dagboek > overzicht
Dagboek desember 2016
 
31 desember om 11:41
 
2016 & 2017

Hoe 2016 foar mij was? Lees ut dachboek fanaf 1 jannewary 2016!

Hoe 2017 wurde sal? Lees fòlgend jaar myn digitale dachboek mar wear!

Ik wêns jum in ieder gefal un gesond en gesegend 2017 toe!
 
30 desember om 09:09
 
Foarleze langs de Luts

Gisteravend hearlek op ferhaal kommen tidens ut festival in Balk. Dêr mocht ik ferhalen fersen foarleze tegare met gitaarfiruoas Johan Keus in ut prachtege hús fan Auke en Ineke Hylkema. Wat un perfekte òrganisasy! Foar de negende kear wurdde dit ferhalefestival houden an de boarden fan ut rivierke de Luts.

Foaraf was de mailing, ut telefoanys kontakt al dik in orde. Gisteravend wurden we met un hearlek buffet in de Treemter ontfongen. Ut ontbrak oans an niks. Groate klasse en útermate professioneel allemaal.

Johan en ik wurden begeleiden deur Kathleen van der Velden, un dame dy’t un mear as aardege konneksy met Sneek had. Jarenlang het se in ut roemruchte Krúzebroedershof en wist mij prachtege ferhalen te fertellen over de ikoanen fan de stad, su as Frekie en Mientje. Dat allienech al was bonus foar mij.

Johan Keus toert op’t ogenblik met Jack Bottleneck deur ut laan en is absolút un tòpgitarist. We hadden mekaar nòch noait earder ontmoeten, mar de klik was der futdaleks. Hearlek om met su’n ervaren múzikant op te treden.

We mochten dry kear optrede en ut sat ( en ston!) telkens bom en de bommetjefol. Moaier públyk kan je nyt wênse, mênsen dy’t fan de ene lokasy naar de andere kuiere en fan múzyk en literatuur geniete. Met mekaar liepen su'n 300 mênsen dizze ferhale- en múzyktòcht deur ut sentrum fan Balk.

De avend wurdde in de Treemter afsloaten met un optreden fan Anneke Douma en har kombo. 
29 desember om 13:02
 
Fanavend optrede tidens Verhalenfestival Balk

Fanavend en ik fyn dat un groate ear, mach ik foarleze tidens ut Verhalenfestival Balk! Hieronder ut persbericht.

De kortste dag nadert en buiten waait een koude wind om het huis. We kruipen met elkaar om de kachel en verlangen naar een mooi verhaal. Even de smartfoon vergeten en alle piepjes negeren. Tijd voor het echte vertelwerk: het Verhalenfestival Balk komt er weer aan!

Het Verhalenfestival Balk heeft dit jaar op donderdag 29 december plaats. Meer dan tien inspirerende verhalenvertellers en begeleidende muzikanten treden op in de knusse huiskamers van historische panden aan de Luts. Ook dit jaar staat bezoekers weer een interessant programma te wachten.

Programma

Sjonger, ferhalenferteller en skriuwer Bennie Huisman staat solo op het podium: humor en bezinning zijn zijn thema’s. Stadsdichter Henk van der Veer, die denkt, skrieft, praat en droomt in 
ut Snekers, treedt samen op met de Balkster gitarist Johan Keus. Verteller Frank Belt put tijdens zijn performance graag uit de Friese verteltraditie. Hij wordt begeleid door bassist Oeds Bouwsma.

Sytse Bouwhuis uit Wyckel duikt in de historie van huis Meerzicht. Zijn verhalen worden afgewisseld met muziek van Peter Damsma op de theorbe (een soort luit). Ook de Friese verteller Mindert Wynstra en muzikant Joop de Jong vormen de 29ste een duo.

De klassiek geschoolde sopraan Tetsje van der Kooi en harpiste Janneke van der Lugt treden samen op in de doopsgezinde kerk.

Poëzie valt te beluisteren bij dichter Jos Versteegen en singer-songwriter Amarens de Boer. Verteller én muzikant Bart van der Wal is dit jaar weer van de partij, samen met zijn band Reizger.

Anneke Douma treedt met een kleine formatie op in een huiskamer en verzorgt tevens met haar complete band de slotact in Cultureel Centrum de Treemter. De Friese zangeres zingt dit keer niet haar bekende meezingers, maar brengt een totaal ander repertoire ten gehore: mooie luisterliedjes die haar in haar muzikale carrière beïnvloed hebben.

Leerlingen van het plaatselijke CSG dragen hun speciaal voor het festival geschreven verhalen voor. Vooraf komt de Friese acteur Theo Smedes op school lesgeven in het voordragen van een verhaal. De leerlingen worden tijdens hun optreden muzikaal ondersteund door leeftijdsgenoten van de muziekschool-workshops onder leiding van docent Mario Kramer.

Kaarten

Bezoekers kunnen kiezen uit drie voorstellingen van 30 minuten. Alle deelnemers treffen elkaar bij de slotact.
Kaarten zijn vanaf 17 december te koop in de Wereldwinkel in Balk aan het Hoekstraplein. Toegangskaart (€ 12,50) is tevens het programmaboekje. Er wordt dit jaar streng gecontroleerd op een geldig toegangsbewijs.
 
29 desember om 12:36
 
Tjalco de Witte met De Witte Lakenvelder nieuwe hoofdsponsor c.v.v. O.N.S.

Ut was fanmòrren un moai moment om as earste ut bericht de weareld in te sturen dat Tjalco de Witte met syn bedriëf ‘De Witte Lakenvelder’ de nieuwe hoofdsponsor fan O.N.S. wurdt. Earder dit jaar had ik foar GrootSneek un útgebreid interview met Tjalco over ‘De Witte Lakenvelder’. Siën bij 29 júly 2016.

Tjalco het in syn jeugdjaren bij O.N.S. foetbald en staat sinds dit seizoën wear regelmatech an de lijn bij syn ouwe jeugdliefde.

Ut 3-jarech kontrakt tussen O.N.S. en De Witte Lakenvelder sal op 7 jannewary foarafgaand an de wedstryd O.N.S. Boso Sneek – Genemuiden ondertekend wurde. Fanaf 1 júly 2017 is de naam dan wear O.N.S.!

 
28 desember om 18:46
 
Twee en een half duizend Snekers Op ‘e Strún

Sneek- Maar liefst 2500 geregistreerde lopers en ongetwijfeld nog enkele honderden ‘zwartlopers’ hebben gisteravond mee gedaan aan de derde editie van ‘Op ‘e Strún’. Door de massale deelname liepen de wachttijden, zeker in het begin van de belevingstocht, nogal op. De eerste editie telde 700 deelnemers en vorig jaar was er al een verdubbeling van het aantal. Dit jaar dus nog veel meer wandelaars die meeliepen.

De route van ruim 7 km, leidde o.a. door de binnenstad, verschillende wijken, het Burgemeester De Hooppark en was zeer verrassend en zondemeer feeëriek te noemen. Dit jaar was er voor het eerst een thema, namelijk ‘Verbinden’.
Rotary Sneek wil zich nog intensiever verbinden met de inwoners van de gemeente. Ze willen met de route cultuur, Sneek en bewegen met elkaar verbinden. En als het even kan wil de organisatie met de locaties en de aankleding ook nog verbindingen gaan leggen.

Met dit als uitgangspunt hebben ze dit jaar ‘de actieve wijkverenigingen’ met de kinderboerderij en ‘timmerdorpen gemeente Súdwest-Fryslân’ als goede doelen gekozen. Iedere wandelaar kon op één van de goede doelen stemmen.

Tussen 19 en 19.30 uur startten de ruim 2500 wandelaars vanuit de Veemarkthal in Sneek. Misschien volgend jaar iets ruimere starttijd om spreiding te bewerkstelligen?

Voor de rest niets dan lof voor de organisatie! 
27 desember om 18:19
  Sneek op 'e Strún 2016

Het is enkel nog mogelijk om kaarten te bestellen mits u een persoonlijke kortingscode heeft ontvangen.

De laatste 50 kaarten zijn op 27 december bij de start in de Veemarkt vanaf 18:45 uur aan de kassa verkrijgbaar t.w.v. € 15,-.

Qua kilometers een beetje inboeten, plusje qua aantal deelnemers en de aankleding en amusement minimaal evenaren!

Dát is de uitdaging die we ons zelf hebben opgelegd bij de organisatie van de 3e editie Sneek op ‘e Strún. Ook dit jaar weer op 3e kerstdag, dinsdag 27 december.

Een avondwandeling langs onverwachte plekjes in Sneek met kunst, cultuur en bovenal inspirerende mensen. Welkom!

Thema: 'de Verbinding'

Dit jaar heeft onze wandeltocht voor de eerste keer een thema; ‘de verbinding’. Met Sneek op ‘e Strún willen we ons als organisatoren – Rotary Sneek – nog intensiever verbinden met de inwoners van de gemeente. Met de route verbinden we cultuur, Sneek en bewegen, lees uitbuiken.

En als het even kan willen we met de locaties en de aankleding ook nog verbindingen gaan leggen.

En dus het goede doel is...Om dit thema verder te laden, leggen we ‘verbindingen’ met de wijken in de stad.
De wijkplatformen en wijkvisies in de stad doen veelal prachtig werk. Ze organiseren activiteiten om (eenzame) inwoners met elkaar te verbinden, ze denken mee in groenvoorzieningen in de wijk en ze signaleren als er problemen zijn. Om hun iets meer (financiële) speelruimte te geven, zijn ‘de wijkplatformen en wijkvisies’ dit jaar ons goede doel.

Daarnaast hebben we 2 ‘bonus-wijken’. Het Timmerdorp dat iedere zomer(vakantie) een aparte ‘wijk’ is en de kinderboerderij Sneek die je het hele jaar door als een ‘wijk met inwoners van diverse pluimage’ zou kunnen betitelen.

Voor de nieuwkomers: wat is het eigenlijk?

‘Sneek op ‘e strún’ is niet zomaar een avondwandeling door de stad, maar een ervaring op zich. Opnieuw gaan we proberen de meest doorgewinterde inwoners van onze gemeente – en u – van de ene verbazing in de andere te laten vallen. Opnieuw wordt het een mallemolen van kunst, cultuur, ernst, humor, verrassende perspectieven en kleurrijke sferen. In de mix van dat alles staat één ding vast: ‘Sneek op ‘e strún’ 2016 wordt een hagelnieuwe belevenis en een niet eerder vertoonde ervaring.

Veel bedrijven, organisaties en verenigingen werken belangeloos mee om onze wandelaars een leuke en gedenkwaardige avond te bezorgen. Tientallen vrijwilligers ondersteunen ons theatraal en organisatorisch. Top! Na twee dagen Kerstmis in huiselijk kring is ‘Sneek op ‘e Strún’ een prachtige en actieve belevenis.

Kom in beweging voor het goede doel
 
26 desember om 15:46
 
Blik op 'e literatuur (16)


Dizze bondel (Afûk 2016) fan Edwin de Groot is in hommaazje oan twa rigels fan de Poalske dichteres Wisława Szymborska:

Je bent – je moet voorbijgaan.
Je gaat voorbij – en alles is oké.

By wat der sa op syn wei komt, spilet by Edwin de Groot it besef fan it tydlik-wêzen fan de dingen in grutte rol. Mei wikseljende konklúzjes jout hy dat besef foarm yn taal. Al wie it mar om foar te kommen dat jo sprakeleas tusken skiep tenûndergean.

Edwin de Groot (1963) wûn al meardere kearen in Rely Jorritsmapriis foar syn poëzy. Earder publisearre hy de dichtbondels Ik skip (2009), Tongfal (2010) en de twatalige bondel In hazze is in lokkich bern / Een haas is een gelukkig kind (2013). De Groot skriuwt net allinnich yn it Frysk, hy publisearret ek gedichten yn Nederlânske en Flaamske literêre tydskriften.
 
26 desember om 14:20
 
Blik op 'e literatuur (15) 
25 desember om 19:31
 
Fredech

Tidens de Samenloop voor Hoop
 
24 desember om 14:49
 
Inskriëving Mar.athon Sneek

Fanmòrren is ut startskot geven foar de derde edisy fan de Mar.athon fan Sneek. Dat gebeurde op de kòrtste saterdach fan ut jaar. Uteraard met un fette knipooch naar de langste saterdach fan ut jaar, de 24ste júny wannear’t de Mar.athon houden wurde sal. De inskriëving foar de Mar.athon gaat helemaal digitaal. Futdaleks nadat de site online ging stroomden de anmeldingen binnen, met as gefòlch dat de site ok plat ging.

Fanmòrren liepen un antal genoadegden fan RC De Potten al fast naar de stad, un afstaan fan seuven en halve kilometer. Een fan de òrganisatoaren, Syb van der Ploeg draafde ok met.

De dravers wurde op ut Waltaplein ontfongen deur wethouwer Gea Akkerman, self ok un ferdiënstlek lange afstaandraver, nou echter an ut teruchkommen fan un foëtblessúre.

Tegare met har kollega wethouwer Frans Veltman fan de gemeente de Fryske Marren, drukte ut duo met assistênsy fan de òrganisasy op de roaie knop wêrmet de inskriëving los gaan kon.

De ferwachting is dat de derde edisy feul mear deelnimmers trekke sal. Ut súden wel us 10.000 tòt 12.000 mênsen weze kanne. Ut bysòndere an de Mar.athon is dat der avens en nachts draaft wurdt. Op frijdach 23 júny wurde un kòrte Starteilaan Loop fan 7,5 en un Waterstad Belevingsloop deur Sneek an ut programma fasthaakt.

Su'n Mar.athon falt en staat met de inset fan frijwilligers: Niels Homan is een fan dy frijwilligers!
 
23 desember om 19:42
 
Oranje Nassau Stempel

Un únyk kado fan oud-O.N.S.'er Jacob Krol kregen: un orizjineel O.N.S.-stempel. Bin der heel wies met Jacob!


 
22 desember om 18:18
 
Journalist Klaas Salverda: ‘Testament van de Pers’

Grip op geschiedenis; het is al gekkenwerk genoemd. Monnikenwerk ook. En een encyclopedie bij de hedendaagse geschiedenis. Journalist Klaas Salverda schreef een testament: Het Testament van de pers. In 1.000 fragmenten, opgetekend vanuit het werk van 600 collega-journalisten in kranten over de afgelopen 40 jaar. Salverda was zelf jarenlang dagbladjournalist en maakte het ‘allemaal van dichtbij mee’. Maar hij wilde objectief weten waar we nu staan en hoe we in deze verwarrende tijd zijn terechtgekomen.

Vol vragen

Net als kerken, bonden en partijen fungeerden dagbladen jarenlang als richtingwijzers in het leven van mensen. Maar de oplages van papieren kranten, en dan vooral dagbladen, lopen hard terug. Een bijzondere ontwikkeling. Want intussen zitten veel mensen vol vragen. Hoe komt het met mijn werk? En met de hypotheek van m’n kinderen als ze geen vaste baan hebben? Met de vluchtelingenstromen? En al die aanslagen veraf en dichtbij?

Greep krijgen

Testament van de pers kent een heel positieve ondertoon. Wat hébben we al over veel dingen ingezeten en wat is het toch vaak goed gekomen! Daarom is het boek in de eerste plaats een feest van herkenning. Want het gaat over onze eigen concrete geschiedenis. Het nodigt daarbij uit om eigen meningen nog eens tegen het licht te houden. Of om zelf het verhaal af te maken. Tijdens het lezen en bladeren voel je dat je weer een beetje greep op de samenleving krijgt.

Actuele relevantie

Uitgeverij Eburon over het boek: ‘Dit boek mag met recht een testament genoemd worden: het hoog informatieve werk is een zeer interessante uitgave. Klaas Salverda heeft intensief archiefonderzoek uitgevoerd en daarmee de basis gelegd voor een bijzonder naslagwerk. Testament van de pers werpt licht op gebeurtenissen in het verleden. Maar deze hebben zeker ook actuele maatschappelijke relevantie. De journalistieke ervaring van Salverda zorgt ervoor dat hij erin geslaagd is om alle informatie te verwerken tot een samenhangend geheel.’

Doordat er zoveel verschillende onderwerpen worden behandeld, zal het prachtig uitgevoerde boekwerk zonder meer herkenbaar zijn voor een breed publiek, verwacht Eburon.

Anderen over

Boekennieuws: ‘Dit biedt stof tot nadenken, of je het nu eens bent met Salverda of niet.’
Elsevier: ‘Eigenlijk is het gekkenwerk, dit boek. Maar het is goed dat iemand het heeft verricht.’
Villamedia: ‘Je kunt uren op deze zolder doorbrengen en genieten van citaten, observaties en andere wijsheden.’
Volkskrant: ‘De methode van Salverda blijkt te werken.’
Frits Spits (Kro-Ncrv): ‘Een práchtig boek met indrukwekkende citaten.’

Testament van de pers. Uitgeverij Eburon Delft. 608 pag’s in hardcover. Prijs 34,90 incl. verzendkosten. www.testamentvandepers.nl

 
21 desember om 19:09
 
Arno Brok beoogd nieuwe kommissaris fan de Koaning in Fryslaan

Fanmòrren kwam ut nieuws dat Arno Brok beoogd( su hyt dat dan su moai) nieuwe kommissaris fan de Koaning in Fryslaan wurdt.

Op 1 júny fan dit jaar skreef ik ut fòlgende blogje:

"Wille Snekers & Friezen Arno Brok wear thús hewwe?

John Jorritsma bij ut afskeid fan burgemeester Arno Brok. Op dit moment un soad onderbúk reaksy's over de teruchkear fan de mateloas populêre Brok. At ik de FB love mut, dan binne der genoech lui dy't um wear teruchhale wille naar Fryslaan. Brok sú de ideale opfòlger fan Jorritsma weze as CvdK.

De tiid sal ut leare!"


Fandaach dus ut blije nieuws foar Brok en ik weet ok seker foar un hele soad Friezen, de Snekers nyt in ut laatste plak. Ik fyn ut ok prachtech dat dizze sympatieke en foar sufer’t ik ut op afstaan besiën kan bekwame bestuurder.

Ut was/is un públyk geheim dat Brok altyd onwennech was fan Fryslaan. Dordrecht is un prachtstad, mar Brok hield tidens syn burgemeesterskap dêr altyd kontakt met Fryslaan.

Toen Arno Brok op 29 jannewary 2010 afskeid nam as burgemeester fan Sneek was der un soad lof foar hem. Sjoerd Tolsma, mocht um as raadsoudste allienech toespreke. “Papa hij doet het toch zo goed, waarom gaat hij dan weg”, had de dochter fan de Tolsma seid toen Brok bekend maakte dat hij Sneek en Fryslaan ferlate sú. Moaie kynderlogika!

Tidens dy afskeidsplechtechheid in de Groate Kerk kreech Arno Brok un fers fan mij anboaden met foto fan Han Reeder.


Hierbij ut fers:

foar Arno BrokAdieu burgerfader


ut felle skerpe noarderlicht,
nergens is ut su overweldegend su moai
su glashelder as boven ut platte Friese laan
adembenemend dy wydse hoarizonnen
dy wolke-polder-luchten in ut froege foarjaar
ut lotteren fan ut earste kievitsei

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

beklomst de moderne hemelflat fan Furmerus
daaldest ou op dyn monumentale woanstek an ut Hooiblok
met fantastys útsicht over de Koopmansgracht
dêr’t somerdach skeepstoeters skalden
foar de Elektrise Brugge en Sperkhemfòlk
fleurech de haan naar dy opstak

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

ut rokokostadhús werkplak gròtfol symboalyk
tussen de muren goudlearbehang
- met dêrop de oubeeldings
fan Sinese lusthoven – echoot nòch
dyn krachtege stem foëldest dy as foarsitter fan de raad
as un goudfis in ut water

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

de eeuwenouwe Friese taal - mear as un kil
& koud instrúment - koesterdest as un petekyn
maakte dij soms roomser as de paus tussen
al dy impòrthollanners en autochtoanen
dy’t hautain nalieten wêrstou dy su foar insettest

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

òf was ut miskyn dat warme Sneekgefoël
ut Sneekgefoël fan nyt an te raken su dyp
dat dij mear as tweedúzend dagen bond
met dizze stad

eigenlek foar evech & altyd !


Dordrecht

Uteraard is Arno Brok gyn heilige! Dêrom ok de andere kant fan ut ferhaal. Meteen nadat bekend wurdde dat John Jorritsma fertrekke sú as CvdK, wurdde Arno Brok al noemd as un mogeleke opfòlger.

Der wurdde selfs un spejale FB-pagina in ut leven roepen om Arno te bewegen wear ‘thús te kommen’.

De gemeente Dordrecht liet as antwoard wete “ dat een terugkeer onwaarschijnlijk is. Hij is net herbenoemd en zit nog vol energie om hier aan de slag te gaan.''

Niks su feranderleker as un mins!

De Stem van Dordrecht

Hoe wurdt der in Dordrecht reageard op ut fertrek fan Arno Brok? Hieronder ut nieuws út De Stem van Dordrecht, skreven deur Caty Groen

Burgemeester Arno Brok verruilt Dordrecht voor Friesland. Woensdag werd bekend dat Brok, die zeven jaar burgemeester van Dordrecht is geweest, is voorgedragen als commissaris van de Koning in Friesland. Het college van burgemeester en wethouders is blij voor Brok, maar vindt het ook jammer.


DORDRECHT - Wethouder en locoburgemeester Piet Sleeking (Beter voor Dordt) heeft gemengde gevoelens over het vertrek van burgemeester Arno Brok. "Arno Brok is een fantastische burgemeester en toonde zich de afgelopen jaren als een man met wie je kunt sparren en als iemand die je gevraagd en ongevraagd feedback geeft. Komende februari is Brok zeven jaar burgemeester van Dordrecht en in die jaren heeft hij niet alleen veel betekend voor de stad, maar ook voor de regio. Hij heeft zijn stempel weten te drukken met een tomeloze energie en betrokkenheid. Dat hij een echte burgervader is heeft hij laten zien toen vrijwel direct na zijn benoeming niet alleen de stad, maar het hele land werd opgeschrikt door de moord op Milly Boele. Hij heeft al die jaren contact gehouden met de familie en oprechte belangstelling getoond. Dat zijn eigenschappen die werkelijk te prijzen zijn in hem."

'Brok heeft het imago van de stad in positieve zin gekanteld'

Volgens Sleeking moet burgemeester Brok zo onderhand een oor hebben dat vergroeid is met zijn telefoon. "Hij is altijd actief, alert en betrokken en het lijkt alsof de dag bij hem bestaat uit meer dan vierentwintig uur. Arno Brok heeft het imago van de stad in de jaren dat hij hier burgemeester is in positieve zin gekanteld. Denk aan de organisatie en de feestelijkheden rondom de eerste Koningsdag, die nog steeds doorklinkt in de stad. En vergeet ook niet de landelijke intocht van Sinterklaas waarbij hij de kans heeft genomen om Dordrecht in haar volle glorie te laten zien. Ook in de doorontwikkeling en samenwerking in de regio toonde hij verbindende talenten. We gaan hem missen als mens hoewel we hem deze kans natuurlijk van harte gunnen. Ik weet dat een deel van zijn hart in Friesland is gebleven. Toen zijn kans kwam om er commissaris van de Koning te worden, bleken er veel dingen in zijn voordeel uit te vallen en dat begrijpen we helemaal."

Arno Brok gaat vermoedelijk rond 1 maart van start in Friesland. Sleeking hoopt dat rond het zomerreces een nieuwe burgemeester voor Dordrecht is benoemd.


Bovenste foto: 29 jannewary 2010, at toemalech CvdK John Jorritsma burgemeester feul súkses toewênst in Dordrecht.
 
20 desember om 12:32
 
Berlin

Konfrontearend nou't ik foto's foarbij kommen siën dêr't dy freesleke anslach plakfonnen het. Was self twee maanden leden op dat plak. Su dichtbij is ut dus. Sterkernôch ik maakte toen un opmerking over ut opbouwen fan de kerstmerk dêr: Se binne der hier nyt laat met...

Arme slachtòffers, onskuldech op ut ferkearde moment op dizze plak.

Ut wachten is op wannear't der un anslach fan dizze omfang in Nederlaan plakfine sal. Dat is nyt angst mar ( myn?) realiteit!

Bovenstaande foto skoat ik op 24 òktober 2016
 
19 desember om 19:22
 
Presentatie ‘Het Wespennest- het spel om de macht bij sc Heerenveen’

Vanmiddag bij de boekpresentatie van ‘Het Wespennest- het spel om de macht bij sc Heerenveen’ van Albert van Keimpema geweest. Het was de bedoeling dat Van Keimpema het boek aan Johan Hansma overhandigen zou, maar volgens de auteur was ‘Johan niet in de gelegenheid’.

Van Keimpema deed geen mededeling over de reden van Hansma zijn afwezigheid. Zo’n dertigtal mensen hadden wel de moeite genomen om de boekpresentatie bij te wonen.

Ga nu het boek lezen. Zeer benieuwd!

 
18 desember om 22:02
 
Gerrit Breteler en Peter van der Zwaag & Piety van der VeerGerrit Breteler - Lit ús dêrom drinke

Foar alles is in oere,
foar alles is in tiid.
Alles giet nei 't selde plak,
mei as sûnder striid.
Der is in tiid fan laitsjen
en dy tiid is samar om.
In tiid om te fergriemen.
Dy krijst’ nea wer werom.

Alles is sa brekber.
Alles ûnfolslein.
Tûzen wurden sprutsen
en dêr is neat mei sein.

Tútsje mei de mûle,
want leafde is as wyn.
Dyn treast en ek dyn pine,
der earne tusken yn.

Lûd balte de dwazen,
want har wierheid makket frij.
Mar wat al te maklik wûn is,
is like gau wer wei.

Lit ús dêrom drinke,
want de dei lûkt nei de jûn.
En de leafde wurdt grif earder,
as de wierheid fûn.

In libben sûnder wiisheid
is in libben sûnder ljocht.
In libben sûnder leafde
is in libben om ’e nocht.

Lit ús dêrom tinke,
no't it winter wurdt en kâld.
Lit ús dêrom drinke,
foar wat frede yn ’e wrâld.

Alles is sa brekber.
Alles ûnfolslein.
Tûzen wurden sprutsen
en dêr is neat mei sein.

Treastigje mei wurden,
kear de kâlde wyn.
Hoedzje ús foar fallen,
tsjin better witten yn.

 
18 desember om 21:26
 
Gerrit Breteler, EZG & Piety

Google mar even naar de FB-site fan Katrein en lúster dan naar ut fraaie nummer 'Lit ús dêrom drinke' in un fertolking fan Gerrit Breteler & Piety van der Veer. Ik was nyt alliech tròts mar ok onder de indruk!

Prachtech kòrps ok in ut dòrp dêr't ik 26 jaar an de Van Haersma Buma skoalle ston. Tòp EZG!! 
17 desember om 17:18
 
Charles Dickensfestijn in Skarnestraat bliëft bysonder

De Skarnestraat liekt maakt te wezen foar ut Charles Dickensfestijn. Fandaach al wear foar de fijfde kear. Ut lustrum fan dizze nostalgise happening wurdde un groat súkses foar suwel de gesameleke ondernimmers fan ut straatsje as públyk dat massaal op kleinskalege mar groatse feest afkomen was. Werkelek honderden besoekers skúfelde deur de Skarnestraat bij de kraamkes langs.

De Christmas Voices songen as lysters en sòrgden foar de júste kerstsfear, krekt su as un ontroerend moi kynderkoar. Spontane community singing fan overbekende kerstliedsjes. "Hier hewwe we ferlet fan, dit ferbynt", aldus un Sneekse. En su was ut.

Fyftech senten foar un overhearleke oalybol fan Bakkersdòchter Erica Boers is fanself nyt kommersjeel, mar fòlgens de goëdlachse útbaatster fan Café De Bakkersdochter, is dizze dach ut pure goodwill kweke foar de Skarnestraat. En dat lukte fandaach wear in mearder opsicht. 
17 desember om 11:08
 
Dolf Jansen krijt 'Sneeker Geitekeutels' & un dikke dúm

Gisteravond het licht eens niet uitgedaan in Theater Sneek. Een biertje en 1 glaasje rode wijn was voldoende. Ik trilde nog een beetje na van de voorstelling die ik had gezien. Dolf Jansen. Ja, hij was het die mij liet trillen.

Als ik over de Westersingel loop, in een hanestap thuis, komt er net een grote Mercedes uit de garage van Theater Sneek rijden. Ik vermoed met Dolf Jansen erin.

Ik steek een dikke duim omhoog als teken van waardering. Beetje overdreven misschien, maar toch. Kijk ik weet ook wel dat je als Fries nooit over het mooiste compliment heen kunt: It koe wol minder…
Zou de cabaretier mij gezien hebben in het duister? Ik hem in ieder geval wel, en ik vermoed hij mij ook wel. Ik zat tenslotte vlak voor het tafeltje van zijn geluid-en lichtman Henk ( zie foto hieronder). En die zette de bomvolle Tuottenzaal van Theater Sneek tijdens Dolf zijn conference in fel neonlicht.

Een recensie schrijven? Die duim van mij was gisteravond genoeg lijkt me. En Dolf had toen ook al ‘Sneeker Geitenkeutel’ gekregen twitterde hij.

Laat ik verder volstaan met dat ik gisteravond genoten heb van een taalvirtuoos pur sang! Die Dolf Jansen is werkelijk een klasbak!!
 
16 desember om 14:08
 
Lekkere Scoop: Fiftysix in pand Scheer & Foppen

Sneek - Bas Hollenberg en Arjen Rusticus hebben samen met Fiftysix het karakteristiek pand van Scheer & Foppen op de hoek van het Grootzand/Leeuwenburg gekocht. “Er gingen de wildste verhalen rond wie en wat er allemaal in het lege pand zou komen. Wij willen met dit nieuws een einde maken aan die geruchtenstroom. Fiftysix gaat in het onderste gedeelte een kledingwinkel realiseren.

En op de bovenverdieping komen appartementen. Hoeveel dat er gaan worden is nu nog niet bekend, we zijn druk bezig met de tekeningen. Uiteraard zullen de nodige vergunningen ook nog af gegeven moeten worden. Het gemeentebestuur is overigens heel enthousiast over onze plannen”, zo liet Hollenberg ons weten.

“Als dit pand in een andere plaats had gestaan, waren we er zeker niet aan begonnen. Het is een unieke locatie en als voormalig uitbaters van De Walrus zagen we liever ook niet nog een horecabestemming voor het pand, zo eerlijk zijn we dan ook wel. Fiftysix is een solide en prima partner om mee samen te werken. Bovendien willen we van de verdieping ook iets moois maken, dat donkere hol stond mij al lang niet aan”, aldus Hollenberg.

Er zal zo snel mogelijk in het nieuwe jaar worden begonnen met de aanpassingen van het pand, maar dat kledingwinkel Fiftysix haar deuren in het voorjaar zal openen is zeker.

 
16 desember om 12:39
 
Sneker Stadsomroeper Jan Sjoerd syn klepel is poater...

Sneek- De voorbereiding voor het Nederlands Kampioen Stadsomroepers concours van komende zondag verliep niet geheel vlekkeloos.

In het centrum van Sneek was Jan Sjoerd de Vries het concours aan het aankondigen, toen het flink misging. Hij verloor tijdens het oefenen de klepel, dit is het bellende gedeelte van een klok. De klepel raakte door de val beschadigd.
Het is altijd even schrikken wanneer dit gebeurt. De nuchtere Jan Sjoerd kan erom lachen, “het kan immers iedereen gebeuren”. Hij hoopt niet dat dit een voorbode is en invloed heeft voor komende zondag.

De klepel weegt 100 gram, gelukkig raakte niemand gewond
Voor de stadsomroeper is komende zondag een speciale gelegenheid, want dan is het precies 5 jaar geleden dat Jan Sjoerd de Vries geïnstalleerd werd als Sneker Stadsomroeper. Hij gaat komende zondag voor de derde maal op rij voor het Nederlandse kampioenschap.

 
15 desember om 10:55
 
Germ de Jong

Nyt omdat hij nou trener fan SWZ wurden is skriëf ik un blogje over Germ. Nee, mar omdat hij un type is fan un man un man, un woard un woard. Al heel froech wist ik dat Germ in onderhandeling met de Sneker hoofdklasser was. Un broedende kyp mutte je fanself nyt store deur op foarhaan al dingen in de públisiteit te brengen. Dat is dan foar de kòrte termyn even ‘un skoopke’, mar dêrna kanne je ut in foetballaan wel fergete. Je krije noait wear un primeur!

Dat Germ as jonge trener nou su’n kaans krijt om um op hooch amateurfoetbal te bewizen gun ik hem dan ok fan harte. Gisteravend, krekt foardat de foarstelling ‘Moeders en Zonen’ in Theater Sneek begon belde Germ mij dat hij rond was met syn nieuwe werkgever. “Sa’n kans krije net in soad jonge treners. At dy trein foarbij komt moatst der opspringe”, su liet Germ mij wete.

“Der sil wol in persberjocht komme, mar do witst it no dat it offisjeel is. Boppedat hawwe se hjir fannejûn in bingo en hawwe se mij sjoen. Yn Snits is alles altyd samar bekend! Ik wol no noch sjen of ik mei CVVO in priis út it fjoer slepe kin. Dêr gean we nòch wol foar!”

Un paar weken leden kwamen Germ en ik tegelyk ut Súderspòrtpark oplopen foar de wedstryd O.N.S-SteDoCo. ‘Syn’ wedstryd in Lemmer was aflast, fandêr dat hij bij O.N.S. kwam. Germ fertelde mij toen dat hij CVVO ferlate sú. Toen we tegare stonnen te praten over foetbal in ut algemeen en Sneek in ut bysonder kwam oud- O.N.S. earste 11-tal speuler en frijwilliger Hans Jellema op Germ af. Hans overhandegde Germ, as lid fan de O.N.S. Club van 100, un blik met pepermuntsjes( gouden overigens om krekt dit ‘fine’ snoepke út te kiezen!). Ik maakte toen un foto fan dy overhandeging. Omdat der al ut een en ander speulde froech Germ mij de foto (nòch) nyt te públisearen. Uteraard hew ik dat toen nyt deen. Nou bijna un maand later doën ik dat wel.

Germ foetbalde bij O.N.S., bij LSC en nou met ingang fan ut nieuwe seizoën trener bij SWZ.

Hij is inderdaad un échte Sneker!
 
14 desember om 19:33
 
Paul de Munnik over Theater Sneek op syn FB-site

SNEEK

Sinds een paar jaar is er sprake van een uitverkiezing van Theater Van Het Jaar.
Voor mijn gevoel wordt die titel dan traditiegetrouw gewonnen door het Zaantheater, maar ik heb het even nagekeken, en het blijkt dat het toch echt elk jaar een ander theater betreft.

Allemaal prachtige, smaakvolle en gastvrije theaters, niets op af te dingen.
Maar door die uitverkiezing is er een duidelijke waterscheiding ontstaan in het theaterlandschap. Kort gezegd: de lijn tussen de theaters die wèl, en de theaters die nìet naar deze prijs omkijken.
Ik zal hier geen specifieke theaters uit de laatste categorie uitlichten. De zaalhouders weten vast wel aan welke kant ze staan, daar hebben ze mij niet voor nodig. Bovendien heb ik dit wekelijkse schrijven/column/blog/iets anders nl... *) voornamelijk opgezet als een positief inkijkje in mijn rondgang langs de vaderlandse schouwburgen en clubhuizen, een opgewekt stukje proza over mijn tochten langs 's Heren wegen, en past hier zeker geen bitter stukje over theaters waar je uren bij de artiesteningang staat aan te bellen, voor je uiteindeljk bij een heel andere deur, aan de andere kant van het gebouw, binnengelaten wordt door een saggerijnige in donker t-shirt en dito broek gestoken sleutelbossendrager die je richting een smoezelige kleedkamer gromt, waar het tocht en waar geen water is, waar het meubilair bestaat uit een ikea-tafel en een afgetrapte jongerensoos-bank die opzichtig nog de sporen draagt van menig voortijdig puberclimax.

Theaters waar je verder, buiten de eigen crew om natuurlijk, de rest van de middag en avond geen mens meer ziet, tot je vlak voor je op moet de man die je binnenliet weer terug vindt op het zijtoneel, en hij je middels een norse knik laat weten dat de zaaldeuren gesloten zijn, ergo de mensen geen kant meer op kunnen. Waarna hij je omdraait en je met een schop onder je kont het podium op werkt, waar je eindelijk, èindelijk!, weer andere mensen ziet, en de avond echt kan beginnen. Het was geen boze droom, het is gewoon een avond lekker spelen.

Na afloop nog steeds geen directeur of programmeur, al dan niet vervangend. Zelfs geen bestuurslid, of een echtgenoot van de voorzitster van de plaatselijke Stichting Ter Vermaak, of dan op zijn minst een ver familielid, of misschien een overbuurman daarvan. Nee, er wacht enkel een verfrommeld gastenboek waar ik op mijn aller-cynischt bedank voor de geweldige ontvangst en de heerlijke bitterballen, en ik weet dat niemand dit zal lezen, behalve het leger aan teleurgestelde artiesten dat nog zal volgen.

Zo'n beschrijving past hier niet.
Het gaat mij om die eerste categorie. Sinds er sprake is van een Theater Van Het Jaar zie je in heel veel kleedkamers allerlei attenties, dropjes, watertjes, zoetigheid, plaatselijke likeurtjes, handdoekjes, pleisters en naaigerei. Meestal als een bloemstuk gearrangeerd in een gezellig rieten mandje waarvan het geloof ik niet de bedoeling is dat je die meeneemt, want daar wordt morgen het bloemstuk aan heerlijkheden voor Marc-Marie of voor Youp weer in gemaakt.

Soms ben ik door omstandigheden wat vroeg in het theater, en komt een met schaamrood bekaakte gastvrouw me het mandje van de dag overhandigen: "Sorry, sorry, het had er al moeten staan, zal niet weer gebeuren, heeft u nog wensen, wilt u koffie, massages, danseressen? Heeft u de WiFi code al, zal ik die even voor u opschrijven, hij hangt ook aan de deur, en op de gang, en in het artiestencafé, waar ook een heerlijke bank staat, en als u even wilt liggen, in kleedkamer 3 hebben we een bed
opgemaakt. Koffie? Wijn? Bier? Toch danseressen?"

Hartverwarmend.

En het gaat me dan, zonder iemand voor het hoofd te stoten, vooral om de vrijwilligers. Wat kom ik door het hele land toch geweldige mensen tegen, die het theater een warm hart toedragen en zich belangeloos inzetten om er elke avond weer een geweldige ervaring voor zowel publiek als uitvoerenden van te maken.

Tot nu toe, met stip bovenaan: Theater Sneek. Geweldige mensen, ontvangst met thee op een lichtje, speculaasjes en een kerstboom. Allemaal lieve mensen die ook nog eens allemaal precies weten wat ze moeten doen en wanneer. Dus dat je niet 8 keer de vraag krijgt of je na afloop nog even naar voren komt, of het gastenboek wil tekenen. Iedereen heeft zijn eigen taak en dan heb je ook nog de directie en de programmeur die daar naadloos op aan sluiten. In perfecte harmonie.

Na afloop schaaltjes worst-kaas-scenario in de artiestenruimte, en een gulle tap aan de voorkant.

Perfect.

Heerlijk na staan praten tot de laatste bezoeker de foyer verliet.
De vrijwilligers, een stuk of tien wel, vond ik terug in de artiestenruimte, voor de televisie. De fles wijn open op tafel, ik schatte dat het niet de eerste was, en Badr Hari tegen Rico Verhoeven op het scherm.
Tien plus-middelbare vrijwilligers, waarvan slechts 1 meneer, sloten de avond gezellig af terwijl twee mannen, ver weg, elkaar de hersens insloegen.
Met dat beeld op ons netvlies stapten Peter en ik tevreden in de auto voor de terugweg over een mistige afsluitdijk.
Van de weeromstuit al bíjna Sky-the Chrismas-Channel aangezet.

Bijna.
*) Doorhalen wat niet van toepassing is
 
14 desember om 18:16
 
Fanavend naar: 
13 desember om 15:11
 
Jip en Janneke yn it Frysk ( Blik op'e literatuur 14)

Alle aventoeren fan diel 1 oant en mei 5 fan de ultime beukerfreontsjes Jip en Janneke binne byinoar brocht yn dit boek. Fan ‘Jip en Janneke boartsje tegearre' oant 'Dach Jip, Dach Janneke!" Mei in soad yllustraasjes yn swart-wyt én yn kleur . In moai ynbûn boek fol foarlêswille dat yn gjin inkelde bernekeamer ûntbrekke mei.

Auteur: Annie M.G. Schmidt
Yllustraasjes: Fiep Westendorp
Oersetting: Ytsje Steen
Foarmjouwing: Boudewijn Boer
ISBN 978 94 92176 38 7
Frysk, ynbûn, 352 siden
 
12 desember om 18:54
 
Blik op'e literatuur (13) 
11 desember om 21:24
 
Jamsessie Bakkersdochter met Elske DeWall super geslaagd

Sneek – Zo’n vijf jaar organiseert Erica Boers van de Bakkersdochter Jamsessies in haar Café De Bakkersdochter. Vanmiddag was dat met special guest Elske DeWall. Een absolute publiekstrekker zo bleek, want het gezellige Café in de Scharnestraat zat bomvol tijdens deze jamsessie. “Ik was vanmorgen echt wel wat gespannen over deze bijzondere uitvoering van de jamsessie”, zo vertelde de uitbaatster van het café.

“Elske is toch wel een bekende zangeres en het is altijd maar afwachten hoe zo’n spontane sessie verloopt!” Vlak na afloop van het miniconcert was wel duidelijk dat een dergelijke opzet voor herhaling vatbaar is. DeWall genoot zichtbaar met volle teugen en de basisband van deze middag bestaande uit Rob Taekema (bas), Johannes Blanksma (drums), Tim Ouw (keybord) en Herman Frank(gitaar) niet minder.

Het publiek dat op deze jamsessie was afgekomen stak het enthousiasme niet onder stoelen of banken. En Elske? Die was vooraf, zoals voor elk optreden, ook beslist gespannen, maar eenmaal ‘los’ was daar niet meer van te merken.

Voor De Bakkersdochter was het optreden van DeWall een enorme boost om door te gaan met de jamsessies, waarbij ook deze middag weer dankbaar gebruik gemaakt werd van het ‘open podium’.

De fantastische basisband, Erica & Marijke van de Bakkersochter en Elske DeWall 
11 desember om 14:24
 
O.N.S. TV: O.N.S. Boso Sneek - Jong FC Volendam

 
11 desember om 11:20
 
‘Heel Sneek Zingt…’ fantastys nieuw evenement!

Met su’n 450 besoekers is de earste aflevering fan ‘Heel Sneek e.o. zingt…kerstliederen’ un geweldech súkses wurden. “De gewone dingen maken vaak het buitengewone”, sitearde pastoar Peter van der Weide an ut end fan de avend syn beroemde Bòlserter plakgenoat Titus Brandsma.

En dêrmet sloech de sympatieke pastoar de spiker op’e kòp.

Gyn moeileke toestannen, mar recht út recht an met mekaar singe fan bekende kerstliederen. Un enòrme golf fan herkenning was foëlber in de Sint Martinuskerk. “We hewwe ut idee om su’n avend te òrganisearen afsiën fan ut populêre TV programma Heel Nederland zingt”, fertelde een fan de inisjatyfnimmers Kees Poiesz. “Mar dan is ut altyd nòch mar afwachte òf ut hier in de stad ok anslaat. Siën alle positieve reaksy’s en de groate opkomst durf ik wel te sêgen dat ut oans met mekaar lukt is un nieuw evenement del te setten”, glunderde Poiesz.

Self song hij met 3 múzikale frynden( Hans Poortema, Gerard de Jong en Age Bootsma) en begeleiders ( fluitiste Neline van der Werf-Horjus en Gerk Venema) o.a. ut ontroerende ‘Kerstlied’ met un enòrme snik. De tekst fan Willy Derby, op múzyk fan Louis Noiret ging der bij de RK Poiesz in as un preek bij un griffemearde ouderling.

Ferder waren der bijdragen fan ut kwartet Hinke Versnel, Weltsje de Boer, Peter van der Weide en Mark Heerink. De laatstnoemde was gisteravend ok de dirigent tidens de samensang. Gelegeheidskoar ‘De Poinsettia’s’met allemaal un kerstkorsaazje op ut burst, songen un prachtech en súver songen repetwaar.

Heel sfearfol was ok ut singen bij kearslicht. Na afloop was der Glühwein en oalybollen fan de groatste oalybollebakker fan ut laan, Venema út Sneek.

( foto: Heleen Sonnenberg)

Dat ik gister andermaal op de RK-preekstoël 3 kerstfersen foarleze mocht foëlde goëd. Hierbij een fan ut trio fersen:


Onder Roomsen & Griffemearden

at ut desember wurdde dan mocht ik graach
even bij Jacky Bootsma in hús speule
syn moeke haalde dan un groate doas
fan sòlder met allemaal prachtege
heilegebeeldsjes in fraaie kleuren
Maria en Jozef & ut Kynstje Jezus
dy kwamen in un stal te lêgen en te staan
ut stro in de kribbe fan hout was echt
kwam ut miskyn bij Boer Koers fan
De Korte Vreugde fut
ik wist ut nyt

ik wist wel dat su’n Roomse pòppekast
-de woarden fan myn moeke-
der bij oans thús in der evecheid nyt inkwam
selfs un kerstboomke fan Bloemen Kroon
-nòch gyn sent de naald mefrou-
fastspikerd op un rúwhouten krús
dêr deden se nyt an bij de griffemearden

hoochút wat groëne dennetakjes achter
de bibelse skeurkalender Kruimkes van ’s Heeren tafel
dêr bleef ut dan wel su’n bitsje bij

ferder fon oans moeke dat der niks mis
was met Jacky syn ouwe lui
ut waren welles waar Roomsen
mar wél bêste Roomsen

omdat se bij oans fader
in de winkel boadskapten! 
10 desember om 18:35
 
Jantje Dommerholt maakt debút in O.N.S.1

Su moai om fanmiddach met te maken, ut debút in O.N.S.1 fan Jan Dommerholt. Op ut moment, fijf minúten foar ut end, dat Jantje in ut feld kwam, hoarde ik syn opa boven alles en iedereen út brullen en anmoedegen.

Dat binne de moaie momenten op un foetbalmiddach in de mist! Hew úteraard ut moment fan 'kleine Jantje' fastleid!

Op de earste foto siët Jan lachend naar oans: niks gyn druk, lekker foëtballe je! 
10 desember om 17:44
 
O.N.S. Boso Sneek wint met 3-1 van Jonge FC Volendam

Hoe naargeestig de weersomstandigheden vanmiddag ook waren bij O.N.S. Boso scheen vanmiddag de spreekwoordelijke zon na een puike 3-1 overwinning op Jong FC Volendam. Nadat de youngsters van bvo FC Groningen vorige week met 1-2 verslagen werden, was het vanmiddag de beurt aan de jonkies van FC Volendam om aan de oranje zegekar gebonden te worden.

Door een doelpunt van Jordy Hilterman in de 23ste minuut kwamen de Volendammers nog wel op voorsprong, maar na de thee pakten de Snekers het wat fysieker aan. Nadat eerst nog een op het oog zuiver doelpunt van Yumé Ramos afgekeurd werd zorgde Iloba Achuna na een uur spelen voor de gelijkmaker met een rake kopbal.

O.N.S. was na dit doelpunt de bovenliggende partij en het wachten was op nog meer doelpunten. En die kwamen van de voet van Ramos,waarbij de 3-1 vijf minuten voor het eindsignaal een beauty was. Met een schitterende volley maakte de O.N.S.-spits een einde aan de illusies van Volendam. Opmerkelijk was ook nog het debuut van de jonge Jan Dommerholt, de razendsnelle buiten van O.N.S. onder 19.

Door deze overwinning klimt O.N.S. naar een gedeelde zevende plaats met 23 punten uit 17 wedstrijden. Volgende week wacht de laatste lastige uitwedstrijd tegen ASWH voor de winterstop. 
9 desember om 11:34
 
E.Z.G in kerstconcert met Gerrit Breteler

Muziekkorps Ere Zij God uit Jutryp-Hommerts organiseert op zondag 18 december een groots opgezet kerstconcert met Gerrit Breteler. Het concert, in Dorpshuis Oan it Far, begint om 16.00 uur. Kaarten zijn voor € 10,00 te koop bij Sterk & sVeer op het Grootzand in Sneek, Nauta Auto’s in Hommerts, Dorpshuis Oan it Far of via de mail tjitskerienstra@home.nl
 
8 desember om 19:48
 
Joop Braakhekke

Fandaach ut nieuws dat Joop Braakhekke overleden is. Twee kear met de man samenwerkt in ferbaan met kulinêre aktiviteiten: 'groatste oranjekoek fan de weareld' en 'Lekker Sneek 2014'.

Uteraard kenne je niemand nadat je twee kear un mòrren/middach optrokken hewwe. Tòch bewaar ik goeie herinneringen an beide 'feestjes'.

R.I.P. Braakhekke!
 
8 desember om 10:19
 
Stadsomroepersconcours in Sneek

Op zondag 18 december zullen diverse stadsomroepers uit Nederland en België in hartje Sneek strijden om het Nederlands Kampioen Stadsomroepers 2016.

Vanaf 14.00 uur leveren stadsomroepers uit Nederland en België met luide stem en gekleed in een traditioneel stadsomroeperskostuum op deze extra koopzondag in Sneek strijd om het Nationaal Kampioenschap Stads- en Dorpsomroeper. Deze wedstrijd vormt het sluitstuk in een serie wedstrijden van afgelopen jaar, die meetellen voor het Nederlands kampioenschap.

De omroepers beginnen met het eerste onderdeel de zogenaamde ‘verplichte roep’, waarin elke omroeper een, door de organisatie van het concours toegewezen, onderwerp aan de orde brengt.

Om circa 15.15 uur doet elke stadsomroeper zijn ‘vrije roep’, waarin hij zijn eigen stad, dorp of streek aan mag prijzen bij het publiek. Sneek wordt vertegenwoordigd door stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries en IJlst door zijn vader Harmen de Vries.

Om 16.00 uur wordt het concours afgesloten met de prijsuitreiking.

“Hoort…….Boeren, burgers en buitenlui…….hoort” is veelal het traditionele begin van stadsomroepers, wanneer ze hun boodschap verkondigen aan het publiek in het centrum van een stad. Behalve dan voor de Sneker stadsomroeper, die zijn roep traditioneel begint met “Harree Snekers……”
Het is zondag 18 december precies 5 jaar geleden dat Jan Sjoerd de Vries werd geïnstalleerd als Sneker Stadsomroeper en zijn eerste roep toen bij Lekker Sneek, de Wintereditie van 2011 ten gehore bracht. Het stadsomroepersconcours 2016 wordt dan ook in het kader van zijn 5 jarig jubileum in Sneek georganiseerd. Hij kan deze dag voor de derde maal op rij Nederlands kampioen worden. Echter is de strijd nog niet gestreden, want de dit jaar aangetreden Hindelooper stadsomroeper doet ook nog mee in de strijd. Een Friese top 3 is dan ook zeer goed denkbaar, maar het is natuurlijk geheel en al afhankelijk van de geleverde prestatie op deze dag. En voor de juiste uitslag kom je natuurlijk naar het centrum Sneek op deze extra koopzondag 18 december 2016, waar het deze ook nog gratis parkeren is.

 
7 desember om 16:58
 
Blik op'e literatuur (12) 
6 desember om 20:41
 
Chris de Wagt nieuwe hoofdtrainer ONS Boso Sneek

Chris de Wagt (17-05-1985) is met ingang van het seizoen 2017/2018 de nieuwe hoofdtrainer van ONS Boso Sneek en volgt daarmee Richard Karrenbelt op, die na 2 seizoenen vertrekt bij ONS Boso Sneek. De Wagt is reeds vanaf 2010 actief bij ONS Boso Sneek. Na beëindiging van zijn prof carrière (de Wagt speelde 100 wedstrijden in de eerste divisie voor SC Cambuur en 14 voor FC Oss) maakte hij de overstap naar ONS Boso Sneek, waar hij samen met broer Leo het hart van de defensie vormde. De Wagt’s ambitie in het trainersvak was duidelijk aanwezig, en tijdens zijn laatste seizoen als actieve speler was hij reeds assistent van vertrekkend oefenmeester Richard Karrenbelt. Dit seizoen is Chris de Wagt niet meer actief als speler, en is hij – naast assistent van Karrenbelt – ook verantwoordelijk voor ONS Boso Sneek JO19 (voorheen de A1) en bemoeit hij zich na het plotselinge vertrek van Guido Pen ook nadrukkelijk met ONS Boso Sneek 2. In die hoedanigheid is Chris de Wagt dan ook zeer nauw betrokken bij de doorstroming van een aantal A-junioren naar de A-selectie.

De benoeming van Chris de Wagt past binnen het beleid dat ONS Boso Sneek de laatste jaren hanteert. Daar waar mogelijk kiest de Sneker 3e Divisionist ervoor om mensen aan te stellen die een verleden hebben bij de vereniging en die de club, de mensen en de cultuur kennen. Zo waren eerder Marcel Valk en Jan Vlap (beiden ex spelers van ONS Boso Sneek) zeer succesvol als hoofdtrainer bij ONS Boso Sneek. De Wagt heeft in eerste instantie een contract voor 1 seizoen getekend. Voorwaarde hierbij is echter wel dat Chris de Wagt dit voorjaar slaagt voor zijn TC1.

ONS Boso Sneek biedt Chris de Wagt graag de kans als hoofdtrainer op het hoogste niveau (De Wagt is momenteel hoofdtrainer bij zondag 2e Klasser Olyphia uit Noordwolde).

Met zijn schat aan ervaring als speler in het betaald voetbal, door zijn kennis van de club en zijn bewezen kwaliteit jonge spelers op te leiden en door te laten stromen naar de A-selectie, is ONS Boso Sneek ervan overtuigd met De Wagt de juiste man op de juiste plaats te hebben. Wij zijn dan ook erg blij met deze ontwikkeling en wensen Chris heel veel succes toe in zijn nieuwe functie.

 
6 desember om 16:28
 
Kerstmarkt en Heel Sneek e.o. zingt kerstliederen in RK Kerk

Zaterdag 10 december a.s. vindt er van 10.00-16.00 uur een gezellige kerstmarkt plaats in en om de St. Martinuskerk aan de Singel te Sneek.

Een uniek gebeuren daar ook diverse Sneeker bedrijven hun handel presenteren en u in een ongedwongen omgeving leuke artikelen kunt kopen en natuurlijk tegelijkertijd deze prachtige RK kerk (1872, architect Pierre Cuypers) kunt bezichtigen.

Om 20.00 uur vindt er in dezelfde St. Martinuskerk een samenzang plaats onder de titel “Heel Sneek e.o. zingt……kerstliederen”. De toegang is GRATIS en een ieder kan genieten van een prachtig kerstverhaal van pastoor Peter van der Weide, een kerstgedicht van de Sneker stadsdichter Henk van der Veer, 2 Sneker koren nl. de Poinsettia’s en de Christmas Voices, een kwartet en natuurlijke de eigen gezongen samenzang van alle aanwezigen onder leiding van dirigent Mark Heerink en organist Henk de Haan.

Fluitiste Neline van der Werf-Horjus verleent ook haar medwerking.

Na afloop van de samenzang kunt u onder het genot van een glaasje glühwein nog even napraten.

Kortom een feestelijk kerstgebeuren dat voor iedereen toegankelijk is om alvast in kerststemming te komen.


 
5 desember om 17:51
 
De gouden jaren van voetbalicoon Rinus Israel

Ruim voor de verschijningsdatum, rond 19 maart volgend jaar, komt er al een persbericht dat Sneker Harry Walstra opnieuw een voetbalboek heeft geschreven. Deze keer een biografie in woord en beeld over Rinus Israel. Al vast even een mooie anekdote uit het boek:


"Eind jaren zestig speelt Go Ahead tegen Feyenoord. Na een halfhoge voorzet wil de kleine Jantje Veenstra de bal inkoppen. Maar verdediger Laseroms raakt de bal plus het hoofd van de ongelukkige Veenstra. Deze is een paar tanden kwijt. Israel probeert Veenstra op te monteren: ‘kom op Jantje, effe de tanden op mekaar!"

Een biografie in woord en beeld over het voetbal- en privéleven van clubicoon Rinus Israel. Als Feyenoord-aanvoerder nam IJzeren Rinus op 6 mei 1970 als eerste Nederlander de Europa Cup I in ontvangst. Dit boek schetst een eerlijk beeld over zijn grote successen en moeilijke momenten in binnen-en buitenland als voetballer én als trainer.

Israel, volgens velen de beste verdediger ooit, kreeg als bijnaam IJzeren Rinus vanwege zijn bikkelharde veldslagen, vonkende tackles en meedogenloos ingrijpen. Maar hij is ook een man, die moeiteloos zelfbewustzijn combineert met bescheidenheid. Kreeg Israel de ene dag in Rotterdam met zijn elftal een indrukwekkende ontvangst, een dag later opende hij om precies 8.30 uur zijn sigarenzaak.

Rinus Israel is recht door zee, wars van borstklopperij en snoeverij. Dat maakt hem volgens auteur Harry Walstra mede tot een groot kampioen.

Het boek verhaalt onder andere over zijn jeugd in Amsterdam-Noord, zijn beginjaren en eerste successen bij het Amsterdamse DWS, zijn belangrijke bijdrage aan het Nederlands elftal, zijn vriendschappen in de voetbal. En over het feit dat hij als Amsterdammer mateloos gerespecteerd werd bij Feyenoord.

Rinus Israel (Amsterdam Noord, 1942) is in de tweede helft van de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig het boegbeeld van deze Rotterdamse club. Samen met Theo De Tank Laseroms vormt Israel een meedogenloos verdedigingscentrum. Volgens de legendarische trainer Ernst Happel was Israel in die tijd de beste libero ter wereld. Goede tijden, maar ook slechte tijden in het Feyenoord-shirt komen voorbij.

Na twee zware knieblessures maakt Israel op 32-jarige leeftijd in 1974 bij Excelsior een doorstart. Een jaar later wordt de veteraan uitverkozen tot Voetballer van het jaar. Er volgt een mooie transfer naar PEC Zwolle. Met de Zwollenaren wordt Israel in 1978 kampioen van de Eerste Divisie en keert hij terug in de eredivisie. Daar is de onverwoestbare verdediger nog actief tot zijn 40ste (!).
Kenmerkend voor Israels voetbalkwaliteiten zijn volgens Walstra zijn timing in grond- en luchtduels. Imponerend was zijn positie kiezen en het mentaal en voetbaltechnisch leiding geven aan de defensie. Zijn accurate passing had de techniek van het op de juiste plek raken van de bal. Snelheid en zuiverheid. Maar bovenal had hij de onverbiddelijke wilsovertuiging om te winnen, elk persoonlijk duel met de aanvaller, elke wedstrijd waar dan ook.

Ook Israels trainersavonturen in binnen- en buitenland worden in deze biografie uitgebreid beschreven. Hij was trainer in Thessaloniki, Boekarest, Den Bosch en Afrika. Toch zit hij het liefst thuis in Amsterdam. Als trainer blijkt Marinus David Israel eveneens van IJzer te zijn. Pas op zeventigjarige leeftijd gooit hij zijn trainersplunje voor de laatste keer in de wasmand. Hij is tegenwoordig nog regelmatig te horen als voetbalcommentator.

Harry Walstra (1965) groeide op met het spel van de voetbaliconen uit de jaren ’70 en ’80. Als groot voetballiefhebber schreef hij o.a. voor Elf, Voetbal Magazine en Half3. Eerder publiceerde hij Nederlandse voetbalhistorie, de jaren 70 en Vedette aan de zijlijn. Hij ontmoette Rinus Israel een paar jaar geleden.


Technische gegevens IJzeren Rinus:

Formaat:16 x 24 cm
Omvang: ca. 288 pagina’s,
Uitvoering:paperback met fotokatern
ISBN:97890 8975 0280
Prijs:€ 19,95

 
5 desember om 14:11
 
De Lytse Hendrik onderwech


Sneek-Op un moaie Sinteklaasmiddach even un loopke deur de stad doën. En dan ok nòch us ferwend wurde met un prachtech tafereeltsje op ut water: De Lytse Hendrik onderwech naar ut Ouwe Vat om dêr an te legen en ferfòlgens met lampkes optúgd te wurden om de Donkere Dagen fan desember licht te geven!

De ‘Kleine Hendrik’ is gebouwd in 1904, ruim een eeuw geleden. Aanvankelijk als zeilscheepje voor vracht. De boot is bijna 15 m lang en 20 ton zwaar.

In de oorlog heeft ‘De Lytse’ 5 jaar onder water op de modderige bodem van een kanaal gelegen om hem zo te verbergen voor de bezetters, die uit waren op het kostbare staal.

Na de oorlog kreeg het schip een dieselmotor (uit een Mercedes-vrachtauto). Later is die vervangen door een kleine scheepsdiesel. Maar sinds 2010 vaart de Lytse Hendrik stil en ‘groen’: het is het enige skûtsje ter wereld met een elektromotor!

Voor meer info: www.skutsjeverhuursneek.nl
 
4 desember om 20:28
 
'Wolf yn harnas', fan Cor van der Wal

Fanmiddach bij de presentasy fan de dichtbundel 'Wolf yn harnas' fan Cor van der Wal in Liwwarden weest. Tegare met Anne Feddema en Dirk Geerdink mocht ik fijf minúten ut woard tòt Cor richte. Ut wurdde un hele nofeleke middach in un pracht fan un brún kafee in 058 met de naam t 'Lieverdje. Prima ambiaans dêr. Hieronder myn toespraakje:

Haré Cor, haré Liwwarders,


Ut is fandaach un feestleke dach. Cor en ik kenne mekaar namelek 25 jaar en wij houwe fan mekaar. Uteraard is ut ok un feestleke gelegenheid omdat Cor op dizze dach des Heeren syn nieuwe bundel Wolf yn harnas ten doop houdt.

Felisiteard Cor! As Griffemearde Mannebroerders gingen wij tegare deur de dreksloat, ik ging oait over naar de PKN en Cor liet um deur de Roomse Papen ferleide.

Mar bij oans beiden is de Cavinistise achtergroan der al òf nyt bewust in bleven. Siën mar naar Cor syn bundels, ut getal fan 33 fersen is nyt sumar un toefallechheid. Ut is un heilech getal, nummer 33 is un MASTERGETAL.

Ut getal met de moeilekste taak is 3. Ut getal fan de onfoarwaardeleke liefde en ut martelaarskap. De getal-33-persoan is faak spiritueel genezer, un sòrgsame begeleider en un paranòrmaal persoan. Se kanne alles an, komme op foar de underdog. Se kanne negatyf en destruktyf weze en bang om sichself en anderen te genezen. Se kanne hinderlek weze en noait tiid foar andere minsen hewwe. Se hewwe de neiging in hun eigen ferdryt te fersúpen en ut slachtòffer te speulen. Se kanne ok de ferkearde mênsen tòt sich antrekke.

Foar un gedeelte is wat ik hier nou sêch fan toepassing op Cor. In ut Snekers kanne je noait ferstòppertsje speule, sêge je de dingen klip & klaar.Wat ik ok weet is dat Cor hele persoanleke poëzy skriëft. Poëzy fan un Liwwarder dêr’t selfs un Sneker fan houdt!

Omgekeard is Cor un Liwwarder dy’t waardearing het foar wat ik in ut Snekers skreven hew ok waardeare kan. Omdat we un gemeenskapleke achtergroan hewwe un Griffemeard fers foar Cor:


griffermearde rituelen


elke sundachmòrren na kerktyd tilde oans fader mij op
ik sweefde even un ogenblikje tussen hemel en aarde
op ’e rane fan de gangspiegel ston ut groëne VU-buske
met de oubeelding fan dy pronte Abraham Kuyper kòp
tussen dúm en wiesfinger klemde ik un silveren dubbeltsje
met de beeltenis fan Juliana Koningin der Nederlanden
doën ut der mar in jonge, toe dan,
must ut mar moai in ut gleufke doën
sei oans fader
in un luttele sekonde ferdween ut silversstukje in ut VU-buske
ik had werklek gyn flau benul wêr’t dit sundaagse ritueel
noadech foar was, ut hoarde gewoan su en ut foëlde goëd


Mear as 5 minúten spreektiid het Cor mij nyt gunt, dat ik mut nou al beslúte met un fers dat ik oait over Cor skreef toen hij nòch in Sneek woande, dêr hij selfs as enege Liwwarder afstudearde as Sneekolooch.foar Cornelis van der Wal

Dichter in de sneeuw

over ut Leeuwenburg flak
foar ut ouwe Amicitia teater
baggert un dichter
deur de goarwitte sneeuw

un dichter op swarte learzens
- stadsjonkjes fan 60
lope allienech op swarte learzens nou?!-
met un púdsje boerekoal in de haan

wolkjes azem kringele
de dichter achterna

bij Scheer & Foppen
gaat de dichter de bocht om

over ut Groatsaan baggert
nou un dichter op swarte learzens
deur de goarwitte sneeuw

nou is hij in ut Klompehòk foar de hel


Good old Piter Boersma fan útgeverij Hispel had fanmiddach de leiding in 't Lieverdje

Jonge dichter en seker talentfol Dirk Geerdink an ut woard

Anne Feddema ontbrak fanmiddach gelukkech nyt en las prachtege poëzy foar

Cor van der Wal tidens syn bedankwoardsje

Ut bliëve CliniClowns dy Liwwarders...

Bundels sinjeare foar o.a. Pieter de Groot

Walter Jetten:Ek noch in glossy fan Nij Frisia foar dij Cor!

In Harkiet achter de tap in Liwwarden: dat kon wel minder!
 
3 desember om 16:27
 
Blik op'e literatuur (11) 
2 desember om 19:30
 
Was wear un GOUDEN Groat Sneker Sinteklazefeest

Hearleke Sneker Sinteklazemiddach had met mear as 150 seuventech plussers! Was GOUDEN òf nyt dan Jantine Slippens?!
 
2 desember om 19:24
 
Blik op'e literatuur (10) 
1 desember om 12:20
 
"Slow Food Guide to Friesland" van Gitte Brugman

Deze week verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer "A Slow Food Guide to Friesland". Het is de Engelse versie van het boek "Foodtocht door Friesland" van Gitte Brugman, dat in het voorjaar van 2017 zal verschijnen. Deze Engelse editie verschijnt ter gelegenheid van een internationaal congres van één van de partners in het project, Stenden Hogeschool.

Met het verschijnen van dit boek is een eind gekomen aan de Foodtocht door Friesland van Gitte Brugman. Een tocht die begon met de veel gelezen restaurantrecensies die ze vanaf 2009 voor de Leeuwarder Courant schreef met Edzard Delstra en Brenda de Zwaan. Nieuwsgierig geworden naar de leveranciers achter die gerechten, zette ze de Foodtocht voort met bezoekjes aan producenten van streekproducten en aan allerlei evenementen die met eten en food te maken hebben.

Zo kwam ze langs kaasmakers, bierbrouwers, geitenmelkers en hertenhouders, maar bezocht ze ook het NK ielrikjen en ging ze mee op zoek naar wilde kruiden en op een vissersboot.

Voor het boek is Friesland ingedeeld in zes regio's: De Kleistreek, de Greiden, de Marren, de Wâlden, de Wadden en de stad Leeuwarden en omgeving. Van elke regio wordt eerst de eetcultuur belicht, waarna een tiental portretten volgen van bedrijven op het gebied van food: met name producenten van streekproducten en restaurants. Speciale aandacht is er voor de dwarsverbindingen tussen de bedrijven: bij de restaurants staan verwijzingen naar hun leveranciers en bij de leveranciers staan verwijzingen naar hun afnemers, en naar bedrijven waar ze mee samenwerken. De ligging van de bedrijven is per regio aangegeven op overzichtelijke kaarten, zodat de gebruiker van de gids makkelijk zelf een route kan samenstellen.

Na het verschijnen van de Nederlandse editie in 2017 zal in 2018 ter gelegenheid van Culturele Hoofdstad een speciale editie van zowel de Engelse als en de Nederlandse gids uitkomen. Het boek is een ware ontdekkingsreis naar nog onbekende plekken op de culinaire kaart van Friesland.

Een ideaal cadeauboek voor de komende feestdagen. En voor volgend jaar: een inspirerende gids voor zomerse fiets- en autotochten door Friesland.

Het boek kost €19,90 en is te koop in de internetboekhandel en in de webshop van Wijdemeer.