dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2013
 
31 jannewary om 19:02
 
Groate Dichtersavend in Caf Vellinga

De Bosma broers ok anwezech op de Groate Dichtersavend!


Fanavend un Groate Meartalege Dichtersavend in Caf Vellinga. Ut is ommers Nasjonale Gedichtedach!

Hierbij de deelimmende dichters ( m/f):

Presintaasje: Piter Boersma

20.00 oere

Hein Jaap Hilarides Bent
Piter Boersma
Jelle Zwart
Mysha
Sibbel, Jan
Bosma, Han
Wal, Cornelis van der
Jannie Roodhof
Dirk Geerdink
Beart Oosterhaven
Paul Janssen
Sigrid Kingma
Lieme Lautenbach
Siem de Vlas
Nelleke Lamme-den Boer
Jol Huitema
Anne Feddema

21.00 oere

Hein Jaap Hilarides Bent
Tryntsje van der Veer
Priiswinners PoezieRevue
Edwin de Groot
Kamphuis, Freda
Dijkstra, Tim
FERSWEVERS Henk Veenstra, Yttje Cnossen, Dries Reeder, Jongsma, Hiltsje
Tigchelaar, Geart
Pier Boorsma
Westerhuis, Ria
Rein de Lange
Marten Visser
Schlingemann, Kate
Henk van der Veer

22.00 oere

Hein Jaap Hilarides Bent
Hein Jaap Hilarides
Spoelstra, Janneke
Liuwe Westra
Bremer, Delia
Bosma, Ibo Jan
Degenaar, Job
Max Quax
Petra Quax
Jellema, Marrit
Ruerd Visser
Smit, Anske
Sabine Trines
Postma, Ridzerd
Vries, Jetze de
Boer, Dien L. de
Melvin van Eldik

 
30 jannewary om 23:13
 
Alfred van den Heuvel: Dit theater is heel goed

Vanavond speelden Alfred van den Heuvel, Barbara Pouwels, Han Oldigs, Kiki Classen en Sanne Langelaar de relatiekomedie MIDLIFE van Niek Barendsen. Een vermakelijke komedie, met veel herkenning. Hier en daar lag het er misschien wat al te dik boven op, maar toch genoeg om te lachen. Wat opviel was het enorme tempo waarin gespeeld werd. Na afloop had ik nog een kort interview met Alfred van den Heuvel en vroeg hem o.a. over hoe hij het nieuwe theater van Sneek vond.

Ik kan niks anders zeggen dan dat dit theater goed is, heel goed! Acteur Alfred van den Heuvel was vanavond na afloop van de voorstelling MIDLIFE duidelijk. Het klinkt allemaal walgelijk positief, maar het is wel zo. Ik heb gewoon een hele fijne avond gehad. Ik vind het een heerlijk stuk om te spelen omdat ik een hele avond op het toneel mag staan. Grote rollen zijn fijn om te spelen, ook op een technische manier. In kleine rollen is er iets heel raars met je energie aan de hand, die komt niet los, je laat een klein keuteltje en moet weer af. Je gaat weer af, moet weer precies weten wanneer je op komt. Het is niet voor niets dat de paukenist de zenuwenlijder van het orkest is, heel lang wachten maar er wel moeten zijn. Deze rol van Robert die in een midlife-crisis terechtkomt is mij op mijn lijf geschreven.

Wat opviel was het hoge tempo waar in gespeeld werd. Van den Heuvel: Als het tempo omlaag gaat, als de bal niet omhoog gehouden wordt, dan zakt het in. Komedie moet een horloge wezen, moet doorgaan,doorgaan en nog eens doorgaan. En ik voelde dat het publiek hier in Sneek alles wel meenam wat meegenomen moest worden. Ik vond dit een van de beste voorstellingen. Het stuk is nu na zon 45 keer helemaal ingespeeld, we weten precies waar het ligt, waar het spannend wordt, waar we een beetje doorheen moeten fietsen. Zonder dat het routine wordt. Het hangt ook van het publiek af, soms komen ze net niet over de streep. Dan zijn ze wel aandachtig, maar er wordt net niet gereageerd. Dat was vanavond duidelijk niet het geval, een prachtig publiek. Dit theater is het in ieder geval allemaal waard, een provincietheater in een klein stad.

Of er verschil is tussen spelen in het noorden van het land en de rest? Het verschilt eigenlijk een beetje van stad tot stad, maar je kan in het algemeen zeggen dat in het noorden is er meer aandacht. Er wordt beter inhoudelijk geluisterd, als ik het heel grof moet zeggen. Het noorden gaat voor de inhoud, lekker protestants. Dit genre drijft op de herkenning. Wij bespelen altijd de vrouwen, die moet je mee krijgen, want die nemen hun man mee naar theater.


We hebben vanavond met Beatrix de actualiteit er nog even in gegooid. En toen ik vroeg wat de Sneker mannen nu van mijn escapades vonden, dan stap je even uit de vierde wand, maar dat kon hier!

Er waren vanavond een 300 theaterbezoekers die deze komedie zagen

 
30 jannewary om 18:25
 
Fanavend naar Midlife

Foto: Joris van Bennekom


Ik hew even un rijtsje maakt:

* At je inenen onherkenber binne foar je omgeving deurdat je 180 graden feranderend gedrach fertoane!

* At je fane ene dach ope andere dach sumar skeide wille, terwijl ut hwelek god was en je tegare nch folop toekomstplannen hadden.

* Sge dat je niks mear foar je partner fole.
* Smoarferlyfd op un andere en dan sge dat ut je soulmate is!
* Je self wiesmake dat je op 1 lijn sitte en dat je su lekker met har prate kanne.
* Je eigen partner de skuld geve fan alles & nch wat.
* Nyt te bereiken, nyt mear met te praten.
* Je helemaal leech fole.
* Gyn ferantwoarding nimme foar je eigen daden.
* Yts anders wille mar nyt ddelek wete wat.
* Partner, kyndes en frynden links lge late, gyn krityk hore wille.
* Wete wat je don en nyt don ferkeard is, mar nyt anders kanne.
* Faak onfrede over werk en relasy: Is dit alles?
* Shark eyes: nver te ogen kieke!
* Gyn mallemoer antrekke fan ut ferdryt fan dyn partner: sonder emoasys!
* Gyn fatson mear ine bealech hewwe.

Ferdomd ik herken mij hier absolt nyt in!! Wat mut ik dr fanavend tch don in ut Teater an de Westersingel? Bin ok heel benieuwd wie't fanavend bij dizze foarstelling binne!

Mrren wel un ferslach!
 
29 jannewary om 18:07
 
Aantal voortijdig schoolverlaters in Zuidwest Friesland laagste van Nederland!

Meer leerlingen gingen vorig schooljaar in bezit van een startkwalificatie van school. Het aantal voortijdige schoolverlaters is daarmee in de regio Zuidwest Friesland opnieuw gedaald. In het schooljaar 2010-2011 was het aantal leerlingen dat vroegtijdig de school verliet nog 2.5%, in 2011-2012 was dit nog 2%. Hiermee heeft de regio Zuidwest Friesland het laagste percentage voortijdig schoolverlaters van Nederland. Het landelijk gemiddelde ligt op 3.2%.

Wethouder Sjoerd Tolsma van Sdwest-Frysln: De gezamenlijke aanpak door Littenseradiel, Gaasterln-Sleat, Lemsterland en Sdwest-Frysln is de basis van dit succes. Juist nu in deze tijd is het belangrijk dat jongeren met een startkwalificatie de arbeidsmarkt betreden. Een diploma betekent een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De kans dat de jongere werkloos blijft of in de criminaliteit belandt is kleiner. Natuurlijk, elke jongere die zonder diploma de school verlaat is er n teveel. Maar dit resultaat laat zien dat door een gezamenlijke aanpak door scholen en gemeenten er winst te boeken is. Deze samenwerking verdient een groot compliment!

Het voortgezet onderwijs speelt een grote rol bij het voorbereiden van leerlingen bij de overstap naar vervolgonderwijs. Vooral met goede loopbaanorintatie, waarbij leerlingen een goed beeld krijgen van de kansrijke sectoren in de regio, en juiste begeleiding lukt het scholen om leerlingen op school te houden.

Ook het programma 'forte', waarin leerlingen die het voortgezet onderwijs verlaten zonder diploma naar het mbo worden begeleid, is zeer succesvol. 80% van de deelnemers aan dit programma behaalt toch nog binnen een jaar het diploma. Leerlingen die een leerwerktraject volgen (Bbl-ers) en uitvallen omdat er vanwege de crisis geen banen zijn ontvangen in Zuidwest Friesland extra begeleiding in de vorm van jobhunting.

 
28 jannewary om 19:36
 
De laaste kear in funksy in Sneek...

 
28 jannewary om 19:01
 
Adieu Majesteit!

Abdikasy fan HM de Koaningin sukrekt bekend maakt!
 
28 jannewary om 16:34
 
Putkapel brengt CD t

Gistermiddach het De Putkapel un CD tbrocht. Dat wurdde deen in ut Ouwe Vat. Jan Douwe Gorter, de nieuwsfotograaf fan Sneek en ferre omstreken was bij de presentasy en skoat un antal moaie foto's.


De Oeletoeters: "Loop naar de pomp..."

Nch un moaie Sneker groep dy't de stad posityf op'e kaart set binne de Oeletoeters. De Sneker karnavalsfereniging rganisearde saterdachmiddach onder winterse omstandechheden de Loop naar de Pomp tcht.

" Aangezien onze nieuwe prins in zijn dagelijks werk olie verkoopt ,was deze loop naar de pomp tocht speciaal voor hem in elkaar gezet, met de Luckie Duck van Vorsten als bezemwagen vertrokken 14 Vorsten, 7 dames en uiteraard prins Boudewijn met gevolg ", su lieten de Oeletoeters wete. " Het lukte de Prins om de 4 auto's van de Vorsten af te tanken op een bedrag van 11,11 ! "

Ok hier was Jan Douwe Gorter anwezech met syn kamera! 
27 jannewary om 22:11
 
Kollum Gesprek fan Sneek 7

Foto: Jan Douwe Gorter


Seker dikke Pieter is un Sneker
En at ut gyn Sneker is dan is
Ut un Dikke Pieter!

Met andere woarden wannear binne je un Sneker? Dran moest ik gistermrren denke toen ik ut interview met Egon Diekstra in Sneon & Snein de bijlage fan de LC las. Ik snitterde futdaleks na ut lezen fan ut stuk dat Egon Diekstra dan wel in Sneek geboaren en getogen is, mar dat dat simpele dch nyt onbelangrieke feit tch nyt de hoofdsaak is om hem Sneker te noemen. Nee, t ut interview ademt un sfear dyt foar 100% Snekers is. Ut is un gefol, un Sneekgefol amper an te dden wr f wat dat gefol sit. Miskyn wel ut moaist dden deur Egon syn frou dyt wanneart dy jonge fan Diekstra met syn lease Porche foar ut earst de oprit fan hun hs oprydt roept fan Ik gaan even ope fyts, hest un nieuwe auto? Ik fond y andere ok wel moai! Dan staan je wear met beide Sneker Rooms Katolieke foetsjes ope groan!

Dames en hear foar de seuvende kear ut Gesprek fan Sneek! Dat is un bysonder moment, want foar de nyt su bibelfaste roaie en roomse rakkers onder oans: seuven is un heilech getal! Altyd at ut getal seuven in de bibel an de orde komt is der wat an de haan. Hoe is ut tch mooglek dat de rganisasy fan ut Gesprek fan Sneek der kear op kear in slaagt gasten te strikken foar dizze eigensinnege talksjo dyt in un aflopen week ut krantenieuws hale?! Was ut de foarege kear Angel Anne fan Arriva dyt an un krsferhoar onderwurpen wurdde, fandaach is dat o.a. Hans Konst. Nou ut is un wonder dat hij hier fandaach in good old Caf de Feemerk fan Nico Vellinga nch in funksy staat. Der waren politieke hampelmannen dyt oans Hans aflopen week naar hs toe sturen wden. Nyt dat ut de groate kliber wat tmaakt, su earlek mut ik wel weze, wanneart Konst sitten blif f fan ut politieke toneel ferdwynt mar tch. Ut gekke is, at un PVV er begint te roepen te razen dan begint dyp fan binnen bij mij myn woudpikeblod te burrele. Wat wolst mantsje? Dy Konst mei dan wol net it politieke pee er prieske fane wike wn ha, mar d bliuwst no mei de hantsjes fan s Hans ou heite, hi hat gench kwaliteiten. No sa !

Ut tnoadegen fan Egon Diekstra, un dach nadat der dus un groat interview met hem in de LC staan het, kan gyn toefal weze. Minsen dyt wat presteare staan in de sptlights en komme ferflgens as gast bij ut Gesprek fan Sneek.
Hoe sit dat eigenlek met Hayo Apotheker? Is dy nch altyd bezech met de ferhzing naar Tersoal? Ik fernim niks fan Sneker Apotheker, nou ja un kearke foarleze bij Djoke & Jeanetta op skoal dat was ut de aflopen week dan ok wel.

Ik wil Apotheker mear sin, mear hore. Laat dy man mear de burgemeester thange. Miskyn wil hij nou eindeleks ut groate feest fan 400 jaar Waterpoart ankondege! Jum binne der nyt met un paar blikjes ferf foar ut inwendege fan de Waterpoart, wat nieuw afdrukte fotos en un sufeulste boekje over de trots fan de stad. Pak tch us groater t! Larykoek dat ut allienech t de Mienskip komme moat! Self ok ut foartou nimme B & W !!

Ine Sdwesthoeke is ut tch allemaal krekt un bitsje anders as in andere gedeelten fan Fryslaan. At dr met dzende euros an gemeenskapsgeld strooit wurdt, der ferflgens hele stukken fan over in de LC komme dan haalt ut flk hier de skouders op: Het dat stoomtreingebeuren san soad jild koste? Sil wol je, ik fyn it wol GOEI je Houkepoart? Oh jaadat deugde nyt helemaal nou? Politisy wakker wurde, nyt allienech Koen Pennewaard fan de Liwwarder de koalen t ut fuur hale late. Self o kus op ondersoek t gaan. Kontrolearende taak, ja tch!?

Reken der mar op dat tussen ut Gesprek fan Sneek nummer 7 en 8 wat gebeuren gaat in ferbaan met de Houkepoort affre! Sterker nch at der op social media hier en dr wat skampskotten plaatst wurde dan pikt de Liwwarder ut op! Let op myn woarden, n fan de hoofdrlspeulers is aflopen week in de Marktstraat sinjaleard! Ut ondersoek is afronden, we kanne los! Wat de tkomst weze sal? Jum mutte nch even geduld hewwe!


Stratemaker

Toussaint Nota, nyt dat hij alliennech un potsie naam het, mar stikem bewonder ik dizze man en nyt sun bitsje ok. Laat mij mar un fers foarleze, un oade an Toussaint:

De strater

op un tfergroate ouwe swartwitfoto
bitsje faach en deur de son fergeeld
sien ik un tafreel t lang ferflogen dagen
- f was ut gister miskyn?-

sver majestueus lge stoere straters
de klinkers in ut sachte saanbd

mannen in mesjesterbroeken met swarte
rubberen knibbelappen om
un swaar shagje nonsjalant in un moanhoek
krpe meter foar meter foart
onder de haan strate het wel wat

allienech ut is de false romantyk
nee geef mij mar
sun bakbeest fan un Ahlmann
earst dan fol ik mij as strater
de weareld te ryk !

Ut moaie fan Toussaint syn bedrif fyn ik dat hij jonges, ut binne foarnamelek jonges, dyt faak un blodhekel an skoal hadden un tweede kaans geeft. En hoe komt ut dat Toussaint dy foar de maatskappij ogenskynleke moeileke mantsjes wel in ut gareel krijt? Toussaint praat letterlek en figuurlek deselde taal as dizze kearels. En dat werkt! Trts op dizze wekgever in Sneek en wide omgeving!

Trots op al dy ondernimmers fan Sneek dyt dwars teugen alles in gewoan deurgaan met hun werk en sich gyn mallemoer antrekke fan de eekmiegers! At je denke dat ut min gaat met de weareld, met de ekonomy, wanneart je denke dat minsen alliennech mar egosten en boas binne dan hewwe je un beeld fan de boase groate weareld. Dat is ferrekte gefaarlek, want at minsen slecht binne wrom sden we dan nch moeite don? At minsen boas en selfsuchtech binne, dan kanne we gyneen mear fertrouwe. At alles negatyf is wrom sden we dan noch moeite don om te feranderen? Dan is ut ferloaren moeite en ontstaat der berusting. Sufer bin ik nch lang nyt!

AMEN!!

 
27 jannewary om 21:44
 
Ut Gesprek fan Sneek in bomfol Caf Vellinga

( foto Jan Douwe Gorter )

De seuvende edisy fan ut Gesprek fan Sneek het fanmiddach foar un bomfol Caf Vellinga an de Korte Veemaktstraat in Sneek srgt. Nch noait earder waren der sufeul belangstellenden op ut eigensinnege praatprogramma onder leiding fan Jacques Monasch afkomen. Wat heel opfallend was ut groate antal jongere besoekers! Was ut programma diskear nou sufeul anders as de foargaande sessys?

Angelina Kerver ( Groen Links ), Sicco Rypma ( FNP ) en Hester Slootjes ( PvdA ) in gesprek met Jacques Monasch.

Nee, ok diskear wear lokale ( Hans Konst ) en lokale politisy ( Angelina Kerver, Sicco Rypma en Hester Slootjes ) dyt stuk foar stuk hun schje don mochten.

HANS KONST

Ik weet nyt wat ut is met politisy mar evech en altyd wurdt der om de hite brij heen dreuteld & keuteld. Of ut nou over wynmolens gaat f sentrale hsfesting fan ut amtenarenkrps fan de gemeente SWF, ut groate pblyk wurdt niks wizer fan wat de politisy der over sge! Teminsten su hew ik ut fanmiddach ondergaan.

JEROEN DEEN ( foto fan faceboek )

Jeroen Deen, ik noem um foar ut gemak mar even social media goeroe, had wel un helder ferhaal.
Plaatst niets op social media, als je het niet door de telefoon tegen iemand zou zeggen , su hield Deen syn gehoar foar.

( foto Jan Douwe Gorter )

TOUSSAINT NOTA in gesprek met Jacques Monasch


Sksesfolle sakelui as Egon Diekstra ( Hamilton Bright ) en Toussaint Nota fan ut gelyknamege stratersbedrif wisten wel te fertellen wromt hun sake nok in dizze tied nch god draaie: BETROKKENHEID is ut toverwoard! Prachtech om te sin hoet dizze Sneker mannen fol passy over hun bedriven fertelle. De twinkeling in de ogen bij beiden was op de earste rij god te sin.

EGON DIEKSTRA

JAN VAN OMME

( foto Jan Douwe Gorter )

Horekaman in hart & nieren en ok foarsitter fan de Stichting Uit in Sneek, Jan van Omme wist met ferve syn ferhaal over gesellech Sneek te fertellen. Ok Van Omme seit dat ut in Sneek fan samenwerking komme mutte, alliennech bereike we niks.

Ik mocht as altyd de middach beslte met un kollum. Dy flgt hier in un apart blogje! At der minsen binne dyt reageare wille, ik open myn site foar de reaksys!

Earewoard!
 
27 jannewary om 11:26
 
At de taal net mear kloppet

Justerjn in ymponearjend toanielstik fan Teater Snits sjoen: Koartsluting fan Haye van der Heyden yn in Fryske oersetting fan Tryntsje van der Zee. Geweldech werkenber, sat de measte stikken fan Van der Heyden ta de ferbylding sprekke. Lykwols it stik mei dan werkenber wze, it falt en stiet mei de akteurs dyt it spylje, kinne dy ek oertsjgje. Om mar fuortendaliks mei de sprekwurdelike doar yn hs te fallen: JA!! Jan Sluyter, Anneke Hondema, Titia Huisman en Mayra Hondema meie dan amateurspilers wze, se hawwe stik foar stik in profesjonele tstrieling op it poadium. Dit fjouwertal heart by de absolte top fan it Frysk amateurtoaniel.

Yn dizze tragy-kommeedzje spilet Sluyter de rol fan de dementearjende Victor net allinne, hij is simpelwei in man mei Alzheimer. De oars oh sa rimpene Sluyter is yn syn rol fan Victor in trage lder wurdende man, dyt in tstrieling hat fan ien dyt yne bernskes rekket. Ik kin my bst yntinke dat der justerjn gench minsken wiene dyt sa t en troch even slokke moasten.

It is ek in ntheisterjend proses wanneart it in tizeboel yne holle wurd. Charlotte, de frou fan Victor, wurdt al like realistys spile troch Anneke Hondema. Wat moat sij yne rol fan Charlotte wat opfrette fan har man. En dat docht persoanlikheid Hondema op in leauwensweardige wize, wat in fysike ekspressy hat dizze frou!

At Victor net allinne de wurden kwyt rekket en syn tinzen him hieltyd fierder yne steek litte, is der ek nochris buorfrou Eva. Dizze rol is Titia Huisman ope hd skreaun, lekker gek mar yn wzen yn- en de yntryst, omdat ek sij ferlies drage moat. Hoet der praten wurdt oer har ferstoarne man, sa realistys en ek hjir sa werkenber!
It rouproses is wreed ta ope bonken. De mimyk fan Huisman, ek at se neat hoeft te sizzen, is fan heech nivo!

De jongste fan ut kwartet spilers, Mayra Hondema, spilet de rol fan Julia, de dochter fan Victor en Charlotte. At we it oer talenten hawwe, dan mei dizze Hondema sa neamd wurde. In spring ynt fjild mei in stem as in klok!

Wat moat it in weelde foar de spilers wze om op san moai grut toaniel spylje te kinnen, mei alle technise mooglikheden. Allinne it ljocht al! En it ld fan de fluitsjende fgels yne maytyd, Victor mei der dan gek fan wurde, it is wol hiel moai. Krekt as in wnderskoane dekor, mei al dy toarre blden en it tryste klimmerbld oer de skutting! Trouwens wol sjoen hoe moai de akteurs opmakke wiene?!

De hn fan regisseur Dirk de Vries is oeral te sjen en te hearen, net yn it lste plak fan de mzykkar. De mankelike rauwe stim fan Tom Waits skuort de taskgers dwers troch alles hinne en past hielendal by it stik. Dat set fuortendaliks al tein mei it lyrise November, it nmer pakte my by de strot! Sat it hiele stik my oangrypt hat. It liket dat it stik in happy ein kriget at it beslt nommen wurdt dat Victor en Charlotte nei in appartemint ( oan de Houke Poart notabene ! )ferhzje sille, mar it is skyn!

Gastfrij

Wat kear op kear wer opfalt yn Teater Sneek is de gastfrijheid fan alle frijwilligers dy't der wurkje.

Opfallend dat der nei frin fan dizze foarstelling safolle minsken hingjen bleaunen. ' Dnsjen nei ' wurket blykber yn 2013 ek noch altyd! 
27 jannewary om 10:06
 
Danil Wayenberg was here

Oait noemde ik Sneek un kulturele woestijn, mar dat het weest. Teugenwoardech nade komst fan oans kultureel kertier het de stad mear wech fan un kuturele oase! Gisteravend was der op kultureel gebied wear fanalles te beleven. Ut is mar god dat ik mij nyt tweedele kan, anders had ik gisteravend en in ut Teater sitten en in de good old Noorder. In ut teater speulde Teater Snits ut prachtege toneelstuk Koartsluting fan Van der Heyden en in de foarnalech griffemearde kerk gaf de weareldberoemde pianist Danil Wayenberg un konsert.

Flak foardat Wayenberg optrad mocht ik hem even ontmoeten in n fan de kleedkamers fan ut Atrium an ut Oud Kerkhof. Un bysonder fitale man fan 83 jaar dyt op dit ogenblik bezech is met syn Nederlaans tournee wrt hij Beethoven, Chopin, Liszt, Albniz, Brahms, Rachmaninoff en Balakirev speult. Dizze pianofirtuoas trad over de hele weareld op, onder andere in de Carnegie Hall fan New York. Dzenden mzykliefhewwers laat hij nch immer geniete fan syn spel.

Gisteravend was Wayenberg dan in ut kulturele hart fan Sneek. Bst un bitsje groats, dat wij sun man dan foar un paar uurkes in oans midden hewwe. En absolt gyn sterallures, simpelwech un sympatyk mins! Flgens hew ik bst wel un unieke foto nommen: Danil was here!

 
26 jannewary om 17:38
 
Bonte Sneker Avend ferder in Teater Sneek!

De dertiende edisy fan de BSA sal houden wurde in Teater Sneek an de Westersingel, dat nieuws maakt foarsitter Klaas Visser fan Teater Snits gisteravend bekend. Nadat de earste tien jaargangen fan de BSA in good old Van der Wal en later De Walrus waren, fonnen de laaste twee foarstellingen plak in Wokrestaurant Jasmin Garden. Op sich niks mis met, alhoewel't ut dr op dy laaste lokasy altyd warm en fol was.

Ut groate antal foarstellingen, ut aflopen seizon mar liefst 9 kear inklsyf un matinee op saterdachmiddach, fergde nch al wat fan de deelnimmers. Toen de direksy fan de Wok angaf dat sij wel fan de foarstellingen af w ( twee weken ut Wokrestaurant dicht kan nyt t teugen 14 dagen BSA ) is kontakt socht met Teater Sneek. Ben van der Knaap cs ontfange de BSA'ers met open armen en garandeare un selde ' kneuterechheid ' as op eardere lokasy's.

Der salle nou maksimaal 7 foarstellingen geven wurde, wat in prinsipe delkomt op 2800 besoekers! Ut balkon blift namelek dicht tidens de BSA-tfoeringen. Ut Teater, da's moai en dat is prachtech! In ferbaan met drukten fan Teater Snits rond ut Sneker Pan Teater Iepenloftspul, dizze somer, wurdt de 13de BSA in jannewary 2014 houden!

Persoanleke noat

Fanaf ut begin hew ik metdeen an de BSA, hew ut tgroeien sien tt un geweldech spektakel dat ut nou is. De aflopen twee foarstellingen hadden foar my nyt mear dy kick as earder bij Van der Wal/De Walrus. Toen na de laaste foarstellingen bij de Wok ddelek wurdde dat ok afl.13 wear op dy lokasy plakfine s en nyt in ut Teater ( wr't ik un groat foarstander bin/was ) hew ik bedankt foar ferdere deelname. Sonder rankune, sonder spul!

Dat de BSA nou tch ferder gaan in oans prachtege Kultuurtempel an de Westersingel bin ik alliennech mar blied met! Ik kom nyt mear op myn earder nommen beslt teruch en wat mij rest is de fantastise ploech fan de BSA heel feul skses te wnsen!

 
26 jannewary om 14:49
 
Gesprek fan Sneek aflevering seuven in Caf Vellinga

Sukrekt myn kollum foar ut Gesprek fan Sneek afl.7 skreven. Is mrrenmiddach!

Hier ut persbericht ( wrom tch altyd in ut Hollaans?? )

◦WILLEN WE WINDENERGIE OP HET FRIESE LAND?
◦GAAN ALLE AMBTENAREN UIT SUDWEST FRYSLAN WEER TERUG NAAR SNEEK?
◦WAT IS EEN VRIENDSCHAP IN HET SOCIALE MEDIA TIJDPERK? EN
◦HOE SLAGEN SUCCESVOLLE FRIESE ONDERNEMERS OOK IN DE CRISIS?


Gedeputeerde van de provincie Frysln Hans Konst is op zondagmiddag 27 januari een van de hoofdgasten bij Het Gesprek van Sneek. Hij gaat in gesprek met Fries Tweede Kamerlid Jacques Monasch die de talkshow leidt.

Hans Konst


Hans Konst ervaart momenteel tegenwind bij de provinciale windplannen. Er zijn veel bezwaren en het protest zwelt aan. Hoe kunnen we duurzame energie blijven opwekken en tegemoet komen aan de bezwaren? Houden de protesten aan? Willen we die grote molens in het Friese land?


Alle ambtenaren verzamelen!?

Jeroen Deen, kreatieve dzendpoat!


Andere onderwerpen tijdens het Gesprek deze middag zijn de oproep van Burgemeester Apotheker om alle ambtenaren die nu nog verspreid over de grote gemeente werken weer te centraliseren in Sneek. Raadsleden Hester Slootjes (PvdA) en Sicco Rypma (FNP) gaan met elkaar in debat. Internetondernemer Jeroen Deen bekijkt vriendschappen in het Facebook tijdperk (Like it!).

Egon Diekstra

Succesvolle ondernemers Egon Diekstra (Hamilton Bright) en Toussaint Nota (Nota Straatmakers) vertellen hun geheimen hoe te overleven tijdens de crisis; Horeca ondernemer Jan van Omme vertelt wat ons allemaal in het komende jaar in Sneek te wachten staat en stadsdichter Henk van der Veer sluit af met een pittige column.

Toussaint Nota

Waar? bij CAFE VELLINGA!!

Jan van Omme is ok in Caf Vellinga!

Het Gesprek van Sneek is voor iedereen vrij toegankelijk. Caf Vellinga aan de Korte Veemarktstraat 11 opent haar deuren om 16.00 uur. De talkshow begint om 16.30. En, zoals altijd, is iedereen voor Studio Sport weer thuis!


 
25 jannewary om 08:52
 
Teater Snits spilet Koartsluting

Fannejn en moarntejn spilet Teater Snits it toanielstik Koartsluting fan Haye van der Heyden yne grutte seal fan Theater Sneek. Spielers: Jan Sluyter, Anneke Fiersma - Hondema, Mayra Hondema en Titia Huisman, rezjy Dirk de Vries. Ut is un blijspul fan Van der Heyden dat oer demensy giet, lykwols net swiersettich. It is foar de earste kear dat Teater Snits yn Theater Sneek spilet en der is dnsjen nei yn de fyer fan de Snitser Kultuurtempel. Seal iepen om 19.45 oere. Oanfang 20.15 oere.

Foto: Teater Snits
 
24 jannewary om 19:25
 
Met un mikrofoan in de haan

Fanavend mach ik wear us foarleze en dat fyn ik nou nyt bepaald un straf. Foarleze t eigen werk en dat in de Nationale Voorleesweek. Tsjongejonge wat bin ik ok un bofkont! Op ut programma staat dat ik fanavend foar hilarys kaberet srge sal. Ik fyn ut allemaal wel bst want ik don simpelwech myn eigen ding, sonder dat ik ut nou programma noeme wil. Moai werk om met un mikrofoan in de haan un saal met minsen met te nimmen in ferhalen.

Ik merk hieltyd faker dat minsen faker ferhalen hore wille. En ferhalen en anekdoates hew ik su langsamerhaan bij't soad! Over stadsfiguren, over managers, over pberjeugd, over politisy dy't nyt deuge wille, over bysondere kriminelen, ja wrover eigenlek nyt?

Wr ik dat fanavend don? In de Noorderhoek! Nee, ik fertel jum nyt foar wie ik ut don, wat het un ander dr nou met noadech?!

 
23 jannewary om 19:12
 
Midlifekalmte!

Gister skreef ik al un blogje over de MIDLIFE, fandaach nch even ferder. Un prachtech boek over de Midlife is de paperback fan Jaap Spaans: Midlife, midden in je leven- 50 mythes over de middelbare leeftijd ontmaskerd ( uitg. Het Spectrum ). Spaans fynt dat de ( f un ? ) midlifekrisis te tiid is. Hij stelt dat ut opgeven fan onmogeleke dromen en idealen miskyn wel un enrme opluchting geve kan. Trouwens wat is fan middelbare leeftyd? At ik de fotos fan myn opa en pake sin toen se like oud waren as ik nou, dan sit der nchal un ferskil tussen. Om ut over opoe en beppe nch mar nyt te hewwen, dy sagen der feul ouwer t as frouwen fan fergelykbare leeftyd nou. Ouderdom begin flgens mij teugenwoardech op feul latere leeftyd as un halve eeuw leden. En dan nch is ut arbitraal wat oud en oud gedrach is. Ik ken wel lui fan 30 jaar dy't al achter de geraniums sitte!

Pake Geert van der Veer, 21 jaar


Leeftydsfoarskriften binne flgens mij nyt mear su foarspelbaar en fastomlijnd. At ik binnenkrt wear naar un konsert fan Kane in Amsterdam gaan hew ik tch echt nyt ut gefol dat se mij allemaal staan an te gapen en ferflgens en masse sge wat dot dy ouwe lul hier
Aflopen saterdachavend nch even met soan en frynden in De Walrus weest, bierke drinke. Nou ik was beslist nyt de enege 50 plusser! Ik fol mij over ut algemeen helemaal prima, ik hew absolt gyn psychise klachten.

Beppe Loukje van der Veer, 20 jaar

Foar mij is de midlife de fase fan fysike achter tgang. De aflopen weken ( foart even priv dan ! ) hew ik op un wat alternatieve manier an myn herstel werkt. Nch altyd had ik last fan myn ktbeenblessre, de sweepslach en spierskeuring oplopen in september jl. ( ! ). Na 5 kear un besoek an un akkupunkturist fole myn spieren aardech beter an en mach ik foarsichtech beginne te trenen! Kiek dat ut herstel su lang duurde het seker foar un gedeelte met leeftyd te maken, ik sal ut nyt ontkenne!

Opa Hendrik Petstra op ' jonge ' leeftyd

Mar ik raak der nyt fan deur in de stress! Wrt ik wel ferrekte min over kan is dat ik hieltyd faker met de doad konfronteard wurd. Elke kear at ik bekenden en ok onbekenden fan myn leeftyd ferlies besef ik de eindechheid fan ut leven. Echter ik bewear altyd dat ik 114 jaar wurde wil en wat dat an gaat bin ik nou krekt over de helt.

Der binne dagen bij dat ik last hew fan Midlifekalmte!

Opoe Roelofje Petstra as ' jong ' meiske
 
22 jannewary om 21:43
 
De toan fan Tinus Udding!In samenwerking met www.112swf.nl
 
22 jannewary om 20:14
 
Koen Pennewaard op Nationale Voorleesdag: De Stoomtrein!!Mrren sal LC sjoernalist Koen Pennewaard tegare met nch un antal local heroes foarleze op basisskoal De Oudvaart. De boekkeuze fan Pennewaard is ondertussen al bekend op twitter! Ik wil jum Pennewaard syn keuze nyt onthouwe, hierbij ut prachtege stukje proaza!

At Pennewaard om wat foar reden dan ok afhaakt is Anne Hettinga syn stand-in, teraard leest de Arriva Angel dan foar t utselde boek!
 
22 jannewary om 19:41
 
Midlife sonder krisis

Foto: Roy Beusker


Flgende week wonsdach, 30 jannewary, naar ut Teater an de Westersingel om dr de foarstelling MIDLIFE met te maken. Toen ik dizze foarstelling foarech jaar tsocht was der nch gyn sprake fan twee halen 1 betalen . Heuhh?? Ja want wie un kaartsje foar wonsdach het, kan op frijdach 8 februwary nch un kear naar un midlife achtege foarstelling. Uteraard gaan ik der as snege skoalmeester wel achteran omdat alsnch te regelen

Earste mar even de info:

" Theater Sneek gaat de strijd aan met de midlifecrisis! Speciaal voor echtgenoten, partners, minnaars en minnaressen die niet meer aan kunnen zien hoe hun partner zich te buiten gaat om zijn leeftijd te ontkennen, heeft Theater Sneek een speciale actie in het leven geroepen. Met de actie Midlifecrisis ' biedt Theater Sneek voor de prijs van n, twee voorstellingen om heren op leeftijd weer op het juiste pad te krijgen.

De voorstellingen Midlife en Haantjes, op respectievelijk 30 januari en 8 februari, behandelen thema's rondom de midlifecrisis en met name de gevolgen hiervan. Theater Sneek verzekert wanhopige partners dat hun partner op 9 februari volledig genezen is van zijn midlifecrisis. Bij de enkeling waarbij herstel uitblijft, geldt niet het principe: no cure, no pay, zo hebben partners toch maar mooi genoten van twee heerlijke avondjes theater. Maak gebruik van de actie door o.v.v midlifecrisis ' te bellen met onze kassa via 0515 430 580.

In de voorstelling Midlife van woensdag 30 januari volgt het publiek de charmante maar naeve Robert die van zijn vrouw een jaar vrijaf krijgt om te doen en laten wat hij wilt om zo tegen zijn midlifecrisis te strijden. Het leven is een snoepwinkel en hij kan niet kiezen. Een herkenbare relatiekomedie met een scherp randje die menig man en vrouw inspireert wat wel en juist niet te doen in een dergelijke periode.

Foto: Reinier RVDA

Daarna volgt de voorstelling Haantjes op vrijdag 8 februari. Deze snelle cabaretvoorstelling met o.a. Danil Bossevain en Peggy Vrijens volgt twee vrienden in de jaren negentig in Amsterdam toen alles nog leuk was'. De vrienden hunkeren naar succes en erkenning: bigger than life is a way of living', maar zijn ze hier wel tegen bestand? Een voorstelling waar degeen met de midlifecrisis zich zeker in gaat herkennen, maar ook hier de vraag: loopt dit allemaal wel goed af?"


Ut begrip MIDLIFE sal ik nyt ontkenne, ik weet der alles fan! De toefoeging KRISIS loof ik niks en dan ok helemaal niks fan! Un fabeltsje in myn optyk. Ik gaan feul mear foar de slogan Midlife midden in je leven , dyt Jaap Spaans, auteur fan un gelyknamech boek introdusearde. Ut idee dat mannen tussen pakwech de feartech en fijftech sden in un diepe put komme is un klisjeebeeld t de jaren 50 en 60.

Bij dy term MIDLIFEKRISIS, ok wel bekend as ut Rob de Nijs-syndroom, denkt iedereen dan an un skeiden ouwe kearel met un oarbeltsje en ut liefst op un motor. Ik hew niks met oarbeltsjes ( nou ja at ik bij de accupunturis fut kom dan hew ik wel us un ferburgen punzy in myn oar) en ik hou ok helemaal nyt fan motrs.

Mrren ferder!
 
21 jannewary om 21:44
 
Jan Uitham: Kampioen der Verslagenen!

En fan de sympatykste Elfstedenriders fan '63 is ongetwifeld Jan Uitham. De inmiddels 88 jaar ouwe Uitham nimt alle tyd om met Rudy Bouma en mij te praten over de tcht dy't hem BN'er maakte. Sien hieronder: 
21 jannewary om 16:57
 
Sneek is un stad wr't mzyk in sit!


Dat Sneek un stad is wr't mzyk in sit, is al jaren bekend. Der is hier un bloeiend mzykleven in de stad, trouwens in de hele Sdwesthoek. Ik hoef jum nyt alle namen fan brassbands, krpsen, bandsjes en individuele sangers (m/f) te geven.

Fandaach ut fersoek om foar twee mzikale eksponenten t oans stad reklame te maken. Om an te kondegen dat der wear twee CD's presenteard wurde salle. Moai!! Sundach anstaande dy fan de Putkapel en flgende week wonsdach dy fan De Signalen. Ut spyt mij dat ik bij beide prensentasy's nyt anwezech weze kan, sundach self optrede bij ut Gesprek fan Sneek ( dy info krije jum nch ) en wonsdach de 30ste sit ik foar de ferandering wear us in ut Teater. Jaja minsen ik hew un freeslek saai leventsje! 
20 jannewary om 18:41
 
Un ieskouwe dach!

Uteraard om dat myn groate foetballiefde Feyenoord ( ja su skrif ik ut nch immer ! ) ferloar fan...Nou ja, gun mij dy kynderachtechheid dan nch om nyt de naam fan dy klup t Mokum op myn site te setten. Overigens un terecht ferlies.

Maat Nico Altenburg is fandaach op stap weest met un fototoestel in de anslach en het prachtege plaatsjes skoaten. Nico was o.a. op de iesbaan fan Sneek!

De foto's spreke foar sichself, dus gyn namen en kommentaren met groate dank an Nico! 
19 jannewary om 21:52
 
Onder de dekens met Jan Vlap

Uteraard ferloochen ik myn oukomst as echte O.N.S. er nyt! Ik kom der gewoan foar t, ut was fanavend gyn wear om btendeur te sitten. Ut kwam mij dan ok ferrekte god t om tegare met Jan Vlap in de skyboks te sitten bij SC Heerenveen Heracles. En nch hadden we ut stervenskoud. Jan w ut nyt sge en ik durfde ut as gast fan Janneman nyt te sgen. Kwesty fan un gegeven peard & su.

Hearlek trouwens om in de pauze an un beerenburgje te nippen en op temperatuur te kommen!

Over de wedstryd wil ik ut absolt nyt hewwe, gebrek an klasse bij SC Heerenveen, simpel sat.

De raanferskynsels fyn ik gelukkech nch altyd heel belangryk bij ut betaalde foetbal. Fanavend was dat ongetwifeld tegare met O.N.S. trener Jan Vlap onder de dekens. Gelukkech hewwe der un foto fan!

 
19 jannewary om 16:17
 
George Schweigmann interview

Gister skreef ik al un blogje over dizze legendarise Elfstedenbedwinger, fandaach ekskl. interview met de mattadoar!In samenwerking met www.112swf.nl
 
19 jannewary om 14:42
 
De toan fan Tinus Udding

Tinus Udding, links in grize trui


Hij leverde syn toan in foar un krske! Tinus Udding deed in 1963 ok met as wedstrydrider in de Elfstedentcht. Toen Udding de tcht triden had had hij ekstreem kouwe foeten. Ankommen in un Groaninger sikenhs bleek dat hij tweede graads befriesing oplopen had. Ut hdomhulsel fan syn groate toan met nagel en al moest der af! Gelukkech gyn toanamptasy. Als ik niet als 31ste was binnen gekomen, niet zo snel had gereden, waren mijn tenen afgevroren geweest, zo verzekerde de doktoren mij later , aldus Udding.

Ut omhulsel met nagel en al droogde moai op en Udding bewaarde ut stukje as un ware sprttrofee. In 1994 het hij ut stukje toan & nagel an ut Earste Friese Skaatsmuseum skonken en dr staat ut nou te pronk! Udding skreef ok un boekje over syn ervaringen fan de tcht fan 63

Later mear op beeld!
 
18 jannewary om 18:30
 
Ontmoeting met Stien Kaiser

Noait docht dat ik Stien Kaiser nch us interviewe mocht! Fanmiddach gebeurde dat wel in ut Skaatsmuseum fan Hindeloopen. Wie de medaljespiegel fan dizze skaatserydster besiet kan alliennech mar beme dat sij tt de aldergroatsten hoart! Dr gaan we: 6x goud, 2x silver en 1 broans op NK, 1x silver op EK Allround, 2x goud, 4x silver en 2x broans op WK Allround en op de Olympise Speulen: 1x goud, 1x silver en 2 kear broans. De Elfstedentcht fan 63 wurdde ok deur dizze tprydster reden. Kaiser kwam tt Franeker! Of der mear rydsters an de barre tcht fan 50 jaar leden metdeen hewwe weet Kaiser har nyt te herinneren. Toen sij op un gegeven moment an un toeskouwer froech hoet laat is het en drna bedankte foar de infrmasy riepen se an de kant h een vrouw!

Ik kan nyt anders sge dat Stien Kaiser un freeslek aardech mins is, absolt gyn kapsones. Trouwens bij al dy riders dy't ik fandaach ontmoeten hew gyn misplaatste fedetteneigingen! Moaie generasy!

Later mear op beeld!
 
18 jannewary om 17:54
 
Iesboeken foar Reinier Paping & Jan Uitham

Fandaach binne ok wear twee Elfstedentchtboeken overhandegd en wel an Reinier Paping en Jan Uitham, de nummer 1 en 2 fan de wedstrydriders in 63. Paping kreech un boek met de titel Alles over IJs en Uitham wurdde bliid maakt met Nooit meer wachten op Elfstedenijs '.

In ut laaste boek presenteare elf tpkoks t de Friese elf steden un dessertresept. Foar Sneek binne dat Robby Mok en Kim van der Zee fan Resaurant De Kastanje. Sij komme met Hazelnoot Beerenburg Tijm IJs met krokrante cannelloni van drabbelkoek en chocolade, gevuld met kastanje mousse en schuim van passievrucht .
 
18 jannewary om 17:31
 
George Schweigmann: Acht kear un Elfstedentcht triden!

At we ut dan tch over levende sprtlegenden hewwe, dan is George Schweigmann der seker eentsje fan. Mar liefst acht kear reed de Liwwarder de Tcht der Tchten t, wronder dy fan 1963. Un nike prestasy en met name over de laaste tcht kan Schweigmann prachtege ferhalen fertelle en dat deed hij fanmiddach foar de kamera fan www.112swf.nl Later mear over dizze tpper!
 
18 jannewary om 16:33
 
Alle Elfstedenhelden bij mekaar!

Ut liekt su eenfoudech om alle finishte wedstrydriders fan de Elfstedentch fan 1963 bij mekaar op'e foto te setten, mar dat was fanmiddach beslist nyt ut gefal. Tcht lukte ut teindelek om dizze nike foto te skieten! In ut midden de nummers 1, 2 en 3 fan de wedstryd: Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg. Nadat de foto nommen was, wipte Jan Uitham , inmiddels al 88 jaar jong, nch sonder problemen om over un stek te klimmen. ' Hupsakee daar gaat ie ' zei de vitale Uitham!

 
18 jannewary om 16:28
 
Iesmeester Jan Oostenbrug: earst iis dan in Alvestdetocht!
In samenwerking met www.112swf.nl
 
18 jannewary om 16:14
 
Gouden reny Elfstedentcht 63

Mediagekte tidens reny Elfstedentcht 1963

Wat un fantastise uren hew ik fandaach had in ut Earste Friese Skaatsmuseum fan Gauke Bootsma in Hindeloopen! Dr was fandaach de reny bijeenkomst fan alle mattedoaren dyt de Elfstedentcht fan 1963 (t-) reden hewwe. Tegare met Rudy Bouma, fan www.112swf.nl hewwe wij deelnimmers interviewd. Un onfergeteleke en nike gebeurtenis dyt werklek tt in de puntsjes rganiseard was! Der is flgens mij gyn ander ( kultuur-) sprtgebeuren in Fryslaan dat su in de belangstelling staat bij de media.

Gauke Bootsma, rganisatr Gouden reny Elfstedentcht '63

Ut was fanmrren n groate mediagekte in ut prachtege museum fan de Bootsmas dr in Hindeloopen.

Unyk dizze happening, omdat ut wel us de laaste kear weest hewwe kan dat al dy riders massaal gehoar gaven om un dergeleke bijeenkomst bij te woanen.

Ut is ok freeslek aardech om tegare met un Rudy Bouma ( 19 ! ) dizze interviews te don. De interviews binne in de loop fan dizze dach en de dagen dyt flge te sin op syn en myn site. We beginne aansens met un filmke over Jan Oostenbrug, iesmeester fan de Vereniging Friesche Elfstedentocht.
 
17 jannewary om 22:54
 
Feilech t 058 thskomen!

Ut moaiste fan L'warden...

Su, dat hewwe we ok wear had, ut fijfjaarlekse optreden in De Bres. Overigens niks mis met de rganisasy fan dizze Pozy avenden dr. Ik hew Melvin van Eldik hooch sitten, en hij maakt ut alle kearen wear waar. Prima gasthear. In'e pauze op un drafke naar ut stasjon gaan, ik wil ut ok nyt overdrive teraard!

Melvin van Eldik, rganisatr pozy avende in Liwwarden
 
17 jannewary om 19:04
 
17 januari Leeuwarder Pozie Avond in De Bres

LEEUWARDEN, januari 2013 - Donderdag 17 januari 2013 is er weer een Leeuwarder Pozie Avond in debatcentrum De Bres met een groot aantal dichters en verhalenvertellers.

Aanwezig zijn: Henk van der Veer, John Eskes, Douwe Kootstra, Sigrid Kingma, Peter Vermaat, Renske de Roos (foto), Bennie Huisman, Menno Dokter en Klaas Kasma. De muziek wordt verzorgd door Jelmer van der Wal en Rocking Ronnie.

Het programma begint om 20.30 u en zaal gaat open voor publiek om 20.00 u. Entree: 5.

De Bres, Schoolstraat 4 Leeuwarden.

 
17 jannewary om 12:23
 
Op bloate foeten over ut ies!


Ik daag jou uit om samen met mij 1 km op blote voeten over het ijs te lopen. Waarom? Omdat jij ook kunt wat ik kan. Ik ga jou de technieken laten ervaren voor een gezonder en weerbaarder leven.


Dat seit Wim Hof, dyt beter bekend staat onder de naam The Iceman. In samenwerking met Friesland Post wil Wim Hof in plak in ut Guinnes book ferovere deur met sufeul mogelek minsen op bloate foeten over ut ies te lopen.

Dit persbericht ontfing ik:

Begeleiding

Zoals zijn naam al doet vermoeden, heeft The Iceman eerder voor ijskoude uitdagingen gestaan. Hij heeft meerdere wereldrecords op zijn naam staan waaronder het blootsvoets beklimmen van besneeuwde bergen. De ervaren Iceman zal jou mentaal en fysiek voorbereiden en ondersteunen bij deze tocht.Bijdrage medische wetenschap

Met deze uitdaging levert Wim een bijdrage aan een medisch onderzoek waarbij hij tracht te bewijzen dat niet alleen hij, maar iedereen de controle over zijn autonome zenuwstelsel kan krijgen. Het benvloeden van het immuunsysteem zorgt ervoor dat iemand weerbaarder is voor ziektes. Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zullen aanwezig zijn om metingen te verrichten.

Programma:

Deelname: gratis (en voor iedere inwoner van Nederland)
Locatie: THIALF Stadion Heerenveen
Kleding tijdens loop: sportief, casual, of eigenlijk wat je maar wilt.
Datum: 26 januari
Aankomst: 15.00 uur tot 15.15 uur
Start: 15.30 uur.
Einde: 16.15 uur.

De loop zelf duurt ongeveer 12 minuten

Enna afloop een verwarmend drankje
 
16 jannewary om 18:42
 
Ut E-woard...

Nyt te loven su at dy Hollanders overdrive kanne. Der lach nch mar amper un fluuske ies in de sloaten f dy halve gare westerlingen hewwe ut al wear over un Elfstedentcht. Dat sge se dan wear nyt, want su hewwe ut over ut E-woord...Flauwer kan ut hast ok nyt! Dizze iesweek had nyt beter ' pland ' wurde kannen as jst dizze week, ommers ut is frijdach fyftech jaar leden dat de Elfstedentcht fan 1963 ferriden wurdde.

Gauke Bootsma, prachtmins, rganiseart foar de sufeulste kear un reny foar oud-deelnimmers an de barre tcht fan '63. Dy bijeenkomst wurdt houden in ut Skaatsmuseum fan Hylpen. Wie't dr nch noait weest het, kan ik beslist anrade om dat tch mar us te don. Sowieso het Hylpen sjarme, suwel winters as somers. Ik fon in myn foto argyf nch un moaie somerse foto, wr't ik tegare met Gauke op'e kyk staan.
 
15 jannewary om 18:08
 
Papieren ferzy Ensafh gaat deur!

Dat fyn ik nou moai literr nieuws: de papieren ferzy fan it Frysk literr tydskrift Ensafh blift gewoan ferskinen! Felisiteard redaksy dat jum dat oprden hewwe. Ut het der lange tiid naar tsien dat ut blad in papieren ferzy ophouwe s te bestaan. Gelukkech is der un roaie ' streek ' deur dat onsalege foarnimmen setten. Su't ut der nou foar staat sal der wel un nummer minder ferskine. De abonnementspries blift gelyk. Ut is nyt anders, ik blif lid fan ut tydskrift!

Opfallend is, dat der in ut laaste nummer fan de fierde jaargang mar liefst 7 fersen fan Hein Jaap Hilarides in ut Bildts opnommen binne. Dat fyn ik moai, omdat ik Jaap syn pozy graach leze mach. En ik fyn ut ok aardech dat ut Bildts, tch un minderheidstaal in Fryslaan, un plakje krijt in ut tydskrift.

Op 31 jannewary rganiseart Ensafh un groate dichtersavend in Caf Vellinga hier in Sneek. De lui dy't metdon krije allemaal 15,--. Nou kan ik nyt in un anders syn beurs koekeloere, mar ik wil ut wel om'e nocht don. Of is dat wear onprofesjoneel? Nou dan mar! Twee konsumpsybonnen binne mij genoech en dy anderhalve joet don jum mar in de pt foar de papieren Ensafh!

 
14 jannewary om 17:27
 
Sneker Filmwinter: 44 films in 4 dagen

Uteraard hewwe jum al lang lezen dat dizze week de Sneker Folmwinter fan start gaat. Un prachtech inisjatyf fan entsiaste frijwillegers. Wie't der mear over leze wil kan terecht op'e site www.snekerfimwinter.nl

Nou hew ik un tnoadeging kregen om de opening fan ut filmfestival met te maken, mar ik kan spitechgenoech nyt. Ik bin donderdach in De Bres in Liwwarden op un pozyavend dy't rganiseard wurdt deur Melvin van Eldik. Kan mar op een plak tegelyk weze.

Un week later mach ik al wear naar 058, mar drover sal ik jum dan wel blogge. Twee kear in 14 dagen tiid naar Liwwarden, dat sal ik tch wel overleve?!

 
13 jannewary om 18:04
 
Ds. Alex van Ligten met emeritaat

Foar op ut programmaboekje un speulkaart met de afbeelding fan de Waterpoort en ut Ryksmuseum. Van Ligten bewaart de kynderskat foar hij wist dat beide steden un belangryk plak in syn leven speule s!


In un folle Groate Kerk het ds. Alex van Ligten fanmiddach afskeid nommen as predikant fan de PKN Sneek. Op fersoek fan de herder en pastor gebeurde dat sonder lange toespraken en gedoe , omdat hij dr absolt nyt fan houdt.

Tch ontkwam ok dizze hippe hippie dominee ( flgens Rick Grootenhuis ) der nyt an dat der un antal sprekers de skeidende dominee ferbale en mzikale lf toeswaaiden. Ongetwifeld ok op fersoek fan Van Ligten song ut koar fan de Amsterdamse Ekklisia, drt Van Ligten nch ses kear per jaar foargaat, un groat antal fersen fan Huub Oosterhuis. Prachtege potise teksten fan Oosterhuis, dyt self ok anwezech was in de Martinikerk. Dirk S. Donker bespeulde op firtuoaze wize ut kerkrgel.

Van Ligten het fanaf 1978 dominee in Sneek west, earder drfoar ston hij in Molkwearum en Koudum. Moaie anekdoates wurdden ferteld over de altyd puber bleven dominee. De puberteit, U weet wel die periode in je leven dat ouders heel moeilijk gaan doen flgens ds. Fedde Welbedacht. En puber dat is Alex gebleven. De jonge Alex met zijne lange haar ging zeker niet naar de kapper als zijn moeder zei dat het moest. Want als er een woord is waar hij een hekel aan heeft dan is het wel het woordje moeten. Alex mot helemaal niks!!! su liet kollega Welbedacht wete.
Huub Oosterhuis fanmiddach anwezech in de Groate Kerk


Op un fraach fan Welbedacht hoe Alex van Ligten sich self as dominee sach had Van Ligten oait seid Ik zie mij zelf als een horsel in een zelfvoldane kerk Om der nou foar te srgen dat Van Ligten su nou en dan nch wear us op de preekstol s staan had Welbedacht wel un adfys. Laten we gewoon zeggen dat hij dat NIET doen MOET, dat hij het nu maar rustiger aan MOET doen!

Gemeentelid Pim Visser hield un hilarise toespraak dyt met name over de learaar Van Ligten ging. Flgens Visser besit Van Ligten un seuvental eigenskappen dyt hem tt un god learaar make. Hij staat boven de stof ( 1 ); Inspirearend ( 2 ); Laat um inspireare ( 3 ); Hmr ( 4 ); Betekenisfol ( 5 ); Teugendraads en eigenwies ( 6 ) en Van Ligten is un twijfelaar ( 7 ).

Van Ligten bedankte tenslotte met un ferhaal over de jongen dyt lezen learde. Wrbij hij an ut end fan ut ferhaal letterlek de pijp an Maarten ( Mook ) gaf. Un lange rij fan minsen drukte de aimabele Van Ligten de haan. 
13 jannewary om 12:29
 
Alex van Ligten : A Dieu!

Fanmiddach is der in de Martini ftewel Groate Kerk fan Sneek de afskeidsdinst fan ds. Alex van Ligten. Rm 34 jaar het Alex van Ligten predikant in Sneek weest. Ik hew de deur nyt bepaald platlopen bij dizze Sneker swartrk.

Tch waardear ik dizze dominee in hoge mate, nyt in ut laaste plak om ut boek Intussen is het ook weer droog geworden- De hele bijbel in zestig pauzenummers dat in 2010 fan syn haan ferskeen. Dat boek leit op myn nachtkastje en ik lees der regelmatech in. Ik brk ut as tlchbibel, want dat kan Van Ligten tstekend: tlge!


Earder kwam ik Alex van Ligten teugen as eksaminatr toen ik myn diploma bibels onderwies haalde an Pedagogise Akademy De Him. Ik haalde dat diploma nyt tidens myn reguliere opleiding, mar pas nadat ik al un antal jaren onderwizer was. In dy tiid wurdde ut diploma nch beloand met un ekstra bonus in de frm fan un boekebon foar learkrachten dyt ut papierke hadden. Ik fon dat bespotlek, ommers ik had op un kristleke P.A. sitten, had bewust koazen foar ut kristlek onderwies en dat moest foldonde weze. Sun aparte gratifikasy moest dus ok foar mij gelde fon ik. Ik kon piepe en liepe, deed utselde werk as myn kollega's met ut papierke, mar ik kreech de boekebon fan 100 gulden nyt. Toen hew ik, nyt su prinsipieel, ut diploma tch nch haald. Want ik bin gek op boeken en boekebonnen. En tidens ut eksamen kwam ik Van Ligten dus foar ut earst teugen.

Wat mij indertiid wel ansprak dat hij, Amsterdammer fan orsjine tstekend Frysk prate. Sterkernch hij preekte ok regelmatech in de Friese taal. Dizze man folde ut an wat un soad fan syn beroepsgenoaten nyt deden: de taal fan ut flk is belangryk.


Fanmiddach gaan ik dus mar even naar de Groate Kerk toe om Van Ligten de haan te geven, al was ut allienech mar om ut moaie boek dat y skreven het. Ferder bin ik su randkerkelek wurden ast mar kan. Mar dr kan Van Ligten niks an don, hij was in alle gefallen elke sundach wel in kerk en dat fyn ik in dizze tiid fan ontkerkeling al un prestasy fan frmaat!

De tnoadeging foar de afskeidsdinst fan Alex van Ligten, met un moaie pentekening fan Theo Jaasma.
 
12 jannewary om 11:55
 
Stoom t de oren mar nyt heus!

Fandaach ut laaste stukje in de LC over alle perikelen rond ut mislukte aventuur fan de stoomtrein. Koen Pennewaard, sjoernalist bij ' de krant sinds 1752 ', het um werkelek de stoom t de oren skreven over ut stoomtreinprojekt. Onafhankelek, skerp en to the point. Der mankearde niks an. Aflopen week nch un haarskerpe analize over wromt ut hele stoomtreingebeuren op un fiasco tlopen is.

Je sden ferwachte dat der allemaal reaksys op sun stuk komme, seker fan bestuurders en politisy. Mar niks is minder waar. Onferskillechheid troef, de pest fan dizze tyd! Swijge as ut graf, gyn azem f om ut mar us populistys t te drukken: se dronken un glas, se deden un plas ( al f nyt onder de douche ! ) en alles bleef su as ut was! Ut is foar mij onbegryplek dat der noait konsekwnsys foar de ferantwoardeleke bestuurders binne dyt bakken fol met overheidsgeld fergriemd hewwe. Nee wat stiller wat beter! Nch us, Pennewaard het um werklek ut laplazures skreven over de kwesty, mar op un gegeven moment is ut schluss, over en t. Dat is nou ut gefal, want sut ik al earder skreef Anne Hettinga fan Ariva sal syn hannen seker nyt brane an de stoomtrein.

HOUKEPOORT

De flgende kwesty dyt nou in de kommende weken wear tgebreid in de LC an bod komme sal, is dy fan de Houkepoart. De Ryksresjerzje het ut ondersoek naar mogeleke falsheid in geskrifte deur un tpamtenaar fan SWF afronden. Ut openbaar ministeary beslt nch f der ferflgd wurde sal. Ik bin heel benieuwd wat t ut ondersoek naar foaren komen is. Sinds foarech jaar somer is ut stil weest over dizze saak, mar froech f laat mutte de betrokkene met ut water foar de dkter. Tt nou an toe konnen de hoofdrlspeulers hun ferskle met geen commentaar, want de zaak is nog in onderzoek Dy tyd is nou foarbij!
 
11 jannewary om 22:41
 
Zware Jongens in Panorama

Fokko & Arie timmere nch altyd an'e dyk met De Zware Jongens. Wie ut nyt love wil, mut mar even un Panorama kope. Moaie pr mannen!
 
11 jannewary om 18:06
 
Decorette


Ut regent dizze week jammerklachten & ellende over fallisementen en bedriefssltingen. En ik weet wel dat je alles nyt futpoetse kanne met peptalks en positieve blogjes. Tch soek ik bewust ut positieve nieuws op wat ik dan ok onherroepelek fyn. Op twitter befoarbeld dr't un jong ondernimmend echtpaar konstant an de wech timmert met hun toko. Ik dol op de eigenaar fan de Decorette in Sneek dy't fandaach un prachtege foto op de twitter setten. Op su'n manier noadech je de klanten naar je winkel. Allemaal heel spannend.

In in fan myn tweets noemde ik dit sver ondeugende pozy! Futdaleks reagearde www.grootsneek.nl met dat ut dirty minds fan mij waren! Nou ja sch! Ik fyn ut simpelwech fantastise reklame en maak graach pee er foar sukke ondernimmers! Forza, we komme dizze ekonomys interessante tiden wear te boven!
 
10 jannewary om 18:37
 
Tranendal


En fan de meast wanstalege gebouwen in Sneek fyn ik ut foarmalech belastingkantoar an ut Tranendal. Toepasleker naam is der nyt! Nee, ik weet ok wel dat ut offisjeel Kerkhofslaan is, mar un echte Sneker krijt ut in syn harses om ut su te noemen. Dat stukje Sneek ken ik dus allienech mar as Tranendal, dat overging in de Kerkhofslaan. Dat KERKhofslaan hew ik noait god begrepen, want op de Algemene Begraafplaats fan Sneek is gyn kerk te bekennen. Ut Tranendal beston froeger t allemaal kleine geskakelde hskes. Acht ut Tranendal was froeger de fabryk fan HUBERT. Myn fader haalde dr un soad klandisy fut. De fabrieksarbeiders kwamen namelek om shag en sigaretten bij hem in de winkel. Hubert is allang nyt mear in de Noarderhoek en de hskes fan ut Tranendal binne ok foargod ferleden tiid.

Ut gebou dat der nou staat het ok nch un skoftke dinst deen as skoal/opleidingssentrum fan de Friese Poort f ut Friesland College.

Ut staat nou leech en ik bin benieuwd wannear't ut plat gaat. Ik sal der gyn traan om late! Wel un gouden plakje om te woanen, dr an de oever fan de Franeker Faart. Ik waande op dat plak oait ut rieten mandsje fan Mozes en ik sach in myn griffemearde kynderdromen de moaie dochter fan Farao al baden in ut water fan myn Sneker Nijl! Krekt su lang't meester De Boer dia's fan de Nijl kieke liet en sei: ' kijk jongens en meisjes dit is nu de Nijl, daar lag Mozes in het biezen mandje! '

Un droom spatte t mekaar.
 
9 jannewary om 18:59
 
Postere foar Kulinre Elfstedentcht

Na gister gaan ik nch even deur met digitaal posteren ftewel rtbiljetsjes op'e site plaatse. Fandaach kreech ik dy fan de Kulinre Elfstedentcht binnen. Ut is de lustrum aflevering fan de kulinre tcht. Diskear un ander tydstip as foargaande edisy's: namelek op sundachmiddach! De lokasykeuzes binne ( noadgedwongen ?! )ok wat anders as in ut ferleden. Hotel Van der Valk dot diskear ok met. Prima keuken dr en ut ferfoer met un spesjale Elfstedenbus? Of mutte de kulinre smikkelaars der naar toe klne?

Hoop dat de frmule anslaat, want de Sneker horeka kan wel un oppepper hewwe!
 
8 jannewary om 18:27
 
Pozy & Babi Pangang

Fijf jaar leden al wear trad ik foar ut laast op in wat ik dan altyd ut klompehk foar de hel pleech te noemen: Liwwarden. Melvin van Eldik is dr de stimulatr fan de pozy en rganiseart in De Bres Gedichte-Avenden. Flgende week donderdach is der wear sun pozy feestje en Melvin had al un paar kear fraagd f ik metdon w. Der is altyd wel wat, mar diskear gaan ik dan tch mar naar 058 toe. Bitsje sendingsarbeid kan gyn kwaad!

Op 31 jannewary rganiseart ut literre tydskrift Ensfh hier in Sneek de tweede groate Gedichte Jn in Kafee Vellinga. Dat was foarech jaar un fantastise happening. En wat god is, dr mutte je un tradisy fan make. Cornelis van der Wal en Piter Boersma hewwe ut diskear nch beter anpakt as foarech jaar: de deelnimmers krije 15,-- foar hun optreden! Babi Pangang dus!
 
7 jannewary om 17:54
 
We binne wear los!!

Ls op skoal dan h! Fanmrren met un nieuwjaarsontbijt ftewel un moarnsbrogje op skoal. Prima rganisasy! In de groep was ut wel tich kear su rustech as foar de fakaansy: de spanning fan de feestdagen is der wear even af! Lekker om wear an'e slach te gaan. En fan myn learlingen, hij is ok learling fan Fokko Dam, speult bij de Makkumer drumband. Se hewwe un nieuwjaarstfoering had, wr't D. bst wel de bibbers foar had. Mar alles is hartstikkene god gaan. " Heeft meneer mijn foto wel gezien? Wil meneer die wel op de site zetten...! " Jaseker D. hij staat hierboven!

Met andere woarden ut leven fan alle dach het syn anfang nommen, ik sal su nou en dan al dat kleine nieuws brenge. Want ut groate in ut leven bestaat t kleine dingen, su het myn fader saleger mij altyd foarhouden. En hoe ouwer ik wurd, hoe mear ik denk dat de krdenier gelyk had!

Kom mar op: achter de mzyk an in 2013!!


 
6 jannewary om 12:38
 
Spetterende Jantjes in Teater Sneek

Ut ( fertel-) ferhaal fan De Jantjes is al mear as 90 jaar oud, mar tch nch altyd aktueel. Gisteravend was de musical te bewonderen in Teater Sneek, ut wurdde un fantastise happening, un feest fan herkenning.


Ut ferhaal speult um foar ut groat gedeelte af in ut Jordanese kafee fan Tante Piet. Blonde Greet, Toffe Jans, Mooie Leendert & syn frou Doortje en de mzikanten Na Druppel en De Mop komme alle dagen om un slukje te drinken. De Jantjes binne Dries, Manus en Toon dyt deur intriges, ferloaren liefdes en misferstannen beslte om Amsterdam te ferlaten. Se tekene bij de Koaningkleke Marine en sette af naar Nederlaans-Indi. Na ses jaar komme se teruch in Mokum.

Dat is ultrakrt ut ferhaal, mar foar mij is de roaie draad de liefde foar minsen, de emoasys dyt universeel binne. Amsterdam en seker de Jordaan an ut begin fan de foarege eeuw is un dorp, niks mear en niks minder. Dat is ok de herkenning foar Snekers en Sdwesthoekers, want f ut nou ut kafee fan Tante Piet is f de Ierse Pub fan Jan van Omme, ut dot der nyt toe, minsen hewwe allemaal hun eigenaardegheden en soares. De taal is un prachtech instrment om dy emoasys te fentilearen, at dat nou in ut Jordanees is f in ut Snekers, dialekt is de spiegel fan de siel.

Gyn wonder dat aktrise Willeke Alberti ut over un thskomgefol het wanneart sij de rol fan Na Druppel speult. Dan is ut nyt mear speulen, dan is dat ut fertolken fan ut leven self.

De ferskes, echte oerhollaanse klassiekers, binne tekstueel juweeltsjes: Je ligt in je etuitjevoor je het weet f als jeen roggebroodkind bent, zul je je nooit verslikken in kaviaar !

Eigenlek s un dergeleke musical ferplichte kost weze mutte foar un inburgeringskursus en nyt allienech foar allochtoanen mar ok foar autochtoanen! Ut is un stukje onferfalste Nederlaanse geskiedenis. Wat sat der gisteravend un tempo in dizze musical, wat flitst en flatst ut allemaal over ut poadium.

Wat komme hier de dekrstukken op un fantastise manier naar foaren. En dan ut geld, ik kan nis anders sge dat de akoestyk hast perfekt is. Gisteravend sat ik op rij twee, bij eardere foarstellen sat ik midden in de saal, mar ut blift genieten. Ik ferbaasde mij der over dat na de foarstelling inenen de rkestleden fanachter de koulissen kwamen. Ik fon de mzyk al akelech moai, sudat ik docht dat is wel un hele moaie rkestband

Na gisteravend is overddelek dat Sneek alle groate produksys an kan in ut teater. Gisteravend was der un opfallend ouwer pblyk anwezech dyt ongetwifeld un soarte fan sentimental journey maakt hewwe, mar ut is beslist nyt su dat jonger pblyk dizze musical nyt waardeare sal. Su krije in april de kaans, want dan komme De Jantjes opnieuw naar Teater Sneek. Un dikke fette anrader!

Foto's: Jan Douwe Gorter
 
6 jannewary om 10:42
 
Willeke Alberti in de Jantjes: terug bij mijn roots

Gisteravend hew ik un onferwachte ontmoeting met Willeke Alberti had! Un spontane meet & greet om der mar us un dikke fette klisjee teugen an t goaien. Tegare met teaterdirekteur Ben van der Knaap en fotograaf Jan Douwe Gorter mocht ik even met dizze tpaktrise prate. Ik was echt onder de indruk fan dizze fakfrou en miskyn wel un measte omdat se folkomen har self is.

Ut is fanself heel apart dat iedereen dij altyd anspreek met Alberti, terwyl je familynaam tch cht Verbrugge is. Wat mij ok opfiel was har kleine gestalte en har prachtege blauwe ogen, dyt sprankele. Krtom un hele autentike persoanlekheid, sonder kouwe kak. Heel toegankelek en dr hou ik fan. Uteraard stelde ik de fragen en gaf sij de antwoarden.

Hoe kunt U dit toch volhouden, want U trekt het hele land door met De Jantjes , was myn openingsfraach. Wat is er nu leuker als deze rol van Tante Na Drup te spelen. Ik kan helemaal mij zelf zijn, ik kan kleren dragen die heerlijk zitten. Ik hoef mijn buik niet in te houden, ik heb een heerlijk pruik op mijn hoofd en ik spreek mijn eigen taal. Ik ben helemaal terug gekomen bij mijn roots die in Amsterdam liggen. Dat voelt ontzettend lekker, het is zo ontzettend gaaf om te doen. Deze rol in De Jantjes is een van de mooiste rollen die ik ooit heb mogen spelen, ik kan weer gewoon praten. Het is in n woord fantastisch!

Foar Alberti is De Jantjes ongetwifeld un soarte fan sentimental journey, mar hoe sit dat met har kollegas, dy binne un stuk jonger.

Alberti: Elke avond als ik weer met De Jantjes optreed, geniet ik van het prachtige jonge talent waarmee ik mag spelen. Onze regisseur, Paul van Ewijk, heeft het allemaal zo goed uitgelegd, dat je ziet die jonge acteurs gewoon groeien. Heerlijk om te doen. Ik vind het trouwens helemaal niet zo musical-achtig, deze Jantjes is voor mij puur volkstoneel, waarbij het verhaal ook nu nog overeind blijft. Ja, cht volkstoneel en daar hou ik ontzettend van !

Over har ervaring om wear in Sneek op ut toneel te staan is Willeke Alberti lyrys en an alles is te merken dat ut oprecht is.

Wat een supermooi theater hebben jullie hier gekregen, eigenlijk onvoorstelbaar in deze tijd waar het toch niet zo gemakkelijk meer gaat als voorheen. Ik weet mij nog goed te herinneren dat ik hier ooit in dat oude theater heb gestaan met de Wamas, maar dat is al heel wat jaren geleden! Amicitia toch? Wat mij en trouwens en de hele crew opviel aan dit nieuwe theater is de fantastische akoestiek, die is volgens mij perfect! Jeetje zeg, dit is een feestje om hier op te mogen treden. De klik tussen ons en het publiek klopte vanaf het eerste moment dat wij opkwamen. Dat merk je gewoon, dan is het er! Ik heb gehoord dat wij hier in april terug komen voor een extra uitvoering. Ik vind het jammer dat ik er dan niet bij ben, maar ik ga Lucie ( de Lange, hvdv ) volgende week meteen bellen dat het hier in Sneek helemaal te gek is om te spelen.

Teaterdirekteur Ben van der Knaap het un smile fan oar tt oar en de woarden fan Alberti gaan der teraard in as un preek bij un ouderling. Jan Douwe skit nch enkele fotos en na 5 minten nimme we afskeid fan un bysonder moai schminkte aktrise, dyt tch helemaal har self is. Taal speult hierbij un belangrike rl en persoanlekheid teraard!
 
5 jannewary om 15:17
 
UT IS TRYST WEAR MAR GYN TRYSTE DACH!

Skilderij fan Evert van der Veen

Ut is inderdaad gyn sonnege dach fandaach! Mar drom hoeve je nch nyt tryst en mankelyk te wezen! Fanmiddach hew ik myn halfuur loopke deur de stad even deen. Altyd de oren en ogen god open, om te horen en te sin f der nch wat te rden is. Dat fiel teugen, alhoewel't ik jum melde kan dat der bij Hotel Hanenburg foldoende aktiviteit is. Alle boeken dy't de laaste eigenaar, Rob Hopster, tstald had, der nou gyn n mear fan over is. De Sinees, ik ken syn naam nyt, dy't ut pand kocht het sal ongetwifeld foar opnieuw un metamrfoase srge. Fan Sipke ( Hanenburg ) tt Sinees, s un moaie titel weze foar ut flgende hoofdstuk.

JAN PROCEE

In de Parkstraat fiel mij ut flgende thangbrd op. Ut is fan antykhandelaar Jan Procee, dy't hier jaren leden syn saak had. De saak is al lang ferdwenen, ut brd is un stille getge fan wat foarbij is dat het weest.

Jan was un bekende Sneker, syn broer Sikke nch bekender. Ik bin blij dat Evert van der Veen, un swaar onderwaardearde skilder t oans stad, Sikke Procee oait karakteristyk fastleid het ( sien hier boven ). Ik hoorde fannweek nch un moaie anekdoate over Sikke ( met dank an W.! ). At Sikke ut over syn broer had, sei hij altyd: ' Oans Jan is un ryk man! ' Drna fiel der even un stilte en ferflgens sei Sikke: ' Oans Jan... rydt in un Mercedes! '


WILLEKE & DE JANTJES IN SNEEK

Ondertussen binne se 100 meter ferderop druk bezech met de foarbereidingen fan de musical De Jantjes, dy't fanavend in un tferkocht Teater Sneek speult wurde sal met o.a. Willeke Alberti. Ik fyn har un fakfrou, dy't ik fanavend in levende lijve hoop te ontmoeten! Mrren sal ik myn impressy over de musicalavend geve.
 
4 jannewary om 17:15
 
De Jantjes: onverwoestbare musical
Mrrenavend naar De Jantjes! Dizze musical in Teater Sneek is folledech tferkocht. Drom op 7 april a.s. nch un kear in Sneek! Sien site www.theatersneek.nl

 
4 jannewary om 15:58
 
Harm de Wagt hoopt kampion met O.N.S. te wurden!

Harm de Wagt was gister ok n fan de partygangers op'e nieuwjaarsresepsy fan de gemeente SWF. Su moai as ut aflopen jaar weest het, met de legendarise bekerwedstryd teugen Ajax sal ut nyt gau wear wurde. Tch hoopt de O.N.S. preses op wear un hoogtepunt in de kluphistoary fan de Sneker oranjehemden, namelek ut kampionskap in de hoofdklasse met promoasy naar de saterdach Topklasse. In syn nieuwjaarstoespraak analisearde burgemeester Hayo Apotheker ok nch even krt de bekerwedstryd fan O.N.S. teugen landskampion Ajax. De burgerfader meende dat na ut inbrengen fan enkele sterren deur trener Frank de Boer dat dt de ommekear brocht. Nee, Apotheker: ut noadgedwongen tfallen fan Leo de Wagt deed de wedstryd kantelen. Nou su!In samenwerking met www.112swf.nl
 
4 jannewary om 10:45
 
Kees Poiesz ferlaat dit jaar ut 90 jarege familybedrif

Kees Poiesz met syn opflger Rob Terstappen

Inkoopdirekteur Kees Poiesz sal dit jaar, op 21 jny om eksakt te wezen, ut familybedrif ferlate. Al earder kondegde Poiesz an dat hij de direksy fan de supermerkketen ferlate sal. In de opflging is foarsien in de persoan fan Rob Terstappen. Dizze bekleedde earder leidinggevende funksys bij de HEMA en Bakker Bart.In samenwerking met www.112.swf.nl
 
3 jannewary om 22:36
 
Apotheker: Ik ben 50 keer liever ondernemer in de binnenstad van Sneek dan in het centrum van Heerenveen of Drachten!In samenwerking met www.112swf.nl
 
3 jannewary om 22:01
 
KWS'er Jaity Dijkstra over de tunnel naar ut Starteilaan!

 
3 jannewary om 20:05
 
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hayo Apotheker
 
3 jannewary om 19:44
 
Nieuwjaarsresepsy gemeente SWF

Fanmiddach tegare met Rudy Bouma fan de nieuwssite www.112swf.nl naar de nieuwjaarsresepsy fan de gemeente SWF weest. Moai om met su'n jonge hoan as Rudy der op t te gaan en nieuws te skoaren. Fandaach wurdde bekend dat de LC en ut FD frs inleverd hewwe op ut antal abonnees in ut derde kwartaal fan 2012. Ut is foar de LC en ut FD fanself ok ferrekte moeilek om su akkuraat as jonges fan www.112swf te operearen. Binnen 10 minten na de nieuwjaarstoespraak fan burgemeester Apotheker ston de speech al online! Na de toespraak fan Apotheker hew ik tegare met Rudy nch un antal achtergroangesprekjes deen. Ok dizze komme su gau mooglek op de sites.

Wat ik fanmiddach opfallend fon, was dat ut kolleezje fan B & W nyt naast mekaar ston om de nieuwjaarswnsen in ontfangst te nimmen. " Ut is gyn eenheid je ", snearde un Sneker! Dat is mij wat te krt deur de bocht, mar ik mut sge dat ik ok nch noait un respesy metmaakt hew dat de bruidegom in de ene hoek fan de saal ston en de bruid ergens anders... Ut was nou sver un speurtochtje fan: ' wr is Gea ', ' wr staat Sjoerd ', hest Leo Pieter ok sin? ', ' is Wigle der wel? ', ' Maarten nch op fakaansy? '. Nee, dit mut flgend jaar beslist anders Hayo Apotheker! Foar de rest niks as lof, want de rganisasy was ferder prima en ut South West Lake City Band un bovenslach! Al noeme wij dy hier gewoan Sdwest Fryslaan Band!

Rudy Bouma, feulbelovend sjoernalist fan www.112swf.nl
 
2 jannewary om 19:34
 
Circus Sander & frynden binne der klaar foar!

Mrren en frijdach geve Sander & frynden twee sirkusfoarstellingen in Sneek op ut Flexaterrein an de Toppenhsterdyk. Ondertussen hewwe Sander Balk en syn maten de tent al opboud en ok binnen in de ferwarmde piste binne alle saken klaar maakt sudat ut sirkusspektakel mar losgaan kan.

Diepe bging foar Sander cs dat sij dit realiseare. Ut sal ongetwifeld keihard werken weze, mar ut resultaat mach der weze. Fanavend salle de lichtjes btenom nch anbrocht wurde en de kaartferkoop ferloopt na wns , su liet Sander mij un uurke leden wete toen ik fotos maakte.

Foar mear info ferwies ik graach naar de site www.familievoorstelling.nl 
2 jannewary om 15:06
 
En goeie Sneker facebookpagina is beter as twee halven:

www.facebook.com/harre.sneek


Wim Walda

Fanmrren plaatste ik ut onderstaand blog over de Sneker facebookpagina www.facebook.com/harre.sneek Dizze pagina is opsetten deur Richard de Jonge cs.Sonder dat de mannen ut fan mekaar wisten, brocht Wim Walda end foarech jaar un gelieksoartege site in de lucht: www.facebook.com/ikbinunsneeker. Toen Wim dizze digitale overlapping sach mailde hij Richard en mij ut flgende:

Eind 2012 kwamen er los van elkaar en onwetend van elkaars bestaan vrijwel tegelijkertijd twee Facebookpagina's in de lucht (IkbinunSneeker en Harr Sneek) die eigenlijk allebei hetzelfde beogen: stukje nostalgie met als centraal thema SNEEK, foto's plaatsen over Sneek op een centraal punt, stukje erfgoed veilig stellen, leuke verhalen van, voor en door Snekers plaatsen.

Nou kun je wel zeggen: hoe meer hoe beter, maar als sites steeds dichter naar elkaar toegroeien en er ook hetzelfde materiaal wordt getoond, lijkt het mij veel verstandiger om er n denderend mooie site van te maken.

Dus bij deze roep ik alle mensen die de pagina IkbinunSneeker geliked hebben om hun materiaal voortaan te plaatsen op Harr Sneek en vriend van de site te worden. Op die manier komt er een prachtig historisch document tot stand waar we met zijn allen veel meer plezier aan beleven dan wanneer mensen hun foto's en commentaar op beide sites moeten plaatsen, daardoor commentaren missen en alles verwarrend wordt. Ik zelf zal ook voortaan nieuwe ( oude ) foto's op Harr Sneek plaatsen, want het gaat niet om de ego's van Richard of Wim, maar over Sneek.

Groet, Wim

Su beginne we ut jaar tstekend hearen! En waarskwing foar alle lezers en koekeloerders: dizze pagina werkt ferslavend!!

Richard de Jonge
 
2 jannewary om 12:23
 
Facebook Harr Sneek en De Wip


De Facebookpagina Harr Sneek is un anrader foar Snekers dyt fan nostalgy houwe houwe. Der staan inderdaad prachtege fotos op de pagina dyt laat ik ut mar rum houwe, fral 35 plussers anspreke sal. Ok opfallend dat op de pagina regelmatech ut Snekers as skriftaal brkt wurdt. Dat fyn ik foar ut foartbestaan fan de stadstaal allienech mar god. Fraach je nyt altyd af, f ut Snekers dat je skrive taalkunech wel helemaal klopt. Dr hewwe we wel taalkundegen foar, gewoan Snekers brke, ut komt feul autentiker over as befoarbeld Hollaans.

Op de pagina bin ik nou al un antal kearen fotos ( sien hier boven ut kosteleke plaatsje fan ut Wippoadium ) teugen komen dyt te maken hewwe met oans Snekers stadsgrachten en singels. Ik fyn dat Sneek nch altyd feulste min met syn grachten dot. Dat de Vereniging Sneker Zakenlieden dit jaar rond de desember feestdagen prachtege ledferlichting anbrenge liet bij de overklzingen en bruggen in de stad fyn ik al un geweldege opwaardearing. Hulde hierfoar.

Mar ik wil mear, feul mear. Om te beginnen met De Wip. Wat s ut fantastys weze at ut Wippoadium, ontwurpen deur de spitech genoech feulste froech overleden arsjitekt Fokke de Boer ( 63 ) der ok komt. Flak foar Fokke syn pltseling overlijden in september 2011 liet de Sneker arsjitekt mij de tekeningen sin.

De nou nch fturistise plannen lge in de buros fan o.a. dyselde VSZ! Wurdt ut nyt us tyd om dizze plannen naar bten te brengen, sudat der over nadocht wurde kan f dizze plannen ok daadwerkelek te realisearen binne. Dat s un earste stap in de goeie richting weze! Onmogelek omdat de finansjele situasy ut nyt toe laat? Jst nou in dizze tiden fan ekonomise malze infesteare sk sge!
 
1 jannewary om 16:56
 
Late we ut jaar mar mzikaal beginne!

 
1 jannewary om 16:16
 
Ut jaar fan de Waterpoart

Ut kan nyt anders f dit mut ut jaar fan de Waterpoart wurde! Ut beeldmerk fan de stad Sneek, dyt offisjeel Hoogendster Pijp hyt, wurdde in 1613 boud as monumentale afslting fan de krt drfoar groeven Kolk. Ik bin heel benieuwd hoet 400 jaar Waterpoart in Sneek fiert wurde sal! Ik hew ut al faker skreven: maak mear gebrk fan de bekendheid fan de Sneker Waterpoart! Ut is mear as un beeldmerk!!

Sneker Pan 100 jaar

Dit jaar wurdt ok ut jaar fan de Sneker Pan, dyt un eeuw leden boud wurdde. Su as bekend sal der un openluchtspel plakfine an de boarden fan de Sneekermeer: " Drie Gebroeders " - un foarstelling over ut wrede skippersleven anno 1913, over de stiid fan de skipper en syn bemanning om teindelek de kampionswimpel binnen te halen, mar ok over hoe't ut leven fan un Sneker pommerant ferrykt wurdt en naar gichem gaat? De nostalgy fan ut sktsjesilen is un beeldende mzikale en deur fartgen spektakulre foarstelling dy't overfloeit in de weemod en de fergankelekheid fan ut bestaan. De premire is op frijdach 31 mei.

Tiende jaar as weblogger

En fandaach bin ik begonnen met de tiende jaargang fan myn site www.henkvanderveer.nl Dat is al un behoarlek skoft. Op 29 jannewary 2004 begon ik met myn digitale dachboek: In dit dachboek gyn geouwehoer over myn frou en kyndes en oans knyn, mar gewoan myn belevenissen in de literatuertn fan Sneek en alles wat bij Sneek leit.

Ut is al lang gyn literr dachboek mear, alhoewelt de literatuur nch altyd myn belangstelling het, en hier seker ok de noadege andracht krijt. Dit is gyn nieuwssite, al kom ik wel regelmatech met nieuws. Dat sal ut kommend jaar wear nyt anders weze.

Ik wns al myn lezers nyt allienech feul heil & segen toe mar fral gesondheid! Allemachtech 2013 wurdt hooplek prachtech!! Der lge folop kaansen, pak se mar!