dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2012
 
23 augustus om 17:37
 
Tòt 1 september: 
23 augustus om 09:46
 
Su kan ut dus ok!


Jasper Jager, syn moeke is un oud buurmeiske fan mij út de Napjusstraat, mailde de bovenstaande foto. Ut is ut ouwe de Gruyterpand in Den Bosch. Ok in dit pand un kledingwinkel. Allienech dy toane wel respekt foar ut kultureel erfgoëd! Moai om te lezen dat iemand fan de jongere generasy, want dêrtoe reken ik Jasper, ok ooch het foar moais út ut ferleden! Op facebook un ware tsûnamy an reaksy's over de kwesty. Ok myn mailboks stroomde over. Alle digitale briëfskriëvers: dank!!

Wat sú ut moai weze at Sneek de ouwe gevel tòch nòch wear in al syn gloary anskouwe mach! Inderdaad ik loof nòch immer in sprookjes!

 
22 augustus om 20:34
 
Dikke luiter bij de Gruyter…

‘ Weten y wel wat sonde is ’, sei myn Drentse moeke froeger altyd, ‘ drooch brood eten en de boter an’t gat smeren…’ Dat mach dan wel su weze, mar wat der op dit moment in de Nauwe Burgstraat fan oans stad gebeurd fyn ik ok sonde, sterkernòch DOADSONDE. Gistermiddach sach ik nòch de prachtege gevel fan groatgrutter Piet de Gruyter tefoarskyn kommen. In myn onnoazelheid docht ik ok nòch even dat de huidege huurders fan ut pand, Jack & Jones , de gevel in ouwe luister herstelle súden. Lauwloëne, dikke luiter bij de Gruyter! Fandaach binne de fraaie fergulde letters fan P. de Gruyter al wear futmoffeld en bedekt met nikssêgende swarte kunststof planken.
Even was ik in alle staten, skreef un freeslek boas blogje, mar nòch foardat ik ut op myn site sette, hew ik de tekst deleten.

De fernielerij het úteraard al feul earder plakfonnen, de gevel was al lang an ut sicht onttrokken, de moaie tegeltableaus ( sien blog fan gister ) futstopt. Mar nou’t de ouwe gevel gister even teruch was, laaide de hoop op herstel op. Blykber was ik nyt de enege, want talloaze Snekers reagearden op myn blogje fan gister.


Moaiste binnenstad fan Sneek? Ut kan, mar dan mutte we as inwoaners fan dizze stad op’e barrikaden om dergeleke panden te behouden òf opnieuw tefoarskyn te toveren. Mar nyt foar één dach, want dat is gek ansteken. Foar alle dúdelekheid, eigenaar fan ut pand, de Sneker Louis van der Goot, kan niks an dizze wanfertoaning doën. Un huurder mach dit blykber doën onder ut mom fan ‘ we willen iets anders! ’ At jum reageare wille gaan jum gang: henkvdveer@online.nl

UPDATE fia www.grootsneek.nl

Sneek 22 augustus 2012 – Van diverse kanten ontvingen wij van bronnen die bij ons bekend zijn, maar die liever anoniem willen blijven, aanvullende informatie over het pand Nauwe Burgstraat 8 in Sneek waar momenteel modeketen Jack & Jones in is gevestigd. Het pand is in 1976 in handen gekomen van Witteveen Herenmode, die het pand verbouwde, en een jaar later al weer doorverkocht. Tijdens de verbouwing had hij een doorbraak laten maken tussen zijn eigen hoekpand en het pand op nummer 8 waar hij een damesmodezaak van wilde maken.

Hierbij zijn prachtige tegeltableau’s zonder scrupules verwerkt tot mozaïek en is tevens de gevel betimmerd door een stel rouwdouwers dat verantwoordelijk is geweest voor de beschadigingen in de naam ‘De Gruyter’ die op de foto te zien zijn (klik voor vergroting). In de volgende jaren hebben er verschillende huurders in het pand gezeten. In 1997 wilde de toenmalige huurder een nieuwe gevel en toen kwam de geschandaliseerde Jugendstilgevel te voorschijn die nu weer twee dagen te zien is geweest. De schade was al aangericht (in 1976 bij de Witteveen verbouwing). In 1997 (bij benadering) is het pand gemeentelijk monument geworden.

Toen de huidige huurder de bestaande pui aan wilde passen aan de Jack & Jones huisstijl, kwam het ‘geschonden aangezicht van De Gruyter’ weer te voorschijn en zijn Henk van der Veer en ondergetekende verantwoordelijk geweest via de respectievelijke sites en de social media voor flink wat reuring. Nog steeds terecht in mijn ogen, want het mooiste zou zijn dat een dergelijke gevel zou worden teruggebracht in zijn vroegere staat in plaats van het huidige ‘monument van middelmatigheid’ dat er nu staat. Dat verder de huurder een en ander buiten medeweten, laat staan goedvinden van de verhuurder om heeft gedaan, is op zijn zachtst gezegd niet netjes, maar het tekent wel de mentaliteit van veel van de grotere ketens in de binnensteden van de Nederlandse winkelcentra. En hier is het dus niet anders.

De huidige eigenaar overigens overweegt geen stappen. “Er zat een pui voor en er zit nu weer een pui voor. In wezen is er dus niets veranderd. Eigenlijk moet je terug naar het stelletje ambtenaren dat de Witteveen verbouwing heeft goedgekeurd en het ploegje cultuurbarbaren dat de jugendstilgevel zo heeft beschadigd”.

Toch blijft het jammer, want het herstellen van de authentieke gevel zou een echt ‘Snoepje van de week’ zijn geweest.

Wim Walda

 
21 augustus om 19:09
 
Snoepke fan de Week: de Gruyter mut bliëve!

Gouden momentsje fanmiddach om un uur òf fier in ut hartsje fan de stad. Tegare met nòch un antal Snekers in de Nauwe Burgstraat staan en sien hoe’t Dútse boufakkers druk bezech binne met de ouwe gevel fan Piet de Gruyter tefoarskyn te toveren. De ferhalen over de foarmalege krúdenier, dy’t f’ral syn klanten onder de RK befòlking had binne talryk.

Jongere Snekers salle ut pand allienech mar kenne as de winkel fan Jack & Jones. Gyn flau benul òf de kledingwinkel bezech is met un upgrade òf weet ik feul.

Mar dus wel moaie ferhalen fan de wat ouwere Snekers. Over úteraard ‘ ut snoepke fan’e week ’. As klantebiner gaf de Gruyter alle weken un klein kadoatsje fut foar kyndes ‘ het Snoepje van de week ’. Een langdurige actie hierbij was de wekelijkse aksy fan kartonnen bouplaten fan húzen en gebouwen. De winkels fan de Gruyter kenmerkten sich deur un lúksueus interieur wêrbij’t gebrúk maakt wurdde fan koper, tegeltableaus, kristallen kroanluchters en houten foarraadbakken. Hier in Sneek binne der ok nòch tegeltableaus anwezech.

Op’e spesjale site fan de Gruyter staan un antal prachtege foto’s fan dizze tableaus. Allemaal erg fraai. Ik hoop dat de gevel su at dy nou te bewonderen falt sichtber bliëft. Iedereen weet wel dat de Gruyter al lang nyt mear bestaat. Mar gun oans Snekers dit Snoepke fan de Week asjeblyft!

Fan de site http://www.pietdegruyter.nl hew ik de onderstaande foto's lutten: 
20 augustus om 19:09
 
Flower Power met Scott McKenzie‘ Be sure to wear some flowers in your hair ’, dizze sin út de songtekst fan de eargister overleden Amerikaanse sanger Scott McKenzie ( Phillip Wallach Blondheid was syn échte naam ) is weareldberoemd wurden. De sanger, songwriter en gitarist fan ‘ San Francisco ’, dat hij skreef foar jeugdfrynd John Phillips, is 73 jaar wurden.

Met de bekende regel wurdde ut lied ut múzikale symboal fan de hippie-beweging: ‘ no war, make peace! ’
Self hew ik mar un skamper fan de hippie-beweging metmaakt. Toen ‘ San Francisco ’ in 1967 útkwam was ik dertien jaar. Te jong! Un soad generasygenoaten fan myn leeftyd, sêch mar dy’t in de midden jaren fijftech geboaren wurdden, hoarden nyt bij de hippies. Tuurlek had ik as 16 jarege súperlang haar, droech un roaie haarband en sach later in de kafees an de Sneker feemerkt de bandsjes optreden.

Mar krekt even te jong om mij der folledech in onder te dompelen. Ik hew der mar un skamper fan metkregen, niks mear en niks minder. Tòch fyn ik de múzyk út de hippy-tiid fantastys. As earbetoan an al dy echte hippy’s en flower-power-lui all over the world plaats ik dit blog.
 
19 augustus om 11:10
 
Moai artikel over Sneker Joads leven in ut Friesch Dagblad


In ut Friesch Dagblad fan gister staat un moai artikel over ut projekt Sporen van Joods leven in Sneek. Ut stuk is skreven deur Erik Betten en het as titel ' De sporen van Joods leven leiden ook voorbij de oorlog '. Omdat de públikasy op twee pagina's staat, is de titel hier boven en hier onder letterlek ferknipt. Wêrfan akte! Oh...jum kanne ut nyt leze? In de bibleteek leit wel un eksemplaar en anders nòch mar even in de boekhandel kieke! 
18 augustus om 19:20
 
Kevin & André bij De Walrus

Zaterdag 25 augustus bruist de binnenstad van Sneek! Tijdens Swinging Sneek is het in cafe de Walrus de beurt aan Kevin & André om het dak eraf te blazen. Kevin Stuurhaan & Andre Becker speelden 10 jaar samen in de populaire top-100 band Kevin’s Crew en behaalden leuke successen, zoals een notering in de Nederlandse top 100 en optredens bij o.a. 3Fm, RTL4 en Veronica.
Het recept: 2 stemmen, 1 akoestische gitaar en een dosis aan Engels- en Nederlandstalige hits uit de jaren ’70, ’80, ’90 en van nu. Het repertoire van de heren is bijna oneindig, u roept en zij spelen! Nummers van o.a. Robbie Williams, Stones, Beatles, U2, Golden Earring, De Dijk, Van Dikhout of Borsato, ze worden allemaal gespeeld!


 
18 augustus om 11:31
 
Ferkoeling


Miskyn brengt bovenstaande foto un bitsje ferkoeling?! Maak jum nyt al te druk bêste minsen!

 
17 augustus om 18:16
 
Frouwen bloat handel doad…

Frouwen bloat handel doad? Je súden ut wel sêge met dizze tropise temperaturen! Mar in de Skarnestraat is dat absolút nyt ut gefal! Sterkernòch dêr binne ut met name de frouwen dy’t handel driëve. Nee úteraard nyt bloat! At ut al us even rustech is dan beginne de ondernimmende dames te praten met mekaar, over saken en diënsten. Stuk foar stuk meiden dy’t fan dit Sneker straatsje in de binnenstad un bloeiende retail-allez make wille. Ut nieuwste idee is om op saterdach 25 augustus anstaande un SCHARNESTRAATDAG te òrganisearen. Ferskillende persburo’s kregen al un bericht fan de ladies toestuurd:

 
16 augustus om 16:58
 
Efron

Fanmòrren met LC-sjoernalist Sytse Singelsma op besoek weest bij Corrie, de moeke fan Efron van Voorthuisen, de foarech jaar feulste froech overleden hiphopper en breakdancekoaning út Sneek.

Fanavend begint de nieuwe reeks ‘ Over mijn lijk ’ fan BNN wêrin’t ongeneeslek sike jongeren fòlgd wurde. De toan fan ut programma is únyk sêge de programmamakers: ‘ omdat de manier waarop we ongeneeslijke kanker bespreekbaar maken uniek is ’. ‘ Over mijn lijk ’ gaat over ut leven en nyt over de doad.

Efron het eigenlek utselde deen, hij het namelek un boek skreven over syn ervaringen as kankerpasjent. Absolút gyn sielech boek, mar un boek fol fan passy en levensdrift. Ik hew ut boek in manuskript lezen. Ut het un onfoarstelbare diepe indruk op mij maakt, ut het mij raakt tòt in myn siel.

De reden dat Sytse en ik fanmòrren bij de moeke fan Efron weest hewwe is om met har te praten over Efron en syn boek. Dat boek leit fanaf fòlgende week bij Boekhandel Van der Velde in de winkel te koop. Ik sal der fòlgende week útgebreid op teruchkomme, hier op dizze site.

Efron overleed foarech jaar, op 6 augustus, midden in de Sneekweek. Dy avend wurdde ut even helemaal stil in de Marktstraat en dêrna knalde de Efronmúzyk út de megagroate boksen.
 
15 augustus om 17:56
 
Roosensteintentoanstelling bij Daansskoal Vergonet

Ab Roosenstein is geboaren en getogen Sneker, un bekende Sneker durf ik wel te stellen. Hij leefde fan 1924-1991 en wurdde groat as tweede kyn út un húshouding fan negen jonges. ‘ Appo ’, dat was ut pseudonym wêronder hij werkte as sneltekenaar en skilder.

Anfankelek was Roosenstein etaleur bij de firma Bervoets en V & D hier in Sneek. Later wurdde hi ontwerper bij Menno Catonnage in Sneek en ontwierp hij ferpakkiningen foar o.a. Droste, , Amstel Bier, Seven Up, King en Plantinga Vieux.

Op fersoek was hij ok freelance ontwerper foar o.a. .Zandstra Sport, Astra Faam, Jan Sikkens, Devo, Poiesz Supermarkten en Gaastra. Foar Gaastra Sails ontwierp Roosenstein ut inmiddels weareldberoemde Waterpoortlogo. De anekdoate wil dat Roostenstein ut beeldmerkje foar un habbekrats ferkocht an de Gaastra’s. Toen de firma later overging in Sineze hannen kwamen de nieuwe eigenaren bij Roosenstein om ut de rechten fan ut logo offisjeel over te nimmen. Roosenstein deed ut af met ‘ ik hew ut al ferkocht, dat hoeft nyt foar un tweede kear…’

Naast un druk sosjaal leven, hij werkte faak pro deo òf teugen geringe kosten, was Roosenstein ok hobby-skilder. Hij werkte faak tot weethoe laat an oaly-skilderijen, akwarellen, houtskoaltekeningen en pentekeningen foar frynden en partikulieren.

Marion, José en Jolanda, de dry dòchters fan Roosenstein brenge nou un homaazje an hun artistieke fader met un groate oversichtstentoanstelling. Dizze ekspo wurdt op woënsdach 29 augustus anstaande feestlek opend om 19.00 uur in Daansskoal Vergonet te Sneek. De entree foar de tenstoanstelling is € 3,50, wêrbij’t de hele opbrengst ten goede komt an de Hospice in Sneek. De eksposisy falt te bewònderen t/m 5 september 2012.

 
14 augustus om 18:58
 
Koopman bij Katrein


Handel is moai, teminsten at ut wat lukke wil. En dat wú ut fandaach omraak in de winkel fan Katrein Kunst. Ut is foar mij un feestje om in ut ouwe pandsje fan de Skarnestraat nummer 11 te staan. Ut sal wel in de genen sitte, ik weet ut anders ok nyt.

Ik kan mij ok nyt un baan indenke wêrbij't ik gyn kontakt met minsen hewwe sú. Ut is un spòrt om in te skatten wat foar fòlk je foar de toanbank hewwe. Se waren der fandaach wear in alle soarten, maten en nasjonaliteiten. En ik hew mij der wear met rêden.

Tussen de bedriëven deur in ut boek fan Steven Sterk leze. Steven is ok un handelsmantsje. Hij kocht boeken in op rommelmerken. ' Kleider machen die Leute!' Lees mar us wat Steven der over skriëft. " It dragen fan klompen hat in soad foardielen lykas al earder beskreaun. Fierder binne se waarm, goedkeap en it belangrykste fan alles is dat se jo net sa serieus nimme. Ik wol leauwe dat ik in soad jild fertsjinne haw omdat ik op klompen rûn. Och tinke se, dy earme man, boer fansels, dy rint op klompen, dy kin noait in soad jild hawwe. In bytsje simpele siel, in aardige fint, dy sille wy net it fel oer de earen helje. Se prate altyd Frysk tsjin jo want allinnich Friezen rinne op klompen..."

Su gaat dat dus, ut fòlk wil besoademieter wurde. Nou hew ik fandaach gynéén un poat úttrokken, mar un leugentsje om bêstwil mut kanne en un ferhaal met wat sjeu kan gyn kwaad. Un moaie Sari-armbaan ferkope met twee bedels fyn ik mar niks. Nein, wiefiel Kinder habben Sie? Zwei Kinder? Oh für Jeder Kind an Sari-bedel! Und auch für der Mann!"

Hearlek om su de fakaansy wat deur te kommen!
En Katrein Kunst? Dy lachte toen se thúskwam: ' in bêste omset heit!'

Ik mach fòlgende week wear!

 
13 augustus om 18:29
 
Opening Kultureel Kertier over twee en un halve maand

Ben van der Knaap


Nòch twee en un halve maand ( op 1 en 2 november ) dan opent ut Teater fan Sneek har deuren foar ut públyk. Un moai moment om enkele betrokkenen te interviewen. Dat hew ik fanmiddach dan ok deen. Wigle Sinnema, de wethouwer fan SWF dy’t kultuur in syn portefeuille het, Lieuwe Toorn direkteur Kultureel Kertier en Ben van der Knaap, direkteur Teater Sneek. Ut interview komt in ut glossy tydskrift Ondernemend Súdwest- Fryslân. De kulturele bobo’s binne alle dry laaiend entûsiast over ut kulturele Mekka fan Sneek. Unyk foar Nederlaan!


Na ouloop fan ut interview het Ben van der Knaap mij un útgebreide rondleiding deur ut teatergebou geven. Heel indrukwekkend allemaal! At dit teaterbedriëf aansens draait dan binne Sneek en de Súdwesthoek un parel riker! 
12 augustus om 17:36
 
Lekker in'e son in ut Abe Lenstra Stadion!

Marco van Basten flak na de seizoensopeningswdstryd teugen N.E.C. dy't kaansloas met 0 - 2 ferloren ging. Foto: ANP.

'k Hew fanmiddach hearlek in'e somerson sitten in ut Abe Lenstra Stadion. Ja, ik bliëf posityf! Kan nou wel pappegaaie dat we de earste 4 kompetisywedstriden an'e reed krije, mar dat skiët nou ok nyt op. Fon ut ok knap dat de piepjonge speulers fan SC Heerenveen ( dêr sit ut groate manko ! ) ut nòch wel opbrenge konnen om de súppòrters te bedanken.

En Van Basten? Dy kan mar an'e bak, want de eekmiegers komme der an! Ok in Fryslaan!

 
12 augustus om 11:51
 
Huldiging Sneker Pan bemanning


Onder moaie wearsomstandechheden binne skipper Douwe Visser en de andere bemanningsleden fan de Sneker Pan gistermiddach in de stadhústún ontfongen deur burgemeester Hayo Apotheker. Na de ankomst in de Kolk bij de Waterpoart wurdde ut geselskap met de shuttlebussen fan Sneek in triomftòcht naar ut sentrum fan de stad reden.

Dweilòrkest De útlopers sòrgden foar de fleurege múzikale begeleiding. Judith Janssen en Nico Alteburg hadden ut fototoestel paraat en skoaten fraaie plaatsjes!

Hierbij!

 
11 augustus om 22:50
 
Frynden foar ut leven!

Echte Snekers salle um futdaleks herkenne! Raymond O. Picauly. Hij wurdde gister, skrik nyt, 60 jaar! Fandaach un moai feest met myn ouwe maat had. Foto un bitsje faach, mar is der mij nyt minder dierbaar om!
Oait skreef ik dit fers foar Raymond:


Javaansche jonge

su mar
op un moaie nasomermòrren
ergens in september fier en ’60
stonstou bij oans
in ’e klas

in ut speulkertier
-midden in ’e kring-
fertoandest dyn keunsten
as un eksoatise sirkusartys

onder de aardrijkskundeles
froech ik wêr’st wech kwamst
‘Soerabaja’
ut sei mij likefeul
as Hoogesandsappemear

mar toen ik middachs
út skoal dyn fader de wajangpoppen
an’e muur spikeren sach
en ik begearech myn tanen
in un broadsje bapau sette
wist ik wel dat jim un moai
end fan hús waren
 
10 augustus om 17:38
 
Sneker Pan nyt te besilen

Met un machtsfertoan om benaud fan te wurden is de Sneker Pan de SKS-kampioën bleven dy't ut al was. Kear op kear relativeard skipper Douwe Visser de prestasy's dy't hij en syn bemanning levere, mar ut is werklek fan de bútenkategoary hoe't sij sile. Terecht dan ok dat se dit jaar wear de kampioënswimpel in tòp hijse magge. Fan harte felisiteard met ut resultaat. Burgemeester Hayo Apotheker en syn partner Arjette de Pree ( al met kampioënspolo om de frêle skouderkes...) waren as één fan de earsten dy't de sympatike Visser en syn bemanning felisitearden. Senne Sterk maakte foto's fanaf de Starttoaren op ut Sneker Starteilaan.


Mòrrenmiddach HULDIGING in Stadhústún


Ik kreech onderstaand persbericht fan Marco van der Meer fan de gemeente SWF:

De Sneker Pan is SKS-kampioen 2012 skûtsjesilen geworden. Burgemeester Hayo Apotheker huldigt zaterdag 11 augustus schipper Douwe Visser en zijn bemanning.
Schipper en bemanning van de Sneker Pan worden omstreeks 15.15 uur feestelijk binnengehaald in de Kolk voor de Waterpoort. Aan boord van de Sneker Pan is de bemanning met muziek van de blaaskapel de Utlopers. Vanaf de Waterpoort gaat de bemanning met de blaaskapel naar de stadhuistuin.

De bemanning wordt om 15.30 uur in de tuin van het stadhuis ontvangen. Burgemeester Hayo Apotheker zal daar schipper en bemanning huldigen. Publiek is hierbij uiteraard van harte welkom.
 
10 augustus om 10:34
 
Op ut súkses fan de Sneker Pan!!

Foto fan Nu.nl
 
9 augustus om 14:53
 
Zico was here!

 
9 augustus om 11:03
 
Waardech múzikaal afskeid fan de Blauhúster bij ut Ouwe Vat


Echte helden hale je in! Un grandioase intòcht op un sonovergoaten Hardseildach! Ut overkwam de Blauhúster Dakkapel gistermiddach. De mannen wisten dat se om 16.30 uur bij de Waterpoort ferwacht wurdden, mar dat se dêrna an board stappe súden fan De nieuwe liefde fan Frans Huitema was tòch wel un ferrassing.

Dy intòcht deur de Prinse- en Koopmansgracht maakte dit alderlaaste optreden in un Sneekweek tòch wel heel bysonder. Bij ’t Ouwe Vat ankommen was ut swart fan ut fòlk dat ut dweilòrkest met un ovasy begroette.

Was ut nou anders as anders? Speulde de kapel andere múzyk as in al dy 40 jaar hierfoar? Nee, gelukkech nyt! Ut onferfalste Blauhúster Dakkapel gelúd skalde over de Oastekade op un manier dat su nou en dan even foar kipefelmomenten sòrgde. En tòch was ut un únyk konsert, omdat an ut end de Blauhúster múzikale ondersteuning kreech fan de Putkapel. Gaan der mar an staan om su’n gelouterd òrkest as de Blauhúster op te fòlgen, dat wille je helemaal nyt. Asjeblyft nyt fergeliken gaan: de Blauhúster was/is únyk, mat ok de Putkapel sal de enige in syn soart weze!


Op 30 april earde ut gemeentebestuur fan SWF de Blauhúster al op ut bòrdes fan ut Sneker Stadhús, dat hoefde gistermiddach dus nyt wear. Mar ut was tòch wel ferrekte sympatyk en atent fan burgemeester Hayo Apotheker om syn gesicht gistermiddach even sien te laten. Dizze burgemeester hoeft nyt su noadech op ut poadium, mar ston met syn partner midden tussen ut fòlk met te hossen. Sjapo!!


Wie’t syn ogen gister goëd de kost gaf, sach dat der tòch un bysondser momentsje plakfonnen had. An de gevel fan ut Ouwe Vat hangt un kleine plakkette met de fòlgende tekst:


Massaal deinden we mee op jullie muziek
40 jaar lang kippenvel
Hier in de Sneekweek voor groot publiek
Bedankt Blauhúster Dakkapel!

Sneekweek 2012/ De Putkapel


Wat un moai gebaar! Haagse Wout Hamers kon de ogen nyt drooch houwe, gyn wonder hij is al jarenlang fan fan de Blauhúster! En ok Lieuwe Nieuwland had ut der bêst moeilek met toen an ut end I did it my way speuld wurdde. ‘We hewwe sufeul metmaakt, de kapel is un onderdeel fan je leven wurden…’ En nyt allienech fan dij Lieuwe, fan un heel soad Snekers en Hollanders! DANK foar al dy moaie jaren Blauhúster!!!

Op 3 november fynt ut groate afskeidskonsert nòch plak en dan is ut defintyf over en út. Gelukkech hewwe we de foto’s nòch ( sien befoarbeld de kiekjes fan Jos Kroon op http://ouwevat2012.mijnalbums.nl )! De foto’s bij dit blog binne fan Jan Douwe Gorter en mijself.
 
8 augustus om 16:51
 
Putkapel swaait Blauhúster út fanaf de Waterpoort

Sukrekt teruch fan de Waterpoort. Dêr op ut symboal fan de stad staat de Putkapel te speulen om de Blauhúster Dakkapel múzikale útgeleide te doën richting ut Ouwe Vat.


Dêr fynt aansens ut laaste konsert fan de Blauhúster plak. Bij de Waterpoort waren un antal ingeweiden anwezech om ut weareldberoemde dweilòrkest út te swaaien. TV-ploegen binne anwezech. Mòrren wel mear over dit ongetwifeld emosjonele konsert!

 
8 augustus om 15:10
 
Nòch hieltyd kipefel!!

 
7 augustus om 20:02
 
Epke flikt ut in de Sneekweek


Gaan der mar an staan, je binne favoryt en je make ut op un fòrmidabele manier waar. Ik had fanmiddach even foar de klok fan fijf uur ut kipefel op’e arms tidens de fenominale oefening fan Epke Zonderland. An alle tweets op twitter te sien was ik nyt de enege, der was un lawine an bewonderende berichten over de Lemster spòrtheld. Eén fan de allermoaiste tweets fon ik wel dizze: ‘ Epke Zonderland wint goud an de horizontale bar! ’

Wat un golf fan entûsiasme! Nederlaan hunkert blykber naar spòrtyf súkses na alle ellende fan ut oulopen EK. Of sú ut der met te maken hewwe dat un heel soad Nederlanners in hun froegste jeugd op gymnastyk sitten hewwe? Ja, want su noemden wij dat in Sneek in de sesteger jaren fan de foarege eeuw, fan turnen had nòch noait un mins hoard. Ik hew ok op gym sitten, úteraard bij ADVENDO. We treenden in de gymsaal fan de ouwe Rehoboth-Ulo. In myn foto-album fon ik nòch un fraaie swartwit foto út dy tiid. Met mekaar in de bloate burst in su’n slingerend wandrekje. Ik staan onderan sesde fan links. Foetbalmaat Tjalling Tjalsma, de Man fan Staal, is fòlgens mij derde fan links.

Rúm 40 jaar later binne wij krekt as Epke ok kampioën an de horizontale bar, mar dy is al lang nyt mear in un gymsaal te finen, laat staan in un turnhal!
 
7 augustus om 13:25
 
Dinsdachmòrren in de Sneekweek


De moaiste momenten in su’n Sneekweek komme ok heel faak onferwachts. Op dinsdachmòrren in de Sneekweek over de merk fan ut Groatsaan (út-) lope is wel de gesellecheidsgoaden fersoeke om te kommen. Wat un bekende Snekers allemaal, wat aardech om al dy ferhalen an te horen hoe’t de Sneekweekweek tòt nou toe ferloopt. Prate met Wiebo de Visser en de frou over de ear dy't hun soan te beurt fiel: Panskipper 2012. Stuk foar stuk positieve gelúden. We wille ok nyt anders, knipoge teugen mekaar at de ferslachgeving in de LC fan gister over ut evenement ter sprake komt. ‘ Allemaal sijkferhalen je… ’ Of un gemiddelde Sneker interesse het over hoefeul bekeurings der foar wildplassen útdeeld binne. Buurman Jan sú wel sêge: ' Wildplasse, wêr hewwe je ut over man? Ik bin su rustech as't mar kan as ik staan te plassen...'

Bij un groëntekraam is ut krekt standup comedian kabaret. Un frou befoëlt de superfijne Hollandse pruimen fan € 2.99 de kilo foar € 2.50 wat al te nadruklek. De koopman buldert kwasy boas ‘ mefrou wat knipe Jou in myn prúmen, ik knyp tòch ok nyt in Jouw prúmke? ‘ Wêrop de rijpe Sneker dame adrem reageart met ‘ Prúmke? Prúmke? Prúm tòch seker! ’ Mar de koopman het ut laaste woard: ‘ oké, dúkboat dan!’ Lache op’e dinsdachmerk fan ut Groatsaan.


Jan van Omme

Jan van Omme: ' Op su'n Sneekweek kan ik wel un winter teare! Prachtege ferhalen en hele aardege minsen allemaal! '


Met de tas tussen oans in lope we richting Marktstraat om un rustech bakje koffy bij de Ierse Pub fan Jan van Omme te drinken. Mis! Op ut moment dat horekakanjer Van Omme oans siet ankommen, fliëgt hij naar binne, set de CD met allemaal bekende Sneker hits op en skalt út loeihard over de Markstraat ‘ Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Allemaal Snekers, zoveel Snekers om mij heen…! ’ Iedereen op ut terras begint met te singen en te klappen, minsen bliëve staan as un spontane miny-polonêze inset wurdt.
Allemaal heel klein Sneekweeknieuws, intieme momenten tussen ut fòlk in. Nyt in geld út te drukken su waardefol!
 
7 augustus om 12:57
 
Daanse op ut parket fan Vergonet: onferfalste Sneekweeksfear!

Tradisy’s binne der om te koesteren! Seker Sneekweektradisy’s! Op de maandachavens fan’e Sneekweek opene Rudolf en Jolanda Vergonet de deuren fan hun daansskoal an’e Geeuwkade wagenwiid. De saal is fersierd met moaie swartgele Waterpoartflagjes, Jolanda staat bij de deur om iedereen persoanlek welkom te heten en dan gaat om halfnegen ut daansen los. Moai gesicht om de gefòrderde daansers over de perfekte daansfloer te sien sweven! Mar nyt allienech de gefòrderden, ok lui dy’t amper daanse kanne skúfele en swinge over ut parket fan Vergonet! Rudolf past ut programma flot an. Omdat dizze daansavend òrganiseard wurdt in samenwerking met toanielferiening Teater Snits is der ok altyd un act fanút dy fereniging. Gisteravend wurdde de gasten ferrast met un hilarys optreden fan Heabeltsje de Jong en buurman Jan. Gouden om te sien hoe’t dit daanspaar, met un groate nummer 13 achter op’e ruch, de sjo stal. De privéles fan Rudolf earder op’e middach, was an alles af te lezen. Om eksakt 12 uur flitse de lampen an en is de daanserij over. Dan staan al dy Snekers nòch na te genieten fan de avend, met op’e staantafels de Vergonet bitterballen. Tradisy’s mutte je koestere!! 
6 augustus om 17:19
 
Sneker horeka mear as gastfrij


De ferhalen over de Sneker horekaffers dy’t ut Sneekweekklokje un slach in ut rond werke binne su langsamerhaan wel bekend. Der is overigens gyn letter, gyn sekonde an logen! Alle hulde foar alle ondernimmers út Sneek dy’t dizze dagen foar un tòpprestasy sòrge. Ik loof graach dat der un behoarlek antal persintaazjes fan ut jaarinkomen júst in dizze week ferdiënt wurde mut. Foar sommege bedriëven is de opbrengst fan de Sneekweek dan ok fan levensbelang.

Wat mij kear op kear wear opfalt is de enòrme gastfrijheid fan de jonges en meiden op’e werkfloer dy’t nuchter en fris hun werk doën. Ik geef ut je mar te doën om un útgelaten groep Snekers, wêronder un groat antal snitteraars avens om halftien na afloop fan ut Blauhúster Dakkappelkonsert fan un natje & droogje te foarsien.
Grand Café De Walrus had gisteravend de ear om de groep fan 21 balloarege Snekers te ontfangen. Met feul gesang en frolekheid wurdde de groep naar de stamtafel dirigeard, dêr’t op dat moment nòch un trio Hollaanse gasten saten te dinearen. Binne no-time wurdde ut drytal fryndelek dòch beleefd fersocht un tafel op te skúven. De Snekers holpen hierbij even un handsje en gaven de toerisisten en passant un Poiesz-paralu kado!

Fraach nyt hoe’t ut kan, mar nòch binnen un kertier stonnen der skalen met un útgebreid asorty fan flees en fis op’e groate tafel, anfuld met patat, appelmoes, slaad en ferskillende sauzen. Niks gyn opwarmde prak, mar hearlek eten, foar elk wat wils! Der komt gyn kaart an te pas! Fermakelek dat de Snekers dêrna hun eigen tafel wear afrúme op professjonele wize, hier ferraad sich de horeka-ervaring dy’t sommegen fan de ploech hewwe toen se nòch an de andere kant fan de tooch stonnen!

Wat dan ok wear un fenomeen is, is de afrekening. Gyn gesijk over dy betaalt sufeul en dy kan mut sufeul dokke, nee de man/frou 25 euro! Inklusyf konsumpsy’s! Even docht ut geselskap dat ut un opname fan Bananesplit betrof, mar niks was minder waar. Patron Bas Hollenberg kwam hoochstpersoanlek nòch even afskeid fan syn gasten nimmen met un lach fan oar tòt oar. Ut naam fan al dy blije gasten hartstikkene bedankt Bas! En met hem noem en roem ik ok alle Sneker horeka-ondernimmers dy’t sich fan hun beste kant sien late in dizze dagen. Grandioas! 
6 augustus om 12:29
 
Jijtie Dijkstra tòt tranen roerd bewogen na ontfangst Heabeltsje


Was ut optreden fan de Blauhúster gister memorabel, un al even moaie stunt fon earder op’e middach plak. Even teruch in de tiid. Un antal jaren leden ontston der un bitsje friksy over de kwesty òf de echte Snekers nòch wel welkom waren op ut Starteilaan tidens de Sneekweek.

Dy nòchal boute bewearing kwam eksplisyt naar foaren tidens de laaste Bonte Sneker Avend. Ut sneed KWS-foarsitter dwars deur syn hart, hij kon der amper mear fan slape! Toen hij ok nòch us hoarde dat der un distel naar hem fernoemd was, was de maat fol.

De aimabele foarsitter skreef un brief an Heabeltsje de Jong, de ongekroande grande dame fan de Stienklip. In dy brief noadegde de preses Heabeltsje de Jong, buurman Jan en Bertus & Molly út om ut Starteilaan in de Sneekweek te besoeken.

Heabeltsje nam dy infitasy met beide hannen an en gister was ut sufer. Jitse Bok, één fan de tientallen frijwilligers fan ut súksesfolle Shuttleprojekt brocht Frou de Jong en har buren naar de boarden fan de Sneekermeer.


Dêr ston bestuurder Jijtie Dijkstra har op te wachten en wurdden de BS’ers fòrstelek onthaald en kregen un rondleiding over ut eilaan en wurdden ok nòch us útnoadegd om op de Starttoren te ferskinen. Heabeltsje de Jong, se staat symboal foar de hele Sneker gemeenskap fòlgens Dijkstra, was dêrna helemaal om: Ut Starteilaan is der dus foar iederéén!

Frou de Jong overhandegde Jeitie Dijkstra un heuse oarkonde met de fòlgende tekst:

Oarkonde foar Jeitie Dijkstra, foarsitter KWS

Ut tij is keard
De pommeranten bekeard
Welkom an’e gewoane man
Dy’t met ut pontsje ‘over’ kan
Ut Starteilaan is wear gastfrij
‘ Dus gaan’ sú’k sêge, ‘ kom der bij! ’

BSA goëdkeurd, 5 augustus 2012 deur, frou Heabeltsje de Jong, Jan, Bertus en Molly

Na de overhandeging bengelden Dijkstra de tranen over de wangen, su emoasjonaal wurdde hij der fan. Gelukkech had Buurman Jan syn groate roaie sakdoek bij de haan en rijkte dy groatmoëdech an de foarsitter over met de legendarise woarden: ‘ Ik bin nou Jouw frynd wear, mar ik blief un hekel hewwen an notabelen en silers!’

Teugen sufeul onferstaan falt fanself nyt te praten! GPTV was der bij om ut één en ander op film fast te legen!

De foto’s binne fan Fred de Groot en Jan Douwe Gorter

 
6 augustus om 11:37
 
Onfergetelek laaste sundachmiddachoptreden Blauhúster

Optreden Blauhúster Dakkapel bij ’t Ouwe Vat. Gisteravend, even teugen acht uur, opent de hemel de slúsdeuren en falt ut regenwater met bakken út de lucht. Binnen no-time, in un splitsecond siet ut oranje-groën fan de Poiesz-paraplu’s! Werkelek meesterlek bedocht deur direkteur Kees Poiesz wurde der tientallen regenskermen útdeeld an ut nòch massaal anwezege públyk. Blauhúster Dakkapel-fans staan op ut poadium om de mannen te beskermen teugen al dy regen. Ondertussen speule se letter de blaren op’e lippen onferdroaten deur. ‘ Raindrops keep falling on my head…’ Je mutte der mar op komme! Der ontstaat un wondermoaie sfear, amper te fangen in woarden, des te beter in de onderstaande beelden.

 
5 augustus om 16:27
 
Amsterdammers, mar wel hele aardege Amsterdammers!

Elk jaar binne se der wear, de ras-echte Amsterdammers dy’t never noait un Sneekweek overslaan. We biëde se gastfrij onderdak an en ferfòlgens gaan se de stad in om de únike Sneekweeksfear te proeven. De mannen steke hun entûsiasme foar ut súper A-merk nyt onder stoelen òf banken, nee se gaan bovenop de terrasstoelen fan de Walrus staan om al dy Snekers hore te laten dat sij jonges út de Hoofdstad Sneek un te gek plak fine! Amsterdam is even nyt de hoofdplaats, mar Sneek is de place to be. At se un toefalege foarbijganger frage wêr’t se futkom en dizze in har naïviteit na ear en geweten antwoardt ‘uit Leeuwarden’ binne de rapen gaar. Futdalek reageare oans Amsterdamse frynden adrem met ‘waar ligt dat?’ Kiek dan hewwe je wel un bitsje opstoken fan wat der onder de Snekers leeft. Frynd F. is helemaal idolaat fan Fokko met de bòrdsjes, hij knuffelt één fan de boechbeelden fan de Blauhúster omtrent bewusteloas. En Fokko foëlt ut perfekt an en strykt F. liefdefol deur de swarte Amsterdamse krullebos. ‘Doen mar kalman jonkje, ik beloof dy datstou de bòrdsjes even foar mij omhooch houwe magst bij ut Ouwe Vat. En F. roept ferfòlgens wear teugen iedereen dat Fokko ‘ m’n grootste vriend is ’. Dat fyn ik dan wear geweldech, su’t ik dizze Sneekweek tòt nou toe geweldech fyn!

Allienech ut optreden fan de Blauhúster, ik hoop dat we ut drooch houwe!
 
5 augustus om 13:39
 
Ut Leger

Eigenlek bin ik wel un bitsje anty-leger en lui in únifòrmen hewwe myn bekoaring ok nyt. Uteraard de goeien nyt te na sproken, want dy binne der sondermear! Groate útsondering binne foar mij de mannen en frouwen fan ut Leger met un groate EL: dy fan ut Salvation Army! Ok in Sneek is der un hele groep fan ut Leger des Heilsleger aktyf. Se hewwe myn sympaty omdat de measten altyd fleurech en opgewekt binne. Gistermiddach, na ut ene buike toen de son wear deurbrak op ut mega groate terras op de Marktstraat kwamen de Heilsoldaten bij oans. Met kollektebuske en de Strijdkreet.

Omdat dizze medewerkers fan ut Salvation Army krekt su bij de Sneekweek hore as de botsauto’s op ut Martiniplein kanne se rekene op positieve reaksy’s. Iedereen met un bitsje Sneekweekgefoël doët wel un eurootsje in de gleuf fan de kollektebus. Un heel soad late na ut ferdwinen fan de muntstukjes subtyl wete dat se ‘ de Strijdkreet wel houwe magge ’. En ut moaie fan dy beleefde weigering om ut Heilnieuws nyt in ontfangst te nimmen is, dat de Leger-minsen noait boas binne. Nee sij glimlache fan oar tòt oar en wênse iedereen un fijne Sneekweek toe!
 
4 augustus om 12:18
 
Sfearbeelden fan openingsavend Sneekweek 2012

Hearleke temperatuur, su nou en dan un buike , un bomfol bearegesellech stadssentrum kòrtom un Sneekweeksfearke om in un doaske te doën! At ik dy beelden dan út ut doaske tefoarskyn tover, dan krij ik de fòlgende fotorepo met onderskriften. Geniet mar even met!

Echte Blauhúster Dakkapel-fans brenge hun dank over an ut weareldberoemde dweilòrkest. Let ok even op de man met de cowboy hoëd, oans aller Yke S.

Kapellers Frank & Bernlef binne klaar foar un diepte-interview met GPTV-ikoan Wout Gerstel. Ut is middennachtelek uur!

De ouwe en de nieuwe útbaters fan De Walrus ( foarheen dus Van der Wal ) tegare achter de tap. Bas Hollenberg brengt ut gelearde in de praktyk. Simon van der Wal siet ut allemaal lachend an: ' ut binne nòch fan dy kwajonges je...!'

Un moai kiekje fan achterbuurman Wiebe van S. Hij is immer kalm, ok tidens de Sneekweek. Hij houdt fanachter de stekken dy't syn hús beskerme de saak in de gaten.

De Blauhúster het syn fans over de hele weareld sitten. Dizze frouleke Blauhúster Dakkapellover komt út Australië. Se krijt hier un privé-serenade fan Jac. Silvius. Fokke Dam siet en hoart dat ut goëd is!

DJ Eddy van Netten, rechts, draait in De Draai múzyk fan 2012! Uteraard laat hij de Sneekweekhit fan de Sneker House Maffia ok knalle! Moai man!!
 
4 augustus om 12:06
 
Un Noarderhoeker as Panskipper!

Kersferse Panskipper 2012 Johan de Visser met syn frou en kyndes ( foto Jan Douwe Gorter )

Wat un prachtech emosjoneel moment gisteravend toen burgemeester Hayo Apotheker de naam fan de Panskipper 2012 bekend maakte: Johan de Visser, oud wedstrydleider fan de Sneekweek, oud-penningmeester fan de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en foarsitter fan de 40 jarege Flitsclub Sneek. Ut emosjonele sat um foar mij f’ral in de reaksy fan Johan syn fader Wiebo de Visser, de freugdetranen bengelden Wiebo over de wangen. Moai dy pure reaksy fan Noarderhoeker Wiebo!

Later op de avend, in de Walrus ferloochende Johan syn oukomst ok nyt en wú ut wel wete dat syn spoaren in de good-old Noorderhoek lêge. Tegare met syn fader & moeke op’e foto, úteraard met één fan de hoogste onderskeidingen fan Sneek trots in de haan. ‘De steel mut omhooch!’

Fan harte Johan!

Panskipper Johan de Visser tussen syn tròtse ouders in.

 
4 augustus om 11:45
 
Ut Sneekweekgefoël is der!


Ut komt elk jaar, ut nyt te dúden Sneekweekgefoël. Nyt an te raken ut sit fan de kop tòt in de toanen en der overal tussen in. Ut begon fanmiddach al met ut soundsjekken fan allle múzykapparatuur in de Wijde Noorderhorne. Ik sit dan al rustech in de tún, probear wat te lezen, mar hoar allienech mar dy tipise Sneekweekgelúden. De kermès is krekt open gaan, dyselde kermès wêr’t ik niks met hew, mar ok foar gyn goud misse wil! Ik maak un loopke deur de stad, mar hew der eigelek nòch helemaal gyn nocht an. Sien der 364 dagen naar út, mar op ut moment suprême sien ik apen en bearen, dy’t der nyt binne. Dit jaar foar ut earst un fantastise opmaat deur GPTV, dy andere sender út Fryslaan. Ut is krekt òf dy Harlingers ut anfoële wat de Snekers in de Moeke aller weken besiëlt.

Wout Gerstel see es hewwe un mear as gouden plakje op ut balkon fan Restaurant Onder de Linden. Fanút ut kloppend horekahart in de stad wurde de útsendingen fersòrgd. Un bovenslach fan Sneekpromoasy om de family Gerstel in’e arm te nimmen, ik hew ut wel tien kear su lief as dy Hollaanse hijgers fan SBS! Ondertussen wurdt der om ut leven snittert en twittert, wurde de uren outeld en fliege de berichten over de opening fan de 77ste Sneekweek deur ut digitale úniversum! Ik bin der helemaal klaar foar! We sien mekaar ongetwifeld in dizze dagen! Sneekweekse is ut werkwoard!!

 
3 augustus om 09:19
 
Hufter is mear as un merk

De Snekers Paul Harog en Eric Jongsma setten ut merk op’e merk: Hufter Sportswear! Foarech jaar namen Hendrika Terpstra, Mirjam Klein Swormink en ‘ Ka Pé ’ de Jong ut izersterkte merk over. ‘We hope der heel ryk met te wurden’, seit ut trio met un fette glimlach in koar. Gisteravend was de anbieding fan hun nieuwste produkt, de hagelnieuwe Sneekweek 2012 T-shirts en hooded sweather met de opdruk: Ut Snitserleven Gefoël! Moaiere tekst is amper foar te stellen, tweetalech nòch wel in ut Frys, Snitser en in de taal fan de stad. De foarech jaar flak na de Sneekweek feulste froech overleden Willem van Netten mach as ‘ eigenaar ’ fan de kwote sien wurde. Dizze groate roerganger fan o.a. de Bonte Sneker Avend, sú bearetròts weest hewwe at hij al dy blije gesichten gisteravend sien had bij de offisjele overhandeging fan de bysonder kleuurrike tricots. Dat ik nou krekt dizze Sneekweekgadget in intfangst nimme mocht, het te maken met de taalkundege advizen dy’t ik gaf. Skriëve je gefoël nou met òf sonder puntsjes òftewel un trema op de letter e? Met dus! En de earlekheid gebied ok te sêgen dat un bitsje pr foar Hufter ok noait wech is en dy geef ik dizze jonge ondernimmers graach. Dat doët Fons fan Café De Kroon ok graach, dizze Sneker horekaman in hart en nieren stelt syn etablissement graach beskikber as ' kantoar ' fan de Hufter-compagnie! ‘ We hewwe hier al heel wat legendariase fergaderingen had ’, su laat Hendrika Terpstra wete. ‘ Toen ut de oulopen winter op leek dat de Elfstedentòcht deurgaan sú, hewwe wij un lading Huftermutsen make late!’ Súksesfol? ‘ Eh…late we ut der op houwe dat we nòch un antal doaskes met dizze mutsen hewwe’, geeft Terpstra diplomatyk antwoard.

Met de Sneekweek T-shirts en de hooded sweaters loopt ut ondertussen as un tierelier. Wie’t nòch su’n shirt hewwe wil, doët der goëd an kontakt met de Hufters te soeken en dat kan ut bêst deur even naar hun site te googlen: http://www.huftersportswear.nl

Ondertussen is wel dúdelek dat Hufter mear is as allienech un merk, ut is un passy, un Sneker way of live om ut mar us in ut Snekers te sêgen!

Nico Altenburg, één fan de tientallen Shuttle-frijwilligers, is ok drager fan ut Hufter Sneekweek T-shirt. De aimabele Sneker frijwilliger parkearde gisteravend de elektise shuttle graach even over de ingang fan Café De Kroon om ut shirt te promoaten!
 
2 augustus om 19:15
 
Ut Snitserleven Gefoël


Terwyl de halve stad al met su'n fantastys moai Hufter T-shirt om loopt, mach ik aansens ut earste offisjele kledingstuk met de freeslek joppege tekst Ut Snitserleven Gefoël in Café De Kroon in ontfangst nimme. Bin sear fereard!! Wêr't dy tekst futkomt? Uteraard fan de fersekeringsgigant, mar dêr hewwe wij ut nyt over.

Nee ut was myn onfergetelek buurman Willem van Netten dy't dizze slogan brúkte at hij ut wear us geweldech naar syn sin had. Wat dat angaat is dizze tekst dan ok un postúm earbewies an Willem!! De jonges en meiden fan Hufter hadden ut nyt moaier bedenke kannen!

 
1 augustus om 17:18
  SOULDADA DRAAGT NUMMER OP AAN EPKE ZONDERLAND

Souldada, het muzikale gezelschap onder leiding van Sneker Herman Woltman draagt een nummer op aan Frieslands rekstok trots Epke Zonderland.

Woltman over de totstandkoming van het nummer, oorspronkelijk The Mo/ Fred Astaire met tekst van Baukje Wytsma:

“ Epke blijft ondanks tegenslagen (rechtszaak door concurrent vanwege uitzending naar Londen & foutje tijdens WK) positief en treed zijn tegenstanders met respect tegemoet. De uitvoering van zijn 3 vluchtelementen wordt zelfs door juryleden met applaus ontvangen. Het vliegen boven de rekstok en het gemak waarmee Epke dit uitvoert gaf voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. De vergelijking met Fred Astaire van het liedje van The Mo was snel gemaakt. De zomer is het moment van de vrijheid en liefde. Het thema van het liedje. Ik heb Baukje Wytsma gevraagd om de Engelstalige love story te vertalen in een Fries liefdes liedje. In 1 week voor de spelen heb ik het liedje met hulp van de Souldada musici en mijn laptop opgenomen ”.


Het nummer is te beluisteren via: http://soundcloud.com/herman-woltman/epke-zonderland-souldada


Op zaterdag 11 augustus o.a live bij Radio 2

 
1 augustus om 16:10
  Expositie Foppe’s keuze in Galerie Peter Bax


Op zaterdag 11 augustus wordt er, in het kader van het 20 jarig bestaan van Galerie Peter Bax, een bijzondere expositie geopend. Onder de noemer ‘Foppe’s Keuze’ worden er werken tentoongesteld welke Fries topvoetbaltrainer Foppe de Haan heeft uitgezocht binnen de collectie van de galerie. Foppe de Haan heeft zich een waar curator getoond bij het samenstellen. De expositie wordt gecompleteerd met keramische objecten van Angèle Geuskens.
Een deel van de opbrengst van de verkopen uit Foppe´s Keuze komen ten goede aan het Foppe de Haan Fonds.
20 jarige jubileum
Lijstenmakerij, Galerie & Kunstuitleen Peter Bax viert heel 2012 haar jubileum.

De galerie is mede door haar kunstuitleen laagdrempelig van opzet. Met kunstwerken in voorraad van ruim 350 kunstenaars van nationale- en internationale bekendheid is zij door de jaren heen uitgegroeid tot één van de ruimst gesorteerde galerieën in Noord Nederland. Onder de kunstenaars bevinden zich vele grote namen, maar het beleid van galeriehouder Peter Bax heeft zich er ook altijd op gericht om aan startende en minder bekende kunstenaars een podium te bieden. Een aantal van deze startende kunstenaars zijn inmiddels bekendheden geworden.

Ook op educatief gebied is de galerie van grote betekenis in de regio. Zoon en opvolgend galeriehouder Redmer Bax is met zijn onderwijsopleiding van plan deze activiteit verder uit te breiden. Redmer Bax: “Mijn bedoeling is binnen de galerie, maar bijvoorbeeld ook op schoollocaties kunstvoorlichting te geven.”

Foppe Fonds

Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen met minder kansen. “Sommige kinderen worden door omstandigheden belemmerd in hun ontwikkeling. Ik geloof dat daar altijd iets aan te doen is.“ aldus Foppe de Haan.
Het Foppe Fonds zamelt geld in om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor deze kinderen. Dat het betekenisvol werk is, blijkt iedere keer weer.
De Haan: “Met volhoudendheid, inzet van alle betrokkenen en vooral doorgaan hebben we de afgelopen jaren vele mooie projecten mogen doen. Kijk voor meer informatie over mijn fonds op www.foppefonds.nl”
Expositie Foppe’s Keuze
De door Foppe de Haan samengestelde expositie onder de noemer ‘Foppe’s Keuze’ omvat werken van onder andere Corneille, Anton Heyboer, Herman Brood, Ad Verstijnen, Bram Vermeulen, Frank Rosen, Menno Bauer, Maya Wildevuur en vele andere kunstenaars. Een verrassende keuze die een bezoek aan de Galerie voor jong en oud aantrekkelijk maken.

Angèle Geuskens

De keramiste Angèle Geuskens uit Menaldum is uitgenodigd om haar werk tijdens deze jubileum expositie tentoon te stellen. Ze is geboren in 1944 te Amersfoort en al vroeg in haar kinderjaren geïnteresseerd geraakt in kunst. Geuskens kreeg portret tekenles van Martin Brink in Amersfoort. Hierna heeft de kunstenares beeldhouwles genomen bij Heinrich Pohlenz in Kevelaar en daarna bij Marco Goldenbelt gedurende twee jaar.
Vervolgens is Geuskens tussen 2008 tot 2010 een beeldhouwopleiding gaan volgens bij Herma Bovenkerk in Koudum. Tenslotte volgde zij in 2011 nog een cursus bij Riet Bakker in keramiek.

Meet & Greet

Op zaterdag 22 september zal Foppe de Haan aanwezig zijn in de galerie om zijn keuze toe te kunnen lichten aan alle belangstellenden. Aansluitend is er een Meet & Greet diner in de Galerie, waarbij ook Angèle Geuskens haar podium zal krijgen en Foppe kan vertellen over zijn activiteiten met betrekking tot het goede doel. De opbrengst van de tafel komt ten goede aan het Foppe de Haan Fonds.

De expositie duurt t/m 22 september 2012.