dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2022
 
31 augustus om 22:24
 
Urk!

Mrren wel mear, mar indrukwekkend was ut fandaach op Urk!
 
30 augustus om 17:56
 
Kloris & Ko

Ut regende gister wear positieve reaksy's op de Omrop Frysln kollum/kursyfke. Hierboven ut omslach fan de strip. Is en blift moai dat der mear minsen hun aktyf insette foar ut behoud fan ut Snekers. Binne taalmonumentsjes!
 
29 augustus om 08:44
 
Kollum Omrop Frysln

Kloris & Ko

Der fytst un man bij oans deur de stad. Gyn gewoane man, dat kanst op 100 meter oustaan wel sin, want hij sit der nyt t as eentsje fan 13 in un dosyn. De man liekt wel wat op ut selfprtret fan Vincent fan Gogh fral at hij syn strooien hod op het.

Syn lange kekykleurege jas wappert um achterna, ut blauwe breiden sjaaltsje past prachtech bij syn hele outfit. De fytsende man liekt miskyn op ut selfprtret fan Vincent, dy weareldberoemde skilder, mar hij is ut nyt.

Ut is Theo, Theo Jaasma en Jaasma sonder de letter r in syn achternaam. Theo is krekt as Vincent keunstskilder. Un hele bysndere kearel, dyt ik ok wel us lopen sin at ik in ut Sperkhem fan Sneek bin. Dan het Theo syn moeke in de arm en dan kuiere se tegare deur disse Sneker flksbuurt. Se prate dan ongetwifeld Snekers, omdat se dat hun hele leven al deen hewwe en nch altyd don.

Soms is dy fredelievende Theo strider, un bitsje oans Sneker Don Quijote. Teminsten toen hij um fl fersette teugen de oubraak fan ut Boumapand bij de Oasterpoart. Mar ut was as fechten teugen wynmolens, ut ouwe en ferfallen gebou moest plat en ging plat. Theo het un mening, en dy lui binne der su langsamerhaan nyt sufeul mear. Theo is puur en autentyk en fral fredelievend. Miskyn is Theo de Frede self wel.

Tegare met syn broer Hessel, dyt rganist is, het Theo opnieuw un prachtech stripalbum ut licht sin laten. In ut boek speule masinist Kloris & stoker Ko wear de hoofdrl. Ut is ut fierde deel al over dit roemruchte duo dat de beide broers Jaasma tbrenge. In ut laatste stripferhaal komt ok un peard foar, nyt sumar un peard.

Nee, dit peard staat symboal foar ut Snekers. Ut is nou nch wel un levende taal, krekt su levend as ut peard. Mar der mut wel wat an syn fersrging deen wurde. Hij mut us even ut hk t, us even fertroeteld wurde, un appeltsje in de bek en sukke dingen. Want anders sitte je aansens an un doad peard te trekken. Drom fraach ik Snekers f jum in ut ferflch altiten Snekers prate wille: Want ut Snekers ht wat!

Dat seit Theo. Foarege week fytste der un man bij oans deur de straat. Hij brocht mij ut fraaie stripboek fan Kloris & Ko. In ut boek un klein briefke met in prachtech haanskreven Snekers ut idee achter ut boek: Ik wil de jonge minsen en kyndes stimuleare om in ut Snekers te gaan praten. Miskyn un projekt foar skoalen en dy beginne disse week wear. Ik hou hoop, dwars teugen alles in, dat ut Snekers nyt ferdwynt.

Was tekend Theo Jaasma.
 
28 augustus om 20:29
 
Skrive & Fotografeare en E-Bike

Ut was un lekker weekend! Feul skreven ( sin o.a. ferslach Sneek-Blsert-Sneek) mar ok wear op'e E-Bike sitten. Kwam t in Folsgeare en bij Jelle op ut terras in Drielst.

Vera de Vries wint Sneek-Bolsward-Sneek, Lucas Nieuwboer rapste bij de heren

Vera de Vries uit Sneek heeft vanmiddag de hardloopklassieker Sneek-Bolsward-Sneek gewonnen. De Sneekse legde de 20 kilometer af in 1.17,03. Bij de heren was de overwinning voor Lucas Nieuweboer uit Soesterberg in 1.05, 38. De atleet was op uitnodiging van loopvriend Geart Jorritsma een weekendje naar Friesland gekomen om er te zeilen. Kunnen we mooi de 20 km van Sneek-Bolsward-Sneek samen lopen, stelde Jorritsma voor. Nieuweboer vond het best, hij kon nog wel wat trainingskilometers gebruik in de voorbereiding op de Marathon van Amsterdam die op 16 oktober a.s. is. Zoals een goed gastheer betaamt liet Geart Jorritsma Nieuweboer winnen. Ja, toch?

Geart Jorritsma tweede

Nou nee, lachte Jorritsma, tot 16 km voor de finish kon ik Lucas aardig bijbenen, maar toen ging ik toch echt stuk. Het laatste gedeelte, tegen de wind in, bij de brug op, deed echt pijn. Ik viel gewoon stil. Ik gun het Lucas van harte hoor. De sympathieke Sneker die tegenwoordig in Nijland woont werd tweede in een tijd van 1.06,34. In 2019 won Jorritsma SBS nog in 1.07,40.

Maatje Lucas Nieuweboer was uiteraard blij met zn overwinning. Geart en ik hebben onderweg lekker samengewerkt, beide kopwerk verricht. Het loopt altijd makkelijker met een startnummer op, anders loop je ergens alleen in een bos. Daardoor kwam ik nu ook ontspannen over de finish. Dit is toch echt een mooie wedstrijd, alleen lastig te vinden. Een beetje meer promotie zou geen kwaad kunnen.

Een uitdaging om Sneek-Bolsward-Sneek nieuw leven in te blazen

Tot zover het sportieve aspect van deze 51ste editie van SBS. Want het moet voor de organisatie, AV Horror, ronduit teleurstellend zijn dat er maar zo weinig lopers mee deden aan de klassieker, die voor het eerst op zondagmiddag verlopen werd. In 2019 deden er nog maar liefst 81 heren mee aan de 20 km, nu was dat aantal bijna gehalveerd met maar 48 lopers. Bij de dames ook alleen maar minder deelnemers, 20 deelnemers in 2019 en vandaag 13 hardloopsters. Ook bij de kortere afstanden veel en dan ook veel minder deelnemers.

Er zijn veel goede wedstrijden in de omgeving, je moet dus echt concurreren en promoten. Ik kan een grapje maken door te vragen of de organisatie meer moet adverteren in GrootSneek, maar ik weet niet, lachte Jorritsma, in het dagelijks leven salesmanager bij de uitgever van de maandkrant.

Bert Brinks, al jarenlang betrokken bij het organiseren van wedstrijden steekt zn spreekwoordelijke kop ook niet in het zand. Hij ziet met lede ogen de teloorgang van de hardloopwedstrijd SBS, die ooit meer dan 600 atleten trok.

Inderdaad de 150 deelnemers van vandaag is geen groot aantal . Hoe het komt? Zeg het maar! De meeste clubs hebben momenteel te kampen met terugloop van hun ledenaantallen. Wij dachten dat de terugloop van SBS te maken had met het tijdstip. Daarom hebben we de loop van zaterdag vijf uur, een rare tijd, nu naar zondagmiddag 1 uur gebracht. Het leek ons een mooie tijd. Maar dat valt dus tegen. Maar je kunt het niet afmeten na 1 keer.

Dat er iets moet gebeuren moge duidelijk zijn, ondanks het immer enthousiaste commentaar van Paul Clement. Waarom trekt de Mar.Athon van Sneek wel zoveel deelnemers en publiek, verzucht Clement.

Misschien gaf winnaar Nieuweboer het antwoord voor een gedeelte: Meer reclame maken.

En de winnaar heeft altijd gelijk!

Folsgeare is moai! 
27 augustus om 18:56
 
Familie komt bijeen rond het Jan de Rapperpaad

Hoewel dit pad gn postcode heeft, heeft Jan de Rapper ruim 75 jaar na de oorlog alsnog de erkenning gekregen voor zijn verzetswerk van wat nu de gemeente Sdwest-Frysln is, aldus Yvonne de Rapper, kleinkind van verzetsman Jan de Rapper (1907-1989). Samen met haar familieleden kwam Yvonne de Rapper vanmiddag bijeen om het pad officieel te openen

De gemeente Sdwest-Frysln schittert door afwezigheid.

De officile onthulling zou plaatsvinden op 15 april 2020, de dag dat het 75 jaar geleden is dat Sneek door de Canadezen werd bevrijd, maar vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus, kon het niet plaatsvinden. Tot stomme verbazing van familieleden van Jan de Rapper bleek dat bordje van het na hem genoemde pad er wel onverwacht te staan in 2020. De familie was er uiteraard blij mee, maar hadden op zn minst wel even een bericht van de gemeente Sdwest-Frysln verwacht dat het bord geplaatst was, lieten ze toentertijd al weten.
Omdat het maar duurde en duurde, nam kleindochter Yvonne zelf maar het initiatief om uiteindelijk het bordje te onthullen. Afgelopen maandag nam ze contact op met de gemeente Sdwest-Frysln, maar de tijd bleek te kort om vanmiddag een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur af te vaardigen. Zelfs een bosje bloemen kon er niet vanaf. Dat is niet volgens het protocol, liet een woordvoeder Yvonne de Rapper vrijdagmorgen nog weten.

Toespraken

Yvonne de Rapper hield ten gehore van een 25-tal familieleden een korte toesprak over het leven van haar opa. Na de dood van haar vader vond Yvonne in de nalatenschap van haar opa een doos en begon de verdere zoektocht na zijn oorlogsverleden als verzetsman. Het staat allemaal beschreven in het boek dat verscheen. Jan de Rapper behoorde samen met o.a. Jan Lever, Willem Santema ( Pier Abe Santema, een nazaat van deze verzetsman was vanmiddag wel aanwezig!) en Dick Brouwer tot de Verzetsgroep Lever die al vanaf 1941 actief was bij de verspreiding van illegale lectuur en de hulp aan onderduikers.

Zo hielp Jan de Rapper het Joodse gezin Sam Velleman aan een onderduikadres bij zijn broer Douwe op de Kruizebroederstraat 33. Velleman hiel een dagboek bij en Yvonne las vanmiddag een passage voor uit die memoires die over haar opa ging.

Na de toespraak van de kleindochter, vertelde Marten de Rapper over de lange voorbereiding die er uiteindelijk toe leidde dat er nu een Jan de Rapperpaad is gekomen. Dichter Marten Visser las een speciaal voor deze gelegenheid geschreven vers voor dat eindigede met de strofe: Laten we een ding nooit vergeten,//Vrede is zo kwetsbaar als een//veer in de wind, het moet gekoesterd worden,//en in ons hart worden gesloten.

Straatnamen herinneren aan oorlogsverleden

In de wijk De Zwette herinneren ook andere straten aan het Sneker oorlogsverleden, met namen als Dick Brouwerstrjitte, Kanadezenstrjitte, Koos Gaastrastrjitte, Koeriersterwei, Gerben Oppewalstrjitte en Haitze Wiersmastrjitte. Verzetsman Willem Santema, die in 1944 door de Duitsers werd gefusilleerd en tot dan werkgever van De Rapper was, is in Sneek al vernoemd in de wijk Lemmerweg-Oost.

Het Jan de Rapperpaad vormt de verbinding tussen de Kanadezenstrjitte en Fiem. 
26 augustus om 19:09
 
Indrukwekkend boek

Oulopen twee dagen ut boek Donderdagen fan Rini van Dam lezen. Ut is un levensferhaal fan un frou dyt un paar straten ferderop woant. Ik bin der behoarlek fan onder de indruk. Ut het alles met ut onderwerp te maken: sucide. Hieronder al info fia de tgever. Ik hew ut boek fan Rini kregen omdat ik foar ut GrootSneek-septembernummer un interview met har hewwe sal. Op 25 september sal ut boek ferskine.

De telefoon ging lang over. Neem op, dacht ik, neem alsjeblieft op. Als ik het nu niet vertel, kan ik het niet meer.
Eindelijk nam mijn vader op. Papa, ik moet je wat ergs vertellen.
Wat dan, vroeg hij zacht.
Sannison is dood.
Zijn stem brak toen hij vroeg: Hoe kan dat nou?"

Na tientallen jaren heeft beeldend kunstenaar Rini van Dam nog steeds geen antwoord op de vraag van haar vader. Zij maakte tweemaal een drama mee in haar gezin. In Donderdagen schrijft ze, na vele malen schrijven en herschrijven, over wat ze heeft meegemaakt. Een aangrijpend en spannend verhaal waarin het onheil voelbaar is en tegelijkertijd onvoorspelbaar.

Omstanders denken precies te weten wiens schuld het allemaal is. Heeft ze dan echt niets gemerkt?

Een waargebeurd verhaal van een moeder die zich ontworstelt aan huiselijk geweld en ondanks de zelfgekozen dood van haar dochter haar kracht hervindt.

ISBN 978-94-92994-34-9
NUR 402
Softcover 96 blz.
Verschijnt 25/9
Prijs 19,95

 
25 augustus om 16:43
 
De baron

Nij Frysk berneboek no al yn Dtsk Museum Nij ferskynd by de Afk: De Bjusterbaarlike Baron fan Jurjen Faber en Paul van Dijk

Snt dizze simmer leit der in Frysk berneboek yn in Dtsk museum. Jurjen Faber en Paul van Dijk hawwe harren nijste berneboek De Bjusterbaarlike Baron oan it Mnchhausen Museum yn Bodenwerder oanbean. Dat museum hat de grutste kolleksje boeken oer de baron Von Mnchhausen. De kolleksje telt in lytse 1200 tjeften yn 48 ferskillende talen. De Bjusterbaarlike Baron is it earste Fryske boek dat yn it museum leit en de 49e taal yn de kolleksje. Faber en Van Dijk waarden entsjast ntfongen troch direkteur Claudia Erler (foto). It boek krijt ek omtinken yn de Dtske parse.

Foar it boek de Bjusterbaarlike Baron hawwe Faber en Van Dijk in seleksje makke fan de moaiste reisferhalen fan de legindaryske baron Von Mnchhausen. Jurjen Faber soarge foar de oersetting en Paul van Dijk makke de yllustraasjes. It is in bysnder boek wurden, mei bjusterbaarlike reisferhalen. De Baron Von Mnchhausen hat echt bestien, wenne yn Bodenwerder en stie bekend om syn sterke ferhalen.

Oer de skriuwer
Jurjen Faber (1973) skreau foar dit boek de moaiste ferhalen fan de baron op yn it Frysk. Hy hat mei syn maat Paul van Dijk in foarstelling oer deselde baron makke. Yn syn frije tiid mei hy graach lze, skriuwe en muzyk meitsje. Yn de boekekast op de basisskoalle stie in boek oer in baron, fol mei nuvere ferhalen dyt net wier wze koenen. De tekeningen yn dat boek hat er noait ferjitten.

Oer de yllustrator

Paul van Dijk (1981) makke de yllustraasjes foar it boek. Hy is fierder warber as skriuwer, dichter en muzikant. Mei syn maat Jurjen Faber makke er de teterfoarstelling de Bjusterbaarlike Baron. Doet er in jonkje fan njoggen jier ld wie, hat er fan e biblioteek fan Warkum in skoft hieltyd itselde boek liend. Dat boek hjitte: De wonderbaarlijke avonturen van de Baron von Mnchhausen.

Boekgegevens De Bjusterbaarlike Baron Skriuwer/oersetter: Jurjen Faber Yllustraasjes: Paul van Dijk Utfiering: ynbn ISBN: 978 949 315 9907 Tal siden: 32 Ferkeappriis: 13,50 Foar bern fan 6 oant 10 jier 
24 augustus om 18:40
 
Un moai swikje nije Fryske berneboeken

Moai dat der noch altyd berneboeken yn it Frysk tkomme. Ik meitsje der graach reklame foar. Earstiids (froeger) bespruts ik jeugdliteratuur foar ferskillende blden. Under oare yn Byntwurk en Trotwaer. Wurde der no noch wol berneboeken besprutsen?

Jelle en juf

Jelle is gewoan in leaf, tk, sterk en grappich jonkje. Mei in hiel soad fantasy. Dat wol. Jelle syn luie each is soms sa lui dat it ths op de bank lizzen bliuwt te tillefyzjesjen. Jelle komt te let omdat er nderweis nei skoalle rzje hat mei in babydino. Jelle hat altyd aparte fratsen. Juf hat it der mar drok mei

Fiifentweintich humoristyske foarlsferhaaltsjes mei prachtige yllustraasjes oer it fantasyrike jonkje Jelle en syn juf dyt soms strang, mar ek hiel leaf is. Foar bern fan 4-8 jier.

Mirjam van Houten (1977) wennet op de Himrik en hat in grutte tn mei in prachtige beamhutte. Sy kin net allinne moai skriuwe, mar ek nochris prachtich tekenje.
Har earste boek Tije ferskynde yn 2016 en is oersetten yn it Faroers. It boek waard fuortendaliks nominearre foar de Simke Kloostermanpriis. Yn 2021 ferskynde it prachtige printeboek By beppe tfanhs.

Author : Mirjam van HoutenISBN : 9789493159891New label : 1Pages : 78Language : FryskPublisher : AfkFormat : ynbnIllustrator : Mirjam van HoutenKategory: Berne- en jeugdboeken, Berneboeken 4-8, Fryske boeken, Ls-mar-foar-wiken.

Abe en de Aardichman

Abe ferhuzet nei in hs mei in grutte tn. As der in famke foar it stek stiet krpt er gau nder in strk. Omdat hy yn syn foarige wenplak pleage waard, doart er no net mear mei oare bern te boartsjen. Mar al gau fernimt er dat er net allinne is nder dy strk in brn bultsje mei in swiere bromstim en wapperjende hantsjes komt yn beweging. Wat is dat dochs?! En wat wol it famke fan him?

In sfearfol ferhaal oer in jonkje dat syn eangst oerwint mei prachtige yllustraasjes. Foar bern fan 5-9 jier.
Tialda Hoogeveen (1974) waard berne yn Haskerdiken yn in hs mei in grutte tn, midden tusken de greiden. Se hat har wurk makke fan har leafde foar ferhalen en de natoer. Tialda is sjoernalist en skriuwer en hat ferskate Nederlnsktalige boeken skreaun, foar bern en folwoeksenen.

Yke Reeder (1973) fynt beamkeklimme noch altyd leuk. As bern wie se graach btendoar om hutten te bouwen en tekene se ek al alles wat los en fst siet. Yke sylde de heale wrld oer en is yllustrator, dosint en ndersiker. Har leafde foar de natuer en ferbyldingskrft fynst yn dit boek werom.
Author : Tialda HoogeveenISBN : 9789493159884New label : 1Pages : 53Language : FryskPublisher : AfkFormat : ynbnIllustrator : Yke ReederKategory: Berne- en jeugdboeken, Berneboeken 4-8, Berneboeken 8-12, Fryske boeken.

Joazefine fiert faknsje

De postboade is mei faknsje en stjoert syn freonen in kaartsje. Faknsjefiere, dat wol ik ek, tinkt Joazefine, dus se pakt har tas yn en draaft nei de bushalte. As der nei in pear oeren noch hieltyd gjin bus foarbykommen is, rint se teloarsteld werom rjochting de buorkerij. Mar nderweis ntdekt se flak by hs in prachtich faknsjeplakje. Dr hat se in soad faknsjewille, mar wat fine se dr op e buorkerij fan?

Mear aventoeren fan Joazefine:

https://websjop.afuk.frl/frl/winkel/wer-sit-joazefine/ en https://websjop.afuk.frl/frl/winkel/joazefine-is-siik/

 
23 augustus om 17:55
 
Augustinus

Fanmiddach tegare met fotograaf Jelly Mellema bij Augustinus Hoekstra in Sibrandaburen weest foar un interview. Opnieuw un bysnder mins dyt met mij prate w. We hewwe ut had over Augustinus syn tweede stylfolle tfaart. Ut interview sal in de Friesland Post pbliseard wurde.

Augustinus is fan professy bakker, kan toe met 4/5 uurkes slaap en is gek fan pearden. Fryske hynders! Tegare sagen we fanmiddach o.a. bij de witte roukoets, werklek un pronkje. Allienech hoeve se der mij nch nyt achterin te skven. Augustinus fertelt rustech en ingetogen.

De betekenis fan syn naam is eerwaardig, dat is disse Frys ok wel! Syn witte Frysln skjes, ik hou derfan! 
22 augustus om 10:18
 
Kollum Omrop Frysln


De ongekende skoanheid fan Poppenwier

As jonge dyt opgroeide in de Sneker flksbuurt de Noorderhoek, wrt ik nch altyd trts op bin, had ik ok wel wat met minsen t de drpen rond Sneek. Was der wel sun groat ferskil tussen de drpsbewoaners en de minsen t de Sneker flksbuurten? Ik fraach ut mij ou. In befoarbeld Nijlaan en de Legean brkten se ut Frys, wat wij dan Boerefrys noemden en wij kommunisearden in ut Snekers. Kom dr teugenwoardech nch us om. Mar kwa mentaliteit was der ferder nyt sun groat ferskil.

Winterdach kwam ik mear ine drpen as somers. Skaatse fon ik moai, mar om nou ope fyts naar Skarnegoutum f Roadhs te gaan? Nou nee. Teugenwoardech stap ik ope E-bike en ferken ik opnieuw de skoanheid fane drpen rond Sneek.

Un paar weken leden reed de E-bike mij naar ut wnderskoane Poppenwier, op syn Hollaans Poppingawier. Ik was der earder al us met de auto weest om dr un interview te hewwen met Hendrik Ype de Vries. Hendrik maakt hele bysndere sollide doadskisten, dyt je besin kenne in de Herfrmde Kerk ane Binnenbuorren. Over Hendrik later wel us un kollum, want dat is disse op en tp ambachtsman seker weard.


Mar der is nch un kerkje in Poppenwier, de eardere Fermaning. Ut kleinste Doopsgesinde kerkje fan Fryslaan. Krekt as un soad andere kerken in Nederlaan ok nyt mear as sudanech in gebrk. Mar de drpsgemeenskap fan Poppenwier mach sich gelukkech prize dat Rienk Monsma en Hans van der Meer un prachtege herbestemming an ut eardere Gdshs gevebn hewwe.Rienk het syn omfangrike kolleksy typemasines te perioade fan 1890 tt 1945 un plakje geven en Hans het der syn fersameling Nederlaanse kameras Agfa/Gevaert onderbrocht.


Ik hew mij de ogen te kp keken. As bonus kreech ik der ok nch us un alderhartelekste en gastfrije ontfangst fan beide mannen. Koffy? Tee? Sch ut mar! En ok nch un stukje begraffeniskeek derbij. Nee hoor, hoefst nyt te betalen, elke hobby kost geld. Toen hew ik mar un boek over ouwe ambachtslieden in Poppenwier kocht, dat ut duo te koop had.

De gastfrijheid hield nyt op in ut fraaie kerkje, want amper un stap bten de deur wurdde ik anroepen deur un ombekende frou. Nimme jim wol even wat prommen mei? Se komme fan s doarpstn! Ok wear gratis en foar nop in Poppenwier.

Na sufeul gastfrijheid bij Teake Posset op ut terras fane Trilker nch un hearleke eigenmaakte kroket en slaatje had. Ut was half 3 ine middach terwyl de keuken offisjeel om 16.00 uur open ging. Gean mar sitten, ik meitsje wol wat klear!

Poppenwier I luf Joe forever!

 
21 augustus om 20:53
 
Prmen

Mrren gaat myn Omrop Frysln kollum o.a. over prmen. Krteleden maakte ik bovenstaande foto. At je op pruimen google, komme je prachtege ferklaringen teugen over wrt ut op slaat at je sge tot de pruimentijd. In Onze Taal las ik ut flgende en genyt mar even met:

Tot in de pruimentijd! is een afscheidsgroet waarmee wordt bedoeld: tot over een poosje! Je kunt het ook zeggen als je niet weet wanneer je de ander weer zult zien; dan betekent het tot ooit!

Met pruimentijd wordt eigenlijk de tijd bedoeld waarin de pruimen rijp zijn, grofweg van juli tot oktober dus. Waarom er in tot in de pruimentijd is gekozen voor pruimentijd en niet voor bijvoorbeeld kersentijd, is niet duidelijk.

In de pruimentijd is een oude uitdrukking: P.C. Hooft en zijn vrienden gebruikten haar al in hun briefwisseling (in de zeventiende eeuw). De vrienden zouden bij het afscheid van een logeerpartij in de zomer Tot in de pruimentijd! gezegd hebben, waarmee ze Tot de volgende zomer!
bedoelden. Volgens sommigen is de groet dankzij Hooft en zijn vrienden spreekwoordelijk geworden, maar dat is niet zeker.

Passagieren?

In het Bargoens Woordenboek staat een heel andere verklaring. Tot in de pruimentijd! zou oorspronkelijk de afscheidsgroet zijn geweest van mariniers. Ze riepen deze groet naar de mensen die achterbleven op de kade. Ze bedoelden ermee: tot de volgende gelegenheid dat we samen kunnen passagieren, oftewel: tot de volgende keer dat we samen aan de boemel kunnen gaan. Dan zou Tot in de pruimentijd! vooral een schuine grap zijn, namelijk een verwijzing naar pruim in de betekenis vrouwelijk geslachtsdeel.

Ook deze herkomst is allerminst zeker.

Iets in de pruimentijd doen

In de pruimentijd komt ook voor in de uitdrukking iets in de pruimentijd doen, waarmee bedoeld wordt iets nooit doen, net als iets met sint-juttemis doen. Het is dus ook mogelijk dat de betekenis van Tot in de pruimentijd! is veranderd van tot nooit in tot ooit (misschien).
 
20 augustus om 19:24
 
GOUD! 
19 augustus om 19:16
 
Teruch in ut ritme fan alle dach

Fanmrren foar ut earst wear te draven weest na un kleine somerstop. Ging ondanks de warmte heel behoarlek. Su'n 5 km deur ut Zwettebos/park. Tegare met Age.

Ok nch un moai interview deen foar GrootSneek. Nee, ik fertel nyt met wie.
 
18 augustus om 21:26
 
Dahlia's

Paar weken leden, tiid fligt mij werklek as skersaan deur de fingers, maakte ik disse foto in Poppenwier. Dahlia's en stkroazen binne myn favorite bloemen. Al jaren!

Disse foto past god bij de Omrop Frysln kollum dy't ik fanmrren skreef.

Maandach lese/hore jum dy kollum wel!
 
17 augustus om 19:30
 
De dagen na Greonterp

Hearlek dat ut fandaach lekker regent, ik skrif mar even hoe't ik der over denk. De dagen na de bysndere gebeurtenis in Greonterp, oulopen maandach, kreech ik un moaie dankmail fan Woelrat, n fan 'e 'jongens'.

Opfallend dat der in de LC en ut FD met gyn letter over de Reve-herdenking skreven wurdde. Kulturele des-interesse? Ut s sumar kenne.

Mar un 'ieder' dot mar, f dot mar nyt.
 
16 augustus om 20:09
 
Soad reaksy's na blog en kollum fan gister over Reve

Dit is der eentsje fan! Ut was foar myn tiid op'e Kweekskoal fan Sneek. Was later tch cht un Frysk & literr bolwerk in myn herinnering!
 
15 augustus om 21:48
 
Mobiel houten kruis voor Gerard Reve in Greonterp

BLAUWHUIS/Greonterp- Vanmiddag vond in Blauwhuis en Greonterp voor de zeventiende maal het feest van Maria Tenhemelopneming en het leven en werk van Gerard Kornelis Franciscus van het Reve plaats. Het werd gevierd met een traditionele Kleine Plechtigheid. Bijzonder was de onthulling van een eenvoudig houten kruis: God is de liefde.

Alleen al het prachtige door pastoor Peter van der Weide gezongen Ave Maria van Franz Schubert begeleid door organist Bob van der Linde was vanmiddag het bezoek aan de Sint Vituskerk meer dan waard. De bijeenkomst trok een kleine 100 bezoekers waaronder ongetwijfeld veel Revianen uit heel het land. Hester Witteveen, Tijger & Woelrat lazen voor uit het proza en de pozie van Reve. Bij het Maria altaar ontstond een ware bloemenzee door de meegebrachte bloemen.

Mobiel houten kruis

Bijzonder was de brief die Hester Witteveen voorlas over een wel heel speciaal verzoek van Gerard (van het) Reve. In die brief, gedateerd op 3 maart 1965 en geschreven in Greonterp, vraagt de schrijver aan pater Vlaskamp van Blauwhuis met o.a. de volgende passage: In de zekerheid des Doods, maar in de onzekerheid van de ure van dien, zouden Willem en ik ons graag reeds nu willen verzekeren van toestemming om de as van elk van ons te doen bijzetten op het kerkhofje te Greonterp, en de plaatsen te doen aangeven door een eenvoudig houten kruis.

Met als tekst op het kruis: God is de liefde

Reve heeft blijkbaar een vooruitziende blik gehad, want hij besluit als volgt: Zo lang als een en ander nog niet aan de orde is, zegt men zoiets als dit maar al te gemakkelijk toe, terwijl, als het zo ver is, allerlei formaliteiten in de weg blijken te staan. Ik zou u daarom willen verzoeken om volledige, en formele goedkeuring te bewerkstelligen. Als u de enige bent die moet beslissen, deelt u dan die beslissing alstublieft ook aan enige derden mede. De genade en Liefde van onze enige heer Jesus Christus zij met u. Ik ben, met dorpse groet, uw Gerard van het Reve.

Het kruis is er tot nu toe niet gekomen. Vanmiddag werd er wel een mobiel houten kruis met de gevraagde tekst onthuld bij de klokkentoren tegenover Huize Het Gras in Greonterp. Het kruis is vervaardigd door Jelle Rijpma. Een eerlijke praktische oplossing omdat een permanent houten kruis er nog steeds niet geplaatst mag worden, om onduidelijke reden.

Tijdens de volgende Reve herdenking, altijd op de dag van Maria Tenhemelopneming, zal voortaan elke keer het mobiele houten kruis geplaatst worden. Er was vanmiddag rijkelijk rode wijn en bronwater voor de Revianen. 
15 augustus om 08:29
 
Omrop Frysln Kollum

Blauhs het wat

Ut drpke Blauhs, Roomse enklave, 12.5 kilomerer westelek fan Sneek, het wel wat. In Blauhs staat un majestueuse kerk, de Sint Vitus dyt tussen 1869 en 1871 boud is deur de bekende ryksboumeester P.J.H. Cuypers. Deselde arsjitekt Pierre Cuypers dyt in 1872 nch un moai putsje in Sneek had. Toen hij de RK Sint Martinus in Sneek ontwierp. Inderdaad dit jaar 150 jaar leden en dat sal dan disse hrst ok seker fierd wurde en der komt selfs un moai jbileumboek.

Mar Blauhs dus. At je allienech mar Roomse broeders en susters om je heen hewwe dan denke je al gau dat heel Fryslaan Rooms is. Teminsten dat gold tt fer in de foarege eeuw. Ondertussen wete de Blauhsters wel beter. Tch leeft ut autentike Rike Roomse Leven nch immer in ut drp.

De bekende groate skriver Gerard Reve had ok wat met Blauhs en omgeving. Sterkernch hij woande en werkte tussen 1964 en 1971 in Greonterp in Huize Het Gras, tegare met Willem Bruno van Albada en Henk van Manen. Se binne miskyn beter bekend te boeken as Teigetje en Woelrat.

Ut plak is un waar bedefaartoard wurden foar Revianen. De gevelstien fan ut laanarbeidershske laat un sandloper sin. Moai symboal dat ope krtstondechheid fan ut leven ddt. Der is ok un plakette met de tekst Hier was Reve, zeer korte tijd, bijna gelukkig. Ik fyn dat moaie dingen.

Ut is fandaach 15 augustus ut feest fan Maria Tenhemelopneming, un tipys Rooms Katolike gedenkdach. Fandaach wurdt ok foar de seuventiende kear in Blauhs en Greonterp ut Leven & Werk fan Gerard Kornelis Franciscus van het Reve fierd met un tradisionele Kleine Plechtigheid.

Ut begint fanmiddach allemaal met ut lgen fan bloemen bij ut Maria Altaar in de Sint Vitus. Pastoar Peter van der Weide singt ut Ave Maria fan Schubert en rganist Bob van der Linde sal menear pastoar drbij begeleiden op ut rgel. Teigetje en Woelrat leze tegare met rganisatr en kasteleinsdchter Hester Witteveen, foar t ut werk fan Reve.

Dat don se elk jaar. Mar disse seuventiende herdenking krijt wat bysnders. Op ut kerkhf fan Greonterp sal spesiaal foar disse gelegenheid un houten krs met de tekst God is Liefde plaatst wurde. Ut krs is maakt deur annimmer Jelle Rijpma. Drmet wurdt ut un passaazje t ut fers Eind goed, al goed recht deen:


Mijn as wordt begraven op het kerkdorp te Greonterp. | De mensen die komen kijken, | krijgen met onbekrompen maat te drinken, de kinderen ook, dat staat geschreven. | Er komt een houten kruis | Waarop te lezen valt: GOD IS LIEFDE | Verder niks.

As dichter en literatuerliefhewwer smul ik fan disse dingen, ut is kaviaar fan ut leven. Ik denk op disse dach ok even teruch fan wat de Blauhster hulpkster Sicco Rypma mij krtleden fertelde. Doet wij as bern bij it Sint Maartenrinnen bij Reve oanklopten, krigen we net lekkers mar in wierrookstokje!

Wat un aparte kwibus nyt dy Reve?! Ik drink fanavend un roaie wyn op ut Leven: Lachim!
 
14 augustus om 20:59
 
ONS'er Harrie Wagenaar overleden

Droevech nieuws. Gistermiddach is Harrie Wagenaar naar un hospice in Wolvega brocht, dr is hij fanmiddach om 15.30 uur overleden. Un markant ONS'er is nyt mear onder oans. Was 3 jaar lang tegare met Harrie leider bij de ONS D1 en D2. We wurdden elk jaar kampion.

Na 3 jaar leiderskap flgde ik Harrie op as grnsrechter bij ONS 1. Later foetbalde ik wear met 'Dove Harrie', earst in un heel bysnder team, met Fokke Patat, Bauke Kachel en Bauke Algra. Nch wear later opnieuw bij de senioren. Harrie het heel feul foar ONS betekend!

Ine somer fan 2018 mocht ik un Fototentoanstelling fan fotoklup t Filter opene. Ut tema was Mienskip:

Vrijwilligers van de Sneker samenleving in het Licht. Van der Veer eindigde zn toespraak, uiteraard in het Snekers, met de 'vierregel':

Frijwillegers

onbetaalber en onferplicht
fan onskatbere waarde
ut werk fan frijwillegers
gebeurt in stilte en t ut sicht

Fotografe Wietske Hoekstra bij de foto die zij van O.N.S. vrijwilliger Harrie Wagenaar maakte

 
13 augustus om 19:49
 
Achterhs

Fandaach un kollum skreven, sista had, lezen en ferder an'e Jordaan fan Sneek sitten. Ut was un hearleke tropise niksdondach met ut letterleke tsicht op myn geboartegroan.

 
12 augustus om 20:44
 
SKS sktsjesilen op'e Sneekermeer


Moaie middach had op ut Starteilaan! Nyt su janke over ut resultaat fan'e Sneker Pan. Komt echt wel god! Fan harte Albert Visser! Harry Amsterdam, dyn bijdrage was flgens mij ok fan waarde!
 
11 augustus om 19:15
 
Heilsoldaat Joop hoart bij Sneek en de Sneekweek

Gisteravend op ut terras fan ut Vaticaan, moai toepasselek, kwam ik Heilsoldaat Johannes Nijp ( Joop dus) teugen. Al hast 50 jaar is Joop aktyf in the Salvation Army en immer blij, teminsten hij straalt altyd blijheid t.

De Sneker horeka past god op Joop, Patron Sjoerd S. is der gyn tsondering op. Disse man kan fan mij altyd un glaaske fris krije. Uteraard wurdde de kollektebus ok nyt fergeten.

De ytwat fermoeid ogende horekaman an ut Groatsaan an ut end fan'e 85ste Sneekweek en de 70+ Heilsoldaat Joop. Ut wat wel wat op de Hardsyldach!
 
10 augustus om 17:49
 
Sneker Stappersavend

Gelukkech was Jan Douwe der foar de stasyfoto! Man oh man wat un prachtavend was ut gister! 
9 augustus om 20:12
 
Niks ontgaat mij in 'e Sneekweek...

Nou ja, dat is wear behoarlek overdreven, mar tch! En dan binne der altyd kollega's dy't mij wear in'e gaten houwe.

Fanavend Sneker Stappersavend!
 
8 augustus om 12:24
 
Putkapel als vanouds bij t Ouwe Vat op zondagmiddag: Hallo allemaal wat fijn dat je er bent!

Ik hew ut kipefel ope arms, vertrouwde de vader van een van de bandleden van de Putkapel ons gistermiddag tegen de klok van vijf uur toe. Op dat moment meerde de boot met daarop het populaire dweilorkest aan op de 2de Oosterkade voor Bar t Ouwe Vat. Honderden mensen zullen hetzelfde gevoel hebben gehad na drie jaar van afwezigheid om een echt ouderwets zondagmiddagfeest in de Sneekweek mee te maken.

De Putkapellers zullen ongetwijfeld ook spanning hebben gevoeld, maar daar was van het eerste moment dat ze begonnen te spelen niets meer te merken. Hoe toepasselijk om te beginnen met het lied Hallo allemaal wat fijn dat je er bent! uit de bekende tv-serie de Luizenmoeder. Bammm! Meteen knallen met een geweldige meezinger.

Ideale weersomstandigheden

Idealen weersomstandigheden, een menigte die wilde hossen en feesten, een hoogt reniegehalte ook. Sneek was toe aan een feestje na alle corona-ellende. En Sneek kreeg zn muzikale feestje, wat heet! Maar liefst tot 8 uur zweepte de Putkapel vanaf het dek de toch al enthousiaste menigte op, met zo nu en dank ook enkele rustige ( voor zover mogelijk) nummers in het programma.

Drie uur bijna constant blazen op niveau, is een prestatie. De sfeer was uitermate vriendelijk en gezellig. Heerlijk dat het allemaal weer kon. Na afloop van het optreden was het alweer even ouderwets gezellig in de snackbar aan de overkant van t Ouwe Vat.

Woensdagmiddag gaat de Putkapel op herhaling bij t Ouwe Vat, van 16.00 uur 21.00 uur. 
8 augustus om 08:30
 
Sneekweekgefol

Ut sal de rest fan Fryslaan ondertussen ok wel ddelek weze, mar de 85ste Sneekweek is folop ls na twee blauwe-jeiter-corona-jaren. Ik ken de klk der op gelyk sette dat foarangaand an de Sneekweek der un fersoek t het westen des lands komt om wat te fertellen over hoet ik de Sneekweek erfaar. Ik mach dan in bewoardings probeare ut autentike Sneekweek-gefol over te brengen.

Dat is eigenlek onmogelek, want gefol is gefol. Laat ik mar even beginne met un fers over myn Sneek- en Sneekweekgefol. Je binne dichter f je binne ut nyt:


Sneekgefol

wat is nou Sneekgefol?

Sneekgefol is nyt an te wiezen
laat staan an te raken
ut sit fan de toanen
tt an e krn

kriebelt altyd
en ut folt su lekker

krekt su as ut gefol
fan ut kleine jonkje
in un sinken tobbe
boardefol met warm water
dyt um op saterdachavens
in e keuken met
pruttelende sundachstoofpearkes
op ut dry-pits Haller petroalystel

de ruch insepe liet
deur syn moeke

onbetaalber dt gefol

Ik bin nyt de enege Sneker dyt dy sver patriotistise gefolens over syn stad het, sonder um ferheven te folen boven de minsen dyt nyt geboaren en getogen binne in de Waterpoartstad.

Ik bin nyt blyn foar de skoanheid fan Franeker en syn PC, Joure en de Jouster Merke. De Dokkumers dyt groats binne op hun Admiraliteitsdagen en de Sint Nyksters op dy geweldech moaie Optcht.

Ut maakt leven in disse provinsy su bysnder, al dy onderskeidende feesten. Wat ik wel weet is dat de link tussen ut sprtieve gebeuren op d Sneekermeer en ut feest in de stad nyk is. Dy link is der al sinds 1814 toen dy dekselse Sneker Jacob Sjoukes Visser desertearde t ut Fraanse leger en as un held binnenhaald wurdde. Nyt sumar un histoarys feitsje mar de oarsprng fane Sneker Hardsyldach, dyt wonsdach is.

Dy kennis maakt ut allemaal krekt even spesialer as sumar un stads- f drpsfeest. Sneekweek is ok un feest fan frijheid in de rmste sin fan ut woard, mar ferder wil ik dat lekkere joppege gefol nyt doad-analiseare.

Sneekweek is gewoan hearlek om met te maken. Ik genyt nch even met folle teugen om straks ok blied te wezen dat al dy toeristen wear naar hs toe gaan.

Dat is dan ok wear sun apart gefol mar wel anders as ut ultieme Sneekweekgefol. Mar jum binne fan harte welkom om dat gefol te ondergaan in oans moaie stadsje Sneek!
 
7 augustus om 22:25
 
Su groats as un Wilhelmina-Park-Pau- met- 4- poaten! 
6 augustus om 19:27
 
De internationale trommel- toeter- en sjoklup Lutkewierum steelt show in nieuwe broeken

Het roemruchte korps Sjoklup Lutkewierum uit het kleine maar oh zo pittoreske dorpje met dezelfde naam stal vanmiddag de show in een zonovergoten Sneek. Na twee jaar onthouding door corona waren de heren vanmiddag op de zaterdagmiddag van de Sneekweek helemaal back in town. Wat heet! In hun nieuwe hagelwitte broeken schitterden ze als nooit tevoren! We hadden een eksklsyf interview met de drummer van de groep.

Dat we sinds dy akelege coronatiid wear wat magge is op um self al bysnder. We hewwe trouwens nyt feul sitten. Ut foarnaamste fan dizze dach is tch wel dat we allemaal nieuwe broeken an hewwe. Dat is sinds fanmiddach twee uur. Ut was nch wel even de fraach f alles passe s, mar ut sit as gegoaten! Ut was un last moment kwesty fan wel f nyt en we binne teindelek slaagd bij de Konkurrent op ut Groatsaan in Sneek. Dy hadden nch tien fan dizze broeken lgen, mar der sit nch al wat kleur ferskil in omdat dy man fane Konkurrent dizze broeken noait ferkoopt. Dat blift lgen en wurdt geel.

Mar je sin ut eigenlek nyt. We binne helemaal blij. We hewwe wel un bitsje krting kregen. Je wete ok noait hoet sun dach ferloopt. Bij t Ouwe Vat was ut futdaleks al un gekkebol. Ut is krekt f staan de minsen te wachten, dat is na dy coronajaren wel un moai yts. Ut is oans earste openbare optreden de onderbreking. Ut brocht ok wel un bepaalde spanning met, dat wst nyt wete. Oulopen week w ut nch foar gyn meter, alle emoasys en toestanden kwamen dert. We hewwe fandaach ok un nieuw nummer: Caravan, de herkenningsmelody fan Wie van de Drie! Ut is un Latinnummer, teminsen dat het oans dirigent Theo der fan maakt. Ut is un lekker swingend nummerke en un bitsje beter as de rest, aldus de drummer van de band, die liever anoniem wenst te blijven. GrootSneek respecteert dat uiteraard.

Na het interview marcheerden de mannen vanaf Caf Biljart t Sktsje richting de Marktstraat waar het opnieuw fan gefum was!

 
5 augustus om 18:47
 
Voortreffelijke Sneekweek warming-up Sneekweek van de Putkapel

Onder grote belangstelling heeft de Putkapel vanmiddag in de Markstraat de aftrap gegeven voor de 85ste Sneekweek. Uiteraard gebeurde dat op muzikale wijze met een voortreffelijke show dat door de aanwezigen zeer op prijs werd gesteld.

Wat un hearlek begin fane Sneekweek en at dit de opmaat is, dan kenne we nch wat ferwachte, waren een aantal uitspraken. Wout Hamers, fervente Sneekweekganger sinds jaar en dag was ook weer aanwezig. Ik heb een mooi shirt gekregen. Kijk ik hoor bij de crew van de Putkapel, lachte de Hagenees.

Wout komt bijna al 40 jaar naar de Sneekweek en is een graag geziene gast. 
4 augustus om 20:06
 
Slaat in Mokum

Nch altyd 1 kear in'e 14 dagen naar Amsterdam om dr op te passen op ut meast joppegste mantsje fan'e hele weareld. We toffele dan wat ou op su'n dach. Komme de moaiste dingen teugen op de Amsterdamse grachten. Su as slaat in un fensterbank.

Uteraard moest ik futdalek an Rutger Kopland syn beroemde fers denke:

"Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

De emotie die Kopland hierin heeft verwerkt is het verlies van een jeugdvriend. Dat was voor hem een groot motief om Jonge Sla te schrijven. Kopland kan het verdragen dat mensen, die van een lang leven hebben genoten, sterven. Het feit dat jonge mensen komen te overlijden, zoals zijn jeugdvriend, is voor hem daarentegen ondraaglijk. Dat gaat tegen de natuur in.

Koplands ironie komt duidelijk naar voor in Jonge Sla; tenslotte worden plantjes met mensenlevens vergeleken."

De stad ferrast mij alle kearen wear!
 
3 augustus om 20:19
 
De 85ste Sneekweek nadert

An alles in stad is te merken dat de 85ste Sneek op unt fan beginnen staat. Ut is alle kearen wear un apart spannend gefol dat mij dan bekrpt. Fanmrren kreech ik fersoek fan
BNNVARA f ik sundachavend ok anskve w bij Dolf Jansen in de Walrus. Se fersrge dr un programma over de Sneekweek

"We zouden het dus leuk vinden om met iemand te spreken die met jeu kan vertellen over de feestelijke binnenstad tijdens de Sneekweek. Leuke verhalen of een beetje context van de geschiedenis is altijd mooi meegenomen. Maar vooral iemand die het leuk vindt om erover te vertellen", mailde redaksymetwerker Roos Beentjes.

Ik hew har in 20 minten heel wat over Sneek en de Sneekweek fertelle kannen, mar ik sin ou om sundachavend bij Dolf Jansen an te skven.

Hew gewoan un soad nocht om sundachmiddach feest te fieren bij 't Ouwe Vat en dat wil ik don sonder de rem der op!

Gelukkech is frynd Thierry Kamminga bereid om ut gesprek met Dolf Jansen an te gaan!

 
2 augustus om 20:26
 
De Vermaning

Ut kan toefal weze, wrom s ut dan nyt weze kanne, mar de oulopen dagen hew ik twee kear in un Doopsgesinde f Mennistekerk weest. Saterdachmiddach in dy fan Poppingawier en gisteravend in de Vermaning fan Sneek. Twee prachtege kerken, dy fan Poppingawier (= Poppenwier ) welleswaar un stuk kleiner as dy fan Sneek mar seker de moeite fan ut besoeken wear.

Der wurdde gyn earediensten mear in de kerk fan Poppenwier houden, mar der is un permanente tentoanstelling fan antieke skrifmasines en ouwe fotokameras. Ut is de fersameling fan Rienk Monsma en Hans van der Meer, twee hele gastrije gasthearen. Ik sal hier seker teruchkomme om beide mannen te interviewen.

Optreden met rganist Bob van der Linde

Gisteravend un moai potys optreden tegare met rganist Bob van der Linde had. Der waren sun 50 minsen anwezech. Ut programma hadden we srchfuldech opboud. Earst twee lichtfoetege somerfersen, drna gedichten t de bundel De Dames Pino, un blkje dat ouslten wurdde deur un oade an Meta Lever. Tidens ut foarlezen fan dizze pozy speulde Bob mzyk t de film Schindlers List en Joadse melodien. Ut had allemaal met de geskiedenis fan dizze Sneker Sklkerk te maken. Dr wurdden tidens de Tweede Weareldoarlch Joadse onderdkkyndes opfongen.

Bob speulde ferflgens prachtege mzyk fan de Joadse komponist Felix Mendelssohn Bartholdy. In ut tweede programmadeel las ik fleurege fersen over de stad en syn inwoaners foar en speulde Bob as ouslter Le Cygne t ut karnaval foar de beesten fan Saint Saens.

Ut applaus na oans optreden was mear as gul en langdrech en dat op su mar un maandachavend ine somer. 
1 augustus om 08:35
 
Kollum Omrop Frysln

Onhandech & Onnoasel mar Jaap is de Baas!

Alles wat myn staar revisearde ogen sin, fernile myn hannen. Ik bin ontsettend onhandech at ut op technyk ankomt. Over de oarsaken fan myn technise onfolkomenheden wil ik ut nyt eens mear hewwe. Ut baanplakke hewwe se mij noait leard en ik had altyd an un hekel an smearege hannen, late we ut der mar op houwe...

Dat ik ok seldsem oannoasel gedrach fertoane kan weet ik meastal met myn bekje aardech te ferbloemen sudat gynn ut ine gaten het. Soms dan mut ik met de spreekwoardeleke billen bloat.

Ut is wonsdachmrren, nou hast twee weken leden, de dach nadat ut kwik in Nederlaan naar temperatren richting de 40 graden Celsius kroop. Un deurplakte nacht achter de ruch, mar ferder god tslapen. Un paar dagen naar Amelaan is dy wonsdach de bedoeling. Ik toets as bestemming Holwerd in op de navigatr. De auto brengt oans keurech netsjes teplak.

Plak genoech om te parkearen. Foar de sekerheid nim ik even un foto wrt we de wagen delsette. Want na eenkear un traumatise ervaring bij un knseert fan de Rolling Stones in Groaningen, toen we de auto op un leech weilaan parkearden mar na ouloop tussen dzenden andere heilege koeien oans ferfoermiddel teruchfine moesten, don ik dat standerd. Un herkenningspunt met ut mobyltsje fastlge.

Na un midweekje Amelaan, al jarenlang favoryt Waddeneilaan met ok nch us un Sneker as burgemeester, keare we op saterdachmrren teruch met de Sier. Keutele met ut rlkfferke wear richting parkearplak.

Ik sin ine ferte de swarte Opel Crossland met wit dakje al staan. Ut wnder fan fernuft, un druk op ut knpke fan de autosleutels, dot de lichten fan de auto al knipperen. Wat ik dan nch nyt sin kan is dat ut rt fan de bestuurderskant helemaal dichtplakt sit met un swartgrize fuilnespde.

Harrekrasje hew ik wear. Ok in Holwerd al skoarem dat autoprtieren intikt om ferflgens un slach te slaan naar spul dat ik noait en dan ok noait lge laat. Mar wat apart, der leit helemaal gyn glas ope groan en ope stol. Ut sit der gewoan nch heel netsjes t. Fia ut andere prtier kom ik maklek ine auto en dan begint der un karreljon fan beltsjes te rinkelen. S ik dan ut rt wagenwiid openstaan laten hewwe bij ut tstappen op woensdachmrren? Ja dus!

En dy fuilnespde, keurech netsjes ouplakt met blauwe tape is ut werk fan Jaap met ut logo fan Wagenborg op syn trui. Ik bedank Jaap de parkearwachter en syn maten met un strtfloed an woarden.

Och dat komt wol faker foar dat ien de rten iepen lit hear, seit Jaap. Do bist net de earste en grif ek net de lste. It reinde tongersdei nochal en drom ha we de boel mar even ouplakt. Graach dien. Oh ja, we hawwe ek noch in spultsje dien. Mar dat sjochsto aansens wol!

En wat bliekt, de mannen hewwe de fuilnespde in hkjes beplakt en drna hewwe se even krske rondsje deen.

Jaap het ferloaren, mar foar mij is Jaap de ongekroande Koaning fan Holwerd!

Jaap is de Baas!