dagboek > overzicht
Dagboek september 2017
 
30 september om 09:48
 


 
29 september om 16:11
 
Trts: 35 jaar heit! 
29 september om 16:00
 
Herman van Veen

Kan dat un resnsy fan mar 1 woard? Foar de foarstelling fan Herman van Veen gisteravend in Theater Sneek hew ik gyn sterren noadech, allienech 1 woard dus: FORMIDABLE!!

Bovenste foto: Anton de Vries, onderste fan mij self, met telefoantsje skoaten 
28 september om 19:14
 
Alex en Joke vertrokken naar Chili.

Skreef un ferhaal over Alex & Joke foar de Friesland Post. Fanaf dit weekend in de winkel f op de koksmat bij de abonnees.

Alex en Joke vertrokken naar Chili. Het is 19 augustus 2009 als Alex en Joke Weerheim met hun vier puberkinderen Friesland verlaten en naar Chili emigreren. Wie zijn Alex en Joke? Wat was de reden van hun vertrek? Waarom ging het gezin juist naar het Zuid-Amerikaanse land? Wat doen zij daar in Chili? En een even belangrijke vraag: hoe is het nu met Alex, Joke en de kinderen?
 
28 september om 18:48
 
Elk Sines again in 2018!


Ik haw mij justerjn kostlik fermakke met Elk Sines en ik bin der fan oertsjge dat de besikers oan de folgjende 14 foarstelling dat ek dwaan sille. Dit stik moat (!) oare jier tidens LF2018 ope nij ope planken!

Boppesteande twa sinnen wiene de lste fan myn resinsje oer Elk Sines.

Hjoed komt it berjocht dat Elk Sines, de muziektheatervoorstelling over Tjerkje op De Klieuw in mei en juni 2018 neemt de complete cast, met Klaasje Postma in de hoofdrol, de bezoeker opnieuw mee naar het beroemde caf op De Klieuw.

Ik fyn soks moai nijs, ek al wurdt it yn it Hollns bekend makken. No dan doch ik it mar mei in Ingelse kp boppe dit stikje!

 
27 september om 18:43
 
Embargo

Prachtech nieuws hewwe, mar ut nch nyt naar bten brenge magge, embargo hyt suks. Frijdach kom ik op dit blogje teruch!

Fandaach mar un aktuele foto fan'e achtertn in'e hrst!
 
26 september om 17:56
 
Vers van de Pers

Leit mrren bij 30.000 inwoaners fan Groot Sneek op de deurmat! En dy fraachtekens? Ik maak jum gewoan even nieuwsgierech!
 
26 september om 17:40
 
Symposium: Vrouw en kanker, hoe lom ik weer in mijn kracht! 
26 september om 17:10
 
SIMONE KLEINSMA met musical ANNIE M.G. SCHMIDT in Theater Sneek

Sneek- Theaterproducenten Joop van den Ende en Albert Verlinde brengen de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt naar de Nederlandse theaters. Op 6 en 7 oktober in Sneek. Een musical, gebaseerd op het boek Anna door Annejet van der Zijl, over het leven van Annie M.G. Schmidt en wordt ondersteund met het rijke repertoire van haar hand. Haar boeken, liedjes en verzen; het werk van Annie M.G. is Nederlands erfgoed. Van Jip en Janneke en Dikkertje Dap tot aan Ja Zuster, Nee Zuster, Foxtrot, Op een Mooie Pinksterdag en Vluchten kan niet meer. Alle generaties kennen haar werk. De titelrol van deze musical zal worden vertolkt door Simone Kleinsma.

Annie M.G. Schmidt, we zijn allemaal met haar werk opgegroeid. Wat was jouw eerste reactie toen je gevraagd werd om haar te gaan spelen?

Nou, dat was voor mij een zeer welkome verrassing. Het oeuvre van Annie M.G. Schmidt is mij namelijk heel dierbaar. Ik heb eerder al wel werk van haar gezongen en gespeeld, maar nu ga je natuurlijk d Annie M.G. Schmidt spelen en haar verhaal vertellen. Dat is iets heel anders dan een mooi liedje zingen dat zij geschreven heeft. Maar het ging al snel tintelen en nu brengen we haar levensverhaal naar het toneel. En wt een bijzonder mooi verhaal gaan we vertellen met deze musical!

Kun je iets meer vertellen over hoe jullie haar verhaal naar het toneel brengen?

De rode draad in het verhaal zijn de dialogen tussen Annie en haar zoon Flip van Duijn (William Spaaij). Flip wordt gebeld door Madame Tussauds; ze maken een wassen beeld van zijn moeder en ze vragen hem of ze de ring van Annie hiervoor mogen gebruiken. In de zoektocht naar deze ring vindt Flip een doosje met brieven die zijn geschreven door zijn moeder en vader Dick van Duijn (gespeeld door Wim van den Driessche). Flip realiseert zich dat hij nog zoveel vragen voor zijn moeder heeft en gaat op zoek naar de antwoorden. Dan kom ik als Annie het toneel op en neem ik samen met Flip een kijkje in mijn leven. Zo belanden we in een scne waar je Annie M.G als 8-jarig meisje ziet, maar we zien haar ook wat verder in haar jeugd. We laveren zo door haar leven heen en dat geeft een heel verrassende dynamiek.

Hoe ondersteunen de bekende liedjes van Annie M.G. het verhaal van de musical?

Er zit een mooie scne in waarbij Annie in haar jeugd (gespeeld door Jeske van de Staak) aan het daten is. Op een gegeven moment gaat ze uit met een jongen die homoseksueel blijkt te zijn. Dat had Annie natuurlijk niet door. In deze scne komt het nummer Sorry dat ik besta uit de musical Foxtrot aan bod - een nummer dat gaat over de liefde tussen twee mannen. In de musical wordt het verhaal dus ondersteund met liedjes van Annie. Maar ook nummers als Vluchten kan niet meer, Op een mooie Pinksterdag, Dansen op een Vulkaan en nog vl meer.

Is Annie M.G. Schmidt de persoon die je had verwacht?

Ik wist al behoorlijk wat over haar en had ook het interview destijds gezien met Ischa Meijer, maar over haar jeugd wist ik nog weinig. Ik heb de prachtige biografie Anna van Annejet van der Zijl gelezen en op dit boek is de musical gebaseerd. Daarin leerde ik meer over de jongere Annie M.G. Schmidt. Het verhaal intrigeerde me. Annie was een meisje dat is opgegroeid in een hele kleine wereld, dochter van een dominee en die er naar verlangt om vrij te zijn. De verhalen in de boeken en de verhalen die Annie schrijft zijn volgens eigen zeggen niet gebaseerd op haar leven, maar er zijn veel onderwerpen die daar heel dichtbij komen. Ik vind dat dit op een heel mooie manier in de musical wordt verteld. Annie M.G. Schmidt verdient haar eigen musical en ik hoop nou maar dat ze de manier waarop we haar verhaal vertellen had kunnen waarderen.

Foto's: Roy Beusker Fotografie
 
25 september om 17:23
 
Toon Tellegen yn Ljouwert

Toon Tellegen komt nei Ljouwert: op woansdei 4 oktober wurdt yn syn bywzen de earste Fryske oersetting fan syn wurk presintearre by Boekhannel Van der Velde. It boek, Teltsjes fan Tellegen Alventritich bisteferhalen, befettet in seleksje t it grutte oeuvre fan dizze erkende master fan it bisteferhaal.

Utjouwerij Regaad organisearret yn gearwurking mei Boekhannel Van der Velde in programma dat tige gaadlik is foar bern, mar ek foar harren lden en fansels al dy leafhawwers fan it wurk fan Toon Tellegen. Der sille grizelige bisten wze, bern kinne har schminke litte, en fansels wurde der ferhalen foarlzen.

Teltsjes fan Tellegen ferskynt by Utjouwerij Regaad, is yn kleuren yllustrearre troch Douwe Dijkstra en oerset troch Anne Tjerk Popkema. De priis fan it boek is 15. It program is fan 15.30-17.30 oere, de tagong is fergees, en opjefte is net nedich.

Wat: Boekpresintaasje Teltsjes fan Tellegen

Wanneer: woensdag 4 oktober, 15.30-17.30 uur

Waar: Boekhandel Van der Velde, Leeuwarden, Nieuwestad 57-59

M.m.f.: Toon Tellegen, PaintIreen, Reptileshop Repticura, Douwe Dijkstra, Anne Tjerk Popkema

Prijs: gratis

Voor: iedereen, maar zeer geschikt voor kinderen
 
25 september om 17:20
 
Presintaasje nije Fryske natoergids oer poddestuollen op Europese Dag van de Paddenstoel

Sneon 23 septimber waard de Fryske Natoergids Poddestuollen fan Sake P. Roodbergen presintearre. De gids jout in beskriuwing fan de wichtichste soarten poddestuollen yn Frysln en beskriuwt yn in wiidweidige ynlieding de wichtichste saken oer poddestuollen en de poddestuollekunde, mei it aksint op de Fryske sitewaasje.

It earste eksimplaar waard oanbean oan direkteur Henk de Vries fan It Fryske Gea.

Sneon wie ek de Europese dag van de Paddenstoel. Rnom yn Europa binne der aktiviteiten om de poddestoel hinne. De doelen fan de Europeeske dei fan de Poddestoel binne:
-Ferheegje fan de iepenbiere belangstelling foar poddestuollen.
-Kennis fergrutsje oer poddestuollen en skimmels, mei ekstra klam op edukaasje foar bern.
-Omtinken fergrutsje foar de needsaak om de libbensgebieten te beskermjen fan seldsume en bedrige poddestuollen.
-Tradisjonele folksnammen fan poddestuollen yn 'e wrld sammelje en beskermje.

De Fryske Natoergids Poddestuollen is de tredde yn de rige Fryske Natoergidsen fan Sake P. Roodbergen. Eardere gidsen giene oer Deiflinters & Libellen en oer Nachtflinters. De gids hat 224 siden en kostet 12,50.
 
24 september om 17:46
 
Wrom lache dyn oogjes nyt...

Gister skoat ik dizze foto op ut terrein fan ut AZC in myn eigen ouwe Noorderhoek. Ut feesthodsje op un klein kynderkpke. Ik ken ut jonkje nyt, froech mij allienech ou wrom't de ogen fan dit mantsje su tryst liken...

Hulde foar de rganisasy fan dizze (mid)dach overigens!
 
23 september om 21:40
 
O.N.S. verliest met 1-3 van Scheveningen en is rode lantaarndrager

Sneek- In een zeer matige wedstrijd heeft O.N.S. vanmiddag met 1-3 van Scheveningen verloren, nadat Serginho Fatima de Snekers eerst nog op een 1-0 voorsprong had gezet. Binnen een week twee keer met 1-3 verliezen en toch een wereld van verschil. Viel de 1-3 van woensdagavond tegen FC Twente nog te accepteren, dezelfde cijfers die vanmiddag op het scorebord stonden waren veel minder te pruimen. Het was Scheveningen die deze wedstrijd toch wel domineerde en de prachtige kopbal van Fatima in de 34ste minuut verbloemde het krachtverschil dan ook zeker. Dat de Schollekoppen vijf minuten voor het rustsignaal op 1-1 kwamen middels Samir El Moussaoui was dan ook meer dan verdiend.

Na de rust sloeg Scheveningen nog twee keer toe, eerst was het Robert Steemers die de 1-2 liet aantekenen en daarna was het de beurt aan Tim Peters die de 1-3 eindstand op het scorebord zette. O.N.S. kreeg nog wel een antal kansen maar wist deze niet te verzilveren. Wat overbleef was de wonden likken, letterlijk en figuurlijk.

Door een ongelukkig botsing tussen Serge Fatima en Tim Oosterbaan moest de laatste het veld met een hoofdblessure verlaten. Frits Dantuma haalde de 90 minuten ook niet, hij kreeg in de 86ste minuut rood van scheidsrechter Winkel na een ongelukkige actie op de middenlijn. Het zit op dit moment duidelijk even allemaal tegen voor de Snekers, die na het verlies van vanmiddag rode lantaarn drager zijn in de derde divisie met n schamel puntje uit vijf wedstrijden. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Jong Volendam.

Op de foto loopt Serginho Fatima juichend weg nadat hij uit een fraaie kopstoot de 1-0 heeft binnen geknikt
 
22 september om 17:21
 
Nou su ongefear!

Foto: deviantART
 
21 september om 16:08
 
Lampeterrein aan Julianastraat krijgt definitieve herontwikkeling

Begin 2002 heeft Lampe Technical Textiles haar oude grondgebied verruild voor een nieuwe locatie op de Hemmen aan de Klompenmakerstraat te Sneek. De bouw van dit pand is, naar nog steeds volle tevredenheid van de Lampe -directie, gerealiseerd door Bouwbedrijf Buwalda. Nadat Lampe haar oude grondgebied en pand, gelegen op de hoek de Sophiastraat/ Julianastraat te Sneek had verkocht, was het de bedoeling dat een plan bestaande uit circa 25 appartementen zou worden gerealiseerd. Dat is niet gelukt vanwege de financile crises, die met name de woningbouwwereld hard geraakt heeft. Wel zijn in 2008 de oude panden gesloopt en sindsdien tiert het natuurlijk groen welig daar.

Begin september 2017 en na ruim 15 jaren van overleg en onderhandelen tussen en met diverse partijen heeft het voormalig grondgebied van Lampe Technical Textiles een nieuwe eigenaar gekregen. Deze nieuwe eigenaar is een eigen BV van de familie Lampe. Met andere woorden, de Lampes hebben hun oude terrein weer terug. Daarmee zal een start worden gegeven aan de definitieve herontwikkeling van deze grondpositie met als belangrijkste uitgangspunt dat er een voor de buurt passende herinrichting zal plaatsvinden. Binnen zes maanden wordt er nu gestart.

In nauwe samenspraak met omwonenden en het bestuur van het kerkgenootschap, Christelijk Gereformeerde Kerk en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, van het bekende Witte Kerkje, wordt momenteel een her-ontwikkelingsplan uitgewerkt. Daarvoor vormt een in 2010 door Kat Architecten gemaakt voorlopig ontwerp de basis. Bij dit plan is uitgegaan van een minimale bebouwing in combinatie met tuin-uitbreidingen en dat blijft ook zo. 
20 september om 23:13
 
Wel bekersfeer, geen stunt voor O.N.S. tegen FC Twente

O.N.S. Sneek heeft zich vanavond prima gepresenteerd tegen FC Twente in de eerste ronde van de KNVB-beker. Ruim tweeduizend toeschouwers waren naar het Zuidersportpark gekomen om te zien hoe de Snekers strijdend ten onder gingen tegen de Twentenaren. Jammer dat al na een kwartier spelen O.N.S. op een 0-1 achterstand gezet werd. Haris Vuckic schoot ietwat gelukkig de bal achter keeper Barry Ditewig. Toen in de 37ste minuut Adnane Tighadouini de 0-2 aantekenen liet was er al geen sprake meer van een echte wedstrijd.

Na de pauze maakte FC Twente zich niet al te druk meer, Michael Liendl knalde en passant de bal via de onderkant van de lat voor de derde maal binnen. In de 63ste minuut viel er dan toch iets te juichen voor de oranjehemden toen Curty Gonzales fraai raak schoot in de winkelhaak achter de FC Twente doelman en de eer redde.

Daar bleef het bij en kon O.N.S. met opgeheven hoofd het veelbesproken kunstgrasveld verlaten. Zaterdag wacht de competitie weer: thuis tegen Scheveningen, lastig genoeg!
 
20 september om 18:07
 
ABC klup

Fanmrren (h)earlek an ut fertellen weest foar un groep dames t Sneek. Ik mocht dat don in Wyksentrum De Spil in oans stad. Dy frouwen dy noemen sich self de ABC klup. Ik weet nyt mear wr't dy letters foar staan, wel dat se oait as afslankklup begonnen binne.

Dat don se nyt mear. Se drinke nch wel altyd un gesellech bakje koffy met mekaar. En un stukje oranjekoek. Mar dat deden se froeger ok al toen se nch op de weechskaal gingen...Even fiere dat se wear 3 oans affallen waren! Prachtfrouwen!

Foto's binne fan Nelly de Boer
 
19 september om 22:46
 
Braan? Nee, loas alarm!

Wr rook is, is fuur. Mar gelukkech ging dat fanavend nyt op, toen even na negen uur de melding kwam dat der rook boven Hotel Klein Genot (foarrmalech Hotel Hanenburg) sinjaleard was.

Ut bleek loas alarm en de Sneker brandwear kon dan ok al wear gau richting kaserne, nadat earst un grondege inspeksy plakfonnen had. 
19 september om 19:54
 
Mrrenavend om dizze tiid 
18 september om 20:05
 
Krachtege frou!

Fanmiddach un prachtech interview met un krachtege en moedege frou had: Rian Terveer. Sij rganiseart op 30 september a.s. in ut Atrium fan Sneek un sympoasium: 'Vrouw en kanker, hoe kom ik weer in mijn kracht.'

Feuste faak brke minsen ut woard RESPEKT, fyn ik. Foar Rian geldt dat anders wel! Wat un kanjer is dit, wat un levenskracht straalt sij t. Binnenkrt in de papieren GrootSneek mear over ut sympoasium.
 
17 september om 15:37
 
Rondsje binnenstad

Op sundachmiddach un rondsje binnenstad don. Fototoestel met en knippe mar, ut nieuws komt altyd foarbij! Op ut Bolwerk staat un fisser en hij het un god sin. Nyt su ferwnderlek, je staan dan wel te wachten op eentsje dyt je nch noait earder sin hewwe, mar as ut moment dr is, dan is der ok de freugde fan un prima fangst: un bste snoek!

Feest

Op ut Bolwerk is ut blykber altyd feest, en su as bij alle feestjes mutte je self de fersierings wel anbrenge. Dat het blykber gyn probleem weest. Bij gebrek an kleurege slingers is der un moaie wit-roaie pilon op un ferkearsbrd del setten. Ut is even werk, mar dan hewwe je ok wat!

Nasomere

Ut nasomert nou nyt bepaald de laatste dagen. Tch wete boatsjeminsen de Waterpoart altyd wear te finen. De monumentale Stadsherg het ok wel wat! Ut ouwere stel, t Switserlaan, dat achter op dit jacht fan dit skip sat,fertelden mij dat se al mear as 20 jaar met un soad plezier in Sneek kwamen. Ik sei dat ik mij dat wel foarstelle kon. Ik s ok wel as toerist naar Sneek toe wille at ik der nyt woande!

Nyt su netsjes

At je un kamera om de nek hangen hewwe, dan is ut soms krekt f je un toerist binne. At ik dan met ut onderstaande fakaansykykje thskomme s, dan weet ik ut kommentaar al: Goh joh, waar was dit? Sneek? Bij de Waterpoort? Niet zo netjes! Foar un antal Snekers is dit ok nch us un sear beladen plak, na un freeslek tragys ongeluk, in maart 2016.

Roots

Altyd en overal kom ik myn roots teugen. At ut nou un Wldpyk is dyt ik herken an syn hi-mi en si klanken f un boat in de grachten fan Sneek. Dizze skuit komt t Hollandscheveld. Gyn flau benul fan wie ut skip is, der was gyn een an board. Miskyn wel family, mar at ut lui binne dyt fan oarsprong t ut Drentse dorp komme, dan hewwe se ongetwifeld kennis an de Petstra, de family fan myn moeks kant.

Sint Martinus Kerk

Op 14 ktober 2017 is ut eksakt 145 jaar leden dat de Sint Martinus Kerk an de Singel in Sneek inwijden wurdde. Dat histoarys feit, tegelyk met ut 125 jbileum fan de RK Begraafplaats wurdt op sundach 29 ktober feestelek hedrdacht. Laat dat mar an myn Roomse frynden over. In de flgende papieren GrootSneek hew ik hier un heel artikel over. Foar dy tiid mut alles wel even kreas & himmel nou?!

Gevelstienen an ut Hooiblok

At wij Sneekologykursus hewwe, gaat Harm Rozenberg ok altyd met oans op pad deur de binnenstad. Harm fertelt dan over de fraaie gevelstienen dyt dr te sin binne. Ut is saak omhooch te kieken, dr komme je de moaiste dingen teugen. Ik hew un fiertal fraaie fotos maakt!

Winkels

Middenstanders komme en middenstanders gaan, dat het noait anders weest en ut sa lok wel noait anders wurde. Op ut Groatsaan is ope hoek met de Skarnesteech ( pardon ik bedol SkarneSTRAAT!) nou un winkel drt je goud inlevere kanne: De Friesche Goudinkopers.

Gyn gesicht

At der winkelpanden leech staan, is dat gyn reklame foar de stad. Mar ut feit leit der nou 1 kear, gyn stadmanager f gemeentebestuur het der at 'untje bij paaltje' komt infod op. Wat miskyn wel deur un stadmanagers en gemeentebestuur deen wurde kan, is om pandeigenaren te ferplichten yts an de anblik don te laten. Su't bovenstaande winkel deur nou bij staat, met dy groate fellen brn pakpapier foar de rten is fanself gyn poarem!

Busfol senioaren

Der was blykber krekt un hele busfol met ouwere minsen dumpt. Over ut eeuwenouwe Leeuwenburg liep teminsten un moai soadsje lui dy't ddelek froeger jong weest waren. Echte hippy's, mar nou nyt mear as sudanech herkenber.

Wipfytsen

En un tafereel dat ok wel faker te sin is op ut Leeuwenburg, binne de fissende jonges. Nee, nyt naar snoeken f snoekbearsen, mar naar fytsen. Ut ging fanmidaach wear fan jottem!

Fut is de skarrelslager

In de Nauwe Noorderhorne staat sinds gister de slagerij fan Johan Tichelaar leech. Bitsje mankelyk gefol kreech ik bij ut nimmen fan dizze foto. Su yts fan vorbei vorbei, ja foargod foarbij. Drom hew ik dizze foto dan mar maakt, sudat de herinnering tch blift! 
16 september om 18:22
 
Lid! 
15 september om 14:25
 
Elk Sines is mear as allinne oade oan Tjerkje fane Klieuw

Justerjn is de teaterfoarstelling Elk Sines dat oer in tal hichtepunten t it libben fan de famylje Huitema fane Klieuw giet yn premjre gien. Dat barde yn de skuorre fan Hunia Sathe, oan de Huniadyk, in pear hndert meter fan kafee De Klieuw f. Yn it stik is der in glnsrol foar kasteleinske Tjerkje, formidabel spile troch Klaasje Postma. De produksje, nder rezjy fan Ypy Zysling, is gyn groanologys ferhaal mar it binne hichtepunten t it libben fan de Huitemas en ut ferneamde kafee mei har bysndere gasten.

It pblyk wurdt meinommen yne tiid doet Tjerkje it yn it kafee foar it sizzen hie en dat wie fan 1938 at har heit Douwe Huitema komt te ferstjerren en sij mei har mem Trude de lieding oer it eteblissemint krijt. At mem yn 1961 ferstjert komt Tjerkje har belofte nei oan har lden om it kafee troch te setten. De Klieuw wurdt in begryp foar jong en ld en sil dat bliuwe oant Tjerkje yn 1989 foar altyd de doarren slt. Sels in bod fan fiif ton, dien troch Eddy dyt it kafee wol oernimme wol, feroaret neat oan Tjerkje har beslt: Ik fuort, alles fuort!

It stik boeit fan begjin oant de ein . It is oade oan de grand lady fane Klieuw, snder dat der in hillige fan dizze eigensinnige frou makke wurdt. Mar it is ek mear as in oade, it stik jout in prachtich tiidsbyld en it publyk wurdt meinaam in un retropespektive foarstelling.

Tjerkje en har twa eigensinnige bruorren Lammert en Fonger, magistraal delsetten troch respektivelik Sjoerd Huitema en Rienk Nicolai, bliuwe ope Klieuw wenjen omdat der yn Amearika gjin Klieuw is! Suster Anne docht dat net, sij folgt har leafde nei Amearika wol, om jierren letter mei bittere ervarings werom te kommen nei har ldershs. Dan wurdt ek ddelik hoet de famyljeferhldings binne.

Der is net allinne in haat/leafde ferhlding tusken de twa bruorren en Tjerkje, mar ek de beide sussen kinne mekoars bloed wol drinke. Wreed! Yn it prachtige fers Dr bist no susters foar, sa as alle fersen skreaun troch Eppie Dam, wurde de ferhldings tusken Tjerkje en Anne ( treflik spile troch aktrise Titia Huisman) stiet it sa:

Bisto myn eigen suster?
Wrm san grut ferskil!
Wiesto dy mar bewuster
Fan dyn besleine bril!

Och deune fle raven
Datsto san klauwer bist

Noait sille fjoer en wetter
Tegearre troch ien doar
Mei frjemden kin ik better-
Dr bist no susters foar!

Dat Tjerkje in jildklauwer wie, komt moai nei foaren yn in sne mei har boekhlder Nico, at it oer it swarte jild giet. It swarte jild dat Tjerkje bewarret nder har matras omdat se de bank net fertroud, dat jild dat rukt en fielt sa lekker! Mar it slagget Nico net om it jild wyt te waskjen, sterker noch, it ferdampt yn btenlnse projektjes fan Nico!

It jild en de prom dr draait it hiele libben om, sa liket it adagium fan De Klieuw te wzen. Net allinne foar Tjerkje mar ek foar Fonger, dyt as jongfeint fwiist wurdt om syn komf en wrt er as in Fryske Armand oer sjongt: Bin ik te min omdat jim heit mear kij hat as ik kninen? It is ddelik de pine leit yn it ferline!

Mar der falt ek gench te laitsjen, de klassiker dat Tjerkje in pear kear achter mekoar om droege woarst frege wurdt, is hilarys. Droege boarsten? Ik ha wol droege woarsten!De ko yne herberch, dyt justerjn ek noch delskiet, de gokkerij fan de klanten, de sabeare trouamtner Fonger, it passeart allegear de revu. Dat revu achtige komt hielendal nei foar yn in American Dream fan Tjerkje, at se dochs nei Ameerika giet. Selden san hearlike nachtmerry meimakke!

Yn it moed taastend binne de snes fan Tjerke en har grutte leafde Maria, moai tbylde troch Ingrid Rijssenbeek. Ik haw mij justerjn kostlik fermakke met Elk Sines en ik bin der fan oertsjge dat de besikers oan de folgjende 14 foarstelling dat ek dwaan sille. Dit stik moat (!) oare jier tidens LF2018 ope nij ope planken!

Meiwurkers & frijwillgers (hulde!)
Muzykteater Elk Sines
Produksje en rezjy: Ype Zysling
Skript:Folkert Sijbrandij
Lietteksten: Eppie Dam
Mzyk: Sytse Broersma
Tearterfoarmjowing: Marieke Veenstra
Produksje: Sita van der Zee-Foekema
Koreografy/rezjy assistint: Mirjam van Duin
Grime: Rita Bloo
Ljocht: Marius Del Grosso
Ld: Siebren Greidanus


 
14 september om 16:25
 
Elk sines

Fanavend naar de premire fan 'Elk sines'. Foto komt t myn argyf. Fraach mij nyt hoe't ik der an kommen bin! Ik bin der wel wies met anders.

In Elk Sines wordt de theaterbezoeker mee genomen, terug in de tijd, naar het beroemde Caf De Klieuw, waar Tjerkje Huitema de scepter zwaait. De streng katholieke opvoeding heeft haar gevormd tot wie zij is. Een eigenzinnige vrouw, die benadrukt dat een mens niet alleen rechten heeft, maar ook plichten. Het zijn vooral die plichten die haar doen besluiten in De Klieuw te blijven in plaats van haar geliefde te volgen naar Amerika.

Haar zuster Anna, opgegroeid onder hetzelfde katholieke regime, volgt wel de liefde van haar leven. Zij neemt het recht in eigen hand en vertrekt om samen te wonen met een verboden liefde. De beide zusters verliezen elkaar uit het oog. Sterker nog; weigeren elkaar te zien.
Maar als Anna gedesillusioneerd terugkeert naar De Klieuw, strijkt Tjerkje de hand over haar hart en laat haar weer deel uitmaken van de familie.

Echter, er is teveel gebeurd om weer in pais en vree samen te werken. Keiharde confrontaties en messcherpe dialogen zijn het gevolg.

Elk Sines is veel meer dan een voorstelling over feestende en drinkende cafgangers. Het is vooral een voorstelling over twee vrouwen, die elkaars bloed wel kunnen drinken, maar door hun verleden tot elkaar veroordeelt zijn. Door de keuze van Tjerkje om op De Klieuw te blijven, is zij het kloppend hart van de familie Huitema. Ook met haar eigenzinnige broers Lammert en Fonger, die net als haar besluiten op De Klieuw te blijven,ontwikkeld zij een haat/liefde verhouding.

De familie Huitema is net als de bezoekers van caf De Klieuw een bonte verzameling paradijsvogels. In Elk Sines komen al deze personages voorbij in een mix van revue, musical, dans en toneel.

 
14 september om 14:30
 
Sup11-City Tour door Sneek onder erbarmelijke weersomstandigheden

Sneek- Vanmorgen ging een groot aantal Suppers, staand peddelen op een surfbord, door de grachten van Sneek. De Stand Up Paddlingers hadden het zwaar, niet in de laatste plaats door de straffe wind en de vele regenbuien. Nu niet bepaald een pretje om langs de Friese 11 steden te trekken.

Op de Westersingel spraken we met ICTer Jelmer Rijkers, van oorsprong uit Haskerdiken, maar tegenwoordig wonend in Groningen. Het is mijn eerste Sup 11 Stedentocht en ik het is hartstikkene zwaar, de wind klapt er steeds weer in. Het is absoluut afzien. Ik heb voor deze tocht zeker goed getraind, twee tot drie keer per week op de plank staan en in de weekends wat langere tochten maken. Op dit moment kan ik je niet vertellen waarom ik hier aan mee doe met dit minne waar. Met mooi weer is dit een prachtige tocht, maar het blijft dan ook lang. Nu dus helemaal. Ik ben ook helemaal geen lange afstand man. Boksen is mijn sport anders, ik ben dus meer een van het explosieve, van de interval. Ik durf nu nog niet te zeggen of ik ooit weer mee doe. Het is wel een fysieke, maar nu ook geestelijke uitdaging!

Unieke ervaring

De atleten peddelen 220 kilometer in 5 dagen waarbij weercondities kunnen variëren van windstil, zomers en zonnig tot koude, regen en storm. Naast de ultieme uitdaging is de SUP 11-CITY Tour voor velen een unieke ervaring.

Wat is de SUP 11-CITY Tour?

In 2008 kwam Anne-Marie Reichman in contact met de sport Stand Up Paddle (SUP) op Hawaï waar ze het grootste deel van het jaar woont. Datzelfde najaar heeft de atlete, geboren en getogen in Fryslân, de originele Elfstedentochtroute op haar SUP-board volbracht. Een droom om de Elfstedentocht te volbrengen, kwam hiermee uit. Het jaar daarna hebben een 20-tal professionele watersporters haar vergezeld op uitnodiging: de SUP 11-CITY Tour was geboren.

Feestelijke afsluiting

De laatste finish is op 17 september in de Prinsentuin in Leeuwarden vanaf 12:30 uur. SUPpers en vrijwilligers hebben dan 7 dagen lang het uiterste van zichzelf gevraagd. Reden genoeg voor een feestje, het evenement wordt dan afgesloten met natuurlijk een prijsuitreiking en is er vanaf 13:00 uur een food market. Daarnaast organiseren we SUP clinics voor kinderen. Kortom, een hoop gezelligheid. Iedereen is meer dan welkom, toegang is gratis. 
13 september om 19:07
 
Symfo Classics met Sound and Senses

Na een eerste reeks concerten en een reprisetour met nog meer data en grotere bezoekersaantallen is Symfo Classics The Best of Symphonic Rock nu al een begrip in het circuit van Nederlandse theaters en popzalen. Ook in het nieuwe programma Sound and Senses vertolken topvocalisten Edward Reekers en Cindy Oudshoorn (beiden ex-Kayak) en Martin van der Starre (o.a. Woodstock the Story) met de fantastische band o.l.v. Joost Vergoossen (tweevoudig Beste Gitarist van de Benelux) wederom vele wereldhits en hoogtepunten uit het rijke oeuvre van de symfonische rock. Een grote herkenbaarheid voor een breed publiek (maar ook voor diehard fans van het genre) is gegarandeerd.

Een unieke live-ervaring waarbij genieten met oren, ogen n met gevoel centraal staat.
Met: Edward Reekers, Cindy Oudshoorn, Martin van der Starre en band o.l.v. Joost Vergoossen

Bij Theater Sneek/Bolwerkproducties beleef je een Podiumconcert in de theaterzaal. Met na afloop een afterparty in Bolwerk-sfeer, maar dan in de foyer!

Muziek // vr 22 september 2017 // 20.15 uur // 25,00 // Tttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 431 400

 
12 september om 17:24
 
O.N.S. speult bekerwedstryd teugen FC Twente op Sdersprtpark!

Fandaach nchal wat berichten plaatst over ut hoofdfeld op ut Sdersprtpark fan Sneek. Sin drfoar op www.grootsneek.nl Gelukkech kan dizze wedstryd en de kompetisywedstriden wear in fertroude omgeving speult wurde. Foar hoe lang is de fraach, mar foarlopech is der gron licht!
 
11 september om 19:23
 
Genridge Prijor nieuwe aanvaller voor O.N.S. Sneek

Sneek- Op de site van O.N.S. Sneek is de komst van Genridge Prijor bekend gemaakt. Genridge Prijor wordt met onmiddellijke ingang toegevoegd aan de A-selectie van ONS Sneek. Prijor (22 jaar) is een behendige snelle aanvallend ingestelde speler die voorheen bij FC Volendam en het ons wel bekende FC Lisse heeft gevoetbald.

In 2014 maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal. Afgelopen periode heeft hij op verzoek van de TC succesvol een trainingsstage bij ONS Sneek afgewerkt. Prijor komt voornamelijk uit als linker aanvaller, maar kan naar verwachting op meerdere aanvallende posities ingezet worden.

Er kan een nieuwe naam in het programma boekje Jannie!
 
11 september om 14:48
 
9/11


Op 25 mei jl. was ik in New York, dr't ik bovenstaande foto maakte. Ut is amper te fatten en seker nyt te begripen wat op dy datum, nine eleven in 2001 gebeurde.
 
10 september om 10:40
 
Neil Dee!
Gyn flau benul wat ik mij der bij foarstelle mut, mar ik gaan met...
 
9 september om 19:49
 
Een spetterende vierde frUITmarkt!

Sneek- De vierde editie van de FrUITmarkt in Sneek, de Friese Uitmarkt dus, gaat de boeken in als geslaagd. Gisteravond werd al bekend dat de organisatie er niet over piekerde om de culturele markt at te gelasten in verband met de verwachte weersomstandigheden. En alle lof voor die duidelijkheid: op een enkele bui na werd het zelfs een zon overgoten festijn waar weer duizenden mensen van genoten. Net als voorgaande jaren ook nu weer zon zestigtal kraampjes en stands langs de route van de Julianastraat, Kerkgracht en de Westersingel.

Wat een aanbod van al die kleine en grote culturele instellingen die Sneek en Sdwest-Frysln rijk is. Van muziek tot beeldende kunst, van toneel tot lokale historie en alles wat er tussen in zit. De optredens op het gebied van muziek, dans, theater en musical werd dus druk bezocht. Dat de Culturele Hoofdstad 2018 er aan zit te komen werd tijdens deze editie van de frUITmarkt overduidelijk. Zeker op de Kerkgracht talrijke aankondigingen en een heuse LF2018 looproute!

Kunstenaar Henk de Boer, uit Workum, was ook een plaatsje gegund met een presentatie van zijn Pauperfontein. Het mobiele kunstwerk dat zal gaan functioneren als een openbaar toilet, liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

De 11-fountains is een cadeau voor de mienskip. Een plek waar iedereen samen gaat komen en van geniet. Transparant en vooral met inbreng van de mienskip. De praktijk wijst anders uit en de bevolking wordt er nauwelijks bij betrokken. Gemeenten verkeren in een chantagepositie vanwege het uitgangspunt: iedereen doet mee of niemand! Daat staat haaks op mienskip. Het is spuiten n slikken, aldus De Boer in een pamflet.

Ook p de frUITmarkt stond At the Watergate, onderdeel van LF2018, in de spotlights.

Het festivalprogramma van 8 tot en met 11 mei 2018 bestaat onder andere uit een grote openingsceremonie bij de Waterpoort, een congres, een optocht van deelnemende muzikanten langs horecagelegenheden in Sneek (Walking Jazz), randprogrammering met het basisonderwijs en middelbaar onderwijs en circa 1.000 optredens met getalenteerde, jonge muzikanten uit heel Europa.

 
9 september om 18:51
 
Donkere wolken boven Zuidersportpark: ONS verliest opnieuw

Over de ellende van het kunstgras hoofdveld op het Zuidersportpark is zo langzamerhand al veel geschreven en gesproken. De feiten zijn helder, komende week, op dinsdag, volgt de herkeuring. Uit die keuring komt naar voren of de revitalisering de beoogde licentiewaardige status heeft gebracht.

Vanmiddag was duidelijk te zien dat het werk nog niet geklaard is. Met de slechte weersvooruitzichten, veel regen op maandag, is het nog maar de vraag of de klus voor dinsdag klaar. Duidelijk is wel dat de keuring belangrijk is voor O.N.S. Sneek. Afkeuring zal betekenen dat de bekerwedstrijd tegen FC Twente op 20 september dan niet in Sneek gespeeld zal worden.

Ondertussen trainen de oranjehemden nu op het zo langzamerhand befaamde veld 4. Gevolg is dat het over en uit is met pijntjes en blessures door toedoen van het slechte kunstgrasveld, wist trainer Chris de Wagt te melden.

Ook de tweede thuiswedstrijd tegen vv Capelle werd vanmiddag op veld 4 gespeeld. Een grasveld dat er prachtig bij ligt. Het leverde O.N.S. helaas weer geen punten op. Capelle ging er met de volle buit vandoor: 0-2! En opnieuw een zure nederlaag voor de Snekers. Wat als Ale de Boer in de zevende minuut O.N.S. op voorsprong had gezet? En nog belangrijker wat als scheidrechter Stijn Berben in de 22ste minuut Klaas de Vries niet na zijn tweede gele kaart van het veld had gestuurd? Dan had het ongetwijfeld een hele andere wedstrijd geweest, maar as alle otten yn de see swommen Het telt domweg niet.

Toen Olaf van der Sande de gasten na een kwartier met een puike kopbal op 0-1 zette, werd duidelijk dat de Snekers het moeilijk zouden krijgen. Eigenlijk viel het in de tweede helft amper op dat O.N.S. met een man minder speelde. Het was dan ook zeker niet zo dat ze overklast werden door de Capellenaren. Toch was het een kwartier voor het eindsignaal van de dramatisch fluitende leidsman ( hij strooide met kaarten!) Angelmo Vyent die de 0-2 liet aan tekenen. O.N.S. met lege handen achter latend. De kille cijfers: O.N.S. staat na drie gespeelde wedstrijden op een voorlaatste plaats met een schamel puntje en slechts een gescoord doelpunt.

Het is duidelijk waar het bij O.N.S. aan schort: scorend vermogen! Iedereen weet bij de Snekers dat topscorer Yum Ramos wordt gemist, daar tegenover staat de komst van ambitieuze en talentvolle jonge spelers. Paniek is altijd al een slechte raadgever geweest en dat is in meerdere opzichten bij O.N.S. nu ook het geval. De donkere wolken zullen weer overdrijven!

Volgende week spelen de Snekers tegen Jong FC Twente, die wedstrijd wordt in Hengelo gespeeld. Waar de bekerwedstrijd tegen de grote broers van Jong FC Twente wordt gespeeld is nog onbekend. Na dinsdag weten we ongetwijfeld meer. 
8 september om 15:46
 
Working Class Hero in Heerenveen

Fanmrren koffydronken met de working class hero in Heerenveen. Blift tch prachtech moai om te don, mnsen t de samenleving interviewe! Elk mins het syn eigen nike ferhaal en ut blift un ear om al dy ferhalen op te skriven. 
7 september om 16:25
 
Rients R.I.P.

Grou, 15-01-2017

In lste ynterview...
 
6 september om 20:09
 
Hendrika Couperus-Procee (1931-2017) I.M.

Op 5 maart 2014 was ik bij Hendrika Couperus-Procee op besoek. Op 3 september jl. is frou Couperus overleden las ik fandaach in de krant. Ik mocht Riekje , un suster fan de bekende Sneker Sikke Procee ( dyt ok al nyt mear onder oans is) , interviewe.

Un hele aardege frou, dyt as levensmotto had:"Het is niet wat je meemaakt in je leven, maar hoe je ermee omgaat!"

Naar anleiding fan dat interview skreef ik un ferhaal. Un story t Riekje & Sikke hun jeugd:

Deur ut stinkrioal fan Sneek

Hendrika Couperus, su hyt Riekje offisjeel. Ut is har sundachse naam. Har doopnaam. Gyneen sei oait Hendrika teugen har, mar in un fergeelde krante-adfertnsy, dyt Riekje tknipt het staat tch echt dat der op 22 april 1931 un welgeschapen dochter geboaren is in ut gesin fan Sjouke Procee en Antje de Jong. Un welgeschapen dochter, dat w allienech mar sge dat Riekje gesond ope weareld komen was.

Helemaal nyt su fanselfsprekend, want toen Riekje geboaren wurdde, overleden der ok un heel soad kyndes tidens f kort na de geboarte. Riekje har moeke kreech dertien kyndes! Fan dy dertien kyndes binne der fier overleden. Riekje was de fierde fan de negen kyndes dyt wel in leven bleef. Dat sij in Oudega, un klein drpke in de buurt fan Drachten, geboaren is dr weet Riekje niks mear fan. Dat kan se har nyt god mear herinnere.

Hat fader dr un groate slagerij had, dat is te lang leden foar Riekje om dr un beeld bij te hewwen. Se was nch mar negen maanden toen har ouders ferhsden naar Earnewoude. Pappe, dyt deur Riekje heit noemd wurdde, had in Earnewoude un krdenierswinkel, mar hij was ok gewoan slager, parlefinker en gronteboer. As parlefinker ging heit in un boatsje bij de skippers langs. Hij was dus krdenier op ut water.

Dat har heit slager was weet Riekje har nch heel god te herinneren. Achter de winkel was un hok en in dat hok wurdden de farkens slachten. Dy beesten gilden dan cht as un speenfarken foardat se slacht wurdden. Later ferhze de ouders fan Riekje naar Toppenhzen, mar dr blive se nyt su lang woanen.

At Riekje negen jaar is dan wurdt der ferhsd naar Sneek. Riekje weet ut nch as de dach fan gister. De ferhzerij ging per boat, teminsten ut hsraad wurdde met un boat ferfoerd. Ut was wel un gekke nvere dach. Heel Nederlaan staat op dy dach ine braan: 10 mei 1940! Op dy datum falt ut Dtse leger fan Adolf Hitler Nederlaan mrrens al heel froech binnen: De Tweede Weareldoarlch begint. Riekje en dy komme an de Singel in Sneek te woanen, dat was toen nch un open stadsgracht. Later hewwe se dy gracht dempt, mar ut hyt dr nch altyd fan Singel. Eigenlek sden je fan Gedempte Singel sge mutte. At Riekje un meiske fan un jaar f dertien is, dan beleeft se un angstech aventuur met har broer Sikke. Se weet dat ferhaal nch presys te herinneren en wil ut ok wel fertelle.

Ik ging un soad op en t met oans Sikke. Hij was un bitsje ouwer as ik en wij konnen heel god met mekaar opskiete. Myn twee oudste sussen, Jantsje en Froukje, trokken feul mear met mekaar op. Dy wden mij der as jonger suske blykber nyt bij hewwe. Sikke wel. Met Sikke konnen je de gekste dingen beleven, hij was nergens benaud foar. Hij durfde alles. Toen we nch in Toppenhzen woande, klom Sikke op un middach bij ut dak fan de kerk op. Hij w ut haantsje ope toren even fan dichtbij sin. Earder in Earnewoude had ik ok al us un gek aventuur met um beleefd. Op un sundachmiddach, we hadden oans moaie klearen an, nam Sikke mij met naar de sls. We klommen boven op de slsdeuren. Dat was levensgefaarlek. De minsen dyt ut sagen durfden niks te sgen omdat se bang waren dat we fan dan dy hoge deuren afkkele konnen en ferdrinke sden. Gelukkech gebeurde dat nyt.

Ut angstechste aventuur met oans Sikke beleefde ik toen ik un jaar f 13 was. Oans fader ferhuurde boaten en kanos an ut Kleinsaan in Sneek. Gyn gewoane kanos mar fan dy moaie Amerikaanse kanos. Der was ok un roaien n bij dyt fader an de klanten ferhuurde. Op dy bewuste middach sat Sikke in dy Amerikaanse kano en peddelde wat deur ut water fan ut Kleinsaan drt we dus woanden. H Riekje, gaast met un endsje te peddelen , froech Sikke. Ik durfde ut eigenleks nyt su god om bij Sikke in de kano te gaan sitten. Ik deed ut tch, want at Sikke der bij was hoefden je noait bang te wezen. Sikke durfde alles. Echt alles!
Toen ik nkear in de kano sat, begon Sikke te peddelen. Ik moest ok un peddel pakke en su peddelden wij tegare ut water fan ut Kleinsaan af.

We gingen richting de Spmerk. Ik fon dat altyd un gekke naam, want ik docht dat de minsen dr allemaal spten. Sikke fertelde dat sp gewoan karnemelk was en dat de boeren dr hun sp an de Snekers ferkochten. At we bij de Spmerk ankomme seit Sikke dat we naar de Wip toefare salle. Dat is mar un skytendsje, ut stelde helemaal niks foar. Ik weet un heel spannend tchtje, we gaan sumeteen ut rioal in, dat binne de onderaardse gangen fan Sneek. Je komme der altyd wear t , skepte dy gekke Sikke op.

Ik durfde niks te sgen, bleef moai achter Sikke in de kano sitten. Foardat ik der erch in hew, sitte we al in ut rioal, un groate brede buis. Ut swarte water in de buis stinkt alderfreeslekst. Je sin gyn haan foar ogen. Ik begin un bitsje te skreien, earst sachtsjes mar dan lder. Ik gil ut op laatst t. Sikke seit dat ik un bange broekjeskieter bin en dat ut allemaal god komt. Ik hew ut gefol dat ik in un onderaardse grt sit, drt je noait wear tkomme. Ik hou om met glen, want dat klinkt heel eng in dizze kouwe buis onder de groan. Miskyn kwamen we noait mear ths!

We peddele mar deur en de kano glydt nch altyd over ut swarte water. Ik fol spinnedraden langs myn foarhoofd. Kleverech en plakkerech spinnerach. Groate swarte spinnen dyt ferstopperstje speule in myn lange melkboerehonnehaar.

Dan gil ik inenen tch wear. Der sit un beest op myn skoat, un groat beest, ik fol ut hartsje fan ut beest kloppen. Ut feltsje flt glad an. Ik raak de snrharen an. De lange sturt. Grizelech! Sikke begint te lachen en pakt ut enge beest fan myn skoat. Mustou nou su skreeuwe om un ratsje? Hier ik hew um al bij syn bealechje, dou machst um wel even aaie, hij dot niks. En Sikke houdt de rat flak bij myn gesicht. Ik bin doasbenaud. Gelukkech goait Sikke de rat in ut water. Plons en fut swemt ut beest. Ik fyn ut werklek monsters, Sikke en dy swarte rioalrat.
We fare deur, mar inenen is ut bonk. We lge stil en kanne gyn kant mear t, nyt foart en nyt achtert. En ok nyt naar links f rechts. We sitte klem in ut rioal fan Sneek. Ut is nacht om oans heen. We sitte loof ik klem , seit Sikke. We mutte hier de bcht om, dan komme we aansens t op de Westersingel .

Toe nou Sikke dou must de kano losmake, toen nou jonge . Gyneen weet wrt wij binne. Sikke stapt met n foet t de kano en begint te drukken, hij puft en hij dot. Inenen skit de kano los en wij drive wear.

Ik begin wear te glen, mar nou fan blydskap. In de ferte sin ik licht, we binne der hast. Dr is de Westersingel. Sikke seit dat we wel teruchpeddele kanne. Nee, Sikke asjeblyft nyt Sikke , gl ik. Sikke lacht de tannen bloat. We hewwe tch un moai tchtje maakt fanmiddach. Dou must nyt sun bange broekjeskiter weze je. Dit fergeest dyn hele leven noait wear!'

At we avens thskomme seit oans moeke dat ik der nyt tsin. Wr hewwe jum tch sitten? Wat stinke jum naar rioal water en blauwe jeiter. Dou hest de spinneraggen in dyn haar sitten. Klearen mar t en in de tobbe. Ut kan wel met koud water. Hier hest wat grone seep. Musty mar god wasse!'
 
6 september om 19:31
 
Ondertussen in Enschede f beter: Eanske 
6 september om 15:32
 
Ondertussen op ut Sdersprtpark

Foto: tweetdeck O.N.S. Sneek
 
6 september om 12:14
 
Su'n dach

 
5 september om 18:16
 
Hoofdveld ONS Sneek deze week gerepareerd

Sneek- Het hoofdveld van voetbalvereniging ONS Sneek wordt deze week opgeknapt. Het bedrijf Intergrass uit Staphorst begint woensdag met het werk en verwacht de klus voor het weekeinde te kunnen afronden, mits de weersomstandigheden (voldoende droog weer) meewerken.

Het gerepareerde kunstgrasveld is dan nog niet speelklaar. Daarvoor is de goedkeuring nodig van de inspecteurs van ISA-Sport. Zij kunnen pas na het weekeinde in Sneek de herkeuring doen. Daarom moet ONS komende zaterdag, als Capelle naar Sneek komt, ook haar tweede thuiswedstrijd van dit seizoen spelen op het vierde veld (gras) van het Zuidersportpark.

De gemeente Sdwest-Frysln, die eigenaar is van het kunstgrasveld, gaat uit van een positief keuringsrapport. In dat geval kan ONS op 20 september gewoon op het eigen hoofdveld spelen tegen de profs van FC Twente, in het kader van de KNVB-beker.

Voordat Intergrass de opdracht voor reparatie kreeg, voerden burgemeester Hayo Apotheker en wethouder Durk Stoker overleg met de voorzitters van bijna alle fracties in de gemeenteraad. It hat in goed petear west, zegt Stoker. De partijen binne it iens mei dizze reparaasje.

ONS had het liefst gezien dat de toplaag van het kunstgrasveld volledig wordt vervangen, maar daaraan wil het gros van de fractievoorzitters niet meewerken. De kosten van een nieuwe toplaag zijn begroot op ruwweg 250.000 euro. De kosten van de reparatie de doelgebieden worden uitgewisseld met stukken uit de uitloopstroken langs het veld zijn geschat op 20.000 euro.

De fractievoorzitters houden vast aan de afspraken die gemaakt zijn in het kader van de zogeheten sportcarrousel Sneek. In dit verband onderzoeken de voetbalclubs Sneek Wit Zwart en ONS Sneek vergaande samenwerking en mogelijke concentratie van activiteiten op n sportpark. Ook de Sneeker Mixed Hockeyclub is hierbij betrokken.

Foto: Jelbert Kramer
 
5 september om 17:22
 


 
5 september om 15:51
 
Schitterend KH18 project beeldend kunstenaar Imke Meester: Meesterlijk Sneekers

Twee weken leden had ik un interview foar GrootSneek met Imke Meester. Wat un beflogen kunstenares! Jottem! Hieronder ut interview. Andere interviews GrootSneek kanne jum naleze fia de site GrootSneek.

Kunstenares Imke Meester woont in een Hof van Heden, aan de Ivige Leane onder de rook van haar geliefde Sneek. Daar heeft ze haar woonstek en werkt ze in een prachtig atelier, waar de mooiste schilderijen en beeldhouwwerken worden gecreerd. Dichtbij de stad, maar ver van het rumoer of wat positiever gesteld de stadse geluiden. In alle rust werkt Meester aan een nieuw groot project dat volgend jaar september klaar moet zijn: Meesterlijk Sneekers! Alles in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. Meesterlijk Sneekers? Ja, Meesterlijk Sneekers!

Voordat we over het project praten, eerst even een korte introductie wat beeldend kunstenares Imke Meester doet. Ik werk in verschillende disciplines en dat heeft alles te maken met de ruime interesse en fascinatie die ik heb in diverse technieken en materialen. Zoals je hier in het atelier al kunt zien is mijn werk nog al veelzijdig. Je mag mijn stijl realistisch dan wel imaginair realistisch noemen. Mijn olieverf schilderijen zijn gedetailleerd, maar ik maak ook sculpturen in brons, marmer en mixed media. Als je een rode draad in mijn werk wilt noemen dan is dat toch wel vrijheidbeleving in alle facetten.
Veetel alles over het project Meesterlijk Sneekers waar je nu mee bezig bent, ik zie dat je bezig bent met een schitterend portret van Jikke van der Horst-Osinga. Ik ben heel nieuwsgierig, wat heeft zij met dit project te maken?
Meesterlijk Sneekers

Eerst maar even de naam van het project. Ik heb het de naam Meesterlijk Sneekers gegeven, want het zijn portretten van Snekers die ik schilder. En dan hoeven niet alleen perse bekende Snekers te zijn. Daar in het hoekje staat bijvoorbeeld een schilderij van mevrouw Timmerarends die ik een aantal jaren geleden mocht schilderen. Toen ik met dat portret bezig was kreeg ik al het idee om een serie schilderijen te maken met al of niet bekende Snekers. Zoals Jikke Osinga en de gebroeders Van der Werf, iconen van de stad. Ik wil portretten maken van mensen die puur zijn, die authentiek zijn, zonder opsmuk. Het heeft ook een beetje met het tijdbeeld te maken waar alles zo opgepoetst is, waar strakgetrokken selfies voorbij komen. Het wordt zo nep allemaal , het voelt niet echt meer.

Toen ik het portret van mevrouw Timmerarends had gemaakt ontstond bij mij het idee een hele serie van dergelijke portretten te maken. Toen kwam daar twee jaar geleden het Culturele Hoofdstad verhaal voorbij. Ik vroeg mij af of ik daar nu wel of niet iets mee moest. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het wel gek zou zijn als ik er als professioneel beeldende kunstenaar niet iets mee zou doen. Vele ideen gingen er door mijn hoofd maar uiteindelijk kwam ik dan toch terecht bij wat nu dan Meesterlijk Sneekers gaat worden.

Mienskip

Omdat het thema van deze Culturele Hoofdstad vanaf het begin Mienskip is geweest wist ik dat het nu de tijd was om door te zetten met mijn oorspronkelijke idee. Ik ga de Sneker gemeenschap eren met mijn portretten. In de komende maanden zal ik dan ook werken aan een serie portretten van de mensen die volgens mij juist die gemeenschap vormen waarover KH2018 het steeds heeft. Je moet daarbij denken aan mensen de onbevangen levenslust in de ogen van een kind, de compassie van een vrijwilligers in de Hospice, de passie van een ambachtsman of vrouw. De zwaarte van het bestaan aan de zelfkant van de maatschappij in het gelaat van een dakloze, de bevlogenheid van een sporter. Het zijn die gezichten die met elkaar de Sneker gemeenschap vormen en die in een diepere laag met elkaar verbonden zijn, weet Imke Meester.

En als je die portretten dan gemaakt hebt, wat gaat er daarna gebeuren?

Met die portretten wil ik een sfeervol kunstboek Meesterlijk Sneekers samenstellen. Ik krijg daarbij hulp van Afke Henni, zij is journalistiek schrijfster, en Almar Setz. Hij gaat de foto illustraties in het boek verzorgen. Het wordt dus ook een zoektocht naar het verhaal achter het portret. In de uitgave laat ik zien hoe mijn werkwijze is door o.a. aantekeningen en schetsen te laten zien, die ik als voorstudie gemaakt heb. Het zal een boekwerk van zon 125 paginas worden.

Expositie

Daarnaast wil ik uiteraard dat er een expositie in de openbaren ruimte van Sneek komt, die gratis voor iedereen toegankelijk moet zijn. Hierna moet er een feest van verrassing en herkenning losbarsten en de verhalen zullen mensen weer moeten verbinden en enthousiasmeren: Hest dy en dy al sin? H must nou us kieke, dy ken ik! Weest wel je, dy het Daar hoop ik dus op. Op dit moment ben ik met hulp van Annemieke Steemers druk bezig om sponsors voor het project te vinden. We doen dat niet met een foldertje hier en een briefje daar. Nee, we hebben een prachtig kistje ontworpen met de nodige informatie. In het kistje liggen een aantal kaarten met info en ook al een afbeelding van een van de portretten die ik gemaakt heb. Joh, ik ben helemaal enthousiast. Dit project gaat lukken en ik kruip voor het eerst uit mijn schulp, wat ik overigens heel erg spannend vind. Maar dat moet dan nu maar eens. Meesterlijk Sneekers wordt een bijzonder project!

Verdere info: www.atelierimkemeester.com 
4 september om 21:16
 
Seldsaam foar mij... 
3 september om 21:03
 
Houtstad

Fanmiddach wear us op'e sjouwer weest; 9.8 km op'e teller en un foto bij Drielst skoaten. Ik oardeel nyt earder as ut hele projekt klaar is. Past ut museum bij de molen? Of past de molen bij ut museum? We salle ut sin!
 
2 september om 17:23
 
Un middach onder Friese literatoren

Fanmiddach was ik onder Friese literatoren. In Sneek nch wel, in ut Atrium an ut Oud Kerkhof drt ik oait ut lezen en skriven learde op de Eben Hazer Skoal. Dr op un foar mij alle kearen wear bysndere plak wurdde ut boek Brekizers fan de foartgong fan Philipus Breuker, oud-hoochlearaar Frys, anboaden.

Ik had un tnoadeging fan tgeverij Grotesk kregen om bij dizze boekpresentasy anwezech te wezen. Omdat ik dwars teugen alles in nch altyd in liefhewwer fan Friese geskiedenis en literatuur bin nam ik de invitasy an. Met mij waren der nch sun 75 minsen anwezech, foar ut overgroate deel allemaal grieskppen, mar seker nyt grize lui.

Philippus Breuker het un boek skreven over selskippen dyt ut drpsleven in de tweede helt fan de negentiende eeuw un heel ander karakter gaven. Dy selskippen srge foar fermaak en beskaving, singe, toneelspeule f lezingen foar mekaar houwe. Ut Frys speult drbij un groate rol. Breuker geeft in syn boek un indringend beeld fan een fan dy selskippen: Leesklup Vriendenkrijg t Boazum. Ut dorp drt Breuker woant. Fanmiddach fertelde de oud-hoochlearaar hoet ut boek tt staan kommen was. Typearend foar Breuker deed hij dat foar de fst wech, terwyl hij ut hele ferhaal tch op papier had! Prachtech en hearlek om naar sun man te lsteren. Ik kan der enrm fan geniete, un wetenskapper dyt simpelwech nflek fertelt!

Breuker overhandegde ut eartste eksemplaar fan syn boek an jhr. Mr. K. von Chrismar. Dizze jonkhear is un over groatfadersger fan Auke Ykes Ykema ( Westhim 1836- Boazum 1904). Dizze Auke was de spil en oprichter fan Vriendenkring. De hele literre nalatenskap, gedichten, ferhalen, toneelwerk, boeken tydskriften is bewaard bleven en in ut besit fan Von Chrismar. Breuker mocht de nalatenskap lene foar syn stdy.

De jonkhear, groat wurden in Sint Nyk, fon ut prachtech dat ut werk fan syn pake nou teruch te lezen falt in Brekizers fan de foartgong. Ut was 40 jaar leden dat hij foar ut laatst un toespraak in ut Frys houden had. Was niks mis met. De man froech f ut ok moogelek was dat ut Frys Flksliet even songen wurde kon, en ok dat gebeurde. Foar btenstaanders ongetwifeld apart, mar ik fon ut hier wel passen.

Jelle Wiarda, dyt Breuker fergeselde op syn reis naar Brussel drt Von Chrismar woant, kreech ok un eksemplaat fan ut Brekizerboek.

Aly van der Mark las pozy en proaza t ut boek foar. De middach ston onder prima leiding fan Friduwih Riemersma (tjouwerij Grotesk).

 
1 september om 12:26
 
Golden Earring forever young, ok at je 60+ binne!

Terwyl un groat gedeelte fan Nederlaan um gisteravend sat te ergeren an de foetballers fan ut Nederlaans XI-tal ( ferlieze is noait nflek, mar om dy jonges nou su af te seiken slaat ok nergens op!) ging ik helemaal t myn dak in un feesttent op ut straan fan Lemmer.

Manman wat hew ik genoaten fan de Golden Earring, daanse, fluite, klappe, krtom met folle teugen geniete fan myn favorite groep. Wnderlek dat Barry Hay cs nch altyd de spirit hewwe om der krapan anderhalf uur un feestje fan de maken.

Tuurlek binne ut ouwe lullen, mar se don sich ok nyt anders foar. Ut binne de ouwe lullen fan 2017, dyt nch levenslustech binne, kleed in truien en festen bestegen se gisteravend ut poadium fan de feesttent. Hearlek om al dy klassikers dyt se speulden, met foar mij op 1 un wnderskoane Another 45 Miles to go!
Another 45 Miles

Here comes the night
A veil over the light
In the distance some shadows of the clouds in the sky
I gotta get home
to my child, my wife

Here comes the night
Gotta get back, gotta get me a ride
It looks like the road has swallowed me up
Gotta hurry home
don't dare look back,
Blue-ville is straight ahead

Another 45 miles to go
Another 45 miles before I'm home
I wish that the sunlight was burning in my eyes
A set of shades, black faces in the sky

Another 45 miles to go
Another 45 miles before I'm home
I wish I could pay the sun to run
That I had some more time for my wife, my son

Clouds in the sky
Gathering full of fight
Chasing the prating, it can't go on
I've met my paste
as my bride is waiting home

Here comes the night
I'm scared to death gotta get me a ride
It looks like the road has swallowed me up
Gotta hurry home
don't dare look back,
Blue-ville is straight ahead

Another 45 miles to go
Another 45 miles before I'm home
I wish that the sunlight was burning in my eyes
A set of shades, black faces in the sky

Another 45 miles to go
Another 45 miles before I'm home
I wish I could pay the sun to run
That I had some more time for my wife, my son

Another 45 miles to go
Another 45 miles before I'm home
I wish that the sunlight was burning in my eyes
A set of shades, black faces in the sky

En toen de boys ok nch Johnny make believe der t knalden wist ik dat myn keuze om nyt foar de buis te sitten mar foar Lemmer te kiezen, de jste weest was.

JOHNNY MAKE BELIEVE

Waitress, more wine
We celebrate, the life and times of Johnny Make Believe
He was the greatest liar, of all mankind
The biggest drunk, you ever saw alive
He was a devil, undisguised
He will be sorely missed tonight

And the next day, will never be the same
Without the beautyful Johnny Make Believe

So lets get high, laugh till we cry
always remember, his last words:
farewell cruel world, all you pretty girls,
dont send me flowers, hold me in your dreams
and then the spirit in the bottle
took our Johnny for a ride
Come on waitress, pour us more wine
to drown our grief, for Johnny Make Believe

He tattooed my heart, branded my soul
He said: Go for true love, not for fools gold

La, la, la, la
la, la, la, la, la, etc., etc.

Apart om te sin dat der un soad leeftydsgenoaten fan mij stonnen te swingen ( brke we dat woard nch?) temidden fan jonges en meiden dyt 40 jaar jonger binne. Kan ut noait late om oorferdovend op myn fingers te fluiten en ut we want more te brullen. Ja, toen sagen dy twintegers mij wel even an, mar se lachten gelukkech.

Su lang ik kan, en ik hoop dat ut nch heel lang is, sal ik de Golden Earring flge. Sal ik brulle en fluite. Ut sal noait ferandere. Trouwens fan wie s ik dat mutte?! Golden Earring forever!

Op de foto hier boven,un foar mij onbekende generasygenoat ( skat ik su in) dyt ok krekt as ik foaran ston bij ut feestje gisteravend.