dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2013
 
31 jannewary om 19:02
 
Groate Dichtersavend in Cafť Vellinga

De Bosma broers ok anwezech op de Groate Dichtersavend!


Fanavend un Groate Meartalege Dichtersavend in Cafť Vellinga. Ut is ommers Nasjonale Gedichtedach!

Hierbij de deelimmende dichters ( m/f):

Presintaasje: Piter Boersma

20.00 oere

Hein Jaap Hilarides Bent
Piter Boersma
Jelle Zwart
Mysha
Sibbel, Jan
Bosma, Han
Wal, Cornelis van der
Jannie Roodhof
Dirk Geerdink
Beart Oosterhaven
Paul Janssen
Sigrid Kingma
Lieme Lautenbach
Siem de Vlas
Nelleke Lamme-den Boer
JoŽl Huitema
Anne Feddema

21.00 oere

Hein Jaap Hilarides Bent
Tryntsje van der Veer
Priiswinners PoezieRevue
Edwin de Groot
Kamphuis, Freda
Dijkstra, Tim
FERSWEVERS Henk Veenstra, Yttje Cnossen, Dries Reeder, Jongsma, Hiltsje
Tigchelaar, Geart
Pier Boorsma
Westerhuis, Ria
Rein de Lange
Marten Visser
Schlingemann, Kate
Henk van der Veer

22.00 oere

Hein Jaap Hilarides Bent
Hein Jaap Hilarides
Spoelstra, Janneke
Liuwe Westra
Bremer, Delia
Bosma, Ibo Jan
Degenaar, Job
Max Quax
Petra Quax
Jellema, Marrit
Ruerd Visser
Smit, Anske
Sabine Trines
Postma, Ridzerd
Vries, Jetze de
Boer, Dien L. de
Melvin van Eldik

 
30 jannewary om 23:13
 
Alfred van den Heuvel: ď Dit theater is heel goedÖĒ

Vanavond speelden Alfred van den Heuvel, Barbara Pouwels, Han Oldigs, Kiki Classen en Sanne Langelaar de relatiekomedie MIDLIFE van Niek Barendsen. Een vermakelijke komedie, met veel herkenning. Hier en daar lag het er misschien wat al te dik boven op, maar toch genoeg om te lachen. Wat opviel was het enorme tempo waarin gespeeld werd. Na afloop had ik nog een kort interview met Alfred van den Heuvel en vroeg hem o.a. over hoe hij het nieuwe theater van Sneek vond.

ď Ik kan niks anders zeggen dan dat dit theater goed is, heel goed! Ē Acteur Alfred van den Heuvel was vanavond na afloop van de voorstelling MIDLIFE duidelijk. ďHet klinkt allemaal walgelijk positief, maar het is wel zo. Ik heb gewoon een hele fijne avond gehad. Ik vind het een heerlijk stuk om te spelen omdat ik een hele avond op het toneel mag staan. Grote rollen zijn fijn om te spelen, ook op een technische manier. In kleine rollen is er iets heel raars met je energie aan de hand, die komt niet los, je laat een klein keuteltje en moet weer af. Je gaat weer af, moet weer precies weten wanneer je op komt. Het is niet voor niets dat de paukenist de zenuwenlijder van het orkest is, heel lang wachten maar er wel moeten zijn. Deze rol van Robert die in een midlife-crisis terechtkomt is mij op mijn lijf geschreven.Ē

Wat opviel was het hoge tempo waar in gespeeld werd. Van den Heuvel: ď Als het tempo omlaag gaat, als de bal niet omhoog gehouden wordt, dan zakt het in. Komedie moet een horloge wezen, moet doorgaan,doorgaan en nog eens doorgaan. En ik voelde dat het publiek hier in Sneek alles wel meenam wat meegenomen moest worden. Ik vond dit een van de beste voorstellingen. Het stuk is nu na zoín 45 keer helemaal ingespeeld, we weten precies waar het ligt, waar het spannend wordt, waar we een beetje doorheen moeten fietsen. Zonder dat het routine wordt. Het hangt ook van het publiek af, soms komen ze net niet over de streep. Dan zijn ze wel aandachtig, maar er wordt net niet gereageerd. Dat was vanavond duidelijk niet het geval, een prachtig publiek. Dit theater is het in ieder geval allemaal waard, een provincietheater in een klein stad.Ē

ď Of er verschil is tussen spelen in het noorden van het land en de rest? Het verschilt eigenlijk een beetje van stad tot stad, maar je kan in het algemeen zeggen dat in het noorden is er meer aandacht. Er wordt beter inhoudelijk geluisterd, als ik het heel grof moet zeggen. Het noorden gaat voor de inhoud, lekker protestants. Dit genre drijft op de herkenning. Wij bespelen altijd de vrouwen, die moet je mee krijgen, want die nemen hun man mee naar theater.Ē


ď We hebben vanavond met Beatrix de actualiteit er nog even in gegooid. En toen ik vroeg wat de Sneker mannen nu van mijn escapades vonden, dan stap je even uit de vierde wand, maar dat kon hier!Ē

Er waren vanavond een 300 theaterbezoekers die deze komedie zagen

 
30 jannewary om 18:25
 
Fanavend naar Midlife

Foto: Joris van Bennekom


Ik hew even un rijtsje maakt:

* At je inenen onherkenber binne foar je omgeving deurdat je 180 graden feranderend gedrach fertoane!

* At je faníe ene dach opíe andere dach sumar skeide wille, terwijl ut hķwelek goŽd was en je tegare nÚch folop toekomstplannen hadden.

* SÍge dat je niks mear foar je partner foŽle.
* Smoarferlyfd op un andere en dan sÍge dat ut je soulmate is!
* Je self wiesmake dat je op 1 lijn sitte en dat je su lekker met har prate kanne.
* Je eigen partner de skuld geve fan alles & nÚch wat.
* Nyt te bereiken, nyt mear met te praten.
* Je helemaal leech foŽle.
* Gyn ferantwoarding nimme foar je eigen daden.
* Yts anders wille mar nyt dķdelek wete wat.
* Partner, kyndes en frynden links lÍge late, gyn krityk hore wille.
* Wete wat je doŽn en nyt doŽn ferkeard is, mar nyt anders kanne.
* Faak onfrede over werk en relasy: Is dit alles?
* Shark eyes: nķver ķtíe ogen kieke!
* Gyn mallemoer antrekke fan ut ferdryt fan dyn partner: sonder emoasyís!
* Gyn fatsoŽn mear iníe bealech hewwe.

Ferdomd ik herken mij hier absolķt nyt in!! Wat mut ik dÍr fanavend tÚch doŽn in ut Teater an de Westersingel? Bin ok heel benieuwd wie't fanavend bij dizze foarstelling binne!

MÚrren wel un ferslach!
 
29 jannewary om 18:07
 
Aantal voortijdig schoolverlaters in Zuidwest Friesland laagste van Nederland!

Meer leerlingen gingen vorig schooljaar in bezit van een startkwalificatie van school. Het aantal voortijdige schoolverlaters is daarmee in de regio Zuidwest Friesland opnieuw gedaald. In het schooljaar 2010-2011 was het aantal leerlingen dat vroegtijdig de school verliet nog 2.5%, in 2011-2012 was dit nog 2%. Hiermee heeft de regio Zuidwest Friesland het laagste percentage voortijdig schoolverlaters van Nederland. Het landelijk gemiddelde ligt op 3.2%.

Wethouder Sjoerd Tolsma van Sķdwest-Frysl‚n: ďDe gezamenlijke aanpak door Littenseradiel, Gaasterl‚n-Sleat, Lemsterland en Sķdwest-Frysl‚n is de basis van dit succes. Juist nu in deze tijd is het belangrijk dat jongeren met een startkwalificatie de arbeidsmarkt betreden. Een diploma betekent een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De kans dat de jongere werkloos blijft of in de criminaliteit belandt is kleiner. Natuurlijk, elke jongere die zonder diploma de school verlaat is er ťťn teveel. Maar dit resultaat laat zien dat door een gezamenlijke aanpak door scholen en gemeenten er winst te boeken is. Deze samenwerking verdient een groot compliment!Ē

Het voortgezet onderwijs speelt een grote rol bij het voorbereiden van leerlingen bij de overstap naar vervolgonderwijs. Vooral met goede loopbaanoriŽntatie, waarbij leerlingen een goed beeld krijgen van de kansrijke sectoren in de regio, en juiste begeleiding lukt het scholen om leerlingen op school te houden.

Ook het programma 'forte', waarin leerlingen die het voortgezet onderwijs verlaten zonder diploma naar het mbo worden begeleid, is zeer succesvol. 80% van de deelnemers aan dit programma behaalt toch nog binnen een jaar het diploma. Leerlingen die een leerwerktraject volgen (Bbl-ers) en uitvallen omdat er vanwege de crisis geen banen zijn ontvangen in Zuidwest Friesland extra begeleiding in de vorm van jobhunting.

 
28 jannewary om 19:36
 
De laaste kear in funksy in Sneek...

 
28 jannewary om 19:01
 
Adieu Majesteit!

Abdikasy fan HM de Koaningin sukrekt bekend maakt!
 
28 jannewary om 16:34
 
Putkapel brengt CD ķt

Gistermiddach het De Putkapel un CD ķtbrocht. Dat wurdde deen in ut Ouwe Vat. Jan Douwe Gorter, de nieuwsfotograaf fan Sneek en ferre omstreken was bij de presentasy en skoat un antal moaie foto's.


De Oeletoeters: "Loop naar de pomp..."

NÚch un moaie Sneker groep dy't de stad posityf op'e kaart set binne de Oeletoeters. De Sneker karnavalsfereniging Úrganisearde saterdachmiddach onder winterse omstandechheden de Loop naar de Pomp tÚcht.

" Aangezien onze nieuwe prins in zijn dagelijks werk olie verkoopt ,was deze loop naar de pomp tocht speciaal voor hem in elkaar gezet, met de Luckie Duck van Vorsten als bezemwagen vertrokken 14 Vorsten, 7 dames en uiteraard prins Boudewijn met gevolg ", su lieten de Oeletoeters wete. " Het lukte de Prins om de 4 auto's van de Vorsten af te tanken op een bedrag van Ä 11,11 ! "

Ok hier was Jan Douwe Gorter anwezech met syn kamera! 
27 jannewary om 22:11
 
Kollum Gesprek fan Sneek 7

Foto: Jan Douwe Gorter


Seker dikke Pieter is un Sneker
En at ut gyn Sneker is dan is
Ut un Dikke Pieter!

Met andere woarden wannear binne je un Sneker? DÍran moest ik gistermÚrren denke toen ik ut interview met Egon Diekstra in Sneon & Snein de bijlage fan de LC las. Ik snitterde futdaleks na ut lezen fan ut stuk dat Egon Diekstra dan wel in Sneek geboaren en getogen is, mar dat dat simpele dÚch nyt onbelangrieke feit tÚch nyt de hoofdsaak is om hem Sneker te noemen. Nee, ķt ut interview ademt un sfear dyít foar 100% Snekers is. Ut is un gefoŽl, un SneekgefoŽl amper an te dķden wÍr Úf wat dat gefoŽl sit. Miskyn wel ut moaist dķden deur Egon syn frou dyít wannearít dy jonge fan Diekstra met syn lease Porche foar ut earst de oprit fan hun hķs oprydt roept fan ĎIk gaan even opíe fyts, hest un nieuwe auto? Ik fond y andere ok wel moaiÖ!í Dan staan je wear met beide Sneker Rooms Katolieke foetsjes opíe groan!

Dames en hear foar de seuvende kear ut Gesprek fan Sneek! Dat is un bysonder moment, want foar de nyt su bibelfaste roaie en roomse rakkers onder oans: seuven is un heilech getal! Altyd at ut getal seuven in de bibel an de orde komt is der wat an de haan. Hoe is ut tÚch mooglek dat de Úrganisasy fan ut Gesprek fan Sneek der kear op kear in slaagt gasten te strikken foar dizze eigensinnege talksjo dyít in un aflopen week ut krantenieuws hale?! Was ut de foarege kear Angel Anne fan Arriva dyít an un krķsferhoar onderwurpen wurdde, fandaach is dat o.a. Hans Konst. Nou ut is un wonder dat hij hier fandaach in good old Cafť de Feemerk fan Nico Vellinga nÚch in funksy staat. Der waren politieke hampelmannen dyít oans Hans aflopen week naar hķs toe sturen wķden. Nyt dat ut de groate kliber wat ķtmaakt, su earlek mut ik wel weze, wannearít Konst sitten bliŽf Úf fan ut politieke toneel ferdwynt mar tÚch. Ut gekke is, at un PVV Ďer begint te roepen te razen dan begint dyp fan binnen bij mij myn woudpikebloŽd te burrele. Ď Wat wolstŻ mantsje? Dy Konst mei dan wol net it politieke pee er prieske faníe wike wŻn ha, mar dŻ bliuwst no mei de hantsjes fan ķs Hans ou heite, hi hat genŰch kwaliteiten. No sa !í

Ut ķtnoadegen fan Egon Diekstra, un dach nadat der dus un groat interview met hem in de LC staan het, kan gyn toefal weze. Minsen dyít wat presteare staan in de spÚtlights en komme ferfÚlgens as gast bij ut Gesprek fan Sneek.
Hoe sit dat eigenlek met Hayo Apotheker? Is dy nÚch altyd bezech met de ferhķzing naar Tersoal? Ik fernim niks fan Sneker Apotheker, nou ja un kearke foarleze bij Djoke & Jeanetta op skoal dat was ut de aflopen week dan ok wel.

Ik wil Apotheker mear siŽn, mear hore. Laat dy man mear de burgemeester ķthange. Miskyn wil hij nou eindeleks ut groate feest fan 400 jaar Waterpoart ankondege! Jum binne der nyt met un paar blikjes ferf foar ut inwendege fan de Waterpoart, wat nieuw afdrukte fotoís en un sufeulste boekje over de trots fan de stad. Pak tÚch us groater ķt! Larykoek dat ut allienech ķt de Mienskip komme moat! Self ok ut foartou nimme B & W !!

Iníe Sķdwesthoeke is ut tÚch allemaal krekt un bitsje anders as in andere gedeelten fan Fryslaan. At dÍr met dŻzende euroís an gemeenskapsgeld strooit wurdt, der ferfÚlgens hele stukken fan over in de LC komme dan haalt ut fÚlk hier de skouders op: Ď Het dat stoomtreingebeuren saín soad jild koste? Sil wol je, ik fyn it wol GOEI jeÖí Houkepoart? Oh jaaÖdat deugde nyt helemaal nou? Politisy wakker wurde, nyt allienech Koen Pennewaard fan de Liwwarder de koalen ķt ut fuur hale late. Self o kus op ondersoek ķt gaan. Kontrolearende taak, ja tÚch!?

Reken der mar op dat tussen ut Gesprek fan Sneek nummer 7 en 8 wat gebeuren gaat in ferbaan met de Houkepoort affÍre! Sterker nÚch at der op social media hier en dÍr wat skampskotten plaatst wurde dan pikt de Liwwarder ut op! Let op myn woarden, ťťn fan de hoofdrÚlspeulers is aflopen week in de Marktstraat sinjaleard! Ut ondersoek is afronden, we kanne los! Wat de ķtkomst weze sal? Jum mutte nÚch even geduld hewwe!


Stratemaker

Toussaint Nota, nyt dat hij alliennech un poŽtsie naam het, mar stikem bewonder ik dizze man en nyt suín bitsje ok. Laat mij mar un fers foarleze, un oade an Toussaint:

De strater

op un ķtfergroate ouwe swartwitfoto
bitsje faach en deur de son fergeeld
sien ik un tafreel ķt lang ferflogen dagen
- Úf was ut gister miskyn?-

sķver majestueus lÍge stoere straters
de klinkers in ut sachte saanbÍd

mannen in mesjesterbroeken met swarte
rubberen knibbelappen om
un swaar shagje nonsjalant in un moanhoek
krķpe meter foar meter foarķt
onder de haan strate het wel wat

allienech ut is de false romantyk
nee geef mij mar
suín bakbeest fan un Ahlmann
earst dan foŽl ik mij as strater
de weareld te ryk !

Ut moaie fan Toussaint syn bedriŽf fyn ik dat hij jonges, ut binne foarnamelek jonges, dyít faak un bloŽdhekel an skoal hadden un tweede kaans geeft. En hoe komt ut dat Toussaint dy foar de maatskappij ogenskynleke moeileke mantsjes wel in ut gareel krijt? Toussaint praat letterlek en figuurlek deselde taal as dizze kearels. En dat werkt! TrÚts op dizze wekgever in Sneek en wide omgeving!

Trots op al dy ondernimmers fan Sneek dyít dwars teugen alles in gewoan deurgaan met hun werk en sich gyn mallemoer antrekke fan de eekmiegers! At je denke dat ut min gaat met de weareld, met de ekonomy, wannearít je denke dat minsen alliennech mar egoÔsten en boas binne dan hewwe je un beeld fan de boase groate weareld. Dat is ferrekte gefaarlek, want at minsen slecht binne wÍrom sķden we dan nÚch moeite doŽn? At minsen boas en selfsuchtech binne, dan kanne we gyneen mear fertrouwe. At alles negatyf is wÍrom sķden we dan noch moeite doŽn om te feranderen? Dan is ut ferloaren moeite en ontstaat der berusting. Sufer bin ik nÚch lang nyt!

AMEN!!

 
27 jannewary om 21:44
 
Ut Gesprek fan Sneek in bomfol Cafť Vellinga

( foto Jan Douwe Gorter )

De seuvende edisy fan ut Gesprek fan Sneek het fanmiddach foar un bomfol Cafť Vellinga an de Korte Veemaktstraat in Sneek sÚrgt. NÚch noait earder waren der sufeul belangstellenden op ut eigensinnege praatprogramma onder leiding fan Jacques Monasch afkomen. Wat heel opfallend was ut groate antal jongere besoekers! Was ut programma diskear nou sufeul anders as de foargaande sessyís?

Angelina Kerver ( Groen Links ), Sicco Rypma ( FNP ) en Hester Slootjes ( PvdA ) in gesprek met Jacques Monasch.

Nee, ok diskear wear lokale ( Hans Konst ) en lokale politisy ( Angelina Kerver, Sicco Rypma en Hester Slootjes ) dyít stuk foar stuk hun sÍchje doŽn mochten.

HANS KONST

Ik weet nyt wat ut is met politisy mar evech en altyd wurdt der om de hite brij heen dreuteld & keuteld. Of ut nou over wynmolens gaat Úf sentrale hķsfesting fan ut amtenarenkÚrps fan de gemeente SWF, ut groate pķblyk wurdt niks wizer fan wat de politisy der over sÍge! Teminsten su hew ik ut fanmiddach ondergaan.

JEROEN DEEN ( foto fan faceboek )

Jeroen Deen, ik noem um foar ut gemak mar even social media goeroe, had wel un helder ferhaal.
Ď Plaatst niets op social media, als je het niet door de telefoon tegen iemand zou zeggen í, su hield Deen syn gehoar foar.

( foto Jan Douwe Gorter )

TOUSSAINT NOTA in gesprek met Jacques Monasch


Sķksesfolle sakelui as Egon Diekstra ( Hamilton Bright ) en Toussaint Nota fan ut gelyknamege stratersbedriŽf wisten wel te fertellen wÍromít hun sake nok in dizze tied nÚch goŽd draaie: Ď BETROKKENHEID í is ut toverwoard! Prachtech om te siŽn hoeít dizze Sneker mannen fol passy over hun bedriŽven fertelle. De twinkeling in de ogen bij beiden was op de earste rij goŽd te siŽn.

EGON DIEKSTRA

JAN VAN OMME

( foto Jan Douwe Gorter )

Horekaman in hart & nieren en ok foarsitter fan de Stichting Uit in Sneek, Jan van Omme wist met ferve syn ferhaal over gesellech Sneek te fertellen. Ok Van Omme seit dat ut in Sneek fan samenwerking komme mutte, alliennech bereike we niks.

Ik mocht as altyd de middach beslķte met un kollum. Dy fÚlgt hier in un apart blogje! At der minsen binne dyít reageare wille, ik open myn site foar de reaksyís!

Earewoard!
 
27 jannewary om 11:26
 
At de taal net mear kloppet

JusterjŻn in ymponearjend toanielstik fan Teater Snits sjoen: Koartsluting fan Haye van der Heyden yn in Fryske oersetting fan Tryntsje van der Zee. Geweldech werkenber, saít de measte stikken fan Van der Heyden ta de ferbylding sprekke. Lykwols it stik mei dan werkenber wÍze, it falt en stiet mei de akteurs dyít it spylje, kinne dy ek oertsjŻgje. Om mar fuortendaliks mei de sprekwurdelike doar yn hŻs te fallen: JA!! Jan Sluyter, Anneke Hondema, Titia Huisman en Mayra Hondema meie dan amateurspilers wÍze, se hawwe stik foar stik in profesjonele ķtstrieling op it poadium. Dit fjouwertal heart by de absolte top fan it Frysk amateurtoaniel.

Yn dizze tragy-kommeedzje spilet Sluyter de rol fan de dementearjende Victor net allinne, hij is simpelwei in man mei Alzheimer. De oars oh sa rimpene Sluyter is yn syn rol fan Victor in trage ‚lder wurdende man, dyít in ķtstrieling hat fan ien dyít yníe bernskes rekket. Ik kin my bÍst yntinke dat der justerjŻn genŰch minsken wiene dyít sa ķt en troch even slokke moasten.

It is ek in Żntheisterjend proses wannearít it Ď in tizeboel yníe holle í wurd. Charlotte, de frou fan Victor, wurdt al like realistys spile troch Anneke Hondema. Wat moat sij yníe rol fan Charlotte wat opfrette fan har man. En dat docht persoanlikheid Hondema op in leauwensweardige wize, wat in fysike ekspressy hat dizze frou!

At Victor net allinne de wurden kwyt rekket en syn tinzen him hieltyd fierder yníe steek litte, is der ek nochris buorfrou Eva. Dizze rol is Titia Huisman opíe hŻd skreaun, lekker gek mar yn wÍzen yn- en de yntryst, omdat ek sij ferlies drage moat. Hoeít der praten wurdt oer har ferstoarne man, sa realistys en ek hjir sa werkenber!
It rouproses is wreed ta opíe bonken. De mimyk fan Huisman, ek at se neat hoeft te sizzen, is fan heech nivo!

De jongste fan ut kwartet spilers, Mayra Hondema, spilet de rol fan Julia, de dochter fan Victor en Charlotte. At we it oer talenten hawwe, dan mei dizze Hondema sa neamd wurde. In spring ynít fjild mei in stem as in klok!

Wat moat it in weelde foar de spilers wÍze om op saín moai grut toaniel spylje te kinnen, mei alle technise mooglikheden. Allinne it ljocht al! En it lŻd fan de fluitsjende fŻgels yníe maytyd, Victor mei der dan gek fan wurde, it is wol hiel moai. Krekt as in wŻnderskoane dekor, mei al dy toarre blÍden en it tryste klimmerblÍd oer de skutting! Trouwens wol sjoen hoe moai de akteurs opmakke wiene?!

De h‚n fan regisseur Dirk de Vries is oeral te sjen en te hearen, net yn it lÍste plak fan de mķzykkar. De mankelike rauwe stim fan Tom Waits skuort de taskŰgers dwers troch alles hinne en past hielendal by it stik. Dat set fuortendaliks al ķtein mei it lyrise November, it nŻmer pakte my by de strot! Saít it hiele stik my oangrypt hat. It liket dat it stik in happy ein kriget at it beslķt nommen wurdt dat Victor en Charlotte nei in appartemint ( oan de Houke Poart notabene ! )ferhķzje sille, mar it is skyn!

Gastfrij

Wat kear op kear wer opfalt yn Teater Sneek is de gastfrijheid fan alle frijwilligers dy't der wurkje.

Opfallend dat der nei Űfrin fan dizze foarstelling safolle minsken hingjen bleaunen. ' DŻnsjen nei ' wurket blykber yn 2013 ek noch altyd! 
27 jannewary om 10:06
 
DaniŽl Wayenberg was hereÖ

Oait noemde ik Sneek un kulturele woestijn, mar dat het weest. Teugenwoardech nade komst fan oans kultureel kertier het de stad mear wech fan un kuturele oase! Gisteravend was der op kultureel gebied wear fanalles te beleven. Ut is mar goŽd dat ik mij nyt tweedele kan, anders had ik gisteravend en in ut Teater sitten en in de good old Noorder. In ut teater speulde Teater Snits ut prachtege toneelstuk Koartsluting fan Van der Heyden en in de foarnalech griffemearde kerk gaf de weareldberoemde pianist DaniŽl Wayenberg un konsert.

Flak foardat Wayenberg optrad mocht ik hem even ontmoeten in ťťn fan de kleedkamers fan ut Atrium an ut Oud Kerkhof. Un bysonder fitale man fan 83 jaar dyít op dit ogenblik bezech is met syn Nederlaans tournee wÍrít hij Beethoven, Chopin, Liszt, Albťniz, Brahms, Rachmaninoff en Balakirev speult. Dizze pianofirtuoas trad over de hele weareld op, onder andere in de Carnegie Hall fan New York. Dķzenden mķzykliefhewwers laat hij nÚch immer geniete fan syn spel.

Gisteravend was Wayenberg dan in ut kulturele hart fan Sneek. BÍst un bitsje groats, dat wij suín man dan foar un paar uurkes in oans midden hewwe. En absolķt gyn sterallures, simpelwech un sympatyk mins! FÚlgens hew ik bÍst wel un unieke foto nommen: DaniŽl was hereÖ!

 
26 jannewary om 17:38
 
Bonte Sneker Avend ferder in Teater Sneek!

De dertiende edisy fan de BSA sal houden wurde in Teater Sneek an de Westersingel, dat nieuws maakt foarsitter Klaas Visser fan Teater Snits gisteravend bekend. Nadat de earste tien jaargangen fan de BSA in good old Van der Wal en later De Walrus waren, fonnen de laaste twee foarstellingen plak in Wokrestaurant Jasmin Garden. Op sich niks mis met, alhoewel't ut dÍr op dy laaste lokasy altyd warm en fol was.

Ut groate antal foarstellingen, ut aflopen seizoŽn mar liefst 9 kear inklķsyf un matinee op saterdachmiddach, fergde nÚch al wat fan de deelnimmers. Toen de direksy fan de Wok angaf dat sij wel fan de foarstellingen af wķ ( twee weken ut Wokrestaurant dicht kan nyt ķt teugen 14 dagen BSA ) is kontakt socht met Teater Sneek. Ben van der Knaap cs ontfange de BSA'ers met open armen en garandeare un selde ' kneuterechheid ' as op eardere lokasy's.

Der salle nou maksimaal 7 foarstellingen geven wurde, wat in prinsipe delkomt op 2800 besoekers! Ut balkon bliŽft namelek dicht tidens de BSA-ķtfoeringen. Ut Teater, da's moai en dat is prachtech! In ferbaan met drukten fan Teater Snits rond ut Sneker Pan Teater Iepenloftspul, dizze somer, wurdt de 13de BSA in jannewary 2014 houden!

Persoanleke noat

Fanaf ut begin hew ik metdeen an de BSA, hew ut ķtgroeien sien tÚt un geweldech spektakel dat ut nou is. De aflopen twee foarstellingen hadden foar my nyt mear dy kick as earder bij Van der Wal/De Walrus. Toen na de laaste foarstellingen bij de Wok dķdelek wurdde dat ok afl.13 wear op dy lokasy plakfine sķ en nyt in ut Teater ( wÍr't ik un groat foarstander bin/was ) hew ik bedankt foar ferdere deelname. Sonder rankune, sonder spul!

Dat de BSA nou tÚch ferder gaan in oans prachtege Kultuurtempel an de Westersingel bin ik alliennech mar blied met! Ik kom nyt mear op myn earder nommen beslķt teruch en wat mij rest is de fantastise ploech fan de BSA heel feul sķkses te wÍnsen!

 
26 jannewary om 14:49
 
Gesprek fan Sneek aflevering seuven in Cafť Vellinga

Sukrekt myn kollum foar ut Gesprek fan Sneek afl.7 skreven. Is mÚrrenmiddach!

Hier ut persbericht ( wÍrom tÚch altyd in ut Hollaans?? )

◦WILLEN WE WINDENERGIE OP HET FRIESE LAND?
◦GAAN ALLE AMBTENAREN UIT SUDWEST FRYSLAN WEER TERUG NAAR SNEEK?
◦WAT IS EEN VRIENDSCHAP IN HET SOCIALE MEDIA TIJDPERK? EN
◦HOE SLAGEN SUCCESVOLLE FRIESE ONDERNEMERS OOK IN DE CRISIS?


Gedeputeerde van de provincie Frysl‚n Hans Konst is op zondagmiddag 27 januari een van de hoofdgasten bij Het Gesprek van Sneek. Hij gaat in gesprek met Fries Tweede Kamerlid Jacques Monasch die de talkshow leidt.

Hans Konst


Hans Konst ervaart momenteel tegenwind bij de provinciale windplannen. Er zijn veel bezwaren en het protest zwelt aan. Hoe kunnen we duurzame energie blijven opwekken en tegemoet komen aan de bezwaren? Houden de protesten aan? Willen we die grote molens in het Friese land?


Alle ambtenaren verzamelen!?

Jeroen Deen, kreatieve dķzendpoat!


Andere onderwerpen tijdens het Gesprek deze middag zijn de oproep van Burgemeester Apotheker om alle ambtenaren die nu nog verspreid over de grote gemeente werken weer te centraliseren in Sneek. Raadsleden Hester Slootjes (PvdA) en Sicco Rypma (FNP) gaan met elkaar in debat. Internetondernemer Jeroen Deen bekijkt vriendschappen in het Facebook tijdperk (Like it!).

Egon Diekstra

Succesvolle ondernemers Egon Diekstra (Hamilton Bright) en Toussaint Nota (Nota Straatmakers) vertellen hun geheimen hoe te overleven tijdens de crisis; Horeca ondernemer Jan van Omme vertelt wat ons allemaal in het komende jaar in Sneek te wachten staat en stadsdichter Henk van der Veer sluit af met een pittige column.

Toussaint Nota

Waar? bij CAFE VELLINGA!!

Jan van Omme is ok in Cafť Vellinga!

Het Gesprek van Sneek is voor iedereen vrij toegankelijk. Cafť Vellinga aan de Korte Veemarktstraat 11 opent haar deuren om 16.00 uur. De talkshow begint om 16.30. En, zoals altijd, is iedereen voor Studio Sport weer thuis!


 
25 jannewary om 08:52
 
Teater Snits spilet Koartsluting

FannejŻn en moarntejŻn spilet Teater Snits it toanielstik Koartsluting fan Haye van der Heyden yníe grutte seal fan Theater Sneek. Spielers: Jan Sluyter, Anneke Fiersma - Hondema, Mayra Hondema en Titia Huisman, rezjy Dirk de Vries. Ut is un blijspul fan Van der Heyden dat oer demensy giet, lykwols net swiersettich. It is foar de earste kear dat Teater Snits yn Theater Sneek spilet en der is dŻnsjen nei yn de fyer fan de Snitser Kultuurtempel. Seal iepen om 19.45 oere. Oanfang 20.15 oere.

Foto: Teater Snits
 
24 jannewary om 19:25
 
Met un mikrofoan in de haan

Fanavend mach ik wear us foarleze en dat fyn ik nou nyt bepaald un straf. Foarleze ķt eigen werk en dat in de Nationale Voorleesweek. Tsjongejonge wat bin ik ok un bofkont! Op ut programma staat dat ik fanavend foar hilarys kaberet sÚrge sal. Ik fyn ut allemaal wel bÍst want ik doŽn simpelwech myn eigen ding, sonder dat ik ut nou programma noeme wil. Moai werk om met un mikrofoan in de haan un saal met minsen met te nimmen in ferhalen.

Ik merk hieltyd faker dat minsen faker ferhalen hore wille. En ferhalen en anekdoates hew ik su langsamerhaan bij't soad! Over stadsfiguren, over managers, over pķberjeugd, over politisy dy't nyt deuge wille, over bysondere kriminelen, ja wÍrover eigenlek nyt?

WÍr ik dat fanavend doŽn? In de Noorderhoek! Nee, ik fertel jum nyt foar wie ik ut doŽn, wat het un ander dÍr nou met noadech?!

 
23 jannewary om 19:12
 
Midlifekalmte!

Gister skreef ik al un blogje over de MIDLIFE, fandaach nÚch even ferder. Un prachtech boek over de Midlife is de paperback fan Jaap Spaans: Ď Midlife, midden in je leven- 50 mythes over de middelbare leeftijd ontmaskerd í ( uitg. Het Spectrum ). Spaans fynt dat de ( Úf un ? ) midlifekrisis ķtíe tiid is. Hij stelt dat ut opgeven fan onmogeleke dromen en idealen miskyn wel un enÚrme opluchting geve kan. Trouwens wat is fan middelbare leeftyd? At ik de fotoís fan myn opa en pake siŽn toen se like oud waren as ik nou, dan sit der nÚchal un ferskil tussen. Om ut over opoe en beppe nÚch mar nyt te hewwen, dy sagen der feul ouwer ķt as frouwen fan fergelykbare leeftyd nou. Ouderdom begin fÚlgens mij teugenwoardech op feul latere leeftyd as un halve eeuw leden. En dan nÚch is ut arbitraal wat oud en oud gedrach is. Ik ken wel lui fan 30 jaar dy't al achter de geraniums sitte!

Pake Geert van der Veer, 21 jaar


Leeftydsfoarskriften binne fÚlgens mij nyt mear su foarspelbaar en fastomlijnd. At ik binnenkÚrt wear naar un konsert fan Kane in Amsterdam gaan hew ik tÚch echt nyt ut gefoŽl dat se mij allemaal staan an te gapen en ferfÚlgens en masse sÍge Ď wat doŽt dy ouwe lul hierÖí
Aflopen saterdachavend nÚch even met soan en frynden in De Walrus weest, bierke drinke. Nou ik was beslist nyt de enege 50 plusser! Ik foŽl mij over ut algemeen helemaal prima, ik hew absolķt gyn psychise klachten.

Beppe Loukje van der Veer, 20 jaar

Foar mij is de midlife de fase fan fysike achter ķtgang. De aflopen weken ( foarķt even privť dan ! ) hew ik op un wat alternatieve manier an myn herstel werkt. NÚch altyd had ik last fan myn kķtbeenblessķre, de sweepslach en spierskeuring oplopen in september jl. ( ! ). Na 5 kear un besoek an un akkupunkturist foŽle myn spieren aardech beter an en mach ik foarsichtech beginne te trenen! Kiek dat ut herstel su lang duurde het seker foar un gedeelte met leeftyd te maken, ik sal ut nyt ontkenne!

Opa Hendrik Petstra op ' jonge ' leeftyd

Mar ik raak der nyt fan deur in de stress! WÍrít ik wel ferrekte min over kan is dat ik hieltyd faker met de doad konfronteard wurd. Elke kear at ik bekenden en ok onbekenden fan myn leeftyd ferlies besef ik de eindechheid fan ut leven. Echter ik bewear altyd dat ik 114 jaar wurde wil en wat dat an gaat bin ik nou krekt over de helt.

Der binne dagen bij dat ik last hew fan Midlifekalmte!

Opoe Roelofje Petstra as ' jong ' meiske
 
22 jannewary om 21:43
 
De toan fan Tinus Udding!In samenwerking met www.112swf.nl
 
22 jannewary om 20:14
 
Koen Pennewaard op Nationale Voorleesdag: De Stoomtrein!!MÚrren sal LC sjoernalist Koen Pennewaard tegare met nÚch un antal local heroes foarleze op basisskoal De Oudvaart. De boekkeuze fan Pennewaard is ondertussen al bekend op twitter! Ik wil jum Pennewaard syn keuze nyt onthouwe, hierbij ut prachtege stukje proaza!

At Pennewaard om wat foar reden dan ok afhaakt is Anne Hettinga syn stand-in, ķteraard leest de Arriva Angel dan foar ķt utselde boek!
 
22 jannewary om 19:41
 
Midlife sonder krisis

Foto: Roy Beusker


FÚlgende week woŽnsdach, 30 jannewary, naar ut Teater an de Westersingel om dÍr de foarstelling MIDLIFE met te maken. Toen ik dizze foarstelling foarech jaar ķtsocht was der nÚch gyn sprake fan Ď twee halen 1 betalen í. Heuhh?? Ja want wie un kaartsje foar woŽnsdach het, kan op frijdach 8 februwary nÚch un kear naar un midlife achtege foarstelling. Uteraard gaan ik der as sķnege skoalmeester wel achteran omdat alsnÚch te regelenÖ

Earste mar even de info:

" Theater Sneek gaat de strijd aan met de midlifecrisis! Speciaal voor echtgenoten, partners, minnaars en minnaressen die niet meer aan kunnen zien hoe hun partner zich te buiten gaat om zijn leeftijd te ontkennen, heeft Theater Sneek een speciale actie in het leven geroepen. Met de actie Ď Midlifecrisis ' biedt Theater Sneek voor de prijs van ťťn, twee voorstellingen om heren op leeftijd weer op het juiste pad te krijgen.

De voorstellingen Midlife en Haantjes, op respectievelijk 30 januari en 8 februari, behandelen thema's rondom de midlifecrisis en met name de gevolgen hiervan. Theater Sneek verzekert wanhopige partners dat hun partner op 9 februari volledig genezen is van zijn midlifecrisis. Bij de enkeling waarbij herstel uitblijft, geldt niet het principe: no cure, no pay, zo hebben partners toch maar mooi genoten van twee heerlijke avondjes theater. Maak gebruik van de actie door o.v.v Ď midlifecrisis ' te bellen met onze kassa via 0515 430 580.

In de voorstelling Midlife van woensdag 30 januari volgt het publiek de charmante maar naÔeve Robert die van zijn vrouw een jaar vrijaf krijgt om te doen en laten wat hij wilt om zo tegen zijn midlifecrisis te strijden. Het leven is een snoepwinkel en hij kan niet kiezen. Een herkenbare relatiekomedie met een scherp randje die menig man en vrouw inspireert wat wel en juist niet te doen in een dergelijke periode.

Foto: Reinier RVDA

Daarna volgt de voorstelling Haantjes op vrijdag 8 februari. Deze snelle cabaretvoorstelling met o.a. DaniŽl Bossevain en Peggy Vrijens volgt twee vrienden in de jaren negentig in Amsterdam Ďtoen alles nog leuk was'. De vrienden hunkeren naar succes en erkenning: Ďbigger than life is a way of living', maar zijn ze hier wel tegen bestand? Een voorstelling waar degeen met de midlifecrisis zich zeker in gaat herkennen, maar ook hier de vraag: loopt dit allemaal wel goed af?"


Ut begrip MIDLIFE sal ik nyt ontkenne, ik weet der alles fan! De toefoeging KRISIS loof ik niks en dan ok helemaal niks fan! Un fabeltsje in myn optyk. Ik gaan feul mear foar de slogan Ď Midlife midden in je leven í, dyít Jaap Spaans, auteur fan un gelyknamech boek introdusearde. Ut idee dat mannen tussen pakwech de feartech en fijftech sķden in un diepe put komme is un klisjeebeeld ķt de jaren í50 en í60.

Bij dy term MIDLIFEKRISIS, ok wel bekend as ut Rob de Nijs-syndroom, denkt iedereen dan an un skeiden ouwe kearel met un oarbeltsje en ut liefst op un motor. Ik hew niks met oarbeltsjes ( nou ja at ik bij de accupunturis fut kom dan hew ik wel us un ferburgen punÍzy in myn oarÖ) en ik hou ok helemaal nyt fan motÚrs.

MÚrren ferder!
 
21 jannewary om 21:44
 
Jan Uitham: Kampioen der Verslagenen!

Eťn fan de sympatykste Elfstedenriders fan '63 is ongetwifeld Jan Uitham. De inmiddels 88 jaar ouwe Uitham nimt alle tyd om met Rudy Bouma en mij te praten over de tÚcht dy't hem BN'er maakte. Sien hieronder: 
21 jannewary om 16:57
 
Sneek is un stad wÍr't mķzyk in sit!


Dat Sneek un stad is wÍr't mķzyk in sit, is al jaren bekend. Der is hier un bloeiend mķzykleven in de stad, trouwens in de hele Sķdwesthoek. Ik hoef jum nyt alle namen fan brassbands, kÚrpsen, bandsjes en individuele sangers (m/f) te geven.

Fandaach ut fersoek om foar twee mķzikale eksponenten ķt oans stad reklame te maken. Om an te kondegen dat der wear twee CD's presenteard wurde salle. Moai!! Sundach anstaande dy fan de Putkapel en fÚlgende week woŽnsdach dy fan De Signalen. Ut spyt mij dat ik bij beide prensentasy's nyt anwezech weze kan, sundach self optrede bij ut Gesprek fan Sneek ( dy info krije jum nÚch ) en woŽnsdach de 30ste sit ik foar de ferandering wear us in ut Teater. Jaja minsen ik hew un freeslek saai leventsje! 
20 jannewary om 18:41
 
Un ieskouwe dach!

Uteraard om dat myn groate foetballiefde Feyenoord ( ja su skriŽf ik ut nÚch immer ! ) ferloar fan...Nou ja, gun mij dy kynderachtechheid dan nÚch om nyt de naam fan dy klup ķt Mokum op myn site te setten. Overigens un terecht ferlies.

Maat Nico Altenburg is fandaach op stap weest met un fototoestel in de anslach en het prachtege plaatsjes skoaten. Nico was o.a. op de iesbaan fan Sneek!

De foto's spreke foar sichself, dus gyn namen en kommentaren met groate dank an Nico! 
19 jannewary om 21:52
 
Onder de dekens met Jan Vlap

Uteraard ferloochen ik myn oukomst as echte O.N.S. Ďer nyt! Ik kom der gewoan foar ķt, ut was fanavend gyn wear om bķtendeur te sitten. Ut kwam mij dan ok ferrekte goŽd ķt om tegare met Jan Vlap in de skyboks te sitten bij SC Heerenveen Ė Heracles. En nÚch hadden we ut stervenskoud. Jan wķ ut nyt sÍge en ik durfde ut as gast fan Janneman nyt te sÍgen. Kwesty fan un gegeven peard & su.

Hearlek trouwens om in de pauze an un beerenburgje te nippen en op temperatuur te kommen!

Over de wedstryd wil ik ut absolķt nyt hewwe, gebrek an klasse bij SC Heerenveen, simpel sat.

De raanferskynsels fyn ik gelukkech nÚch altyd heel belangryk bij ut betaalde foetbal. Fanavend was dat ongetwifeld tegare met O.N.S. trener Jan Vlap onder de dekens. Gelukkech hewwe der un foto fan!

 
19 jannewary om 16:17
 
George Schweigmann interview

Gister skreef ik al un blogje over dizze legendarise Elfstedenbedwinger, fandaach ekskl. interview met de mattadoar!In samenwerking met www.112swf.nl
 
19 jannewary om 14:42
 
De toan fan Tinus Udding

Tinus Udding, links in grize trui


Hij leverde syn toan in foar un krķske! Tinus Udding deed in 1963 ok met as wedstrydrider in de ElfstedentÚcht. Toen Udding de tÚcht ķtriden had had hij ekstreem kouwe foeten. Ankommen in un Groaninger sikenhķs bleek dat hij tweede graads befriesing oplopen had. Ut hķdomhulsel fan syn groate toan met nagel en al moest der af! Gelukkech gyn toanampķtasy. Ď Als ik niet als 31ste was binnen gekomen, niet zo snel had gereden, waren mijn tenen afgevroren geweest, zo verzekerde de doktoren mij later í, aldus Udding.

Ut omhulsel met nagel en al droogde moai op en Udding bewaarde ut stukje as un ware spÚrttrofee. In 1994 het hij ut stukje toan & nagel an ut Earste Friese Skaatsmuseum skonken en dÍr staat ut nou te pronk! Udding skreef ok un boekje over syn ervaringen fan de tÚcht fan í63

Later mear op beeld!
 
18 jannewary om 18:30
 
Ontmoeting met Stien Kaiser

Noait docht dat ik Stien Kaiser nÚch us interviewe mocht! Fanmiddach gebeurde dat wel in ut Skaatsmuseum fan Hindeloopen. Wie de medaljespiegel fan dizze skaatserydster besiet kan alliennech mar bešme dat sij tÚt de aldergroatsten hoart! DÍr gaan we: 6x goud, 2x silver en 1 broans op NK, 1x silver op EK Allround, 2x goud, 4x silver en 2x broans op WK Allround en op de Olympise Speulen: 1x goud, 1x silver en 2 kear broans. De ElfstedentÚcht fan í63 wurdde ok deur dizze tÚprydster reden. Kaiser kwam tÚt Franeker! Of der mear rydsters an de barre tÚcht fan 50 jaar leden metdeen hewwe weet Kaiser har nyt te herinneren. Toen sij op un gegeven moment an un toeskouwer froech Ď hoet laat is het í en dÍrna bedankte foar de infÚrmasy riepen se an de kant Ď hť een vrouw! í

Ik kan nyt anders sÍge dat Stien Kaiser un freeslek aardech mins is, absolķt gyn kapsones. Trouwens bij al dy riders dy't ik fandaach ontmoeten hew gyn misplaatste fedetteneigingen! Moaie generasy!

Later mear op beeld!
 
18 jannewary om 17:54
 
Iesboeken foar Reinier Paping & Jan Uitham

Fandaach binne ok wear twee ElfstedentÚchtboeken overhandegd en wel an Reinier Paping en Jan Uitham, de nummer 1 en 2 fan de wedstrydriders in í63. Paping kreech un boek met de titel Ď Alles over IJs í en Uitham wurdde bliid maakt met Ď Nooit meer wachten op Elfstedenijs '.

In ut laaste boek presenteare elf tÚpkoks ķt de Friese elf steden un dessertresept. Foar Sneek binne dat Robby Mok en Kim van der Zee fan Resaurant De Kastanje. Sij komme met Hazelnoot Beerenburg Tijm IJs met Ďkrokrante cannelloni van drabbelkoek en chocolade, gevuld met kastanje mousse en schuim van passievrucht í.
 
18 jannewary om 17:31
 
George Schweigmann: Acht kear un ElfstedentÚcht ķtriden!

At we ut dan tÚch over levende spÚrtlegenden hewwe, dan is George Schweigmann der seker eentsje fan. Mar liefst acht kear reed de Liwwarder de TÚcht der TÚchten ķt, wÍronder dy fan 1963. Un ķnike prestasy en met name over de laaste tÚcht kan Schweigmann prachtege ferhalen fertelle en dat deed hij fanmiddach foar de kamera fan www.112swf.nl Later mear over dizze tÚpper!
 
18 jannewary om 16:33
 
Alle Elfstedenhelden bij mekaar!

Ut liekt su eenfoudech om alle finishte wedstrydriders fan de ElfstedentÚch fan 1963 bij mekaar op'e foto te setten, mar dat was fanmiddach beslist nyt ut gefal. TÚcht lukte ut ķteindelek om dizze ķnike foto te skieten! In ut midden de nummers 1, 2 en 3 fan de wedstryd: Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg. Nadat de foto nommen was, wipte Jan Uitham , inmiddels al 88 jaar jong, nÚch sonder problemen om over un stek te klimmen. ' Hupsakee daar gaat ie ' zei de vitale Uitham!

 
18 jannewary om 16:28
 
Iesmeester Jan Oostenbrug: earst iis dan in AlvestÍdetocht!
In samenwerking met www.112swf.nl
 
18 jannewary om 16:14
 
Gouden reŁny ElfstedentÚcht Ď63

Mediagekte tidens reŁny ElfstedentÚcht 1963

Wat un fantastise uren hew ik fandaach had in ut Earste Friese Skaatsmuseum fan Gauke Bootsma in Hindeloopen! DÍr was fandaach de reŁny bijeenkomst fan alle mattedoaren dyít de ElfstedentÚcht fan 1963 (ķt-) reden hewwe. Tegare met Rudy Bouma, fan www.112swf.nl hewwe wij deelnimmers interviewd. Un onfergeteleke en ķnike gebeurtenis dyít werklek tÚt in de puntsjes Úrganiseard was! Der is fÚlgens mij gyn ander ( kultuur-) spÚrtgebeuren in Fryslaan dat su in de belangstelling staat bij de media.

Gauke Bootsma, ÚrganisatÚr Gouden reŁny ElfstedentÚcht '63

Ut was fanmÚrren ťťn groate mediagekte in ut prachtege museum fan de Bootsmaís dÍr in Hindeloopen.

Unyk dizze happening, omdat ut wel us de laaste kear weest hewwe kan dat al dy riders massaal gehoar gaven om un dergeleke bijeenkomst bij te woanen.

Ut is ok freeslek aardech om tegare met un Rudy Bouma ( 19 ! ) dizze interviews te doŽn. De interviews binne in de loop fan dizze dach en de dagen dyít fÚlge te siŽn op syn en myn site. We beginne aansens met un filmke over Jan Oostenbrug, iesmeester fan de Vereniging Friesche Elfstedentocht.
 
17 jannewary om 22:54
 
Feilech ķt 058 thķskomen!

Ut moaiste fan L'warden...

Su, dat hewwe we ok wear had, ut fijfjaarlekse optreden in De Bres. Overigens niks mis met de Úrganisasy fan dizze PoŽzy avenden dÍr. Ik hew Melvin van Eldik hooch sitten, en hij maakt ut alle kearen wear waar. Prima gasthear. In'e pauze op un drafke naar ut stasjon gaan, ik wil ut ok nyt overdriŽve ķteraard!

Melvin van Eldik, ÚrganisatÚr poŽzy avende in Liwwarden
 
17 jannewary om 19:04
 
17 januari Leeuwarder PoŽzie Avond in De Bres

LEEUWARDEN, januari 2013 - Donderdag 17 januari 2013 is er weer een Leeuwarder PoŽzie Avond in debatcentrum De Bres met een groot aantal dichters en verhalenvertellers.

Aanwezig zijn: Henk van der Veer, John Eskes, Douwe Kootstra, Sigrid Kingma, Peter Vermaat, Renske de Roos (foto), Bennie Huisman, Menno Dokter en Klaas Kasma. De muziek wordt verzorgd door Jelmer van der Wal en Rocking Ronnie.

Het programma begint om 20.30 u en zaal gaat open voor publiek om 20.00 u. Entree: Ä 5.

De Bres, Schoolstraat 4 Leeuwarden.

 
17 jannewary om 12:23
 
Op bloate foeten over ut ies!


ď Ik daag jou uit om samen met mij 1 km op blote voeten over het ijs te lopen. Waarom? Omdat jij ook kunt wat ik kan. Ik ga jou de technieken laten ervaren voor een gezonder en weerbaarder leven.Ē


Dat seit Wim Hof, dyít beter bekend staat onder de naam The Iceman. In samenwerking met Friesland Post wil Wim Hof in plak in ut Guinnes book ferovere deur met sufeul mogelek minsen op bloate foeten over ut ies te lopen.

Dit persbericht ontfing ik:

Begeleiding

Zoals zijn naam al doet vermoeden, heeft The Iceman eerder voor ijskoude uitdagingen gestaan. Hij heeft meerdere wereldrecords op zijn naam staan waaronder het blootsvoets beklimmen van besneeuwde bergen. De ervaren Iceman zal jou mentaal en fysiek voorbereiden en ondersteunen bij deze tocht.Bijdrage medische wetenschap

Met deze uitdaging levert Wim een bijdrage aan een medisch onderzoek waarbij hij tracht te bewijzen dat niet alleen hij, maar iedereen de controle over zijn autonome zenuwstelsel kan krijgen. Het beÔnvloeden van het immuunsysteem zorgt ervoor dat iemand weerbaarder is voor ziektes. Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zullen aanwezig zijn om metingen te verrichten.

Programma:

Deelname: gratis (en voor iedere inwoner van Nederland)
Locatie: THIALF Stadion Heerenveen
Kleding tijdens loop: sportief, casual, of eigenlijk wat je maar wilt.
Datum: 26 januari
Aankomst: 15.00 uur tot 15.15 uur
Start: 15.30 uur.
Einde: 16.15 uur.

De loop zelf duurt ongeveer 12 minuten

EnÖna afloop een verwarmend drankjeÖ
 
16 jannewary om 18:42
 
Ut E-woard...

Nyt te loven su at dy Hollanders overdriŽve kanne. Der lach nÚch mar amper un fluuske ies in de sloaten Úf dy halve gare westerlingen hewwe ut al wear over un ElfstedentÚcht. Dat sÍge se dan wear nyt, want su hewwe ut over ut E-woord...Flauwer kan ut hast ok nyt! Dizze iesweek had nyt beter ' pland ' wurde kannen as jķst dizze week, ommers ut is frijdach fyftech jaar leden dat de ElfstedentÚcht fan 1963 ferriden wurdde.

Gauke Bootsma, prachtmins, Úrganiseart foar de sufeulste kear un reŁny foar oud-deelnimmers an de barre tÚcht fan '63. Dy bijeenkomst wurdt houden in ut Skaatsmuseum fan Hylpen. Wie't dÍr nÚch noait weest het, kan ik beslist anrade om dat tÚch mar us te doŽn. Sowieso het Hylpen sjarme, suwel winters as somers. Ik fon in myn foto argyf nÚch un moaie somerse foto, wÍr't ik tegare met Gauke op'e kyk staan.
 
15 jannewary om 18:08
 
Papieren ferzy Ensafh gaat deur!

Dat fyn ik nou moai literÍr nieuws: de papieren ferzy fan it Frysk literÍr tydskrift Ensafh bliŽft gewoan ferskinen! Felisiteard redaksy dat jum dat oprÍden hewwe. Ut het der lange tiid naar ķtsien dat ut blad in papieren ferzy ophouwe sķ te bestaan. Gelukkech is der un roaie ' streek ' deur dat onsalege foarnimmen setten. Su't ut der nou foar staat sal der wel un nummer minder ferskine. De abonnementspries bliŽft gelyk. Ut is nyt anders, ik bliŽf lid fan ut tydskrift!

Opfallend is, dat der in ut laaste nummer fan de fierde jaargang mar liefst 7 fersen fan Hein Jaap Hilarides in ut Bildts opnommen binne. Dat fyn ik moai, omdat ik Jaap syn poŽzy graach leze mach. En ik fyn ut ok aardech dat ut Bildts, tÚch un minderheidstaal in Fryslaan, un plakje krijt in ut tydskrift.

Op 31 jannewary Úrganiseart Ensafh un groate dichtersavend in Cafť Vellinga hier in Sneek. De lui dy't metdoŽn krije allemaal Ä 15,--. Nou kan ik nyt in un anders syn beurs koekeloere, mar ik wil ut wel om'e nocht doŽn. Of is dat wear onprofesjoneel? Nou dan mar! Twee konsumpsybonnen binne mij genoech en dy anderhalve joet doŽn jum mar in de pÚt foar de papieren Ensafh!

 
14 jannewary om 17:27
 
Sneker Filmwinter: 44 films in 4 dagen

Uteraard hewwe jum al lang lezen dat dizze week de Sneker Folmwinter fan start gaat. Un prachtech inisjatyf fan entŻsiaste frijwillegers. Wie't der mear over leze wil kan terecht op'e site www.snekerfimwinter.nl

Nou hew ik un ķtnoadeging kregen om de opening fan ut filmfestival met te maken, mar ik kan spitechgenoech nyt. Ik bin donderdach in De Bres in Liwwarden op un poŽzyavend dy't Úrganiseard wurdt deur Melvin van Eldik. Kan mar op een plak tegelyk weze.

Un week later mach ik al wear naar 058, mar dÍrover sal ik jum dan wel blogge. Twee kear in 14 dagen tiid naar Liwwarden, dat sal ik tÚch wel overleve?!

 
13 jannewary om 18:04
 
Ds. Alex van Ligten met emeritaat

Foar op ut programmaboekje un speulkaart met de afbeelding fan de Waterpoort en ut Ryksmuseum. Van Ligten bewaart de kynderskat foar hij wist dat beide steden un belangryk plak in syn leven speule sķ!


In un folle Groate Kerk het ds. Alex van Ligten fanmiddach afskeid nommen as predikant fan de PKN Sneek. Op fersoek fan de herder en pastor gebeurde dat sonder Ď lange toespraken en gedoe í, omdat hij dÍr absolķt nyt fan houdt.

TÚch ontkwam ok dizze Ď hippe hippie dominee í ( fÚlgens Rick Grootenhuis ) der nyt an dat der un antal sprekers de skeidende dominee ferbale en mķzikale lÚf toeswaaiden. Ongetwifeld ok op fersoek fan Van Ligten song ut koar fan de Amsterdamse Ekklisia, dÍrít Van Ligten nÚch ses kear per jaar foargaat, un groat antal fersen fan Huub Oosterhuis. Prachtege poŽtise teksten fan Oosterhuis, dyít self ok anwezech was in de Martinikerk. Dirk S. Donker bespeulde op firtuoaze wize ut kerkÚrgel.

Van Ligten het fanaf 1978 dominee in Sneek west, earder dÍrfoar ston hij in Molkwearum en Koudum. Moaie anekdoates wurdden ferteld over de altyd puber bleven dominee. Ď De puberteit, U weet wel die periode in je leven dat ouders heel moeilijk gaan doen í fÚlgens ds. Fedde Welbedacht. Ď En puber dat is Alex gebleven. De jonge Alex met zijne lange haar ging zeker niet naar de kapper als zijn moeder zei dat het moest. Want als er een woord is waar hij een hekel aan heeft dan is het wel het woordje moeten. Alex moťt helemaal niks!!! í su liet kollega Welbedacht wete.
Huub Oosterhuis fanmiddach anwezech in de Groate Kerk


Op un fraach fan Welbedacht hoe Alex van Ligten sich self as dominee sach had Van Ligten oait seid Ď Ik zie mij zelf als een horsel in een zelfvoldane kerk í Om der nou foar te sÚrgen dat Van Ligten su nou en dan nÚch wear us op de preekstoŽl sķ staan had Welbedacht wel un adfys. Ď Laten we gewoon zeggen dat hij dat NIET doen MOET, dat hij het nu maar rustiger aan MOET doen!í

Gemeentelid Pim Visser hield un hilarise toespraak dyít met name over de learaar Van Ligten ging. FÚlgens Visser besit Van Ligten un seuvental eigenskappen dyít hem tÚt un goŽd learaar make. Hij staat boven de stof ( 1 ); Inspirearend ( 2 ); Laat um inspireare ( 3 ); HķmÚr ( 4 ); Betekenisfol ( 5 ); Teugendraads en eigenwies ( 6 ) en Van Ligten is un twijfelaar ( 7 ).

Van Ligten bedankte tenslotte met un ferhaal over de jongen dyít lezen learde. WÍrbij hij an ut end fan ut ferhaal letterlek de pijp an Maarten ( Mook ) gaf. Un lange rij fan minsen drukte de aimabele Van Ligten de haan. 
13 jannewary om 12:29
 
Alex van Ligten : A Dieu!

Fanmiddach is der in de Martini Úftewel Groate Kerk fan Sneek de afskeidsdiŽnst fan ds. Alex van Ligten. Rķm 34 jaar het Alex van Ligten predikant in Sneek weest. Ik hew de deur nyt bepaald platlopen bij dizze Sneker swartrÚk.

TÚch waardear ik dizze dominee in hoge mate, nyt in ut laaste plak om ut boek Ď Intussen is het ook weer droog geworden- De hele bijbel in zestig pauzenummers í dat in 2010 fan syn haan ferskeen. Dat boek leit op myn nachtkastje en ik lees der regelmatech in. Ik brķk ut as ķtlÍchbibel, want dat kan Van Ligten ķtstekend: ķtlÍge!


Earder kwam ik Alex van Ligten teugen as eksaminatÚr toen ik myn diploma bibels onderwies haalde an Pedagogise Akademy De Him. Ik haalde dat diploma nyt tidens myn reguliere opleiding, mar pas nadat ik al un antal jaren onderwizer was. In dy tiid wurdde ut diploma nÚch beloand met un ekstra bonus in de fÚrm fan un boekebon foar learkrachten dyít ut papierke hadden. Ik fon dat bespotlek, ommers ik had op un kristleke P.A. sitten, had bewust koazen foar ut kristlek onderwies en dat moest foldoŽnde weze. Suín aparte gratifikasy moest dus ok foar mij gelde fon ik. Ik kon piepe en liepe, deed utselde werk as myn kollega's met ut papierke, mar ik kreech de boekebon fan 100 gulden nyt. Toen hew ik, nyt su prinsipieel, ut diploma tÚch nÚch haald. Want ik bin gek op boeken en boekebonnen. En tidens ut eksamen kwam ik Van Ligten dus foar ut earst teugen.

Wat mij indertiid wel ansprak dat hij, Amsterdammer fan orsjine ķtstekend Frysk prate. SterkernÚch hij preekte ok regelmatech in de Friese taal. Dizze man foŽlde ut an wat un soad fan syn beroepsgenoaten nyt deden: de taal fan ut fÚlk is belangryk.


Fanmiddach gaan ik dus mar even naar de Groate Kerk toe om Van Ligten de haan te geven, al was ut allienech mar om ut moaie boek dat y skreven het. Ferder bin ik su randkerkelek wurden asít mar kan. Mar dÍr kan Van Ligten niks an doŽn, hij was in alle gefallen elke sundach wel in kerk en dat fyn ik in dizze tiid fan ontkerkeling al un prestasy fan fÚrmaat!

De ķtnoadeging foar de afskeidsdiŽnst fan Alex van Ligten, met un moaie pentekening fan Theo Jaasma.
 
12 jannewary om 11:55
 
Stoom ķt de oren mar nyt heus!

Fandaach ut laaste stukje in de LC over alle perikelen rond ut mislukte aventuur fan de stoomtrein. Koen Pennewaard, sjoernalist bij ' de krant sinds 1752 ', het um werkelek de stoom ķt de oren skreven over ut stoomtreinprojekt. Onafhankelek, skerp en to the point. Der mankearde niks an. Aflopen week nÚch un haarskerpe analize over wÍromít ut hele stoomtreingebeuren op un fiasco ķtlopen is.

Je sķden ferwachte dat der allemaal reaksyís op suín stuk komme, seker fan bestuurders en politisy. Mar niks is minder waar. Onferskillechheid troef, de pest fan dizze tyd! Swijge as ut graf, gyn azem Úf om ut mar us populistys ķt te drukken: se dronken un glas, se deden un plas ( al Úf nyt onder de douche ! ) en alles bleef su as ut was! Ut is foar mij onbegryplek dat der noait konsekwÍnsyís foar de ferantwoardeleke bestuurders binne dyít bakken fol met overheidsgeld fergriemd hewwe. Nee wat stiller wat beter! NÚch us, Pennewaard het um werklek ut laplazures skreven over de kwesty, mar op un gegeven moment is ut schluss, over en ķt. Dat is nou ut gefal, want suít ik al earder skreef Anne Hettinga fan Ariva sal syn hannen seker nyt brane an de stoomtrein.

HOUKEPOORT

De fÚlgende kwesty dyít nou in de kommende weken wear ķtgebreid in de LC an bod komme sal, is dy fan de Houkepoart. De Ryksresjerzje het ut ondersoek naar mogeleke falsheid in geskrifte deur un tÚpamtenaar fan SWF afronden. Ut openbaar ministeary beslķt nÚch Úf der ferfÚlgd wurde sal. Ik bin heel benieuwd wat ķt ut ondersoek naar foaren komen is. Sinds foarech jaar somer is ut stil weest over dizze saak, mar froech Úf laat mutte de betrokkene met ut water foar de dÚkter. TÚt nou an toe konnen de hoofdrÚlspeulers hun ferskķle met Ď geen commentaar, want de zaak is nog in onderzoekÖí Dy tyd is nou foarbij!
 
11 jannewary om 22:41
 
Zware Jongens in Panorama

Fokko & Arie timmere nÚch altyd an'e dyk met De Zware Jongens. Wie ut nyt love wil, mut mar even un Panorama kope. Moaie pr mannen!
 
11 jannewary om 18:06
 
Decorette


Ut regent dizze week jammerklachten & ellende over fallisementen en bedriefsslķtingen. En ik weet wel dat je alles nyt futpoetse kanne met peptalks en positieve blogjes. TÚch soek ik bewust ut positieve nieuws op wat ik dan ok onherroepelek fyn. Op twitter befoarbeld dÍr't un jong ondernimmend echtpaar konstant an de wech timmert met hun toko. Ik doŽl op de eigenaar fan de Decorette in Sneek dy't fandaach un prachtege foto op de twitter setten. Op su'n manier noadech je de klanten naar je winkel. Allemaal heel spannend.

In in fan myn tweets noemde ik dit sķver ondeugende poŽzy! Futdaleks reagearde www.grootsneek.nl met dat ut dirty minds fan mij waren! Nou ja sÍch! Ik fyn ut simpelwech fantastise reklame en maak graach pee er foar sukke ondernimmers! Forza, we komme dizze ekonomys interessante tiden wear te boven!
 
10 jannewary om 18:37
 
Tranendal


Eťn fan de meast wanstalege gebouwen in Sneek fyn ik ut foarmalech belastingkantoar an ut Tranendal. Toepasleker naam is der nyt! Nee, ik weet ok wel dat ut offisjeel Kerkhofslaan is, mar un echte Sneker krijt ut in syn harses om ut su te noemen. Dat stukje Sneek ken ik dus allienech mar as Tranendal, dat overging in de Kerkhofslaan. Dat KERKhofslaan hew ik noait goŽd begrepen, want op de Algemene Begraafplaats fan Sneek is gyn kerk te bekennen. Ut Tranendal beston froeger ķt allemaal kleine geskakelde hķskes. Acht ut Tranendal was froeger de fabryk fan HUBERT. Myn fader haalde dÍr un soad klandisy fut. De fabrieksarbeiders kwamen namelek om shag en sigaretten bij hem in de winkel. Hubert is allang nyt mear in de Noarderhoek en de hķskes fan ut Tranendal binne ok foargoŽd ferleden tiid.

Ut gebou dat der nou staat het ok nÚch un skoftke diŽnst deen as skoal/opleidingssentrum fan de Friese Poort Úf ut Friesland College.

Ut staat nou leech en ik bin benieuwd wannear't ut plat gaat. Ik sal der gyn traan om late! Wel un gouden plakje om te woanen, dÍr an de oever fan de Franeker Faart. Ik waande op dat plak oait ut rieten mandsje fan Mozes en ik sach in myn griffemearde kynderdromen de moaie dochter fan Farao al baden in ut water fan myn Sneker Nijl! Krekt su lang't meester De Boer dia's fan de Nijl kieke liet en sei: ' kijk jongens en meisjes dit is nu de Nijl, daar lag Mozes in het biezen mandje! '

Un droom spatte ķt mekaar.
 
9 jannewary om 18:59
 
Postere foar KulinÍre ElfstedentÚcht

Na gister gaan ik nÚch even deur met digitaal posteren Úftewel rķtbiljetsjes op'e site plaatse. Fandaach kreech ik dy fan de KulinÍre ElfstedentÚcht binnen. Ut is de lustrum aflevering fan de kulinŽre tÚcht. Diskear un ander tydstip as foargaande edisy's: namelek op sundachmiddach! De lokasykeuzes binne ( noadgedwongen ?! )ok wat anders as in ut ferleden. Hotel Van der Valk doŽt diskear ok met. Prima keuken dÍr en ut ferfoer met un spesjale Elfstedenbus? Of mutte de kulinÍre smikkelaars der naar toe klķne?

Hoop dat de fÚrmule anslaat, want de Sneker horeka kan wel un oppepper hewwe!
 
8 jannewary om 18:27
 
PoŽzy & Babi Pangang

Fijf jaar leden al wear trad ik foar ut laast op in wat ik dan altyd ut klompehÚk foar de hel pleech te noemen: Liwwarden. Melvin van Eldik is dÍr de stimulatÚr fan de poŽzy en Úrganiseart in De Bres Gedichte-Avenden. FÚlgende week donderdach is der wear suín poŽzy feestje en Melvin had al un paar kear fraagd Úf ik metdoŽn wķ. Der is altyd wel wat, mar diskear gaan ik dan tÚch mar naar 058 toe. Bitsje sendingsarbeid kan gyn kwaad!

Op 31 jannewary Úrganiseart ut literÍre tydskrift Ensfh hier in Sneek de tweede groate Gedichte JŻn in Kafee Vellinga. Dat was foarech jaar un fantastise happening. En wat goŽd is, dÍr mutte je un tradisy fan make. Cornelis van der Wal en Piter Boersma hewwe ut diskear nÚch beter anpakt as foarech jaar: de deelnimmers krije Ä 15,-- foar hun optreden! Babi Pangang dus!
 
7 jannewary om 17:54
 
We binne wear los!!

LÚs op skoal dan hŤ! FanmÚrren met un nieuwjaarsontbijt Úftewel un moarnsbrogje op skoal. Prima Úrganisasy! In de groep was ut wel tich kear su rustech as foar de fakaansy: de spanning fan de feestdagen is der wear even af! Lekker om wear an'e slach te gaan. Eťn fan myn learlingen, hij is ok learling fan Fokko Dam, speult bij de Makkumer drumband. Se hewwe un nieuwjaarsķtfoering had, wÍr't D. bÍst wel de bibbers foar had. Mar alles is hartstikkene goŽd gaan. " Heeft meneer mijn foto wel gezien? Wil meneer die wel op de site zetten...! " Jaseker D. hij staat hierboven!

Met andere woarden ut leven fan alle dach het syn anfang nommen, ik sal su nou en dan al dat kleine nieuws brenge. Want ut groate in ut leven bestaat ķt kleine dingen, su het myn fader saleger mij altyd foarhouden. En hoe ouwer ik wurd, hoe mear ik denk dat de krķdenier gelyk had!

Kom mar op: achter de mķzyk an in 2013!!


 
6 jannewary om 12:38
 
Spetterende Jantjes in Teater Sneek

Ut ( fertel-) ferhaal fan De Jantjes is al mear as 90 jaar oud, mar tÚch nÚch altyd aktueel. Gisteravend was de musical te bewonderen in Teater Sneek, ut wurdde un fantastise happening, un feest fan herkenning.


Ut ferhaal speult um foar ut groat gedeelte af in ut Jordanese kafee fan Tante Piet. Blonde Greet, Toffe Jans, Mooie Leendert & syn frou Doortje en de mķzikanten Na Druppel en De Mop komme alle dagen om un slukje te drinken. De Jantjes binne Dries, Manus en Toon dyít deur intriges, ferloaren liefdes en misferstannen beslķte om Amsterdam te ferlaten. Se tekene bij de Koaningkleke Marine en sette af naar Nederlaans-IndiŽ. Na ses jaar komme se teruch in Mokum.

Dat is ultrakÚrt ut ferhaal, mar foar mij is de roaie draad de liefde foar minsen, de emoasyís dyít universeel binne. Amsterdam en seker de Jordaan an ut begin fan de foarege eeuw is un dorp, niks mear en niks minder. Dat is ok de herkenning foar Snekers en Sķdwesthoekers, want Úf ut nou ut kafee fan Tante Piet is Úf de Ierse Pub fan Jan van Omme, ut doŽt der nyt toe, minsen hewwe allemaal hun eigenaardegheden en soares. De taal is un prachtech instrķment om dy emoasyís te fentilearen, at dat nou in ut Jordanees is Úf in ut Snekers, dialekt is de spiegel fan de siel.

Gyn wonder dat aktrise Willeke Alberti ut over un thķskomgefoŽl het wanneart sij de rol fan Na Druppel speult. Dan is ut nyt mear speulen, dan is dat ut fertolken fan ut leven self.

De ferskes, echte oerhollaanse klassiekers, binne tekstueel juweeltsjes: Ď Je ligt in je etuitjevoor je het weet í Úf Ďals jeen roggebroodkind bent, zul je je nooit verslikken in kaviaar í !

Eigenlek sķ un dergeleke musical ferplichte kost weze mutte foar un inburgeringskursus en nyt allienech foar allochtoanen mar ok foar autochtoanen! Ut is un stukje onferfalste Nederlaanse geskiedenis. Wat sat der gisteravend un tempo in dizze musical, wat flitst en flatst ut allemaal over ut poadium.

Wat komme hier de dekÚrstukken op un fantastise manier naar foaren. En dan ut gelķd, ik kan nis anders sÍge dat de akoestyk hast perfekt is. Gisteravend sat ik op rij twee, bij eardere foarstellen sat ik midden in de saal, mar ut bliŽft genieten. Ik ferbaasde mij der over dat na de foarstelling inenen de Úrkestleden fanachter de koulissen kwamen. Ik fon de mķzyk al akelech moai, sudat ik docht dat is wel un hele moaie ÚrkestbandÖ

Na gisteravend is overdķdelek dat Sneek alle groate produksyís an kan in ut teater. Gisteravend was der un opfallend ouwer pķblyk anwezech dyít ongetwifeld un soarte fan sentimental journey maakt hewwe, mar ut is beslist nyt su dat jonger pķblyk dizze musical nyt waardeare sal. Su krije in april de kaans, want dan komme De Jantjes opnieuw naar Teater Sneek. Un dikke fette anrader!

Foto's: Jan Douwe Gorter
 
6 jannewary om 10:42
 
Willeke Alberti in de Jantjes: terug bij mijn roots

Gisteravend hew ik un onferwachte ontmoeting met Willeke Alberti had! Un spontane meet & greet om der mar us un dikke fette klisjee teugen an t goaien. Tegare met teaterdirekteur Ben van der Knaap en fotograaf Jan Douwe Gorter mocht ik even met dizze tÚpaktrise prate. Ik was echt onder de indruk fan dizze fakfrou en miskyn wel un measte omdat se folkomen har self is.

Ut is fanself heel apart dat iedereen dij altyd anspreek met Alberti, terwyl je familynaam tÚch ťcht Verbrugge is. Wat mij ok opfiel was har kleine gestalte en har prachtege blauwe ogen, dyít sprankele. KÚrtom un hele autentike persoanlekheid, sonder kouwe kak. Heel toegankelek en dÍr hou ik fan. Uteraard stelde ik de fragen en gaf sij de antwoarden.

Ď Hoe kunt U dit toch volhouden, want U trekt het hele land door met De Jantjes í, was myn openingsfraach. ď Wat is er nu leuker als deze rol van Tante Na Drup te spelen. Ik kan helemaal mij zelf zijn, ik kan kleren dragen die heerlijk zitten. Ik hoef mijn buik niet in te houden, ik heb een heerlijk pruik op mijn hoofd en ik spreek mijn eigen taal. Ik ben helemaal terug gekomen bij mijn roots die in Amsterdam liggen. Dat voelt ontzettend lekker, het is zo ontzettend gaaf om te doen. Deze rol in De Jantjes is een van de mooiste rollen die ik ooit heb mogen spelen, ik kan weer gewoon praten. Het is in ťťn woord fantastisch! Ē

Foar Alberti is De Jantjes ongetwifeld un soarte fan sentimental journey, mar hoe sit dat met har kollegaís, dy binne un stuk jonger.

Alberti: ď Elke avond als ik weer met De Jantjes optreed, geniet ik van het prachtige jonge talent waarmee ik mag spelen. Onze regisseur, Paul van Ewijk, heeft het allemaal zo goed uitgelegd, dat je ziet die jonge acteurs gewoon groeien. Heerlijk om te doen. Ik vind het trouwens helemaal niet zo musical-achtig, deze Jantjes is voor mij puur volkstoneel, waarbij het verhaal ook nu nog overeind blijft. Ja, ťcht volkstoneel en daar hou ik ontzettend van ! Ē

Over har ervaring om wear in Sneek op ut toneel te staan is Willeke Alberti lyrys en an alles is te merken dat ut oprecht is.

ď Wat een supermooi theater hebben jullie hier gekregen, eigenlijk onvoorstelbaar in deze tijd waar het toch niet zo gemakkelijk meer gaat als voorheen. Ik weet mij nog goed te herinneren dat ik hier ooit in dat oude theater heb gestaan met de Wamaís, maar dat is al heel wat jaren geleden! Amicitia toch? Wat mij en trouwens en de hele crew opviel aan dit nieuwe theater is de fantastische akoestiek, die is volgens mij perfect! Jeetje zeg, dit is een feestje om hier op te mogen treden. De klik tussen ons en het publiek klopte vanaf het eerste moment dat wij opkwamen. Dat merk je gewoon, dan is Ď het íer! Ik heb gehoord dat wij hier in april terug komen voor een extra uitvoering. Ik vind het jammer dat ik er dan niet bij ben, maar ik ga Lucie ( de Lange, hvdv ) volgende week meteen bellen dat het hier in Sneek helemaal te gek is om te spelen.Ē

Teaterdirekteur Ben van der Knaap het un smile fan oar tÚt oar en de woarden fan Alberti gaan der ķteraard in as un preek bij un ouderling. Jan Douwe skiŽt nÚch enkele fotoís en na 5 minķten nimme we afskeid fan un bysonder moai schminkte aktrise, dyít tÚch helemaal har self is. Taal speult hierbij un belangrike rÚl en persoanlekheid ķteraard!
 
5 jannewary om 15:17
 
UT IS TRYST WEAR MAR GYN TRYSTE DACH!

Skilderij fan Evert van der Veen

Ut is inderdaad gyn sonnege dach fandaach! Mar dÍrom hoeve je nÚch nyt tryst en mankelyk te wezen! Fanmiddach hew ik myn halfuur loopke deur de stad even deen. Altyd de oren en ogen goŽd open, om te horen en te siŽn Úf der nÚch wat te rÍden is. Dat fiel teugen, alhoewel't ik jum melde kan dat der bij Hotel Hanenburg foldoende aktiviteit is. Alle boeken dy't de laaste eigenaar, Rob Hopster, ķtstald had, der nou gyn ťťn mear fan over is. De Sinees, ik ken syn naam nyt, dy't ut pand kocht het sal ongetwifeld foar opnieuw un metamÚrfoase sÚrge. Fan Sipke ( Hanenburg ) tÚt Sinees, sķ un moaie titel weze foar ut fÚlgende hoofdstuk.

JAN PROCEE

In de Parkstraat fiel mij ut fÚlgende ķthangbÚrd op. Ut is fan antykhandelaar Jan Procee, dy't hier jaren leden syn saak had. De saak is al lang ferdwenen, ut bÚrd is un stille getķge fan wat foarbij is dat het weest.

Jan was un bekende Sneker, syn broer Sikke nÚch bekender. Ik bin blij dat Evert van der Veen, un swaar onderwaardearde skilder ķt oans stad, Sikke Procee oait karakteristyk fastleid het ( sien hier boven ). Ik hoorde fannweek nÚch un moaie anekdoate over Sikke ( met dank an W.! ). At Sikke ut over syn broer had, sei hij altyd: ' Oans Jan is un ryk man! ' DÍrna fiel der even un stilte en ferfÚlgens sei Sikke: ' Oans Jan... rydt in un Mercedes! '


WILLEKE & DE JANTJES IN SNEEK

Ondertussen binne se 100 meter ferderop druk bezech met de foarbereidingen fan de musical De Jantjes, dy't fanavend in un ķtferkocht Teater Sneek speult wurde sal met o.a. Willeke Alberti. Ik fyn har un fakfrou, dy't ik fanavend in levende lijve hoop te ontmoeten! MÚrren sal ik myn impressy over de musicalavend geve.
 
4 jannewary om 17:15
 
De Jantjes: onverwoestbare musical
MÚrrenavend naar De Jantjes! Dizze musical in Teater Sneek is folledech ķtferkocht. DÍrom op 7 april a.s. nÚch un kear in Sneek! Sien site www.theatersneek.nl

 
4 jannewary om 15:58
 
Harm de Wagt hoopt kampioŽn met O.N.S. te wurden!

Harm de Wagt was gister ok ťťn fan de partygangers op'e nieuwjaarsresepsy fan de gemeente SWF. Su moai as ut aflopen jaar weest het, met de legendarise bekerwedstryd teugen Ajax sal ut nyt gau wear wurde. TÚch hoopt de O.N.S. preses op wear un hoogtepunt in de kluphistoary fan de Sneker oranjehemden, namelek ut kampioŽnskap in de hoofdklasse met promoasy naar de saterdach Topklasse. In syn nieuwjaarstoespraak analisearde burgemeester Hayo Apotheker ok nÚch even kÚrt de bekerwedstryd fan O.N.S. teugen landskampioŽn Ajax. De burgerfader meende dat na ut inbrengen fan enkele sterren deur trener Frank de Boer dat dŠt de ommekear brocht. Nee, Apotheker: ut noadgedwongen ķtfallen fan Leo de Wagt deed de wedstryd kantelen. Nou su!In samenwerking met www.112swf.nl
 
4 jannewary om 10:45
 
Kees Poiesz ferlaat dit jaar ut 90 jarege familybedriŽf

Kees Poiesz met syn opfÚlger Rob Terstappen

Inkoopdirekteur Kees Poiesz sal dit jaar, op 21 jķny om eksakt te wezen, ut familybedriŽf ferlate. Al earder kondegde Poiesz an dat hij de direksy fan de supermerkketen ferlate sal. In de opfÚlging is foarsien in de persoan fan Rob Terstappen. Dizze bekleedde earder leidinggevende funksyís bij de HEMA en Bakker Bart.In samenwerking met www.112.swf.nl
 
3 jannewary om 22:36
 
Apotheker: Ik ben 50 keer liever ondernemer in de binnenstad van Sneek dan in het centrum van Heerenveen of Drachten!In samenwerking met www.112swf.nl
 
3 jannewary om 22:01
 
KWS'er Jaity Dijkstra over de tunnel naar ut Starteilaan!

 
3 jannewary om 20:05
 
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hayo Apotheker
 
3 jannewary om 19:44
 
Nieuwjaarsresepsy gemeente SWF

Fanmiddach tegare met Rudy Bouma fan de nieuwssite www.112swf.nl naar de nieuwjaarsresepsy fan de gemeente SWF weest. Moai om met su'n jonge hoan as Rudy der op ķt te gaan en nieuws te skoaren. Fandaach wurdde bekend dat de LC en ut FD fÚrs inleverd hewwe op ut antal abonnees in ut derde kwartaal fan 2012. Ut is foar de LC en ut FD fanself ok ferrekte moeilek om su akkuraat as jonges fan www.112swf te operearen. Binnen 10 minķten na de nieuwjaarstoespraak fan burgemeester Apotheker ston de speech al online! Na de toespraak fan Apotheker hew ik tegare met Rudy nÚch un antal achtergroangesprekjes deen. Ok dizze komme su gau mooglek op de sites.

Wat ik fanmiddach opfallend fon, was dat ut kolleezje fan B & W nyt naast mekaar ston om de nieuwjaarswÍnsen in ontfangst te nimmen. " Ut is gyn eenheid je ", snearde un Sneker! Dat is mij wat te kÚrt deur de bocht, mar ik mut sÍge dat ik ok nÚch noait un respesy metmaakt hew dat de bruidegom in de ene hoek fan de saal ston en de bruid ergens anders... Ut was nou sķver un speurtochtje fan: ' wÍr is Gea ', ' wÍr staat Sjoerd ', hest Leo Pieter ok siŽn? ', ' is Wigle der wel? ', ' Maarten nÚch op fakaansy? '. Nee, dit mut fÚlgend jaar beslist anders Hayo Apotheker! Foar de rest niks as lof, want de Úrganisasy was ferder prima en ut South West Lake City Band un bovenslach! Al noeme wij dy hier gewoan Sķdwest Fryslaan Band!

Rudy Bouma, feulbelovend sjoernalist fan www.112swf.nl
 
2 jannewary om 19:34
 
Circus Sander & frynden binne der klaar foar!

MÚrren en frijdach geve Sander & frynden twee sirkusfoarstellingen in Sneek op ut Flexaterrein an de Toppenhķsterdyk. Ondertussen hewwe Sander Balk en syn maten de tent al opboud en ok binnen in de ferwarmde piste binne alle saken klaar maakt sudat ut sirkusspektakel mar losgaan kan.

Diepe bķging foar Sander cs dat sij dit realiseare. Ut sal ongetwifeld keihard werken weze, mar ut resultaat mach der weze. Ď Fanavend salle de lichtjes bķtenom nÚch anbrocht wurde en de kaartferkoop ferloopt na wÍns í, su liet Sander mij un uurke leden wete toen ik fotoís maakte.

Foar mear info ferwies ik graach naar de site www.familievoorstelling.nl 
2 jannewary om 15:06
 
Eťn goeie Sneker facebookpagina is beter as twee halven:

www.facebook.com/harre.sneek


Wim Walda

FanmÚrren plaatste ik ut onderstaand blog over de Sneker facebookpagina www.facebook.com/harre.sneek Dizze pagina is opsetten deur Richard de Jonge cs.Sonder dat de mannen ut fan mekaar wisten, brocht Wim Walda end foarech jaar un gelieksoartege site in de lucht: www.facebook.com/ikbinunsneeker. Toen Wim dizze digitale overlapping sach mailde hij Richard en mij ut fÚlgende:

Eind 2012 kwamen er los van elkaar en onwetend van elkaars bestaan vrijwel tegelijkertijd twee Facebookpagina's in de lucht (IkbinunSneeker en Harrť Sneek) die eigenlijk allebei hetzelfde beogen: stukje nostalgie met als centraal thema SNEEK, foto's plaatsen over Sneek op een centraal punt, stukje erfgoed veilig stellen, leuke verhalen van, voor en door Snekers plaatsen.

Nou kun je wel zeggen: hoe meer hoe beter, maar als sites steeds dichter naar elkaar toegroeien en er ook hetzelfde materiaal wordt getoond, lijkt het mij veel verstandiger om er ťťn denderend mooie site van te maken.

Dus bij deze roep ik alle mensen die de pagina IkbinunSneeker geliked hebben om hun materiaal voortaan te plaatsen op Harrť Sneek en vriend van de site te worden. Op die manier komt er een prachtig historisch document tot stand waar we met zijn allen veel meer plezier aan beleven dan wanneer mensen hun foto's en commentaar op beide sites moeten plaatsen, daardoor commentaren missen en alles verwarrend wordt. Ik zelf zal ook voortaan nieuwe ( oude ) foto's op Harrť Sneek plaatsen, want het gaat niet om de ego's van Richard of Wim, maar over Sneek.

Groet, Wim

Su beginne we ut jaar ķtstekend hearen! Eťn waarskķwing foar alle lezers en koekeloerders: dizze pagina werkt ferslavend!!

Richard de Jonge
 
2 jannewary om 12:23
 
Facebook Harrť Sneek en De Wip


De Facebookpagina Harrť Sneek is un anrader foar Snekers dyít fan nostalgy houwe houwe. Der staan inderdaad prachtege fotoís op de pagina dyít laat ik ut mar rum houwe, fíral 35 plussers anspreke sal. Ok opfallend dat op de pagina regelmatech ut Snekers as skriŽftaal brķkt wurdt. Dat fyn ik foar ut foartbestaan fan de stadstaal allienech mar goŽd. Fraach je nyt altyd af, Úf ut Snekers dat je skriŽve taalkunech wel helemaal klopt. DÍr hewwe we wel taalkundegen foar, gewoan Snekers brķke, ut komt feul autentiker over as befoarbeld Hollaans.

Op de pagina bin ik nou al un antal kearen fotoís ( sien hier boven ut kosteleke plaatsje fan ut Wippoadium ) teugen komen dyít te maken hewwe met oans Snekers stadsgrachten en singels. Ik fyn dat Sneek nÚch altyd feulste min met syn grachten doŽt. Dat de Vereniging Sneker Zakenlieden dit jaar rond de desember feestdagen prachtege ledferlichting anbrenge liet bij de overklķzingen en bruggen in de stad fyn ik al un geweldege opwaardearing. Hulde hierfoar.

Mar ik wil mear, feul mear. Om te beginnen met De Wip. Wat sķ ut fantastys weze at ut Wippoadium, ontwurpen deur de spitech genoech feulste froech overleden arsjitekt Fokke de Boer ( 63 ) der ok komt. Flak foar Fokke syn plÚtseling overlijden in september 2011 liet de Sneker arsjitekt mij de tekeningen siŽn.

De nou nÚch fķturistise plannen lÍge in de buroís fan o.a. dyselde VSZ! Wurdt ut nyt us tyd om dizze plannen naar bķten te brengen, sudat der over nadocht wurde kan Úf dizze plannen ok daadwerkelek te realisearen binne. Dat sķ un earste stap in de goeie richting weze! Onmogelek omdat de finansjele situasy ut nyt toe laat? Jķst nou in dizze tiden fan ekonomise malÍze infesteare sķík sÍge!
 
1 jannewary om 16:56
 
Late we ut jaar mar mķzikaal beginne!

 
1 jannewary om 16:16
 
Ut jaar fan de Waterpoart

Ut kan nyt anders Úf dit mut ut jaar fan de Waterpoart wurde! Ut beeldmerk fan de stad Sneek, dyít offisjeel Hoogendster Pijp hyt, wurdde in 1613 boud as monumentale afslķting fan de kÚrt dÍrfoar groeven Kolk. Ik bin heel benieuwd hoeít 400 jaar Waterpoart in Sneek fiert wurde sal! Ik hew ut al faker skreven: maak mear gebrķk fan de bekendheid fan de Sneker Waterpoart! Ut is mear as un beeldmerk!!

Sneker Pan 100 jaar

Dit jaar wurdt ok ut jaar fan de Sneker Pan, dyít un eeuw leden boud wurdde. Su as bekend sal der un openluchtspel plakfine an de boarden fan de Sneekermeer: " Drie Gebroeders " - un foarstelling over ut wrede skippersleven anno 1913, over de stiid fan de skipper en syn bemanning om ķteindelek de kampioŽnswimpel binnen te halen, mar ok over hoe't ut leven fan un Sneker pommerant ferrykt wurdt en naar gichem gaat? De nostalgy fan ut skķtsjesilen is un beeldende mķzikale en deur fartķgen spektakulÍre foarstelling dy't overfloeit in de weemoŽd en de fergankelekheid fan ut bestaan. De premiŤre is op frijdach 31 mei.

Tiende jaar as weblogger

En fandaach bin ik begonnen met de tiende jaargang fan myn site www.henkvanderveer.nl Dat is al un behoarlek skoft. Op 29 jannewary 2004 begon ik met myn digitale dachboek: ď In dit dachboek gyn geouwehoer over myn frou en kyndes en oans knyn, mar gewoan myn belevenissen in de literatuertķn fan Sneek en alles wat bij Sneek leit.Ē

Ut is al lang gyn literÍr dachboek mear, alhoewelít de literatuur nÚch altyd myn belangstelling het, en hier seker ok de noadege andracht krijt. Dit is gyn nieuwssite, al kom ik wel regelmatech met nieuws. Dat sal ut kommend jaar wear nyt anders weze.

Ik wÍns al myn lezers nyt allienech feul heil & segen toe mar fíral gesondheid! Allemachtech 2013 wurdt hooplek prachtech!! Der lÍge folop kaansen, pak se mar!