dagboek > overzicht
Dagboek maart 2018
 
31 maart om 10:51
 


 
30 maart om 12:30
 
Fan pc naar cover...Friesland Post

Alle kearen is ut wear un feestje om ferhalen dy't ik op myn pc tikt hew teruch te siën in kranten en tydskriften. Dizze maand o.a. ut coverferhaal fan de Friesland Post. In febrewary hew ik tegare met Sneker fotograaf Tom Coehoorn op pad weest. Earst bij herderin Tamara van de Bosch en ok nòch bij un restauratòr. De Friesland Post redaksy gaat altyd heel sòrchfuldech met myn kopy om en de stukken wurden fantastys opmaakt. Suk sêch un feestje!

Su begint ut coverferhaal:

"Welkom in de wereld van zorgherderin Tamara

Een felle zon schijnt over de weilanden In de buurt ten noorden van Oldeberkoop. Een schrale februariwind waait ons in het gezicht als we op een zandpad de auto neerzetten. De sloten zijn in deze laatste week van de sprokkelmaand bevroren. Toch wordt het weer voorjaar!

In een omheind stuk land dartelen de lammetjes van de schaapskudde, die Tamara van den Bosch (32) hoedt, uitgelaten om de ooien. Welkom In de wereld van zorgherderin Tamara, want de jonge vrouw heeft nIet alleen de zorg voor de kudde Schoonebeker heideschapen, maar ook voor mensen die extra aandacht nodig hebben. Zij gaan met de herders mee om hand- en -spandiensten te verrichten..."

 
30 maart om 12:15
 
Benefietdiner voor kunstproject Meesterlijk Sneekers

Sneek – Restaurant ’t Vaticaan in Sneek, organiseert op 16 april een benefietdiner voor het kunstproject Meesterlijk Sneekers. Het restaurant heeft een speciaal driegangenmenu samengesteld voor het diner. Met de opbrengst ondersteunt ’t Vaticaan het project van kunstenares Imke Meester. In haar atelier in Scharnegoutum werkt zij aan de geschilderde portretten van de mensen die volgens haar mede vorm geven aan de Sneker gemeenschap.

Meesterlijk Sneekers is onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018.
Wie zich aanmeldt voor het benefietdiner draagt bij aan het project en kan op die avond kennis maken met Imke Meester én met een aantal Meesterlijke Sneekers. “Het kunstproject is een ode aan onze gemeenschap en de kunst”, zegt Meester. “De portretten zijn op groot formaat geschilderd waardoor je ze niet over het hoofd kan zien en ze een reactie uitlokken. Het zijn de gezichten van Snekers die bij de toeschouwers verhalen los maken waardoor je ontdekt dat je met elkaar verbonden bent.” De portretten worden in het Atrium in Sneek tentoongesteld. De expositie duurt de hele maand september en is gratis te bezoeken.

Medeorganisatrice Annemieke Steemers houdt zich bezig met de financiële kant van het project. “Voor Meesterlijk Sneekers zoeken wij samenwerking met mensen uit de Sneker gemeenschap die de kunst een warm hart toe dragen”, zegt Steemers . “Dat kan via sponsoring en crowdfunding, maar ook via spontane acties zoals door Sjoerd Schot van restaurant ’t Vaticaan.” Het Meesterlijk Sneekers Benefietdiner is op 16 april en begint om 19.00 uur. Bij het restaurant kunnen mensen zich aanmelden voor het speciale menu.

Het team Meesterlijk Sneekers bestaat naast initiator Imke Meester uit organisatrice Annemieke Steemers en schrijfster Afke Henni. Samen werken zij aan de expositie die van 1 t/m 30 september gratis te bezoeken is in Kunstencentrum Atrium en het boek Meesterlijk Sneekers dat op 1 september uitkomt.
 
29 maart om 17:55
 
Het toeristische magazine Sneek = Meer 2018 verschenen

De nieuwe editie van het toeristisch magazine Sneek = Meer wordt voor het paasweekend uitgeleverd aan toeristische bedrijven in Sneek zodat ze hun gasten, die Sneek in het paasweekend bezoeken, van toeristische informatie kunnen voorzien.

Dit Sneek = Meer magazine is een echt inspiratiemagazine voor gasten aan onze watersportstad. Ze kunnen hierin lezen over de bezienswaardigheden en de historie van de stad, maar ook adressen vinden voor lekker eten en uitgaan en leuke winkels en diverse activiteiten en watersportmogelijkheden worden belicht. In het magazine is een handige stadsplattegrond met musea en highlights van Sneek opgenomen. Natuurlijk ontbreekt de informatie over alle grotere evenementen van Sneek en omgeving niet. Dit jaar met speciale aandacht voor de evenementen in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Het magazine van 84 bladzijdes verschijnt in een oplage van 25.000 exemplaren en wordt kosteloos verspreid via de VVV’s en toeristische informatie punten in de gemeente Súdwest-Fryslân en via recreatieve bedrijven, restaurants, winkels, watersportbedrijven, hotels, campings en andere verblijfsaccommodaties in de regio. Het magazine wordt ook verspreid via diverse (inter)nationale beurzen.

Het Sneek Magazine wordt uitgegeven door Ying Media in samenwerking met Sneek Promotion. Nieuwsgierig? U kunt alvast een online versie lezen via deze link:

https://issuu.com/sneekismeer/docs/sneek_meer_2018_lowres 
28 maart om 21:10
 
Jan Jaap van der Wal over 11 fonteinen: Het is ingewikkeld!

Easterein- Vanavond heeft comedian Jan Jaap van der Wal bij Noflik Easterein,een korte stand up show gegeven over de 11 Friese fonteinen. Geheel op eigen wijze becommentarieerde de geboren Leeuwarder de komst van de 11 fonteinen.: “Ik heb een hazenlip, als ik mij kwaad maak ben ik ook wel een beetje een fontein!”

Van der Wal weet als geboren en getogen Leeuwarder waar het over gaat en gaf op een heerlijk eigen manier ook nog even een beschouwing over de Friese volksaard of wat daar voor door moet gaan: “Friesland is de enige plek ter wereld waar stilstand ook beweging is!”

Vanavond werden er opnamen gemaakt die zullen worden gebruikt ten behoeve van de 3-delige documentaireserie ‘De Fonteinen’ die in de loop van de maand mei bij de NTR-televisie zal worden uitgezonden. Vanaf 22 mei is de filmversie te zien in de bioscopen.

Comedian Jan Jaap van der Wal was vanavond prima op dreef, lekker relativerend, maar tusse de regels door behoorlijk scherp richting voor- en tegenstanders van het hele fonteinenproject. “Je kunt niet overal op tegen zijn, niet elke bus op de A7 kun je tegen houden. Had daar in Dokkum nu een Zwarte Piet van 4 meter neer gezet en iedereen was voor die fontein geweest!”

De tegenstanders van de fonteinen moeten hun hart open zetten voor de waterkunstwerken vind Van der Wal: “Want die fonteinen gaan er gewoon komen!”

De comedian had straal de gek met het kunstwerk in Workum. “Een chocolade paasachtig ding.” Volgens Van der Wal moet je de dialoog nooit met een fontein aan gaan: “Een fontein spuit water. Einde discussie.”

Dat de tegenstanders in Bolsward de komst van de vleermuisfontein niet zo zien zitten omdat er in het stadje geen vleermuis te bekkenen is bij de beoogde plek, vond Jan Jaap maar een zwak excuus: “In Workum lopen ook geen leeuwen in het wil.”

Eigenlijk had de de organisatie van het fonteinenproject nooit in discussie moeten gaan over de komst van de fonteinen. En zeker moet je niet praten over de romantiek van de fonteinen was Van der Wal z’n mening.

“Denken jullie nu echt dat een verliefd stelletje tegen elkaar zal zeggen ‘kom we gaan romantisch vrijen bij de fontein’. Nee, man, veel te koud, we gaan gewoon thuis neuken!”

Waarom het vanavond zo’n aangenaam haf uurtje was? Waarom het de leukste inspraakavond was? “Je kunt met mij niet de dialoog aangaan”, vertelde de oud-Leeuwarder. Nee, de Friezen in hun fleece truien zullen ooit over de fonteinen roepen “dit viel niet een beetje mee, dit viel hééél erg mee!”

Het cynisme spatte er van af!

Waar ging de discussie tussen de wethouder en de projectleider over?
 
27 maart om 19:14
 
Aparte fogel nyt?!

Foto hew ik foarege week in Earnewâld nommen. Fogeltsje (fink?) was teugen un rút anflogen. Het ut dus nyt overleefd. Poatsjes omhooch, is noait goëd bij un fogel. Bij minsen is ut met de neus omhooch nyt goëd. 
26 maart om 18:34
 
Presintaasje “De Ljip” – monografy oer ‘de heraut fan de maityd’

Sneek- Ofrûne freed 23 maart waard yn boekhannel Van der Velde yn Snits it boek ‘De Ljip’ presintearre. It is in monografy oer dizze “heraut fan de maityd”, skreaun troch biolooch en publisist Sake P. Roodbergen.

De Ljip is noch altiten in ikoansoart foar ús hiele lân. Yn it foarjier spektakulêr fanwege syn opfallende natuerlike gedrach en fanwege de aaien, wêroer elk jier wol wat te dwaan is. Yn hjerst en mylde winter net te missen fanwege de kolossale groepen ynlânske mar benammen ek bûtenlânske ljippen .

De Ljip hat ek in wichtige rol spile hat yn ús nasjonale histoarje fan natoerbeskerming. In protte minsken fan it earste oere waarden natoerbeskermer omdat se oanstutsen waarden troch harren moeting mei de Ljip en de Skries.
Gjin inkelde oare fûgel hat sa’n sintrale rol spile yn in model fan greidefûgelbeskerming. In unike dûbelrol yn in unyk systeem. Oan de iene kant yn de rol fan slachtoffer, fan eksploitearre soart, fan wa’t de aaien socht en fandele waarden, mar oan de oare kant as de ûntfanger fan de beskerming. De Ljip, of presizer noch: it ljipaai, wie de spil yn dat gehiel.

Auteur Sake P. Roodbergen (1945) wie learaar Ingelsk en Biology. Ingelsk op basis fan in MÛ-akte, Biology fanwege syn bân mei de Fryske natoer, dy’t al yn syn jongesjierren yn en om Grou ûntstie. Prominint yn dy natoer wie de Ljip. It sykjen en finen fan de aaien fan dizze greidefûgel soe syn hiele libben lang in bepalend elemint foarmje. Om’t de skriuwer sterk belutsen wie by sawol de belibbing yn it fjild as by de organisaasje en útfiering fan de beskerming koe in ryk en boeiend boek ûntstean.

Boekynfo:
Skriuwer: Sake P. Roodbergen
Paperback mei kleurkatern
216 siden, priis: € 19,95
 
25 maart om 20:44
 
Nofleke middach in ut kerkje fan Goënga: Fryslaan op syn moaist!

Nyt allienech ut konsert fan Wiltsje fan Peazens fanmiddach in un afladen fol kerkje fan Goënga was noflek, ok de nasit in de kosterij fan ut dorp was fantastys. In de aflopen winterperioade waren der un antal winterkonserten te belústeren in ut eeuwenouwe kerkje dy’t dus fanmiddach afslúten wurdde met un optreden fan Wiltsje fan Peazens.

Hylke Tromp sanger/fioalist, Jan Willem Bleijswijk gitarist en sanger fan de gefoëlege ferskes en Joop de Jong, sanger en akkòrdeonist wisten ut ouwere públyk bêst te fermaken. Un feest fan herkenning 'Dan komt de maitiid...') , wêrbij’t op un gegeven moment selfs ut psalmbòrd fan’e muren kwam. Gelukkech gyn gewonden!

Na afloop fan ut kònsert de gesellege nasit, wêrbij’t de talrike anwezegen fersoeknummers indiene konnen. Uteraard wurdde der út folle burst metsongen met de evergreens in ut Frys en Snekers. Al met al un prachtmiddach met dank an òrganisatòr Age Bootsma cs!
 
24 maart om 18:19
 
Su moai...

Niks moaier as de earste foetbalwedstryd na de winterstop! Teminsten dat fyn ik. Gisteravend wear los weest met ut ONS 45+ team. Foaraf in de boks, de geur allienech al! De wedstriden teugen andere mannen, dy't met ut klimmen fan de jaren hieltyd jonger wurde. Tòch ongeslagen bliëve en an ut end fan de avend konstateare dat we bovenan in dizze offisjele KNVB kompetisy staan.

Mar ut moaiste was gisteravend tòch ut opendoën fan de spòrtas met nagelnieuwe kleding. De jonges fan Nieuweskoat sagen der naar en stonden futdaleks op achterstaan. Later wel mear over de sponsòr!

 
23 maart om 13:49
 
Willem Schoorstra skriuwt Frysk kadoboek 2019


Op fersyk fan Boeken fan Fryslân skriuwt Willem Schoorstra it Fryske Kadoboek 2019. Schoorstra (1959) krige yn 2005 de Fedde Schurerpriis foar Swarte Ingels. Neist it skriuwen fan romans hâldt Schoorstra him dwaande mei senario’s, radiokollums (Omrop Fryslân) en essays.

Letter dit jier wurdt it iepenloftspul Rêdbâd yn de teatertún fan Broeksterwâld opfierd. Dat is basearre op syn roman Rêdbâd – kronyk fan in kening. Fan dat boek ferskynt yn ’t foarjier in Nederlânske oersetting en in herdruk fan de Fryske ferzy.

Oer de skriuwer

Bekende boeken fan Willem Schoorstra binne syn romans Swarte Ingels (2004), Rêdbâd (2011) en Pier, de profesij fan bline Simen (2015). Meast resint ferskynde fan him de roman De nacht fan Mare (2017). Op dit stuit wurket hy oan in oersetting fan de ferneamde Poëtyske Edda en oan in nij boek, in psychologyske thriller. It wurk fan Willem Schoorstra ferskynt by útjouwerij Het Nieuwe Kanaal.
 
22 maart om 16:37
 
Nieuw boek van Sneker Harry Walstra: Spraakmakend Feyenoord

Sneek- Harry Walstra heeft in eigen beheer het boek ‘Spraakmakend Feyenoord’ uitgegeven. Het boek is vandaag verschenen. “In feite is het een biografie van 168 pagina’s over de club Feyenoord, maar dan d.m.v. citaten afgewisseld met unieke illustraties en prachtige foto’s”, aldus de schrijver.

In ‘Spraakmakend Feyenoord’ zijn uitspraken verzameld van Feyenoord-iconen als Rinus Israël, Willem van Hanegem, Mario Been, John de Wolf, Leo Beenhakker, Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuijt. Honderden citaten. Van de liefde voor de Kuip tot de passie van het Legioen en over de diepe dalen en de daardoor des te grotere successen.

BOEK BESTELLEN?

‘Spraakmakend Feyenoord’ wordt in eigen beheer uitgebracht en is alleen te bestellen bij de auteur:

Maak dan €14,95 over op banknummer NL23RABO.035.95.10.353 t.n.v. H. Walstra o.v.v. ‘Feyenoord’ en je naam, adres, postcode en woonplaats. Het boek wordt dan zonder extra portokosten z.s.m. toegestuurd.

Technische gegevens Spraakmakend Feyenoord.

Formaat: 21 x 21 cm

Omvang: 168 pagina’s,

Uitvoering: paperback met kleurencover. Binnenzijde zwart-wit met foto’s en illustraties.

Prijs: € 13,95. Inclusief verzendkosten is de prijs €14,95.
 
21 maart om 18:23
 
Tevreden ondernemers uit SWF op de BCDN

Fanmiddach op de BCDN in Liwwarder weest. Mocht ik Robert van der Leur, foarsitter Ondernemersfederatie SWF en wethouwer Maarten Offinga, ekonomise saken, live interviewe. En úteraard even un kort bericht foar GrootSneek skriëve:

Leeuwarden- De bedrijven uit Súdwest-Fryslân die aanwezig zijn op de Bedrijven Contacten Dagen Noord in het Leeuwarder FEC –centrum, gister en vandaag, zijn enthousiast over de opzet van de beurs. Gister werd de beurs goed bezocht, vanmiddag was de belangstelling iets minder, maar toch is de organisatie tevreden over het bezoekersaantal.

Op het Súdwest Fryslân Ontmoetingsplein was de sfeer uitstekend en werd er volop ‘genetwerkt’ door de aanwezige standhouders. De BCDN werd gister officieel geopend door Commissaris van de Koning Arno Brok, in aanwezigheid van het voltallige college van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Hij deed dat door een fiks klap op een gong te geven. Op het Súdwest Fryslân Ontmoetingsplein zijn ruim dertig standhouders aanwezig.

Frisian Queen

Siete Meeter, fan de Frisian Queen is ok anwezch op de BCDN. Man was bêst op't skik. Hewwe ut úteraard even over ut skútsjesilen had.
 
20 maart om 18:36
 
Earnewâld

Fanmiddach in Earnewâld weest. Prachtech dòrp met moaie minsen. F'ral gastfrij! En altyd gaat ut wear om de ferhalen. Earnewâldsters binne ferhalefertellers, dus ut klikte wònderbaarlek op dizze middach. Wat un rykdom, ik kan ut nyt faak genoech sêge en skriëve, dat je meartalech binne.

It Frysk fan de Earnewâldsters dy't ik fannemiddei spruts wie moai geef! Wêrom't ik yn it wettersportdoarp wie? Dêr sille jim letter grif letter mear oer lêze. 
19 maart om 19:09
 
Doede was un taalmaat

‘We komme hieltyd dichter in de fròntliny’. Fandaach ut ontstellende bericht dat Doede Bleeker gister an un hartinfarkt overleden is. We waren kennissen fan mekaar, gyn frynden. Dat sú overdreven weze om hier su del te skriëven. Ik kon overigens bêst met Doede. Gyn frynden, mar wel op syn Engels soutmates! Maten dus.

En dan hew ik ut over oans skriëftaal. Doede in ut Stavers, ik in ut Snekers. Dêr praten we tegare over. Dêr fonnen we mekaar! In 2009 belde Doede mij op òf ik ok un kaartsje foar de Bonte Sneker Avend foar um regele kon. Dat deed ik. En Doede kwam op 3 november 2009 fanút Staveren naar Sneek en had un prachtege BS-avend. Dit skreef ik over dy bysòndere Doede Avend in Sneek:

“Elke BSA is der wel één min òf bekende local hero dy’t acte de présance geeft om ut mar us in dúdelek Snekers te skriëven. Gistavend was Doede Bleeker, stadstroubadoer út Staveren, anwezech om te sien hoe’t syn toekomstege gemeentegenoaten sich gedroegen op de jaardach fan Buurfrou De Jong. Na afloop was Doede bêst te spreken over de gesellegste jaardach dy’t der in Sneek e.o. is. We hewwe tegare eventjes an un frissy ( su sêge se dat in Staveren ) staan en ut o.a. over de literatuur had. Oans smaak over poëzy komt aardech overéén, we binne tegare liefhewwer fan de houten-boom-fersen. Mutte dus nyt sufeul hewwe fan dichters dy’t in hun ivoren toren de meast onbegrypleke dingen skriëve. Doede is un echte ferhaleferteller dy’t ok gek op anekdoates is. “ Der ston laasten un adfertênsy in de krant foar un fabryksarbeider. Un maat fan mij sollisiterarde. Hij moest un formulier infulle. Naam. Adres. Geboartedatum en dat soad dingen dus. Bij de fraach GESLACHT had y unfuld: Ik nyt mar oans fader wel. In de oarlòch één farken…” Hij het ut baantsje nyt kregen. Doede Bleeker brocht 25 jaar leden syn earste LP út: Foor de fatsoensrakkers.”

We hadden us faker prate mutten Doede! Rust in frede kearel!

 
19 maart om 17:20
 
Feike Damstra en Klaas Haringa worden de nieuwe Waterpoorters 2018

Sneek- Feike Damstra en Klaas Haringa worden maandagavond 9 april 2018 toegevoegd aan het bijzondere gezelschap van Waterpoorters vanwege hun jarenlange inzet in het vrijwilligersleven van Sneek.

Feike Damstra wordt benoemd voor zijn vrijwillige inzet en werkzaamheden voor de Vereniging van Sneeker Zakenlieden voor de stads-& sfeercommissie zoals het verzorgen van de verlichting schepen in de stadsgrachten, commissielid Sneek Promotion voor de viering 400 jaar Waterpoort, vrijwilliger iepenloftspûl ‘Drie Gebroeders’ de viering Sneker Pan 100 jaar, vrijwilliger en bestuurslid Vereniging Historisch Sneek, vrijwilliger onderhoud gebouw Loge Sneek, vrijwilliger digitaliseren fotoarchief voormalige gemeente Sneek, vrijwilliger Vereniging Historische Sneek / Sneeker Nieuwsblad van de wekelijkse rubriek Su het ut weest, vrijwilliger bij Duurzaam Vervoer Sneek & Shuttlevervoer in de stad. Damstra is wijkhoofd van de collecte Reumafonds en verzorgt veel hand-& spandiensten achter de schermen.

Klaas Haringa

Klaas Haringa is van 1985 tot en met 2007 Bestuurslid Winkeliersvereniging Grootzand geweest en was als bestuurslid actief van de organisatie Agrarische - & landenweken. Haringa was meer dan 35 jaar actief als bestuurslid bij de IJsclub Sneek en ook 35 jaar in het bestuur van de Vogelwacht Sneek gezeten. Haringa is al langer dan 30 jaar voorzitter van de Technische commissie van de tennisvereniging in IJsbrechtum en is momenteel voorzitter van de VVV Sneek/SWF. Ook heeft hij namens de VVV Sneek zitting in het algemeen bestuur van de VVV Sudwest Fryslan.

Sinds 19 juli 1974 werden op initiatief van de Stichting Sneek Promotion voor de eerste keer personen, die zich verdienstelijke hebben gemaakt voor Sneek, benoemd tot Waterpoorter. Sindsdien worden ieder jaar een aantal Snekers gehuldigd die zich belangeloos en vrijwillig inzetten voor de gemeente. De Waterpoorters ontvangen bij hun benoeming in het stadhuis van Sneek een Waterpoortspeld en een oorkonde.

 
18 maart om 18:27
 
Gemeente en ondernemers ruim vertegenwoordigd op SWF-Ontmoetingsplein tijdens BCDN


Op 20 en 21 maart vinden in het WTC EXPO te Leeuwarden de Business Contact Dagen Noord plaats. Een werkgroep bestaande uit afgevaardigden van de gemeente, ondernemers en ondernemersverenigingen heeft in een kort tijdsbestek een prachtig plein opgetuigd.

Er is dit jaar gekozen voor een totaal ander concept waarbij elkaar ontmoeten centraal staat. Het actieve programma op het plein stimuleert de onderlinge interactie en de bezoekers aan het SWF-Ontmoetingplein. De traditionele stands en statafels zijn compleet verdwenen en het plein wordt omgetoverd in één grote knusse huiskamer met lounge hoeken, grote stamtafels en uiteraard een bar waar op dinsdagavond 18u de SWF-netwerkborrel plaats gaat vinden. Maar met een plein alleen ben je er natuurlijk niet. Bijna 35 ondernemers uit Súdwest-Fryslân waren enthousiast over het concept en hebben zich aangesloten als deelnemer.

Beursprogramma

Dinsdag 20 maart

14:00 uur: Ondernemers ‘pub’ quiz door Robert Kliphuis van de Rabobank ZWF
15:00 tot 16:00 uur: Inloopuurtje accountteam gemeente Súdwest-Fryslân
18:00 uur: presentatie door Gerrit Brouwer, Founder en CEO van APPICAL (https://appical.net/)
18:00 uur: Netwerkborrel voor standhouders SWF-Ontmoetingsplein en ondernemers uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Wordt geopend door Wethouder Maarten Offinga

Woensdag 21 maart

12:00 uur: Ondernemerslunch voor deelnemers SWF-Ontmoetingsplein met sprekers Robert van der Leur en Henk van der Veer
15:00 tot 16:00 uur: Inloopuurtje accountteam gemeente Súdwest-Fryslân
17:30 uur: presentatie van Wietse Nieuwenhuis, algemeen directeur INBAK (https://www.inbak.nl/), "Alleen kun je niets, je moet het samen doen!"

Toegangskaarten

U bent van harte welkom op het SWF-Ontmoetingsplein. Indien u de beurs wilt bezoeken adviseren wij u vooraf te registreren via https://www.bcdn.nl/bezoekers/ (inlogcode BCDN2018). Dit voorkomt wachttijden bij de ingang.
 
18 maart om 17:19
 
Aldegea

Ut is en bliëft un bysonder dòrp! Binnenkòrt mear nieuws over ut dòrp an'e Brek. Ferder alles goëd hier!

 
17 maart om 18:59
 
I.M. Piet van der Meeren

Fanmiddach kreech ik un telefoantsje fan Peter van der Meeren: ‘Pa is overleden…’ Dy ‘pa’ wêr’t Peter ut over had is Piet van der Meeren, oud-ENKABE krúdenier fan ut Kleinsaan nummer 16. Un bysòndere man, dy’t fan begin af an, ongetwifeld de oudste lezer fan myn weblog was.

Regelmatech reagearde Piet op myn dachboekfragmenten, telefoanys en fia de mail. Altyd posityf en metlevend. Ik ontmoette Piet un antal kearen en immer was dêr dy Roomse Blijdskap bij de man dy’t in 1959 fanút Bergen op Zoom naar Sneek ferhúsde.

Een fan de hoogtepunten út syn leven wêr’t ik deelgenoat fan weze mocht was ut ‘Knallend Diamanten Krúdeniersfeest’ op 30 júly 2013. Toen Piet en syn frou Martha hun daverend 60-jarech húweleksfeest fierden, met un enòrm fuurwerk.

Sumar midden op un moaie someravend wurdde ut un festijn dat syn wearga nyt kende. Piet ferston de kunst fan ut leven:

Niet kniezen, niet zeuren
Da’s hartstikke fout
Vergeet niet te leven
Want straks ben je oud

Dat was ut adagium fan Piet van der Meeren. Dat lied song hij út folle burst met. Prachtech fon ik ut en in dy sin was dizze krúdenier un foarbeeld foar mij!
At ik Piet syn naam en dy fan mij googlen gaan, dan komme der allemaal aardege links, stuk foar stuk ‘freugde fan ut leven momenten’.

Piet mocht 90 jaar wurde. ‘k Hew ut al feul faker seid, ‘un moaie leeftyd’ koppele an iemands overlijden hew ik niks met. Om de doad(!)eenfoudege reden: ferdryt is nyt relateard an leeftyd.

Dêrom heel feul sterkte met dit groat ferlies Martha en de (klein)kyndes. Ik bewaar fijne herinnerings an dizze andere krúdenier, un op en tòp Brabaanse Sneker!

Foto is nomen op 30 júly 2013, toen Piet van der Meeren een fan syn lievelingsfersen song: 'Niet kniezen, niet zeuren...
 
17 maart om 18:18
 
Handvol kleumende demonstranten tegen plaats Sneker fontein

Sneek- Letterlijk een handvol demonstranten tegen de plaats van de Sneker fontein stonden vanmorgen om 12.00 uur paraat om hun ongenoegen bekend te maken. In de snijdende de kou lieten ze door middel van een protestbord zien dat ze nu niet bepaald blij zijn dat de fontein in het kolkje op het Hoogend geplaatst gaat worden.

De plaats van ‘De hoorn des overvloeds’, 3.20 meter boven de waterlijn, leverde vorig jaar al een storm van protest op. Er werd een petitie tegen de locatie aan de toenmalige wethouder Mirjam Bakker overhandigd. Het unieke historische stadsgezicht met de Waterpoort zou geweld worden aangedaan door de komst van de fontein, aldus de opstellers van de petitie. Na een heroverweging, zonder de naaste bewoners in de besluitvorming te betrekken, werd door de plaatselijke fonteincommissie toch besloten vast te houden aan het Hoogend.

Ook in Bolsward is behoorlijk geageerd tegen de komst van de fontein aan het Broereplein. Maar liefst 1500 mensen zetten een fysieke handtekening om daar tegen te protesteren. De feestelijke opening van de Eleven Fountains plaats zal vinden in…Bolsward! “We zijn tijdens de besluitvorming in een fuik gezwommen, we konden niets anders dan tegen stemmen”, aldus verschillende raadsleden van de gemeente SWF, waar zes van de elf fonteinen geplaatst worden. Deze week werd ook bekend dat de IJsfontein in Dokkum niet eerder dan in het laatste kwartaal van dit jaar klaar zal zijn.

Ondertussen ronkt de propagandamachine van het project rustig door. Protest of geen protest de fonteinen, een miljoenenproject, die komen er!

 
17 maart om 17:37
 
Emoasy’s

Gisteravend bij de Bútengewoane Algemene Ledefergadering fan myn klup O.N.S. Sneek weest. Der is dêr op un demokratise manier, su’t ut fòlgens mij hoart, stemd over de ferdere fúsybesprekingen tussen O.N.S. en SWZ Boso Sneek. Fantefoar wist ik dat ut un emoasjonele avend wurde kon. En dat wurdde ut ok. F’ral bij de teugenstanders fan ut fúsyproses waren de emoasy’s letterlek te horen en te foelen.

Prima dat iedereen syn mening fentileare mocht en dat ok waardech deed. De stemmingsútslach an ut end fan de avend gaf an hoe’t de O.N.S. leden over ut foarstel denke. Achter su’n útslach, ut binne kille kale sifers, gaat un weareld fan emoasy’s skúl.

Om middennachtelek uur sat ik nòch fol spanning, en seker ok met emoasy’s, te wachten op de útslach hoe’t de SWZ Boso Sneek leden stemd hadden.

Nadat de útslach bekend was en an mij deurgeven, tikte ik ut fòlgende stukje foar op de site fan GrootSneek:

Fusieplannen O.N.S. Sneek en SWZ Boso Sneek krijgen meerderheid van de leden

Sneek-Tijdens drukbezochte Buitengewone Algemene Ledenvergaderingen is vanavond gestemd over het voorstel dat de besturen van ONS Sneek en SWZ toestemming (mandaat)van de leden krijgen het fusievoorstel verder voor te bereiden, waarbij het doel is een fusie tussen ONS Sneek en SWZ Boso Sneek per 1 juli 2020 aan te gaan.
Bij ONS Sneek was de uitslag 57.5% voor en 41 % tegen. Blanco stemden 1.5%.

Bij SWZ, waar de stemming lang op zich liet wachten, kwam de uitslag even na het middernachtelijk uur: 61.1% voor en 37% tegen. Blanco stemmen 0.9% en 1% ongeldig.

Op de foto van Henk van der Veer: voorzitter van het ONS stembureau Jelbert Kramer heeft zojuist de stemming bekend gemaakt.
 
16 maart om 18:45
 
Breng hoop en welfaart foar súters

‘k Loof dat ik dat nòch nyt earder metmaakt hew dat un fers fan mij op múzyk setten is om ferfòlgens deur un heel groat koar songen te wurden! Ik fyn ut geweldech earfol dat ik ut fers ‘Gebed foar de stad’ skriëve mocht. Uteraard in ut Snekers. Ut sal songen wurde deur un Groat(s) Paaskoar tidens NachtLicht 2018 in de Groate Kerk fan Sneek. In ut fers de regel, un bede ‘Breng hoop en welfaart foar súters’. Ferder públisear ik der nòch niks over.

Foar wie metsinge wil in ut koar:

Projectkoor

Zing je mee in ons uniek "groots" Paaskoor?

Op 1 april 2018, de dag dat dit jaar Pasen valt, willen wij in Sneek vanuit de verstilling van Stille Zaterdag verbinding zoeken met iedereen. En zo op de Paasmorgen opstandingsfeest te vieren.

NachtLicht is op zoek naar enthousiaste zangers en zangeressen die mee willen zingen in het GROOTS Paaskoor tijdens de viering in de vroege Paasmorgen. Het belooft een prachtig en blij zangfeest te worden in de Martinikerk, in het hartje van Sneek.

Jong en oud zijn hiervoor van harte uitgenodigd!

Instuderen op:

Zaterdag 17 maart van 13:00 - 17:00 uur
Zaterdag 31 maart van 10:00 - 15:00 uur

Ferdere info op: www.nachtlichtsneek.nl
 
15 maart om 20:16
 
Foar in debút yn Frysk Letterlân, meitsje ik graach reklame!

De Koma-Korrektor, debútroman fan Baukje Zijlstra

Snits- Krekt op it stuit dat Betty Vonk, korrektor by in krante, dwaande is in boek te skriuwen oer it Indië-ferline fan har heit Siemen Vonk, rekket er yn koma. Siemen hat him yn 1945 oanmelden as oarlochsfrijwilliger foar Indië, mar hat dêr by in aksje in befel wegere. Wylst Siemen – fertize yn hallusinaasjes – yn it sikehûs leit, giet Betty op ûndersyk út nei it wêrom fan dy wegering.
Wilens is der by de krante in reorganisaasje geande dy’t Betty twingt sels ek in kar te meitsjen. Mar hoe dochst dat as der mear fragen as antwurden lykje te wêzen, en wat makket dat in minske “nee” seit as it derop oankomt? Safolle partijen, safolle ferhalen, mar ien ding is wis: it ferhaal kin altyd wer opnij ferteld wurde.
Oer de skriuwster
Baukje Zijlstra (1967) is redakteur en skriuwer, en hat ferhalen publisearre yn ûnder oaren Ensafh, Friesch Dagblad en Revisor. Se hat ferskate prizen wûn foar har ferhalen, wêrûnder trije kear in Rely Jorritsmapriis. De Koma-Korrektor is har debútroman.

Boekgegevens

De Koma-Korrektor

Auteur: Baukje Zijlstra
ISBN: 9789492176806
Utfiering: paperback
Ferkeappriis: € 17,50
Siden: 254
 
14 maart om 18:58
 
Filosofisch Café Sneek

Gisteravond foar ut earst naar ut Filosofisch Café in Sneek weest. De òrganisasy hat rabijn Tamara Benina útnoadegd om te spreken. "Joodser wordt het niet", was ut tema. Om un lang ferhaal kòrt te maken, ondanks de fast goeie bedoëlings fan de òrganisasy, ik fon dizze earste bijeenkomst dy't ik bijwoande un dikke afknapper.

De rabijn maakte der un pòtsje fan, òf se kan nyt beter. Mar ut was in myn optyk un onsamenhangend ferhaal wêr't gyn tou an fast te knopen was. Gelukkech waren der mear dy't der su over dochten en dat waren nou nyt bepaald touplúzers.
 
13 maart om 11:34
 
Waren de oude Friezen een meelijwekkend volk?

Bij Uitgeverij Wijdemeer is deze week het boek Een meelijwekkend volk - Vreemden over Friezen van de oudheid tot de kerstening, verschenen. Het is een bloemlezing van teksten uit de oudheid en vroege middeleeuwen waarin ‘vreemden’ hun observaties over de Friezen en hun woongebied vastlegden. Voor het eerst worden die teksten in zowel een Nederlandse als Friese vertaling aangeboden; daarmee wordt in ieder geval wat de Friese lezer betreft, in een leemte voorzien.

De periode is ruim genomen: van de vroegste geschriften waarin melding wordt gemaakt van de continentale kuststrook in Noordwest-Europa, tot de laatste vroegmiddeleeuwse auteurs die zich nog konden verwonderen over schokkende voorbeelden van Friese onaangepastheid.
De oudste citaten stammen uit de vijfde eeuw voor Christus, als Herodotus meldt dat vanuit een ‘uithoek’ tin en barnsteen naar de beschaafde wereld worden verscheept. Ook al kon hij zijn handen niet leggen op een betrouwbaar rapport over die ‘buitenrand’ van Europa, dat het er lang niet pluis kon zijn, was voor hem klip en klaar.

Via meer of minder bekende auteurs uit de oudheid van voor en na Christus – waarvan de meesten zelf nooit voet aan wal zetten in deze contreien – komen we, na de val van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw, aan bij de Franken en dan vooral de geloofssoldaten van de Karolingers: de Angelsaksische zendelingen. Zij waren het die, met horten en stoten, de heidense Friezen uiteindelijk ‘beschaving’ brachten, in de vorm van het christendom.

Op vrijdagmiddag 16 maart vindt onder de titel ‘Een meelijwekkend volk?’ op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé te Leeuwarden een symposium plaats naar aanleiding van het boek. Historicus Jona Lendering en anglist/frisist Rolf Bremmer behandelen de vraag of de oude Friezen inderdaad een meelijwekkend volk waren zoals Plinius beweerde. Ze lichten toe hoe eerst door de Grieken en Romeinen en na hen door Angelsaksische zendelingen als Bonifatius en Willibrord, werd gekeken naar onze woeste kustlanden en hun barbaarse bewoners. Het symposium wordt geleid door historicus/journalist Erik Betten.
Tsead Bruinja presenteert het gedicht “Figuranten” dat hij naar aanleiding van het boek schreef.

Gegevens boek
Vertaling, inleiding en samenstelling: André Looijenga, Anne Tjerk Popkema, Bouke Slofstra
Vormgeving: Gert Jan Slagter (omslag), Peter Boersma (binnenwerk)
Omvang: 240 pag.
Formaat 17 x 24
Uitvoering: hardcover, met kleurkatern
Prijs € 29,95

Gegevens symposium
Datum en tijd: vrijdag 16 maart, 15.30 (15.00 deuren open) ¬– 17.00 uur
Locatie: Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, Gymnasiumstraat 36, 8932 GW Leeuwarden
Toegangsprijs: €5 (leerlingen en ouders gratis)
 
12 maart om 19:42
 
Altyd onderwech...

Altyd & evech bin ik onderwech, fanmòrren foar ut earst 6 km an ut draven weest in foarbereiding op de 4 Mijl van Sneek en de 7.5 km fan de Mar.Athon. Ut ging fanmòrren foar ut earst lekker! Het úteraard alles met de nofeleke temperaturen te maken. Ja, ik bin un suertsje!

Fanmiddach was ik in de Skaatstempel fan de weareld: Thialf! Ik had wear un bysòndere ontmoeting! 
12 maart om 17:40
 
Nieuw toneelgezelschap speelt in Schuttersheuvel en De Spil

Sneek- Zaterdag a.s. 17 maart om 20.30 uur in wijkgebouw De Schuttersheuvel beleeft AMATO haar première als toneelgezelschap. Een dag later, zondag 18 maart, volgt een voorstelling in De Spil ’s middags om 16.00 uur. Ze doen dat met de eenakter Tearoom Fantasy.

AMATO staat voor AMAteur TOneel en is een toneelgroep die eind 2017 is opgericht door drie vriendinnen. Het drietal wilden graag samen op de planken staan, dit was de reden om een eigen toneelgroep te beginnen. Anneke Hondema was bereid om hun de kneepjes van het vak bij te brengen en de regie op zich te nemen. Gezien haar ervaring als speelster in verschillende toneelstukken en eigen toneelgroep Teater Tsja de aangewezen persoon.
Tearoom Fantasy van auteur Maja Reinderman

Drie dames van middelbare leeftijd komen elke dinsdagmiddag bij een in Tearoom Fantasy om de afgelopen week te bespreken. Truus praat over haar kleinkind, Annie over het boek dat ze aan het schrijven is en Sara over haar werk als cabaretière. Adrie zit die middag net een kop koffie te drinken en hoort de verhalen met verbazing aan. Wil, de eigenaar van de tearoom, hoort de verhalen iedere week aan en hij weet hoe de vork echt in de steel zit. Tenminste, dat denkt hij…

Rolverdeling

Damesrollen: Annemarie Martens, Ditty Weerts en Jeanetta Altenburg

Tearoom eigenaar: Ronald Postma Gast: Bert-Jan Pruim

Regie: Anneke Hondema

Licht en geluid: Frans Tichelaar

Muziek: Ronald Postma

Kaarten á € 5,- zijn te verkrijgen bij bovengenoemde personen en aan de kassa’s bij de Schuttersheuvel en De Spil.

Voor vragen kunt u bellen met Annemarie telnr. 0515-423432
https://www.facebook.com/amatosneek/
 
11 maart om 18:01
 
Gesondheid

Hoe ouwer at je wurde, hoe mear at je op je gesondheid beginne te letten. Of anders doën anderen dat wel foar dij. Fanmiddach hew ik in het Van der Valk Hotel weest, dêr't un Livestyle Event was.

Was absolút nyt de enige kearel dy't dêr omliep! Anne fan Curves sach even hoe't ut met myn fetpersintaazje sat: dikke prima!
Kon dus wel even om un púdsje met overhearleke truffels:

Mòrren mar wear drave in ut Burgemeester De Hooppark om ut su te houwen!
 
10 maart om 19:19
 
Ut wurdt altyd wear foarjaar!


Su hoart ut mannen! Na afloop fan O.N.S. Sneek- DOVO un foarbeeldfoto foar un soad andere spòrtminsen!
 
10 maart om 18:28
 
O.N.S. Sneek pakt tegen DOVO verdiend punt in blessuretijd

Sneek- O.N.S. verspeelde vanmiddag tweemaal een voorsprong, kwam zes minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd achter met 2-3 maar via een magistrale vrije trap van Ale de Boer sleepte het alsnog een verdiend puntje uit het vuur: 3-3!

De Snekers hebben na rode lantaarndrager Magreb’90 niet voor niets het meeste aantal doelpunten tegen in de derde divisie van het zaterdagamateurvoetbal. Maar liefst 63 tegendoelpunten moesten de oranjehemden in 24 gespeelde wedstrijden incasseren. Daar tegenover staan 44 gescoorde doelpunten. Met andere woorden de wedstrijden van O.N.S. zijn doelpuntrijk.

Vanmiddag was het weer niet anders.
Na een geweldige blunder van de DOVO-doelman, hij kreeg een ingeschoten bal niet klemvast, mocht Genridge Prijor in de 17de minuut de 1-0 aantekenen, wat tevens de rustand werd. Na de thee trok Leo Toonen via een fraai koptreffer de stand in de 52ste minuut recht. Ruim vijf minuten later stelde Prijor, na een prima voorbereidende actie, Ale de Boer in staat de 2-1 te scoren.

Ook deze stand stond niet lang op het scorebord. Opnieuw was het Toonen die zijn visitekaartje af gaf en wederom de gelijkmaker scoorde. DOVO werd sterker en zes minuten voor tijd leken de Veenendalers er met de volle buit vandoor te gaan, toen Bas Mooij de 2-3 binnenschoot. Nog eenmaal stroopte O.N.S. de mouwen op en het was Ale de Boer die vanuit een geweldig genomen vrije trap zijn tweede doelpunt van de middag scoorde en O.N.S. behoedde voor een nederlaag.

Zo pakte O.N.S. in blessuretijd nog een verdiend puntje in een rommelige maar ook wel vermakelijke wedstrijd. De ploegen die met O.N.S. onderaan staan in de competitie verspeelden ook allemaal dure punten. Volgende week treft O.N.S. een andere laagvlieger, Spijkenisse. Het is een rechtstreekse degradatiekraker, waarbij O.N.S. absoluut niet mag verliezen om nog verder in de problemen te komen. De stand onderaan de ranglijst na de wedstrijden van vandaag:

13. Harkemase B. 19 8 2 9 26 31-33
14. ONS Sneek 24 7 5 12 26 44-63
15. Capelle 22 5 5 12 20 26-39
16. Spijkenisse 23 3 11 9 20 38-54
17. ACV 21 5 2 14 17 33-53
18. Magreb'90 -4 22 2 3 17 5 20-70

 
10 maart om 10:22
 
Wear sublieme kollum KaBé

Dat was wear lekker wakker wurden op dizze saterdachmòrren met opnieuw un pareltsje fan un kollem fan KaBé. Hij feegt in dizze komme folledech de floer an met Jack van Gelder syn onnoazele kijk op taal/dialekt. Hierbij:

"Misschien ligt het aan mij, maar ik heb moeite met Jack van Gelder als sportpresentator. Want een man die zonder schaamte volwassen kerels interviewt die zich als badeend van een zeephelling laten glijden, kan ik niet serieus nemen als ondervrager van de bondscoach. Dieptepunt was dat gesprek met Guus Hiddink na die nederlaag bij IJsland. Toen meende Jack opeens streng uit de hoek te moeten komen. Je zag het Guus denken: ‘Wat lul jij nou man, gisteren stond je in de haven van Medemblik nog een motorisch gestoorde boerenzoon uit een badkuip te trekken.’ Maar Guus bleef beleefd, waar ik allang was weggelopen.

Afgelopen zondag vond Jack het nodig Ajax-coach Erik ten Hag de maat te nemen. Het was bij Ziggo Rondo, dus waarschijnlijk heeft geen hond het gezien, maar ik toevallig wel. Jack zei: ‘het gaat mij niet om zijn dialect en hoe die het zegt, maar...’ Gelukkig sprong Youri Mulder er direct bovenop: „Als het niet om zijn dialect gaat, waarom noem je dat dan want dan gaat het jou er dus eigenlijk wel om.” En toen kwam de ware Jack uit de mouw: „De man heeft niet de uitstraling om bij een topclub te werken die in Amsterdam zit.” Het dedain dat ervan uitging was stuitend. Van de tobbedanskoning mag je kennelijk als trainer alleen in 020 werken wanneer je praat als een lege portemonneeverkoper op de Albert Cuyp en als Mokumse patjepeeër op het Leidseplein tien baco’s achterover slaat. Geen provinciaaltjes graag bij mijn Amsterdamse topclub! Ten Hag die van FC Utrecht weer een subtopper maakte, werd weggezet als een lulletje lampenkatoen die in wereldstad Amsterdam niets te zoeken heeft.

Helaas is Jack niet de enige die zo denkt. Het is in het Westen vrij bon ton om alles met accent en uit de provincie weg te zetten als oenig en ongeschikt voor de Randstad. Alleen het feit dat er in Hilversum meteen een vertaler aan de slag gaat als er een Drent, Twent of Limburger aan het woord komt op tv, zegt genoeg. Onlangs nog bij die overigens prachtige Fox-docu over Wiel Coerver. De keurig Nederlands met Limburgs accent pratende Joep Haan werd door Fox ondertiteld alsof we naar een zeer zeldzame exoot van een net ontdekte Papoea-stam uit Nieuw-Guinea aan het luisteren waren. Terwijl ik zeker weet dat de plat Utrechts pratende John van Loen in zijn Fox-docu veel meer schreeuwde om ondertiteling. Maar alles wat Haags, Utrechts en Amsterdams lult komt in Hilversum zonder problemen langs de vertaalpolitie.

Van Gelder probeerde zich er nog uit te redden door te roepen dat „Ten Hag ook in Rotterdam niet op zijn plaats zou zijn”. Daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat Limburger (met accent) Coerver als coach Feyenoord in 1974 een landstitel en UEFA-Cup schonk. Wiel was prima op zijn plaats in Rotterdam. Veel meer dan de Amsterdammer Van Gelder, wiens wereld vooral uit de grachtengordel en AFC bestaat. Dat is veel provincialer dan een licht Twents accent."

Op de foto: tegare met Kabé
 
9 maart om 19:05
 
Wie was Jetsche IJ. Leijenaar? Deel II

Plaats un blog over de histoary fan Sneek en ik krij futdaleks reaksy’s. Dat is bij de onfolprezen site Sneek Su Het Ut Weest al krekt su. Snekers houwe fan hun stad en geskiedenis! Nadat ik woënsdach un blogje plaatst had over un grafstientsje op un nou nòch ‘geheim’ plak, kwamen de reaksy’s al. Dy wil ik jum nyt onthouwe en plaats ik hierbij. Na dizze reaksy’s weet ik dat de letter Y achter Jetsche, is natuurlek gewoan ‘Jetske’ , foar Ykes staat.

Mail fan Gerrit Boeijenga

Earst was dêr Gerrit Boeijenga, dy’t mij twee moaie foto’s fan aktes “ betreffende de doop, het huwelijk en het overlijden van Jetsche IJ. Leijenaar en het overlijden van Pieter Sevensma”, mailde. Ut de geboarteakten fan hun kyndes bliekt dat Peter meester bakker in Sneek weest het.

Reaksy fan Wim Slagter

Gister reagearde Wim Slagter met de fòlgende mail:
Afgaande op de genoemde jaartallen gaat het hier om Pieter Sipkes Sevensma (Sloten, 22. 8.1777 – Sneek, 20.12.1851), op 9. 1.1806 gehuwd met Jetsche Ykes Leijenaar (Workum, 5.12.1786 – Sneek, 18. 1.1866). Hij was bakker in Sneek en leden van de familie Sevensma oefenden ook nog generaties nadien dat beroep uit.

Ten minste een van de zoons, Ruurd Sevensma (1819-1871), trad in de voetsporen van zijn vader en vond ook zijn bruid in bakkerskringen: Anna Maria Velds (1820-1890), dochter van Steven Wijnand Velds (1798-1862) en Hendrika Brander (1797-1870).

Velds was ook vele jaren organist en beiaardier van de Grote of Martinikerk (1823-1862).

Het echtpaar Sevensma kreeg 11 kinderen (8 zoons, 3 dochters); twee zoontjes overleden al op jonge leeftijd.
Een van hun zoons, opnieuw een Ruurd Sevensma (1859-1939) – gehuwd met Willemke Sijtsma (1864-1950) – was ook bakker.

Hij was een verwoed zeiler en blijkbaar ook zwemmer, getuige onderstaand bericht in de Leeuwarder Courant van 10 juli 1923: 
8 maart om 19:24
 
Karen,Stella & Aly: 3x un sterke frou fandaach

Ut is fandaach internasjonale Frouwedach. Niks op teugen. Ut is altyd wel ergens un dach foar. Je hewwe ok al weken foar yts. En maanden. In Liwwarden, noait fies fan un bitsje snúverij, doën se un nyt foar un bitsje. Dêr hewwe se futdaleks un heel jaar dat in ut teken fan de kultuur staat. Konnen se dêr in 058 nyt helemaal self an en se hewwe dêr nòch klauwen.

Fandaach dus internasjonale Frouwedach. Ik kom al hast 40 jaar un frou teugen dy’t ik nòch immer bewonder, mar dy’t un bloëdhekel an op’e foargroan en de bühne het. Hoef ik fandaach ok gyn útsondering op te maken. Fandaach andacht foar 3 frouwen dy’t op dizze ytwat súterege dach myn pad krústen.

Karen

Fanmòrren was dêr earst Karen Slagboom. Ut ken Karen nyt en sij mij like min. Tòch ston se fanmòrren bij mij op’e stoep. Met un kadoatsje: “Ik heb een boek voor jou! Hop en Dop. Ik heb het zelf geschreven!” Jeuminikkus Karen, dat is wel even poeperdepoep! Ut is un prachtech útfoerd leesboek ( anderen sêge wel fan boekje!) foar kyndes fanaf 4 jaar. Staan prachtege illústrasy’s in fan Marion Vrijburg. Un frou dy’t sumar bij un wildfreemde fent op de stoep staat en um dan un boek kado geeft, fyn ik gewoan fantastys. Ik kom der seker op teruch Karen!

Stella

An ut begin fan de middach mocht ik foar GrootSneek naar de feestleke opening fan un bouprojekt in de Noorderhoek, myn Noorderhoek. Dêr wurde nòch dit jaar 33 huurhúzen ‘met un goede jas’ boud. Wethouwer Stella van Gent gaf ut lúdieke startsein fan de bou tegare met hulp fan un antal Noorderhoekkyndes fan de Johannes Postskoal. Toen ik Stella dêt su in de fette klei fan ut bouterrein omstappen sach fon ik har un stoere frou. Dat dizze wethouwer futdaleks de interaksy socht met de kyndes is úteraard helemaal stoer!

Aly

De derde frou, wear un skriëfster, dy’t ik spesiaal op dizze internasjonale Frouwedach naar foar haal is Aly van der Mark. Aly har nieuwst boek lei fandaach bij de post: ‘Nuttige Handwerken-Vreugde & Verdriet’, is de titel. Ut boek siët der prachtech moai út. In 20 kleurrike hoofdstukken beskriëft Aly de geskiedenis fan un fak dat hast 100 jaar ferplichte kost was foar skoalmeiskes. “Nuttige Handwerken”, allienech ut woard al. Of sú der ok suks bestaan as “Onnuchtige Handwerken” ?

Dizze dry frouwen dy’t fandaach op myn pad kwamen rêde ut wel, mar hoe sit ut met al dy frouwen dy’t nòch immer as tweedehaans behandeld wurde? Frouwen dy’t helemaal en dan ok héééélemaal niks te fertellen hewwe. Ik bin bang dat we nòch jaren noadech hewwe om één dach in ut jaar spesiale andacht foar frouwen te fragen!

 
7 maart om 19:06
 
Wie was Jetsche IJ. Leijenaar?

Fanmiddach hew ik ergens in Sneek un interview deen, ut doët der even nyt toe wêr en met wie, mar ik mocht wel un bysondere grafstien op ‘e foto sette.

Dy stien leit in een fan de rúmten in ut pand. Ik sú nou met un speurtòcht beginne kanne. Wie was Jetsche? Ik weet dat se un tweede naam het, miskyn staat de letter IJ wel foar IJbetje òf su! Ik weet ok al dat Jetsche met Pieter S. Sevensma troud weest het. En de geboatedatum is ok opfallend: op 5 december 1786. As sterfdatum fan Jetsche wurdt 18 januari 1866 skreven.

Hoe is dizze stien hier terechtkomen? Woanden Jetsche en Pieter in Sneek. Wat waren ut foar minsen? Fragen, fragen en nòch us fragen!
 
7 maart om 18:33
 
Schilderijen Irma Kamp en keramiek Jikke van de Waal-Bijma bij Bax Kunst in Sneek

Sneek-Van 13 maart tot en met 7 april 2018 exposeren Irma Kamp en Jikke van de Waal-Bijma bij Bax Kunst. Het is de tweede expositie van de expositiecarrousel met 21 kunstenaars bij Galerie Bax Kunst. Alle exposanten komen in het kader van PROJECT11 exposeren.

Irma Kamp

Na haar studies, Lerarenopleiding te Leeuwarden en Hogeschool voor de Kunst in Utrecht heeft Irma zich in hoofdzaak toegelegd op het schilderen. Dit is haar eerste taal, het meest natuurlijke medium om zichzelf uit te drukken. De kunstenares had een van haar eerste exposities bij Bax Kunst. Na enkele jaren minder actief aan het schilderen te zijn geweest, onder meer door opgroeiende kinderen, is zij nu volledig terug op het toneel en dit jaar in Sneek tijdens PROJECT11 te bezichtigen.

In haar materialen en technieken is zij op zoek naar tegenstellingen. De dragers die Irma gebruikt zijn masonite, mdf, zink en staal. In haar techniek zoekt zij het contrast: transparantie of sterk verdunde druipers tegenover dikke lagen verf, verf tegenover de structuur van de drager en lichte, bijna onaangeraakte gebieden tegenover donkere, doorgewerkte partijen. De olieverf schilderijen van Irma blijven je bij door hun intimiteit, ongekunsteldheid en de krachtige manier waarop ze gemaakt zijn en dringen ook, als ze uit het oog verdwenen zijn, verder tot je door. De geëxposeerde werken zijn qua thema’s divers. Zo toont zij duiven, vissen, bloemen en mensen.

Jikke van de Waal-Bijma

Niets en niemand is volmaakt,
juist het onvolmaakte
geeft een volmaakt beeld van de mens.

Jikke van de Waal-Bijma boetseert met kleine stukjes klei, maar bouwt het werk ook op met platen van dit materiaal. Veel van haar beelden zijn als het ware in doeken gewikkeld. De huid van de objecten is bij haar werk erg belangrijk, daar breng ze veel variatie in aan. Door die “inpakmethode” kan ze bijvoorbeeld laten zien dat de mens groeit, in zichzelf gevangen zit, zich al of niet wil meedelen aan de wereld. De mens in al zijn hoedanigheden en emotionele uitdrukkingsvormen, dat is wat ze probeert te vangen.

Mensen uit andere culturen inspireren haar, zoals bijvoorbeeld de Toearegs. De wankele positie van het individu binnen een groep laat ze zien, maar ook de trots en de onafhankelijkheid. Menselijke figuren blijven haar boeien. De voortdurende fascinatie voor de menselijke gestalte en hun relatie onderling. Ze laat in haar werk zien hoe een mens in de wereld staat. In de meest denkbare verschijningsvormen.

De sporen van de tijd komen regelmatig terug in haar werk. De tijd die van invloed is op het denken en doen van de mens. De tijd die sporen achter laat, zowel letterlijk als figuurlijk. Ook mensen die onderweg zijn. Mensen die communiceren en daarbij tot de essentie van het menselijk bestaan worden teruggebracht.

Jikke van de Waal – Bijma exposeert haar keramische en bronzen mensbeelden regelmatig in Nederland, Duitsland, Denemarken en België.
Programma / waar te vinden
Alle exposities vinden plaats in de Galerie aan de Singel 82 in Sneek. Het volledige programma en meer informatie staan vermeld op de speciaal voor het project gecreëerde website www.project11.frl . De finissage van deze expositie is op 7 april 2018 om 16.00 uur. Dit is tevens de laatste expositiedag.

Geïnteresseerden in het project kunnen zich voor vragen of andere informatie ook te allen tijde melden bij Galerie Bax Kunst, Singel 82 in Sneek.


 
6 maart om 18:25
 
Beetsterswaach

Fanmiddach hew ik in Beetsterswaach weest, hew dêr iemand interviewd. Wie? Dat doët der nou even nyt toe. Hew na ut fraachgesprek nòch un slach deur ut fan ouds foarname dorp weest. As un echte toerist hew ik ut bakkerspand op ’e foto setten. Ik hou fan Jugendstil! Fandêr. Thús even de de histoary fan de fraai Bakkerij opsocht:

De Bakkerij

Het pand van de bakkerij stamt uit het begin van de 18de eeuw en was toen blijkbaar al in gebruik als bakkerij. Antje Berends (geboren circa 1770 en overleden in 1832), dochter van Berend Klazes, meester molenaar op de Oostermolen te Beetsterzwaag, bezat de helft van deze bakkerij. Zij trouwt met Egbert Rienks uit Drachten, die de familienaam Kuipers aanneemt. Hun zonen worden molenaar en bakker. In 1823 kocht deze familie de andere helft van de bakkerij.

In 1891 neemt Kornelis van der Vegt de bakkerij over, waarna deze gedurende drie generaties in de familie blijft tot 1974. Kornelis laat de winkel twee keer verbouwen. Bij de laatste verbouwing (1908) wordt de voorgevel vernieuwd in Jugendstilvolgens een ontwerp van architect Luitje de Goed (1853 1926). De prachtige tegeltableaus zijn vervaardigd in het atelier van Jan van Hulst te Harlingen. Wegens inwateren werd het bovenste gedeelte van de voorgevel in de jaren 1960 bekleed met houten
planken waardoor de sierelementen volledig aan het zicht werden onttrokken.

Pas bij de restauratie in 2012 werd de voorgevel door de nieuwe eigenaar bakker Verloopteruggebracht in oude staat. Zijn Speciale lekkernijen zijn de Sweachster Turfkes en de Beetster Bollen. De Beetsterbollen zijn gemaakt volgens een oud recept dat als verloren werd beschouwd.

Via een nazaad van de bakker uit de 19e eeuw die in Canada woont, is het originele recept weer boven water gekomen. 
5 maart om 18:08
 
DEBASIC TRAKTEERT

DEBASIC pop &jazz heeft de afgelopen tijd met het XL orkest enkele grote gala-avonden verzorgd zo wel in Groningen met Ellen ten Damme als wel in Leeuwarden met Charly Luske.

Daarentegen verzorgde de big band van het orkest voor een commerciele partij in Leek en in Vaassen kleine optredens voor een geselecteerd publiek. De big band is in staat om in kleine ruimtes een presentatie te verzorgen waar de opdrachtgever,het publiek maar ook de leden van de band een goed gevoel aan over houden

Zondag 18 maart a.s. geeft DEBASIC big band in de Noorderkerkzaal te Sneek een koffieconcert met een intiem karakter. Wij verkeren daar in goed gezelschap met de solisten Janneke Brakels en Mark Riemer.

DEBASIC heeft wat goed te maken want op ons verjaardagsfeestje in Theater Sneek hadden we te veel gasten uitgenodigd waar door we een 50 tal stoelen te kort kwamen. Wij trakteren u bij de inloop van het concert op koffie met oranjekoek.

Plaats: Noorderkerkzaal Sneek Datum: Zondag 18 maart Aanvang: 11.30 uur Entrée: € 10
 
4 maart om 18:28
 
Leze

Der binne dagen dat ik mear skriëf as lees. Fandaach was ut krekt andersom. Ik hew lekker an it lezen weest, in De Moanne, De Friesland Post en De Waag. En úteraard in de krant, mar dy slaan ik eigenlek gyn dach over. 
3 maart om 23:13
 
Stoofpear was der nyt...
 
2 maart om 18:52
 
Woordkunstenaar

In het kader van LF2018 heeft beeldend woordkunstenaar Connie Harkema ruim 50 schilderijen gemaakt, veel daarvan met een gedicht. Zij zijn dit hele jaar in verschillende samenstellingen op diverse locaties te bezichtigen onder de titel "Friesland in Europa".

Het schilderij van Sneek hangt tot 5 april in het Antonius Ziekenhuis Sneek.

Bijbehorend gedicht:

Sneek, ooit op een hoge zandige landtong ontstaan,
drie eeuwen later was het al met de stad gedaan;
een grote, alles verzengende brand legde alles plat...
Stadsgracht en stadsmuur kwamen twee eeuwen later,
plus een bolwerk en een markante poort aan het water.
Sneek werd de enige ommuurde stad, een mooie start.
Samen met de Grote of Martinikerk, als kloppend hart,
behoorden zowel de Binnenstad als Stationsbuurt
tot beschermd stadsgezicht, vol overgave bestuurd.
Inmiddels zijn er ook woonwijken buiten de grachten
en industrieterreinen die werkgelegenheid brachten.
Daarbij nog veel parken en natuurlijk groenbeheer
met Sint Maarten, als beschermheilige, een heer.
Goedklinkende namen als kledingwinkelketen C&A,
King pepermuntjes uit de suikerwerkfabriek Tonnema
en kledingmerk Gaastra vinden in Sneek hun oorsprong.
Evenals het “Zouthoudertje”, een dropje voor op de tong,
en de “Salmiakklinker”, familie van de bekende “Oldtimer”.
Op al dat lekkers zuigend verzink je algauw in gemijmer
over die mooie Friese stad in een karakteristieke streek,
als enige beroemd om zijn zomerse watersportweek.
Sneek, ooit op een hoge zandige landtong ontstaan.

 
1 maart om 18:12
 
Su foël ik mij na un bloëdstollende spannende middach!

Insiders wete wêrom! We gaan der plat foar de kommende jaren!