woe. Ik hie dat noch net earder dien, mar Poortinga koe my in bytsje t de toanielwrld en hie my ek meimakke as foardrager.

Ik ha doe tsjin Poortinga sein dat er mar wat ferhalen tasjoere moast en dan woe ik it wol besykje, mar it wie myn ding net. Ik haw doe twa ferhalen fan a tot z te holle leard en yn it Coulonhs foar it publyk brocht en dat fnen de minsken wakker moai. Sa begn it, de iene nei de oare frege my om te fertellen. Al gau drnei wie ik alle wiken yn in Omrop Frysln rubryk oer folksmuzyk te beharkjen mei ferhalen. Dat waard presintearre troch Doede Veeman en Doede fn dat myn ferhalefertellen dr yn ths paste. It wie in populr programma en ik waard samar bekend as Gekke Henky dyt ferhalen fertelle koe. Sa is it ferhalefertellen begn, snder dat ik it socht of pland hie. Neffens my wie it yn it jier 1977.

Der binne ferhalefertellers yn alle soarten en maten, fan fantasijferhalen oant mearkes, fan bisteferhalen oant skiednisferhale. Mindert Wijnstra hat ek syn foarkarren.

Ik bin leafhawwer fan it hiele brede spektrum fan folksferhalen en dat kin fan alles wze. Mearkes, in miks fan skiednis en fiksje, skipper- en fiskersferhalen. Natuerferhalen haw ik in hiel soad op myn repertoire. Dy natuerferhalen binne eins myn dierberste ferhalen. Ik lear oars al lang net de fehalen mear t e kop. Ik ls in ferhaal at ik it op papier krij en dan ls ik it nochris om it drnei as in film foar my te sjen. Ik sjoch de bylden dyt as in film foarby gean en dan komme de wurden ek wol. Der binne wolris passaazjes, in stikje dialooch sa at dy ld boer of skipper seit yn prachtich Frysk. Dat nim ik dan wolris letterlik oer. Mar ik bin eins in beskriuwer fan wat ik yn myn eigen geast sjoch. De ferhalenlinen, de ntwikkeling haw ik yne holle en dy folgje ik.

It publyk wrt Mindert Wijnstra foar fertelt is hiel breed, fan lytse bern oant minsken yn in fersoargingshs.

Foar middelbiere skoalle learlingen yn Ljouwert fersoargje ik by Boekhandel Van der Velde yn Ljouwert in ferhalelzing. Dat binne bern fan 16/17 jier en dr haw ik in programma fan in oere foar, ik doch it al tweintich jier. Myn nderfining is dat se soks hartstikke moai fine. Dr ferbaas ik my dan wol wer oer. Se hawwe dan even gjin sores fan mobyltsjes en oare dingen. It is dan allegear oandacht en ik lit se sels ek fertelle. Ik fertel dy learlingen dan oer de ferskillende soarten fan ferhalen, wat in sage of leginde is en dan jou ik der foarbylden fan. Ek hjoeddeiske ferhalen dyt der noch altyd binne. In modern ferhaal dat yn in auto ope Wldwei spilet. It hoecht net altyd oer de skippers en fiskers fan froeger te gean. Dan siz ik jim kin sels ek wol fertelle, jim hawwe ek wol ferhalen gench. En dat blykt dan ek, ik jou se dan wol even in oansetsje,een broodje Aapmei de opdracht der in ferhaal fan te meitsjen.

Taal is foar Mindert Wijnstra fgryslik belangryk. Foar him is dat it Frysk, mar at er bten de provinsjegrinzen giet dan ek yn it Hollnsk.

Ik fertel it leafst yn it Frysk, it is myn eigen taal dr bin ik it meast yn ths. Yn byldenrykdom siz mar. Yn it Nederlnsk rinne de sinnen oars as yn it Frysk, ik moat folle skerper wze at ik yn it Hollnsk fertel. In pear jier lyn hak in wike op Oerol stien en dr ferhalen ferteld en dat die ik yn it Nederlnsk en ien ferhaal yn it Frysk. Doe krige ik in opmerking fan ien t it publyk: Ik vond het heel mooi wat u deed, maar toen u Fries praatte, begon u te stralen en uw ogen te twinkelen. Dy seach blykber by my it ferskil, sa ticht leit taal by my.

Mindert Wijnstra fertelde yn it ferline wol tidens fytstochten en naam hij ek groepen mei te kuieren en die dan syn ferhalen. Troch sykte (Meagere Hein stlde syn fyts by s tsjin it stekje foarhs) no twa en in heal jier lyn, docht Mindert de fytstochten net mear, mar giet hy noch wol te kuierjen en fertelt dan op lokaasje.

Asto op lokaasje fertelst hast it hiele dekr der al by, de bosk of de Iselmar en de greiden. Ik fertel dan dat op in bepaald stee in hske stien hat of soks. Mar dy sfear, it rzjen fan de beammen, it skolperjen fan it wetter, de loften en dr in ferhaal delsette dat is it moaiste wat der is. Yn de Rysterbosk fertel ik in ferhaal oer kabouters dyt der west hawwe en de spoaren dyst der noch sjen kins omdat se der wakker oan it graven west hawwe. At ik nei dy gatten en bulten ta gean, dan sjoch ik de minsken t myn eachhoeken en ik wit dan wis dat se tinke dat it echt is. Ik leau it trouwens ek hear! Dat is de essinsje fan it ferhalen fertellen, sels yn dyn ferhalen leauwe! At ik dan oer de Ierdmantsje fan Gaasterln ferteld ha en ik fyts dan wer nei hs dan tink ik wolris, wat hast se ek wer wat wiis makke. Mar at ik der net yn leau, dan komt it ek net leauweardich oer!