dagboek > overzicht
Dagboek maart 2019
 
31 maart om 21:35
 
Rustdach...

Dizze foto komt later in un interview teruch...
 
30 maart om 17:25
 
Onder de minsen...

Fant Liwwarden wear in Sneek: Fokke W.
 
29 maart om 09:41
 
Sneekologen in de raadssaal fan Sdwest

De achtste jaargang fan de kursus Sneekology ging gisteravend los in de raadsaal fan Sdwest,in ut Bestjoershs ( Bestuurshs). Dr. Hans Koppen fersrgde wear un boeidende lezing over de geskiedenis fan de stad. Met 25 deelnimmers is dizze jaargang ok helemaal folboekt fan wat deur un soad Sneekologen dyt al serifiseard binne wel us de moaiste kursus fan Sneek noemd wurdt. Ut is dan ok nyt su freemd dat der nch altyd un wachtlijst foar de kursus bestaat.

Burgemeester Jannewietske de Vries woande gisteravend ut earste gedeelte fan de kursus bij, suks op spesiale tnoadeging fan Henk van der Veer en Sietse Wierda, de kursusleiders. Na de lezing fan Hans Koppen gingen de kursisten in optocht naar de Weduwe Joustyra en wurdden dr met alle gaards ontfongen deur Fardou.

In de kommende weken staan der nch heel wat bysndere kursusavenden (6) op ut programma staan.
 
28 maart om 18:35
 
En dr is se wear...

Of is de krant un HIJ?? Foar mij is GrootSneek foar allemaal!
 
27 maart om 19:52
 
Altyd bysndere minsen dichtbij!

Altyd en overal kom ik wear bysndere mnsen teugen, dat was in de tiid dat ik foar de klas ston al su (learlingen!) en dat is nou't ik un soad op sjou gaan om te interviewen al nyt anders. Foarege week kwam Pieter Bakker op myn pad, un Kunstenaar & Wetenschapper t Skraard.

Dizze tspraak over Skreaard raakte mij seker:

"Het bevalt ons nog altijd heel goed. Je hebt hier met verschillende mensen te maken, in de stad leefde je in je eigen bubbel. Mensen die dezelfde soorten dingen deden als jij en de rest van de wereld kende je niet. Dat vind ik een enorm voordeel van het leven in een dorp. Hier wordt je kijk op de maatschappij veel ruimer.

Je gaat met iedereen om, tenminste als je een beetje participeert dan kom je er niet om heen. Als ik nu in Amsterdam kom, dan zie ik geen Amsterdammers meer, alleen nog van die Groen Links types. Vaak met een air met een soort van arrogantie, waarvan ik denk wat kan jij nu eigenlijk helemaal, daar denken ze dan niet eens over na. Het is een soort leegte wat je daar tegenkomt.

Flgende week ut hele interview in GrootBolsward/IJsselmeerkust

Ik kreech ok un prachtech boekje fan Pieter met: Fotoschrift Nr.4
 
26 maart om 21:29
 
In ut hart fan bestuurlek Fryslaan

Tegare met skipper Anne Tjerkstra was ik fanmiddach in ut hart fan bestuurlek Fryslaan. Wat we dr deden? Is nch dyp geheim! Later wel mear...

Met Anne & Henk an ut roer, su yts!!
 
25 maart om 18:29
 
Druk met fan alles & nch wat!

Terwyl frynd JB druk met ut instalearen fan myn nieuwe pc bezech is ( ik snap werklek niks en dan ok helemaal niks fan datsoarte fan werk!) bin ik druk bezech met fan alles en nch wat! Ut gekke is, dat de measte dy't dit blog nch altyd flge later wear leze wr't ik dan krekt met bezech weest hewwe!
 
24 maart om 18:11
 
Lekker btendeurdach had

Fanmiddach earst op en del te kuieren weest naar Drielst, onder prachtege wearsomstandechheden. Skitterend om dr op'e Geeuw ut sktsje De Striidber ( foto met mobyl maakt) an ut oefenen te sin, met flgens mij nou Steven Zijsling an ut helmhout.De Striidber degradearde foarech jaar t de A-Klasse en omdat Siebo nou nyt mear skipper is, magge de Drielsters ut dit seizon in de C-klasse probeare.

Na de kuier naar de Liwwarderwech weest om foto's foar GrootSneek site te maken fan de foetbalwedstryd LSC1890-Helpman. Flgens de gelearden was ut un topper in de tweede klasse. Ik kon dat nou nyt futdaleks an ut spel sin.

Fanavend mar foar de buis: Dtslaan-Nederlaans XI-tal.
 
23 maart om 17:25
 
Advertnsys & Skeppen

grizer as griis wurd ik, mar oud?
ik sin elke dach wel even bij de rouadvertnsys
in de krant
mar ik kwam my self nch nyt teugen
al binne der lui dyt sge dat ik naar de skeppe rk
terwyl se self t e bek stinke

 
22 maart om 17:43
 
De toegift maakt niet alles goed Frank Boeijen!

Is hij wel helemaal nuchter? Die vraag werd mij gisteravond in de pauze van het optreden van Frank Boeijen in Theater door diverse vrouwen gesteld. Vrouwen hebben blijkbaar sneller dan mannen in de gaten als er gefaked wordt. Even dacht ik nog dat het aan mijn gehoor lag, want de verstaanbaarheid was zeker voor de break niet best. Na de pauze werd dat wel beter, maar de oorzaak lag zeker niet bij de technici van Theater Sneek.

Frank Boeijen zelf was degene die zn teksten niet goed bracht, een hoog gemurmelgehalte waarbij het publiek in het bijna uitverkocht Theater Sneek soms maar moest raden wat de zanger zong. De dynamiek ontbrak volledig, Boeijen leek volkomen in zichzelf gekeerd.

De band, een fantastische groep muzikanten konden niet alles verbloemen.

Het optreden gister in de Tttenzaal van Theater Sneek kabbelde wat voort in het donker met soms irritante lichtbundels die je in de ogen schenen. Het zorgde ook wel wat voor een surrealistisch sfeertje. In de pauze dacht ik, wat doe ik hier eigenlijk en blijkbaar was ik niet de enige. Voor mij zaten mensen die na de onderbreking niet terugkeerden op het rode pluche. Ik dus wel en zo kon het gebeuren dat ik Frank Boeijen nog een halfuur zag optreden tussen 21.32 en 22.02 uur. Ja, ik klokte als een boekhouder. Waar ik de (nieuwe) teksten goed kon verstaan was er mijn bewondering, Boeijen boeit vooral door zijn pozie. Tot twee minuten over tien kon ik dat nu niet bepaald zeggen van zn muzikale optreden.

Blijkbaar besefte hij dat zelf ook op het laatste moment. Want de toegift, met ook bekende nummers, maakt veel maar niet alles goed. Hier zag ik de Frank Boeijen die ik graag de hele avond had willen zien, de man die het publiek uitermate professioneel voor zich won. Een toegift van 20 minuten is alles zeggend. We zijn hier nu toch en het is voor ons toch al laat, aldus de zanger.

In mijn beleving t laat, al genoot ik die laatste 20 minuten dus wel van Frank Boeijen, nog altijd een grootheid in de Nederpop.

Een zanger en liedjesschrijver die teksten schildert met woorden, die ga ik echt niet de maat nemen, maar ik geef mijn mening wel!

 
21 maart om 17:43
 
De dach na de avend derfoar


[Domheid]
Domheid, v. gmv. beperktheid yan begrip, - van oordeel, onnoozelheid. *-, (...heden), domme zaak (die men zegt of doet); welk eene - hebt gij daar weder begaan!

 
20 maart om 19:32
 
Leef!!

Un bitsje overdreven om der achteran te sgen f 'het je laatste dag is'. Want dat hoop ik tch nyt, mar je wete ut fanself noait! Mar su fol ik mij fandaach nyt.

Fanmrren al froech in Folsgeare, om dr te sin bij ut mobyl stemlokaal op wielen ftewel de Stembus. Sander de Rouwe en Sietske Poepjes, nou nch CDA-gedeputearden foar de Provinsy Fryslaan, brochten in de bus hun stem t.

Anwezech was ok de 17 jarege Niels Jacobi, hij staat op de lijst fan ut CDA. Ut is en blift bysnder dat sukke jonge minsen interesseard binne in de polityk, bij watfoar partij dan ok. Hier in SWF is PvdA'er Habtamu de Hoop su'n beflogen jonge politikus.

Na Folsgare bin ik naar ut Friesland College weest, dr was un klas druk bezech om te diskusearen over un antal politieke stellingen. Blift moai om su nou en dan wear in un klaslokaal te wezen.

De rest fan'e dach met fan alles en nch wat bezech weest. En teraard self ok stemd, diskear in een fan de bijgebouwen fan ut Stfmeelkerkje bij oans in de straat.
De dach sit der nch nyt op. Ik flch de tslagen fan de ferkizings op'e fot. 
19 maart om 17:39
 
Wethouder Wielinga reikt Awards voor toegankelijkheid in SWF

In Nederland hebben zon 2 miljoen mensen een beperking. Veel van hen lopen dagelijks letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aan. Het kan gaan om een simpele drempel voor een deur. Of het gaat om zelfstandig van reizen van A naar B. De toegankelijkheid van openbare voorzieningen wordt beoordeeld door de CIG, de letters staan voor Clintenparticipatie Integraal Gehandicaptenbeleid.

Wethouder Gea Wielinga reikte uit naam van de gemeentelijke adviescommissie op het terrein van toegankelijkheid reikte vanmiddag in It Bestjoershs de awards uit aan een zestal horecabedrijven in Sdwest-Frysln: Hotel van der Valk Sneek, Wok Bolsward, Hotel De Groene Weide Bolsward, Stolp Sport restaurant Sneek, McDonalds Sneek en het Gerechtshof Proeflokaal Sneek.

Deze bedrijven hebben actie ondernomen om hun gebouwen beter toegankelijk te maken voor mensen met een (fysieke) beperking.

In haar toespraak vooraf aan de uitreiking refereerde de wethouder nog even aan haar eigen ervaringen in een rolstoel en het geblindeerd door Bolsward lopen, vorig jaar oktober. Het had een grote indruk op de wethouder gemaakt.

De gemeente zelf kreeg ook twee awards, voor de toegankelijkheid van het Bestjoershs en het Sdwesths. Peter de Jong, projectleider centrale huisvesting van de gemeente SWF nam de bordjes in ontvangst van CIG-voorzitter Rein Brouwer.

Mooi was ook het interview dat Dave Tearney (lid CIG) met Melle Kuipers had. Melle heeft een verstandelijke beperking en doet dagbesteding op Golfbaan Gaasterland in Nijemirdum. Daar waar Tearney aangaf het best spannend te vinden om voor zon groyte groep mensen te praten, vertelde Melle onbevangen over zijn werkzaamheden bij de Golfclub in Gaasterlan. Al die golfers hebben toch een handicap, fluisterde een mevrouw in rolstoel vanachter haar hand.

Het is de bedoeling dat de uitgereikte Award-bordjes bij de ingang van de horecagelegenheden, It Bestjoershs en de It Sdwesths komen te hangen: We moeten er voor zorgen dat mensen met een beperking onbeperkt toegang krijgen in alle locaties, waar dan ook!
 
18 maart om 12:56
 
Freek de Jonge: En zo zijn er nog duizenden verhalen!

Gisteravond kwart over acht in de uitverkochte Tuttenzaal van Theater Sneek. Freek de Jonge staat voor de gordijnen, compleet met gele hoed en veren, gekke opvallende clownschoenen en een legging in delfts blauw.

De cabaretier verloochent zijn afkomst niet, als zoon van een dominee begint hij met een Bijbels verhaal, over Jacob en Lea. Hij zoekt meteen contact met het publiek. Vraagt en overhoort als een ouderwetse schoolmeester. Het zit wat betreft de kennis van de Bijbelse geschiedenis nog wel snor bij een groot deel van het publiek. Niet zo verwonderlijk, het is in hoofdzaak 50+ plus volk dat op het rode theaterpluche zit. Freek de Jonge weet dat en wrijft het zijn toehoorders even fijntjes in: Toen ik nog jong was en u trouwens ook

Als hij na enig moeite zijn weg naar het podium heeft terug gevonden volgt een bijna twee uur durende conference. Dat feit alleen al verdient alle lof. Het grootste gedeelte van die 120 minuten heb ik genoten van deze taalvirtuoos. In zijn nieuwe programma De suppoost doet De Jonge verslag van zijn belevenissen in het Groninger Museum, waar hij zes weken met zijn vrouw Helga in het najaar van 2018 bivakkeerde.

Dat verslag is grappig, beschouwend, maar vooral echt en herkenbaar. Zeker voor de generatie die gister aanwezig was. Het zijn fans, duidelijk. Het jongere publiek laat De Jonge links liggen, ook in het Groninger Museum. Ze liepen (terecht!) hard weg toen hij een toonladdertje met hen wilde zingen, dat is niks voor de rappende jeugd van tegenwoordig. En rappen is ook niks voor De Jonge, hij heeft er zelfs zijn tablet bij nodig.

Laat Freek de Jonge maar verhalen vertellen, dan is hij op zn best. Gekke, bizarre, soms surrealistische verhalen, compleet met die wonderlijke mimiek van de nog immer slungelige cabaretier. Wat een fantastische performance in die octopusachtige broek!
De zelfspot, over het ouder worden maakt deze voorstelling sterk, dan merk je ook de herkenning bij zijn leeftijdsgenoten. Bij Freek de Jonge gaat het over de essentie van de kunst (dat kan mijn zoontje ook!) maar er valt ook genoeg te lachen ( de moeder die dat over haar zoontje vertelde was de mevrouw Appel). Uiteraard vertelt De Jonge ook over de aardbevingen in Groningen, houdt hij het publiek een spiegel voor als het gaat over solidariteit.

Kortom het pingpongt alle kanten uit in deze voorstelling.
Als een fragmentatiebom. Het dreunt bij mij in ieder geval nog wel even na. 
17 maart om 18:34
 
Naar de dominee...


Syn soan mut der nch achter de titel fan dit dachboekstukje! Want ik sal aansens naar un teateroptreden fan Freek de Jonge. Bin wel fan plan om un resnsy te skriven.

Was laatst bij un foarstelling met un kollega-sjoernalist dy't weigerde om un krityk op papier te setten. Su freeslek min fon hij wat y sin had. Tsja...dy mogelekheid is der altyd. Ik bin benieuwd wat Freek de Jonge te fertellen het! De laatste kear dat ik Freek de Jonge sach was in ut Abe Lenstra Stadion, bij de anbieding fan un skeurkalender over Abe. Toen was Freek fenomenaal! Ik maakte der bovenstaande foto.
 
16 maart om 22:26
 
Heilege Antonius in Heiligerlee...

Dat Sneek, Rooms&Protestant&Openbaar en alles wat der ferder nch mar te bedenken is, ut indertyd raar sitte laten het met de ferminking fan de naam fan oans sikenhs is wel ddelek. Ik brk nch immer de andding SINT Antonius Sikenhs.

Fandaach fiel ik hast fan myn stot toen ik in de Wonen & Co bijlage fan de LC las dat in Heilegerlee (!!) ut orizjinele tegeltablo fan Sint Antonius (sikenhs) ergens in un hs inmetseld is. Nyt te loven gewoan!

"We waren in Friesland bij een antiquair, toen ik in een doos een paar tegeltjes zag liggen. Dat kon wel eens bijzonder zijn, dacht ik", vertelt Grean. "En ja, het was een afbeelding die in het oude Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek had gehangen..."

Uteraard nim ik de frou t Heilegerlee niks kwalek, mar ut toenmalege bestuur f de ferantwoardeleken des te mear. Hoe in de goedechheid is dat tablo toen nyt feilech steld?

Wat un Sneker kultuurbarbaren! Moai dat ut bij de frou in Heilegerlee su'n god plakje kregen het: k ben zelf verpleegkundige en we wonen hier aan de Kloosterlaan, er stond hier vlakbij vroeger een klooster. Dus een heilige uit een hospitaal past hier perfect."

Foto NDC: Margriet de Jager
 
15 maart om 17:01
 
Brieven fan Fryske fersetsstrider Willem Santema nei Tresoar

Tresoar krijt foar it earst brieven fan fersetsstrider Willem Santema yn besit. De yn Skearnegoutum berne Santema siet yn de Twadde Wrldoarloch yn it ferset. Hy wie ien fan de oprjochters fan de Raad van Verzet. Yn dy perioade wenne Santema yn Snits. De ein fan de oarloch helle hy net, want op 10 augustus 1944 waard er fusillearre yn Vught.

It giet om twa brieven. Ien drfan is neffens in saakkundige net orizjineel, mar letter oerskreaun. De oare brief liket wol orizjineel en is wierskynlik skreaun doe't Santema finzen siet yn Kamp Vught.

De brieven binne yn besit fan Tresoar kommen mei de help de famylje fan Jan de Rapper, in oare fersetsman fan Snits.

Yn 1990 haw ik tegeare mei in omkesizzer,Willem O. Santema, in boekje gearstld oer it libben fan fersetsman Willem Santema.
 
14 maart om 14:51
 
GrootdeFryskeMarren


Ut maartnummer fan GrootdeFryskeMarren is t en ok online beskikber.

Sin: https://grootdefryskemarren.nl/grootdefryskemarren-krant-digitaal/?fbclid=IwAR0cARHxabikL6ygKbW6rB_85G5r5i6AExv77tCJIoU6fB7ScKyYz8GFqcA

Even knippe & plakke!

In ut nummer ok ut ferhaal over Oene en Aagje Tjalsma, de eigenaars en tbaters fan Chauffeursrestaurant Spannenburg.
 
13 maart om 20:24
 
Sippe Hogeboom sr.

Prachtege foto, dy't ik in myn argyf teugen kwam. Gronteboer Sippe Hogeboom sr. bij oans t de Gysbert Japiksstraat, druk an ut bealegen in syn winkel. En se binne der nch altyd, dy skreppers en kleine middenstanders. Ik kom se elke dach wear teugen, se fertelle mij moaie en earleke ferhalen!
 
12 maart om 19:25
 
Beter eigen baas as un groate knecht!

Dat spreek mij nch altyd an. Fanddach wear bij un tweetal ondernimmers op besoek weest. Fanmrren in Huys ter Swaach in Beetsterswaach, un partikuliere srchinstelling. Moai gesprek met un fiertal frouwen had over ut Wij-gefol in dat hs.

Herro Uringa
Fanmiddach un besoek broch an Herro Uringa, dyt in acht jaar tiid un prachtech berdif met 24 werknimmers t e groan stampt het. Herro en dy make keunststf kozinen, gevels, deuren en dakkappellen. Hieltyd wij en niks gyn egotripperij bij dizze jonge ondernimmer t Hearefeen, dyt syn lagere skoaltiid in Woudsend deur brocht.

Overal in de keuken sin, hoet Nederlaan werkt, ik fol mij befoarrecht dat ik dat don mach!
 
11 maart om 21:07
 
De gebroeders

Fanmiddach was ik bij de searemony dy't bij ut finen fan ut earste kivietsei hoart. De broers Tseard en Gerben de Hoop fonnen oulopen saterdachmiddach ut earste eike fan oans gemeente. Burgemeester Jannewietske de Vries felisitearde beide mannen en overhandegde se un sertifikaat en ok nch ut tradisionele tientsje. Ok was der un sakflakon Beerenburg fan De Weduwe Joustra.

Dergeleke dingen binne wel su tipys Frys, dat is amper god in woarden te fatten. Ik genyt der met folle teugen fan. Tseard en Gerben binne ware ambassadeurs foar natuurbehear en dy eeuwenlange tradisy dy't ut 'ljipaaisykjen'is.

At de foarsitter fan de fogelwacht Aldegea en omkriten ok nch us un boer is dy't hele ferstandege dingen seit, dan mach ddelek weze dat ik un onferwachte tpmiddach beleefde! Ik kreech eigenlek un kompleet interview in de skoar wurpen. Sal sin wat ik der met don.

Drave teugen de wyn in

Fanmrren foar ut earst dit jaar 2 x 14 minten achter mekaar draafd. Ok nch us teugen de wyn in. Ik mut sge dat ut mij beter befiel as foar de wyn. Anpasse fan de technyk kregen we fan Martin met!

In'e klas

Dizze dach, alles sat der wear in, ok nch un klein uurke in un klaslokaal sitten en un leske 'leren door doen' bijwoand. Tt myn stomme ferbazing sach ik dr op'e Johannes Post dat dy les eigenlek eksakt un kopy was fan wat ik en myn kollega's op de Van Haersma Bumaskoalle in'e Hommerts, 25 jaar leden ok al deden: ONTDEKDOAZEN!! Moai om te sin trouwens.

Omrop Frysln

Kwam ik in ut ferleden elke wonsdachmrren op Omrop Frysln Radio ( Wrom't ut programma onderdeel de Meunsternimmers fan'e ene op'e andere dach ophouden is, is mij nch altyd un raadsel...) teugenwoardech is dat su nou en dan. Fanmiddach was ut wear sufer, tidens un gesprekje over de foarjaarskermes op ut Martiniplein.

Nou su mar.
 
10 maart om 20:10
 
Adem in, adem uit en GEDULD!

Dat laatste was ut tema tidens de yogales foarege week en ik kan nyt ander sge dat ut klopte! Met un soad ncht an dizze nieuwe week begonnen.

"Slecht wear? Dat bestaat nyt, slechte regenkleding wel", sei oans draafcoach Martin. Dr hew ik mij fandaach mar an fasthouden: allienech foar un patatsje de deur t weest. Had gyn goeie regenkleding!

Foto fan Harrit de Bruin is fan Laura Keizer, een fan de fotgrafen fan oans Groot-kranten.
 
9 maart om 13:40
 
De kwote fan'e week!

De sjauffeurs dyt hjir komme is noflik folk, goed is goed, sa ngefear. Iderien it 100% neit sin meitsje slagget fansels net, want at je it al dogge binne je in allemansfrynd. En in allemansfrynd is in mieningloas mins!"

Was getekend Oene Tjalsma, tbater en eigenaar sjauffeursrestaurant Spannenburg
 
8 maart om 16:01
 
Sneker Onder de Linden Muurke

Op de bovenzaal van familiebedrijf (al meer dan 60 jaar)Restaurant Onder de Linden is een heus Sneker Muurke aangebracht. Werknemer Eelke Pieter Bruinsma kwam met het idee en vond meteen gehoor bij zijn patron Wicher Wind.

"We fonnen nch un moai brdsje met de tekst Terras Zelfbediening en dat het hier nou un moai plakje kregen, vertelt Wicher enthousiast. Naast het authentieke brdsje hewwe we ok nch un antal ouwe fotos fan de Marktstraat ophongen.En kiekes, wat fynst fan dit bestek?!

De oude stolen op de bovenzaal zijn inmiddels ook vervangen door nieuwe exemplaren, maar om nu een stol aan de muur te hangen

En fan dy stolen hew ik nou in myn werkkamer staan! Bin der wies met. 
7 maart om 17:53
 
Jannie Brandsma op cover GrootBolsward: app ontploft!

Ja,Jannie n kear op'e foarkant fan de GrootBolsward/IJsselmeerkust en dan krije je un paar reaksy's!

Genyt der mar even fan! Moai dat ok dizze nieuwste Grootkrant su anslaat!

 
6 maart om 19:49
 
Kruiswegwandeling geopend door burgemeester en pastoor

Vanmorgen heeft burgemeester Jannewietske de Vries van SWF, samen met pastoor Peter van der Weide de eerste Kruiswegwandeling van Sneek geopend. Dat gebeurde op deze Aswoensdag, begin 40 Dagentijd, met het aansteken van een kaars in het Bonifatiushuis in Sneek.

De wandeling langs de 14 staties gaat van het Bonifatiushuis door de Sneker binnenstad en eindigt bij de Sint Martinuskerk aan de Singel.

Voor de achtergrond van deze unieke wandeling: zie online publicatie op www.grootsneek en de papieren GrootSneek nummer 2 van deze jaargang.

 
5 maart om 18:25
 
Papieren Grootkranten


Dat de 4 Grootkranten fan Ying Media prima ontfongen wurde is utselde as un wagenwiid openstaande deur intrappe. Dwars teugen alles in, want papieren kranten wurde ommers nyt mear lezen nou?!

GrootSneek, GrootHeerenveen, GrootdeFryskeMarren en sinds kort ok GrootBolsward/IJsselmeerkust binne blykber de tsonderingen. Kiek dergelek praat gaat der bij de medewerkers in as de welbekende preek bij de ouderling.

Fanmrren un bedrifsbesoek an Drukkerij Hoekstra in Emmeloord brocht, dtt oans kranten druk wurde. Heel indrukwekkend om te sin hoet dat in syn werk gaat!

De snelheid allienech al, is wonderbaarlek! Un hele oplage fan un kleine 30.000 kranten in un uur! Moai om dat hele proses fan anlevering tt distribsy fan dichtbij te sin. 
4 maart om 20:33
 
Fan kleingrutter tt weareldkonsern

Onderstaande foto's nam ik oulopen frijdach op'e Joure, inderdaad bij De Witte Os, ut museumwinkeltsje fan de family De Jong.

Un grutterswarenwinkeltsje dat tgroeie s tt un weareldkonsern: Douwe Egberts! Un prachtege familygeskiedenis! Ut ferhaal komt in un glossy met as titel Joure Magazine. De foto's binne fraai! Fyn ik self. 
3 maart om 18:54
 
Tweede lustrum carnavalsviering is er eentje om in te lijsten

Als het waar is dat je op een hoogtepunt moet stoppen, dan heeft Trea Dam zondagmiddag de juiste beslissing genomen. Nadat zij ( en met in haar kielzog vele andere vrijwilligers) tien jaar geleden het initiatief nam om in Sneek/Drabbelterp een heuse carnavalsviering in de Sint Martinuskerk te organiseren, was het vandaag een absolute bovenslag.

Pastoor Peter van der Weide sprak over een oecumenische carnavalsdienst en dat was het zeker: Beginnen met een het openingslied Grote God wij loven U en halverwege de viering meezingen met de Snikkende Snitsers: Dr an de Kolk! De volle kerk zong beide liederen uit volle borst mee, het kon allemaal.

Exact om 12.11 uur kwamen de pastoor met de leden van Het Hof van de cv De Oeletoeters de kerk binnen gelopen. Ceremoniemeester Vorst Hendrik 1ste en Vorst Edward 1ste voorop en daarachter mijnheer pastoor. Heel ceremonieel allemaal. Vervolgens een meer dan fleurige viering met muzikale begeleiding van: T-Brass onder leiding van Wiebo Kooi, Blaaskapel de Losse Flodders, de zangers Johnny Kamminga, Jan Kuipers en Pastoor Peter van der Weide, De Snikkende Snitsers en het L.U.S.-koor aangevuld met een aantal leden van het Parochiekoor Intermezzo onder leiding van Fokko Dam. Verder medewerking van organist Frits Haaze.

Uiteraard gaven Prins Geert Pieter de Eerste en Secondant Pyt, Jeugdprinses Tamar de 1ste en Hofdame Janiek & Hofdame Noa van de Oeletoeters acte de prsence.

Balk en splinter

Naast alle zang ( mooie Sneker tekst van Sonja Fijlstra-Blaauw! ) en muziek waren er gebeden, voordrachten en een overdenking van pastoor Van der Weide op rijm. Gezongen nog wel op de melodie van Oh Waterlooplein werd het een hilarisch Heel Holland bakt! Heel Holland bakt! waarvan de kerkgangers de melodie massaal meegalmden.Maar laat u dat lalalala maar, gebood de RK voorganger, anders duurt het te lang! Ondertussen kwam het heilig evangelie wel degelijk aan bod, Lucas 6: 39-45 stond centraal: Haal de balk uit je eigen gezichtsorgaan om er daarna met de splinter van je buurvrouw van door te gaan!

Alaaf en Amen

Volkomen terecht kreeg Trea Dam aan het einde van de viering een bos bloemen en een klaterend applaus als dank voor bewezen diensten. Vorst Edward de 1ste zag al weer vooruit, want volgend jaar is er weer een jubileum, dan immers zal de carnavalsdienst voor de elfde keer plaatsen vinden. Een het getal elf is bijzonder in carnavalskringen. Rooms Katholieken weten elke gelegenheid aan te grijpen om een feestje te vieren, deze van vadaag was er eentje met een hoofdletter! Alaaf en Amen in n!
 
2 maart om 09:33
 
Teaterstuk over Moeke Jikke maakt ambisys nyt waar

Ankondegd as Historisch Locatietheater Stadsherberg Sneek- MOEKE JIKKE, ging frijdachavend dizze teaterfoarstelling in premire. Jikke wurdt speuld deur de aktrise en teatermaker Jildou (Jikke) Kroes. Leonie C. Meine Jansen nimt de rl fan ferteller op sich. De mzikale omlijsting wurdt fersrgd deur akkordeonist Joost van Son en streekharmony-rkest Concordia. De bedoling fan de foarstelling MOEKE JIKKE is om un stukje fan de geskiedenis fan Sneek, de Stadsherberg en de legendarise hotelhoudster tt leven te brengen.

Dat is seker foar in jonge aktrise un enrme tdaging. Eigenlek ondonlek om in e hd fan de ikoanise Jikke van der Horst-Ozinga te krpen. Ut is nchal un waachstuk om Jikke fia de hemelpoart de trappen fan de Waterpoart naar onderen oudale te laten. Foardat je ut wete gaan je finaal ondert. Spitech genoech gebeurde dat in dizze foarstelling dyt feulste plat is, sonder dypgang wrbijt ik un minne karikatuur fan Jikke ( ik bin jouw moeke nyt!!) sach.

Met allienech ut opsommen fan hap-snap-passaazjes t ut leven fan ut legendarise kasteleinske en ut deklamearen ( fan papier) fan de fersen fan Jikke komme je der nyt. Ut srgt foar un ferfreemdingseffekt bij de minsen dyt Jikke kend hewwe, om ut mar us sacht t te drukken. Un mislukte poging om ut pblyk bij de foarstelling te betrekken is der ut bewies fan.

Ut teatrale, at de hoofdpersoan bij de trappen fan de Waterpoart delkomt onder de klanken fan ut Sneekliet is nch wel aardech, mar krijt gyn ferflch in de herberch. Der wurdt un stukje fan nch gyn 3 kertier deen. Ut folt heel ongemaklek. Ik had gewoan plakferfangende skaamte.

Nyt te fergeliken met ut mzykteaterstuk over dy andere legendarise horeka-ondernimster: Tjerkje fan de Klieuw.
De sltsne at Jikke in un koets met twee Friese pearden derfoar, wear naar Petrus en Johan fertrekt is moai, mar ut gebeurde feulste rap. Ut dizze foarstelling was feul mear te halen weest, un miste kaans.

Binnen dry kertier staan de rm 30 besoekers wear op straat f beter in de kou. Ut klokje fan de Waterpoart klepte mankelyk.