dagboek > overzicht
Dagboek mei 2019
 
31 mei om 17:50
 
Lemmer Ahoy





Eigenlek hew ik wel un heel evenredech leven at ik us su deur myn digitale dachboek skrol, un soad dingen komme faak wear teruch. Gister Heechspanning, fandaach Lemmer Ahoy en sundach wear Lekker Sneek. Ik bedoël mar!

Ut sat fanmiddach hearlek op’e dyk bij de Lemmer dêr’t de skútsjes hun wedstryd sylden in de Lemsterbaai. Grou won dizze middachwedstryd met overmacht, mar ok de Sneker Pan deed ut mear as foartreffelek: un fierde plakje in un feld fan 23 skútsjes.

Na ouloop nòch un interview met ‘Douwe Grou’ had foar de Skûtsje Post, un bijlage fan de Friesland Post : un foarútblik op de kommende SKS-kompetisy.

Kòrtom ut was wear un moaie dach. En de foto dy’t ik fanmiddach skoat past helemaal bij ut beeld, dêr fanmiddach op’e Lemmer!
 
30 mei om 21:43
 
Heechspanning opnieuw sfeervol straatfestival in Heeg





Ogen en oren kwamen we vanmiddag tekort tijdens het 27ste straatfestival Heechspanning in Heeg. Van een Heks op stelten tot The Fire Ninja, van de Drakenrijders uit Medusa’s world tot de Hot & Toasty dames kwamen voorbij in een bonte creatieve stoet die door het watersportdorp trok. En het publiek, iets minder dan in de afgelopen jaren, genoot met volle teugen. De weersomstandigheden waren boven verwachting goed en de plaatselijke horeca had dan ook zeker niet te klagen.

Ook genoeg activiteiten voor de jeugd en wie het wilde kon zelfs de salsa dansen onder leiding van Salsero Mboka. De Heks op stelten gaf het publiek het gevoel dat ze met haar priemende ogen de mensen hypnotiseerde en gevangen hield. Prachtig. Trouwens de Koning van het bos keek het volk argwanend aan tijdens de rondtocht door het dorp, terwijl zijn vriend de aap het al snel naar de zin had.
De absolute publiekstrekkers waren toch wel de Drakenrijders uit Medusa’s world: Twee draken op stelten, bereden door drakenrijdsters, hoe vaak zie je zoiets nu behalve in je dromen? Chris Blaze, beter bekend als The Fire Ninja gaf een positieve bijklank aan het gezegde ‘wie met vuur speelt’!

Muzikaal viel er ook volop te genieten tijdens het populaire straatfestival, waarbij de dames van Hot & Toasty weleens waar een tikkeltje chaotisch overkwamen maar hun optreden was voor velen feest der herkenning. Top!! En de Putkapel uit Sneek? Ouderwets op dreef!!

Kort samengevat, Heechspanning is en blijft een gezellig straatfestival en is in deze omvang gewoon enorm sfeervol. Hulde voor alle vrijwilligers die het keer op keer toch maar weer lukt om een dergelijk festival te organiseren.
 
28 mei om 17:25
 
DE FRIESE “SPREUKENKALENDER”





End foarech kalenderjaar, wêr’t ik su’n woard om sêch, kreech ik un telefoantsje fan de minsen fan it Gysbert Japicxhûs út Bòlswerd òf ik nòch fersen lêgen had foar de Friese Spreukenkalender. Foar de wat? De Fryske Spreukekalinder 2020 dus. Ut GJ Hús stelt al sinds 2001 de kalender samen op fersoek fan Uitgeverij Van der Berg. De kalender het elke twee dagen un gedicht en gesegde, wat del komt op un 180 gedichten en sêchwizen.

Ik hew der even over nadocht en ses fersen instuurd. Foarege week kreech ik de kalender deur de brievebus met un half dosyn fersen, in ut Snekers, fan myn haan. Wie skriëft dy bliëft! De kalender doët mij wat denken an de Fryske Skriuwerskalinder fan froeger. Dy is der fòlgens mij nyt mear.

 
27 mei om 10:11
 
Gouden dagen






Tel dyn segeningen! Dat hew ik de oulopen dagen dus deen. Frijdachmiddach met de mannen fan ONS Old Skoal naar Flylaan weest. Amper te beskriëven su moai, doën dêrom ok gyn poging al was ut allienech mar om ut adagium: Wat op Flylaan was, bliëft op Flylaan! Mar moaie mannen bin’t.




Foto: Jolanda Siemonsma

Gistermiddach foar de derde kear met deen an de 4 Mijl fan Sneek en dat is de moaiste 4 Mijl fan Fryslaan. Puur op karakter hew ik draafd, na un tòch behoarlek swaar weekend met de ONS Old Skoal mannen. Uteraard wel rekening houden dat ik gister drave mocht ( nyt moest!) en ut resultaat was útstekend: un persoanlek rekòrd met 43.16!

Bafff…Der futdaleks mar un nieuw doel achteran goaie: Ik hew mij inskreven foar de 10 km fan de Mar.Athon fan Sneek op 22 júny! Nee, ik hoef niks mear te bewizen, foar gyneen en niemand nyt, mar ik fyn ut gewoan un overwinning na 27-09-2013! Nou su!

Apart fenomeen bij mij is dat ik de earste kilometer dy’t ik draaf ut altyd freeslek swaar hew. Ut skiët mij dan faak futdaleks in de kúten. At ik eenkear over ut doaie punt heen bin dan komt de kadaans en gaat ut prima. Dêrom ok de 10 kilometer probeare, úteraard onder treningsbegeleiding fan kanjer Martin Bruining fan Optisport.
 
23 mei om 17:40
 
Jappy





Twee weken leden had ik un interview met Jappy Jongsma foar GrootSneek. Hierbij nòch us dat ferhaal. Laura Keizer maakte de foto.

Jappy Jongsma: “Ik hew gyn poat mear om op te staan…”

Wie kent hem niet? De man zonder benen in zijn opvallende scootmobiel met als vaste stek op de hoek van de Maria Louisestraat en de drukke Oppenhuizerweg. GrootSneek ging op onderzoek uit! Wie is hij werkelijk? Waar woont hij? Hij is toch zeker meer dan alleen ‘de man zonder benen’? Zijn naam? Jacob Jongsma! “En se noeme mij Jappy, en ik woan in ut Wumkeshús, dêr must mar even del komme!” Het is duidelijk Jappy is een rasechte Sneker, geen twijfel mogelijk. “Geboaren en getogen kanst wel sêge. Ik praat ok altyd Snekers.” Dat is dus duidelijk.

Goed beschouwd heeft Jappy in de afgelopen jaren een rondje Sneek gemaakt. Geboren aan het Somerrak verhuisde hij met zijn ouders naar de Stienklip, om vervolgens een groot gedeelte van zijn jeugd door te brengen in de Eeltje Halbertsmastraat, in de Noorderhoek, die op latere leeftijd ingeruild wordt voor Tinga, aan de Monnikmolen. Daar woonde hij als vrijgezel bij zijn ouders. Sinds drie jaar woont hij weer vlak bij z’n geboortegrond aan het Somerrak, in het Wumkeshûs aan de Maria Louisestraat. Daar in zijn kamer vertelt Jappy zijn levensverhaal over ‘un gewoane Sneker jonge’. In korte zinnen, zonder omhaal van woorden.

Ik bin nyt su bysònder hoar

“Ik bin su’k bin. Ik bin helemaal nyt su bysònder hoar. Ik wurdde op negen negen ’48 geboaren. Op negen september 1948 dus. Myn fader Rinke werkte bij de gemeente. Hij liep achter de aswagen. De tonnewagen het y ok wel deen. Fan alles en nòch wat je. Myn moeke hite Betsy. Ik was de jongste. Toen ik geboaren wurdde was myn oudste broer der nòch. Herman was nòch mar twaalf jaar toen is y overleden. Hij had un hersentúmòr. De broer dy’t boven mij is leeft nòch. Hij woant nou in Bòlsert. Offisieel hyt hij Cathrinus Jan, mar we noeme um gewoan Riny.”

“Dat we in ut Somerrak woanden, weet ik niks mear fan. Ik was nòch mar goëd un jaar, toen binne we naar de Stienklip gaan. We hewwe ongefear tien jaar op’e Klip woand en toen ferhúsden we naar de Noarderhoek. In de Eeltsje Halbertsmastraat waren wel mear lui dy’t froeger an ut Somerrak woand hadden.

Omdat Jappy in de Steenklip woont, gaat hij naar de Looxmaschool. Hij is niet wat Snekers dan ‘un learder’ noemen. Na de lagere probeert Jappy het op de Ambachtsschool, ook al in de buurt, om het schildersvak te leren. Het wordt geen succes en volgens eigen zeggen is hij in principe ‘gewoan fan skoal skopt, na trammelant met un learaar’. Nadat Jappy twee jaar bij Tonnema aan het werk is geweest gaat hij naar Holvrieka in Sneek als plaatknipper. Daar bij Holvrieka heeft hij het prima naar de zin, getuige het 39 en een half jaar dienstverband. “Ik bin der noait met teugensin heen gaan!”

Yvonne

“Ik bin myn hele leven un frije jonge weest. Noait ferkearing had, tòt ik hier in ut Wumkeshús terechtkwam. Dat is nou goëd 3 jaar teruch, in jannewary 2016. Yvonne en ik kwamen hier ongefear tegelyk. In’e somer fan 2016 binne we an mekaar komen, dus aansens 3 jaar. Je binne hier allienech. Dou machst ut gerust wete, de earste 14 dagen dat ik hier sat deed ik niks anders as floeke, skelle en raze. Ik moest omskakele en dat fiel in ut begin nyt met. Sinds ik met Yvonne bin, is ut wel rusteger wurden.”

Dat Jappy op relatief jonge leeftijd al in het verzorgingshuis aan de Maria Louisestraat woont, heeft alles te maken met zijn suikerziekte. Als gevolg van deze nare ziekte moesten de benen van Jappy in 2015 noodgedwongen worden geamputeerd. Eerst het linker been en korte tijd daarna ook het andere been. Een ingreep met grote gevolgen. De Sneker herinnert zich nog goed het drama dat er aan vooraf ging. Vijf dagen lag hij hulpeloos in huis nadat hij gevallen was. Niet in staat om het alarmnummer 112 te bellen, omdat zijn beltegoed op was. Jappy leefde vijf dagen op water uit het fonteintje op de WC. Kon geen kant uit. Zat op de grond en kon onmogelijk overeind komen. Nadat hij gevonden was door een buurman, belandde Jappy in het ziekenhuis om uiteindelijk geopereerd te worden. Een lange weg van revalidatie volgde, in de Ielânen.

Je mutte der wat fan make

“Foardat de benen der ou gingen bin ik der wel naar toeleefd. Ik bin nòch blij dat de operasy onder de knibbels kon. Toen ik in de Ielânen was sei ik teugen un suster dy’t naar mij sach. ‘Ja kyn, Jappy het gyn poat mear om op te staan’. Toen moest se lache en ik ok. Nòrmaal gesproken had ik hier nyt mear sitten. Mar je mutte der tòch wat fan make in ut leven? Je kanne wel bij de pakken near gaan sitten mar dêr bin ik gyn figuur foar. Echt je mutte der self wat fan make!”

Dat doet de zeventig jarige Sneker ondertussen. Hij gaat regelmatig de stad in om te koffiedrinken en boodschappen doen, zo nu en dan eens een warm Lekkerbekje of ander visje halen vindt hij ook fijn. Action is ook een favoriete winkel van de goedgemutste Jappy. Z’n hele kamer hangt vol met echte Action Kunst! En miniatuur voertuigen, zelfs een hele vitrine vol, omdat Jappy van ‘autootsjes en su’ houdt. Een hond en kikker ontbreken niet in zijn overvolle kamer. Ook bij de Action vandaan. Verplegend personeel hangt de spulletjes voor Jappy op. “Mar wat ik self doën kan, dat doën ik self. Anders sjatter ik even een om te helpen! Dat is wel ut groatste ferskil met froeger. Toen was ik noait ouhanklek fan un ander. Dat is nou anders.”

Veel Snekers zien Jappy in zijn scootmobiel zitten op zijn vaste stek Oppenhuizerweg/Maria Louisestraat, waar hij graag een praatje maakt met de voorbijgangers. “Een ding mut mij wel even fan ut hart. Ik fyn dat de stoepen der in Sneek nyt su moai bij lêge. Dat merk ik nou sinds ik in myn scootmobyl sit. Ik stuiter soms alle kanten út! Ferder hew ik niks te klagen! Ynonne en ik hewwe ut goëd in ut Wumkeshús!”

Even later komt Yvonne de kamer van Jappy binnen gelopen en vertelt nog maar eens wat voor lieve man hij is. Volkomen met haar eens!
 
22 mei om 20:12
 
Kipefelmoment





An públisiteit gyn gebrek at ut gaat over de presentasy fan ut boek '21 Man'. En terecht, want dit monnikenwerk fan Peter van der Meeren ferdiënd ok alle andacht. Gister bij de boekanbieding weest en de herdenkingswedstryd. Dàt ene moment dat Mr. Ane van der Werf en skeidrechter Libbe Nauta deur de earehaach fan speulers naar de middenstip liepen bliëft hange, dat moment had un hooch kipefelgehalte. Twee ouwe makkers, beide oochgetúgen en nou de negen krúskes dy't tegare met de hannen om'e skouders op un bysònder plak bij mekaar kwamen. Su moai!!

En dan de wedstryd, ut Stedelek, de minút stilte, ut man- en froumachtech opkommen públyk ut kon allemaal nyt moaier.

Hierbij un antal foto's dy't ik gister nommen hew. Ut leit wear fast op dit weblog!



















































 
21 mei om 18:31
 
Eerste exemplaar Razziaboek uitgereikt aan Hiltje Grondsma





De zeventienjarige pakesizzer van Gesinus van Netten, wiens halfbroer Willem een van de opgepakte 21 mannen was tijdens de beruchte Razziawedstrijd op 21 mei 1944, mocht vanmiddag het eerste exemplaar van het boek uit handen van auteur Peter van der Meeren in ontvangst nemen.

Van der Meeren vertelde dat hij met diverse mensen had overlegd aan wie hij het eerste boek zou overhandigen. Hoogwaardigheidsbekleders vielen voor Van der Meeren meteen af, een sponsor had gekund en ook een ooggetuige zou in aanmerking zijn gekomen. Toch werd de keuze een andere.

“We willen met dit boek iets zeggen. De verhalen in het boek zijn er voor om verteld te worden, niet alleen vandaag maar voor een veel langere periode. De jeugd moet weten dat er nooit meer zo’n verschrikkelijke periode mag komen. Dat vrijheid een groot goed is en dat het gevaarlijk is om je oren te laten hangen naar mensen die het met de kernwaarden niet zo nauw nemen. Tegelijkertijd wilde ik ook Gesinus van Netten herdenken, de man die het verhaal van zijn halfbroer Willem vertelde en mij de zet gaf om aan het schrijfkarwei te beginnen. Alles kwam vervolgens bij elkaar in een zeventienjarige pakesizzer van Gesinus en een beppesizzer van Hiltsje Van Netten-Hofman naar wie zij is vernoemd. Ik ben er dan ook ongelofelijk trots op dat ik het eerste exemplaar mag aanbieden aan Hiltje Grondsma”, aldus Peter van der Meeren.

Hiltje bedankte daarna de schrijver en noemde het een eer dat zij het eerste exemplaar in ontvangst had mogen nemen: “Pake heeft het verhaal over zijn broer vaak verteld, iets wat voor ons niet voor te stellen is. Het is belangrijk dit nooit te vergeten en door dit boek blijft het verhaal bestaan. Wat zou pake hier trots op zijn geweest!”

Een groot aantal familieleden van de ‘21 man’ woonden de plechtigheid bij. Zij kregen allemaal een boek van Peter van der Meeren overhandigd in het prachtige restaurant (‘historisch hout’) van LSC1890. Voorzitter Henk Douwsma van de club was gastheer van de bijzondere bijeenkomst.

Hij kreeg al vast een van de fraaie tekeningen van Ysbrand Galama als dank van de schrijver aangeboden.
Peter van der Meeren op zijn beurt werd verrast met een ingelijst origineel toegangskaartje van de wedstrijd. Het werd hem geschonken door de familie die het had bewaard.

Vanavond, aanvang 19.00 uur, is er nog een herdenkingswedstrijd op het Sportpark. Daarover mogen meer.
 
20 mei om 19:05
 
Avondvierdaagse





Fanavend is in Sneek de Avondvierdaagse wear fan start gaan. Se kwamen bij oans deur de straat, dat rap even un paar foto's skoaten foar de GrootSneek-site. Ik ferbaas mij der elk jaar wear over hoefeul ouwelui der met dy kyndes metlope.

Kan mij nyt herinnere dat suks froeger gebeurde. Twee KING-pepermuntsjes en dêr gingen we wear, ferrekte spannend allemaal met dy meiskes út de sesde klas...De hormoanen floegen over de Ivige Leane en we songen lúd 'We sijn der bijna mar nòch nyt helemaal!"

Ik bin nòch altyd onderwech en en hoop der nòch lang nyt te wezen. Ut jonkje op'e foto ging fanavend enòrm te kear, der fiel gyn laan met ut mantsje te besilen. En syn fader gaf toe... Dy binne der ok nòch lang nyt!! Nee, ik spreek gyn oardeel út, ik weet de achtergroan ommers nyt fan dit gedrach.
 
19 mei om 19:40
 
Ses dagen...





Hearlek su'n sundach, un dach om...Nou ja, út te rusten! Is helemaal niks mis met fòlgens mij. Fandaach intensyf an ut krantlezen weest, Volkskrant, LC en ut Friesch Dagblad. Ik hou derfan.

En in ut werklek indrukwekkende boek fan Peter van der Meeren: 21 man. Dinsdach is de anbieding fan ut boek, mar omdat ik ut boek resensear foar de Friesland Post en ik un interview met Peter deen hew, mach ik ut nou al leze. Dit boek mach écht nyt ontbreke foar iedereen dy't un bitsje histoarys besef het at ut over Sneek gaat. Ut is echt un prachtboek!!





Ysbrand Galama het tien fraaie kaarten bij het boek 21 man maakt

Op de site www.sneekology.nl staan nou alle foto's online fan alle kursusavenden. Bovenstaande foto is fan alle sertifisearde Sneekologen 2019.
 
18 mei om 18:46
 
Kampioën





Kampioën wurde. Blij as un kyn! Nòch altyd, ok al bin ik 64 jaar. Dêrom miskyn nòch wel ut meast. Gisteravend sloaten we de foarjaarsreeks ou met ut kampioënskap in de earste klas ( 7x7 kompetisy) op de felden fan Nieuweskoat.

Nadat we de earste twee pòtsjes wonnen, was ut dúdelek: wear de bêsten. En ut bliëft moai! Hoe lang nòch deurgaan? Gyn flau benul, de tiid sal ut leare. Dizze is in ieder gfal wear in de búze.



 
17 mei om 18:26
 
Ut was wear GOUDEN!





Met un prachtege rondleiding over ut Starteilaan en un foarteffeleke presentasy over de KWS deur Gerlof van der Werf hewwe we gisteravend de achtste jaargang Sneekology ousloaten in de Starttoren met de útreiking fan de sertifikaten. Manman wat was dit ok wear un gouden ploech.

Monique ferwaoardde ut su: ‘Ik hew un heel soad opstoken over Sneek en allemaal nieuwe minsen ontmoet!’ Se raakt dêrmet de kern fan dizze kursus, kennis fan en over Sneek fermeardere en kontakten lêge. Dank ok foar dyn oade Flip Lameijer!! De nasit in de Ierse Pub was der eentsje om in te lijsten, su moai. Fanmòrren waren der selfs al wear Sneekologen dy’t hun earste reüny hadden in de pub. Un sterk bakje koffy met un gebakje.

Op de site fan www.sneekoly.nl komme binnenkòrt de foto’s en filmkes. Minsen dy’t belangstelling hewwe om ok met te doën, siën opdeselde site. Sietse Wierda regeltut perfekt. Ja, ik weet ut, der is un wachtlijst.
 
16 mei om 18:00
 
Sneekology





In un floek & un sucht is de Sneekology kursusjaargang 2019 foarbij flogen. Fanavend al wear de laatste avend met un hele fijne groep naar ut Starteilaan. Dêr binne we te gast fan de KWS en ut sal ongetwifeld wear un joppege avend wurde. Mòrren wel mear.

Op de foto de groep dy't foarech jaar de kursus fòlgde.
 
15 mei om 19:53
 
Syb fol overgave in Theater Sneek





Moai om minsen in hun kracht te siën! Syb van der Ploeg kan nyt allienech goëd harddrave hij singt ok nòch us behoarlek. Ut kwam gisteravend helemaal fanút syn toanen en ik maakte der un foto fan!
 
14 mei om 23:02
  Seizoen presentatie Theater Sneek trekt veel publiek





Vanavond kwamen er maar liefst 425 ‘Vrienden van Theater Sneek’ naar de seizoen presentatie voor het volgend seizoen. Vrienden zijn niet alleen als eerste op de hoogte van het programma ook ontvangen ze extra voorstellingen en speciale aanbiedingen. De jaarlijkse vriendenbijdrage is voor komend seizoen wederom vastgesteld op 30 euro.

Voor de Vrienden is het programma vanaf zaterdag 18 mei om 11.00 uur ook online te bekijken op de website van Theater Sneek en start voor hen de verkoop. De reguliere kaartverkoop start precies een week later: op zaterdag 25 mei om 11.00 uur. Kaarten worden op deze dag online en aan de kassa van Theater Sneek verkocht, dus niet telefonisch. Dit om de eerste run op kaarten goed te kunnen afhandelen. Uiteraard zijn theatermedewerkers wel bereikbaar voor vragen of als het bestelproces niet vlekkeloos verloopt.

Presentator en cabaretier Max van den Burg, hij komt op 11 januari met zijn jubileumshow Paasbest naar Theater Sneek, mocht vanavond een groot aantal artiesten en voorstellingen aankondigen. Het aanbod van programmeur Sylvia van den Berg is zeer gevarieerd te noemen.

Pareltjes

“Ik ben dolenthousiast dat maar liefst 425 mensen de moeite genomen hebben om vanavond naar ons theater te komen”, zo liet Van den Berg meteen na de presentatie weten. “De eerste reacties van het publiek zijn heel positief. ‘Gedegen programma’, ‘weer iets anders’, ‘nieuwe dingen’, ‘verrassingen’ en ‘pareltjes’ zomaar een aantal superlatieven die ik mocht horen. Iedereen was blij en ik nog blijer”, aldus de theaterprogrammeur.

Sylvia van den Berg mocht voor de tweede keer het programma samenstellen. Vooral de keuze op diversiteit was voor de programmeur belangrijk. “Op mooi ander kindertheater maar ook op commercieel kindertheater. Goede bands, tributebands, serieus toneel en natuurlijk het nieuwe circus. Gekke dingen zijn er ook zoals Tape Face en Marja van Katendrecht met haar Marja’s Tupper Topper Party.”

Opvallend in het programmaboekje is dat er ook al enkele voorstellingen uitverkocht zijn. Een aantal theaterbezoekers vroegen zich luidop af hoe dat zat. Sylvia van den Berg en Wiebren Buma de kersverse directeur van Cultuur Kwartier Sneek beantwoordden de vragen.

“Je wilt het theateraanbod toch laten zien. Wat op dit moment een beetje een trend is, zeker onder jongeren, is bijvoorbeeld Nienke Plas. Die is bijna uitverkocht. Ze is een bekende youtuber en hartstikkene hip. Nienke wil nu al gelijk publiciteit maken en eerder in de verkoop gaan. Dat wordt de trend van de komende jaren. Je kunt je dan afvragen hoever je als theater nog verder wilt gaan met een brochure. Dat is voor ons ook een spannende ontwikkeling. Maar om op de vraag terug te komen.

Bij Fred van Leer hetzelfde uitverkochte verhaal. We hebben eerst onze Vrienden gemaild, daarna een algemene mailing waar iedereen op kan inschrijven. Het is natuurlijk geweldig dat Theater zo leeft en zeker in Sneek. Nogmaals ik ben superblij na de eerste reacties”, aldus Van den Berg
 
13 mei om 21:49
 
Abbey Road an de Westersingel






Oulopen saterdachavend!
 
13 mei om 18:45
 
Sneek wear un stukje fraaier





Een fan de twee bruchleunings, fan de Koaningsbrugge, is wear op syn plak. Siët der moai út. De andere leuning wurdt mòrren futhaald en krijt dan un onderhoudsbeurt.

Wêrom't dat ut nyt in 1 kear deen is, begryp ik nyt su goëd. Ut is wel spesialistwerk hew ik mij fanmiddach fertelle laten. Hierbij de foto's.












>
 
12 mei om 21:28
 
Un Ridder fan 65 jaar en un 21 jarege miljoënespeuler





Gisteravend un moai múzikaal ouskeidsfeest fan Lieuwe Toren in Theater Sneek metmaakt. Na 43 jaar syn werk in de kultuursektòr deen te hewwen was ut un prachtege 'Goodbye Sessions'met tòpmúzikanten. The Beatles as roaie draad, wêrbij't Lieuwe de minsen bedankte en nyt omkeard. Tòt ut laatste gedeelte fan ut programma. Toen was ut over en út met de regy. Lieuwe kreech un fòrstelek kado ( un piano!) en burgemeester Jannewietske mocht út naam fan de Koaning de fersierselen dy't bij de Koaninkleke onderskeiding 'Ridder in de orde van Oranje Nassau' hore útreike.

Na ouloop lekkere after-party in Het Bolwerk. Moaie avend!

Michel Vlap





Fanmiddach eigenlek mar foar een ding naar ut Abe Lenstra Stadion weest. Foto's nimme fan ut ouskeid fan Michel Vlap. Dat de jonge Sneker ok nòch us útkoazen wurdde tòt Speuler fan ut jaar was mear as terecht. Hij het un tòp-seizoën achter de ruch.

Dat kan nuy seid wurde fan SC Heerenveen in syn toataliteit. Kan mij nyt heuge su'n kwalitatyf seizoën metmaakt te hewwe. Echt blauwe-jeiter- foetbal!





Tòch fòlgend jaar wear un seizoënkaart besteld, fòlgens mij foar de 30ste kear! Krekt as Flippus Hingst! Syn blik is allessêgend!

 
11 mei om 18:35
 
Ut was un rustege dach na un dolle avend...





Mar de dach is nòch nyt foarbij!
 
10 mei om 17:18
 
Photo's met kartelrandsjes





Ik bin der gek op,fan dy fergeelde kykjes met kartelrandsjes. Swartwit foto's dus. Oulopen dagen kwamen op myn blog al un antal bysòndere (fon ik tenminste) foto's foarbij.

Uteraard skriëf ik der dan yts bij, alhoewel't un goeie foto noait kommentaar hoeft. Ik skreef over de Oasterkerk, over dat dy der in 1944 nòch nyt was.

Ut kerkgebou fan Griffemeard Sneek wurde op 12 mei 1956 opend. Wat ik nyt wist dat op ut plak fan de Oaster earder fòlkstúntsjes lagen. T.N. stuurde mij bovenstaande foto as bewies. Wederom un plaatsje!

 
9 mei om 18:55
 
Mastemaker en sporjournalist





Deur ut interviewen mach ik faak in de keuken fan bysòndere minsen siën. Gisteravend hew ik un uur ademloas sitte te lústern naar dé mastemaker fan Nederlaan: Hans Boersma út Gorredyk. Prachtech hoe passyfol Hans fertelle kan over syn ouwe ambacht. Hij levert praktys alle masten an de skútsjes fan de SKS-float.

Ut boek over de Razziawedstryd 21 Man is un absolúte anrader!





Fanmòrren beleefde ik un moai moment met Peter van der Meeren. Mocht ik 14 dagen leden met de Sneekologen al de primeur hewwe om de drukproeven fan ut boek te siën, fanmòrren had Peter un eksemplaar fan ut indrukwekkende '21 man' metnomen. Uteraard fertel ik hier nou nòch niks over. Dat komt later in un interview met Peter wel, dêrom had de auteur un boek foar mij metnomen.

Nou bin ik wel faker entûsiast,mar dizze skitterend fòrmgeven boek mach aansens bij iedere Sneker dy't ok mar un bitsje histoarys besef het nyt ontbreke in de boekekast. Wat un pronkjuweel is dit wurden!!

De priis fan ut hardcover, 480 pagina's tellende ryk illústrearde boek is mar € 24,50. Foar mear info siën op
http://www.boek21man.nl
 
8 mei om 11:49
 
Oude oarlòchfoto’s





Gister blykber even te druk weest met andere dingen. In elk gefal gyn blogje. Fandaach gewoan wear ferder gaan met blogskriëve su as ik dat al jaren doën. Ik herhaal ut mar: ik geeft mij struktuur! Ferder ok met de bysòndere oarlòchfoto’s dy’t ik fan Tiemen Nooitgedagt kreech.
De earste reaksy’s binne der ok al wear. Su skreef Wim Stienstra ut fòlgende:

“Zag zojuist de oorlogsfoto's op Groot Sneek staan, interessant materiaal!
Als Sneker met een lange interesse in De Oorlog maar ook als conservator van het Kazemattenmuseum heb ik er met meer dan gemiddelde belangstelling naar gekeken! Soms zou je in de foto willen duiken voor de details.
Enkele foto's zijn blijkbaar van de meidagen van 1940 en van de Duitse opmars naar de Afsluitdijk wat dan weer een link geeft met het museum.
Ik zie zo een Duitse stafwagen, een pantserwagentje voor verkenning en een autobus. Die laatste lijkt raar maar zou een MAN E 3000 Wehrmacht "Omnibus" kunnen zijn en werd niet gebruikt voor gevechtsdoeleinden maar als "Tross und Nachschub LKW". Voor de bevoorrading dus.
Zal er nog wat verder induiken en indien mogelijk graag de originelen willen bekijken als dat kan.
Hartelijke groet,

Wim Stienstra”

Begrafenis Klaas Koelstra





Fandaach plaats ik opnieuw únike foto’s, namelek dy fan de begrafenis fan Klaas Koelstra. Hij was een fan de 4 oarlòchslachtoffers tidens de beruchte Sneker Bloëdnacht. Hans Nooitgedagt woande krekt as de family Koelstra an de Troelstrakade en maakte de foto’fanút syn hús.

Sientje Bakker, de dochter fan Bakker de Bakker dy’t ok fermoard wurdde in dyselde nacht ferteld mij al earder dat de begrafenis fan har fader ok su’n groate indruk maakt had deur o.a. de bloemesee op ut open koetske fan Hanenburg in de stoet.

Dat koetske siën we hier ok op de foto, bij de brugge over de Zwette. De Oasterkerk was der toen nòch nyt. Ut drama speulde sich ou in de nacht fan 13 op 14 júly 1944.
 
6 mei om 19:51
 
Unike oarlòchsfoto’s Sneek





Fanavend kreech ik un seary únike Sneker foto’s út de Tweede Weareldoarlòch, maakt deur Hans Nooitgedagt(1900-1988) fanút ut pand Gedemte Pol nummer 1, foarmalech kantoar boekhandel Nooitgedagt.

Hierbij al een fan dy foto’s, wêrop te siën is hoe’t de Dútse besetter in ut sentrum fan Sneek arrivearde. Op de hoek fan ut Oasterdyk en Gedempte Pol.

Ik sal dizze week de andere foto’s op ’e site fan GrootSneek plaatse met ut fersoek om infòrmasy. Ut bliëft bysònder dat der ¾ eeuw na dato nòch altyd wear nieuwe info over WO II boven water komt.

De persoanleke ferhalen komme nou fan 80 en 90 plussers en dy sitte nyt allemaal op internet te koekeloeren…

Ik kreech dizze foto’s fan Tiemen Nooitgedagt.
 
5 mei om 11:35
 
Dodenherdenking





At op 4 mei om acht uur avens un stilt fan twee minúten falt om oarlòchslachteroffers te herdenken fyn ik dat nòch altyd un angripend moment. In de Volkskrant fan gister skriëft Bert Wagendorp in syn kollum over dizze herdenking regels dy’t mij anspreke. Hij seit trouwens dat we ut woard ‘herdenken’ miskyn beter ferfange kanne deur ‘wat we op 4 mei in herinnering roepen’.


Gisteravend bij het monument an ut Oud Kerkhof hield Jannewietske de Vries foar ut earst as burgemeester un toespraak. Se deed dat in 3 talen, ut Hollaans, ut Frys en ut Snekers. Spesiaal foar dizze gelegenheid had ik un fers skreven. Dat fers staat hieronder:

Sneker Bloëdnacht

fier namen mar
alfebetys útbeiteld
inktswart op grize stien
herinnering an dy
dústere Bloëdnacht
in ’e somer fan ‘44

fier namen mar:
Jan Hendrik Bakker
Feike van der Heide
Klaas Koelstra
Jan Tekelenburg

Sneker mannen
-doadgewoane Sneker mannen-
folkomen willekeurech
fermoard deur wrede tirannen
in dy ieskouwe júlynacht

in de daksgoate fan de Groate Kerk
koere stadsdúven un stille herdenking
freedsaam an stukken,
klinkt even later koraalmúzyk

en leit Sientje Bakker – meiske fan toen-
un boske kleurege 4 mei bloemen
an de foët fan ut monument
met de fier namen


Omdat de Stadhústún in Sneek op dit moment nyt toegankelek is wurdde de plechtechheid bij ut Joads monument ferplaatst naar de Wijde Burgstraat. Op ut plak dêr’t oait de Sneker synagoge stond wurdde ok un kraans en stientsjes delleid. Kyndes fan de Zwetteskoal binne dit jaar adopsyskoal en hadden un taak dy’t der toe doët: ut lêgen fan bloemen, stienstjes en útspreken fan selfskreven gedichten. Moai!

Un delegasy fan CMV ‘Harmonie Sneek’ ( met ok inbreng fan Advendo) onder leiding fan dirigent Andries Kramer speulde koraalmúzyk. Ut wurdde al met al un indrukwekkende plechtechheid. Fòlgend jaar is ut 75 leden dat Sneek befrijd wurdde.

Ondertussen binne we met un groate groep druk bezech om dêr un bysòndere gebeurtenis fan te maken. Opdat wij niet vergeten!

Foto's





Scouting fòrmt earewacht





Andries Kramere speult Last Post





Lara en Marije fan groep 7 fan de Zwetteskoal leze un selfskreven fers foar. Grietje van der Veen fan de gemeente SWF leidde alles in goeie banen tidens de plechtechheid.





De Harmonie marsjeart over ut Skaapmerkplein





William Vermaning leest kòrte rede foar bij de Davidsster op ut plak dêr't oait de synagoge stond





Kyndes fan de Zwetteskoal lêge stientsjes
 
4 mei om 10:41
 
Vanavond tijdens dodenherdenking aandacht voor Sneker Bloednacht





Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Om 20.00 uur worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de oorlogsslachtoffers. Herdacht worden ( ‘misschien kun je beter zeggen: wat we op 4 mei in herinnering roepen’ schrijft Bert Wagendorp vanmorgen in de Volkskrant!) al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard is dat ook in Sneek het geval.

In de papieren GrootSneek van april een interview met Sientje Hoogland-Bakker. Zij verloor 75 jaar geleden haar vader in de Sneker Bloednacht. Vanavond zal er tijdens de Dodenherdenking extra aandacht zijn voor die verschrikkelijke gebeurtenis.

Hieronder het interview met mevrouw Hoogland-Bakker.





Sneker Bloednacht laat ook 75 jaar na dato haar sporen achter bij Sientje Bakker

Sientje Bakker is een dochter van Jan Hendrik Bakker en Geertje Hofstra. ‘Bakker de Bakker, van deBroodfabriek Stad Sneek’. Geboren als Knilsina- Akke, vernoemd naar beide oma’s. Sientje is op 11 juli 1935 aan de Wijde Noorderhorne geboren, vlakbij waar vroeger de Noorderpoort stond. Een nakomertje, respectievelijk negen en elf jaar na de laatste twee broers. Siem (1924) werkte in de bakkerij en haar andere broer, Bob (1926), werkte in de steenhouwerij van Hofstra, de familie van moeders kant.

Thuis noemden ze Sientje vaak ‘Zus’. Sientje Bakker is de dochter van Bakker de Bakker die tijdens de Sneker Bloednacht, van 13 op 14 juli 1944, met nog drie andere mannen uit Sneek doodgeschoten werd door de Duitsers. In het verhaal hieronder vertelt mevrouw Hoogland-Bakker eerst over haar onbezorgde jeugd en daarna over de dramatische gebeurtenis van die nacht en de gevolgen ervan.

Onbezorgde jeugd

Over boeken gesproken, mevrouw Hoogland laat aan het begin van het gesprek meteen een groot plakboek met allerhande krantenknipsels, ansichtkaarten, foto’s, gedichten enzovoort over haar zo geliefde Sneek zien. Het is haar antwoord op de vraag wat Sneek voor haar betekent:


“Alles! Echt alles!”
Het eerste loflied op Sneek dat Sientje laat lezen is een tekst, die haar uit het hart gegrepen is:
‘Sneek je hebt mijn hart gestolen,
de Waterpoort, je Sneekweeksfeer,
Sneek je hebt mijn hart gestolen,
mooie stad, stad aan het Sneekermeer!’

“De eerste jaren waren onbezorgd, ik ging naar de Montessorischool. Het was een school van ‘zelf doen, niet aan een ander overlaten’. Er zaten kinderen uit de Stationsstraat en de Frittemahoven op, toch wel gemengd. Na schooltijd ‘speule’ op het Bolwerk. ’s Winters bond moeder mij in de keuken de schaatsen onder. Ze tilde mij op haar rug en via de boerderij, die toen van ons was, ging het door het nog altijd aanwezige poortje naar de Kerkgracht.”

Met brood naar de nonnen van het Sint Antonius Ziekhuis
Na schooltijd en als Sientje ouder wordt, moet ze thuis ook meehelpen in de bakkerij van haar ouders. Bestellingen naar het Sint Antonius Ziekenhuis brengen bijvoorbeeld.

“Eerst moest ik de bon bij de poort van het ziekenhuis ophalen. Daarna mocht ik met de bakfiets de broden bezorgen. Bij de nonnen in de keuken, dat was natuurlijk prachtig. Ik herinner mij ook nog een mooi Sinterklaasfeest. Mijn vader en ik werden uitgenodigd. Sinterklaas en Zwarte Piet op een brancard door de oude gangen en toen kreeg ik een heel prachtig poppenhuis, dat de nonnen voor mij hadden gemaakt. Ik heb er jaren mee gespeeld.”

Allemaal mooie herinneringen; aan de jongens die brood bezorgden, zoals ‘Reboebel’, zo genoemd omdat hij volgens Sientjes moeder onverstaanbaar sprak. Broodfabriek Stad Sneek, was een grote bakkerij, waar veel mensen letterlijk en figuurlijk hun brood verdienden. Aan die onbezorgde jeugd komt in de oorlogszomer van juli 1944 een abrupt einde.
Sneker Bloednacht

De nacht van 13 op 14 juli 1944 is voor Sientje als een horrorfilm, met beelden die onuitwisbaar blijven. Ze was twee dagen daarvoor net negen jaar geworden. “Die nacht gebeurde dat verschrikkelijke” vertelt ze. “Het speelde zich af buiten mij om. Het was ‘s nachts om halftwee. Mijn vader had nog op een briefje geschreven wat de jongens in de bakkerij moesten doen. De volgende morgen was het grote paniek. De jongste bediende, Albert van der Heide, kwam achterom, over het Bolwerk, in de bakkerij. Z’n broer Feike was die nacht ook opgehaald door de Duitsers. Albert zei: ‘Er ligt iemand op de Noorderbrug, maar ik durf niet te gaan kijken’. Dat bleek dus mijn vader te zijn. Toen zijn mijn broers ernaartoe gegaan met een bruin geteerde ladder en hebben ze hem opgehaald. Dat beeld zal ik nooit vergeten, hoe vader op die ladder lag.”

Van het hele drama in die bewuste nacht heeft de negenjarige Sientje niets mee gekregen. Wel wat er zich daarna afspeelde.

Begrafenis maakt een onuitwisbare indruk

“Wij dachten eerst dat ze om mijn broer Sien kwamen, die ondergedoken zat. Maar ze kwamen voor vader, die zeer anti-Duits was. Als hij wel eens in de winkel meehielp, dan hield hij zijn mening niet voor zich. Misschien heeft dat een rol gespeeld. De volgende morgen werd vader opgebaard in de voorkamer, die al snel in grote bloemenzee veranderde. Er kwamen veel mensen bij ons thuis, al weet ik mij daar niet veel meer van te herinneren. Wel de dag van de begrafenis. ’s Morgens werd Feike van der Heide begraven en stond er een zee van mensen in de Kruizebroederstraat. Ik zat met mijn vriendinnetje op de stoeprand om het allemaal te bekijken. Ik was nog maar een kind. ‘s Middags werd mijn vader begraven. De koets van Hanenburg voorop en daar achter een open koets met al die bloemen. Ik zie mij nog lopen tussen mijn twee grote broers.”

Na de dramatische gebeurtenis in de Sneker Bloednacht, waarbij niet alleen Jan Hendrik Bakker, maar ook de al eerdergenoemde Feike van der Heide, Klaas Koelstra en Jan Tekelenburg werden vermoord, gaat het leven door. Op 24 september 2007 is er op het oorlogsmonument een herinneringsplaquette onthuld met hierop de namen van de slachtoffers van de Sneker Bloednacht.

Nog elk jaar legt mevrouw Hoogland-Bakker samen met familieleden op 4 mei bloemen als een stil eerbetoon bij het monument. Voor haar vader en de andere Sneker slachtoffers die op brute wijze vermoord werden.
 
3 mei om 14:09
 
Beste mensen

Ik ben overgestapt van internetprovider. Dat betekent een nieuw mailadres. Voor alle mail die je aan mij wilt zenden is het vanaf nu: henkvdveer@ziggo.nl – Mail aan de redactie van GrootSneek: info@grootsneek.nl, mijn persoonlijke mailbox van GrootSneek: henk@grootsneek.nl


Met vriendelijke groeten,

Henk van der Veer
henkvdveer@ziggo.nl
info@grootsneek.nl
henk@grootsneek.nl



 
3 mei om 11:42
 
Sneker sòrch in Ensafh





Fandaach kreech ik ut Frys literêr tydskrift Ensafh tweede nummer elfde jaargang in hannen. In dizze oulevering twee fersen fan mij, wêronder ut fers Sneker sòrch. Ut is eigenlek un oade an Greetje Slippens-Poiesz, dy we oulopen maandach naar har laatste rustplak brochte. Moaier moment fan públikasy kan ik mij dêrom ok nyt indenke.

Naast ut fers un fraaie tekening fan Margreet de Jong. Ik ken har nyt en dizze illústrasy is foar mij dan ok un folkomen onferwachte ferrassing wêr't ik blij met bin. Dank Ensfh redaksy! Sal jum wear us faker bijdragen in oans minderheidstaal in Fryslaan sture. Jum nimme ut stads serieus!!

 
2 mei om 18:22
 
Fersierde wagens: kultureel erfgoed!






Fanmòrren in Niawier weest en un moai gesprek had met Aant Jelle Soepboer over ouwe dòrpstradisy's as karbidskiëte en fersierde wagens. Aant wil hewwe dat we de fersierde wagens as kultureel erfgoed siën. Dizze 29 jarege geskiedenis- en aardrijkskundelearaar mut niks hewwe fan regeltsjes dy't de de frijheid fan dòrpstradisy's beperke. Gelukkech trof hij in burgemeester Hayo Apotheker dy't nou op de winkel met de naam Noardeast-Fryslân past un sympatisant.

Aant wurdde met un fracht an foarkeurstemmen in de raad fan de fúsygemeente Noardeast-Fryslân koazen. Moai om ok us met minsen út dy hoeke fan Fryslaan ut gesprek an te gaan.

Omrop

Der gaat hast gyn week foarbij òf ik wurd ansproken deur minsen ( seker búten Sneek...) dy't frage wêrom't ik noait mear op Omrop Fryslân radio te belústeren bin. Andere programmearing sêch ik dan. Mar goëd foar augustus dit jaar jaar sal ik wear un paar kollums fersòrge. Wêrover dy gaan salle? Gyn flau benul, dat bedenk ik sons un halfuur fantefoaren...
 
1 mei om 19:29
 
Ses kleine kartelrandsje foto's






Se komme út familyalbum fan myn skoanfader, ses kleine fergeelde foto's met su'n tipys moai kenmerkend kartelrandsje. Ferrekte spitech dat ik um nyt mear frage kan, wêrom hewwe Jou dizze foto's nommen.

Wannear wurdden dizze foto's maakt? Wêr was ut? Wêrom waren dizze foto's ut oudrukken weard?

Ut binne foto's út de Tweede Weareldoarlòch, na un bombardement. Sal nafraach doën òf der mear over bekend is.

Is de soldaat op de bovenste foto myn latere skoanfader, Fokke Minnesma?





















Op'e laatste foto staat un tekst: 'Het huis geheel rechts is het huis van Van Leusden'